ربات مخصوص بازیافت روسایکل می‌تواند کاغذ، پلاستیک و شیشه را تفکیک کند

وقتی زباله‌ها به‌صورت غیر اتوماتیک و توسط نیروی انسانی تفکیک می‌شوند، هم از نظر بهداشتی و هم از نظر ایمنی می‌توانند مخاطراتی برای کارگرانی که در چنین پروسه‌هایی فعالیت می‌کنند، ایجاد کرده و تفکیک زباله‌ را به کاری طاقت‌فرسا تبدیل کنند. اما آیا ربات‌ها می‌توانند جای نیروی انسانی را در تفکیک زباله‌ بگیرند؟ آیا ربات‌ها می‌توانند تفاوت بین مقوا و قوطی فلزی را تشخیص بدهند؟

محققان MIT CSAIL، موفق به توسعه‌ی رباتی شدند که می‌تواند با کمک حس لامسه، زباله‌ها را تفکیک کند. رباتروسایکل (RoCycle) می‌تواند با استفاده از حسگرهایی که روی بازوهای مکانیکی آن تعبیه شده است، جنس مواد را تشخیص دهد و آن‌ها را براساس جنس، تفکیک کند. ربات مجهز به سنسوری با خاصیت ارتجاعی است که می‌تواند اندازه‌ی اجسام را اندازه‌گیری کند.

ربات روسایکل

همچنین روسایکل مجهز به دو حسگر فشار است که با وارد کردن فشار به بدنه‌ی هر جسم می‌تواند تشخیص دهد آیا آن شی به‌راحتی قابلیت خرد شدن را دارد و شکسته می‌شود یا از چنس پلاستیک سخت است. باتوجه به اینکه سنسورهای تعبیه‌شده روی بازوی مکانیکی رسانا هستند، قابلیت تشخیص فلزات را نیز دارند.  

دست‌های ربات مکانیکی از جنس اکستیک‌ است. اکستیک‌ها موادی هستند که در حین کشش، ضخامت بیشتری پیدا می‌کنند. هریک از انگشتان دست ربات از اکستیک‌های دست چپ و دست راست تشکیل شده است که در حین چرخش، اجازه‌ی حرکت دینامیکی بیشتری را نسبت به ربات‌های معمولی می‌دهد و دیگر نیازی به استفاده از پمپ‌های هوا و کمپرسورهای روبا‌ت‌های نرم هم نیست. 

ربات روسایکل در یکی از کارخانه‌های محلی بازیافت مورد استفاده قرار گرفت. روسایکل در تشخیص اجسام ثابت، دقت ۸۵ درصدی از خود نشان داد و هنگامی که اجسام روی نقاله‌ی شبیه‌سازی‌شده در مقابل ربات قرار می‌گرفتند، دقت ۶۳ درصدی را در تشخیص و تفکیک اجسام با جنس‌های مختلف نشان داد.

بازیافت زباله در زندگی واقعی هم پیچیدگی‌ها و مسایل خاص خودش را دارد. مثلا خیلی اوقات این اشتباه پیش می‌آید که فردی شیشه‌ی نوشابه را در سطل مخصوص زباله‌های کاغذی قرار دهد. در چنین مواردی باید دید آیا روسایکل می‌تواند دقت خوبی از خود نشان دهد یا خیر. درحالی‌که محققان MIT هنوز در حال توسعه‌ی این ربات هستند، به‌نظر می‌رسد در گام بعدی سیستم حسگر لامسه‌ی روسایکل با دوربین ترکیب شود تا بتواند از بینایی کامپیوتری نیز درکنار حسگر لمسی برای تفکیک زباله‌ها کمک بگیرد.

توسعه‌ی چنین ربات‌هایی می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی بر فرایند تفکیک زباله‌ها داشته باشد. چنین ربات‌هایی، نمونه‌ی آشکاری از نقش و تاثیر ربات‌ها بر زندگی و مشاغل را نشان می‌دهند. انتظار می‌رود با توسعه‌ی چنین ربات‌هایی، کارگران تفکیک زباله بتواند شغل‌هایی با ایمنی بالاتر و البته دلپذیرتر داشته باشند. همچنین چنین فناوری‌هایی می‌تواند هزینه‌های تفکیک زباله را به‌مراتب کاهش دهد و به‌شکل چشمگیری از ذفن زباله‌هایی که می‌توانند بازیافت شوند، کمک می‌کند.





تاريخ : شنبه 24 فروردين 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |