وظيفه روزنامهنگار علمي
ما به عنوان روزنامهنگارهاي علمي، علم به معني ساينس و همچنين علوم رياضي را پوشش ميدهيم. البته گاهي بايد كار خود را به حوزههايي مانند پزشكي، فناورياي كه محصول عملي علوم است، علوم نرم مانند آيندهنگري و حوزههاي ميانرشتهاي نظير باستانشناسي و... توسعه دهيم. اينها زمينههايي است كه در دل خود با ذات علم سر و كار دارد و اگر از پيشزمينههاي علمي آن بگذريد، بخش عمدهاي از داستان را از دست دادهايد.براي مثال ماجراي فراگير شدن آنفلوآنزاي مرغي را به خاطر بياوريد. زماني كه اين خبر در جهان منعكس شد كه گونه جديدي از ويروس آنفلوآنزا شناخته شده است كه در حال پراكنده شدن و تبديل شدن به يك اپيدمي گسترده است. انبوهي از صفحات روزنامههاي داخلي و خارجي به اين موضوع پرداختند، از توصيههاي ايمني تا توصيه به نخريدن گوشت مرغ تا خبرهاي اقتصادي مبني بر نگراني مرغداريها و حتي نگراني از مهاجرت پرندگان. همه اينها خواننده را با شرايطي دشوار مواجه ميكرد.از خواندن انبوه اين گزارشها كه در صفحات مختلفي از اقتصاد و سلامت گرفته تا حوادث پوشش داده ميشدند، مخاطب خود را مواجهه به شرايطي پيچيده ميديد. ديدن هر كلاغ يا گنجشكي در خيابان براي او اعلام خطر بود و به طور معنيداري رژيم غذايي افراد در دوره كوتاهي تغيير كرد و همهجا صحبت از اين آنفلوآنزا بود. نگراني عميق مردم كه با خواندن چنين خبرهايي توسعه هم مييافت، بر اثر مواجهه با يك عامل ديگر افزايش چشمگيري پيدا ميكرد و آن ناآشنايي با اصل پديده بود. مردم از ويروسي ميترسيدند كه هيچ چيز درباره آن نميدانستند. اگر همين الان از بسياري از دوستان و اعضا خانواده خود سوال كنيد، شايد نتوانند تفاوت جدي ميان آنفلوآنزا و سرماخوردگي براي شما بيان كنند و بخش بزرگي از اين ناآگاهي آنها تقصير ما روزنامهنگاران علمي است كه يا از اين فرصت استفاده نكرده و موضوع را توضيح نداديم و يا توضيحاتمان به قدري ملالآور و تكنيكي بوده است كه خواننده را به خواندن وادار نكرده است.
روايت داستان علم براي مردم
اين مورد يكي از مواردي بود كه نهتنها روزنامهنگاران علمي وظيفه داشتند درباره موضوعي بنويسند و فرصت بينظيري برايشان فراهم بود تا داستاني را كه مخاطب به خودي خود دربارهاش نگران و علاقهمند است، در اختيار او قرار دهند كه وظيفه اخلاقي هم حكم ميكرد چنين كاري صورت گيرد. سري به گزارشهايي كه در آن سالها درباره اين موضوع منتشر شد بزنيد و ببينيد تا چه حد تيترها و مقدمه اين داستانها شما را به خواندن و فهميدن آنها دعوت ميكند.گاهي اوقات همه چيز در واژههاي تخصصي و براي مخاطب بيمعني در اختيار او قرار ميگيرد. حتي اگر اين اطلاعات درست و دقيق باشد، يك روزنامهنگار علمي بايد به خاطر بياورد او قرار است براي مردم داستاني را روايت كند. ما به مردم اطلاعاتي ميدهيم كه بتوانند آن را راحت بخوانند و دربارهاش فكر كنند، اما براي آنها جزوه درسي آماده نميكنيم. به اين پاراگراف كه از ابتداي يكي از گزارشهاي چاپ شده در باره اين موضوع در يكي از نشريات ايران بود، نگاهي بيندازيد: «آنفلوآنزاي مرغي عفونتي است كه بهواسطه ويروسهاي آنفلوآنزاي(فلو) پرندگان ايجاد ميشود. ويروس آنفلوآنزاي مرغي داراي 15 تيپ است. مسريترين سويههاي آن سويه H5 و H7 هستند و تيپي كه اخيرا موجب نگراني شده H5N1 است. اين ويروسهاي آنفلوآنزا بهطور طبيعي در ميان پرندگان ظاهر ميشود. غازهاي وحشي بويژه اردكهاي وحشي حاملان طبيعي اين ويروسها هستند، اما احتمالا عفونت خاصي را در آنها ايجاد نميكنند. حيوانات خانگي نسبت به اين ويروسها حساساند لذا برخي پرندگان اهلي شامل مرغ، اردك و بوقلمون آلوده شده دچار بيماري و حتي مرگ ميشوند.»اين متن براي كسي با پيشزمينه مقدماتي زيستشناسي و آشنايي با مفهوم آنفلوآنزها شايد اطلاعاتي تكميلي را ايجاد كند، اما براي مخاطب عادي چه معني دارد؟ ما از خواندن اين متن ميفهميم:
1 ـ آنفلوآنزاي مرغي توسط ويروسي از خانواده ويروسهاي آنفلوآنزاي پرندگان ايجاد ميشود (سوالهاي بيجواب: آنفلوآنزا چيست و چگونه ايجاد ميشود؟ خانواده آنفلوآنزاي پرندگان چيست؟ آيا آنفلوآنزاي پرندگان يا طيور با آنفلوآنزاي مرغي فرق دارد؟)
2 ـ ويروس آنفلوآنزاي مرغي داراي 15 تيپ است (سوالهاي بيپاسخ: تيپ يعني چه؟ اين تفاوتها به چه معني است؟)
3 ـ مسريترين سويههاي آن سويه H5 و H7 هستند و تيپي كه اخيرا موجب نگراني شده H5N1 است (سوالهاي بيپاسخ: سويه يعني چه؟ چه فرقي با تيپ دارد؟ چه چيزي باعث ميشود ويروس مسري باشد؟ مگر همه ويروسها مسري نيستند؟ اين اعداد و حروف چه معني دارند؟ آيا ردهبندي ميزان خطرناكي است؟ آيا نشاندهنده عامل زنتيكي است؟ تيپ H5N1 يعني چه H و N و اعداد پشت آنها چيست؟
اين فهرست را ميتوان به همين شكل ادامه داد. حالا خود را جاي مخاطب بگذاريد و به اين 2 سوال پاسخ دهيد: چرا بايد مخاطب پس از خواندن 2 جمله اول كماكان به خواندن اين متن ادامه دهد؟ و اگر مخاطبي به هر دليلي اين كار را كرد در نهايت چه چيزي را ميفهمد؟بخش عمدهاي از مشكلات چنين متني به زمان كم خبرنگاران براي پوشش آن و عدم امكان انجام تحقيق جامع درباره آنها برميگردد، اما اين توجيه خوبي براي خواننده نيست. خواننده حق دارد در قبال پولي كه براي خريد روزنامه ميدهد متني قابل اعتنا و مستند و مفهوم را در اختيار بگيرد.ضمن اين كه از نظر حرفهاي براي يك روزنامهنگار علمي كه در يك رسانه عمومي كار ميكند نوشتن داستاني خواندني و دقيق كه اعتبار و اعتماد مخاطب و جامعه علمي را به همراه بياورد مساله تضمين آينده شغلي اوست. اگر ما داستانها و مطالبي را بنويسيم كه مخاطب براحتي از آنها چشم بردارد و داستانهاي ديگر را دنبال كند دير يا زود مديران رسانه تصميم خواهند گرفت فضاي بيشتري به كساني بدهند كه مطالبشان مشتري بيشتري دارد. يكي از دلايلي كه گاهي متنهايي كه در بخشهاي علمي منتشر ميشود براي خواننده جذابيتي ندارد اين است كه در برخي از آنها نويسنده و گزارشگر از خط قرمز نامرئي عبور ميكند. اين خط قرمز وسوسه منتشر كردن و نوشتن مطلبي است كه خود نويسنده درباره آن اطلاعات جامع ندارد و هنوز آن را درست نفهميده است. وقتي من نويسنده مطلبي را كه نوشتهام به طور كامل نفهميده باشم چطور از خوانندهام انتظار دارم آن را متوجه شود.
تجربه علمي بايد تكرارپذير باشد
ابطالپذيري در كنار تكرارپذيري تجربههاي علمي 2 عاملي است كه ميتوانند كمك زيادي به درك علم كنند. براي مثال تصور كنيد شخصي ادعا كند يك بار براي او اتفاق ويژهاي افتاده و مثلا در يك مكان خاص، سيبي را كه رها كرده است؛ به جاي آن كه به پايين سقوط كند، به بالا رفته است.شما هر چقدر اين كار را تكرار ميكنيد، آن اتفاق ديگر تكرار نميشود. بنابراين چون اين تجربه قابل تكرار و تجربه توسط اشخاص ديگر نيست در حوزه علم قرار نميگيرد. تجربه علمي بايد مستقل از فرد قابل تكرار باشد. همچنين يك ادعاي به ظاهر علمي ديگر را در نظر بگيريد، كسي ميگويد گربهها وقتي تنها هستند، هميشه روي دو پا راه ميروند.وقتي به او ميگوييد پس چرا ما هيچ گربهاي را روي دو پا نديدهايم؟ ميگويد چون گربهها داراي سيستمي هستند كه به محض حضور يك ناظر (چه انسان و چه دوربين عكاسي و چه فيلمبرداري و از هر فاصلهاي كه باشد) ناخودآگاه روي 4 دست و پا قرار ميگيرند.آيا اين فرضيهاي علمي و قابل بررسي است؟ خير! چون اين فرضيه و تئوري در ذات خود ابطالناپذير است. شما هيچ راهي نداريد كه بتوانيد اين نظريه را ابطال كنيد. نكته مهمي كه در اينجا بايد دقت كنيد، اين است كه ابطالپذيري به معني اين نيست كه يك گزاره علمي حتما بايد مدت انقضا داشته باشد و غلط باشد.اتفاقا دانشمندان در تلاشند گزارههاي دقيقتر و كليتري را بيان كنند اما مساله اين است اگر آنچه گفته ميشود علمي باشد، امكان ابطالپذيري آن در ذات آن وجود دارد. مثلا وقتي ميگوييم در كنار ميدان گرانشي مانند زمين همه اجرام به سمت مركز گرانش سقوط ميكنند، شما ميتوانيد اين نظريه را به آزمايشهاي متعدد بگذاريد. بارها در شرايط مختلف آزمايش كنيد. اگر اين فرض غلط بود، اين امكان وجود داشت كه شكاكان آزمايشي را ترتيب دهند كه خلاف آن ثابت شود، بنابراين اگرچه اين گزاره درست است، اما در ذات خود ابطالپذير است ولي در مورد گربهها شما هيچ آزمايشي نميتوانيد ترتيب دهيد كه صحت يا ناراستي آن را بسنجيد.توجه به مسالهاي مانند ابطالپذيري و ديگر مشخصات و ويژگيهاي علم و آشنايي با ساز و كارهاي علم براي كسي كه ميخواهد در حوزه روزنامهنگاري كار كند، ضروري است. به ياد داشته باشيد كه شما همواره با شيادان و سودازدگان علمي مواجه خواهيد شد؛ افرادي كه موارد معروف به شبهعلم يا Pseudoscience را به شما ارجاع ميدهند و از شما ميخواهند نظرات آنها را منتشر كنيد.در ادامه اين يادداشتها به طور مفصل درباره شبه علم و راههاي تشخيص آن خواهم نوشت. بخصوص اين كه سودازدگان علمي روزنامهها و مجلات عمومي را يكي از اهداف خود براي منتشر كردن ايدههايشان ميدانند و شما را با استدلالهاي فراواني مواجه ميكنند كه گاهي براحتي نميتوانيد از دستشان خلاص شويد.
به گزارش روز يكشنبه جام جم آنلاين به نقل از خبرگزاري فرانسه، راكل شان رييس انستيتوي آگروبيوتكنولوژي دانشگاه ملي ليتورال آرژانتين در راس گروهي از محققان موفق به شناسايي ژن HAHB-4 شد كه باعث مي شود گياه آفتابگردان در برابر خشكسالي مقاوم باشد.اين كشف منجر به يك انقلاب بيوتكنولوژيك خواهد شد. وي مي گويد: با جاي دادن اين ژن در سلول دانه سويا ، گندم يا ذرت نه تنها توليد آنها افزايش خواهد يافت بلكه در برابر كم آبي و خشكسالي نيز مقاومت بيشتري خواهند داشت.آرژانتين نخستين توليدكننده روغن و آرد سويا جهان، دومين صادركننده جهاني ذرت و سومين توليدكننده جهاني دانه سويا است، با اين حال اغلب مزارع ذرت و سويا در مناطق كم آب اين كشور قرار دارند.شان مي افزايد: براي توليدكنندگان افزايش 10 درصدي محصولشان امري فوق العاده است. اين كشف موجب ميشود محصول آنها بيش از اين هم افزايش يافته و حتي دوبرابر شود.اين دانشمند خاطرنشان مي كند: اگر ما در جستجوي كشف ژن مقاوم در برابر خشكسالي بوديم بدون شك در اين كار موفق نمي شديم. اين كشف تقريبا تصادفي به دست آمد.وي تاكيد مي كند: هدف ما افزايش زمين هاي زير كشت نيست بلكه مي خواهيم با زمين هاي كمتري همان بازدهي را داشته باشيم.با اين حال، طرفداران محيط زيست بيم دارند كشف اين ژن موجب رواج بيشتر كشاورزي تك محصولي شده و مرزهاي زمين هاي زير كشت را براي بازدهي هرچه بيشتر گسترش دهد.
گاهي نيز عسلهايي را ميبينيم كه با اين فرآوردهها تركيب شده و عرضه ميشود، اما ژله رويال و گرده گل چگونه تهيه ميشود و چه خاصيتي دارد؟ژله رويال يك ماده غليظ ليمويي يا كرمرنگ است كه از غدد سر زنبورهاي كارگر ترشح ميشود و تنها غذاي اصلي ملكه زنبورهاست.بد نيست بدانيد زنبور كارگر و زنبور ملكه از نظر تخم اوليه هيچ تفاوتي با هم ندارند، اما به دليل آنكه ملكه به طور دائم از ژله رويال تغذيه ميكند، چهار تا شش سال طول عمر داشته و قدرت باروري بسيار بالايي دارد.اين در حالي است كه زنبور كارگر تنها پنج تا شش هفته زنده است و توانايي جفتگيري و توليد مثل ندارد. تحقيقات نشان داده است عمر طولاني، قدرت تخمريزي فوقالعاده و جثه زيبا و بزرگ ملكه به دليل خواص مغذي ژله رويالي است كه مصرف ميكند.اين ژل سرشار از املاح معدني و ويتامينهاي گروه B، E و هورمونهاي جنسي است. به همين دليل است كه مصرف آن توسط انسان با تنظيم و تعديل هورمونهاي جنسي موجب تحريك تمايلات و فعاليت جنسي و افزايش ضريب باروري ميشود و گاماگلوبين آن موجب تقويت سيستم ايمني بدن شده و براي درمان ضعف، لاغري و كماشتهايي مفيد و كاهنده موثر استرس و بيخوابي است.محققان معتقدند كه ژله رويال حاوي مواد پروتئيني است كه در زيبايي و جواني پوست بسيار موثر است و ميتواند امراض عصبي را التيام بخشد.قابل توجه آنكه اين ژله به دليل آنزيمها و هورمونهاي طبيعي حساس به نور و اكسيژن هوا بوده و بايد در جاي خنك و تاريك نگهداري شود.گرده گل دانههاي ريزي است كه در قسمت انتهايي پرچم گل قرار دارد و تنها عامل براي بارور كردن گياه است. زنبور عسل براي تامين نيازهاي پروتئيني و ويتاميني خود و نوزادان، آن را به صورت ساچمه روي پاهاي عقب درون كيسهاي مخصوص ذخيره و به درون كندو ميبرد.در مناطقي كه گرده گل به وفور يافت ميشود، پرورشدهندگان با نصب تله گردهگير جلوي راه پرواز زنبور، آن را جمع و خشك ميكنند.گرده گل سرشار از اسيدهاي آمينه ضروري، ويتامينها، املاح معدني و هورمونهاست و ميتواند براي كساني كه سيستم ايمني و عصبي ضعيفي دارند، مفيد باشد.تحقيقات نشان داده است كه مصرف گرده براي سلامت پروستات موثر است. گرده به دليل روي فراواني كه دارد در درمان التهاب پروستات، نازايي و ناتواني جنسي مردان اثر قابلتوجهي داشته، گردش خون را بهتر كرده، باعث افزايش قدرت فيزيكي و فكري بدن بخصوص در سالهاي پيري ميشود و مصرف آن براي افرادي كه از خستگي مفرط رنج ميبرند مفيد است.قابل توجه آنكه افرادي كه به گرده و بوي گلها حساسيت دارند و دچار تنگي نفس و آسم ميشوند بهتر است اين فرآورده را با نظر پزشك متخصص مصرف كنند.
در گذشته برای اینکه شما بدانید دقیقا در چه منطقهای هستيد بايد از طریق رايانه، لپتاپ یا تبلت و نرمافزارهای موجود در گجتتان آدرس مکان مورد نظر را پیدا ميکردید، ولی در حال حاضر دیگر نیازی نیست این وسیلهها را به همراه داشته باشید؛ زيرا فقط با ارسال اطلاعات از طريق تلفن همراهتان به آسانی میتوانید به اطلاعات مورد نیاز دسترسی پیدا کنید. این فناوري هم دقیقا مشابه دیگر سیستمهای پیشرفته، هم دارای نقاط قوت است و هم ضعف.برای مثال مشخصشدن محل دقیق قرارگرفتن شما قدری برای کاربر خطرناک خواهد بود، زيرا این امکان وجود دارد فردی که با شما خصومت شخصی دارد، درصدد باشد تا از این اطلاعات در جهت آسیبرساندن به شما استفاده کند. البته این را هم باید اضافه کنيم که با تمام این تفاسیر، بسیاري از کاربران از این اطلاعات با وجود تمام خطرات احتمالیاش استفاده میکنند.در این مقاله به بررسی تعدادی از سیستمهایی ميپردازيم که تلفن همراه میتواند از آنها استفاده کند تا محل دقیق قرارگرفتن شما را برایتان نمایش دهد.در برخی موارد تعدادی از این سیستمها در کنار هم مورد استفاده قرار میگیرند تا اطلاعات مورد نظر را در دسترستان قرار دهند. GPS معنای دقیق این کلمه در فارسی سیستم مسیریابی جهانی است؛ به این معنا که مهم نیست در چه نقطهای از کره خاکی قرار گرفتهاید. اگر بخواهید بدانید دقیقا موقعيت جغرافياييتان چيست این سیستم میتواند به شما کمک کند. Assisted GPS سیستمهای GPS بايد سه سیگنال را در آن واحد دریافت کند تا محل دقیق را برایتان نشان دهد، البته برای اینکه بتوانید این سیگنالها را دریافت کنید، بايد محیط اطرافتان باز باشد و تمامي سیگنالها را دريافت كنيد. در برخی موارد شما در مکانی سر پوشیده قرار دارید و نمیتوانید سیگنالها را بدرستی دریافت کنید. Assisted GPS در حقیقت مجموعهای از ابزارهاست که به شما کمک میکند تا این مشکل را حل کنید. تنها اشکال این سیستم مدت زمان طولانی براي بررسي دادههاست. نحوه کارکرد این سیستم به گونهای است که تمام اطلاعات مربوط به ماهواره را كه به شکل سیگنالهای دریافتی از ماهواره هستند، برای چهار ساعت آینده ذخیره میکند.در مرحله بعد موبایلتان میتواند از این اطلاعات برای دوباره یافتن ماهواره در ساعتهای بعد استفاده کند. بلافاصله پس از اینکه اطلاعات در دسترس موبایل قرار بگیرد، سیستم GPS شروع به کار ميكند.پس از دریافت اطلاعات، دادهها توسط امواج Wi-Fi یا cellular جا به جا میشود که این متد باعث بالاتر رفتن سرعت انتقال دادههاست. Synthetic GPS سیستم GPS که در بالا به آن اشاره شد در مقایسه با Synthetic GPS بسیار کندتر عمل میکند؛ چرا که در آن سیستم نیاز است ابتدا شبکه در دسترس باشد، سپس اطلاعات از طریق ماهواره جابهجا شود.Synthetic GPS اطلاعات مربوط به ماهواره را از هفتهها قبل دریافت میکند؛ این یعنی این سیستم نسبت به انواع دیگر با سرعت بسیار زیادتری کار میکند.با به همراه داشتن چنین اطلاعاتي در موبایلتان در کمتر از چند ثانیه مکان قرارگیری شما روی نقشه مشخص خواهد شد. Cell ID در فناوریهای مرتبط با GPS ابتدا باید سه سيگنال متفاوت از ماهواره دریافت شود، پس از آن پیداکردن نشاني محل مورد نظر کار آسانی است.این سیستم سلولی از طریق پیداکردن مکان قرارگیری کاربر و پیداکردن نزدیکترین سلول به سلول نشاني مورد نظر محل قرارگیری دقیق کاربر را روی موبایل نشان میدهد.با پیداکردن بخش مورد نظر محل قرارگیری کاربر در میان تمام بخشهای از پیش تعریف شده، نشاني دقیق محل مورد نظر به طور واضح مشخص خواهد شد.در شرایطی که هر يک از سلولهای تعریفشده این سیستم حدود چند کیلومتر را پوشش دهد، این سیستم میتواند اطلاعات مورد نیاز مکانیابی هر فرد را در اختیارش قرار دهد. Wi-Fi نحوه کار اين فناوري خیلی مشابه سیستمهای سلولی است، با این تفاوت که Wi-Fi به خاطر همراه داشتن ریز اطلاعات بیشتری از مکانهای متفاوت، دقیقتر از دیگر شیوهها آدرسدهی میکند.سیستم Wi-Fi به دو روش میتواند اطلاعات مورد نیاز مکانیابی را در اختیار کاربر قرار دهد ؛ یکی از متدها RSSI نام دارد که سیگنال مورد نظر را از نزدیکترین Access point دریافت و برای ترجمه آن به مرکز اطلاعات شبکهWi-Fi ارسال میکند سپس مرکز اطلاعات مشخص میکند دقیقا هر يک از Access pointها در کدام ناحیه قرار دارد و بعد از آن مشخصات کامل محل مورد نظر را نمایش میدهد و متد دوم روش fingerprinting است؛ این روش بیشتر برای مکانهایی مناسب است که تعداد کاربران موبایل در آن نقاط کم باشد.به طور کلی این متد مشابه روش اول عمل میکند و ریز اطلاعات نشاني محل مورد نظر را نمایش ميدهد. Inertial sensors این سیستم در مناطقی کاربرد دارد که شبکههای بیسیم کارایی چندانی ندارد، سنسورهای inertial با کمک اطلاعاتي که کاربر وارد میکند، محل قرارگیری او را به طور دقیق نشان ميدهد.برای یافتن اطلاعات مورد نیاز، این سیستم از سه سنسور کمک میگیرد. اولین آنها Compass است که جهت اصلی شما را تعیین میکند، دومین accelerometer سنسور است که میزان سرعت شما را تعیین میکند و در نهایت سومین آنها gyroscope است که برای تشخیص جهت چرخش کاربرد دارد.تمام این سنسورها با کمک و بدون نیاز به دریافت اطلاعاتی از بیرون، محل قرارگیری شما را به طور کامل در اختیارتان قرار میدهد.
|
|
تصویر جدید منتشر شده ناسا که رسیدن فصل بهار را توسط ماهواره آکوا ثبت کرده، سرسبزی درختان زمینی را از فضا به خوبی نمایان کرده است. | |
به گزارش خبرگزاری مهر، ماهواره آکوا این تصویر را از پیدمون، بین رشته کوه های آپالیشین و دشتهای بلند در امتداد ساحل آتلانتیک در روز 7 آوریل با طیف سنج تصویری با تفکیک متوسط (MODIS) گرفته شده است.براساس اعلام ناسا، رشته کوه های آپالیشین خود هنوز به رنگ قهوه ای مشاهده می شوند چرا که درختان در ارتفاعات بالاتر و سردتر هنوز زمان برای شکوفه زدن رویاندن برگهای سبز خود زمان دارند. پیدایش برگهای بهاری ابزار مهمی برای تعیین تغییر زمان بهار در طول زمان است. شکوفه گلها و دیگر نشانه های بهار چون کوچ پرندگان در دهه های اخیر همزمان با تغییرات جوی و افزایش دمای هوا در فصل بهار از نشانه های مهم بهار تلقی می شود.مقیاسهای ماهواره های در کنار رصدهای زمینی از سرسبزی بهار می تواند دانشمندان را در مطالعه بهتر تبعات گرمایش زمین یاری کنند. تحقیقات انجام شده از سوی دکتر مارک شوارتز جغرافیدان دانشگاه ویسکوزین – میلواکی که این دو نوع مشاهده را بایکدیگر ترکیب کرده نشان می دهد که آغاز بهار در آمریکای شمالی از سال 1960 هر دهه 1.1 روز به جلو حرکت کرده است.براساس گزارش اسپیس، شوارتز اظهار داشت: سرسبزی بهار امسال براساس انتظار زودتر رخ داده است و این امر جای تعجب ندارد و علت آن گرمایی بود که در فصل تابستان در این کشور مشاهده شد و دمای تابستانی که این فصل بهار به همراه آورده است. |
مسابقات دانشجویی خودروهای پیل سوختی در روزهای 7 و 8 اردیبهشت با حضور تیمهایی از دانشگاه های سراسر کشور برگزار می شود. | |
به گزارش خبرنگار مهر، خودروی پیل سوختی، خودروهایی هستند که نیروی محرکه آن از طریق پیل سوختی تامین می شود. امروزه پیل های سوختی به عنوان انرژی پاک و بدون آلاینده مورد توجه بسیاری از کشورهای دنیا قرار گرفته استاین مسابقات با حــضور تیم های دانشجویی از سراسر کشور در دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی خــواجه نصیرالدین طوسی در روزهای 7 و 8 اردیبهشت برگزار می شود.هدف از اجرای این پروژه ترویج فرهنگ استفاده از سوختهای پاک است از این رو در این مسابقه پیلهای سوختی که دارای این مزیت باشند در اولویت قرار می گیرند. بر اساس آیین نامه این مسابقه امتیاز تکنولوژی پیلهای سوختی برای پیل های سوختی با سوخت هیدروژن تا 20 امتیاز، پیل های سوختی با سوختهای دیگر چون فسفریک و آلکالاین تا 15 امتیاز و پیل سوختی فلز هوا تا 10 امتیاز در نظر گرفته شد.خودورهای ارائه شده در این مسابقه باید مسیری به طول 15 متر را طی کنند.تیم های منتخب این دوره از مسابقات در مراسم اختتامیه دومین همایش هیدروژن و پیل سوختی که در روز 14 اردیبهشت برگزار می شود، قدردانی خواهد شد.دومین همایش پیل های سوختی با شرکت استادان، محققان، دانشجویان، پژوهشگران و مدیران ارشد صنعتی کشور در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه 13 و 14 اردیبهشت برگزار می شود. |
عضو شورای سیاستگذاری جشنواره فرهنگی و هنری خلیجفارس با تشریح برنامه های این جشنواره از جعل گسترده نام خلیج فارس توسط دشمنان نظام و انقلاب در فضای سایبر خبر داد. | |
به گزارش خبرنگار مهر، همایون امیرزاده معاون مدیرکل امور استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری دومین جشنواره فرهنگی و هنری خلیج فارس در جزیره ابوموسی گفت: شناساندن خلیج فارس به عنوان مهد تمدن بشریت و جایگاهی برای نهادینه کردن صلح و دوستی در منطقه، معرفی جاذبههای گردشگری خلیجفارس و نشان دادن چهره واقعی متجاوزان به حریم خلیجفارس از جمله اهداف برگزاری این جشنواره فرهنگی و هنری است.عضو شورای سیاستگذاری جشنواره فرهنگی و هنری خلیجفارس افزود: اجرای موفقیت آمیز اولین جشنواره در سال گذشته، زمینه را برای رشد و توسعه آن در سال جاری فراهم آورده و بر این اساس، ورود جدی به فضای مجازی با همکاری مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دستور کار دومین جشنواره قرار گرفته است.وی با تاکید بر ضرورت صیانت از نام خلیجفارس در فضاهای مجازی، به جعل عنوان خلیح فارس به تعداد روزانه 6 هزار بار در فضای سایبر از سوی برخی سلطهگران منطقه اشاره کرد و گفت: با توجه به مطالعه انجام شده در خصوص جعل نام خلیجفارس از سوی برخی سلطهگران منطقه، توجه به فضای سایبری برای تاکید هرچه بیشتر پایگاههای اینترنتی ایرانی برای جلوگیری از جعل نام خلیجفارس مدنظر قرار گرفته و بر این اساس یکی از پیشنهادات این است که انجمن دوستداران خلیج فارس در روز ملی خلیج فارس تشکیل شود.امیرزاده خاطرنشان کرد: سال گذشته طیفی از پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری مرتبط با موضوع خلیجفارس مورد تقدیر واقع شدند و اولین سمپوزیوم "از پرسپولیس تا خلیجفارس" با حضور 9 نقاش داخلی و 9 نقاش بینالمللی برگزار شد.وی ابراز امیدواری کرد با همکاری مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بتوان زمینه را برای مشارکت هرچه بیشتر کاربران فضای مجازی در صیانت از نام خلیج فارس فراهم کرد. |
به گزارش روز يكشنبه جام جم آنلاين به نقل از دبیرخانه روز جهانی نجوم در چنین روزهایی منجمان حرفه ای و آماتور زیباییهای علم نجوم را با بیان ساده و جذاب به مردم ارایه میکنند.امسال نیز ماهنامه نجوم برای گرامی داشت هفته نجوم برنامه ای یک روزه در بام تهران برگزار خواهد کرد.این برنامه نیز در روز جمعه 8 اردیبهشت 91 از ساعت 9 الی 24 برگزار خواهد شد.حامیان این برنامه: موسسه طبیعت آسمان شب، شرکت تله کابین توچال و انجمن نجوم ایران هستند.برخی برنامه های پیشبینی شده برای برگزاری در بام تهران در روز نجوم:
غرفه های آشنایی با موضوعات متفاوت نجومی؛ شامل:
*منظومه شمسی
* ماه
* کیهان شناسی
* ساعت آفتابی
* صورتهای فلکی و نقشه آسمان
* گذر سیاره زهره
* تاریخ علم
* تقویم و رویت هلال
-غرفه های انجمن نجوم ایران و شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران
-غرفه پرسش و پاسخ نجومی
-غرفه کودکان
-غرفه های محصولات و خدمات نجومی
-پخش فیلم و اسلایدهای آموزشی
-تیم رصد اجرام آسمان با ابزارهای رصدی مستقر در بام تهران
سخنرانی های روز جهانی نجوم در بام تهران
تمامی گروه ها و مراکز نجومی که تمایل دارند در برنامه روز نجوم در بام تهران شرکت کنند و یا حامی این برنامه شوند نیز می توانند جهت دریافت غرفه در روزهای تعطیل با آدرس الکترونیکیAstronomyday@nojum.ir مکاتبه کنند و در ساعت های اداری با شماره 88286932-021 تماس حاصل کنند.رصدگران و گروه های رصدی نیز می توانند با هماهنگی قبلی، همراه ابزار خود، در برنامه حضور داشته باشند.
دكتر مجيد نصيري، متخصص بيماريهاي داخلي با اشاره به اين كه روزانه 1.5 ليتر ادرار از بدن دفع ميشود، در گفتوگو با «جامجم» توضيح ميدهد: عمدهترين مواد زائد ادرار، مواد نيتروژنه است كه از سوخت و ساز مواد پروتئيني ايجاد ميشود و در صورت عدم تخليه مناسب و تجمع آنها در خون، منجر به بروز بيماريهاي مختلف خواهد شد.وي با اشاره به اينكه نارسايي كليه ميتواند به بروز كمخوني شديد، اختلال در استخوانها و اختلال در چربيهاي خون منجر شود، درباره علائم هشداردهنده بيماريهاي كليه و مجاري ادرار توضيح ميدهد: سوزش يا مشكل در دفع ادرار، تكرر ادرار بخصوص هنگام شب، درد در قسمتي از پشت فقط در زير دنده كه با حركت بيشتر نميشود، ورم اطراف چشمها، دستها و پاها بخصوص در كودكان و دفع ادرار همراه با خون از جمله علائم هشداردهندهاي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.عوامل ديگري مانند گرفتگي عضلات پا، خستگي، رنگپريدگي و كمخوني، بياشتهايي، اختلالات خواب و... نيز در اين گروه قرار دارد.
نقش تغذيه در بيماريهاي كليوي
مهمترين هدف تغذيهاي در بيماران كليوي، كاهش فشار بر كليههاست؛ به اين شيوه كليه بهتدريج ميتواند عملكرد طبيعي خود را به دست آورد يا اينكه از آسيب بيشتر آن جلوگيري ميشود.دكتر نصيري در اينباره توضيح ميدهد: ميزان پروتئين دريافتي بيمار بايد تحت كنترل باشد؛ البته محدوديت پروتئين به معني حذف كامل آن از برنامه غذايي نيست؛ اين توصيه بدان معناست كه ميزان مصرف مناسب بايد توسط پزشك و كارشناس تغذيه تعيين شود.به گفته اين پزشك متخصص، رژيم غذايي مناسب براساس مرحله بيماري و درجه پيشرفت آن تعيين ميشود. علاوه بر اين در صورت اضافهوزن، بيمار بايد با رعايت اصول تغذيهاي وزن خود را كاهش دهد.وي به بيماران ديابتي اشاره ميكند و ميگويد: كنترل مناسب قند خون در مبتلايان به ديابت ميتواند پيشرفت نارسايي كليوي را كندتر كند.به گفته دكتر نصيري، بيماراني كه دچار كاهش حجم ادرار شدهاند، بايد ميزان مصرف مايعات و دريافت پروتئين را محدود كنند. همچنين در صورتي كه فرد به فشارخون بالا يا ورم مبتلا باشد نيز بايد مصرف نمك در برنامه غذايي خود را به حداقل كاهش دهد. علاوه بر اين، مصرف غذاهاي كنسرو شده نيز ممنوع است و در مواردي كه محدوديت شديد توصيه ميشود، علاوه بر ممنوعيت مصرف غذاهاي فرآيند شده، مصرف گوشت نيز بايستي محدود شود. البته توجه داشته باشيد محدوديت مصرف نمك براي بهبود ورم تاثير بيشتري نسبت به محدوديت مايعات دارد.
تشنگي و محدوديت مصرف مايعات
محدوديت دريافت مايعات با ايجاد حس تشنگي ميتواند براي بيماران بسيار آزاردهنده باشد. در حالي كه با شيوههايي به نسبت ساده ميتوان از ايجاد اين حالت پيشگيري كرد.آرزو حائري، كارشناس تغذيه در گفتوگو با «جامجم» در اين زمينه توضيح ميدهد: بيماراني كه محدوديت دريافت مايعات دارند، ميتوانند با رعايت مواردي خاص از ايجاد حس تشنگي و نياز به مايعات جلوگيري كنند؛ اين افراد بايد غذاهاي شور و تند را كه باعث تشنگي ميشود مصرف نكنند، خوردن غذاهايي را كه حاوي مقادير زيادي آب يا مايعات است نيز محدود كنند، در هواي گرم خود را خنك نگه دارند و به جاي نوشيدني گرم، نوشيدنيهاي خنك بنوشند، همچنين مزهمزه كردن نوشيدنيها هم ميتواند در كاهش حس تشنگي موثر باشد.به گفته وي، با توجه به اينكه استفاده از يخ حس بهتري ايجاد ميكند، بيماران ميتوانند مايعات مناسب و توصيه شده را منجمد كرده و به صورت يخزده از آنها استفاده كنند. همچنين براي كاهش خشكي دهان، شستشوي داخل دهان با دهانشويه يا مكيدن مقداري ليمو نيز موثر خواهد بود.دكتر نصيري با بيان اينكه در بعضي از بيماران به دليل نقص عملكرد كليهها، تعادل پتاسيم خون دچار اختلال ميشود، توضيح ميدهد: اين گروه بيماران بايد با ايجاد تغيير در برنامه غذايي و محدوديت مصرف موادي كه حاوي مقدار زيادي پتاسيم است، از ايجاد مشكل جلوگيري كنند.آرزو حائري با اشاره به ميوههايي كه حاوي پتاسيم است، ميگويد: موز، طالبي، كيوي، انبه، پرتقال، نارنج و ميوههاي خشك مانند برگه زردآلو و انجير خشك غني از پتاسيم است. سيب، انواع توتها، انگور، ليمو، هلو، آناناس، هندوانه و آلو نيز در گروه ميوههايي با مقدار كمپتاسيم قرار ميگيرد. توجه داشته باشيد مصرف بيش از اندازه ميوههاي كمپتاسيم نيز ميتواند باعث افزايش مقدار پتاسيم خون شود؛ پس از هر ماده غذايي فقط در حد مجاز استفاده كنيد.اين كارشناس تغذيه ميافزايد: كدو حلوايي، سيبزميني، كلم بروكلي، اسفناج پخته، گوجهفرنگي و آب سبزيجات نيز غني از پتاسيم است. در مقابل هويج، گلكلم، خيار بدون پوست، بادمجان، كاهو، پياز، فلفل دلمهاي و لوبيا سبز حاوي مقدار كمتري پتاسيم است.به گفته حائري، توصيه ميشود اين افراد به جاي نخودفرنگي يا حبوبات از لوبيا سبز استفاده كنند. همچنين خوب است براي كاهش مقدار پتاسيم سيبزميني، آن را پوست بكنيد، از شب تا صبح در آب قرار دهيد و سپس با آب تازه بپزيد.اين كارشناس تغذيه درباره مصرف مايعات ميگويد: نوشيدنيهايي مانند قهوه، چاي، ماءالشعير و آبميوههاي تجاري حاوي مقادير متوسطي پتاسيم يا فسفر است و به همين دليل بايد به محدوديت مصرف اين نوشيدنيها هم توجه داشته باشيد.دكتر نصيري يادآور ميشود: بيماراني كه در طول هفته دياليز ميشوند در مقايسه با ساير بيماران كليوي به ميزان بيشتري پروتئين احتياج دارند. همچنين در بيماراني كه دياليز ميشوند بايد مصرف موادي مانند كيك، آبنبات، بيسكويت، بستني، مربا، شربت، نوشابه و قند محدود شود، چون محلول دياليز حاوي قند است و افزايش مصرف اين مواد ميتواند باعث افزايش قند خون شود.آرزو حائري در ادامه تاكيد ميكند: مصرف سوسيس، كالباس، زيتون، خيارشور، سوپ آماده، ماهي دودي و چيپس نيز در بيماران كليوي ممنوع است.
تحقیقات جدید زمین شناسی نشان میدهد که میزان آبهای زیر زمینی سراسر قاره آفریقا 100 برابر میزان آبهای سطحی آن است. | |
به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان اظهار داشتند ذخایر بزرگ آبهای زیرزمینی در برخی از خشکترین بخشهای آفریقا می تواند دافعی برای تأثیرات تغییرات جوی باشد که در آینده رخ می دهد.دانشمندان از سازمان زمین شناسی بریتانیا و دانشگاه کالج لندن برای نخستین بار مکان و میزان سفره های آب یا آبهای زیرزمینی سراسر قاره آفریقا را مشخص کرده اند.دانشمندان در این مقاله علمی که در مجله تحقیقات محیط زیست منتشر شده، اظهار داشته اند که بیشترین حجم آبهای زیر زمینی در سفره های آبی ته نشین شده در کشورهای شمال آفریقا چون لیبی، الجزایر، مصر و سودان یافته اند. دانشمندان محل آبهای زیرزمینی آفریقا را مشخص کرده اند آنها همچنین تخمین زده اند که منابع آبهای زیر زمینی در سرتاسر آفریقا 100 مرتبه از میزان آبهای سطحی آن بیشتر است، این درحالی است که آنها هشدار داده اند که نمی توان به همه این آبها دسترسی پیدا کرد.براساس گزارش دیلی میل، این تحقیقات یادآور شده است که هرکجا که بتوان به این منابع دسترسی داشت، استفاده از پمپهای دستی بهتر از پروژه های حفاری است چرا که این پروژه ها می تواند به سرعت منابع را کاهش دهد و نتایج پیش بینی نشده دیگری به دنبال داشته باشد.این درحالی است که منابع آب زیر زمینی پاسخی به کم آبی در آفریقا نیست اما می تواند بخش مهمی از استراتژی باشد که برای رویارویی با افزایش شدید نیاز به آب درپی افزایش جمعیت این قاره به کار گرفته می شود.تاکنون برخی از آمارها اظهار می دارند که بخشی از جمعیت آفریقا دسترسی به آب آشامیدنی ندارند و یا این که تنها 5 درصد از زمینهای آفریقا قابل کشت و زرع هستند.دکتر استفان فوستر مشاور ارشد گروه همکاری جهانی آب مستقر در لندن و کارشناس مسائل آبهای زیرزمینی اظهار داشت: حفر حفره هایی بزرگ و پرشدن زمینهای برنج با آب در تمام مناطق آفریقا چندان هم ساده نیست.دکتر فوستر گفت: در برخی از مناطق از نظر تکنیکی و اقتصادی استفاده از آبهای زیرزمینی برای کاهش از بین رفتن محصول کشاورزی امکان پذیر است اما این امر در تمام نقاط امکان پذیر نیست و هنوز هم باید بررسهای دقیق تری در این رابطه انجام شود، تاکنون این پروژه در نتیجه هزینه های زیاد و مشکلات لجستیک با شکست مواجه شده است.وی افزود: در شمال نیجریه پروژه های آبهای زیرزمینی به علت افزایش قیمت سوخت، به عنوان یک مسئله مهم در هزینه های حفاری و مشکلات دیگر متوقف شد.محققان اظهار داشتند که برخی از بزرگترین ذخایر آبهای ته نشین شده در خشکترین مناطق آفریقا درداخل و اطراف صحرای آفریقا هستند اما این منابع در اعمال زمین و در عمق 100 تا 200 متری از سطح زمین قرار دارند.دکتر آلن مک دونالد به عنوان رئیس این گروه تحقیقاتی از سازمان زمین شناسی بریتانیا اظهار داشت: دسترسی به سطح آب در عمق بیشتر از 50 متر به وسیله پمپ دستی به سادگی صورت نمی گیرد. در اعمال بیشتر از 100 متر به علت نیاز به تجهیزات پیچیده تر هزینه حفاری به طرز چشمگیری افزایش می یابد.سازمانهای امداد رسانی از نتایج این تحقیقات استقبال کرده اند.نیک ناتلال سخنگوی برنامه محیط زیست سازمان ملل در نایروبی اظهار داشت: این اکتشاف از ذخایر جایگزین آب در بخشهایی از آفریقا خبر خوشی برای تمام قاره آفریقا است، اما مردم باید به سختی برای دسترسی به آن کار کنند و اگر کل موضوع به خوبی مدیریت نشود تأثیرات پیش بینی نشده ای به همراه خواهد داشت. |
.: Weblog Themes By Pichak :.