اتحاد جگوار لندرور و بی‌ام‌و قرار است به توسعه‌ی پیشرانه‌های احتراق‌داخلی گسترش یابد. برخی منابع آگاه طبق گفت‌وگوهای اخیر دو خودروساز این خبر را منتشر کرده‌اند. دو شرکت در ابتدا موافقت کردند درزمینه‌ی توسعه‌ی سیستم محرکه‌ی الکتریکی با یکدیگر همکاری کنند؛ اما با توجه به گفته‌های منابع مختلف، آن‌ها اکنون روی شرایطی درباره‌ی قراردادهای گسترده‌تر مانند سیستم‌های محرکه‌ی بنزینی و دیزلی و هیبریدی برای طیف وسیعی از خودروها توافق کرده‌اند.

bmw / بی ام و

با توجه به ادعاهای منابع آگاه، بی‌ام‌و باید پیشرانه‌های احتراق‌داخلی چهار و ۶ سیلندر جگوار لندرور را تأمین کند که هر دو با و بدون قابلیت‌های هیبریدی الکتریکی خواهند بود. گفته می‌شود این برنامه به جگوار لندرور اجازه می‌دهد سرمایه‌گذاری‌های خود را درزمینه‌ی پیشرانه‌های بنزینی و دیزلی و هیبریدی کاهش دهد و با مشارکت بی‌ام‌و در هزینه‌های تحقیق و توسعه خود درباره‌ی موتورهای الکتریکی صرفه‌جویی کند. توافقنامه‌ی اخیر برای خودروساز آلمانی با افزایش تولید برندهای بی‌ام‌و و مینی و رولزرویس همراه است.

bmw

اخبار مربوط به توافق جگوار لندرور و بی‌ام‌و درزمینه‌ی توسعه‌ی پیشرانه‌های احتراق‌داخلی زمانی منتشر می‌شود که مقام‌های نظارتی در بازارهای مهم جهانی، استانداردهای آلایندگی را با توجه ویژه به سطوح دی‌اکسیدکربن و اکسیدهای نیتروژن (NOX) برای مبارزه با آلودگی هوا سخت‌گیرانه‌تر کرده‌اند. بنابراین، افزایش هزینه‌های سرمایه‌گذاری برای مهندسی سیستم‌های محرکه‌ی بنزینی و دیزلی و هیبریدی ضروری به‌نظر می‌رسد.

Jaguar Land Rover / جگوار لندرور

جگوار لندرور و بی‌ام‌و امیدوار هستند که با تقویت‌ همکاری‌ها درزمینه‌ی پیشرانه‌های الکتریکی و احتراق‌داخلی، بتوانند دستاوردهای سودمندی برای کاهش هزینه‌های تولید کسب کنند و در شرایط رقابتی بازار همچنان باقی بمانند. ماه گذشته، این دو شرکت خودروساز اعلام کردند به‌طور مشترک درزمینه‌ی تحقیق و توسعه و مهندسی و تأمین سیستم محرکه برای تولید خودروهای الکتریکی سرمایه‌گذاری می‌کنند.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

پمپرز

شرکت‌های "پروکتر"( Procter) و "گمبل"(Gamble) که از شرکت‌های مادر شرکت "پمپرز"(Pampers) هستند با همکاری شرکت "وریلی" (Verily) که به شرکت خواهر گوگل معروف است، پوشک‌های هوشمندی توسعه داده‌اند.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، پوشک‌های هوشمند مذکور "لومی"‌(Lumi) نام دارند و قادر به نظارت بر خواب، خوراک و الگوهای خواب کودکان هستند.

لومی دارای دو بسته پوشک، دو حسگر جداشدنی و قابل استفاده مجدد و یک دوربین متصل به وای فای است.  این دوربین به والدین اجازه می‌دهد تا کودک خود را در حالیکه خوابیده است مشاهده کنند.

حسگرهای مذکور رطوبت پوشک کودک را تشخیص می‌دهند و جزئیات را به صورت خودکار به برنامه "لومی" در گوشی‌های هوشمند والدین ارسال می‌کنند. والدین از طریق برنامه مذکور نه تنها می‌توانند از رطوبت پوشک کودک خود آگاه شوند بلکه می‌توانند از آن طریق بر الگوهای خواب فرزندان خود نیز نظارت کنند و از دمای اتاق کودک نیز آگاه شوند. یکی دیگر از نکات جالبی که این برنامه ارائه می‌دهد این است که به والدین می‌گوید که آنها هر چند ساعت یک بار به فرزندان خود غذا داده‌اند.

این شرکت هنوز قیمت این پوشک‌ها را اعلام نکرده است اما بنا بر گزارش‌ها عرضه این پوشک‌ها سال آینده در آمریکا آغاز خواهد شد. برنامه پوشک مذکور نیز بر روی دو سیستم عامل اندروید و آی.او.اس قابل اجرا خواهد بود.

 

 



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

کفش

دو شرکت آمریکایی با همکاری یکدیگر، نوعی کفش ارائه داده‌اند که رنگ آن در معرض نور ماوراءبنفش تغییر می‌کند.

به گزارش ایسنا و به نقل از ورج، رنگ‌های چندبعدی این روزها به محصولات مختلف بازگشته‌اند، در وسایلی همچون گوشی‌های هوشمند دیده می‌شوند که با تغییر زاویه رنگ آنها تغییر می‌کند، کنسول‌های بازی که در رنگهای مختلف عرضه می‌شوند و اکنون کفش‌هایی که در محیط بیرون تغییر رنگ می‌دهند. شرکت "کانورس"(Converse) که یک شرکت قدیمی آمریکایی در زمینه تولید کفش است، با همکاری شرکت انگلیسی "چایناتاون مارکت"(Chinatown Market)، کفش جدیدی ارائه داده که به همین قابلیت مجهز است. این کفش‌های جدید، به کفش‌های سفید معمولی شباهت دارند اما هنگام قرار گرفتن در معرض نور ماوراءبنفش، رنگ آنها تغییر می‌کند.

شدت رنگ کفش‌ها، براساس میزان نور ماوراءبنفشی که به آنها وارد می‌شود، تغییر می‌کند و از سایه‌های رنگی به رنگ‌های زنده تبدیل می‌شود. این تغییر، نسبتا با سرعت رخ می‌دهد.

این کفش‌های جدید، به چهار بخش رنگی تقسیم می‌شوند و با دریافت نور کافی، ظاهری مانند رنگین‌کمان به خود می‌گیرند.

"مایک چرمن"(Mike Cherman)، بنیانگذار چایناتاون مارکت و طراح ارشد این پروژه گفت: ابداع یک کفش جدید با استفاده از نور ماوراءبنفش، ایده واقعا جالبی است. ما در هر پروژه‌ای قصد داریم تا کاری منحصر به فرد ارائه دهیم. ابداع این کفش جدید با استفاده از نور ماوراءبنفش، برای ما بسیار جالب است زیرا نور ماوراءبنفش آن قدر قدرت دارد که می‌توان از آن برای طراحی لباس و کالاهای دیگر نیز استفاده کرد.

وی افزود: من کار کردن روی کفش‌ها را دوست دارم زیرا می‌توانم هرچه می‌خواهم با آنها انجام دهم و از این کار لذت ببرم. ما کفشی ارائه داده‌ایم که نرم و قابل انعطاف است و حتی می‌تواند یک اسباب‌بازی جالب باشد.

چایناتاون مارکت، فروش محدود این کفش‌ها را از امروز آغاز می‌کند و آنها را در دو نوع و با قیمت 95 و 100 دلار به فروش می‌رساند. این کفش‌ها می‌توانند انتخابی جالب و سرگرم‌کننده برای کاربران باشند.

انتهای پیام

 
 
 


تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

چتر نجات

شرکت اسپیس‌ایکس یک ویدیو از مراحل آزمایش چترهای نجات کپسول "دراگون" که برای فرود و بازگشت به زمین استفاده می‌شود، منتشر کرده است.

به گزارش ایسنا و به نقل از انگجت، همین طور که شرکت فضایی خصوصی اسپیس‌ایکس(SpaceX) همچنان به پیشرفت خود نسبت به راه‌اندازی پرتاب کپسول فضایی "دراگون"(Dragon) طی عملیات "دمو-2"(Demo-2) ادامه می‌دهد، یک مجموعه از آزمایش‌های چتر نجات این کپسول را منتشر کرده است.

قرار است اسپیس‌ایکس طی عملیات "دمو-2" فضانوردان ناسا را سوار بر کپسول دراگون به ایستگاه فضایی بین‌المللی ببرد.

طبق قرارداد ناسا با اسپیس‌ایکس، این شرکت متعهد شده است توانایی ارسال فضانوردان به فضا و ایستگاه فضایی بین‌المللی را با یکی از امن‌ترین و پیشرفته‌ترین سیستم‌های تاکنون ساخته شده، به ایالات متحده بازگرداند.

اسپیس‌ایکس به دلیل یک شکست در آزمایش چترهای نجات دراگون در ماه آوریل، آزمایش‌های مکرر را از ارتفاع و با تنظیمات مختلف انجام می‌دهد تا از کارایی کامل آنها مطمئن شود.

حتی یکی از این آزمایشات، مشابه با آزمایش شکست خورده و در حالی انجام شد که یکی از چترها عمدا غیرفعال شده بود تا خیال اسپیس‌ایکس از کارایی چترها راحت شود.

همه این آزمایشات برای اطمینان از فرود ایمن "دراگون" روی اقیانوس و سلامت فضانوردان و مردم انجام می‌شود.

همچنین شرکت "بوئینگ" که رقیب اسپیس‌ایکس است و ناسا قرارداد مشابهی با این شرکت نیز منعقد کرده، اعلام کرده است که پروژه کپسول "استارلاینر"(Starliner) هم آزمایش چتر نجات خود را به پایان رسانده است. هر چند هر دو کپسول همچنان با دیگر مشکلات فنی مانند حادثه انفجار موتور کپسول دراگون بر اثر نشت اکسید کننده درگیر هستند و مشخص نیست که پرواز سرنشین‌دار آنها چه زمانی به انجام خواهد رسید.

 
 

انتهای پیام



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

آپولو 11

ماموریت "آپولو۱۱" علاوه بر حوزه‌ فناوری، توانست بر حوزه‌های دیگر نیز تاثیر بگذارد و پیامدهای آن همچنان ادامه دارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از فوربس، قدم گذاشتن "نیل آرمسترانگ"(Neil Armstrong) به ماه، توانست راه را برای قدم‌های بزرگتر هموار کند. پس از نخستین قدمی که از نخستین ایستگاه فضایی به ماه گذاشته شد، نخستین کاوشگرها به فضای میان‌ستاره‌ای پرتاب شدند، نخستین ربات‌ها به مریخ فرستاده شدند و یک انقلاب تجاری در حوزه فضا صورت گرفت.

در هر حال، فضا تنها حوزه فناوری نیست که از فرود انسان روی ماه، بهره می‌برد؛ بلکه بسیاری از فناوری‌های مربوط به اینترنت که هر روز از آنها استفاده می‌کنیم، ریشه در ماموریت "آپولو۱۱"(Apollo ۱۱) دارند.

ماهواره‌های مخابراتی

بخش بزرگی از اینترنت جدید، به ارتباطات ماهواره‌ای بستگی دارد که موارد گوناگونی از داده‌های اینترنتی گرفته تا برنامه‌های تلویزیونی را پخش می‌کند. ماهواره مخابراتی، ماهواره‌ای است که از آن برای مخابره صدا، تصویر و داده استفاده می‌شود.

 "الا اتکینز"(Ella Atkins)، استاد مهندسی هوافضا در "دانشگاه میشیگان"(UMich) گفت: اگرچه انجام شدن ماموریت آپولو، برای پیشرفت این فناوری ضروری نبود اما این برنامه کمک کرد تا جوامع، میزبان فناوری‌های مرتبط با ماهواره‌ها از جمله نرم‌افزارهای ارتباطی باشند.

هنگامی که حامیان مالی، کار روی برنامه آپولو را متوقف کردند، هنوز هم دانشی را به کار می‌بردند که طی ماموریت‌های سفر به ماه به دست آمده بود. این اطلاعات، به برقراری شبکه‌های ارتباطی جدیدی منجر شد که مبنای ساخت اینترنت را تشکیل دادند.

مدارهای مجتمع و سامانه‌های نهفته

"باب زاگرودنیک" (Bob Zagrodnick)، از کارمندان شرکت "ریتیون" (Raytheon) در زمان ماموریت آپولو گفت: در رابطه با فناوری‌های واقعی، فناوری نیمه‌رسانا و تجهیزات مربوط به آن، نقش مهمی بر عهده دارند.

مدارهای مجتمع، به مجموعه‌ای از مدارهای الکترونیکی گفته می‌شود که روی یک سطح صاف کوچک از جنس مواد نیمه‌رسانا قرار داده شده ‌است.

سامانه‌های نهفته، رایانه‌هایی هستند که برای کنترل یک سیستم بزرگ و مشخص طراحی شده‌اند و هنگامی که محدودیت‌هایی در مورد پردازش همزمان وجود دارد، به کار می‌روند.

کار زاگرودنیک در شرکت ریتیون، مدیریت آزمایش رایانه‌های راهنمای ماموریت آپولو بود. این رایانه‌ها در آن زمان، به مدارهای مجتمع، شکل قانونی بخشیدند.

ما در حال حاضر، مدارهای مجتمع را به کار می‌بریم اما این فناوری، در زمان اجرای ماموریت آپولو، جدید بود و به مهندسان صنایع گوناگون کمک می‌کرد تا در کار خود پیشرفت داشته باشند. به کار بردن یک فناوری ثابت نشده مانند مدارهای مجتمع در ماموریت مهمی مانند آپولو، توانست به این فناوری، شکل قانونی بدهد.

استفاده از رایانه‌های راهنما در ماموریت آپولو، امکان مدیریت چندین نوع لوازم جانبی را به صورت همزمان فراهم کرد. رایانه‌های راهنما، به بسیاری از لوازم جانبی فضاپیمای آپولو متصل شدند و امکان کنترل فضاپیما را در زمان واقعی فراهم کردند.

کنترل ماموریت از راه دور

اتکینز ادامه داد: پیشرفت‌های صورت گرفته در حوزه ارتباطات، امکان کنترل سیستم‌های گوناگون را از صدها یا حتی هزاران مایل فاصله فراهم می‌کند. صدها شرکت، در حال حاضر کنترل از راه دور را در برنامه‌های خود به کار می‌برند و این تاثیر مهم در کنترل سیستم‌های کنترل از راه دور، در ماموریت آپولو ریشه دارد.

بسیاری از عملیات کنترل از راه دور، در حال حاضر از مدل کنترل ماموریت ناسا الگو گرفته‌اند.

اتکینز افزود: ما اکنون با در اختیار داشتن اینترنت، فضای کافی برای افرادی که از داده‌ها استفاده می‌کنند، در اختیار داریم و می توانیم در سراسر جهان، به ویدئوهای گوناگون دسترسی داشته باشیم.

مسیریابی با GPS

یکی از ابزار مورد استفاده در ماموریت آپولو، یک پس‌بازتابگر لیزری بود. این پس‌بازتابگر که حاصل همکاری دو شرکت "هراوس"(Heraeus) و "بندیکس کورپوریشن" (Bendix Corporation) است، برای اندازه‌گیری فاصله میان زمین تا ماه، از لیزر استفاده می‌کند.

از آنجا که ماه و زمین همیشه فاصله یکسانی ندارند، مشخص کردن محل دقیق ماه، به مهندسان کمک می‌کند تا نیروی جاذبه‌ای که بر نحوه گردش ماه به دور زمین و گردش زمین به دور خورشید اثر دارد، مشخص کنند. درک این نیروها، برای اطمینان از دقت ماهواره‌های GPS ضروری است. بدون اطلاع از این نیروها، هماهنگ نگه داشتن ماهواره‌های GPS تقریبا غیرممکن خواهد بود.

در حال حاضر، بسیاری از ماهواره‌ها، به پس‌بازتابگر مجهز هستند اما این فناوری در زمان ماموریت آپولو، نخستین نمونه بود. میزان تکیه شرکت‌های فناوری به GPS، انعکاس کوچکی از به کار گرفتن پس‌بازتابگر لیزری در ماه هستند.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

پلوتو

آخرین رخداد نجومی تیرماه در آسمان عصرگاهی فردا یکشنبه رخ خواهد داد.

مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره گفت: در ساعت ۱۷ و ۳۰ دقیقه فردا یکشنبه ٣٠ تیر، سیاره تیزپای "تیر" در وضعیت مقارنه داخلی (Inferior Conjunction) قرار دارد.

به گفته وی این پدیده نجومی در روزهای بعد از ۳۰ تیرماه در آسمان قابل مشاهده نخواهد بود.

عتیقی،  همچنین از طلوع پلوتو تا مرداد ماه امسال خبر داد و در این باره توضیح داد: پلوتو که دیگر در خانواده سیارات قرار ندارد و به عنوان سیاره کوتوله شناخته می‌شود، در وضعیت مقابله بهترین زمان در سال را برای مشاهده خواهد داشت و تا ١٤ جولای ٢٠١٩ (یکشنبه ٢٣ تیرماه جاری) به این وضعیت  رسیده است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در عین حال تاکید کرد: رصدگران با استفاده از تلسکوپ‌های آماتوری قدرتمند (١٠ اینچ و بالاتر) می‌توانند به تماشای شبانه پلوتو که همچون ستارگان بسیار کم نور و خارج از توان مشاهده با چشم غیر مسلح در میان ستاره‌ها قرار دارد و در میان ستارگان به آرامی جابه جا می‌شود، بپردازند؛ چراکه  پلوتو تا مرداد ماه امسال هنگام غروب آفتاب، در افق شرق، در صورت فلکی کمان (قوس) و سمت چپ سیاره زیبای "کیوان" طلوع خواهد کرد.

مسیر پلوتو از مقابل ستاره‌ها از خرداد ماه امسال تا آذر ماه ١٣٩٩ 

عتیقی، یافتن پلوتو را نیاز به صبر و یک تلسکوپ قدرتمند دانست.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

فناوری

شرکت‌های فعال در حوزه فناوری، ابزار جدید و جالبی ابداع کرده‌اند که هنوز امکان خرید آنها وجود ندارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیجیتال ترندز، در حال حاضر، رقابت‌های قابل توجه و متفاوتی برای ابداع ابزار جالب، در دنیای فناوری وجود دارد. این تلاش‌ها موجب شده تا پروژه‌های گوناگونی برای ابداع ابزار متفاوت آغاز شوند که محصولات جالبی ارائه می‌دهند اما نمی‌توان گفت که همه این محصولات، کارایی قابل توجهی دارند. شاید برخی از محصولات جدید، بی‌فایده، عجیب و حتی خنده‌دار به نظر برسند.

شارژر خورشیدی

با شدت گرفتن اثر تغییرات اقلیمی، جستجوی روش‌هایی برای محافظت از محیط زیست نیز افزایش می‌یابد. خورشید، منبع بزرگی از انرژی پاک به شمار می‌رود اما برای بسیاری از افراد، نصب کردن پنل‌های خورشیدی روی سقف خانه، کاری دشوار است.

شرکتی موسوم به "گروپ‌هاگ"(Grouphug) سعی دارد روشی ارائه دهد تا دسترسی به انرژی خورشیدی برای همه حتی کسانی که در آپارتمان زندگی می‌کنند، امکان‌پذیر باشد. این شرکت، یک پنل خورشیدی ارائه داده که در یک قاب چوبی قرار دارد. این پنل خورشیدی، به سادگی روی پنجره آویزان می‌شود و نور خورشید را جذب می‌کند. همچنین، این پنل به یک پورت USB متصل می‌شود تا ابزاری مانند تلفن همراه و تبلت را شارژ کند.

عکاسی با پهپادها

پهپادها، یکی از جالب‌ترین ابزار حوزه فناوری هستند که توانسته‌اند توجه علاقمندان به عکاسی را به خود جلب کنند. این ابزار کارآمد به عکاسان امکان می‌دهد تا به سادگی مناظر مورد نظر خود را از آسمان و زاویه دید یک پرنده به تصویر بکشند اما شاید تصاویر ثبت شده توسط پهپادها، همیشه زیبا نباشند.

شرکت "مومنت"(Moment)، مدل جدیدی از لنز "آنامورفیک"(anamorphic) ارائه داده که برای حمل با پهپاد، به اندازه کافی سبک است و می‌تواند امکان عکسبرداری از زوایای گسترده و گوناگون را برای پهپاد فراهم کند. این لنز طوری طراحی شده که می‌توان آن را به پهپادهای شرکت "دی‌جی‌آی"(DJI) موسوم به "ماویک 2 پرو"(Mavic 2 Pro) و "زوم"(Zoom) متصل کرد. شرکت مومنت علاوه بر لنز، یک سیستم تهویه مجهز به چند فیلتر و یک قسمت مخصوص قرار گرفتن تلفن همراه نیز طراحی کرده تا امکان کنترل دقیق پهپاد فراهم شود.

با چشمان خود بشنوید!

شاید شنیدن با چشم، موضوعی عجیب و حتی خنده‌دار به نظر برسد اما محصول جدیدی موسوم به "رادیاتور"(Radiator) می‌تواند آن را ممکن کند. رادیاتور، یک ابزار تولیدکننده لیزر است که امکان تابش لیزر را در رنگ‌ها و شکل‌های گوناگون فراهم می‌کند. کاربر باید برای استفاده از این ابزار، آن را بالای یک پروژکتور لیزر قرار دهد تا انتشار پرتوها آغاز شود. رادیاتور می‌تواند یک ابزار کاربردی برای علاقمندان به موسیقی و هنرهای بصری باشد.

بازی‌های کلاسیک در یک کنسول قابل حمل

در حال حاضر، شرکت‌های بسیاری، بازی‌های قدیمی ویدئویی را شبیه‌سازی می‌کنند تا علاقمندان بتوانند دوباره تجربه بازی‌های قدیمی را داشته باشند و یا در صورت تمایل، آنها را برای نسل‌های بعد ذخیره کنند. شرکت‌هایی مانند "نینتندو"(Nintendo) و "سونی" (Sony)، بازی‌های قدیمی خود را با کنسول‌های جدیدی به بازار عرضه کرده‌اند تا امکان تجربه دوباره بازی‌های کلاسیک وجود داشته باشد اما بازی کردن با استفاده از کنسول، انتخاب‌ها را محدود می‌کند.

"لیرا"(Lyra)، یک ابزار جدید است که می‌تواند امکان لذت بردن از بازی‌های کلاسیک را در یک قاب قابل حمل برای کاربران خود فراهم کند. کاربران می‌توانند در صورت تمایل، لیرا را به تلویزیون متصل کنند تا از بازی خود روی یک صفحه بزرگتر لذت ببرند و یا این که با متصل کردن لیرا به رایانه تک‌برد "رزبری پای"(Raspberry Pi)، یک کنسول بازی قابل حمل در اختیار داشته باشند. به نظر نمی‌رسد که لیرا، پاسخگوی بازی‌های رایانه‌ای جدید باشد اما گزینه مناسبی برای بازی‌های کلاسیک خواهد بود.

قهوه‌ساز خودکار

قهوه، از نوشیدنی‌هایی است که علاقمندان بسیاری دارد و نمی‌توان طعم مطبوع آن را انکار کرد اما آماده کردن قهوه، به مجموعه وسایل خاصی نیاز دارد. اگر از افرادی باشید که نمی‌توانند وسایل لازم برای آماده کردن قهوه را با خود حمل کنند، قهوه‌ساز خودکار "آروما"(Aroma)، انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود. این ابزار آنقدر کوچک است که می‌توانید آن را در یک کوله‌پشتی بگذارید و با خود به همه جا ببرید. این فناوری که کار خود را تنها با فشردن یک دکمه آغاز می‌کند، یک فیلتر قابل بازیافت دارد؛ در نتیجه کاربر می‌تواند بدون نگرانی در مورد تاثیرات منفی قهوه‌ساز بر محیط زیست، از آن استفاده کند.

کیسه بوکس هوشمند

بوکس، ورزش خوبی برای کاهش فشارهای روزمره است و می‌تواند به تخلیه ناراحتی کمک کند. کیسه بوکس" موو ایت اسپید"(MoveItSpeed)، ویژگی‌های خوبی برای علاقمندان به این رشته ورزشی دارد. این کیسه بوکس هوشمند، به حسگرهایی مجهز است که می‌توانند جهت، سرعت و قدرت مشت زدن کاربر را تشخیص دهند.

یکی از ویژگی‌های کیسه بوکس هوشمند، این است که به یک اپلیکیشن تلفن همراه متصل می‌شود تا اطلاعاتی برای راهنمایی و آموزش کاربر، در اختیار او بگذارد. کاربران می‌توانند با کمک این اپلیکیشن، با دوستان خود نیز در ارتباط باشند و آنها را به ورزش دعوت کنند.

دستگاه تهویه قابل حمل

گرم شدن هوا، موجب می‌شود که همیشه نیاز به یک دستگاه تهویه احساس شود. دستگاه‌های تهویه قدیمی، مشکلات بسیاری به همراه دارند. این دستگاه‌ها آنقدر بزرگ هستند که نمی‌توان آنها را به راحتی به محل کار و یا سفر جاده‌ای برد. همچنین، روش این دستگاه‌ها برای خنک کردن هوا، ساده نیست زیرا برای جذب گرما از مایعات استفاده می‌کنند. "کاسمو دیزی"(Cosmo Daisy)، یک دستگاه تهویه نسبتا کوچک است که برای حرکت دادن گرما از یک سمت دستگاه به سمتی دیگر، از تجهیزات الکترونیکی جامد استفاده می‌کند؛ در نتیجه می‌تواند هوا را سرد و یا در صورت تمایل کاربر، گرم کند و این کار را بدون نیاز به مایع خنک‌کننده انجام دهد. کابران می‌توانند به راحتی از این دستگاه تهویه، در اتاق خواب یا دفتر خود استفاده کنند.

ایرباد بی‌سیم

در حال حاضر، ایربادهای بی‌سیم زیادی ابداع و به بازار ارائه شده‌اند اما این ابزار به رغم سادگی در کاربرد، یک مشکل آزاردهنده به همراه دارند و آن، نیاز به یک شارژر است که می‌تواند برای کاربر آزاردهنده باشد.

"ویربادز"(Wearbuds)، نوعی ایرباد جدید است که به جای شارژر، با یک مچ‌بند شارژ می‌شود. مچ‌بند علاوه بر شارژ ایرباد می‌تواند اطلاعاتی در مورد تناسب اندام به کاربران ارائه دهد و به رنگ‌های گوناگون درآید. به گفته سازندگان ویربادز، این محصول، با وضوح صوتی بالا ارائه خواهد شد و عمر مفید آن نیز بیش از پنج ساعت خواهد بود.

تشکی با قابلیت ماساژ

در حال حاضر، آزمایش‌های بسیاری در رابطه با صدا و خواب صورت می‌گیرند؛ در نتیجه کالاهای خواب و اپلیکیشن‌های آرام‌بخش بسیاری ابداع و به بازار ارائه شده‌اند. "ویوفورم"(Waveform)، یکی از فناوری‌هایی است که برای بهبود کیفیت خواب کاربران ابداع شده است. این فناوری، یک تشک از جنس فوم هوشمند است که مجموعه‌ای از مبدل‌ها را در بر دارد.

این تشک می‌تواند کاربر را با لرزش‌هایی در فرکانس پایین ماساژ دهد. ویوفورم می‌تواند به سیستم‌های سرگرمی نیز متصل شود و لرزش‌های خود را با موسیقی مورد علاقه کاربر هماهنگ کند تا کاربر بتواند هنگام گوش دادن به موسیقی، تماشای فیلم و یا بازی‌های ویدئویی، از ماساژ تشک نیز لذت ببرد.

پرستار هوشمند نوزاد

هوش مصنوعی به سرعت در حال گسترش است و بسیاری از متخصصان باور دارند که این فناوری، به زودی جایگزین انسان خواهد شد. یکی از فناوری‌های مبتنی بر هوش مصنوعی که هنوز به بازار عرضه نشده، ابزاری است که می‌تواند کار پرستار نوزاد را انجام دهد.

نوزادان و کودکان نوپا، کنجکاو هستند و ممکن است به خاطر همین کنجکاوی، در خطر باشند؛ در نتیجه همیشه باید کسی مراقبت از آنها را به عهده بگیرد. این ابزار موسوم به "کوبو"(Cubo) می‌تواند هنگامی که کابران به کارهای روزمره خود مشغول هستند، نوزاد و یا کودک نوپای آنها را زیر نظر داشته باشد. همچنین، کوبو می‌تواند تصاویری از نوزاد را در حالت‌های گوناگون ثبت کند و تشخیص دهد که نوزاد چه زمانی در حالت خطر قرار می‌گیرد.

خودکار مغناطیسی

خودکار، ابزاری کارآمد برای نوشتن است اما اگر این ابزار، به نیروی مغناطیسی مجهز باشد، کارایی بیشتری خواهد داشت. "مگنتیپز"(Magnetips)، مجموعه‌ای از خودکارهای مغناطیسی است که گزینه مناسبی برای نوشتن یا طراحی به شمار می‌روند. نکته منحصر به فرد در مورد "مگنتیپز" این است که به آهن‌رباهای قوی مجهز هستند که آنها را به یک اسباب‌بازی جالب نیز تبدیل می‌کند.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

 

هوش مصنوعی

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف گفت: در بسیاری از زمینه‌های هوش مصنوعی با پیشرفت‌های دنیا برابریم و نتایج آن را دنبال و پیاده‌سازی می‌کنیم، ولی در بعضی قسمت‌هایی که به فناوری و تکنولوژی ختم می‌شود، با حد مطلوب فاصله داریم.

دکتر حسین صامتی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در گفت‌وگو با ایسنا در این باره اظهار کرد: ما در زمینه تئوری‌های هوش مصنوعی می‌توانیم به علم روز جهان برسیم، ولی در زمینه تولید محصول چه در عرصه نرم‌افزاری و چه سخت‌افزاری به دلیل کمبود شرکت‌های بزرگ در ایران عقب ماندگی داریم. مثلاً پیاده کردن یک خودروی هوشمند با قابلیت مسیریابی و توانایی جلوگیری از تصادف برای ما مشکل است؛ زیرا صنعت خودروسازی ما با صنعت خودروی جهان فاصله دارد.

صامتی با اشاره به اینکه بخشی از پیشرفت‌ها در زمینه تولید محصول بر عهده محققان، دانشگاهیان و شرکت‌های دانش‌بنیان است، تاکید کرد: بخش مهم‌تر بر عهده سیاست‌گذاران کل کشور است تا افراد دارای پتانسیل و مستعد، فعالیت در این حیطه را حفظ کرده و در این زمینه انگیزه داشته باشند و بازاریابی کنند و محصولاتشان مورد استفاده همگان قرار گیرد. چرا که تا زمانی که یک محصول بازار مناسب نداشته باشد، رشد نخواهد کرد، بنابراین تولیدکنندگان محصول مورد نظر دلسرد شده و فعالیتشان متوقف می‌شود.

وی همچنین از سازمان‌ها و نهادهای شبه‌دولتی خواست که از محصولات دانش‌بنیان موجود ایرانی استفاده کنند، زیرا هرچه این استفاده بیشتر باشد، کیفیت محصول روز به روز بیشتر شده و نیازها نیز بیشتر برطرف خواهد شد.

این استاد دانشگاه، در ادامه سرمایه‌گذاری در زمینه "هوش مصنوعی" را امری مهم دانست و تصریح کرد: "هوش مصنوعی" یکی از مسائل مطرح روز است و افراد توانمندی علاقه کار در این زمینه را دارند؛ لذا اگر بخواهیم الگوی موفقی در جهان متناسب با اهمیت و درخواست مردم، دانشجویان و اساتید داشته باشیم، باید "سرمایه‌گذاری حاکمیتی" را افزایش دهیم.

به گفته صامتی در ادامه یکی از زمینه‌های مطرح هوش مصنوعی، "پردازش زبان طبیعی" است. با توجه به اینکه ما فارسی زبان هستیم، بهترین کسانی که می‌توانند "الگوریتم‌های هوش مصنوعی" مانند تشخیص تمایز، درک معنا، خلاصه‌سازی اتوماتیک و … را انجام دهند، محققانی هستند که به زبان فارسی تسلط دارند تا بتوانیم محصولاتی را که در زمینه پردازش زبان طبیعی به زبان دیگر انجام شده است، به زبان فارسی نیز داشته باشیم.

وی ادامه داد: در زمینه پردازش زبان طبیعی دستاوردهای خوبی داشته‌ایم و برای بازشناسی و تولید گفتار زبان فارسی، تحلیل و خلاصه‌سازی متون و تحلیل نظریات نیز محصولات خوبی ارائه شده است.

صامتی درباره این موضوع هوش مصنوعی در ایران تا کجا توسعه پیدا می‌کند، گفت: این موضوع به سیاست‌های ما بستگی دارد. یکی از زمینه‌هایی که بیشتر نرم‌افزاری است و نیاز به کار فکری و مغزی دارد، همین "هوش مصنوعی" است؛ به جای اینکه به کارخانه‌های بزرگ و هزینه‌بر نیاز داشته باشد، نیاز به افراد فکور و دارای علم دارد که بتوانند به صورت نرم‌افزاری کارهایشان را پیاده کنند. اتفاقاً نقطه قوت کشور ما همین مغزهای برتر و امکانات نرم‌افزاری است که باید به سمت استفاده بهتر و تولید محصولات با کیفیت بیشتر جهت‌گیری شود؛ بنابراین زمینه هوش مصنوعی از فرصت‌های کشور ماست، به دلیل اینکه به زیرساخت‌های مادی و فضابر نیاز ندارد.

وی در پایان نسبت به عقب‌ماندگی در این زمینه هشدار داد و گفت: اگر در این زمینه موفق نباشیم، امکان دارد اطلاعات شخصیتی، فرهنگی، نژادی، سیاسی و اقتصادی ما تحلیل رود و تحت تاثیر سرورهای هوش مصنوعی دنیا قرار گیرد. به همین دلیل باید همواره در نظر بگیریم که ابزارهای مختلف هوش مصنوعی بر داده‌های همه مردم دنیا از جمله ایران اعمال می‌شود و ما باید از وضعیت عملکرد آن‌ها آگاهی داشته باشیم و بتوانیم تاثیرگذار باشیم.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

الکامپ ۹۸ بزرگ‌ترین گردهمایی بازیگران اصلی حوزه فناوری اطلاعات در ایران به شمار می‌رود. دیجی‌کالا به‌عنوان یکی از شرکت‌های موفق و مؤثر، در این دوره از نمایشگاه الکامپ حضور پیدا کرد. امسال، اولین سالی بود که دیجی‌کالا تمامی زیرمجموعه‌های خود اعم از دیجی‌پی، فیدیبو و دیجی‌استایل را در یک غرفه به دور هم جمع کرد. 

دیجی‌کالا در غرفه امسال الکامپ سعی داشت در قسمت‌های مختلف، کاربر را به‌طور تجربه محور با محصول آشنا کند. ازاین‌رو با یکی از اعضای تیم روابط عمومی همراه شدیم تا تور کاملی در غرفه دیجی‌کالا داشته باشیم.

تماشا در آپارات



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

نیم‌قرن پیش در چنین روزی، دو انسان از اهالی سیاره‌ی زمین برای نخستین بار بر جرمی آسمانی قدم گذاشتند و حد توانایی‌های نوع بشر را درنوردیدند.

۵۰ سال پیش، دو انسان برای نخستین بار توانستند روی سطح ماه قدم بگذارند. نوشتن این جمله، کار بسیار آسانی است؛ اما درک کامل چگونگی تحقق این دستاورد که بدون شک یکی از ۵ رخداد عظیم در کل تاریخ بشر محسوب می‌شود، امر آسانی نیست. فرود آپولو ۱۱ روی ماه در تاریخ ۲۰ ژوئیه‌ی ۱۹۶۹، به بخشی جدایی‌ناپذیر از تاریخ، باور عامیانه و حتی فرهنگ عامه‌ی ما تبدیل شده است؛ اما برای آن دسته از افرادی که خود شاهد این واقعه نبودند، همچنان سخت است که میزان اهمیت و ارزش فتح ماه و تأثیر آن بر تغییر دنیا را درک کنند. حتی آن عبارت خطیری که نیل آرمسترانگ هم‌زمان با قدم گذاشتن بر سطح ماه به زبان آورد، در طول نیم‌قرن گذشته به یکی از مشهورترین نقل‌قول‌های تاریخ تبدیل شد. در پنجاه‌سالگی جهش بزرگ، با زومیت همراه باشید تا گامی کوچک در تاریخ برداریم.

نظاره‌گر تاریخ

«تا چند ساعت دیگر تاریخ بشر با حروف طلایی نوشته می‌شود؛ امشب ماه به تصرف انسان درمی‌آید.» این تیتر روزنامه‌ی اطلاعات در آستانه‌ی فرود آپولو ۱۱ روی ماه بود. این روزنامه‌ی پرخواننده کشور به‌همراه شماری دیگر از نشریات محبوب با جدیت اخبار مربوط به پیشرفت‌هایی فضایی آمریکا را برای خوانندگان ایرانی منتشر می‌کرد. این رخداد عظیم چنان برای روزنامه‌ی اطلاعات باارزش بود که آن‌ها در آستانه‌ی پرتاب آپولو ۱۱ از مرکز فضایی کندی در فلوریدا، خبرنگاری را بدان جا اعزام کردند تا همچون دیگر مطبوعات بزرگ دنیا از نزدیک این رویداد شگفت‌انگیز را پوشش دهند

در سال‌های پایانی دهه‌ی ۴۰ هرچند تلویزیون به‌صورت محدود راه خود را به برخی از خانه‌های ایرانی باز کرده بود؛ اما مهم‌ترین منبع اطلاع‌رسانی برای اغلب افراد همچنان رادیو، روزنامه و مجله بود. به‌لطف اطلاع‌رسانی گسترده‌ی همین نشریات بود که در شب سرنوشت‌ساز ۲۹ تیرماه ۴۸، در تهران همچون تمام دیگر نقاط دنیا شور و هیجان گسترده‌ای به‌پا بود و تعداد بی‌شماری شب را بیدار مانده بودند تا فرود تاریخی انسان روی ماه را به موقع بشنوند یا احیانا تماشا کنند.

iss

واکنش‌های اغلب ایرانیان نسبت به آپولو ۱۱ اغلب مثبت بود؛ اما آنچه بیش از همه در رابطه این مأموریت از ایران در حافظه‌ی تاریخ به‌یاد مانده، احتمالا اظهار مخالفت جمعی از داستان‌نویسان و شاعران ایرانی با پرتاب انسان به قمر زمین است. درواقع این دسته از نویسندگان نگران آن بودند که با فرود انسان روی ماه و تصویربرداری نزدیک از چشم‌اندازهای قمری، آن تصویر شاعرانه و زیبایی که از ماه در داستان‌هایشان ساخته‌اند، از بین برود.

سفر به ماه

آپولو ۱۱ سفرش را در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۱۹۶۹ (۲۵ تیر ۱۳۴۸) در ساعت ۱۳:۳۲ به وقت گرینویچ آغاز کرد و طی آن، دو فضاپیما و خدمه‌ی آن‌ها متشکل از سه فضانوردناسا سوار بر راکت غول‌پیکر ساترن ۵ از سکوی پرتاب 39A در مرکز فضایی کندی در فلوریدا از روی زمین برخاستند. نزدیک به یک میلیون نفر در آن محل حضور داشتند تا شخصا شاهد پرتاب این مأموریت تاریخی باشند؛ از جمله اسپیرو اگنیو، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، لیندون بی جانسون، رئیس‌جمهور سابق این کشور، لیدی برد جانسون، همسر وی، ژنرال ویلیام وستمورلند، فرمانده‌ی ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، اعضای کابینه‌ی دولت، ۱۹ فرماندار ایالتی، ۴۰ شهردار، ۶۰ سفیر، ۲۰۰ عضو کنگره و ۳۵۰۰ خبرنگار از سرتاسر جهان.

iss

نیل آرمسترانگ، فرمانده‌ی آپولو ۱۱، مایکل کالینز، خلبان ماژول فرماندهی و ادوین باز آلدرین، خلبان ماژول ماه‌نشین با آغاز پرتاب درون ماژول فرماندهی روی صندلی‌هایشان نشسته بودند. هر سه خدمه از جمله فضانوردان کهنه‌کار به‌حساب می‌آمدند و هرکدام یک پرواز را در کارنامه داشتند؛ بااین‌حال، انتخاب آن‌ها به‌عنوان خدمه برای یازدهمین مأموریت برنامه‌ی آپولو، به‌لطف سیستم پیچیده‌ی چرخش فضانوردان ناسا محقق شد.

چرا سفر به ماه؟

به‌نقل از بیانیه‌های مطبوعاتی رسمی ناسا که برای آپولو ۱۱ منتشر شدند، هدف اصل این مأموریت بسیار ساده بود. براین اساس، هدف «انجام فرود قمری انسانی و بازگشت» بود. البته دست‌اندرکاران آپولو ۱۱ از اجرای این مأموریت همین هدف را درسرداشتند؛ اما معانی بسیاری در پس این ۶ واژه نهفته است. آپولو ۱۱، درواقع آخرین تلاش در نبرد بدون خونریزی جنگ سرد محسوب می‌شد که رقابتی با عمر چندین دهه بین ایالات متحده و متحدانش دربرابر اتحاد جماهیر شوروی با هدف سلطه بر زمین و ماورای آن بود.

iss

برای سال‌ها، مسابقه‌ی فضایی برای قرار دادن نخستین انسان روی ماه، رقابتی نفس‌گیر و نزدیک را با روس‌ها رقم زده بود. شوروی با ثبت نخستین پروازهای فضایی به نام خود، در این مسابقه از آمریکا پیشی گرفته بود؛ اما ناسا از توانایی خود برای موفقیت اطمینان داشت. به‌دلیل ماهیت اسرار‌آمیز فعالیت‌های روس‌ها، سازمان فضایی آمریکا از آنچه در پشت پرده‌ی آهنین درجریان بود یا وضعیت اقدامات شوروی در زمینه‌ی ماه اطلاعات چندانی نداشت؛ بااین‌حال برکسی پوشیده نبود که ابرقدرت بلوک شرق به‌جد در اندیشه‌ی فتح ماه است؛ درنتیجه رقابت فضایی بین دو کشور به‌شدت درجریان بود.

فرود روی ماه

سفر رفت آپولو ۱۱ بی‌وقفه و بدون بروز هیچ پیشامدی با موفقیت انجام شد. به‌لطف مأموریت‌های پیشین آپولو که فضانوردانشان طی آن‌ها، تمام فضاپیماها و رویه‌ها را آزمایش و همچنین از مدار با ماه ملاقات کرده بودند، هیچ غافلگیری ناخوشایندی وجود نداشت. همه چیز درست طبق پیش‌بینی انجام شد و آپولو ۱۱ در تاریخ ۱۹ ژوئیه ۱۹۶۹ (۲۸ تیر ۱۳۴۸) در ساعت ۱۷:۲۱ به وقت گرینویچ وارد مدار ماه شد.

جداسازی ماه‌نشین

Apollo 11 / آپولو 11

با گذشت یک روز و پس از انجام اصلاحات در مسیر و بررسی‌های پیش از پرواز، ماژول ماه‌نشین (LM) در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ در ساعت ۱۷:۴۴ به وقت گرینویچ از ماژول سرویس و فرماندهی جدا شد. ماژول نخست اکنون به‌واسطه‌ی شناسه‌ی رادیویی‌اش «ایگل» (به‌معنای عقاب) شناخته می‌شود و ماژول دوم نیز به‌نام کلمبیا مشهور است. آرمسترانگ و آلدرین، خدمه‌ی ایگل را تشکیل می‌دادند؛ درحالی‌که کالینز به‌منظور کنترل ماژول فرماندهی، انجام مشاهدات و ایفای نقش به‌عنوان پشتیبان برای بازبخش ارتباطات در کلمبیا باقی ماند. همان‌طور که دو خدمه‌ی رهسپار به سوی ماه از ماژول فرماندهی جدا می‌شدند، آرمسترانگ به کنترل مأموریت پیامی را با این مضمون مخابره کرد که «ایگل بال دارد».

نزول

تا لحظه‌ی جداسازی دو فضاپیمای مأموریت از یکدیگر، به‌نظر می‌رسید که آپولو ۱۱ درست طبق برنامه پیش می‌رود؛ اما به‌محض آنکه ایگل هم‌زمان تحت هدایت کامپیوتر داخل کابین و آرمسترانگ، موتورهای نزولش را روشن کرد و سرعت فضاپیما را کاهش داد، این مسئله تغییر کرد. متاسفانه، به‌دلایلی که هنوز به‌طور کامل مشخص نیست، ماه‌نشین اندکی سریع‌تر از آنچه باید، درحال پرواز به‌سمت سطح ماه بود؛ بدین معنی که فضانوردان محل برنامه‌ریزی‌شده برای فرود را از دست دادند.

درهمین‌حال، تماشاگران تلویزیونی روی زمین به گفتگوی رادیویی بین فضانوردان و کنترل مأموریت گوش سپرده بودند. از آنجا که محتوای ویدئویی زنده درکار نبود، بسیاری از سرویس‌های خبری تلویزیونی، برخی مدل‌های مناسب و شبیه‌سازی‌های انیمیشنی را در آن زمان برای مخاطبانشان ارائه دادند.

خطای ۱۲۰۲ کامپیوتر

iss

بزرگ‌ترین مشکل حین فرود آپولو ۱۱، مربوط به کامپیوتر درون فضاپیما بود که کنترل پرواز را تقریبا تا زمان فرود در دست داشت. ۵ دقیقه پس از روشن شدن موتورها، کامپیوتر هشدار خطای ۱۲۰۲ و ۱۲۰۱ را اعلام کرد؛ بدین معنا که کامپیوتر درحال دریافت مقدار فراوانی داده و تخلیه‌ی تمام آن‌ها به جز اطلاعات دارای بیشترین اولویت بود. بعدا معلوم شد که این مشکل ناشی از روشن ماندن «رادار میعادگاه» بوده است؛ اما در آن زمان، کنترل مأموریت نگران بود که نکند مشکل از خود کامپیوتر باشد و در این صورت آیا به تصمیم فوری برای ادامه‌ی فرود یا لغو آن نیاز است یا نه.

فرود

سپس تصمیم نهایی گرفته شد و تمام افراد پشت هر کنسول در کنترل مأموریت در پاسخ به درخواست تصمیم مجاز/غیرمجاز، پاسخ «مجاز» را ارائه دادند. پیام به‌واسطه‌ی ارتباط‌دهنده‌ی کپسول (CAPCOM) ارسال شد: «ایگل، فرود شما مجاز است».

اکنون ایگل ۶.۴ کیلومتر دورتر از محل فرود و از برنامه جلوتر بود. این مسئله یک مشکل به‌حساب می‌آمد؛ اما از دست دادن محل فرود آنچنان خطرناک نبود؛ زیرا محل درنظرگرفته‌شده برای فرود ماه‌نشین بیش از آنکه به نقطه‌ای علامت‌گذاری‌شده روی زمین شباهت باشد، همچون یک شکل بیضی‌مانند بود.

ماه‌نشین با حرکت در سرعت متر بر ثانیه، آهسته‌ترین پرواز یک فضاپیمای سرنشین‌دار را در تاریخ رقم زد. اما وقتی آرمسترانگ از پنجره به بیرون نگاه کرد، دریافت که کامپیوتر دارد ایگل را به درون ناحیه‌ای سنگلاخی درست درکنار لبه‌ی دهانه‌ای ۹۱ متری می‌فرستد.

Apollo 11 / آپولو 11

چراغ هشدار سوخت کم روشن شد و آرمسترانگ باید محلی مسطح را برای فرود پیدا می‌کرد. ماه‌نشین سنگین‌وزن تقریبا خالی از سوخت شده بود و فرود آن روی تخته سنگ یا شیب می‌توانست به واژگونی‌اش منجر شود. در ارتفاع ۷۶ متری، آرمسترانگ ماه‌نشین را بر فراز دهانه‌ای دیگر هدایت کرد. با باقی‌ماندن ۹۰ ثانیه از زمان پرواز، اگزوز موتور گرد و غبار را از سطح ماه بلند می‌کرد و کنترل مأموریت و خدمه‌ی ایگل نیز مرتب در حال صحبت با یکدیگر بودند.

تنها یک دقیقه فرصت باقی‌مانده بود و بی‌وقفه بین دو طرف پیام رد و بدل می‌شد تا اینکه جمله‌ی تاریخی آرمسترانگ برای کنترل مأموریت مخابره شد:

هیوستون، اینجا پایگاه آرامش است. ایگل فرود آمد.

ماه‌نشین ایگل در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ (۲۹ تیر ۱۳۴۸) در ساعت ۲۰:۱۷ به وقت گرینویچ روی ماه فرود آمد.

دریای آرامش

دریای آرامش (Tranquility Base) اکنون شناسه‌ی رادیویی برای آن فضاپیمای کوچک، شکننده و تنهایی محسوب می‌شد که در دشت گذاره‌ی وسیع و مسطح ماه بر زمین نشسته بود. این نام، ایده‌ی آرمسترانگ بود که در لحظه‌ی فرود بی‌مقدمه با به زبان آوردن آن، کنترل مأموریت را شگفت‌زده کرد.

عبارت شگفت‌انگیزی که آرمسترانگ برای تأیید فرود ایگل به‌کار گرفت، برگرفته از محل وسیع‌تر فرود در یکی از دریاوارهای ماه است. علت انتخاب نام یادشده، این بود که این دریای بزرگ مملو از گدازه‌ی سخت مسطح بود و دهانه‌ها، تپه‌ها، شکاف‌ها و تخته‌سنگ‌های اندکی داشت. دریای آرامش در استوای ماه واقع شده و بازدید از آن نیازمند کم‌ترین مقدار سوخت بود. این ناحیه همچنین دید خوبی به اطراف داشت و فرود مسافران نیز با اوایل صبحگاه قمری هم‌زمان بود؛ درنتیجه زوایا برای عکسبرداری مناسب بودند و سطح ماه نیز برای فضانوردان چندان گرم نبود.

اما هیچ‌یک از خدمه‌ی ایگل، کلمبیا یا کنترل مأموریت هنوز آسوده یا در تدارک گرفتن جشن نبودند. هرچند ایگل به‌سلامت روی سطح ماه فرود آمد؛ اما بر سر اینکه خدمه روی ماه باقی بمانند یا به‌سرعت ماموریتشان لغو شود، هنوز باید تصمیم‌گیری می‌شد. پس از بررسی گذرای ابزارها و مشورت با متخصصان، آرمسترانگ و آلدرین اجازه یافتند که اقامتشان را در ماه ادامه دهند و سامانه‌های پرواز را تا زمانی‌که باردیگر نیازمند آن‌ها شوند، خاموش کنند.

یک قدم کوچک برای انسان

برنامه‌ی اصلی برای فضانوردان، استراحتی چندساعته پیش از ترک فضاپیما بود؛ اما هر دو خدمه بیش از آن هیجان داشتند که صبر کنند و اگر می‌خواستند نیز نمی‌توانستند از فکر قدم زدن روی ماه دست بردارند. بنابراین، آن‌ها نزدیک به سه ساعت و نیم پس از فرود، آماده‌سازی برای فعالیت‌های خارج از فضاپیما (EVA) را آغاز کردند.

براساس تمرین‌های انجام‌شده در گذشته، زمان آماده‌سازی قرار بود تنها دو ساعت به‌طول بینجامد؛ اما در عمل نشستن بر سطح ماه تا خروج از ایگل سه ساعت و نیم زمان برد؛ زیرا کابین ماه‌نشین با فهرست وظایف، پاکت‌های غذا، ابزارآلات و دیگر اقلام گوناگون درهم‌ریخته شده بود؛ درنتیجه تمام آن‌ها به مرتب‌شدن نیاز داشتند. تا آن زمان، فضانوردان نمی‌توانستند برای پوشیدن لباس به‌درستی حرکت کنند.

چه کسی اول می‌رود؟

Apollo 11 / آپولو 11

ناسا چگونه تصمیم گرفت نخستین انسانی که روی ماه قدم می‌گذارد، چه کسی باشد؟ در پیاده‌روی‌های پیشین فضایی، فرمانده باید در فضاپیما باقی می‌ماند و این خلبان بود که شانس حضور در محیط فضا را پیدا می‌کرد. زمانی‌که مأموریت آپولو ۱۱ طرح‌ریزی شد، درابتدا به‌نظر می‌رسید که آلدرین اول روی سطح ماه قدم خواهد گذاشت؛ اما این افتخار درنهایت نصیب آرمسترانگ شد. اینکه چرا چنین تصمیمی گرفته شد، هنوز به‌طور کامل روشن نیست و داستان‌های مختلفی دراین‌باره وجود دارد.

برخی داستان‌ها ادعا می‌کنند که به‌دلیل طرح کابین ماه‌نشین، برای آرمسترانگ راحت‌تر بود که اول از ماه‌نشین خارج شود. عده‌ای دیگر نیز همچنان می‌گویند ناسا آرمسترانگ را به‌دلیل شباهتش با چارلز لیندبرگ، هوانورد مشهور آمریکایی به‌عنوان نخستین انسان روی ماه مناسب می‌دید و از این‌رو او را انتخاب کرد.

روی نردبان

Apollo 11 / آپولو 11

احتمالا دیوانه‌کننده‌ترین قسمت مأموریت برای عموم، به‌خصوص کودکان، وقتی بود که نیل آرمسترانگ درحال پایین‌رفتن از نردبان ماه‌نشین بود. او در ساعت ۲:۳۹ به‌وقت گرینویچ، دریچه‌ی EVA را باز و ۱۶ دقیقه زمان صرف کرد تا به پایین برسد. این بدین خاطر بود که هیچ‌کس هرگز چنین کاری را در لباس ضخیم فضانوردی و در گرانش یک‌ششمی ماه نسبت به زمین انجام نداده بود؛ درنتیجه آرمسترانگ پایین رفتن را بسیار آهسته، سنجیده و با طمانینه انجام می‌داد.

درواقع، دراختیار داشتن نردبان برای پایین رفتن از ماه‌نشین یک خوش‌شانسی بود. ماه‌نشین درابتدا هیچ نردبانی نداشت و از فضانوردان انتظار می‌رفت که از طریق طناب خود را به پایین برسانند. خوشبختانه، این مسئله بعدا تغییر کرد و آرمسترانگ به‌لطف نردبان توانست نزول موقرتری داشته باشد.

همان‌طور که آرمسترانگ پایین می‌رفت، حلقه‌ای D شکل را کشید که محفظه تجهیزات اکتشاف و دوربین سیاه و سفیدی را باز کرد که پیش‌تر به ماه‌نشین وصل و روشن شده و به سمت آرمسترانگ نشانه رفته بود. این دوربین برای زمان خود، ابزار بسیار پیشرفته‌ای محسوب می‌شود؛ اما درعین‌حال سامانه‌ی کندپویشی (SSTV) بود که با قالب‌های مرسوم تلویزیونی سازگاری نداشت؛ درنتیجه، کسانی که از تلویزیون شاهد پایین رفتن آرمسترانگ از نردبان بودند، درواقع ویدئویی را تماشا می‌کردند که به‌دلیل محدودیت‌های فنی، کیفیت پایینی داشت.

Apollo 11 / آپولو 11

تماشای پایین‌رفتن آرمسترانگ به دیدن آکواریم کثیفی شباهت داشت که به‌شدت نیازمند تمیزشدن بود؛ اما اگر ارتباط با ایستگاه‌های زمینی در استرالیا فراهم نبود، همین کیفیت پایین نیز می‌توانست بدتر باشد.  درابتدا، سیگنال از آنتن ماه‌نشین به رصدخانه‌ی پارکس و ایستگاه زمینی هانیساکل کریک در استرالیا ارسال شد. سپس، ناسا از مبدل اسکن استفاده کرد تا تصویر دریافتی را به قالب استاندارد پخش در نرخ ۳۰ فریم‌بر‌ثانیه تبدیل کند. آنگاه، ایستگاه‌های زمینی سیگنال‌ها را به‌واسطه‌ی امواج ریزموج به ماهواره‌های ارتباطاتی اینتل‌ست و خطوط ثابت AT&T در کنترل مأموریت در هیوستون ارسال کردند و درنهایت از آنجا تصاویر برای کل دنیا پخش شد.

در ساعت ۲:۵۵ به وقت گرینویچ، آرمسترانگ به انتهای نردبان رسید و پای خود را سکوی یکی از پایه‌های فرود ماژول نزول گذاشت. او سطح زیر پای‌اش را «همچون باروت» توصیف کرد و به‌مدت یک دقیقه به بررسی سطح ماه پرداخت. آرمسترانگ در همین حال گفت:

من در پای نردبان هستم. سکوهای پای ماه‌نشین تنها نزدیک به یک یا ۲ اینچ در سطح فرورفته‌اند. هرچند سطح هرچقدر به آن نزدیک می‌شوم، بسیار بسیار ریزدانه به‌نظر می‌رسد و تقریبا همچون باروت است. اکنون می‌خواهم پای‌ام را از روی ماه‌نشین بردارم.

و سرانجام جمله‌ی تاریخی نخستین انسان روی ماه:

این گامی کوچک برای یک انسان؛ جهشی بزرگ برای بشریت است.

جهانیان در تاریخ ۲۱ ژوئیه ۱۹۶۹ (۳۰ تیر ۱۳۴۸) در ساعت ۲:۵۶ به وقت گرینویچ (۷:۱۵ صبح به وقت ایران) شاهد این رخداد عظیم بودند.

Apollo 11 / آپولو 11

مسافران ماه در مدت زمان اندکی که دراختیار داشتند، باید کارهای فراوانی انجام می‌دادند. آرمسترانگ به‌سرعت کیسه‌ای از خاک را جمع‌آوری کرد و آن را داخل جیب لباسش گذاشت تا در صورتی که ناگزیر به لغو فعالیت روی ماه شوند، دست خالی بازنگردند. سپس، دوربین تلویزیونی باید حرکت می‌کرد تا تصویر فضانوردان را درحین فعالیت ارائه دهد.

نخستین وظایف آهسته و سنجیده بودند. چندین دقیقه طول کشید تا کنترل مأموریت پیوسته و دقیق بر سلامت آرمسترانگ و وضعیت لباس نظارت کند. درهمین‌حال، آرمسترانگ به نخستین انسانی تبدیل شد که یاد گرفت چگونه خارج از شبیه‌ساز در گرانش اندک حرکت کند. او با دوربین عکس‌برداری هاسلبلاد نصب‌شده روی لباس فضانوردی‌اش شروع به عکاسی کرد تا گزارشی دقیق را از آن روز تاریخی ارائه دهد.

آلدرین بر ماه قدم می‌گذارد

Apollo 11 / آپولو 11

در ساعت ۳:۱۱ به وقت گرینویچ، آلدرین با گفتن اینکه مراقب خواهد بود پشت در نماند، از ماه‌نشین خارج شد، او روی نردبان قدم گذاشت و به‌لطف گرانش کم به‌آسانی پایین رفت. آلدرین سپس به اطراف نگاهی انداخت و در توصیف سطح ماه گفت: «ویرانه‌ی باشکوه»

با حضور هردو انسان روی ماه، پلاک چسبیده به یکی از پایه‌های فرود ماه‌نشین رونمایی شد. این پلاک تصویری از دو نیم‌کره‌ی زمین را همراه‌با عباراتی در زیر آن داشت:

اینجا انسان‌هایی از سیاره‌ی زمین نخستین‌بار روی ماه قدم گذاشتند؛ ژوئیه ۱۹۶۹ پس از میلاد. ما در صلح برای تمام بشریت آمدیم.

به‌دنبال رونمایی از پلاک، مسافران ماه پرچم ایالات متحده را در داخل زمین کاشتند و در حالی که کالینز در ماژول فرماندهی بر فراز ماه به‌سر می‌برد، ریچارد نیکسون از کاخ سفید در تماس با فضانوردان به آن‌ها تبریک گفت.

iss

آرمسترانگ و آلدرین حجمی از آزمایش‌های علمی را روی ماه مستقر کردند؛ از جمله لرزه‌سنج و بازتابنده‌ای لیزری که به دانشمندان زمینی امکان می‌داد به‌دقت فاصله تا ماه را اندازه بگیرند. آن‌ها همچنین به بازرسی بصری از ماه‌نشین پرداختند، چگونگی حرکت در گرانش کم را تمرین کردند و شاهد بودند که چگونه لباس‌هایشان در زیر آفتاب تند سطح ماه کار می‌کند.

علاوه بر این، فضانوردان ۲۱.۵۵ کیلوگرم از نمونه‌های زمین‌شناسی را جمع‌آوری کردند که به‌عنوان نخستین سنگ‌های مشهور ماه شناخته می‌شوند. آن‌ها به‌معنای واقعی کلمه مشتی خاک بودند؛ اما ارزش و اهمیت بی‌نظیری داشتند.

بازگشت به ماه‌نشین

Apollo 11 / آپولو 11

شاید باور چنین چیزی سخت باشد؛ اما نخستین و تنها پیاده‌روی فضایی آپولو ۱۱ تنها دو ساعت و ۳۱ دقیقه و چهل ثانیه طول کشید. از این زمان، آلدرین تنها یک ساعت و ۳۳ دقیقه را روی سطح ماه به‌سر برد و پس از آن به ماه‌نشین بازگشت. سپس، آرمسترانگ ۴۱ دقیقه بعد و پس از آنکه نمونه‌ها را بارگیری و برخی اقلام اضافی نظیر دوربین، پوتین‌ها، کوله‌پشتی‌ها و دیگر لوازم را تخلیه کرد، به آلدرین ملحق شد. هیچ‌کدام از دو فضانورد بیش از تقریبا ۹۱ متر از ماه‌نشین فاصله نگرفتند. با بازگشت فضانوردان به فضاپیمایشان در ساعت ۵:۰۱ به وقت گرینویچ، دریچه پلمپ و فشار ماه‌نشین باردیگر تنظیم شد. آرمسترانگ و آلدرین سپس چند ساعتی را به استراحت و خوردن غذا پرداختند.

خطرناک‌ترین لحظه

iss

از نظر عموم، آنچه در ادامه می‌آمد، پایان زودهنگام و ناراحت‌کننده‌ی ماجراجویی سفر به ماه بود؛ اما برای فضانوردان و خانواده‌هایشان و ناسا، بازگشت دلهره‌آورترین بخش سفر محسوب می‌شد. برای ترک ماه، مرحله‌ی صعود ماه‌نشین باید موتورهایش را روشن می‌کرد و با جداشدن از مرحله‌ی نزول و باقی‌گذاشتن آن روی سطح ماه به مدار اوج می‌گرفت. تنها مشکل این بود که مرحله‌ی صعود تنها بخش از ماه‌نشین بود که هرگز به‌طور کامل آزمایش نشده بود؛ زیرا انجام این کار تنها روی خود ماه امکان‌پذیر بود.

بنابراین، این احتمال وجود داشت که موتور دچار اشکال در عملکرد شود و در روشن‌شدن ناکام بماند. اگر چنین اتفاقی رخ می‌داد،‌ آرمسترانگ و آلدرین بدون داشتن هیچ امیدی برای نجات روی ماه گیر می‌افتادند. دولت ایالات متحده چنان از وجود این خطر آگاه بود که رئيس‌جمهور نیکسون، یک متن سخنرانی را بدان منظور آماده کرده و سرویس یادبود ویژه‌ای نیز از قبل نوشته شده بود:

سرنوشت مقدر کرده است که انسان‌هایی که در صلح برای اکتشاف به ماه رفتند، آنجا باقی بمانند و آسوده بخوابند.

درصورت وقوع بدترین سناریو ممکن، مایکل کالینز ناگزیر می‌شد با رها کردن همسفرانش، به‌تنهایی به زمین بازگردد.

Apollo 11 / آپولو 11

افسانه‌ای بعدا شایع شد که برمبنای آن، فضانوردان قرص‌های خودکشی دراختیار داشتند تا در صورت لزوم به مرگ ناشی از کمبود اکسیژن دچار نشوند. اما فضانوردان با تکذیب این داستان گفتند که به‌جای توسل به چنین قرصی، روش‌های بسیار زیادی برای مردن سریع و بدون درد داخل فضاپیما وجود داشت.

هنگام آماده‌سازی برای ترک ماه، آلدرین به‌طور تصادفی به مدارشکن قدرت برای موتور صعود آسیب رساند؛ اما با قدری ابتکار عمل توانست عملکرد این سوییچ را بازیابی کند. سرانجام در ساعت ۱۷:۵۴ به وقت گرینویچ، ایگل پس از ۲۱ ساعت و ۳۱ دقیقه اقامت روی ماه، دریای آرامش را ترک کرد.

همان‌طور که فضانوردان صعود می‌کردند، آلدرین شاهد بود که پرچم کاشته‌شده به‌دلیل نزدیکی بیش از حد به ماه‌نشین واژگون شد. برخی معتقدند که بازدیدکنندگان آتی در آینده باید پرچم را سرجایش بازگردانند؛ اما عده‌ای دیگر بر این باورند که پرچم باید در همان وضعیت باقی بماند. بااین‌حال، درواقع تابش فرابنفش خورشید از مدت‌ها پیش پرچم را به لایه‌ای نازک از نایلون سفیدشده تبدیل کرده است.

بازگشت به خانه

آنچه از ایگل باقی مانده بود، باردیگر در تاریخ ۲۱ ژوئیه در ساعت ۲۱:۳۵ به وقت گرینویچ به ماژول فرماندهی کلمبیا متصل شد. روز بعد در ساعت ۴:۵۵ به وقت گرینویچ، ماژول فرماندهی و سرویس، موتور اصلی‌اش را روشن کرد و آپولو ۱۱ را در مسیر بازگشت به زمین قرار داد. درنهایت، ماژول فرماندهی در تاریخ ۲۴ ژوئیه در اقیانوس اطلس فرود آمد و کلمبیا و سرنشینانش توسط ناو هواپیمابر یواس‌اس هورنت از آب گرفته شدند.

Apollo 11 / آپولو 11

آرمسترانگ، آلدرین و کالینز هنگام بازگشت به مریخی‌ها شباهت داشتند. نگرانی از آلودگی توسط برخی میکروب‌های ناشناخته‌ی قمری موجب شد که فضانوردان لباس محافظ مخصوصی بر تن کنند و به‌طور مستقیم از هلیکوپتر به کاروان فلزی بزرگی هدایت شوند که به‌عنوان محفظه‌ی انزوا عمل می‌کرد. درحالی که آن‌ها در قرنطینه قرار گرفتند، فضاپیما و نمونه‌هایشان به آزمایشگاه دریافت‌کننده‌ی قمری (LRL) در تگزاس منتقل شد.

قرارگیری در محفظه‌ی انزوا، احتمالا گرم‌ترین خوشامدگویی از فضانوردان قهرمان محسوب نمی‌شد؛ اما شاید برای پایان‌بخشی به چنین ماجراجویی پرافتخاری مناسب بود.

جهش بزرگ برای بشریت

Apollo 11 / آپولو 11

درنهایت ماهیت آپولو ۱۱ چه بود؟ یک ماجرایی بی‌نظیر؟ پیروزی در نبرد جنگ سرد؟ گامی بزرگ در مهندسی هوافضا؟ فصل تازه در اکتشافات و کاوش‌ها؟ نخستین گامی که مسیر را برای انتقال تمدن انسان به فضای میان‌ستاره‌ای هموار کرد؟ یا آن‌گونه که منتقدان می‌گویند صرفا حرکتی سیاسی در جنگ بین ابرقدرت‌ها و هدررفت گسترده‌ی پول و استعداد بود؟

فتح ماه احتمالا تمام موارد برشمرده و فراتر از آن‌ها است. شاید برای افراد بسیار زیادی که با هیجان قدم گذاشتن انسان روی ماه را از تلویزیون تماشا می‌کردند، دیگر هیچ‌گاه در طول عمرشان فرصت تکرار دیدن چنان تصاویری فراهم نباشد. رخدادی به این عظمت فارغ از انگیزه‌هایی که داشت، با افتخار نشان داد که نوع بشر تا چد می‌تواند شگفت‌انگیز باشد و وقتی فکر جمعی‌مان را برای پیشبرد هدفی روی هم می‌گذاریم، چه دستاوردهای بی‌نظیری می‌توانیم رقم بزنیم. در طول تاریخ دراز حیاتمان روی زمین، ماه همواره برایمان جرمی اعجاب‌انگیز و دور از دسترس در پهنه‌ی آسمان بود؛ اما پس از آن روز سرنوشت‌ساز در ۵۰ سال گذشته، ثابت کردیم که می‌توانیم جای پایمان را برای همیشه در فضای دوردست کیهان بگسترانیم.

شاید آپولو ۱۱ در بهترین حالت همچون مخلوط عجیب و غریب جنون و شجاعت در قلب انسانی  جلوه می‌کند که مصمم به مواجه با ناشناخته‌ها است تا تلاش کند، جست‌وجو کند و از پای ننشیند.



تاريخ : یک شنبه 30 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 233 234 235 236 237 ... 3356 صفحه بعد