پنج اختراع و ابداع مسلمانان که جهان را دگرگون کرد

مسلمانان در طول تاریخ کارهایی کرده اند که مایه افتخار بشریت است. از زمان هایی نه چندان دور تا کنون مسلمانان با اختراعات و اکتشفات مختلف جهان را شگفت زده کردند.

 

 مسلمانان در طول تاریخ کارهایی کرده اند که مایه افتخار بشریت است. از زمان هایی نه چندان دور تا کنون مسلمانان با اختراعات و اکتشفات مختلف جهان را شگفت زده کردند. نوشیدنی اسلامی این 5 اکتشاف اینها هستند:


1-قهوه: معلوم نیست از یک میلیارد و ششصد میلیون نفری که هر روز یک یا چند فنجان قهوه می خورند چندنفرشان می دانند که این نوشیدنی خوشمزه را مسلمانان پیدا کرده اند؟ در متون تاریخی و کتب مختلف به صراحت آمده است که 1400 سال پیش مسلمانان یمن از قهوه استفاده می کرده اند. آنها هم برای مصارف خوراکی و هم درمانی از قهوه بهره می بردند. این ماده نیروزا و گوارا از یمن به امپراطوری عثمانی راه پیدا کرد و به یکی از اصلی ترین نوشیدنی های شهرهای بزرگ مسلمان مانند قاهره، دمشق، استانبول و بغداد تبدیل شد. قهوه از عثمانی و از طریق شهر ونیز در ایتالیای آن دوران راه خود را به سوی اروپا کشاند و آنها در خوردن قهوه از مسلمین پیشی گرفتند. جالب اینجاست که کاتولیک ها در ابتدا هیچ گاه قهوه نمی خوردند و آن را «نوشیدنی اسلامی» می دانستند.
این بود حکایت قهوه ای که از دستان چوپانان یمنی و اتیوپیایی به میزهای مجلل اروپائی ها رسید و به نوشیدنی محبوب جهان تبدیل شد به طوریکه روزانه یک میلیارد فنجان قهوه در جهان مصرف می شود.


2-جبر: از میلیون ها دانش آموز راهنمائی و دبیرستانی در سرتاسر جهان که روزانه با جبر سروکله می زنند شاید شمار کمی بدانند که جبر را دانشمند مسلمان و ایرانی، به نام محمد ابن موسی الخوارزمی، بنیاد نهاده است. شاهکار این دانشمند بزرگ اسلامی کتاب «المختار فی حساب الجبر و المقابله» می باشد که در مورد احتمالات، جبر و ریاضی است.  نام الجبرا در انگلیسی از نام جبر در زبان عربی و به احترام همین دانشمند ایرانی اقتباس شده است.
کتاب های خوارزمی در سده 1000 و 1100 در اروپا ترجمه شد و به پایه های حساب و ریاضی این قاره و مردمان نه چندان متمدن آن روزگار تبدیل شد.


3-دانشگاه های رتبه بندی شده: یکی از افتخارات مسلمانان ایجاد دانشگاه های مختلف در سرزمین های اسلامی است. مساجد در زمان های قدیم به عنوان مدارس و دانشگاه نیز مورد استفاده قرار می گرفت. آموزه هایی چون فقه و حدیث از همین مساجد شروع شد. با این حال نخستین مکان های رسمی آموزش در جهان اسلام با عنوان مدرسه پایه گذاری شد تا به وسیله آنها دانش آموزان ودانشجویان علوم اسلامی و طبیعی را فرا گیرند.
نخستین دانشگاه اسلامی به نظر می رسد در سال 859 میلادی در شهر فس در مراکش و به دستور فاطمه الفهری ساخته شد که در پایان هر دوره به فارغ التحصیلان مدرک ارائه می کرد. دانشگاه های اسلامی نجف، الازهر و همچنین مدارس نظامیه بغداد که ایرانیان مسلمان بنا نهادند نیز جزء نخستین دانشگاه های جهان اسلام به شمار می رود.


4-دسته های موزیک نظامی: بازهم خیلی ها نمی دانند که نخستین دسته های مارش و موزیک نظامی را مسلمین ایجاد کردند. این دسته ها که برای تهییج و ایجاد نظم در صفوف سربازان در هنگام جنگ به کار می رفت نخستین بار در دهه 1300 میلادی توسط مهتران امپراطوری عثمانی بوجود آمد. نام این دسته های موزیک نیز «جان نثار» بود. اروپائی ها بعدها و در جنگ های خود از این دسته ها الگوبرداری کردند و برای ترساندن نیروهای دشمن از آن استفاده کردند.


5-دوربین: جهان بدون دوربین و تصویر غیرقابل تصور است. اگر ابن هیثم نبود، کانون و نیکون هیچوقت نمی توانستند این همه دوربین بسازند و به مردم جهان بفروشند. این دانشمند مسلمان قرن 11 بود که اصول اولیه اپتیک و علم نور را تشریح کرد و اصول نخستین ساخت یک دوربین را شرح داد. او که در اوایل سده 1000 میلادی در قاهره زندگی می کرد به یکی از بزرگترین دانشمندان و محققان جهان اسلام تبدیل شد و به اصول کار و انتشار نور پی برد که در نهایت به ساختن دوربین های مدرن ختم شد.





تاريخ : دو شنبه 21 مهر 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |