طبق نتایج موسسه پیو ٦٧درصد کاربران گوشی خود را جهت مشاهده تماسها، پیامها و فعالیتهای شبکه اجتماعی کنترل میکنند، حتی در زمانی که تلفن آنان زنگ نمیخورد.
اگر گوشی خود را در خانه جا گذاشته و در مسیریابی ناتوان ماندهاید یا اگر باتری موبایلتان در خارج از خانه تمام شده و دربهدر بهدنبال شارژر گشتهاید، احتمالا به «ترس دورماندن از تلفنهمراه» دچارید که اصطلاحا «نوموفوبیا» نامیده میشود. براساس تحقیقات، این ترس از هر ٥ نفر، ٤نفر را درگیر میکند. «نوموفوبیا» ترس دورماندن از تلفنهمراه است، مفهومی که در سال٢٠١٠ در جریان یک تحقیق ابداع شد و نگرانیهایی را مورد مطالعه قرار میداد که کاربران موبایل از آنها رنج میبردند. آن را میتوان یکی از ترسهای عصر مدرن دانست که در جهان فراگیر است. نوموفوبیا میتواند علامتی از یک اعتیاد بالقوه باشد. کاربران وقتی گوشی را به همراه دارند، شادند و زمان خوبی را سپری میکنند و بدون گوشی با استرس شدید و نگرانی مواجه میشوند و این زمانی است که یک اعتیاد به تهدید مبدل میشود.
٦٦درصد مردم دنیا به ترس دورماندن از تلفنهمراه خود دچارند، نکته قابلتامل اینجاست که اگر ٦٦درصد بزرگسالان که قاعدتا باید خویشتندار بوده و توان کنترل علایق خود را داشته باشند، به این ترس مبتلا باشند، دیگر در مورد نسل جوان چه میتوان گفت که هنوز باید برای تقویت حس مسئولیتپذیری و خودکنترلی تلاش کنند؟
بهگفته روانشناسان، پاسخ این سوال دستکم در میان جوانان ١٨تا ٢٦ ساله احتمالا چند دقیقه است. در یک پژوهش مشخص شد که احتمال بروز رفتار پراسترس در افرادی که گوشی از آنها گرفته شده بود، در مقایسه با سایرین، بیشتر است. پژوهشگران معتقدند راحتی ناشی از تلفنهمراه، جایگزین تعاملات واقعی و رودرروی انسانها شده است، مثل زمانی که کودک دور از آغوش والدین، با گرمای یک پتوی نرم، احساس رضایت مییابد.
تبعات دسترسی نداشتن به تلفنهمراه، زمانی به شکل جدیتری رخ مینماید که بدانیم طبق پژوهشهای انجامگرفته در سال٢٠١٦ تقریبا ٧٣درصد افراد وقتی متوجه میشوند که گوشی خود را به همراه ندارند، میترسند، ١٤درصد مستاصل و ٧درصد بیمار میشوند و تنها ٦درصد احساس رهایی دارند.
اعتیاد به گوشیهای هوشمند در آسیا
ترس دوری از گوشی همراه، چند سالی است که مورد بحث است، اما روانشناسان معتقدند اعتیاد به تلفنهای هوشمند در آسیا بهسرعت درحال افزایش است و جوانان را بیشتر از بقیه درگیر میکند. براساس آمار از ماه مارس ٢٠١٤ تعداد معتادان به تلفنهمراه به ١٧٦میلیون نفر رسیده، درحالیکه در سال٢٠١٣ این تعداد ٧٩میلیون نفر بوده است. زنان ٥٢درصد از این آمار را به خود اختصاص میدهند. کاربران میانسال ٢٨درصد معتادان موبایل را تشکیل میدهند که رفتار وسواسگونهای با تلفنهمراه به نمایش میگذارند.
تحقیقی تعداد هزار دانشآموز در کرهجنوبی را مورد بررسی قرار داد. این کشور جایی است که ٧٢درصد کودکان در سن ١١ یا ١٢سال یک تلفن هوشمند دارند و بهطور متوسط در روز ٥ساعتونیم با آن کار میکنند. در نتیجه مشخص شد که حدود ٢٥درصد از این بچهها به تلفنهمراه معتاد هستند. نتایج این پژوهش که در سال٢٠١٦ به چاپ رسید، نشان داد که استرس یک شاخص مهم از احتمال اعتیاد افراد به تلفنهمراه محسوب میشود و افرادی که از گوشی هوشمند خود برای دسترسی به شبکههای اجتماعی استفاده میکنند، بیشتر احتمال دارد که به آن معتاد شوند.
درست است که تلفنهای هوشمند در بسیاری از جوامع، نقطه کانونی زندگی شهروندان به شمار میآیند، اما واقعیت این است که به روشهای مختلف با جوامع آسیایی آمیخته و یکپارچه شدهاند. قاره آسیا با ٥/٢میلیارد کاربر تلفنهمراه، جریانی از اخبار ناگوار را ایجاد کرده است. کم نبودهاند افرادی که به دلیل تمرکز بر صفحه گوشی خود با خطرات جانی مواجه شدهاند، اما نگرانیهای دیگری نیز وجود دارد، مثلا موضوع اصلی در سنگاپور کاهش یافتن سن افراد در معرض اعتیاد است. این کشور با جمعیت ٦میلیون نفر بیشترین ضریب نفوذ گوشیهای هوشمند را دارد. همین مسأله باعثشده متخصصانی در امر اعتیاد دیجیتال دست به کار شوند و برای پایش آن، بهطور رسمی کلینیک سلامت سایبری راهاندازی کنند. مدیر یکی از این کلینیکها میگوید جوانترها هنوز به پختگی نرسیدهاند و همین امر مدیریت استفاده از تلفنهای هوشمند را برای آنان دشوار میکند، چراکه خودکنترلی چندانی ندارند.
در آغاز، گوشی همراه به منزله یک ابزار کلیدی بهمنظور بیشترکردن تماس انسانها با یکدیگر در نظر گرفته میشود، اما به مرور زمان افزونبر این کارکرد اصلی، برای مقاصد دیگری نیز مورد استفاده قرار گرفت. امروزه گوشیهای هوشمند، مفهوم اولیه تلفنهای همراه را عوض کردهاند. دیگر فقط برای ارتباطات صوتی مورد استفاده قرار نمیگیرند. گوشیهای هوشمند این امکان را فراهم کردهاند تا دوربین، جهتیاب، بازیهای ویدیویی و حتی کتابخانه مجازی را در مشت خود داشته باشیم و البته مهمترین جنبه این است که یک گوشی هوشمند امکان دستیابی به اینترنت را فراهم میآورد.
نشانههای اعتیاد به گوشیهای هوشمند از نگاه کارشناسان امر
- چککردن دایمی گوشی بدون دلیل
- احساس اضطراب و ناآرامی بدون گوشی
- دوریگزیدن از جمع و گذراندن زمان با گوشی
- بیدارشدن در نیمهشب برای دیدن صفحه گوشی
- کاهش در عملکرد تحصیلی یا شغلی بهعنوان نتیجه کار طولانیمدت با تلفنهمراه
- حواسپرتی در انجام کارهای روزانه
- وضع مقررات در بعضی کشورها
- برای استفاده از تلفنهای هوشمند
کارشناسان معتقدند تاثیر استفاده از تلفن هوشمند در خلقوخوی یک فرد تقریبا شبیه چگونگی عملکرد داروها بر رفتار او است. مانند معتادان به موادمخدر، معتادان به گوشیهای هوشمند نیز علایمی از قبیل بیقراری، نگرانی و حتی خشم نشان میدهند. دانشگاه دربی در انگلستان بهتازگی درباره تاثیرات رفتاری صاحبان گوشیهای هوشمند به بررسی پرداخته است. یافته اصلی این است: گوشیهای هوشمند از نظر روانی برای کودکان اعتیادآورند و با تشویق خودشیفتگی، مشکلاتی در سلامتی آنان ایجاد میکنند. این امر امروزه بخشی از معضلات جوامع مدرن است تا درباره سلامت روان شهروندان خود بیشتر بیندیشند.
سخن آخر
نگرانی جداشدن از گوشی اساسا بخشی از زندگی انسانها در عصر حاضر است. یکی از روانشناسان بالینی درباره نوموفوبیا میگوید متاسفانه این ترس بسیار واقعی است و مانند دیگر علایم اضطراب، نوموفوبیا این ظرفیت را دارد که زندگی افراد را ویران کند. برای برخی این نگرانی سطح تحریف واقعیت را بالا میبرد و این دقیقا همان زمانی است که به یک موضوع مهم مبدل میشود: نگرانی از قطعشدن ارتباط. فاجعه وقتی اتفاق میافتد که تلفن خود را همراه نداشته باشید.
برمبنای یافتههای یک پروژه تحقیقاتی که در موسسه پیو انجام شد:
- بیش از ٩٠درصد مردم در آمریکا گوشی هوشمند دارند.
- ٦٧درصد کاربران گوشی خود را جهت مشاهده تماسها، پیامها و فعالیتهای شبکه اجتماعی کنترل میکنند، حتی در زمانی که تلفن آنان زنگ نمیخورد.
- ٤٤درصد از صاحبان گوشیهای هوشمند درحالی به خواب میروند که گوشی نزدیک آنان قرار دارد تا اطمینان حاصل کنند که پیام، تلفن یا پستهای ارسالی در شبکههای اجتماعی را از دست نمیدهند.
- ٢٩درصد کاربران اقرار کردهاند که زندگی بدون گوشی هوشمند برای آنان متصور نیست.
- مدتی پیش، مدیركل پیشگیری از آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی اعلام کرد که پژوهشی كلان بهمنظور بررسی شیوع و میزان استفاده از تلفنهمراه در ایران انجام نشده است. او با اشاره به راهاندازی مراكز درمان اعتیاد به تلفنهمراه در برخی از كشورها این نکته را مورد تاکید قرار داد که در کشور ما توسعه اقتصادی با توسعه فرهنگی همراه نبوده و با ورود گسترده تلفنهمراه هیچگونه فرهنگسازی جدی درباره آن نشده است.
- شاید تحقیق مستند و میدانی درباره تعداد مبتلایان به ترس دورماندن از گوشی در کشور ما انجام نشده باشد، اما بهترین راه برای پیبردن به جدی بودن این معضل، بررسی رفتار روزانه خود با تلفنهمراه است. هر یک از ما تا چه حد به گوشی خود وابستهایم؟ چه مدتی از اوقات خود را با تلفنهمراه سپری میکنیم؟ احتمالا با تامل در پاسخ این پرسشها دریابیم که ما نیز به نوموفوبیا دچار شدهایم و بیخبریم!
فناوران یکی از شرکتهای فعال در حوزه تجهیزات و سیستمهای الکترونیکی و تجهیزات مهندسی پزشکی با حمایت صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک (صحا) موفق به طراحی و ساخت نمونه تجاری جلیقه حیات هوشمند شدند.
هدف از حمایت طرح جلیقه حیات هوشمند، بهبود و ارتقای سبک زندگی سالم مردم و حرکت در راستای سند چشم انداز نظام سلامت کشور است.
علی اکبر کوهستانی، مدیر عامل شرکت مجری طرح با تاکید بر اینکه حوزه بهداشت و سلامتی از طریق موبایل به سرعت در حال گسترش است، گفت: با توجه به بالا بودن آمار مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین مهیا بودن شرایط ابتلا و عدم بهرهگیری عمومی از استانداردهای بینالمللی بهداشتی در زمینههای مختلف، توسعه یک تکنولوژی پوشیدنی که قابلیت مانیتورینگ پیوسته و همزمان وضعیت عملکرد قلب و علایم حیاتی بر روی گوشی هوشمند فرد را دارا باشد، بیش از پیش احساس میشود.
وی ادامه داد: با توجه به اهمیت این موضوع با بهرهگیری از دانش غنی بومی، در کنار پیشرفتهای سریع علمی، با طراحی، مجتمعسازی و ارتقای بلوکهای حیاتی این ایده، گامی موثر در ارائه لباسی هوشمند که علاوه بر راحتی استفاده، علایم حیاتی فرد را سنجیده و گزارشی دقیق جهت استفاده پزشک معالج و جلوگیری از بروز خطرات جبران ناپذیر ارائه میدهد، برداشته شده است.
کوهستانی در خصوص مشخصات و عملکرد فنی این سیستم افزود: الکتروکاردیوگرام دینامیک یا هولتر در پزشکی به روشی تشخیصی برای پایش و مانیتورینگ فعالیت قلب در تشخیص بینظمیهای تپش در قلب برای یک دوره زمانی بلندمدت از ۲۴ تا ۴۸ ساعت گفته میشود. در این سیستم، پنج الکترود خشک به عنوان گیرنده سیگنال قلبی درابعاد 1*2 سانتیمتر و قابلیت دکمه شدن به لباس به کار میرود. این الکترودها در نزدیکترین نقطه به قلب و در 5 نقطه مستقر شده (همانند الکترودهای ECG) و سیگنالهای تولیدی را به صورت بیسیم به واحد پردازش که یک گوشی هوشمند است، ارسال میکنند. گوشی با دریافت این سیگنال و دادههای دیگر همانند مسافت پیمایش شده، گزارش کاملی از سلامت و فعالیتهای فرد ارائه خواهد کرد.
به گفته مدیرعامل شرکت سازنده جلیقه حیات هوشمند، با توجه به اینکه بیماریهای قلبی و عروقی یکی از مهمترین عوامل مرگ ومیر در ایران شناخته شده است (13 درصد فوتیهای 6ماهه اول سال 1394 به دلیل عوارض بیماریهای قلبی بوده است)، بازار گستردهای در سطح کشور دارد و لذا مانیتورینگ مستمر و به موقع امکان پیگیری و رسیدگی به عارضههای قلبی در زمان کوتاه را فراهم میکند.
کوهستانی در خصوص موارد استفاده این محصول پوشیدنی هوشمند افزود: با نمونه عمومی این محصول تمام افراد جامعه میتوانند به طور مداوم وضعیت سلامت قلب خود را چک کنند. به این شکل که نرم افزار هوشمند موجود در تلفن همراه با آنالیز وضعیت قلبی افراد و با کمک گرفتن از دادههای دیگری که به طور معمول از سنسورهای گوشی دریافت میکند، الگوی سلامتی مناسبی برای افراد تجویز کرده و سلامت افراد را تضمین میکند.
وی ادامه داد: نمونه حرفهای محصول برای ورزشکاران است؛ به کمک نسخه پیشرفته این سیستم که با استفاده از بلوتوث، اطلاعات را تا 1000 متر میتواند به رایانه تیم پزشکی مستقر در حاشیه تمرین تله متری کند، اطلاعات جامعی از فیزیک سلامت ورزشکار جهت آنالیز و بهینهسازی فرآیند تمرین در اختیار مربی و تیم پزشکی قرار میگیرد. الکترودهای این نمونه میتواند شامل سنسورهای دیگری هم باشد. همچنین نمونه پزشکی برای افراد با عارضه قلبی است. در این محصول میتوان از طریق گوشی هوشمند دائما وضعیت سلامت افراد را در اختیار خانواده و مرکز فوریتهای پزشکی قرار داد.
کوهستانی خاطرنشان کرد: این طرح با «عنوان جلیقه حیات هوشمند برای ارسال الکتروکاردیوگرام بیسیم به کلینیک مجازی قلب» موفق به اخذ گواهینامه ثبت با شماره 91767 شده است و در راستای تولید تجاری در مراحل اخذ مجوز از اداره کل تجهیزات پزشکی است.
بر اساس اعلام روابط عمومی صحا، مدیر عامل شرکت طراح و سازنده پوشیدنی الکترونیکی هوشمند در پایان تصریح کرد: حمایتهای صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک(صحا) از این پروژه سبب پیشبرد سریعتر و بهتر آن در راستای ساخت و تجاریسازی شده است. همچنین با توجه به اینکه تاکنون دستگاهی با این هدف و عملکرد، تولید و یا وارد ایران نشده است، از لحاظ قیمت و خدمات پس از فروش نسبت به دستگاههای نسبتا مشابه کاملا رقابتی است.
محققان طی انجام یک پژوهش جدید دریافتند که سلولهای سوختی آلی میتوانند متان را بدون انتشار مواد مضر به برق تبدیل کنند.
به نقل از انگجت، متان یک گاز گلخانه ای بوده و هنگامیکه برای تامین نیرو از آن استفاده میشود میتواند برای محیط زیست بسیار مضر باشد.
اما دانشمندان طی انجام یک پژوهش جدید یک راه برای به حداقل رساندن آسیبهای آن پیدا کردهاند.
محققان دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا موفق به دستکاری سلولهای سوختی میکروبی شدند که میتواند متان را بدون انتشار مواد مضر به برق تبدیل کند.
در این روش متان بدون اینکه در جو پخش بشود به لولههایی هدایت خواهد شد.
این تیم یک ترکیب از باکتریها(از جمله یک میکروب مصنوعی که به طور طبیعی نمیتواند رشد کند) را ایجاد کردند که مواد لازم برای گرفتن و حمل و نقل الکترون از گاز متان را تولید میکند.
این فرآیند نه تنها یک راه عاری از آلودگی است، بلکه میتوان از این باکتریها برای پاکسازی پسماند زبالههای بوجود آمده در نیروگاه برق استفاده کرد.
دو تفاهمنامه همکاری مشترک برای ایجاد مرکز ملی گداخت هستهای و مرکز ملی لیزر بین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری و سازمان انرژی اتمی ایران منعقد شد.
دو تفاهمنامه همکاری مشترک برای ایجاد مرکز ملی گداخت هستهای و مرکز ملی لیزر با موضوع همکاری، تعامل و بهرهبرداری مؤثر از ظرفیتهای یکدیگر و ایجاد سازوکارهای حقوقی، مالی، اعتباری در جهت تثبیت و تقویت مرکز ملی لیزر و تأسیس مرکز ملی گداخت به امضا رسید.
هماهنگسازی و همافزایی حداکثری پژوهشها، طرحها، پروژههای کلان و غیر کلان و توسعه زیرساختهای تخصصی دانشگاهها و پژوهشگاهها به سمت پاسخگویی به مطالبات علمی، صنعتی و نیازمندیهای تخصصی دانش و فناورانه در حوزه گداخت و لیزر ازجمله اهداف این دو تفاهمنامه است.
این تفاهمنامهها در محل وزارت علوم به امضای سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییسجمهور، محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و علیاکبر صالحی معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران رسید.
این دو تفاهمنامه به مدت ۵ سال معتبر و قابلاجرا است.
کارشناسان موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی شعبه شیراز موفق به طراحی و ساخت دستگاه برش اتوماتیک تخممرغ شدند.
کارشناسان موسسه رازی شعبه شیراز موفق به طراحی و ساخت دستگاهی با قطعات ایرانی برای برش اتوماتیک تخممرغ شدند که به صورت شانههای 30 عددی هستند.
این دستگاه برای استفاده به عنوان محیط کشت طراحی شده و ظرفیت برش آن 7 هزار عدد تخم مرغ در ساعت است.
این دستگاه توسط محمدامین شایانفر، کارشناس بخش تولید واکسنهای ویروسی طیور موسسه رازی شعبه جنوب کشور (شیراز) طراحی و با همکاری دیگر کارشناسان بخش طیور این شعبه ساخته شده است که میتواند ضمن بهبود روند استحصال آنتیژن، باعث افزایش سرعت روند تولید آن نیز شود.
بر اساس اعلام روابط عمومی موسسه رازی، تولید این دستگاه صرفهجویی ارزی قابل توجهی در مقایسه با نمونه خارجی آن ایجاد میکند، ضمن اینکه استفاده از آن افزایش بهرهوری و سرعت عمل در روند خط تولید را به همراه خواهد داشت.
در بخشهای پیشین مقاله گیتی و هر آنچه باید در مورد آن بدانید، عالم را تعریف کردیم، چگونگی تکامل آن از نقطهای به نام تکینگی را بررسی کردیم، به بررسی نظریه مهبانگ پرداختیم و مراحل وقوع آن را نیز تشریح کردیم و با ساختار و بخشی از تاریخچه مطالعه عالم آشنا شدیم. حال در بخش پایانی این مقاله، با نظریهپردازان مشهور آشنا میشویم، راهی طولانی را که به ارائه نظریه مهبانگ منجر شده طی میکنیم و میزان دانش خود از این جهان را میسنجیم.
سالها گذشت تا اینکه سر انجام در قرن ۱۶ میلادی، نیکلاس کوپرنیک توانست با حل مسائل و معادلات ریاضی بسیار پیچیدهای، کاملترین نسخه از مدل خورشید مرکزی را ارائه دهد. کوپرنیک موفق شد برای نخستین بار، ایده خود را به صورت مختصر در یک مقاله ۴۰ صفحهای که با عنوان Commentariolus (تفسیر مختصر) شناخته میشود، منتشر کرد. در این مقاله، نظریه خورشید مرکزی به شکل تقریباً خلاصه بیان شده و بر هفت اصل استوار است. این هفت اصل عبارتند از:
- اجرام آسمانی حول یک نقطه مرکزی گردش نمیکنند.
- مرکز زمین، مرکز مدار ماه به دور زمین است و کُرههای دیگر نیز همچون زمین به دور خورشید گردش میکنند.
- فاصله زمین و خورشید از یکدیگر، کسر ناچیزی از فاصله آنها از دیگر ستارهها است؛ بنابراین ما نمیتوانیم اختلاف منظر را در ستارهها مشاهده کنیم.
- ستارهها در جای خود ثابت هستند؛ اگر میبینیم که در طول روز حرکت میکنند به این دلیل است که زمین به دور خودش میچرخد.
- زمین در یک مدار دایرهای به دور خورشید گردش میکند؛ بنابراین ما شاهد تغییر موقعیت سالانه خورشید هستیم.
- زمین بیش از یک نوع حرکت دارد.
- حرکت مداری زمین به دور خورشید باعث میشود که حرکت آن در جهت دیگر سیارات، معکوس به نظر برسد.
این اصول همگی در مقاله ۴۰ صفحهای کوپرنیک بیان شده بودند؛ اما کوپرنیک در سال ۱۵۳۲ میلادی توانست اثر شاهکار خود که با نام De revolutionibus orbium coelestium (در باب انقلاب افلاک سماوی) را به اتمام رسانده و منتشر کند. در این اثر، ایدهی خورشید مرکزی گسترش یافته کوپرنیک به طور کامل بیان شده است. در این کتاب، وی به بیان هفت اصل خود پرداخته؛ اما آنها را بسیار دقیقتر و با محاسباتی که آنها را اثبات میکنند، توضیح داده است. متأسفانه این اثر کوپرنیک به دلیل ترس از واکنش مردم و کلیسا، تا زمان مرگ وی در سال ۱۵۴۲ میلادی منتشر نشد.
ایدههای خارقالعادهی کوپرنیک پس از مرگ وی ناتمام ماندند؛ اما گالیلئو گالیله، ستارهشناس، ریاضیدان و مخترع ایتالیایی قرن ۱۷، آنها را تکمیل کرد و گسترش داد. گالیله یک تلسکوپ ساخت و ماه، خورشید و سیارههایی نظیر مشتری را برای چندین بار رصد کرد و رصدهای او بلافاصله مدل زمین مرکزی را باطل کردند و همسانیهایی درونی را با مدل خورشید مرکزی ارائه شده توسط کوپرنیک نشان دادند. وی نتایج مشاهدات خود از آسمان را در قرن ۱۷ و در قالب چند جلد کتاب منتشر کرد. وی مشاهداتی از درههای سطح ماه داشت؛ همچنین مشتری و چند قمر بزرگ آن را رصد کرد و نتایج تمام این مشاهدات را در سال ۱۶۱۰ در کتاب Sidereus Nuncius منتشر کرد. وی در همان سال یک کتاب دیگر را نیز به نام «در باب لکههایی که در خورشید مشاهده شدند» منتشر کرد و در آن تمام اطلاعاتی را که از مشاهده لکههای خورشیدی به دست آورده بود منتشر کرد.
گالیله نتایج مشاهداتی را که از کهکشان راه شیری داشت نیز در کتاب Sidereus Nuncius منتشر کرد و یک دگرگونی عظیم ایجاد کرد؛ زیرا تا پیش از آن گفته میشد که راه شیری یک سحابی مبهم است. گالیله این تصور نادرست را کنار گذاشت و گفت که راه شیری مجموعهای از ستارهها است که در فاصله بسیار نزدیکی از یکدیگر قرار گرفتهاند و فاصله آنها از ما بسیار زیاد است؛ به همین دلیل مبهم به نظر میرسند. سر انجام در سال ۱۶۳۲ میلادی بود که وی یک رساله با ارزش به نام Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo (گفتگو در باب دو سیستم عمده جهانی) را منتشر کرد و در آن به مناظرهی بزرگ اشاره کرد و تلاش کرد تا از نظریه خورشید مرکزی در برابر زمین مرکزی دفاع کند. گالیله با استفاده از مشاهداتی که با تلسکوپ انجام داده بود و همچنین فیزیک مدرن و منطق دقیق، تمام پایههای نظریهی ارسطو و بطلیموس که در آن دوران رواج داشتند را تضعیف کرد و همین موضوع باعث شد که گالیله خود را به دردسر بیاندازد.
یوهانس کپلر، ستارهشناس، فیلسوف و ریاضیدان آلمانی، سعی کرد که به کمک نظریه مدارهای بیضوی سیارات به دور خورشید، دیدگاه خورشید مرکزی کوپرنیک را گسترش دهد. وی با تهیه جداولی دقیق که موقعیت سیارات به دور خورشید را پیشبینی میکردند، به اثبات دیدگاه کوپرنیک کمک شایانی کرد و شاید بتوان گفت که به طور قطعی آن را اثبات کرد. از میانههای قرن ۱۷ میلادی تا به امروز، تعداد انگشت شماری از ستارهشناسان مخالف دیدگاه خورشید مرکزی کوپرنیک بودهاند.
سِر ایزاک نیوتن به عنوان یک فیزیکدان، ریاضیدان، ستارهشناس و فیلسوف انگلیسی، تلاشهای بسیاری کرد تا بتواند نظریه خورشید مرکزی را کاملتر کند. وی روی قوانین حرکت سیارات که توسط کپلر تنظیم شده بودند کار کرد و همین امر باعث شد که وی به سمت ارائه نظریه جهانی گرانش حرکت کند. وی در سال ۱۶۸۷ میلادی کتاب مشهور «اصول ریاضی فلسفهی طبیعی» را چاپ و منتشر کرد. وی در این کتاب سه قانون اساسی را برای حرکت اجسام بیان کرده بود که عبارتند از:
- قانون اول (قانون لختی یا اینرسی): هرگاه جسمی ساکن باشد یا اینکه در راستای یک خط مستقیم حرکت یکنواخت داشته باشد، میتواند همچنان حالت خود را حفظ کند مگر اینکه نیروهای بیرونی بتوانند بر آن جسم اثر بگذارند و حالت آن را تغییر دهند.
- قانون دوم (رابطه میان نیرو و شتاب): مجموع نیروهای خارجی وارد بر یک جسم (F)، برابر است با حاصل ضرب جرم جسم (m) در شتاب آن (a). فرمول ریاضی این قانون به شکل F=ma است.
- قانون سوم (قانون کنش و واکنش): هرگاه یک جسم به جسمی دیگر نیرو وارد کند، جسم دوم نیز نیرویی به همان اندازه (بزرگی) اما در خلاف جهت، به جسم اول وارد میکند.
در مجموع این سه قانون مهم، رابطهی میان هر جسمی با نیروهایی که بر آن وارد میشوند و نوع حرکتی را که حاصل میشود، بیان میکنند و پایههای مکانیک کلاسیک به شمار میروند. این قوانین به نیوتن کمک کردند تا بتواند وزن هر سیارهای را محاسبه کند، میزان برآمدگی زمین در نواحی استوایی و میزان تختی آن در قطبها را اندازهگیری کند و همچنین چگونگی تأثیر کنش گرانشی خورشید و ماه و ایجاد جزر و مد بر روی زمین را بررسی کند. معادلات دیفرانسیل نیوتن که از تجزیه و تحلیل هندسی به دست آمده بودند، به تعیین سرعت صوت در هوا (به کمک قانون بویل) کمک کردند و در تعیین مدار دنبالهدارها نیز تأثیر داشتند. کتاب اصول ریاضی فلسفهی طبیعی نیوتن تأثیر بسزایی روی علم گذاشت و برخی از اصول آن تا ۲۰۰ سال بعد نیز همچنان استوار باقی ماندند.
یک کشف بزرگ دیگر در سال ۱۷۷۵ میلادی به وقوع پیوست؛ یعنی زمانی که امانوئل کانت، پیشنهاد کرد که کهکشان راه شیری در واقع مجموعهای از ستارهها است که توسط گرانش متقابل در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. وی گفت که همانند سامانهی خورشیدی، این مجموعهی ستارهها نیز به عنوان یک دیسک حول یک نقطه گردش میکنند و سامانهی خورشیدی نیز بخشی از آنها است. یک ستارهشناس به نام ویلیام هرشل، در سال ۱۷۸۵ میلادی سعی کرد که یک نقشهی کامل از کهکشان راه شیری تهیه کند؛ اما متأسفانه او متوجه نشد که بخشهای عظیمی از کهکشان راه شیری را غبار و گاز در بر گرفته و بخشهایی را پنهان کردهاند و از فاش شدن شکل واقعی کهکشان جلوگیری میکنند. پس از هرشل، تغییر و جهش خاصی در علم ستارهشناسی دیده نشد تا اینکه در قرن ۲۰ و با ظهور نظریههای نسبیت خاص و نسبیت عام آلبرت اینشتین، جهشهای بسیار بزرگی در علم فیزیک صورت گرفت.
نظریههای پیشگامانه اینشتین در مورد فضا و زمان (به صورت خلاصه به شکل E=mc2 شناخته میشوند)، نتیجه بخشی از تلاشهای اینشتین برای یافتن راه حلی برای مکانیک نیوتنی به کمک قوانین الکترومغناطیس (که توسط معادلات ماکسول و قانون نیروی لورنتز مشخص میشود) هستند. بالاخره اینشتین موفق شد در سال ۱۹۰۵ با ارائه نظریه نسبیت خاص در نوشتاری به نام «در باب الکترودینامیک اجسام متحرک»، تناقضهایی را که میان این دو بحث مهم وجود داشتند، از بین ببرد. در واقع، نظریه نسبیت خاص میگوید که سرعت نور در خلأ تحت هر شرایطی کاملاً ثابت است.
پیشتر گفته میشد وقتی که نور در یک وسیله متحرک شروع به حرکت میکند، سرعت نور توسط آن جسم متحرک، کشیده میشود؛ یعنی سرعت نوری که در یک وسیلهی متحرک تابیده میشود، برابر است با مجموع سرعت نور و سرعت آن وسیلهای که در حال حرکت است. وقتی که اینشتین موفق شد نسبیت خاص را ارائه دهد، این دیدگاه را نیز باطل کرد. نسبیت خاص نه تنها توانست معادلات ماکسول برای الکتریسیته و مغناطیس را با قوانین مکانیک وفق دهد؛ بلکه توانست محاسبههای ریاضی را نیز با حذف توضیحات غیر اصلی که توسط دیگر دانشمندان مورد استفاده قرار میگرفتند، سادهتر کند.
بین سالهای ۱۹۰۷ و ۱۹۱۱ میلادی، اینشتین به این موضوع فکر میکرد که چگونه میتواند نسبیت خاص را با میدانهای گرانشی وفق دهد. وی سرانجام در سال ۱۹۱۱ در نشریهای به نام «در باب تأثیرات گرانش بر انتشار نور» نظریهای به نام نسبیت عام را مطرح کرد. وی در این نظریه بیان میکند که تجربهی زمان، به ناظر و موقعیت آن در یک میدان گرانشی بستگی دارد. اینشتین همزمان روی توسعه اصل هم ارزی نیز کار کرد که بیان میکند جرم گرانشی همان جرم اینرسی است. وی همچنین پدیدهای را به نام اتساع زمان گرانشی پیشبینی کرد؛ این پدیده نشان میدهد وقتی دو ناظر در فواصل مختلفی از یک جرم گرانشی قرار گرفتهاند، تفاوتهای بسیار زیادی را بین وقوع دو رویداد تجربه میکنند. از دیگر نتایج بسیار مهمی که از نظریههای اینشتین حاصل شدند، میتوان به سیاهچالهها و انبساط کیهانی اشاره کرد.
در سال ۱۹۱۵ میلادی، چند ماه پس از آنکه اینشتین موفق شد نظریه نسبیت عام را به صورت کامل توضیح داده و منتشر کند، یک فیزیکدان و ستارهشناس آلمانی به نام کارل شوارتزشیلد، راهحلی برای معادلات میدانی اینشتین که میدان گرانشی حاصل از یک نقطه و یا جرمی کُروی را توصیف میکند، پیدا کرد. این راهحل که امروزه با نام شعاع شوارتزشیلد شناخته میشود، نقطهای را توصیف میکند که در آن، جرم یک کًره به اندازهای فشرده میشود که سرعت گریز از سطح آن با سرعت نور برابر میشود.
در سال ۱۹۳۱ میلادی، سوبرامانیان چاندراسخار که یک اختر فیزیکدان هندی-آمریکایی بود، به کمک نسبیت خاص توانست حد چاندراسخار را به دست آورد. این حد وضعیت یک ستاره را پس از مرگ توصیف میکند؛ به گونهای که اگر جرم هسته ستاره، پس از مرگ از حد چاندراسخار کمتر باشد، آن ستاره یه یک کوتوله سفید تبدیل میشود. در سال ۱۹۳۹ میلادی، رابرت اپنهایمر و دیگر دانشمندان با تجزیه و تحلیل این حد، به این موضوع پی بردند که اگر جرم ستاره از حد چاندراسخار بیشتر باشد، آن ستاره به یک سیاهچاله یا ستاره نوترونی تبدیل میشود.
همانطوری که پیشتر نیز گفته شد، نظریهی نسبیت عام پیشبینی میکند که عالم در یک حالت انبساط یا انقباض قرار دارد. در سال ۱۹۲۹ میلادی، ادوین هابل تأیید کرد که عالم در حال انبساط است. در این زمان بود که به نظر میرسید انبساط عالم، ثابت کیهانی اینشتین را نقض میکند. ادوین هابل برای اینکه بتواند انبساط عالم را تشخیص دهد، از اثر انتقال به سرخ یا ردشیفت استفاده کرد. وی با استفاده از این اثر، پی برد که کهکشانهای دیگر، در حال دور شدن از کهکشان راه شیری هستند. چیز جالب دیگری که ادوین هابل نشان داد این بود که کهکشانهای با فاصله بیشتر از راه شیری، با سرعت بسیار بیشتری از ما فاصله میگیرند؛ بعدها این پدیده با نام قانون هابل شناخته شد. در دههی گذشته یک تجدیدنظر روی ثابت هابل صورت گرفت و مقدار آن ۴ ± ۷۱ کیلومتر بر ثانیه بر مگاپارسک اعلام شد.
پس از هابل، در سال ۱۹۳۱ میلادی ژرژ لومتر، فیزیکدان بلژیکی و کشیش کاتولیک رومی، یک ایده را مطرح کرد که باعث پیدایش نظریه مهبانگ شد. پس از آنکه دانشمندان تأیید کردند عالم منبسط میشود، لومتر گفت که اگر عالم در حال حاضر منبسط میشود و اجزای آن از هم فاصله میگیرند، به این معنی است که در زمانهای بسیار دور به یکدیگر نزدیک بودهاند و شاید عالم فقط یک نقطه کوچک بوده است. به بیان دیگر، در نقطهای نامعلوم در گذشته، تمام جرم عالم در یک نقطه یگانه متمرکز بوده است. این اکتشافات مهم باعث شدند که برای دو دهه پیاپی، میان فیزیکدانان بحثهای مفصلی صورت گیرد و بسیاری از این افراد بر این باور بودند که عالم همواره در یک وضعیت ثابت بوده است؛ یعنی پذیرش نظریه پایداری. در این نظریه گفته میشود مادامی که جهان منبسط میشود، ماده نیز خلق میشود و همین امر به یکسان بودن چگالی ماده در طول زمان کمک میکند.
پس از جنگ جهانی دوم، میان طرفداران نظریه پایداری و نظریه نوظهور مهبانگ، بحث و تبادل نظر صورت گرفت و اختلافاتی نیز میان آنها به وجود آمد؛ زیرا نظریه مهبانگ به سرعت رشد کرده و محبوب میشد. سر انجام، تجربههای بر پایه مشاهدات، نشان دادند که نظریه مهبانگ پیروز میدان است و امکان اینکه نظریه پایداری کنار برود وجود دارد و یکی از این مشاهدات نیز کشف تابش زمینه کیهانی در سال ۱۹۶۵ میلادی بود. از آن زمان تا به امروز، کیهانشناسان و ستارهشناسان به دنبال حل مشکلات و رفع نواقص نظریه مهبانگ هستند.
در دهه ۶۰ میلادی، وجود گونهای حاص از ماده به نام ماده تاریک (وجود آن در سال ۱۹۳۲ توسط یان اورت پیشبینی شده بود) به عنوان توضیحی برای جرم از دست رفته جهان پیشنهاد شد. علاوه بر این، مقالههایی که توسط استیون هاوکینگ و دیگر فیزیکدانها نوشته شده بودند، نشان میدادند که تکینگیها از شرایط اصلی نسبیت عام و نظریه مهبانگ هستند. در سال ۱۹۸۱ میلادی، فیزیکدانی به نام آلن گوت، دوره انبساط سریع کیهانی (همان دوره تورم) را مطرح کرد و دربارهی آن فرضیههای مختلفی را ارائه داد که توانست مشکلات دیگر نظریهها را برطرف سازد. در دهه ۹۰ میلادی نیز انرژی تاریک توانست جایگاهی در علم کیهانشناسی پیدا کند و راهحل تعدادی از مشکلات نظریه مهبانگ باشد. انرژی تاریک میتواند در کنار ماده تاریک، دلیل از دست رفتن جرم عالم را مادامی که در حال گسترش است، توضیح دهد و همچنین میتواند دلیل اینکه چرا انبساط عالم به صورت شتابدار است را نیز توضیح دهد.
در چند دهه گذشته، به لطف وجود فناوریهایی نظیر تلسکوپهای قدرتمند، ماهوارهها و شبیهسازهای رایانهای، جهش بزرگی در فرآیند مطالعه عالم صورت گرفته است. این فناوریها به ستارهشناسان اجازه میدهند که بتوانند عالمهای دوردست را مشاهده کنند و در زمان به عقب بازگردند. تمام اینها به ما کمک کردهاند تا بتوانیم سن عالم را بهتر تشخیص داده و درک کنیم و همچنین محاسبات دقیقتری از چگالی ماده و انرژی داشته باشیم. معرفی و راهاندازی تلسکوپهایی فضایی همچون کاوشگر تابش زمینهای کیهانی (COBE)، تلسکوپ فضایی هابل، کاوشگر ناهمسانگرد ریزموجی ویلکینسون (WMAP) و رصدخانه پلانک، به ما کمکهای بیشماری کرده است. این ابزار نه تنها میتوانند ژرفای کیهان را رصد کنند؛ بلکه به ستارهشناسان این امکان را دادهاند که بتوانند مدلهای مختلفی را برای مشاهدات خود خلق کنند.
به عنوان مثال، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۶، ناسا اعلام کرد که با توجه به مشاهدات انجام شده، به نظر میرسد که عالم با سرعتی بیش از آنچه که قبلاً تصور میشد در حال گسترش است. با توجه به دادههایی که توسط تلسکوپ فضایی هابل (به همراه دادههای تطبیقی کاوشگر ناهمسانگرد ریزموجی ویلکینسون و رصدخانه پلانک) جمعآوری شدند، به نظر میرسد که ثابت هابل چیزی در حدود ۵ تا ۹ درصد بیشتر از آن چیزی باشد که دانشمندان تصور کردهاند. نسل بعدی تلسکوپها، مانند تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) و یا تلسکوپهای زمینی همچون تلسکوپ فوق عظیم ELT، به ما در درک هرچه بیشتر عالمی که در آن زندگی میکنیم کمک میکنند و جهشهای بزرگی در علم ایجاد خواهند کرد.
بدون شک، جهانی که در آن زندگی میکنیم فراتر از ذهن ما است. بهترین و دقیقترین محاسبات ما میگویند که عالم به شکل غیرقابل تصوری وسیع است؛ اما تا جایی که میدانیم ممکن است که عالم تا بینهایت گسترش یافته باشد. همچنین سن عالم به حدی زیاد است که اصلاً با شرایط ذهن انسان همخوانی ندارد. درک ما از این جهان، تنها به اندازه چند هزار سال مطالعه است و این را در نظر داشته باشید که سن جهان به چندین میلیارد سال میرسد و همین نشان میدهد که ما چیز زیادی از جهانی که در آن زندگی میکنیم، نمیدانیم.
در پایان باید بگوییم که ما حل این معمای بزرگ که معمای جهان است را تازه شروع کردهایم. شاید روزی فرا رسد که ما بتوانیم لبهی عالم را مشاهده کنیم (اگر دارای لبه باشد) و یا اینکه بتوانیم به پرسشهای اساسی در خصوص چگونگی تعامل همه چیز، پاسخ دهیم. تا آن زمان، تنها کاری که از دست ما بر میآید این است که با توجه به دانستههای خود، ببینیم که چه چیزی را نمیدانیم.

بدن هر شخص عکس العمل متفاوتی نسبت به روزه نشان میدهد؛ بنابراین بهتر است از چند روز قبل از روزه گرفتن بدن خود را آماده کنید. اگر از نظر فیزیکی در شرایط خاصی به سر میبرید، قبل از روزه گرفتن با پزشک خود مشورت کنید تا مبادا برای سلامتی شما مضر باشد. برای این که بدن شما آماده روزه گرفتن باشد، از چند هفته یا چند روز قبل اقدام کنید. به عنوان مثال به تدریج غذاهای حاوی شکر را از رژیم غذایی خود حذف کنید. قبل از روزه گرفتن، بدن خود را تقویت کنید. اگر بدن شما در شرایط خوبی این عمل را آغاز کند، بهتر دوام خواهد آورد؛ بنابراین قبل از روزه گرفتن مقدار زیادی آب بنوشید، غذاهای سالم و مغذی مصرف و از خوردن داروهای مضر خودداری کنید.
بر اساس برآوردهایی که تاکنون صورت گرفته است، بیش از ۲۰۰ هزار رایانه در ۱۵۰ کشور جهان موردحملهی باج افزارواناکرای (WannaCry Ransomware) واقع شدهاند که از جمله قربانیان این حملهی سایبری میتوان به مراکز مهمی همچون سازمان ملی خدمات بهداشت انگلیس و وزارت کشور روسیه اشاره کرد. پس از خسارات گستردهای که این باج افزار در پی داشت، اکنون امیدها برای حل این بحران بیشتر شده است.
میزان گستردگی حملات باج افزار Wannacry
روز جمعه ۱۹ می، ابزاری منتشر شده است که به گفتهی محققین، میتواند بسیاری از رایانههای آلوده به این باج افزار را بدون پرداخت مبلغ باج رمزگشایی کند. این برنامه قادر خواهد بود اطلاعات رایانههای آلوده به این باج افزار که از سیستمعاملهای ویندوز XP ،7 و ۲۰۰۳ استفاده میکنند، بازیابی کند. همچنین به گفتهی یکی از محققان که در ساخت این برنامه مشارکت داشته است، این امکان وجود دارد که ابزار منتشرشده بتواند روی دیگر نسخههای ویندوز همچون ویندوز سرور ۲۰۰۸، R2 ۲۰۰۸ و ویستا نیز عملکرد درستی داشته باشد. این برنامه، موسوم به WannaKiwi، بر پایهی ابزاری که پیشازاین و با نام واناکی منتشرشده بود، کلید رمز را پیدا میکند. WannaKey، در روز ۱۸ می بهمنظور استخراج اطلاعات لازم برای ساخت کلید رمزنگاری در سیستمعاملهای XP منتشر شد؛ ولی این ابزار نیازمند برنامهی جداگانهای برای تبدیل بیتهای استخراجشده به کلید رمزگشایی است.
مت سوییش، از بنیانگذاران شرکت امنیت سایبری Comae Technologies، در توسعه و ارزیابی واناکیوی همکاری داشته و اعلام کرده است که این برنامه بهدرستی کار میکند و جزئیات فنی آن را نیز برای عموم منتشر کرده است. همچنین یورو پل و آژانس مجری قانون اتحادیه اروپا هم این برنامه را تأیید کردهاند.
همچون واناکی، واناکیوی نیز از نقایص موجود در رابط برنامهنویسی برنامههای رمزنگاری مایکروسافت بهره میجوید؛ واناکرای و دیگر برنامههای کاربردی ویندوز هم از این رابط برای ساخت کلیدهای رمزنگاری و رمزگشایی استفاده میکنند. این رابط دارای توابعی برای پاک کردن کلیدهای ساختهشده، از حافظهی کامپیوتر است؛ ولی نقصهای این رابط باعث میشود گاهی اعداد اولی که برای ساخت کلید از آنها استفاده میشود، در حافظه باقی بمانند. این اعداد را تا زمانی که رایانه خاموش نشده باشد یا آن قسمت از حافظه با مقدار جدیدی بازنویسی نشده باشد، میتوان بازیابی کرد.
واناکیوی با جستجوی حافظه و یافتن مقادیر p و q که کلید رمزنگاری بر پایهی آنها ساختهشده است، کلید را بازیابی و سپس با استفاده از آن، فایلهای قفلشده توسط باج افزار واناکرای را رمزگشایی میکند.
بنجامین دلپی، یکی از توسعهدهندگان واناکیوی اینگونه بیان میکند که ابزار موجود تاکنون توانسته است رایانههای زیادی را رمزگشایی کند که برخی دارای سیستمعامل ۷ و ۲۰۰۳ بودهاند. او معتقد است که دیگر نسخههای ویندوز نیز میتوانند بهگونهای مشابه بازیابی شوند. همچنین واناکیوی مزیتهایی نسبت به واناکی دارد، ازجمله رابط کاربری ساده و قابلیت تولید کلید رمزگشایی بدون نیاز به هیچ ابزار دیگری.
دلپی اینگونه بیان میکند:
برای بازیابی فایلهای خود، برنامهی واناکیوی را دانلود کنید. اگر کلید رمزگشایی قابل بازیابی باشد، این برنامه آن را استخراج و شروع به رمزگشایی تمام فایلهای قفلشده از هارد دیسکتان میکند، درست مانند زمانی که مبلغ باج را پرداخت کرده باشید. بااینحال در بسیاری از موارد این کلید قابلیت بازیابی ندارد و شانس کمی برای این کار وجود دارد.
ابزار واناکیوی در حال بازگشایی فایلهای رمزنگاری شده
ابزار واناکیوی را میتوانید از اینجا دانلود کنید (از آنجایی که این برنامه توسط ما تست نشده است، هرگونه پیشامد احتمالی بر عهدهی خودتان است و زومیت مسئولیتی بر عهده نمیگیرد).
باید توجه داشته باشید اگر سیستم ریستارت شده باشد یا مکانی از حافظه که اطلاعات لازم برای بازیابی کلید ذخیرهشده است، با دادههای جدیدی بازنویسی شده باشد؛ این برنامهی رمزگشا همچون واناکی قادر به یافتن کلید و بازیابی اطلاعات نخواهد بود. واناکیوی هنوز بهصورت گسترده روی رایانههایی با پردازندههای ۶۴ بیتی تست نشده است؛ لذا این امکان وجود دارد که عملکرد آن بر این رایانهها با مشکلاتی همراه باشد. با وجود تمام محدودیتهایی که این برنامهی رمزگشا دارد، واناکیوی پیشرفتی بزرگ در مسیر جبران خسارات وارده و کمکی ارزشمند برای حل مشکل بسیاری از مردم محسوب میشود.
۱. استفاده از برچسب سامانه شناسایی با امواج رادیویی روی چمدانها
سامانه شناسایی با امواج رادیویی یا RFID، تکنولوژی جدیدی نیست. سرفونتن میگوید:
فرودگاه بینالمللی هنگ کنگ و فرودگاه بینالمللی مک کرن (McCarran) در لاس وگاس سالها است که از این طرح موفقیت آمیز استفاده میکنند. تفاوت آن در سال ۲۰۱۷۷ این است که فرودگاههای بینالمللی بزرگ نیز از این طرح در کنار شبکههای خود استفاده خواهند کرد.
خطوط هوایی دلتا اخیرا خبر داده است که ۵۰ میلیون دلار روی سیستم RFID در ۳۴۴ شعبه خود در سراسر جهان سرمایهگذاری کرده است تا ۱۲۰ میلیون چمدانی که جا به جا میکند را بتواند مسیریابی کند. در آینده خطوط هوایی بیشتری در این کار سرمایهگذاری میکنند.
در حال حاضر دلتا، اپلیکیشن خود را آپدیت کرده تا از طریق گوشی، رویدادها را به مسافران گزارش کند.
۲. پیشبینی و به حداقل رساندن زمان انتظار
در سالی که گذشت، انتظار در صف بازرسی امنیتی باعث سردردهای شدید برای مسافران آمریکایی شد. اما تکنولوژی در سال جدید این صفها را قابل مدیریتتر خواهد کرد.
سرفونتین میگوید:
فرودگاهها امروزه از تکنولوژی پیچیدهای برای بررسی و پیشبینی صفهای انتظار در فرودگاهها استفاده میکنند. چیزهایی مانند سنسور بلوتوث و وای فای، دوربینها و سیستم بررسی فرودگاه و خط هوایی، در کنار هم قرار میگیریند تا با استفاده از الگوریتمی پیچیده، زمان انتظار در صفها را پیشبینی کنند. حالا شما میتوانید به فرودگاه بروید و بدانید که چقد طول میکشد تا از محلهای بازرسی عبور کنید.
همچنین این تکنولوژی به خطوط هوایی و فرودگاهها در برنامهریزی برای کوتاه نگه داشتن صفها کمک میکند.
برای مثال هنگامی که سیستم پیشبینی میکند که زمان انتظار زیاد است، میتوان تعداد بیشتری مامور امنیتی مستقر کرد. تکنولوژی پیشبینی زمان انتظار صفها یک نتیجه برد - برد برای مسافران است و این مربوط به آینده نیست، بلکه در حال حاضر دارد استفاده میشود. فرودگاه بینالمللی اورلاندو (Orlando) و فرودگاه بینالمللی فونیکس اسکای هاربر (Phoenix Sky Harbor)، دو فرودگاهی هستند که از این طرح موفقیتآمیز استفاده میکنند.
۳. بالا بردن امنیت
امن نگه داشتن پروازها نباید به معنی سفری خسته کننده تر باشد.
چالش اصلی این است که چگونه تعادل بین سفری آرام برای مسافران و امنیت عالی برقرار کنیم. گسترش استفاده از پاسپورتهای الکترونیک باعث شده تا میزان سواستفاده افراد سودجو و کلاه بردار کمتر شود و در حال حاضر مسافران میتوانند با استفاده از این پاسپورتها که تکنولوژی تشخیص بیومتریک در آنها به کار رفته، راحتتر و امنتر از ایستهای بازرسی امنیتی عبور کنند.
SATA، سیستم اسمارت پچ (Smart path) را که به مسافران اجازه میدهد مسیر فرودگاه به هواپیما را به راحتی و با چک کردن بیومتریک از فرودگاه به هواپیما بروند، طراحی کرده است.
اطلاعات بیومتریک مسافران توسط یک اسکنر چهره در ابتدای ورود، دریافت میشود. اطلاعات ذخیره شده برای بررسی مدارک و پاسپورت مسافران کنترل و یک ژتون امنیتی برایشان ساخته میشود. سپس در هر مرحله از بازرسی فرودگاه، مسافران به راحتی و فقط با اسکن چهره و بدون نشان دادن پاسپورت، از بازرسیهای امنیتی عبور کنند.
۴. check-in توسط مسافر
فرودگاهها و خطوط هوایی روی مکانیزه شدن سرمایه گذاری کردهاند تا مسافران بجای خط check-in به صورت مستقیم از مغازه و رستورانها خرید کنند. بیش از ۹۰ درصد فرودگاهها باجهی check-in دارند. امروزه انجام این کار توسط خود مسافر، محبوبتر شده است. ۶۱ درصد فرودگاهها به مسافر در تحویل چمدانها کمک میکند اما بیش از یک چهارم فرودگاهها اجازه میدهند تا همهی کارها را خود مسافر انجام دهد. انجام دادن کارها توسط خود مسافر سریعتر انجام میشود و دیگر نیازی ندارند که زمان زیادی برای کمک یکی از کارکنان فرودگاه منتظر بمانند. در سال ۲۰۱۷ استفاده از این سرویس در حال افزایش است و تحقیقات SITA نشان میدهد که بیش از ۷۲ درصد فرودگاهها برنامهریزی کردهاند که تا پایان سال ۲۰۱۹ این سرویس را ارائه دهند.
۵. اطلاعات مسافران
فرودگاهها و خطوط هوایی، در حال افزایش ِ استفاده از تکنولوژی برای ارسال اطلاعات شخصیسازی شده در مورد پرواز مسافران به آنها هستند.
در حال حاضر ما میتوانیم در هرزمان از طریق تلفنها و ساعتهای هوشمند خود و با استفاده از اپلیکیشنهای خطوط هوایی، مسنجر یا اپلیکیشنهایی مانند App In the Air ،TripCase و TripIt به روز باشیم.
چیزی که مسافران میخواهد اطلاعات است که باید دقیق و در زمان مناسب باشد. امروزه خطوط هوایی و فرودگاهها میتوانند اطلاعات مربوط به چمدانها، زمان انتظار در صف و اطلاعات پرواز را در لحظه در اختیار مسافران قرار دهد. SITA اطلاعات زیادی در این موارد، در اختیار سازندگان اپلیکیشنها که بر روی طراحی اپ برای فرودگاهها کار میکنند قرار داده است. این سرویس وقتی که با تکنولوژی بیکن (Beacon) ادغام میشود این قابلیت را به فرودگاهها میدهد تا به مسافران اطلاعات مفید را بسته به جایی که در فرودگاه ایستادهاند بدهد.
گروهی از محققان دانشگاه ملی استرالیا به سرپرستی دکتر محمد سعادتفر، موفق به کشف روشی برای فرمولبندی کنار هم قرارگیری منظم ذرات کروی و تعمیم آن به حالت فیزیکی شدند. دکتر سعادتفر بیان میکند:
این دانش میتواند در ساخت آسمانخراشها روی زمینهای شنی، قرارگیری دانهها در خاک و بستهبندی داروها و رهایش آنها در بدن (دارورسانی) به کار رود. خاک و شن از فراوانترین مواد موجود در دنیا هستند، غلات به میزان بسیار بالا در سیلوهای غولپیکر نگهداری میشوند و داروها اغلب به شکل قرص بستهبندی میشوند. با این حال ما هنوز دقیقا نمیدانیم که ساختار آرایشی این مواد هنگامی که در کنار هم قرار میگیرند، چگونه رفتار میکند!
اعضای گروه پژوهشی دکتر سعادتفر، متشکل از ریاضیدانان و فیزیکدانان بینالمللی، با استفاده از سیتیاسکن با رزولوشن بالا بررسی کردهاند که ذرات کروی در هنگامی که در ظرفی ریخته میشوند، چگونه به نظمی طبیعی میرسند. مردم فکر میکنند که این آرایش کمترین جا را اشغال میکند؛ ولی آیا واقعیت نیز چنین است؟ دکتر سعادتفر میگوید:
اکنون ما باور داریم که سازوکار چگونگی تغییر از حالت نگهداری و بستهبندی نامرتب غلات به حالت مرتب را یافتهایم. هرگاه ذرات کروی مانند توپ فوتبال، بلبرینگ یا اتم در یک فضای محدود کنار هم قرار گیرند، کارآمدترین آرایش قرارگیری و منظمترین آنها با نام «مکعبی وجوه مرکز پر» شناخته میشود. اتمهای سدیم و کلر در بلورهای نمک نیز چنین آرایشی دارند. در این آرایش، فضای خالی بین کرهها کمترین حالت ممکن است و بیش از ۷۴ درصد فضا پر خواهد بود.
حال آنکه وقتی کرهها را بهصورت تصادفی در ظرفی بریزیم، آنها بهطور طبیعی این آرایش را به خود نمیگیرند و تنها ۶۴ درصد فضا را اشغال میکنند؛ بنابراین پیشفرضهای مردم که قبلا بیان شد، منطبق با واقعیت نیست. این آرایش با نام کنار هم قرارگیری تصادفی شناخته میشود و نظم شکل بالا را ندارد.
البته این گروه تحقیقاتی پیش از این نشان داده بود که اشغال فضای ۶۴ درصدی هم بدون آرایش ریاضی یا به اصطلاح، تصادفی نیست. در حقیقت هنگامی که ذرات کروی بهطور تصادفی در ظرفی ریخته میشوند، آرایشی به خود میگیرند که «چهاروجهی مرکز حجمی» نام دارد. دکتر سعادتفر میگوید:
پیش از این تصور میشد که کنار هم قرارگیری ذرات کروی بهصورت طبیعی به شکلی کارآمدتر غیر ممکن است و نتایج آزمایشگاهی نیز این را تأیید میکردند. البته خیلی دشوار است که از آرایش طبیعی بهسوی آرایش کاملا منظم حرکت کنیم. این امر نیازمند شکستن الگوهای نامنظم طبیعی و نیازمند نیروی مکانیکی قدرتمندی است. البته این نیرو باید با مقدار کاملا مشخصی وارد شود؛ نیروی کمتر یا بیشتر به آرایش منظم کریستالی منجر نخواهد شد.
دکتر سعادتفر میگوید آرایش منظمتر در پیمانه کردن غلات در انجیل نیز ذکر شده است:
پیمانهای مناسب، فشردهشده، بیخته و لبریز به تو داده خواهد شد. زیرا هرگونه که برای مردم بسنجی برای تو نیز سنجیده خواهد شد.
این آیه به تمامی عملیاتی که ما در آزمایشگاه استفاده میکنیم، اشاره کرده است: پرس کردن و تکانش مناسب! دکتر سعادتفر میگوید:
البته ما پا را فراتر گذاشتهایم و معادلات ریاضی این عملیات را ابداع کردهایم. گروه ما از روشی نسبتا جدید در ریاضیات با نام Homology استفاده میکند تا تصویرهای سهبعدی پرتو ایکس در مقیاس وسیع را با کمک کامپیوتر تفسیر کند. باید توجه داشته باشیم که بهبود ۱۰ درصدی حجم اشغالشده توسط ذرات کروی، در مقیاس عظیم سیلوهای غلات یا تجهیزات گرانقیمت داروسازی عدد قابل توجهی خواهد بود. البته برای ذرات با اشکال متفاوت، معادلات ریاضی بسیار پیچیدهتر میشود. وقتی بخواهیم سراغ توپ راگبی یا اسمارتیز برویم، کار بسیار بیشتری طلب میکند. میتوانم بگویم برای چند سال آینده تنقلات محققان گروه من در آزمایشگاه، اسمارتیز خواهد بود!
.: Weblog Themes By Pichak :.