عکس تزئینی است
دستاوردی برای درمان آلزایمر که توسط پژوهشگران دانشگاه بجنورد به دست آمده است.
به گزارش ایسنا، پژوهشگران آزمایشگاه محیط زیست و انرژی واقع در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه بجنورد موفق شدند رنگدانه پروتئینی فیکوسیانین را با بازدهی بالایی از ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس استخراج کنند و محصول نهایی را به شکل پودر درآورند.
سنتز پودر فیکوسیانین تحت نظارت دکتر حسین دلاوری امرئی، عضو هیئت علمی گروه مهندسی شیمی انجام شد.
فیکوسیانین، نوعی فیکوبیلی پروتئین است که به تازگی گزارشهای متعددی بر داشتن خواص فارماکولوژیک گوناگون از آن گزارش شده است. در این رابطه، اثرات آنتیاکسیدانی، ضد التهابی، خواص محافظتی کبد و اعصاب فیکوسیانین طی مطالعات تجربی ذکر شدهاند. همچنین این ماده می تواند در درمان آلزایمر و پارکینسون موثر واقع شود.
فیکوسیانین نقش بسیار مهمی در پیشگیری از سرطانهای پوستی، مخاطی و لوسمی مزمن میلوئیدی در انسان دارد. به علاوه این پروتئین به علت داشتن رنگ آبی می تواند در صنایع غذایی به عنوان رنگدانه طبیعی به جای رنگدانه های مصنوعی موجود استفاده شود.
انتهای پیام
این طور که مشخص است برنامه ناسا برای بازگشت به ماه موسوم به "آرتمیس"(Artemis) در حال پیشرفت است و گفته میشود کپسول "اوریون" برای سفر بدون سرنشین به ماه آماده شده است.
به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، این روزها که مصادف با پنجاهمین سالگرد اولین سفر انسان به کره ماه توسط ایالات متحده طی ماموریت "آپولو 11" است، خبرهای فضایی همه معطوف به این موضوع هستند و همزمان از نیت ناسا برای بازگشت به این قمر میگویند.
اکنون نیز لاکهید مارتین و ناسا تأیید کردند که کپسول "اوریون"(Orion) که نقشی کلیدی در اجرایی شدن برنامه "آرتمیس" خواهد داشت، طی مأموریت "آرتمیس 1" بدون سرنشین به ماه خواهد رفت تا قابلیت خود، سیستم راه اندازی فضایی و سیستمهای پشتیبانی مرتبط را ثابت کند.
در حال حاضر تلاشها بر سرهمبندی کپسول و یکپارچهسازی آن با ماژول سرویس و آزمایش آن قبل از پرتاب در اوایل سال 2020 متمرکز شده است.
اولین مأموریت همراه با خدمه تحت ماموریت "آرتمیس 2" تعریف شده که در حال حاضر برای پرتاب در سال 2022 برنامهریزی شده است.
این کپسول یک سازه پیچیده و جالب است. "اوریون" دارای تجهیزات کافی برای 21 روز زنده ماندن خدمه، یک کابین خلبانی مدرن، قابلیت اتصال اتوماتیک و 12 موتور پیشرفته است.
این بدان معناست که این کپسول، وسیله نقلیه اصلی نه فقط برای برنامه "آرتمیس"، بلکه برای ماموریتهای احتمالی به سیارکها و مریخ است.
این کپسول باید به گونهای سازگارپذیر شود که حتی کپسولهایی مانند "دراگون" متعلق به شرکت اسپیسایکس نیز اینگونه نیستند.
کپسول اوریون که در لغت به معنی شکارچی است، جدیدترین فضاپیمای سازمان فضایی ناسا برای حمل انسان به فضا و اکتشافات دور دست از جمله سیاره مریخ است.
مراحل اجرایی این فضاپیما پس از اتمام پروژه شاتل و ناوگان شاتل کلید خورد و نخستین پرواز آزمایشی بدون سرنشین خود را در ۵ دسامبر ۲۰۱۴ با موفقیت انجام داد.
این فضاپیما مانند فضاپیمای آپولو از یک کپسول حامل فضانوردان تشکیل شده است که میتواند به فضای ماورای زمین به اکتشاف در سیارات دیگر و همچنین سیارکها بپردازد و پس از آن به وسیله چتر نجات در اقیانوس فرود آید و به زمین بازگردد.
دانشمندان در مطالعهای جدید، ارتباط بین عفونتهای ویروسی، بیماری نورودژنراتیو، میکروبیوم روده و سیستم ایمنی را تشریح کردهاند. این پژوهش نشان میدهد اختلال در باکتریهای روده میتواند به ویروسهای مضر اجازه دهد که بیماریهای نورودژنراتیوی نظیر اسکلروز چندگانه را توسعه دهد.
در پژوهشهای مختلف، به ارتباط احتمالی بین عفونتهای ویروسی سیستم عصبی مرکزی و توسعهی تعدادی از اختلالات روانپزشکی و عصبی مزمن اشاره شده است. آلزایمر و پارکینسون و اسکلروز چندگانه از بیماریهای عصبی هستند که نقش عفونت ویروسی سیستم عصبی مرکزی در توسعهی آنها نشان داده شده است. بهنظر میرسد جمعیت متنوع باکتریها که در رودهی ما زندگی میکنند، اساسا با سیستم ایمنی ما ارتباط داشته باشد. برای مثال، پژوهش اخیر نشان داده است که آنتیبیوتیکها میتوانند میکروبیوم روده را دچار اختلال کنند و به مشکلات مختلفی از نقص در اثربخشی واکسنها گرفته تا افزایش پراکنش عفونت آنفلوآنزا منجر شوند.
مطالعهی جدید بهوسیلهی پژوهشگران دانشکدهی پزشکی دانشگاه یوتا و با هدف پاسخدهی به این سؤال انجام شده است: «میکروبیوم روده چه نقشی در آغاز بیماریهای نورودژنراتیو دارد؟» دیوید گرتبرون، یکی از نویسندگان این مقاله میگوید:
ما میخواستیم این موضوع را بررسی کنیم که آیا میکروبیوم روده میتواند موجب تغییر پاسخ ایمنی دربرابر ویروس در سیستم عصبی مرکزی شود و این امر روی میزان آسیبی تأثیر میگذارد که ویروس وارد میکند یا خیر.
پژوهشگران در آغاز کار، دو گروه مختلف از موشها را بررسی کردند که هر دو گروه با سویهی خاصی از ویروس هپاتیت آلوده شده بودند که موجب انسفالیت حاد میشود. این مدلهای حیوانی علائم نورودژنراتیو داشتند؛ علائم مشابه آنچه در اسکلروز چندگانه دیده میشود. گروهی از موشها با میکروبیوم سالم روده پرورش داده شدند؛ درحالیکه گروه دیگر درمعرض اختلالات متعدد میکروبیومی نظیر آنتیبیوتیکهایی قرار گرفتند که بسیاری از جمعیتهای باکتریهای روده را از بین میبرند.
موشهایی که دچار اختلال در میکروبیوم روده شده بودند، بهطور چشمگیری پاسخ ایمنی ضعیفی دربرابر ویروس هپاتیت و درنهایت علائم شدید تخریب عصبی نظیر فلجی را نشان دادند. جالب اینکه در موشهای دارای میکروبیوم مشکلدار در مقایسه با موشهای سالم، فعالیت میکروگلیاها (سلولهای ایمنی سیستم عصبی مرکزی) کمتر بود. پژوهشگران درادامهی کار گامی فراتر نهادند و برآن شدند که ببینند میکروبیوم روده از چه مکانیسمی برای فعالکردن میکروگلیا در سیستم عصبی مرکزی استفاده میکند. آزمایشها نشان میداد پروتئین سیگنالدهندهی سیستم ایمنی خاص بهنام TLR4 در این فرایند نقش مهمی ایفا میکند.
پژوهشگران برای تأیید این فرضیه که آیا میکروبیوم فعالیت میکروگلیا را میتواند در سیگنالدهی TLR4 تقویت کند، این پروتئین را به موشهای عفونی خوراندند که دارای میکروبیوم دچار اختلال بودند. شگفتانگیز اینکه در این هنگام، آسیب عصبی حاصل از ویروس در این حیوانات کاهش پیدا کرد. جون روند، نویسندهی دیگر مقاله میگوید:
ما نشان دادهایم میکروبیوم روده با فعالکردن مسیری خاص در سلولهای سیستم عصبی مرکزی، از موشهای عفونی دربرابر فلج محافظت میکند. این امر نشان میدهد که سیگنالهای حاصل از میکروبها برای پاکسازی سریع ویروسها در سیسم عصبی مرکزی و پیشگیری از آسیب ناشی از بیماریهایی مانند اسکلروز چندگانه ضروری است.
البته، این نتایج در این مرحله فقط در آزمایشهای حیوانی نشان داده شده است و پرسشهای بدون پاسخ زیادی همچون گونههای باکتریهای روده وجود دارد که مسئول سیگنالدهی TLR4 هستند. قبل از اینکه این ایدههای جدید وارد آزمایشهای بالینی انسانی شود، باید پژوهشهای زیادی انجام شود؛ اما روند میگوید آنچه از آن اطمینان داریم، این است که آنتیبیوتیکها میتوانند موجب ایجاد اختلال در جمعیت باکتریهای مفید روده شوند و پزشکان باید راههایی برای رفع این آشفتگیها درنظر بگیرند. او میگوید:
نتایج ما بر اهمیت حفظ جامعهی متنوعی از باکتریها در روده تأکید میکند و اینکه ممکن است پس از مصرف آنتیبیوتیکها به مداخلاتی برای بازیابی این جوامع نیاز باشد.
نتایج این پژوهش در مجلهی eLife منتشر شده است.
خودروساز ژاپنی تویوتاموتور بهتازگی اعلام کرد توافقنامهای برای تولید مشترک خودروهای الکتریکی با شرکت چینیبیوایدی (BYD) امضا کرده است. با توجه به بیانیهی مطبوعاتی، دو شرکت قصد دارند بهطور مشترک سدان وشاسیبلند و باتریهایی برای خودروهای برقی تولید کنند. قرار است خودروهای جدید در نیمهی اول سال ۲۰۲۰، با برند تویوتا برای بازار چین عرضه شوند.
پیشازاین، تویوتا اعلام کرده بود با پاناسونیک و کانتمپورری (Contemporary Amerex Technology) یا CATL برای عرضه و تولید باتری خودرو الکتریکی همکاری میکند. پس از سالها نشاندادن علاقهی محدود بهخودرو الکتریکی، حالا تویوتا تلاش میکند بهسرعت درزمینهی توسعهی فناوری الکتریکی رشد کند. هنوز دقیقا مشخص نیست این مشارکت چگونه میتواند بر محصولات تویوتا و بیوایدی در خارج از آسیا تأثیر بگذارد؛ اما حداقل میتواند مشکلات مربوط به عرضهی کم باتری را در برخی بازارهای رقابتی بهبود بخشد.
استراتژی کنونی تویوتا این است که تا سال ۲۰۲۵، سهم فروش خودروهای هیبریدی و برقی از کل فروش جهانی این شرکت به ۵۰ درصد برسد. البته، چنین استراتژیهایی معمولا بهمرور زمان تغییر میکنند و همیشه ثابت نیستند. پیشازاین، تویوتا سال ۲۰۳۰ را برای رسیدن به فروش ۵۰ درصدی خودروهای برقی و هیبریدی خود اعلام کرده بود که نشان میدهد این شرکت برنامهریزیهای خود را پنج سال جلوتر آورده است. احتمالا مشارکت جدید باعث شده است چنین تغییری در برنامهی زمانی تویوتا رخ دهد.
مقالههای مرتبط:
بیوایدی که فعالیت خود را از سال ۱۹۹۵ با ساخت باتری آغاز کرد، روند روبهرشدی در ۲۴ سال گذشته از خود بهنمایش گذاشته است. در سال ۲۰۰۸، این خودروساز چینی بهعنوان نخستین تولیدکننده خودروهای هیبریدی، محصولات خود را به بازار عرضه کرد و از سال ۲۰۱۵ بهبعد، چهار سال پیاپی، در صدر فهرست برترین تولیدکنندگان خودروهای الکتریکی جهان قرار گرفت.
در شرایط کنونی که قوانین سختگیرانهی آلایندگی در کشورهای پیشرفته خریداران را بهسمت خرید خودروهای برقی سوق میدهد، عملیاتیشدن سریعتر این توافق برای تویوتا و بیوایدی مهم بهشمار میرود. تویوتا برنامه دارد تا سال آینده، کراساور تمامبرقی C-HR را که با نام IZOA فروخته خواهد شد، برای بازار خودرو چین معرفی کند و بفروشد.
در بیانیهی تویوتا آمده است:
برای محدودکردن گرمشدن کرهی زمین، هر دو شرکت بیوایدی و تویوتا ازطریق ترویج استفادهی گسترده از خودروهای الکتریکی، بهدنبال کاهش آلایندگی هستند. برای رسیدن به این اهداف، هر دو شرکت معتقدند به کنارگذاشتن رقابت و تولید مشترک نیاز دارند؛ بنابراين، دو شركت موافقت كردند خودروهای برقی را بهطور مشترک تولید کنند. بیوایدی و تویوتا بهمنظور تولید بیشتر خودروهای برقی که برای مشتریان جذاب باشند، با یکدیگر همکاری خواهند کرد و در جهت ارتقای پذیرش گستردهی چنین محصولاتی گام برمیدارند.
یکی از موضوعات داغ حوزهی فناوری کشور به بحث پیامرسانهای داخلی و حواشی بیپایان آن بازمیگردد. از اختلافنظر در خصوص میزان و وسعت کمکهای دولتی به شرکتهای توسعهدهندهی پیامرسانهای داخلی گرفته تا نگرانیهای موجود بر سر امنیت این پیامرسانها، همگی زمینهساز بروز بحثهای بیپایانی شد. در هر صورت پس از فروکشکردن تبوتاب فیلترینگ تلگرام، پیامرسانهای داخلی فرصت دارند تا با بهنمایش گذاشتن تواناییهای خود، شایستگیشان را برای گرفتن سهمی از بازار پیامرسان کشور نشان دهند.
علیاصغر تقوی، معاون فنی آیگپ، یکی از پیامرسانهای موفق کشور، جنبهی زیرساختی پیامرسانها شامل دو حوزهی پهنای باند و زیرساختهای پردازشی یا ذخیرهسازی را مهمترین چالش پیامرسانها برای ارائهی سرویس مناسب میداند. او از ناکافیبودن فضای زیرساختی و پهنای باند کشور در کنار ایجاد نشدن اعتماد کافی بهعنوان اصلیترین عوامل ناکامی پیامرسانهای داخلی در جلب نظر کاربران پس از فیلترینگ تلگرام یاد میکند.
معاون فنی آیگپ میگوید شرکت متبوع او پس از آنکه ناتوانی زیرساخت کشور در تأمین نیازهایش را مشاهده کرد، به جذب سرمایه از شرکتهای خصوصی برای توسعهی زیرساختهای خود و آغاز پروژهی فضای ابری روی آورد. او میافزاید آنچه اکنون در اختیار آیگپ قرار دارد، پاسخگوی نیازهای کاربران نیست. بهگفتهی تقوی، آیگپ اکنون به حدود ۳ میلیون کاربر سرویسدهی میکند.
علیاصغر تقوی در ادامهی صحبتهای خود، امنیت را یکی از برتریهای اصلی آیگپ نسبت به رقبا عنوان میکند و میگوید راهکارهای امنیتی این پیامرسان در تمامی سطوح از هستهی اصلی، پردازش و ذخیرهسازی اطلاعات گرفته تا بکاند و فرانتاند، همگی بهصورت اختصاصی در داخل کشور و بدون کمکگرفتن از مشاورین و نیروهای خارجی توسعه یافته است و اکنون بنابر بررسیهای صورتگرفته از سوی شورای عالی فضای مجازی، عملکرد آیگپ بهلحاظ امنیتی در سطح بسیار خوبی قرار دارد.
بهگفتهی تقوی، رویکرد اصلی آیگپ، بدلشدن به یک شبکهی اجتماعی تمامعیار است. او علاوهبر آنکه توسعهی قابلیتهایی مانند سرویسهای پرداختی و کیف پول را مهر تاییدی بر سطح امنیت آیگپ میداند، باور دارد که اضافهشدن چنین قابلیتهایی، حرکت شرکت متبوعش به سمت بدلشدن به یک شبکهی اجتماعی با کاربردهای متنوع را نشان میدهد.
در ادامه از شما دعوت میکنیم تا گفتوگوی کامل زومیت با علیاصغر تقوی، معاون فنی پیامرسان آیگپ را تماشا کنید:
صبح امروز و همزمان با برگزاری سومین روز نمایشگاه الکامپ ۲۰۱۹، ایرانسل بهعنوان اپراتور برتر در هشتمین جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات (فاوا) برگزیده شد و لوح تقدیر و تندیس این جشنواره را از محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دریافت کرد.
برگزاری این جشنواره از سال ۱۳۹۰ و همزمان با روز جهانی ارتباطات آغاز شده و هشتمین دورهی آن به همراه برنامه جایزه ملی کیفیت در بیستوپنجمین نمایشگاه الکامپ برگزار شد.
در این مراسم، علاوه بر وزیر ارتباطات، نیره پیروزبخت، مدیرعامل شرکت استاندارد، حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و ستار هاشمی، جانشين معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز حضور داشتند.
ستار هاشمی، سرپرست معاونت نوآوری و فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بیان کرد: «از اهداف جشنواره فاوا ایجاد فضای رقابتی سالم همراه شور و نشاط و شناسایی نخبگان حوزه و شرکتهای برتر است که میتواند نقش کلیدی در توسعه حوزه داشته باشد.»
این در حالی بود که هیچ اپراتور تلفن همراه دیگری مقامی در این جشنواره به دست نیاورد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در این مراسم گفت: «رگولاتوری باید با جدیت، پیگیر حضور و توجه همه اپراتورها و شرکتها در جشنواره باشد.»
آذری جهرمی همچنین ادامه داد: «امسال برای شرکتهایی که در جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات شرکت کردند، بستههای تشویقی در نظر گرفتهایم.»
در هشتمین جشنواره ملی ارتباطات و فناوری اطلاعات، در محور توسعه کسبوکار، شرکت ارتباطات زیرساخت و شرکت مخابرات ایران در رتبههای بعدی این ارزیابی قرار گرفتند.
حافظهی SSD در ماههای اخیر با کاهش قیمت روبهرو شده؛ از این رو به محصولی دستیافتنیتر برای کاربران مبدل شده است؛ بدون شک حافظههای SSD طی سالها، به اولین انتخاب حرفهایها تبدیل شده اما هنوز بخش قابلتوجهی از بازار قیمت پایینتر محصولات مبتنی بر هارددیسکها را برگ برندهی آنها میدانند. سرعت خواندن و نوشتن بسیار بالای این SSDها باعث شده است تدوینگران و کاربرانی که نیازمند انتقال سریع فایلهای حجیم هستند، چارهای جز رویآوردن به آنها نداشته باشند. برند XPG بهعنوان زیر برند گیمینگ ADATA محصولات متنوعی در خانوادهی SSD-ها ارائه میدهد که GAMMIX S11 Pro شاخصترین آنها محسوب میشود. این محصول اخیرا توسط شرکت آونگ وارد بازار کشورمان شده است.
فرمفکتور M2 2280، استفاده از NAND 3D از نوع TLC و تعبیهی هیتسینک برای پایین نگاه داشتن دما در کنار استفاده از کنترلر محبوب SM2262EN سیلیکون موشن مواردی هستند که این محصول XPG را به توانمندترین SSD اینترنال این شرکت مبدل کرده است. پیش از خرید محصول یادشده توصیه میکنیم از امکان اتصال آن به کامپیوتر دسکتاپ یا لپتاپ خود اطمینان حاصل کنید؛ GAMMIX S11 Pro با گارانتی ۵ سالهی آونگ اخیرا وارد بازار کشورمان شده است. در ادامه از شما دعوت میکنیم با ویدئوی بررسی قابلیتهای این حافظه همراه ما باشید.
تلاطم در بازار موبایل بسیار زیاد است و روزانه قیمت تمامی گوشیهای موجود در حال تغییر است. البته در سال گذشته اوضاع بهمراتب بحرانیتر بود و حتی کالا بهدرستی در بازار تأمین نمیشد. پس از گذشت چند ماه از همزمانی اجرای نهایی طرح رجیستری و افزایش قیمت دلار، بازار موبایل تکانهای اساسی به خود دید و بسیاری از شرکتهای فعال، جای خود را از دست دادند.
در سال جاری با اعمال جدی قوانین نظارتی، توزیع موبایل در تهران و دیگر شهرها کنترل بیشتری میشود. از شواهد و قرائن به نظر میرسد قوانین و سنتهای جدیدی در این بازار شکلگرفته است اما آنچه در آینده اتفاق خواهد افتاد، غیرقابلپیشبینی تلقی میشود. درهرصورت باید پیش از گذشته در هنگام خرید موبایل دقت شود اما برای اینکه از اوضاع و احوال بازار بیشتر باخبر شویم، گفتگویی با مسئولین فروشگاه اینترنتی خانه موبایل ایران در نمایشگاه الکامپ داشتهایم. در ادامه همراه باشید:
به نظر شما چه آیندهای در انتظار بازار موبایل است؟
فرود روی ماه را میتوان از جمله بزرگترین دستاوردهای تاریخ بشر و البته بزرگترین دستاورد انسان در حوزهی کاوشهای فضایی بهحساب آورد. با این حال، هنوز هم افرادی هستند که معتقدند فرود روی ماه چیزی جز یک دروغ نبود. در ادامه نگاهی کوتاه خواهیم داشت به پیشینهی تئوریهای توطئه در رابطه با فرود روی ماه و پاسخهای دادهشده به برخی از رایجترین شبهات مربوط به این مسئله.
پیشینهی تئوریهای توطئه در رابطه با فرود روی ماه
انکار فرود انسان روی ماه، تقریبا از همان زمانی شروع شد که اولین فضانوردان روی سطح ماه قدم گذاشتند. بهگزارش خبرنگاران نشریهی نیویورک تایمز و ویسکانسین استیت ژورنال (Wisconsin State Journal)، بسیاری از مردم معتقد بودند که فرود روی ماه در بیابانهای نوادا یا آریزونا فیلمبرداری شده است.
شبهات از زمانی جدیتر شد که بیل کیسینگ، کارمند سابق یکی از پیمانکاران ناسا، کتابچهای ۲۰۰ صفحهای را با عنوان «هیچگاه به ماه نرفتیم: کلاهبرداری ۳۰ میلیارد دلاری آمریکا» منتشر کرد. نوشتهای که تلاش میکرد تا این موفقیت بشری را انکار کند. این کتابچه از نگاه راجر لائونیوس، تاریخنگار فضایی، از نظر منطقی ناقص است، تحلیلهای آن با بیدقتی انجامشدهاند و ادعاهایی سطحی را مطرح میکنند.
با وجود اینکه حدودا یک دهه پیش تئوریهای توطئه در رابطه با فرود انسان روی ماه در حال فراموش شدن بودند؛ بهنظر میرسد اخیرا، علاقهی برخی از افراد به این تئوریها بیشتر شده است. در گذر سالها، نظرسنجیها نشان دادهاند که هنوز هم حدودا ۵ درصد از جمعیت آمریکا این دستاورد بشری را دروغ میشمارند؛ یعنی چیزی در حدود ۱۶ میلیون نفر. بههمین شکل، در نقاط دیگر جهان هم عدهای این دستاورد بزرگ را انکار میکنند. در ادامه نگاهی داریم به برخی از رایجترین شبهات و تئوریهای توطعهی مطرح شده در رابطه با فرود روی ماه.
نگاهی به رایجترین تئوریهای انکار فرود روی ماه
در حالی که بادی در ماه نمیوزد، چرا پرچم تکان میخورد؟
پرچمی که فضانوردان با خود حمل میکردند، از مکانیزم خاصی برای تا شدن استفاده میکرد. یک میلهی افقی نیز در پرچم تعبیه شدهبود تا در زمان نصب حالتی صاف بهخود بگیرد و بهخوبی دیده شود. با این حال، در زمان نصب، این مکانیزم دچار مشکل شده و میلهی افقی بهطور کامل باز نشد. همین مشکل باعث شد این پرچم حالتی موجدار به خود بگیرد. این وضعیت موجدار در تصاویر ثابت، شبیه به وضعیتی بهنظر میرسد که پرچم در حال تکان خوردن در باد باشد.
اگر به ویدئوی نصب پرچم توجه کنید میبینید که حالت کلی پرچم همواره ثابت است و اثری از وزش باد نیست. البته شاید متوجه شوید که تکان خوردن پرچم پس از ثابتشدنِ پایه، بهواسطی وجود تکانه (Momentum) تا لحظاتی بعد هم ادامه پیدا میکند که از نظر فیزیک کاملا طبیعی است. مانند وقتی که ضربهای را به یک آونگ وارد میکنید و تا مدتی بعد آونگ همچنان به حرکت کردن ادامه میدهد.
اگر میخواهید با پرچم استفادهشده در مأموریتهای آپولو بیشتر آشنا شوید، میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
چرا پرتوهای کمربند وان آلن موجب مرگ فضانوردان نشد؟
کمربند وان آلن دو منطقهی هلالی شکل در فواصل ۳۲۰۰ و ۱۶ هزار کیلومتری سطح زمین هستند. این کمربند ذرات کیهانی مضر را جذب میکنند؛ ذراتی که میتوانند برای موجودات زنده مرگبار باشند.
کمربند وان آلن (Van Allen Belt)
باید به این مسئله توجه داشت که یکی از متغیرهایی که اثر مخرب پرتوها را افزایش میدهد، مدت زمانی است که افراد در معرض آنها قرار میگیرند. مسافران ماه با سرعت بالایی حرکت میکردند و تنها برای مدت بسیار محدودی در محدودهی این کمربند قرار داشتند. همین کوتاه بودنِ زمان باعث میشد تا دیوارههای فضاپیما برای محافظت از فضانوردان در مقابل پرتوها کافی باشد. برای آشنایی با اثرات تابشهای فضایی بر فضانوردان و متغیرهای درگیر در این مسئله، میتوانید این مطلب را مطالعه کنید.
چرا در هیچکدام از تصاویر ستارهها در آسمان دیده نمیشوند؟
قطعا اگر از روی زمین هم تلاش کنید تا با یک دوربین ساده یا دوربین تلفن همراه خود تصویری از آسمان را ثبت کنید، احتمالا در تصویر ثبتشده توسط شما، خبری از ستاره نخواهد بود. دلیل این مسئله این است که برای ثبت تصاویر ستارهها، به مدتزمان نوردهی (Exposure) بیشتری نیاز است.
بهعبارت دیگر، ستارهها در آسمان وجود داستهاند؛ اما بهدلیل زمان نوردهی کم، در تصاویر دیده نمیشوند. سؤال دیگر این است که چرا از زمان نوردهی بیشتری استفاده نشد؟ باید به این مسئله توجه داشت که فضانوردان روی سطح روشن ماه فرود آمدند و لباس سفیدرنگ فضانوردان هم نور زیادی را بازتاب میداد. در چنین حالتی، افزایش زمان نوردهی باعث میشد تا تصاویر سطح ماه و فضانوردان بهدرستی ثبت نشوند.
چرا سایههای دیدهشده در سطح ماه در جهتهای کاملا موازی نیستند؟
همهی ما انتظار داریم که با وجود یک منبع نور واحد، تمام سایهها در یک جهت باشند. اما باید دو مسئله را بهخاطر سپرد، اول از همه، سطح ماه کاملا مسطح نیست و مملو از برآمدگیها و فرورفتگیهای متعدد است. همین یکدست نبودن سطح ماه باعث میشود تا سایهها کاملا موازی با یکدیگر نباشند.
نکتهی دیگر این است که خورشید تنها منبع نور در ماه نیست. بخشی از نور خورشید مجددا توسط زمین بهسطح ماه تابیده میشود؛ بهعبارت دیگر، زمین هم یک منبع ثانویهی نور بهشمار میآید که از جهتی دیگر نور جذب شده از خورشید را بهسمت ماه میتاباند. علاوهبر این، بخشی از نور خورشید نیز توسط سطح ماه بازتاب داده میشود. همین بازتاب نور از سطح ماه حتی باعث میشود تا برخی از اجسام، با وجود قرار گرفتن در سایه، همچنان قابل مشاهده باشند.
چرا زیر ماژول فرود، اثری از فعالیت رانشگرهای سرعتگیر دیده نمیشود؟
فرض کنیم اسپیسایکس بخواهد راکتهای فالکون خود را در مسیر بازگشت، بهجای مکانهای از قبل تعیینشده، روی یک زمین خاکی مسطح فرود بیاورد. قطعا فعال شدن موتور راکت برای کاهش سرعت در لحظهی فرود، باعث میشود تا حفرهای روی سطح خاکی محل فرود ایجاد شود.
ماژول فرود آپولو هم از روش مشابهی برای فرود استفاده میکرد، اما بهدلیل گرانش کمتر ماه در مقایسه با زمین، نیروی اعمالشده توسط رانشگرهای سرعتگیر بسیار کمتر از چیزی است که برای فرود روی زمین مورد نیاز خواهدبود. در حقیقت، نیروی لازم برای فرود ماژول فرود روی ماه بهحدی کم است که اثر درخورتوجهی ناشی از فعالیتها آنها روی سطح ماه باقی نمیماند.
علاوه بر این، سنگپوشهها (Regolith) در سطح ماه، از آنجا که مانند زمین تحت تأثیر اثرات جوی نبودهاند، بهمراتب متراکمتر هستند و به آسانی از یکدیگر جدا نمیشوند. با این تفاسیر، اندازهگیریهای انجامشده نشان میدهند که تنها گودالی با عمق ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر زیر محل فرود ماژول فرود روی ماه ایجاد شدهاست. این گودال در تصویر فوق قابل مشاهده است.
چرا در تصاویر، خبری از دوربین آرمسترانگ نیست؟
در یکی از تصاویر مربوط به اولین فرود روی ماه، تصویر آرمسترانگ بهوضوح در پوشش صورت لباس فضایی باز آلدرین قابلروئیت است؛ موردی که برای برخی افراد سؤالبرانگیز است این است که اگر این تصویر توسط آرمسترانگ ثبتشده، پس چرا وی دوربینی در دست ندارد.
باید توجه داشت که لباس فضایی سنگین است و انعطافپذیری محدودی دارد. همین مسئله تواناییهای حرکتی فضانوردان را محدود میکند. در چنین شرایطی، آنها نمیتوانند مانند یک فرد عادی روی زمین، دوربین را بهراحتی در دست بگیرند و عکاسی کنند. با توجه این محدودیت، دوربین روی قسمت جلویی لباس فضایی آرمسترانگ نصبشده است. اگر به تصویر آرمستراگ (در پوشش چهرهی لباس فضایی آلدرین) توجه کنید، میبینید که دست فضانورد هم دقیقا روی این بخش از لباس قرار دارد.
فیلمها و تصاویر فرود روی ماه واقعی نیستند و تحت هدایت استنلی کوبریک، کارگردان سرشناس آمریکایی تولید شدهاند
کارگردان پرآوازه، استنلی کوبریک، با ساخت فیلم «۲۰۰۱: ادیسهی فضایی» در سال ۱۹۶۸، نمایی واقعگرایانه از فضا را به تصویر کشید. تصویرسازیهای کوبریک بهحدی واقعی جلوه میکنند که برخی معتقدند ناسا از وی کمک گرفته تا فیلمها و تصاویر فرود روی ماه را بهصورت دروغین تولید کنند. اما واقعی بودن تصاویر و ویدئوی فرود روی ماه، بهخاطر کمک گرفتن از کوبریک نیست؛ برعکس، کوبریک با کمک گرفتن از مهندسان هوافضا و هنرمندانی که سابقهی طراحی تصاویر کیهانی را داشتند، توانست تصویرسازیهایی واقعگرایانه ارائه کند.
استنلی کوبریک
مقالهی مرتبط:
البته در سال ۲۰۱۵ هم مصاحبهای ساختگی با کوبریک منتشر شد و در این مصاحبه کوبریک اعتراف میکرد که فیلمهای فرود روی ماه توسط وی ساختهشدهاند و واقعیت ندارند؛ اما مواردی از جمله تفاوت صدای واقعی کوبریک و صدای شخص مصاحبهشونده و همچنین تفاوت چهرهی این دو شخص ساختگی بودن این مصاحبه را اثبات میکنند. علاوهبراین، تاریخ مصاحبه نیز دو ماه پس از مرگ کوبریک است. در قسمتهایی که بعدا از ویدئو حذفشدهاند هم، مصاحبهکننده گاهی مخاطب خود را «تام» خطاب میکند. همهی این موارد، شواهدی هستند بر جعلی بودن این مصاحبه. اگر علاقهمندید تا در رابطه با این مصاحبهی جعلی اطلاعات بیشتری کسب کنید، توصیه میکنیم این مقالهرا مطالعه کنید.
چرا پس از پایان پروژهی آپولو، شاهد بازگشت انسانها به ماه نبودیم؟
پروژهی آپولو در زمانی کلید خورد که با وجود موفقیت شوروی در ارسال اولین ماهواره و اولین انسان بهفضا، آمریکاییها بهعنوان بازندهی رقابت فضایی دیده میشدند. در این وضعیت، تنها فرود روی ماه بود که میتوانست برتری ایالاتمتحده بر رقیب شرقیاش را به اثبات برساند.
در تلاش برای اثبات برتری خود بر روسها، آمریکاییها در سال ۱۹۶۵ بالغ بر ۴ درصد از بودجهی فدرال را به ناسا اختصاص دادند؛ این درحالی است که امروزه سهم ناسا از این بودجه در حدود نیم درصد است. علاوهبراین، در آن زمان رقابت بزرگی میان پیمانکاران وجود داشت، پیمانکاران متعددی همچون North American، و داگلاس که هرکدام تلاش میکردند سهمی از برنامهی آپولو را بهدست آورند.
امروزه بسیاری از این شرکتها به تصاحب غولهای بزرگتری مانند بوئینگ درآمدهاند. شرکتهایی مانند بوئینگ که اکنون به پیمانکاران سنتی ناسا تبدیلشدهاند، ترجیح میدهند تا بهجای توسعهی فناوریهای جدید در بازهای کوتاه، فناوریهای امتحانشدهی گذشته را در فضاپیماها و راکتهای جدید بهکارگیرند. برای مثال، میتوان به بهکارگیری مجدد اجزای شاتل فضایی در پروژهی اسپیس لانچ سیستم (SLS) اشاره کرد. بهعبارت دیگر، کاهش انگیزهی سیاسی، محدودیتهای بودجهای و تغییر در روش شرکتها برای فائق آمدن بر چالشهای فنی، سه عاملی هستند که باعث شدهاند پس از پروژهی آپولو، فعالیتهای فضانوردان تنها به مدار زمین محدود باشد.
تصویری هنری از مدارگرد قمری گیتوی (LOP-G)
در نهایت، باید گفت که سازمانهای فضایی دولتی نظیر ناسا و همچنین شرکتهای خصوصی، در حال حاضر نهتنها به بازگشت به ماه فکر میکنند؛ بلکه برای رسیدن انسانها به سیارهی سرخ هم برنامهریزی کردهاند. اسپیس لانچ سیستم، پلتفرم مدارگرد قمری گیتوی (LOP-G) و برنامهی آرتمیس از جمله اجزای نقشهی انسانها برای بازگشت به ماه و سفر به دیگر مقاصد فضایی هستند.
دیگر مواردی که واقعی بودن فرود روی ماه را تأیید میکنند
شبهات و تئوریهای فوق، از جمله رایجترین مواردی هستند که توسط تئوریپردازان توطئه مطرح میشوند. برای آشنایی با دیگر شبهات مطرح شده و پاسخهای مربوطه، میتوانید به این مقاله در دانشنامهی ویکیپدیا رجوع کنید. علاوه بر پاسخ به شبهات فوق، چندین مورد نیز وجود دارند که باعث میشوند نتوانیم واقعی بودن این دستاورد بشری را انکار کنیم. در ادامه، نگاهی داریم به این موارد.
سنگهای آوردهشده از سطح ماه
اولین مورد، سنگهایی هستند که از سطح ماه به زمین آوردهشدهاند. حدود ۳۸۰ کیلوگرم سنگ که در جریان ۶ مأموریت آپولو به زمین آوردهشدند میتوانند واقعیت فرود روی ماه را اثبات کنند. این سنگها توسط دانشمندان مورد آزمایش قرار گرفتهاند و تفاوت آنها با سنگهای موجود در زمین اثباتشده است. پروفسور تروور آیرلند، از دانشگاه ملی استرالیا در این رابطه میگوید:
هرگونه تلاش برای بازسازی این سنگها در آزمایشگاه، نتیجهای جز یک شکست بزرگ بههمراه نخواهد داشت و احتمالا هزینهی انجام این کار، از هزینهی صرفشده توسط ناسا برای رفتن به ماه و بازگشت به زمین بیشتر خواهدبود.
برای آشنایی بیشتر با این سنگها میتوانید این مقاله را در وبسایت دانشگاه ملی استرالیا مطالعه کنید.
آینههای فاصلهیاب
مورد دیگر، آینههای خاصی هستند که برای تعیین فاصلهی دقیق زمین تا ماه روی سطح آن بهجای گذاشتهشدهاند. با تابش لیزر بهسمت این آینهها (که Retroreflector نامیده میشوند) و اندازهگیری زمان حرکت نور، میتوان فاصلهی میان زمین تا ماه را اندازهگیری کرد.
جالب این است که این آینهها هنوز هم توسط پژوهشگران مورد استفاده قرار میگیرند؛ برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این آزمایشها، میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.
گستردگی پروژهی آپولو
نکتهی بعدی، تعداد افراد و پیمانکارانی است که در پروژهی آپولو حضور داشتند. اگر این پروژه بسیار محدودتر بود، میشد قبول کرد که تنها یک نمایش قدرت سیاسی باشد؛ اما در اوج این پروژه، ۴۰۰ هزار نفر در آن نقش داستند و ۲۰ هزار شرکت صنعتی و دانشگاه نیز با ناسا همکاری میکردند. در چنین مقیاسی، احتمالا ایجاد یک پروژهی دروغین و جلوگیری از نشر حقایق به رسانهها، از رسیدن به ماه هم سختتر خواهد بود.
پذیرش فرود روی ماه توسط شوروی
در نهایت باید این مسئله را بهیاد آورد که اگر پروژهی آپولو تنها یک دروغ بود، تنها رقیب آمریکا در مسابقهی فضایی، یعنی اتحاد شوروی بیش از هرکس تلاش میکرد تا این دروغ را برملا کند. با این حال، چنین چیزی اتفاق نیفتاد. حتی نشریهی رسمی حزب کمونیست موسوم به پراودا (حقیقت)، مطلب کوتاهی را در رابطه با این دستاورد آمریکاییها منتشر کرد.
الکسی لئونوف
کیهاننورد سرشناس روس، الکسی لئونوف، که افتخار انجام اولین پیادهروی فضایی را در کارنامهی خود دارد در این رابطه میگوید:
ما در پایگاه نظامی شمارهی ۳۲۱۰۳ بودیم. بهخدا سوگند میخورم که آنجا نشستهبودیم برای آنها آرزوی موفقیت میکردیم. امیدوار بودیم که موفق شوند. ما میخواستیم که این کار (فرود روی ماه) انجام شود.
برای آشنایی بیشتر با دیدگاه روسها دربارهی برنامهی آپولو، میتوانید این مصاحبهی نشریهی Scientific American با سرگئی خروشچف، فرزند نیکیتا خروشچف، رهبر سابق شوروی را مطالعه کنید. علاوه بر این، خواندن نظرات الکسی لئونوف در رابطه با انکار کنندگان فرود روی ماه هم خالی از لطف نیست.
سخن آخر
پرسشگری یکی از ویژگیهای ذاتی بشر است، خصیصهای که باعث پیشرفت ما در عرصههای علمی و اجتماعی میشود. با این حال، اصرار بر دروغ بودن فرود روی ماه، با وجود پاسخهای دادهشده به شبهات مختلف، بیشتر به لجاجتی بیهوده شبیه است تا پرسشگری منطقی. براساس نتایج پژوهش انجامشده توسط دانشمندان آلمانی در دانشگاه یوهان گوتنبرگ، اعتقاد به تئوریهای توطئه، صرفا بهخاطر ذات پرسشگری انسانها نیست؛ بلکه برخی از افراد، برای خاص بودن و تمایز داشتن از دیگران، چنین تئوریهایی را میپذیرند و از آنها دفاع میکنند.
در برههای از زمان که با وجود پیشرفتهای شگرف علمی، هنوز هم عدهای به «نظریهی زمینتخت» اعتقاد دارند و حتی برچسب «دانشمند» را برای خود برمیگزینند، تعجبی نیست که عدهای هم در مقابل پاسخهای علمی در رابطه با فرود روی ماه مقاومت میکنند.
بهگزارش واشنگتن پست، کمیسیون تجارت فدرال آمریکا (FTC) گوگل را به پرداخت جریمهای چندمیلیون دلاری محکوم کرد. جریمهی ذکرشده در پی ناتوانی یوتیوب در محافظت از کودکانی وضع شده است که از این سرویس استفاده میکنند. FTC پیشتر تحقیقاتی روی این پلتفرم بهاشتراکگذاری ویدئو آغاز کرده بود تا بررسی کند آیا یوتیوب، قوانین فدرال مربوط به امنیت اطلاعاتی کودکان را با جمعآوری اطلاعات کودکان زیر ۱۳ سال نقض میکند یا خیر. در انتهای تحقیقات مشخص شد که گوگل و یوتیوب تا حد زیادی در محافظت از اطلاعات کودکان موفق عمل نکرده و برخلاف قوانین، اطلاعات کودکان را جمعآوری میکردهاند؛ اقدامی که قانون محافظت از حریم خصوصی کودکان در اینترنت (COPPA) را نقض میکند.
مقالهی مرتبط:
براساس گزارشهای پیشین، FTC طی این سالها شکایتهای بسیاری در ارتباط با نقض حریم خصوصی کودکان توسط یوتیوب دریافت کرده بود. قوانین COPPA، شرکتها را از جمعآوری اطلاعات کاربران زیر ۱۳ سال و نمایش تبلیغات شخصیسازیشده به آنان منع میکند. FTC قصد دارد تا نحوهی اجرای COPPA را بازبینی کند تا از کودکانی که امروزه از سرویس اینترنت استفاده میکنند، بهتر محافظت کند؛ چراکه تعداد زیادی از کودکان و نوجوانان به برخی وبسایتها و بازیهای ویدیویی دسترسی دارند که برای آنها ساخته نشده است.
از آنجایی که منابع واشنگتن پست صلاحیت صحبتکردن دربارهی این موضوع را ندارند، مقدار دقیق جریمه و شرایط پرداخت هنوز مشخص نیست. البته جریمهی چند میلیون دلاری برای غولی مانند گوگل همانند پول خرد است و طبق گزارشهای رسیده، مقامات FTC دربارهی این توافق اتفاقنظر نداشتند. براساس این گزارشها سه عضو جمهوریخواه سازمان موافق و دو عضو دموکرات آن مخالف توافق صورتگرفته بودند.
تصمیم این سازمان میتواند کل دنیای تکنولوژی را تحتتأثیر قرار دهد. همانطور که خبر اشاره میکند، مشکلاتی که وکلای حریم خصوصی بر گوگل وارد دانستند، به بسیاری از شرکتهای دیگر صنعت تکنولوژی و بازیسازی هم وارد است.
.: Weblog Themes By Pichak :.