دانشمندان موفق به بازسازی چهره زنی شدند که در حدود ۱۳۰۰۰ سال قبل از دنیا رفته بود.
به نقل از دیلی میل، این اسکلت که قدمت ۱۳۶۰۰۰ ساله دارد و در زیر زمین مدفون شده بود، در تایلند یافت شد.
کارشناسان با تخمین و برآورد توانستند چهره این زن را بازسازی کنند.
آنها دریافتند که این زن به هنگام فوت بین ۲۵ تا ۳۵ سال سن داشته و دارای خط آروارهای بلند و چشمهای بادامی ریز بوده است.
به باور آنها این زن از اجتماع آسیای جنوبی بوده است.
محققان بر این باورند که این اسکلت به قدیمیترین بقایای انسانی تعلق دارد که در زمین باستانی در تایلند کشف شده است.
آنها موفق شدند صورت این زن را که ۱۳ هزار و ۶۰۰ سال قبل و در پلیستوسن پایانی فوت شده بود، به صورت تقریبی و در شکل یک تصویر دو بعدی بازسازی کنند.
این تیم با اندازهگیری جمجمه، عضله، پوست و ابعاد صورت از ۷۲۰ زن معاصر که در ۲۵ کشور در سراسر جهان زندگی میکردند، موفق به بازسازی صورت این زن شدند.
جالب اینجاست که دانشمندان اندازه قد این زن را در حدود ۱۵۳ سانتیمتر اعلام کردند.
یافته های این محققان در مجله Antiquity به چاپ رسیده است.
محققان در یک سیستم جدید و با استفاده از باکتریهای درخشان راه حل جدیدی را برای شناسایی میدانهای مین و جلوگیری از قربانی شدن انسانهای بیگناه پیدا کردهاند.
به نقل از گیزمگ، هدف محققان از انجام این کار جلوگیری از قربانی شدن انسانهایی است که حتی پس از اتمام جنگ نیز به دلیل وجود این مینها جان خود را از دست می دهند.
روشهای فعلی برای ورود و پاکسازی میادین مین بسیار خطرناک بوده چرا که از انسانها برای این کار استفاده شده و علاوه بر این بسیار وقت گیر است.
اما محققان در این پژوهش جدید با دستکاری ژنتیک باکتریها کاری کردند که آنها در زیر تابش نور لیزر و در صورت وجود بخارات انفجاری تراوش شده از مینهای زمینی بدرخشند.
آنها با قرار دادن این باکتریها در دانههای پلیمری کوچک و پراکنده ساختن آنها در مناطق مشکوک به مینهای زمینی، از یک سیستم اسکن مبتنی بر لیزر برای اسکن و شناسایی محل مین های زمینی که در زیر سطح زمین مدفون شدهاند استفاده کردند.
محققان این سیستم را در یک میدان مین واقعی که تعداد زیادی مین در آنجا مدفون بود امتحان کرده و اظهار کردند که این سیستم با موفقیت توانست وجود و محل مینها را شناسایی کند.
با این حال آنها برای عملی کردن این روش جدید کارهای زیادی را باید انجام دهند.
تحقیقات این تیم در مجله Nature Biotechnology منتشر شده است.
کمتر از ۳ ماه پیش، نسل جدید سری LS از برند لکسوس در نمایشگاه خودروی دیترویت معرفی شد که ما در زومیت به بررسی آن پرداختیم و حالا، تنها چند ساعت مانده به شروع نمایشگاه خودروی نیویورک، این خودرو همراه با آپشنهای فنی و رفاهی سری F آمادهی حضور در این رویداد است. خودروی LS500 F Sport نهنتها راحتی و آرامش نسخهی اصلی را حفظ کرده، بلکه برای رانندگی تهاجمی در پیست نیز کاملا آماده شده است و حتی در بخش شاسی، متفاوت از نمونهی اصلی خواهد بود.
در نمای ظاهری؛ نسخهی F با تغییراتی در بدنه، علاوه بر افزایش جذابیت اسپرت، کاهش وزن هم به دنبال داشته است. جلوپنجره حالتی مات دارد و نسبت به نمونهی استاندارد، متفاوت به نظر میرسد. در این مدل، رینگها و آینههای جانبی نیز اختصاصی هستند و با رنگ مشکی تزئین شدهاند. صندلیهای اسپرت سری F، الهام گرفته از ابرخودروی افسانهای LFA، برای حس خوب رانندگی و حفظ بدن در پیچهای تند طراحی شده است و مثل مدل اصلی، لوکس و مبله نیست.
بهنیهسازیهای لکسوس، در بخش فنی LS500 نیز مشهود است و شامل سیستم VDM به معنی مدیریت دینامیک واحد خودرو (Vehicle Dynamics Integrated Management ) میشود که همزمان با تحلیل قدرت پیشرانه و شرایط حرکتی خودرو، سیستم کنترل لغزش، تعلیق پنوماتیک و فرمان الکتریکی را هماهنگ میکند. عملکرد لکسوس با این فناوری در رانندگیهای اسپرت و بهخصوص به هنگام فشار بر پیشرانه و حرکت سریع در مسیرهای منحنی، بسیار کارآمد است.
هرچند قوای فنی این خودرو تفاوتی با نسخهی استاندارد LS500 ندارد؛ اما به لطف بهینهسازیهای انجامشده، در سرعتهای بالا شتاب بهتری به همراه دارد. پیشرانهی ۶ سیلندر ۳.۵ لیتری با توربوشارژ دوگانه، قدرت ۴۱۵ اسب بخار و گشتاور ۶۰۰ نیوتنمتر تولید میکند که لکسوس LS را ظرف ۴.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرساند. این خودرو صرفا بهصورت دیفرانسیل عقب با جعبهدندهی ۱۰ سرعتهی اتوماتیک عرضه خواهد شد که رسیدن به نهایت سرعت ۲۶۰ کیلومتر بر ساعت را ممکن میکند.
نسخهی هیبرید LS500 F هم بهزودی قابل سفارش خواهد بود که با استفاده از دو موتور مجزا - که طبق چرخهی اتکینسون با پیشرانهی بنزینی عمل میکنند - قدرت ۳۵۰ اسب بخار و شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ۵.۲ ثانیه فراهم میکند. دیگر آپشن این خودرو، رینگهای سری F در سایز ۲۰ اینچ خواهد بود که ویژگیهای اسپرت آن را افزایش خواهد داد.
مدل استاندارد LS500، انتهای سال میلادی جاری به عرضهی عمومی گذاشته خواهد شد و مدتی بعد، نسخهی F هم قابل خرید خواهد بود. از این جهت، قیمت نمونهی اسپرت هنوز مشخص نیست؛ اما مدل استاندارد با آستانهی قیمت ۷۳ هزار دلار، برای رقابت با مرسدس کلاس S و آئودی A8 هیبرید آماده میشود.

محققان در حال کار بر روی هوش مصنوعی هستند تا بدینوسیله بتوان از همکاری رباتها برای شناسایی اجسام و انسانها بهره برد.
به نقل از انگجت، دانشمندان دانشگاه کرنل در حال طراحی یک سیستم هستند که اجازه میدهد رباتها و دیگر دستگاههای مستقل برای شناسایی و ردیابی اجسام با یکدیگر همکاری کنند.
در این سیستم هر ربات تصاویر گرفته شده خود را به یک واحد مرکزی میفرستد تا دوربینهای دیگر و اینترنت برای شناسایی اشیاء با یکدیگر همکاری کنند.
این گروه تصاویر را با یکدیگر ترکیب کرده و آنها را برای جمع آوری اطلاعات بیشتر با یکدیگر مقایسه میکنند.
به عنوان مثال، هنگامی که یک ربات در جمعیت به یک فرد مشکوک میشود، این تیم میتواند فرد را ردیابی کند و برنامههای ویژه ای را برای تعیین اینکه کدام دوربین برای ردیابی فرد مورد نیاز است ارائه کرده و بررسی کند که چه زمانی برای مداخله رباتها نیاز است.
محققان دانشگاه کرنل اظهار کردند که این سیستم هنوز در مراحل اولیه قرار داشته و برای اتمام و راه اندازی آن، کارهای زیادی باید انجام شود.
فضانوردان روسی و آمریکایی پس از پایان ماموریت اکسپدیشن 50 به همراه کپسول سایوز در قزاقستان فرود آمدند.
به نقل از اسپیس، این کپسول در ساعت 14:50 روز 21 فروردین به وقت تهران فرود آمده است.
ناسا فیلم فرود این کپسول را به صورت زنده پوشش داد.
کپسول فضایی سایوز MS-02 حامل آندری بوریسنکو و سرگئی ریژیکوف، خدمه روسی ایستگاه فضایی بینالمللی(ISS) و رابرت شین کیمبرو فضانورد آمریکایی بود.
متخصصان دانشگاه صنعتی نانیانگ و سازمان هواپیمایی کشوری سنگاپور مشغول کار روی یک سامانه تعیین مسیر هستند تا بتوانند ایمنی پهپادها را در این مسیرهای هوایی تضمین کنند.
به نقل از بی بی سی، گفته میشود در 10 سال آینده آسمان سنگاپور پر از پهپاد میشود. اما ممکن است ترافیک سنگینی که این پهپادها ایجاد میکنند خطرساز باشد. برای جلوگیری از سوانح احتمالی، محققان دانشگاه نانیانگ در تلاشند تا با راهاندازی یک سامانه هوشمند، مسیر حرکت پهپادها را در آسمان این کشور مشخص کنند.
لو کین هات از محققان این طرح گفت: در حال حاضر به دلیل اهمیت ایمنی در فضای شهری پهپادهای کمی پرواز میکنند ولی این موضوع در آینده اینگونه نخواهد بود و تعداد پهپادها افزایش خواهد یافت.
وی افزود: حریم هوایی در سنگاپور شدیدا محدود است و مناطق نظامی و پرواز ممنوع زیادی در آن وجود دارد و به همین دلیل ما تلاش میکنیم تا با تولید سامانهای موسوم به "دیوار مجازی" برای پهپادها مسیرهای مجاز را تعیین کنیم تا وارد این مناطق نشوند.
این سامانه میتواند مسیرهایی را که تعداد پهپاد در آنها زیاد است شناسایی کند و مسیرهای جایگزین را برای پرواز به پهپادها پیشنهاد دهد تا راحتتر پرواز کنند.
.: Weblog Themes By Pichak :.