ماهواره ظفر

معاون توسعه کاربرد و خدمات فضایی سازمان فضایی ایران با تاکید بر اینکه ماهواره‌های «ناهید یک»، «دوستی» و «پیام» در سال جاری آماده پرتاب خواهند شد، گفت: در خصوص اجرای پروژه اعزام انسان به فضا به دلیل کمبود منابع مالی این پروژه به طرح ارسال محموله‌های ساده به فضا تبدیل شده است.

 دکتر همایون صدر در نشست خبری امروز با اشاره به پروژه‌های فضایی سازمان فضایی افزود: سازمان فضایی پروژه ماهواره «پارس یک» را تعریف کرده که این پروژه از طریق پنج دانشگاه و پژوهشگاه‌های فضایی کشور در حال اجرا است.

وی با بیان اینکه طراحی‌های این طرح انجام شده است، اضافه کرد: برای سوخت این ماهواره کنسرسیومی تشکیل شده است و هدف ما از تشکیل این کنسرسیوم تشکیل یک بخش خصوصی سازنده ماهواره بوده است.

صدر با اشاره به اجرای پروژه‌های فضایی در پنج تا شش سال گذشته، خاطرنشان کرد: این پروژه‌ها به دلیل عدم مدیریت صحیح به خوبی اجرایی نشده است؛ از این رو در سال‌های اخیر با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته اقدام به مدیریت پروژه‌های فضایی کردیم که بر این اساس پروژه ماهواره «پارس یک» تعریف شد و در دستور کار قرار گرفت.

معاون توسعه کاربرد و خدمات فضایی سازمان فضایی ایران با تاکید بر اینکه فاز دوم پروژه «پارس یک» از طریق این کنسرسیوم اجرایی می‌شود، یادآور شد: علاوه بر آن برای دستیابی به اهداف افق 1404 بعد از پروژه ماهواره «پارس یک»، پروژه ماهواره پارس دو و سه نیز اجرایی خواهد شد.

به گفته وی، در پارس دو و سه هم تصاویر با دقت بالاتری ارائه می‌شود و هم در جهت کاربردهای مخابراتی باند کی‌یو (KU) کشور را تامین می‌کند.

صدر با تاکید بر اینکه ماهواره «پارس یک» یک ماهواره سنجشی است، خاطرنشان کرد: قرارداد ماهواره مخابراتی «ناهید یک» بسته شده است و در  6 ماه اول سال جاری آماده پرتاب می‌شود.

وی اضافه کرد: قرارداد ماهواره «ناهید دو» با پژوهشگاه فضایی منعقد شده است و علاوه بر آن ماهواره دانشگاه علم و صنعت با نام «ظفر» نیز در این دانشگاه در حال اجرایی شدن است.

توضیح سازمان فضایی درباره پروژه ماهواره «سها»

معاون توسعه کاربرد و خدمات فضایی سازمان فضایی ایران درخصوص انتشار خبری مبنی بر پرتاب ماهواره «سها» توضیح داد: پروژه‌هایی که از سوی این سازمان تعریف و به مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی واگذار می‌شود، دارای منابع مالی است.

وی با تاکید بر اینکه ولی در مقابل، سایر مراکز تحقیقاتی از اجرای پروژه‌های ماهواره‌ای منع نشده‌اند، اضافه کرد: پروژه «سها» از جمله پروژه‌های سازمان فضایی نیست.

3 پروژه اخیر سازمان فضایی

صدر با اشاره به جزئیات پروژه‌های اخیر سازمان فضایی گفت: در حال حاضر ماهواره دانشگاه شریف با عنوان ماهواره «دوستی» کاملا آماده پرتاب است و منتظر هستیم تا مراجع متولی پرتاب این ماهواره را در نوبت پرتاب قرار دهند.

وی پروژه دیگر این سازمان را ماهواره امیرکبیر با نام «پیام» ذکر کرد و ادامه داد: این ماهواره در سه ماهه اول سال‌جاری که دو ماه آن سپری شده است، آماده خواهد شد و این ماهواره در نوبت پرتاب بر اساس سیاست‌گذاری‌های کشور قرار می‌گیرد.

معاون توسعه کاربرد و خدمات فضایی سازمان فضایی ایران ماهواره «ناهید یک» را از دیگر پروژه‌های در دستور کار این سازمان نام برد و اظهار کرد: قرارداد اجرایی این پروژه با پژوهشگاه فضایی منعقد شده است و در 6 ماه اول سال‌جاری آماده پرتاب می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه هدف ما از پرتاب ماهواره‌ها تست فناوری‌های به دست آمده است، گفت: پرتاب ماهواره‌ها از سوی ایران علی‌رغم عکس‌العمل‌هایی که در جوامع بین‌المللی خواهد داشت، ولی برای ما کسب قابلیت اطمینان از فناوری‌های به دست آمده است.

صدر با اشاره به نمونه‌هایی در این زمینه ادامه داد: به عنوان مثال در پروژه ماهواره‌های مخابراتی درصدد هستیم تا دقت تنظیم دوربین‌ها را جهت عکسبرداری و پایداری در هر مرحله مورد ارزیابی قرار دهیم.

توضیح درخصوص سرانجام پروژه اعزام انسان به فضا

معاون توسعه کاربرد و خدمات فضایی سازمان فضایی ایران با اشاره به روند تعریف و اجرای پروژه اعزام انسان به فضا توضیح داد: وقتی سند توسعه جامعه فضایی تدوین می‌شد، صحبت از این بود که اهدافی تا سال 1404 تعریف شود؛ از این رو در جلسات شورای عالی انقلاب فرهنگی چند هدف کمی در بخش‌های هوایی و فضایی تعریف شد.

وی ساخت هواپیمای 100 تا 150 نفره را از جمله اهداف کمی در بخش هوایی نام برد و افزود: در بخش فضایی علاوه بر ساخت ماهواره، قرار دادن انسان در مدار تعریف شد؛ ولی نکته‌ای که در آن زمان مغفول ماند، این بود که برای اعزام انسان به فضا بین 15 تا 20 میلیارد دلار و زمان 15 ساله نیاز داریم.

صدر تاکید کرد: هیچ نهاد و سازمانی قادر به تامین چنین بودجه‌ و چنین پروژه‌ای نبوده است، از این رو این طرح به پروژه‌های کوچکتری تقسیم شد.

به گفته وی، اعزام محموله‌های ساده به فضا جایگزین طرح اعزام انسان به فضا شد که از این طرح سطح پروژه ساده‌تر و کسب فناوری‌های مورد نیاز آسان‌تر شده است.

صدر اضافه کرد: پروژه اعزام انسان به فضا هرچند که مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده، ولی چون توانمندی مالی در کشور وجود نداشت، این پروژه به پروژه کوچکتری تقسیم و اجرای آن به پژوهشگاه فضایی واگذار شده است.

صدر با تاکید بر اینکه نباید انتظار داشت در مدت پنج سال انسان به فضا اعزام شود، به پروژه طراحی و ساخت ماهواره 100 تا 150 نفره اشاره کرد و گفت: در این پروژه هدف‌گذاری شده بود تا 1404 سه فروند هواپیمای 100 تا 150 نفره تولید شود و از آنجایی که توانمندی‌های لازم در کشور وجود ندارد، این طرح به طرح «توسعه فناوری‌های هواپیمای 100 تا 150 نفره» تبدیل شد.

به گفته وی، اجرای چنین پروژه‌ای 800 میلیارد تومان هزینه نیاز داشت که تا زمان اجرای آن تنها 80 میلیون تومان آن اختصاص یافت.



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

photo_2017-05-30_12-12-54.jpg

سازمان "پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا"(DARPA)در پی راهی برای "دانلود" مهارت‌ها و مطالب توسط مغز به جای فراگیری آنهاست.

 به نقل از پایگاه "یونیورسیتی هرالد"، مغز انسان به قدری قدرتمند است که می‌تواند میلیون‌ها اطلاعات مختلف را حفظ و تحلیل کند، حتی قوی‌تر از قدرتمندترین رایانه‌های امروزی.

شگفت‌انگیز است که انسان می‌تواند به مغز دستور تغییر فیزیکی بدهد و سازمان "پروژه‌های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا"(DARPA) به دنبال کار بر روی این ویژگی مغز است تا ظرفیت مغز افراد را برای آموزش فوق سریع بالا ببرد.

DARPA یک سازمان تحقیقاتی و فناوری زیر نظر وزارت دفاع آمریکا است که مسئولیت توسعه و ساخت فناوری‌های نوین برای استفاده ارتش آمریکا را برعهده دارد و در سال 19588 تاسیس شده است.

"نوروپلاستیسیتی"(Neuroplasticity) قابلیت عصبی مغز برای اتصال مجدد به خود برای ساخت اتصالات عصبی جدید است. این قابلیت جز مهمی از فرآیند یادگیری است. دانشمندان دارپا قصد دارند تا با بهبود این امکان مغز موجب یادگیری سریع‌تر شوند.

بدین منظور دانشمندان دارپا با کمک زبان‌شناسان و تحلیلگران هوش، پروژه "آموزش نوروپلاستیسیتی(عصبی) هدفمند" را برای فعال‌سازی سیناپس‌های پلاستیسیتی با استفاده از روش‌های ایمن تحریک عصبی کلید زده‌اند.

دارپا امیدوار است که این تحریکات عصبی بتواند مغز را وارد حالتی کند که بتواند مسایل مختلف را به سرعت فرابگیرد یا اصطلاحا دانلود کند.

در این حالت مغز در موقعیت واکنش بسیار سریع و بالای عصبی قرار می‌گیرد که به جای صرف چندین ماه برای فراگیری مسایل، در کمترین زمان ممکن اطلاعات را "دانلود" و پردازش می‌کند.

از دستاوردهای این پروژه ابتدا در ارتش آمریکا استفاده خواهد شد و بعدها جنبه عمومی پیدا خواهد کرد.



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

1.jpg

دانشمندان ابرزمین جدیدی را در فاصله فقط 21 سال نوری از منظومه شمسی کشف کرده‌اند که پتانسیل حیات دارد.

 به نقل از دیلی‌میل، این سیاره تقریبا سه برابر زمین جرم دارد و تصور می‌شود جهانی صخره‌ای است و احتمالا به اندازه‌ای خنک است که آب مایع را نگه می‌دارد.

جرم کیهانی جدید در امتداد لبه داخلی ناحیه زیست‌پذیر ستاره میزبان خود می‌چرخد و محققان امیدوارند بتوانند ویژگی‌های جوی و خصوصیات دیگر این سیاره را به منظور ارزیابی بهتر پتانسیل حیات آن تعریف کنند.

شی مزبور توسط محققان "موسسه اخترنجوم" (IAC) در جزایر قناری و با استفاده از "تلسکوپ ملی گالیله" واقع در رصدخانه Roque de los Muchachos شناسایی شد. این تلسکوپ 3.66 متر طول دارد.

وجود تغییرات کوچک در سرعت شعاعی وجود این سیاره را آشکارسازی کرد و این امر ناشی از کشش گرانشی آن به هنگام چرخش حول سیاره کوتوله قرمزرنگ GJ625 (Gliese 625) است. سرعت شعاعی یا حرکت شعاعی ستارگان همان حرکت ستاره در راستای دید ناظر است و به همین دلیل با رصدهای معمولی قابل تشخیص نیست.

هر مدارگردی کامل ابرزمین جدید، 14 روز زمان می‌برد و دانشمندان تخمین زده‌اند این جرم کیهانی حدود 2.8 برابر زمین جرم دارد و در ناحیه زیست‌پذیر ستاره میزبان خود واقع شده است. ناحیه زیست‌پذیر طیفی از مدارهای حول یک ستاره است که سطح سیاره‌ موجود بر روی این مدارها می‌تواند در صورت وجود فشار جوی کافی آب مایع را نگه دارد.

گفته می‌شود این ابرزمین نسبتا به منظومه شمسی نزدیک و فقط 21 سال نوری از آن فاصله دارد و کم‌جرم ترین ابر زمینی است که تاکنون کشف شده است. منجمان به دنبال بررسی تراکم و شعاع این سیاره هستند.

این احتمال وجود دارد که سیاره‌های صخره‌ای بیشتری حول ستاره GJ625 وجود داشته باشند که می‌توانند به آن  نزدیک‌ یا دورتر باشند و در ناحیه زیست‌پذیر ستاره وجود داشته باشند.



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

photo_2017-05-29_14-33-49.jpg

گروهی از محققان آلمانی قصد دارند تا با انجام عظیم‌ترین شبیه‌سازی جهان در عرصه فضا، رازهای کهکشان‌ها را کشف کنند.

به نقل از ساینس‌دیلی، در این شبیه‌سازی از چندین پردازنده و ابررایانه استفاده خواهد شد تا میزان وضوح این شبیه‌سازی در بیشترین میزان ممکن باشد.

این شبیه‌سازی زیر نظر دکتر "رابرت گرند"(Robert Grand) عضو "موسسه مطالعات نظری هیدلبرگ"(Heidelberg) انجام می‌شود.

در ماههای گذشته تیم تحقیقاتی آلمانی با استفاده از ابررایانه‌ها موفق شدند 30 شبیه‌سازی با رزولوشن بالا و شش شبیه‌سازی با رزولوشن فوق‌العاده تولید نمایند.

در این شبیه‌سازی‌ها تمام عوامل مهم و اصلی نظیر شکل گرفتن گازهای اصلی پدیدآورنده کهکشان‌ها نظیر هیدروژن، تشکیل ستارگان، انفجار آنها، تشکیل ابرنواخترها و همچنین ایجاد سیاه‌چاله‌ها به عنوان اجرای اصلی یک کهکشان مدنظر قرار داده شده است.

در این پروژه هم کهشکان‌های بزرگ و کوچک و هم کهکشان‌های مارپیچی نظیر کهکشان راه شیری مورد شبیه‌سازی قرار گرفته‌اند.

در مدل‌های ایجادشده در این پروژه، نمونه‌ها حدود یک تریلیون بار کوچک‌تر شده‌اند هرچند همچنان شبیه‌سازی فیزیک پیچیده و در هم‌تنیده این کهکشان‌ها برای هر رایانه‌ای یک چالش جدی محسوب می‌شود.

محققان با استفاده از داده‌های حاصل از رصد و مطالعات پیشین و همچنین نتایج این شبیه‌سازی قادر خواهند بود به اطلاعات بسیار مهمی در رابطه با سرگذشت کهکشان‌ها دست پیدا کنند.

نتایج این تحقیق در نشریه علمی Royal Astronomical Society منتشر شده است.



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

باکتری میکروب آزمایشگاه

فناوری نانو، نانو فناوری یا نانو تکنولوژی؛ رشته‌ای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گسترده‌ای را پوشش می‌دهد. موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاه‌های در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود یک تا ۱۰۰ نانومتر است.

 در واقع نانو تکنولوژی فهم و به کارگیری خواص جدیدی از مواد و سیستم‌هایی در این ابعاد است که اثرات فیزیکی جدیدی - عمدتاً متأثر از غلبه خواص کوانتومی بر خواص کلاسیک - از خود نشان می‌دهند.

فناوری نانو موج چهارم انقلاب صنعتی، پدیده‌ای عظیم است که در تمامی گرایش‌های علمی راه یافته و از فناوری‌های نوینی است که با سرعت هرچه تمام‌تر در حال توسعه است. از ابتدای دهه ۱۹۸۰ میلادی گستره طراحی و ساخت ساختمان‌ها هر روزه شاهد نوآوری‌های جدیدی در زمینه مصالح کارآمدتر و پربازده‌تر در مقاومت، شکل پذیری، دوام و توانایی بیشتر نسبت به مصالح سنتی است.

نانوفناوری یک دانش به شدت میان‌رشته‌ای است و به رشته‌هایی چون مهندسی مواد، پزشکی، داروسازی و طراحی دارو، دامپزشکی، زیست‌شناسی، فیزیک کاربردی، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولکول و حتی مهندسی مکانیک، مهندسی برق، مهندسی شیمی و مهندسی کشاورزی نیز مربوط می‌شود.

تحلیل‌گران بر این باورند که فناوری نانو، زیست فناوری و فناوری اطلاعات (IT) سه قلمرو علمی هستند که انقلاب سوم صنعتی را شکل می‌دهند. نانو تکنولوژی  می‌تواند به عنوان ادامه دانش کنونی به ابعاد نانو یا طرح‌ریزی دانش کنونی بر پایه‌هایی جدیدتر و امروزی‌تر باشد.

نانو ریشه یونانی "نانس" به معنی کوتوله است. فناوری نانو موج چهارم انقلاب صنعتی، پدیده‌ای عظیم است که در تمامی گرایش‌های علمی راه یافته است تا جایی که در یک دهه آینده برتری فرایندها، وابسته به این تحول خواهد بود.

ماهیت فناوری نانو توانایی کارکردن در تراز اتمی، مولکولی و فراتر از آن در ابعاد بین ۱ تا ۱۰۰ نانومتر، با هدف ساخت و دخل و تصرف در چگونگی آرایش اتم‌ها یا مولکول‌ها با استفاده از مواد، وسایل و سیستم‌هایی با توانایی‌های جدید و با تغییر این ساختارها و رسیدن به بازدهی بیشتر مواد است.

فناوری نانو فرایند دستکاری مواد در مقیاس اتمی و تولید مواد و ابزار، به وسیله کنترل آنها در سطح اتم‌ها و مولکول‌هاست. در واقع اگر همه مواد و سیستم‌ها ساختار زیربنایی خود را در مقیاس نانو ترتیب دهند؛ آنگاه تمام واکنش‌ها سریع‌تر و بهینه‌تر صورت می‌گیرد و توسعه پایدار پیش گرفته می‌شود.

از جمله دستاوردهای فراوان این فناوری کاربرد آن در تولید، انتقال، مصرف و ذخیره‌سازی انرژی با کارایی بالاست که تحول شگرف را در این زمینه ایجاد می‌کند. از این رو دست‌اندرکاران  و محققان علوم نانو در تلاش هستند تا با استفاده از این فناوری به آسایش و رفاه بیشتر در درون و برون ساختمان با یافتن طبقه جدیدی از مصالح ساختمانی با عملکرد بالا و صرفه‌جویی در هزینه‌ها بخصوص در مصرف منابع انرژی و در نهایت به توسعه پایدار دست یابند.

در مجموع این فناوری شامل سه مرحله است:

طراحی مهندسی ساختارها در سطح اتم.

ترکیب این ساختارها و تبدیل آنها به مواد جدید با ساختار نانو با خصوصیات ویژه.

ترکیب اینگونه مواد و تبدیل آنها به ابزارهای سودمند.

در دنیا هر روز اختراعات زیادی در عرصه نانو انجام می‌شود که در ادامه به بررسی 10 نمونه برتر در عرصه جهانی می‌پردازیم:

1- لنزهای چشمی و واقعیت مجازی

شرکت "آی اپتیک"(iOptik) فعال در عرصه فناوری‌های نانو در آمریکا موفق به توسعه لنزهای تماسی شد که می‌توانند به جای هدست‌های بزرگ واقعیت مجازی به کار گرفته شوند، بدون آنکه هیچ گونه تاثیری در دید فرد داشته باشند.

2- حسگرهای نانو برای تشخیص حمله قلبی

محققان "دانشگاه صنعتی کالیفرنیا"(Caltech) موفق به طراحی نانوحسگرهایی شده‌اند که می‌تواند حمله قلبی را پیش از وقوع آن تشخیص دهد. این فناوری هم می‌تواند سبب نجات جان بیماران شده و همچنین  در هزینه‌ها صرفه‌جویی کند. ابعاد آخرین نسخه این تراشه تنها 90 میکرون است.

3- نانوماده‌ای برای مقابله با باکتری‌ها

محققان استرالیایی و اسپانیایی موفق شدند با الهام از نوعی سنجاقک و با استفاده از "سیلیسیم سیاه"(Black Silicon) نانوماده‌ای طراحی کنند که سطح آن شبیه بال‌های سنجاقک استرالیایی موسوم به " wandering percher" است. این نانوماده با توجه به داشتن سطح عاج‌مانند می‌تواند از رشد باکتری‌ها جلوگیری کند.

4- باتری‌های چاپ سه‌بعدی نانویی

محققان دانشگاه هاروارد و دانشگاه ایلی‌نوی با استفاده از چاپگرهای سه‌بعدی موفق به طراحی باتری‌هایی با طول یک میلی‌متر شدند.

کاربرد این باتری‌های نانویی در مواردی همچون مهندسی پزشکی و توسعه حسگرهای زیستی و ابزارهای ردیاب درمان است که می‌توانند روی پوست بدن تعبیه شوند.

5- ربات نانویی جراحی چشم

محققان در "موسسه فناوری زوریخ" (ETH Zürich) موفق شدند یک نانوربات را توسعه دهند که می‌تواند برای انجام یک عمل جراحی دقیق در چشم تعبیه شده و با دقتی مثال‌زدنی دوزهای دارویی مورد نیاز را به بافت چشم تزریق کند. قطر این ربات جراح تنها 285میکرون است.

6- تراشه فوق منعطف نانویی

محققان در "موسسه فناوری زوریخ" (ETH Zürich) موفق به توسعه یک تراشه الکترونیکی نانویی شدند که می‌تواند با انعطاف مثال‌زدنی به دور یک تارمو بپیچد.

این نانوتراشه می‌تواند در فناوری‌های پوشیدنی و ابزارهای کاربردی در عرصه پزشکی به کار گرفته شود.

در حال حاضر بیشترین کاربرد این نانوتراشه‌ها در تولید چشم مصنوعی و همچنین نظارت بر بیماری آب سیاه چشم است.

7- نانوالکترودهای زیست تخریب‌پذیر

محققان دانشگاه "کارنگی ملون" (Carnegie Mellon) آمریکا با استفاده از جوهر ماهی "سپیداج"(Cuttlefish) موفق شدند نوعی ماده شیمیایی و یک نانوساختار برای نیرودهی به وسایل الکترونیکی بلعیدنی طراحی کنند.

8- استفاده از نانوذرات برای مبارزه با سلول‌های سرطانی

محققان "موسسه فناوری ماساچوست"(MIT) نانوذراتی را طراحی کردند که علاوه بر حمل داروهای ضد سرطان مانند دوکسورابیسین، رشته‌های کوتاه RNA را نیز حمل می‌کند که ژن‌هایی را که سلول‌های سرطانی از آنها برای فرار از دارو استفاده می‌کنند، غیر فعال می‌کند.

از این نانوذرات می‌توان در درمان نوع تهاجمی سرطان پستان استفاده کرد.

9- نانوذرات نقره‌ برای کشتن میکروب‌ها

محققان موسسه تحقیقاتی "ویلسون" در واشنگتن موفق با تولید نانوذرات نقره‌ای شدند که از آنها می‌توان در همه چیز از خمیردندان گرفته تا پوشاک استفاده کرد. این ذرات می‌توانند با باکتری‌ها مقابله کنند.

10- توسعه دستگاه‌های تست تنفس با استفاده از فناوری نانو

محققان دانشگاه "نیوانگلند"(New England) در آمریکا موفق به طراحی یک دستگاه تست تنفس برای بیماران دیابتی شدند که از حسگرهای نانو برای تشخیص سطوح استون موجود در تنفس بیماران بهره می‌گیرد.

با توجه به این 10 مورد کاملا مشخص است که این فناوری نو، پای خود را به تمام عرصه‌ها باز کرده است و با استفاده از آن می‌توان به پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ای دست یافت.

طبق آمار در سال 2014 حدود بیش از 10 درصد مقالات علمی جهان به عرصه نانوفناوری مربوط بوده و کشورهای زیادی در این زمینه فعال هستند.

از نظر تعداد مقالات ثبت شده در سال گذشته، ایران دارای رتبه اول است و در رده‌بندی کلی رتبه ششم را به خود اختصاص داده است. در ادامه، رده‌بندی جهانی در عرصه نانوفناوری را مشاهده می‌کنید.

 

 



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

photo_2017-05-30_12-59-38.jpg

روزی می‌رسد که ما توانایی تشخیص انسان‌ها را از ربات‌ها نخواهیم داشت! دانشمندان برای مقابله با این آینده ترسناک یک دستگاه(هندزفری بلوتوث) اختراع کرده‌اند که می‌تواند انسان را از وجود رباتی که خود را انسان جا زده است با خبر کند.

به نقل از دیلی‌میل، یک موسسه تحقیقات فناوری استرالیایی به نام "دی.تی"(DT) موفق به اختراع این دستگاه شده‌ است.

این دستگاه مثل هندزفری بلوتوث روی گوش قرار می‌گیرد و به محض شناسایی صدای جعلی، توسط قطعه حرارتی با ابعاد 4*4 میلی‌متری که در آن تعبیه شده است، یک لرزش به همراه سرما به ستون فقرات کاربر خود می‌فرستد.

به گفته دانشمندان، بشر در آینده‌ای نزدیک در دریایی از اطلاعات جعلی دست و پا خواهد زد و برای اجتناب از چنین آینده ترسناکی باید به دنبال توسعه فناوری‌های تشخیص هویت اعم از صوتی و تصویری بود.

این هندزفری از یک شبکه عصبی که توسط "بخش نرم‌افزار یادگیری گوگل"(Tensorflow) طراحی شده است استفاده می‌کند و با استفاده از الگوریتم‌های طراحی شده برای مقابله با جعل هویت و تفاوت‌های کوچک در الگوهای مکالمه به شما هشدار می‌دهد که آیا در حال صحبت با یک رایانه یا ربات هستید یا خیر.

 



تاريخ : سه شنبه 9 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
هر روز یک حدیث از معصومین (ع) با مضامین دینی و اخلاقی در بخش قرآن و عترت منتشر می‌شود.
 

امام صادق (ع) فرمودند:
 
اذا صمت فلیصم سمعک و بصرک و شعرک و جلدک.
 
 
آنگاه که روزه میگیرى باید چشم و گوش و مو و پوست تو هم روزه‏دار باشند.«یعنى از گناهان پرهیز کند.
 
الکافى ج 4 ص 87، ح


تاريخ : دو شنبه 8 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

ساعاتی پیش ARM از نسل جدید هسته‌های پردازشی خود بر مبنای معماری ARMv8.2-A برای استفاده در سیستم‌ روی چیپ (SoC) رونمایی کرد. هسته‌های Cortex-A755 قرار است برای ساخت تراشه‌های بالارده استفاده شود و درنتیجه با تمرکز بر کارایی بالا طراحی شده‌اند؛ درحالی‌که هسته‌های Cortex-A555 با تمرکز بر مصرف بهینه‌ی انرژی در کنار هسته‌های گرافیکی Mali-G72 برای استفاده در دستگاه‌های میان‌رده طراحی شده‌اند. هسته‌های جدید قرار است به‌ ترتیب جایگزین هسته‌های قدیمی Cortex-A53 ،Cortex-A73 و Mali-G71 در دستگاه‌های موبایل شوند.

Cortex-A75 و Cortex-A55

هسته های کوتکس A ARM

به‌گفته‌ی ARM، عملکرد هسته‌های جدید Cortex-A75 درمقایسه با Cortex-A73 تا ۲۰ درصد افزایش یافته است. علاوه بر این، ویژگی «عملکرد پایدار» که با A73 معرفی شده بود، در A75 نیز یافت می‌شود. با استفاده از این ویژگی، در‌صورت استفاده از ماکزیمم قدرت تراشه برای مدت طولانی، عملکرد آن ثابت باقی خواهد ماند و افت نخواهد کرد.

بهبود هسته‌های Cortex-A55 نسبت به Cortex-A53 بسیار قابل‌توجه‌تر است. ARM ادعا می‌کند با استفاده از این هسته‌ها، اپلیکیشن‌ها و وظایفی که وابستگی بیشتری به رم دارند، تا دوبرابر سریع‌تر از پیش اجرا خواهند شد. دیگر وظایف که وابستگی آن‌ها به پردازنده بیشتر است نیز با استفاده از هسته‌های Cortex-A55 شاهد بهبود عملکرد ۲۰ درصدی خواهند بود. همچنین مصرف انرژی A55 نسبت به A53 حدود ۲۰ درصد بهبود پیدا کرده است.

ARM اعلام کرده است که با معرفی هسته‌های جدید، دست سازندگان SoC را برای طراحی و ساخت تراشه‌های اختصاصی بسیار باز گذاشته است؛ به‌طوری‌که تولیدکنندگان قادر خواهند بود با انتخاب مقادیر مختلف کش L2 و L3 و به‌کارگیری تا ۸ هسته در هر کلاستر، به کانفیگ‌هایی تا ۳۰۰۰ حالت مختلف دست پیدا کنند. همچنین می‌توان هسته‌های Cortex-A55 و Cortex-A75 را با استفاده از تکنیک big.LITTLE در کنار یکدیگر در یک تراشه استفاده کرد.

Mali-G72

Mali-G72

از هسته‌های CPU که بگذریم، به هسته‌های جدید GPU آرم با نام Mali-G72 می‌رسیم. در مقایسه با Cortex-A75 و Cortex-A73، هسته‌های گرافیکی آرم تغییرات کمتری به‌ خود دیده‌اند. به‌گفته‌ی ARM، مصرف انرژی Mali-G72 در مقایسه با G71 تا ۲۵ درصد بهینه شده است؛ درنتیجه طراحان دستگاه‌ها می‌توانند از توان مصرفی مازاد، برای افزایش عمر باتری دستگاه‌های جدید یا افزایش عملکرد گرافیکی آن‌ها استفاده کنند.

علاوه بر این، «چگالی عملکرد» در G72 تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده است که به معنای استفاده از هسته‌های بیشتر، روی تراشه‌ای با اندازه‌ی یکسان است. علی‌رغم اینکه ماکزیمم تعداد هسته‌های پشتیبانی شده در نسل قبل Mali به ۳۲ عدد می‌رسید، آرم Mali-G71 را برای استفاده در دستگاه‌های موبایل با ۱۶ تا ۲۰ هسته‌ی گرافیکی بهینه کرده بود. با معرفی G72 اما امکان افزایش تعداد هسته‌های سایه‌زن تا نزدیکی ماکزیمم پشتیبانی شده یعنی ۳۲ هسته، فراهم خواهد شد.

ARM انتظار دارد اولین دستگاه‌های مبتنی بر هسته‌های جدید، سه‌ماهه‌ی پایانی سال ۲۰۱۷ یا اوایل ۲۰۱۸ معرفی شوند.



تاريخ : دو شنبه 8 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

انسان‌ها تقریبا مدتی است که با قطعیت پی برده‌اند که فعالیت‌های ما می‌توانند تأثیرهای چشمگیری بر سیاره‌ی زمین داشته باشند. در واقع تأثیر انسان‌ها و جوامع انسانی بر محیط طبیعی و آب‌وهوای کره‌ی زمین در طی قرن بیستم میلادی به‌قدری زیاد بود که برخی از زمین‌شناسان و متخصصان این عرصه بر آن شدند تا به این دوره از تاریخ کره‌ی زمین با عنوان دوره‌ی تأثیر انسان‌ها یا آنتروپوسن اشاره کنند. در دوره‌ی آنتروپوسن، تأثیر انسان و جوامع انسانی بر کره‌ی زمین به‌عنوان تعیین‌کننده‌ترین نیروی مؤثر بر سیاره‌ی زمین قلمداد می‌شود.

اما بر پایه‌ی یک بررسی جامع که به‌تازگی توسط گروهی از پژوهشگران آمریکایی و انگلیسی انجام شده است، به نظر می‌رسد که انسان‌ها علاوه بر سطح زمین، در شکل گرفتن محیط‌های بالاتر و نزدیک به فضای بیرون کره‌ی زمین هم نقش دارند. بر پایه‌ی همین مطالعه، چنین برداشت می‌شود که ارتباطات رادیویی، تابش‌های الکترومغناطیسی ساطع‌شده از آزمایش‌های هسته‌ای و همچنین سایر فعالیت‌های انسانی، به شکل گرفتن یک لایه‌ی جداکننده پیرامون کره‌ی زمین منجر شده‌اند که می‌تواند ما را از تابش‌های پرانرژی کیهانی حفاظت کند.

دستاوردهای حاصل از این مطالعه در ژورنال Space Science Reviews و با عنوان Anthropogenic Space Weather منتشر شده است. این بررسی توسط گروهی از پژوهشگران از ایالات متحده و کالج سلطنتی انگلستان به سرپرستی دکتر تاماس گامبوسی که به‌عنوان استاد در دانشگاه میشیگان فعال است و مدیریت مرکز شبیه‌سازی فضایی را  نیز بر عهده دارد، انجام شده است. گروه پژوهشی در بررسی خودشان، تأثیر فرایندهای عصر تأثیر انسان یا همان آنتروپوسنی را بر محیط‌های نزدیک به فضای بیرونی زمین مورد بازبینی و بررسی دقیق‌تر قرار داده‌اند.

این فرایند دربردارنده‌ی ارتباطات رادیویی با فرکانس‌های بسیار پایینی است که در طی قرن نوزدهم میلادی آغاز شده‌اند و در طی قرن بیستم به‌طور قابل ملاحظه‌ای افزایش یافته‌اند. شدت این فعالیت‌ها در سال‌های دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی بیشتر هم شد. این دوره در واقع زمانی بود که کشورهای ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سابق شروع به انجام برخی آزمایش‌های هسته‌ای در ارتفاع‌های بالاتر از سطح زمین کردند. این آزمایش‌ها در ادامه منجر به ایجاد پالس‌های الکترومغناطیسی قوی در اتمسفر کره‌ی زمین شد.

کاوشگرهای وان آلن

به‌عنوان یک مثال تأثیرگذار دیگر، ایجاد شبکه‌های برق شهری در مقیاس بزرگ نیز دارای تأثیراتی بر محیط‌های نزدیک به فضای بیرونی کره‌ی زمین بوده‌ است. پژوهشگران در گزارش خودشان چنین تشریح می‌کنند:

وجود دائمی و رشد شبکه‌های برق شهری و وجود مخابره‌کننده‌های با فرکانس‌های بسیار پایین در بخش‌های مختلف سیاره‌، تلویحا ما را به این نتیجه می‌رساند که وضعیت امروز محیط نزدیک به فضای کره‌ی زمین را به‌احتمال‌ زیاد نمی‌توانیم پدیده‌ای صرفا طبیعی قلمداد کنیم و از آن نتیجه بگیریم که محیط امروز کره‌ی زمین، همان محیط اوایل قرن نوزدهم میلادی است. ما در حال حاضر می‌توانیم چنین نتیجه‌ای استنباط کنیم. با این وجود هنوز هم عدم قطعیت‌های اساسی در مورد این برداشت و طبیعتِ این فرایندهای فیزیکی وجود دارد؛ فرایندهایی که تحت تأثیر هر دو عامل محیط طبیعی و امواج تولیدشده توسط انسان قرار می‌گیرند.

وجود کمربندهای تشعشعی پیرامون زمین به‌عنوان یک واقعیت مبرهن از سال ۱۹۵۰ شناخته شده است. مشخص شده است که این کمربندها حاصل ذرات بارداری هستند که سرچشمه‌شان از خورشید است؛ برای نمونه توفان‌های خورشیدی. این ذرات در ادامه توسط میدان مغناطیسی زمین به دام افتاده‌اند و منجر به تشکیل چنین کمربندهایی شده‌اند. این کمربندهای دور سیاره‌ی زمین را به افتخار دانشمند فضایی آمریکا، با عنوان کمربندهای تشعشعی وان آلن نام‌گذاری  کرده‌اند.

کاوشگرهای دوگانه‌ی بررسی کمربند تشعشعی که ابتدا به نام Radiation Belt Storm Probes شناخته می‌شدند، بعدها به کاوشگرهای وان آلن تغییر نام یافتند.

گستره‌ی این کمربندها و میزان و نحوه‌ی توزیع انرژی آن‌ها و آرایش ذرات آن‌ها تاکنون موضوع اصلی پژوهش‌های چندین مأموریت فضایی مجزا بوده است. به‌طور مشابه و در همان دوره‌ها، مطالعاتی شروع شده بود تا پی ببرند که انسان و ذرات باردار تولیدشده توسط انسان‌ها تا چه میزان در آن تغییرات در کمربند تشعشعی نقش دا‌شته‌اند؛ ذراتی که می‌توانند وقتی به نزدیک فضای بیرونی زمین می‌رسند، با میدان مغناطیسی زمین برهم‌کنش داشته باشند و در ادامه به شکل‌گیری یا تقویت کمربندهای تشعشعی مصنوعی منتهی شوند.

با این حال، دانشمندان از زمان به‌کارگیری کاوشگرهایی در راستای انجام مأموریت‌های فضای که  ارسال کاوشگرهای وان آلن هم یکی از آن‌ها بود، موفق شده‌اند تا حدودی به مطالعه‌ی جدی‌تر این کمربندها بپردازند. نتیجه‌ی بررسی‌ها این بود که در کنار کمربند طبیعی وان آلن - که به تشریح آن پرداختیم -  دانشمندان به وجود نوعی حباب از پراکنش‌های با فرکانس بسیار کوتاه پی برده‌اند که کره‌ی زمین را به احاطه‌ی خود درآورده‌اند. فیل اریکسون که به‌عنوان دستیار مدیر در آزمایشگاه هی‌استک در مرکز MITT فعالیت می‌کند، در گفتگوی مطبوعاتی ناسا در این باره چنین توضیح داد:

شماری از آزمایش‌ها و مشاهدات ما نشان داده‌اند که در صورت وجود شرایط مساعد، سیگنال‌های ارتباطات رادیویی با دامنه‌ی فرکانس‌های بسیار پایین می‌توانند در واقع روی ویژگی‌های تابش‌های محیطی با انرژی بالا در پیرامون کره‌ی زمین تأثیرگذار باشند.

مورد جالبی که کاوشگرها در بررسی‌های خود نشان داده بودند، این بود که گستره‌ی بیرونی حباب فرکانس بسیار پایینِ ذکرشده، به‌طور دقیقی به بخش‌های داخلی و بیرونی کمربندهای وان آلن شباهت دارد. علاوه بر آن، مقایسه‌های انجام‌شده میان گستره‌ی مدرن کمربندهای تابشی به‌دست‌آمده از داده‌های کاوشگرهای وان آلن نشان می‌دهند که مرز داخلی این کمربند در قیاس با آن مقداری که در سال‌های دهه‌ی ۱۹۶۰ در خود نشان داده بود، بسیار دورتر و بیشتر است. آن دوران در واقع به‌عنوان سال‌هایی در نظر گرفته می‌شوند که مخابره‌های با فرکانس بسیار پایین نسبت به مقدار امروزی آن‌ها دارای مقدار کمتری بوده است.

کمربندهای محافظ زمین

گفته‌های فوق می‌تواند به این معنا باشد که حباب فرکانس بسیار پایینی که انسان‌ها در طی تقریبا یک قرن و نیمِ اخیر در حال ایجادش بوده‌اند، تابش‌های اضافه‌ی برآمده از محیط‌های نزدیک زمین را بازمی‌گردانده و مانع رسیدن آن‌ها به بخش‌های داخلی زمین می‌شده است. چنین خبری ذاتا خبر خوبی برای ما انسان‌ها است؛ زیرا تأثیرات ذرات باردار بر تجهیزات الکترونیکی و از آن مهم‌تر بر سلامت انسان و موجودات زنده به‌خوبی و با مدارک کافی اثبات شده است. تأثیرات این‌چنینی ناشی از تابش در طول دوره‌هایی که وضعیت اقلیمی فضای پیرامون زمین دارای شدت بالایی باشد، می‌توانند کاملا جدی و مشکل‌ساز باشند.

با اختصاص دادن وقت و انرژی بیشتر برای انجام مطالعاتی در این زمینه، این امکان وجود دارد که ما روش‌هایی برای استفاده از مخابره‌های امواج با فرکانس پایین به‌طور قابل پیش‌بینی و قابل اطمینان پیدا کنیم تا بدین ترتیب بتوانیم محیط نزدیک به کره‌ی زمین را تبدیل به جای مناسب‌تری برای انسان‌ها و همچنین برای سلامت تجهیزات الکترونیکی‌مان کنیم. از طرفی با وجود کمپانی‌هایی همچون اسپیس‌ایکس و تلاش آن‌ها برای توسعه‌ی اینترنت با پهنای باند وسیع در سطح دنیا با استفاده از توسعه‌ی ماهواره‌هایی در مدار زمین و حتی برنامه‌های بزرگ‌تر و گسترده‌تر چنین سازمان‌هایی برای تجاری‌سازی و استفاده‌ی اقتصادی از مدار نزدیک زمین، به نظر می‌رسد هر تحقیق و هر یافته‌ای در این زمینه که بتواند در کاهش ریسک‌های ایجادشده توسط پدیده‌ی تابش مفید باشد، کاملا مورد استقبال قرار گیرد.



تاريخ : دو شنبه 8 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

بسیاری از ما به دیدن محصولات شگفت‌انگیز اپل، شرکتی که هنر را به فناوری گره زده است، عادت کرده‌ایم. حال این شرکت قصد دارد به خانه‌ی جدید خود، یعنی اپل پارک، نقل‌مکان کند. عجیب نیست که همچون محصولات این کمپانی انتظار بنایی خارق‌العاده از این شرکت داشته باشیم.

این بنا که مدت‌زمان زیادی است در دست‌ساخت بوده، در حال رسیدن به مراحل پایانی کار خود است و از ماه آوریل، پذیرای کارمندان شده است. البته تخمین زده می‌شود که بیشتر از شش ماه برای انتقال تمام کارمندان زمان نیاز است و کار ساخت‌وساز تا تابستان ادامه خواهد یافت. این بنا شگفتی‌های زیاد در خود جای داده است؛ از ظاهر عجیب خود که مانند بشقاب‌پرنده‌ای روی زمین است گرفته تا شبکه‌ی مخصوص برق‌رسانی اپل موسوم به microgrid که با صفحات خورشیدی تغذیه می‌شود. در این مقاله به مهم‌ترینِ این موارد اشاره خواهیم کرد.

apple park solar panel

کارگران در حال کارگذاری صفحات خورشیدی

این بنا، در محل سابق شرکت HP ساخته شده است و زمین اولیه‌ی آن متشکل از ۹ ملک در منطقه‌ی کوپرتینوی سیلیکون ولی است که تا سال ۲۰۰۶ یک‌به‌یک خریداری‌ شده‌اند. همچنین جالب است بدانید شرکت اپل در زمان خرید این املاک، به‌منظور جلوگیری از طمع فروشندگان و پایین نگه‌داشتن قیمت‌ها هویت خود را مخفی نگه‌ داشته بود.

هنگامی‌که این بنا به‌طور کامل به بهره‌برداری برسد، محل کار ۱۲ هزار کارمند خواهد بود که این تعداد برابر با جمعیت ایالت خودمختار آلند در فنلاند است.

کافه‌رستورانی که در وسط این حلقه قرار دارد، به‌تنهایی می‌تواند در حدود ۳۰۰۰ مشتری را در خود جای دهد؛ این تعداد برابر با شمار تمام بازیکنانی است که در تیم‌های بسکتبال، فوتبال، بیس‌بال و هاکی آمریکا بازی می‌کنند.

به گفته‌ی اپل تمامی پنجره‌های بیرونی دارای شیشه‌های خمیده هستند که ازنظر اندازه، بزرگ‌ترین شیشه‌های خمیده‌ی دنیا به‌حساب می‌آیند.

یکی از مهم‌ترین بخش‌های این بنا تالار کنفرانس ۱۰۰۰ نفری آن است که به یادبود مؤسس اپل، استیو جابز نام‌گذاری شده  و روی یک تپه در محوطه‌ی اپل پارک قرار دارد و یقیناً محل رونمایی از محصولات آینده‌ی شرکت خواهد بود. سقف این ساختمان که از جنس کربن است، بزرگ‌ترین صفحه‌ی کربنی در جهان محسوب می‌شود که تاکنون ساخته‌ شده است.

apple park auditorium

تالار کنفرانس اپل پارک

پارکینگ ساختمان می‌تواند به‌طور هم‌زمان ۱۴,۲۰۰ کارمند را برای پارک اتومبیل‌هایشان سرویس‌دهی کند. خوشبختانه استیو جابز قول داده است به تعداد کافی جای پارک برای افراد معلول باشد. چراکه بنا به زندگی‌نامه‌اش، او عادت داشت اتومبیل خود را در محل معلولین پارک کند.

ساختمان پارکینگ، شامل چهار طبقه فوقانی و سه‌طبقه در زیرزمین، نه‌تنها بسیار بزرگ و جادار است؛ بلکه به‌طور منظم توسط حس‌گرها و برنامه‌های کامپیوتری محل‌های پارک خودرو و ترافیک پارکینگ مورد نظارت قرار می‌گیرد.

این ساختمان از ۳۰۰ جایگاه شارژ خودرو و ۲۰۰۰ جایگاه دوچرخه بهره‌مند‌ است که در سیلیکون ولی نظیر ندارد.

apple park parking

ساختمان پارکینگ به طور کامل با صفحات خورشیدی پوشانده شده است

فضای سبز داخلی بنا که مساحتی برابر با ۱۲۱,۴۱۰ متر مربع دارد، دارای باغستانی شامل درخت‌های زردآلو، زیتون و سیب خواهد بود. همچنین یک حوض و یک باغچه‌ی پرورش گیاه در این حیاط وجود خواهد داشت.

apple park map

محوطه‌ی این بنا کاملاً با محیط‌ زیست سازگار خواهد بود و طبق اظهارات اپل، ساختمان جدید یکی از کارآمدترین سازه‌ها در زمینه‌ی انرژی است و انرژی مورد نیاز خود را به‌طور کامل از منابع تجدید پذیر تأمین خواهد کرد. این انرژی از طریق صفحه‌های خورشیدی که روی سقف ساختمان کار گذاشته‌ شده است و سرورهای گاز طبیعی شرکت Bloom Energy تأمین خواهد شد. هم‌اکنون اپل ۲۴ سرور گاز طبیعی در محوطه‌ی بنا دارد که می‌توانند معادل ۴.۸ مگاوات انرژی را تولید کنند. همچنین سیستم مخصوص صفحات خورشیدی این سازه موسوم به MicroGrid به‌تنهایی می‌تواند ۷۵٪ از انرژی موردنیاز این بنای عظیم را در زمان‌های کاری فراهم کند.

bloom energy apple park bio gas

سرورهای گاز طبیعی بلوم انرژی

ازآنجایی‌که در شرکت اپل، نوآوری حرف اول را می‌زند، حفظ امنیت اطلاعات بسیار مهم خواهد بود؛ لذا به‌منظور تأمین  امنیت و جلوگیری از درز اطلاعات سری به خارج از شرکت،‌ این بنا از دو ساختمان کاملاً مجزا تشکیل خواهد شد و یک ساختمان به‌طور اختصاصی به بخش تحقیق و توسعه تعلق خواهد گرفت.

apple park r&d

ساختمان بخش تحقیق و توسعه‌ی اپل پارک

ایده‌ی اولیه‌ی این بشقاب‌پرنده، که در آن مرزهای فنّاوری به جلو حرکت خواهند کرد، در ذهن خلاق استیو جابز صورت گرفته و معماری و طراحی بنا به دست نورمن فاستر انجام شده است. فاستر طراح بسیاری از ساختمان‌های فاخر جهان از  جمله برج هزاره‌ی لندن، ساختمان معروف تخم‌مرغی شکل، فرودگاه هنگ‌کنگ و ساختمان پارلمان آلمان در برلین است.

برای رسیدن به آرزوها باید هزینه کرد و هزینه‌ای که اپل برای ساخت این بنای عجیب و محقق کردن آرزوی استیو جابز کرده، بالغ‌ بر ۵ میلیارد دلار تخمین زده‌ می‌شود که بیش از تولید ناخالص ملی موریتانی است.

 

 

 

 
 


تاريخ : دو شنبه 8 خرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1544 1545 1546 1547 1548 ... 3356 صفحه بعد