بهتر بشناسیم: دومین صیاد آسمان ایران

 

سامانه موشکی ضد هوایی «صیاد ۱» که پیش از این و چند سال قبل مورد رونمایی قرار گرفته و به تولید انبوه رسیده است، از قدرتمندترین سامانه های موشکی ضد هوایی در ایران است.

 

تست موشک صیاد2 که در راستای تأمین تجهیزات پدافندی برای مقابله با تهاجمات هوایی پس از طی مراحل طراحی و ساخت، در فرودین ماه 1390 با موفقیت انجام شده بود، پس از گذشت دو سال از تست موفق و اولیه انجام شده، سرانجام در 18 آبان 1392 خط تولید این موشک پدافند هوایی به همراه خاتمه تحقیقات سامانه پدافند هوایی «تلاش» به عنوان دستاوردی جدید در راستای ارتقاء قدرت و توانمندی پدافندی ایران برای مقابله با هر نوع تهدید خارجی، افتتاح شد.این در حالی است که پیش از این شاهد به‏کارگیری سامانه موشکی پدافندی صیاد 1شامل موشک‌های 2 مرحله‌ای به منظور مقابله با انواع هواگردها از جمله هواپیماهای بمبافکن متخاصم در ارتفاع متوسط و بالا در نیروهای مسلح بودیم.

سامانه صیاد؛ نقطه شروع مقابله با سامانه های ارتفاع متوسط

بر اساس بررسی های انجام شده توسط متخصصان دفاعی کشور، قریب 60 درصد تهدیدات دشمنان فرامنطقه ای علیه ایران در قالب استفاده از سامانه های ارتفاع متوسط بوده و بر این اساس، در نیروهای مسلح کشور توجه خاصی به ساخت تجهیزات مقابله با تهدیدات در این ارتفاع شده است. ساخت سامانه پدافندی «مرصاد» و موشک «شاهین» که نمونه ارتقاء یافته و ایرانی سامانه «هاگ» محسوب می شود، نمونه ای از تحقق این تلاش بوده که طی سال های اخیر تحویل نیروهای مسلح ایران شده است.
اما سامانه پدافندی «صیاد» یکی دیگر از تلاش های کارشناسان و دانشمندان دفاعی و صنایع موشکی جمهوری اسلامی ایران برای ارتقاء توان پدافندی کشور در ارتفاع متوسط و بالا به شمار می رود. این سامانه شامل موشک های 2 مرحله ای بوده که قابلیت استفاده بر ضد انواع هواگردها از جمله هواپیماهای بمب افکن را دارد.سامانه موشکی ضد هوایی «صیاد 1» که پیش از این و چند سال قبل مورد رونمایی قرار گرفته و به تولید انبوه رسیده است، از قدرتمندترین سامانه های موشکی ضد هوایی در ایران است که علاوه بر توان مقابله با جنگ الکترونیک، با استفاده از سیستم راداری به روز شده توانایی درگیری با سامانه‌های دارای سطح مقطع راداری کم را نیز دارد.هر چند صیاد 1 از نظر ظاهری و همچنین نوع و تعداد پیشران با اچ.کیو2 مشابه است ولی سامانه های هدایت آن به طور کامل دگرگون شده است. این موشک از نوع دو مرحله ای است که مرحله اول آن یک پیشران سوخت جامد با زمان سوزش تقریبی 3 تا 4.3 ثانیه و پیشران مرحله دوم آن از نوع سوخت مایع با زمان کارکرد 60 ثانیه است.

پدافند موشکی صیاد 1 با سر جنگی 200 کیلویی، با سرعت 1200 متر بر ثانیه، به سمت هدف حرکت کرده و می تواند مکمل خوبی برای دیگر سیستم های پدافندی ایران همچون تور ام 1، هاگ، اس 200 و اف ام 80 باشد.نمونه دیگری از این موشک با نام «صیاد 1-آ» نیز ساخته شده است که به جای هدایت راداری از هدایت آشیانه یاب  برخوردار بوده و برد آن بالغ بر 60 کیلومتر است. موشک صیاد 1 آ دارای هدایت مادون قرمز ، توانایی مانور 12 جی و البته برد 60 کیلومتر است.

موشک صیاد

صیاد 2؛ سامانه فوق مدرن ضد هوایی ایران

موشک پدافند هوایی صیاد 2 به عنوان نسل دوم از موشک صیاد، یکی از جدیدترین سامانه های ضد هوایی فوق مدرن ایران است که دارای موتور سوخت جامد، با سیستم هدایت ترکیبی و قابلیت‌های عملیاتی بالاست. موشک صیاد 2 با سر جنگی 200 کیلوگرمی و سرعت بیش از 1200 متر در ثانیه در واقع یک موشک پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که بر اساس فناوری‌های روز دنیا طراحی شده و قادر است انواع بالگردها، هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف با سطح مقطع راداری کوچک و دارای سرعت و مانور بالا را در کمترین زمان ممکن به صورت برق اسا در محدوده عملیاتی خود منهدم کند. قابلیت بالای ضد جنگ الکترونیک و ردیابی خودکار و مستقل از دیگر ویژگی‌های این موشک پدافندی عنوان کرد.

در خاتمه به برخی مزایای پیشرانه های سوخت جامد اشاره می شود. در این نوع پیشران که در صیاد 2 به کار رفته است، موشک پرشتاب تر بوده و اطمینان از عملکرد آن نیز افزایش می یابد.همچنین زمان آماده شلیک بودن موشک نیز بسیار افزایش می باید، زیرا پیشرانه های سوخت مایع به دلیل خاصیت خورندگی اکسید کننده موجود در خود تا حدود 6 ماه به صورت شارژ شده و آماده شلیک هستند ولی در سوخت جامد این مشکل وجود ندارد. بعلاوه در سوخت مایع سامانه های متعددی از جمله شیرها و پمپ ها وجود دارد که هم وزن اضافی تحمیل کرده و هم با توجه به ماهیت مکانیکی مشکلات اطمینان عملکردی و  بحث های مربوط به تعمیرات را با خود به همراه دارند. از اینرو پیشران سوخت جامد برای موشک های پدافند هوایی گزینه مناسب تری است.

باید گفت همزمان با افتتاح خط تولید انبوه سامانه موشکی صیاد 2، خاتمه تحقیقات سامانه پدافند هوایی «تلاش» نیز به عنوان دستاوردی جدید اعلام شد که این موشک نیز یک سامانه پدافند هوایی برد متوسط و ارتفاع بلند است که برای مقابله با اهداف پرنده از جمله هواپیماهای جنگنده و بمب‌افکن بکار گرفته می‌شود و قادر است انواع بالگردها و هواپیمای بدون سرنشین را نیز منهدم کند. همچنین سامانه تلاش به منظور آشکارسازی و ردگیری هدف موشک صیاد 2 به منظور پوشش نقاط حیاتی و حساس کشور در مقابله با تهدیدات هوایی غافلگیرانه هواپیمای مدرن جنگی طراحی و ساخته شد که با تست‌های موفقی که انجام داده است در آینده نزدیک در چرخه تولید قرار خواهد گرفت.





تاريخ : دو شنبه 20 آبان 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |