اسپیسایکس بهتازگی در یک آزمایش کوتاه در تگزاس، موتورهای فضاپیمای پرزرقوبرقش را برای مدتی روشن کرد و طی آن، فضاپیما با تولید نیروی رانش زیادی که با ابری از دود همراه بود، برای کمتر از یک دقیقه در هوا شناور ماند و سپس به آرامی روی سکو فرود آمد. این اولین پرواز واقعی فضاپیمای «استارهاپر (Starhopper)» اسپیسایکس و گام مهمی برای ایلان ماسک، مؤسس شرکت اسپیسایکس محسوب میشود که میخواهد در آیندهای نزدیک فضانوردان را به ماه و مریخ بفرستد.
فضاپیمای استارهاپر که بیشتر به یک برج آب سهپایه شباهت داشت، به سختی از میان دود و در تاریکی شب قابل مشاهده بود، اما ایلان ماسک در توییتر خود اعلام کرد که آزمایش باموفقیت انجام گرفته است. ایلان ماسک بعد از این پرواز آزمایشی در اکانت توییتر خود با اشاره به همین ظاهر فضاپیما با شوخطبعی نوشت:
پرواز استارهاپر موفقیتآمیز بود. برجهای آب هم میتوانند پرواز کنند!
ماسک ویدئوی هوایی که توسط پهپاد شکار شده بود را نیز در توییتر شخصی خود منتشر کرد. با این حال، جمعه شب ویدئویی در فیسبوک منتشر شد و آتشنشانان را درحالی نشان داد که وارد صحنه شدهاند و در حال کنترل شعلههای آتش هستند.
پرواز استارهاپر از نمای دوربین پهپاد
یک سخنگوی شرکت اسپیسایکس به خبرگزاری «بیزنس اینسایدر» گفت: «آتشسوزی جزئی پس از نخستین آزمایش موفقیتآمیز فضاپیمای ما رخ داد. تیم اسپیسایکس با همکاری ادارهی آتشنشانی برونسویل همهچیز را تحت کنترل دارند. همچون همیشه، اقدامات احتیاطی برای اطمینان از امنیت مردم انجام گرفت و ساکنان نزدیک نیز در محدودهی ایمنی قرار داشتند.»
فضاپیمای استارهاپر برای پرواز در فضا طراحی نشده است. بلکه تنها برای آزمایش فناوریهایی به کار میرود که در نهایت به توسعهی وسیلهی نقلیهی فضایی بزرگتر و بسیار قدرتمندتری موسوم به «استارشیپ (Starship)» منجر میشوند. ایلان ماسک پیشبینی کرده است که فضاپیمای استارشیپ با ارتفاع حدود ۱۲۰ متر بهطور کامل چند بار مصرفپذیر باشد و بدنهی آن از فولاد ضد زنگ ساخته شود و بتواند در حدود ۱۰۰ نفر و ۱۰۰ تن محموله را به مریخ ارسال کند.
در مقابل، استارهاپر که بهتازگی مورد آزمایش قرار گرفت، حدود ۱۸ متر طول و ۹ متر عرض دارد و به یک موتور رِپتور مجهز است. بهگفتهی ایلان ماسک، یک فضاپیمای استارشیپ که قابلیت سفر در اعماق فضا را دارد، از ۴۱ متور رپتور بهره خواهد برد. اما موتورهای موشک هزینهی بالایی دارند و به همین دلیل اسپیسایکس، استارهاپر را با تعداد محدودی از این موتورها آزمایش میکند تا مشکلات احتمالی را شناسایی و در هزینهها نیز صرفهجویی کند.
نمای هوایی از فضاپیمای استارهاپر پس از نقص فنی روز چهارشنبه در وکا چیکا ویلیج، تگزاس
هدف نهایی ایلان ماسک این است که استارشیپ بتواند قادر به پرتاب و فرود به دفعات بدون نیاز به تعمیر و بازسازی باشد. ماسک عقیده دارد که این قابلیت میتواند هزینه پرتابهای فضایی را بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ برابر نسبت به موشکهای مصرفی کاهش دهد. ایلان ماسک بهتازگی در مصاحبهای با تایم (که پیشتر نسخهی کامل آن را در زومیت خواندید) به جفری کلوگر، خبرنگار این نشریه گفت:
چند بارمصرفپذیری کامل و سریع، جام مقدس دسترسی به فضا و قدم اساسی برای رسیدن به ماورای زمین است. ما بدون آن نمیتوانیم به گونهای چندسیارهای بدل شویم. ما بدون چندبارمصرفپذیری کامل و سریع نمیتوانیم پایگاهی در ماه یا شهری در مریخ داشته باشیم. به همین دلیل است که در اسپیسایکس برای دستیابی به این ویژگی بسیار تلاش کردهایم.
اما رسیدن به آن مرحله (چندبارمصرفپذیری کامل) به احتمال زیاد نیاز به سالها زمان خواهد داشت و آزمایش روز چهارشنبه، اولین گام اساسی برای دستیابی به چنین قابلیتی بود. اسپیس ایکس اواخر سال ۲۰۱۸ ساخت فضاپیمای استارهاپر در تأسیسات خود در نزدیکی بوکا چیکا ویلیج تگزاس را آغاز کرد. سپس ماسک در ماه ژانویه ۲۰۱۹ (بهمن ۹۷) این فضاپیما را معرفی کرد و در اوایل آوریل (اردیبهشت) بود که اولین آزمایش شناوری این فضاپیما را انجام داد.
در آزمایشی که روز چهارشنبه در ساعت ۸:۳۲ دقیقه بعد از ظهر به وقت محلی انجام گرفت، نقص فنی رخ داد و درست چند لحظه پیش از شروع آزمایش، موتور فضاپیما ناگهان خاموش شد. با این حال، آزمایش روز پنجشنبه که در ساعت ۱۱:۴۵ بعد از ظهر به وقت محلی شروع شد، با موفقیت همراه بود و طی آن، فضاپیما لحظاتی پس از شناور بودن در هوا به آرامی روی سکوی فرود نشست. کل پرواز حدود ۱۰ ثانیه طول کشید.
ایلان ماسک علاوهبر ویدئوی هوایی، ویدئوی دیگری نیز در توئیتر منتشر کرد که پرواز آزمایشی فضاپیما را از نمای دوربینی که به عقب وسیلهی نقلیه متصل بود، نشان میداد. پرواز پنجشنبه نشان داد که اسپیسایکس باموفقیت موتور موشک جدیدی ساخته که قادر به تأمین نیرو، امکان انجام مانور و فرود وسایل نقلیهی فضایی سنگین همچون استارهاپر است. سوخت موتور متان مایع است، همان سوختی که ماسک امیدوار است بتواند با منابع موجود در مریخ نیز قادر به تولید آن باشد.
پرواز استارهاپر از نمای دوربین موتور
ماسک اعلام کرد که طی یک یا دو هفته آینده، پرواز آزمایش دیگری را اینبار با ارتفاع ۲۰۰ متری انجام خواهد داد. مجوز دولتی که اسپیسایکس هماکنون در اختیار دارد، به این شرکت خصوصی تنها اجازهی پرواز وسایل نقلیهی آزمایشی مانند استارهاپر را تا ارتفاع حداکثری ۵ کیلومتر و تا ۶ دقیقه میدهد. با این حال، ایلان ماسک اعلام کرده که این شرکت در حال ساخت فضاپیماهای ۱۸۰ متری به نام «استارشیپ مارک ۱ (Starship Mark 1)» است که طی دو تا سه ماه به فلوریدا منتقل میشود و تا پایان سال ۲۰۱۹ پروازهای مداری را انجام خواهد داد.
مقالههای مرتبط:
ایلان ماسک ماه مارس (اسفند ۹۷) اعلام کرده بود که بهدنبال دریافت مجوز برای پروازهای مداری فضاپیماهای آزمایشی است که به سه موتور رپتور مجهز خواهند بود. اسپیسایکس در نظر دارد تا قبل از پایان سال ۲۰۲۰، یک نسخهی کامل از فضاپیمای استارشیپ را آزمایش کند و در سال ۲۰۲۱ نیز یکی از همین فضاپیماها را روی ماه فرود بیاورد؛ موضوعی که شاید بیشتر برای نشان دادن قابلیتهای این شرکت به ناسا باشد. همچنین اسپیسایکس در سال ۲۰۲۳ قرار است اولین مسافر فضایی خود را که یک میلیاردر ژاپنی است، به همراه گروهی از همکارانش به سفری در اطراف ماه ببرد.
نسخهی آزمایشی فضاپیمای استارهاپر در محل سکوی پرتاب
گوئین شاتول، رئیس شرکت اسپیسایکس نیز اعلام کرده که شرکت تا سال ۲۰۲۴ اولین مأموریتهای بدونسرنشین خود در مریخ را انجام خواهد داد و بعد از آن امیدوار است که تا سال ۲۰۲۶ اولین قدمهای انسان روی مریخ گذاشته شوند. به این ترتیب، شاید پیشگویی ایلان ماسک درست از آب در بیاید. او در سپتامبر سال ۲۰۱۴ (مهر ۱۳۹۳) در مراسمی که در بوکا چیکا برگزار شد، گفته بود:
بسیار خوب خواهد بود که اولین فردی که به سیارهای دیگر میرود، از همین محل (به فضا) برود.
«تبلیغات در جستوجوی بازار»؛ ابزاری که کافهبازار دیماه سال گذشته در اختیار توسعهدهندگان قرار داد تا با انتخاب کلمات کلیدی مناسب، اپلیکیشن خود را حین جستوجوهای مرتبط کاربران کافهبازار، بهنمایش درآورند و بدین ترتیب فرصت جلب نظر آنها به سرویس خود را داشته باشند. حال بعد از گذشت ۶ ماه، کافهبازار گزارشی را از عملکرد این ابزار منتشر کرده است.
«تبلیغات در جستوجوی بازار» بستر بسیاری مناسبی را برای دیدهشدن اپلیکیشنها فراهم میکند؛ چرا که براساس گزارش کافهبازار، کاربران آن ۵۵ درصد از برنامههای موردنیاز خود را از طریق جستوجو نصب میکنند.
کاربران کافهبازار روزانه بیش از ۶ میلیون کلیدواژه در بازار جستوجو میکنند که از بین آنها یک میلیون کلیدواژه، بهصورت موضوعی است؛ بدین ترتیب که کاربر بهجای جستوجوی نام دقیق یک اپلیکیشن، نوع سرویس موردنظر خود را در قالب کلیدواژهها توصیف میکند.
براساس گزارش کافهبازار طی ۶ ماه گذشته، ۲۰۰ میلیون آگهی در جستوجوی بازار بهنمایش درآمده و رکورد آگهی روزانه برای یک اپلیکیشن، معادل ۲.۴ میلیون بار نمایش در یک روز بوده است. کافهبازار ادعا میکند که تاکنون بیش از ۸ میلیون دانلود از طریق آگهیهای جستوجو در بازار انجام شده و رکورد نصب برای یک اپلیکیشن، معادل ۶۳ هزار دانلود در یک روز بوده است.
امروزه تاکسیهای اینترنتی و البته ابزارهای موقعیتیابی جزو پرتقاضاترین سرویسهای کشور بهحساب میآیند؛ بنابراین مایهی تعجب نیست که بیشترین هزینهی متوسط تبلیغات در جستوجوی بازار به این سرویسها تعلق داشته باشد. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، دستههای «رفتوآمد»، «سبک زندگی» و «سیروسفر» بیشترین هزینه را به خود اختصاص میدهند؛ اما در زمینهی بازی نیز سه دستهی «امتیازی»، «آموزشی» و «تفننی» جزو تبلیغات پرهزینه بهشمار میآیند.
براساس اعلام کافهبازار، کاربرانی که اپلیکیشنهای موردنظر خود را از طریق تبلیغات بهنمایش درآمده در جستوجوی بازار نصب میکنند، با ۴۵ درصد نرخ بیشتری نسبت به کاربرانی که با جستوجوی عادی بهدنبال اپلیکیشن میگردند، به خریدار تبدیل میشوند. کافهبازار در سیستم تبلیغاتی خود، کلیدواژههای پیشفرضی را به توسعهدهندگان پیشنهاد میدهد که براساس ادعای این شرکت، احتمال دانلود اپلیکیشن در چنین کلیدواژههایی دو برابر کلیدواژههای عادی است.
اپل از مدتها پیش اخبار و شایعات متعددی را دربارهی ورود به حوزهی 5G به خود اختصاص داده بود. خرید بخش تراشههای مودم اینتل، یکی از شایعاتی بود که بخش اعظمی از محتوای رسانهای را اشغال میکرد. روز گذشته بالاخره خبر خرید بخش مودمهای اینتل تأیید شد و اپل بهصورت رسمی خود را بازیگری در حوزهی مودم معرفی کرد. این اقدام کوپرتینوییها قطعا در آینده برای آنها مزایایی را بههمراه خواهد داشت و البته برای نتیجهگیری نهایی، راهی بهجز انتظار نداریم. در ادامهی این مطلب زومیت، صرفنظر از آیندهای که برای اپل و صنعت تراشههای مودم رخ خواهد داد، به حقایقی از قرارداد مذکور و توافق بین دو غول دنیای فناوری میپردازیم.
پتنتهای بیشتر
اپل با خرید بخش تراشههای مودم اینتل، کنترل ۱۷ هزار پتنت آنها در حوزهی فناوری وایرلس را در اختیار میگیرد؛ پتنتهایی مرتبط با حوزههای استاندارد سلولی، معماریمودم، عملیات مودم و مهندسی تراشه که همگی نقشی حیاتی در توسعهی محصولات آتی خواهند داشت. چنین دارایی در آینده و مذاکرات پیرامون استانداردهای آتی دنیای موبایل، بهعنوان اهرمی برای کوپرتینوییها عمل خواهد کرد.
حرکت اخیر اپل قطعا در آیندهای تحت سلطهی 5G اهمیت بسیار خواهد داشت. امروز همه میدانیم که فناوری ارتباطی 5G فصلی جدید را در دنیای فناوری ایجاد میکند و انقلاب دیجیتال را یک مرحلهی دیگر به پیش خواهد برد. قطعا کوپرتینوییها باید در چنین آیندهای، بهعنوان بازیگر مهم و تأثیرگذار در جهان باقی بمانند.
نیروی انسانی بیشتر
خرید بخشی از صنعت تراشهی اینتل، بهمعنای در اختیار گرفتن ۲،۲۰۰ کارمند این شرکت از سوی اپل هم خواهد بود. البته بسیاری از نیروی انسانی مذکور قبلا همکاری نزدیکی با اپل داشتهاند. شایان ذکر است کسبوکار مودم اینتل بر پایههای تأمینکنندهی قبلی مودمهای اپل یعنی Infineon استوار شد. بهعلاوه اپل سالها مشتری اصلی مودمهای اینتل بود که همگی، این ارتباط نزدیک را توجیه میکنند.
چه بخشهایی فروخته نشد؟
اپل تنها بخش مودم گوشیهای هوشمند اینتل را تصاحب میکند. درواقع اینتل هنوز اجازه و توانایی تولید تراشههای مودم برای کاربردهای دیگر همچون کامپیوتر شخصی، اینترنت اشیاء و خودروهای خودران را خواهد داشت. همین رویکرد برای زیرساختهای شبکهای مرتبط با 5G هم دیده میشود.
بخشی از قرارداد اینتل و اپل که به زیرساختهای 5G مربوط میشود، قطعا در آیندهی کسبوکار و توسعهی هردو شرکت نقشی حیاتی خواهد داشت. درواقع با نگرانیهای کنونی که پیرامون زیرساختهای شبکهای و مخابراتی وجود دارد، اهمیت تولید محصول و فعالیت در این حوزه برای همهی بازیگران دنیای فناوری بالا میرود. بههرحال پس از عقد قرارداد بین دو غول بزرگ اینتل و اپل، فرصت پیشرفت و فعالیت جدی برای هر دو طرف در بازار مذکور دیده میشود.
اپل در خبری که پیرامون قرارداد با اینتل منتشر کرد، نقلقولی از جانی سروجی، معاون ارشد بخش سختافزار داشت. چنینی رویکردی از سوی کوپرتینوییها در قراردادی میلیارد دلاری، احتمالا نشاندهندهی اهمیت توسعهی سیلیکونی نزد آنها خواهد بود. به هر حال ورود این فرد به قرارداد با اینتل میتواند نشاندهندهی آیندهی مدیریتی بخش تراشههای مودم هم باشد.
نظر شرکتها دربارهی قرارداد
قرارداد میلیارد دلاری اینتل و اپل اهمیت زیادی هم برای شرکتهای درگیر و هم کارشناسان و خبرنگاران دنیای فناوری داشت. اظهارنظر هر دو شرکت پیرامون قرارداد، نکات مهمی را بیان میکند که پرداختن به آنها خالی از لطف نیست.
باب سوان، مدیرعامل اینتل دربارهی قرارداد با اپل گفت:
قرارداد مذکور به ما امکان میدهد که روی توسعهی فناوری برای شبکههای 5G متمرکز شویم. تمرکزی که با حفظ مالکیتهای معنوی و فناوریهای حیاتی مودم ادامه خواهد یافت که تیمهای توسعهای قبلا آنها را ایجاد کردهاند.
ما از دیرباز احترام زیادی برای اپل قائل بودیم و اعتقاد داریم که آنها توانایی ایجاد محیط مناسب برای تیم بااستعداد و داراییهای باارزش مرتبط را خواهند داشت. ما تصمیم داریم تا تمام توان خود را روی فناوری 5G متمرکز کنیم. حوزهای که همسو با نیازهای پایگاه مشتریان بینالمللی ما خواهد بود. این حوزه شامل انواع مشتریان همچون اپراتورهای شبکه، تولیدکنندههای تجهیزات مخابراتی و ارائهکنندههای خدمات ابری میشود.
جانی سروجی دربارهی خرید بخش مودمهای اینتل میگوید:
ما سالها با اینتل همکاری کردهایم و میدانیم که آنها در طراحی محصولات و انرژی پشت آنها، رویکردی شبیه به اپل دارند. رویکردی که به طراحی فناوریهایی کاربردی و بهترین تجربهی کاربری جهان برای کاربران ما منجر خواهد شد.
اپل از جذب این تعداد از مهندسان حرفهای شگفتزده است؛ مهندسانی که به تیم درحال رشد فناوریهای سلولی ما ملحق خواهند شد و قطعا در محیط پویا و درحال رشد اپل، پیشرفت میکنند.
مهندسان جدید در کنار مالکیتهای معنوی نوآورانه که در این قرارداد متعلق به ما میشوند، به توسعهی محصولات آتی سرعت میبخشند. داراییهای جدید به اپل امکان میدهند که در روند توسعه و پیشرفت، خود را در بازار متمایز کند.
عرضهی مودم 5G اپل در سال ۲۰۲۱
اپل مدتی پیش به دعوای حقوقی بلندمدت با کوالکام پایان داد؛ توافقی که منجربه قرارداد تأمین مودم به مدت ۶ سال شد. قرارداد غولهای فناوری احتمال عرضهی آیفون ۲۰۲۰ مجهز به مودم 5G شرکت کوالکام را بالا میبرد. ازطرفی خرید بخش مودمهای اینتل احتمالا به پیشرفت اپل در ساخت مودمهای 5G اختصاصی منجر خواهد شد. شایعات گذشته ادعا میکردند که کوپرتینوییها تا ۲۰۲۵ توانایی تولید مودم اختصاصی نخواهند داشت، اما گزارش جدیدی از رویترز، زمان نهایی را حدود سال ۲۰۲۱ مطرح میکند:
منبعی آگاه به موضوع در اپل ادعا میکند که آنها برای تولید آیفون ۲۰۲۰ مجهز به مودم 5G از محصولات کوالکام استفاده خواهند کرد. البته برنامهای داخلی در شرکت جریان دارد که آمادهسازی مودم برای استفاده در محصولات سال ۲۰۲۱ را بهصورت جدی دنبال میکند. اینتل قبلا از برنامه برای ارائهی مودم تا سال ۲۰۲۰ خبر داده بود. اکنون و درنتیجهی خرید بخش تراشههای مودم توسط اپل، احتمال به هدف رسیدن برنامههای زمانی اپل، بالاتر رفته است.
نظر تحلیلگران
اکثر کارشناسان و تحلیلگران دنیای فناوری نظر مثبتی پیرامون حرکت اینتل و اپل دارند. البته آنها به این نکته هم اذعان میکنند که هنوز کارهای زیادی برای توسعهی بخش مذکور نیاز خواهد بود. بهعنوان مثال پاتریک مورهد از شرکت Moor Insights & Strategy میگوید:
«من خوشحال هستم که اینتل از داراییهای خود درآمدی کسب کرد و نیروی انسانی آنها نیز هنوز شغل دارند. البته داراییهای مذکور هیچ شانسی در ایجاد چالش برای کوالکام حداقل در سه تا پنج سال آینده ندارند. حتی در آن زمان نیز کوالکام بهخاطر مالکیتهای معنوی حتی در مودمهای اپل، درآمد کسب میکند. در این میان، نکتهی حیاتی تنها خرید و توسعهی مودمهای 5G نیست، بلکه ارتباط آنها با فرکانسهای رادیویی اهمیتی بالا پیدا میکند.
سامسونگ و هواوی حدود هشت تا ۱۰ سال زمان نیاز داشتند تا مودمهایی قابل رقابت ارائه کنند. اگرچه اپل با خرید اخیر چند پله در رقابت پیش خواهد رفت، اما آن شرکتها داراییهای بیشتری در حوزهی شبکه دارند که طراحی مودم را برایشان آسانتر میکند. بهعلاوه اپل احتمالا دیگر به کدهای منبع کوالکام برای توسعهی مودمها دسترسی نخواهد داشت و درنتیجه رسیدن به اهداف دشوارتر میشود.
اینتل در بازار مودم 5G گوشیهای هوشمند در رقابت عقب ماند. آنها چند سال درگیر بهینهسازی کارایی mmWare و مشکلات عمر باتری بودند که مزیت رقابتی چندساله را به کوالکام هدیه داد. با نگاهی به آمارهای گذشته میبینیم که آخرین گزارش درآمدی اینتل از بازار مودم، خسارت چهار میلیارد دلاری را نشان میداد و ظاهرا حجم زیادی از آن نیز به تحقیق و توسعه اختصاص داشت. اکنون اپل باید هزینههای تحقیق و توسعه را دوبرابر کند تا تنها توانانی ساخت مودمی با قابلیت رقابت با کولکام را داشته باشد.»
دیمیتریس ماوراکیس، مدیر تحقیقات در شرکت مشاورهی بازار فناوری ABI Research دربارهی توافق اپل و اینتل میگوید:
خرید کسبوکار مودمهای 5G اینتل از سوی اپل، نهتنها دسترسی به تخصصهایی در کلاس جهانی مودمهای سلولی را به تولیدکنندهی آیفون میدهد، بلکه منجر به قراردادهای بهتر با دیگر فعالان حوزهی 5G و مالکان پتنت خواهد شد. بهعلاوه آنها توانایی مذاکرات بهتر با تأمینکنندههای کنونی تجهیزات 5G را خواهند داشت. درنهایت آنها میتوانند بخشهایی از تراشههای مودم 5G را با پردازندههای کنونی خود ترکیب و همگامسازی کنند.
شایان ذکر است با تصاحب برخی از پتنتهای حیاتی 5G اینتل، اپل میتواند خود را از بازیگران دیگر بازار متمایز کند؛ بازاری که بهزودی و با افزایش توسعهی 5G به حوزههای حیاتی بدل خواهد شد.
از میان تحلیلگران دیگر میتوان به آنالیزور Raymond James اشاره کرد که قرارداد اخیر را بیش از همه در عرصهی محصول 5G اپل در سال ۲۰۲۰ مؤثر میداند. شایان ذکر است قرارداد اینتل و اپل در سهماههی چهارم سال جاری میلادی و پس از حلوفصل موارد قانونی، نهایی خواهد شد.
نقشهی راه اپل در بازار 5G
اگر اپل بتواند مودم اختصاصی 5G را در سال ۲۰۲۱ عرضه کند، نقشهی راه آنها برای ورود به حوزهی حساس 5G به روال ذیل خواهد بود:
- آیفون ۲۰۱۹: بدون مودم 5G
- آیفون ۲۰۲۰: مجهز به مودم 5G ساخت کوالکام
- آیفون ۲۰۲۱: اپل قراردادی چند ساله با کوالکام دارد. با توجه به آن قرارداد، احتمالا آنها اولین مودمهای 5G خود را در آیپد یا دیگر دستگاهها ارائه خواهند کرد. درواقع آنها حرکتی سریع و همهجانبه در عرضهی مودم 5G در همهی دستگاههای موبایل نخواهند داشت.
- ۲۰۲۲-۲۰۲۳: اپل مودمهای اختصاصی خود را در آیفون استفاده میکند.
قراردادها و برنامههای مشابه
کارشناسان با توجه به رویکردها و تجربههای پیشین اپل اعتقاد دارند که برنامههای اینچنینی قطعا باز هم از سوی کوپرتینوییها اجرا خواهد شد. سازندهی آیفون از زمان تأسیس تاکنون متوجه شده است که برای فعالیت حرفهای در دنیای فناوری، باید بهترین نیمههادیها را در محصولات خود استفاده کند. بهعلاوه در جریان درگیری با اندروید و مالکش، اپل درس دیگری گرفت. آنها متوجه شدند که دفاع از پتنتهای مبتنی بر فناوری، آسانتر از پتنتهای طراحی خواهد بود.
اپل امروز قصد دارد تا بهترین محصولات جهان را با استفاده از فناوریهای انحصاری خود تولید کند؛ رویکردی که هیچ شرکت دیگر توانایی اجرای آن را بدون پرداخت هزینه نخواهد داشت. تیم کوک، مدیرعامل اپل، زمانی دربارهی این موضوع گفته بود:
ما باور داریم که باید مالکیت و کنترل فناوریهای بنیادی محصولات خود را در اختیار داشته باشیم.
اپل در حوزههای نرمافزاری و سیستمعامل، مالکیت خود بر فناوریهای بنیادی را حفظ میکند. اکنون و با خرید بخش تراشههای مودم اینتل، تیمهای عالی توسعهی نیمههادی در کمپ اپل، توانایی ابداع و کنترل سختافزارهای منحصربهفرد را نیز خواهند داشت.
بدونشک استفاده از تکنولوژی در صنعت خردهفروشی طی یک دههی گذشته گسترش یافته است. پایانههای فروش موبایلی، تجهیز فروشگاهها به وایفای و تکنولوژی Beacon، کسبوکار مدیران خردهفروش فناوری اطلاعات را دگرگون کرده است. یک نظرسنجی مستقل که اخیرا توسط Jamf انجام گرفته است، نشان میدهد که مدیران خردهفروش IT تکنولوژیهای اپل را شدیدا به تکنولوژیهای مشابه اندروید و ویندوز ترجیح میدهند.
ونسون بورن، مدیریت این نظرسنجی را برعهده داشت و ۷۰۰ نفر از تصمیمگیرندگان صنعت خردهفروشی فناوری اطلاعات در آن مشارکت کردند. شرکتکنندگان این نظرسنجی از کشورهای آمریکا، انگلیس، ژاپن، آلمان، فرانسه و استرالیا بودند. یافتههای آنان نشان میدهد که بیش از %۹۵ شرکتکنندگان اعتقاد دارند که تکنولوژی موبایل به آنها این امکان را میدهد تا برنامهریزی و مدیریت انبار را بهینهتر انجام دهند، تجربهی مخاطب را شخصیسازی کنند و بهرهوری کارکنان را افزایش دهند. همچنین بیش از نیمی از شرکتکنندگان اعلام کردند که از زمان استفاده از دستگاههای موبایلی، رضایت مشتریان بهبود یافته است. و درنهایت، %۹۱ شرکتهای شرکتکننده عقیده داشتند که تکنولوژی موبایل، به شناخت بهتر برند و سادهترشدن فرایند فروش آنان کمک کرده است.
بیشتر خردهفروشان در این دگرگونی تجربه خردهفروشی، استفاده از دستگاههای اپل را ترجیح میدهند
هنگام بررسی اینکه خردهفروشان استفاده از چه نوع دستگاههایی را ترجیح میدهند، یک پلتفرم ارجحیت آشکاری نسبتبه سایر پلتفرمها دارد. %۷۶ از تصمیمگیرندگان صنعت خردهفروشی فناوری اطلاعات، دستگاههای اپل را به دستگاههای اندرویدی و ویندوزی ترجیح میدهند. این درحالی است که %۴۸ از آنان، از دستگاههای ویندوزی و اندرویدی هم درکنار دستگاههای اپل استفاده میکنند. %۸۲ از کسانی که بهصورت تلفیقی از این محیطها استفاده میکنند، گزارش دادند که هنگام کار با اندروید و ویندوز با مشکلات فنی مواجه شدهاند. همچنین %۸۹ از شرکتکنندگان نظرسنجی گفتند که ترجیح میدهند سازمان آنها تنها از یک سیستم مدیریت دستگاههای موبایلی (MDM) بهره ببرد.
جاش جگدفلد (Josh Jagdfeld)، مدیر اتحادیهی Jamf میگوید:
تکنولوژی موبایل مورد استقبال طیف وسیعی از خردهفروشان کوچک و بزرگ قرار گرفته است ولی هنوز هم اغلب اوقات از این تکنولوژی بهصورت تکمنظوره استفاده میشود. آیپد و آیفون درکنار اکوسیستم اپلیکیشنهای اپل، بهصورت جهانی در فروشگاهها استفاده میشوند و به خردهفروشان این امکان را میدهند تا از دستگاههای خود نهایت استفاده را ببرند و بهینهسازی فرایندها، اشتغال تیمها و بهبود تجربه مخاطب را شاهد باشند. با این حال، باوجود مزایای بیشماری که تکنولوژی موبایل فراهم میکند، هنوز خردهفروشان هنگام استفاده از دستگاهها برای مدیریت چندمنظورهی فرایندها دچار مشکل میشوند.
اپل که زمانی درمورد سرمایهگذاری در بازار شرکتی تردید داشت، طی سالهای اخیر تمرکز بیشتری روی آن گذاشته است. بهعنوان مثال، شرکت IBM در اکتبر ۲۰۱۸ اعلام کرد که در پی مشارکت خود با اپل، بیش از ۲۷۷ هزار دستگاه مک و iOS دراختیار کارکنان این شرکت قرار گرفته است. البته بخش زیادی از تمرکز اپل در صنعت خردهفروشی، بر Apple Pay محوریت دارد؛ چراکه تقاضای عمومی برای خرید آیفون و اپلواچ را افزایش میدهد و از هر تراکنش، سود کوچکی را عاید این شرکت میکند.
شرکت چینی ویوو هر از گاهی بینش خود از یک گوشی هوشمند بالاردهی پرچمدار را با نمایش طرحی مفهومی از یک محصول رؤیایی منتشر میکند. البته محدودیتهای مالی موجود در مراحل تولید باعث میشود مدلهایی مثل APEX و NEX هیچگاه وارد فاز تولید انبوه نشوند ولی با عرضهی محدود این گوشیها حداقل میتوانیم بفهمیم آیندهی صنعت گوشیهای هوشمند به کدام سمت میرود. اخیرا نیز خبری در مورد یک گوشی رؤیایی از این شرکت با نسبت صفحه به بدنهی بالای ۱۰۰ درصد منتشر شده است.
در خبری که جدیدا Ice Universe، رسانهی مشهور دنیای فناوری منتشر کرده، شیشهی صفحهی یک گوشی به چشم میخورد که انتظار میرود متعلق به NEX 3 ویوو باشد. سطح این شیشه به شکلی گسترش یافته که تمام بدنهی گوشی را فرا میگیرد. این موضوع میتواند نشان دهد که صفحهنمایش گوشی از صفحهی تخت گوشی نیز فراتر میرود. با این حال، به نظر میرسد که صفحهنمایش تا لبههای گوشی ادامه داشته باشد و سایر بدنه را مواد دیگر پر کنند. بنابراین، باید شاهد محصولی شبیه سری گلکسی اج سامسونگ یا حتی بهتر باشیم. با توجه به این مسئله و بهرهمندی گوشی یادشده از کمترین حاشیهی ممکن و نداشتن بریدگی در صفحه، باید این گوشی را محصولی با نسبت بالای ۱۰۰ درصد برای صفحه به بدنه بدانیم.
آنطور که در تصویر مشخص است، فقط قسمت بالایی و پایینی Vivo Nex 3 باز است که احتمالا برای حسگرها و درگاههای مختلف بهکار گرفته میشود. بهگفتهی Ice Universe، در صفحهنمایش این گوشی هیچ حفره و بریدگی مخصوص دوربین جلو وجود ندارد. حال این سؤال مطرح میشود که دوربین سلفی این دستگاه کجا جایگذاری شده است. شاید دوربین زیر صفحهنمایش قرار گرفته باشد و شاید این گوشی از دوربین دوگانهی کشویی بهرهمند باشد.
درحال حاضر زمان آماده شدن و رونمایی از گوشی هوشمند جدید ویوو مشخص نیست و باید منتظر بمانیم و ببینیم چه زمانی این محصول شگفتانگیز معرفی خواهد شد.
مؤسسه جیدی پاور (JD Power) اخیراً نتایج یکی از مطالعات خود دربارهی رضایت مشتری از برندهای تجاری را با تمرکز بر صنعت خودرو منتشر کرده است. پورشه و بیامو در صدر فهرست قرار گرفتند؛ در حالی که حضورجنسیس در رتبهی سوم، شگفتانگیز است. برند تجاری لوکس کرهای از زمانیکه هیوندای-کیا تصمیم به استقلال آن گرفت، تا به امروز رشد درخورتوجهی داشته است. حداقل نتایج مطالعه چنین پیشرفتی را نشان میدهد و این رتبه ثابت میکند که جنسیس در مسیر درستی قرار دارد.
پورشه بار دیگر در شاخص APEAL که جنبههای مختلف خودرو را درنظر میگیرد، رتبهی نخست فهرست جیدی پاور را به خود اختصاص داد. خودروساز اشتوتگارتی دارای امتیاز ۸۹۱ امتیاز از ۱۰۰۰ بود؛ کمی پایینتر در جای دوم بیامو و جنسیس هر دو با امتیاز ۸۶۸ قرار دارند. پنج رتبهی نخست با آئودی و ولوو تکمیل میشود که به ترتیب دارای ۸۶۷ و ۸۶۳ امتیاز هستند.
جالب اینجا است که تمام گروههای بررسیشده از نظر شاخص APEAL در سال ۲۰۱۸ بهبود یافتهاند. بزرگترین پیشرفت در زمینهی سیستم سرگرمی و اطلاعاتی، قابلیت دید و ایمنی ثبت شده است. مطالعهی جیدی پاور همچنین نشان داد که شکاف موجود بین رضایت از خودروهای سدان و مدلهای شاسیبلند در حال کاهش است. در حالی که خودروهای سدان دارای رتبههای بهتر در مقولههای مختلف مانند مصرف سوخت یا فرمانپذیری پیشرفت هستند، این شکاف هر روز در حال کاهش است.
مطالعهی جیدی پاور بررسی میکند که مالکین خودروهای جدید پس از ۹۰ روز مالکیت، چگونه خرید خود را ارزیابی میکنند. از آنها خواسته شد تا ۹۰ ویژگی خودرو را در ۱۰ دستهی مختلف رتبهبندی کنند که همهی امکانات را از کیفیت رانندگی گرفته تا کارایی سیستم سرگرمی و اطلاعاتی، به خوبی نشان میدهد. مطالعه در سال جاری نشان داد که میانگین سطح رضایت مشتریان از خودروهایشان، امتیاز ۸۲۳ از ۱۰۰۰ است؛ یعنی سطح رضایت مشتریان نسبت به سال گذشته با ۸۲۰ امتیاز، اندکی افزایش یافت. لازم به ذکر است که ۲۲ مورد از ۳۲ برند خودروساز در این مطالعه، نسبت به امتیاز سال ۲۰۱۸ بهبود داشتند.
رم (Ram) با ۲۶ امتیاز دارای بیشترین میزان پیشرفت در میان برندهای خودروسازی جهان بود که حالا به امتیاز ۸۵۱ رسید. پس از آن شرکتهایی مانند دوج (۸۴۸)، مینی (۸۳۵)، فولکسواگن (۸۲۹) و فورد (۸۲۸) دارای بیشترین میزان پیشرفت نسبت به سال گذشته هستند. در انتهای فهرست، میتسوبیشی با ۷۷۳ امتیاز در جایگاه آخر ایستاد؛ پیش از آن، شرکتهایی مانند بیوک (۸۰۰) و سوبارو (۸۰۷) قرار داشتند. از جمله ضعیفترین برندهای لوکس خودروسازی هم میتوان به اینفینیتی (۸۲۸)، آکورا (۸۳۲) و جگوار (۸۴۳) اشاره کرد.
در حالی که اختلاف ۱۱۸ امتیاز بین بالاترین و پایینترین برندهای خودروسازی در این فهرست وجود دارد، جیدی پاور میگوید شکاف بین برندهای تجاری لوکس و تولید انبوه به پایینترین میزان رسیده است. تفاوت بین دو گروه به ۳۵ امتیاز رسیده است، در حالی که سه سال پیش این تفاوت حدود ۵۰ امتیاز بود.
مقالههای مرتبط:
از نظر مدلهای برتر نیز آئودی A7 بالاترین امتیاز را در میان تمام خودروها به دست آورد؛ پورشه کاین عنوان بهترین شاسیبلند لوکس سایز متوسط را به خود اختصاص داد تا افتخار صدرنشینی این دو بخش به زیرمجموعههای فولکسواگن برسد. فورد صدرنشینی بیشترین بخشها را به دست آورد؛ زیرا خودروهای اکسپدیشن، وانت F-150، رنجر، سوپردیوتی و لینکلن نویگیتور بهعنوان بهترین خودروهای کلاس خود انتخاب شدند. پس از آن بیامو قرار داشت که چهار عنوان را برای سری ۲، X4، مینی کوپر و مینی کانتریمن کسب کرد.
سایر مدلهای درخورتوجه شامل شورولت بلیزر، جیامسی ترین، هوندا آکورد/اودیسه، نیسان آلتیما/ماکسیما وتویوتا کمری/یاریس میشود. برای تکمیل این فهرست میتوان مرسدس بنز کلاس C، دوج چلنجر و کیا فورته را نام برد.
مطالعهی جیدی پاور روی ۶۸،۰۰۰ مالک خودروهای مدل ۲۰۱۹ انجام شد و پس از ۹۰ روز مالکیت بین فوریه تا مه ۲۰۱۹، نظرات آنها مورد بررسی قرار گرفت. معاون واحد بررسی جهانی خودرو در جیدی پاور گفت:
رضایت از تکنولوژی جدید هر روز بهبود مییابد، اما سیستم سرگرمی و اطلاعاتی زمینهای است که خودروسازان میتوانند در آن بهتر شوند. در صورتی که خودروها به امکانات ایمنی مانند هشدار نقطه کور، پیشگیری از برخورد و اخطار انحراف از مسیر مجهز باشند، مالکین آنها رضایت بیشتری دارند. باید این موارد را بهعنوان نشانهی مثبت برای تولیدکنندگان قلمداد کرد، در حالی که برخی از امکانات یادشده از جمله ساختارهای اصلی خودرو خودران به شمار میروند.
حافظهی کاری برای حیات ذهنی ما مهم است؛ ما از آن برای جمع زدن هزینهی خریدهای خود یا یادآوری آغاز یک جمله در پایان آن استفاده میکنیم. بعضی دانشمندان استدلال میکنند که این قابلیت بهخصوص در انسانها توسعه پیدا کرده است اما شامپانزهها که یکی از نزدیکترین خویشاوندان تکاملی ما هستند، چه میکنند؟ پژوهشگران تصمیم گرفتند پاسخ این سؤال را پیدا کنند. مطالعات قبلی نشان داده بود که شامپانزهها دارای قابلیتهای عالی در زمینهی حافظهی بلندمدت هستند. اگرچه درمورد قابلیتهای حافظهی کاری آنها چیز چندانی نمیدانستیم.
پژوهشگران برای کسب بینشی درمورد این قابلیت، وظیفهای را به شامپانزهها ارائه کردند که در آن میتوانستند بهدنبال غذا در تعدادی جعبهی کوچک و غیرشفاف بگردند. شامپانزهها نخست نگاه میکردند که چگونه تکههای غذا در این جعبهها پنهان شده بود. سپس این جانوران میتوانستند با اشارهی یک به یک به جعبهها بهدنبال غذاها بگردند. اگر یک جعبهی انتخاب شده حاوی غذا بود، شامپانزه پاداش خوراکی خود را دریافت میکرد. پس از هر انتخاب، جعبهها برای ۱۵ ثانیه پوشانده میشدند. برای به دست آوردن تمام موارد خوراکی، لازم بود که شامپانزهها در ذهن داشته باشند کدام جعبهها را قبلا بهدنبال غذا جستوجو کردهاند.
پژوهشگران دشواری وظیفه را بسته به توانایی هر شامپانزه ازطریق افزایش تعداد جعبهها و بر هم زدن جای جعبهها در فاصلهی بین جستجوها افزایش دادند. این مطالعه نشاندهندهی وجود شباهتهای کلیدی بین حافظهی کاری انسان و شامپانزه بود: شامپانزهای که دارای بهترین عملکرد بود، حداقل چهار مورد را به خاطر میآورد و یک شامپانزهی جوان بیش از هفت مورد را به یاد میآورد. آنها هم ازظاهر جعبهها و هم از موقعیت آن برای به یادآوردن انتخابهای پیشین خود استفاده میکردند.
مقالههای مرتبط:
انسانها معمولا اگر مجبور باشند به موازات یک وظیفه، کار دیگری را نیز انجام دهند، در آزمونهای حافظهی کاری دچار کاهش عملکرد میشوند. بههمین صورت، اگر شامپانزه مجبور بود که یک وظیفهی مشابه دیگر را نیز به موازات وظیفهی قبلی انجام دهد، عملکرد او کاهش پیدا میکرد. تفاوت در قابلیت حافظهی کاری بین شامپانزهها در طول چندین ماه ثابت بود. آشکارترین اختلاف بین شامپانزهها و انسانها، ظرفیت حافظهی کاری نبود بلکه استراتژیهایی بود که انسانها بهطور معمول برای تسهیل این وظیفه بهکار میبردند: شامپانزهها دارای ایدهی جستجوی ردیفی جعبهها از یک سمت به سمت دیگر نبودند.
این مطالعه نشان میدهد شامپانزهها همچون انسانها دارای تواناییهای حافظهی کاری هستند که به آنها امکان میدهد بتوانند مجموعهای از رویدادها یا اعمال گذشته را پیگیری کنند. برخلاف ادعاهای گذشته، بهنظر نمیرسد ظرفیت حافظهی کاری شامپانزهها بهطور بنیادین از ظرفیت انسانها متفاوت باشد. کریستوف وویلتر از بخش انسانشناسی تکاملی مؤسسهی ماکس پلانک میگوید:
یافتههای ما نشان میدهد که شامپانزهها در یک وظیفهی حافظهی کاری شهودی همانند یک کودک ۷ ساله عمل میکنند که تنها روی آموزش گسترده متکی نیستند.
شواهد جدید نشان میدهند اگر واقعاً میخواهید از ورزش کردن بیشترین بهره را ببرید، بهتر است هر روز در زمان مشابهی آن را انجام دهید. یافتههای پژوهشگران مؤسسهی پزشکی براون آلبرت (Brown Alpert) در ایالات متحده نشان میدهد مهم نیست فردی باشید که در سحرگاه آرام میدوید یا در این هنگام دوچرخهسواری میکنید؛ کلید اصلی در کاهش وزن، ثبات و پیگیری است.
وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا اظهار میکند هر فرد برای حفظ سلامتی به حداقل دو ساعت و نیم فعالیت بدنی ملایم در هفته احتیاج دارد. برخلاف تمرینات یک دقیقهای در مکانها و زمانهای مختلف، باید در هر جلسه حداقل ۱۰ دقیقه ورزش برای افزایش دادن ضربان قلب انجام شود. اگر از تناسب اندام برخوردار هستید و در وضعیت خوبی از سلامتی قرار دارید، احتمالاً نیاز خود به ورزش را برآورده کردهاید؛ اما بسیاری از افرادی که با پایین نگهداشتن وزنشان مشکل دارند اغلب در تقلا برای انجام ورزشهای مورد نیازشان هستند.
با استفاده از نتایج نظرسنجی روی فعالیتهای بدنی ۳۷۵ نفر که با هدف کاهش وزن ورزش میکردند، پژوهشگران متوجه یک رابطهی قوی بین مدتزمان ورزش و سطوح متوسط تا شدید تمرین در زمانهای یکسان از روز شدند. تقریباً نیمی از داوطلبان افراد سحرخیزی بودند که قبلاً توسط برخی از همین پژوهشگران در تحقیق دیگری تحت مطالعه قرار گرفته بودند و نشان دادند فعالیت بدنی در ابتدای روز مفید است. اولویت دادن به چنین نظمی، میتواند تمامی فعالیتهای روزمره انسان را تحت تأثیر قرار دهد.
آنچه ما برای انجام آن زمان مشخصی را تعیین میکنیم؛ مثل رساندن کودکان به مدرسه، رفتن به محل کار و حضور در گردهماییهای اجتماعی واقعاً کارهایی نیستند که آگاهانه به فکر کردن در مورد آنها بپردازیم. این رفتارهای تکراری بدون فکر، به ناخودآگاه بودن حلقههای روانشناسی اشاره دارد و قبلاً اهمیت آنها وقتی با یک برنامه ورزشی همراه میشوند، ثابت شده است. با تمرکز فعال بر ایجاد فاصله بین یک پیادهروی سریع یا یک جلسه تردمیل، احتمالا میتوانیم بهجای ورزش مداوم، دقایق فعالیت بالابرندهی ضربان قلب را کاهش دهیم. رمز کار این است که ورزش را به یک سری قرارهای تعیینشده موجود در صفهای ذهنیتان وابسته کنید. به این صورت تلاش لازم برای شروع ورزش را کاهش داده و به خودتان انگیزه میدهید.
شما ممکن است در ساعت ۷:۳۰ سوار مترو شوید، یک سری تمرینات قلبی کوتاه در باشگاه نزدیک اداره انجام دهید و سپس در ساعت ۹ صبح پشت میزتان بنشینید. یا فردی شبزندهدار باشید که هنگام برگشت به خانه، دو انجام میدهید. پیادهروی تا ایستگاه قطار یک عادت است اما بهحساب نمیآید؛ زیرا ورزشهای جانبی مثل این فقط وقتی مفید خواهند بود که قلب را وادار به تلاش و تپش بیشتر کنند.
پژوهشگران بیان کردهاند که تمرین مکرر در شرایط ثابت مثلاً در زمان خاصی در هر روز در مکان یکسان میتواند وابستگیهای ورزشی منظمی ایجاد کند. چنین برآوردی بهخودیخود فقط میتواند تا جایی پیش رود که نشان دهد چه چیزی باعث پیچیده شدن عادات ورزشی میشود. انگیزههای فردی را نیز نمیتوان در نظر نگرفت و قبل از اعلام هر ادعای قطعی در این زمینه تحقیق بیشتری موردنیاز است.
لی شوماخر، نویسندهی اول این مقاله میگوید:
برای اشخاصی که در ابتدا سطوح فعالیت بدنی پایینی دارند، مهم است تعیین شود که چه زمان مشخصی از روز بهمنظور توسعهی یک عادت فعالیت بدنی در آنها مفیدتر است.
در سراسر جهان، کمتر از یکسوم از خانمها و نزدیک به یکچهارم آقایان، هیچ سطح خاصی از فعالیت بدنی را انجام نمیدهند که آنها را در حد مناسبی از سلامتی نگه دارد. بدون تردید دلایل این مسئله پیچیده و مختلف هستند و همچنین به نظر میرسد با میزان اوقات فراغت که خارج از اختیار افراد است، ارتباط دارد. ورزش کردن مرتب برای افراد پرمشغله، دشواریهایی دارد؛ اما اختصاص ۱۵۰ دقیقه از وقتتان طی هفته بسیار مهم است. یک زمان را انتخاب کنید و به آن وفادار بمانید.
حملات قلبی در انسان و شامپانزه، نزدیکترین خویشاوندان ما بسیار رایج است. اگرچه علل حملهی قلبی ناگهانی در این دو گونه بسیار متفاوت است. برای مثال، حملات قلبی ناشی از آترواسکلروز (گرفتگی شریانها در اثر رسوبات چربی) تقریبا در دیگر پستانداران به چشم نمیخورد. نتایج یک مطالعهی جدید نشان میدهد که ممکن است وقوع جهشی در یکی از ژنهای اجداد ما در حدود ۲ تا ۳ میلیون سال پیش، استعداد بالای انسان را ازنظر ابتلا به بیماری قلبی عروقی توضیح دهد.
در سال ۲۰۱۶، حدود ۱۷/۹ میلیون نفر در اثر بیماریهای قلبی عروقی از دنیا رفتند که این تعداد ۳۱ درصد تمام مرگهایی را تشکیل میدهد که در جهان رخ داد. از این تعداد، ۸۵ درصد ناشی از حملهی قلبی و سکته بود. نیسی وارکی، استاد آسیبشناسی دانشگاه کالیفرنیا و همکارانش درمورد شیوع آترواسکلروز کنجکاو بودند که یک سوم از تمام مرگومیرهای جهانی ناشی از بیماری قلبی را شامل میشود.
فقدان NeuG5c در انسان (در دیگر نخستیها حفظ شده است) طی مکانیسمهای متعددی موجب افزایش خطر ابتلابه آترواسکلروز میشود
کلسترول خون، سبک زندگی بیتحرک، افزایش سن و سیگار کشیدن همه از عوامل خطر شناختهشدهای هستند که میتوانند به انسداد شریانها منجر شوند؛ اما تقریبا در ۱۵ درصد از موارد هیچکدام از این عوامل خطرساز دیده نمیشوند. حتی افراد دارای رژیم غذایی گیاهخواری و سبک زندگی فعال، نسبتبه حملات قلبی مستعد هستند؛ درحالی که خویشاوندان تکاملی ما چنین نبودهاند. پس علت چیست؟
مقالههای مرتبط:
پژوهشگران در مطالعهی جدید خود موشها را به شیوهای مهندسی کردند که ازنظر مولکول Neu5Gc دچار کمبود باشند. قبلا، همین پژوهشگران دریافته بودند که کمبود مولکول مذکور موجب التهاب و پیشرفت سرطان در موش میشود. وارکی و همکارانش دریافتند که موشهای فاقد ژن CMAH که تولیدکنندهی Neu5Gc است، درمقایسهبا موشهایی که این ژن در آنها حفظ شده است، دارای خطر بسیار بالاتر توسعهی آترواسکلروز هستند. پژوهشگران میگویند که حذف CMAH موجب افزایش دوبرابری در شدت آترواسکلروز میشود. پژوهشگران در مقالهی خود که در مجلهی PNASمنتشر شده، نوشتند این ژن احتمالا طی جهشی که چندین میلیون سال پیش در یکی از اجداد انسانتبار رخ داده، غیرفعال شده است. بهنظر میرسد که از دست دادن این ژن در انسان موجب ایجاد تغییرات فیزیولژیکی دیگری نظیر افزایش توانایی دویدن در فواصل طولانی و نیز کاهش باروری شده باشد. آجیت وارکی، نویسندهی دیگر این مقاله میگوید:
بهنظر میرسد که افزایش خطر با چندین عامل ازجمله بیشفعالی سلولهای سفید و گرایش برای دیابت در موشهای مشابه انسان (ازنظر حذف این ژن) مرتبط باشد.
جالب این است در آزمایشی که در آن موشهای مهندسیشدهی بدون ژن CMAH با یک رژیم غذایی شبیه گوشت قرمز (غنی از Neu5Gc و چربی) تغذیه شدند، شیوع آترواسکلروز در این جوندگان ۲/۴ برابر شد. این افزایش چشمگیر را نمیتوان با چربی یا قند خون ارتباط داد. طبق گفتهی نویسندگان:
احتمالا از دست دادن ژن CMAH طی تکامل در انسان در استعداد ابتلا به آترواسکلروز هم دراثر عوامل درونی و هم عوامل خارجی (رژیمی) نقش دارد. در مطالعات آینده، استفاده از این مدلهای شبهانسان میتواند در نظر گرفته شود.
گزارشهای تازه نشاندهندهی کاهش درخورتوجه جمعیت زنبورهای عسل در جنوب و مرکز روسیه در ماههای اخیر است. بهگفتهی آرنولد بوتوف، رئیس اتحادیهی زنبورداران روسیه، بیست منطقه شاهد مرگومیر وسیع زنبور بوده است. کورسک، بریانسک، جنوب مسکو، ساراتوف و اولیانوفسک درکنار رودخانهی ولگا ازجمله مناطق اصلی هستند که این کاهش را شاهد بودهاند. قرار است بهزودی گزارش دقیقی از میزان کاهش جمعیتهای زنبورعسل به دولت روسیه ارائه شود. در پی این وضعیت، این منطقه از جهان با کاهش ۲۰ درصدی برداشت عسل مواجه خواهد شد. بعضی از مقامها قوانین نامناسب استفاده از آفتکشها را دلیل این امر دانستهاند. یولیا ملانو، از سازمان نظارت مربوط به استفاده از آفتکشها میگوید که آنها از سال ۲۰۱۱ قدرت محدودی در این زمینه داشتهاند.
تولید سالیانهی عسل در روسیه حدود ۱۰ هزار تن و جمعیت زنبورعسل روسیه به گندم سیاه و آفتابگردان متکی است و باغهای میوه نیز برای گردهافشانی به زنبورهای عسل وابستهاند. بهعنوان یکی از پیامدها، مرگ زنبورها نهتنها موجب افزایش قیمت عسل خواهد شد؛ بلکه افزایش قیمت دیگر محصولات کشاورزی را نیز بهدنبال خواهد داشت.
گفته میشود بحران کاهش جمعیت زنبورعسل حتی تا آلتای در سیبری گسترش یافته که درحدود چهارهزار کیلومتری شرق مسکو واقع شده است. کاهش جمعیت زنبورعسل موجب بهصدادرآمدن زنگخطری در اروپا شده است. کارشناسان آفتکشها، مخصوصا آفتکشهای شبهنيكوتينی، انتشار کنهی واروآ در کندوها و تغییرات اقلیمی را از علل احتمالی کاهش در جمعیت زنبورعسل برشمردهاند؛ ازاینرو، اتحادیهی اروپا استفاده از آفتکشهای شبهنیکوتینی را از آوریل ۲۰۱۸ ممنوع کرده است. در فرانسه نیز، خبر فروپاشی چندین کلنی زنبورعسل در ماه ژوئن توجه مسئولان را به خود جلب کرد.
اتحادیهی اروپا سالیانه ۲۵ هزار تن عسل تولید میکنند. برای اجتناب از این بحران، این اتحادیه ابتکاری بهنام ECI را پذیرفته است؛ ابتکاری که خواستار اقداماتی بهمنظور افزایش تنوع زیستی و ممنوعیت استفاده از آفتکشها و محدودیت استفاده از کودها است. برای بررسی این پیشنهاد با هدف قانونیشدن، یکمیلیون امضا باید جمعآوری شود.
.: Weblog Themes By Pichak :.