پس از معرفی آخرین نسل از بنتلی کانتیننتال GT کوپه در سال ۲۰۱۷ و معرفی مدل کانورتیبل در سال ۲۰۱۸، بنتلی اکنون با معرفی مدل چهاردر، خانوادهی محصولات خود را تکمیل کرده است. بنتلی محصول جدید خودرو را برای آن دسته از مشتریانی معرفی کرده که بهدنبال حسی لوکستر از آئودی A8 W12 بوده و حاضر هستند برای یک خودروی لوکس سدان هزینههای هنگفتی را تقبل کنند.
بنتلی فلایینگ اسپر که اکنون وارد سومین نسل خود شده است، از نیاکان خود بلندتر است. طول این خودرو اکنون به ۵۳۰۴ میلیمتر و فاصلهی طولی بین محورهای آن با افزایش ۱۳۰ میلیمتری به ۳۱۹۵ میلیمتر رسیده است تا فضای پای بیشتری در اختیار سرنشینان عقب باشد. با وجود اینکه ظاهر کلی خودرو به مدل قبلی شباهت دارد؛ اما بنتلی عقیده دارد که خطوط عضلانی بهکاررفته در سراسر بدنه، در برجستگی ظاهر خودرو در جاده تاثیر بهسزایی دارد. میتوانیم با اطمینان بگوییم که خودروی جدید فلایینگ اسپر بنتلی تا حدود زیادی به کانتیننتال GT شباهت دارد، با این تفاوت که خودرو جدید چهار در دارد و درهای عقب برای دسترسی راحتتر به کابین لوکس، کشیدهتر شدهاند.
در قسمت جلویی، بنتلی فلایینگ اسپر از چراغهای LED ماتریکس بهره میبرد و رینگهای ۲۱ اینچی در ظاهر خودرو چشمنوازی میکنند. مولینر، رینگهای ۲۲ اینچی را هم برای این خودرو درنظر گرفته است. سقف پانورامیک غولپیکر از نکات جالب توجه خودرو است که بهصورت الکترونیکی، قسمت پنل جلویی را روی پنل پشتی بهحرکت درمیآورد. برای اولینبار در خودروی مدرن بنتلی، نماد Flying B بهصورت جمعشونده طراحی شده و از این نشان برای خوشآمدگویی به راننده در هنگام ورود بهخودرو، استفاده شده است.
بهعنوان ادای احترام به بنتلی S1 کانتیننتال فلایینگ اسپر مدل ۱۹۵۷، در جلوپنجره خودرو از پرهّهای عمودی استفاده شده است. بنتلی محصول جدید خود را با ۱۷ انتخاب رنگ متفاوت و تزئین کرومی روشن یا تیره برای قسمت زیرین جلوپنجره، عرضه خواهد کرد. چراغهای جلو در حالت استاندارد از رگههای کرومی بهره میبرند تا در هنگام روشنایی، تلالو بیشتری داشته باشند.
چراغهای عقب هم با نشان B طراحی شدهاند و نمایانگر شکل الماس نشان کانالهای سیستم تهویه در داخل کابین هستند. برای کابین خودرو، ۱۵ انتخاب رنگ متعدد برای پوشش صندلیهای موجود است و بنتلی فلایینگ اسپر از اولین پوشش سهبعدی جواهرنشان در پنل درها بهره میبرد.
روکشهای چوبی و تیره هم برای داشبورد قابل سفارش است و مشتریانی که بیشتر تمایل به شخصیسازی خودرو داشته باشند، میتوانند روکش دوگانه را سفارش بدهند. نمایشگر ۱۲.۳ اینچی برگردان در قسمت میانی داشبورد قرار گرفته؛ اما در حالت عادی، نمایشگر زیر روکش چوبی داشبورد مخفی میماند. در انتخابی دیگر، در هنگام مخفی ماندن نمایشگر، سه نشان آنالوگ کرنومتر، قطب نما و دما سنج هم روی روکش نمایشگر نصب میشوند. سیستم صوتی با ۱۰ بلندگو در حالت استاندارد، قابلیت ارتقا به سیستم صوتی حرفهای Bang & Olufsen با ۱۵۰۰ وات قدرت و ۱۶ بلندگو را دارد.
در گرانترین آپشن، سیستم صوتی Naim با توان ۲۲۰۰ وات و ۱۹ بلندگو با مبدل بِیس فعال برای صندلیهای جلو قابل سفارش خواهد بود. قلب تپندهی بنتلی فلایینگ اسپر، پیشرانهی ۶ لیتری W12 با ۶۲۶ اسببخار قدرت و ۹۰۰ نیوتنمتر گشتاور قرار گرفته که در مدل بنتایگا اسپید هم بهکار رفته بود. انتقال قدرت در این خودرو بهوسیلهی جعبهدندهی ۸ سرعتهی دوکلاچه خودکار انجام میگیرد. با وجود ابعاد بزرگ و وزن قابلتوجه ۲,۴۳۵ کیلوگرم، خودروی سدان لوکس بنتلی تنها در مدت زمان ۳.۸ ثانیه از حالت سکون بهسرعت ۹۶ کیلومتربرساعت میرسد.
سقف سرعت هم به ۳۳۳ کیلومتربرساعت میرسد که برای چنین خودروی سنگینوزنی بسیار تحسینبرانگیز است. با بهرهگیری از سیستم فرمانپذیری تمامی چرخها و تقسیم وزن بهتر، فلایینگ اسپر از سایر خودروهای بنتلی اسپرتتر است. سیستم فرمانپذیری چهار چرخ برای اولینبار در خودروهای بنتلی مورد استفاده قرار میگیرد و در سرعتهای پایین، چرخهای عقب را درخلاف جهت چرخهای جلو میچرخاند تا حس فرمانپذیری سبکتری را شاهد باشیم.
علاوهبراین، در موارد استفاده شهری و پارک خودرو در سطح شهر، این سیستم به کمک راننده خواهد آمد. توزیع انتقال قدرت ۶۰:۴۰ بین چرخهای جلو و عقب در بنتلی فلایینگ اسپر بدون تغییر باقی مانده و باتوجهبه میزان اصطکاک چرخها و شرایط جادهای، این میزان بهصورت هوشمند تغییر میکند. با بهرهگیری از ۶۰ درصد هوای بیشتر در سیستم تعلیق بادی، اکنون سواری خودرو بهبود یافته و سیستم کنترل فعال ضربهگیرها به پایداری بیشتر کمک میکند. دیسکهای ترمز ۴۲۰ میلیمتری هم بزرگتر از نسل قبلی هستند تا قدرت کافی برای متوقف کردن توان پیشرانهی ۱۲ سیلندر را داشته باشند. اولین ثبت سفارشهای برای خودروی جدید بنتلی از پاییز امسال آغاز میشود و اولین نمونهها در اوایل سال ۲۰۲۰ بهمشتریان تحویل داده میشود.
استون مارتین DB4 GT زاگاتو یکی از خودروهای مسابقهای بسیار کمیاب دهه ۶۰ میلادی محسوب میشود؛ اما عاشقان موتوراسپرت و خودروهای کلاسیک میدانند که این مدل چیزی فراتر از یک خودروی کمیاب است. با بهرهگیری از بدنهی سبکوزن آلومینیومی و پیشرانهی ۳.۷ لیتری ۶ سیلندر، DB4 GT زاگاتو بههمان اندازه که زیبا بود، سریع هم بود.
تنها ۱۹ دستگاه از این خودرو در دهه ۶۰ میلادی تولید شد؛ اما استون مارتین در جدیدترین برنامهی تولید دوبارهی خودروهای کلاسیک خود، ۱۹ نمونهی دیگر از DB4 GT زاگاتو را تولید خواهد کرد. اولین خودروی تولیدی از سری جدید DB4 GT، در مسابقهی ۲۴ ساعته لمان در تاریخ ۱۵ و ۱۶ ژوئن معرفی خواهد شد.
سری جدید خودروهای استون مارتین DB4 GT زاگاتو از همه نظر با نمونههای اصلی دهه ۶۰ همخوانی دارند. این سری خودروها در کارخانهی میراث استون مارتین در باکینگهامشایر انگلستان و از ترکیب فناوری مدرن و هنر دست ساخته میشوند. بهطور مثال، ریشه اصلی طراحی بدنه به فناوری مدرن باز میگردد؛ اما در تولید آن، از همان روش سنتی مهندسان و طراحان دهه ۶۰ میلادی استفادهشده است.
زیر پوست بدنه، شاسی لولهای سبکوزن قرارگرفته و از آنجایی که DB4 GT زاگاتو یک خودروی مسابقهای است، رولکیج سازگار با قوانین فدراسیون جهانی FIA هم در داخل کابین نصب شده است؛ اما تمامی جزئیات بهکاررفته در سری جدید خودروها همانند خودروهای اصلی نیستند.
بهطور مثال، صندلیهای چرمی از ساختار فیبرکربنی بهره میبرند. بزرگترین تغییرات زیر کاپوت خودرو صورت گرفته و اکنون پیشرانهی ۴.۷ لیتری ساختهشده بر پایهی پیشرانهی ۳.۷ لیتری اصلی، ۳۹۰ اسببخار قدرت تولید میکند. انتقال قدرت هم بهوسیلهی جعبهدندهی ۴ سرعته به چرخهای عقب انجام میگیرد.
مقالههای مرتبط:
DB4 GT زاگاتو عضو جدید از خانوادهی خودروهای کلاسیک احیاشده استون مارتین است که درکنار ۲۵ دستگاه از خودروی نمادین DB4 GT در سال ۲۰۱۶ قرار میگیرد. خودروی استون مارتین DB5 در فیلم گلدفینگر جیمزباند هم در دست تولید است و احتمالا تا اوایل سال ۲۰۲۰ بهبازار عرضه خواهد شد. این در حالی است که طبق پیشبینیهای انجامشده، اولین نمونههای استون مارتین DB4 GT زاگاتو تا اواخر سال جاری میلادی به مشتریان تحویل داده میشود؛ اما تملک یکی از خودروهای کمیاب بازتولیدشده توسط استون مارتین ارزان نخواهد بود. شرکت استون مارتین برای هرکدام از نمونههای DB4 GT زاگاتو، قیمت ۶ میلیون پوند معادل ۷.۶ میلیون دلار را درنظر گرفته است.
تنش اقتصادی چین و آمریکا مدتی است علاوهبر سیاست پا به دنیای فناوری نیز گذاشته است. کشمکشهای اقتصادی این دو کشور بهتازگی به شرکت اپل نیز راه یافته است چراکه این شرکت آیفونهای بازار آمریکا و بسیاری از کشورهای جهان را در چین تولید میکند و بسیاری از تولیدکنندگان و شریکان تجاری اپل در زمینه سختافزار در چین قرار دارند.
همین امر باعث شده تا اپل آیندهنگری کرده و اعلام کند که احتمالا بهزودی تمام خطوط تولید آیفونهایش را به سایر کشورها بهغیراز چین منتقل خواهد کرد. فاکسکان شرکت طرف قرارداد اپل اعلام کرده باتوجهبه اینکه ۲۵ درصد از خطوط تولید این شرکت خارج از چین قرار دارد، میتواند این وعده را به اپل بدهد که ازاینپس تمام آیفونهای بازار در خارج از چین تولید شوند و برای مونتاژ آیفونها دیگر نیازی به چین نباشد. فاکسکان ادعا کرده که در صورت انتقال تمام خطوط تولید و مونتاژ آیفون به کشورهای دیگر میتواند این نوید را به اپل بدهد که تبعات جنگ اقتصادی چین و آمریکا هرگز گریبانگیر این شرکت و محصولات پرطرفدارش نخواهد شد.
دراینباره یکی از مدیران فاکسکان در جلسه مشترک با سهامداران اپل اعلام کرد:
۲۵ درصد خطوط تولید فاکسکان در خارج از چین قرارگرفته و ما میتوانیم این قول را به اپل بزرگترین شریک تجاریمان بدهیم که ظرفیت کافی برای انتقال تمام خطوط مونتاژ و تولید محصولات این شرکت به خارج از چین را داریم. هرچند اپل هنوز درخواستی برای انتقال خطوط تولید نکرده اما هند یکی از گزینههای اصلی است که برای جایگزین چین با طرف قراردادمان مطرح کردهایم.
تیم کوک هفته گذشته اعلام کرده بود که اپل در تنش و جنگ اقتصادی آمریکا و چین آسیبی نخواهد دید بااینحال چین بهتازگی محدودیتهایی برای شرکتهای آمریکا ایجاد کرده و همین موضوع نگرانیهایی را برای سهامداران و مدیران اپل به وجود آورده است.
نظر شما درباره جنگ اقتصادی آمریکا و چین و درگیر شدن شرکتهای بزرگ فناوری در این تنش چیست؟ پیروز و بازنده این تنش و کشمکش کیست؟
حزن و اندوه بزرگی در پس جنایتهای وهابیان، شیعیان را فرا گرفته و خاطرهای تلخ و فراموش نشدنی بر جای گذاشته است سالیان گذشته در یک حادثه غیر قابل تصور و ناگهانی قلب شیعیان با تخریب قبرستان بقیع محل مقدس مزار چهار معصوم اهل بیت به درد آمد رویدادی غم انگیز که ضربه بزرگی برقلب شیعیان وارد کرد؛ در حالی که قبرستان بقیع برای پیامبر اکرم (ص) اهمیت خاصی داشت و هر شب به این قبرستان میرفتند و به اهل قبور آن سلام و درود میفرستادند.
۹۳ سال پیش در روز هشتم شوال سال ۱۳۴۴ هجری قمری مطابق با ۱۳۰۴ هجری شمسی وهابیان پس از محاصره مدینه اقدام به تخریب قبرستان بقیع و بقعههای آن و اماکن دیگر کردند؛ وهابیان دو بار، ابتدا در ۱۲۲۰ق که با تلاش شیعیان به نحو احسن بازسازی شد و سرانجام در ۱۳۴۴ قمری با اتکا به فتوای ۱۵ تن از مفتیان مدینه، مبنی بر ممنوعیت اجتماعیِ ساختن بنا بر روی قبور و لزوم تخریب قبور، به ویران کردن اماکن و بقعههای بقیع پرداختند.
قبرستان بقیع (بقیع الغرقد) در نزدیکی مسجد و منزل پیامبر(ص) قرار داشت و سابقه تاریخی آن به قبل از اسلام میرسد؛ مردم مدینه قبل از هجرت مسلمانان، اجساد مردگان خود را در دو گورستان بنیحرام و بنیسالم و گاهی نیز در منازل و خانههایشان دفن میکردند، ولی بعد از هجرت مسلمانان به مدینه، قبرستان بقیع رایج قبرستان مسلمانان شد.
در شوال سال ۱۳۴۳ هجری قمری، می ۱۹۲۵ میلادی وهابیان به سرکردگی عبدالعزیز بن سعود، پس از شرفای حاکم بر حجاز و اشغال مکه، به مدینه رفتند و پس از محاصره و جنگ با مدافعان شهر، آن را اشغال کردند؛ وهابیان پس از اخراج ماموران عثمانی در هشتمین روز ماه شوال اقدام به تخریب قبور ائمه بقیع و قبور دیگر مانند قبر عمو، پسر و همسران پیامبر (ص) کردند؛ قبراسعد بن زراه از انصار پیامبر(ص) اولین فردی که درقبرستان بقیع دفن شد، عثمان بن مظعون از مهاجران، حضرت عبدالله (ع) و حضرت آمنه (س) پدرو مادر رسول اکرم (ص)، عباس(ع) عموی پیامبر (ص)، حضرت ابراهیم (ع) پسر پیامبر (ص)، فاطمه بنت اسد (س) مادر امام علی (ع)، حضرت ام البنین (س) مادر حضرت ابوالفضل عباس (ع)، قبر اسماعیل فرزند امام جعفر صادق (ع) و بسیاری قبرهای دیگر کردند.
وهابیان حتی قصد داشتند گنبد و بارگاه پیامبر (ص) را نیز تخریب کنند، اما به دلیل ترس از قیام مسلمانان جهان از تعرض و تخریب مصون ماند اگر این ترس نبود حرم پیامبر اسلام (ص) پیش از دیگر بقاع مورد تعرض قرار میگرفت.
قبرستان بقیع پس از تخریب، به زمینی مسطح تبدیل شد، اما محل دقیق قبور چهار امام شیعیان امام حسن مجتبی (ع)، امام سجاد (ع)، امام باقر (ع) و امام صادق (ع)، همچنان قابل تشخیص است. تلاشهای علمای شیعه و همچنین دولت ایران برای ایجاد سایبانی بر روی قبور ائمه بقیع و همچنین ساختن دیواری در اطراف قبور، به رغم موافقت اولیه دولت عربستان سعودی، هیچگاه به نتیجه نرسید.
پیروان فرقه ضاله وهابیت علاوه بر قبور ائمه و ... که در چنین روزی تخریب کردند، تعدادی مسجد از جمله مسجد الکوثر، مسجد الجن، مسجد أبی القبیس، مسجد جبل النور، مسجد الکبش و ... را نیز به بهانههای مختلف تخریب کرده و با خاک یکسان نمودند. آنان حتی به قبر «عبدالمطلب» جد حضرت محمد مصطفی (ص) رحم نکردند.
تا قبل ازاین واقعه تلخ بر روی قبور پیشوایان و سایر بزرگان اسلام که در مدینه مدفون بودند گنبدها و بناهایی قرار داشت. ائمه بقیع در بقعه بزرگی که به طور هشت ضلعی ساخته شده بود و اندرون و گنبد آن سفیدکاری شده بود مدفون بودند. پس از تسلط وهابیان بر مدینه آنها ضمن تخریب قبور آثاری که بر روی قبور قرار داشت را نیز از بین بردند. در جریان این واقعه بارگاه امام حسن مجتبی (ع)، امام سجاد (ع)، امام محمد باقر (ع) و امام جعفر صادق (ع)نیز ویران شد.
تخریب بقیع، واکنش مردم و عالمان بسیاری را در ایران، عراق، پاکستان، شوروی سابق و... برانگیخت. دولت وقت ایران، در واکنش به تخریب اماکن مقدس مسلمانان، یک روز عزای عمومی اعلام کرد و در پی آن، به رسمیت شناختن کشور تازه تاسیس سعودی، سه سال به تعویق افتاد .
از زمانی که وهابیت توسط محمد بن عبدالوهاب تأسیس شد، تا این زمان جنایات بسیاری توسط آنها انجام پذیرفت. بسیاری از زنان و کودکان بی گناه به وضع فجیعی کشته شدند و بسیاری از مکان های مورد احترام مسلمین در این راستا تخریب شدند.
وهابیان از حدود ۲۰۰ سال پیش به وجود آمدند و بسیاری از مسایل دین اسلام را منکر شدند. به عقیده آنها هر کس که وهابی نباشد مشرک محسوب میشود و بر این اساس جان و مال و ناموسش مباح است.
وسعت تاریخ سیاسی قبرستان بقیع نشانه ای از عظمت آن است
حجت الاسلام و المسلمین حسین غفاری در گفت و گو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه وسعت تاریخ سیاسی قبرستان بقیع بیانگر عظمت جایگاه آن درطول تاریخ است ، اظهار کرد : براساس بسیاری از روایات محل دفن حضرت فاطمه زهرا (س) در قبرستان بقیع است ؛ مخفیانه دفن شدن آن حضرت (س) نشانه ای از جایگاه سیاسی قبرستان بقیع درآن زمان است ؛ تیر باران کردن پیکر مبارک امام حسن مجتبی (ع) درهنگام دفن پر حاشیه آن امام معصوم (ع) نیز از نشانه های دیگر جایگاه سیاسی این قبرستان و عظمت آن در جهان در طول تاریخ است.
نگاه سیاسی بنی امیه وبنی عباس به قبرستان بقیع
حجت الاسلام و المسلمین غفاری با اشاره به اقدام معاویه برای وسیع کردن قبرستان بقیع ، تصریح کرد: قبرعثمان بن عفان خلیفه سوم اهل سنت خارج از قبرستان بقیع بود اما معاویه برای اینکه بگوید خلیفه سوم درداخل بقیع قرار دارد اقدام به وسیع کردن قبرستان بقیع کرد این ماجرا نیز یک رویداد سیاسی و بیانگر جایگاه سیاسی قبرستان بقیع است.
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه بزرگترین آبادانی در زمان بنی عباس رخ داده است ، افزود : بنی عباس بر این باور بودند که حضرت عباس (ع) عموی پیامبر(ص) از اقوام آنها است و چون قبر حضرت عباس (ع) در قبرستان بقیع قرار داشت با تمام توان خود اقدام به آبادانی این قبرستان کردند.
جایگاه سیاسی بیت الاحزان در قبرستان بقیع
حجت الاسلام والمسلمین غفاری با اشاره به اینکه جایگاه بیت الاحزان در قبرستان بقیع دارای اهمیت بسیار است ، عنوان کرد: بیت الاحزان محل حزن و اندوه و تضرع حضرت فاطمه (س) در پیشگاه خداوند برای مصیبت های وارده بر پیامبر اکرم(ص) ، امام علی (ع) وخود آن حضرت (س) است ؛ حضرت زهرا (س) دختر پیامبر اسلام (ص) و امام اول شیعیان (ع) جایگاه مهمی در جهان اسلام دارد به همین دلیل این مکان یکی از اماکن مقدس در قبرستان بقیع است ؛ این امر با ذائقه وهابیان سازگار نبود و اقدام به تخریب آن کردند .
استقرار پایگاه وهابیت درقبرستان بقیع جایگاه سیاسی قبرستان بقیع را تایید می کند
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه در وروی قبرستان بقیع ستاد امر به معروف و نهی از منکر وهابیت مستقر است ، گفت : قبرستان بقیع نه تنها در جهان اسلام بلکه برای تمام ادایان و جهانیان دارای اهمیت و جایگاه سیاسی است ؛ وهابیان در ستاد امر به معروف و نهی از منکر اقدام به آزار و اذیت و شکنجه شیعیان می کنند تا حضور آنها در قبرستان بقیع کمرنگ تر شود ولی عاشقان اسلام بی توجه به این امر همچنان به زیارت معصومان قبرستان بقیع می روند .
تشریح اعتقادات و ظهور وهابیان در تاریخ
حجت الاسلام و المسلمین غفاری با اشاره به اینکه وهابیان گروهی ضاله و حدود سیصد سال پیش بر گرفته از اعتقادات احمد بن حنبل در تاریخ ظهور و دارای اعتقادات خاصی هستند، بیان کرد: احمد بن حنبل دو کتاب بر گرفته از کتاب های اسلامی بر اساس سلایق و اعتقادات خود نوشته است وهابیان نیز این کتاب ها را سرلوحه ی خود قرار داده اند و چند تابلوی بزرگ در قبرستان بقیع از این کتاب ها مستقر کرده اند؛ آنها دارای اعتقاداتی دور از ذهن هستند و با اسلام همخوانی ندارد .
چند نمونه از باورهای اعتقادی وهابیان
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه وهابیان توسل به پیامبر(ص) را شرک، متوسلان را مشرک و قتل آنها را حلال می دانند، گفت: وهابیان معتقدند هر قبری که از زمین بلندتر باشد و هرکسی که به پیامبر (ص) متوسل شود ، رفتن سفر به نیت زیارت اهل بیت (ع) و بردن قرآن بر سر مزار ائمه اطهار(ع) مشرک و ریختن خونش حلال است؛ این در حالی است که در سال قطحی بنا بر روایتی از پیامبر(ص) که فرمودند : هرگاه قطحی شما را فرا گرفت ؛ نماز باران بر سر مزار من به طوری که هیچ مانعی بین قبر و آسمان نباشد ، بخوانید و دعا کنید تا باران ببارد .
وی ادامه داد :در سال قطحی وهابیان برای بارش باران بنا بر سفارش پیامبر(ص) سایه بان مزار رسول اکرم (ص) و گنبد خضری را برداشتند تا فاصله ای میان مزار آن حضرت (ص) و آسمان نباشد ، نماز خواندند و دعا کردند ؛ در آن سال بیشترین باران بارید به طوری که گوسفندان از تغذیه فراوان ترکیدند.
پیامبر (ص) نقش مهمی در تثبیت جایگاه سیاسی قبرستان بقیع داشت
حجت الاسلام و المسلمین غفاری با اشاره به اینکه در حقیقت رسول اکرم (ص) به قبرستان بقیع قدرت بخشید ، اظهار کرد : تا قبل از تاسیس قبرستان بقیع ؛ مسلمانان در قبرستان های مخصوص قبایل و منازل خود مردگان خود را دفن می کردند پس از هجرت و تاسیس قبرستان بقیع تبدیل به مهم ترین قبرستان مسلمان شد ؛ یکی دیگر از دلایل جایگاه خاص این قبرستان حضور بیشترین معصوم در قبرستان بقیع است و در حقیقت پیامبر(ص) به قبرستان بقیع قدرت بخشید .
این کارشناس مذهبی افزود: تخریب مزار معصومان الهی (ع) در طول تاریخ سابقه دارد ولی به دلیل جایگاه مهم و سیاسی رسول اکرم (ع) و ترس از مسلمانان جهان خوشبختانه تا به امروز مزار آن حضرت (ص) در امینت کامل است.
بازسازی مزار اهل بیت (ع) در تاریخ اسلام
حجت الاسلام و المسلمین غفاری با اشاره به اینکه بیشترین بازسازی و آبادانی مزار ائمه اطهار (ع) بدست دیلمیان انجام شده است، گفت: در قرن دهم تا دوازدهم هجری قمری بیشترین بازسازی بدست دیلمیان و سید ابواالحسن اصفهانی و آیت الله حائری صاحب الفصول، مراجع بزرگ تقلید انجام شد؛ وهابیان به دستور کشور بریتانیا به دیل دشمنی با اصل اسلام در سال ۱۲۲۰ یا ۱۲۲۱ هجری قمری اقدام به تخریب قبور اهل بیت (ع) در قبرستان بقیع کرد؛ در حقیقت همهی فرقههای ضد دین بر اساس کشور بریتانیا تشکیل شد تا اسلام را از بین ببرند خوشبختانه تا به امروز موفق نباشید؛ امروز نیز وهابیت و داعش از محصولات کشور بریتانیا است.
هوآمی (Huami) یکی از شرکتهای زیرمجموعه شیائومی، دو مدل جدید ساعت هوشمند را رونمایی کرد؛ ساعتهای هوشمندی که برخلاف انتظارها Verge 2 و BIP 2 نیستند. این دو ساعت هوشمند جدید از حسگر الکتروکاردیوگرام (ECG) درکنار حسگر ضربان قلب اپتیکال بهره بردهاند، همان حسگری که اپل واچ ۴ به آن مجهز است.
Amazfit Smart Watch 2
اولین ساعت هوشمندی که شیائومی از آن رونمایی کرده است، اسمارت واچ ۲ (Amazfit Smart Watch 2) نام دارد. این ساعت هوشمند مشابه محصول قبلی این شرکت یعنی ورج (Amazfit Verge) است با این تفاوت که صفحهنمایش ساعت هوشمند جدید بزرگتر و واضحتر شده است. ساعت هوشمند اسمارت واچ ۲ صفحهنمایش ۱.۳۹ اینچی با کیفیت اولد و رزولوشن ۴۵۴ در ۴۵۴ پیکسل دارد درحالیکه محصول قبلی این شرکت ساعت هوشمند ورج صفحهنمایش ۱.۳۰ اینچی با وضوح تصویر ۳۶۰ در ۳۶۰ پیکسلی داشت. گوریلا گلس 3 وظیفه حفاظت از صفحهنمایش شیائومی اسمارت واچ ۲ را بر عهده دارد. از دیگر ویژگیهای ساعت هوشمند جدید شیائومی میتوان به تراشه اسنپدراگون Wear 2500، رم ۵۱۲ مگابایت و حافظه ۴ گیگابایتی اشاره کرد. این ساعت هوشمند جدیدسیستمعامل Amazfit اختصاصی دارد که با اندروید ۴.۴ و iOS 10 و بالاتر سازگار است.
باتری ۴۲۰ میلیآمپر ساعتی در حالت استفاده از سیمکارت 4G تا ۲۸ ساعت دوام داشته و یک میکروفون و یک بلندگو نیز در این ساعت وجود دارد. GPS با پشتیبانی از GLONASS و BeiDou نیز وظیفه موقعیتیابی این ساعت هوشمند را بر عهده دارد. این ساعت هوشمند به حسگر ECG نیز مجهز بوده و قادر است ۶۰ دقیقه اطلاعات ECG را ضبط و آن را بهصورت محلی ذخیره کند. قاب ساختهشده این ساعت هوشمند از جنس سرامیک زیرکونیوم و تا ۵ اتمسفر زیر آب مقاوم است و شیائومی اعلام کرده که نسخه استاندارد این محصول ۱۴۵ دلار و نسخه مجهز به حسگر ECG قیمت ۱۹۰ دلاری است. شیائومی همچنین اعلام کرده که این ساعت هوشمند نسخهای تحت عنوان Avengers Limited Edition خواهد داشت که قیمت آن ۲۱۵ دلار خواهد بود.
Amazfit Health Watch
دومین ساعت هوشمندی که توسط شیائومی رونمایی شد، Amazfit Health Watch نام دارد. این ساعت هوشمند قابی مربعی مانند Amazfit Bip داشته و صفحهنمایش رنگی آن ۱.۲۸ اینچ (۱۷۶ در ۱۷۶ پیکسل) است. باتری این ساعت هوشمند جدید ۲۰۰ میلیآمپر ساعت قدرت دارد و نباید زیاد روی دوام آن حساب باز کرد، چراکه تنها برای ۷ روز کار میکند و پس از آن به شارژر احتیاج پیدا خواهد دارد. در این محصول نیز مانند اسمارت واچ ۲ تمرکز بر حسگر ECG و حسگر ضربان قلب اپتیکال است و Health Watch نیز از هردوی این حسگرها بهره برده است.
این ساعت هوشمند سبک ۲۵ گرمی تا ۳ اتمسفر زیر آب مقاوم است و ۱۰۰ دلار قیمت دارد. این گوشی قرار است تا اواخر ماه میلادی جاری در چین عرضه شود.
امروزه با گسترش کامپیوترهای قابل حمل (پرتابل) و گوشیهای هوشمند، نیاز به تأمین قطعاتی متناسب و درخور برای این دستگاهها بهوجود آمدهاست؛ قطعاتی که با کمترین توان مصرفی کار کنند و کوچکترین ابعاد ممکن را داشته باشند. شرکتهای مختلفی در سراسر جهان دست به کار ساخت پردازندههایی برای دستگاههای پرتابل، بهویژه گوشیهای همراه هوشمند شدهاند تا همهی نیازهای پردازشی این سیستمها را با حداقل ابعاد و روی تراشهای بسیار کوچک (گاه با ابعادی کوچکتر از یک سکه) گردآوری کنند. به این تراشههای کوچک، پربازده و قابل حمل، اصطلاح پردازندهی موبایل اطلاق میشود. این پردازندهها ممکن است در لپتاپها، تبلتها، گوشیهای هوشمند و دیگر دستگاههای محاسباتی قابل حمل استفاده شوند؛ اما در این مقاله مقصود ما از پردازندهی موبایل، مدلهایی از این پردازندهها است که در گوشیهای هوشمند همراه مورد استفاده قرار میگیرد.
با پیشرفت پردازندههای موبایل و افزایش توانایی گوشیهای همراه هوشمند در اجرای وظایف سنگین محاسباتی و گرافیکی، میتوان آنها را کامپیوترهای قابل حملی دانست که قابلیت تجزیهی سیگنال صوتی و برقراری تماس تلفنی را نیز همزمان دارند. پردازندهی موبایل شامل اجزای مختلفی است که همگی در یک تراشهی کوچک قرار گرفته است. بخشهایی مثل هستههای پردازندهی مرکزی یا CPU، پردازندهی گرافیکی یا GPU، مودم، تراشهی پردازنده سیگنال تصویری (دوربین)، تراشهی پردازش عصبی، واحد امنیتی، کنترلر حافظه، واحد پردازش صوتی،وایفای، NFC، بلوتوث و... همگی در یک تراشه مستقر شده و این مجموعه با نام «سیستم روی یک تراشه» یاSOC شناخته میشود.
این مجموعه باید آمادهی اجرای محاسبات سنگین با کمترین ولتاژ مصرفی ممکن باشد. نوع و روش چینش اجزای مختلف SOC، نحوهی برقراری ارتباط میان اجزای مختلف، میزان و نوع حافظهی مشترک میان اجزا و روش دسترسی به این حافظه، نحوهی تعامل سیستمعامل با اجزای مختلف پردازندهی موبایل و معماری هستههایپردازنده همه و همه بر قدرت و سرعت اجرای وظایف در پردازندهی موبایل تاثیر دارد. بر این اساس از روی تعداد هستهها و سرعت کلاک یک پردازنده نمی توان پیشبینی چندانی در مورد سرعت بارگذاری و اجرای اپلیکیشنهای مختلف در آن در مقایسه با پردازندههای دیگر داشت. برای مثال نمیتوان یک پردازندهی ۸ هستهای را سریعتر از یک مدل ۶ هستهای دانست یا نمیتوان تصور کرد که پردازندهای با سرعت کلاک ۲.۳ گیگاهرتز در اجرای بازیهای سنگین گرافیکی بهتر از پردازندهی دیگری با سرعت کلاک ۲ گیگاهرتز عمل میکند.
پردازندهی مرکزی و هستههای آن
مقالههای مرتبط:
مهمترین جزء SOC پردازندهی مرکزی یا CPU است. این پردازنده متشکل از المانهایی با نام هسته است که بهطور مستقل یا با همراهی یکدیگر به اجرای وظایف محاسباتی سنگین و سبک میپردازند. اگر هدف، اجرای چند وظیفهی جداگانه باشد، هر کدام از هستهها قسمتی از وظایف را بر عهده میگیرد که به این حالت پردازش چند وظیفهای یا مالتی تسکینگ اطلاق میشود. اگر بنا بر اجرای وظیفهی محاسباتی سنگینی باشد، در صورت کدنویسی بهینه متناسب با پردازش چند هستهای، آن وظیفه به پارههای کوچکتر تقسیم شده و هر پاره توسط هستهای اجرا میشود. برای اجرای وظایف عادی و سبک روزمره عموما بسیاری از هستهها در وضعیت آماده به کار (Standby) میمانند و وارد فرایند پردازش نمیشوند. اکثر وظایفی که کاربران عادی از گوشی هوشمند خود انتظار اجرای آن را دارند، در این محدوده قرار میگیرد.
با وجود چند هستهی جداگانه، امکان گرفتن عکس و فیلم با کیفیت بسیار بالا و پیمایش گالری بدون توقف وجود دارد. فیلم و انیمیشن با رزولوشنهای حیرتانگیز بدون پرش و کندی به نمایش درآمده و بازیهای سنگین گرافیکی با نرخ فریم بالا و بدون لگ و تأخیر قابل اجرا است. اگرچه گاه پردازش تک هستهای نتایج بهتری به بار میآورد، اما در غالب موارد، سرعت اجرای وظایف با چند هستهی پردازشی جداگانه بیشتر است.
مقالهی مرتبط:
بنا بر آنچه گفته شد، تنها در شرایطی یک پردازندهی ۸ هستهای بهتر از مدل ۴ هستهای عمل میکند که برنامهی در حال اجرا برای بهرهگیری از مزایای پردازش چند هستهای بهینهسازی شده باشد یا کاربر در حال اجرای چند وظیفه بهطور همزمان باشد. برای مثال یکی از هستهها در حال پردازش محتوای صفحات وبی است که کاربر در حال مرور آن است و هستههای دیگر در حالت آماده به کار به سر میبرند. در این هنگام، تماس ورودی به دستگاه میرسد و هستهی دوم وارد فرایند پردازش آن تماس میشود. در این بین، هر دو وظیفه مرور وب و ادامهی تماس بدون مانع و با تقسیم وظایف میان هستهها اجرا میشود؛ اما لزوما روند اجرا همان سرعت قبلی را ندارد.
معماری هستهها
پردازندههای چند هستهای موبایل عموما ترکیبی از هستههای بزرگ و کوچک با معماری متفاوت دارند. هستههای بزرگتر قدرتمندتر و سریعتر هستند و در عین حال توان مصرفی بیشتر و دمای کاری بالاتری دارند. هستههای کوچکتر دراینمیان، بازدهی توانی بیشتری دارند؛ یعنی با کمترین توان مصرفی به اجرای وظایف معمولی نظیر مرور صفحات وب یا پخش فایلهای موسیقی و مولتی مدیا می پردازند. برای اجرای اکثر وظایف و در بیشتر مواقع، گوشیهای هوشمند از هستههای پردازندهی کوچک استفاده میکنند؛ اما در مواردی که وظیفهی در حال اجرا منابع بیشتری را از سیستم تقاضا کند، کار به هستههای بزرگتر با سطح کارایی بیشتر سپرده میشود. برای اجرای بازیها و اپلیکیشنهای گرافیکی سنگین، از ترکیب هستههای پردازندهی مرکزی و پردازندهی گرافیکی استفاده میشود تا تعادلی میان سطح عملکرد مورد نیاز و ملاحظات گرمایی سیستم نیز برقرار شود. هستههای بزرگتر را برای مدتهای خیلی طولانی نمیتوان به کار بست؛ چرا که این کار باعث ایجاد گرمای زیاد و به اصطلاح Overheat میشود و از سویی در اکثر موارد نیازی به این کار نیست.
اما چه چیزی باعث میشود که هستههای بزرگتر عملکرد بهتری نسبت به هستههای کوچکتر داشته باشند؟ پاسخ ترکیبی از نوع چینش هستهها، معماری و فناوری ساخت و سرعت کلاک است. معماریهای مدرنتر و فشردهتر سطح عملکردی بهتر دارند و از توان مصرفی پردازنده میکاهد.
معماری ARM
امروزه در ساخت بیشتر پردازندههای مدرن موبایل از معماری ARM استفاده میشود. ARM شرکتی صاحب ایده است که امتیاز معماری انحصاری خود را شامل معماری ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی تا طراحی هستههای خاص برای پردازندهها، پردازندههای گرافیکی، تراشههای پردازش تصویری و... به شرکای تجاری خود نظیر اپل، کوالکام، سامسونگ و دیگر تراشهسازان میفروشد. این شرکت درواقع مالک دارایی فکری یا IP خود است و از فروش آن منتفع میشود. تراشهسازان از این معماری برای ساخت هستههای پردازندهی موبایل انحصاری خود استفاده میکنند. کوالکام با معماری ARM تراشههای اسنپدراگون را تولید میکند و سامسونگ با همین معماری پردازندههای اگزینوس را میسازد و اپل با تکیه بر معماری ARM پردازندههای سری A بیونیک را برای استفاده در محصولات آیفون عرضه میکند. آنها هستههای ARM را با روش طراحی ویژهی خود مطابقت میدهند و با یکدیگر ترکیب میکنند و برای این کار رویکردهای متفاوتی را شامل نحوهی چینش هستهها، سرعت کلاک، نوع و میزان حافظهی در دسترس و چیدمان و فرم اتصالات داخلی اجزا در پیش میگیرند. نتیجهی تلاش آنها منجر به ایجاد توازن میان سطح عملکرد، الزامات توانی، ابعاد تراشه و هزینههای ساخت خواهد شد.
مقالهی مرتبط:
برای مثال در حال حاضر تراشهسازان برای ساخت هستههای بزرگ از معماری Cortex A75 ،Cortex A76 و Cortex A73 با سطح عملکرد بالای شرکت ARM و برای ساخت هستههای کوچکتر از معماری پربازدهی Cortex A55 و Cortex A53 استفاده میکنند. در گوشیهای ردهبالای امروزی، معمولا هسته های بزرگ و کوچکی با چینش ۴+۴ دیده میشود که درنهایت یک پردازندهی مرکزی ۸ هستهای را تشکیل میدهد. باوجوداین، برخی تراشهسازان از راهکارهای دیگر و تعداد هستههای متفاوتی در ساخت پردازندههای انحصاری خود استفاده میکنند. در بخش دیگری از این مقاله به بررسی رویکردهای متفاوت شرکتهای تراشهساز در ساخت پردازندههای موبایل خواهیم پرداخت. شرکت ARM بهتازگی و در جریان رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹، از معماری جدید Cortex A77 رونمایی کرده که در آن تعداد دستورالعمل قابل اجرا در هر سیکل کلاک پردازنده (IPC) نسبت به نسل قبل (Cortex A76) تا ۲۰ درصد بهبود یافته و از قابلیت یادگیری ماشین بهتری برخوردار است.
فناوری ساخت تراشه
تراشههای پردازندهی طراحیشده توسط شرکتهای کوالکام، سامسونگ، اپل و دیگر تراشهسازان توسط کارخانههای ریختهگر سیلیکون (فاندریز) با فناوری ساخت خاص و قواعد طراحی مرتبط با آن تولید میشود. امروزه انواع فناوریهای ساخت با اعدادی بر حسب نانومتر بیان میشوند. برای مثال فناوری ساخت ۱۴ نانومتری، ۱۰ نانومتری، ۷ نانومتری و فرایند ساخت ۵ نانومتری که بهتازگی معرفی شده است، جزو آخرین فناوریهای ساخت تراشه در جهان به شمار میرود. هرچه فناوری ساخت یک تراشهی پردازنده کوچکتر باشد، تعداد ترانزیستورهای آن تراشه در واحد سطح افزایش یافته و ابعاد تراشه کاهش مییابد. تراشههای فشردهتر و کوچکتر معمولا سریعتر و کممصرفتر از نمونههای بزرگتر هستند و برای استفاده در کاربردهای موبایل مناسبتر خواهند بود. یک پردازندهی ۱۰ نانومتری نسبت به یک مدل ۱۴ نانومتری برای استفاده در دستگاهی که تأمین انرژی آن به یک باتری محدود متکی است، گزینهی بهتری محسوب میشود؛ چرا که این دستگاه باید زیر فشار پردازش وظایف مختلف، اتصال به شبکهی اینترنت، تماشای محتوای چند رسانهای و گیمینگ ساعتها دوام آورده، گرما و حرارت کمی تولید کند.
در گذشته، نامگذاری فرایند ساخت تراشه اشاره به ابعاد خاص ترانزیستور نظیر طول گیت یا Half Pitch داشت، اما امروزه باتوجهبه رقابت تنگاتنگ کارخانههای ریختهگر سیلیکون و تراشهسازان، نامگذاریها معنای حقیقی خود را از دست داده و بیشتر بر جنبههای بازاریابی متمرکز است.
درواقع اکنون ارتباط خاصی میان نامگذاری و ابعاد ترانزیستورها وجود ندارد و نامگذاری فرایند کوچکتر لزوما بهمعنای تعداد ترانزیستورهای بیشتر در واحد سطح نیست. شرکتهای ریختهگر مختلف با با فرایندهای ساختی با نامهای گوناگون، تراشههایی با ابعاد، چگالی و کارایی ترانزیستور مختلف ارائه میدهند. فرایند ساخت ۱۰ نانومتری اینتل و ۷ نانومتری شرکتهای دیگر یا فرایند ساخت ۷ نانومتری اینتل و فرایند ۳ نانومتری دیگر تراشهسازان بهطور تقریبی قابل تطبیق است.
براساس قانون مور، فرایند ساخت تراشهها به نحوی پیشروی میکند که تعداد ترانزیستورها در یک مدار مجتمع چگال هر ۱۸ تا ۲۴ ماه دو برابر شود. این قانون برگرفته از اسناد نوشتهشده به دست گوردون مور، بنیانگذار اینتل در سال ۱۹۶۵ است.
پردازندههای گرافیکی
با پیشرفت فناوریهای گرافیکی و بهبود حیرتآور جلوههای گرافیکی بازیهای موبایل، تراشهسازان مختلف پردازندههای گرافیکی متفاوت و سریعی را توسعه میدهند. روند طراحی و ساخت پردازندههای گرافیکی موبایل نیز مشابه هستههای پردازندهی مرکزی است. این بار نیز شرکتهای صاحب ایده، معماری انحصاری خود را طراحی میکنند و آن را در اختیار شرکای تراشهساز خود قرار میدهند. تراشهسازان پردازندههای گرافیکی مورد نیاز خود را بر پایهی معماری خریداریشده تولید میکنند. پردازندهی گرافیکی Mali متعلق به ARM، آدرنو که در انحصار کوالکام است و معماری گرافیکی PowerVR از محصولات شرکت Imagination Technology از جمله معروفترین معماری پردازندههای گرافیکی محسوب میشود که تراشههای متعدد و قدرتمندی تاکنون با بهکارگیری آنها ساخته شده است.
پردازندهی گرافیکی Mali
هستههای گرافیکی Mali یک موتور پردازش سهبعدی خالص بدون کنترلر نمایشگر است که تصاویر گرافیکی را پس از رندر به حافظه ارسال کرده و اجزای دیگر SOC تصاویر دریافتی را به خروجی نمایشگر ارسال میکنند. البته ARM کنترلر نمایشگر انحصاری خود را نیز توسعه داده که امتیاز آن را بهصورت جداگانه به فروش میرساند. نمونه مشهور پردازندهی گرافیکی ARM مدل Mali G72 است که با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری تولیدشده و در پردازندههایی مثل Kirin 970 هواوی و اگزینوس 9810 سامسونگ بهکار رفته است.
نمونهی پردازنده گرافیکی دیگر بر پایهی معماری ARM مدل Mali G76 است که اجرای محاسبات گرافیکی در تراشههای پرچمدار ۲۰۱۹ مثل Kirin 980 و اگزینوس 9820 را به عهده دارد. این پردازنده ۴ تا ۲۰ هستهی سایهزن داشته و با فناوری ساخت ۸ یا ۷ نانومتری تولید میشود. هستههای سایهزن در فرکانس کاری ۷۲۰ مگاهرتز فعالیت میکنند. هر دو مدل پردازندهی گرافیکی Mali G72 و G76 از API-های ولکان ۱.۱، Open GL ES نسخهی ۳.۲ و Open CL نسخهی ۲ پشتیبانی میکند.
آخرین معماری پردازندههای گرافیکی ARM که در جریان رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹ معرفی شد، Mali G77 است که با فناوری ساخت ۷ نانومتری تولید شده، و دربرگیرنده ۷ تا ۱۶ هستهی سایهزن با فرکانس کاری ۸۵۰ مگاهرتز است. در طراحی این پردازندهی گرافیکی، از معماری جدید Vallhall استفاده شده است که شامل موتور جدید Superscalar میشود و تا ۶۰ درصد قابلیتهای یادگیری تراشه را بهبود میبخشد. بنا بهگفتهی شرکت طراح، Mali G77 تا ۳۰ درصد بهرهوری انرژی بیشتر و تا ۳۰ درصد سطح عملکرد بهتری در مقایسه با نسل قبل از آن دارد.
پردازندهی گرافیکی Adreno
آدرنو، نام پردازندهی گرافیکی اختصاصی شرکت کوالکام است که در SOCهای موبایل این شرکت با نام اسنپدراگون مورد استفاده قرار میگیرد. هستهی این برند ابتدا با نام Imageon در تصاحب شرکت ATI Technologies بود که در سال ۲۰۰۶ توسط AMD خریداری شد. AMD زیرمجموعهی Imageon را در ژانویه ۲۰۰۹ طی قراردادی به کوالکام واگذار کرد و کوالکام آن را به آدرنو تغییر نام داد که درواقع واروواژهی کلمهی رادئون است.
پردازندههای گرافیکی آدرنو 630 و 640 از جمله قدرتمندترین پردازندههای گرافیکی موبایل است که تا به امروز توسعه یافته و در گوشیهای هوشمند پرچمدار مورد استفاده قرار گرفته است. آدرنو 630 و 640 به ترتیب دارای ۵۱۲ و ۷۶۸ واحد محاسباتی ALU بوده، از حافظههای چهار کاناله LPDDR4X (مجموع پهنای باس ۶۴ بیت) با فرکانس به ترتیب ۱۸۶۶ مگاهرتز و ۲۱۳۳ مگاهرتز پشتیبانی میکند. فرکانس کلاک هستههای پردازنده در این دو مدل به ترتیب ۷۱۰ و ۵۸۵ مگاهرتز است. آدرنو 630 با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری و آدرنو 640 با فرایند ساخت ۷ نانومتری تولید میشود. هر دو مدل از API-های ولکان 1.1، Open GL ES نسخهی ۳.۲ و Open CL نسخهی ۲ پشتیبانی میکنند. توان محاسباتی پردازندهی گرافیکی آدرنو 630 و 640 در اجرای محاسبات اعشاری FP32 به ترتیب ۳۶۳ و ۴۴۹ گیگافلاپس است.
جدیدترین تراشهی گرافیکی آدرنو که توسط کوالکام در جریان رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹ معرفی شد، پردازندهی گرافیکی Adreno 680 است.این تراشه با فناوری ساخت ۷ نانومتری تولید شده و از حافظههای هشت کانالهی LPDDR4X (با مجموع پهنای باس ۱۲۸ بیت) با فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز پشتیبانی میکند و بدین ترتیب مجموع پهنای باند حافظهی گرافیکی تا دو برابر نسل قبل (آدرنو 640) افزایش یافته است. پردازندهی گرافیکی آدرنو 680 نسبت به نسل قبلی دو برابر ترانزیستور بیشتر دارد و حداکثر از دو نمایشگر 4K HDR پشتیبانی میکند. قرار است از این پردازندهی گرافیکی قدرتمند در آخرین تراشهی پردازنده کوالکام با نام اسنپدراگون 8cx استفاده شود. بنا بهگفته کوالکام، این پردازنده گرافیکی تا سهونیم برابر سریعتر از پردازندهی گرافیکی بهکاررفته در تراشهی اسنپدراگون 835 عمل میکند و نسبت به تراشهی اسنپدراگون 850 تا ۶۰ درصد بهرهوری انرژی بیشتری دارد.
پردازندهی گرافیکی PowerVR
PowerVR یکی از زیرمجموعههای شرکت Imagination Technologies است که کار خود را با ساخت راهکارهای گرافیکی برای کامپیوترهای دسکتاپ آغاز کرد. اما در خلال سالهای بعد PowerVR این کار را رها کرد و دست به طراحی تراشههای گرافیکی کممصرف برای تجهیزات پرتابل زد. معماری تراشههای گرافیکی PowerVR نیز بهمانند تراشههای Mali توسط شرکت توسعهدهندهی معماری طراحی شده است و به شرکتهای دیگری نظیر اینتل، اپل، سامسونگ و مدیاتک فروخته میشود. بسیاری از تراشههای سری A اپل، تراشههای MT6 و Hellio مدیاتک، برخی از تراشههای اینتل Atom و… میزبان پردازندههای گرافیکی PowerVR هستند.
کوالکام و پردازندههای اسنپدراگون
کوالکام یک شرکت نیمههادیساز چندملیتی است که مقر آن در آمریکا است. این شرکت علاوهبر تراشههای نیمههادی، به تولید تجهیزات ارتباطی و مخابراتی نیز میپردازد. اما ناگفته پیدا است که بیشتر منابع درآمد این شرکت از فروش تراشههای موبایل تأمین میشود. پردازندههای موبایل این شرکت با نام اسنپدراگون، مشهورترین تراشههای مورد استفاده در گوشیهای هوشمند است که سطوح عملکرد و بازدهی توانی قابلتوجهی به بار میآورد. این پردازندهها بهخوبی از پس اجرای مالتی تسکینگ برمیآیند.
کوالکام نیز بهمانند شرکتهای دیگر در تراشههای اسنپدراگون خود از هستههای پردازندهای بر پایهی معماری ARM استفاده میکند. همانطور که گفته شد، این شرکت از پردازندههای گرافیکی اختصاصی خود با نام آدرنو در تراشههای Snapdragon استفاده میکند. این پردازندههای گرافیکی که طراحی و تولید آن به دست خود کوالکام انجام میپذیرد، بهخوبی با سایر اجزای SOC تطبیق مییابد و عملکردی درخشان را درکنار سایر اعضا از خود به نمایش در میآورد. بهجز مواردی معدود، تراشههای اسنپدراگون در مقایسه با تراشههای سایر شرکتها با دمای کمتری کارکرده، بازدهی توان مطلوبی دارند. این تراشهها نسبت به پردازندههای سایر شرکتها قیمتهای بالاتری دارند.
اسنپدراگون تراشههای خود را برحسب سطح عملکرد در سریهای عددی مختلفی جای میدهد. این شرکت تاکنون تراشههای اسنپدراگون سری ۸۰۰، ۷۰۰، ۶۰۰، ۴۰۰ و ۲۰۰ را توسعه داده است. هرچه اعداد بزرگتر میشود، عموما با بهبود کارایی تراشه مواجه هستیم. تراشههای پرچمدار کوالکام که در گوشیهای پرچمدار مورد استفاده قرار میگیرند، متعلق به اسنپدراگون سری ۸۰۰ هستند. تراشههایی که در سری ۷۰۰ جای میگیرند، سطح عملکرد بسیار مطلوبی را از خود به نمایش میگذارند و گاه حتی بهتر از پرچمداران نسلهای قبلی عمل میکنند. سری ۷۰۰ تراشههای اسنپدراگون جدیدترین سری توسعهیافته توسط کوالکام است و تاکنون تعداد انگشتشماری از تراشههای ساخت این شرکت نظیر اسنپدراگون ۷۱۰ و ۷۱۲ و اخیرا اسنپدراگون ۷۳۰ وارد این ردهبندی شدهاند. پردازندههای سری ۶۰۰ بهعنوان پردازندههای میانرده در گوشیهای هوشمند میانرده موجود در بازار بهوفور یافت میشود و سطح عملکردی خوب و بدون لگ و تأخیر دارد. پردازندههای اسنپدراگون ۶۳۰ و ۶۶۰ از معروفترین تراشههای سری ۶۰۰ است. پردازندههای معمولی و پایینرده اسنپدراگون هم در سریهای ۴۰۰ و ۲۰۰ جای میگیرند.
مقالهی مرتبط:
معروفترین تراشهی پرچمدار شرکت کوالکام در حال حاضر، اسنپدراگون ۸۵۵ است. از این تراشه در گوشیهای ردهبالایی نظیر وانپلاس ۷، ذنفون ۶، اوپو رینو ۱۰ ایکس زوم، سامسونگ گلکسی فولد، الجی G8 و V50 تینکیو استفاده شده است. اسنپدراگون ۸۵۵ با فناوری ساخت ۷ نانومتری شرکت تایوانی TSMC تولید میشود و درواقع اولین تراشهی کوالکام است که در آن از فناوری ساخت یادشده استفاده شده است. کوالکام تاکنون صحبتی در مورد تعداد ترانزیستورهای بهکاررفته در این تراشه نکرده است، اما قطعا بهبود فرایند ساخت باعث قرارگیری تعداد بیشتری ترانزیستور در فضایی فشردهتر میشود. سطح مقطع تراشهی پرچمدار اسنپدراگون معادل ۷۳ میلیمتر مربع است.
کوالکام در این تراشه، هشت هستهی پردازشی از سه نوع بهکار برده است. یک هستهی Kyro 485 Gold Prime با فرکانس ۲.۸۴ گیگاهرتز و ۵۱۲ کیلوبایت کش سطح ۲ مبتنی بر معماری Cortex A76، دو هسته با سطح عملکرد بالای Kyro 485 Gold با فرکانس ۲.۴۲ گیگاهرتز و ۲۵۶ کیلوبایت کش سطح ۲ به ازای هر هسته، مبتنی بر همان معماری و بالاخره ۴ هستهی پربازدهی Kyro 485 Silver با فرکانس ۱.۸ گیگاهرتز و مبتنی بر معماری Cortex A55، مجموعهی پرقدرت پردازش این تراشه را تشکیل دادهاند. درکنار هستههای پردازندهی اصلی از پردازندهی گرافیکی سه هستهای Adreno 640 استفاده شده است که در مورد آن صحبت شد. این تراشهی گرافیکی با قابلیتهای متنوعی نظیر گیمینگ HDR (با عمق رنگ ۱۰ بیت و فضای رنگی Rec. ۲۰۲۰)، امکان بازی با خروجی ۱۲۰ فریمبرثانیه، امکان رمزگشایی سختافزاری ویدئوهای H.265 و VP9، پخش ویدئوهایی با فرمت HDR10+ و HDR10 و پشتیبانی از پخش ویدئوی واقعیت مجازی با وضوح 8K قابلیتهای تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ را کامل میکند.
مقالهی مرتبط:
تراشهی پردازش شبکهی عصبی Hexagon 690 که نسل چهارم «موتور هوش مصنوعی» تراشههای اسنپدراگون است امکان اجرای بیش از ۷ تریلیون عملیات را در هر ثانیه دارا است که در مقایسه با عدد ۲ تریلیون عملیات در هر ثانیهی تراشهی A12 بیونیک اپل به مراتب بیشتر است. یک شتابدهندهی برداری (Hexagon Vector Accelerator)، یک شتابدهندهی تانسوری جدید ( Hexagon Tensor Accelerator) و دستیار صوتی Hexagon بخشهای مختلف این موتور هوش مصنوعی را تشکیل میدهد.
مودم ارتباطی شبکهی 4G مورد استفاده در این تراشه LTEX24 کوالکام است که سرعت دانلود آن بالغ بر ۲ گیگابیت بر ثانیه و حداکثر سرعت آپلود آن ۳۱۶ مگابیت بر ثانیه است. اسنپدراگون ۸۵۵ اولین تراشهی تجاری موبایل است که با تجهیز به مودم X50 5G امکان اتصالی پرسرعت به شبکه 5G را دارد. در این حالت سرعت دانلود به ۵ گیگابیت بر ثانیه میرسد.
این تراشه از استاندارد جدید Wi-Fi 802.11ax که با عنوان وایفای ۶ شناخته میشود نیز پشتیبانی میکند. این استاندارد را میتوان یک ارتباط بیسیم پربازده در نظر گرفت که در دو باند طیفی ۲.۴ و ۵ گیگاهرتز عمل میکند. تجهیزات بیسیم تحت این استاندارد که در رویداد CES 2019 به نمایش درآمد، حداکثر سرعت ۱۱ گیگابیت بر ثانیه داشتند.
کنترلر حافظه در اسنپدراگون ۸۵۵ حداکثر از ۱۶ گیگابایت حافظهی رم هشت کانالهی LPDDR4X با فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز و با مجموع پهنای باند ۳۴.۱۳ گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند.
پردازندهی سیگنال تصویر (دوربین) اسنپدراگون ۸۵۵ با نام Spectra 380 با داشتن دو CV-ISP چهارده بیتی قابلیت پشتیبانی از دوربین واحدی با لنز ۴۸ مگاپیکسلی یا دو دوربین با لنز ۲۴ مگاپیکسلی، فیلمبرداری 4K HDR با نرخ فریم ۶۰ و با پشتیبانی از استانداردهای HDR10 ،HDR10+ و HLG را دارد. عمق رنگ ۱۰ بیتی و فضای رنگی Rec. ۲۰۲۰ در این حالت پشتیبانی میشود. این تراشه با سگمنتیشن همزمان اشیا امکان تصویربرداری پرتره حرفهای و مات کردن زمینه تصویر را فراهم میکند.
تراشهی پرچمدار کوالکام از نسخهی ۵ بلوتوث، NFC، کانالهای متعدد ماهوارهی مکانیابی، USB 3.1 نوع C و آخرین نسخهی شارژ سریع کوالکام با نام Quick Charge 4 Plus پشتیبانی میکند. بنا بهگفتهی کوالکام، با تجهیز به این استاندارد امکان شارژ دستگاه هوشمند تا ۵۰ درصد در مدت ۱۵ دقیقه وجود دارد.
تراشه اسنپدراگون ۸۵۵ در آزمونهای Geecbench در بخش پردازش تکهستهای تا ۴۵ درصد و در بخش چندهستهای تا ۲۹ درصد سریعتر از تراشهی ۱۰ نانومتری اسنپدراگون ۸۴۵ عمل میکند. اسنپدراگون ۸۵۵ بهلطف استفاده از سه کلاستر در هستههای پردازنده (چینش ۴+۳+۱) بهجای چینش مرسوم ۴+۴ و با بهکارگیری یک هستهی Prime مبتنی بر Cortex A76 با حداکثر سرعت کلاک بالاتر، سه هستهی بزرگ دیگر با اتکا بر همین معماری و همچنین تجهیز به حافظهی کش بیشتر، سطح عملکرد بسیار بهتری نسبت به اسنپدراگون ۸۴۵ دارد. از سوی دیگر پردازندهی گرافیکی آدرنو 640 نیز تا ۲۰ درصد سریعتر از آدرنو 630 عمل میکند. امتیاز Antutu گوشی Mi 9 شیائومی مجهز به اسنپدراگون ۸۵۵ معادل ۳۷۴۹۲۸ است که در مقایسه با گوشی Mi 8 با پردازندهی اسنپدراگون ۸۴۵ با امتیاز ۲۸۷۸۸۲ بسیار بهتر است. در تصویر زیر، رتبهی Antutu برخی از گوشیهای پرچمدار مجهز به این دو تراشه مقایسه شده است.
در جدول زیر مشخصات آخرین پردازندههای موبایل پرچمدار اسنپدراگون با یکدیگر مقایسه شده است.
Snapdragon 855 | Snapdragon 845 | Snapdragon 835 | |
---|---|---|---|
نوع هستههای پردازندهی مرکزی | Kryo 485 | Kryo 385 | Kryo 280 |
چینش هستهها | 1x 2.84GHz (Cortex A76)
3x 2.42GHz (Cortex A76) 4x 1.8GHz (Cortex-A55) |
4x 2.8GHz (Cortex-A75)
4x 1.7GHz (Cortex-A55) |
4x 2.45GHz (Cortex-A73)
4x 1.9GHz (Cortex-A53) |
پردازندهی گرافیکی | Adreno 640 | Adreno 630 | Adreno 540 |
تراشهی DSP | Hexagon 690 | Hexagon 685 | Hexagon 682 |
فناوری ساخت | 7nm FinFET | 10nm LPP FinFET | 10nm LPE FinFET |
دوربین | 48MP single / 24MP dual | 32MP single / 16MP dual | 32MP single / 16MP dual |
مودم | X24 LTE, 2000 Mbps download | x20 LTE, 1200 Mbps down | X16 LTE, 1000 Mbps down |
کوالکام در جریان رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹ از تراشهی اسنپدراگون جدیدی با نام 8cx رونمایی کرد که مجهز به ۴+۴ هستهی Kyro 495 و پردازندهی گرافیکی آدرنو 680 است. این تراشه از ۱۰ مگابایت حافظهی کش برخوردار بوده و از ۸ کانال حافظهی LPDDR4X با حداکثر پهنای باند ۶۸.۲۶ گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند که این میزان دو برابر پهنای باند حافظهی اسنپدراگون ۸۵۵ از همین نوع است. اسنپدراگون 8cx در سایر موارد مشابه پرچمدار نسل قبل خود است.
اپل و پردازندههای سری A
اپل هم به نوبهی خود SOC-هایی را برای استفاده در دستگاههای قابل حمل برند خود از قبیل آیفون، آیپد، آیپاد تاچ و حتی تلویزیونهای اپل طراحی کرده و ساخت این تراشهها را به شرکتهایی نظیر TSMC و سامسونگ واگذار میکند. اپل در ساخت جدیدترین پردازندههای موبایل خود از هستههای پردازندهای بر پایهی معماری ARM، پردازندهی گرافیکی با طراحی اختصاصی خود و سایر اجزای مورد نیاز استفاده میکند. معروفترین و بهروزترین پردازندههای ساخت اپل تراشههای SOC سری A این شرکت است که در اکثر محصولات اخیر این شرکت به کار میرود.
اپل A11 بیونیک یکی از جدیدترین و مشهورترین SOC-های طراحیشده توسط اپل است که با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری TSMC از سال ۲۰۱۷ تاکنون در تایوان تولید میشود. ۶ هستهی پردازندهی مرکزی این تراشه مبتنی بر معماری ۶۴ بیتی ARM بوده و در گوشیهای مشهوری نظیر آیفون ۸ و ۸ پلاس و آیفون X انجام وظایف سنگین و سبک پردازش را عهدهدار هستند. این پردازندهی ۶ هستهای از دو هستهی پردازشی با سطح عملکرد بالا با نام Monsoon برخوردار است که بهگفتهی اپل تا ۲۵ درصد سریعتر از هستههای مشابه در تراشهی A10 این شرکت است. چهار هستهی کوچکتر Mistral با بهرهوری توانی بالا این دو هسته را همراهی میکنند که میزان بهرهوری توانی آنها نسبت به هستههای مشابه تراشهی A10 تا ۷۰ درصد بالاتر است (گفتنی است از تراشهی A10 در گوشیهای هوشمندی نظیر آیفون ۷ و ۷ پلاس استفاده شده است).
مقالههای مرتبط:
حداکثر فرکانس کلاک هستههای پردازندهی A11 روی عدد ۲.۳۹ گیگاهرتز تنظیم شده است. تراشهی A11 از کنترلر سطح عملکرد جدیدی بهرهمند است که در شرایط نیاز تمام هستهها را همزمان و با حداکثر ظرفیت بهکار میگیرد؛ در طراحی تراشهی A10 چنین حالتی پیشبینی نشده بود و همین امر باعث میشود این تراشه در محاسبات سنگین چندرشتهای تا ۷۰ درصد سریعتر عمل کند. پردازندهی گرافیکی این تراشه با طراحی اختصاصی اپل سه هسته دارد که تا ۳۰ درصد بهتر از پردازندهی گرافیکی نسل قبل خود عمل میکند. اپل در پردازندههای پیشین خود بیشتر تمایل به استفاده از تراشههای گرافیکی PowerVR داشت.
در این تراشه ۴.۳ میلیارد ترانزیستور در سطحی به کوچکی ۸۷.۶۶ میلیمتر مربع گردآوری شده است که تا ۳۰ درصد ابعاد کمتری نسبت به تراشهی A10 اپل دارد. مقدار ۲ یا ۳ گیگابایت حافظهی رم از نوع LPDDR4X با طراحی پکیج روی پکیج (POP) تراشهی اصلی را همراهی میکند و این میزان حافظه میان اجزای SOC به اشتراک گذارده شده است. واحد پردازش عصبی اختصاصی این تراشه با نام «موتور عصبی» قابلیت اجرای ۶۰۰ میلیارد عملیات را در هر ثانیه دارد و در انجام کارهایی مانند تشخیص چهره، Animoji و سایر وظایف یادگیری ماشین به کار بسته میشود.
جدیدترین پردازندهی موبایل اپل تراشهی A12 بیونیک است که از سال ۲۰۱۸ تاکنون در ردهبالاترین دستگاههای قابل حمل این شرکت بهکار گرفته میشود. هستههای پردازندهی مرکزی این تراشه نیز بر پایهی معماری ۶۴ بیتی ARM طراحی و تولید شده است و کار پردازش را در گوشیهای ردهبالایی نظیر آیفون XS، آیفون XS مکس و محصول بهروز آیفون XR برعهده دارد. این تراشه نیز به ۶ هستهی پردازنده مجهز شده است که دو هستهی بزرگ Vortex با سطح کارایی بالا تا ۱۵ درصد سریعتر از هستههای مشابه در تراشهی A11 بوده و چهار هستهی کوچک پر بازدهی Tempest تا ۵۰ درصد مصرف توان کمتری نسبت به هستههای مشابه A11 دارد. سرعت کلاک هستههای این پردازنده ۲.۴۹ گیگاهرتز است. این تراشه برای اولینبار با فناوری ساخت ۷ نانومتری توسط شریک تایوانی اپل، TSMC تولید میشود.
پردازندهی گرافیکی این تراشه نیز بهطور اختصاصی توسط اپل طراحی شده است و تا ۵۰ درصد سریعتر از تراشهی گرافیکی A11 عمل میکند. تراشهی پردازندهی A12 دربرگیرندهی تراشهی شبکهی عصبی قدرتمندی است که اپل آن را «موتور عصبی نسل بعد» مینامد. این تراشه ۸ هسته دارد و قادر است ۵ میلیارد عملیات ۸ بیتی را در هر ثانیه اجرا کند. تراشهی A12 اپل دربرگیرندهی ۶.۹ میلیارد ترانزیستور است و در فضایی به مساحت ۸۳.۲۷ میلیمتر مربع جای میگیرد که ۵ درصد کوچکتر از A11 است.
سامسونگ و تراشههای اگزینوس
سامسونگ شرکتی که طراح و سازنده تراشههای گوناگون است، دستی در بازار پردازندههای موبایل نیز دارد و پردازندههای اختصاصی خود را با نام اگزینوس (Exynos) توسعه میدهد. اگزینوس SOCهایی بر پایهی معماری ARM است که سامسونگ خود طراحی و تولید تراشهی آن را (بهجای تکیه بر شرکتهای ریختهگر تراشه) برعهده دارد. از این تراشه در طیف گستردهای از گوشیهای هوشمند میانرده و ردهبالای سامسونگ استفاده میشود. سامسونگ از سال ۲۰۱۰ اقدام به طراحی و تولید این تراشهها کرده و با پیشرفت فناوری هر سال پردازندههای موبایل قویتری را معرفی و روانهی بازار کرده است. این شرکت در ساخت هستههای پردازندهی مرکزی اگزینوس همزمان از هستههای سفارشی با طراحی اختصاصی خود و همچنین هستههای دیگری با معماری ARM استفاده میکند. سامسونگ برای پردازش محتوای گرافیکی در این تراشهها بر پردازندههای گرافیکی Mali متکی است. تراشههای اگزینوس در سریهای مختلفی شامل سریهای ۲ تا ۹ جای میگیرند که با بالا رفتن شماره سریها، قدرت و کیفیت این تراشهها نیز بیشتر میشود.
مقالههای مرتبط:
یکی از جدیدترین پردازندههای موبایل ساخت سامسونگ، تراشه پرچمدار اگزینوس ۹۸۱۰ است. این تراشه که در گوشیهای پرچمدار ۲۰۱۸ نظیر گلکسی اس ۹، گلکسی اس ۹ پلاس و گلکسی نوت ۹ به کار رفته است، با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری ویژهی سامسونگ تولید میشود. در این پردازنده از ۴ هستهی بزرگ اختصاصی با نام اگزینوس M3 با فرکانس ۲.۹ گیگاهرتز و ۴ هستهی کوچک بر پایهی معماری Cortex A55 با فرکانس ۱.۹ گیگاهرتز استفاده شده است. پردازندهی گرافیکی این تراشه Mali G72 استفاده شده که سرعت کلاک آن روی عدد ۵۷۲ مگاهرتز تنظیم شده و توان محاسبات FP32 آن بالغ بر ۳۷۰ گیگافلاپس است. این پردازنده از چهار کانال حافظهی LPDDR4X با حداکثر فرکانس ۱۷۹۴ مگاهرتز و حداکثر پهنای باند ۲۸.۷ گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند. مساحت Die این تراشه ۱۱۸.۹۴ میلیمتر مربع است.
اگزینوس ۹۸۲۰ پیشرفتهترین پردازندهی موبایل سامسونگ است که در گوشیهای پرچمدار سال جاری سامسونگ نظیر گلکسی اس ۱۰ و اس ۱۰ پلاس استفاده شده است. این تراشهی قدرتمند با فناوری ساخت ۸ نانومتری سامسونگ ساخته شده و نسبت به تراشهی نسل قبل خود چگالی ترانزیستور بیشتر و بهرهوری توانی بالاتری دارد. باوجوداین، سطح مقطع Die اگزینوس ۹۸۲۰ معادل ۱۲۷ میلیمتر مربع بوده و بزرگتر از تراشهی پرچمدار نسل قبل سامسونگ است. این پردازنده ۸ هستهای قدرتمند برای اجرای بهینهی پردازشهای سنگین و مالتی تسکینگ از یک چینش هستهی ۳ کلاستری شبیه به پردازندههای اسنپدراگون ۸۵۵ کوالکام و Kirin 980 هواوی بهرهمند است. دو هستهی بسیار بزرگ این تراشه درواقع نسل چهارم هستههای پردازنده اختصاصی سامسونگ با نام اگزینوس M4 است که سرعت کلاک آن روی ۲.۳ گیگاهرتز تنظیم شده و حداکثر توان پردازشی این تراشه را به بار میآورد. درکنار هستههای اختصاصی سامسونگ، دو هستهی بزرگ با سطح عملکرد بالا مبتنی بر معماری Cortex A75 قرار گرفته که سرعت کلاک آن ۱.۹ گیگاهرتز است. ۴ هستهی کوچک از نوع Cortex A55 برای افزایش حداکثری بهرهوری انرژی به این مجموعه افزوده شده است. چنین پیکربندی هستههای پردازندهای به ابزار هوشمند زمانبندی اجرای وظیفه نیز مجهز شده که سطح عملکرد چند هستهای (مالتی تسکینگ) این پردازنده را در مقایسه با اگزینوس ۹۸۱۰ تا ۱۵ درصد بهبود میبخشد. این پردازنده در زمان اجرای وظایف سنگین تکهستهای، بهدلیل بهرهمندی از هستههای ممتاز سفارشی نسل چهارم سامسونگ با دسترسی بهینه به حافظه، تا ۲۰ درصد سریعتر از نسل قبل خود عمل میکند. بنا بهگفتهی سامسونگ تراشهی اگزینوس ۹۸۲۰ نسبت به ۹۸۱۰ تا ۴۰ درصد بهرهوری توانی بالاتری داشته و بدین ترتیب انرژی کمتری مصرف میکند.
سامسونگ در SOC اگزینوس ۹۸۲۰ واحد پردازش عصبی یا NPU قدرتمندی را برای اجرای پردازش مبتنی بر هوش مصنوعی به کار گرفته است. این واحد پردازش عصبی، پردازندهی مرکزی را قادر میسازد عملیاتهای مرتبط با هوش مصنوعی را تا ۷ برابر سریعتر از تراشه ۹۸۱۰ که فاقد این ویژگی است، به اجرا درآورد. بهبود کیفیت تصاویر گرفتهشده با دوربین، ایجاد جلوههای واقعیت افزودهی پیشرفته و دیگر قابلیتهای هوش مصنوعی بهواسطهی وجود این تراشهی پیشرفته بیش از گذشته دستیافتنی است.
مقالههای مرتبط:
سامسونگ درکنار پردازندهی اصلی این SOC، از پردازندهی گرافیکی Mali G76 استفاده میکند. بنا به گفتهی سامسونگ، پردازنده موبایل پرچمدار اگزینوس ۹۸۲۰ در پردازش محتوای گرافیکی و گیمینگ تا ۴۰ درصد سریعتر از تراشهی ۹۸۱۰ عمل میکند. از سویی، بهرهوری توانی این پردازندهی گرافیکی تا ۳۵ درصد بالاتر از Mali G72 است و این مسئله باعث کاهش چشمگیر مصرف باتری در زمان اجرای بازی یا پخش محتوای گرافیکی با وضوح بالا میشود.
پردازندهی سیگنال تصویری (ISP) پیشرفتهی این تراشه که دربرگیرنده یک حسگر مادون قرمز است، با راهکار آرایهی چندگانهی دوربین بهخوبی هماهنگ میشود و باعث بهبود کیفیت تصاویر گرفتهشده با دوربین و زوم خودکار سریعتر میشود. نمرهی DXOMark دوربین گلکسی اس ۱۰ (۱۰۹) حاکی از کیفیت بسیار بالای تصاویر گرفتهشده بهکمک این تراشهی دوربین قدرتمند است. به این موارد، امکان فیلمبرداری با رزولوشن حیرتانگیز 8K با نرخ فریم 30fps و رزولوشن 4K با خروجی ۱۵۰ فریمبرثانیه را نیز باید افزود. این پردازنده از پخش محتوای HDR با عمق رنگ ۱۰ بیت پشتیبانی میکند.
مودم تعبیهشده در تراشهی اگزینوس ۹۸۲۰ با پشتیبانی از استاندارد ارتباطی Cat.20 8CA، امکان دانلود محتوا با سرعت ۲ گیگابیت بر ثانیه را فراهم میسازد. این در حالی است که تراشهی نسل قبل اگزینوس ۹۸۱۰ به استاندارد ارتباطی Cat.18 6CA مسلح شده و سرعت دانلود آن حداکثر ۱.۲ گیگابیت بر ثانیه است.
هایسیلیکون و پردازندههای Kirin
هایسیلیکون یک شرکت چینی سازندهی نیمههادی است که بهطور کامل در مالکیت هواوی است. این شرکت پردازندههای موبایل خود را با سطوح عملکرد مختلف با نام Kirin طراحی و تولید میکند. هایسیلیکون بهعنوان بزرگترین طراح مدارهای مجتمع و تراشههای نیمههادی در کشور چین شناخته میشود. پردازندههای موبایل ردهبالای Kirin 970 و Kirin 980 و پردازندههای میانردهی Kirin 650 و Kirin 710 از جمله معروفترین تراشههای ساخت هایسیلیکون است.
پردازندهی پرچمدار ۲۰۱۷ شرکتهایسیلیکون Kirin 970 است که با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری FinFET+ شرکت تایوانی TSMC تولید میشود. هستههای پردازندهی این تراشه مبتنی بر معماری ARM بوده و شامل ۴ هستهی بزرگ Cortex A73 با سطح عملکرد بالا و فرکانس کاری ۲.۳۶ گیگاهرتز و ۴ هستهی کوچک Cortex A53 با بهره وری توانی بالا است. این پیکربندی هستهی ۴+۴ با نام معماری big.Little شناخته میشود که توسعهدهندهی آن شرکت طراح هستهها یعنی ARM است. در این معماری هستههایی بزرگ و و قدرتمند با مصرف انرژی بالا با هستههای کوچک کم مصرف ترکیب میشود و بدین ترتیب توازنی میان مصرف توان و سطح عملکرد تراشه برقرار شده و در مجموع از میزان مصرف باتری کاسته میشود.
هایسیلیکون در تولید این تراشه از پردازندهی گرافیکی Mali G72 با فرکانس کاری ۷۴۶ مگاهرتز و توان محاسباتی ۳۳۰ گیگافلاپس استفاده میکند. کنترلر حافظهی این تراشه از حافظههای چهار کانالهی LPDDR4X با مجموع پهنای باند ۲۹.۸ گیگابایت بر ثانیه پشتیبانی میکند. واحد پردازش هوش مصنوعی این تراشه طی همکاری مستقیم هایسیلیکون و شرکت Cambricon Technologies با توان اجرای ۱.۹۲ تریلیون عملیات در هر ثانیه تولید میشود.
آخرین تراشهی پرچمدار هایسیلیکون، محصول Kirin 980 است که برای اولینبار در میان پردازندههای موبایل با فناوری جدید ۷ نانومتری شرکت TSMC تولید میشود. در این تراشه از سه کلاستر متفاوت در چینش هستههای پردازنده استفاده شده است. بر این اساس ۲ هستهی Cortex A76 با فرکانس ۲.۶ گیگاهرتز، ۲ هستهی دیگر با همین معماری اما با فرکانس ۱.۹۲ گیگاهرتز و ۴ هسته با معماری Cortex A55 با فرکانس کاری ۱.۸ گیگاهرتز و بهرهوری توانی بالا مجموعهی پردازش مرکزی این تراشه را شکل داده است. هستههای Cortex A76 برای اولینبار در این پردازندهی موبایل مورد استفاده قرار گرفت و این نیز رکورد دیگری برای این تراشه به شمار میرود. این هستهها از نظر تئوری امکان دستیابی به سرعت کلاک ۳.۳ گیگاهرتز را دارا است. تقسیم هستههایی با این معماری به دو کلاستر مجزا با فرکانس متفاوت در تراشهی پرچمدار هایسیلیکون، از سویی باعث حفظ عملکرد میشود و از طرفی میزان مصرف انرژی مجموع هستهها را کاهش میدهد. با این چینش، وظایف نسبتا سنگینی که پردازش آنها به بهترین هستهها سپرده نمیشود، برای اجرا به آخرین هستههای ممکن نیز سپرده نمیشوند و گزینهای برای پردازش این وظایف با سطح عملکرد متعادل و سرعت بسیار بیشتر نسبت به هستههای کوچک در دسترس خواهد بود. بدین ترتیب سرعت اجرای اپلیکیشنها با افت محسوسی روبهرو نخواهد شد.
هایسیلیکون با تعبیهی واحد DynamIQ درکنار هستههای پردازنده، تضمین میکند که این دو کلاستر هستهی قویتر به مجرد نیاز، برای اجرای وظایف متناسب در دسترس قرار گیرند. هر یک از هستههای Cortex A76 در این پردازنده به ۵۱۲ کیلوبایت حافظه کش سطح ۲ دسترسی دارد و این میزان برای هستههای کوچک Cortex A55 به ۱۲۸ کیلوبایت تقلیل مییابد. بنا بهگفتهی هواوی، پردازندهی Kirin 980 سطح عملکردی تا ۷۵ درصد بهتر از تراشهی نسل قبل خود دارد و در عین حال میزان توان مصرفی را بهواسطهی فناوری ساخت فشردهتر ۷ نانومتری تا ۵۸ درصد کاهش میدهد.
آخرین تراشهی پرچمدار هایسیلیکون ۶.۹ میلیارد ترانزیستور را در تراشهای به مساحت ۷۴.۱۳ میلیمتر مربع جای داده است. این عدد در مقایسه با ۴.۳ میلیارد ترانزیستور جایگرفته در تراشهی A11 بیونیک و در فضای بزرگتری به مساحت ۸۷.۶۶ میلیمتر مربع، حاکی از تاثیر چشمگیر فناوری ساخت بر مشخصات و سطح عملکرد یک تراشه است.
هایسیلیکون در تراشهی Kirin 980 از پردازندهی گرافیکی Mali G76 با معماری ARM استفاده کرده است. فرکانس کاری این پردازنده ۷۲۰ مگاهرتز و توان محاسباتی آن ۴۹۸.۶ گیگافلاپس است که تا ۴۶ درصد سطح عملکرد گرافیکی این پردازنده را نسبت به Kirin 970 بهبود میبخشد. هواوی در این پردازنده از دو واحد هوش مصنوعی NPU استفاده کرده که این بار نیز با مشارکت Cambricon Technology ساخت میشود. هواوی بر این باور است که واحد پردازش عصبی دوگانه و نسبتا حجیم تراشهی پرچمدارش، سطح عملکردی تا ۱۳۶ درصد بهتر از نسل قبلی خود دارد و مصرف توان تراشه را تا ۸۸ درصد کاهش میدهد.
مدیاتک و پردازندههای Helio
مدیاتک یک شرکت توسعهدهندهی نیمههادی تایوانی است که به کار تولید تراشههایی در حوزهی ارتباطات بیسیم، تلویزیونهای با وضوح بالا، گوشیهای هوشمند، تبلتها و کامپیوترهای هیبریدی، سیستمهای مکانیابی و محصولات چند رسانهای مصرفی میپردازد.
مقالهی مرتبط:
مدیاتک بهترین پردازندههای موبایل خود را با عناوین سری پرچمدار Helio X، سری میانردهی Helio P و سری پایینردهی Helio A تولید و روانهی بازار گوشیهای هوشمند میکند. با وجود آنکه در محصولات نام آشنا و قدرتمند این روزهای بازار گوشیهای همراه از تراشههای مدیاتک کمتر استفاده میشود، این شرکت همچنان نقش مهمی در بازار تراشههای موبایل ایفا میکند. بنا به آمار در دسترس فقط در سال ۲۰۱۸ یک و نیم میلیارد دستگاه هوشمند پرتابل مجهز به تراشههای مختلف مدیاتک روانهی بازار شده و در سهماهه سوم سال ۲۰۱۷ سهم این شرکت از بازار گوشیهای هوشمند بالغ بر ۱۴ درصد بوده است. پردازندههای موبایل پرچمدار این شرکت از سری Helio X نیز در برخی دستگاههای همراه هوشمند مورد استفاده قرار گرفته است. پردازندههای موبایل مدیاتک عموما محصولاتی چند هستهای بر پایهی معماری ARM است.پیشرفتهترین تراشهی موبایل مدیاتک پردازندهی ۱۰ هستهای Helio X30 است که با فناوری ساخت ۱۰ نانومتری تولید میشود. این پردازنده مجهز به ۲ هستهی Cortex A73 با فرکانس ۲.۵ گیگاهرتز، ۴ هستهی Cortex A53 با فرکانس ۲.۲ گیگاهرتز و سرانجام ۴ هستهی Cortex A53 با فرکانس متعادلتر ۱.۹ گیگاهرتز است. پردازندهی گرافیکی این تراشه محصول 7XTP-MT4 شرکت PowerVR با فرکانس کاری ۸۰۰ مگاهرتز است. این تراشه در سهماههی دوم سال ۲۰۱۷ معرفی شد.
مدیاتک میگوید تراشه پرچمدار Helio X30 با چینش هستههای پردازندهاش در ۳ کلاستر، سطح عملکردی تا ۳۰ درصد بهتر از تراشهی ۲۰ نانومتری Helio X20 دارد و تا ۵۰ درصد انرژی کمتری مصرف میکند. X30 در گوشی هوشمند Meizu Pro 7 بهکار رفته است.
تراشهی Helio X30 در مقایسه با پرچمداران جدید شرکتهای سامسونگ، کوالکام و هواوی حرف چندانی برای گفتن ندارد. این تراشه حداکثر سطح عملکردی در حد و اندازهی محصول ۱۰ نانومتری اسنپدراگون ۸۳۵ دارد. در مقایسه این دو محصول، تراشهی مدیاتک از برخی جهات نظیر سرعت کلاک و تعداد هستههای پردازندهی مرکزی بهتر از پردازندهی کوالکام عمل میکند، اما از نظر پردازش محتوای گرافیکی از محصول شرکت آمریکایی عقب میماند.
مقایسه بهترین پردازندههای موبایل شرکتهای مختلف
مقالههای مرتبط:
در پایان این مقاله میخواهیم مقایسهای میان پردازندههای موبایل پرچمدار ساختهشده توسط تراشهسازان مختلف داشته باشیم. از مجموع آنچه گفته شد، برمیآید که تراشههای مختلف بهدلیل تفاوت در معماری هستهها، پیکربندی هستهها، فناوری ساخت، نوع پردازندههای گرافیکی، نوع و سرعت حافظهی قابل پشتیبانی، نحوهی برقرای ارتباطات داخلی در تراشه و بسیاری پارامترهای دیگر با هم تفاوتها یا شباهتهایی دارند و بنابراین نمیتوان بهراحتی این پردازندهها را از نظر سطح عملکرد و سرعت اجرای وظایف رتبهبندی کرد. امروزه با وجود نرمافزارهای بنچمارکقدرتمندی نظیر Antutu و Geecbench میتوان از جهات گوناگون، پردازندههای تراشهسازان مختلف را با یکدیگر مقایسه کرد. وبسایت فناوری Techcenturion با درنظرگرفتن نتایج این بنچمارکها و نیز با لحاظ کردن سطوح عملکرد پردازندههای موبایل مختلف در دنیای واقعی و گیمینگ، این تراشهها را رتبهبندی کرده است که در انتها به ذکر رتبهبندی پردازندههای پرچمدار از نگاه این سایت بسنده خواهیم کرد.
رتبه | نام پردازنده | شرکت سازنده | گوشی هوشمند میزبان | نمرهی اکتسابی |
---|---|---|---|---|
1 | A12 Bionic | اپل | Iphone XS Max | 146 |
2 | Snapdragon 855 | کوالکام | Samsung Galaxy S10 (US) | 144 |
3 | Exynos 9820 | سامسونگ | Samsung Galaxy S10 (Global) | 140 |
4 | Kirin 980 | هایسیلیکون | Huawei Mate 20 Pro | 137 |
5 | Apple A11 Bionic | اپل | iPhone X | 130 |
6 | Snapdragon 845 | کوالکام | OnePlus 6T | 127 |
7 | Exynos 9810 | سامسونگ | Samsung Galaxy Note 9 | 125 |
8 | Snapdragon 730G | کوالکام | - | 124 |
9 | Snapdragon 730 | کوالکام | - | 123 |
10 | Kirin 970 | هایسیلیکون | Huawei Mate 10 Pro | 121 |
عرضهی گوشیهای هوشمند و تاشدنی گلکسی فولد سامسونگ (Samsung Galaxy Fold) تجربهی چندان خوشایندی را رقم نزد. اما شرکت کرهای همچنان مشغول کار روی ایدههایی است که همگی بهنوعی از نمایشگرهای انعطافپذیر بهره میبرند. جدیدترین پتنت منتشرشدهی آنها مربوطبه گوشی هوشمندی با اندازهای معمولی (اما کمی ضخیم) است که با کشیدن به سمت بالا، اندازهی طولیاش افزایش مییابد. این افزایش طول بهخاطر بازشدننمایشگر غلتان آن است که در پایین گوشی دور خودش لوله میشود.
مستندات کاملی دربارهی گلکسی فولد (Galaxy Fold) وجود دارد؛ اما شاید لولادار بودن و تاشوندگی نمایشگرها، چیزی نباشد که به درد گوشیهای هوشمند آینده با نمایشگرهای بزرگ بخورد. شاید قابلیتی مانند آنچه در «گلکسی رول» سامسونگ (Galaxy Roll) به چشم می خورد، بیشتر به کار تولیدکنندگان بیاید (گلکسی رول نام رسمی این پتنت نیست؛ این نامی است که نویسندهی مقالهی اصلی در TechRadar روی آن گذاشته است).
پتنت جدید سامسونگ (Samsung) یک نمایشگر رولشدنی عمودی است که پس از غلتیدن دور خود، داخل بدنهی گوشی قرار میگیرد. سامسونگ در تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۱۸ این اختراع را ثبت کرده است؛ یعنی خیلی پیش از آنکه ماجراهای گلکسی فولد پیش بیاید. این خبر امروز در اینترنت منتشر شد.
در پروندهی این پتنت آمده است که این ایده «مربوطبه یک دستگاه الکترونیکی دارای نمایشگر انعطافپذیر با فضای نمایشگر قابل توسعه است.» نمایشگر مزبور در این پرونده، نمایشگری انعطافپذیر توصیف شده است که «بهگونهای روی یک نوار لغزنده نصب شده که حداقل یک بخش از آن در معرض دید باشد و بتوان مساحت نمایشگر را باتوجهبه طول نوار افزایش داد یا آن را به روشی مشابه با توسعهی آن، دوباره داخل غلاف داخلیاش جمع کرد».
تصویری که در ادامه آمده و برگرفته از پروندهی پتنت سامسونگ است، جزئیات را دقیقتر نشان میدهد.
وسیلهای که در بالا ترسیم شده است، دستگاهی را نشان میدهد که نمایشگر انعطافپذیر آن روی یک غلتک قرار دارد و اندازهی آن بهصورت عمودی تغییر میکند و بزرگتر میشود. چنین ویژگی این امکان را به کاربر میدهد که اندازهی نمایشگر را تنظیم کند. برخلاف گوشی گلکسی فولد (که پس از باز شدن، مثل یک نمایشگر سنتی در تبلتهای معمولی دیده میشود)، نسبت تصویری این پتنت در ابتدا مانند یک نمایشگر کوچک و نسبتا ضخیم است و پس از باز شدن، بسیار شبیه نسبت ۲۱ به ۹ در سونی اکسپریا 1 (Sony Xperia 1) است. این نمایشگر را هم بهصورت دستی و هم بهصورت خودکار میتوان باز کرد و در حین باز کردن، لبههای گوشی ثابت باقی میماند. گوشی رولشدنی شکل عجیبی دارد که عجیب بودن آن، به خاطر مکانیسمی است که برای پنهان کردن نمایشگر در آن به کار گرفته شده است.
هنوز کسی نمیداند چنین ایدهای در واقعیت چه شکلی به خود خواهد گرفت. هنوز مشخص نیست که چطور میشود آن را در دست نگه داشت یا داخل جیب گذاشت. مسئلهی گردوخاک و سایر ذرات موجود در هوا که روی عملکرد گوشی تاثیر میگذارد هم باید حل شود. برخی میگویند این ایده، صرفا یک پروندهی ثبت اختراع است و بسیاری از ایدههای اینچنینی هیچوقت راهی به بازار پیدا نمیکنند؛ به هر حال، طرح یادشده ارزش بررسی را دارد؛ چرا که گویا به این زودیها قرار نیست ایدهی گوشیهای تاشونده کنار گذاشته شود.
طبق گزارشها جدید، بهنظر میرسد که هواوی بسیار زودتر از آنچه تصور میکردیم، از اندروید دست کشیده است. طبق خبری که مؤسسه Rosenblatt Securities منتشر کرده، هواوی بهزودی یک میلیون گوشی را با سیستمعامل اختصاصی خود روانهی بازار خواهد کرد؛ سیستمعاملی که تحتنام هانگمنگ شناخته میشود.
هماکنون دستگاههایی که از این سیستمعامل بهره میبرند، برای آزمایشهای اولیه آماده شدهاند؛ اما هنوز مشخص نیست که آیا این محصولات در مرحلهی توسعه قرار دارند یا برای عرضه در بازار آماده هستنند. طبق این گزارش، سیستمعامل مورداستفاده در گوشیهای هواوی با تمامی برنامههای اندرویدی سازگاری دارد و درراستای صیانت بهتر از دادههای خصوصی کاربران از امکانات امنیتی قویتری بهره میبرد.
پیشتر نیز مدیر بخش تجارت مشتریان هواوی از انتشار قریبالوقوع هانگمنگ خبر داده بود. طبق گفتهی وی، این سیستمعامل یا در پاییز سال جاری برای انتشار آماده خواهد شد یا اینکه در بدترینحالت، تابستان آینده دردسترس قرار خواهد گرفت. همچنین او از فراگیربودنِ سیستمعامل هواوی خبر داد؛ بدینترتیب، هانگمنگ نهتنها روی موبایل، بلکه روی رایانه، تبلت، تلویزیون هوشمند، خودرو و دستگاههای پوشیدنی اجرا خواهد شد.
اگرچه ایالات متحده آمریکا بهمدت ۹۰ روز تحریمهای نرمافزاری و سختافزاری شرکتهای آمریکایی علیه گوگل را بهتعویق انداخته است؛ اما هواوی تصمیم گرفته که فارغ از نتیجهی فرجامخواهیها، روند توسعه سیستمعامل اختصاصی خود را تسریع کند؛ خبری که قطعاً برای شرکتهای بزرگی چون گوگل نیز پیامدهای منفی بسیاری ازجمله چندشاخهشدن اندروید در پی خواهد داشت.
طبق گفته وبسایت هواوی سنترال که اخبار و مقالات مربوطبه محصولات هواوی را پوشش میدهد، این شرکت هماکنون نام تجاری هانگمنگ را در کشورهایی نظیر کانادا، کرهجنوبی، مکزیک و قارهی اروپا ثبت کرده است.
با تمامی این تفاصیل، بسیاریاز اهالی رسانه و فناوری باور دارند که نام هانگمنگ چندان برای توصیف یک سیستمعامل که قصد فعالیت در خارجاز خاک چین را دارد، مناسب نیست. حال باید منتظر ماند و دید که آیا هواوی نام دیگری را برای سیستمعامل اختصاصی خود درنظر دارد یا خیر.
در ماههای اخیر سامسونگ موفق شده فروش خوبی را با گوشیهای میانردهی سریهای گلکسی A و گلکسی M تجربه کند و درحال افزودن محصولات جدیدی به چنین ردههایی است. گلکسی M40 تازهترین عضو گوشیهای میانردهی سامسونگ محسوب میشود که بهتازگی توسط این شرکت معرفی شده است.
نمایشگر Infinity-O موجب شده است تا گلکسی M40 ظاهری متفاوت نسبت به سایر میانردههای بازار داشته باشد. نمایشگر دستگاه از پنل ۶.۳ اینچی PLS با رزولوشن +FHD بهره میبرد که در لبهی بالایی سمت چپ آن، حفرهای در نمایشگر برای دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی قرار گرفته است. همچنین حذف بلندگوی مکالمه از لبهی بالایی دستگاه موجب شده است تا وظیفهی انتقال صدا در تماسها به عهدهی نمایشگر دستگاه باشد. سامسونگ چیپ اسنپدراگون ۶۷۵ را برای تأمین قدرت پردازشی دستگاه در نظر گرفته است که درکنار آن، ۶ گیگابایت حافظهی رم و ۱۲۸ گیگابایت حافظهی داخلی قابل ارتقاء با کارت حافظه میکرواسدی تا ۵۱۲ گیگابایت وجود دارد.
در پشت دستگاه شاهد دوربین سهگانه با لنز ۳۲ مگاپیکسلی اصلی و ۸ مگاپیکسلی فوق عریض هستیم که توسط یک لنز ۵ مگاپیکسلی عمقسنج همراهی میشوند. گلکسی M40 میتواند ویدیوهایی با رزولوشن 4K ثبت کند و از قابلیت سوپر اسلوموشن تا نرخ ۲۴۰ فریمبرثانیه نیز پشتیبانی میکند. حسگر اثر انگشت معمولی و فلش LED نیز در پشت دستگاه دیده میشوند.
عضو جدید خانوادهی کهکشانیها از باتری ۳۵۰۰ میلیآمپرساعت بهره میگیرد که از شارژر ۱۵ واتی نوع USB-C نیز پشتیبانی میکند. این دستگاه همراهبا سیستمعامل پیشفرض اندروید ۹ و رابط کاربری سامسونگ OneUI عرضه میشود. از دیگر مشخصات آن میتوان به پشتیبانی از سیستم صوتی دالبی اتموس، NFC و بلوتوث نسخهی ۵ اشاره کرد. متاسفانه جک ۳.۵ میلیمتری هدفون در گلکسی M40 وجود ندارد.
مشخصات این دستگاه کاملا مشابه با گلکسی A60 است که توسط سامسونگ در بازار چین معرفی شده است؛ اما به نظر میرسد سامسونگ قصد دارد این محصول را در قالب گلکسی M40 به بازارهای جهانی معرفی کند. گوشی مذکور در دو رنگ آبی نیمهشب و آبی دریایی با قیمت پایهی ۲۸۸ دلار عرضه خواهد شد. تاکنون جزئیات فروش برای بازار هند منتشر شده است و وضیت عرضهی محصول در سایر کشورها مشخص نیست.
اپل و گوگل در ماههای اخیر در رویدادهای متفاوتی از قابلیتهای نسخههای آتی سیستمعامل خود رونمایی کردند. گوگل در رویداد I/O و اپل در WWDC به کاربران و کارشناسان نشان دادند که چه مواردی در نسخههای بعدیاندروید و iOS وجود خواهند داشت. اهمیت و جذابیت قابلیتهای جدید سیستمهای عامل موبایلی، بهقدری بالا است که حتی کاربران سیستمهای عامل رقیب، اخبار یکدیگر را دنبال میکنند.
مقالههای مرتبط:
در سالهای گذشته، اپل همیشه تنها به معرفی قابلیتی شبیه به قابلیتهای موجود اندروید بسنده میکرد. درواقع اکثرا تصور میشد که آنها یک کپی از قابلیتهای اندروید را با فاصلهی قابلتوجه در سیستمعامل خود معرفی میکنند. در چند وقت اخیر، این رویکرد تغییر کرده و میتوان بسیاری از قابلیتهای جدید نرمافزاری را پیش از اندروید، در iOS مشاهده کرد. در رویداد سال ۲۰۱۹ اپل شاهد افزودنیهای ریز و درشتی از سوی کوپرتینوییها بودیم که حتی حس حسادت را در برخی از طرفداران متعصب اندروید برانگیخت. در ادامهی این مطلب زومیت به ۲۵ قابلیت جدید در iOS 13 میپردازیم که احتمالا اندرویدیها هم به آنها علاقهمند باشند.
ورود با حساب کاربری اپل
یکی از جذابترین قابلیتهای معرفیشده در کنفرانس امسال توسعهدهندههای اپل، Sign in with Apple بود که برای توسعهدهندهها و سازندههای سرویس معرفی شد. فرایند مذکور به قابلیت ورود با گوگل شباهت دارد. به بیان دیگر کاربر برای ورود به حسابها نیاز به ساختن حساب کاربری جدید نخواهد داشت. اپل در توسعهی فرایند، حریم خصوصی را در اولویت اول قرار داد.
روش استفاده از قابلیت ورود با اپل، با حداکثر سادگی برای کاربران iOS عرضه میشود. آنها دیگر میتوانند تنها با فشار دادن یک دکمه و استفاده از حسگرهای تشخیص چهره یا اثر انگشت، به هر اپلیکیشنی وارد شوند. در این فرایند، نیازی به وارد کردن آدرس ایمیل از سوی کاربر نیز نخواهد بود.
اپل برای توسعهدهندههایی که نیاز به ایمیل کاربران داشته باشند هم راهکاری دارد. در این راهکار، کاربرد در فرایند ثبتنام در هر اپلیکیشن انتخاب میکند که آیا ایمیل اصلی به اشتراک گذاشته شود یا خیر. در صورت انتخاب گزینهی خیر، آدرسی منحصربهفرد برای او ایجاد میشود و همهی ایمیلهای مرتبط از اپلیکیشن مورد نظر، به آدرس ایمیل اصلی هدایت خواهد شد. درنتیجهی چنین فرایندی، هر اپلیکیشن یک آدرس مجزا از کاربر خواهد داشت. درنهایت اپلیکیشنها نمیتوانند با اشتراک آدرس ایمیلها، فعالیتهای کاربر را ردگیری کنند.
حالت تاریک خودکار
در iOS 13 شاهد یک حالت تاریک کامل خواهیم بود. چنین قابلیتی در اندروید Q هم عرضه میشود، اما اپل قابلیت انتخاب حالت خودکار را نیز به کاربر میدهد. گزینههای Dark Mode در نسخهی جدید شامل زمانبندی غروب تا طلوع یا زمانبندی انتخابی کاربر میشوند. بهعنوان مثال کاربر میتواند دورهی زمانی ۱۰ شب تا ۷ صبح را برای حالت تاریک انتخاب کند و سیستمعامل، بهصورت خودکار آن را اجرا خواهد کرد.
شارژ بهینهی باتری
در نسخهی جدید سیستمعامل موبایل اپل، شاهد امکاناتی برای حفظ بهرهوری و طول عمر باتری دستگاه خواهیم بود. از قابلیتهای آن میتوان به ممانعت از شارژ بودن کامل گوشی برای مدت طولانی اشاره کرد (چنین وضعیتی عموما به کاهش عمر باتری منجر میشود). وقتی قابلیت مذکور توسط کاربر روشن شود، دستگاه تا ۸۰ درصد شارژ شده و حتی در صورت متصل بودن به شارژر نیز متوقف میشود. سیستمعامل باتوجهبه رفتار قبلی کاربر، ۲۰ درصد باقیمانده را کمی قبل از قطع شدن دستگاه از شارژر و شروع به کار، پر میکند.
قابلیتهای نقشه: Favorites و Look Around
اپلیکشن اپل مپس عموما کاربرد زیادی برای کاربران iOS و اندروید نداشته است. در نسخهی جدید، اپل قصد دارد علاوهبر اضافه کردن جزئیات بیشتر به نقشهها (که از آمریکا شروع میشود)، قابلیتهای دیگری هم به اپلیکیشن نقشهی خود اضافه کند. اولین قابلیت، دسترسی آسان به مکانهای منتخب است که به آسانی و با بالا کشیدن منو انجام میشود.
گوگل مپس تلاش زیادی انجام میدهد تا کاربران به اکتشاف موقعیتها و مکانهای اطراف خود تشویق شوند. در اپلیکیشن گوگل، مکانهای ستارهدار یا محبوب در منوی کناری دیده نمیشوند. اپل در رویکردی متفاوت، دسترسی به مکانهای محبوب، فهرستها و جستوجوهای اخیر را تسهیل میکند. احتمالا برخی کاربران علاقهمند به سرعت بیشتر، رویکرد اپل را بپسندند.
قابلیت جدید دیگر در اپل مپس، شباهت زیادی به نمای خیابان گوگل داشته و Look Around نام دارد. در قابلیت جدید، تصاویر زنده و اطلاعات نقشه به شیوهای بسیار جذاب ارائه میشوند. در نسخهی جدید، نهتنها میتوان خیابان را با جلوهای نزدیک به واقعیت مشاهده کرد، بلکه مکانهای دلخواهی کاربر نیز با آیکنهایی جذاب در همان نمای خیابان دیده میشوند (در تصویر زیر به آیکنهای بنفش و زرد در سمت چپ توجه کنید).
نمای خیابانی در اپل مپس را میتوان به دو حالت مشاهده کرد. یا نقشهی نمای بالا را بهصورت لایهای روی خیابان دید یا اینکه نمای خیابان را بهصورت پنجرهای کوچک در بالای نمای نقشه مشاهده کرد. قابلیت اپل مپس بسیار جذاب به نظر میرسد و حس واقعیتری از مسیریابی به کاربر خواهد داد. احتمالا کاربران اندروید هم برای عرضهی چنین قابلیتی در نسخههای بعدی سیستمعامل لحظهشماری میکنند.
پیدا کردن دستگاه در حالت آفلاین
قابلیت پیدا کردن دستگاههای اندرویدی از مدتها پیش ارائه میشد. البته اگر این دستگاهها خاموش یا آفلاین شوند، تنها میتوان آخرین موقعیت آنلاین بودن آنها را مشاهده کرد. جدیدترین قابلیت کوپرتینوییها در بخش Find My Phone، امکان ردگیری دستگاه در حالت آفلاین را نیز میدهد. روش کار به این صورت است که آیفون یاآیپد خاموششده مانند یک دستگاه بلوتوثی هنوز به اتصال ادامه میدهد. درنتیجه موقعیت دستگاه به روشی امن و رمزنگاریشده به دیگر دستگاههای اپلی نزدیک، ارسال میشود. این روند با دستگاههای مجاور دیگر ادامه پیدا میکند تا درنهایت به مالک دستگاه برسد.
اسکرینشات کامل از صفحه
برندهای متنوع اندروید، قابلیت عکسبرداری از کل صفحه را از سالها پیش در گوشیهای خود عرضه کردهاند. البته گوگل هیچگاه این قابلیت را در نسخههای اصلی اندروید ارائه نکرد و شاید بالاخره از سال آینده روند خود را تغییر دهد. درمقابل اپل تصمیم گرفت تا همین قابلیت را به روشی بهتر ارائه کند. از این به بعد، دستگاههای مجهز به iOS و iPadOS به حالت تمامصفحه برای اسکرینشات مجهز خواهند بود. با قابلیت جدید، کاربر با فشار دادن یک دکمه، تصویری از کل صفحه (وبسایت، سند متنی یا تصویری، یادداشت بلند، اپلیکیشن با اسکرول عمودی و غیره) خواهد داشت.
یادآور جدید
سرویسهای یادآور از قدیم در سیستمعامل اندروید عرضه شدهاند. منتهی خدماتی که به کاربر ارائه میشود، عموما بهخاطر تعدد یا مشکلات طراحی، آنچنان جذاب نبودهاند. بهعنوان مثال کاربران اندرویدی با تعداد زیادی انتخاب از گوگل کیپ گرفته تا تقویم و گوگل اسیستنت و اپلیکیشن جدید Tasks روبهرو هستند. درمقابل، اپلیکیشن Reminders اپل قرار دارد که تفاوتهایی جدی بین دو سیستمعامل را نشان میدهد. در نسخهی جدید iOS شاهد قابلیتهای بیشتر و طراحیهای بهینهتری در اپلیکیشن یادآور خواهیم بود که فاصلهی اندروید و iOS را بیشتر خواهد کرد.
در اپلیکیشن جدید اپل شاهد فهرستهای هوشمند هستیم که کارهای روز جاری، روزهای آتی و زمانبندیهای برچسبگذاریشده را به شیوهای کاربردی نشان میدهند. بهعلاوه یک سیستم دستهبندی هم ارائه میشود که زمان و موقعیت را تشخیص میدهد (مثلا یادداشتی که مرتبط با یک فعالیت تکراری در یک روز خاص از هفته در یک مکان مشخص باشد). قابلیت جدید دیگر اپلیکیشن یادآور در نوارابزار تخصیص زمان، موقعیت، برچسبگذاری یا اضافه کردن فایل دیده میشود.
اپلیکیشن یادآور اپل در نسخهی جدید، هماهنگی بهینهتری با سرویسهای دیگر خواهد داشت. بهعنوان مثال میتوان فهرستهای وظایف را با یادآورها ترکیب کرد یا با اضافه کردن فردی به یک یادداشت، در مواقع ارتباط پیامکی یا تماسی با او، پیامی مبنی بر یادداشت مورد نظر دریافت کرد. حتی سیری هم در یادآورها هوشمندتر میشود و در زمان چت کردن با فردی دیگر دربارهی یک وظیفهی خاص، پیشنهاد تنظیم یادآور را ارائه میکند. چنین هماهنگیهایی میتواند منجر به ابزاری با تمامی قابلیتهای ابزارهای کاربردی گوگل شود.
ویرایش حرفهای ویدئو
اپل در کنفرانس WWDC اشارهی کمی به قابلیت جدید ویرایش ویدئو داشت، اما چیزی از اهمیت آن کاسته نمیشود. تصور کنید بتوان تصویری را در گوشی هوشمند ویرایش کرد و پس از پیادهسازی تمامی تغییرات، همهی آنها را به حالت اول بازگرداند. اپل در نسخهی جدید سیستمعامل، چنین قابلیتی را برای ویدئوها ارائه میکند. بهبیاندیگر کاربر میتواند انواع ویرایشها از بریدن و چرخاندن و جابهجا کردن تا اعمال فیلترها را انجام دهد و درنهایت حتی پس از ذخیره کردن ویدئو، آن را به حالت اول بازگرداند.
کتابخانهی هوشمندتر تصاویر
کاربران اندروید عموما از گالریهای پیش فرض یا گوگل فوتوز راضی هستند، اما قابلیتهای جدید اپل در اپلیکیشن Photos شاید حسادت آنها را برانگیزد. گالری جدید اپل، تصاویر تکراری، اسکرینشات، عکسهای رسید یا موارد مشابه را بهراحتی پاک میکند و تنها مهمترین عکسها را به کاربر نشان میدهد. بهعلاوه حالت نمایش ماهانه با نمایش مهمترین تصاویر هر روز بهخصوص نیز در اپلیکیشن جدید ارائه میشود.
قابلیت جذاب و مهم دیگر اپل در گالری تصاویر، نمایش بهینهی سالانه است. تصاویر مهم از سالهای گذشته بهگونهای انتخاب میشوند که شبیه به فعالیت و وضعیت کنونی کاربر باشند. بهعنوان مثال اگر زمان تولد فردی باشد، همهی تصاویر بندانگشتی حالت نمایش سالانه، روی عکسهای تولد متمرکز میشوند و بهراحتی میتوان از بین آنها انتخاب کرد.
تغییر حالت به نماهای روزانه، ماهانه و سالانه در اپلیکیشن جدید گالری اپل بهراحتی انجام میشود. کاربر میتواند بدون گم کردن موقعیت قبلی، بهراحتی در میان نماها جابهجا شود و همچنین برچسبگذاری هم راحتتر انجام خواهد شد.
جلوه نورپردازی پرتره برای دوربین
قابلیت اصلاح تصاویر پس از ثبت در همهی پلتفرمها عرضه میشود. منتهی توانایی مشاهدهی تأثیر فیلترها بهصورت زنده، همیشه قابلیتی جذاب بوده است. با چنین قابلیتی کادربندی هم آسانتر انجام میشود. جلوه نورپردازی پرتره در حالت زندهی iOS 13 به کاربر امکان میدهد تا قاب مورد نظر برای تصویربرداری از سوژه را بهتر انتخاب کند. حتی میتوان گزینههای جلوه را تغییر داد و مثلا نور را جابهجا کرده و نزدیک و دور کرد.
بهبود مرورگر و تنظیمات وبسایتها
سافاری در iOS 13 بهبودهای جزئی فراوانی خواهد داشت که شاید کاربران اندروید و کروم حسرت آنها را داشته باشند. در نسخهی جدید، قابلیت خواندن، نمایش حالت دسکتاپ یا موبایل و مسدودسازی برخی محتواها را میتوان برای هر وبسایت بهصورت جداگانه تنظیم کرد. بهعلاوه منوی پاپآپی وجود خواهد داشت که پیش از بارگذاری تصاویر، از کاربر دربارهی تغییر ابعاد و بهینهسازی حجم آنها سؤال میپرسد.
از قابلیتهای مفید و جدید دیگر در سافاری، میتوان به پیشنهاد صفحات وبسایتها در سیری اشاره کرد. در نسخهی جدید، پس از نوشتن نام یک وبسایت یا سرویس توسط کاربر، صفحات پرکاربرد و پربازدید وبسایت مقصد، پیشنهاد میشود. سافاری قابلیت نشانهگذاری چندتب هم در نسخهی جدید ارائه خواهد کرد. این قابلیت شبیه به گروهبندی تبها در کروم خواهد بود. کاربر ابتدا تبهای مورد نظر را باز میکند، با استفاده از دکمهی نشانهگذاری همهی آنها را بوکمارک کرده و درنهایت میبندد. با مراجعه به نشانهی مورد نظر گروه تبها، میتوان همهی آنها را بهصورت همزمان باز کرد. قابلیت مذکور برای شرایط کاری متفاوت، مثلا کاری یا تفریحی مفید خواهد بود.
دسترسی محدود به موقعیت مکانی
گوگل در اندروید Q از تنظیمات جدیدی برای به اشتراکگذاری موقعیت مکانی رونمایی کرد. در تنظیمات جدید کاربران میتوانند دسترسی اپلیکیشنها به موقعیت مکانی را تنها در زمان استفاده تأیید کنند. iOS 13 یک مرحله پیشرفتهتر شده است. کاربر در نسخهی جدید میتواند دسترسی به موقعیت مکانی را تنها یک مرتبه به اپلیکیشن بدهد. درنتیجه برای دسترسیهای بعدی هم، باید از کاربر سؤال پرسیده شود. چنین قابلیتی برای کار با اپلیکیشنهایی مفید خواهد بود که تنها یک بار و برای تنظیم کلی محتوا نیاز به موقعیت مکانی کاربر دارند.
محدودیتهای ترکیبی استفاده از اپلیکیشنها
اپل قابلیت Screen Time دارد که شبیه به Digital Wellbeing اندروید عمل میکند. در iOS 13 بهروزرسانیهای جذابی برای این بخش عرضه خواهد شد. بهعنوان مثال میتوان به زمان یک دقیقهای برای استفاده از اپلیکیشن در حال اجرا اشاره کرد که برای پایان دادن به کارهای جاری مفید خواهد بود. بهعلاوه میتوان محدودیتهای ارتباطی برای فرزندان تعیین کرد تا تنها با مخاطبان مشخصی در زمانهای مشخص تماس داشته باشند.
قابلیت کاربردی جدید اسکرین تایم در ترکیب محدودیت اپلیکیشنها دیده میشود. در نسخهی جدید، کاربر میتواند چند اپلیکیشن را از دستههای گوناگون (مثلا بازی، شبکههای اجتماعی، کاربردی و غیره) انتخاب کرده و محدودیت زمانی استفاده را بهصورت مجموع روی آنها فعال کند. با استفاده از این قابلیت، میتوان محدودیت را بهصورت کاربردیتر در اپلیکیشنهای پراستفاده پیادهسازی کرد.
اشتراکگذاری هاتاسپات
برخی اوقات پیش میآید که در جمعی دوستانه یا خانوادگی، تنها یک نفر به اینترنت داده دسترسی داشته باشد. در این مواقع همه از او درخواست میکنند که اینترنت را بهصورت هاتاسپات به اشتراک بگذارد. در چنین موقعیتی باید رمز عبور هاتاسپات را با همهی افراد به اشتراک گذاشت. اپل در iOS 13 قابلیت Family Sharing را اضافه کرد تا افراد تنها با داشتن حساب iCloud، بهسرعت به هاتاسپات یکدیگر متصل شوند. درنتیجه نیازی به راهاندازی و وارد کردن رمز عبور برای شبکهی وایفای جدید نخواهد بود.
نمایش شعر موسیقیها
اپل چندی پیش شازم را خریداری کرد و دیگر زمان استفاده از برخی قابلیتهای خرید جدید، رسیده بود. در نسخهی جدید iOS، همزمان با پخش موسیقی در اپلیکیشن اپل موزیک، شعر ترانه نیز بهصورت زنده نمایش داده میشود. کاربر حتی میتواند بخشی از شعر را لمس کند تا ترانه از آن قسمت پخش شود. این قابلیتها قطعا برای کاربران سرویسهای دیگر هم جذاب خواهد بود و شاید بهزودی شاهد ارائهی آنها در اسپاتیفای، یوتیوب موزیک یا سرویسهای دیگر هم باشیم.
جابهجایی بین شبکههای وایفای از مرکز کنترل
کاربران اندروید (تا پیش از نسخهی پای) میتوانستند از بخش تنظیمات سریع دستگاه هوشمند، بین شبکههای وایفای جابهجا شوند. اپل در حرکتی برعکس گوگل، قابلیت جابهجایی را در نسخهی جدید سیستمعامل موبایلی خود عرضه میکند. از این به بعد کاربران iOS میتوانند از کنترل سنتر گوشی، شبکههای وایفای یا دستگاههای خروجی بلوتوث را تغییر دهند.
کنترل پیشرفته با صدا
گوگل در رویداد I/O تمرکز زیادی روی قابلیتهای دسترسیپذیری اندروید داشت که شامل اسیستنت، تشخیص صدای بهبودیافته و قابلیتهای دیگر میشد. درمقابل، اپل یک قابلیت جدید ارائه کرد که شاید برای اندرویدیها هم جذاب باشد. کنترل صدا با اعداد، در iOS 13 عرضه خواهد شد و برای افراد با محدودیتهای دسترسی مفید است. برای استفاده از قابلیت جدید کاربر باید دستور صوتی Show Numbers را به دستگاه اعلام کند تا صفحهنمایش با اعداد، دستهبندی شود. سپس میتوان با دستورها بعدی هر بخش را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرد تا دستورها دقیقتری اجرا شوند.
میانبرهای سیری
سیری و اسیستنت شباهتهای زیادی دارند و هردو بهعنوان دستیارهای هوشمند صوتی، کاربردهای مفیدی ارائه میکنند. البته سیری قابلیتی بهنام Shortcuts دارد که کاربران اندروید را هم به خود جذب میکند. در این قابلیت میتوان میانبرهایی را به اپلیکیشنهای دیگر متصل کرد تا در زمان اجرای دستورهای تکراری روزانه، صرفهجویی شود. در نسخهی جدیدی iOS، میانبرها بهبود پیدا خواهند کرد و حتی براساس رفتار و عادتهای کاربر، الگوهای تکراری خودکارسازی وظایف به او پیشنهاد میشود. چنین ادغام و هماهنگی با اپلیکیشنهای دیگر، قابلیتی است که شاید همهی کاربران اندروید انتظار آن را بکشند.
اشتراک موسیقی
اپل بهخاطر اکوسیستمی که در میان کاربران ایجاد کرد، توانایی پیادهسازی قابلیتهای عمومی بیشتری نسبت به اندروید دارد. درواقع چنین قابلیتهایی برای اجرا در گوشیهای اندرویدی با سرعت و هماهنگی پایینتر و پیچیدگی بالاتری انجام میشوند. در iOS 13 باز هم شاهد بهرهگیری اپل از اکوسیستم کاربران خواهیم بود. کاربران اپل در نسخهی جدید سیستمعامل میتوانند موسیقی یا فایل صوتی درحال پخش را با ایرپاد فرد دیگر به اشتراک بگذارند. برای این کار نیاز به اتصال دستگاه یا حتی متوقف کردن موسیقی نخواهد بود.
اشتراک با هومپاد
اشتراک موسیقی با هومپاد نیز مانند اشتراک با ایرپاد دیگر در نسخهی جدید iOS ارائه خواهد شد. کاربران میتوانند تنها با نزدیک شدن به ایرپاد، فایل موسیقی، پادکست و حتی تماسهای خود را به گجت هومپاد انتقال دهند و در زمان ترک محل، بهراحتی اتصال را قطع کنند.
قابلیتهای جدید در iPadOS
گوگل تقریبا از ایدهی پیادهسازی اندروید مخصوص تبلتها ناامید شده است. درمقابل، اپل قرار دارد که با تمرکز زیاد روی تبلتها فعالیت میکند. در رویداد WWDC امسال، تبلت کوپرتینوییها سیستمعامل اختصاصی خود را دریافت کرد و از iOS جدا شد. درمقابل سیستمعامل جدید اپل برای آیپد، نمونهی اندرویدی وجود ندارد و نمیتوان مقایسهی کاملی انجام داد؛ اما بههرحال بررسی قابلیتهای جدید کوپرتینوییها خالی از لطف نیست.
سیستمعامل جدید iPadOS دو روش جدید برای مولتیتسکینگ دارد. روش اول بهنام Slide Over معرفی شد که یک اپلیکیشن را بهصورت لایهای روی دیگری در بالا و سمت راست تبلت نشان میدهد. روش دیگر Split View نام دارد که انواع امکانات همچون دو پنجره از یک اپلیکیشن، کشیدن و رها کردن بین پنجرهها، کشیدن برای ایجاد پنجرهی جدید و فضاهای جداگانه برای هر پنجره را به کاربر ارائه میکند. کاربر حتی میتواند بخشهای متنوع از یک اپلیکیشن درحال اجرا را مشاهده کند یا میز کاری از همهی فضاهای باز داشته باشد تا بین آنها جابهجا شود. چنین قابلیتهایی، استفاده از آیپد را به کامپیوترهای دسکتاپ نزدیک میکند و هنوز هیچیک از سیستمهای عامل اندروید یا کروم، این قابلیتها را ندارند.
از امکانات دیگر iPadOS میتوان به ژستهای حرکتی برای انتخاب متن، کپی، چسباندن و لغو فعالیتها اشاره کرد. بهعلاوه یک صفحهکلید شناور در نسخهی جدید وجود دارد که در همهی بخشهای صفحه قابل جابهجایی است. نمای ستونی در اپلیکیشن Files نیز برای مرور بهینه، نمایش بندانگشتی، اجرای سریع عملکردها و بررسی متادیتا در همهی حالات، عرضه میشود. درنهایت میتوان آیپد را بهعنوان نمایشگر دوم برای مک بهصورت سیمی یا بیسیم هم استفاده کرد که قابلیتهایی همچون ورودی لمسی را نیز به آن اضافه میکند.
اپل در رویداد امسال WWDC، قابلیتهای جدیدی را در سرویسهای دیگر خود معرفی کرد که بررسی آنها خالی از لطف نیست؛ قابلیتهایی که عضویت در اکوسیستم کوپرتینوییها را در دستگاههای هوشمند متنوع همچونخودرو، خانهی هوشمند، تلویزیون و ساعت هوشمند جذاب میکند.
پیشنهادهای سیری در CarPlay
گوگل برای خودروهای هوشمند سیستمعامل Android Auto را ارائه میکند و امسال طراحی جدیدی از صفحهی خانهی آن منتشر کرد. اپل نیز در CarPlay طراحی جدیدی پیادهسازی کرد و از آن مهمتر، پیشنهادهای سیری را به سرویس خودرویی خود افزود. از میان آنها میتوان به دستورهای پرکاربردی همچون باز کردن در گاراژ در نزدیکی خانه یا مشاهدهی قرار ملاقاتهای بعدی در زمان ترک خانه اشاره کرد.
قابلیتهای جدید HomeKit
اپل در رویداد توسعهدهندهها از قابلیتهای جدیدی در خانوادهی HomeKit رونمایی کرد که مختص دوربینهای نظارتی و روترها ارائه شدند. اولین قابلیت به کاربر امکان میدهد تا برای هر دستگاه دیوار آتشین تنظیم کند تا درصورت نفوذ به هر دستگاه هوشمند خانگی، دیگران آلوده نشوند. قابلیت دوم، مشاهده و تحلیلی ویدئوهای ضبطشده از دوربینهای نظارتی را در آیپد، اپل تیوی یا هومپاد موجود در خانه میدهد. ویدئوها پس از مشاهده بهصورت کاملا رمزنگاریشده در آیکلاود هم ذخیره میشوند. درنتیجه، تنها کاربر میتواند ویدئوها را تماشا کند. نه شرکت سازندهی دوربین و نه اپل، هیچ دسترسی به فایلهای ویدئویی نخواهند داشت.
قابلیت چندکاربره در tvOS
اپل در سیستمعامل تلویزیونی خود به قابلیتی اشاره کرد که برای انواع کاربران جذاب خواهد بود. از این به بعد، کاربران tvOS میتوانند چند حساب کاربری را در تلویزیون تنظیم کنند که پروفایل شخصیتر و پیشنهاد محتوای متفاوتی نسبت به یکدیگر خواهند داشت. البته در اندروید همچنین قابلیتی وجود دارد، اما پیچیدگی پیادهسازی بهحدی بالا است که اکثر کاربران زحمت آن را به خود نمیدهند.
قابلیتهای جدید watchOS
سیستمعامل اختصاصی اپل برای ساعتهای هوشمند، زمین رقابت دیگری است که کوپرتینوییها را برتر از گوگل نشان میدهد. آنها بهصورت منظم سیستمعامل خود را بهبود میدهند و میتوان ادعا کرد که گوگل را پشت سر گذاشتهاند. در نسخهی جدید سیستمعامل اپل شاهد امکاناتی همچون تنظیمات ردگیری عادات ماهانهی زنان، اپلیکیشن اندازهگیری نویز محیط برای تشخیص محیطهای پرسروصدا و روندهای فعالیت اشاره کرد. قابلیت جدید watchOS به کاربر امکان میدهد تا عملکرد ورزشی خود را در ۹۰ روز گذشته مشاهده، و با عملکرد سالانهی خود مقایسه کند. با چنین رویکردی میتوان پیشرفت یا ضعف عملکردی را تشخیص داد.
درنهایت با نگاهی به پیشرفتها و بهبودهای اپل در سیستمهای عامل، به قدرت این شرکت بهعنوان یک شرکت نرمافزاری پی میبریم. با نگاهی دقیق به بهینهسازیهایی که در نسخهی جدید iOS عرضه خواهند شد، میتوان ادعا کرد که گوگل در برخی زمینهها از رقیب دیرینهی خود شکست میخورد. ازطرفی اندروید، پایگاه کاربران بزرگتری دارد و قطعا قابلیتهایی را باتوجهبه بازخوردهای آنها ارائه میکند که شاید طرفداران اپل حسرت آنها را داشته باشند. بههرحال جنگ سیستمهای عامل موبایلی و طرفداران آنها، همیشه ادامه خواهد داشت.
.: Weblog Themes By Pichak :.