یک مطالعهی جدید در دانشگاه کالیفرنیا لسآنجلس (UCLA) نشان میدهد که بخشی از عصبهای مغز ما نسبت به تصورات پیشین فعالتر هستند. این یافتهها نشان میدهند که مغز ما ترکیبی از کامپیوترهای آنالوگ و دیجیتال است و از این طریق میتوان راههای بهتری برای درمان اختلالات عصبی پیدا کرد.
تمرکز این مطالعه بر شاخههای متعدد سلولهای عصبی (دَندِریت) یا همان ساختارهای رشتهای بلند متصل به یک بدنهی پیازی شکل موسوم به تنهی سلولی (سوما) برای تشکیل عصبها معطوف بود. قبل از این تصور میشد دندریتها چیزی جز مجاری ارتباطی نیستند که سیگنال فعالیتهای الکتریکی تولیدشده در سوما را به سایر عصبها میرسانند؛ اما این مطالعه نشان داد که این شاخهها بهشدت فعال هستند و ۱۰ برابر تصور پیشین، سیگنال بیشتری ارسال میکنند.
این یافتهها تمامی باورهای پیشین را که سیگنالهای سوماتیک اصلیترین راه برای یادگیری و شکل دادن حافظه و ادراک ما هستند، به چالش میکشند.
مایانک مِهتا، نویسندهی ارشد این مقاله از دانشگاه یوسیاِلاِی، میگوید:
شاخههای سلولهای عصبی یا دندریتها بیش از ۹۰ درصد بافت عصبی را تشکیل میدهند. آگاهی از فعالیت بیشتر این سلولها نسبت به سوما، بهطور اساسی ماهیت درک ما نسبت به چگونگی محاسبات اطلاعات در مغز را تغییر میدهد. این موضوع میتواند به درک و درمان اختلالات عصبی کمک کند و ساخت کامپیوترهای شبیه به مغز را ممکن سازد.
محققان همچنین دریافتند که دندریتها برخلاف سیگنالهای فعالیت الکتریکی تولیدشده توسط سوماها، میتوانند ولتاژهای بادوامتری تولید کنند که در مجموع در مقایسه با ولتاژهای سوماتیک، بهمراتب قویتر هستند. آنها میگویند سیگنالهای عصبی با پالسهای الکتریکی کوتاه، شبیه به محاسبهی دیجیتال هستند و از این حیث رویدادهای «همهیاهیچ» محسوب میشوند، در حالی که جریانهای دندریتی (شاخهای) شباهت به محاسبات آنالوگ دارند.
مهتا میگوید:
ما دریافتیم که دندریتها دوگانه هستند و هر دو محاسبهی آنالوگ و دیجیتال را انجام میدهند که نسبت به کامپیوترهای تماماً دیجیتال متفاوت هستند، اما تا حدی نیز شبیه به کامپیوترهای کوانتومی آنالوگ هستند. یک باور ریشهای در علم عصبشناسی این بوده است که نورونها ابزارهای دیجیتال هستند. آنها هم میتوانند سیگنال تولید کنند و هم تولید نکنند. این نتیجه نشان میدهد که دندریتها تنها شبیه به دستگاههای دیجیتال رفتار نمیکنند. دندریتها سیگنالهای دیجیتال همهیاهیچ تولید میکنند، اما نوسانهای آنالوگ بزرگی نیز نشان میدهند که همهیاهیچ نیستند. این یک انقلاب بزرگ در علم عصبشناسی و باورهای ۶۰ سالهی آن است.
یک نورون با دندریتهایی که به رنگ سبز نمایش داده شدهاند.
واقعیت این است که دندریتها از نظر حجمی تقریباً ۱۰۰ برابر بزرگتر از سوماها هستند. از این رو، این احتمال وجود دارد که مغز ما برای محاسبهی اطلاعات، نسبت به باور پیشین، ۱۰۰ برابر ظرفیت بیشتری داشته باشد.
تیم محققان دانشگاه UCLA در خلال این کشف توانستند الکترودهایی به مغز موشها و در کنار دندریتها پیوند بزنند. این یک روش جدید نسبت به شیوهی قبلی بود که سنسورها را بهطور مستقیم روی دندریتها قرار میدادند و با این کار باعث نابود شدن دندریتها و عدم توانایی در اندازهگیری فعالیت آنها میشدند. دانشمندان دریافتند که دندریتها در هنگام خوابیدن موشها ۵ برابر فعالتر از سوماها هستند و در هنگام بیداری و حرکت آنها نیز ۱۰ برابر فعالتر عمل میکنند. این کشف نشان میدهد که یادگیری احتمالاً نسبت به آنچه قبلاً تصور میشد، با انعطافپذیری بیشتری صورت میگیرد.
جیسون مور، محقق فوق دکترا از این دانشگاه و یکی از نویسندگان این مقاله، میگوید:
در بسیاری از مدلهای پیشین، فرض بر این بود که یادگیری زمانی اتفاق میافتد که سلولهای دو نورون در یک زمان فعال میشوند. یافتههای ما نشان میدهند که یادگیری ممکن است وقتی نورون ورودی همزمان با یک دندریت فعال است، رخ دهد. بهعلاوه، بخشهای متفاوت دندریتها میتوانند در زمانهای متفاوت فعال شوند که نشاندهندهی انعطافپذیری بیش از انتظار در یادگیری درون یک نورون مجزا است.
مهتا میافزاید:
به سبب مشکلات تکنولوژیکی، تحقیق در مورد کارکرد مغز بهطور گستردهای روی بدنهی سلولی انجام میشود. با این حال ما راز زندگی عصبها، بهخصوص در شاخههای عصبی گسترده را کشف کردهایم. این نتایج درک ما از چگونگی محاسبات نورونها را بهطور کلی تغییر میدهد.
این تحقیق در مجلهی ساینس به چاپ رسیده است.
اگر به مشخصات فنی گوشیهای آیفون توجه و آن را با مشخصات فنی گوشیهای اندروید معرفیشده در همان بازهی زمانی مقایسه کنید، مطمئنا به این نکته پی خواهید برد که آیفونهای اپل از رم کمتری بهره میبرند. به همین دلیل بسیاری از کاربران فکر میکنند که سیستمعامل آیاواس رم کمتری استفاده میکند و به همین دلیل شاهد استفاده از رم بیشتر در گوشیهای هوشمند اندروید هستیم. اما آیا این نظر درست است؟ در این مطلب به بررسی دقیق این موضوع خواهیم پرداخت. با زومیت همراه باشید.
رم (RAM)
اولین چیزی که باید به آن اشاره کنیم، این است که منظور ما از رم در این مطلب حافظهی دسترسی تصادفی (RAM) است که برای اجرای اپلیکیشنها توسط پردازنده مورد استفاده قرار میگیرد. توجه کنید که منظور ما از رم، حافظهی ذخیرهسازی گوشیها نیست.
در زیر نگاهی به میزان رم ارائهشده در گوشیهای اپل، سامسونگ، الجی و نکسوس خواهیم داشت.
سال | آیفون | سامسونگ | الجی | دیگر |
---|---|---|---|---|
۲۰۱۶ |
آیفون ۷: ۲ گیگابایت آیفون ۷ پلاس: ۳ گیگابایت |
گلکسی اس ۷ : ۴ گیگابایت گلکسی اس ۷ اج: ۴ گیگابایت |
الجی جی ۵: ۴ گیگابایت الجی وی ۲۰: ۴ گیگابایت |
گوگل پیکسل: ۴ گیگابایت گوگل پیکسل ایکسال: ۴ گیگابایت |
۲۰۱۵ |
آیفون ۶ اس: ۲ گیگابایت آیفون ۶ اس پلاس: ۲ گیگابایت |
گلکسی اس ۶: ۳ گیگابایت گلکسی اس ۶ پلاس: ۳ گیگابایت گلکسی اس ۶ اج پلاس: ۴ گیگابایت |
الجی جی ۴: ۳ گیگابایت الجی وی ۱۰: ۴ گیگابایت |
نکسوس ۵ ایکس: ۲ گیگابایت نکسوس ۶ پی: ۳ گیگابایت
|
۲۰۱۴ |
آیفون ۶: یک گیگابایت آیفون ۶ پلاس: یک گیگابایت |
گلکسی اس ۵: ۲ گیگابایت |
الجی جی ۳ (مدل ۱۶ گیگابایتی): ۲ گیگابایت الجی جی ۳ (مدل ۳۲ گیگابایتی): ۳ گیگابایت |
نکسوس ۶: ۳ گیگابایت |
۲۰۱۳ | آیفون ۵ اس: یک گیگابایت | گلکسی اس ۴: ۲ گیگابایت | الجی جی ۲: ۲ گیگابایت | نکسوس ۵: ۲ گیگابایت |
همانطور که مشاهده میکنید، آیفون همیشه رم کمتری نسبت به دستگاههای اندروید دارد. در این بین تنها میتوان به نکسوس ۵ ایکس اشاره کرد که همزمان با آیفون ۶ اس همچنان با ۲ گیگابایت رم به بازار عرضه شد.
تصور بسیاری از کاربران این است که گوشی آیفون با وجود استفادهی کمتر از رم، تجربهی کاربری بهتری ارائه میدهد. هنگامی که شما در وب برای دلیل این تفکر جستجو کنید، با پاسخها و توضیحات مختلفی مواجه خواهید شد که در برخی از آنها گفته میشود مشکل اندروید جاوا است و به همین دلیل این سیستمعامل نیاز به رم بیشتری دارد؛ چراکه به دلیل اجزای مختلف این پلتفرم منابع بیشتری مصرف میشود. اما در این مطلب قصد داریم این موضوع را بهطور دقیق بررسی کنیم و ببینیم آیا اینکه اندروید رم بیشتری نسبت به آیاواس استفاده میکند صحت دارد یا نه.
رم آزاد چیست؟
مدیریت حافظه در دستگاههای محاسباتی مدرن امروزی از جمله پیسی، لپتاپ، تبلت و گوشی هوشمند کاری بسیار پیچیده و سخت است. رم در رایانههای قدیمی شامل دو بخش بود: بخشی از آن برای سیستمعامل و بخش دیگر برای برنامههای در حال اجرا و دادههای مرتبط با آن برنامهها مورد استفاده قرار میگرفت. اما شرایط برای رم رایانهها با معرفی اعمال چندوظیفگی و ظهور حافظهی مجازی (VM) تغییر کرد. در این اینجا قصد نداریم به جزئیات کامل در مورد حافظهی مجازی بپردازیم؛ اما این بخش اساسا به هر برنامه اجازه میدهد در فضای آدرس مجازی مخصوص به خود اجرا شود.
این یعنی در اندروید و آیاواس بخشی از رم به سیستمعامل اختصاص مییابد و بخشهای دیگری از رم برای اجرای هر اپلیکیشن به آن اپ اختصاص داده میشود. هر میزان از حافظهی رم را که مورد استفاده قرار نگرفته باشد، رم آزاد میگویند. اما جالب است بدانید که داشتن رم آزاد به معنای بهینه نبودن است. بهعنوان مثال با استفاده از کش میتوان تمامی ورودیها و خروجیها (I/O) را بهبود داد؛ اگرچه کش کردن اطلاعات اهمیت دارد اما این موضوع اهمیتی بیشتر از اپلیکیشنهای در حال اجرا ندارد. بنابراین سیستمعامل میتواند از رم آزاد برای کش کردن اطلاعات استفاده کند. در این حالت اگر یک اپلیکیشن به رم بیشتری نیاز داشته باشد، بخشی از حافظهی رم که به کش اطلاعات اختصاص دارد؛ به اپلیکیشن یادشده اختصاص مییابد. تمامی این فعالیتها توسط سیستمعامل انجام میشوند. این یعنی در یک سیستمعامل خوب، حافظهی رم آزاد کمتری باید در دسترس باشد؛ اما دقت داشته باشید که رم در دسترس را با رم آزاد اشتباه نگیرید. رم در دسترس یعنی بخشی از حافظهی رم که مورد استفاده قرار گرفته است، اما میتوان سریعا از آن بخش برای اهداف دیگری استفاده کرد.
هنگامی که بخواهید از رم آزاد دستگاه خود استفاده کنید، بهعنوان مثال اپلیکیشنهای بیشتری را در حال اجرا قرار دهید؛ متوجه خواهید شد که حافظهی رم بسیار بیشتر از آن است که فکر میکردید. سیستمعاملهای مدرنی چون اندروید و آیاواس سیستمهای مختلفی دارند که با استفاده از این سیستمها از رم خالی دستگاه مجددا استفاده میکنند. در نتیجه این امر تعداد زیادی واژه و قانون برای مدیریت رم وجود دارد که از جمله میتوان به فعال، غیرفعال، آزاد، میانگیردار، کش شده و ... اشاره کرد.
در نهایت باید بدانید که آزاد بودن بخشی از رم در واقع نکتهی مثبتی محسوب نمیشود؛ اما هر چه رم در دسترس بیشتر باشد، عملکرد سیستمعامل بهتر ارزیابی میشود؛ چراکه در این حالت سیستمعامل میتواند رم در دسترس را برای وظایفی که اهمیت بیشتری دارند، مورد استفاده قرار دهد. بهعنوان مثال کش کردن اطلاعات در رم اهمیت کمتری نسبت به اجرای اپلیکیشنها دارد.
آیا اندروید نسبت به آیاواس از رم بیشتری استفاده میکند؟ پس از ریبوت کردن آیفون ۷ و نکسوس ۵ ایکس، در تست انجامشده توسط androidauthority، میزان حافظهی رم در دسترس آیاواس معادل ۷۳۰ مگابایت بوده، در حالی که حافظهی رم در دسترس دستگاه اندروید یادشده پس از ریبوت، ۸۴۰ مگابایت بوده است. از آنجا که آیفون ۷ و نکسوس ۵ ایکس هر دو مجهز به ۲ گیگابایت رم هستند، پس میتوان گفت اندروید ۱۰۰ مگابایت رم کمتری نسبت به آیاواس استفاده کرده است.
Resident Set Size
درست مثل رم آزاد که با رم در دسترس تفاوت دارد، در اینجا نیز بین حجم مجازی یک برنامه و حجم واقعی تفاوت وجود دارد. فرض کنید یک اپلیکیشن از سیستمعامل یک مگابایت حافظهی رم درخواست میکند تا بتواند یک عکس را از حافظهی داخلی دستگاه بارگذاری کند. در این لحظه که اپلیکیشن درخواست حافظه دارد، حافظهی مجازی اپلیکیشن افزایش مییابد؛ ولی سیستمعامل تا این لحظه به اپلیکیشن یادشده رم فیزیکی اختصاص نخواهد داد. بنابراین مقدار حافظهی فیزیکی مورد استفاده توسط اپلیکیشن افزایش نخواهد یافت. پس از آنکه اپلیکیشن فایل مورد نظرش را خواند و شروع به نوشتن روی حافظهی رم کرد، سیستمعامل بخشی از رم فیزیکی را در اختیار اپلیکیشن مورد نظر قرار میدهد. دقت کنید که اگر فقط نیمی از حافظهی درخواست شده مورد استفاده قرار بگیرد، شاید سیستمعامل یک مگابایتِ کامل از حافظهی فیزیکی رم را در اختیار اپ قرار ندهد و احتمالا مقدار کمری در اختیار آن قرار خواهد داد.
بخشی از رم که در واقع توسط یک اپلیکیشن اشغال شده است، بهعنوان Resident Set Size یا بهاختصار RSS نامیده میشود. این ویژگی نشان میدهد که هر اپلیکیشن در واقع چقدر رم برای اجرا شدن نیاز دارد. در اندروید و آیاواس میتوان با استفاده از ابزارهای توسعهی مختلف، لیستی از اپلیکیشنهای در حال اجرا را با مقدار حافظهی مورد استفاده توسط هر اپ مشاهده کرد.
برای تست این ایده که اپلیکیشنهای اندروید نسبت به اپلیکیشنهای آیاواس از رم بیشتری استفاده میکنند، ما تعدادی بازی و اپلیکیشن روی دو گوشی مورد اشاره نصب و پس از اجرای هر اپلیکیشن میزان RSS آن را بررسی کردهایم. در هر مورد پس از نصب اپلیکیشن، اطمینان حاصل کردهایم که اپ یادشده در حال اجرا باشد و کاری انجام دهد. به عنوان مثال در بازی Crossy Road چندین تپ انجام دادهایم تا جوجهی داخل بازی از اولین جاده گذر کند. همچنین در اپلیکیشن مایکروسافت رود یک سند متنی را باز و چند کلمه را در آن ویرایش کردهایم. و در مورد سایر اپلیکیشنها نیز به همین صورت آنها را فعال نگهداشتهایم.
همانطور که در نمودار بالا مشاهده میکنید، نتایج مختلفی پس از اجرای اپها و بازیها به دست آمده است. در بازی Crossy Road سیستمعامل اندروید از ۳۸۳ مگابایت رم استفاده کرده و این در حالی است که همین بازی در آیاواس از ۳۰۸ مگابایت رم استفاده کرده است. اما در بازی Temple Run 2 سیستمعامل اندروید ۲۱۱ مگابایت و سیستمعامل آیاواس از ۳۶۴ مگابایت رم استفاده کرده است. در کل با میانگین گرفتن از این آمار مشخص میشود که اپلیکیشنهای اندروید نسبت به اپلیکیشنهای آیاواس ۶ درصد بیشتر رم استفاده میکنند. اما با این حال اپلیکیشنهای آیاواس حجم بیشتری نسبت به اپهای اندروید دارند.
لازم به ذکر است که در تست یادشده هیچیک از اپلیکیشنهای اندروید و آیاواس بیشتر از ۴۰۰ مگابایت رم مصرف نکردند. البته این را میدانیم که مطمئنا اپلیکیشنها و بازیهای سنگینتری برای هر دو سیستمعامل یادشده وجود دارند؛ اما نکتهی مهمی که باید به آن اشاره کنیم، این است که برای اجرای هیچ اپلیکیشنی نیاز به ۴ گیگابایت رم در اندروید یا آیاواس نخواهید داشت. پس از بوت کردن هر دو دستگاه مورد آزمایش، ۷۰۰ مگابایت حافظهی رم در دسترس توسط این دو گوشی ارائه میشود و بنابراین بازیهایی مثل Crossy Roadd و تمپل ران بدون هیچ مشکل خاصی روی هر دو دستگاه اجرا میشوند.
پسزمینه و پیشزمینه
RSS اندازهگیری شده در تصویر بالا برای اپلیکیشنهای پیشزمینه دستگاه است. منظور از اپلیکیشنهای پیشزمینه، مواردی هستند که در آن لحظه کاربر در حال تعامل با آنها است و در واقع آن اپلیکیشنها در لحظهی مورد نظر در حالت اجرا هستند. اما در هر دو سیستمعامل اندروید و آیاواس امکان قرار دادن یک اپلیکیشن در پسزمینه و اجرای یک اپلیکیشن دیگر وجود دارد. وقتی که شما در حال کار با یک اپلیکیشن هستید و سپس یک اپلیکیشن جدید اجرا میکنید، اپ قبلی به حالت پسزمینه خواهد رفت و اپ جدید در حالت پیشزمینه قرار میگیرد. سیستمعاملها نسبت به اپهای پیشزمینه رفتاری متفاوت با اپلیکیشنهایی که در پسزمینهی هستند، خواهند داشت.
مورد کلیدی در این شرایط تجربهی کاربری است. اگر در حال استفاده از اپلیکیشن جیمیل باشید و سپس اپلیکیشن solitaire را اجرا کنید و به بازی با آن مشغول شوید، شاید بخواهید مجددا پس از مدتی بازی کردن اپ جیمیل را باز کنید. انتظار کاربر این است که پس از خارج شدن از اپلیکیشن جیمیل، این برنامه همچنان در حالت اجرا باشد. اما در روند جابهجایی بین اپلیکیشنها و بازیهای مختلف، گاهی امکان دارد شما پس از باز کردن یک بازی و خارج شدن از آن، چند روز بعد مجددا آن را باز کنید. سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا پس از چند روز، در صورتی که بازی solitaire را مجددا باز کنید، ادامهی مراحل را انجام خواهید داد یا بازی از اول اجرا میشود؟
بر اساس آمار RSS بالا اگر در حال استفاده از اپلیکیشن ورد مایکروسافت باشید و سپس بازی Crossy Road را اجرا کنید و پس از آن مجددا به اپ ورد بازگردید و بعد از آن هم بازی تمپلران ۲ را اجرا کنید، دستگاه شما حدود ۷۵۰ مگابایت رم در دسترس نیاز خواهد داشت. این یک محدودیت در رم در دسترس است. توجه داشته باشید که سناریوی مطرحشده در آیفون ۷ و نکسوس ۵ ایکس نتایج یکسانی به دنبال خواهد داشت. اگر پس از باز و بسته کردن اپهای یادشده مجددا به یک اپلیکیشن دیگر مراجعه کنید، حافظهی دستگاه باید این اپلیکیشنها را در پسزمینه نگه دارد و علاوه بر آن یک اپلیکیشن جدید هم اجرا کند که در این لحظه رم بیشتری از رم در دسترس دستگاه نیاز خواهید داشت. در این لحظه چه اتفاقی خواهد افتاد؟
اولویت سیستمعامل این است که اپلیکیشن جدید را بارگذاری و اجرا کند؛ اما در شرایطی که رم در دسترس کافی وجود نداشته باشد، باید اتفاقاتی رخ دهد. در یک دسکتاپ یا یک سرور آنچه بهطور مرسوم در این شرایط رخ میدهد این است که سیستمعامل از هارد دیسک بهعنوان فضای ذخیرهسازی موقت برای نگهداشتن اپلیکیشنها در حالت پسزمینه استفاده میکند. این روش عملکرد کندی دارد. این یعنی برنامههای قدیمیتر از حافظهی رم دستگاه خارج یشوند و روی حافظهی ذخیرهسازی در حالت پسزمینه قرار داده خواهند شد. اگر نیاز به اجرای مجدد یکی از اپهای نگهداشته شده در پسزمینه داشته باشید، همین فرآیند مجددا تکرار میشود.
اما در سیستمعامل اندروید از حافظهی ذخیرهسازی برای نگهداری اپلیکیشنها در حالت پسزمینه استفاده نمیشود؛ چراکه سرعت نوشتن حافظهی ذخیرهسازی کم است و علاوه بر این امکان دارد با خطای خارج از حافظه مواجه شوید. بنابراین در اندروید و آیاواس باید فرآیند متفاوتی نسبت به دسکتاپها انجام شود. یکی از روشهایی که توسط اندروید مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از مبادلهی فشردهسازی شده است. سیستمعامل در این روش به دنبال بخشهایی از حافظه میگردد که قبلا به هارد دیسک دستگاه انتقال داده شدهاند و بهجای نوشتن اطلاعات این بخشها در حافظهی ذخیرهسازی، آنها را بهصورت فشرده در حافظهی رم نگه میدارند. با فشرده شدن اطلاعات در حافظهی رم، میزان رم در دسترس افزایش خواهد یافت. بد نیست اشاره کنیم تکنیکی مشابه با روش یادشده در سیستمعامل مکاواس و از زمان انتشار نسخه ۱۰.۹ این سیستمعامل به کار گرفته میشود.
مشکل فشردهسازی اینجا است که این روش نسبت ثابتی ندارد. اگر بخشهای مختلف حافظهی رم، بخشی از یک متن یا یک نوع دادهی ساده را در خود نگهداشته باشند، نسبت فشردهسازی بالا خواهد بود و مقدار حافظهی رم در دسترس افزایش مییابد. در هر صورت اگر اطلاعات از قبل فشردهسازی شده باشند، بهعنوان مثال یک عکس JPEG که در رم ذخیره شده است، فشردهسازی این فایل فضای زیادی از رم آزاد نخواهد کرد. علاوه بر این فشردهسازی فایلهایی که خود از نوع فشرده هستند باعث مصرف بیشتر پردازندهی مرکزی خواهد شد.
در هر صورت استفاده بیشتر از سیپییو و نسبتهای ناشناختهی فشردهسازی اهمیت زیادی دارد. اگر سیستمعامل نتواند حافظهی رم مورد نیاز خود را خالی کند، چارهای جز حذف اپلیکیشنهای موجود در رم وجود ندارد. استفاده از برخی الگوریتمهای هوشمند در سیستمعامل تشخیص میدهد که چه اپلیکیشنهایی در پسزمینه باید حذف شوند و کدام اپلیکیشنها باید همچنان در حافظهی رم نگهداشته شوند. اگر سیستمعامل تصمیم بر حذف یک اپلیکیشن از پسزمینه بگیرد، اپ یادشده باید اطلاعات نهایی را ذخیره کند و برای حذف شدن از رم آماده شود.
پس از ریاستارت شدن اپلیکیشنی که از رم حذف شده است، این اپ به دنبال اطلاعات ذخیره شده خواهد گشت و دادههای مختلفی که در هنگام حذف شدن از رم ذخیره کرده است، مجددا بارگذاری خواهد کرد. اما درهرحال این فرآیند کمی طول میکشد و این اپ نمیتواند با سرعتی معادل سرعت باز شدن اپهای موجود در پسزمینهی دستگاه، اجرا شود. برای مثال میتوان به صفحات وب اشاره کرد. اگر یک مرورگر توسط سیستمعامل از حافظهی رم پاک شود، پس از اجرای مجدد این اپلیکیشن، صفحاتی که در موقع حذف از رم توسط سیستمعامل در آن باز بودند، مجددا بارگذاری خواهند شد. در حالت مطمئنا اپلیکیشن مرورگر کپی صفحات وب بارگذاری شدهی قبلی را ذخیره نکرده، بلکه آدرس URL آنها را ذخیره کرده است تا پس از اجرای مجدد اپ، صفحاتی که کاربر قبلا باز کرده را بارگذاری کند.
در تست ما، گوشی هوشمند نکسوس ۵ ایکس توانست ۲ بازی را در پسزمینه نگه دارد. این دو بازی سابوی سرفر و Crossy Road بودند و بدون هیچ مشکلی توانستیم بین این دو بازی سوئیچ کنیم. اما پس از باز کردن یک بازی سوم (تمپل ران ۲)، یکی از بازیهایی که از قبل در رم بارگذاری شده است، از این حافظه حذف خواهد شد؛ چراکه رم در دسترس کافی برای اجرای بازی سوم در اختیار سیستمعامل نبوده است.
آیاواس نیز از تکنیکهایی مشابه اندروید بهره میگیرد. در هر صورت، بر اساس مشاهدات ما به نظر میرسد آیاواس ترفند دیگری نیز به کار میگیرد. مشخصا آیاواس نیز برای آزاد کردن رم، اپلیکیشنها را از این حافظه پاک میکند و این فرآیند در چندین تست ما کاملا مشهود بود. اما در هر حال این مورد در اندروید بیشتر از آیاواس انجام میشود. آیاواس از یک روش دیگر بهمنظور کاهش حجم اپلیکیشنها بهره میبرد تا بدین طریق نیازی به پاک کردن اپلیکیشن از رم نباشد. بهعنوان مثال همانطور که اشاره کردیم، بازی Crossy Road پس از اولین اجرا در این سیستمعامل ۳۰۸ مگابایت از رم را اشغال میکند. اما پس از انتقال این بازی به پسزمینه، مشاهده کردیم که آیاواس بر اساس آمار ارائهشده در بخش RSS، فقط ۱۰ مگابایت برای این بازی مصرف میکند. مشخصا این اپلیکیشن از حافظهی پسزمینه رم پاک نشده بود و وقتی از یک اپ دیگر به این بازی سوئیچ کردیم، بازی از همان قسمتی که دفعهی قبل در حال اجرا بود، ادامه یافت و به عبارت دیگر بازی مجددا بارگذاری نشد. اما پس از سوئیچ به بازی یادشده، بر اساس اطلاعات RSS، این بازی بیش از ۱۰۰ مگابایت از رم را اشغال میکند و این مورد حتی به ۲۰۰ مگابایت هم میرسد؛ اما نکتهی مهم و جالب این است که هیچگاه مصرف رم بازی یادشده به ۳۰۸ مگابایت بارگذاری اولیه نمیرسد.
در تست ما با آیفون ۷ دو بازی را همانند تست اندروید بهطور همزمان اجرا کردیم و سوئیچ بین این دو بازی بهسرعت و بدون هیچ مشکلی انجام میشد اما پس از اجرای بازی سوم همچنان توانستیم بین بازیها سوئیچ کنیم و هیچکدام از آنها توسط سیستمعامل از رم پاک نشدند.
اینکه آیاواس دقیقا چگونه توانستهاست این فرآیند مدیریت رم را انجام دهد، هنوز دقیقا مشخص نیست. اپل در این مورد هیچ جزئیاتی منتشر نکرده و در مورد روش کارکرد داخلی آیاواس اطلاعاتی در اختیار عموم قرار نداده است. آیا اپل از روش فشردهسازی ارائهشده در مک اواس در سیستمعامل موبایلی خود بهره گرفته است؟ آیا این سیستمعامل از سیستم بسیار بهینهسازی شدهی بخشبندی حافظهی رم استفاده میکند و اطلاعات فقط خواندنی را در حافظهی ذخیرهسازی دستگاه قرار میدهد؟ ما در اینجا مقایسهای منصفانه ارائه دادهایم و طرفدار هیچ برند خاصی نیستیم ولی اگر بخواهیم صادقانه قضاوت کنیم، باید گفت روش استفاده از حافظهی رم توسط اپل در سیستمعامل آیاواس بسیار شگفتانگیز است.
جمعبندی
نهایتا باید گفت بر اساس اطلاعات ارائهشده در این مقاله نمیتوان گفت که آیاواس نسبت به اندروید از رم کمتری استفاده میکند. در واقع بهتر است بگوییم آیاواس از روش بهتری برای کار با اپلیکیشنهای موجود در پسزمینهی سیستمعامل بهره میبرد و بهینهترین استفاده را از حافظهی رم میکند. در کل به نظر میرسد میزان استفاده از رم در اپلیکیشنهای اندروید در حالت پسزمینه و پیشزمینه تفاوت چندانی نمیکند. اما در آیاواس خلاف این موضوع صدق میکند؛ چراکه در این سیستمعامل اپلیکیشنهای پسزمینه از رم بسیار کمتری نسبت به حالتی که در حال اجرا هستند، استفاده میکنند.
به نظر میرسد بهمنظور جبران روش عملکرد اندروید با اپلیکیشنهای پسزمینه، شرکتهای مختلف یک یا دو گیگابایت رم اضافه در دستگاههای اندروید خود در نظر میگیرند تا عملکرد کلی سیستمعامل با عملکرد سیستمعامل رقیب یعنی آیاواس یکسان شود. البته که استفاده از رم اضافه یک روش بسیار کاربردی است؛ اما مطمئنا ما نیز ترجیح میدهیم که اندروید بتواند اپلیکیشنهای موجود در حافظهی رم را بهتری مدیریت کند.
نظر شما در این مورد چیست؟
محققان موفق به توسعه اپلیکیشنی شدند که وضعیت آب و هوا را به صورت واقعیت مجازی VR برای کاربران به اجرا در میآورد.
به نقل از انگجت، این اپلیکیشن جدید که AccuWeather نام دارد با بهره گیری از هدست واقعیت مجازی Gear VR سامسونگ، وضعیت آب و هوا را به کاربران اعلام میکند.
AccuWeather با استفاده از فناوری واقعیت مجازیVR ، اخبار روزانه مرتبط با آب و هوا و تصاویر وقایع آب و هوایی را در قالب ویدئوهای 3600 درجه در اختیار کاربران قرار میدهد.
این کلیپ های 360 درجه بسیار جذاب و هیجان انگیز بوده و نمونه آن یک ویدئو از یک گردباد در ایالت کلرادو آمریکا است.
هر هفته ویدئوهای جدید در AccuWeather به روز رسانی خواهد شد و این اپلیکیشن در حال حاضر در فروشگاهOculus به صورت رایگان قرار دارد.
کمپانی Nuovo موفق به توسعه یک آیینه هوشمند با صفحه نمایش لمسی شده که درست مثل گوشیهای هوشمند عمل کرده و میتواند مانند یک دستیار شخصی برای کاربران عمل کند.
به نقل از ایندین اکسپرس، تمام چیزی که یک کاربر به آن نیاز دارد، اتصال به وای-فای و یک سیستم عامل اندروید برای دانلود اپلیکیشن همراه این فناوری است.
این آیینه هوشمند همانند یک گوشی همراه عمل کرده و اطلاعیهها را از سایتهای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر به روز رسانی کرده و به کاربر ارائه میدهد.
این فناوری هوشمند همچنین آخرین اخبار مهم منتشر شده را ارائه کرده، به فیلم های یوتیوب دسترسی دارد و حتی میتواند برای کاربر از طریق اوبر خودرو بگیرد.
این آیینه که بر اساس سیستم عامل مبتنی بر لینوکس طراحی شده به دستگاههای مختلف متصل شده و آنها را اجرا میکند.
در ساخت این آیینه هوشمند از مواد محکمی استفاده شده و کاربر میتواند به دلخواه خود آن را هر کجا که میخواهد نصب کند.
این آیینه به تقویم گوگل مجهز بوده و به راحتی تمام برنامهها و قرارهای ملاقات کاربر را به وی یادآوری میکند. همچنین کاربر از این طریق میتواند به ایمیلهای خود دسترسی پیدا کند.
به گفته شرکت سازنده، این آیینه از امنیت بالایی برخوردار بوده و دادههای شخصی کاربران بر روی آن ذخیره نمیشود.
این فناوری در ماه فوریه امسال در چهار اندازه مختلف روانه بازار شد.
اسموتی تمشک و آواکادو
اسموتی کرمی آواکادو ظاهری شگفت انگیز به نوشیدنی صبحانهی شما می دهد. این نوشیدنی حاوی فقط ۲۴۹ کالری در هر وعده. این اسموتی انرژی لازم برای شروع یک روز بدون کالری اضافی را به شما هدیه می دهد.
مافین پرتغال توت فرنگی
شما عاشق ترکیب توت فرنگی و پرتقال در این مافین کم کالری خواهید شد. با یک تغییر غیر معمول طعم ریحان را امتحان کنید، اضافه کردن ریحان به ترکیب این صبحانه، معجون میوهی شما را منحصربه فرد خواهد کرد.
مافین های بدون شیرینی اما خوشمزه
دیگر دوست ندارید مافین های شیرین را امتحان کنید؟ پس این مافین بدون شیرینی را امتحان کنید. شما عاشق طعم گوشت دودی شده ی کانادایی خواهید شد. طعم تازه این مافین که ترکیبی از فلفل دلمه ای قرمز و پیازچه است، شما را جذب خود خواهد کرد.
صبحانه پارفیت
پارفیت (دسری فرانسوی که از ترکیب خامه، بستنی، ژله و تکههای میوه تهیه میشود). رژیم کم چربیتان را با میوه های غنی از ویتامین همراه کنید تا روزتان را با یک تغذیهی عالی شروع کرده باشید. این پارفیت خوشمزه در هر وعده فقط ۲۴۸ کالری انرژی دارد.
تاکو، صبحانهای سریع
تاکو غذای سنتی مکزیک است که از یک نان پخته شده از آرد ذرت یا گندم تشکیل شده که دور محتویات داخلی را می گیرد. داخل تاکو میشود چیزهای متنوعی قرار داد. از گوشت تا مرغ و غذای دریایی و سبزیجات و حتی پنیر. تاکو معمولاً با دست خورده میشود و سرو آن با سس سالسا یا آووکادو همراه است. معمولاً تاکوها را به دو دسته با نان سخت و نان نرم تقسیم میکنند. تاکو به پیش از دوران ورود اروپایی ها به مکزیک بر میگردد. در نوشتههای اسپانیایی موجود است که به هنگام پذیرایی از آنها در مکزیک، تاکو سرو شده است. صبحانۀ تاکو با پنیر چدار کم چرب، جایگزین مناسبی برای تخم مرغ است که می تواند یک گزینه ی رضایت بخش و سالم برای صبحانه ی شما باشد.
ساندویچ تخم مرغ و سالمون (گوشت ماهی سالمون/ آزاد)
سالمون دودی و سفیده تخم روی یک مافین گندم، یک صبحانه مقوی و کامل است. اگر با یک تکه میوه و یک لیوان از آبمیوه صد در صد طبیعی همراهش کنید، یک وعدهی غذایی قابل توجه خواهید داشت.
فریتاتای پیاز و سبزیجات
(فریتاتا یک غذای سنتی ایتالیایی با پایۀ تخممرغ میباشد که شباهتهای زیادی با املت داشته و به طور سنتی با مخلفاتی چون گوشت، پنیر، تره و پاستا پر میشده است.) این املت ایتالیایی خوشمزه با هر نوع سبزی ای می تواند همراه شود، شما می توانید جعفری، شوید، گشنیز و مرزنجوش را با آن امتحان کنید.
پنکیکهای سالم
با داشتن ترکیبی از مواد غذایی سالم، شما می توانید از ساختن پنکیک های خانگی به دست خودتان در روزهای شلوغ هفته، از صبحانه تان لذت ببرید.
تکنسینهایی که در حال بازرسی از تلسکوپ فضایی بزرگ جیمز وب و آینههای طلایی بزرگ آن هستند از نورهای مخصوص برای بازرسی از آن استفاده کردند.
به نقل از ناسا، مهندسان برای کنترل این تلسکوپ فضایی که هم اکنون در مرکز فضایی گودارد ناسا قرار دارد، تمام چراغها را خاموش کرده و از نورهای ماورا بنفش برای بررسی راحتتر عیوب این تلسکوپ در تاریکی استفاده کردند.
"کریس گان" عکاس ناسا توانسته با استفاده از دوربین خود تصویری شبه مانند را از این تلسکوپ فضایی برای مردم به ارمغان بیاورد.
او برای ثبت این تصویر، شاتر دوربین را به مدت طولانیتری باز گذاشته به همین دلیل تصویر تکنسینهایی که در حال حرکت بودند، تار به نظر میرسد.
تلسکوپ فضایی "جیمز وب" یک تلسکوپ فضایی بسیار پیشرفته است که بزرگترین تلسکوپ فضایی جهان محسوب میشود. جیمز وب قرار است که وضوح و حساسیت بیسابقهای را با استفاده از طول موج بلند (نارنجی-قرمز) نور مرئی، و از طریق مادون قرمز نزدیک به اواسط مادون قرمز (۰٫۶–۲۷ میکرومتر)، را ارائه دهد. این تلسکوپ با همکاری سازمانهای فضایی ناسا و ایسا در حال ساخت است. تلسکوپ جیمز وب که یک ابزار جانشین برای تلسکوپ فضایی هابل و تلسکوپ فضایی اسپیتزر است قرار است تا سال ۲۰۱۸ تکمیل گردد و به وسیلهٔ موشک آریان ۵ به فضا پرتاب شود.
این تلسکوپ فضایی قدرتمند ترین تلسکوپ ساخته دست بشر خواهد بود.
شرکت لوسید که در سال ۲۰۰۷ با نام آتیهوا (Atieva) تأسیس شد، در ایالت کالیفرنیای آمریکا قرار دارد و توسط پیتر رالینسون مهندس ارشد سابق جگوار و تسلا، مدیریت میشود؛ شخصی که نقشی اساسی در طراحی و ساخت مدل Sتسلا نیز داشته است. در حال حاضر، مدل AIR EV، مهمترین محصول لوسید نیز با حضور رالینسون در این شرکت ساخته و بهینهسازی شده است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که احتمالا برند لوسید به نامی تأثیرگذار در تاریخ خودروهای الکتریکی تبدیل میشود. اگر واقعا این شرکت بتواند بدون احتساب مالیاتهای محلی، قیمت محصول خود را در آستانهی قیمت ۶۰ هزار دلار حفظ کند، کار بزرگی انجام داده است؛ چرا که پیشتر صحبت از عرضهی نسخهی فول آپشن خودروی EV با قیمتی در حدود ۱۰۰ هزار دلار شده بود.
لوسید اعلام کرده است که قیمت نهایی مدل استاندارد AIR EV تنها ۵۲.۵ هزار دلار است که مالیات بر تولید ایالت کالیفرنیا، قیمت آن را به حدود ۶۰ هزار دلار میرساند. این در حالی است که مدل پایهی این خودرو نیز جذابیتهای زیادی دارد؛ چرا که در مقایسه با محصولات مرسدس بنز و بیامو در همین رنج قیمت، پرقدرتتر است و آپشنهای بیشتری هم دارد. نسخهی استاندارد EV بیش از ۴۰۰ اسب بخار قدرت دارد که تمام آن به دیفرانسیل عقب منتقل میشود، با یک بار شارژ نزدیک به ۴۰۰ کیلومتر مسافت را میپیماید و فناوری رانندگی خودکار (خودران) در آن بسیار خوب عمل میکند که در خودروهای دنیا کمنظیر است. همچنین چراغهای جلو و عقب در این نسخه، تمام LEDD هستند و رینگهای اسپرت ۱۹ اینچ به همراه دارد.
طراحی داخلی نسخهی استاندارد EV برای ۴ سرنشین فضای مناسبی تأمین میکند و با ۱۰ کیسهی هوا ارائه میشود. سقف آلومینیوم با سانروف پانورامیک در کنار سیستم صوتی ۱۰ بلندگو از دیگر امکانات داخلی این مدل هستند. سه نمایشگر لمسی و یک نمایشگر غیرلمسی در کابین آن وجود دارند. صندلیهای جلو در این مدل، تمام برقی هستند و در ۱۲ جهت تنظیم میشوند. بهطور حتم چنین خودرویی با این سطح از امکانات، دارای ناوبری ماهوارهای و سطح بالایی از سرگرمیهای چندرسانهای نیز هست.
اما آپشنهای سفارشی مدل AIR EV برای کسانی که حاضر به پرداخت مبالغی بیش از ۶۰ هزار باشند نیز تنوع بالایی دارند. دو نوع ظرفیت باتری دیگر نیز برای این خودرو وجود دارد که امکان حرکت خودرو تا ۵۰۰ و ۶۵۰ کیلومتر مسافت را فراهم میکنند. علاوه بر این باتریهای مدرن، قدرت باورنکردنی ۱۰۰۰ اسب بخار و سیستم دو دیفرانسیل هوشمند نیز برای AIR EV قابل سفارش خواهند بود. تنظیم ارتفاع خودرو در مدل فولآپشن به لطف فناوری تعلیق متغیر (Active Suspension) امکانپذیر است.
خودروی لوسید، میتواند با سقف کاملا شفاف، رینگهای اسپرت ۲۱ اینچ، سیستم صوتی حرفهای، مجهز به ۲۹ اسپیکر و پوشش صندلی چرم سفارش داده شود. گرمکن داخل صندلی، تنظیمکنندهی برقی صندلیهای جلو در ۲۲ جهت، سیستم تهویهمطبوع چندگانه، فرماندهی صوتی به خودرو و قابلیت سفارش صندلیهای عقب با کیفیتی مانند مدلهای دیده شده در هواپیماهای شخصی که بتوانند تا ۵۵ درجه تغییر زاویه دهند و به حالت خوابیده درآیند؛ دیگر آپشنهای قابل سفارش برای مدل AIR EV هستند.
درحالیکه فناوری هدایت خودکار در خودروهای گرانقیمت امروزی هم به خوبی مدل ساخت لوسید، عمل نمیکند؛ عرضهی مدل EV با این آپشنها و قیمتی در حدود ۶۰ هزار دلار، عجیب به نظر میرسد. از سویی دیگر لوسید قیمت مدل فولآپشن را نیز در حدود ۱۰۰ هزار دلار اعلام کرده است؛ درحالیکه تسلا P100D با چنین امکاناتی بیش از ۱۳۵ هزار دلار قیمت دارد. به نظر میرسد لوسید، به یکهتازی تسلا در ساخت خوردوهای تمام الکتریکی پایان خواهد داد؛ چرا که ارزانترین محصول تسلا، نسخهی پایهی مدل S با آپشنهایی نهچندان قابل توجه، با قیمت ۶۸ هزار دلار به فروش میرسد.
هرچند این مطلب را با اخباری خوشحالکننده و رؤیایی آغاز کردیم، حال وقت آن رسیده است تا به حقایقی واقعی بپردازیم. به نظر میرسد خودروهای ۶۰ هزار دلاری لوسید به این زودی به جادههای دنیا راه پیدا نکنند. قرار است اولین نمونههای مدل AIR EV به تعداد ۲۵۵ دستگاه و با آپشنهای کامل ارائه شوند که مسلما بیش از ۱۰۰ هزار دلار قیمت خواهند داشت. هر چند در این حالت هم داشتن پیشرانهای ۱۰۰۰ اسب بخاری، همراه با باتریهایی که انرژی لازم برای طی کردن بیش از ۵۰۰ کیلومتر مسافت را فراهم میکنند، با رینگهای ۲۱ اینچ و سیستم صوتی کمنظیر، جذاب و مقرون بهصرفه است. لوسید مدعی است که این مدل ظرف ۲.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد.
قیمت دقیق مدل AIR EV و آپشنهای آن اکنون مشخص نیست، اما ثبت نام برای خرید این خودرو آغاز شده است. برای مدل استاندارد مبلغ ۲ هزار و ۵۰۰ دلار و برای نسخهی بالاتر که شامل اولین سری تولید محدود به تعداد ۲۵۵ دستگاه است، مبلغ ۲۵ هزار و ۵۰۰ دلار از متقاضیان گرفته میشود. لوسید تولید مدل AIR EV را تا چند ماه دیگر آغاز خواهد کرد و به احتمال فراوان در آغاز سال ۲۰۱۸، اولین تولیدات خود را به مشتریان تحویل خواهد داد. این شرکت پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۲۲ بیش از ۲۰۰۰ نفر را برای کار تمام وقت در خط مونتاژ خود، به خدمت بگیرد.
در پایان این مطلب بینندهی تیزر رسمی بسیار زیبای معرفی لوسید AIR EV باشید.
دانلود با کیفیت 360p 720p 1080p
شمارههای امداد از جمله مواردی هستند که به یاد داشتن آنها در نوروز میتواند کمکحال ما باشد و جان و مال انسانها را در حوادث نوروزی حفظ کند یا سبب سالم رسیدن به مقصد شود.
یکی از ضروریترین شمارههای امدادی که ایرانیان باید همیشه به یاد داشته باشند، شماره اورژانس یا همان فوریتهای پزشکی است. ۱۱۵ شمارهی نامآشنای فوریتهای پزشکی در ایران است. پزشکان، تکنسینها، رانندگان و کارکنان اورژانس در سراسر ایران، برای خدمت به هموطنان در ایام نوروز در محل کار و مأموریت خود حضور دارند.
شمارهی دیگری که همیشه و بهخصوص در ایام عید نوروز باید به یاد داشت، شماره آتشنشانی است. ضرورت به خاطر داشتن شماره آتشنشانی بعد از حادثهی تلخ پلاسکو، بیش از پیش برای هموطنانمان نمایان شد. شماره ۱۲۵، تلفن بهیادماندنی سازمان آتشنشانی در سراسر کشور است. در هنگام برخورد به حوادث مختلف در ایام نوروز میتوان از آتشنشانان زحمتکش کمک گرفت.
شمارهی تماس ۱۱۰ را که همان شماره تماس فوریتهای پلیس است، بیشتر ایرانیان به خاطر دارند. ۱۱۰ یکی از معروفترین شماره تماسهای کشور است.
ارتباط با مرکز مدیریت راههای کشور میتواند ما را از اطلاعات راههای کشور مطلع کند و سفر بابرنامه و راحت را برای ما فراهم کند. شماره ۱۴۱ مربوط به مرکز مدیریت راههای کشور است که در طول نوروز و دیگر ایام سال میتوان برای اطلاع از ترافیک جادهها یا گزارش مشکلات جادهای یا ترافیک راهها با آن تماس گرفت.
یکی از شمارههایی که در سفرهای بیرون و درونشهری در ایام نوروز به کار خواهد آمد، شمارهی راهنمایی و رانندگی است. شمارهی تماس ۱۲۰ متعلق به پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی است.
در هنگام برخورد با حوادث در مناطق مختلف، بهخصوص اتفاقات و حوادث جانی میتوانیم با هلال احمر تماس بگیریم. شماره تماس ۱۱۲ در ایران متعلق به هلال احمر است که در تمام گوشیهای موبایل بدون دسترسی به آنتن و حتی بدون سیمکارت قادر به تماس گرفتن با آن خواهید بود.
یکی از مشکلاتی که در نوروز به آن بسیار بر خواهیم خورد، مشکلات اپراتورهای اینترنت و تلفن همراه است. در صورت برخورد به این مشکلات در روزهای نوروز میتوان با شمارههای مرکز خدمات اپراتورهای اینترنت و تلفن همراه تماس بگیرید و در صورت حل نشدن مشکل، با شمارهی ۱۹۵ که مربوط به سامانهی رسیدگی به شکایات وزارت ارتباطات است، تماس بگیرید.
برای اطلاع از شماره تماس اپراتورهای موبایل ایران میتوانید مطلب «برای خدمات اپراتورهای همراه در نوروز با چه شمارههایی تماس بگیریم» را مطالعه کنید.
شمارههای امدادی ضروری برای نوروز
شماره تماس | سازمان مورد نظر |
---|---|
۱۱۰ | نیروی انتظامی (پلیس) |
۱۱۲ | هلال احمر |
۱۱۵ | فوریتهای پزشکی (اورژانس) |
۱۲۰ | راهنمایی و رانندگی (پلیس راهور) |
۱۲۵ | آتش نشانی |
۱۴۱ | مرکز مدیریت راههای کشور |
۱۹۵ | شکایات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات |
.: Weblog Themes By Pichak :.