فضاپیمای کاسینی در اولین شیرجه خود به فضای مابین سیاره زحل و حلقههای آن، برای اولین بار موفق به تصویربرداری نزدیک از این سیاره شد.
به نقل از اسپیس، در این شیرجه از ماموریت "پایان بزرگ"، کاسینی موفق به تصویربرداری از یک توفان سهمگین در اتمسفر زحل از ارتفاع سه هزار کیلومتری از ابرها و 300 کیلومتری نزدیکترین حلقه این سیاره شده است.
محققان ناسا اعلام کرده بودند با وجود اینکه فضای بین زحل و نزدیکترین حلقه آن خالی به نظر میرسد، اما آنها دقیقا نمیدانند که باید انتظار چه چیزی را داشته باشند.
این تصاویر 20 ساعت بعد به زمین مخابره شد و ناسا اعلام کرد که این توفان گردابی شکل در قطب زحل رخ داده و منطقهای به 2000 کیلومتری را پوشش داده است.
کاسینی با سرعت 124 هزار کیلومتر بر ساعت تصویربرداری را انجام داده است.
این فضاپیما نزدیکترین شیء ساخت دست بشر به زحل است.
کاسینی در این شیرجه برای اولین بار موفق شد از اتمسفر زحل تصویربرداری کند.
اتمسفر زحل دمای پایینی دارد و بیشتر از هیدروژن تشکیل شده است و شدیدترین بادها در منظومه شمسی در این ناحیه میوزد. بیشترین سرعت این بادها در حدود 1800 کیلومتر بر ساعت است.
توماس آکویناس گفته است:
از آنجا که فلسفه از شگفتی سرچشمه میگیرد، فیلسوف در انتهای مسیر خود عاشق افسانهها و داستانهای شاعرانه میشود. شاعران و فیلسوفان در دوست داشتن شگفتیها شبیه یکدیگر هستند.
کیهان مکانی وسیع و پر از رمز و راز است. کیهان شامل همهی چیزی است که میشناسیم، همهی چیزی که مشاهده میکنیم و همهی چیزی که امیدواریم روزی با آنها ارتباط برقرار کنیم. آسمان بالای سر ما مانند پنجرهای رو به عالم بیرون است و انسان برای هزاران سال با حیرت، شگفتی و شیفتگی به آن و رازهای کشف نشدهاش نگاه کرده است. اما به لطف پیشرفتهای علمی در تمدنهای بشری در گوشه گوشهی جهان، اکنون میدانیم نقاطی که در آسمان شب میدرخشند، ستارهها هستند که بهصورت گروه گروه در کهکشانها یافت میشوند. کهکشانها نیز در گروههای بزرگتری گرد هم میآیند.
کیهان ما پس از انفجار بزرگ (بیگ بنگ) در ۱۳.۸ میلیارد سال پیش پدید آمد. با این حال دانستن این حقایق به این معنی نیست که همه چیز را در مورد کیهان میدانیم. در واقع داشتن آگاهی محدود از علم فیزیک منشأ باورهای غلط بسیاری هست که حتی بعضی از دانشمندان نیز به آن دچار میشوند. این باورهای غلط را در ادامهی گزارش با هم مرور میکنیم.
۱. اگر کیهان ۱۳.۸ میلیارد سال پیش پدید آمده است؛ پس ما نباید اجرامی را که در فاصلهی ۴۶ میلیارد سال نوری از ما قرار دارند، ببینیم.
بدون تردید، هیچ چیزی نمیتواند سریعتر از نور حرکت کند. نوری که از خورشید ساطع میشود در عرض ۸ دقیقه و ۲۰ ثانیه مسافت بین خورشید و زمین را طی میکند؛ از اینرو میتوانیم بگوییم نوری که به ما میرسد، ۸ دقیقه و ۲۰ ثانیه سن دارد. اما در این میان باید به دو نکتهی مهم توجه کنیم: اول اینکه در زمان پیمایش مسافت توسط نور، زمین و خورشید از هم دور نمیشوند یا به هم نزدیک نمیشوند؛ در واقع فاصلهی آنها از هم تغییر نمیکند. نکتهی بعدی این است که فضای بین خورشید و زمین در حال انبساط نیست. در ابعاد بزرگتر کیهانی، هر دوی این فاکتورها در تحلیل این موضوع تأثیر دارند.
تصور کنید کهکشانی در فاصلهی ۱۰ میلیارد سال نوری از ما قرار دارد و فرض کنید این کهکشان از خود نور ساطع میکند. حال اگر ساختار فضا در حال انبساط نباشد، نور ساطعشده از آن کهکشان پس از ۱۰ میلیارد سال به ما خواهد رسید. اما اگر کهکشان با سرعت مشخصی تا حد نهایت سرعت نور از ما دور شود، هنگام رسیدن نور به ما، کهکشان مذکور حداکثر بیست میلیارد سال نوری فاصله خواهد داشت. حال اگر فاکتور انبساط جهان را هم در نظر بگیریم، فاصلهی کهکشان از ما بیش از این رقم نیز خواهد شد. اگر کهکشان بیشتر از تشعشع تشکیل شده باشد، ما میتوانیم اجرامی را که در فاصلهی ۲۷.۶ میلیارد سال نوری از ما قرار دارند، ببینیم؛ در حالی که سن کیهان تنها ۱۳.۸ میلیارد سال است. اگر کهکشان از ماده تشکیل شده باشد، این رقم به ۴۱.۴ میلیارد سال نوری میرسد و اگر ترکیب ماده، انرژی تاریک و مادهی تاریک را در نظر بگیریم، انبساط کیهان نیز وارد معادله میشود؛ آنگاه ما میتوانیم اجرامی را که در فاصلهی ۴۶ میلیارد سال نوری از ما قرار دارند، ببینیم.
۲. هیچکس نمیداند دقیقا و اساسا گرانش چگونه کار میکند.
چهار نیرویی که بر کهکشان ما تأثیر میگذارند، یعنی گرانش که توسط نسبیت عام انیشتین توصیف شده است، به همراه نیروی الکترومغناطیس و نیروهای قوی و ضعیف هستهای، همگی بهسادگی قابل مشاهده و اندازهگیری هستند. اما نظریههایی که این نیروها را توصیف میکنند از همدیگر جدا هستند. نسبیت عام رابطهی بین ماده-انرژی و خمیدگی فضا-زمان را توصیف میکند و از طرف دیگر، نظریهی کوانتوم به توصیف برهمکنشهای بین ذرات در فضا-زمان میپردازد. شاید به این فکر کنید که نیروی گرانش اساسا باید دارای ماهیت کوانتومی باشد و گرانش در برهمکنش بین ذرات نقش داشته باشد. شاید به این هم فکر کنید که ما نمیتوانیم نحوهی رفتار نیرو و میدان گرانشی را در شرایط کوانتومی اندازهگیری و بررسی کنیم؛ شرایطی همانند عبور تک الکترون از دو شکاف موازی و بههمپیوستگی بعد از آن.
اما هدف علم، توصیف و توضیح مشاهدات است و نظریهی نسبیت عام بهخوبی از عهدهی این کار در تمامی ابعاد درمیآید؛ نهتنها بهاندازهی کافی بلکه بهصورت عالی و تا حد نهایت توانایی ما در انجام هر نوع مشاهدهای. هر نظریه دارای یک دامنهی اعتبار است و فراتر از آن، اعتبار خود را از دست میدهد. نسبیت عام از این قاعده مستثنا نیست؛ این نظریه نیز در نهایت از یک حد به بعد، اعتبار خود ر ا از دست میدهد: مثلا در تکینگی گرانشی در داخل سیاهچالهها که در آنجا کمیتهای مورد استفاده برای اندازهگیری میدان گرانشی به بینهایت میل میکنند. اما نظریههای کوانتوم نیز دامنهی اعتبار محدودی دارند: در یکاهای پلانک و فواصلی در حدود ۳۳-۱۰۰؛ جایی که نسبت اندازهی اتم به یکاهای پلانک همانند نسبت اندازهی انسان به اتم است.
گراویتون، واحد بنیادی فرضی گرانش، باید وجود داشته باشد؛ اما شاید ماهیت آنها شبیه فوتون باشد: گراویتونهای واقعی را میتوان در قالب امواج گرانشی شناسایی کرد (همانطور که فوتونهای واقعی بهصورت نور شناسایی میشوند) و از طرفی گراویتونهای غیرواقعی را نمیتوان شناسایی کرد و تنها ابزاری برای انجام محاسبات هستند. توصیف انیشتین کاملا معتبر است. با این حال امیدواریم روزی نسبیت عام توسط یک نظریهی جامع کوانتومی که به توصیف گرانش میپردازد، جایگزین شود. اما درک ما از خمیدگی فضا-زمان در اثر ماده-انرژی، جایی که در آن مسیر اجرام توسط خمیدگی فضا-زمان تعیین میشود؛ تاکنون بهخوبی پاسخگوی تمامی مشاهدات ما بوده است و علاوه بر آن پاسخگوی تمام مشاهداتی خواهد بود که در آینده میتوانیم متصور شویم.
۳. بیگ بنگ همان تولد فضا-زمان است.
کیهان به مدت میلیاردها سال در حال انبساط و سرد شدن است؛ همهچیز در گذشته گرمتر و چگالتر بوده است. اگر ما این روند را بهاندازهی کافی به عقب برگردانیم، به نقطهای میرسیم که در آن چگالی بینهایت بوده است. این موضوع بهصورت تئوری اولین بار توسط کیهانشناسانی چون الکساندر فریدمن و جورجز لماتره در دههی ۲۰ میلادی عنوان شد. لماتره این نقطه را اتم اولیه نامید؛ اتمی که همهچیز در کیهان بعدی از آن به وجود آمده است. درستی نظریهی بیگ بنگ در دههی ۶۰ میلادی اثبات شد، زمانی که دانشمندان توانستند تشعشعات بر جامانده از انفجار بزرگ را شناسایی کنند. این تشعشعات به دلیل انبساط کیهان به صورت امواج مایکروویو درآمدهاند و وجود آنها توسط دانشمندانی که نظریهی انفجار بزرگ را ارائه کرده بودند، پیشبینی شده بود. اگر بهاندازهی کافی به عقب برگردید به یک نکتهی تکین میرسد؛ جایی که فضا و زمان در آن متولد شده بود.
اما در این میان یک مشکل وجود دارد؛ اینکه گفتهی فوق درست نیست. اگر دمای کیهان (و در نتیجه انرژی آن) از یک نقطهی خاص در گذشته شروع به افزایش کرده است؛ پس باید نوسانات در امواج مایکروویو کیهانی بیشتر از مقداری باشد که اکنون مشاهده میکنیم. این حقیقت که مقدار آن در ۱۰۰ هزار بسیار ناچیز است، نشان از این دارد که قبل از انفجار بزرگ که کیهان داغ و چگال و پر از تشعشع و مادهی ما از آن به وجود آمده است، یک وضعیت پیشین وجود داشته است. در دههی ۸۰ میلادی نظریهای در مورد چگونگی این وضعیت پیش از بیگ بنگ پیشنهاد شد: تورم کیهانی، که باعث به وجود آمدن انفجار بزرگ شد. نوسانات مربوط به تشعشعات مایکروویو کیهانی که توسط این نظریه پیشبینی شد، کاملا با مشاهدات ما تطابق دارد. تورم کیهانی قبل از انفجار بزرگ اتفاق افتاده است؛ اما اینکه قبل از آن چه چیزی بوده است و قبل از ۳۲-۱۰ ثانیهی پایانی تورم چه اتفاقی افتاده، هنوز بهصورت یک راز باقی مانده است.
۴. فضا، زمان و گرانش همگی ممکن است توهم باشند.
شاید هیچ کدام از اینها مفاهیم بنیادی نباشند؛ شاید به معنای واقعی «واقعی» نباشند. این روزها زمزمههای زیادی در مورد این ایده به گوش میرسد؛ اینکه فضا و زمان و گرانش از ویژگیهای جنبی یک وجود بنیادیتر هستند. امواج صوتی از برهمکنشهای مولکولی نشأت میگیرند. اتمها در نتیجهی کوارکها، گلوئونها، الکترونها و برهمکنشهای قوی الکترومغناطیسی به وجود میآیند. سیستمهای سیارهای در نتیجهی گرانش به وجود میآیند که آن هم با قانون نسبیت عام توصیف میشود. اما در مورد گرانش آنتروپیک و دیگر سناریوهایی همچون کوبیتها، گفته میشود که ممکن است گرانش و فضا و زمان به شکل مشابه از یک ماهیت دیگر به وجود آمده باشند.
اما اگر ریشهای به موضوع نگاه کنیم، این حقیقت که رابطهی نزدیکی بین معادلات حاکم بر گرانش و معادلات حاکم بر ترمودینامیک وجود دارد، غیر قابل کتمان است. در حالت عادی نگاه ما این است که گرانش و ذرات، ماهیتهایی بنیادی هستند و ترمودینامیک از ماهیتهای بنیادی پدید آمده است. در واقع ترمودینامیک به توصیف خواص ترکیبی تعداد زیادی از ماهیتهای بنیادی میپردازد. قوانین ترمودینامیک از یک حوزهی متفاوت و بنیادیتر نشأت میگیرند: مکانیک آماری. با این حال گرانش هم ممکن است از یک ماهیت بنیادی دیگر نشأت بگیرد: حلقهها، رشتهها، سیاهچالههای مودار، ذرات پلانک یا هر ساختار تئوریک دیگر.
اما نکتهی کلیدی این است که پیشبینیهای انجامشده در مورد این ماهیت بنیادیتر باید با پیشبینیهای نسبیت عام متفاوت باشد و دیگر اینکه در قالب یکی از روشهای معتبر فعلی قرار نگیرد. اما مهمترین نکته این است که گرانش حتی اگر مفهومی بنیادی نباشد، یک توهم هم نیست. گرانش هم میتواند مانند یکی از ویژگیهای پدیدآمده از ماهیتهای بنیادیتر باشد. اما در مورد فضا و زمان چطور؟ شاید آنها هم بنیادی نباشند؛ اما هنوز هیچگونه نظریهای در مورد اینکه آنها ممکن است از چه چیزی پدید آمده باشند، وجود ندارد. در هر صورت، گرانش، فضا و زمان قطعا وجود دارند و اینکه آنها را نوعی توهم بنامیم، اشتباه است.
۵. بههرحال همهی اینها فقط نظریه هستند.
انفجار بزرگ یک نظریه است. گرانش هم یک نظریه است. قرار دادن این نظریهها کنار هم فیزیک تئوری را تشکیل میدهد. اینها حقیقت، واقعیت و حتی قانون نیستند؛ فقط نظریه هستند.
گفتن چنین سخنی به دور از ایده و تعریف اصلی یک نظریهی علمی است. اساسیترین عنصر علم، حقیقت است. شما یک مشاهده انجام میدهید، این مشاهده یک حقیقت است. شما یک اندازهگیری انجام میدهد، این اندازهگیری یک حقیقت است. یک دادهی آزمایشگاهی هم یک حقیقت است. ما سعی داریم تا حد ممکن حقایق بیشتری جمعآوری کنیم و تجهیزات و آزمایشهایی طراحی کنیم که به ما در انجام این کار کمک کنند. اگر شما متوجه شوید که روابط خاصی بین اندازهگیریها و مشاهدات وجود دارد و همهی آنها از یک معادله تبعیت میکند؛ یک قانون کشف کردهاید.
اما وقتی شما قالبی طراحی میکنید که نهتنها مشاهدات و قوانین در داخل آن قرار میگیرند، بلکه میتواند پیشبینیهایی قابل اثبات انجام دهد؛ در این صورت است که شما یک نظریه دارید. اما اگر شما دست به کار شوید و نظریهی خود را اعتبار سنجی کنید و آنها را تا نهایت مرزهایش آزمایش کنید؛ در آن صورت نظریهای بهخوبی نظریهی انفجار بزرگ یا نسبیت عام خواهید داشت.
اما این موضوع را هم باید در نظر گرفت که نظریههای محکم و پذیرفتهشدهی اینچنینی نیز پاسخ نهایی سؤالات ما نیستند. همیشه چیزهای بیشتری برای یادگیری، مرزهای بیشتری برای درنوردیدن و سؤالات بیشتری برای پاسخ دادن وجود دارند. اما بهترین و پذیرفتهشدهترین نظریههای امروزی که علم به ما ارائه کرده است، تا حد ممکن به حقیقت نزدیک هستند. بهتر است بهجای اینکه خودمان را با تصورات غلط راضی نگه داریم، به دنبال درک واقعیت باشیم؛ حتی اگر در تلاش برای انجام این کار با اختلافات و تناقضهایی روبهرو شویم.
ماموریت "پایان بزرگ" کاسینی از 22 شیرجه تشکیل میشود.
به نقل از اسپیس، کاسینی در آخرین ماموریت خود در 22 شیرجه به فضای بین سیاره و حلقههای آن برای اولین بار اقدام به تصویربرداری از زحل از نزدیکترین فاصله ممکن خواهد کرد.
محققان آزمایشگاه پیشران جت ناسا (JPL) مسؤول طراحی این شیرجهها هستند و برنامهریزی این شیرجهها را انجام میدهند.
اولین شیرجه کاسینی با موفقیت انجام شده است و چند تصویر منحصر به فرد از اتمسفر این سیاره و توفانهای موجود در قطبهای آن به زمین فرستاده شده است.
شیرجه بعدی در تاریخ 2 می (12 اردیبهشت) انجام خواهد شد.
مهمترین خطری که کاسینی را در این شیرجهها تهدید میکند، برخورد با ذرات موجود در فضای بین زحل و حلقههای آن است.
با برخورد کاسینی با سطح زحل در 15 سپتامبر سال میلادی جاری این ماموریت شگفتانگیز به پایان خواهد رسید.
محققان دانشگاه هایفنگ چین موفق به تولید اپلیکیشنی شدند که به سلولها فرمان تولید و ترشح انسولین میدهد.
به نقل از نیواطلس، در حال حاضر بیش از 415 میلیون نفر مبتلا به دیابت هستند و به همین دلیل بازاری میلیون دلاری برای داروهای دیابت وجود دارد.
با وجود تمام پیشرفتهایی که در فناوریهای مربوط به درمان بیماریها رخ داده، هنوز هم آزمایش خون تنها راه اطمینان از نیاز بیمار به تزریق انسولین است.
حال محققان چینی در دانشگاه هایفنگ موفق به تولید یک اپلیکیشن شدند که به سلولها فرمان تولید انسولین میدهد.
محققان برای تولید این اپلیکیشن از درمانهای مبتنی بر سلول و اپتوژنتیک استفاده کردهاند. اپتوژنتیک تکنیکی است که با استفاده از پرتو نور سلولها را وادار به فعالیت میکند که از آن برای تنظیم ضربان قلب، کوری معکوس و فعال شدن غرایز در موشها استفاده شده است.
در تحقیق محققان چینی اپتوژنتیک نقش اساسی در تحلیل سیگنالهای گوشی هوشمند توسط سلولها دارد و علاوه بر اینکه نور را با دستورات الکترونیکی میتاباند، میتواند فرآیندهای بیولوژیکی را آغاز کند.
با توجه به این قابلیتها محققان سلولها را با استفاده از پروتئین حساس به نور تحریک میکنند تا از طریق ال.ای.دیهای نوری شروع به ساخت انسولین کنند.
این سلولها به همراه لامپهای ال.ای.دی در بدن موشهای دیابتی قرار داده شد.
اجزای دیگر این سامانه عبارتند از یک برنامه اندرویدی که در گوشی هوشمند نصب شده، یک جعبه کنترل که مدار کنترلکننده در آن قرار دارد و یک قطعه الکترونیکی بلوتوثی که میزان گلوکز موجود در خون را متناوبا اندازهگیری کرده و به برنامه ارسال میکند.
برنامه میزان گلوکز موجود در خون را اندازه میگیرد و با استفاده از مدار کنترلکننده میران نور مورد نیاز را برای تولید میزان انسولین لازم، مشخص میکند.
موشها در این آزمایش روزانه چهار ساعت تحت نور لامپهای ال.ای.دی قرار داشتند و میزان انسولین لازم برای 15 روز در خون آنها تولید شد و هیچ اثر جانبی در بدن آنها مشاهده نشد.
یکی از چالشهای پیش روی تیم تحقیقاتی این است که باید در این سامانه تماس مستقیم با خون بیمار وجود داشته باشد و نزدیکی به مدار الکترومغناطیسی نیز ضروری است.
طبق گفتههای محققان یکی از راههای ممکن برای پشت سر گذاشتن این مشکلات قرار دادن یک قطعه الکترونیکی ثابت اندازهگیری قند خون در بدن بیمار است و در مدار الکترومغناطیسی، میتوان از باتری برای تامین انرژی استفاده کرد.
باید منتظر ماند تا دید این روش در آینده به چه صورتی روی بیماران آزمایش میشود.
نتایج این تحقیق در مجله علمی Science Translational Medicine منتشر شده است.
با وجودی که کشورمان از دیرباز سابقه طولانی در علم"نجوم" داشته و منجمان زیادی را در دل خود پرورانده ، اما متاسفانه در دهههای اخیر رشته" نجوم" در دانشگاهها و مراکز علمی کشور مورد غفلت واقع شده و سرمایهگذاری جدی در این زمینه صورت نگرفته، این در حالی است که بسیاری از کشورهای توسعه یافته با بهرهگیری از دستاوردهای دانشمندان ایرانی نظیر ابوریحان بیرونی، خواجه نصیرالدین طوسی و... به پیشرفت های بزرگی در علم نجوم دست یافتند و دانشمندان بزرگی را پرورش دادهاند.
رشته نجوم یا اخترشناسی، علم بررسی موقعیت، تغییرات، حرکت و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی پدیدههای آسمانی از جمله، ستارهها، سیارهها، دنبالهدارها، کهکشانها و پدیدههایی مانند شفق قطبی و تابش زمینه کیهانی است که منشأ آنها در خارج از جو زمین قرار دارد که این علم با علوم فیزیک، شیمی و ریاضی ارتباط نزدیکی دارد، فردی که اطلاعات گسترده و تخصص در حوزه نجوم داشته و روی اجرام آسمانی مانند ستارگان، سیارات و کهکشانها مطالعه میکند را منجم یا اخترشناس می گویند.
منجمان به دو گروه حرفه ای و آماتور تقسیم می شوند. منجمان حرفه ای افرادی هستند که در یکی از شاخه های نجوم تحصیلات دانشگاهی دارند و از این راه در زندگی امرار معاش می کنند یعنی به عنوان شغل به آن می نگرد. منجمان آماتور نیز افرادی هستندکه صرفا بر اساس علاقه دنبال مسایل نجوم هستند و تحصیلات دانشگاهی ندارند.
در این راستا دکتر محمدجواد کلایی رئیس بخش خورشیدی و نجوم دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا، به تشریح جزئیات رشته تحصیلی «نجوم» در دانشگاههای کشور پرداخت و اظهار کرد: نجوم یکی از معدود شاخههای علمی است که به دلیل جذابیت خاصی که دارد علاقهمندان زیادی را در بین مردم، دانشآموزان و جوانان به خود اختصاص داده است و از طرف دیگر این رشته یکی از کهنترین علومی است که در پیشبرد و توسعه مابقی علوم نقش عمدهای دارد بنابراین به واسطه همین جایگاه ویژه علاقه مندان زیادی دارد و اساتید بسیار مجرب و مطرحی در این رشته در دانشگاههای بزرگ کشور فعالیت میکنند.
کمبود امکانات آموزشی رشته "نجوم" در دانشگاهها
وی در ادامه با بیان اینکه توسعه و حفظ جایگاه علمی رشته نجوم در دانشگاهها و جامعه نیازمند همدلی و همزبانی مسئولین جهت گسترش و توسعه این علم است، تصریح کرد: اگر ما این رشته را به عنوان یک علم قبول داریم باید بهای بیشتری نیز برای حفظ جایگاه آن پرداخت کنیم. متاسفانه علم و نجوم در وهله اول در دانشگاههای ما از کمبود امکانات رنج میبرند و ما انتظار داریم مسئولین اهمیت بیشتری به علوم پایه از جمله فیزیک و نجوم بدهند و بستر مناسب جهت توسعه این علم را فراهم کنند.
دانشگاههایی که رشته"نجوم" دارند
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران درخصوص تاریخچه پذیرش دانشجویان رشته نجوم در دانشگاههای کشور نیز تاکید کرد: از زمانی که دورههای کارشناسی ارشد و دکتری در کشور راهاندازی شد رشته نجوم، اخترفیزیک و کیهانشناسی نیز به عنوان یک گرایش مستقل در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری راهاندازی شد و در حال حاضر این رشته بیشتر در دانشگاههای بزرگ کشور از جمله تهران، مشهد، تبریز، اصفهان، شهید بهشتی، زنجان و شیراز تدریس میشود اگرچه برخی دانشگاههای غیردولتی و واحد های دانشگاه آزاد نیز این گرایش را راهاندازی کردند.
محدودیتی برای تحصیل در رشته "نجوم" وجود ندارد
دکتر کلایی درخصوص جایگاه فعلی رشته نجوم در جامعه نیز گفت: همانطور که اشاره شد این رشته به دلیل جذابیتهایی که دارد جایگاه ویژهای را در بین عامه مردم بخصوص جوانان به خود اختصاص داده است.اما متاسفانه دیدگاهها به این رشته همانند سایر رشتههای علوم پایه در طول زمان تغییر یافته است مثلا در طول سالهای قبل بسیاری از جوانان، متفکران و نوابغ مایل بودند رشتههای علوم پایه از جمله فیزیک و ریاضی را به عنوان رشته تحصیلی انتخاب کنند اما در حال حاضر کمتر این پدیده و تمایل به چشم میخورد اگرچه هیچ محدودیتی از جهت اینکه افراد دیگر به جز نوابغ نیز در رشته نجوم تحصیل کنند، وجود ندارد.
نحوه پذیرش دانشگاهها در رشته" نجوم"
رئیس بخش خورشیدی و نجوم دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: نحوه پذیرش دانشجویان در رشته نجوم در دانشگاهها به این شکل است که در دوره کارشناسی این رشته به صورت یکسری واحدهای تخصصی و اختیاری ارائه میشود ولی در دورههای تحصیلات تکمیلی و دکتری به عنوان یک گرایش از گرایشهای رشته فیزیک در دانشگاهها دانشجو جذب میشود و تعداد پذیرش دانشجو در این رشتهها نیز براساس نسبت اساتید در دانشگاهها متفاوت است.
وی به نحوه آموزش رشته نجوم در دانشگاهها اشاره کرد و افزود: آموزش رشته نجوم در دانشگاهها بستگی به گرایش رشته انتخابی مثل فیزیک نجومی یا گرایش کیهانشناسی متفاوت است، چراکه برخی گرایشها تئوری بیشتری و برخی نیز درسهای عملی دارند اما به طور کلی آموزش در این رشتهها بسته به امکانات دانشگاهها متفاوت است.
به گفته این استاد فیزیک فضا، برخی از دانشگاههای کشور امکانات رصدخانهای در اختیار دارند که میتوانند پروژههای رشته نجوم را براساس امکانات خود تعریف کنند اما در برخی رشتهها نیز این امکانات وجود ندارد بنابراین بیشتر مباحث تئوری این رشتهها ارائه میشود. به طور کلی رصدخانه یکی از اصلیترین تجهیزات پژوهشی آموزشی رشته نجوم است چراکه این علم به عنوان علم تجربی و مشاهداتی بر دادههای تجربی تکیه بیشتری دارد. طبیعی است هرچه امکانات بیشتر باشد پیشرفت و گسترش آن نیز بیشتر خواهد بود.
بی توجهی به آموزش رشتههای علوم پایه در ایران
دکتر کلایی تاکید کرد: متاسفانه سرمایهگذاری جدی در زمینه آموزش رشته نجوم و فضا در دانشگاهها صورت نمیگیرد و بسیاری از دانشگاههایی که این رشته را تدریس میکنند یا امکانات و تجهیزات آموزشی نظیر رصدخانهها در اختیار ندارند و یا اینکه تجهیزات موجود بسیار فرسوده هستند. اگرچه این دیدگاه درخصوص تمامی رشتههای علوم پایه وجود دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران به جایگاه رشته نجوم در کشورهای پیشرفته اشاره کرد و گفت: در کشورهای توسعهیافته رشتههای علوم پایه از جمله نجوم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به طوری که ما مدام این خبرها را میشنویم که این کشورها کاوشگر به فضا پرتاب میکنند یا رصدخانهای فضایی تاسیس کردهاند. با این حال امیدواریم که رصدخانه ملی کشورما هم به کمک مسولین محترم هرچه زودتر به بهربرداری برسد.
رئیس بخش خورشیدی و نجوم دانشگاه تهران ادامه داد: متاسفانه علاوه بر مشکل تجهیزات و امکانات آموزشی رشته نجوم در دانشگاهها، یکی از دلایل عدم توسعه و پیشرفت این علم در جامعه این است که بسیاری تصور میکنند علم چیزی است که نتیجه آن باید به صورت آنی به دست بیاید و از طرف دیگر با توجه به اینکه برخی رشتهها بخصوص در رشتههای علوم تجربی وضعیت اشتغال و بازار کار بهتری دارند و در نهایت این تفکر در جامعه ترویج میشود که رشتههای علوم پایه ناکارآمد هستند.
آینده شغلی فارغ التحصیلان "نجوم"
دکتر کلایی درخصوص آینده کاری فارغالتحصیلان رشته نجوم نیز گفت: اگرچه معضل بیکاری کم و بیش در بین تمامی رشتهها وجود دارد و ما احتیاج به بازنگری و بازبینی اساسی در همه رشتههای دانشگاهی را داریم که براساس آن میزان نیاز جامعه به مشاغل در رشتهها و دورههای مختلف تحصیلی مشخص شود اما به طور کلی فارغالتحصیلان رشته نجوم در دورههای کارشناسی ارشد بخصوص دکتری میتوانند در مراکز تحقیقاتی دانشگاهها، پژوهشکدههای تحقیقاتی و در صورت وجود در رصدخانهها مشغول به کار میشوند.
پیشرفتهترین کشورها در رشته"نجوم"
این استاد فیزیک فضا ونجوم در پایان به کشورهای مطرح در عرصه نجوم اشاره کرد و گفت: سازمان فضایی ناسا، آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه، ژاپن، چین، فرانسه، انگلیس و هند در عرصه نجوم بسیار توسعه یافتهاند و کشور ایران از لحاظ نیروی انسانی و استعداد در رشته نجوم بسیار شاخص است به طوری که بسیاری از منجمین و اخترشناسان فعال در کشورهای توسعهیافته فارغالتحصیل دانشگاههای ایران هستند.
در سال جاری علاوه بر رخداد 4 ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی شاهد بارش شهابی زیبای برساوشی و جوزایی هستیم.
با گسترش روزافزون علم و ساخت تلسکوپهای دقیق، دانشمندان، در اندازهگیری ابعاد جهان روز به روز به نتایج جدیدتری نائل میشوند. با ساخته شدن و گسترش این وسایل اندازهگیری، دید بشر نسبت به جهان نیز تغییر یافته؛ چراکه تا قبل از آن با چشم غیرمسلح تقریبا توانستند در حدود ۶ هزار ستاره را ببیند اما اختراع تلسکوپ، ناگهان آشکار کرد که این فقط جزئی از جهان است.
بشر با تحقیقات گسترده و با استفاده از پیچیدهترین تلسکوپها دریافت غیر از کهکشان ما، کهکشانهای دیگری نیز وجود دارند که جرم آنها بیشتر از کهکشان ما است. بر اساس مقیاس جدید فاصلهها، سن زمین حد اقل ۵ میلیارد سال است و این حد با حدسیات زمین شناسان در مورد سن زمین مطابقت دارد.
همچنین تلسکوپهای جدید وجود خوشههای کهکشانی را نشان میدهند و کهکشان ما نیز ظاهراً جزیی از یک خوشه محلی است که شامل ابرهای ماژلان و سایر کهکشان کوچک نزدیک آن میشود.
اینها حاصل مطالعات فرازمینی بشر است که علاوه بر کشف حقایق نجومی سعی دارد تا زیباییهای آسمان را درک کند.
بر این اساس رصد ماه گرفتگیها و خورشید گرفتگیها، گذرها و مقارنهها بخشی از پدیدههای زیبای آسمان است که هر بینندهای را دعوت به نظاره میکند.
حالا ما در هفته جهانی نجوم هستیم و ما با اطلاع رسانی در خصوص پدیدههای نجومی سال جاری میتوانیم شما به مشاهده زیباییهای آسمان دعوت میکنیم.
پدیدههای نجومی در سال گذشته
در سال 95 خورشیدی ناظران زمینی 2 خورشید گرفتگی از نوع نیم سایه (خسوف غیر مریی) و دو خورشید گرفتگی از نوع حلقوی بودند که این خورشید گرفتگیها از ایران نیز قابل مشاهده نبودند.
گذر سیاره تیر از مقابل مهر تابان را شاید بتوان از مهمترین رویدادهای رصدی سال گذشته عنوان کرد که در روز 20 اردیبهشت ماه 95 سال رخ داد و گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم آماتوری ایران با برگزاری همایشهایعلمی در روزهای قبل از این پدیده نجومی فضای مناسبی را برای رصد این پدیده برای عموم فراهم کردند.
مهمترین رویدادهای سال 96
مهندس مسعود عتیقی مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به رخدادهای نجومی در سال جاری گفت: از جمله مهمترین پدیدههای نجومی در ماههای پیشرو میتوان به ماه گرفتگی روز دوشنبه 16 مرداد ماه جاری اشاره کرد که این ماه گرفتگی از ساعت 22 به وقت ایران آغاز میشود ولی به دلیل اینکه بخش محدودی از سطح ماه تحت پوشش سایه زمین قرار میگیرد این ماه گرفتگی بسیار جزئی است.
وی با تاکید بر اینکه ماه گرفتگی در ایران با چشم غیر مسلح قابل مشاهده خواهد بود، یادآور شد: آسیا، استرالیا، شمال غرب آمریکا و اقیانوس آرام مناطق تحت پوشش این گرفت خواهند بود.
عتیقی بارش شهابی «برساوشی» را از دیگر رویدادهای نجومی سال 96 دانست و اظهار کرد: این شهاب باران در روز 21 مرداد سال جاری رخ میدهد ولی به دلیل وجود نور زیاد ماه بعد از بدر، پیشبینی خوبی برای رصد این بارش شهابی وجود ندارد.
وی از رخداد کسوف کامل در روز دوشنبه 30 مرداد خبر داد و یادآور شد: این رخداد نجومی در ساعت 18 و 26 دقیقه به وقت جهانی آغاز میشود.
این محقق نجومی با تاکید بر اینکه این گرفت خورشید در ایران قابل مشاهده نیست، خاطر نشان کرد: سایه ماه از اقیانوس آرام بر روی سطح زمین قرار گرفته و از شرق تا غرب امریکا را در مینوردد و در اقیانوس اطلس این پدیده پایان خواهد یافت.
وی با بیان اینکه در روز جمعه 26 آبان ماه سال جاری بهترین بارش شهابی سال رخ میدهد، افزود: در این روز بارش شهابی اسدی را شاهد خواهیم بود. این شهاب باران در ساعت 20 و 30 دقیقه این روز به وقت ایران به اوج میرسد.
وی اضافه کرد: در این شهاب باران میانگین ZHR (تعداد شهابهایی که در هر ساعت قابل مشاهده است) بین 20 تا 60 شهاب در هر ساعت پیش بینی میشود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران ادامه داد: در روز چهارشنبه 22 دی ماه سال جاری بارش شهابی «دو پیکری» و یا «جوزایی» با 60 تا 120 شهاب رخ خواهد داد که از نظر تعداد شهابهای قابل مشاهده بیشترین آمار را برای رصدگران خواهد داشت.
به گفته وی در این شب ماه در وضعیت تربیع آخر است.
عتیقی یادآور شد: روز چهارشنبه 11 بهمن جاری ماه گرفتگی کاملی رخ خواهد داد و بیشترین نقاط کشور مراحل پس از گرفت کامل و گرفت جزیی مرحله دوم را شاهد خواهند بود.
وی با بیان اینکه در آغاز این گرفت ماه در ایران زیر افق بوده و امکان مشاهده مراحل اولیه گرفت تا زمان گرفت کامل وجود ندارد، یادآور شد: این گرفت در ساعت 17 و 38 دقیقه با طلوع ماه در ایران قابل مشاهده خواهد شد و 18 و 41 دقیقه گرفت جزئی پایان مییابد و گرفت نیم سایه تا 19 و 38 دقیقه این شب ادامه دارد.
عتیقی خورشید گرفتگی روز 26 بهمن ماه را از دیگر رویدادهای آسمانی مهم امسال برشمرد و گفت: این پدیده نجومی در جنوب قاره آفریقا و اقیانوس منجمد جنوبی قابل مشاهده است ولی متاسفانه این واقعه در ایران قابل مشاهده نیست.

نماز، روزه، زکات، امر به معروف، نهى از منکر، نیکى به پدر و مادر و خویشان و همسایگان، ایجاد صلح و صفا بین مردم و صدقه دادن به فقرا و مساکین.
در چیزى که مسئولیّتش از شما برداشته شده به خود زحمت و مشقّت می دهید و آن مسأله قضا و قدر است. خود را در سختى مى اندازید در چیزی که از ژرفاندیشى و تحقیق در آن نهى شدهاید و آن کشف اسرار الهى است که هرکه از آنها تفتیش کند، از تباهشدگان است. بدانید که اگر شما بر آنچه پروردگار برای مطیعان از بندگانش در امروز آماده نموده آگاه شوید، هرآینه خود را از آنچه بدان پرداختید بازخواهید داشت، و در آنچه به آن فرمان دادند وارد خواهید شد.
گفتند: یا امیر المؤمنین آنچه را خدا در این روز براى مطیعان خود مهیّا نموده چیست؟
حضرت داستان آن لشگرى را که رسول خدا صلى اللّه علیه و آله براى جهاد با کافران فرستاده بود و سپاه دشمن به هنگام شب بر آنها شبیخون زدند را نقل کرد و فرمود: شبى تاریک و فرورفته در سیاهى بود. مسلمانان در خواب و کسى از آنان جز زید بن حارث و عبد اللّه بن رواحه و قتاده بن نعمان و قیس بن عاصم منقرى بیدار نبود، هریک از آنان در جانبى از لشگر مشغول نماز و خواندن دعا بود، دشمنان با شبیخون خویش در آن شب تاریخ، مسلمانان را آماج تیرهاى خود ساختند و مسلمانان به خاطر سیاهى شب از دیدن دشمنان عاجز بودند و راهى براى حفظ خویش نداشتند. به این خاطر نزدیک بود هلاک شوند، ناگهان از دهان این چند نفر انوارى درخشید که اردوگاه را روشن ساخت و باعث قوّت دل و دلیرى مسلمانان شد. پس شمشیر کشیده و همه دشمنان را کشته و زخمى و اسیر نمودند. پس از بازگشت از جهاد داستان خود را براى رسول خدا صلى اللّه علیه و آله نقل کردند. حضرت فرمود: این انوار به خاطر اعمال برادران شما در آغاز ماه شعبان است، پس حضرت یک یک آن اعمال را نقل کردند تا آنکه فرمودند:
چون روز اوّل شعبان میرسد، ابلیس سپاه خویش را در اطراف زمین و کرانههاى آن پراکنده میکند و به ایشان مى گوید: امروز در کشاندن بعضى از بندگان خدا به سوى خود بکوشید، و خدا (عزّ و جلّ) فرشتگان را در اطراف و آفاق زمین پراکنده میکند و به آنان مىفرماید: بندگانم را به راستى و درستی نگاه دارید و آنان را ارشاد کنید، همه بندگانم سعادتمند مىشوند جز آن که از قبول حق امتناع ورزد و به راه سرکشى رود که او در شمار حزب ابلیس و سپاهیان او محسوب میشود. چون روز اوّل ماه شعبان شود، خدا (عزّ و جلّ) به باز شدن درهاى بهشت امر میکند، پس باز میشوند، و به درخت طوبى [درختى است در بهشت] فرمان میدهد تا شاخه هاى خود را به دنیا نزدیک کند. آنگاه منادى پروردگار (عزّ و جلّ) ندا سر میدهد: اى بندگان خدا این شاخه هاى درخت طوبى است، پس به آن درآویزید که شما را به سوى بهشت برافروزد. و این شاخه هاى درخت زقّوم است [درختى است از درختان دوزخ که در سوره مبارکه واقعه از آن یاد شده است] از آن دورى کنید تا شما را به جانب دوزخ نبرد.
رسول خدا صلى اللّه علیه و آله فرمودند:
سوگند به آن که مرا به راستى مبعوث به رسالت نمود، هر که در این روز درى از خیر و نیکى را فراگیرد به تحقیق به شاخه اى از شاخههاى درخت طوبى در آویخته که او را به سوى بهشت میکشاند و هرکه در امروز دری از شرّ و بدى را فراگیرد به یقین به شاخه اى از شاخه هاى زقّوم درآویخته که او را کشاننده به سوى آتش است.
سپس رسول خدا صلى اللّه علیه و آله اعمالى که هریک باعث درآویخته شدن به شاخه اى از شاخه هاى طوبى است، به این صورت بیان فرمودند:
امروز هرکس براى خدا نماز مستحبى بجا آورد و هرکه در این روز روزه بدارد و هرکه میان زنى با همسرش یا پدرى با فرزندش یا خویشاوندان یا زن و شوهر بیگانه اى صلح دهد و کسى که تخفیف دهد پریشانى را از طلبى که از او دارد یا از طلبش از عهده مدیون بکاهد و کسی که در حساب خود نظر کند و قرض کهنه اى را بر عهده خود ببیند که طلبکارش از به دست آوردنش مأیوس شده پس آن را به صاحبش برگرداند و کسى که یتیمى را سرپرستى نماید و کسى که سفیهى را از ضربه زدن به آبرو و عرض مؤمنى بازدارد و کسى که قرآن یا بخشى از آن را بخواند و کسى که خدا را یاد کند و نعمت هایش را بر شمارد و اقدام به شکر نماید و کسی که از بیمارى عیادت کند و کسى که به پدر و مادر یا یکى از آنها نیکى ورزد و آن که پیش از رسیدن روز اوّل شعبان پدر و مادر خویش را به خشم آورده بود و در این روز خشنودشان ساخت و هرکه جنازه اى را تشییع کند و هرکه در این روز مصیبت زدهاى را تسلّى بخشد و هرکس در این روز چیزى از ابواب خیر را بجا آورد، از آویختگان به درخت طوبى است.
سپس رسول خدا (ص) فرمودند: سوگند به آن که مرا به راستى به رسالت برانگیخت، هرکس در این روز درى از شرّ و گناه را فراگیرد، به تحقیق به شاخه اى از شاخه هاى درخت زقّوم درآویخته، و آن شاخه کشاننده اوست به سوى آتش. آنگاه اعمالى که هریک باعث درآویخته شدن به شاخه اى از شاخه هاى زقّوم است را به این صورت بیان فرمودند:
سوگند به آن که مرا به راستى به پیامبرى فرستاد، هرکس در این روز نسبت به نماز واجب خود کوتاهى کند و آن را تباه نماید و هرکس فقیرى درمانده نزد او آید که بدى حالش را مى داند و بدون اینکه ضررى متوجه وى گردد، قدرت بر تغییر حال او را دارد و کس دیگرى هم نیست که به جاى او مشکل فقیر را حل کند. پس فقیر را به حال خود واگذارد و دست او را نگیرد تا از بین رفته و هلاک گردد و کسی که خطاکارى از او عذرخواهى کند، پس عذر او را نپذیرد؛ علاوه بر این بیش از اندازه اى که بدى کرده او را عقوبت نماید و کسی که جدایى اندازد میان شوهرى با همسرش یا پدری با فرزندش یا برادرى با برادرش یا خویشى با خویشش یا میان دو همسایه یا میان دو رفیق یا دو خواهر و کسى که بر انسان تنگدستى سخت بگیرد، درحالى که تنگدستى او را میداند، پس بر خشم و بلاى او بیفزاید و کسی که مدیون باشد و آن را بر صاحبش انکار کند و بر او ستم ورزد تا دین او را باطل نماید. آن که بر یتیمى جفا کند و به او آزار رساند و مال او را تباه کن و کسی که به آبرو و عرض برادر مؤمنى هجوم برد و مردم را هم بر آن وا دارد و کسی که آوازه خوانى کند، به صورتی که مردم را در آن آوازه خوانى بر انجام گناه تحریک کند؛ و کسی که کارهاى زشت و قبیح خود را در جنگها و انواع ستم خود را بر بندگان خدا بر شمارد و به آن اعمال افتخار نماید و کسی که همسایه اش بیمار شده و به جهت سبک شمردن از او عیادت نکرده آویخته به شاخه اى از شاخه هاى زقّوم است.
سوگند به آن که مرا به راستى به پیامبرى برگزید که در آویختگان به شاخه هاى درخت طوبى با آن شاخهها به سوى بهشت بلند میشوند.آنگاه رسول خدا صلى اللّه علیه و آله اندکى نظر خود را به جانب آسمان بلند کرد و میخندید و مسرور بود، سپس نظر مبارک را به سوى زمین به زیر انداخت، پس پیشانى مبارک را درهم کشید و روى مبارک عبوس گشت، آنگاه رو به اصحاب خود کرد و فرمود:
سوگند به آن که محمّد را به راستى به پیامبرى برگزید به تحقیق دیدم درخت طوبى را که بلند میشد، و بلند مىکرد آنان را که به او درآویخته بودند به سوى بهشت، و دیدم از ایشان را که درآویخته بودند به یک شاخه از آن، و بعضى به دو شاخه، یا به چند شاخه، برحسب پاى بندیشان بر طاعات؛ و هرآینه زید بن حارثه را میبینم که در آویخته به بیشتر شاخه هاى آن و آن شاخهها بلند میکنند او را به اعلا علیّین [بالاترین مرتبه]بهشت، از این جهت خندیدم و خوشحال شدم.
آنگاه به سوى زمین نگاه کردم و سوگند به آن که مرا به راستى به پیامبرى برانگیخت درخت زقّوم را دیدم که به پایین میرفت شاخه هاى آن و درآویختگان به خود را به سوى دوزخ پایین مى برد؛ و دیدم گروهى از ایشان را درآویخته به شاخه اى، و گروهى به دو شاخه یا چند شاخه بر حسب پافشاریشان بر گناهان؛ و هرآینه بعضى از منافقان را میبینم، که به بیشتر شاخه هاى آن درآویخته اند، و آن شاخهها او را به اسفل درکات [پایینترین مهلکه ها]فرو مى برند. از این جهت روى درهم کشیدم و پیشانى ام گرفت.»
خاطرنشان میشود همچنین در اعمال شب اول ماه شعبان چنین آمده که دوازده رکعت نماز و در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد و یازده مرتبه سوره توحید خوانده شود.
بررسی وضعیت 14 رصدخانه مهم کشور نشان میدهد که برغم آنکه تجهیزات بهروز و پیشرفتهای در آنها نصب نشده است، ولی محققان برخی از این رصدخانهها موفق به اجرای پروژههای بینالمللی شدهاند.
درک پدیدههای آسمانی، بخشی از تلاش سیری ناپذیر انسان در راه درک و شناخت نظم حاکم بر تمام طبیعت بوده و هست؛ چراکه شرایط کیهانی و اقلیمی همواره بر زندگی او موثر بودند و برای استیلا بر آن علم اخترشناسی به عنوان شاخهای از علوم پیگیری شد. بر این اساس ستاره شناسی یکی از قدیمیترین علوم است و اولین انسانها به این موضوع توجه کردند که اجرام آسمانی به شکل دایرهای حرکت میکنند یا الگوهایی را در حرکتشان تکرار میکنند.
ستاره شناسان باستان عقیده داشتند که خورشید و سیارات، به دور زمین میگردند؛ اما در سال 1543 یک ستاره شناس لهستانی به نام «نیکلا کپرنیک» گفت که زمین و سیارات دیگر به دور خورشید میگردند. ستاره شناسان در گذشته تنها درباره اشیایی که میتوانستند با چشم غیر مسلح یا با تلسکوپهای ساده ببینند، چیزهایی را درک میکردند.
امروزه ستاره شناسان آلات و ابزار زیادی را مورد استفاده قرار میدهند تا جهان را مطالعه کنند. تلسکوپهای عظیم تصاویری از اشیای فضایی در اختیار فضانوردان میگذارند. این تلسکوپها به ستاره شناسان کمک میکنند تا درباره اشیایی که نسبتا به زمین نزدیک هستند مثل خورشید، سیارات و ستارههای دنبالهدار مطالعه کنند.
برای آموختن درباره اشیایی که دورتر هستند، از تلسکوپهای رادیویی و انرژی ساطع شده از اشیای فضایی بهره میگیرند. رایانهها نیز به ستاره شناسان کمک میکنند تا به اطلاعاتی که از همه این ابزار میگیرند، دست پیدا کنند.
این ابزارها در سازههایی به نام رصدخانهها به محققان عرضه میشود تا آنها دانشی را به دانش قبلی اخترشناسی اضافه کنند. در گذشته رصدخانهها با ابزارهای ابتدایی ستارهشناسی بودند، ولی رصدخانههای امروزی به تلسکوپهای بزرگ نوری یا رادیویی مجهز هستند که در اتاقهای گردنده نصب شدهاند.
گامهای اولیه دانشمندان اسلام در مسیر آسمان
اولین رصدخانهای که محققان جهان اسلام در آن به فعالیت پرداختند، در حدود سال ۲۱۲ هـ. ق (۸۲۸ م) در بغداد بنا شد و دو اخترشناس برجسته به نامهای «فضل بن نوبخت اهوازی» و «محمد بن موسی خوارزمی» بر آن ریاست داشتند.
پس از این رصدخانه، رصدخانههای دیگری در سرزمینهای اسلامی ساخته شد که هریک با نام اخترشناس برجستهای همراه است. رصدخانه «بتانی» در «رقه» و رصدخانه «عبدالرحمان صوفی» در شیراز از جمله این رصدخانهها است.
پس از سده چهارم، رصدخانهها با نام امیران ارتباط پیدا کردند، مانند رصدخانه «علاءالدوله» در همدان، که برای «بوعلیسینا» بنا کرد. کمتر از یک سده بعد نیز ملکشاه سلجوقی، رصدخانه بزرگی را بنا نهاد که بزرگانی مانند «عمر خیام نیشابوری» در آن فعالیت داشتند و گاهشماری جلالی، به عنوان دقیقترین تقویم جهان را طرحریزی کردند.
پیشرفت رصدخانهها با بنیانگذاری رصدخانه «مراغه» به اوج خود رسید. بنای این رصدخانه در سال ۶۵۷ هجری(۱۲۶۱ میلادی) به سفارش «خواجه نصیرالدین طوسی» و به فرمان «هولاکو»، نوه چنگیزخان مغول، آغاز شد.
«هولاکو» برای نگهداری این سازمان پژوهشی موقوفههای ویژهای در نظر گرفت. کتابخانهای شامل ۴۰۰ هزار جلد کتاب و ابزارهای اخترشناسی از جمله ذاتالربع دیواری به شعاع ۴۳۰ سانتیمتر، کرههای حلقهدار (ذاتالحلق)، حلقه انقلابی، حلقه اعتدالی و حلقه سموت نیز فراهم شد، ضمن آنکه در این رصدخانه کتاب «زیج ایلخانی» (از آثار خواجه نصیرالدین طوسی در حوزه ستارهشناسی) در سال ۶۷۰ هجری (۱۲۷۶ میلادی) تدوین شد.
رصدخانه «مراغه» فقط مخصوص رصد ستارگان نبود، بلکه یک سازمان علمی گسترده بود که در آن بیشتر شاخههای دانش درس داده میشد و مشهورترین دانشمندان آن عصر، از جمله «قطبالدین شیرازی»، کاشف علت اصلی تشکیل رنگین کمان، در آنجا جمع شده بودند. علاوه بر آن چون در آن زمان ارتباط علمی چین و ایران به علت استیلای مغولان بر هر دو سرزمین برقرار شده بود، دانشمندان چینی در این مرکز فعالیت داشتند.
همچنین، فیلسوف و فرهنگنامهنویس مسیحی، «ابنالعبری» در رصدخانه «مراغه» به درس دادن اصلهای اقلیدوس و المجسطی بطلمیوس مشغول بود.
انتقال علم به غرب
اوج شکوفایی رصدخانهها در سده نهم هجری مشاهده میشود، یعنی زمانی که «الغبیگ» نوه تیمور لنگ، رصدخانه خود را در سمرقند بنا کرد. محققان تاسیس این رصدخانه و بعد از آن رصدخانه استانبول را حلقه انتقال این علم به غرب میدانند.
«الغ بیگ» که خود اخترشناس بود، بهترین ریاضیدانان زمان همچون «غیاثالدین جمشید کاشانی» را در رصدخانه خود، که پیشرفتهترین ابزارهای پژوهشی آن زمان از جمله قوسی از نصفالنهار به ارتفاع ۵۰ متر را داشت، گردهم آورد.
این بنا به صورت مدور دو طبقهای به قطر ۴۸ متری است که محورهای میانی آن دقیقا با چهار جهت اصلی جغرافیایی روی نصفالنهار سمرقند تطبیق میکند. تالارهای کار در طبقه همکف و زاویهیاب فخری برای رصد خورشید و ماه روی محور شمال-جنوب قرار داشت.
اولین گامهای محققان ایرانی که بی سرانجام ماند
اولین رصدخانههای مدرن کشور به همت دانشمندان و اساتید دانشگاه تهران راهاندازی شد. دکتر «آلینوش طریان» از شاگردان «پروفسور حسابی»، عضو سابق هیات علمی و استاد بازنشسته گروه فیزیک فضا و رئیس سابق بخش فیزیک خورشیدی مؤسسه ژئوفیزیک از جمله این افراد است که پایهگذار نخستین رصدخانه فیزیک خورشیدی در کشور بوده است.
وی برای نخستین بار درسهای فیزیک خورشیدی و اختر فیزیک را ارائه داد و ادامه فعالیتهای وی منجر به ارائه نخستین تلسکوپ خورشیدی در کشور شد.
این رصدخانه به دلیل قرارگیری در طرح توسعه شهر امروزه نابود شده است.
رصدخانه خورشیدی مرکز ژئوفیزیک دانشگاه تهران در انتهای خیابان کارگر شمالی و در جوار مرکز انـرژی اتمـی ایـران قـرار داشت و متعلـق بـه دانشـگاه تهران بوده است. در این مرکز یک تلسکوپ 15 سانتیمتری ویژه رصد خورشید قرار داشت که مجهز به فیلترهای Ha و Hb بوده که توسط آن محققان میتوانستند علاوه بر لکههای خورشیدی، فورانهای سطح خورشـید را مشـاهده کرده و مورد بررسی و تحلیل قرار دهند.
رصدخانههای موجود در ایران
رصدخانه زعفرانیه
رصدخانه «زعفرانیه» از جمله رصدخانههای موجود در کشور است. این رصدخانه نخستین مرکز آموزشی نجوم در ایران است که در رده سنی کودک و نوجوان فعالیت میکند. این مرکز در سال 1367 فعالیت خود را آغاز کرده است و تاکنون جمع کثیری از علاقهمندان به نجوم آماتوری را در خود پرورش داده است.
بسیاری از مراکز ایرانی که در زمینه نجوم آماتوری فعالیت میکنند، از این مرکز الگو و حتی آموزش گرفتهاند. بسیاری از نخستینهای ایران در زمینه نجوم نیز به این مرکز باز میگردد که شامل نخستین آسماننمای ساخته شده در ایران، نخستین تلسکوپ ساختهشده در ایران، نشر نخستین تقویم نجومی، نخستین نمایشگاه عکسهای نجومی، برگزاری روز نجوم و برگزاری روز فضا میشود.
رصدخانه کاسین
این رصدخانه به عنوان مدرنترین رصدخانه خاورمیانه مطرح است که در ارتفاع 1700 متری از سطح دریا در شهر خرم آباد در غرب ایران و بر فراز قلعه کوه «مدبه» معروف به «بام خرمآباد» قرار گرفته است.
رصدخانه مهر بوشهر
این رصدخانه در فاصله 30 کیلومتری شهر بوشهر در روستای «گورک سادات» بنا شده و متعلق به وزارت آموزش و پرورش است.
این رصدخانه مجهز به یک تلسکوپ «اشمیت کاسگرین» 16 اینچی است که با آن میتوان 145 هزار جرم آسمانی را رصد کرد. این رصدخانه با گنبدی به قطر 6 متر، بزرگترین رصدخانه دانشآموزی کشور است که در سال 84 تاسیس شده است.
رصدخانه و آسماننمای آلاشت
مجموعه رصدخانه و آسماننمای آلاشت با نام «رصدخانه آیتالله صالحی مازندرانی» به عنوان تنها رصدخانه استانهای شمالی کشور و نخستین رصدخانه استان مازندران است. این رصدخانه در یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه استان مازندران بر روی یکی از تپههای این شهر بنا شده است.
رصدخانه خواجه نصیرالدین طوسی
این رصدخانه شامل یک تلسکوپ آینهای به قطر 70 سانتیمتر و یک تلسکوپ خورشیدی است و روی کوههای سهند نصب شده است. این رصـدخانه متعلـق بـه دانشـگاه تبریـز اسـت و علاوه بر تلسکوپهای فوق، مجهز به دستگاه نورسنج نیز است.
رصدخانه ابوریحان بیرونی
این رصدخانه در شهر شیراز قرار دارد و متعلق به دانشگاه شیراز است و در برگیرنده تلسکوپ انعکاسی به قطر 51 سانتیمتر است و همچنین مجهز به دستگاه نورسنج و کامپیوتر است.
رصدخانه بخش فیزیک دانشگاه فردوسی مشهد
این رصدخانه دارای چهار تلسکوپ آینـهای و ثابت به قطرهای 35 سانتیمتر، 20 سانتیمتر، 15 سانتیمتر و 6 سانتیمتر بوده و اولـین رصـدخانه مجهـز بـه آشـکارکننـده (Device Coupled Charged (CCD اسـت و رصد کهکشانها و اجرام دور و مشاهده این اجرام بر روی مانیتور کامپیوتر امکان نورسـنجی سـتارگان دوتایی با استفاده از آشکارساز در این رصدخانه امکانپذیر است.
رصدخانه شهرداری فسا
وقتی از سمت شیراز وارد شهر فسا شوید، در سمت راست ورودی شهر تپهای به نام تپه «کدیوری» واقع شده است که در بالای این تپه رصدخانه فسا واقع شده است. این رصدخانه شامل اتاق تلسکوپ و اتاق افلاک نما و مجهز به تلسکوپ 6 اینچ نیوتونی و 14 اینچی است.
رصدخانه دانشگاه کاشان
این رصدخانه در مجاورت بنای تاریخی «چارتاقی» نیاسر واقع شده است. این بنا در یک طبقه ساخته شده و در قسمت فوقانی آن گنبد متحرک رصدخانه با قطر 4 متر نصب شده است. در داخل ساختمان نیز فضاهایی برای نصب یک دستگاه آسماننمای آموزشی با چتری به قطر 3 متر همچنین فضایی برای لابراتوار عکاسی و استقرار تلسکوپهای قابل حمل در نظر گرفته شده است.
در این رصدخانه همچنین یک دستگاه CCD و یک دستگاه Video CCD جهت ثبت و انتقال تصاویر از تلسکوپ به کامپیوتر تهیه شده است.
رصدخانه دانشگاه کاشان به لحاظ آموزشی و پژوهشی میتواند جزء رصدخانههای مهم کشور محسوب شود که به انواع تلسکوپها مجهز است و از نظر موقعیت مکانی استقرار رصدخانه در منطقه نیاسر با توجه به جوانب امر و دسترسی به امکانات در مکان بسیار خوبی قرار گرفته است.
رصدخانه ابن صلاح همدانی
مرکز اخترشناسی «ابن صلاح همدانی» وابسته به معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری همدان است که به علت دارا بودن گنبد، سالن اجتماعات، آسماننما و کتابخانه تخصصی بزرگترین رصدخانه در غرب کشور محسوب میشود.
امکانات پژوهشی مرکز اخترشناسی شامل دو دستگاه تلسکوپ 8 و 6 اینچی، یک دستگاه آسماننما، گنبد با قابلیت کنترل از راه دور ، دستگاههای Sensor Sky (جستجوگر آسمان) و دوربین مخصوص عکسبرداری از اجرام سماوی، فیلترهای رصدی ویژه است.
محل احداث این رصدخانه بر بلندای یکی از تپههای مشرف به شهر همدان موسوم به تپه «حاج عنایت» است.
رصدخانه و آسماننمای دانشگاه بیرجند (رصدخانه دکتر مجتهدی)
دانشگاه بیرجند صاحب یکی از رصدخانههای حرفهای است که بر بلندای دومین ارتفاع منطقه بیرجند در جوار «مزار بیبی زینب خاتون» روستای «کاهی» (55 کیلومتری جاده بیرجند - زاهدان) واقع شده است و به عنوان یکی از چهار نامزد اصلی برای ساخت رصدخانه ملی ایران انتخاب شده بود.
اصلیترین ابزار رصدخانه یک تلسکوپ 14 اینچ قدیمی سلسترون است که توسط دکتر سیروس مشار از خیرین شهرستان سربیشه در سال 1380 به آنجا اهدا شده است.
رصدخانه کوثر اصفهان
رصدخانه «کوثر» یکی دیگر از مدرنترین رصدخانههای آماتوری-حرفهای کشور و معروفترین رصدخانه ایرانی در جهان است. این رصدخانه کنترل از راه دور، پروژهای مشترک میان مراکز پژوهشی است که ساختمان و گنبد رصدخانه آن توسط مهندسان ایرانی طراحی شده است.
اگرچه این رصدخانه بزرگترین رصدخانه ایران نیست، ولی از لحاظ فناوریهای به کار رفته در رتبهای بالاتر از دیگران قرار دارد؛ چراکه این رصدخانه مجهز به کنترل از راه دور، پخش زنده اینترنتی و نرمافزارهای شبیهسازی است؛ ضمن آنکه پروژههای مشترک بینالمللی با دانشگاهها و مراکز پژوهشی را اجرایی کرده است.
پخش زنده اینترنتی یکی از معروفترین برنامههای این رصدخانه در جهان است و پروژه «فونیکس» به عنوان یک فناوری ایرانی است که شامل یک برنامه رصدخانه کنترل از راه دور میشود و از طریق آن کاربران از طریق شبکه محلی رصدخانه به «کوثر» متصل میشوند.
پروژه کاوشگر ماه هم که در واقع دائرةالمعارفی شامل اطلس ماه و نقشه ماه است، از دیگر محصولات رصدخانه «کوثر» بشمار میرود.
تجهیزات این رصدخانه شامل سامانه کنترل از راه دور، تلسکوپ 14 اینچ، سامانه کنترل رایانهای، ثبت تصویر از تلسکوپ طیفنگار با کیفیت بالا، سامانه سختافزاری و نرمافزاری، نرمافزارهای رصد رادیوئی خورشید، نرمافزارهای شبیه ساز، تجهیزات جنبی مطالعه خورشید و سری فیلترها میشود.
رصدخانه دانشگاه زنجان
طرح رصدخانه دانشگاه زنجان به همت تعدادی از اساتید گروه فیزیک و همکاری مسؤولان دانشگاه به تصویب رسید و در سال 1389 ساختمان آن و گنبد 4.5 متری آن ساخته شد.
گنبد رصدخانه از نوع آلومینیوم کامپوزیت تک جداره بوده و قطر خارجی آن 4.5 متر است و در نوع خود گنبد بزرگی به شمار میرود.
تجهیزات نجومی آن شامل تلسکوپ بازتابی 16 اینچ، دو تلسکوپ بازتابی 8 اینچی، تلسکوپ نیوتونی 8 اینچیWatcher Sky (جستجوگر آسمان)، تلسکوپ نیوتونی 88 اینچی و دو دستگاه کامپیوتر به همراه نرمافزارهای نجومی میشود.
رصدخانه 16 اینچ در ماهدشت
نخستین رصدخانه سازمان فضایی ایران در مرکز فضایی البرز (ماهدشت) بنا شد. تلسکوپ این رصدخانه 16 اینچ است. تلسکوپ این رصدخانه در همکاری با سازمان همکاریهای فضایی آسیا اقیانوسیه، توانست تصاویر زیبایی از اجرام سماوی را تا قدر (درخشندگی) 14 دریافت کند.
برنامههای این رصدخانه مشاهده تصاویر گذر سیاره زهره، ماه شوال و رصد ماهوارههایی که از آسمان ایران عبور میکنند، است.
سخن آخر
اینکه در روزگارانی ایران توانست دانشمندان نجومی به دنیا معرفی کند، نشاندهنده اهتمام بزرگان هر دوره برای توسعه علمی بوده است و در تندبادهای تاریخ این علم به فراموشی سپرده و به عنوان علم لوکس و تجملی شناخته شد.
به باور محققان این حوزه، این رویکرد موجب شده است تا رصدخانههای موجود در کشور در حد رصدخانههای آماتوری باقی بمانند، ولی دانشمندان و محققان این حوزه تلاشهای زیادی صورت دادند؛ به گونهای که برخی از آنها موفق به اجرای پروژههای مشترک با برخی از کشورها شدند. این امر مصداق «بیبال پریدن هنر است» خواهد بود.
یکی از فعالترین سازمانهای علمی جهان در عرصه فضا با سابقهای نزدیک به 60 سال، "ناسا" است.
سازمان ملی هوانوردی و فضایی (National Aeronautics and Space Administration یاNational Aeronautics and Space Agency ) به اختصار ناساNASA) )، عنوان سازمان فضایی ملی آمریکا است.
در زمان جنگ سرد و پس از پرتاب ماهواره "اسپوتنیک-۱ " توسط اتحاد جماهیر شوروی به فضا، آمریکا به فکر ایجاد سازمان فضایی ملی خود افتاد و ناسا در ۲۹ ژوئیه ۱۹۵۸ با امضای رئیسجمهور وقت (دوایت آیزنهاور) جای کمیته رایزنی ملی هوانوردی آمریکا (ناکا) National Advisory Committee for Aeronautics را گرفت و بنیادگذاری شد.
"توماس کیت گلنان" به عنوان نخستین مدیر ناسا و "هیو لاتیمر درایدن" به عنوان معاون او برگزیده شد و فعالیت رسمی ناسا از ۱ اکتبر ۱۹۵۸ آغاز شد. نخستین ماهواره فضایی ناسا نیز "اکسپلورر-۱ " بود.
ناسا کار خود را با "نورث آمریکن ایکس-۱۵ " آغاز کرد و هشت خلبان در این پروژه توانستند خود را به زیر مدار زمین برسانند. این در حالی بود که در ۱۲ آوریل ۱۹۶۲، "یوری گاگارین" اهل شوروی با فضاپیمای "وستوک-۱ " به فضا پرتاب شد و نخستین انسان فضانورد جهان شد. حدود یک ماه بعد در ۵ مه،" آلن شپرد" با "مرکوری-رادستون ۳ " از پروژه مرکوری به فضا پرتاب شد و نخستین فضانورد آمریکایی شد.
در ۲۰ فوریه ۱۹۶۲، "جان گلن " با "مرکوری-اطلس ۶ " به فضا پرتاب شد و در کمتر از ۵ ساعت، ۳ بار پیرامون کره زمین گردید و نخستین آمریکایی شد که پیرامون زمین میگردد.
پروژه "جمینای" نیز دستاوردهایی مانند نخستین مانور مداری، اتصال و پهلوگیری فضاپیما و نخستین راهپیمایی فضایی آمریکا به همراه داشت.
پس از پروژه "جمینای"، ناسا پروژه "آپولو" را راهاندازی کرد که این پروژه یکی از شناخته شدهترین پروژههای علمی تاریخ آمریکا و جهان بوده است.
در ۲۱ ژوئیه ۱۹۶۹، "نیل آرمسترانگ" و "باز آلدرین" در طول مأموریت "آپولو ۱۱ "بر کره ماه گام نهادند و بدین ترتیب نخستین انسانهایی بودند که بر ماه گام برمیدارند.
طی پروژه "آپولو"، ۱۲ فضانورد مرد بر ماه گام نهادند. پس از مأموریت "آپولو ۱۷ " که آخرین سفر بشر به ماه بود، دیگر پای هیچ انسانی به ماه نرسید.
"اسکایلب" نخستین ایستگاه فضایی آمریکا بود و یک ایستگاه ملی بود. در سال ۱۹۷۵، ناسا و سازمان فضایی فدرال روسیه پروژهای مشترک به نام پروژه آزمایشی "آپولو–سایوز" انجام دادند که این پروژه نخستین مأموریت فضایی بینالمللی بود.
از سال ۱۹۸۱ تا ۲۰۱۱، ناسا پروژهای به نام برنامه شاتلهای فضایی را اجرا کرد و این پروژه شامل ۱۳۵ پرواز فضایی بود و فاجعههای "چلنجر" و "کلمبیا" را هم به همراه داشت.
ناسا در ایستگاه فضایی بینالمللی مشارکت دارد. به غیر از ناسا، ۱۵ عضو دیگر که ۱۱ عضو از آنها اعضای سازمان فضایی اروپا هستند، در این پروژه بینالمللی مشارکت دارند. علاوه بر فضاپیماهای سرنشیندار، ناسا فضاپیماهای بدون سرنشینی را نیز مانند "نیوهورایزنز" و مریخ نورد کنجکاوی به فضا پرتاب کردهاست.
مدیر ناسا بالاترین شخص تصمیمگیرنده این سازمان است. مدیر کنونی ناسا "چارلز بولدن" و معاون او "لری گارور" است. ناسا دارای ۱۲ مرکز مانند مرکز فرماندهی ناسا و مرکز پژوهشی ایمز است. میزان بودجه سالانه ناسا سیر صعودی دارد. درصد این بودجه از بودجه نظام فدرالی ایالات متحده آمریکا در سال ۱۹۶۶ به اوج خود و به عدد ۴٫۴۱ رسید.
ناسا عهدهدار و مجری طرحهای ملی ایالات متحده در زمینه برنامههای فضایی است. هم چنین مسئولیت مدیریت و اجرای پژوهشهای تجاری و نظامی در زمینهی هوافضا را بر عهده دارد.
پیشرفت شوروی در مسابقه فضایی و فرستادن نخستین فضانورد جهان "یوری گاگارین" به مدار زمین در دهه ۶۰ میلادی، دولت وقت آمریکا را وادار به سرمایهگذاریهای کلان در امور فضایی کرد.
جان اف کندی رییس جمهور پیشین آمریکا در سال ۱۹۶۲ برنامه بلند پروازانه دولت را برای فرستادن فضانورد به ماه اعلام کرد. پس از ۷ سال کوشش، هزینه کردن ۱۱ میلیارد دلار و کشته شدن ۳ فضانورد در آزمایش آپولو ۱، در پایان فضاپیمای آپولو ۱۱ در سال ۱۹۶۹ بر سطح ماه فرود آمد و نیل آرمسترانگ نخستین انسانی شد که بر سطح ماه گام گذاشت.
پس از آن ۶ ماموریت دیگر آپولو ۱۲ تا آپولو ۱۷ به ماه سفر کردند که همه آنها به جز آپولو ۱۳ ماموریتهایشان را بر پایهی برنامه پیشین به انجام رساندند.
10 مأموریت بزرگ تاریخ ناسا
ناسا از یک میراث طولانی از اکتشافات فضایی برخوردار بوده و در طول تاریخ فعالیت خود به موفقیتهایی چون استقرار کاوشگرهایی بر روی سطح سیاره مریخ، نمونهبرداری از جو مشتری، کاوش زحل و زهره و حتی فرود انسان در ماه نایل شده است.
در این گزارش به معرفی فهرستی از 10 ماموریت بزرگ علمی ناسا پرداخته شده است:
فضاپیماهای پایونیر
فضاپیماهای «پایونیر 10» و «پایونیر 11» که در سالهای 1972 و 1973 به فضا پرتاب شدهاند، جزو نخستین فضاپیماهایی بودند که از سیارات غولپیکر گازی مشتری و زحل بازدید کردند.
پایونیر 10 اولین کاوشگری بود که در نوار سیارکی منظومه شمسی بین سیارات مریخ و مشتری حرکت کرد. سپس این فضاپیما پس از یک سال و نیم از پرتاب خود، نخستین پرواز را در اطراف سیاره مشتری انجام داد. نتیجه این پرواز، تصاویر جالب از نقطه عظیم قرمز و ردیفهای وسیع قرمز رنگ بود که سیاره را در بر گرفته بودند.
پس از حدود یک سال، ففضاپیمای "پایونیر 11 " از کنار سیاره مشتری گذر کرده و به سمت سیاره زحل رفت. نتیجه این سفر کشف چند قمر کوچک ناشناخته در اطراف سیاره و یک حلقه جدید بود.
هر دو کاوشگر اکنون دیگر پیامی ارسال نکرده و مسیر یک طرفه خود را به سوی ماورای منظومه شمسی ادامه میدهند.
فضاپیمای وویجر
کمی پس از پرتاب فضاپیماهای "پایونیر"، کاوشگرهای «وویجر 1» و «وویجر 2» وارد فضا شدند. این دو فضاپیما به اکتشافات مهمی در مورد سیارات مشتری و زحل از جمله حلقههای اطراف مشتری و وجود حالت آتشفشانی در قمر "آیو" این سیاره دست یافتند.
"وویجر" به سفر به سوی سیاره اورانوس پرداخته و موفق به کشف 10 قمر جدید شد. همچنین در مورد "نپتون" نیز دریافت که وزن این سیاره بسیار کمتر از تصورات ستاره شناسان است.
هر دو فضاپیما از نیروی کافی برای ارسال علائم رادیویی حداقل تا سال 2025 برخوردار بوده و اکنون در حال بررسی لبه منظومه شمسی و آغاز فضای میانستارهیی هستند. «وویجر 2» در حال حاضر با فاصله چندین برابر زمین تا خورشید، دورترین جسم ساخت دست بشر از زمین محسوب میشود.
فضاپیمای دبلیومپ Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP)
«کاوشگر ناهمسانگردی "ریزموجی ویلکینسون"»(دبلیومپ) که در سال 2001 پرتاب شده، شاید از شهرت زیادی برخوردار نباشد اما این فضاپیما به اندازهگیری دقیق دمای تابش باقیمانده از انفجار بزرگ میپردازد. دبلیومپ، با نقشهبرداری از نوسانات تابش زمینه کیهانی، نویدبخش یک حرکت رو به جلو در نظریات کیهانشناسی در مورد طبیعت و منشا جهان بوده است.
در میان اکتشافات دیگر، دادههای دبلیومپ به نمایش یک برآورد بسیار دقیقتر از سن جهان پرداخته و آن را حدود 13.7 میلیارد سال تخمین زدهاست. همچنین تائید کرده که 95 درصد جهان از اجزایی مانند ماده تاریک و انرژی تاریک تشکیل شده که اطلاعات بسیار ناچیری از آنها در دست انسان است.
تلسکوپ اسپیتزر
یک فضاپیمای دیگر با تاثیر عمیق در کیهانشناسی و فیزیک نجوم، تلسکوپ فضایی «اسپیتزر» بوده که به مشاهده آسمانها با نور مادون قرمز میپردازد. این نور که از طول موج طولانیتر از نور مرئی برخوردار بوده تا حد زیادی با جو زمین متوقف میشود.
این تلسکوپ علاوه بر ثبت تصاویر خارقالعاده از کهکشانها، سحابیها و ستارگان، همچین موفق به دستیابی به اکتشافات علمی بسیاری شده است. در سال 2005 "اسپیتزر" توانست برای اولین بار نور سیارات فراخورشیدی را شناسایی کند. در یک رصد دیگر ستارهشناسان بر این تصور هستند که احتمالا این تلسکوپ حتی موفق به ثبت برخی از ستارگان اولیه جهان شده است.
مریخنوردهای "اسپریت" و "آپورچونیتی"( روح و فرصت)
این مریخنوردهای ناسا که تنها برای ماموریت 90 روزه طراحی شده بودند، اکنون پس از پنج سال هنوز در حال بررسی سطح سیاره سرخ هستند. این کاوشگر اکتشاف مریخ دوقلو در ژانویه 2004 در دو سوی متضاد مریخ فرود آمدند. از آن زمان آنها به حرکت در سطح این سیاره، بررسی دهانهها و تپههای آن پرداختهاند.
از جمله اکتشافات بسیار این دو مریخنورد، شناسایی شواهد وجود آب مایع در سطح مریخ در سالهای دور است.
کاسینی-هویگنس
این فضاپیمای مشترک ناسا و ایسا در سال 1997 به فضا به مقصد سیاره زحل پرتاب شده و در سال 2004 به مقصد خود رسید. از آن زمان این فضاپیما به گردش در اطراف این جهان حلقهدار، ثبت تصاویر جالب از این حلقهها، قمرها و آبوهوای آن پرداخته است.
کاوشگر «هویگنس» از «کاسینی» جدا شده و یک سفر مستقل را به سوی قمر "تیتان" پیش گرفته که حاصل آن فرود در سطح جامد این قمر در سال 2005 بود. اگرچه فضاپیمای پیشین از زحل بازدید کرده اما کاسینی اولین فضاپیمایی بوده که در اطراف این سیاره گردش کرده و به بررسی دقیق این سیستم پرداخته است.
رصدخانه چاندرا
از سال 1999، رصدخانه پرتو ایکس «چاندرا» به اسکن و بررسی آسمانها در نور پرتو ایکس پرداخته و برخی از دورترین و عجیبترین رویدادهای نجومی را مشاهده کرده است.
از آنجایی که جو متراکم زمین به توقف میزان زیادی از پرتوهای ایکس پرداخته، ستارهشناسان قادر به مشاهده جهان در این نور پر انرژی و طول موج کوتاه نبودند تا اینکه "چاندرا" به فضا ارسال شد. این رصدخانه از چنان آینه وضوح بالایی برخوردار بوده که قادر به مشاهده منابع پرتو ایکس بسیار کمفروغتر از تلسکوپهای پرتو ایکس پیشین است.
در میان دیگر اولینها، چاندرا به نمایش اولین تصویر از اولین ستاره خرد شده باقیمانده از یک ابرنواختر را در زمان رصد باقیمانده «ذاتالکرسی« A به دانشمندان پرداخته است.
کاوشگر وایکینگ
هنگامی که کاوشگر «وایکینگ-1» ناسا در ژوئیه 1976 بر سطح مریخ فرود آمد، اولین بار بود که یک جسم ساخت دست بشر با یک فرود نرم بر سطح سیاره سرخ نشسته بود.
فرودگر وایکینگ 1 همچنین عنوان طولانیترین ماموریت سطح مریخ را با طول دوره شش سال و 116 روز در اختیار دارد. این فضاپیما همچنین اولین تصاویر رنگی را از سطح مریخ به زمین ارسال کرده و برای اولین به نمایش شمایل این سیاره پرداخت.
هابل
دوست داشتنیترین فضاپیمای ناسا، تلسکوپ فضایی هابل بوده که از شهرت جهانی برخوردار است. تصاویر آن به تغییر تصور انسان از جایگاه خود در کیهان پرداخته است. این رصدخانه همچنین جهان علم را تغییر داده و دستاوردهای بسیاری را در مسائل نجومی نصیب دانشمندان کرده است.
ناسا با ارسال یک تلسکوپ نوری برای نفوذ به آسمان از ورای جو متلاطم زمین در نهایت به ساخت ابزاری پرداخت که قادر به کشف سیارات، ستارگان، سحابیها و کهکشانها در جزئیات دقیق است.
آپولو
برترین ماموریت فضایی ناسا آپولو بوده که انسان را بر روی ماه قرار داد. نه تنها ارسال انسان به ماه جزء به یاد ماندنیترین بخشهای تاریخ بشریت بوده، بلکه این سفرها برای اولین بار توانستند نمونههای غیر زمین را به زمین انتقال داده و درک علمی بشر را از ماه تا حدی زیادی وسعت بخشند.
با بررسی دقیق و از نزدیک این قمر و انتقال سنگهای بسیاری از آن به زمین، فضانوردان آپولو به جمعآوری اطلاعات در مورد سن ماه، ترکیبات سازنده آن و حتی چگونگی آغاز آن پرداختند.
.: Weblog Themes By Pichak :.