پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف موفق به ابداع، طراحی و نظارت بر ساخت ماشین 6 محور CNC شدهاند که میتواند برای صنعت کفش کشور تحولات شگرفی را ایجاد کند.
ایده طراحی و ساخت ماشینهای کنترل عددی (CNC ) سالهاست که در کشورهای پیشرفته صنعتی اجرا شده است و کشورهای در حال توسعه تلاش میکنند تا تکنولوژی این صنعت را در کشورهای خود بومی کنند. بدیهی است نوآوری در این صنعت نیز میتواند برای سازندگان اینگونه ماشینها یک برتری نسبی را ایجاد کند.
بنا بر این گزارش، موضوع ابداع، طراحی و نظارت بر ساخت ماشین 6 محور CNC برای استفاده در صنایع قالبسازی و صنعت ساخت قالبهای زیره و ماهیچه کفش بعنوان فعالیت پژوهشی در دوره پسا دکترای دانشگاه صنعتی شریف (طرح جذب فارغ التحصیلان خارج از کشور با حمایت مالی بنیاد نخبگان) از بهمن ماه سال 1394 در دانشکده مهندسی مکانیک و به سفارش دانشگاه جامع علمی کاربردی کوشا آغاز شد.
دکتر سیدرضا بشارتی پژوهشگر پسا دکترای دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف در خصوص این طرح گفت: به منظور ارزیابیهای فنی و انجام بررسیهای مختلف جلسات متعددی با کارشناسان شرکت صنایع قالبسازی کوشا برگزار شد.
وی افزود: ایده پردازی و طراحی ماشین مذکور تا انتهای سال 1394 به طول انجامید و مراحل ساخت آن از اردیبهشت سال 1395 در فضایی که بدین منظور از طرف سفارش دهنده (دانشگاه علمی کاربردی کوشا) در اختیار قرار داده شده بود با سرمایه مستقیم آنان آغاز شد.
وی در خصوص نتایج این پروژه اظهار کرد: نتایج بدست آمده از فعالیتها و تحقیقات علمی منجر به ابداع، طراحی و ساخت کامل یک ماشین 6 محوره کنترل عددی CNC شد که میتواند تحول شگرفی در سرعت، دقت وکیفیت فرآیند ساخت ماهیچه و مدلهای زیره کفش ایجاد کند.
دکتر بشارتی خاطرنشان کرد: مشخصات ویژه این ماشین تواناییهای متخصصان صنعت کفش کشور را در راستای ارتقاء توان تکنولوژیکی در مقایسه با روشهای قبل بصورت چشمگیر افزایش خواهد داد.
این پژوهشگر پسا دکترای دانشگاه صنعتی شریف در ادامه به "کاملا ایرانی بودن" این دستاورد تاکید کرد و گفت: دستیابی به تکنولوژی ساخت ماشینهای کنترل عددی CNC 6 محور، کاملا ایرانی بوده و این در حالی است که کشور ایران از سالهای قبل در زمینه واردات ماشینهای کنترل عددی CNC خصوصا ماشینهای دارای بیش از 4 محور در تحریم بینالمللی قرار داشته است.
دکتر بشارتی یادآور شد: ماشین مذکور این توانایی را دارد تا بصورت همزمان دو قطعه کار را با طرح پیچیده را از مواد فلزی، چوبی و یا پلیمری با اندازه و فرمهای مشابه و متفاوت تولید کند.
دکتر جواد اکبری عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف و استاد میزبان پسا دکترا در خصوص این پروژه در طراحی این ماشین گفت: ماشین مذکور در مجموع دارای 6 محور قابل برنامه ریزی( 5 محورحرکت خطی مستقل، یک محور حرکتی دورانی) و دو اسپیندل(محور دوران ابزار) است که هرکدام از اسپیندلها بصورت مستقل تا 24 هزار دور بر دقیقه قابلیت دوران دارند.
وی از زمان کوتاه ساخت این ماشین به عنوان رکوردی بی نظیر در کشور یاد کرد و در این خصوص گفت: زمان واقعی انجام پروژه مذکور (بدون احتساب زمان طراحی) با احتساب زمان آماده سازی امکانات، خرید تجهیزات و مواد اولیه، ریخته گری، ماشینکاری، مونتاژ و تستهای کاربری جمعا 6 ماه بوده است که این برای ساخت یک نمونه صنعتی از یک ماشین ابداعی برای اولین بار رکوردی بی نظیر (درهمکاری های بین دانشگاه و صنعت) درکشور است.
دکتر اکبری در ادامه یادآور شد: علیرغم فضا و امکانات غیر مرتبط با انجام این پروژه، هزینه انجام شده برای ساخت ماشین مذکور در مقایسه با هزینههای ماشین سازی در این سطح بسیار کم و غیرقابل باور است. بنابراین اقتصادی بودن تولید آن در فرایند ساخت نمونه تجربه شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: محصول بدست آمده نتیجه حاصل از همکاریهای مشترک دانشگاه و صنعت است که میتواند الگوی مناسبی در راستای گسترش اقتصاد مقاومتی مورد نظر رهبر معظم انقلاب باشد و از آنجا که ابداع، طراحی و ساخت این ماشین کاملا ایرانی است، زمینه فروش تولیدات بعدی آن به کشورهای دیگر کاملا مقدور میباشد.
دکتر اکبری در پایان صحبتهایش ضمن اشاره به توان پژوهشگران و دانشمندان ایرانی گفت: هماهنگی کار علمی و صنعتی در قالب یک تیم دانشگاهی و صنعتی و بکارگیری علوم مکانیک، کنترل، و نرم افزار، حس خودباوری را در اجرای این پروژه به ارمغان آورده است که میتواند الگویی برای دانشمندان و نخبگان این مرز و بوم باشد.
گفتنی است: پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف در چند سال گذشته دو طرح نوین از ماشینهای کنترل عددی (CNC) را بصورت همکاری های پژوهشی مشترک با دانشگاه UM کشور مالزی به انجام رساندهاند و در همین راستا موفق به اخذ یک گواهی ثبت اختراع از ایران، 6 پتنت اختراع از کشور مالزی و یک پتنت جهانی اختراع (PCT) و کسب مدالهای متعدد طلا، نقره و برنز از نمایشگاه های جهانی اختراعات در کشور مالزی و کره جنوبی شدهاند. نسل جدید جهانی ماشینهای دروازهای CNC یکی از این پروژهها بوده است که به ثبت اختراع جهانی PCT رسیده است.
خاطرنشان میشود از این ماشین در حاشیه مراسم تقدیر از پژوهشگران برتر دانشگاه صنعتی شریف، توسط دکتر وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری رونمایی شد.
.: Weblog Themes By Pichak :.