ماه های رجب، شعبان و ماه مبارک رمضان فضل های سبز عبادت و پرستش اند. هریک از این سه ماه موقعیت ممتازی در عرصه بندگی و عبودیت خداوند دارد. ماه شعبان که ماه منتخب رسول اعظم اسلام است از ویژگی های معنوی منحصر به خود برخوردار است. پیامبر این ماه را برای خویش برگزید و از امت خود نیز خواست با انجام اعمال و عبادات این ماه وی را یاری نموده و بر شکوه بندگی خداوند بیفزایند.

علمدار شجاع و برادر باوفای ابا عبداللّه الحسین(ع) و الگوی ایثارگران جانبازان در روز چهارم شعبان متولد شده است. تصاویر گرافیکی زیر را به مناسبت این روز پربرکت برای شما گردآوری کرده ایم.
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
تصاویر گرافیکی ویژه روز جانباز+10 عکس
 
 
 


تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

داریا هازودا، معاون بخش پژوهش‌ بیماری‌های واگیردار کمپانی بزرگ مرک و همچنین محقق ارشد آزمایشگاه مشترک مرک در مرکز تحقیقات علوم کمبریج است. این محقق در بخش کشف داروهای جدید (اولین مرحله‌ی تحقیق و توسعه‌ی یک دارو) کار کرده است و با بیش از ۲۵ سال سابقه‌ی کار در این زمینه، موفقیت‌ها و شکست‌های بسیاری دیده که یکی از بارزترین آن‌ها توسعه‌ی درمان اچ‌آی‌وی است. او در مصاحبه با بیزنس اینسایدر می‌گوید:

اکنون بهترین زمان برای کار در زمینه‌ی علوم زیستی است. مطالعات متعدد و نوآوری‌های روزافزون حاصل از این مطالعات، مبین همین موضوع هستند.

هازودا در ادامه به برخی از مهم‌ترین دستاوردهای اخیر این حوزه اشاره می‌کند:

• امروز شاهد انفجاری در زمینه‌ی پژوهش‌ حوزه‌ی میکروبیوم انسانی هستیم. میکروبیوم به مجموعه‌ی میکروارگانیسم‌هایی گفته می‌شود که درون بدن ما زندگی می‌کنند و در سلامت ما نقش دارند. تا همین ۵ سال پیش، پیشرفت بسیار اندکی در این زمینه صورت گرفته بود.

• فناوری کریسپر که به‌تازگی ابداع شده، یک گام بزرگ در دست‌ورزی‌ ژنتیکی است و در آینده می‌تواند زمینه‌ساز بسیاری از درمان‌های نوین باشد.

• تحقیقات فراوان روی سیستم ایمنی، کمک کرده‌اند درک ما از انتقال بیماری‌های مسری افزایش چشمگیری پیدا کند.

• زیست‌شناسی بیماری‌های واگیردار اکنون به بررسی عواملی بیش از پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زا مانند ویروس، باکتری و دیگر میکروارگانیسم‌ها) می‌پردازد؛ برای مثال کشف روابط شبکه‌ای جاندارانی مانند پشه‌ و ماهی‌ زبرا. این جانداران می‌توانند قطعه‌ی مهمی از پازل واگیری بیماری‌ باشد.

biologist

با تمامی این پیشرفت‌ها، هنوز هم بسیارند مواردی که ما درباره‌ی علوم زیستی نمی‌دانیم. اخیرا کمپانی مرک در ویدئویی از مردم پرسیده است که بی‌صبرانه منتظر چه اختراعات و کشفیاتی هستند و تنها تعداد اندکی به روش‌های نوین برای درمان و سلامت اشاره کرده‌اند. به باور هازودا،  بسیار مهم است که مردم متوجه باشند هنوز مسیری طولانی برای کشف و  تحقیق در علوم زیستی وجود دارد و ایده‌هایی که امروز متهورانه به نظر می‌رسند، جزئی از زندگی عادی فردا خواهند بود.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اولین ۱۰ هزار نفر داوطلب به‌زودی وارد آزمایشگاه‌های دانشگاه‌های استنفورد و دوک می‌شوند و خود را در عرض دو روز تحت آزمایش‌های گوناگون قرار می‌دهند. آن‌ها نمونه خون برای تجزیه دی‌ان‌ای و نمونه‌ی مدفوع را برای شناسایی باکتری در اختیار محققان قرار می‌دهند. به‌علاوه، الکتروکاردیوگرام و اشعه ایکس از سینه آن‌ها گرفته می‌شود و در یک ارزیابی روانشناسی نیز شرکت می‌کنند. از شرکت‌کنندگان پرسیده خواهد شد که آیا مایلند اطلاعات الکترونیکی سلامت و بیمه خود را در اختیار محققان قرار دهند یا نه و ممکن است در آینده از آن‌ها خواسته شود که اطلاعات موبایل،‌ پیام کوتاه و فعالیت خود در شبکه‌های اجتماعی را در اختیار محققان قرار دهند. به همه شرکت‌کنندگان یک سنسور خواب و یک ساعت هوشمند مخصوص داده می‌شود که توانایی اندازه‌گیری ضربان قلب،‌ عرق و گام‌های شخص را دارد. آن‌ها باید به مدت چهار سال از ساعت هوشمند و سنسور خواب استفاده کنند.

این مطالعه از ۱۹ آوریل آغاز شده است و می‌تواند شروعی برای استفاده مناسب از داده‌های بیومتریک باشد. این مطالعه همچنین اولین تست عمومی جدی Verily Life Sciences است که قبلا با عنوان گوگل لایف ساینس شناخته می‌شد. اگر چه در حال حاضر Verily از گوگل جدا شده است، اما همان هدف گوگل، جمع‌آوری و ساماندهی اطلاعات آنلاین را دنبال می‌کند. Verilyy قصد دارد اطلاعات مرتبط با بدن ما را جمع‌آوری کند تا بتوان بر اساس آن‌ها تصمیمات بهداشتی بهتری گرفت.

گرچه این هدف ممکن است بلندپروازانه به نظر برسد؛ اما در مقایسه با زمانی که بخشی از گوگل بود، فروتنانه است. سال‌ها پیش، هدف بخش بیوتکنولوژی ساخت لنزهای تشخیص گلوکز و اسکنری جامع برای بدن بود. این اهداف تنها در آزمایشگاه باقی ماندند. برخی از کارمندان سابق عنوان می‌کنند که نام داخلی این بخش Panacea (معادل نوش دارو در ادبیات اساطیری یونان) بود، اما همه‌چیز به دست فراموشی سپرده شد.

لنز تماسی هوشمند

اندی کنراد، مدیر عامل Verily می‌گوید: «ما رشد کردیم.» این  متخصص ژنتیک‌ میان‌سال که از تی‌شرت‌های سیلیکون ولی و جالباسی‌های شلخته ایام جوانی استفاده می‌کند، واژه‌های تخصصی زیادی، از جمله مون‌شات، لغت مورد علاقه گوگل را رها کرده است. Verily هم مثل دیگر شرکت‌های آلفابت استفاده از واژه مون‌شات را متوقف کرده است. به گفته‌ی  کنراد، آنچه نسل بعدی تکنولوژی لازم دارد، تعریف هدف و سپس کار سخت و طاقت‌فرسای روزانه است. او می‌گوید:

اگر یک پروژه مون‌شات را از نزدیک بررسی کنید،‌ می‌بینید که مردی در حال کوبیدن میخ است و زنی سیم‌کشی می‌کند.

حال زمان خوبی برای Verily است که بسیاری از وعده‌های خود مانند شکست مام طبیعت را رها ‌کرده است و نشان از بلوغ دارد. رسوایی‌ها در شرکت تست خون Theranos و شرکت بیمه آنلاین Zenefits باعث شده است که سرمایه‌گذاران و رگولاتورها نسبت به ادعاهای جسورانه در صنعت سلامتی بدبین باشند. از طرف دیگر اپل، مایکروسافت و سامسونگ در حال آزمایش هوش مصنوعی، آنالیز داده و گجت‌های پوشیدنی در این زمینه هستند و سرمایه‌گذاران ریسکی به کمپانی‌ها پول تزریق می‌کنند که جدیت خود را نشان داده باشند.

Verily از جمله این شرکت‌ها است. شرکت سرمایه‌گذاری سنگاپوری Temasek Holdings Ltd، حدود ۸۰۰ میلیون دلار در این شرکت سرمایه‌گذاری کرده است و بدین ترتیب، Verily دیگر نیازی به پول شرکت مادر خود ندارد. دیگر منابع مالی Verily از قراردادهایی با شرکت‌های بزرگ داروسازی همچون GlaxoSmithKline، نوارتیس، جانسون و جانسون، بایوژن و دکس‌کام تأمین می‌شود. این همکاری‌ها باعث شده است که پذیرش Verily در میان شرکت‌های سیلیکون ولی آسان‌تر شود و در آینده نیز ممکن است به تسریع تولید محصولاتش کمک کند.

البته هنوز راه زیادی تا رسیدن به بسیاری از اهداف وجود دارد. رابرت کلیف، کارمند سابق سازمان غذا و داروی آمریکا و یکی از طراحان مطالعه Baseline، اقدام Verily در تمرکز بر داروهای پیشگیری‌کننده را تحسین می‌کند؛ اما هشدار می‌دهد که هنوز تا موفقیت راه طولانی در پیش است. کلیف می‌گوید:

گاهی اوقات، افراد سیلیکون ولی نسبت به پیچیدگی صنعت پزشکی ساده‌لوح هستند. کار در این زمینه بسیار سخت‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنند.

اشتباه‌های متعدد Verily در ابتدای کار نشان از چالش‌های پیش رو دارد. گوگل لایف ساینس در سال ۲۰۱۲ شروع به کار کرد و اولین پروژه آن عنبیه (Iris) نامیده می‌شد. برایان اتیس و بابک پرویز که در آن زمان در آزمایشگاه‌های گوگل ایکس کار می‌کردند، سنسور کوچکی برای اندازه‌گیری گلوکز ساختند که درون یک لنز تماسی جا می‌شد. کنراد در سال ۲۰۱۳ به گوگل پیوست. گوگل در آن سال در حال استخدام ده‌ها محقق برجسته بایوتک از دانشگاه‌ها، شرکت‌ها و سازمان‌های فدرال بود. در آن زمان، گوگل لایف ساینس برای هر موقعیت شغلی با پنج نفر مصاحبه می‌کرد.

لنز

Verily در حال حاضر در مرکز بایوتک در جنوب سان‌فرانسیسکو قرار دارد. این شرکت در محل سابق شرکت Onyx Pharmaceuticals مستقر شده است و ۵۰۰ نفر در این مکان کار می‌کنند. اتاق‌های کنفرانس نام قسمت‌های گمنام بدن را دارند.

کنراد زمانی مدیرعامل شد که بخش لایف ساینس از گوگل جدا شد و تحت پوشش آلفابت قرار گرفت. اندکی بعد نام Verily برای بخش لایف ساینس انتخاب شد. تا آن زمان، بخش Alcon شرکت نوارتیس امتیاز لنز تماسی Iris را برای توسعه بیشتر خریده بود و کنراد اعلام کرده بود که در حال کار کردن روی یک دستگاه شبیه فیلم استار ترک با نام Tricorder است که با اسکن نانوذره‌هایی که به بدن تزریق شده‌اند، سلامتی یک فرد را بررسی می‌کند.

مشکلات هر پروژه به‌زودی آشکار شد. مدل تجاری لنز تماسی متوقف شد، چون اندازه‌گیری گلوکز با استفاده از اشک‌ با اندازه‌گیری‌های معمول همخوانی نداشت. مشکل Tricorder این است که هنوز نانوذره‌های کاربردی در خارج از آزمایشگاه ،تولید نشده است. نانوذره‌هایی که محققان Verily خریده‌اند، در بدن موجودات زنده کار نمی‌کنند، پس آن‌ها مجبورند نانوذره‌های خود را تولید کنند.

Alcon از پیشرفت خود در زمینه لنز تماسی راضی است؛ اما از دادن هرگونه برنامه زمانی برای انجام آزمایش‌های کلینیکی خودداری می‌کند. در حال حاضر، Alcon و Verily در حال کار روی لنز‌هایی هستند که بسته به اینکه شخص به کجا و چه چیزی نگاه می‌کند، فوکوس را تغییر می‌دهند. این بار نیز برنامه زمانی مشخص برای عرضه یا آزمایش وجود ندارد.

مشکل دیگر، شیوه مدیریتی بوالهوسانه‌ی کنراد است. بسیاری از کارمندان Verily در همان سال اولی که این شرکت زیرمجموعه آلفابت شد، آن را ترک کردند، چون کنراد پروژه‌هایی را شروع می‌کرد که بیشتر تزیینی بودند تا کاربردی و همچنین مسئولیت کارمندان را با توجه به نظرات ناگهانی در جلسات تغییر می‌داد. ماه آگوست سال گذشته، زمانی که Verily اعلام کرد قرار است روی حوزه جدید سرطان‌شناسی با استفاده از سیستم دفاعی بدن (Immuno-oncology) کار کند، بسیاری از کارمندان حیرت‌زده شدند. کرولاین ونگ، سخنگوی Verily اعلام کرد که این شرکت متخصصانی در این زمینه قبل از آگوست استخدام کرده است و به‌سرعت در این زمینه پیچیده حرکت می‌کند. بیل ماریس یکی از سرمایه‌گذاران که از نزدیک با کنراد کار کرده استTT در مورد او می‌گوید:

او به برنده شدن علاقه دارد و زمانی که لازم باشد، از ایجاد تغییر ابایی ندارد.

در کوتاه‌مدت، Verily قصد دارد نسخه‌ای از دستگاه اندازه‌گیری گلوکز خود را روانه بازار کند. این دستگاه لنز تماسی نیست، ولی به‌اندازه کافی کوچک است. این محصول کوچک‌تر از مدلی است که شرکت Dexcom، شریک Verily، برای بیماران دیابت نوع یک روانه بازار کرده است و اگر بیمه هزینه آن را پوشش ندهد، هزاران دلار قیمت خواهد داشت. نسخه کوچک‌تر آن که برای دیابت نوع ۲ خواهد بود، سال ۲۰۲۰ عرضه خواهد شد. البته فروش آن دشوار خواهد بود‌، چون دیابت نوع ۲ خطر جانی ندارد. اما اوتیس می‌گوید این شرکت در حال کار روی نسخه ارزان‌تر این محصول است. شرکت Dexcom از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد.

آزمایش

اگر Verily و شرکایش بتوانند محصولات خود را به بازار عرضه کنند، قدم بعدی راضی کردن مشتریان برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات کل بدنشان است. حتی اگر Verily اطلاعات را ذخیره نکند و به آن نگاه نیندازد، قانع کردن مشتریان دشوار خواهد بود. مطالعه Baseline بدون هزینه اداری حدود ۳۰۰ میلیون دلار هزینه خواهد داشت. Verily از اظهارنظر در این مورد خودداری کرد.

مسئله اساسی این است که Verily تا چه اندازه می‌تواند اطلاعات را نگهداری کند که کاربران اذیت نشوند. در جلسه‌ای که در ماه مارس برای بهبود دستبند سلامتی Baseline برگزار شد، اوتیس از همکارانش خواست راهی بیابند که بتوان رفتار بیمار را پیش‌بینی کرد. به‌عنوان مثال، ساعت هوشمند بتواند پیش‌بینی کند چه زمانی یک بیمار قصد مصرف قرص‌هایش را دارد. دیوید هه، مدیر بخش فنی، می‌گوید ساعت هوشمند می‌تواند برای پیش‌بینی رفتار بیمار به صحبت‌های او گوش دهد. توشار پارلیکار، مدیر محصول در این زمینه می‌گوید:

من موضوع را شنیدم و این نقض مسلم حریم خصوصی است. من نمی‌توانم چنین ویژگی را در محصول نهایی قرار دهم. تنها می‌توانیم به آن‌ها بازخورد دهیم تا تشویق شوند.

ساعت هوشمند می‌تواند به‌جای گوش دادن به صحبت‌های بیمار، در ساعت‌های مصرف قرص بلرزد یا به بیماران در ازای گزارش در‌باره مصرف دارویشان، مانند بازی‌های کامپیوتری مدال یا امتیاز بدهد.

تام اینسل که پس از ۱۳ سال کار در انستیتو ملی سلامت ایالات متحده به Verily پیوسته است، می‌گوید گروه او علاقه‌مند به بررسی نحوه استفاده از گوشی هوشمند است تا بتوانند زمان آغاز افسردگی را تشخیص دهد. او می‌گوید  وقتی بسیاری از شرکت‌ها این داده‌ها را برای تبلیغات می‌فروشند؛،چرا نتوان از آن‌ها برای بهبود سلامتی استفاده کرد؛ به شرطی که تیم او بتواند کنترل کند که چه کسی به داده‌ها دسترسی داشته باشد. اینسل می‌گوید:

ما باید اعتماد را اولویت اول در نظر بگیریم، چون این کار ناخوشایند است.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اختراع ماشینی که از آب به‌عنوان سوخت استفاده کند، موضوع جدیدی نیست و تاکنون افراد بسیاری در سرتاسر جهان مدعی ساخت چنین خودرویی شده‌اند. در جدید‌ترین نسخه از این سری داستان‌های عامه‌پسند (که این بار از قضا وطنی است)، مخترعی جوان با ادعای ساخت خودروی آب‌سوز، توانسته است توجه رسانه‌ای زیادی را به سمت خود جلب کند.

قصد داریم در این مطلب اختصاصی زومیت، صحت این ادعا و به‌طور کلی امکان ساخت خودروی آب‌سوز را از لحاظ علمی بررسی کنیم.

ماجرای خودروی آب‌سوز ایرانی

به گزارش پرس تی‌وی، مخترع ایرانی عضو کانون ملی نخبگان جوان، در اسفند ۱۳۹۴ برای نخستین بار از خودروی آب سوز خود در «پانزدهمین نمایشگاه بین‎المللی محیط زیست ایران» رونمایی کرده است. این مخترع جوان ضمن ادعای ثبت جهانی اختراعش، درباره‌ی خودروی آب‌سوز خود این‌گونه توضیح می‌دهد:

این خودرو با آب کار می‎کند و کاملا دوستدار محیط زیست است. برای استفاده از آب به جای بنزین و گازوئیل در این خودرو، نیازی به تعویض کلیات خودرو نیست و این جا‎به‎جایی سوخت با هزینه‌ی‌ بسیار اندک امکان پذیر است.

 ... خروجی این خودرو بخار است و هیچ‎گونه آلودگی محیط زیست به همراه ندارد. در هر یک لیتر بنزین، ۲۹ مگاژول انرژی تولید می‎شود؛ در حالی که با هر یک لیتر آب ۹۶ مگاژول انرژی تولید خواهد شد. ... ۶۰ لیتر آب در مخزن سوخت خودرو ریخته می‎شود که ۹۰۰ کیلومتر مسافت را در مدت ۱۰ ساعت طی می‎کند.

توجه رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی به خودروی آب‌سوز این مخترع، پس از حضور او در یکی از برنامه‌های صبحگاهی سیما سیر صعودی به خود گرفت. در این برنامه ادعا شد که خودروی آب‌سوز ایرانی حتی با «آب شور دریا و پسماند» نیز کار می‌کند و می‌توان با صرف مبلغ ۶۰۰ هزار تومان، یک خودروی بنزینی را آب‌سوز کرد.

absooz

هم اکنون مخترع جوان کشورمان با فعالیت گسترده در تلگرام، آپارات و اینستاگرام، وارد فاز جذب سرمایه شده است که این موضوع اهمیت بررسی ادعای او را دوچندان می‌کند.

خودروی آب‌سوز چیست؟

خودروی آب‌سوز به ماشینی گفته می‌شود که از لحاظ نظری، انرژی خود را به‌طور مستقیم از آب تأمین می‌کند. شاید برای رفع ابهام و روشن‌تر شدن منظور، بهتر باشد ابتدا مشخص کنیم که به چه خودروهایی آب‌سوز گفته نمی‌شود.

  • خودروهایی که با تزریق آب به محفظه‌ی احتراق و ترکیب آن با مخلوط سوخت-هوا، از آن برای افزایش نسبت تراکمو کاهش لگد موتور استفاده می‌کنند.

  • خودروهای هیدروژنی که در آن‌ها هیدروژنِ مصرفی با استفاده از الکتریسیته و طی فرآیند الکترولیز، از آب به دست می‌آید. در این خودروها نیز نه آبی وارد موتور می‌شود و نه از آب برای تولید انرژی استفاده می‌شود؛ بلکه هیدروژن تنها «حامل» انرژی است که طی فرآیند «الکترولیز»، صرف جداسازی اکسیژن و هیدروژن شده است. در حقیقت تنها فلسفه‌ی وجودی خودروهای هیدروژنی، چگالی بالاتر انرژی ذخیره‌شده در هیدروژن نسبت به باتری‌های فعلی است.پیش‌بینی می‌شود که در آینده‌ای نه‌چندان دور، با پیشرفت تکنولوژی و افزایش ظرفیت ذخیره‌ی انرژی باتری‌ها، خودروهای هیدروژنی موضوعیت خود را به‌طور کامل از دست بدهند.

  • خودروهایی که در آن‌ها برای بهینه‌تر شدن مصرف انرژی، پایین آمدن قیمت سوخت و کاهش آلایندگی خودرو، مقداری هیدروژن به سوخت متداول هیدروکربنی اضافه می‌شود. به این تکنیک «بهبنه‌کردن سوخت با استفاده از هیدروژن» گفته می‌شود.

خودروی آبی

با نگاهی مختصر به مطالب و ویدئوهای منتشرشده از خودروی ساخت مخترع ایرانی (بخصوص تزریق مستقیم آب شرب خانگی از طریق شیلنگ به باک خودرو)، مشخص می‌شود که خودروی ادعایی او در هیچ‌کدام از سه دسته‌ی بالا نمی‌گنجد و با تعریف کلاسیک خودروی آب‌سوز (Water-fuelled car) که در ابتدا به آن اشاره کردیم، کاملا هماهنگ است.

آیا می‌توان از آب انرژی گرفت؟

بنا به قوانین حاکم بر دنیای فیزیک، هیچ‌گونه راهی برای استخراج انرژی از آب وجود ندارد. آب به خودی خود، از لحاظ ترمودینامیکی مولکولی به‌شدت پایدار محسوب می‌شود و به دلیل پیوند شیمیایی بسیار محکم بین هیدروژن و اکسیژن،آنتالپی تشکیل آن منفی (برابر با ۲۸۵.۸۸- کیلوژول بر مول) است. این یعنی برای شکستن پیوند بین اتم‌های تشکیل‌دهنده‌ی یک لیتر آب، باید تقریبا برابر با میزان انرژی مصرفی یک انسان بالغ در طول روز (حدود ۲۵۰۰۰ کیلوکالری) انرژی صرف کنید.

تولید انرژی از آب، قوانین اول و دوم ترمودیناک را نقض می‌کند

از آنجایی که هیچ ترکیب دیگری از هیدروژن و اکسیژن وجود ندارد که آنتالپی تشکیل آن منفی‌تر از آب باشد، انرژی مورد نیاز برای شکستن پیوند هیدروژن و اکسیژن، همواره برابر (در حالت ایده‌آل) یا بیشتر از انرژی به‌دست‌آمده از ترکیب مجدد این دو عنصر خواهد بود. به زبان ساده، «هیچ راهی برای گرفتن انرژی از آب وجود ندارد، مگر اینکه در این راه انرژی بیشتری از آن‌چه به دست می‌آید هزینه کنید». تولید انرژی از آب، ناقض قوانین اول و دوم ترمودیناک است.

خودروهای آب‌سوز در طول تاریخ

تا به حال افراد زیادی در سطح جهان، ادعا کرده‌اند به‌نوعی موفق به ساخت خودروی آب‌سوز شده‌اند که البته ادعای تمامی این افراد تا به حال رد شده است. چنین ادعاهایی در اکثر نقاط دنیا «شبه علم» تلقی می‌شود و به دلیل احتمال کلاه‌برداری، مورد پیگرد قانونی قرار می‌گیرد.

اولین خودروی آب‌سوز دنیا توسط چارلز گرت در سال ۱۹۳۵ معرفی شد. با توجه به پتنت ثبت شده توسط او در همان  سال، خودروی او از طریق الکترولیز هیدروژن مورد نیاز خود را تأمین می‌کرد. پتنت گرت خودرویی را نشان می‌داد که در آن از یک کاربراتور دارای شناور استفاده می‌شد؛ با این تفاوت که در قسمت پایینی کاربراتور خودروی گرت، صفحات الکترولیز قرار گرفته بود. پتنت گرت نتوانست به‌عنوان منبع جدیدی از انرژی به ثبت برسد.

در دهه‌ی ۸۰ میلادی، استنلی میر بحث بر سر خودروهای آب سوز را بار دیگر بر سر زبان‌ها انداخت. او ابتدا ادعا می‌کرد که در طرح پیشنهادی‌اش، شمع ماشین توسط قطعه‌ای با نام «Water splitterr» جایگزین می‌شود و با ثابت ماندن دیگر اجزای موتور، به‌راحتی می‌توان از آب برای به حرکت در آوردن خودرو استفاده کرد. بعدها او ادعای خود را این‌گونه تغییر داد که با استفاده از یک پیل سوختی و به روش رزونانس الکتریکی، بخار آب به عناصر تشکیل‌دهنده‌اش تجزیه می‌شود. سپس در محفظه‌ی احتراق موتور، با ترکیب دوباره‌ی عناصر هیدروژن و اکسیژن و تبدیل آن‌ها به آب، انرژی مورد نیاز خودرو تأمین می‌شود.

طرح سلول سوختی آبی استنلی میر

طرح سلول سوختی آبی استنلی میر

ادعاهای میر هیچگاه به اثبات نرسید و در نهایت در سال ۱۹۹۶، دادگاهی در اوهایو او را به جرم کلاهبرداری محکوم کرد.

در سال ۲۰۰۲ شرکتی با نام Genesis World Energy ادعا کرد که دستگاهی با قابلیت گرفتن انرژی از آب، از طریق جداسازی و ترکیب مجدد هیدروژن و اکسیژن، ساخته است. جنسیس ورلد انرژی در سال ۲۰۰۳ اعلام کرد که تکنولوژی آن‌ها آماده‌ی استفاده در خودروها است و به این ترتیب موفق به جذب سرمایه‌ی ۲.۵ میلیون دلاری شد؛ اما دستگاه ادعایی آن‌ها هیچگاه رنگ واقعیت به خود ندید.

در نهایت پاتریک کلی، بنیان‌گذار شرکت، در سال ۲۰۱۶ به دلیل کلاهبرداری و دزدی در دادگاهی در نیوجرسی به پرداخت ۴۰۰ هزار دلار جریمه و گذراندن ۵ سال در زندان محکوم شد.

اکثر افراد مدعی ساخت خودروی آب‌سوز، به جرم شیادی و کلاهبرداری در دادگاه محکوم شده‌اند

در سال ۲۰۱۲ آغا وقار احمد، مخترع پاکستانی، مدعی شد که با نصب یک «کیت» می‌تواند هر نوع اتوموبیلی را آب‌سوز کند. کیت احمد از یک قوطی استوانه‌ای شکل تشکیل شده است که به وسیله‌ی یک لوله، به‌طور مستقیم به موتور خودرو متصل می‌شود. به گفته‌ی او، کیت یادشده با استفاده از فرآیند الکترولیز، آب را به «HHO» تبدیل و سپس از آن به‌عنوان سوخت استفاده می‌کند.

آغا وقار احمد مخترع پاکستانی خودروی آب سوز

آغا وقار احمد، مخترع پاکستانی خودروی آب سوز

احمد برای ثبت پتنت در پاکستان اقدام کرده است؛ اما به عقیده‌ی دانشمندان پاکستانی، اختراع او به دلیل نقض قوانین ترمودینامیک، چیزی جز کلاهبرداری نیست.

سوخت موشک‌های ناسا و خودروهای هیدروژنی

با توجه به اشاره‌ی مکرر مدعیان ساخت خودروهای آب‌سوز به استفاده از آب برای تأمین سوخت موشک، لازم است گریزی به «علم موشکی» بزنیم.

ناسا (و دیگر سازمان‌ها و شرکت‌های فضایی) برای فرستادن کاوشگر یا محموله به خارج از جو زمین، معمولا از هیدروژن مایع به‌عنوان سوخت در راکت‌های خود استفاده می‌کنند. جالب است بدانید آژانس‌های فضایی و شرکت‌های ساخت موشک (مانند اسپیس ایکس) از گاز طبیعی برای تولید هیدروژن مورد نیاز خود استفاده می‌کنند، نه آب (برای آشنایی با هیدروژن مایع می‌توانید نگاهی به این مطلب در سایت ناسا بیندازید).

شاتل فضایی

اما بیایید فرض کنیم هیدروژن مورد استفاده در راکت‌ها طی فرایند الکترولیز از آب به دست می‌آید. حتی در این صورت نیز نمی‌توان گفت شرکت‌های فضایی موفق به استخراج انرژی از آب شده‌اند. در واقع منبع اصلی انرژی که باعث می‌شود یک راکت از جو زمین خارج شود، الکتریسیته‌ای است که طی فرآیند الکترولیز فرضی، از آن برای جداسازی اتم‌های آب استفاده شده است. در این میان، هیدروژن تنها نقش حامل انرژی را بر عهده دارد. با توجه به روش به دست آمدن الکتریسیته‌ی مورد نیاز در فرآیند الکترولیز، منبع اصلی انرژی موشک در واقع ممکن است هر سوختی (از جمله سوخت‌های فسیلی یا اتمی) باشد.

تمامی آنچه در بخش‌های بالا گفته شد، در مورد خودروهای هیدروژنی و پیل‌های سوختی نیز صادق است. منبع اصلی انرژی چنین خودروهایی، سوختی است که از آن برای تولید هیدروژن استفاده می‌شود، نه خود هیدروژن.

چرا هیدروژنِ زمینی، منبع انرژی نیست

اشاره‌ی مدعیان ساخت خودروهای آب‌سوز به پیل‌های سوختی و موشک‌های هیدروژنی، برای گمراه کردن مخاطب و ایجاد این تصور غلط است که هیدروژن نوعی منبع انرژی است.

هیدروژن مورد استفاده در پیل‌ها سوختی و راکت‌ها، تنها وسیله‌ای برای ذخیره‌ی انرژی است، نه منبع آن

از آن‌جایی که به دلیل وجود اکسیژن در اتمسفر زمین، نمی‌توان هیدروژن را به‌صورت آزاد در طبیعت پیدا و استخراج کرد؛ تمامی مولکول‌های H2 مورد استفاده در مصارف مختلف، در واقع ساخته‌ی دست بشر هستند و با صرف مقادیر زیاد انرژی تولید شده‌اند. به همین دلیل، هیدروژن استفاده‌شده در پیل‌های سوختی و راکت‌ها، تنها وسیله‌ای برای ذخیره‌ی کوتاه‌مدت انرژی است، نه سوختی طبیعی یا منبعی از انرژی.

سیکل هیدروژن

در سیکل بالا منبع اصلی انرژی نور خورشید است. هیدروژن در این سیکل تنها نقش ذخیره و انتقال انرژی را بر عهده دارد و می‌توان آن را با باتری جایگزین کرد.

تنها در صورتی می‌توان روی واکنش هیدروژن و اکسیژن نام «منبع انرژی» گذاشت که مولکول‌های دواتمی هیدروژن استفاده‌شده در این واکنش، طی فرایندی جادویی به‌طور مستقیم از خارج از جو زمین آورده شده باشند (یعنی برای تولید آن‌ها انرژی صرف نشده باشد).

آیا ساخت خودروی آب سوز ممکن است؟

می‌توان خودرویی ساخت که در آن با الکترولیز آب و سپس با واکنش دادن مجدد هیدروژن و اکسیژن به‌دست‌آمده، انرژی مورد نیاز خودرو تأمین شود. تنها اشکال کار اینجا است که ابتدا باید یک موتور بزرگ‌تر و قوی‌تر برای تأمین انرژی مورد نیاز الکترولیز روی خودرو سوار کنید. به بیان دیگر، اگر همان انرژی را که قرار است صرف جداسازی هیدروژن از آب کنید، به‌صورت مستقیم برای به حرکت درآورن موتور مورد استفاده قرار دهید، خودروی به‌مراتب بهینه‌تری خواهید داشت.

برای درک بهتر اینکه چرا روشی که در قسمت بالا به آن اشاره شد، غیر عقلانی و حتی مضحک است، مثال ساده‌ی زیر را در نظر بگیرید:

فرض کنید نیروگاهی با صرف مقادیر عظیم سوخت فسیلی، الکتریسیته تولید کند (بازده اکثر نیروگاه‌های حرارتی متداول به زحمت به بالای ۴۰ درصد می‌رسد) و سپس از الکتریسیته‌ی به‌دست‌آمده توسط این نیروگاه، در آزمایشگاه برای تولید مصنوعی مولکول‌های آلکان استفاده شود (بازده چنین فرایندی نیز طبیعتا کمتر از صد درصد است). مشخص است که  نمی‌توان سوخت هیدروکربنی مصنوعی تولیدشده در آزمایشگاه را مجددا در نیروگاه سوزاند و انتظار داشت انرژی بیشتری از آنچه صرف تولیدش کرده‌ایم، به ما باز پس بدهد. به بیان ساده، «قوانین ترمودینامیک را نمی‌توان دور زد».

سامانه بسته ترمودینامیکی

در خودروهای آب‌سوز با تجزیه‌ی آب و  ترکیب مجدد هیدروژن و اکسیژن، یک سیکل کامل طی می‌شود. بنا به قوانین فیزیک، نمی‌توان بدون وارد کردن انرژی، از یک سامانه‌ی بسته‌ی ترمودینامیکی تا ابد انرژی گرفت

نکته‌ی بسیار جالب و قابل تأمل دیگر در رابطه با خودروهای آب‌سوز این است که اکثر مخترعان چنین خودروهایی ادعا می‌کنند تنها آلاینده‌ی فرایند ابداعی آن‌ها، بخار آبی است که از اگزوز اتومبیل خارج می‌شود. حال این سؤال مطرح می‌شود که چرا آب خروجی از اگزوز مجددا به باک منتقل نمی‌شود تا خودروی آن‌ها کلا از سوخت‌گیری بی‌نیاز شود؟

نوابیغ چه کسانی هستند؟

در انتها بد نیست اشاره‌ای به نوابیغ (با نوابغ اشتباه نشود) داشته باشیم؛ اصطلاحی که عفت چهره گشا و دکتر عبادالله محمودیان، استاد ریاضیات دانشگاه صنعتی شریف و عضو انجمن ریاضی ایران، برای اشاره به کسانی که سعی در حل معماهای ناممکن یا رد قضایای اثبات‌شده دارند، به کار برده‌اند. نوابیغ به چند دسته تقسیم می‌شوند:

  • کسانی که سعی می‌کنند ناممکن‌ها را ممکن کنند: این افراد سعی دارند مسائل غیر ممکنی چون تثلیث زاویه، تربیع دایره، یا تضعیف مکعب را حل کنند یا موتور بدون سوخت بسازند.
  • مدعیان حل مسئله‌های حل‌نشده‌ی معروف: کسانی که تلاش می‌کنند مسئله‌های دشوار ریاضی از جمله فرضیه‌ی گلدباخ یا کشف فرمولی برای تولید اعداد اول را با روش‌های ابتدایی حل کنند.
  • بنیان‌گذاران نظریه‌های بی‌اساس: کسانی که می‌خواهند نظریه‌هایی که ربطی به ریاضیات ندارند (مانند وحدانیت خدا، نامرئی کردن فیزیکی اشیاء و ...) را با استفاده از ریاضیات حل کنند.
  • ردکنندگان اصول: افرادی که تلاش دارند اصول ریاضی و فیزیک را نقض کنند. از جمله ادعاهای این افراد می‌توان به درست نبودن مقدار عدد پی یا نادرست بودن قانون اول ترمودینامیک اشاره کرد.

مقاله‌ی خواندنی دکتر محمودیان را می‌توانید از سایت دانشگاه صنعتی شریف یا انجمن ریاضی ایران دانلود کنید.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

1298472984-neuro-1.jpg

وزارت دفاع امریکا در پی راه‌هایی برای ارتقای هر چه سریعتر مهارت‌های نیروهای خود است.

به نقل از ساینس الرت، برای بررسی این امکانات، آژانس پروژه‌های تحقیقات پیشرفته دفاعی (DARPA دارپا) به تازگی بیش از حدود  50  میلیون دلار بودجه را در اختیار هشت تیم قرار داده تا به دنبال راه‌هایی برای چگونگی تحریک الکتریکی سیستم عصبی در جهت تسهیل یادگیری باشند.

هدف این برنامه چهار ساله که (TNT) نام دارد، شناسایی روش‌های تحریک عصبی است که می‌تواند سبب پلاستیسیته سیناپسیsynaptic plasticity شود.

پلاستیسیته سیناپسی عبارت است از علمی که به بررسی قابلیت نورون‌ها برای تغییر توانایی‌های خود برای برقراری ارتباط با یکدیگر می‌پردازد.

هدف DARPA از راه‌اندازی برنامه TNT، افزایش روش‌های آموزشی موثر موجود برای مردان و زنان نیروهای مسلح است تا پتانسیل کامل آنها را به کار گیرند.

 اگر سرمایه‌گذاری بر روی این روش موفقیت آمیز باشد، تنها سربازان و جاسوسان از آن بهره نخواهند برد و می‌توان استفاده از این روش را گسترش داد.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

آژانس های فضایی

علاوه بر آمریکا و روسیه دیگر قدرت‌های جهانی نیز توجه ویژه‌ای به فضا دارند و در این عرصه با صرف بودجه‌های هنگفت در پی دستاوردهای بزرگ هستند.

کشورهای انگلیس، چین، هند و کشورهای جزو آژانس فضایی اروپا از جمله رقبا و در بعضی موارد همکاران کشورهای آمریکا و روسیه در عرصه فضا محسوب می‌شوند که در ادامه به بررسی عملکرد آنها در عرصه فضا می‌پردازیم.

 

سازمان پژوهش‌های فضایی هند؛ که به اختصار ISRO نامیده می‌شود، آژانس فضایی اصلی هند است و بزرگ‌ترین آژانس فضایی دولتی دنیا به‌ شمار می‌رود. هدف اصلی این سازمان توسعه فناوری فضایی و کاربرد آن در منافع  ملی است.

سازمان پژوهش‌های فضایی هند در سال ۱۹۶۹ بنیانگذاری شد و نخستین ماهواره خود به نام "آریاباتا" را با کمک اتحاد جماهیر شوروی در آوریل ۱۹۷۵ به فضا پرتاب کرد. ماهوراه "روهینی" نخستین ماهواره‌ای بود که توسط تجهیزات ساخت هند(SLV-33) در مدار قرار گرفت.

این سازمان پس از آن راکت PSLV را برای قرار دادن ماهواره در مدار قطب‌آهنگ و راکت GSLV را برای قرار دادن ماهواره‌های زمین‌آهنگ ساخته است. این راکت‌ها چندین ماهواره مخابراتی و ماهواره دیدبانی زمین را در مدار قرار داده‌اند.

سامانه‌های ناوبری جهانی مانند GAGAN و سامانه ماهواره‌ای ناوبری منطقه‌ای هند نیز توسط این سازمان توسعه یافته‌اند.

سازمان پژوهش‌های فضایی هند در ۲۲ اکتبر ۲۰۰۸ نخستین فضاپیمای خود به نام چاندریان-۱ را به ماه فرستاد. در ۵ نوامبر ۲۰۱۳ نیز فضاپیمایی را به مریخ فرستاد که در ۲۴ سپتامبر ۲۰۱۴ با موفقیت در مدار مریخ قرار گرفت. بدین‌ترتیب هند تبدیل به نخستین کشور آسیایی شد که توانسته به مدار مریخ دست یابد.

«ایسرو» در چشم‌انداز خود بیان می‌کند: "چشم‌انداز ما، دستیابی به فناوری فضایی برای توسعه ملی از طریق دنبال کردن تحقیقات علوم فضایی و اکتشافات فضایی است. "

از دیگر ابعاد این چشم‌انداز که برای سال ۲۰۲۵ در نظر گرفته شده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- ایجاد سیستم مخابراتی و راهبری ماهواره‌ای برای نیازهای ارتباطی و امنیتی مناطق روستایی

2- ارتقای قابلیت تصویر برداری ماهواره‌ای برای مدیریت منابع طبیعی، آب و هوا و تغییرات جوی

3- انجام ماموریت‌های فضایی برای درک بهتر منظومه شمسی و جهان هستی

4- اکتشافات سیاره‌ای

5- توسعه پرتاب کننده‌های محموله های سنگین

6- استفاده از فناوری RLV_TD در ماموریت‌ها

7- ارسال انسان به فضا

8- سفر به ماه و ارسال کاوشگر در ۲۰۱۷

9- سفر به مریخ در ۲۰۳۰

 

آژانس فضایی انگلیس؛ که با نام سازمان فضایی بریتانیا شناخته می‌شود، عهده‌دار و مجری برنامه‌های فضایی غیرنظامی این کشور است.

سازمان فضایی بریتانیا در 1 آوریل ۲۰۱۰ به عنوان جانشینی برای مرکز ملی فضایی بریتانیا بنیان‌گذاری شد. این سازمان مسئول سیاست‌گذاری و استفاده از بودجه فضایی کشور، و مسئول نمایندگی بریتانیا در تمامی پروژه‌ها و همکاری‌های فضایی است. با تاسیس این سازمان، تمامی فعالیت‌های نامتمرکز فضایی بریتانیا زیر چتر یک سازمان مشخص قرار گرفتند.

خبر بنیانگذاری سازمان فضایی بریتانیا توسط "لرد مندلسون" وزیر کشور، "لرد درایسون" وزیر علوم بریتانیا و "تیموثی پیک" فضانورد بریتانیایی در روز ۲۳ مارس ۲۰۱۰ در لندن اعلام شد. بیش از ۲۳۰ میلیون پوند از بودجه پژوهش و عملیات فضایی از نهادهای مختلف جمع‌آوری و به این سازمان نوپا تخصیص داده شد.

پیش از تاسیس سازمان فضایی بریتانیا، درآمد صنایع و فناوری فضایی در بریتانیا برابر شش میلیارد پوند بود و حدود 65 هزار نفر در صنایع مربوطه به کار مشغول بودند. بر اساس برنامه 20 ساله سازمان فضایی بریتانیا، درآمد صنعت فضایی و تعداد افراد شاغل در این صنعت به ترتیب به ۴۰ میلیارد پوند و 100 هزار نفر افزایش خواهد یافت.

همزمان با شکل‌گیری سازمان فضایی بریتانیا، دولت این کشور اعلام کرد که ۴۰ میلیون پوند به تاسیس مرکز جدیدی برای پژوهش‌ها و فعالیت‌های فضایی با نام مرکز نوآوری فضایی بین‌المللی در آکسفوردشایر انگلیس اختصاص داده است.

 

سازمان ملی فضایی چین؛ که به اختصار CNSA نامیده می‌شود مسئول فعالیت‌های فضایی چین است. بودجه این سازمان در حدود 1.3 میلیارد دلار تخمین زده شده است.

برنامه فضایی چین از سال ۱۹۶۱ میلادی با پرتاب موشک به فضا آغاز شد و با ساخت ماهواره با کمک شوروی گسترش یافت.

در سال ۱۹۷۰ میلادی چین توانست پنجمین کشوری شود که ماهواره ساخت خود را به فضا می‌فرستد. پس از آن چین برنامه فرستادن انسان به فضا را در دستور کار خود قرار داد؛ و بالاخره در سال ۲۰۰۳ میلادی موفق شد پس از روسیه و آمریکا سومین کشور جهان باشد که انسان به فضا می‌فرستد.

چین همچنین پیشنهاد همکاری در ایستگاه فضایی بین‌المللی را داد ولی این پیشنهاد با مخالفت آمریکا روبرو شد. به این دلیل چین برنامه ساخت ایستگاه فضایی چینی را در دستور کار خود قرار داده است.

در حال حاضر چین یک ایستگاه فضایی موقت را موسوم به ایستگاه فضایی تیانگونگ ۲ (به معنای کاخ آسمانی 2) به فضا پرتاب کرده است.

این ایستگاه که در ۱۵ سپتامبر سال ۲۰۱۶ راه‌اندازی شد، یک آزمایشگاه فضایی چینی و بخشی از برنامه ایستگاه فضایی بزرگ چین است که قرار است در آینده به فضا فرستاده شود.

ایستگاه فضایی تیانگونگ ۲ نه در طراحی و نه در  برنامه‌ریزی، به عنوان یک ایستگاه مداری دائمی در نظر گرفته نشده‌است؛ بلکه، بستری آزمایشی برای فن‌آوری‌های کلیدی‌ است که در ایستگاه فضایی مدولار بزرگ چین، که برای راه اندازی در سال ۲۰۲۳ برنامه‌ریزی شده در نظر گرفته شده و استفاده می‌شود.

 

آژانس فضایی اروپا؛ که به اختصار ESA خوانده می‌شود سازمان فضایی اتحادیه اروپاست.

این سازمان دولتی بین‌المللی که به اکتشاف فضا و فضانوردی اختصاص داده شده دارای  ۲۲ کشور عضو است. آژانس فضایی اروپا در سال ۱۹۷۵ تأسیس شده و مرکز آن در پاریس دارای بیش از 2 هزار نفر نیروی انسانی با بودجهٔ سالانه در حدود ۴٫۲۸ میلیارد یورو  است.

برنامه‌های پرواز به فضای آژانس فضایی اروپا شامل پروازهای فضایی با سرنشین، عمدتاً از طریق شرکت در برنامه‌های ایستگاه فضایی بین‌المللی، راه‌اندازی و شرکت در ماموریت‌های اکتشافی بدون سرنشین به سیارات دیگر و ماه، مشاهده زمین از فضا، دانش فضایی، ارتباط از راه دور و همچنین نگهداری از پایگاه فضایی بزرگ جزیره گویان فرانسه در آمریکای جنوبی، و طراحی و راه‌اندازی وسایل ترابری فضایی است. وسیلهٔ اصلی پرتاب، در آژانس فضایی اروپا موشک "آریان ۵ " است که هزینه‌های راه‌اندازی و توسعه بیشتر آن از طریق به اشتراک گذاری با اعضای آژانس، این موشک راه‌اندازی و اداره می‌شود.

موشک آریان 5 یک موشک اروپایی است که بخشی ازخانواده موشک‌های آریانی است که محموله‌های (معمولاً ماهواره‌های مخابراتی) را به مدار انتقال ثابت یا مدار نزدیک زمین حمل می‌کند. راکت آریان ۵ با مجوز سازمان فضایی اروپا و مرکز ملی مطالعات فضایی فرانسه ساخته شد.

۲۲ کشور اروپایی شامل آلمان، اتریش، اسپانیا، استونی، ایتالیا، ایرلند، بریتانیا، بلژیک، پرتغال، دانمارک، رومانی، سوئد، سوئیس، فرانسه، فنلاند، لوکزامبورگ، مجارستان، نروژ، هلند، یونان، جمهوری چک و رومانی اعضای این سازمان را تشکیل می‌دهند.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
به شرکت ها و محصولاتی فکر کنید که از پنج سال گذشته اسم آنها را زیاد می  شنوید یا از آنها استفاده می کنید. آیا شما پنج سال پیش اینستاگرام داشتید؟ آیا پنج سال پیش اینستاگرام داشتید؟ آیا پنج سال پیش دوربین های GoPro را می شناختید یا می دانستید چه قابلیت هایی دارند؟ تکنولوژی هایی مانند Snapchat، FitBit و Tinder چطور؟ این نرم افزارها تا حدی نمونه هایی هستند که در قالب تکنولوژی روز به وجود می آیند، اما تنها تعداد کمی از محصولاتی که در این چند سال به بازار عرضه شده اند توانستند در سال های اخیر تاثیری بر فرهنگ عامه و جهان داشته باشد. هر ساله، شرکت های بیشتر و بیشتری شکل می گیرند که محصولات و خدماتی را تولید می کنند که به شکل گیری زندگی ما کمک می کند. این شرکت ها با تولید تکنولوژی های فوق الذکر با ایجاد خلاقیت و نوآوری در جهان زندگی ما را بهتر می کنند. 

شاید بتوان گفت برخی از بزرگ ترین و بهترین اختراعات و نوآوری های هزار سال اخیر در سال جاری رونمایی خواهندشد. این امر شاید کمی بعید به نظر برسد، اما بالاخره که این اتفاق می افتد، درست است؟ پس چرا امسال سال این اتفاقات نباشد؟ این احتمال وجود دارد که شرکت ها امسال بیش از هر زمان دیگری همچنان به پیشرفت های پیشگامانه خود در زمینه های زیاد ادامه دهند. این 12 شرکتی که در ادامه نام می بریم به احتمال زیاد بیشتر از سایر کمپانی ها در این زمینه موفق تر و چشم گیرتر خواهندبود.

گوگل

صادقانه باید گفت که نبود گوگل در صدر لیست کمپانی هایی که این سیاره را تغییر می دهند، مضحک است. شاید گوگل حتی در حال حاضر نیز کارهای بسیار زیادی، بیشتر از آنچه تصور می کنید، برای جهان انجام داده است، اما در عین حال مطمئن باشید این ابرشرکت به این زودی ها دست از پیشرفت بر نمی دارد.

کمپانی گوگل نه فقط با موتور جست و جوگر اینترنتی خود، بلکه به طور کلی دنیای تکنولوژی را به گونه ای تغییر داد که ما امروزه می بینیم. این کمپانی همچنین در آینده نیز به مسیر خود ادامه و کارهای خیلی بیشتری انجام می دهد.

خیلی سخت است که دقیقا بتوان گفت گوگل در سال آینده یا حتی در طول ده سال نتایجی که می خواهد بسیار سریع است. ما به طور کلی از تمام محصولات و جنبه هایی که چهره کلی تکنولوژی و اینترنت را تغییر داده است، لذت می بریم. از همین رو قطعا با هر چیز تازه ای که تولید شود مشکلی نداریم.با وجود نرم افزارهای خدماتی مانند Google Earth و Google Translate، جهان همواره در حال کوچک شدن است و در عین حال هر روز نیز تغییر می کند.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


GSK

مالاریا در کشورهای توسعه یافته و کشورهایی که از لحاظ پزشکی پیشگام هستند، وجود ندارد. آخرین باری که شنیدید کسی در ایالات متحده آمریکا به بیماری مالاریا دچار شد یا در انگلستان توسط یک پشه آلوده گزیده شد، کی بود؟ اما بسیاری از کشورهای جهان سوم و در حال توسعه هنوز هم درگیر این بیماری مرگ بار هستند و سالانه حدود نیم میلیون نفر به دلیل ابتلا به این بیماری کشته می شوند.

کمپانی GSK به مدت سی سال بر روی ساخت و توسعه واکسنی برای این بیماری مهلک کار کرد. بیماری ای که هر ساله بیش از 200 میلیون نفر را در سراسر جهان آلوده می کند. این دارو اواسط سال 2015 با میزان موفقیت بسیار بالا برای جلوگیری از موارد ابتلا به مالاریا در کودکان مورد تایید آژانس دارویی اروپا (EMA) قرار گرفت. این واکسن شانس ابتلا به این بیماری را تا 40 درصد کاهش داد.تاثیرات استفاده از این واکسن تا سال ها باقی می ماند، اما کمپانی GSK در این نقطه دست از تلاش بر نمی دارد. این شرکت داروسازی همچنین به دنبال درمانی برای کاهش بیماری ایدز در آینده است.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


وودافون/ سافاریکام

همه شرکت ها نمی توانند مدعی شوند که به معنای واقعی کلمه، وجهه یک ملت را تغییر دادند، اما این دو شرکت می توانند چنین ادعایی داشته باشند. وودافون (Vodafone) و سافاریکام (Safaricom) که به ترتیب در انگلستان و کنیا مستقر هستند، برنامه همکاری خود در زمینه ارتباطات تلفن همراه را از سال 2007 آغاز کردند.

ایده ای که پشت این سرویس نهفته است M-Pesa نام دارد که به افراد بدون حساب بانکی اجازه می دهد از طریق این نرم افزار تجارت ارز کنند. این نرم افزار همچنین این امکان را فراهم می کند که صورتحساب تان را اینترنتی پرداخت یا بدون چاپ رسید به دارایی تان رسیدگی کنید.این امر در جهان در حال توسعه مفید به نظر می رسد (بیشتر شبیه به برنامه هایی مانند PayPal و Samsung Pay) اما جاذبه واقعی این نوع تکنولوژی که در جهان سوم و مناطق در حال توسعه در حال اجراست، تا زمانی که کاملا موفق نشود مورد پذیرش قرار نمی گیرد.

در کشوری مانند کنیا که مردم بیشتر از پرکردن حساب بانکی شان به دنبال تلفن همراه ارزان هستند، 42 درصد تولیدات ناخالص داخلی کل کشور از طریق این نرم افزار خدماتی مورد معامله قرار می گیرد. این گونه از نوآوری ها به احتمال زیاد در سراسر جهان توسعه می یابد.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


تویوتا

شاید بعضی از شما خودروهای تویوتا را رانده یا حداقل سوارشان شده باشید. حتی اگر اینطور نباشد هم امکان ندارد تا به حال یکی از خودروهای ساخت این کمپانی را ندیده باشید.

یکی از خودروهای معروف این کمپانی تویوتا پریوس (Toyota Prius) است که به دلیل داشتن خلاقیت در ساختش به عنوان اولین خودروی واقعا موفق هایبریدی بسیار شناخته شده است. این خودرو با هدف کمک به کاهش تولید گازهای گلخانه ای در صنعت خودرو تولید شده است. این ایده به شیوه غیرقابل باوری موفق شد و موجب شد که امروزه ساخت و تولید خودروهای سبزی (Green Car) که کمترین آسیب را به محیط زیست می زنند بسیار متداول شود. تویوتا در حال حاضر دوباره نیز قصد دارد همین کار را انجام دهد.این خودروساز در ماه سپتامبر سال 2015 خط تولید تویوتا میرای (Toyota Mirai) را راه اندازی کرد. این کمپانی با ساخت خودروی مذکور توانست تولیدکننده اولین خودرویی باشد که با سلول سوختی کار می کند و این خودرو را به تولید انبوه رساند.

این خودرو به معنای واقعی کلمه (به جای دود) فقط آب از خود خارج می کند. در چند سال آینده، تاثیری که میرای (Mirai) بر جهان خواهدداشت درست مشابه تاثیری خواهدبود که تویوتا پریوس (Toyota Prius) داشت.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


استارباکس

بله، بسیاری از افراد در سرتاسر جهان با نوشیدن دسرها و قهوه های خوشمزه استارباکس (Starbucks) صبح خود را آغاز می کنند، اما عرضه قهوه و دسر تمام کاری نیست که این کمپانی انجام می دهد. حقیقتا استارباکس پدیده ای جهانی است که در سراسر جهان 20 هزار فروشگاه دارد.

البته با چنین گستردگی که این شرکت دارد، تصورش سخت است که تمام محصولاتی که این کمپانی عرضه می کند به شیوه ای درست و با استفاده از بهترین مواد و نیروی کاری به دست آمده که حرفه ای و خوش برخورد هستند. زیرا هنگامی که کسب و کاری گسترش می یابد اما در عین حال می خواهد که هزینه هایش را پایین نگه دارد، مشکل استفاده از مواد غیربهداشتی و ناسالم و همچنین کارمندان همیشه خسته و بی حوصله نیز کم کم پدیدار می شود.

اما استارباکس تاکنون به این شیوه عمل کرد و همیشه تلاش کرد عملکرد صحیحی داشته باشد که مورد قبول عموم مردم است. این کمپانی بزرگ تقریبا 100 درصد از قهوه های خود را به شیوه ای کاملا مطمئن و طبیعی تامین می کند.استارباکس مرتبا در مزارعه قهوه ای سرمایه گذاری می کند که دانه های قهوه مصرفی آنها را تامین می کند. این کمپانی تا سال 2020 حدود 50 میلیون دلار روی این مزارع سرمایه گذاری کرده است.این شیوه از تعهد به تجارت اخلاقی تغییر تازه ای است که استارباکس مطمئنا در سال های آینده به توسعه این روند ادامه خواهدداد.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


نوو نوردیسک

چه چیزی بیشتر از شفا بخشیدن جهان را تغییر می دهد؟ نوو نوردیسک (Novo Nordisk)، تولیدکننده دانمارکی داروست که در اواسط دهه 90 شروع به پیگیری ایده ای کرد که تا حد زیادی به پیشگیری شیوع دیابت در کشور چین کمک می کرد. حدود افراد دیابتی در چین تقریبا 100 میلیون نفر بود.

اما شاید بپرسید که این شرکت داروسازی چگونه به کاهش دیابت در چین کمک کرد؟ این کمپانی با آموزش عمومی مردم چین و حتی پزشکان در مورد نحوه درمان بهتر این بیماری و همچنین ساخت انسولین تولید داخل بیشتری که در دسترس عموم نیز قرار داشت، توانست جان افراد زیادی را در این کشور نجات دهد. نوو با پیاده سازی این ایده در چین که یکی از قدرت های جهانی است، نشان داد آنچه برای تغییر موثر جهان لازم است (یا حداقل بخشی از آن) را داراست و به این کار خود ادامه خواهدداد.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


انل

منابع تجدیدپذیر و انرژی پاک در حال حاضر دو تا از موضوعات داغ دنیای خلاقیت و نوآوری هستند. در عصر و زمانه ای که در آن بحث های زیادی از گرم شدن زمین، انتشار گازهای سمی و حفاظت از محیط زیست وجود دارد، تنها افرادی که می توانند استفاده از تمیزترین انرژی ها را مهار و کنترل کنند کسانی هستند که حکومت می کنند و البته جهان را تغییر می دهند. 

اگر نام انل (Enel) را نشنیده اید، حق دارید. انل تولیدکننده و توزیع کننده چندملیتی ایتالیایی برق و گاز است. این شرکت انرژی با وجود 38 درصد انرژی استخراجی خود از منابع تجدیدپذیر در سال 2014، به نوعی در میدان رقابت برای استقرار پایگاهی در بازار انرژی پاک پیشتاز است.انل با فکر کردن به آینده ای نه چندان دور، می خواهد تا سال 2050 سوخت هایش را عاری از هرگونه کربنی کند.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


والمارت

والمارت (Walmart)، به عنوان یکی از بزرگ ترین و شناخته شده ترین مراکز خرید جهان و البته قطعا بزرگ ترین و معروف ترین مرکز خرید آمریکا، بدون شک یکی از مدعیان اصلی این لیست است که تقریبا به صورت مداوم در مسیر نوآوری و ارائه خدمات جدید قدم بر می دارد. این کمپانی نه تنها محصولاتش را با قیمت پایینی می فروشد، بلکه همچنین محصولات ارگانیکی را تولید می کنند که نسبت به محصولات مشابه غیرارگانیک حتی قیمت بیشتری هم ندارند.

برای مثال، والمارت مواد شوینده لباس هایی را تحت عنوان Purex PowerShot تولید کرد که به گونه ای طراحی شدند که نسبت به انواع دیگر مواد شوینده آب کمتری مصرف می کنند. با وجود اینکه این روش تازه است، اما محصولاتی که توسط این کمپانی عرضه می شود، 30درصد کارآمدتر و 50 درصد موثرتر از رقبای دیگر خود هستند و در عین حال با آنها هم قیمت هستند. این کارآمدی اجناس چیزی است برای صرفه جویی در مصرف برق و همچنین بازیافت کالا. بدون تردید والمارت در حال تشکیل جنبش هایی در جهان تجارت است.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


کیک استارتر

شاید این نام برای شما خیلی آشنا نباشد اما این موضوع دال بر این نیست که کیک استارتر (KickStarter) کمپانی بزرگی نباشد! این کمپانی یک شرکت عام المنفعه آمریکایی است که در بروکلین نیویورک مستقر است. این شرکت بر روی پروژه های خلاقانه در زمینه های مختلفی مانند فیلم، موسیقی، بازی کامپیوتری و غیره سرمایه گذاری می کند. شیوه سرمایه گذاری این شرکت نیز به این صورت است که مردم پول هایی را به آن اهدا می کنند که صرف شکل گیری محصول، رویداد یا پدیده ای نو شود. سایت کیک استارتر محبوب ترین سایت برای انجام آنلاین این کارهاست.سرمایه گذاری در کل به پدیده بسیار عظیمی تبدیل شده است و به این ترتیب شیوه تفکر اخیر کلیه صنایع تجاری را نیز تغییر داده است.

با این حال کیک استارتر، به خصوص در دنیای هنر، عامل بالقوه پنهانی برای افزایش پروژه های سرمایه گذاری معاملاتی بزرگ بوده است. کیک استارتر، به طور کل، تا اواخر سال 2015 به حدود 10 میلیون نفر در سراسر جهان کمک کرد که بتوانند تقریبا 100 هزار پروژه را به پایان برسانند. روشی که کیک استارتر در کمک به افراد برای پیشبرد پروژه هایشان دارد، مطمئنا ادامه پیدا خواهدکرد و تا سال آینده زندگی بسیاری دیگر را نیز تغییر خواهدداد.

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد


مستر کارت

شاید تصور این موضوع سخت باشد که یک شرکت کارت های اعتباری را بتوان به عنوان شرکتی خوب شناخت. اما یادتان باشد این لیست در مورد شرکت هایی است که جهان را تغییر می دهند، نه اینکه الزاما آن را به مکانی بهتر تبدیل کنند. با این حال، مسترکارت (Master Card) در انجام هر دو کار موفق است و به احتمال زیاد تا سال آینده نیز به همین روند خود ادامه خواهدداد.

به این مثال توجه کنید: این شرکت کارت اعتباری در چند سال گذشته با همکاری با دولت آفریقای جنوبی موافقت کرد. برنامه همکاری این شرکت با آفریقای جنوبی به این صورت بود که دولت مزایای اجتماعی بیش از 10 میلیون نفر را در این کارت های بانکی توزیع می کرد. به این ترتیب جرم تقلب به میزان قابل توجهی در این کشور کاهش یافت و کشور آفریقای جنوبی توانست تنها در طول دو سال بیش از 250 میلیون دلار از دارایی اش را ذخیره کند. اگر کمپانی مسترکارت تنها در طول چند سال توانست چنین کاری را انجام دهد، دیگر تصور کنید در چند سال آینده چه کارهایی را انجام خواهدداد!

شرکت هایی که در سال آینده جهان را تغییر خواهندداد
 


تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

چین با موفقیت توانست هواپیمای آبی خاکی عظیم خود موسوم به AG600 را آزمایش کند.

 به نقل از rt.com، این هواپیمای عظیم که می‌تواند با حداکثر وزن 53.5 تن به پرواز در آید، یکسری از آزمایشات زمینی خود را در جوهای شهر جنوبی چین به اتمام رسانده است.

این هواپیما در آماده‌سازی نهایی برای اولین پرواز که قرار است به عنوان وسیله‌ای برای امداد و نجات و شرایط اضطراری در چین استفاده شود، با موفقیت توانست پرواز آزمایشی خود را پشت سر بگذارد.

این هواپیما که توسط شرکت حمل و نقل هوایی چین (AVIC) طراحی شده و تقریبا به اندازه یک بوئینگ 737 است، به عنوان بزرگترین هواپیمای آبی خاکی در جهان شناخته شده است.

سایر آزمایشات و معاینات بر روی این هواپیما در حال انجام است و این هواپیما همچنین در عملیات نجات در اقیانوس‌ها و برای مبارزه با آتش‌سوزی جنگل‌ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

AVIC در ماه مارس اعلام کرد که AG600 پرواز زمینی خود را در اواخر ماه مه و پرواز آبی را در نیمه دوم 2017 انجام خواهد داد.

طول این هواپیما 37 متر بوده و فاصله‌ انتهای بال‌های آن 38.8 متر است و می‌تواند هم در خشکی و هم در آب فرود بیاید. این هواپیمای دوزیست می‌تواند 12 تن آب را با خود حمل کند و بدون نیاز به سوختگیری مجدد 30 دور کامل پرواز کند که همین امر این هواپیما را برای مقابله با آتش‌سوزی مناسب می‌کند. این هواپیما دارای ظرفیت حمل حداکثر 50 سرنشین بوده و می‌توان از آن در عملیات امداد و نجات دریایی استفاده کرد.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

dims.jpg

محققان دانشگاه هاروارد در بررسی‌های خود به این نتیجه رسیدند که سلول‌های بنیادی ممکن است سبب ایجاد سرطان شوند.

 به نقل از انگجت، امروزه کاربردهای فراوانی برای سلول‌های بنیادی وجود دارد و تقریبا در تمام زمینه‌ها رد پای این سلول‌ها دیده می‌شود.

حال، محققان دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیده‌اند که این سلول‌ها در مواردی ممکن است سرطانی باشند و به همین دلیل باید نظارت بیشتری بر روی این سلول‌ها وجود داشته باشد.

محققان دانشگاه هاروارد آمریکا در بررسی‌های خود متوجه شدند که از 140 نمونه سلول‌های بنیادی که برای آزمایش ثبت شده بودند، پنج نمونه از سلول‌ها دارای جهش‌های سرطانی بوده و از دو نمونه نیز در طرح‌های درمانی استفاده شده است.

بر اساس اعلام محققان، خوشبختانه درمان‌های این بیماران منجر به سرطان نشده، اما خطری که وجود دارد، کاملا جدی است.

در حال حاضر حدود 20 سال از اولین کاربرد سلول‌های بنیادی برای درمان می‌گذرد و در تمام این سال‌ها این خطر مورد غفلت واقع شده است.

برای جلوگیری از این خطر محققان باید در توالی دی.ان.ای‌های سلول‌های بنیادی به دنبال جهش‌های سرطانی بگردند که هزینه زیادی در پی دارد. به طور میانگین هزینه این بررسی برای هر ژنوم حدود هزار دلار است و احتمالا از سوی دولت آمریکا در آینده نزدیک اجباری خواهد شد.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

کهکشان

تاکنون 17 رصدخانه در کشور راه‌اندازی شده که به دلیل عدم تجهیز آنها به ابزارهای رصدی به روز، همچنان در سطح آماتوری باقی‌مانده‌اند ولی به باور محققان نجومی باید بخش آماتوری نجوم با طرح سوالات جدید گام در جهت نجوم حرفه‌ای بگذارد.

درک پدیده‌های آسمانی، بخشی از تلاش سیری ناپذیر انسان در راه درک و شناخت نظم حاکم بر تمام طبیعت بوده و هست؛ چراکه شرایط کیهانی و اقلیمی همواره بر زندگی او موثر بودند و برای استیلا بر آن علم اخترشناسی به عنوان شاخه‌ای از علوم پیگیری شد. بر این اساس ستاره شناسی یکی از قدیمی‌ترین علوم است و اولین انسان‌ها به این موضوع توجه کردند که اجرام آسمانی به شکل دایره‌ای حرکت می‌کنند یا الگوهایی را در حرکتشان تکرار می‌کنند.

ستاره شناسان باستان عقیده داشتند که خورشید و سیارات، به دور زمین می‌گردند؛ اما در سال 1543 یک ستاره شناس لهستانی به نام «نیکلا کپرنیک» گفت که زمین و سیارات دیگر به دور خورشید می‌گردند. ستاره شناسان در گذشته تنها درباره اشیایی که می‌توانستند با چشم غیر مسلح یا با تلسکوپ‌های ساده ببینند، چیزهایی را درک می‌کردند.

امروزه ستاره شناسان آلات و ابزار زیادی را مورد استفاده قرار می‌دهند تا جهان را مطالعه کنند. تلسکوپ‌های عظیم تصاویری از اشیای فضایی در اختیار فضانوردان می‌گذارند. این تلسکوپ‌ها به ستاره شناسان کمک می‌کنند تا درباره اشیایی که نسبتا به زمین نزدیک هستند مثل خورشید، سیارات و ستاره‌های دنباله‌دار مطالعه کنند.

برای آموختن درباره اشیایی که دورتر هستند، از تلسکوپ‌های رادیویی و انرژی ساطع شده از اشیای فضایی بهره می‌گیرند. رایانه‌ها نیز به ستاره شناسان کمک می‌کنند تا به اطلاعاتی که از همه این ابزار می‌گیرند، دست پیدا کنند.

این ابزارها در سازه‌هایی به نام رصدخانه‌ها به محققان عرضه می‌شود تا آنها دانشی را به دانش قبلی اخترشناسی اضافه کنند. در گذشته رصدخانه‌ها با ابزارهای ابتدایی ستاره‌شناسی بودند، ولی رصدخانه‌های امروزی به تلسکوپ‌های بزرگ نوری یا رادیویی مجهز هستند که در اتاق‌های گردنده نصب شده‌اند.

این در حالی است که بررسی 15 رصدخانه کشور نشان می‌دهد که به دلیل عدم به روز رسانی تجهیزات در حد آماتوری مانده است.

 

ردیف نام رصدخانه محل استقرار وضعیت وابستگی نوع‌تلسکوپ اندازه آینه/لنز
1 زعفرانیه تهران کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شکستی 25.4
15.2
10.1
8
6
2 کاسین خرم آباد  مدرن‌ترین رصدخانه خاورمیانه    
3 مهر بوشهر بوشهر آموزش و پرورش    
4 خواجه‌نصیرالدین‌طوسی تبریز دانشگاه تبریز بازتابی
خورشیدی
شکستی
70
40
15
5 ابوریحان بیرونی شیراز دانشگاه شیراز بازتابی 50.8
35.5
30.4
12.7
11.4
6
6 مشهد مشهد دانشگاه فردوسی مشهد   50.8
35.5
30.4
12.7
11.4
6
7 فسا شیراز-فسا شهرداری فسا    
8 کاشان کاشان دانشگاه کاشان بازتابی 30.4
14.1
12.1 
9 ابن صلاح همدان شهرداری    
10 دکتر مجتهدی بیرجند دانشگاه بیرجند    
11 کوثر اصفهان   بازتایی 35.5
20.3
12 زنجان زنجان دانشگاه زنجان بازتابی 40.6
20.3
13 ماهدشت البرز سازمان فضایی    
14 خورشیدی تهران دانشگاه‌تهران    
15 پرتوگاما البرز دانشگاه صنعتی شریف    
16 عبدالرحمن صوفی رازی شهر ری دانشگاه علوم و حدیث شکستی 18
17 کرمانشاه کرمانشاه دانشسرای‌دانش‌آموزی بازتابی 27.9
20.3
19.5

 

از میان این رصدخانه‌ها، رصدخانه دانشگاه تهران به نابودی کشیده شد به گونه‌ای که مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری با بیان اینکه رصدخانه دانشگاه تهران در انتهای خیابان امیرآباد بوده است، می‌گوید: به منظور ایجاد دسترسی امیرآباد به بزرگراه حکیم، این رصدخانه در طرح بزرگراه قرار گرفت و قرار بود این رصدخانه در محل دیگری تاسیس شود که متاسفانه این امر صورت نگرفت. 

وی این رصدخانه را یک رصدخانه خورشیدی دارای تلسکوپ شرکت "زایس" بوده است، تاکید می‌کند: متاسفانه با متروک شدن این رصدخانه، تجهیزات آن به موقع از دسترس عموم جمع آوری نشد و در زمان بازدید از این رصدخانه مشاهده شد که این رصدخانه محل تجمع معتادان شده که تلسکوپ آن توسط این افراد نابود شده است.

 

سرنوشت ناگوار رصدخانه ملی

از زمان طرح ایجاد رصدخانه ملی در کشور 18 سال می‌گذرد. علی رغم آنکه تلاش‌های زیادی برای مکان‌یابی و ساخت تلسکوپ و آینه آن می‌گذرد، این رصدخانه زمین‌گیر است و محققان این حوزه نگران این هستند که با تعلل در بهره‌برداری این رصدخانه، جذابیت‌های جهانی آن کاسته شود.  

دکتر رضا منصوری مجری سابق طرح رصدخانه ملی و عضو هیات علمی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی با تاکید بر اینکه دو مساله مهم برای «زمین گیر شدن» رصدخانه ملی مطرح است، یادآور شد: یکی از این مسائل بودجه است که دولت به موقع تامین نکرد و این در حالی است که حدود 2 تا 3 سال پیش این طرح در شرایطی بود که می‌توانست ساخت قطعات آن را شروع کند.

منصوری با بیان اینکه این سخن به معنای آن است که طرح در مرحله‌ای بود که می‌توانستیم وارد مرحله ساخت شویم، اضافه کرد: مساله دیگر مشکل مدیریتی است و این دو عامل دست به دست هم داد تا این طرح زمین‌گیر شود.

وی در عین حال با تاکید بر اینکه اگر وارد این طرح شویم با ظرافت‌های بیشتری مواجه می‌شویم، افزود: طرحی که می‌توانست و قرار بود یک تلسکوپ با کیفیت جهانی داشته باشد و منجمان جهانی نیز آماده همکاری بودند و منتظر بودند تا در کنار منجمان ایرانی از آن بهره برداری کنند، با تحولات ایجاد شده به پروژه جهان سومی تبدیل شد که کیفیت بسیار پایینی دارد و توجه به آن به تدریج کاهش یافت.

این استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه شاید بتوان علت آن را مربوط به عدم روان شناختی جمعی بدانیم، گفت: می‌طلبد که عزم جدی برای اجرای این طرح داشته باشیم؛ چراکه اجرای این طرح، اتفاقی است که از 20 سال قبل در کشورهایی چون چین و سایر کشورها رخ داده ولی ما متاسفانه در این زمینه بسیار عقب ماندیم و گاهی اوقات دلمان را به شایعات خوش کردیم.

به گفته این محقق، ابعاد تلسکوپ اهمیت زیادی دارد و زمان بهره‌برداری از آن چندان مهم نیست و ما در حال از دست دادن کیفیت تلسکوپ این رصدخانه هستیم.

 

نور بارانی آسمان و کم شدن توجه به کائنات

از سوی دیگر آسمان زیبای شب در خلال هیاهو و تلاش‌های توسعه یافتگی به تدریج نادیده گرفته شد چون تصور کردیم با نورباران زمین می‌توانیم به اوج برسیم ما به اوج رسیدیم ولی زیبایی‌های آن را از دست دادیم.

اسدالله قمری نژاد عضو کمیته نظارت و ارزیابی انجمن نجوم ایران، با تاکید بر اینکه توسعه یافتگی شهر در اضافه کردن نورهای آن نیست، یادآور شد: امروزه مشاهده می‌شود که در شب‌ها درختان نورباران شده‌اند و نورها به سمت آسمان نشانه رفته‌اند و اینها فرهنگ‌های غلطی است که در گذشته نبود؛ چراکه در گذشته برای هر یک از لامپ‌های کم‌نور معابر سرپوشی قرار می‌گرفت تا نور به سمت پایین هدایت شود.

وی اضافه کرد: امروزه همه جا را با نور زیبا کردیم بدون توجه به اینکه با این عملکرد حتی طبیعت را از دست می‌دهیم.

به گفته این منجم نورهای اضافه علاوه بر آنکه زندگی انسان‌ها را مختل می‌کند زندگی جانوران و گیاهان را نیز تهدید خواهد کرد،؛ چرا که این نورها موجب خشک کردن درختان می‌شود و پرندگان نیز دلیل وجود نورهای اضافه زمان خوابیدن را گم کرده‌اند.  

 

طرح سوالات اساسی راهی برای رسیدن به نجوم حرفه‌ای

محققان نجومی کشور بر این باور هستند که طرح و درک سوالات اساسی در نجوم آماتوری موجب تحول در آن می‌شود؛ چون کسی که این سوالات را بداند، می‌تواند از دل این سوالات سوالی را استخراج کند که با تلسکوپ‌های موجود می‌توان به آن پاسخ داد.

دکتر منصوری، استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف درک این سوالات و یافتن فرصت و امکان برای رسیدن به پاسخ این سوالات را مهم می‌داند و ادامه می‌دهد: تاکنون با تلسکوپ‌های موجود اقدام به رصد ستاره‌های «دوتایی» و «متغیر» و «نورسنجی» شده است، ولی با تلسکوپ‌های مشابه در دنیا سیارات فراخورشیدی کشف شده است؛ چون سوالات جدیدی مطرح شده و در پی یافتن پاسخ‌های مناسب، منجر به این کشف شده است.

وی با بیان اینکه نجوم آماتوری ایران نیز باید به این جریان بپیوندد، خاطر نشان کرد: در حال حاضر شاهد نزدیک شدن سیارک‌ها و یا خرده سنگ‌ها به زمین هستیم و نجوم آماتوری می‌تواند مدار آنها را پیدا کند.

منصوری با بیان اینکه رصد سیارک‌ها و خرده سنگ‌ها به عنوان این یک پروژه جهانی مطرح شده است، یادآور شد: در صورتی که یکی از این خرده سنگ‌ها به زمین برخورد کنند، آسیب‌هایی به بشر وارد می‌شود؛ از این رو به ویژه سازمان‌های فضایی علاقه‌مند هستند در این پروژه منجمان آماتور دنیا حتی از سطح دبیرستان به آن بپیوندند.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف با بیان اینکه در حال حاضر در ایران چندین گروه نجوم آماتوری در این پروژه شرکت کردند، اجرای این پروژه را از جنس سوالاتی نجومی دانست و یکی از زمینه‌هایی ذکر کرد که منجمان آماتوری می‌توانند در آن مشارکت داشته باشند.

 

اشیا پرنده؛ تلاش دیرینه محققان برای کشف آن

اینکه آیا اشیای پرنده وجود دارند یا خیر، موضوعی است که از سال 1639 تاکنون مطرح است و تاکنون هیچ داده اثبات شده‌ای در این زمینه وجود ندارد ولی تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد.  به گفته مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، اینکه تصور شود انسان در عالم تنها است، مردود به نظر می‎رسد ولی تاکنون هیچ مدرک اثبات شده علمی ارائه نشده است.

مهندس مسعود عتیقی با طرح این پرسش که آیا این اجرام و اجسام پرنده متعلق به خارج زمین است و از کرات دیگر آمده‌اند، تاکید کرد: تاکنون هیچ تایید رسمی از سوی سازمان فضایی آمریکا (ناسا) و نه در سازمان فضایی روسیه و نه در هیچ سازمان فضایی نشده است که این اشیا متعلق به خارج زمین باشند.

وی با اشاره به این موضوع که انسان در عالم تنها است، گفت: این مساله مردود است و ما نمی‌توانیم در عالم تنها باشیم. همانطور که ما در بخشی از کائنات قرار گرفتیم و توان بالایی داریم که به ماه  و یا کرات دیگر سفر کنیم، مشاهده می‌شود که این توان را نداریم که با موجودات احتمالی اطراف خود ارتباط برقرار کنیم.

عتیقی تاکید کرد: چه بسا موجوداتی در سایر کرات وجودداشته باشد حتی اگر بر اساس سیکل کربن 14 خلق شده باشیم چه بسا این موجودات با سیکل دیگر خلق شده باشند و به این دلیل از نظر اینکه خود را تنها فرض کنیم و عدم وجود اشیا پرنده را تایید کنیم معنای آن رد این موجودات نیست چون می‌توانند در سطوح مختلف تکنولوژی و توان علمی باشند و آنها نتوانستند و یا نخواستند با انسان ارتباط برقرار کنند.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران تاکید کرد: تنها در کهکشان راه شیری به غیر از خورشید، بر اساس محاسبه جرم کهکشان، تصور بر این است که 100 میلیارد ستاره وجود داشته باشد. از این رو طبیعی است که خورشید ما تنها نباشد و ممکن است در کمربند حیات خود سیاره‌ای همانند زمین داشته باشد.

وی خاطر نشان کرد: اخیرا در فاصله 39 سال نوری در کهکشان راه شیری ستاره‌ای کشف شد که 7 جرم ستاره‌ای به دور آن می‌گردند و 3 مورد از این اجرام کاندیدای وجود حیات است هرچند که وجود حیات می‌تواند در مراحل اولیه حیات باشد نه در مراحل تکوینی پیشرفته بشر هوشمند.

عتیقی با بیان اینکه به غیر از 100 میلیارد ستاره در کهکشان راه شیری ما، نزدیک به 200 میلیارد کهکشان در کائنات وجود دارد و هر کهکشان دارای 100 میلیارد ستاره است، افزود: اگر به «جهان‌های موازی» فکر کنیم، می‌تواند عالم‌های دیگری به بزرگی عالم ما و با مخلوقات متنوع وجود داشته باشد ولی لازم است گفته شود که هیچ کدام از آنها صورت علمی و اثبات شده که موجوداتی از دیگر کرات ما را ملاقات کرده‌اند، موجود نیست.

 

پیشنهاد برگزاری روز ملی ستاره‌شناسی

با توجه به تلاش‌های صورت گرفته، محققان نجومی کشور پیشنهاد نامگذاری روزی به نام روز ملی ستاره‌شناسی را ارائه دادند. به گفته آنها با توجه به وجود مفاخر ملی نجومی چون ابوریحان بیرونی و دیگر منجمان ایرانی بهتر است به روز ملی ستاره‌شناسی توجه شود از این رو پیشنهاد روز ملی ستاره‌شناسی ضروری است.

برای این منظور روز 13 شهریورماه مصادف با روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی به عنوان روز ملی ستاره‌شناسی پیشنهاد شد.



تاريخ : دو شنبه 11 ارديبهشت 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1581 1582 1583 1584 1585 ... 3356 صفحه بعد