گوگل کروم، ماه آوریل امسال از حالت تاریک در مرورگر نسخهی ۷۴ اندروید خود رونمایی کرده بود؛ حالتی که بسیاری از کاربران از آن اطلاعی نداشتند اما با انتشار نسخهی ۷۵ این مرورگر، حالت تاریک سرانجام در تنظیمات مرورگر قابلدسترس شد تا همه کاربران بتوانند بهسادگی این حالت را فعال کرده و از آن استفاده کنند. نکته جالبتوجه درباره حالت تاریک در این نسخه، قابلیت خودکار آن است. زمانیکه حالت (Battery Saver) در گوشی کاربر فعال باشد، گوگل کروم بهصورت خودکار وارد حالت تاریک خواهد شد (که البته میتوانید در زمان دلخواه این قابلیت را بهصورت دستی نیز فعال یا غیرفعال کنید).
کروم یکی از مشکلات حالت تاریک، یعنی خواندن نوشتهها روی تبها با پسزمینهی تاریک را حل کرده است و اکنون در نسخه ۷۵ میتوان نوشتههای روی تبهای جدید را با رنگ سفید و با وضوح و شفافیت بیشتری خواند.
اما حالت تاریک تنها تغییر چشمگیر کروم در نسخه ۷۵ اندروید نیست. این مرورگر در این نسخه به یک تولیدکننده رمز (password generator) نیز مجهز شده است. هماکنون با لمس محل ورود پسورد در یک سایت، نوار جدیدی در زیر قسمت مذکور ظاهر میشود و در آن میتوانید تمام پسوردهای ذخیرهشده برای آن سایت را مشاهده کنید. درکنار این کلید، قابلیت جدیدی به نام Suggest strong password هم اضافه شده که با لمس آن، کروم پسورد جدید و پیچیده مناسبی را پیشنهاد میکند که برای حفظ امنیت شما برای ورود به سایت مدنظرتان مناسب است.
ازجمله تغییرات جدید گوگل کروم ۷۵ میتوان به تغییر در منوی share اشاره کرد که با اعمال سطح دوم Web Share API ممکن شده است. پیشازاین در کروم اندروید میتوانستید متن و آدرسها را به اشتراک بگذارید اما اکنون هر نوع فایلی در این بخش قابل بهاشتراکگذاری است.
نسخهی جدید از کروم برای گوشی هوشمند اندرویدی تا چند هفتهی دیگر قابل دسترس خواهد بود.
پنلهای خورشیدی فناوری بسیاری مهمی در عرصهی منابع انرژی آینده بهشمار میآیند؛ اما همواره یک نقص آزاردهنده درمورد آنها وجود داشته است: بازدهی کم. حال بعد از گذشت ۴۰ سال بهنظر میرسد دانشمندان علت یکی از موانع اسرارآمیز موجود بر سر راه افزایش بازدهی این محصولات را یافتهاند.
مطالعهای که بهتازگی انجام شده، یک نقص ساختاری را در سیلیکون مورداستفاده در تولید سلولهای خورشیدی کشف کرده است که پیش از این، دانشمندان اطلاعی از آن اطلاعی نداشتند. این نقیصه میتواند مسئول افت دو درصدی بازدهی در سلول خورشیدی طی اولین ساعات قرارگیری در معرض نور خورشید باشد؛ عاملی که با نام افت عملکرد ناشی از نور (LID) شناخته میشود.
در نگاه اول، این میزان افت ۲ درصدی ممکن است چندان زیاد به نظر نرسد، اما اگر حجم بالای سیستمهای نصبشده در کل جهان را درنظر بگیریم، همین افت ناچیز بهمعنای اتلاف چندین گیگاووات انرژی خواهد بود؛ افتی که نهایتا باید ازطریق سوزاندن منابع غیرتجدیدپذیری نظیر نفت و گاز جبران شود.
مقالههای مرتبط:
درحقیقت باید گفت همین انرژی ازدسترفته ناشیاز افت توان اندک درنیروگاههای فتوولتائیک سراسر جهان حتی از مجموع انرژی تولیدشده در ۱۵ واحد نیروگاه هستهای درحال کار در بریتانیا نیز بیشتر است. این کشف جدید میتواند به دانشمندان کمک کند چارهای برای این نقیصه بیندیشند. تونی پیکر از دانشگاه منچستر در انگلستان میگوید:
بنابر دلایل زیستمحیطی و اقتصادی، افت بازدهی پنلهای خورشیدی، موضوع بسیاری از پژوهشهایعلمی و مهندسی در طول ۴ دههی اخیر بوده است. بااینحال، با وجود تمرکز درخورتوجه دانشمندان این صنعت، این مسئله تابهامروز دربرابر کشف راهحل مقاومت نشان داده بود. برای یافتن آنچه که ۲۷۰ مقالهی پژوهشی پیشین هرگز تولنسته بودند پاسخی برای آن بیابند، مطالعهی اخیر تکنیک نوری خاصی را با نام «اسپکتروسکوپی گذرای لایه عمیق» (DLTS) بهکار گرفت تا ضعف موجود در سیلیکون را شناسایی کند.
نتیجهی حاصل از مطالعه چنین است: همزمان با تغییر بار الکتریکی درون سلولهای خورشیدی در اثر نور خورشید، جریان حرکت الکترونها با یک تله مواجه میشود و این بهنوبهی خود باعث کاهش توان الکتریکی قابلتولید میشود. همچنین پژوهشگران دریافتند که این اثر تا زمانیکه پنل درمعرض حرارت قرار نگیرد، پنهان خواهد ماند.لیم کرو از دانشگاه منچستر میگوید:
ما وجود این نقیصه را به اثبات رساندیم، حالا تنها به یک راهحل مهندسی برای رفع آن نیاز داریم.
پژوهشگران متوجه شدند که سیلیکونهای باکیفیتتر از حاملهای بار الکتریکی (یعنی الکترونهای حامل انرژی فوتونها) از طول عمر بیشتری برخوردار هستند. این موضوع خود مؤید این مطلب است که تلههای یادشده خود با افت بازدهی در ارتباط هستند. نکتهی جالبتر اینکه گویا حرارتدادن به سیلیکون در تاریکی (با هدف ازبینبردن حفرهها در سیلیکون)، میتواند روند افت توان در سلول را معکوس کند.
همزمان با موفقیتهای تازه در آزمایشگاهها، فعالیتها درزمینهی افزایش بازدهی پنلهای خورشیدی همچنان ادامه دارد. دراین میان، الگوبرداری از طبیعت نیز میتواند رهنمودهای خوبی برای تسریع این جریان در پی داشته باشد. حال که معمای افت عملکرد بر اثر نور حل شده است، زمان آن رسیده که مزارع خورشیدی در جهان نیز از دستاوردهای این پیشرفت بهرهمند شوند. پیکر میافزاید:
افت دو درصدی در بازدهی ممکن است معضل چندان مهمی به نظر نرسد؛ اما وقتی این واقعیت را درنظر آوریم که این پنلهای خورشیدی امروزه چه درصد درخورتوجه و روبهرشدی از انرژی موردنیاز جهان را تأمین میکنند، خواهیم دید که با چه تلفات بزرگی در ظرفیت تولید برق جهان مواجه هستیم.
مارک رویس، مدیرعامل جنرال موتورز پلتفرم جدید الکتریکی این شرکت را برای نسل بعدی خودروها، خودروهای الکتریکی، ایمنی هوشمند، امکانات اطلاعاتی و ارتباطی و تکامل قابلیتهای سیستم کمکراننده سوپرکروز معرفی کرد.
همانطور که وسایل نقلیه و صنعت خودروسازی طی پنج تا ۱۰ سال آینده تکامل مییابند، پیشرفت بیشتری لازم است تا اطمینان حاصل شود که امکاناتی مانند سیستمهای محرکه برقی، قابلیت سوپرکروز و سیستمهای پیشرفته ایمنی میتوانند همگی به یکدیگر متصل شوند.
پلتفرم جدید جنرال موتورز که در سدان کادیلاک CT5 مدل ۲۰۲۰ استفاده میشود، اواخر امسال تولید و تا سال ۲۰۲۳ روی اکثر خودروهای جنرال موتورز به کار برده میشود. فناوری پلتفرم جدید سیستم الکتریکی را قادر میسازد تا بتواند توان پردازش دادهها را تا ۴/۵ ترابایت در ساعت افزایش دهد و توانایی آن را نسبت به پلتفرم الکتریکی فعلی این شرکت، پنج برابر افزایش میدهد. گفته میشود که این پلتفرم جدید در آینده روی شورولت کوروت ۲۰۲۰ موتورمیانی هم استفاده خواهد شد.
با افزایش ظرفیت بهروزرسانیهای نرمافزاری بیسیم ازطریق تلفنهای هوشمند، این سیستم باعث ارتقای عملکرد در طول عمر وسیله نقلیه میشود. معماری جدید همچنین بهلطف اتصالات اترنت بین ۱۰۰ مگابیتبرثانیه تا ۱ گیگابیتبرثانیه و ۱۰ گیگابیتبرثانیه، ارتباطات سریعتری را درون خودرو و منابع خارجی فراهم میکند.
مقالههای مرتبط:
مارک رویس گفت:
نقش نرمافزار و اهمیت آن برای خودروهای ما، هماکنون و طی سالهای آینده، حیاتی است. پلتفرم دیجیتال جدید ما و نسخههای بعدیاش، تمام نوآوریهای آینده را در طیف گستردهای از پیشرفتهای فناوری مانندخودروی الکتریکی و فناوری خودرو خودران گسترش میدهند.
امنیت سایبری یکی دیگر از ستونهای کلیدی پلتفرم جدید جنرال موتورز به شمار میرود. DNA این سیستم شامل ویژگیهای محافظتی اضافی در سطح سختافزار و نرمافزار است که پیشبینی شرکت را در این زمینه منعکس میکند. جنرال موتورز یکی از اولین خودروسازانی بود که سازمان جامع جهانی برای امنیت سایبری ایجاد کرد؛ تیمی از کارشناسان شرکت که در زمینه حفاظت دربرابر خطر احتمالی دسترسی غیرمجاز به وسایل نقلیه و دادههای مشتریان متمرکز بود. بیش از ۳۰۰ متخصص روی پلتفرم دیجیتال جنرال موتورز کار میکنند و امنیت سایبری بخش بزرگی از آن است. از جمله شرکای مشاور جنرال موتورز در این پروژه میتوان به بوئینگ و برخی پیمانکاران نظامی ایالات متحده اشاره کرد.
جنرال موتورز سالها پیش برنامهای در زمینه افشای آسیبپذیری امنیتی برای ارتباط بیشتر با جامعه تحقیقاتی به اجرا گذاشت. هماکنون این برنامه تکامل یافته است تا تبدیل به برنامه رسمی «bug bounty» شود که همچنان برای تقویت تلاشهای امنیت سایبری جنرال موتورز ادامه مییابد. جنرال موتورز همچنین هدایت مرکز تجزیه و تحلیل و اشتراکگذاری اطلاعات خودرو (Auto-ISAC) را بر عهده دارد؛ انجمنی متشکل از شرکای خصوصی و دولتی آمریکا که اطلاعات مربوطبه خطرات امنیت سایبری را برای صنعت خودرو تجزیه و تحلیل میکند.
روز گذشته با برگزاری رویداد EA Play 2019، اکنون عاشقان بازیهای ویدیویی برای آغاز بزرگترین رویداد صنعت بازیهای ویدیویی در شهر لس آنجلس ایالات متحده لحظهشماری میکنند. به همین مناسبت و باتوجهبه نیاز پوشش گستردهی تمام جوانب نمایشگاه E3 2019، زومجی مانند سالهای گذشته پوششی جامع را از اخبار، کنفرانسهای خبری و حواشی E3 2019 آغاز کرده است و میتوانید هماکنون با ورود به سایت زومجی بهآسانی به مطالب متنوعی از اخبار گرفته تا انتظاراتمان برای رونمایی از بازیهای مختلف و تحلیل هر یک از کنفرانسها دسترسی پیدا کنید.
شما میتوانید همه تریلرهای مراسم E3 2019 را در کانال زومجی در آپارات گیم دنبال کنید. زومجی امسال درکنار پوشش خبری گسترده، با همکاری آپارات گیم قصد دارد تا سه کنفرانس مطبوعاتی مایکروسافت، بتسدا و یوبیسافت را بهصورت پوشش زنده ویدیویی پخش کند:
پوشش زنده ویدیویی زومجی از
کنفرانس مایکروسافت
دوشنبه ۲۰ خرداد ساعت ۰۰:۳۰ دقیقه بامداد به وقت ایران
با غیبت سونی در نمایشگاه E3 2019، کنفرانس مطبوعاتی مایکروسافت آغازی بر مهمترین رویداد صنعت بازیهای ویدیویی در سال ۲۰۱۹ خواهد بود. طبق گفته آرون گرینبرگ، رئیس بخش بازاریابی ایکسباکس، مدتزمان کنفرانس این شرکت کمتر از دو ساعت است و پیشبینی میشود که مایکروسافت در جریان رویداد از ۱۴ بازی ساخته شده توسط استودیوهای اختصاصی خود رونمایی کند. بااینحال این تنها بخشی از کنفرانس مطبوعاتی را به خود اختصاص میدهد و انتظار داریم درکنار انتشار اطلاعات جدیدی از سرویس ایکسباکس گیم پس، شاهد نمایش تریلرهایی از بازیهایی مانند بازی Cyberpunk 2077، بازی Battletoads، بازی Age of Empires IV و آیپی جدید استودیوی نینجا تئوری باشیم. فارغ از از بازیها، شایعات از احتمال انتشار اطلاعات اولیه از کنسول نسل نهم مایکروسافت نیز خبر میدهند. دوشنبه ۲۰ خرداد ساعت ۰۰:۳۰ دقیقه بامداد با پوشش زنده ویدیویی همراه باشید.
پوشش زنده ویدیویی زومجی از
کنفرانس بتسدا
دوشنبه ۲۰ خرداد ساعت ۵ صبح به وقت ایران
هرچند بتسدا پیش از آغاز E3 2019 بهصورت رسمی عدم حضور بازیهای بازی The Elder Scrolls VI و بازی Starfield را تأیید کرده است، اما هنوز این شرکت بازیهای بزرگی را برای نمایش در کنفرانس مطبوعاتی خود خواهد داشت. سال گذشته شاهد رونمایی از دو بازی Doom Eternal و بازی Wolfenstein: Youngbloodبودیم و احتمالا بتسدا اطلاعات بیشتری را به همراه ویدیوی گیمپلی این دو بازی نمایش میدهد. از طرفی با شکست بازی Fallout 76 انتظار داریم تا این شرکت با رونمایی از محتوای جدید، تغییراتی مهم را در فالاوت ۷۶ ایجاد کند. از جمله دیگر بازیهایی که ظرفیت حضور در رویداد بتسدا را دارند میتوانیم به ساخته جدید استودیوی آرکین، سازنده دو بازی Prey و بازی Dishonored و همچنین نسخه جدید بازی ترسناک The Evil Within اشاره کنیم. دوشنبه ۲۰ خرداد ساعت پنج صبح با پخش زنده ویدیویی زومجی از کنفرانس بتسدا همراه باشید.
پوشش زنده ویدیویی زومجی از
کنفرانس یوبیسافت
سه شنبه ۲۱ خرداد ساعت ۰۰:۳۰ بامداد به وقت ایران
اما سالها از حضور شرکت فرانسوی یوبیسافت در نمایشگاه E3 میگذرد. این شرکت با دارا بودن استودیوهای مختلف و آیپیهای شناخته شده، قدرت فراوانی برای هیجانزده کردن بازیکنان در طول کنفرانس خبری امسال خود دارد. درکنار آثاری مانند بازی Ghost Recon Breakpoint که در هفتههای گذشته رونمایی شدهاند، انتظار داریم تا یوبیسافت نمایشی هیجان انگیز از بازی Watch Dogs Legion داشته باشد. شایعات همچنین از احتمال رونمایی این شرکت از نسخه جدید بازی Splinter Cell خبر میدهند که هنوز نمیتوان با اطمینان از آن سخن گفت. رونمایی از نسخه جدید بازی Prince of Persia نیز میتواند طرفداران این مجموعه را از خود بیخود کند. بامداد سهشنبه ۲۱ خرداد ساعت ۰۰:۳۰ دقیقه پخش زنده زومجی از کنفرانس یوبیسافت را دنبال کنید.
البته این سه کنفرانس تنها گوشهی کوچکی از کنفرانسهایی هستند که در روزهای آینده در جریان نمایشگاه E3 2019 برگزار خواهد شد. زومجی هرلحظه شبانه روز در طول نمایشگاه E3 2019 و بعد از این رویداد، اخبار و جدیدترین تریلرهای بازیها را با سرعت روی خروجی سایت منتشر میکند تا شما نیز بتوانید کاملترین اطلاعات و تحلیلها را از هر یک از کنفرانسها و اخبار مطالعه کنید.
ورود به صفحه اختصاصی E3 2019 در سایت زومجی:
Zoomg.ir/E3
زومجی را با هشتگ #ZOOMGE3 در شبکههای اجتماعی دنبال کنید. زومجی در توییتر، اینستاگرام و تلگرامبهصورت لحظهای جدیدترین اخبار و تریلرها را منتشر میکند.
براساس نتایج اولیهی مطالعهای جدید، افزایش شدت مشکلات تنفسی هنگام خواب و اختلال خواب با تسریع اپیژنتیکی سن همراه است. نتایج نشان میدهد هر واحد انحراف استاندارد افزایش در شاخص آپنه-هیپوپنه، سنجهای از شدت اختلال تنفسی خواب، با ۲۱۵ روز افزایش در سن بیولوژیکی همراه است. بهطورمشابه، هر انحراف استاندارد افزایش در شاخص بههمریختگی خواب با ۳۲۱ روز افزایش سن بیولوژیکی همراه است. شیائویو لی، پژوهشگر مطالعه میگوید:
سن بیولوژیکی افراد ممکن است مانند سن تقویمی آنها نباشد. افرادی که سن بیولوژیکیشان بیشتر از سن تقویمیشان است، دچار وضعیت پیرشدن سریع هستند. دریافتهایم اختلال تنفسی خواب شدیدتر با تسریع اپیژنتیکی سن همراه است. دادههای ما شواهد بیولوژیکی را در تأیید اثرهای نامطلوب سلامتی و فیزیولوژیکی اختلالات تنفسی خواب درماننشده ارائه میکند.
ویژگی اختلالات تنفسی هنگام خواب نظیر آپنه خواب انسدادی، وجود ناهنجاریهای تنفسی در جریان خواب است. بروز این اختلال اغلب به کاهش در سطح اشباع اکسیژن خون منجر میشود و معمولا با بیدارشدنهای مکرر از خواب همراه است. حدود ۳۰ میلیون فرد بالغ در کشور آمریکا دچار آپنه خواب انسدادی هستند. علائم هشداردهندهی رایج شامل خرخرکردن هنگام خواب و خوابآلودگی بیشازحد در طول روز است. بهگفتهی نویسندگان، تسریع سن اپیژنتیکی نشانگری مبتنیبر متیلاسیون DNA از پیرشدن بیولوژیکی سریع است و با عوامل تغییرپذیر مرتبط با سبک زندگی مرتبط است.
مقالههای مرتبط:
اگرچه اختلال تنفسی خواب با چندین اختلال سلامتی مرتبط با سن همبسته است، ارتباط آن با پیری اپیژنتیکی بهخوبی مطالعه نشده است. مطالعهی اخیر ۶۲۲ فرد بالغ با میانگین سنی ۶۹ سال را شامل میشد که ۵۳.۲ درصد آنان را زنان تشکیل میدادند. متیلاسیون DNA خون آنان اندازهگیری و وضعیت خوابشان نیز در منزل بهوسیلهی پلیسومنوگرافیارزیابی شد. سنجههای تسریع سن بهعنوان باقیماندههای حاصل از رگرسیون سن اپیژنتیکی روی سن تقویمی بهدست آمد. ارتباط هرکدام از صفات مرتبط با اختلال تنفسی خواب با تسریع سن براساس رگرسیون خطی و کنترل عوامل اجتماعیجمعیتشناختی، رفتارهای سلامتی، شاخص تودهی بدنی و محل مطالعه بهدست آمد.
یکی از نتایج شگفتآور این بود که این ارتباطها در زنان درمقایسهبا مردان قویتر بود که نشان میدهد شاید زنان بهطورخاص به اثرهای نامطلوب حاصل از اختلال تنفسی خواب حساستر باشند. لی گفت:
درحالیکه اغلب تصور میشود زنان کمتر درمعرض خطر پیامدهای مرتبط با اختلالات تنفسی خواب باشند، یافتههای ما نشاندهندهی افزایش حساسیت بیولوژیکی در آنها است.
نویسندگان پیشنهاد میکنند برای مشخصکردن این موضوع که آیا درمان میتواند موجب کاهش تسریع سن اپیژنتیکی در میان افراد مبتلا به اختلالات تنفسی خواب شود، پژوهشهایی انجام شود. لی گفت:
اختلال تنفسی خواب شایع و درمانپذیر است؛ ولی اغلب آن را تشخیص نمیدهند و بهخوبی درمان نمیکنند. دادههای ما نشاندهندهی ظرفیت درمان اختلال تنفسی خواب برای بهبود مشکلات مزمن مرتبط با سن و ماندگاری است. ازآنجاکه تغییرات اپیژنتیکی برگشتپذیر هستند، برآوردکنندههای سن اپیژنتیکی ممکن است برای شناسایی و اعتباربخشیدن به مداخلات ضدافزایش سن مفید باشند.
چکیدهی این مقاله در مجلهی Sleep منتشر شده است.
گروهی از پژوهشگران دانشگاه استنفورد عوامل تقویتکنندهی سیناپس را در خون موشهای جوان پیدا کردند. این پژوهشگران در مقالهی خود که در مجلهی Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده، تأثیر جوانکنندگی خون موشهای جوان و آنچه دربارهاش یاد گرفتند، تشریح کردهاند. در پژوهشهای گذشته، نشان داده شده انتقال خون حاصل از موشهای جوان (۱۲ تا ۱۵ ماهه) به موشهای پیر میتواند برخی از نشانههای پیری در مغز و گاهی بخشهای بدن را در فرایندی معکوس کند که پارابیوسیس خوانده میشود.
درحالیکه پژوهشگران در گذشته این اثر را مطالعه کرده بودند؛ ولی مشخص نبود کدام عوامل موجود در خون جوان اثرهای جوانکنندگی دارند. در تلاش جدید، پژوهشگران نگاهی عمیق به این پدیده انداخته و دو پاسخ احتمالی را پیدا کردهاند. این پژوهشگران برای کسب دانش بیشتر دربارهی پارابیوسیس در موش، سرم موشهای جوان ۱۲ تا ۱۵ ماهه را برای مطالعهی اثرهای آن به موشهای پیرتر انتقال دادند. آنها همین کار را با استفاده از خون موشهای ۱۵ روزه نیز انجام دادند.
موشهای جوان ۱۵ روزه (سمت چپ) و موشهای پیر ۱۵ ماهه (سمت راست) که در آزمایشها استفاده شدند.
نتایج این آزمایشها نشان داد خون موشهای جوان درمقایسهبا خون حاصل از موشهای مسنتر، موجب افزایش انشعاب دندریتها و تعداد سیناپسها شد و با افزایش در آزادشدن ناقلهای عصبی همراه بود. درنتیجهی انتقال خون جوان، عملکرد سیناپسی تسهیلشده بهواسطهی گیرندهی انمتیلدیآسپارتات در موشهای پیر بهبود یافت. همچنین، استفاده از خون جوان روی نورونهای کشتشده در آزمایشگاه نیز همین نتیجه را بهدنبال داشت و درنهایت، پژوهشگران دریافتند این کار موجب تقویت اتصالات سیناپسی نیز میشود. برعکس، استفاده از سرم حاصل از موشهای پیر روی نورونهای موشهای جوان اثر معکوس داشت.
پژوهشگران برای جداسازی عوامل پشتصحنهی اثر جوانکنندگی خون جوان، نمونهها را با استفاده از طیفسنجی جرمی متوالی بررسی کردند. آنها دو پروتئین ترومبوسپاندين۴ و SC1 را جدا کردند که بهنظر میرسید در خون جوان فراوانترند. هنگامیکه این دو پروتئین به سرم خون پیر اضافه شد، برخی از همان اثرهای جوانکنندگی مشاهده شد. این امر نشان میدهد این دو پروتئین حداقل دو مورد از عوامل مسئول اثر جوانکنندگی خون جوان هستند. پژوهشگران معتقدند خون موشهای جوان احتمالا انواع مختلفی از عوامل محرک تشکیل سیناپس دارند که همراهبا افزایش سن کاهش مییابد.
اواسط خرداد، مایکروسافت در رویدادی داخلی سرفیس را با نمایشگر دوگانه بهنمایش گذاشت. حدود دو سال است که ردموندیها فرایند طراحی و توسعهی دستگاهی مجهز به دو نمایشگر با کد داخلی قنطورس (Centaurus) را آغاز کردهاند و انتظار میرود بهزودی، نمونهی اولیهی آن نمایش داده شود.
درحالیکه مایکروسافت هنوز روی این دستگاه کار میکند، مجوز پتنت دیگری برای دستگاهی مشابه صادر شده است. در سال ۲۰۱۷، این شرکت مشهور پتنتی درزمینهی نمایشگر متحرک ثبت کرد که براساس آخرین اخبار، دفتر ثبت اختراعات و علامت تجاری ایالات متحده (USPTO) در ۶ژوئن۲۰۱۹ مجوز این پتنت را صادر کرده است. پتنت مایکروسافت تکیهگاه یا پشتیبان نمایشگر متحرک را نشان میدهد که با استفاده از لولایی مشابه سرفیسبوک قابلیت تاشدن دارد.
مایکروسافت دربارهی پتنت جدیدش میگوید:
پشتیبان و تکیهگاه نمایشگر متحرک به قسمت پشت صفحهنمایش متصل میشود و طراحی تکیهگاه بهگونهای است که میتواند میزان خمشدن صفحهنمایش را در جهت شعاع محدود کند. بهعلاوه، تکیهگاه نمایشگر متحرک باعث تقویت ماتریس ترانزیستور زیر صفحهنمایش نیز میشود و تاحدی از کشش بیشازحد آن حین خمشدن جلوگیری میکند. دستگاه جدید مایکروسافت با نمایشگر OLED دو سطح بیرونی و درونی دارد و تکیهگاه به قسمت پشتی صفحهنمایش OLED متصل میشود. در یکی از حالتهای پیکربندی، تکیهگاه نمایشگر متحرک میزان خمشدن صفحهنمایش را در شعاعی مشخص و در یک جهت محدود میکند. همچنین، تکیهگاه بهگونهای طراحی شده که به نمایشگر اجازه میدهد با شعاع دیگر و در سمت دیگر نیز تا شود. در برخی پیکربندیها، تکیهگاه نمایشگر متحرک را المانهایی پشتیبانی میکنند.
انتظار میرود بهزودی، دستگاهی تاشدنی مایکروسافت بهنمایش گذاشته شود. البته، ردموندیها هنوز به رویداد رسمی یا تاریخی برای معرفی چنین دستگاهی اشاره نکردهاند؛ اما بهنظر میرسد در رویداد سالیانهی سرفیس که در اکتبر (مهر) برگزار میشود، بهنمایش گذاشتهشدن چنین دستگاهی را شاهد باشیم.
فایل PDF پتنت مایکروسافت را میتوانید از اینجا دانلود و مشاهده کنید.
آفرینش انسان اشرف مخلوقات به گونه ای است که از بدو تولد نفس آدمی همچون آیینه شفاف و مانند آب زلال ، پاک و پاکیزه است ؛ خداوند در هنگام آفرینش انسان به خود آفرین گفت و این امر بیانگر جایگاه مهم آدم نسبت به آفریده های دیگر است که اشرف مخلوقات رتبه ی الهی انسان این موجود پیچیده است ؛ اما با وجود این همه نعمت هایی که خداوند به اوعطا کرده باز دچار اشتباه می شود و نفس پاک و زلالش را تنها با یک غفلت تبدیل به نفس سرکش می کنند؛ خداوندی که عرش ، کائنات و بهشت را برای آدم ارزانی داشته ، اما این نفس سرکش قدر ندانسته و به آن پشت پا می زند ؛ گناه در نگاه اول برای گناهکاران شیرین و جذاب به نظر می رسد غافل از اینکه تقرب الهی را از دست خواهد داد انسانی که فرشتگان حسرت جایگاه ش را دارند زمانی فرا می رسد که او را به دلیل گناهانش نفرین می کنند و چه بد سرنوشتی در انتظار آنهایی است که مورد غضب خداوند و نفرین فرشتگان الهی قرار گیرند ؛ یکی از بدترین گناهان کبیره دروغ است که غضب خداوند و نفرین فرشتگان را به همراه دارد .
دروغ از دیدگاه پیامبر( ص ) چگونه است ؟
بر اساس روایتی ، پیامبر اسلام (ص) در خصوص دروغگویی می فرماید : مؤمن هرگاه بدون عذر دروغی بگوید، هفتاد هزار فرشته او را لعنت میکنند و بوی گندی از قلبش خارج میشود که تا به عرش میرسد، و خداوند به سبب این دروغ، گناه هفتاد زنا که کمترین آن زنای با مادر است در پروندهی اعمالش مینویسد .
در روایتی دیگر ، رسول اکرم ( ص ) فرموده اند : در شب معراج دیدم، مردی که بر پشت خوابیده شده و دیگری بالای سرش ایستاده و در دستش چیزی شبیه عصای آهنی که سرش کج باشد، وجود داشت و سپس میآمد در یک طرف او میایستاد و با آن وسیلهای که دستش بود بر روی او میزد در اثر این ضربه، دهانش از ابتدا تا انتهای آن قطعه قطعه میشد و همچنین با آن وسیله بر بینی و چشم او میزد و تا قفا پاره میشد، سپس به طرف دیگر میآمد و همین کار را تکرار میکرد، هنوز از این طرف فارغ نشده بود که طرف دیگر سالم و به حال اوّل برمی گشت و با او همان کار اوّل را میکرد . پرسیدم: علّت عذاب این شخص چیست؟ به من گفتند: این مردی است که صبح از خانهاش بیرون میرود دروغی میگوید که زیانش به آفاق میرسد و تا روز قیامت با او چنین عذابی میکنند .
نبی اکرم ( ص ) می فرماید ؛ در شب معراج دیدم که بر سر درهای جهنم جملاتی نوشته شده بود ؛ بر در سوم جهنم نوشته شده بود؛ خداوند لعنت کند دروغگویان را، خداوند لعنت کند بخیلان را، خداوند لعنت کند ستمگران را .
شخصى به حضور پیامبر( ص) رسید، عرض كرد نماز مىخوانم و عمل منافى عفت انجام مىدهم، دروغ هم مىگویم ! كدام را اول ترك گویم؟! پیامبر( ص) فرمود: دروغ، او در محضر پیامبر(ص) تعهد كرد كه هرگز دروغ نگوید : هنگامى كه خارج شد، وسوسههاى شیطانى براى عمل منافى عفت در دل او پیدا شد، اما بلافاصله در این فكر فرو رفت، كه اگر فردا پیامبر(ص) از او در این باره سؤال كند چه بگوید، بگوید چنین عملى را مرتكب نشده است، اینكه دروغ است و اگر راست بگوید حد بر او جارى مىشود و همین گونه در رابطه با سایر كارهاى خلاف این طرز فكر و سپس خود دارى و اجتناب براى او پیدا شد و به این ترتیب ترك دروغ سرچشمه ترك همه گناهان او شد .
پیامبر اکرم(ص) فرمودند: هر کس سوگندی به خدا یاد کند که به اندازه بال پشه ای دروغ در آن باشد نقطه ای سیاه در قلبش پدید می آید و تا روز قیامت باقی می ماند ؛ چه خیانت بزرگی است که به برادرت چیزی بگویی که تو را تصدیق کند و تو به او دروغ گفته باشی ؛ سه گروهند که فردای قیامت خدا با آنها سخن نمی گوید و به آنها توجه نمی کند و آنها را از گناهانشان تزکیه نمی کند اول کسانی که چون چیزی ببخشند منت می گذارند دوم کسانی که کالای خود را با سوگند دروغ به فروش می رسانند و سوم انسانهای متکبر ؛ آیا شما را از بزرگترین گناهان خبر ندهم ؟ بزرگترین گناه شرک به خدا و بدرفتاری نسبت به پدر و مادر و دروغ گفتن است ؛ دروغ گو دروغ نمی گوید مگر به سبب پستی نفسش .
رسول گرامی ( ص ) می فرماید : بدترین و بالاترین رباها دروغ است؛ زیرا در ربای اقتصادی سرمایه افراد از میان می رود لکن در دروغ اصل ایمان خدشه دار می شود و ربا خوار مالى دارد و آن را زیاد مىكند و دروغ گو از هیچ، چیزى درست مىكند ؛ دروغ روزی انسان را کم می کند ؛ دروغ روزی را کم می کند و ممکن است مومن هر خصلتی پیدا کند و حتی با همان خصلت بمیرد اما به خیانت و دروغ آلوده نمی شود ؛ راستی آرامش است ولی دروغ هراس است؛ دروغگو درهیجان است که مبادا حرف امروزش با فردا تضاد داشته باشد ؛ جوانمردی در شخص دروغگو از همه کمتر است ؛ آن گاه که دروغ، عادت فرد شود، چه بسا جوانمردی، یکسره از وجود او رخت بربندد ؛ دروغگو، نه در زمره صدیقان درآید و نه در زمره شهیدان ؛ خداوند دروغگو را لعنت کند؛ اگر چه شوخی کرده باشد .
دیدگاه معصومان الهی ( ع ) در خصوص دروغ
امیر مومنان علی (ع) فرمود : از دروغ بپرهیزید؛ چرا که ایمان را دور می کند ؛ شایسته است که مسلمان از دوستی و برادری با دروغگو بپرهیزد؛ زیرا او آنقدر دروغ می گوید که اگر سخن راستی هم بر زبان آورد، دیگر باور نخواهد شد ؛ دروغگو و مرده یکسان هستند؛ زیرا همانا برتری زنده بر مرده، در اطمینان مردم به او است؛ پس وقتی مردم به سخن دروغگو اعتماد نکنند، زنده بودنش باطل است ؛ میوه دروغ، پستی در دنیا، و عذاب در آخرت است ؛ سرانجام دروغ، سرزنش و پشیمانی است ؛ بیماری دروغ ، زشت ترین بیماری است ؛ دروغگو در مقام مشورت هیچ رایی ندارد رایش بی ارزش است .
در حدیثى از امام باقر(ع) ؛ خداوند متعال براى شر و بدى، قفلهایى قرار داده و كلید آن قفلها شراب است چرا كه مانع اصلى زشتیها و بدیها عقل است و مشروبات الكلى عقل را از كار مىاندازد سپس اضافه فرمود: دروغ از شراب هم بدتر است ؛ دروغ ویران کننده ایمان است ؛ خدای تعالی بر بدی ها قفل های فراوانی زده و شراب را کلید آن قرار داده است اما دروغ از شراب بدتر است .
امام صادق (ع) از عیسی ابن مریم (ع) نقل فرمود: کسی که بسیار دروغ گوید، ارزشش نزد خدا و نزد خلق او از بین می رود .
امام صادق (ع) فرمود:همانا انسان دروغ می گوید؛ پس، از نماز شب محروم می شود؛ پس آنگاه که از نماز شب محروم شد، از روزی گسترده که اثر نماز شب است محروم خواهد شد ؛ خدای عزوجل انبیاء را مبعوث نکرد مگر به راستی سخن و اداء امانت به نیک و فاجر؛ خداوند فراموشی را بر دروغ پردازان مسلط می سازد که انسان علاوه بر اینکه لازم است خود از دروغ گفتن بپرهیزد بایستی از همنشینی و دوستی با افراد دروغگو خود داری کند .
از امام صادق(ع) نقل شده که امیرالمومنین علی(ع) مکرر بالای منبر می فرمود : سزاوار است انسان مسلمان از دوستی با سه کس دوری کند؛ پر روی بی باک و تبه کار ، احمق و دروغگو سپس درباره دروغگو فرمود : زندگی کردن با دروغگو برای تو سزاوار نیست چون سخنان تو را برایدیگران و سخنان دیگران را برای تو بازگو می کند و هرگاه داستانی را به پایان رساند ، داستان دیگری به آن می افزاید تا آنجا که اگر راست گوید کسی باور نکند .
امام کاظم (ع ) مىفرماید:انسان دانا، دروغ نمىگوید، هر چند دلش بخواهد و روشن است که وقتی عاقل دروغ نمی گوید قطعا انسان دروغگو عاقل نیست و انسانی است جاهل و نادان چون چراغ راه انسان عاقل عقل است اما نادان هر چه دل بخواهد، مىکند و تابع خواهش نفسانی دل اس؛خردمند ضرر سخن خلاف را می بیند و آنرا نمی گوید اما انسان نادان زیان انرا نمی بیند لذا مرتکب آن می شود .
امام حسن عسکرى (ع) مى فرماید: تمام پلیدیها در اطاقى قرار داده شده، و کلید آن دروغ است ؛ تمام پلیدیها در اطاقى قرار داده شده، و كلید آن دروغ است .
دروغگو درمیان جهنمیان نیز جایگاه بدی دارد
حجت الاسلام و المسلمین مصطفی کرمی در گفتگو با خبرنگارحوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به اینکه دروغ ریشه اصلی آتش جهنم است، اظهار کرد: دروغگو در میان جهنمیان نیز جایگاه بدی دارد؛ بر اساس روایات اهل جهنم هنگامی که با دروغگویان مواجه میشوند از فرشتگان عذاب درخواست میکنند به آنها تنفس ندهند تا از بوی نامطبوع و بد دهان و اعضای جوارح و بدن دروغگویان در امان باشند به طوری که حتی دوزخ را به در کنار آنها بودن ترجیح میدهند.
وی با اشاره به اینکه تمام تخریبها معلول دروغ است، افزود: دروغ یک اختلال خلقی و روانی است؛ انسان زمانی دروغ میگوید که به یک منفع برسدو از ضرر دوری کند در حقیقت دروغ زمانی رخ میدهد که فرد به دنبال جلب منفعت و دفع مفسده باشد؛ ریشه تمام مفاسد اخلاقی حب به دنیاست، شامل دروغ نیز میشود.
حجت الاسلام و المسلمین کرمی با اشاره به آثار تخریبی دروغ بر روح انسان، تصریح کرد: دروغ باعث میشود به مرور زمان دروغگویی ملکه فرد شود و به حوه اعتقاداتش ورود پیدا کند؛ انسان به آنجایی میرسد که فکر میکند تمام دادههایی را که دریافت میکند دروغ است مهمترین آثار تخریبی دروغ بر فرد تقویت ویژگی نفاق و دوگانگی بر روح و روان و نفس او است دروغگویی عادتش میشود به مرور زمان فکر میکند عالم آفرینش دروغ است و اخبار کذب دریافت میکند.
این کارشناس مذهبی ادامه داد: منشا بسیاری از تضعیف باورها و اعتقادات جامعه امروز دروغ است البته نباید فتنههای آخر زمان را نیز فراموش کرد؛ وقتی فردی عادت به دروغگویی کند زندگی اش با دروغ گره میخورد باورهای نادرست اثباتی برای قبول عالم دروغین است و تکذیب سرلوحه زندگی اش میشود و راهی برای انجام بزرگترین گناهان است.
وی با اشاره به اینکه دروغ کلید اصلی تمام گناهان است، عنوان کرد: گناهان در عصر آخرزمان آنقدر عادی به نظر میرسد که انواع شرارتها به وضوح دیده میشود با کمی تامل متوجه خواهیم شد منشا و کلید تمام این گناهان با یک دروغ شورع شده است.
حجت الاسلام و المسلمین کرمی با اشاره به اینکه نقطه مقابل دروغ، صداقت است که حلال بزرگی برای مشکلات جوامع امروزی است، گفت: صداقت تنها سلاحی است که با گسترش آن میتواند جلوی معضلات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... اختلاف سلیقه و ستیزه جوییها را گرفت؛ دروغ نباشد کمتر گناه رخ میدهد.
پژوهشگران گوگل روز پنجشنبه تأیید کردند مهاجمان موفق شده بودند سال ۲۰۱۷، در پشتی (Backdoor) پیشرفتهای بهصورت پیشفرض روی دستگاههای اندرویدی نصب کنند. این اتفاق در یکی از مراحل تولید رخ میداد؛ زمانیکه دستگاهها هنوز از خطتولید کارخانهها بیرون نیامده بودند. در سال ۲۰۱۶، در مقالهای که اولینبار در کسپرسکی (Kaspersky) منتشر شد، از ترایادا (Triada) نام برده و گفته شد این بدافزار یکی از پیشرفتهترین تروجانهای موبایلی است که تحلیلگران این شرکت فعال در حوزهی امنیت تابهحال به آن برخورد کردهاند.
هدف اصلی مهاجمان از نصب ترایادا، نصب برنامههایی بود که بتوان از آنها برای ارسال هرزنامهها و نمایش آگهیهای تبلیغاتی استفاده کرد. این بدافزار از روش بسیار پیچیدهتری استفاده میکند و دراینزمینه، از کیت گستردهای شامل ابزارهای مختلف بهره میبرد. این ابزارها اکسپلویتهای روتکنندهای دربر دارد با قابلیت دورزدن روشهای امنیتی پیشفرض اندروید و نیز ابزاری برای دستکاری فرایندهای قدرتمند زایگوت (Zygote) درسیستمعامل اندروید؛ یعنی بدافزارها میتوانند بهصورت مستقیم هر اپلیکیشن نصبشدهای را دستکاری کنند. ترایادا حداقل به ۱۷ سرور فرماندهی و کنترل (C&C Server) متصل بود.
ژوئیهی۲۰۱۷، Dr. Web گزارش داد پژوهشگران این شرکت فعال در حوزهی مسائل امنیتی آسیبپذیری جدیدی بهنام ترایادا کشف کردهاند که بهصورت پیشفرض در فرمورهای چندین مدل از دستگاههای اندرویدی نصب شدهاند. برخی از این مدلها عبارت هستند از: لیگو ام 5 پلاس (Leagoo M5 Plus)، نامو اس 20 (Nomu S20)، لیگو ام 8 (Leagoo M8) و نامو اس 10 (Nomu S10). مهاجمان از این در پشتی برای دانلود و نصب مخفیانهی ماژولهای مختلف استفاده میکردند. طبق این گزارش، چون این آسیبپذیری در یکی از کتابخانههای سیستمعامل نصب و در بخش سیستم جایگذاری شده، نمیتوان آن را با روشهای معمول حذف کرد.
پس از دو سال سکوت، گوگل سرانجام روز پنج شنبه گزارش Dr. Web را تأیید و کارخانهی مسئول این آلودهسازی را معرفی کرد. گوگل در این گزارش اعلام کرد کارخانههایی که در آمادهسازی فایل ایمیج نهایی از فرمور استفادهشده در دستگاههای تحتتاثیر مشارکت کردند، در این حمله به زنجیرهی تأمین مقصر بودند. لوکاس سیویرسکی، یکی از اعضای تیم امنیت و حریم شخصی اندروید گوگل، دراینباره میگوید:
ترایادا ازطریق شخص ثالث و در طول فرایندهای تولید، تصاویر سیستمی دستگاهها (System Images) را آلوده میکرد. گاهی اتفاق میافتد تولیدکنندگان تجهیزات اصلی (OEM) بخواهند ویژگیهایی مانند تشخیص چهره را در محصولاتشان بگنجانند که بخشی از پروژهی متنباز اندروید نیستند. این تولیدکنندگان برای این کار از اشخاص ثالثی کمک میگیرند تا بتوانند ویژگیهایی مدنظر را توسعه دهند و برای این کار، تصویری از کل سیستم را برای شرکت مربتط ارسال میکردند.طبق این تجزیهوتحلیل، بر این باوریم که شرکتی بهنام Yehuo یا Blazefire، تصاویر بازگرداندهشده را به ترایادا آلوده میکرد.
فرایند تولید گوشیهای همراه در کارخانههای آلوده به ترایادا با همکاری شخص ثالث
گزارشی که روز پنجشنبه منتشر شد، توضیحاتی دربارهی تجزیهوتحلیلهای پیشین درزمینهی ویژگیهایی را دربرمیگرفت که باعث پیچیدگی بیشازحد ترایادا شده بود. بهعنوان مثال، ترایادا از فایلهای ZIP و XOR برای رمزنگاری ارتباطات استفاده یا کدها را وارد اپلیکیشنهای رابط کاربری سیستم میکند تا اجازهی نمایش به آگهیهای تبلیغاتی را بدهد. همچنین، این آسیبپذیری کدهایی وارد سیستم میکند که امکان استفاده از گوگلپلیرا برای دانلود و نصب برنامههای مدنظر مهاجم فراهم میکند.
سیویرسکی مینویسد:
برنامهها از سرورهای C&C دانلود و روابط بین آنها با سرورها ازطریق روال مشابه و استفاده از ZIP وXOR دوگانه رمزنگاری میشود. برنامههای دانلود و نصبشده از اسامی اپلیکیشنهای غیرمشهور در گوگلپلی استفاده میکردند. بهجز اسم مشابه، هیچ رابطهی دیگری بین آنها و اپلیکیشنهای موجود در گوگلپلی وجود نداشت.
مایک کرامپ، پژوهشگر ارشد امنیتی در شرکت Zimperium، ارائهدهندهی خدمات امنیتی برای تلفنهای همراه، تأیید میکند ترایادا از قابلیتهای پیشرفتهای برخوردار است. او میگوید:
باتوجهبه اطلاعاتی که داریم، بهنظر میرسد ترایادا قطعهای نسبتا پیشرفته از بدافزاری باشد که قابلیتهای C&C و نیز اجرای فرمان پوسته را دارد. ما ابزارهای تبلیغاتی زیادی دیدهایم؛ اما ترایادا با آنها تفاوت دارد؛ چراکه از C&C و روشهای دیگری استفاده میکند که آنها را در بدافزارهای مخرب بیشتر شاهد هستیم. درست است درنهایت از همهی این ابزارها برای نشاندادن آگهیهای تبلیغاتی استفاده میشود؛ اما روش آنها بسیار پیچیدهتر از کارهای تبلیغاتی دیگر است. ترایادا خیلی بیشتر از ابزار تبلیغاتی است.
سیویرسکی میگوید پس از عملکرد موفق گوگل برای مسدودکردن این آسیبپذیری، توسعهدهندگان ترایادا به حمله به زنجیرهی تأمین روی آوردند. یکی از اقدامهای گوگل، جلوگیری از اجرای مکانیسمهای روت بود و اقدام دیگر، تقویت روشهای امنیتی در گوگلپلی تا شرکت بتواند ازراهدور گوشیهای آلوده را پاکسازی کند. نسخهی پیشفرض ترایادا که در سال ۲۰۱۷ شناسایی شد، امکان روتکردن دستگاهها را نداشت و نسخههای جدیدتر آن به روش نامعلومی بهشکل کد شخص ثالت برای ویژگیهای درخواستشدهی تولیدکنندگان تجهیزات اصلی در تصاویر سیستم گنجانده میشد. پس از این اتفاق، گوگل با همکاری تولیدکنندگان اقدامهایی کرد تا از حذف این برنامهی مخرب از تصاویر فرمورها مطمئن شود.
سال گذشته، گوگل برنامهای اجرا کرد که کارخانهها را به ارائهی تصاویر جدید یا بهروزشده از قطعههای تولیدشدهی خود برای انجام مجموعه آزمایشاتی روی آنها ملزم کرد. مسئولان گوگل در گزارش «بررسی امنیت و حریم خصوصی اندروید در سال ۲۰۱۸» اعلام کردند:
یکی از این آزمایشهای امنیتی برای اپلیکیشنهای پیشفرض و احتمالا خطرناک، آزمایشی مربوطبه تصاویر سیستمی است. اگر چنین برنامهای روی قطعه مشاهده کنیم، پیش از عرضهی آن به کاربران، بههمراه شریک تولیدکنندهی خود راه چارهای خواهیم یافت و آن از روی قطعه حذف خواهیم کرد.
درعینحال، گزارش روز پنج شنبه تأیید میکند با وجود تشدید تمهیدات امنیتی گوگل در این حوزه، مطمئنا مهاجمان با سوءاستفاده از ضعفهای جدید بازهم دستبهکار خواهند شد. سیویرسکی میگوید:
مثال ترایادا، مثالی مناسب از میزان مهارت سازندگان بدافزارهای اندرویدی است. همچنین، این موضوع نشان میدهد آلودهکردن دستگاههای اندرویدی هم سختتر شده است؛ بهویژه اگر سازندگان بدافزارها به ارتقای سطح دسترسیها نیاز داشته باشند.
شاید شما هم تاکنون با برخی هشدارها دربارهی عوارض کار مداوم با رایانه مواجه شده باشید؛ مثلا خیرهشدن به صفحه در تمام روز مغز شما را از کار خواهد انداخت. اگرچه از دیدگاه علمی اوضاع تا این اندازه هم خراب بهنظر نمیرسد، خبر ناامیدکننده این است که این اظهارات کموبیش در واقعیت ریشه دارد. مطالعهی تازهای نشان میدهد کار مدام با اینترنت واقعا میتواند شیوهی عملکرد مغز شما را تغییر دهد.
تیمی بینالمللی از پژوهشگران دانشگاههای وسترن سیدنی، هاروارد، آکسفورد، منچستر و کالج کینگز دریافتهاند اینترنت میتواند تغییراتی حاد و درعینحال دائمی در مناطق خاصی از سیستم شناختی مغز افراد ایجاد کند؛ تغییراتی که ممکن است بهنوعی بر ظرفیت توجه و پردازشهای مربوطبه حافظه و تعاملات اجتماعی ما تأثیر بگذارد.
در اولین بررسی پژوهشگران فرضیات مهمی را بررسی کردند که به موضوع چگونگی اثرگذاری اینترنت بر فرایندهای شناختی انسان اختصاص داشت و سپس، با مقایسهی نتایج تحقیقات روانشناسی و روانپزشکی و تصویربرداری عصبی فعلی، این فرضیهها را اعتبارسنجی کردند. نتایج این پژوهش در یکی از برترین نشریههای تحقیقات روانپزشکی جهان با نام World Psychiatry منتشر شده است.
گزارش مفصلی که دکتر جوزف فرث، همکار تحقیقاتی ارشد این مطالعه و همکار افتخاری دانشگاه منچستر، تهیه کرد، شواهد لازم را برای تولید مدلهای اصلاحشده درزمینهی چگونگی تأثیر اینترنت بر ساختار و عملکرد و رشد شناختی گردآوری شده است.
یافتههای مهم این گزارش حاکی از آن است که استفاده زیاد از اینترنت میتواند بر بسیاری از کارکردهای مغز تأثیر بگذارد. بهعنوان مثال، جریان بیپایان یادآورها و اعلانها از اینترنت ما را تشویق میکند بهطورمداوم بخشی از توجه خود را به چنین مواردی معطوف نگاه داریم و این موضوع ممکن است بعدها باعث شود ظرفیت ما برای حفظ تمرکز روی وظیفهای خاص کاهش یابد.
مقالههای مرتبط:
علاوهبراین، دنیای آنلاین اکنون منبعی بسیار بزرگ و همواره دردسترس از حقایق و اطلاعات را دراختیار ما قرار داده که هرگز بیش از چند کلیک با ما فاصله ندارد. باتوجهبه اینکه درحالحاضر بیشتر اطلاعات واقعی جهان را عملا زیر انگشتان خود دراختیار داریم، بهنظر میرسد این خود بهمنزلهی ظرفیتی بالقوه برای دگرگونسازی نحوهی ذخیرهسازی و ارزشگذاری حقایق و دانشها در جامعه و مغز ما باشد.
ظهور و استقبال گستردهی عمومی از فناوریهای آنلاین و رسانههای اجتماعی از موضوعاتی است که موجب نگرانی برخی معلمان و والدین نیز شده است. رهنمودهای سال ۲۰۱۸ سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند کودکان دو تا پنج سال نباید بیشتر از یک ساعت در روز درمعرض تصاویر صفحهی تلویزیون یا دیگر نمایشگرهای دیجیتال قرار گیرند. بااینحال، این گزارش همچنین نشان داد اکثر تحقیقات دربارهی بررسی اثرهای اینترنت بر مغز، تنها روی بزرگسالان انجام شده و پژوهشهای بیشتری برای تعیین مزایا و معایب استفاده از اینترنت در قشر جوانتر موردنیاز است.
دکتر فرث میگوید لزوم تحقیقات بیشتر احساس میشود؛ اما اجتناب از این اثرهای منفی بالقوه میتواند با اقدامات بسیار سادهای محقق شود. او میگوید:
اجازه ندهید کودکان دراثر صرف بیشازحد زمان در استفاده از دستگاههای دیجیتال، از سایر فعالیتهای مؤثر بر رشد خود مانند تعامل اجتماعی و ورزش بازبمانند. هماکنون اپلیکیشنها و برنامههای نرمافزاری زیادی برای محدودکردن استفاده از اینترنت و دسترسی به تلفنهای هوشمند و رایانه وجود دارند که والدین و مراقبان میتوانند از آنها برای ایجاد برخی از قوانین «دوستدار خانواده» درزمینهی زمان استفاده از تجهیزات شخصی و نیز محتوای دردسترس اعضای جوان خانواده بهره ببرند.
جروم سریس، نایبرئیس و مدیر تحقیقات در مؤسسه تحقیقات سلامت NICM دانشگاه وسترن سیدنی و مؤلف ارشد این گزارش، بر برخی از تأثیرات بالقوه افزایش استفاده از اینترنت بر مغز تأکید میکند و میگوید:
بمباران محرکها ازطریق اینترنت و تخصیص توجه افراد به آن، موجب طیف وسیعی از نگرانیها شده است. معتقدم این موضوع بههمراه افزایش نرخ نفوذ اینستاگرام، توانایی تغییر ساختار و عملکرد مغز را دارد؛ درحالیکه بهطوربالقوه بافت اجتماعی ما را نیز تغییر میدهد. برای بهحداقلرساندن اثرهای زیادهروی در استفاده از اینترنت، تمرینهای ذهنآگاهی و تمرکز را بههمراه استفاده از تکنیکهای «بهداشت اینترنت» نظیر کاهش انجام امور چندوظیفهای آنلاین، کنترل رفتارهای وسواسگونه در چککردن پیامها، کاهش فعالیتهای آنلاین شبانه و نیز افزایش تعاملات مستقیم با افراد پیشنهاد میکنم.
دکتر جان توروس، نویسنده و مدیر برنامهی روانپزشکی دیجیتال در مرکز پزشکی بث و از همکاران کلینیکی مدرسهی پزشکی هاروارد، نیز دراینباره اعتقاد داد:
یافتههای این مقاله نشان میدهد هنوز چقدر باید دربارهی تأثیر دنیای دیجیتال بر سلامت روانی و سلامت مغز بیاموزیم. دراینمیان، قطعا مزایای بالقوهی جدیدی نیز برای برخی جنبههای سلامتی وجود دارد؛ اما باید میان این مزایا و خطرهای احتمالی تعادل برقرار کنیم.
دکتر جاش فیرث، از نویسندگان و همکاران تحقیقاتی آکسفورد افزود:
واضح است که اینترنت فرصت تعامل اجتماعی و بستر شکلگیری این ارتباطات را بهطرز چشمگیری متحول کرده است. بنابراین، ظرفیت موجود در دنیای آنلاین را برای تغییر عملکرد اجتماعی خود باید دریابیم و مشخص کنیم کدام جنبهها از رفتار اجتماعی ما تغییر خواهند کرد و کدامیک همچنان دستنخورده باقی خواهند ماند.
درهرحال، نتیجهی حاصل از تلاش این دانشمندان نشان میدهد کاربرانی که از اینترنت زیاد استفاده میکنند، بهزودی در انجام امور مرتبطبه حافظهی خود با مشکل مواجه خواهند شد و بسیار آسانتر از دیگران تمرکز خود را از دست خواهند داد. این، نشانهای مأیوسکننده برای آیندهی نسل جوانی است که در عصر اینترنت زاده شدهاند و جز پیوستن به این جریان عظیم، چارهی دیگری پیش روی خود نمیبییند.
.: Weblog Themes By Pichak :.