جونو (Juno) نام فضاپیمای تحقیقاتی ناسا است که سال ۲۰۱۱ میلادی به فضا پرتاب شد و پس از یک سفر ۵ ساله، سرانجام به سیاره‌ی مشتری رسید. مشتری، بزرگ‌ترین سیاره موجود در سامانه‌ی خورشیدی است؛ اما ما اطلاعات چندانی از این سیاره نداریم. هدف از ارسال فضاپیمای جونو به سیاره‌ی مشتری این بود که در مورد پدیده‌های شگفت‌انگیز این سیاره اطلاعات بیشتری جمع‌آوری کند. این فضاپیما تا به امروز چند تصویر مختلف از سیاره‌ی مشتری به زمین ارسال کرده است؛ اما به‌تازگی جونو تصویری مخابره کرده است که به‌جرأت می‌توان گفت یکی از زیباترین تصاویر ثبت‌شده از این سیاره است.

ابرهای مشتری یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های این سیاره به شمار می‌روند و شهرت بسیاری دارند و شاید بتوان گفت یکی از دلایلی که این سیاره مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است، همین ابرهای عجیب هستند. ابرهای مشتری شکل خاصی دارند و اگر می‌خواهید ببینید این ابرها تا چه اندازه زیبا هستند، بهتر است به تصویری که فضاپیمای جونو ثبت کرده است، نگاهی بیندازید. در این تصویر می‌توان ابرهای درهم‌تنیده‌ی مشتری و همچنین طوفان NN-LRS-1 را که با نام لکه‌ی سرخ کوچک نیز شناخته می‌شود، مشاهده کرد.

تصویر ثبت شده توسط دوربین JunoCam فضاپیمای جونو

دوربین JunoCam که روی فضاپیمای جونو نصب شده، در واقع یک دوربین نور مرئی است و قابلیت‌های ویژه‌ای دارد و می‌تواند تصاویری ثبت کند که نظیر آن تا به امروز دیده نشده است. این دوربین بسیار خاص است و در هیچ یک از مأموریت‌های پیشین ناسا به مشتری، دوربینی مانند آن به کار گرفته نشده است. همچنین فضاپیمای جونو کاری انجام می‌دهد که هیچ یک از مأموریت‌های پیشین نتوانسته‌اند انجام دهند.

ریک نیباکِن، مدیر پروژه‌ی فضاپیمای جونو می‌گوید:

فاصله‌ی فضاپیما از سیاره‌ی مشتری کم یا شاید بتوان گفت غیرمعمول است. ما برای جونو مداری خاص در نظر گرفته‌ایم و به کمک این مدار، فضاپیمای جونو اکنون در ارتفاع ۵۰۰۰ کیلومتری از ابرهای مشتری قرار دارد. هیچ یک از مأموریت‌های قبلی ما به مشتری، تا این اندازه به آن نزدیک نشده بودند.

روی فضاپیمای جونو تعدادی ابزار علمی ویژه نصب شده است که به بررسی و مطالعه‌ی کمربند تابشی، مِغناط‌کُره (مَگنتوسفر)، ساختار درونی و اتمسفر آشفته‌ی این سیاره می‌پردازند. همچنین در طول مأموریت جونو، دوربین JunoCam دائماً تصاویری با وضوح بالا از مشتری به زمین مخابره می‌کند. تصاویری که به‌تازگی به زمین ارسال شده‌اند، توسط جرالد آیشدِت و جان راجرز که دو دانشمند آماتور هستند، پردازش شده‌اند. از آنجایی که دوربین این فضاپیما یک دوربین عمومی است و همگان به آرشیو تصاویر آن دسترسی دارند، بنابراین برای پردازش تصاویر آن به مدرک خاصی نیاز ندارید. بسیاری از تصاویر ارسال‌شده توسط دوربین این فضاپیما توسط افراد داوطلب بررسی و پردازش می‌شوند.

استیو لِوین، دانشمند پروژه‌ی جونو می‌گوید:

من هنوز هم بابت کاری که با دوربین نور مرئی کردیم، هیجان‌زده‌ هستم. ما دوربین فضاپیما را به یک ابزار عمومی تبدیل کردیم و این نهایت کاری است که می‌توان با یک ابزار علمی ویژه انجام داد. ما از مردم درخواست کرده‌ایم که در چینش تصاویر ارسال‌شده از سوی فضاپیما ما را یاری دهند. ما تمام داده‌های تصویری را به شکل خام منتشر می‌کنیم و به مردم اجازه می‌دهیم خودشان تصاویر را خلق کنند.

ناسا گروهی از افراد داوطلب و دانشمندان آماتور تشکیل داده است تا بتوانند روی تصاویر موزاییکی ارسال‌شده کار کنند. دانشمندان می‌خواهند به مردم اجازه دهند خودشان بخشی از یک فرایند علمی باشند و داده‌هایی را که از سوی جونو ارسال می‌شوند، بررسی کنند. شما هم می‌توانید با مراجعه به این لینک، تصاویر خام را دریافت و توانایی خود در پردازش تصاویر را آزمایش کنید.

دوربین JunoCam طراحی شده است تا تصاویر بی‌نظیری از قطب‌ها و ابرهای مشتری به ثبت برساند و به گروه علمی کمک کند تا بتوانند اطلاعات بیشتری در اختیار ابزار علمی نصب‌شده روی فضاپیما قرار دهند و بخش‌هایی را که لازم است توسط این ابزار بررسی شوند، مشخص کنند. دوربین JunoCam یک قطعه‌ی جداگانه است و به‌عنوان یک ابزار علمی تلقی نمی‌شود.

لکه‌ی سرخ کوچک، سومین آنتی سیکلون بیضوی شکل بزرگی است که روی سیاره‌ی مشتری قرار دارد و ستاره‌شناسان نیز این طوفان را برای مدت ۲۳ سال ردیابی کرده‌اند. آنتی سیکلون یک منطقه‌ی پرفشار و پدیده‌ی آب‌وهوایی غیرمنظم در نیم‌کره‌ی شمالی است که بادهای آن، حول یک نقطه‌ی مرکزی در جهت عقربه‌های ساعت می‌چرخند. لکه‌ی سرخ کوچک این روزها کم‌رنگ شده است و تنها یک مرکز قهوه‌ای‌رنگ از آن باقی مانده است. در سال ۲۰۰۶ این طوفان قوی‌تر و قرمزتر بود؛ اما این روزها تیره شده است و چندان فعال نیست. رنگ این طوفان اکنون همانند دیگر بخش‌ها شده است و تشخیص آن دشوار است.

نظر شما در مورد این تصاویر چیست؟



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

دنیای فناوری کشاورزی یا همان تکنوکشاورزی با استقبال سریعی در حال تغییر و تحول است. آمیختن فناوری با این مقوله باعث شده است که امور سخت کشاورزی به شیوه‌ی خودکار انجام شوند و کشاورزان دانش و بینش وسیع‌تری در خصوص محصولات خود به دست آورند. از این‌رو تکنولوژی همگام با نیازهای کشاورزی و محیط زیست در حال رشد و توسعه است. در ادامه به برخی از بزرگ‌ترین دستاوردهای فناوری در عرصه‌ی کشاورزی خواهیم پرداخت:

۱. تکنولوژی سنسور در زمین و مزرعه

فناوری سنسور

امروزه در کشورهای پیشرفته، آیفون و آیپد در دست کشاورزان حکم چنگک دارند و با استفاده از فناوری اینترنت اشیا (IoT) اطلاعات دقیقی نظیر آب و هوا، شرایط رشد محصول، کیفیت و رطوبت خاک که قبلا در دسترس نبود، مشخص می‌شود.

بنابراین، حتی شرکت‌‌های سنتی مانند جان دیر John Deer هم پلتفرم‌ها و ماشین‌هایی تولید کردند که قابلیت برقراری ارتباط با یکدیگر دارند. آرابل Arable از دیگر استارتاپ‌های فعال در زمینه‌ی تکنوکشاورزی است که یک طیف‌سنج شش بانده به نام پالس پاد PulsePod تولید کرده است که از چهار طرف امواج را اندازه‌گیری می‌کند. از این‌رو، این ابزار می‌تواند مشاهداتی چون جریان‌های بارانی، تگرگ، سطح برگ، آب مورد نیاز محصول، تنش‌های محیطی، شرایط آب و هوای نقطه‌ای و حتی آلودگی هوا را اندازه‌گیری کند. این دستگاه می‌تواند همواره توسط بلوتوث، وای‌فای و اینترنت شبکه به تلفن همراه متصل باشد.

این دستگاه برای مقاصد امنیتی (رمزگذاری نظامی)، انعطاف‌پذیری (رابط کاربری برای تبدیل داده‌ها به اطلاعات خروجی) و کنترل وضعیت اشتراک‌گذاری (چگونگی/ زمان/ داده‌) استفاده می‌شود ضمن این‌که دید بی‌سابقه‌ای از سراسر زمین‌های زراعی در اختیار قرار می‌دهد. آدام ولف سازنده‌ی این دستگاه در توضیحات خود می‌گوید:

 برای نخستین بار کشاورزان ما قادر هستند وضعیت محصول را نسبت به شرایط آب و هوایی مدیریت کنند. از طرفی این پردازنده‌ها قادر هستند میزان بازدهی محصول آینده را تعیین کنند و به این ترتیب کشاورزان می‌توانند دید بهتری نسبت به بازار خود به دست آورند. ضمن این‌که مواردی چون خشکسالی، بحران غذایی، میزان استفاده از آب روستایی هم پیش‌بینی خواهد شد.

۲. کشاورزی شهری و داخلی

کشاورزی شهری

در حال حاضر حدود ۲۰ درصد از مواد غذایی جهان در محیط‌های شهری تولید می‌شود و صنعتی چند میلیارد دلاری را به خود اختصاص داده است. به‌طوری که این صنعت ارزشی معادل ۵ میلیارد دلار در بخش کشاورزی شهری و ۵.۷ میلیارد دلار در تولید حشیش قانونی در ایالات متحده دارد. ضمن این‌که در حالت دوم با توجه به قانونی کردن ماری‌جوانا این مقدار رو به افزایش است.

کشاورزی خانگی

کمپانی دیگری به نام لیف Leaf اقدام به ایجاد روشی برای توسعه‌ی کشاورزی خانگی کرده و سیستمی راه‌اندازی کرده است که در آن گیاهان و سبزی‌های دارویی به‌صورت خودکار رشد می‌کنند و از طریق گوشی‌ هوشمند روند رشد آن‌ها کنترل می‌شود. این سیستم شامل پمپ، چراغ‌های روشنایی و فیلترهای هوای کربنی است و مواد مغذی برای رشد گیاهان فراهم می‌کند.

ضمن این‌که سیستم موجود نقش یک میزبان برای سنسورهای محیطی را ایفا و با استفاده از یک دوربین HD، اطلاعات مورد نیاز را به گوشی هوشمند شما ارسال می‌کند. با این حال، از لحاظ مصرف انرژی الکتریسیته، این سیستم چندان مقرون به‌صرفه نیست و می‌توان برای اجرای مفید آن به برنامه‌های کاربردی انرژی خورشیدی امیدوار بود.

روش نوآورانه‌ی دیگر در کشاورزی شهری توسط شرکت فرایت فارمز Freight Farms ابداع شده است. این شرکت برای رشد محصولات از کانتینرهای مخصوص حمل و نقل روی یک کامیون استفاده می‌کند و تمام امکانات مورد نیاز برای رشد محصول را در آن فراهم می‌کند.

فریت فارمز

به علاوه، این امید وجود دارد که با به‌کارگیری اینترنت اشیا بتوان نظارت دقیق‌تری بر شرایط رشد آن‌ها داشت. پلتفرم اگزیولی Xively که توسط شرکت لاگ می‌این LogMeIn طراحی شده است، به کشاورزان این توانایی را می‌دهد که محصولات خود را از راه دور کنترل و ویژگی‌های رشد گیاه از قبیل دما، رطوبت سطح دی‌اکسید کربن را ارزیابی کنند.

ضمن این‌که زنگ‌های هشداری وجود دارند که در صورت خارج شدن شرایط از حالت ایده‌آل به صدا درمی‌آیند. علاوه بر این‌، اطلاعات جمع‌آوری‌شده به شرکت Freight Farms کمک می‌کند سرویس‌های خود را بهبود دهد و چشم‌انداز بهتری در اختیار مشتریان خود برای استفاده از محصولات فراهم کند. البته باغبانی در کانتینر در فضای شهری، جدید نیست؛ اما با توجه به این‌که در این کانتینرها از آب به‌صورت بهینه استفاده می‌شود، در مناطقی که خشکسالی وجود دارد روش مفیدی خواهد بود.

۳. حشرات خوراکی و مواد مغذی گیاهی

حشرات پروتئینی

حشرات پروتئینی بخش بزرگی از مواد غذایی جهان را تشکیل می‌دهند. معمولا در بسیاری از کشورهای غیر غربی با استفاده از کمی کربن به پرورش و اصلاح نژاد آن‌ها پرداخته می‌شود. شرکت تاینی فارمز Tiny Farms که در ایالات متحده مستقر است، با تکیه بر فناوری اینترنت اشیا و اتوماسیون، سیستم‌های کشاورزی هوشمند و مقیاس‌پذیری طراحی کرده است که به‌سادگی برای رشد حشرات به کار برده می‌شوند. این سیستم از ادغام سنسور با یک پلتفرم ثبت داده ساخته شده است و اطلاعات را تحلیل و بهینه‌سازی می‌کند و در مانیتور نمایش می‌دهد. در این میان، یک اپلیکیشن مرتبط وجود دارد که وضعیت سلامت حشرات را ردیابی می‌کند.

از طرفی تکنولوژی توانسته است راه خود را در مکمل‌های غذایی نیز باز کند؛ پودرهای مکمل سویلنت Soylent نمونه‌ای از این مکمل‌ها هستند. هر چند ارتباط این بخش با کشاورزی یا تولید مورد بحث است، اما قطعا در فرآیند آن تکنولوژی حضور دارد.

۴. ربات‌های کشاورز

ربات کشاورز

سرشماری کشاورزی در سال ۲۰۱۲ نشان داد که طی سی سال گذشته، میانگین سنی کشاورزان آمریکایی از ۵۰.۵ سال به ۵۸.۳ سال رسیده است. این آمار یک نگرانی برای آینده‌ی کشاورزی است؛ چرا که نشان می‌دهد افراد کمتری به این حرفه گرایش دارند. بنابراین کاملا انتظار می‌رود که پس از گذشت دو دهه در آینده، ربات‌ها نیروی کار صنعت کشاورزی خواهند شد؛ به‌ویژه زمانی که هوشمندتر و از لحاظ هزینه ارزان‌تر عرضه شوند.

۵. رفع مشکل هزینه

در حالی که اینترنت اشیا حضوری قوی در کشاورزی داشته است، مطالعات نشان می‌دهند که هزینه‌ی استفاده از این خدمات با پذیرش آن‌ها در این عرصه کاهش پیدا خواهد کرد. چنانچه این روند در سراسر جهان تثبیت شود، بازدهی کشاورزی افزایش پیدا می‌کند و در هزینه‌های آبیاری و کود صرفه‌جویی می‌شود. از این‌رو فناوری‌های مدرن می‌توانند عملکرد مؤثری داشته باشند و راهکارهایی برای چالش‌های کشاورزی مدرن ارائه دهند.

نکته‌ی مورد نیاز دیگر، امکان برخورداری از پوشش‌های مناسب تلفن همراه در سراسر زمین‌های کشاورزی است. استانداردهای باند باریک اینترنت اشیا (NB-IoT) کمک می‌کنند که سرتا‌سر زمین‌های کشاورزی مجهز به پوشش‌دهی شبکه‌های تلفن همراه شوند و باتری این تجهیزات هم ممکن است پس از گذشت چند سال نیاز به تعویض پیدا نکنند. ضمن این‌که NB-IoT می‌تواند زیرزمین‌ها و انبارهای مواد غذایی را تحت پوشش شبکه‌ی موبایل قرار دهد و به تجهیزاتی چون سنسور، آلارم و دیگر ابزارهای اینترنت اشیا متصل کند.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

به معرفی بازی‌ اندروید و بازی آیفون در سبک‌های مختلف پرداختیم. بازی‌هایی که می‌توانند هر  نوع سلیقه‌ای را پوشش دهند و همراه سرگرم‌کننده خوبی برای شما باشند. در ادامه می‌توانید با این بازی‌ها آشنا شوید، معرفی کاملی درباره آن‌ها بخوانید و این بازی‌ها را دانلود کنید:

بازی موبایل Lords and Castles

بازی lord and castles

اگر از بازی‌های استراتژیک خوشتان می‌آید و دوست دارید تجربه‌ای استراتژیک در کنار سایر بازیکنان روی تبلت و موبایل خود داشته باشید، پیشنهاد می‌کنم Lords & Castles را نصب کنید. بازی همچنین خریدهای درون برنامه‌ای را نیز شامل می‌شود که به‌ویژه برای افزایش تعداد کارگرها و دانشمندان اهمیت بالایی دارد.

بازی موبایل Trials Frontier

بازی موبایل Trials Frontier

Trials Frontier شامل بیش از ۲۵۰ مأموریت چالشی است که روزها و ساعت‌ها می‌تواند شما را درگیر خود کند. ردلینکس همچنین امکان ارتباط با خدمات Uplay و فیسبوک را مهیا کرده است. با استفاده از قابلیت فوق قادر به دعوت از دوستان و رقابت با آن‌ها به‌صورت PvP هستید. ویژگی چندنفره بسیار اعتیادآور است و اگر شرایط اینترنت شما امکان رقابت با دوستانتان را فراهم کند، بی‌شک لحظات خنده‌دار و جذابی تجربه خواهید کرد. ویژگی فوق و بخش تک‌نفره‌ی فوق‌العاده با محیط‌های متنوع، باعث شده است ساخته‌ی استودیوی ردلینکس به نوبه‌ی خود ارزشمند شود. اگر به انجام حرکت نمایشی چرخش در هوا و پرش از روی سکوها با موتور سیکلت علاقه دارید، Trials Frontier می‌تواند گزینه‌ی مناسبی باشد.

بازی StayZen

بازی موبایل stayZen

بازی stayZen می‌تواند شما را ساعت‌ها و ساعت‌ها سرگرم خود کند، به نحوی که اصلا گذر زمان را حس نکنید. همچنین این بازی شباهت‌هایی به بازی‌هایی همچون دارک سولز دارد. با هر بار مردن یک ناکامی و ناتوانی در کنار حس تنفر در خود حس می‌کنید؛ ولی هر بار با تلاش مجدد خود و پشت سر گذاشتن مراحل، می‌فهمید که چقدر طراحی و نوآوری در کنار خلاقیت می‌تواند یک بازی موبایل را در ساده‌ترین شکل ممکن برای شما جذاب جلوه دهد. اگر تا به امروز این بازی زیبا را تجربه نکرده‌اید، با کلیک کردن روی لینک‌های زیر، بازی را دانلود کنید و تجربه‌ای جدید و متفاوت در پلتفرم موبایل به دست بیاورید.

بازی Lapsum

بازی موبایل Lapsum

«سقوط»‌ یا به تعبیر لاتین آن Lapsum آیتم‌های دیگری مانند حباب محافظ یا قفس مقاوم در برابر تیغه‌ها و اره‌های بران را نیز برای راحت‌تر تمام کردن مرحله ارائه می‌دهد. این ویژگی‌ها به‌صورت کارت‌هایی در مرحله تعبیه‌ شده‌اند و به‌صورت تصادفی در اختیار بازیکنان قرار می‌گیرند. اگر بخواهیم Lapsum را با بازی‌های فوق‌العاده‌ای نظیر Downwell مقایسه‌ کنیم، ساخته میربال گیمز از بسیاری جهات دارای کم و کاستی است. اما این بازی چه از نظر ظاهر و چه از نظر روند بازی هنوز جذابیت‌های منحصر به فردی در اختیار بازیکنان قرار می‌دهد که باید با عبور از مراحل با آن‌ها آشنا شوید.

بازی Owl's Midnight Journay

بازی موبایل owl

در این بازی ساید اسکرولینگ که از سمت چپ به راست انجام می‌شود، باید یک جغد را در زیر نور ماه کنترل کنید. به دلیل مکانیک بازی، بازیکنان تنها قادر به حرکت رو به جلو هستند و نمی‌توانند به عقب بازگردند. با ورود به بازی و فراگیری اولین آموزش‌ها، می‌توانید وارد مرحله‌ی ابتدایی شوید؛ در هر سطح وظیفه‌ی شما جمع‌آوری هرچه بیشتر ماه‌ها بدون برخورد با اجسام و گیاهان میان راه است. با اولین برخورد با هر یک از اجسام،‌ شکست می‌خورید و باید مرحله را از صفر، دوباره شروع کنید. البته دستاورد‌ها و هدف‌هایی که یک بار انجام شوند، دیگر نیاز به تکرار نخواهند داشت.

بازی Hocus

بازی موبایل Hocus

در بازی Hocus شما یک هدف کلی دارید و آن هم رساندن مکعب قرمزرنگ به نقطه قرمزرنگ است. در قسمت بالای صفحه یک دایره سیاه‌رنگ دیده می‌شود که روی آن جهت‌هایی که می‌توانید مکعب را در آن‌ها حرکت دهید، نمایان می‌شود و سپس کافی است انگشتتان را روی صفحه در آن جهت بکشید یا نقطه‌ای را که می‌خواهید مکعب به آن برود، انتخاب کنید تا شاهد حرکت آن باشید. مراحل بازی در ابتدا بسیار ساده هستند و با یکی دو حرکت می‌توان مکعب را به مقصد رساند. ولی به‌مرور درجه سختی مرحله‌ها هم بیشتر می‌شود و اشکال پیچیده‌تر می‌شوند و اینجا است که بازی خطای دید را به چالش می‌کشد و رساندن مکعب به مقصد، به یک چالش واقعی تبدیل می‌شود.

بازی Battle Chess 3D

بازی شطرنج اندروید

Battle Chess 3D از حیث بصری هم یک بازی خوب است و طراحی محیط، مهره‌ها و انیمیشن‌های مهره‌ها در حین زدن یکدیگر نیز برای یک بازی موبایل خوب طراحی شده است. در کل اگر به بازی شطرنج علاقه دارید و در عین حال دنبال یک اثر متفاوت هستید، دانلود بازی Battle Chess 3D را پیشنهاد می‌کنیم.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

مریخ سیاره‌ای سرد و کاملاً خشک است؛ اما شواهدی در سطح این سیاره وجود دارند که نشان می‌دهند سیاره سرخ میلیاردها سال پیش اقیانوسی بسیار بزرگ داشته است و رودخانه‌هایی روی سطح آن جاری بوده‌اند. ما در زمین آب را مایع حیات می‌دانیم و بر این باوریم که هر کجا آبی جاری باشد، مطمئناً حیات نیز وجود دارد؛ به همین دلیل دانشمندان نیز بر این باورند که میلیاردها سال پیش مریخ دارای محیطی مرطوب بوده و در این سیاره حیات وجود داشته است و حتی ممکن است هنوز هم وجود داشته باشد.

رِبکا میکول که یک اختر زیست‌شناس در دانشگاه آرکانزاس است در این خصوص می‌گوید:

شاید بتوان گفت که روی سیاره‌ی زمین در هر محیطی شما به‌راحتی می‌توانید گونه‌ای خاص از میکروارگانیسم‌ها بیابید؛ بنابراین ما نمی‌توانیم تصور کنیم که در دیگر سیاره‌ها چنین موجوداتی وجود نداشته باشند.

چندی پیش دانشمندان توانستند طی پژوهش‌های مختلف، در اتمسفر سیاره‌ی مریخ، گاز متان بیابند. متان به روش‌های مختلفی تولید می‌شود؛ به‌عنوان مثال به هنگام فعالیت‌های آتشفشانی شاهد تولید این گاز هستیم، اما فعالیت‌های غیر زنده، مقادیر اندکی از این گاز تولید می‌کنند. متان گازی بدون رنگ، بدون بو و قابل اشتعال است و بخش عظیمی از آن توسط موجودات زنده تولید می‌شود؛ به‌عنوان مثال در روده‌ی انسان‌ و دیگر حیوانات به هنگام هضم غذا شاهد تولید این گاز هستیم.

رِبکا میکول در مورد تولید متان این‌چنین می‌گوید:

یکی از هیجان‌انگیزترین لحظات زندگی من، زمانی بود که توانستیم گاز متان در اتمسفر مریخ کشف کنیم. روی زمین، بخش اعظمی از گاز متان توسط موجودات زنده‌ای که در گذشته می‌زیسته‌اند یا هم‌اکنون زندگی می‌کنند، تولید می‌شود. ما فکر می‌کنیم که گاز متان موجود در اتمسفر مریخ نیز با همین روش به وجود آمده است. البته برای تولید متان روی مریخ راه‌های دیگری نیز هستند، اما در حال حاضر ما تولید متان به‌وسیله‌ی موجودات زنده را مدنظر داریم.

روی زمین میکروب‌هایی زندگی می‌کنند که با نام «متانوژن» شناخته می‌شوند. متانوژن‌ها دائماً در حال تولید متان هستند و ما آن را با نام گاز طبیعی می‌شناسیم. متانوژن‌ها معمولاْ در مرداب‌ها و باتلاق‌ها زندگی می‌کنند؛ اما می‌توان آن‌ها را در سیستم گوارشی حیوانات علفخوار و لوله‌ی گوارشی موریانه‌ها نیز یافت. متانوژن‌ها از ساده‌ترین و باستانی‌ترین موجودات زنده‌ی روی زمین به شمار می‌روند. این میکروارگانیسم‌ها بی‌هوازی هستند؛ یعنی برای زنده ماندن و تولید متان نیازی به اکسیژن ندارند و در عوض برای تأمین انرژی لازم، به هیدروژن وابسته هستند و برای تولید مولکول‌های آلی از ‌دی‌اکسید کربن به‌عنوان منبعی برای کسب کربن لازم استفاده می‌کنند.

مریخ

متانوژن‌ها به اکسیژن و فتوسنتز نیاز ندارند و این یعنی آن‌ها می‌توانند زیر سطح مریخ زندگی کنند. زندگی در زیر سطح مریخ آن‌ها را از تشعشعات شدید نور فرابنفش خورشید در امان نگه می‌دارد. به همین دلیل متانوژن‌ها نامزدهای مناسبی جهت زندگی در سیاره‌ی سرخ هستند.

در زیر سطح مریخ فشار جوی بسیار کم است و ممکن است برای پدید آمدن حیات خطرساز شود. فشار جوی مریخ ۰.۶کیلوپاسکال اندازه‌گیری شده است و این در حالی است که فشار هوا در سطح دریا در سیاره‌ی زمین به ۱۰۱.۳۳ کیلوپاسکال می‌رسد؛ حتی در بام دنیا، یعنی قله اورست نیز شاهد فشار هوای ۳۳.۷۷ کیلوپاسکال هستیم. از آنجایی که فشار جوی مریخ پایین است، نمی‌تواند آب را به مدت زیادی نگه دارد و در چنین شرایطی آب به‌سرعت تبخیر می‌شود. برای آن‌که ببینیم آیا متانوژن‌ها می‌توانند در شرایط مریخ همچنان زنده بمانند یا خیر، دو راه بیشتر نداریم؛ یا باید یک حیوان علفخوار را به مریخ بفرستیم که عملاً غیرممکن است، یا این‌که مریخ را به زمین بیاوریم!

این درست همان کاری است که رِبکا میکول و یکی دیگر از همکارانش به نام تیموتی کرال انجام داده‌اند. این دو دانشمند روی ۴ نژاد مختلف از متانوژن‌ها آزمایش‌‌هایی را انجام دادند، این ۴ نژاد عبارت هستند از: Methanothermobacter wolfeii؛ Methanosarcina barkeri؛ Methanobacterium formicicum؛ Methanococcus maripaludis. پیش‌تر نیز در طول دوره‌ای که بیش از ۲۰ سال به طول انجامید، روی این ۴ نژاد آزمایش‌هایی صورت گرفت و بدین ترتیب داده‌های زیادی تولید شدند؛ اما آنچه در این آزمایش‌ها اهمیت بالایی داشت، نرخ بقای این موجودات در شرایطی شبیه به شرایط مریخ بود.

 

متانوژن

در طول آزمایش‌هایی که اخیراً انجام شده‌اند و حدود یک سال نیز به طول انجامیده‌اند، دانشمندان این میکروب‌ها را درون لوله‌های آزمایش پرورش دادند؛ اما این بار میکروب‌ها درون یک نوع مایع خاص پرورش یافتند و دانشمندان بر این باورند که این مایع خاص، مشابه آبی است که در سفره‌های آب زیرسطحی مریخ جریان دارد. دانشمندان این میکروب‌ها را به وسیله هیدروژن تغذیه کردند و سپس لوله‌های آزمایش را توسط پارچه‌های پنبه‌ای و خاک پوشاندند و شرایطی کاملاً مشابه مریخ ایجاد کردند و فشار درون لوله‌های آزمایش را نیز به‌شدت پایین آوردند.

رِبکا میکول می‌گوید:

اکسیژن بلافاصله این متانوژن‌ها را از بین می‌برد، بنابراین فراهم کردن محیطی بدون اکسیژن و کم‌فشار واقعاً دشوار است. ما مشکل تبخیر آب نیز داشتیم؛ زیرا آب در محیط کم‌فشار به‌سرعت تبخیر می‌شود و همین می‌تواند مدت‌زمان آزمایش را محدود کند.

با وجود این مشکلات، بالاخره دانشمندان توانستند لذت موفقیت را احساس کنند! آن‌ها در نهایت متوجه شدند که این متانوژن‌ها همگی در فشار پایین (شش‌هزارم فشار هوا در سطح زمین) و محیطی بدون اکسیژن، می‌توانند ۳ الی ۲۱ روز زنده بمانند. رِبکا میکول می‌گوید این آزمایش‌ها نشان دادند که فشار جوی کم، تأثیر چندانی در زنده ماندن برخی از نژادها ندارد.

این دانشمندان در جریان انجام آزمایش‌های یادشده، میزان متان تولیدشده توسط این متانوژن‌ها در شرایط ویژه را نیز اندازه گرفتند. آن‌ها می‌گویند باید این موضوع را نیز در نظر داشت که مریخ بسیار سرد است و دمای آن در سردترین شب‌ها به ۱۰۰- درجه‌ی سلسیوس می‌رسد و در گرم‌ترین ساعت روز دمای سطح مریخ تنها چند درجه بالای صفر است. با توجه به این موضوع دانشمندان آزمایش‌های لازم را در دمای چند درجه بالای صفر انجام دادند تا شرایطی مشابه مریخ فراهم کنند.

مریخ

رِبکا میکول می‌گوید که این آزمایش‌ها ثابت نمی‌کنند که حتماً حیات در دیگر سیاره‌ها وجود دارد؛ اما قادرند نشان دهند که حیات می‌تواند شکل‌های مختلفی داشته باشد. وی در ادامه‌ی سخنانش می‌گوید:

روی زمین، حیات فراوان است و شما در هر محیطی می‌توانید گونه‌ای متفاوت از حیات بیابید. آزمایش‌هایی که ما انجام دادیم نشان دادند که ممکن است جایی در این جهان، روی یک سیاره، حیات به شکل میکروبی وجود داشته باشد و ما نباید حتماً به دنبال حیاتی مشابه حیات زمینی باشیم. ما در تلاش هستیم که همچنان روی این ایده کار کنیم.

نظر شما در مورد این آزمایش‌ها چیست؟ آیا متان موجود در اتمسفر مریخ توسط متانوژن‌ها تولید شده است؟



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
بتازگی اخترشناسان منظومه‌ای را کشف کرده‌اند که ستاره‌ای در دل آن قرار دارد و شبیه خورشید است. تا اینجای کار اتفاق چندان خاصی روی نداده است. ویژگی مهم این منظومه در آن است که برخی سیاره‌ها را می‌بلعد! اما آیا امکان وقوع آن در منظومه شمسی هم وجود خواهد داشت؟

این یافته جدید هیجانی تازه در دنیای اخترشناسی به راه انداخته است. اخترشناسان ستاره مورد نظر یعنی HIP 68468 را به دقت مورد بررسی قرار داده‌اند. این ستاره حدود 300 سال نوری از ما فاصله دارد و جالب این که از حیث جرم توده شباهت زیادی به خورشید دارد. اکنون این پرسش مطرح می‌شود که چرا این کشف جدید تا این حد مهم است؟ به باور اخترشناسان این نوع ستارگان درباره گذشته و آینده زمین، سرنخ‌های مهمی در اختیارشان قرار می‌دهد.

تیم بین‌المللی متشکل از اخترشناسان با استفاده از تلسکوپ 6/3 متری رصدخانه لاسیلا در شیلی، دو سیاره فراخورشیدی را رصد کرده‌اند که به دور ستاره 
HIP 68468 در حال چرخش بوده است. یکی از این دو سیاره ابعاد غول پیکری دارد و به گفته اخترشناسان 50 درصد بزرگ‌تر از نپتون است. سیاره دیگر هم یک «اَبَر زمین» محسوب می‌شود که سه برابر زمین ما جرم دارد. اما تجزیه و تحلیل‌های صورت گرفته درباره ستاره این سیستم ستاره‌ای، برملاکننده واقعیت‌های جالبی است. مطالعات ترکیب شیمیایی HIP 68468 نشان می‌دهد این ستاره با توجه به سنش، چهار برابر آنچه پیش‌بینی می‌شود دارای لیتیوم است. از آن گذشته این ستاره حاوی مقادیر قابل توجهی مواد مقاوم در برابر حرارت است، اما چه توضیحی می‌توان برای وجود انبوهی از این مواد ارائه کرد؟ قابل قبول‌ترین دلیلی که می‌توان برای این مورد مطرح کرد این است کهHIP 68468 سابقه طولانی در بلعیدن سیاره‌ها دارد. از این طریق انبوه لیتیوم و سایر فلزات موجود در سیارات بلعیده شده سر از این ستاره درآورده است.

برآوردهای دقیقی که اخترشناسان انجام داده‌اند نشان می‌دهد مواد اضافی موجود در این ستاره معادل شش برابر زمین جرم دارد و حالاپرسش هیجان‌‌انگیزی مطرح می‌شود: آیا اتفاقی که در این سیستم ستاره‌ای روی داده می‌تواند در منظومه شمسی هم روی دهد؟ یعنی می‌توان تصور کرد خورشید شروع به بلعیدن سیاراتش کند؟

پروفسور جیکوب بین که در این مطالعه حضور داشته، می‌گوید: این به آن معنا نیست که خورشید به این زودی‌ها زمین را خواهد بلعید، اما وی به واقعیت هولناکی اشاره می‌کند و آن این است که نگاهی به گذشته این دست از منظومه‌ها که رفتاری تهاجمی با سیاراتشان داشته‌اند، گویای آن است که بروز این فرآیندها در بسیاری از منظومه‌ها و ازجمله منظومه شمسی ما می‌تواند محتمل باشد.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

نهمین روز حادثه پلاسکو

محققان کشورمان در نشست تخصصی «بررسی عملکرد ساختمان‌ها در برابر خطرات چندگانه و مدیریت سانحه با بررسی موردی ساختمان پلاسکو» ضمن هشدار نسبت به آتش‌سوزی‌های بعد از زلزله با بیان کاهش ۸۰ درصدی مقاومت بتن‌های سخت در دمای ۸۰۰ درجه سانتی‌گراد، اظهار کردند که مطالعات انجام‌شده بر روی سازه‌هایی که دچار آتش‌سوزی شده، ولی تخریب نشده‌اند نیز نشان داده است که مقاومت این نوع سازه‌ها در برابر زلزله کاهش یافته است.

 مهندس علیرضا سعیدی، دبیر کل انجمن‌های مردم‌نهاد روز شنبه، 9 بهمن ماه در نشست تخصصی «بررسی عملکرد ساختمان‌ها در برابر خطرات چندگانه و مدیریت سانحه با بررسی موردی ساختمان پلاسکو» که با محوریت عملکرد ساختمان‌ها در برابر آتش‌سوزی و زلزله، خرابی پیشرونده، مدیریت بحران، امداد نجات و آواربرداری در پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله برگزار شد، با اشاره به حادثه پلاسکو گفت: در حادثه پلاسکو اطلاعات دقیق و موثقی نداریم و آنچه که ارائه می‌شود، ناشی از مشاهداتی است که در مدت یک هفته داشته‌ایم.

وی با تاکید بر اینکه حادثه پلاسکو هرچند که یک سانحه تلخ است، ولی باید در جهت بهبود مدیریت بحران از آن درس بگیریم، اظهار کرد: ساختمان حادثه دارای سه بار فروریزش بوده است و یکی از دلایلی که کشته‌های این سانحه زیاد نبوده است، این است که در مدت هشت دقیقه دو بار فروریزش داشته و در این مدت هشت دقیقه عده زیادی از افراد حاضر در ساختمان پلاسکو توانستند از ساختمان خارج شوند.

سعیدی به جزئیات فروریزش ساختمان پلاسکو اشاره کرد و ادامه داد:  هفت طبقه آخر این ساختمان در ابتدا دچار تخریب شد و افرادی که در طبقه دهم ساختمان پلاسکو در حال استراحت بودند، به دلیل آنکه ارتباط راه‌پله با طبقات پایین قطع شده بود، نتوانستند از مسیر راه‌پله به طبقات زیرین دسترسی داشته باشند.

دبیرکل انجمن‌های مردم‌نهاد با تاکید بر اینکه در مراحل آواربرداری، نیروهای امدادی به لباس‌ها و لوازم آتش‌نشان‌ها دست یافتند، اضافه کرد: دلیل پیدا کردن این لباس‌ها آن بوده که نیروهای امدادی تلاش کردند تا با سبک کردن خود بتوانند به سرعت از ساختمان خارج شوند.

سعیدی در ادامه به وضعیت ساختمان و دلایل عدم توفیق فرار نیروهای امدادی از طریق پنجره‌ها اشاره کرد و گفت: در سال‌های گذشته ساختمان پلاسکو شاهد چند مورد خودکشی بوده است؛ از این رو در مقابل پنجره‌های این ساختمان فنس‌هایی کشیده شد که این امر موجب شد در زمان امدادرسانی به این ساختمان نیروهای امدادی با این مانع مواجه شوند.

وی درخصوص اظهارنظرهایی درباره انفجار در ساختمان پلاسکو، توضیح داد: ساختمان پلاسکو نوع خاصی از سازه است که قسمت پیرامونی آن تقویت شده و قسمت داخلی آن ضعیف‌تر است و زمانی که ساختمان از طبقه بالا شروع به فروریزش کرده است، آوار طبقات بالا به طبقات پایین سرایت کرده و از خارج ساختمان به گونه‌ای مشاهده کردیم که انفجار در پلاسکو رخ داده است.

سعیدی با انتقاد از عدم دعوت از متخصصان آواربرداری در فاجعه پلاسکو، گفت: ما از همان ابتدا اعلام کردیم که افراد در زیر آوار مانده در طبقات پایین ساختمان باشند، ولی عده‌ای اعلام کردند به دلیل بالا بودن حرارت قادر به پیدا کردن اجساد نیستیم؛ ولی به تدریج مشاهده کردیم که افراد در زیر آوار مانده در پایین ساختمان پیدا شده‌اند.

وی همچنین به انتشار دود سفید از آوارهای پلاسکو اشاره کرد و گفت: عمده لباس‌های موجود در این ساختمان، با پایه‌های نفتی بوده است، ضمن آنکه منبع گازوئیلی با حجم 17 هزار لیتر در این ساختمان بوده است که در زمان فروریزش ساختمان به دلیل وجود هوا در طبقات پایین کل گازوئیل و لباس‌های موجود در ساختمان سوختند؛ از این رو زمانی که مخزن گازوئیل در آواربرداری پیدا شد، این مخزن خالی بوده است.

مشاور شرکت آبفا با تاکید بر اینکه حرارت زیر آوار بسیار زیاد بوده، به‌گونه‌ای که فلزات زیر آوار ذوب شده بود، ادامه داد: تجربه سانحه پلاسکو نشان داد که ما در بخش مدیریت و حکمرانی بسیار ضعیف عمل کردیم، به‌گونه‌ای که در محل حادثه فرمانده عملیات مشخص نبوده است که این امر موجب آشفتگی بیشتر صحنه می‌شد.

وی در پایان با طرح سوالاتی مانند چرا از چنگال و قیچی‌های هیدرولیکی دیرهنگام استفاده‌ کرده‌ایم، چرا در هیچ اطلاعیه‌ای از متخصصان استفاده نشد، چرا تعداد مفقودان دیرهنگام اعلام شد، چرا از اطلاعات ساکنان برج استفاده نشد، چرا تجهیزات به مرور قوی شد، چرا تعداد مصدومان از روز اول به سرعت افزایش یافت و چرا دستگاه هوابرش با اندازه و قطر یک برج متناسب نبود، تاکید کرد که جامعه باید برای همه افراد جامعه ایمن باشد.

کاهش مقاومت لرزه‌ای سازه‌های تخریب‌نشده در حوادث آتش‌سوزی

دکتر رمضانعلی ایزدی‌فرد، عضو هیات علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) نیز با تاکید بر اینکه سانحه پلاسکو اولین حادثه در دنیا نیست، افزود: نمونه این فاجعه در سال 1998 با آتش‌سوزی چهار طبقه یک ساختمان 63 طبقه‌ای در لس‌آنجلس و یک ساختمان 10 طبقه در نیویورک بوده است.

وی با اشاره به رفتار سازه‌های فولادی در برابر آتش، اظهار کرد: وقتی سازه‌های فولادی در معرض آتش‌سوزی قرار می‌گیرند، سه مشخصه مهم در آنها رخ می‌دهد که موجب تخریب سازه‌های فولادی می‌شود.

ایزدی‌فرد افزایش بار ناشی از ریزش آوار و استفاده از آب برای اطفاء حریق، کاهش مقاومت و سختی فولاد را از جمله مشخصه‌های سازه‌های فولادی در برابر آتش نام برد و یادآور شد: سازه‌های فولادی تا دمای 300 تا 400 درجه سانتی‌گراد تغییرات عمده محسوسی ندارند، ولی با افزایش درجه حرارت از 400 درجه سانتی‌گراد مقاومت سازه‌های فولادی به شدت افت می‌کند. ضمن آنکه شاهد افزایش طول سازه‌های فولادی هستیم.

این عضو هیات علمی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) با اشاره به روند تغییرات در سازه‌های فولادی در هنگام آتش‌سوزی، خاطرنشان کرد: در مراحل اولیه آتش‌سوزی المان‌های سازه‌های فولادی شروع به گرم شدن و افزایش طول می‌کند. با افزایش طول ستون‌ها شاهد تنش در کل سازه خواهیم بود و بعد از آن کاهش مقاومت تیرها ایجاد می‌شود، به‌گونه‌ای که تیرها تغییر شکل پیدا می‌کنند و به تدریج ساختمان به سمت داخل فروریزش می‌کند.

وی با بیان اینکه در این وضعیت از داخل ساختمان سروصداهایی برای تخریب ایجاد می‌شود، خاطرنشان کرد: این سروصداها مقدمه تخریب سازه‌های فولادی برای ریزش است.

ایزدی‌فرد ضمن هشدار نسبت به آتش‌سوزی‌های بعد از زلزله، گفت: در فاجعه پلاسکو تنها یک ساختمان دچار حریق شد و تمام تجهیزات و نیروهای امدادی برای آن بسیج شدند که در نهایت شاهد از دست دادن عده‌ای از نیروهای امدادی بودیم، ولی در زمان وقوع زلزله به دلیل وجود موتورخانه‌ها در طبقات پایین سازه‌ها و نگهداری برخی مواد شیمیایی شاهد آتش‌سوزی پس از زلزله هستیم.

وی یادآور شد: بر این اساس در حال حاضر محققان بر روی افزایش مقاومت سازه‌ها در برابر آتش‌سوزی متمرکز شدند تا بتوانند از تخریب سازه‌ها در بعد از آتش‌سوزی جلوگیری کنند.

این محقق با اشاره به اجرای مطالعاتی بر روی مقاومت سازه‌های دچار حریق، گفت: در این مطالعات ما بر روی سازه‌های 4، 7 و 9 طبقه که دچار آتش‌سوزی  شدند، ولی تخریب نشدند مطالعاتی را اجرایی کردیم.

وی با بیان اینکه در این مطالعات رفتار لرزه‌ای این نوع سازه‌ها مورد مطالعه قرار گرفت، یادآور شد: مطالعات ما نشان داده است که مقاومت سازه‌هایی که یک بار دچار حریق شده‌اند، ولی فروریزش نداشته‌اند، کاهش یافته است. به عبارت دیگر این نوع سازه‌ها مقاومت کمتری در برابر زلزله دارند.

کاهش ۸۰ درصدی مقاومت بتن‌ها در دمای ۸۰۰ درجه سانتی‌گراد

به گزارش ایسنا، دکتر مرتضی بسطامی، دانشیار پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی نیز با تاکید بر اینکه ساختمان پلاسکو یک ساختمان فولادی بوده است، اظهار کرد: در هفته گذشته اظهارنظرهایی درخصوص ارجحیت سازه‌های بتن‌آرمه‌ای بر سازه‌های فولادی مطرح شد، ولی باید گفته شود که سازه‌های بتن‌آرمه‌ای مسائل خاص خود را دارد.

وی با اشاره به مطالعات انجام شده از سازه‌های ویران‌شده در آتش‌سوزی، اظهار کرد: مطالعات انجام‌شده درخصوص سازه‌های ویران‌شده در اثر آتش‌سوزی در سال‌های ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۲ نشان می‌دهد که بیشترین سازه‌های ویران‌شده بر اثر آتش‌سوزی سازه‌های بتن‌آرمه‌ای بوده است. به‌گونه‌ای که در این بازه زمانی هفت مورد از سازه‌های ویران‌شده بر اثر آتش‌سوزی بتن‌آرمه‌ای، شش مورد فولادی (سه مورد آن حمله تروریستی از جمله واقعه ۱۱ سپتامبر بوده است)، پنج مورد بنایی و دو مورد چوبی بوده است.

بسطامی با بیان اینکه به دلیل ارزان‌بودن بتن تعداد سازه‌های بتن آرمه‌ای رو به افزایش است، تاکید کرد: در حال حاضر در برخی از شهرها ۸۰ درصد سازه‌ها بتن‌آرمه‌ای است.

دانشیار پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی با بیان اینکه در سال‌های ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۲، ۱۳ مورد از ساختمان‌های ویران‌شده ناشی از آتش‌سوزی چهار تا هشت طبقه بوده است، ادامه داد: سه مورد ساختمان‌های ویران‌شده ناشی از آتش‌سوزی ۹ تا ۲۰ طبقه و شش مورد نیز سازه‌هایی با بیش از ۲۰ طبقه بوده است.

بسطامی با اشاره به حوادث مشابه ساختمان پلاسکو در دنیا گفت: شبیه‌ترین سانحه به پلاسکو در سال ۲۰۰۰ در اسکندریه مصر رخ داد که این ساختمان شبیه پلاسکو تولیدی پارچه بوده و از نوع بتن آرمه‌ای بوده است.

وی با تاکید بر اینکه سیستم اطفاء حریق این ساختمان در زمان آتش‌سوزی از کار افتاد، خاطرنشان کرد: پس از ۹ ساعت آتش این ساختمان کنترل شد، ولی به صورت ناگهانی فرو ریخت و ۲۷ نفر در زیر آوار ماندند.

این محقق با تاکید بر اینکه ما در کشور درخصوص مدیریت بحران خلع‌هایی داریم، یادآور شد: متاسفانه در هیچ‌کدام از دانشگاه‌های مهندسی کشور درسی درخصوص مهندسی آتش تدریس نمی‌شود.

وی خلع دیگر کشور در این زمینه را مقررات ایمنی ساختمان نام برد و گفت: مباحث ۶ و ۳ مقررات ملی درخصوص بارگذاری و تحلیل سازه‌ها در برابر آتش ساکت است.

وی ادامه داد: ما توانستیم آخرین مدل بتن را در سال ۲۰۱۱ ارائه کنیم و این مدل در آمریکای شمالی مورد استفاده قرار گرفته است؛ ولی در کشور این بحث‌ها به فراموشی سپرده شده است.

بسطامی در عین حال با تاکید بر اینکه در ساختمان‌های بلند به سمت استفاده از بتن‌های مقاوم حرکت شده است، اظهار کرد: این در حالی است که هرچه مقاومت بتن افزایش یابد، در برابر آتش‌سوزی ضعیف‌تر استبه‌گونه‌ای که دما بیش از ۱۰۰ درجه سانتی‌گراد موجب ایجاد ترک‌هایی در سطح بتن می‌شود و به سرعت گسترش می‌یابد.

وی به مطالعات انجام شده در این زمینه اشاره کرد و افزود: مطالعات ما نشان داده است که مقاومت بتن در دمای ۸۰۰ درجه سانتی‌گراد تا ۸۰ درصد کاهش می‌یابد.

وی یادآور شد: در این مطالعات ما بر روی ۵۰۰ نمونه بتنی ساخته شده با مصالح بومی کشور، نشان داد که مقاومت بتن از دمای ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد به بالا به صورت صعودی کاهش می‌یابد.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

افتتاح خط تولید داروی ملیتروپیک

داروی گیاهی ملیتروپیک برای کنترل آلزایمر و علائم تحریک‌پذیری در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی رونمایی شد.

 امروز شنبه 9 بهمن‌ماه داروی گیاهی  "ملیتروپیک" برای کنترل آلزایمر و کاهش علائم تحریک‌پذیری با حضور دکتر سیدحسن قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دکتر حمیدرضا طیبی رئیس جهاد دانشگاهی در پژوهشکده گیاهان دارویی واقع در مجتمع تحقیقاتی جهاد دانشگاهی رونمایی شد.

بر این اساس محققان جهاد دانشگاهی با بهره‌گیری از دانش کهن و بومی ایران‌زمین در درمان مشکلات مغزی و نیز با بررسی مطالعات روز دنیا در این زمینه توانستند این داروی ارزشمند را تولید کرده و پس از آزمایش اثربخشی آن معرفی کنند.

اعضای تیم تحقیق جهت تکمیل فرایند ارائه محصول به انجام مطالعه بالینی گسترده‌ای پرداختند. در این مطالعه که بر روی 42 بیمار مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط در سنین بین 80-65 سال انجام شد، به این افراد عصاره گیاه بادرنجبویه تجویز و به دسته‌ای دیگر دارونما داده شد.

پس از پایان مطالعه شاخص‌های فراموشی، فعالیت‌های شناختی و عوارض جانبی مورد پایش قرار گرفتند و پس از 4 ماه انجام مطالعه نتیجه به شکل قابل توجه و معناداری بیان می‌کرد در افرادی که از عصاره بادرنجبویه استفاده کرده‌اند، نسبت به افرادی که دارونما مصرف کرده‌اند میزان آلزایمر خفیف تا متوسط به خوبی کنترل شده است و همچنین عارضه اضطراب و تحریک‌پذیری به شکل محسوسی نسبت به دسته دوم که دارونما مصرف کرده‌اند، کاهش داشته است.

به گزارش ایسنا، این محصول دارای قابلیت معرفی در سطوح بین‌المللی و فروش و عرضه به بازارهای جهانی است که پس از رونمایی و معرفی، تمهیداتی برای معرفی این محصول در سطح بین‌الملل اندیشیده شده است.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

download.jpg

محققان ناسا راهی جدید برای سنجش میزان مقاومت بدنه موشک در برابر فشار موجود در زمان پرتاب، معرفی کردند.

 به نقل از انگجت، دانشمندان سازمان فضایی ناسا به تازگی از رنگ‌های حساس به فشاری استفاده می‌کنند که در فشارهای مختلف، ضمن واکنش با اکسیژن موجود در هوا تغییر رنگ می‌دهند.

به این ترتیب محققان می‌توانند میزان فشار اعمال شده در زمان پرتاب را بر بدنه موشک به دقت رصد کرده و با استفاده از این موضوع برای بهبود کیفیت جنس بدنه، شناسایی نقاط پرفشار در بدنه و شتاب موشک استفاده کنند.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

nasasjameswe.jpg

یک مدل از تلسکوپ فضایی غول‌پیکرجیمز وب تا پنجم فوریه در معرض نمایش قرار گرفته است.

 به نقل از فیز، این اولین نمونه در اندازه‌های واقعی این تلسکوپ است و در نمایشگاهی در هوستون آمریکا به صورت رایگان در معرض نمایش عمومی قرار گرفته است.

تلسکوپ جیمز وب یک تلسکوپ فضایی بسیار  پیشرفته است که پس از ساخته شدن، بزرگترین تلسکوپ فضایی جهان محسوب می‌شود.

جیمز وب قرار است که وضوح و حساسیت بی‌سابقه‌ای را با استفاده از طول موج بلند(نارنجی-قرمز) نور مرئی، و از طریق مادون قرمز نزدیک به اواسط مادون قرمز را ارائه دهد.

این تلسکوپ با همکاری سازمان‌های فضایی آمریکا(ناسا) و آژانس فضایی اروپا(esa) در حال ساخت است. تلسکوپ جیمز وب یک ابزار جانشین برای تلسکوپ فضایی هابل و تلسکوپ فضایی اسپیترز بوده و قرار است تا سال ۲۰۱۸ تکمیل گردد و به وسیلهٔ موشک آریان5 به فضا پرتاب شود.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

lenzo-3.jpg

یک کمپانی در کانادا موفق به ساخت یک وسیله جانبی برای گوشی‌های آیفون 7 شده که قابلیت ضد آب بودن آنها را ارتقا می‌دهد.

 به نقل از گیزمگ، اگر چه آیفون 7 در برابر آب مقاوم است اما هنوز هم نمی‌توان از آن در اعماق دریا برای تصویربرداری استفاده کرد.

به همین دلیل محققان دست به توسعه یک فناوری جدید به نام LenzO زدند که برای آیفون 7 و 7 پلاس طراحی شده است.

این فناوری جدید به کاربر اجازه می‌دهد تا با خیال راحت گوشی خود را تا عمق 100 متر (330 فوت) زیر آب به همراه خود ببرد.

بدنه این فناوری که توسط یک کمپانی در مونترال به نام ValsTech توسعه یافته از آلومینیوم ساخته شده و دارای یک پوشش سخت سرامیکی آنودایز است.

کاربران صفحه نمایش را از طریق یک پنل اکریلیک شفاف مشاهده کرده، این در حالی است که یک لنز برجسته دوربین اصلی گوشی را پوشانده است.

در داخل این لنز دو فیلتر رنگی در کنار هم قرار دارد که یکی به رنگ قرمز و دیگری به رنگ ارغوانی بوده و می‌توان رنگ آبی و سبز زیر دریا را تشخیص دهد.

یکی دیگر از ویژگی‌های جالب این  قاب، وجود دو اهرم فلزی است که امکان دسترسی کاربر به تمام برنامه‌های گوشی هوشمند بر روی صفحه نمایش را فراهم می‌کند.

این در حالی است که در نمونه‌های مشابه برای دسترسی به برنامه‌های گوشی نیازمند استفاده از یک اپلیکیشن همراه هستیم.

در حال حاضر LenzO  برای جمع آوری منبع مالی بر روی وبسایتKickstarter  قرار گرفته و اگر همه چیز طبق برنامه ریزی پیش برود این فناوری با قیمت 395 دلار روانه بازار خواهد شد.



تاريخ : شنبه 9 بهمن 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 1691 1692 1693 1694 1695 ... 3356 صفحه بعد