راهنماي انتخاب صفحه‌نمايش‌هاي IPS معجزه رنگ و تفكيك‌پذيري

 

موضوع انتخاب يك صفحه‌نمايش دقيقا به بودجه شما بستگي دارد؛ چرا كه در هر سطح از قيمت، شما مي‌توانيد انبوهي از صفحه‌نمايش‌ از اندازه‌هاي بزرگ ابتدايي پايه با كيفيت متوسط گرفته تا مدل‌هاي كوچك‌تر مجهز به ورودي‌هاي متعدد و داراي تصاوير اعجاب آور بيابيد. ما در اينجا قصد داريم نكاتي را كه شما براي انتخاب يك صفحه‌نمايش بايد بدانيد، شرح دهيم.

مايع جادويي

امروزه سه نوع مختلف از پنل‌هاي LCD در دسترس است كه متداول ترين آنها انواع پنل‌هاي TN يا Twisted Nematic است. در اين پنل‌ها، كريستال‌هاي مايع مربوط به هر پيكسل تصوير هنگامي كه ولتاژ به آنها القا مي‌شود پيچ خورده و نورهاي متفاوتي كه رنگ مورد نظر را ايجاد مي‌كند، از خود ساطع مي‌كنند. در پنل‌هاي VA كريستال‌ها با همترازي عمودي (Vertical Alignment) به صورت ستوني و عمود بر صفحه‌نمايش قرار گرفته و در نتيجه زواياي ديدي گسترده و كنتراست بهتري را ايجاد مي‌كنند. در انتها در پنل‌هاي IPS يا تعويض كليدزني همتراز هموار (In-Plane Switching)، كريستال‌ها آرايشي موازي با صفحه به خود گرفته كه موجب جلوگيري از پراكندگي نور در داخل پنل مي‌شود، در نتيجه زواياي ديد و رنگ‌هاي بهتري ارائه مي‌شود.

تفكيك‌پذيري

همه صفحه‌نمايش‌هايي كه در اينجا بررسي كرده‌ايم، از تفكيك‌پذيري (resolution) فول HD حداقل 1920 در 1080 برخوردار هستند؛ بنابراين هرچه صفحه‌نمايشي كه مشخصاتي كمتر از اين را داشته باشد، ارزش خريد ندارد. تفكيك‌پذيري Full HD مقدار زيادي از فضاي دسكتاپ را در اختيار كاربر قرار مي‌دهد و شما به آساني مي‌توانيد روي صفحات گسترده اكسل كار كرده يا دو متن را در كنار هم باز كنيد. به اين منظور مي‌توانيد صفحه‌نمايشي با رزولوشن بيشتر مثلا 2560 در 1440 را در نظر داشته باشيد. FULL HD مزاياي ديگري نيز دارد، حداكثر رزولوشني است كه لوحه‌هاي فشرده فيلم بلو ـ ري آن را مورد پشتيباني قرار مي‌دهند كه مترادف لذت بردن از فيلم‌هاي كيفيت بالا (high-definition) روي رايانه شخصي‌تان است. بسياري از كارت‌هاي گرافيك مدرن امروزي قادر به رندوي (render) رزولوشن بالاي 3D،  1920در 1080 نيز هستند، در نتيجه اگر بخواهيد بازي‌هاي رايانه‌اي را با حداكثر تنظيمات جزئياتشان اجرا كنيد، ناگزير بايد از صفحه‌نمايشي تطبيق‌پذير استفاده كنيد.

برقراري اتصال صحيح

مورد ديگري كه بايد در نظر داشته باشيد، نوع اتصال ورودي مورد نيازتان است. اتصال رايانه PC از طريق درگاه اتصال VGA بهترين تصوير ممكن را ارائه نمي‌كند. البته بيشتر صفحه‌نمايش‌هاي امروزي از مزيت پيكربندي تنظيمات خودكار (auto-configuration) برخوردارند. شما براي اتصال يك وسيله HDMI به يك صفحه‌نمايش‌پذيراي HDCP مـــــي‌تــوانيد تطبيق‌دهنده (adaptor) به كار ببريد. البته اگر كارت گرافيك شما HDCP را نيز مورد پشتيباني قرار دهد، مي‌توانيد فيلم‌هاي بلو ـ ري را به نمايش درآوريد. بدون DHCP اين فيلم‌ها از طريق اتصال آنالوگ پخش مي‌شود. به منظور انعطاف بيشتر به دنبال صفحه‌نمايشي با حداقل يك HDMI اضافي باشيد؛ زيرا اين انتخاب، امكان اتصال دستگاه پخش بلو ـ ري يا يك كنسول بازي را براي شما فراهم مي‌كند. برخي صفحه‌نمايش‌ها از درگاه Display port كه مورد استفاده سيستم‌هاي رايانه اپل (Apple) است نيز پشتيباني مي‌كند كه براي برقراري اتصال در پيوستگي با كارت گرافيك AMD در تنظيمات چند مانيتوره (multi-monitor) كاربرد دارد. مزيت آن مشابه HDMI است، اما براي چنين صفحه‌نمايش با اين ورودي تصوير بايد مبلغي اضافي نيز بپردازيد.

پايه صفحه‌نمايش مناسب

مشخصه ديگري كه موجب افزايش قيمت يك صفحه‌نمايش مي‌شود، قابل تنظيم بودن پايه آن است. بيشتر صفحه‌نمايش‌ها پايه‌اي ثابت (fix) يا فقط قابل تنظيم به جلو و عقب دارند. با يك پايه كاملا قابل تنظيم، مي‌توانيد ارتفاع صفحه‌نمايش را نيز در راحت‌ترين حالت ممكن تنظيم كنيد. برخي صفحه‌نمايش‌ها حتي از امكان چرخش صفحه از حالت دورنما (landscape) به حالت تصوير نقاشي (portrait) برخوردارند كه مي‌تواند كار با متون دور و دراز را آسان‌تر كند.

كيفيت تصوير

مهم‌ترين خاصيت يك صفحه‌نمايش، كيفيت تصوير آن است. مشخصات يك صفحه‌نمايش بيشتر بيانگر چگونگي عملكرد آن است. ما در ارزيابي‌هايمان سعي داريم كيفيت تصويري را كه صفحه‌نمايش‌ها ارائه مي‌كنند با هم مقايسه كنيم. اما در ضمن مي‌خواهيم شما را با تفاوت بين مشخصات آنها نيز آشنا كنيم. ميزان روشنايي صفحه‌نمايش با واحد شمع در مترمربع (cd/m2) سنجيده مي‌شود. تقريبا بيشتر صفحه‌نمايش‌ها از حداقل روشنايي 250cd/m2 برخوردارند. صفحه‌نمايش‌هاي خيلي روشن، رنگ سفيد روشن‌تري را ايجاد كرده و رنگ‌هاي ديگر آن اغلب توي ذوق مي‌زند. اين روزها نوردهي پس‌زمينه LED بسيار رايج و بين كاربران، پرطرفدار است. به لطف مصرف كم برق و اشغال فضاي كمتر جهت قطعات، طراحي فرا باريك (ultra-thin) صفحه‌نمايش‌هاي امروزي ميسر شده است. كنتراست نرخي تعريف شده است، مانند 1000:1 كه گوياي تفاوت بين روشن‌ترين سفيد تا تيره‌ترين سياهي است كه صفحه‌نمايش مي‌تواند ايجاد كند. هر قدر اين عدد بزرگ‌تر باشد، تفاوت آنها بيشتر بوده و قادرند سايه‌هاي بيشتري را بين سفيدي و سياهي ايجاد كنند. در برخي صفحه‌نمايش‌ها سعي شده است نرخ كنتراست را به صورت مصنوعي با قابليتي به نام كنتراست پويا (dynamic contrast) تقويت كنند.

اين راهكار روشني سطح صفحه‌نمايش را محاسبه و بر مبناي آن نور پس‌زمينه را تنظيم كرده و نرخ كنتراست را افزايش مي‌دهد. در صحنه‌هاي تيره، نور پس‌زمينه را كاهش مي‌دهد تا سايه‌هاي تيره بيشتري را ايجاد كرده و در صحنه‌هاي بسيار روشن با افزايش نور پس‌زمينه سفيدي‌هايي با روشني بيشتر را پديد مي‌آورد. اين روش قادر نيست سفيدي‌هاي روشن و سياهي‌هاي عميق را همزمان ايجاد كند كه اغلب به تغيير ناگهاني روشنايي مي‌انجامد و مي‌تواند كيفيت فيلم را ضايع كند.سرعت پاسخگويي (response time) صفحه‌نمايش به اين معني است كه در يك ميليونيوم ثانيه يك پيكسل مي‌تواند تغيير رنگ بدهد. در زماني كه اولين صفحه‌نمايش‌هاي LCD توليد شد، سرعت پاسخگويي برخي از آنها بسيار پايين بود كه هنگام نمايش صحنه‌هاي داراي حركت سريع فيلم‌ها و بازي‌ها حالت ايجاد شبح (ghosting) تصوير روي صفحه‌نمايش مشاهده مي‌شد. اين روزها تقريبا يافتن صفحه‌نمايش‌هايي با سرعت پاسخگويي بيش از 10ms غيرممكن است و چشم انسان قادر به تشخيص سرعت‌هايي پايين‌تر از اين نيست.

مشخصه‌هاي اضافي

بلندگوهاي درون ساخت صفحه‌نمايش‌ها چندان قدرتمند نيست. اغلب براي فضاي اتاق‌ها به اندازه كافي فراگير نبوده و صداي ضعيفي دارند. برخي صفحه‌نمايش‌ها هاب USB درون ساخت دارند كه هنگام دسترسي نداشتن به كيس رايانه براي متصل ساختن وب‌كم و وسايل ديگر به درد بخور است.

ابعاد ديگر

برخي صفحه‌نمايش‌ها از قابليت سه‌بعدي پشتيباني مي‌كنند. اين مشخصه شامل قالب‌هاي متعددي از فناوري 3D vision گرفته تا فرمت ساده تر انفعالي (passive glasses) مي‌شود كه لنزهاي پولاريزه و تصاوير كنار هم را به كار مي‌برد. جلوه ويژه 3D فناوري انويديا اعجاب‌آور است، اما عينك آن حدود 120 يورو قيمت دارد. عينك‌هاي انفعالي ارزان‌ترند اما ارائه جلوه ويژه 3D چندان جالبي ندارند. صفحه‌نمايش‌هاي 3D خيلي از انواع2D گران‌ترند.

جمع‌بندي

فكر خود را با مشخصه‌هاي فرعي و اضافي صفحه‌نمايش‌ها مشغول نكنيد و صفحه‌نمايشي با رزولوشن و كيفيت تصويري بالا را انتخاب كنيد.

منابع:

http://www.pchardwarehelp.com

http://www.techwench.com

http://www.overclock.net

 




تاريخ : چهار شنبه 25 مرداد 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |