قبل از ساخت یک سد و پس از ساخت آن باید نکات مهمی در نظر گرفته شود تا از خسارتهای سنگین این سازه بر محیط زیست جلوگیری شود.
انسان همواره در دوراهی تامین نیازها و حفظ محیط زیست سرگردان بوده و در اغلب موارد تامین نیازها را مقدم شمرده و این موضوع سبب شده تا طبیعت جور تصمیمات نابخردانه او را بکشد.
سدسازی یکی از اقداماتی است که در بسیاری از موارد اجتنابناپذیر بوده و برای تامین آب شرب و مصارف کشاورزی و تولید برق میبایست انجام شود.
چالشهای زیادی بر سر راه یک پروژه سدسازی موفق قرار دارد و مسئولان هر پروژه باید برای آنها راهکارهای مناسبی را در نظر داشته باشند.
در ادامه به بررسی این چالشهای قبل و بعد از سدسازی میپردازیم:
فاکتورهای هفتگانهای که قبل از آغاز پروژه باید در نظر گرفته شود
در سال 2000 کمیسیون جهانی سد (WCD) در یک ماموریت علمی اصول و قوانین سدسازی را مجددا مورد ارزیابی قرار داده و مجموعهای از اشتباهات بحرانآفرین را در زمینه سدسازی منتشر کرد.
1- انتخاب رودخانه اشتباه برای ساخت سد
دلایل بسیار زیادی وجود دارد که یک رودخانه گزینه نامناسبی برای ساخت سد باشد. جنس خاک بستر رود، میزان لرزهخیز بودن محدوده، طبیعت جانوری منطقه و بسیاری از عوامل دیگر باید برای هر رود به طور کامل مورد بررسی قرار بگیرد.
2- بیتوجهی به تغییرات جریان آب پاییندست
با توجه به نقش جریانهای پاییندست در رسوبگذاری و تشکیل دلتاهای حاصلخیز، در صورت تغییر بیش از حد در روند این جریانها، ثبات مورفولوژیک رودخانه دچار مشکلات جدی میشود.
3- غفلت از تنوع زیستی
در بسیاری از کشورها، گونههای زیستی زیادی که در جریانهای پاییندست زندگی میکنند و در بالای آنها سد ساخته شده، در خطر نابودی هستند و این موضوع در مناطقی که ماهیگیری و کشاورزی جزئی از معیشت ساکنان محسوب میشود عواقب انسانی داشته و باعث مهاجرت شده است.
4- سیاستها و محاسبات اقتصادی اشتباه
در زمان انجام محاسبات معمولا هزینههای زیستی و منطقهای مورد کمتوجهی قرار میگیرند و به همین دلیل اکثر پروژههای سدسازی در مراحل ابتدایی بسیار سودآور تلقی میشوند.
متاسفانه زمانی که موضوع پیادهسازی عملی پروژه به پایان میرسد مشکلاتی که با بیتوجهی دیده نمیشوند خود را نشان میدهند و به همین دلیل اکثر صاحبنظران معتقدند که هزینه واقعی ساخت یک سد در زمان مطالعه آن به درستی محاسبه نمیشود.
5- ناتوانی در جلب رضایت عمومی منطقه
یکی از مهمترین مواردی که باید توسط مسئولان و قبل از آغاز پروژه سدسازی مورد توجه قرار بگیرد جلب رضایت عمومی ساکنان منطقه است که در صورتی که مورد توجه قرار نگیرد میتواند برای مسئولان مشکلات عدیدهای ایجاد کند.
6- سوءمدیریت در خطرات و تاثیرات
یک خطای نابخشودنی که در این زمینه انجام میشود، قربانی کردن اصول و قواعد برای پایان سریعتر پروژههاست. بعضی از شرکتها تلاش میکنند تا با ایجاد شرایط اضطراری و القای حس نیاز کاذب، پروژههای سدسازی را سریعتر به پایان برسانند و به همین دلیل بسیاری از ملاحظات ایمنی نادیده گرفته میشود و این موضوع سبب کاهش عمر سد، عدم کارکرد بهینه و در نهایت شکست برنامهها شود.
7- ساخت و ساز بیرویه سد
با توجه به تاثیرگذاری منابع آب در زندگی بشر بسیاری از نگاهها به مقوله سدسازی جنبه سیاسی پیدا کرده است و بسیاری از دولتها برای تامین آب مناطق از سدسازیهای بیرویه حمایت میکنند. این سدسازیهای بیرویه که بیشتر برای اهداف کوتاهمدت و تامین آب مناطق مختلف ساخته میشوند مشکلات زیستمحیطی عدیدهای به وجود میآورد.
راهکارهایی برای مهمترین مشکل پس از آبگیری سد
تغییرات آبوهوایی کُره زمین سبب افزایش تبخیر آب سدها شده است، بطوریکه این پدیده گاهی میتواند بیش از 40 درصد از حجم آب ذخیره شده در یک سد را کاهش دهد. به همین دلیل محققان همواره به دنبال روشهای مبارزه با این پدیده هستند.
در حال حاضر مدرنترین فناوریها در زمینه جلوگیری از تبخیر آب سدها در کشورهای کانادا، آمریکا، استرالیا، آفریقای جنوبی و امارات به کار گرفته میشوند که در ادامه به متداولترین آنها اشاره میکنیم.
1- پوشش شبکهای با قابلیت جابجایی
یکی از اختراعات انجام شده در آمریکا در زمینه جلوگیری از تبخیر آب سدها، یک فناوری موسوم به "هگزکاور" است که توسط دانشگاه آریزونا طراحی شده است. این فناوری چند منظوره است به طوریکه علاوه بر جلوگیری از تبخیر سطحی میتواند با استفاده از نور خورشید انرژی تولید کند. مزیت این فناوری نسبت به صفحات خورشیدی هزینه پیادهسازی کمتر و امکان پوشش مساحتهای بیشتر است.
2- لایههای محافظ الکلی و پلیاتیلنی در ابعاد نانو
استفاده از لایههای بسیار نازک نامرئی روی سطح آب که به صورت مانعی در برابر مولکولهای جدا شده از سطح آب عمل میکند نیز یکی از روشهای جلوگیری کاهش حجم آب سدهاست. جنس این لایهها از نظر شیمیایی زنجیرههای الکلی و پلیاتیلنی است. این لایهها بیشتر در استرالیا و کانادا مورد استفاده قرار میگیرند و میزان تبخیر را 30 درصد کاهش میدهد.
3- پوششهای ششضلعی ثابت
آفریقای جنوبی یکی از کشورهایی است که در معرض خشکسالیهای شدید قرار داشته است و به همین دلیل حفظ منابع آبی برای مقابله با بحرانها ضروری است. در آفریقای جنوبی یکی از فناوریهایی که مورد استفاده قرار میگیرد پوششهای پلیاتیلنی ششضلعی است. رنگ روشن این پوششها سبب میشود میزان جذب حرارت در آنها کاهش یابد.
4- استفاده از توپهای پلاستیکی
شاید یکی از سادهترین راههای جلوگیری از تبخیر سطحی آب در سدها استفاده از توپهای پلاستیکی باشد. در این روش سطح آب با استفاده از توپهای پلاستیکی پوشانده میشود تا از تابش مستقیم نور خورشید به آب جلوگیری شود و میزان تبخیر کاهش یابد. این طرح در برخی سدهای آمریکا نظیر لسآنجلس اجرا شده است.
5- بادشکنهای گیاهی
احداث بادشکن گیاهی به کمک درختان یکی از اقداماتی است که برای کاهش وزش باد بر روی سطح آب انجام میشود و میتواند حدود 20 درصد میزان تبخیر آب را کاهش دهد.
6-استفاده از سقفهای متحرک و سلولهای خورشیدی
در مناطقی که میزان میانگین بارش و حجم آب ذخیره شده در سد به ندرت از حد معینی عبور میکند میتوان از سقفهای متحرک و یا سلولهای خورشیدی برای پوشاندن سطح آب استفاده کرد. این روش تقریبا تمام آب سد را حفظ میکند و جلوی تبخیر آب را میگیرد و در صورتی که از سلولهای خورشیدی استفاده شود، تولید انرژی هم انجام میشود.
7- استفاده از پوششهای شناور در مناطق گرم و خشک
پوششهای شناور یکی از ابزارهای مورد استفاده در سدهایی هستند که در مناطق گرم و خشک قرار دارند. در این مناطق معمولا بارشها در فصل گرما کاهش چشمگیری دارد و بیشترین میزان تبخیر سطحی در این فصل اتفاق میافتد و استفاده از پوششهای شناور میتواند علاوه بر جلوگیری از تبخیر آب از تغییرات شیمیایی و تغییر در میزان غلظت املاح آب جلوگیری کند.
8- تغییر در ساختار ظاهری سد
در برخی سدها که بیشتر بر روی رودهای بزرگ و انشعابات آنها ساخته میشود و جمع آوری آب باران اولویت کمتری دارد، میتوان سازه سد را به گونهای طراحی کرد که سطح باز آب در سد به حداقل رسیده و عمق بیشتری برای آب ایجاد کرد.
9- پوششهای گنبدی
یکی از روشهای هزینهبر اما بسیار مفید برای جلوگیری از تبخیر آب سدها استفاده از صفحههای موسوم به "آکواکپ" است. این صفحهها به صورت زنجیرهای از صفحات گنبدی شکل متصل به هم بر روی سطح آب سد قرار میگیرند وعلاوه بر جلوگیری از تبخیر آب، دمای آب را کاهش داده و از تیره شدن رنگ آب نیز جلوگیری میکند. این صفحهها در صورتی که 80 درصد از سطح سد را بپوشانند میتوانند تا 70 درصد از تبخیر آب جلوگیری کنند و تنها مشکل آنها هزینه بالای آنهاست.
در تصویر ماهوارهای جدید گرفته شده از قاره قطب جنوب، یخهای شناور سبز رنگ شگفت انگیزی دیده میشود.
به نقل از لایو ساینس، به گفته محققان، سبز بودن این یخها به دلیل فعالیت فیتوپلانکتونها (Phytoplankton)در دریای راس(Ross) است که نوعی پلانکتون گیاهی هستند. اغلب این موجودات بسیار ریز هستند و با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند.
آبهای این دریا سرشار از مواد غذایی است که فراوانی پلانکتونها را سبب شده است.
فیتوپلانکتونها میتوانند در پاسخ به تغییرات محیطی از قبیل تغییرات دمایی و تغییرات ناگهانی در میزان مواد مغذی به سرعت تکثیر شوند که گاهی منجر به بروز پدیده شکوفایی فیتوپلانکتونی شده که تعداد آنها در آب زیاد میشود.
زمان این رویداد معمولا اوایل بهار و پاییز است که طی آن درجه حرارت آب مساعد رشد این جلبکهای تکسلولی میشود. آنها از فتوسنتز برای رشد خود استفاده میکنند.
موسسه تحقیقاتی Descartes Labs موفق به راهاندازی یک پلتفرم شده که از ماهواره های نظارتی در جهت مشاهده بخشهای مورد نظر در کره زمین بهره میگیرد.
به نقل از آتلانتیک، این موسسه که قبلا از فناوری یادگیری ماشینی برای شناسایی سلامت گندم و دیگر شاخصهای اقتصادی در تصاویر ماهوارهای استفاده میکرد، یک ابزار جدید برای تشخیص و بررسی مناطق مختلف را توسعه داده است.
هدف این شرکت از توسعه این ابزار جدید که Geovisual Search نام دارد، این بوده است که از ماهواره های موجود در مدار زمین که تعداد آنها بی شمار است، برای بررسی مخازن نفت، ساختمانها و آسیابهای بادی، زیرساختهای انرژی خورشیدی و پنلهای خورشیدی استفاده شود.
Geovisual Search به کاربران اجازه می دهد تا اشیاء مشابه را در نقشههای هوایی چین، ایالات متحده و سراسر جهان جستجو و مشاهده کنند.
کاربران با کلیک بر روی مناطق مورد نظر مانند مخازن نفت، یک استخر خالی، یا وسایل حمل و نقل میتوانند مشابه آن را بر روی نقشه و در سراسر جهان بیابند.
این برنامه رایگان بوده و در حال حاضر به صورت آنلاین در دسترس است.
کلید قدرت شکار خرمگسهایی که به اندازه پشه هستند چشم آنها است.
به نقل از ساینس، خرمگسها نوعی پشه از جنس Holcocephala هستند که حدود 6 میلیمتر طول دارند. عدسی چشم آنها به بزرگی عدسی چشم سنجاقکها است.
چشم آنها دارای عدسیهایی به قطر 20 تا 78 میکرون است. عدسی 78 میکرونی آنها به اندازه عرض یک تار موی سر انسان است که مطابق با اندازه عدسی چشم سنجاقک است و به آنها این امکان را میدهد که طعمه را از فاصله دور شناسایی کنند.
سیستم عصبی مغز آنها نیز میتواند اطلاعات را بسیار سریع و در کمتر از 30 هزارم ثانیه پردازش کند. این جانوران به خاطر سرعت بالایی که در پرواز دارند بسیار معروف هستند و حشرات دیگر را در حال پرواز شکار میکنند.
در هنگام شکار آنها با سرعت چشمگیری تا زمانی که در حدود 30 سانتیمتری به هدف خود برسند پرواز میکنند، سپس سرعت خود را کاهش داده و طعمه را تعقیب میکنند و با یک حرکت غافلگیرکننده به طعمه ضربه میزنند.
محققان میگویند یافتههای آنها میتواند در برنامههای کاربردی فناوری به خصوص در توسعه هواپیماهای بدون سرنشین موثر باشد.
این بررسیها در مجله زیستشناسی Current Biology منتشر شده است.
زمینه استفاده پژوهشگران ایرانی از آزمایشگاه آلبا اسپانیا بهمنظور استفاده از شتابگر سنکترون و آزمایشهای پیشرفته فراهم شد.
رضا اسدیفرد، مدیر شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری هدف از انعقاد قرارداد کاربری ایران از آزمایشگاه آلبا در اسپانیا را بهرهمندی دانشمندان و پژوهشگران کشورمان از آزمایشهای پیشرفته عنوان کرد و گفت: بر اساس این قرارداد، استفاده کاربران ایرانی از تابش سنکروترون برای انجام پژوهشهای گوناگون در زمینههایی همچون فیزیک، شیمی، علم مواد، پزشکی، زیستشناسی، باستانسنجی، محیط زیست و دیگر حوزهها فراهم شده است.
وی ادامه داد: با امضای قراردادی میان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، آزمایشگاه آلبا و پژوهشگاه دانشهای بنیادی هزینههای همکاری با آزمایشگاه آلبا تامین میشود.
اسدیفرد با بیان اینکه تعداد زیادی آزمایشگاه عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری به کاربران ایرانی خدمات ارائه میکنند، افزود: تمامی این کاربران میتوانند برای انجام آزمایشهای پیشرفته که آزمایشگاههای کوچک جوابگوی نیاز آنها نیست، از شتابگر سنکروترون مانند آن چه که در آزمایشگاه آلبا موجود است، استفاده کنند.
وی با اشاره به توافق با آزمایشگاه آلبا برای 20 روز آزمایش معادل 480 ساعت در 60 شیفت کاری برای بهرهمندی کاربران ایرانی از باریکه سنکروترون آلبا افزود: برای بهرهگیری بهینه و کارشناسی شده از این فرصت، دانشگران و پژوهشگران کشور در رشتههای گوناگون دعوت شدهاند تا در زمینه کاربری از تابش سنکروترون در پیشبرد پژوهشهای خود، طرحهای پیشنهادی را تهیه و در سامانه ویژه این برنامه ثبت کنند.
اسدیفرد با اشاره به پیشبینی اعزام 10 تا 15 گروه از دانشگاههای ایران برای انجام آزمایش به کشور اسپانیا، اظهار کرد: ارزیابی دقیق طرحهای پژوهشی برای استفاده از تابش سنکروترون در کارگروه علمی برنامه کاربری ایران از آزمایشگاه آلبا توسط متخصصان ایرانی انجام میگیرد، همچنین در کنار اساتید داخلی، چهار نفر از کاربران ایرانی سنکروترون که در حال حاضر در آزمایشگاههای بین المللی مشغول به کار هستند، برای کمک به داوری طرحها، برگزیده شدهاند.
مدیر شبکه آزمایشگاهی با اشاره به ارائه بیش از یک میلیون خدمت آزمایشگاهی و سرویسدهی بیش از 330 آزمایشگاه عضو این شبکه شامل مراکز دانشگاهی، پژوهشگاه و شرکت دانشبنیان، اظهار کرد: اکنون 41 آزمایشگاهXRF ، تعداد 68 آزمایشگاه XRD، تعداد 16 آزمایشگاه TEM، تعداد 61 آزمایشگاه SEM، تعداد 100 آزمایشگاه IR و فناوریهای وابسته به آن، 2 آزمایشگاه SAXS، یک آزمایشگاه XPS و دهها آزمایشگاه در سایر حوزهها به اساتید، پژوهشگران و دانشجویان ایرانی خدمترسانی میکنند.
اسدیفرد با تاکید بر ضرورت بهرهمندی فعالان علمی، پژوهشی و فناوری کشورمان از امکانات موجود در آزمایشگاه آلبا گفت: بخش قابل توجهی از این کاربران را صنایع مختلف کشور از جمله صنایع فولاد، پتروشیمی، داروسازی، انرژی، غذایی، آرایشی و بهداشتی و ... تشکیل میدهند.
محققان رباتیک موسسه پلیتکنیک فدرال لوزان برای اولینبار موفق به ساخت پهپاد انعطافپذیر و ضدضربه شدند.
به نقل از دیلیمیل، به طور کلی سه اصل در طراحی پهپاد برای مقاومت بیشتر در برابر ضربه رعایت میشود. اولین فاکتور جلوگیری از آسیب به تیغهها با استفاده از سازه محافظ برای هر موتور است.
دومین راه برای محافظت پهپاد در برابر ضربه، استفاده از مواد جاذب انرژی هنگام برخورد و بدون شکستن است. البته این مواد نیز با توجه به ماهیت نرم خود در کنترل پهپاد تاثیر منفی میگذارند.
سومین روش موجود برای محافظت از پهپاد نصب یک قفس مقاوم در محیط پیرامون پهپاد است. البته این روش نیز تا 60 درصد وزن پرنده را بیشتر میکند.
محققان سوئیسی برای ایمنسازی هرچه بیشتر پهپاد در برابر برخورد از تکنیک سازه نرم و انعطافپذیر به همراه مفاصل از نقاط اتصال آهنربایی استفاده کردند. هنگامی که این پهپاد با شدت به زمین و یا موانع برخورد کند، بازوهای پهپاد از محل آهنربا دچار شکستگی موقت میشوند، سپس پس از پایان ضربه به علت کشسانی مواد سازه، دوباره ساختار پهپاد به حالت اولیه باز میگردد.
مهمترین ویژگی پهپاد مقاوم در برابر ضربه، استحکام دائمی ساختار بدنه در حین پرواز و قابلیت شکستگی موقتی مفاصل هنگام برخورد و برای جذب هرچه بیشتر نیروی وارده بر بدنه و قطعات الکترونیک است.
گوگل در قابلیت جدید خود به واسطه طراحی یک هوش مصنوعی می تواند بخشی از تصویری یک فیلم که شما برایش ارسال می کنید را تشخیص دهد و به دنبال فیلم مورد نظر شما بگردد. گوگل با این اَبَر هوش مصنوعی با استفاده از یک مدل یادگیری قوی و بر اساس چارچوب Tensorflowبه تجزیه و تحلیل فیلم ها و برچسب های آن می پردازد و به محتوای مورد دلخواه شما می رسد.
گوگل در نمایشی دیگر از تکنولوژی نشان می دهد که چگونه کاربران می توانند با ارسال لحظاتی خاص از یک ویدئو به جستجوی آن بپردازند، به عنوان مثال اگر از یک ویدئو تصویر یک سگ را به گوگل برای یافتن فیلم ارسال کنید گوگل قادر است تا نژاد سگ را نیز تشخیص دهد.
قابلیت جدید گوگل برای یافتن ویدئو در حال حاضر در مرحله بتا و خصوصی در دسترس است. متخصصان و طراحان گوگل می گیوند این APIبرای سازمان های رسانه ای بزرگ و شرکت های بزرگ فناوری که مایل به ساخت برنامه های رسانه ای و مدیریت محتوا هستند کاربرد بیشتری دارد.



بیش از یک قرن از قدمت باسابقهترین نمایشگاه خودروی دنیا میگذرد و به استثناء سالهای جنگ جهانی دوم از ۱۹۰۵ تاکنون، برترین شرکتهای فعال در صنعت خودروی دنیا را گردهم آورده است. امسال در مجموع ۸۶ خودروی تجاری در این رویداد حاضر شدند که در کنار ۴۳ طرح مفهومی، تصویری دیدنی از جدیدترین خودروهای دنیا را به نمایش گذاشتند. در حالی که زومیت در کنار شما همراهان همیشگی، گزارشگر این رویداد بزرگ بود؛ اکنون وقت آن رسیده است تا با رسیدن به پایان نمایشگاه، مروری بر جالبترین خودروهای آن داشته باشیم. ضمن این که شما خوانندهی محترم میتوانید با کلیک روی هریک از نامهای زیر، به صفحهی اختصاصی مربوط به همان خودرو رفته و اطلاعات بیشتری از آن کسب کنید.
۱۴- مکلارن 720S
این خودرو با بدنهای از آلیاژ فیبر کربن و پیشرانهی ۸ سیلندر توربوشارژ به قدرت ۷۱۰ اسب بخار، جایگزین مدل موفق 650S در سبد محصولات مکلارن خواهد شد. 720S به لطف پیشرانهی ۴ لیتری خود میتواند ظرف ۲.۸ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و نهایت سرعت ۳۴۱ کیلومتر بر ساعت را هم فراهم کند.این درحالی است که خودروی جدید مکلارن برای رسیدن به سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت، فقط ۷.۸ ثانیه و برای سرعت ۳۰۰ کیلومتر بر ساعت ۲۱.۴ ثانیه زمان نیاز دارد. قیمت نهایی 720S هنوز رسانهای نشده است اما میتوان بهایی در حدود ۲۸۵ هزار دلار را برای آن پیشبینی کرد و امیدوار بود که نسخههای روباز و پرقدرت LT از این خودرو نیز تا چند ماه دیگر معرفی شوند.
۱۳- رنجروور ولار
لندروور را میتوان پیشگام در ساخت شاسیبلندهای لوکس دنیا دانست. درحالی که مدلهای مختلفی از رنجروور طی ۴۷ سال گذشته در این شرکت تولید شدهاند، طرح ولار توانست به عنوان یکی از جذابترین خودروهای این کلاس، بازدیدکنندگان زیادی در نمایشگاه ژنو داشته باشد. درحالی که بدنهی ولار را میتوان آیرودینامیکترین ساختهی تاریخ لندروور دانست، پیشرانههای قدرتمندی نیز برای آن در نظر گرفته شده است که شامل انواع بنزینی و دیزل میشود. ولار با پیشرانهی استاندارد ۲۴۷ اسب بخار قدرت خواهد داشت و میتواند ظرف ۶.۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد، اما با قدرتمندترین قوای محرک، ۳۷۵ اسب بخار نیرو دارد که رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت در ۵.۳ ثانیه را ممکن میکند. رنجروور ولار قرار است آستانهی قیمتی در حدود ۵۰ هزار دلار داشته باشد، اما احتمالا نسخههای فولآپشن آن نزدیک به ۱۰۰ هزار دلار قیمت خواهند داشت.
۱۲- فراری 812 سوپرفست
طبق معمول فراری دست خالی به ژنو نیامد و با یک سوپراسپرت جدید به نام 812 و با لقب سوپرفست علاقهمندان خود را خوشحال کرد. صرف نظر از ابرخودروی تولید محدود و میلیون دلار لافراری، سوپرفست قدرتمندترین ساختهی تاریخ فراری محسوب میشود و با ۷۸۹ اسب بخار قدرت، میتواند در ۲.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. پیشرانهی این خودرو ۱۲ سیلندر ۶.۵ لیتری و فاقد توربوشارژر است که فراری 812 را تبدیل به قویترین و سریعترین خودروی موتورجلوی دنیا میکند. قیمت نهایی این خودرو که جایگزین مدل F12 خواهد شد، هنوز مشخص نیست اما مطمئنا بیش از ۳۵۰ هزار دلار خواهد بود.
۱۱- ولوو XC60
درحالی که بازار کراساوورهای سایز متوسط، این روزها بیشترین رشد را درمیان کلاسهای مختلف خودرویی دنیا دارد، ولوو به عنوان یکی از با سابقهترین سازندگان خودروهای شاسیبلند جهان، در نمایشگاه ژنو نسل دوم مدل XC60 را رونمایی کرد که به نوعی برای رقابت با آئودی Q5 آماده شده است. این خودرو با ۵ پیشرانهی مختلف تولید خواهد شد که بنزینی، دیزل و پلاگین هیبرید هستند و تمامی آنها دودیفرانسیل دائمی خواهند بود. مدل پایهی XC60 بنزینی؛ ۲ لیتری به قدرت ۲۵۰ اسب بخار است که رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت را در ۶.۸ ثانیه ممکن میکند درحالی که پیشرانهی ۳۱۵ اسب بخار با شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت ۵.۹ ثانیه هم قابل خرید خواهد بود. ولوو ادعا کرده است که مدل هیبریدی با مصرف سوخت ۲.۱ لیتر در صد کیلومتر، ظرف ۵.۳ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد که البته گرانترین نمونهی XC60 خواهد بود درحالی که آستانهی قیمت این خودرو ۳۵ تا ۴۰ هزار دلار اعلام شده است.
۱۰- پورشه پانامرا اسپرت توریسمو
این اولینبار است که پورشه، برای پانامرا بدنهی استیشن ارائه میکند و امیدوار است که با این ترفند، هواداران این اسپرت چهاردر را بیشتر کند. قویترین پیشرانهی قابل سفارش برای این خودرو، نسخهی هیبریدی خواهد بود که با ترکیب قدرت موتور الکتریکی و پیشرانهی بنزینی توئینتوربوی ۲.۹ لیتری، ۴۶۰ اسب بخار قدرت خواهد داشت. پانامرا اسپرت توریسمو از ۹۷ تا ۱۵۸ هزار یورو فروخته خواهد شد.
۹- آئودی Q8 اسپرت
برخلاف خودروهای مفهومی متعددی که امسال با پیشرانههای برقی و هیبریدی رونمایی شدند، طرح Q8 آئودی دارای پیشرانهی ۳ لیتری مجهز به توربوشارژ دوگانه است که با یک سیستم بازیافت انرژی در میللنگ همراه شده و باتریها را شارژ میکند تا در واقع نوع جدیدی از یک سیستم هیبریدی باشد. آئودی ادعا کرده است که Q8 مجموعا ۴۷۰ اسب بخار قدرت داشته و ظرف ۴.۷ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد، درحالی که مصرف سوخت آن حدود یک لیتر در ۱۰۰ کیلومتر خواهد بود و با پرکردن باک ۸۵ لیتریاش میتوان ۱۲۰۰ کیلومتر مسافت را طی کرد.
۸- مرسدس AMG GT
درحالی که خودروی AMG GT هماکنون به عنوان یک خودروی اسپرت دودر تولید میشود، مدل مفهومی آن که در نمایشگاه ژنو با چهاردر معرفی شد، آن را به کلاس سدانهای لوکس وارد میکند. این مدل مفهومی؛ هیبریدی بوده و مرسدس، قدرت آن را بیش از ۸۰۰ اسب بخار اعلام کرده است که توان رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت در کمتر از ۳ ثانیه را دارد.
۰۷- آلپاین A110
آلپاین شرکتی زیرمجموعهی خودروسازی رنو در فرانسه است که بیش از ۶۰ سال در ساخت و بهینهسازی خودروهای اسپرت سابقه دارد. مدل A110 برای بازگداندن این برند به دوران اوج ساخته شده و با پیشرانهی ۱.۸ لیتری توربوشارژ، ۳۶۰ اسب بخار قدرت دارد که آن را ظرف ۴.۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرساند. آستانه قیمت A110 حدود ۵۷ هزار یورو اعلام شده است.
۶- هوندا سیویک تایپ R
یکی از محبوبترین خودروهای اسپرت جمع و جور دنیا، بدون شک مدل سیویک از هوندای ژاپن است. نسخهی تایپ R درواقع قدرتمندترین مدل سیویک در سالهای اخیر محسوب میشود که آخرین مدل آن با پیشرانهی ۲ لیتری توربوشارژ خود، ۳۱۵ اسب بخار قدرت داشته و ظرف ۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر در ساعت میرسد. قیمت این مدل احتمالا مانند گذشته، نزدیک به ۳۵ هزار دلار خواهد بود.
۵- بنتلی EXP 12 Speed 6e
به نظر میرسد بنتلی، جایگزین خودروی محبوب کنتیننتال GT را پیدا کرده است و نسل آیندهی این خودرو، با ظاهری شبیه به طرح مفهومی EXP12 که امسال در ژنو رونمایی شد، سال آینده معرفی شود. این مدل مفهومی یک خودروی تمام الکتریکی است که با شارژ کامل تا ۵۰۰ کیلومتر مسافت را میپیماید.
۴- استونمارتین والکری
بعد از ولکان، استونمارتین پروژهی جدیدی با کد AM-RB 001 را با هدف تولید یک ابرخودروی میلیوندلاری آغاز کرد که با رونمایی از آن در نمایشگاه ژنو، نام والکری، رسما برای آن انتخاب شد. پیشرانهی ۱۲ سیلندر ۶.۵ لیتری والکری، رسیدن به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت، ظرف ۲.۵ ثانیه را ممکن خواهد کرد، چرا که احتمالا ۱۰۰۰ اسب بخار قدرت خواهد داشت. استونمارتین این سوپراسپرت را شبیهترین سواری دنیا به خودروهای فرمول یک میداند و قیمتی در حدود ۳.۲ میلیون دلار را برای آن در نظر گرفته است.
۳- پینینفارینا EF7
یکی از قدیمیترین شرکتهای طراحی خودروی دنیا، که سالها برای فراری، مازراتی و دیگربرندهای مطرح جهان کار کرده است، امسال با مدل مفهومی EF7 در نمایشگاه ژنو حضور داشت. این خودرو در استودیوی پینینفارینا طراحی شده و قرار است پیشرانه و تجهیزات فنی آن را شرکت HAW، وابسته به AMG در آیندهی نزدیک کامل کند.
۲- لامبورگینی هوراکان پرفورمانته
آخرین ساختهی لامبورگینی، نسخهای ارتقا یافته از هوراکان است که توانسته با شکستن رکورد نوربرگرینگ، تیتر خبرگزاری دنیا شود. این خودرو با پیشرانهی ۱۰ سیلندر ۵.۲ لیتری، ۶۴۰ اسب بخار قدرت داشته و در ۲.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. شتاب صفر تا ۲۰۰ کیلومتر در ساعت پرفورمانته نیز کمتر از ۹ ثانیه اعلام شده، درحالی که نهایت سرعت آن به ۳۲۵ کیلومتر بر ساعت محدود شده است. این سوپراسپرت تاریخساز به قیمت ۲۷۵ هزار دلار فروخته خواهد شد.
۱- مرسدس میباخ G650
برند فوق لوکس زیرمجموعهی مرسدس بنز، حالا به سراغ شاسیبلند سری G رفته است تا از آن یک وانت هیولا بسازد. پیشرانهی میباخ G650، با ۱۲ سیلندر و ۶ لیتر حجم، همراه با توربوی دوگانه ۶۲۱ اسب بخار قدرت و بیش از ۱۰۰۰ نیوتنمتر گشتاور دارد که این غول ۳۳۰۰ کیلوگرمی را در ۵.۳ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت میرساند. میباخ قیمت این ابرخودرو را در حدود ۵۵۰ هزار دلار اعلام کرده است.
درپایان این مطلب تماشای فیلم کوتاه مروری بر ۱۴ خودوری جذاب نمایشگاه ژنو ۲۰۱۷ را از دست ندهید.
دانلود با کیفیت 360p 720p 1080
.: Weblog Themes By Pichak :.