جنگ با تروریست های تکفیری داعش وارد مرحله جدیدی شده است. استفاده از تسلیحات جدید موضوعی است که در نبرد با تروریستهای تکفیری داعش بسیار حائز اهمیت است.
*تجهیز ارتش و نیروهای مردمی عراق به پهپاد "سی اچ-4"
در سال 2015 ارتش و نیروهای مردمی عراق به یک هواپیمای بدون سرنشین مجهز شدند که توانایی انجام عملیات علیه تروریستهای داعش را افزایش میدهد.
گزارش ها نشان میدهد پهپادی مورد استفاده ارتش عراق با نام "سی اچ-4"، توانایی گستردهای در انهدام اهداف تروریستهای تکفیری دارد.

وبسایت دیپلمات (The Diplomat) درباره پهپاد "سی اچ-4" مینویسد: ارتش عراق در سال 2015 پهپاد "سی اچ-4" را آزمایش کرده که این پهپاد در پایگاه "الکوت (Al-Kut) " در جنوب شرق بغداد مشاهده شده است.


این منبع ادامه داد: ویدئو کلیپ کوتاهی از عملیات پهپاد "سی اچ-4" در عراق و در غرب این کشور منتشر شده است. عراق تعدادی از این پهپاد را در سال 2015 (از جمهوری خلق چین) دریافت کرده است.
وبسایت دیپلمات (The Diplomat) با اشاره به خصوصیات این پهپاد گفت: پهپاد "سی اچ-4" دارای برد عملیاتی 5000 کیلومتر و مداومت پروازی 30 تا 40 ساعت است.
این پهپاد با مداومت پروازی بالا قادر به حمل حداقل 4 موشک هوا به زمین (مانند موشک هلفایر) بوده و با توجه به گستردگی مرزهای عراق و نیاز نیروهای مسلح این کشور اعم از ارتش، پلیس و حشدالشعبی برای شناسایی مواضع گروههای بعثی- داعشی، می تواند تاثیر محسوسی در روند عملیاتهای نظامی نیروهای عراقی ایجاد کند.
*پهپاد "سی اچ-4" چه خصوصیاتی دارد؟
این پهپاد ساخت شرکت علوم و تکنولوژی فضایی جمهوری خلق چین است. البته برخی منابع گزارش می دهند که پهپاد "سی اچ-4" از مدل پهپاد "ام کیو-9" طراحی و ساخته شده است.

پهپاد "سی اچ-4" وزنی معادل 350 کیلوگرم دارد و می تواند انواع موشکهای هوا به سطح (Surface to Air Missile) و بمبهای هوشمند را حمل و شلیک کند.
از جمله بمبهای هوشمند هدایت شونده و موشکهایی که این پهپاد می تواند حمل و شلیک کند ، بمب پیشرفته "تی جی 100 (Tg-100)" ، "ای ار-10 (AR-10)" است. البته برخی منابع نیز گزارش دادند که این پهپاد می تواند موشک "هلفایر" را نیز حمل و شلیک کند.
"سی اچ-4" برای ماموریت های برد بلند طراحی و ساخته شده است که می تواند مواضع دشمن را در ارتفاع 5 هزار متری از سطح زمین مورد اصابت قرار دهد. این پهپاد کنترل الکترواپتیکی دارد و قادر است دادهها را به ایستگاه سطح زمین ارسال کند.
وبسایت میلیتاری با اشاره به استفاده ارتش عراق از پهپاد "سی اچ-4" می گوید: ارتش عراق از این پهپاد در استان "الانبار" عراق در نبرد با تروریسم (در سال 2015)، برای اولین بار استفاده کرده است.
استفاده از پهپادهای پیشرفته در نبرد با تروریست های تکفیری بسیار موثر بوده است و بر اساس شواهد، از سال 2015 تاکنون پیشروی ها در 4 استان عراق قابل توجه بوده و بخش های وسیعی از اشغال داعش خارج شده است.
حضور مستمر ارتش و حشد الشعبی عراق در نبرد با داعش و استفاده از تسلیحات مدرن ضربات سنگینی را به تروریست ها وارد آورده تا جایی که داعش این روزها حتی در استان "نینوا " هم شرایط مساعدی ندارد.
اغلب روی دیگرش را دیده ایم؛ آدم هایی با لباس های مندرس در خیابان ها که تا شب پرسه می زنند و دست آخر روی تکه ای مقوا، کنار خیابان جای خواب پهن می کنند. در تاریخ ادبیات نویسندگان مشهوری در این دنیا زندگی کرده اند که گاه خودخواسته از زندگی معمول بریده اندو آوارگی در پیش گرفته اند؛ خانه به دوشانی که شعر می گفتند، قصه می نوشتند و مردم را از پس عادت های هر روزه، دوباره به انسانیت دعوت می کردند؛ انسانیتی که به زعم آنها مدت ها پیش مرده بود.
لئو تالستوی؛ زمستان و پیرمرد
فکر می کند آیا کار درستی کرده که در این سن و سال، آوارگی را به خانه گرم و رختخواب نرمش ترجیح داده است؟ پیرمرد ردای کهنه ای را به دور خودش می پیچد، روی تخت چوبی با تشکی پوسیده در گوشه کلبه مامور قطار دراز می کشد. سرما کشنده است و او که در نهمین دهه عمرش به سر می برد، توان تحمل سوز زمهریر زمستان های روسیه را ندارد.
لئو تالستوی، یکی از بزرگ ترین نویسندگان روسیه تزاری و البته سالیان سال بعد از آن، در آخرین روزهای عمرش، شبانه از خانه می گریزد و بدون اطلاع همسرش به کلبه فقیرانه کارگری پناه می برد. تالستوی فرزند یکی از ملاکان بزرگ روسیه بود و صاحب زمین و کارگر که در میانسالی تصمیم می گیرد روال زندگی اش را تغییر دهد، آنچه دارد میان فقرا تقسیم کند و خودش دیگر نه مثل یک اشراف زاده که مانند مردم تنگدست زندگی کند. این ماجرا سبب ساز اختلافات او با همسر و تعدادی از فرزندانش می شود و همین مسئله او را روز به روز از خانواده دورتر و منزوی تر می کند.
همان زمان عده ای گمان می کردند تالستوی نازپرورده، دیوانه شده یا خوشی زیر دلش زده است که شیوه زندگی اش را تغییر داده و همچون کارگرانش زندگی می کند، اما خود تالستوی گویا از شیوه ای که بر می گزیند راضی بوده است. او در کتاب خاطراتش می نویسد: «من از شیوه زندگی طبقه خودم دست شستم، زیرا دریافتم که این زندگی نیست؛ بلکه شبه زندگی است.
جرج اورول؛ دل تان برای خودتان خواهد سوخت
در میان نویسندگان، تالستوی تنها کسی نبود که زندگی آرام را ترک کرد و دست به تجربه های تازه زد. اریک آرتور بلر در همان دوران، با اختلاف ده، بیست سال، به قصد تجربه و البته در دوره ای به خاطر فشار فقر، چند سالی را در خیابان های پاریس و لندن، میان خانه به دوشان گذراند. او از تجربیات زندگی در خیابان ها کتابی نوشت و این کتاب را ظاهرا از شرم خانواده مرفهش با نام مستعار جرج اورول به چاپ رساند و البته همین نام هم رویش ماند.
ما ارول را بیشتر به خاطر کتاب های «قلعه حیوانات» و «1984» می شناسیم؛ اما کمتر در مورد سال های آوارگی و به قول خودش آس و پاسی او چیزی شنیده ایم. اورول روی دلهره آور زندگی خیابانی را چنین تعریف می کند: «کشف می کنید که گرسنه بودن یعنی چه. هر جا که می روید توده های عظیم و بی حساب غذا به شما توهین می کنند. خوک های مرده درسته، سبدهای نان داغ، قالب های زرد بهترین کره ها، نوارهای سوسیس، کوهی از سیب زمینی... با دیدن این همه غذا دل تان برای خودتان می سوزد.»
با این وصف هر کسی باشد ترجیح می دهد همان زندگی انگلانه به تعبیر تالستوی را برگزیند، با شکم سیر روی تشکی نرم دراز بکشد و خیال ببافد و دغدغه ای برای وعده بعد نداشته باشد و خیالش هم از بابت جای خواب، تخت، فشار گرسنگی آن هم در روزهای متوالی، بخشی مهم از تجربه خیابان خوابی اورول است. اورول ملال را بخش جدایی ناپذیر فقر و خانه به دوشی می داند؛ زمان هایی که گرسنگی اجازه نمی دهد آدمیزاد سر خودش را با چیزی گرم کند و نصف روز را گوشه ای ثابت سر می کند و به تعبیر اورول حسی شبیه «اسکلت جوان در شعر گل های رنج بودلر» به آدم دست می دهد.
چارلز بوکوفسکی و شل سیلوور استاین؛ سقراطی زیستن
این زندگی روی دیگری هم دارد که عده ای از روشنفکران و نویسندگان برگزیدند و آن هم گونه ای بی قید زیستن است شبیه آنچه ظاهرا سقراط در پیش گرفته بود و پیروان بی واسطه او هم آن را به عنوان شیوه زندگی انتخاب کرده بودند. این شیوه زندگی را اگر بنا باشد خلاصه کنیم، همان رد و تحقیر وسایل راحتی و آسایش است و قطع روابط اجتماعی؛ در پیش گرفتن زندگی بدوی و خرده گیری از مردمان روزمره.
ظاهرا خود سقراط زندگی ساده و بی پیرایه ای را انتخاب کرده بود اما شاگردانش نوعی نگاه اغراق شده به این شیوه را برگزیدند و این راه و روش را به حد اعلایش رساندند. از میان نام های آشنایی که به این شیوه البته به سبک مدرنش روزگار گذراندند. چارلز بوکوفسکی، شاعر و داستان نویس آمریکایی است که هزاران شعر و صدها داستان کوتاه و چند رمان دارد که می گویند بیشتر تحت تاثیر محل زندگی اش شهر لس آنجلس است.
بوکوفسکی در آلمان به دنیا آمد اما در کودکی مادرش او را به آمریکا پیش خانواده پدرش می برد. او مدتی در اداره پست به کارمندی می گذراند اما بعد تصمیم می گیرد زندگی اش را وقف نوشتن کند، حتی اگر سرنوشتش آوارگی و خانه به دوشی باشد.
او سال ها در آمریکا سرگردان می شود، کارهای موقت برای گذران زندگی انجام می دهد و گرسنگی می کشد و آوارگی. بوکوفسکی تصمیمش برای رها کردن کار را این طور بیان می کند: «من دوتا انتخاب دارم... در اداره پست بمونم و احمق بشم... یا بیرون از اینجا باشم و وانمود کنم که نویسنده ام و گرسنه باشم. من تصمیم گرفتم که گرسنه باشم.»
بوکوفسکی بعدها که موفق می شود از محل نویسندگی و شاعری وضعی به هم بزند و پولی به دست بیاورد، باز هم به همان شیوه قبل ادامه می دهد؛ زندگی بدون تجمل و به قاعده دوران خانه به دوشی. اما تاج این گونه زندگی را ظاهرا باید بر سر شل سیلور استایی گذاشت. عمو شلبی داستان های کودکانه، مدتی را از سر نداری در استادیوم های ورزشی هات داگ می فروخت و تجربه اش از زندگی به آن شیوه به تعبیر خودش این است که فهمید خودش خردل دوست دارد و مردم هم دوست دارند و نان را اول برای شان بخار بدهد تا کمی داغ شود.
او بعدها به خاطر همکاری با نشریه های معروف، کارتون هایش و همین طور نوشتن کتاب های مختلف و پرطرفدار میلیونر شد اما هرگز ماشین نخرید. شل دلیل انتخاب این شیوه را اجتناب از حس مالکیت می دانست. او در مصاحبه با مجله پابلیشرز ویکلی عادت زندگی اش را این طور توضیح می دهد: «من آزادم که هر جا را ترک کنم و هر جا دلم می خواهد بروم. من معتقدم همه باید همین طور زندگی کنند. به هیچ چیز و هیچ کس وابسته نباشید.»
این آزادی از رنگ تعلق در زندگی شل سیلور استاین به گونه ای بود که حتی حاضر نبود برای مدتی طولانی در خانه ای بماند و به تنهایی از این خانه به آن خانه می رفت و زندگی پرتجمل و مرفه را نقد می کرد. او معتقد بود اگر به شیوه خود زندگی کنی و بفهمی چه چیزهای جالبی در زندگی وجود دارد، دیوانه می شوی.
لویی فردینان سلین؛ تبعید و بی خانمانی
روی دیگر این گونه زندگی را نویسنده فرانسوی، لویی فردینان دتوش یا سلین تجربه کرد. او پزشکی بود که از درمان بیماران چندان بختی نصیبش نشد و در خلال جنگ جهانی دوم به طرفداری از آلمان نازی متهم شد و ناچار از فرانسه فرار کرد و به آلمان رفت و بعد از آن به دانمارک. وقتی به دانمارک می رسد، خود را فقیرتر از چیزی می بیند که می پنداشت و بعد از گذران یک سال زندان در کپنهاک، در کلبه ای به تنهایی با فقر و سرما زندگی می کند. او در تبعید به سر می برد، ده ها کیلو وزن کم می کند، دندان هایش می ریزید، اما همه این رنج ها را با نوشتن بر خود هموار می کند.
در همان دوره تبعید سه کتاب می نویسد که البته در دوران حیاتش چندان مورد استقبال قرار نمی گیرند. او عادت داشت در کتاب ها و حتی در مصاحبه های مطبوعاتی اش جامعه را نقد کند و انسانیت به فنا رفته را ملامت.
چند سال پیش، بدن بی جان محمود گلابدره ای، نویسنده و از دوستان جلال آل احمد، در حالی پیدا شد که در خانه ای بی وسایل تنها بر تشکی افتاده بود. گلابدره ای ده سال در آمریکا در میان بی خانمان ها زندگی کرد و خاطراتش را با نام «ده سال هوم لسی در آمریکا» مدر کتابی نوشت. البته ظاهرا تنها توانست هشت ماه از این تجربه را بنویسد و اوضاع مالی اجازه نداد باقی تجربیاتش را در قالب کتاب منتشر کند.
او سراسر آمریکا را با پای پیاده طی کرد و در میان بی خانمان ها روزگار گذراند. با نویسندگان آمریکایی معاشرت کرد و مدتی مهمان یکی از آنها بود. سه ماه در خانه کن کیسی نویسنده رمان «پرواز بر فراز آشیانه فاخته» گذراند و دو ماه مهمان پل مایر بود و با وینستون گروم نویسنده «فارست گامپ» همنشین.
کرت کوبین؛ رنج بی پایان شهرت
البته گاهی هم در پیش گرفتن زندگی بی خانمان ها یک طغیان نسبت به وضع موجود است. روشی که کرت کوبین، موسیقیدان و شاعر آمریکایی و بنیان گذار گروه گرانج نیروانا انتخاب کرد. او سال 1985 گروه را تشکیل داد و آنقدر محبوب بود که او را «صدای نسل اش» لقب داده بودند. او وضع مالی خوبی داشت، اما به گفته مایک آزارد نویسنده کتاب «همان طور که هستی بیا: داستان نیروانا»، شاید برای تجارتی که وارد آن شده بود کمی بیش از حد نازنین و حساس بود.
او عادات و چارچوب های اجتماعی را به سخره می گرفت و دست آخر به خاطر خشم از ویدئویی که تعدادی از هوادارانش از صحنه تجاوزشان منتشر کرده بودند؛ هر چه در خانه داشت می شکند و از بین می برد. او روز پیش از مرگش در حالی دیده شده بود که بشقاب غذایش را که تام شده بود، لیس می زد و صاحب رستورانی که کوبین آخرین بار در آنجا دیده شده، گفته بود وقتی می خواسته پول غذایش را حساب کند فهمیده کارت اعتباری اش مسدود است.
او سرانجام در حالی پیدا می شود که با یک اسلحه ساچمه زنی صورتش را نابود کرده و بدن بی جانش در گوشه ای در خیابان افتاده بود. بنا بر مصاحبه هایی که از او منتشر شده، همیشه می گفت که «مشهور» شدن آخرین چیزی است که می خواسته باشد و انگار همین اخلاقیات موجب می شود زندگی اش در خیابان به آخر برسد. ظاهرا خیابان سرنوشتی بوده است برای آدم هایی که چیزی در زندگی شهری دلبسته شان نمی کرده است؛ نویسندگان آواره.
دانشمندان استرالیایی یک اپلیکیشن موبایل جدید ساختهاند که بطور خاص به سلامت جسمی و روانی رانندگان تاکسی کمک میکند.
به نقل از پایگاه خبری دانشگاه ملبورن، محققان دپارتمان پزشکی عمومی دانشگاه ملبورن پس از اینکه دریافتند رانندگان تاکسی پرتنشترین افراد در محل کارشان هستند، تصمیم به طراحی این برنامه گرفتند.
تحقیقات نشان داده که دو نفر از هر سه راننده تاکسی به دلیل ساعات کاری طولانی و احتمال توهین شنیدن از مسافرانشان، سطوح بالایی از اضطراب روانشناختی را گزارش کرده و نزدیک به یک سوم جمعیت مورد مطالعه، سلامت فیزیکی خود را ضعیف ارزیابی کردند.
ساندرا دیویدسون از دانشگاه ملبورن اظهار کرد: ما همه به گزارشها در مورد کاهش تلفات جادهای عادت کردهایم، اما نوع دیگری از تلفات جادهای نیز هست که مخصوص رانندگان تاکسی است و خطرهای فیزیکی و روانی که در شغلشان تجربه میکنند.
وی افزود: این رانندهها بیشتر شامل مردان، کارکنان شیفتی، مهاجران تازهوارد هستند که یا بخاطر کمبود وقت یا عدم تمایل به دنبال کمک در این باره نیستند. بزرگترین چالش این است که رانندگان را به سمت تغییرات کوچک اما مهم در روال عادی زندگیشان هدایت کنیم زیرا زمان بدون مصرف زیادی دارند که به دلیل اجبار در ماندن در تاکسیشان نمیتوانند کاری با آن انجام دهند.
ایده اپلیکیشن جدید از یافتههای پژوهشی الهام گرفت که نشان میداد این رانندگان زمان زیادی را صرف تلفنهای هوشمندشان میکنند. این اپلیکیشن که اکنون در مراحل اولیه ساخت قرار دارد، بطور خاص برای تامین نیازها و زندگی کاری رانندگان تاکسی طراحی شده است.
در برنامه مذکور، تمرینات فیزیکی و ذهنی ارائه شده که رانندهها میتوانند بر اساس زمان دلخواهشان آنها را انجام دهند. برای مثال تمرینات دو دقیقهای، پنج یا 10 دقیقهای در این اپلیکیشن آمده که چیزی شبیه تمرینات پیشنهادی در پروازهای طولانی به همراه آرامسازی عضلات برای مبارزه با اضطراب است. همچنین جلسات تمرکز حواس نیز مانند گوش دادن به تصویرپردازی هدایت شده در این برنامه به عنوان ابزاری برای آرامسازی طراحی شده است.
این اپلیکیشن همچنین به رانندگان در مورد آبرسانی به بدن یادآوری کرده و اطلاعات مفیدی مانند محل سرویسهای بهداشتی عمومی را نیز ارائه میکند. تحقیقات نشان داده بود که رانندگان تاکسی در معرض خطر بالای مشکلات کلیوی و عفونت مجاری ادراری قرار دارند زیرا مدت زیادی در حالت نشسته قرار داشته و رفتن به دستشویی را به تاخیر میاندازند.
آخرین ماهگرفتگی سال 95 در حالی در روز شنبه، 23 بهمن ماه رخ میدهد که تمام ساکنان ایران قادر به رؤیت این پدیده زیبای نجومی از ساعت 4 تا 6 بامداد این روز خواهند بود.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوریسال 95 را سال ماه گرفتگیهای نیمسایهای نامگذاری کرد و گفت: چرا که مدت زیادی است که گرفت جزئی شاخص ماه و همچنین خسوف کلی را در کشور شاهد نبودهایم، به گونهای که آخرین گرفت را در سال 94 آن هم در شرایط غروب ماه در افق صبحگاهی همراه با غبار شاهد بودهایم.
وی با تاکید بر اینکه تابستان سال 96 با گرفت جزئی با پوشش محدود سایه زمین بر روی ماه همراه خواهد بود، اظهار کرد: در هنگام طلوع ماه در زمستان سال 96 گرفت کاملی از ماه را شاهد خواهیم بود.
عتیقی با اشاره به ماه گرفتگی سال جاری، خاطرنشان کرد: در سال 95 با 3 ماه گرفتگی مواجه بودیم که همگی آنها با نیمسایه بوده و در فروردین و دی ماه سال جاری رخ دادند و در بهمن ماه نیز رخ خواهد داد.
وی با تاکید بر اینکه آخرین ماه گرفتگی از این سری در بامداد 23 بهمن ماه جاری رخ میدهد، یادآور شد: این پدیده نجومی در ساعاتی پس از نیمه شب در بامداد روز 23 بهمن ماه به وقت ایران به وقوع میپیوندد.
مدیر انجمن نجوم آماتوری اضافه کرد: این ماه گرفتگی متعلق به دوره «ساروس 114» است و پنجاهمین گرفت از 71 گرفت این ساروس است.
مناطق تحت پوشش ماه گرفتگی
وی غرب آسیا، قاره اروپا و آفریقا و شرق کانادا و امریکا را از جمله مناطقی دانست که رؤیت این پدیده نجومی در آنها قابل مشاهده است وادامه داد: در این مناطق از ورود تا عبور ماه از نیمسایه را در این گرفت شاهد خواهند بود.
عتیقی در عین حال یادآور شد: به غیر از قاره استرالیا ساکنان 4 قاره دیگر قادر به رؤیت ماه گرفتگی هستند و در شرق آسیا در هنگام غروب ماه و ساکنان غرب ایالات متحده آمریکا در وضعیت طلوع ماه شاهد این ماه گرفتگی خواهند بود.
وضعیت رصد ماه گرفتگی در ایران
این منجم با تاکید بر اینکه تمام مناطق ایران تحت پوشش این ماه گرفتگی است، گفت: تنها در استان سیستان و بلوچستان در هنگام غروب ماه این پدیده رخ خواهد داد.
وی در این باره توضیح داد: طلوع و غروب از شمال شرق به جنوب غرب کشور ادامه دارد و ماه گرفتگی در استان سیستان و بلوچستان همزمان با غروب ماه خواهد بود، از این رو زمان زیادی برای رصد این پدیده ندارند.
عتیقی با تاکید بر اینکه این پدیده نجومی از تهران به طور کامل قابل مشاهده است، گفت: رصد ماه گرفتگی نیاز به تلسکوپ و ابزارهای خاص رصدی ندارد و حتی از داخل شهرها قابل مشاهده است.
مدیر انجمن نجوم آماتوری تاکید کرد: نصب ابزارهای رصدی در مناطقی به دور از آلودگیهای نوری میتواند بر کیفیت رصد، مطالعه و عکسبرداری از این پدیده بیفزاید.
اجرای برنامههای رصدی برای بررسی ماه گرفتگی
عتیقی از اجرای برنامههای پژوهشی در این باره خبر داد و گفت: گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم آماتوری ایران اقدام به اجرای طرح پژوهشی برای بررسی مقدار تیرگی کم ماه در اوج این گرفت نیمسایهای کرده است.
زمان رخداد ماه گرفتگی در ایران
عتیقی با اشاره به زمان رخداد این پدیده نجومی اظهار کرد: طی این پدیده در بامداد روز شنبه، 23 بهمن ماه در ساعت 2:30 دقیقه (به وقت ایران) ماه وارد نیمسایه زمین خواهد شد.
وی ادامه داد: در ساعت 4:14 دقیقه بامداد روز 23 بهمن ماه گرفتگی به میانه خود خواهد رسید و با وجود آنکه به این واقعه خسوف غیر مرئی گفته میشود و چشم انسان حساسیت لازم را برای مشاهده این گرفت ماه ندارد، ولی در اوج گرفت که در ساعت 4:14 دقیقه است، بخشهای شمالی ماه قدری تیرهتر دیده خواهد شد.
این محقق نجومی تاکید کرد: کره ماه در ساعت 6:24 دقیقه صبح شنبه از نیمسایه خارج خواهد شد.
ماهیت ماه گرفتگی
مدیر انجمن نجوم آماتوری با اشاره به ماهیت ماه گرفتگی توضیح داد: ماه گرفتگی زمانی حادث میشود که زمین میان ماه و خورشید قرار میگیرد و سایه ماه بر روی زمین میافتد. این رخداد در زمان رسید ماه به وضعیت بدر (ماه کامل) رخ میدهد و با تابش خورشید به زمین، در پشت زمین مخروط سایه ایجاد خواهد شد.
وی با بیان اینکه خورشید منبع گسترده نور محسوب میشود، خاطر نشان کرد: از این رو در اطراف مخروط نیمسایه مخروط بزرگتر نیمسایه نیز در پشت زمین ایجاد میشود.
عتیقی با اشاره به انواع ماه گرفتگیها گفت: اگر ماه به طور کامل در سایه زمین قرار گیرد، ماه گرفتگی کامل ایجاد میشود و در صورتی که بخشی از ماه از درون سایه عبور کند، ماه گرفتگی جزئی رخ خواهد داد.
وی اضافه کرد: از آنجایی که به جز سایه، نیمسایه در پشت زمین شکل گرفته است، با ورود و یا بخشی از کره زمین به نیمسایه خسوف نیم سایهای و یا غیر مرئی رخ خواهد داد که این نام به دلیل عدم امکان حفظ مشاهده تغییر نورانیت ماه توسط ساکنان زمین به این پدیده اطلاق شده است.
وی با بیان اینکه گاهی خسوف غیر مرئی و یا ماه گرفتگی نیمسایه که یکی از انواع ماه گرفتگی است، در این میان رخ میدهد، اظهار کرد: در بامداد روز شنبه 23 بهمن ماه با این پدیده مواجه هستیم.
به گفته این محقق نجومی، تعداد ماه گرفتگیها در هر سال حداقل صفر و حداکثر 3 ماه گرفتگی است.
به لطف پیشرفتهای باورنکردنی در دنیای علم طی قرن گذشته، ما اکنون قادریم تعیین کنیم که جهان ما در گذشته به چه شکلی بوده و از کجا آمده و همچنین به این سؤال پاسخ دهیم که به چه طریقی به حالتی در آمده که امروز میبینیم و با این روندی که امروزه شاهد آن هستیم، در آینده به چه حالتی درخواهد آمد. اما واقعیت این است که با وجود همهی پیشرفتها، امروزه نیز برای حدس و گفتههای ما محدودیتهایی وجود دارد. هم برای زمانهایی از گذشته که میتوانیم بهطور قطع اطلاعاتی کسب کنیم، محدودیت وجود دارد و هم برای بازهای زمانی در آینده که میتوانیم رفتار و چگونگی تکامل جهان را با هر درجهای از قطعیت پیشبینی کنیم. هنگامی که ما گام بهسوی گذر از این محدودهها میگذاریم، در واقع پا به جایی گذاشتهایم که بزرگترین و مبهمترین رازهای تمام تاریخ بشر در آن نهفته است. کاترین لیچین یک پرسش در مورد یکی از این محدودهها پیش روی ما میگذارد:
پس از خواندن پُستی دربارهی سرنوشت انجماد بزرگ برای جهان هستی، من میخواستم بدانم که نظر نویسنده در مورد سناریوی جهش بزرگ چیست؟
در رابطه با این قضیه سه بخش اصلی وجود دارد: چیزهایی که ما میدانیم، مواردی که «محتمل» هستند و همچنین چیزهایی که ما فکر میکنیم به خاطر وجود دلایل مناسب دارای محتملترین حالت هستند.
جهان ما به آن شکلی که در حال حاضر وجود دارد، دارای انبوهی از ستارهها، کهکشانها، سیاهچالهها، مادهی تاریک، انرژی تاریک و تابش است. جهان هستی دارای تودهها و خوشههای پرشمار و از سویی دیگر دارای حفرههای بسیار عظیم است. این جهان گسترش مییابد، سردتر میشود و در هر لحظهی مشخص، دارای شمار مشخصی از ذرات است که به طریقهی مشخصی قرار گرفتهاند. ما میتوانیم بر اساس آنچه از قوانین فیزیکی، ماهیت اجزای سازندهی جهان و چگونگی گسترش آن میدانیم، رفتار جهان هستی را از دو سوی زمانی بهنوعی مورد برونیابی قرار دهیم؛ هم بهسوی گذشته و هم بهسوی آینده. هنگامی که ما به گذشته برگردیم، کیهان را نرمتر، ملایمتر، داغتر، متراکمتر، دارای انباشتگی بیشتر، پرانرژیتر و یکنواختتر خواهیم یافت؛ هنگامی که بهسوی آینده نگاه کنیم، میبینیم جهان به انباشتگی بیشتر، جامدتر، پراکندهتر، کمانرژیتر و تهیتر نزدیک میشود. ما با درجهی بسیار بالایی از دقت و صحت میتوانیم بگوییم که گفتهی فوق میتواند درست باشد.
یکی از مواردی که میتواند به ما در درک این موضوع به شیوهای متفاوت کمک کند، در نظر گرفتن آنتروپی جهانِ قابل مشاهده، است. البته درک و برداشت کامل از مفهوم آنتروپی مقداری دشوار است؛ اما برای سادهتر ساختن موضوع میتوانیم از شما بخواهیم که به این مورد فکر کنید: شمار راههای مختلفی که شما میتوانید حالتها را در یک سیستم مشخص، مرتب کنید. امروزه ما میتوانیم آنتروپی جهان را محاسبه کنیم و به مقداری برابر با ۱۰۱۰۴ واحد k برسیم که در آن k، ثابت بولتزمن است. سهم غالب از این مقدار به خاطر وجود سیاهچالهها در مرکز کهکشان است. در واقع باید اشاره کنیم که آنتروپی مربوط به سیاهچالهی مرکزی کهکشان راه شیری بهتنهایی برابر با ۱۰۹۱ واحد k است. این سیاهچالهها در زمانی که جهان هستی بسیار جوان بوده است، وجود نداشتهاند (آنها تشکیل نشده بودند) و بنابراین آنتروپی بسیار پایینتر از مقدار فعلی بوده است.
در آیندهی دور، جهان به یک حالت بالاتر از آنتروپی هم خواهد رسید؛ زمانی که همهی آنها از طریق پدیدهی تابش هاوکینگ (که هنوز رخ نداده است) دچار واپاشی شوند. زمانی که جهان در حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش تحت سلطهی تشعشعهای کیهانی بوده، آنتروپی آن تنها به مقدار ۱۰۸۸ واحد k بوده است. هنگامی که در آیندهی بسیار دور آخرین سیاهچاله دچار واپاشی شود، آنگاه آنتروپی به مقدار ۱۰۱۲۳ خواهد رسید. قوانین ترمودینامیک که در آن آنتروپی همیشه افزایش مییابد نیز کاملا با آنچه در جهان ما اتفاق میافتد سازگار هستند.
اما در این میان یک پرسش اساسی کماکان مطرح است؛ چه حالتهایی محتمل هستند؟ با حرکت رو به جلو در طی زمان، جهان هستی میتواند برای همیشه به انبساط ادامه دهد، یا اینکه با شتاب بیشتری به انبساط برای همیشه ادامه دهد؛ اما این امکان هم وجود دارد که دچار ازهمگسیختگی شود و از طریق تونلزنی کوانتومی، وارد حالت کوانتومی جدیدی شود یا اینکه به یک حالت انفرادی جدید در هم پاشیده شود.
حال باید ببینیم در مورد مواردی که محتمل به نظر میرسند به چه نتیجهای میرسیم؟ با جلوتر رفتن در مسیر زمان، جهان هستی میتواند همچنان به گسترش خود برای همیشه و همچنین به سرعت بخشیدن به این روند ادامه دهد. اما از سویی دیگر این امکان وجود دارد که از هم متلاشی شود یا به یک حالت کوانتومی جدید تونلزنی کند یا اینکه به یک حالت تکینگی منجر شود. با حرکت بهسوی گذشته در زمان، میتوانیم تصور کنیم که جهان در حالت تورمی قبل از بیگ بنگ داغ (با مقدار آنتروپی حتی پایینتر از مقدار اولیه و به تعبیری مقداری کمتر از ۱۰۱۵ واحد k) وجود داشته است؛ اما هیچ چیزی در مورد لحظات قبل از ۳۳-۱۰ ثانیهی نهایی آن مشخص نیست. آیا جهان هستی یک آغاز منحصربهفرد دارد که در آن زمان و مکان آن آغاز شدهاند؟ یا اینکه آنها همیشه وجود داشتهاند؟ در جلسهی سالانهی انجمن اخترشناسی آمریکا، کیهانشناس، شان کارول، چهار احتمال برای یک منشأ غیر منحصربهفرد برای جهان در جزئیات بزرگ توصیف کرد که به آنها اشاره میکنیم:
۱. وقوع یک جهش رشتهای
در نسبیت عام، اگر شما تا یک حالت اختیاری داغ، متراکم یا کوچک برونیابی کنید، ناگزیر به یک حالت تکینگی خواهید رسید و در این حالت تعاریف از زمان و مکان خواهند شکست. اما در پسوند بسطهای کوانتومی که فراتر از نسبیت عام میروند، مانند گرانش کوانتومی حلقه، نظریهی ریسمان یا کیهانشناسی شامه؛ شما میتوانید از یک حالت از پیش موجود و در حال واپاشی، به یک حالت داغ و چگال و در حال انبساط دستیابید.
۲. هستیشناسی از نوع چرخهای
این حالت شبیه به یک جهش رشتهای است و تنها تفاوت آن این است که جهش در آن میتواند بارها و بارها روی دهد. جهان گسترش مییابد و به حداکثر اندازهی خود میرسد و سپس درهم کشیده میشود، این در حالی است که آنتروپی آن نیز در کل زمانها افزایش مییابد و پس از آن دوباره از هم پاشیده میشود و درست در همین لحظه یک جهش دوباره در آن رخ میدهد.
۳. هستیشناسی مبتنی بر کاهش فعالیت
جهان بهجای آنکه بهسرعت در حال گسترش باشد (همانند روندی که جهان ما امروزه یا همچنین در طی دورهی تورم خود، طی کرده است)، میتوانست در حالتی بماند که نسبتا ثابت یا غیرفعال برای یک مدت بسیار طولانی بوده باشد. چنین حالتی نیاز به پدیدهای عجیبوغریب مانند «عاری شدن از گرانش» یا (degravitation) دارد که در آن گرانش برای مدتی غیرفعال میشود؛ یا اینکه نیاز به یک کیهانشناسی رشتهای گازی دارد.
۴. کیهانشناسی بازتولیدکننده
مورد چهارم حالتی است که در آن یک جهان از یک فضازمان موجود قبلی «متولد» میشود که در آن، فضازمان از پیش موجود دارای تنوعی از مکانها و خواص است؛ اما از یک حالت تکینگی آغاز نشده است. در این مورد، یکی از جهانهای متولدشده به شکل جهانی رشد یافته است که ما آن را بهعنوان جهان خود میشناسیم.
رویداد جهش بزرگ بهطور قطع امکانی است که ارزش بررسی و جدی گرفته شدن دارد و بسیاری از افراد صاحبنظر نیز چنین روندی در پیش گرفتهاند؛ اما یک مشکل بزرگ در این میان وجود دارد و با در نظر گرفتن سناریوهای ۱، ۲ و ۳ که در بالا به آن اشاره کردیم، میتوانیم آن را به این صورت بیان کنیم: مشکل موجود در فرض فوق این است که جهان ما باید با آنتروپی پایین متولد شده باشد و ما در این زمینه، قانون دوم ترمودینامیک را داریم. اگر آنتروپی جهان در گذشته کاهش یافته باشد که بزرگترین نقض قانون دوم ترمودینامیک در همهی زمانها را خواهیم داشت و اگر هم که آنتروپی در گذشته حتی کوچکتر از این نیز بوده باشد، آنگاه بهطور دقیق تغییر میکند تا در نهایت خودبهخود به صفر نزدیک شود.
سناریوی اول (جهش رشتهای) نیاز به کاهش آنتروپی دارد؛ جهشهای چرخهای نیاز به آنتروپی همیشه در حال افزایش دارند. مورد دوم به این معنی است که آخرین چرخه، قبل از جهش نیاز به آنتروپی حتی کمتر از مقداری دارد که جهان هستی تماما با آن به وجود آمده است. از اینرو این چرخه همچنان دارای افزایش آنتروپی در تمام طول آن خواهد بود و همچنین باید اشاره کرد که جهش بعدی با میزان آنتروپی حتی بیشتر از آن مقداری آغاز خواهد شد که جهان ما با آن به پایان برده شده است. از تمام حالات اشارهشده در این گزارش، تنها حالت چهارم یعنی کیهانشناسی بازتولیدکننده است که از مشکل آنتروپی جلوگیری میکند. برای تصور اینکه حالت چهارم چگونه کار میکند، میتوانید جهانی را در برخی از حالتهایی مجسم کنید که در آن دارای مقدار فراوانی از آنتروپی، بسیاری از تغییرات و بسیاری از نوسانها بوده است.
این حالت بسیار شایع است. چنین حالتی در واقع دارای کمترین میزان از ایجاد تغییرات در شرایط اولیهای است که ما با آن میتوانستیم آغاز یک جهان را متصور باشیم. از سویی دیگر این حالت دارای اشتراکهای زیادی با بسیاری از سیستمهای فیزیکی است که معمولا ما میخواهیم طراحیشان کنیم؛ سیستمهایی همانند یک اتاق پر از مولکولهای گاز در دمای نسبتا بالا. شما هرگز انتظار نخواهید داشت که در سیستم فوق، همهی مولکولهای گاز در یک نیمهی اتاق تجمع کنند و نیمهی دیگر آن را خالی بگذارند. چنین رویدادی نهتنها از نقطهنظر ترمودینامیکی نامطلوب تلقی میشود، بلکه رخ دادن آن از نظر آماری نیز فوقالعاده بعید است. اما شما تعجب نخواهید کرد اگر ببینید در همان اتاقی که بهعنوان مثال در نظر گرفتهایم، یک منطقهی کوچک از آن (مثلا منطقهای به اندازهی مچ دست) دارای چند میلیارد مولکول بیشتر یا کمتر از مقدار متوسط بوده باشد؛ یا اینکه برای مثال انرژی یا آنتروپی آن منطقه از میانگین کلی اتاق بیشتر یا کمتر باشد.
اگر شما خود را به بررسی مناطق بسیار کوچک محدود کنید، بهعنوان نمونه مناطقی به اندازهی یک ویروس که میتواند تا حدود ۵ نانومتر کوچک باشد، ممکن است منطقهای از میان آنها پیدا کنید که دارای نوسانهای بسیار کمی بوده باشد یا اینکه شاید حتی مقدار آنتروپی آن بهکل قابل اغماض باشد. آنتروپی کلی سیستم هنوز هم باید افزایش یابد، اما یک منطقهی بسیار کوچک از سیستم میتواند دارای مقدار بسیار کم و حتی قابل چشمپوشی در هر زمانی باشد و شاید در ادامه، آن منطقهی نوسان کوچک که در آن آنتروپی به اندازهی کافی کم میشود، توانسته باشد به تولد یک جهان جدید منجر شود که در آن تورم روی میدهد.
تورم دارای این خاصیت فوقالعاده است که با یکبار آغاز شدن و پس از آن، در ادامه فضای بیشتر و بیشتری را با سرعت فوقالعاده زیاد ایجاد میکند که این سرعت نیز دائما بهطور نمایی افزایش مییابد. البته مناطقی هم وجود دارند که در آن تورم به پایان خواهد رسید و در همین حالت است که سیستم فوق به یک بیگ بنگ با دمای بسیار بالا منتهی و منجر به ایجاد ماده / ضد ماده / فضای پر از پرتوها، درست همانند بخشی از جهان قابل مشاهدهی ما میشود. اما مناطقی هم وجود دارند که به روند خود در آینده نیز ادامه خواهند داد. جهان هستی ممکن است از یک تکینگی آغاز شده باشد که در آن زمان و فضا از حالتی با هم آمیخته شده باشند که در آن هیچ زمان و فضایی در بیرون از خود آن سیستم وجود نداشته است.
اما همچنین ممکن است جهان هستی از یک حالت کاملا غیر مفرد به وجود آمده باشد. با این حال، تا زمانی که ما قانون دوم ترمودینامیک را پیش روی خود داریم که بر پایهی آن آنتروپی کلی یک سیستم هرگز کاهش نمییابد، نظریههای مبتنی بر جهش بزرگ از نظر تئوری دارای یک مانع اساسی برای پذیرفته شدن هستند. در صورت وجود نداشتن هیچگونه شواهدی برای رخ دادن یک درهم پاشیدگی مجدد، همراه با مشکلات نظری که یک سناریوی جهش بزرگ با آن مواجه است، بهترین سناریویی که علم فیزیک به ما در زمینهی تولد جهان هستی ارائه میدهد، سناریوی بازتولیدکنندگی خواهد بود.
انفجاری که بیش از 70 سال قبل به گشایش عصر اتمی انجامید، اکنون به دانشمندان در درک بهتر یک رویداد چشمگیر دیگر یعنی شکلگیری ماه کمک خواهد کرد.
به نقل از گیزمودو، در 16 ژوئیه 1945، ارتش آمریکا نخستین بمب اتمی را در محل آزمایش ترینیتی در جنوبی نیومکزیکو منفجر کرد. حرارت شدید انفجار باعث ذوب شدن لایههای بالایی خاک شنی محیط اطراف به شکل یک شیشه سبز رادیواکتیو موسوم به ترینیتیت تا مسافت حدود 350 متر در همه جهات شد.
اکنون یک مطالعه جدید نشان داده که آب و سایر ترکیبات فرار در این ترینیتیت دقیقا مانند سنگهای ماه بسیار نادر هستند.
بسیاری از ستارهشناسان تصور میکنند که ماه از موادی ترکیب شده که حدود 4.5 میلیارد سال قبل طی یک یا چند برخورد بزرگ با اجسامی مانند زمین اولیه یا سیاره (سیاراتی) به اندازه مریخ در فضا پرتاب شدهاند.
این نظریه پیشبینی کرده که چنین برخوردهایی احتمالا باعث بوجود آمدن حرارت بسیار بالایی شده که در نهایت ترکیبات فرار را از سنگهای تشکیلدهنده ماه بیرون کشیده است. تحلیل جدید محققان موسسه اقیانوسشناسی استریپس در دانشگاه کالیفرنیا، ساندیگو بر روی ترینیتیت، فرضیه مذکور را تقویت کرده است.
جیمز دی، مولف ارشد این تحقیق اظهار کرد: این مطالعه در اصل به ارائه شواهد تجربی در مورد شکلگیری علائم مشاهده شده در ماه توسط فرآیندهای فوق داغی مانند این انفجار اتمی پرداخته است.
محققان در این تحقیق، تکههایی از ترینیتیت در مناطق مختلف این سایت را بررسی کرده و با سنجش ایزوتوپهای گوناگون مس در این شیشه اتمی به نتایج فوق دست یافتند. مس تحت دمای بالا به سرعت تبخیر میشود.
این یافتههای جدید به محققان اطمینان داده که تعبیر آنها از سنگهای ماه که توسط ماموریت آپولو به زمین آورده شده بودند، درست بوده است.
این تحقیق در مجله Science Advances منتشر شده است.
محققان انگلیسی کُرههای سهبعدی کوچک جدیدی طراحی کردهاند که به بررسی بیماری سل در آزمایشگاه کمک میکنند.
به نقل از زی نیوز، محققان عفونتشناسی، مهندسان و کارشناسان بیوانفورماتیک دانشگاه ساوثهمپتون و کالج دانشگاهی لندن از یک تکنیک کپسولهسازی الکترواستاتیک برای ساخت کرههای کوچک سهبعدی استفاده کردند که سلولهای انسان درون آنها به باکتری سل مبتلا میشود تا شرایط شبیهتری برای بازتاب رویدادهای درون بدن مبتلایان به این بیماری ایجاد شود.
این مدلسازی به محققان در بررسی بهتر آنچه در بدن انسان در زمان ایجاد بیماری سل اتفاق میافتد و در درازمدت، به شناسایی درمانهای آنتیبیوتیکی و واکسنهای جدید کمک خواهد کرد.
پرفسور پل الینگتون، رهبر این تحقیق از دانشگاه ساوثهمپتون اظهار کرد: ما معتقدیم که دستاورد ما، تحولی بسیار هیجانانگیز در حوزه تحقیقات بیماری سل است. کرههای سهبعدی میتوانند با یک ماتریس کلاژنی ساخته شوند تا بیشتر شبیه ریه انسان باشند. این کار، محیطی را برای آنتیبیوتیکهای خاص و مهم در درمان بیماری ایجاد میکند تا عفونت را که در سایر سیستمهای مدلسازی دوبعدی قادر به مبارزه با آن نبودند، در اینجا از بین ببرند.
همچنین این سیستم سهبعدی جدید میتواند آزمایشات را تا سه هفته طولانیتر کند که تقریبا چهار برابر بیشتر از زمان ارائه شده در سیستمهای مدلسازی دوبعدی استاندارد است. این امر به دانشمندان اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی شکلگیری عفونت و تاثیر داروهای مختلف بر آن در طول زمان میدهد.
فاز بعدی تحقیقات با همکاری موسسه تحقیقات سلامت آفریقا در دوربان انجام خواهد شد که ابتلا به سل در آن بسیار بالاست و آزمایشگاه خوبی برای ارائه این مدل سهبعدی به منظور بررسی سلولهای بیماران در معرض خطر بالای سل محسوب میشود.
این تحقیق در مجلات mBio و eLife منتشر شده است.
گوگل همکاری خود را با شرکت Ivyrevel برای توسعه یک اپلیکیشن خاص در زمینه طراحی لباس برای کاربران آغاز کرده است.
به نقل از یونیورسیتی هرالد، این اپلیکیشن که Coded Coutureنام دارد، لباسهایی را با توجه به موقعیت اجتماعی و دادههای شخصی کاربر برای وی طراحی میکند.
گوگل برای توسعه این اپلیکیشن از Snapshot استفاده کرده تا فعالیتهای روزانه کاربر را شناسایی و ثبت کند.
این اپلیکیشن دادههای مرتبط با تمام فعالیتهای روزانه یک فرد اعم از کار، گردش و تفریح، محل غذا خوردن و ملاقاتها را جمع آوری میکند.
سپس از دادههای جمع آوری شده برای ایجاد یک لباس که به صورت سفارشی طراحی شده استفاده میشود که کاربر از طریق آنلاین میتواند آن را خریداری کند.
گفتنی است که این اپلیکیشن در طراحی لباس، شرایط آب و هوایی را نیز در نظر میگیرد.
این اپلیکیشن اندرویدی در حال حاضر در مرحله آلفا بوده و اواخر امسال رونمایی میشود.
در حال حاضر این فناوری بر روی تعداد محدودی از افراد آزمایش شده است.
شبکه اجتماعی فیسبوک قصد دارد در واکنش به بلایای طبیعی و بحرانهای غیرمنتظره پیشگام شده و سرویسی را راهاندازی کند که کار جستجو و کمکرسانی به آسیبدیدگان را بیش از همیشه آسان خواهد کرد.
به نقل از دویچهوله، سرویس جدید این شرکت به کاربران اجازه میدهد که در زمان وقوع فجایع و حوادث غیرمنتظره بتوانند یکدیگر را با ردیابی موقعیت مکانی پیدا کنند یا در کمکرسانی به آسیبدیدگان این حوادث مشارکت داشته باشند.
این امکان جدید که زیرمجموعه بررسی سلامت و امنیت(Safety Check) فیسبوک خواهد بود، "کمک اجتماعی"(Community Help) نام گرفته و در مواقعی که بلای طبیعی غیرمترقبه یا سوانح بزرگ رخ میدهند، فعال خواهد شد تا کاربران این جامعه مجازی به آسانی یاریدهنده یکدیگر باشند.
به گفته طراحان، مردم با اجرای سرویس مذکور این امکان را خواهند داشت که در اسرع وقت به یاری یکدیگر بشتابند. برای مثال در زمان آتش گرفتن جنگلها، کسانی که در حاشیه امن این حادثه هستند میتوانند به کسانی که در متن ماجرا گیر افتادهاند پناه بدهند یا اگر در صورت وقوع زلزله عدهای با قحطی غذا و دارو مواجه شدند، کسانی که در مناطق همجوار امن ماندهاند بتوانند بیدرنگ کمکهای خود را برای نیازمندان گسیل کنند.
پیرتی چتان، از طراحان محصولات فیسبوک اظهار کرد: امکان کمک اجتماعی، کسانی را که نیازمند کمک هستند به کسانی که مایل به کمکرسانیاند متصل خواهد کرد.
این رسانه اجتماعی برای راهاندازی خدمت جدید خود با سازمانهای جهانی کمکرسانی از جمله صلیب سرخ همفکری کرده است.
طراحان این سرویس از کاربران خواستهاند که به آئیننامه استفاده از آن توجه کنند و اگر خواستند به همراه کسانی که نمیشناسند به یاری آسیبدیدگان سانحهای بروند، قرارهای اولیه را در اماکن شناختهشده عمومی بگذارند. فیسبوک در ابتدا این امکان را برای کاربران آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند، هند و عربستان فعال خواهد کرد.
این شبکه اجتماعی که حالا نزدیک به دو میلیارد کاربر فعال دارد، امکان بررسی سلامت و امنیت را از سال ۲۰۱۴ راهاندازی کرد. راهاندازی این سرویس در برخی موارد بحثبرانگیز بود.
این امکان با فعال شدن در پی حادثه تروریستی برلین در دسامبر سال گذشته به بسیاری از ساکنان پایتخت آلمان اجازه داد تا با کلیک روی آن به عزیزان و نزدیکانشان این پیام را مخابره کردند که در این سانحه آسیبی ندیدهاند.
ایده راهاندازی سرویس جدید کمکرسانی از دل اقداماتی آمده که بسیاری از کاربران داوطلبانه با بهرهگیری از این شبکه اجتماعی در مواقع بحران انجام دادهاند. در کمکرسانی اجتماعی، پستهای کاربران قابل جستوجو خواهد بود و امکان مرتب کردن پستها بر اساس موقعیت مکانی هم وجود خواهد داشت تا همهچیز سازمانیافته و مطمئن به پیش برود.
.: Weblog Themes By Pichak :.