آمازون با پیادهسازی خطوط اختصاصی حمل کالا، توانایی خود در ارسال سریع را خصوصا در ایالات متحدهی آمریکا بهمقدار قابل توجهی افزایش داده است.
با نگاهی به وضعیت کنونی خطوط تحویل کالای آمازون، متوجه توانایی بالای آنها در ارسال کالاهای خریداری شده میشویم. نقشهها نشان میدهند که غول تجارت الکترونیک بهزودی میتواند برنامهی تحویل پیشفرض یک روزه را برای اعضای سرویس پرایم خود پیادهسازی کند.
آمازون اکنون میتواند کالاها را در همان روز خرید یا روز بعد به ۷۲ درصد از جمعیت ایالات متحده ارسال کند. شرکت RBC Capital Markets آمار تحویل کالا توسط آمازون را بررسی کرده است. RBC ادعا میکند مأموران آمازون میتوانند تقریبا به تمامی خانهها (۹۵ درصد و بیشتر) در ۱۶ ایالت ثروتمند و پرجمعیت آمریکا و واشنگتن دیسی، تحویل سریع داشته باشند. منظور از تحویل سریع همان دریافت کالا در روز خرید یا روز بعد است.
مقالههای مرتبط:
شبکهی عظیم تحویل کالا که امروز در خدمت آمازون فعالیت میکند، طی سرمایهگذاریهای ۴ سال گذشتهی آنها پدید آمد. در دورهی مذکور، غول تجارت الکترونیک انبارهایی را در سرتاسر آمریکا راهاندازی کرد و زیرساخت لجستیکی خود در کشور را به مقدار سهبرابر توسعه داد. در دورهی چهارساله، تعداد انبارهای اضافه شده به زیرساخت آمازون دوبرابر انبارهای کنونی شرکت عظیم Home Depot بود.
آمارهای بالا نشان میدهد که آمازون توانایی دستیابی به ادعای مطرح شده در گزارش مالی اخیر خود را دارد. آنها در گزارش خود اعلام کردند که بهزودی دورهی دوروزهی تحویل رایگان کالا در سرویس پرایم را به یک روز کاهش خواهند داد. شایان ذکر است اعضای سرویس Amazon Prime سالانه هزینهی ۱۱۹ دلاری پرداخت میکنند تا خدماتی همچون دریافت سریعتر کالاها، دسترسی رایگان به سرویسهای موسیقی و فیلم و پیشنهادهای ویژه را دریافت کنند.
مناطق تحت پوشش تحوسل سریع در سال ۲۰۱۴ (آبی) و سال ۲۰۱۸ (قرمز)
تحلیلگر مورگان استنلی پس از ادعای آمازون مبنی بر کاهش زمان تحویل به یک روز، دربارهی آن نوشت:
تحویل یک روزهی کالا توسط آمازون انتظارات مشتریها را بالا میبرد. درنتیجه هزینهی رقابت در بازار تجارت الکترونیک برای شرکتهای دیگر بسیار افزایش خواهد یافت.
آمارهای RBC، توسعهی زیرساخت توزیعی آمازون را بهخوبی نشان میدهند. تمامی شهرهای ساحلی آمریکا و همچنین تگزاس و مناطق شهری در غرب میانی آمریکا اکنون تحت پوشش سیستم توزیع آمازون قرار دارد. شرکت RBC پس از ارائهی آمار در یادداشتی عنوان کرد:
توزیع در سطح فروشگاهی هنوز بهعنوان سریعترین مسیر برای مصرفکننده در خرید محصولات محسوب میشود. ازطرفی تلاش آمازون برای تحویل در روز خرید یا یک روز بعد، فاصلهی رقابتی آنها را با کسبوکارهای سنتی کمتر میکند. درنتیجه ریسک جدیدی برای خردهفروشیهای سنتی ایجاد میشود که تنها مزیتشان، رقابت با زمان دوروزهی تحویل کالای آمازون بود.
درنهایت RBC به این نکته اشاره کرد که افزایش سرعت در تحویل کالا، موجب جذب مشتریان بیشتر خواهد شد.
مزیتهای بیشمار
یکی از دلایل اصلی مراجعهی مصرفکنندهها به فروشگاههای فیزیکی، نیاز سریع آنها به خرید یک کالا است. آمازون با کاهش زمان تحویل به یک روز، چنین معادلاتی را بر هم میزند. برایان اولساوسکی مدیر مالی آمازون در بیانیهی درآمد فصل اول شرکت ادعا کرد که با ارائهی تحویل یک روزه در برخی از نقاط کشور، افزایش خرید بهروشنی حس شد.
درصد خانههای تحت پوشش تحویل سریع آمازون در ایالتهای آمریکا
برنامههای آمازون روی بازار سهام نیز تأثیر میگذارد. خردهفروشهای رقیب همچون والمارت و تارگت پس از بیانیهی آمازون با کاهش ارزش سهام روبهرو شدند. اکثر خردهفروشهای کنونی نیز به قابلیت تحویل دوروزه روی آوردهاند. آنها باید سرمایهگذاری روی زیرساختهای لجستیک را افزایش دهند تا بتوانند سرعت خود را با آمازون هماهنگ کنند.
تغییرات مد نظر آمازون، هزینههای بالایی را برای آنها بههمراه خواهد داشت. غول تجارت الکترونیک ادعا کرد که تنها در فصل کنونی ۸۰۰ میلیون دلار برای پیادهسازی تحویل یک روزهی کالا هزینه خواهد کرد. RBC تخمین میزند که درحالحاضر ۱۵ ایالت آمریکا به خدمات تحویل در روز خرید یا روز بعد آمازون دسترسی ندارند. درنتیجه شرکت باید هزینههای بیشتری داشته باشد تا دسترسی آن ایالتها هم ممکن شود.
شرکت تحلیلی BMO Capital پس از بیانیهی آمازون و اعلام خبر سرویس جدید در یادداشتی نوشت:
اگرچه برنامهی جدید موجب کاهش سود کوتاهمدت شرکت میشود، چنین رویکردهایی خرید بیشتر از سوی مشتریان و عضویت بیشتر در سرویس پرایم را بههمراه خواهد داشت.
مزیت دیگر برنامهی آمازون، بهبود بازدهی در انبارها خواهد بود. از آنجایی که کالاها با روش جدید سریعتر تحویل داده میشوند، کالاهای بیشتری با سرعت بالاتر به انبارهای آمازون وارد شده و از آنها خارج خواهند شد.
Mizuho Securities دربارهی مزیت بازدهی انبارها میگوید:
مزیت بلندمدت، سرعت بیشتر در جابهجاییهای انبار خواهد بود و در نتیجه بازدهی بیشتر موجب افزایش درآمد هم میشود.
پیت لاو، مدیرعامل وانپلاس، تأیید کرد وانپلاس ۷ پرو با حافظهی بسیار سریع UFS 3.0 معرفی و به بازار عرضه خواهد شد.
گوشیهای هوشمند گلکسی فولد سامسونگ و نسخهی 5G گلکسی اس ۱۰ اولین دستگاههایی بودند که از حافظهبسیار سریع UFS 3.0 بهره میبرند. براساس توییت پیت لاو مدیرعامل، وانپلاس، انتظار میرود گوشیهای هوشمند سری ۷ وانپلاس با این نوع حافظهی بسیار سریع معرفی خواهند شد.
وانپلاس ۷ پرو با حافظهی بسیار سریع UFS 3.0، سرعت بیشتری درمقایسهبا گوشیهای هوشمند همردهی خود خواهد داشت.
مقالههای مرتبط:
حافظهی بسیار سریع UFS 3.0 ازنظر تئوری پهنای باندی دوبرابر بیشتر و سرعتی بیشتر از ۲.۹ گیگابیتبرثانیه خواهند داشت. حافظههای UFS 3.0 انرژی کمتری مصرف میکنند و سریعتر از حافظههای ۱.۲ گیگابیتبرثانیهای UFS 2.1 و حافظههای قدیمی eMMC هستند که متأسفانه برخی از گوشیهای هوشمند ارزانقیمت هنوز با این مشخصات به بازار عرضه میشوند.
وقتی گوشیهای هوشمند از حافظهی ذخیرهسازی سریع (بهخصوص سرعتهای تصادفی سریع) بهره میبرند، بهصورت عجیبی متوجه سرعت عملکرد خوب دستگاه خواهید شد. حتی برخی دستگاههای قدیمیتر وانپلاس همچون وانپلاس ۳، اگر با استانداردهای ۲۰۱۹ به بازار عرضه شوند، میتوانند اتفاقا به دستگاههای شگفتانگیزی تبدیل شوند که بخشی از این موضوع به نرمافزار وانپلاس مربوط میشود. این شرکت بر توسعهی حافظهی ذخیرهسازی سریع UFS 2.0 اصرار داشت و پسازآن نیز این روند را ادامه داد. ازاینرو، انتظار میرود پرچمداران آیندهی وانپلاس ۷ و وانپلاس ۷ پرو با حافظهی بسیار سریع UFS 3.0 به بازار عرضه شوند.
اوایل سال جاری میلادی، سامسونگ تولید انبوه حافظهی ذخیرهسازی بسیار سریع UFS 3.0 را آغاز کرد. هنوز نمیتوانیم با اطمینان کامل بگوییم استفاده از چنین حافظههایی درعمل سرعت دستگاه را چقدر افزایش میدهد. درنهایت، مجبوریم تا ۱۴مه (مصادف با ۲۴اردیبهشت)، یعنی تاریخ رونمایی گوشیهای هوشمند جدید وانپلاس منتظر بمانیم تا ببینیم این پرچمداران با چه مشخصاتی به بازار عرضه خواهند شد.
دولت چین مشغول راهاندازی ابرپروژهای در زیرساختهای علمی جهان است که بهزودی شرایط کار و زندگی هزاران پژوهشگر را در جایجای جهان تحتشعاع قرار خواهد داد.
یکی از صبحهای سرد نوامبر است. اشرف اسلام بیش از سه هزار کیلومتر با آبوهوای دلانگیز خانه و کاشانهاش در بنگلادش فاصله دارد؛ ولی بهنظر میرسد این سرمای استخوانسوز دربرابر فرصتهایی علمی بزرگی که در پکن در انتظارش است، کوچکترین اهمیتی ندارد.
اسلام هماکنون در مقطع دکتری درزمینهی روشهای حذف مواد آلی از فاضلاب فعالیت میکند؛ معضلی که در بنگلادش، معضلی حاد بهحساب میآید. او میگوید:
امکانات خوبی در کشورمان داریم؛ اما امکاناتی که در اینجا وجود دارد، اصلا شباهتی به آن چیزی ندارد که پیشتر با آن کار کردهام.
تت آنگ پیهو نیز دانشجوی دکتری از میانمار است که از کمکهزینهی چین برای تحصیل در پکن بهره میبرد. او روی توسعهی روشهایی برای استفاده از باکتری در فرایند استخراج مس از سنگهای معدنی با عیار پایین کار میکند. اگر پروژهی او موفقیتآمیز باشد، میتواند به افزایش دورهی بهرهبرداری معادن مس در میانمار کمک شایانی کند؛ معادنی که برخی از آنها را شرکتی چینی اداره میکند. او با غرور میگوید: «بههمیندلیل است که اینجا هستم».
پیهو و اسلام تنها دو تن از ۱,۳۰۰ دانشآموخته از دهها کشور مختلف هستند که برای حل مشکلات علمی پیش رو در وطن خود، چهار سال از زندگیشان را صرف انجام تحقیقات در پکن کردند. آکادمی علوم چین (CAS) با همکاری آکادمی جهانی علوم (TWAS) در تریست ایتالیا، هرساله کمکهزینهای تحصیلی برای ۲۰۰ جایگاه آکادمیک را بهعهده میگیرد. این، برنامهی تأمین کمکهزینهی تحصیلی معمولی نیست. هریک از این ۲۰۰ جایگاه، بخش کوچکی از پروژهی «راه ابریشم جدید» (BRI) یا ابتکار کمربند و جاده هستند که درواقع بزرگترین برنامهی تسهیلات و سرمایهگذاری در جهان محسوب میشود؛ برنامهای که در آن، دولت چین قراردادهای کمکهای مالی را با ۱۲۶ کشور جهان منعقد میکند.
در سراسر جهان، دولت چین بههمراه شرکتها و شرکای تجاری محلی این کشور درحالساخت بزرگراهها، طراحی خطوط راهآهن پرسرعت، ذخایر استخراج سوخت فسیلی، نیروگاههای برق، نصب هزاران دوربین نظارتی و بهرهبرداری از بنادر و دریایی و هوایی (با هدف ایجاد ارتباطات گستردهتر) هستند. اینها همگی بخشی از سرمایهگذاری گستردهی دولت چین با هدایت رئیسجمهور این کشور، شی جینپینگ، برای تشکیل شبکهی تجارت جهانی است که هم مواداولیهی موردنیاز چین را تأمین میکند و هم بازاری برای محصولات این کشور فراهم خواهد کرد.
اینفوگرافی ایجاد ارتباط. هدف اصلی برنامهی راه ابریشم جدید چین هنوز مبهم است؛ چراکه این کشور هرگز فهرستی از پروژههای جاری خود را منتشر نکرده است. بانک جهانی پایگاهی اطلاعاتی از سرمایهگذاری چین در احداث خطوط جادهای و راهآهن در میان کشورهای شرق آسیا و اروپا تهیه کرده است. بسیاری از این پروژهها با نقاط کانونی تنوع زیستی در سطح بینالمللی تلاقی دارند.
گویا شی جینپینگ و دیگر رهبران چینی جایگاه علم را بهمنزلهی عنصری مرکزی در ساخت پلهای ارتباطی با کشورهای دیگر درک کردهاند. بای چونلی، رئیس آکادمی علوم چین، نیز در سال گذشته در بولتن آکادمی علوم چین بر این موضوع صحه گذاشت:
علم و فناوری و نوآوری نیروی محرک اصلی برای توسعهی راه ابریشم جدید است.
در ۶ ماه گذشته، ژورنال علمی نیچر (Nature) تلاش کرده به بسیاری از کشورهای شرکتکننده در پروژهی راه ابریشم جدید نگاهی نزدیک بیندازد. در برخی از مقالات که در هفتههای آینده در زومیت نیز منتشر خواهند شد، شهرهای واقع در این کمربند (از پکن گرفته تا اسلامآباد، کلمبو، نایروبی و لیما) دقیقتر بررسی شدهاند تا بهواقع، درکی بهتری از این واقعیت داشته باشیم که چین چگونه قرار است جهان علم را متحول کند. دانشگاههای چین بههمراه شبکهای گسترده از مؤسسات آکادمی علوم چین، در سراسر جهان به جذب نیرو مشغول هستند. آنها مشغول ارائه کمکهای علمی و امضای توافقنامههای همکاری در مقیاسی بسیار وسیع هستند که پیشازاین، حتی در طول دوران جنگ سرد و حین توسعهی همکاریهای علمی میان کشورهای متحد با آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق نیز دیده نشده بود. در ۱۹آوریل، بای چونلی اعلام کرد آکادمی علوم چین بیش از ۱.۸ میلیارد یوآن (تقریبا ۲۶۸ میلیون دلار) در پروژههای علوم و فناوری، بهعنوان بخشی از راه ابریشم جدید، سرمایهگذاری کرده است.
در سریلانکا، چین روی سرمایهگذاری مشترکی برای تأمین آب آشامیدنی سالم و نیز حمایت از تحقیقات روی بحران بیماریهای کلیوی در جمعیت روستایی این کشور تمرکز کرده است. در پاکستان، این کشور حامی طیف وسیعی از مراکز تحقیقاتی است که مشغول مطالعه روی موضوعاتی نظیر کشت برنج تا هوش مصنوعی و مهندسی راهآهن هستند. پارک علمی چینبلژیک در قلب اتحادیهی اروپا، به خانهسازی برای شرکتهایی مشغول است که میکوشند کسبوکار خود را درزمینهی دستگاههای پزشکی، انرژی خورشیدی و دیگر فناوریها گسترش دهند. در آمریکایجنوبی، چین با شیلی و آرژانتین در مراکز نجوم همکاری و هماکنون به برخی از بهترین رصدخانههای دنیا دسترسی پیدا کرده است. درمجموع، بخش علمی راه ابریشم جدید شامل دهها هزار نفر از پژوهشگران و دانشجویان و نیز صدها دانشگاه است. امروزه، کمتر کشور درحالتوسعهای را در جهان میتوان یافت که ردپایی از توسعهطلبیهای علمی چین در آن بهچشم نخورد.
این واقعیت بهمنزلهی چرخشی آشکار در شیوهی جهانی تأمین مالی پروژههای علمی در کشورهای با درآمد پایین و متوسط است؛ حوزهای که در آن چین بهعنوان رقیبی قدرتمند دربرابر ایالات متحدهی آمریکا ژاپن و کشورهای ثروتمند اروپایی درحالعرضاندام است. این ظهور و قدرتگیری تازهی چین در عرصهی ابرقدرتهای توسعهی علمی جهان دیدگاه متفاوتی دربارهی دیگر کشورهای پیشرو علم بهارمغان خواهد آورد.
یک کارگر روزمزد در لائوس. چین مشغول حمایت از ساخت سد در جنوبشرق آسیا، از جمله نیروگاهی برقآبی در لائوس است.
ترزا فالون، مدیر مرکز مطالعات اروپا و آسیا و روسیه در بروکسل میگوید سرمایهگذاری راه ابریشم جدید در گام اول بهطورمسلم بهمعنای بازی بردبرد خواهد بود که موجب توسعهی پروژههای این طرح خواهد شد. هر سرمایهگذاری کلانی نهتنها موجب تأمین منافع کشور میزبان خواهد شد؛ بلکه منافع چین را نیز تأمین خواهد کرد؛ چینی که امیدوار است هم ازنظر علمی و هم ازنظر اقتصادی از این سرمایهگذاریها بهرهمند شود. لی یین، معاون مدیر بخش همکاری بینالمللی آکادمی علوم چین در پکن میگوید:
تفاوت دیگر این است که چین خود را شریک مناسبتری برای کشورهای فقیرتر میبیند؛ چراکه هنوز بهیاد دارد فقیربودن چگونه است.
رویکرد چین در راهاندازی راه ابریشم جدید باعث شده طرفداران زیادی در کشورهایی بهدست آورد که در آنها سرمایهگذاری شده است. در میان این افراد، میتوان به مایتریپالا سیریسنا، رئیسجمهور سریلانکا و عمرانخان، نخستوزیر پاکستان اشاره کرد. عمرانخان در سخنرانیاش پس از پیروزی انتخاباتی در سال گذشته، گفت مایل است یاد بگیرد چین چگونه از کشوری فقیر به ابرقدرتی نوظهور تبدیل شده است.
بااینحال، دیدگاه دیگری نیز دربارهی این خیزش علمی چین وجود دارد. این دیدگاه میگوید کشورهایی با درآمد پایین و متوسط در حال حرکتی آرام به دامان دولتی اقتدارگرا با گرایشهای استعماری نو هستند و در آن، هر چیز دیگری ازجمله قراردادهای فناوری و همکاریهای تحقیقاتی بخشی از این استراتژی بهشمار خواهد آمد. در این روایت، ملتهای درگیر زیر میلیاردها دلار بدهی به چین کمر خم خواهند کرد و کنترل کامل منابع مهم و باارزش خود، از خوانش جریانهای اقیانوسی گرفته تا نمونههای بیولوژیکی و سیستمهای مخابراتی نسل آینده را از دست خواهند داد. نگرانی دیگر از آسیبهایی زیستمحیطی است که انجام پروژههای راه ابریشم جدید چین نظیر احداث جادهها و مسیرهای ارتباطی در کوهستانهای شمالی پاکستان و ساخت سد روی رودهای سراسر جنوبشرقی آسیا و آمریکایجنوبی بهبار خواهد آورد.
از دیدگاه علمی، هدف کلی پروژهی راه ابریشم جدید روشن است: احیای جایگاه چین بهعنوان یکی از تمدنهای بزرگ جهان. این هدف شامل تمامی اقداماتی خواهد بود که چین را بهعنوان قدرت علمی در چشم سایر ملل بهنمایش بگذارد. باوجوداین، کریستوفر کالن، مورخ علوم چین در مؤسسهی نیدهام کمبریج انگلستان میگوید خیلی زود است بگوییم این معاملات چین با دیگر کشورها چگونه پیش خواهد رفت.
مسیرهای بیشمار
بیش از دوهزار سال، جادهی ابریشم شرق دور را به اروپا متصل میکرد. رهبران چین نیز از اوایل دههی ۲۰۰۰، تمایل خود را برای احیای این مسیر تجاری باستانی ابراز کردهاند؛ اما وقتی شی جینپینگ در سال ۲۰۱۳ بهسِمَت ریاستجمهوری چین منصوب شد، این هدف بهصورت جدی در اولویت قرار گرفت. وی در رویداد افتتاحیهای در اندونزی و قزاقستان، آغاز برنامهی راه ابریشم جدید را با ذکر ضربالمثلی کهن، چنین اعلام کرد: «دریا بزرگ است، چون همهی رودخانهها را در خود میپذیرد».
باوجوداین، این دریا گویا حتی بزرگتر از برنامههایی بوده که جینپینگ در ابتدا از آن سخن میگفت. در ۶ سال گذشته، پروژهی راه ابریشم جدید بهصورت شبکهای جهانی مرکب از اقیانوسها و مسیرهای زمینی شکل گرفت که چین در نقطهی کانونی آن قرار گرفته است. پیشبینی دامنهی رشد آتی راه ابریشم جدید محال است؛ زیرا دولت چین هرگز فهرستی از تمام پروژههای در حال راهاندازی یا برنامهریزی را منتشر نکرده است. بااینحال برآوردههای انجامشده دربارهی آن، محدودهی وسیعی از یک تا هشتتریلیون دلار را پوشش میدهد.
اینفوگرافی رشد شبکه. ابتکار کمربند و جاده در مقیاسهای متنوعی درحالکار است. بیش از ۱۲۰ کشور قراردادهایی با چین منعقد کردهاند و ۳۷ مؤسسهی دانشگاهی به اتحاد سازمانهای بینالمللی در راه ابریشم جدید پیوستهاند. ۱۶ کشور در اروپای مرکزی و شرقی به چین ملحق شدهاند تا با ایجاد سازمان ۱۶+۱، بهطوررسمی همکاری میان چین و کشورهای اروپای مرکزی و شرقی را شکل دهند.
بهعنوان بخشی از این ائتلاف عظیم، چین درحالخلق مفهومی با نام «جادهی ابریشم دریایی قرن بیستویکم» است؛ یعنی حلقهی اقیانوسی عظیمی که صنعت ترابری این کشور را به کشورهای مجاور با هریک از اقیانوسهای جهان (شامل آفریقا و آمریکایجنوبی) پیوند میدهد. درکنار آن، مفهوم دیگری با نام «جادهی ابریشم کمربند اقتصادی» نیز وجود دارد که شبکهای پیچیدهای متشکل از ۶ راه زمینی است که چین را ازطریق خطوط راهآهن و جادهها و مسیرهای دریایی به برخی از شهرهای بزرگ آسیا و اروپا متصل میکند.
اولین نشانههای راه ابریشم جدید علمی زمانی پدیدار شدند که شی جینپینگ در سپتامبر۲۰۱۳، از آسیایمیانه دیدن میکرد. سال بعد، آکادمی علوم چین سرمایهگذاری مالی تلسکوپی یک متری را در مؤسسهی اخترشناسی الغبیگ ازبکستان بهعهده گرفت. این سرمایهگذاری راه را برای مؤسسهی اخترشناسی ازبکستان هموار ساخت تا با همکاری مرکز اخترشناسی شینجیانگ چین، آسمان شمالی را رصد کنند. شُهرت اهگامبردیوف، مدیر این رصدخانه، به بولتن آکادمی علوم چین اعلام کرد ازبکستان تجربهای در ساخت تلسکوپ نداشت؛ بنابراین مهمترین بخش فناوری را مهندسان چین انجام دادند. این، آغازی برای طرحهای عظیمتر آکادمی علوم چین بود.
بای چونلی توضیحات بخش علمی مرتبطبا راه ابریشم جدید را ارائه کرده است. وی که بهعنوان کریستالوگراف پرتوی ایکس در چین آموزش دیده، در اواسط دههی ۱۹۸۰، با جان بالدشویلر در مؤسسهی فناوری کالیفرنیا در پاسادنا روی فناوری تونلزنی میکروسکوپی همکاری کرده است.
بالدشویلر بهخاطر میآورد که از همان اوایل دوران فعالیت بای چونلی، واضح بود که وی قرار است خیلی پیشرفت کند. بالدشویلر همواره پیشبینی میکرد که بای روزی مدیر آکادمی علوم چین خواهد شد. در دیداری از پکن در سال ۱۹۹۵، بالدشویلر از اینکه بای ترتیب ملاقاتی را با جیانگ زیمین، مدیر وقت آکادمی ترتیب داده بود، شگفتزده شد و گفت: «ما سوار بر یک اتوبوس کوچک شدیم و با اسکورت چراغهای چشمکزن پلیس از میدان تیانانمن به تالار بزرگ مردم برده شدیم». او بهیاد میآورد که دختران و پسران جوان به خط روی حاشیهی فرش قرمزی ایستاده بودند.
در دوران مدیریت بای، بخش علمی راه ابریشم جدید با هدف سه محور موازی اجرایی شد. در چین، آکادمی علوم پنج مرکز برتر را در مؤسسات خود ایجاد کرد و این مراکز میزبان ۲۰۰ دانشجوی دکتری شدند که آکادمی هرساله آنها را آموزش میداد.
همچنین در خارج از چین، ۹ مرکز تحقیقاتی و آموزشی در آفریقا، آسیایمرکزی، آمریکایجنوبی، آسیایجنوبی و آسیای جنوبشرقی دایر شد که اغلب با سرمایهگذاری مشترک کشورهای میزبان خود تأسیس شدند. بهعنوان مثال، آزمایشگاه مشترک چین و برزیل در سائوژوزه دوسکمپوس مشغول نظارت فضایی بر تغییرات آبوهوایی و نیز توسعهی مدلهای پیشبینی آبوهوا هستند. در بانکوک، مرکز همکاری نوآوری آکادمی به دانشگاهها و شرکتهای فناوری تایلند کمک میکند با همتایان چینی خود کار کنند و درعینحال، پایگاهی برای حضور چین در منطقه فراهم کند. درکنار اینها، صدها همکاری فردی بین آکادمی و دانشگاهها در چین و جاهای دیگر دنیا وجود دارد.
رویکرد سوم نیز همان چیزی است که آکادمی علوم چین از آن بهعنوان «کمربند و جادهی دیجیتال» یاد میکند؛ پلتفرمی که به کشورهای مشارکتکننده اجازه میدهد بستری برای بهاشتراکگذاری دادهها بهعنوان بخشی از پروژههای مشترک خود با یکدیگر و چین دراختیار داشته باشند. این دادهها شامل تصاویر ماهوارهای و نیز دادههای کمّی دربارهی خطرهای طبیعی و منابع آبی و سایتهای میراث فرهنگی میشوند.
صفحات یادبود رهبران چین در پکن. تصویر شی جینپینگ در وسط دیده میشود.
آکادمی علوم چین برای یکپارچهکردن این فعالیتها با یکدیگر، کمیتهای عالی از سازمانهای تحقیقاتی علمی را در سال ۲۰۱۶ ایجاد کرد. این شبکه که با نام اختصاری ANSO شناخته میشود، مخفف «ائتلاف سازمانهای علمی بینالمللی در ناحیهی کمربند و جاده» است. ۳۷ عضو این کمیته از آکادمی علوم روسیه گرفته تا دانشگاه شیلی در سراسر جهان گسترده شدهاند. سازمان آموزشی و علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد در پاریس نیز یکی از اعضای بنیانگذار این سازمان بهشمار میآید. ANSO بهعنوان بخشی از فعالیتهایش قصد دارد حمایت و سازماندهی تحقیقات در کشورهای عضو پروژهی راه ابریشم جدید را شامل بهبود امنیت غذایی و مبارزه با کمبود آب برعهده بگیرد.
نقاط دردسرساز
همانطورکه پروژههای زیرساخت انجام میشوند و چین فعالیتهای علمی خود را در خارج از کشور افزایش میدهد، نگرانیهایی دربارهی نحوهی انجام این امور بهوجود آمده است.
بسیاری از انتقادها را کشورهایی کردهاند که درحالحاضر، در پروژهی راه ابریشم جدید مشارکت ندارند. برای مثال، دولت هند عصبانی است که چرا دربارهی فعالیتهایی که بهتعبیرشان در «حیاط خلوت» این کشور درحالانجام است، با آنها مشورتی نشده است. هندیها تاکنون بیش از یکبار به سیاستگذاران سریلانکا هشدار دادهاند تا میزان همکاریهای علمی خود را با چین محدود کنند.
یکی دیگر از نقاط بالقوه تنشزای دیگر این است که چین مشغول احداث زیرساختهای فناوری اطلاعات برای کمربند و جادهی دیجیتال است. ایالات متحدهی آمریکا و برخی کشورهای دیگر بهویژه دربارهی امضای توافقنامههای همکاری با غول صنعت ارتباطات چین، شرکت هواوی، بهمنظور ایجاد نسل بعدی شبکهی ارتباطات موبایل هشدار دادهاند. آنها میگویند این امر بهطوربالقوه فرصتهای نظارتی و جاسوسی را دراختیار دولت چین قرار خواهد داد؛ چراکه هواوی قرار است برای کشورهای عضو راه ابریشم جدید ابزارهای نظارتی خاصی ازجمله فناوری تشخیص چهره فراهم کند. درهرحال، هواوی هرگونه امکان دسترسی برای کاربران غیرمجازی نظیر دولت چین را در تجهیزات نصبشدهاش بهشدت انکار میکند.
یکی از نگرانیهای فعلی مهم دربارهی کشورهای عضو راه ابریشم جدید، اثرهای زیستمحیطی پروژههای جاری است که انتظار میرود وضعیت چشمانداز پیش روی چندین کشور را بهکلی دگرگون کند. گروه حفاظت از حیاتوحش گزارش میدهد ارتباطات راه ابریشم جدید میان آسیا و اروپا درست از دل ۱,۷۳۹ منطقهی مهم ازلحاظ حفظ تنوع زیستی میگذرد. در این مناطق، ۲۶۵ گونهی درمعرض خطر زندگی میکنند که در میان آنها، ۸۱ گونه مانند بزکوهی سایگا و ببر پنترا تیگریس و پانداهای غولپیکر (Ailuropoda melanoleuca) درمعرض خطر انقراض قرار دارند.
یکی از پروژههایی که متخصصان محیطزیست را نگران کرده، خط راهآهن ۳۵۰ کیلومتری میان مجارستان و صربستان است که با هزینهای افزونبر ۳.۸ میلیون دلار در دست اجرا است. این پروژه همچنین توجه مقامهای اتحادیهی اروپا را نیز بهخود جلب کرده و بهدلیل تصویبنشدن قانون، هنوز اجرایی نشده است. افزونبراین، چین هنوز کنوانسیون اسپو (Espoo) را نیز تصویب نکرده است؛ کنوانسیونی که در مرحلهی اولیه، کشورهای عضو را مستلزم به ارزیابی اثرهای زیستمحیطی و بهداشتی پروژههای توسعهای خواهد کرد.
بهگفتهی پرویز هودبوی، فیزیکدان دانشگاه مسیحی فورمن در لاهور پاکستان، درحالحاضر تعداد بسیار اندکی از پروژههای زیرساختی راه ابریشم جدید ازلحاظ اثرهای زیستمحیطی ارزیابی میشوند. او میافزاید:
کمبود واضحی درزمینهی تحقیقات روی چهارچوب نظارتی پروژهها یهچشم میخورد و این امر موجب شده دربارهی آنچه اتفاق میافتد و آنچه ممکن است رخ دهد، تنها بتوانیم به حدس و گمان متوسل شویم. ما باید دربارهی این پرسشها تحقیق کنیم.
آبان مارکر کابراجی، رئیس اتحادیهی بینالمللی حفاظت از طبیعت (IUCN) در بانکوک، با دیدگاه هودبوی موافق است و میگوید:
بدون اعمال اقدامات حفاظت از محیطزیست، ممکن است باعث تشدید مشکلات زیستمحیطی شویم و فشار بیشتری بر منابع طبیعی روبهپایان وارد آوریم و نهایتا موجب مهاجرت جوامع شویم.
بای پلات، رئیس آکادمی علوم چین، معمار بخش علمی ابتکار کمربند و جاده بوده است.
کی یه، رئیس مرکز سیاست عمومی بروکینگزسینگهوا در پکن میگوید یکی از موانع بر سر راه تلاشهای زیستمحیطی این است که مؤسسات چینی و راه ابریشم جدید هیچکدام تمایلی به انجام اقدامات کُندکننده ندارند. او میگوید شرکتهای چینی اغلب در محیطی کار میکنند که دولت محلی یا طرف قرارداد خواهان نتایج سریع هستند. انجام صحیح ارزیابی راهبردی اثرهای زیستمحیطی امری زمانبر است و میتواند به تغییراتی در ویژگیهای اصلی پروژه منجر شود که بهمعنای تأخیر در اجرای پروژه باشد. کی میگوید: «این گزینهی خوبی نیست».
مشکل دیگر این است که قراردادها میتوانند بیانگر این موضوع باشند که ارزیابی اثرهای زیستمحیطی پروژهها برعهدهی کشور میزبان است. باوجوداین، طرفداران محیطزیست میگویند ازآنجاکه کشورهای فقیر اغلب ظرفیت نظارت و ارزیابی محدودی برای چنین تحلیلهایی دارند، پروژههای ساختوساز گاهی اوقات بدون بررسی دقیق پیش خواهند رفت.
نشانههایی دیده میشود که میگوید گویا چین نیز رسیدگی به این نگرانیها را آغاز کرده است. سازمانهای تحقیقاتی حفاظت از محیطزیست چین مانند آکادمی دانهوانگ و دانشمندان زیستمحیطی نظیر ما کپینگ از مؤسسهی گیاهشناسی آکادمی علوم چین در پکن، پیشتر دربارهی اثرهای زیستمحیطی این شبکهی گسترده از مسیرهای میانقارهای در سالیان پیش رو هشدارهایی دادهاند.
وانگ ژودانگ، مدیر آکادمی دانهوانگ میگوید همکاران او توانستهاند ۱۳۰ مورد از مکانهای میراث فرهنگی را در امتداد مسیر اصلی جادهی ابریشم شناسایی کنند که بخشهایی از پروژهی راه ابریشم جدید را شامل میشود. وانگ میگوید:
در چین، توسعه در نزدیکی مکانهای باستانی یا مناطق اطراف ممنوع است. کشورهای شرکتکننده در راه ابریشم جدید باید مانند چین، مناطق حفاظتشدهی خود را تعیین کنند. همچنین، کشورهای خارجی باید از ساخت جادهها یا راهآهن در نزدیکی مکانهای زلزلهخیز یا مکانهای نزدیک به میراث فرهنگی خودداری کنند.
نگرانیهای زیستمحیطی دربارهی راه ابریشم جدید توجه رهبران ارشد چین را نیز بهخود جلب کرده است. اتحادیهی بینالمللی حفاظت از طبیعت چین مکلف به انجام مطالعات دربارهی ساختوسازهای راه ابریشم جدید در دو کشور سریلانکا و پاکستان شده است. گزارش شده تیمهای تحقیقاتی این کشور ازجمله مقامهای دولتی چین در فوریه، در این دو کشور مشغول انجام عملیات میدانی بودهاند. انتظار میرود این مطالعه با پیگیری مستقیم خودِ چین دنبال شود؛ چراکه با درخواست شورای همکاری بینالمللی در محیطزیست و توسعه انجام گرفته است. این شورا نهادی متشکل از برترین متخصصان محیطزیست جهان است که گزارشهای خود را مستقیما به دولت چین ارائه میکنند.
هفته گذشته، دولت چین نشستی دوروزه در پکن برگزار کرد تا دربارهی نگرانیهای زیستمحیطی برنامهی راه ابریشم جدید بحث و تبادلنظر کند. انتظار میرود نتایج این نشست در کنفرانسی با شرکت سران کشورهای عضو راه ابریشم جدید با نام انجمن کمربند و جاده بررسی شود که از ۲۵آوریل آغاز شده است. ریاست این انجمن برعهدهی رئیسجمهور چین است. این خود بدینمعنی است که بحثهای زیستمحیطی در بالاترین سطوح درحالپیگیری هستند.
آرتور هانسون، مشاور ارشد بینالمللی شورای همکاری محیطزیست چین میگوید یکی از اهداف پیش رو آن است که رهبری چین را متقاعد کنیم انجام ارزیابیهای زیستمحیطی و تأثیرات اجتماعی را در پروژههای عمرانی راه ابریشم جدید الزامی کند و درکنار آن مطمئن شویم مشارکت عمومی در تصمیمگیریها و دسترسی آزاد به دادهها عملی خواهد شد.
اندرو اسمال پژوهشگری چینی است که با حمایت مالی German Marshall (اتاق فکری در واشنگتندیسی) فعالیت میکند. او میگوید بنابر تجربه، سیاستگذاران چین به انتقاد بسیار حساس و مشتاق هستند در حل آنها بکوشند. او میافزاید همانطورکه راه ابریشم جدید درحالشکلگیری است، دولت چین بهدنبال گسترش همکاری با سازمانهای بینالمللی بیشتری ازجمله گروههای حفاظتی و دانشگاهها خواهد بود.
بازگشت نگاه به شرق
درحالیکه چین سرمایهگذاریهای علمی خود را در کشورهای عضو راه ابریشم جدید افزایش میدهد، دیدگاه پژوهشگران سرتاسر جهان نیز به آینده دستخوش تغییر خواهد شد. اکنون چین بهعنوان شریک علمی مناسبی برای بخش اعظمی از کشورهای درحالتوسعه ظهور کرده است. درحالیکه نسلهای پیشین پژوهشگران در آفریقا و آسیا و تاحدودی آمریکایجنوبی در کشورهای غربی آموزش دیده بودند و ریشههای فکری خود را در آنجا بنیان گذاشتهاند، نمیتوان این روند را برای نسل فعلی هم صادق دانست.
اینفوگرافی همکاریهای چین. شرکای اصلی چین کشورهای بزرگی هستند که بهشدت در تحقیقات سرمایهگذاری میکنند؛ اما برخی از کشورهای کوچک که بخشی از پروژهی راه ابریشم جدید هستند، نیز بهطرز شگفتآوری شرکای قدرتمندی بهشمار میآیند. شاخص وابستگی احتمالاتی (PAI) ارتباط بین دو کشور را باتوجهبه تعداد کل نشریات مشترک بینالمللی آنها مقایسه میکند.
بسیاری از دانشمندان باسابقهتر که در این مجموعهمقالات با نیچر مصاحبه کردهاند، اعلام کردهاند همکاران جوان آنها، بهویژه کسانی که پس از گذراندن دورهی دکتری یا پسادکتری از چین بازمیگردند، از ارتباطات کمتری با منابع علمی دنیای غرب برخوردار هستند. کامینی مندیس، مالاریولوژیست سریلانکایی است که پیشتر با سازمان بهداشت جهانی در ژنف سوئیس همکاری کرده است. او میگوید:
حال که جوانان بیشتری بهجای آمریکا به چین میروند، ارتباطات آنها با کشورهای غربی با شدت بیشتری تضعیف خواهد شد.
جنبهی ناگفتهی دیگری نیز از این داستان وجود دارد: چشمانداز رویارویی علمی چین با سایر کشورهای جهان میتواند بهشیوهای ناملموس موجب تغییراتی در چین بشود. در نوامبر گذشته، در نشستی در پکن که با حضور دانشجویان دکتری از تمامی کشورهای عضو راه ابریشم جدید برگزار شد، از دانشجویان پرسیده شد: «آیا آنها قصد ماندن در چین را دارند یا خیر؟ «آیا ممکن است آنها نیز مانند نسل پیش از خود که اقامت در اروپا و آمریکایشمالی را به زندگی در وطن ترجیح دادند، پیشنهاد کارکردن و زندگی دائم در چین را نیز بهعنوان یکی از گزینههای احتمالی در نظر بگیرند؟» بسیاری از افراد دربرابر این پرسش سکوت کردند، تا اینکه یکی از مقامهای دانشگاهی خاطرنشان کرد بنابر مفاد قراردادهای دانشجویان، آنها پس از اخذ مدرک دکتری، ملزم به بازگشت به وطن خود هستند.
او هنوز جملهی خود را تمام نکرده بود که یکی از بازرسان اصلی این آکادمی مداخله کرد:
آیا منظور شما این است که اگر این دانشجویان اینجا بمانند و مشغول به کار شوند، ممکن است چین نیز با خطر تبدیلشدن به جامعهای چندفرهنگی مواجه شود؟ شاید این موضوع آنچنان هم بد نباشد.
در ادامهی مجموعهمقالات مربوط به انقلاب علمی چین، نگاهی دقیقتر به رویکرد پژوهشی سایر کشورهای عضو راه ابریشم جدید درقبال تحولات اخیر خواهیم انداخت و به این پرسش پاسخ خواهیم داد که دستاورد واقعی این چرخش قدرت علمی جهان برای کشورهای درحالتوسعه چه خواهد بود. پس، با زومیت همراه باشید.
آیا میخواهید بدانید موثرترین و بیخطرترین پاککنندهها و روشها برای تمیزکردن گوشی و صفحهنمایش آن چیست و از چه موادی اصلا نباید برای این کار استفاده کرد؟
تمیز نگهداشتن صفحهنمایش گوشی، مخصوصا گوشیهای هوشمند و جلوگیری از ایجاد لکه و کثیفی روی آن، تقریبا کار دشواری است؛ بهویژه وقتی درحالخوردن چیزی با گوشی کار یا متنی تایپ میکنید. بااینحال، خوشبختانه مواد مناسب و کاربردی زیادی هستند که نمایشگر گوشی شما را در کمترین زمان ممکن پاک میکنند.
ممکن است گاهی اوقات برای پاککردن صفحهنمایش زیاد وسواس بهخرج ندهید و با پیراهن یا شلوار جین خود آن را پاک کنید؛ اما استفاده از مواد و روشهای مخصوص برای پاککردن نمایشگر به محافظت بهتر و دوام بیشتر آن کمک میکند و درمقابل، استفاده از مواد نامناسب در برخی از مواقع ممکن است باعث آسیب جدی به آن شود.
درادامه، ابتدا موادی را معرفی میکنیم که باید از استفاده از آنها برای پاککردن گوشی اجتناب کنید و سپس، شما را با روشهای مناسب پاککردن انواع لکهها و کثیفیها آشنا میکنیم.
موادی که هرگز نباید برای پاککردن صفحهنمایش از آنها استفاده کنید
دستمال کاغذی
معمولا وقتی نمایشگر گوشیتان کثیف میشود، از دستمال کاغذی بهعنوان اولین چیز برای پاککردن آن استفاده میکنید؛ زیرا همهجا دردسترس است. معمولا وقتی این دستمالها را روی نمایشگر میکشید، ذرهذره میشوند و آن را کثیفتر میکنند. درضمن، دستمال کاغذی باعث ایجاد خش روی نمایشگر نیز میشود.
شیشهپاککن
بیشتر شیشهپاککنها شیشهها و آینهها را براق و تمیز میکنند؛ اما برای پاککردن صفحهنمایش گوشی اصلا مناسب نیستند؛ زیرا نمایشگر برخی از گوشیهای جدید مانند آیفون ایکس آر (iPhone XR) پوششی دارند که شیشهپاککنها و دیگر پاککنندهها آن را بهمرورزمان از بین میبرند و صفحهنمایش دربرابر خطوخش آسیبپذیر میشود. درضمن، خودِ این مواد نیز میتوانند باعث ایجاد خش روی نمایشگر شوند.
دیگر مواد پاککننده
مواد پاککننده تأثیری روی شیشهی ضدخش روی نمایشگر ندارد؛ اما به لایهی محافظ روی صفحهنمایش آسیب میزنند؛ بنابراین برای پاککردن شیشههای دارای پوشش محافظ هرگز نباید از مواد پاککنندهی قوی استفاده کرد. اپل هم توصیه میکند کاربران برای پاککردن گوشی خود از مواد پاککننده استفاده نکنند.
مواد پاککنندهی آرایشی
برخی از این مواد ترکیباتی دارند که باعث آسیب به صفحهنمایش میشوند؛ بنابراین، پیشنهاد میکنیم بهجای این مواد، از پارچهای نرم و کمی آب استفاده کنید.
الکل
ایزوپروپیل الکل (الکل ضدعفونیکننده یا الکل طبی) یا مواد حاوی اتانول نیز به لایهی محافظ روی شیشهی صفحهنمایش آسیب میزند؛ بنابراین، استفاده از این مواد هم چندان پیشنهاد نمیشود. اپل هم کاربران را از پاککردن محصولات خود با الکل منع کرده است. درصورت تمایل برای استفاده از پاککنندههای حاوی الکل، از پاککنندههایی مخصوص پاککردن صفحهنمایش با برچسب Safe to Use استفاده کنید.
هوای فشرده
گوشی قطعات حساسی دارد که فشار زیاد هوا ممکن است به آنها آسیب بزند؛ مخصوصا میکروفون. شرکتهای مطرح فناوری مانند اپل دربارهی استفاده از اسپریهای هوای فشرده برای تمیزکردن تجهیزات الکترونیکی هشدار دادهاند.
صابون مخصوص ماشین ظرفشویی و صابون دستشویی
اگرچه این صابونها مواد کاملا لطیفی هستند؛ اما باید با آب ترکیب شوند و آب هم به بسیاری از گوشیها آسیب میزند؛ پس، بهتر است بهجای آب از دستمال مرطوب استفاده کنید.
سرکه
برای تمیزکردن گوشی خود میتوانید از سرکهی رقیقشده استفاده کنید. البته، سرکه نیز برای بخشهای شیشهای گوشی که دربردارندهی پوشش دافع چربی هستند، کاملا مضر است. سرکه، تنها به قسمت پشت گوشی آسیب نمیزد و در هنگام استفاده باید آن را با نسبت پنجاهپنجاه با آب مقطر ترکیب کنید.
مواد ضدعفونیکننده (مواد از بینبرندهی ارگانیسمهای موجود در محیط یا اجسام غیرزنده)
اگر نوشتههای درجشده روی این مواد را خوانده باشید، میدانید پس از هربار استفاده از آنها باید دستهای خود را بشویید؛ بنابراین، استفاده از این مواد برای پاککردن وسایلی که با صورت تماس پیدا میکنند، اصلا ایدهی خوبی نیست. درضمن، معمولا این مواد حاوی الکل هستند که باعث آسیب به پوششهای دافع آب و چربی گوشی میشوند. دلیل اصلی مقاومت صفحهنمایش برخی از گوشیها دربرابر خطوخش، انجام فرایند تبادل یونی روی شیشهی صفحهنمایش آنها است که در آن، فسفر جایگزین سدیم سطح شیشه میشود.
نحوهی تمیز لکههای اثرانگشت از روی صفحهنمایش
پوست انسان همیشه چربی ترشح میکند و با تماس دست با صفحهنمایش گوشی، سطح آن پر از لکههای اثرانگشت میشود. موثرترین و بیخطرترین روش برای تمیزکردن این لکهها، استفاده از دستمالهای نانو است که یکی از بهترین انواع پاککنندههای گوشی نیز محسوب میشوند. چنانچه صفحهنمایش گوشی بهراحتی پاک نمیشود، میتوانید دستمال را با کمی آب مقطر مرطوب کنید و سپس آن را بهآرامی از بالا به پایین بکشید. البته، از پاشیدن آب بهصورت مستقیم روی نمایشگر خودداری کنید. از این روش میتوانید برای پاک کردن قسمتهای کناری و پشتی گوشی نیز استفاده کنید.
نحوهی پاککردن ذرات ماسه و پرز
گاهی اوقات ماسه و پرز بین پورتها و قسمتهای اتصال صفحهنمایش به گوشی گیر میکند و پاککردن آنها کار دشواری است. بهترین روش برای بیرونآوردن و پاککردن این ذرات، استفاده از نوار چسب است. برای انجام این کار باید نوارچسب را بهآرامی روی شکافها و بلندگو بچسبانید یا تکهای بسیار کوچک از آن را بپیچانید و در پورتها قرار دهید تا ذرات به آن بچسبند. برای تمیزکردن سوراخهای کوچکتر بلندگو میتوانید از خلال دندان استفاده کنید.
ضدعفونیکردن گوشی
تماس گوشی با برخی مواد زمانیکه آشپزی میکنیم، امری بسیار طبیعی است. اغلب افراد پس از آنکه گوشی با موادی چرب آلوده میشوند، سعی میکنند گوشی خود را با استفاده از الکل ضدعفونی و تمیز کنند؛ حال آنکه الکل به پوششهای دافع آب و چربی گوشیها آسیب میزند. برخی از افراد توصیه میکنند برای ضدعفونیکردن از آب و الکل استفاده شود؛ اما بهترین کار این است گوشی از ابتدا دور از گوشت خام و مواد مشابه آن باشد. با تمام اینها، اگر گوشی شما به ضدعفونیکردن نیاز داشت، توصیه میکنیم برای از دستمال نانوی مرطوب استفاده کنید.
پاککردن مواد آرایشی
زمانیکه صورت شما پر از کرم و دیگر مواد آرایشی باشد، وقتی میخواهید با گوشی خود تماس بگیرید، ذرات و مواد زیادی به نمایشگر گوشی میچسبند و ظاهر گوشی هم واقعا بد میشود. ممکن است پاککنندههای مواد آرایشی به صورتتان آسیبی نزند؛ اما بهدلیل داشتن ترکیبات شیمیایی قوی، اصلا برای پاککردن صفحهنمایش مناسب نیستند.
توصیه میکنیم برای پاککردن مواد آرایشی از روی گوشیهای خود از پاککنندههایی استفاده کنید که فاقد موادی مثل الکل، کلر، آمونیاک و فسفات باشند. این نوع از پاککننده گوشی بهراحتی در بازار یافت میشود. استفاده از دستمال نانوی مرطوب برای پاککردن این مواد نیز گزینهی خوبی است. درصورت نیاز به رطوبت بیشتر، تنها چند قطره آب بیشتر با بطریهای شیشهپاککن به صفحهنمایش اسپری کنید.
گوشیهای ضدآب قابلشستوشو هستند؟
گوشیهای دارای استاندارد ضدآب IP67 و بالاتر، قابلشستوشو با آب هستند. اگرچه گوشیهای ضدآب نسبتا جدید مانند آیفون ۷ (iPhone 7) و مدلهای بالاتر یا گوشیهای سری گلکسی اس سامسونگ، میتوانند به مدت ۳۰ دقیقه در زیر آب تا عمقی درحدود ۹۰ سانتیمتر مقاومت کنند؛ اما بهتر است حتی همین گوشیها را نیز با دستمالی مرطوب یا خیس تمیز و سپس، با دستمالی نرم آب بخشهای مختلف ازجمله سوراخ بلندگوها و پورتها را خشک کنید.
زمانیکه گوشی خود را در زیر شیرآب میگیرید، آب وارد پورتهای آن میشود و تا زمانیکه خشک نشود، نمیتوانید آن را شارژ کنید. درکل، استانداردهای مرتبط با ضدآببودن گوشی بیشتر برای این طراحی شدهاند که به کاربر دربارهی آسیبپذیرنبودن گوشی دربرابر آب اطمینانخاطر دهند.
خودرو الکتریکی پلاستار ۲ مدل ۲۰۲۰ با سیستمعامل Android Automotive گوگل به بازار عرضه خواهد شد.
تنها تعداد محدودی از تولیدکنندگان خودرو از سیستمعامل اندروید برای پشتیبانی از سیستمهای سرگرمی در خودروها استفاده میکنند. گوگل مشغول توسعهی سیستمعامل Android Automotive است که با اندروید اتو متفاوت است.
اواخر اسفند۱۳۹۷، خودرو الکتریکی پلاستار ۲ معرفی شد. انتظار میرود خودرو تمامالکتریکی برند جدید ولوو که باید منتظر عرضهی آن در سال جاری میلادی به بازار باشیم، اولین خودرویی باشد که به سیستمعامل Android Automotive مجهز خواهد بود. گوگل تلاش میکند توسعهدهندگان را به توسعهی اپلیکیشنهایی برای این خودرو تشویق کند.
مقالههای مرتبط:
ممکن است تصور کنید خودروهای بسیاری درحالحاضر از سیستمعامل اندروید پشتیبانی میکنند؛ اما باید در نظر داشته باشید آنها مجهز به نسخهی اندروید اتو (Android Auto) هستند که با سیستمعامل Android Automotive متفاوت است. سیستمعامل جدید قدرتمندتر از اندروید اتو خواهد بود. سیستمعامل اندروید اتو سیستمی در داخل گوشیهای هوشمند است که روی نمایشگر خودرو ظاهر میشود. اکثر خودروهای جدید مجهز به اندروید اتو هستند که مشابه اپلکارپلی است. درمقابل، Android Automotive در خودرو اجرا میشود و به بسیاری از عملکردهای سیستم اطلاعات و سرگرمی دسترسی دارد.
پلاستار ۲ با نمایشگر ۱۱ اینچی از سیستمعامل جدید گوگل پشتیبانی میکند. رانندگان میتوانند میزان شارژ باتری خودرو را مشاهده کنند که با گوگلمپ یکپارچهسازی شده است. همچنین، رانندگان پلاستار ۲ میتوانند ازطریق نمایشگر ۱۱ اینچی با پشتیبانی سیستمعامل اندروید جدید، اپلیکیشنهای مدنظر خود را دانلود و حتی قفلهای در خودرو را کنترل کنند.
درصورتیکه سیستمعامل جدید با گوشی هوشمند اندرویدی کاربر همگامسازی شود، بهمحض نزدیکشدن به خودرو درحالیکه گوشی اندرویدی در جیب راننده قرار دارد، قفل درهای خودرو بهصورت خودکار بازمیشود.
گوگل سیستمعامل جدید Android Automotive را دردسترس توسعهدهندگان قرار داده و تصاویر نسخهی پیش از عرضهی رسمی را با نمایش اپلیکیشن موزیک اسپاتیفای (Spotify) منتشر کرده است. برای شروع، گوگل در نظر دارد توسعهدهندگان روی اپلیکیشنهای مدیا متمرکز شوند. بعد از اپلیکیشنهای مدیا، برنامههای مربوطبه ناوبری مدنظر گوگل قرار دارد.
یکی از مزیتهای اندروید اتو این است که همیشه بهروزرسانی میشود و به تمام دادههای گوشی هوشمند دسترسی دارد. البته یکی از اشکالات اندروید اتو همین وابستگی به گوشی هوشمند نیز محسوب میشود و کاربران باید حتما گوشی هوشمند خود را به این سیستم متصل نگه دارند. افزونبراین، بهنظر میرسد باتوجهبه آخرین گزارشها، سیستمعامل Android Automotive سرعت عملکرد بیشتری دارد و برای پشتیبانی از سیستمهای سرگرمی در خودرو بسیار مناسبتر و راحتتر خواهد بود. هرچند انتظار نمیرود بهروزرسانی OTA زیادی وجود داشته باشد.
پلاستار ۲ اولین خودرویی خواهد بود که با سیستمعامل Android Automotive معرفی میشود. این خودرو الکتریکی با باتری ۷۸ کیلووات ساعت و ۴۰۸ اسببخار قدرت و قیمت ۶۳ هزار دلار به بازار عرضه میشود که با هربار شارژ میتواند مسافتی حدود ۴۴۲ کیلومتر را طی کند. مدل ارزانقیمتتر پلاستار ۲ نیز با قیمت پایهی ۵۵ هزار دلار به بازار عرضه خواهد شد. خریداران این خودرو الکتریکی در آمریکا، مشمول اعتبار مالیاتی و تخفیف ۷,۵۰۰ دلاری خواهند بود.
براساس اعلام سونی، مانت E میتواند از لنزهای f/0.63 پشتیبانی کند. لایکا پیشتر ادعا کرده بود مانت E سونی برای دوربینهای فولفریم طراحی نشده است.
اواخر دی سال گذشته، سونی a6400 با حسگر ۲۴ مگاپیکسلی و سریعترین سیستم فوکوس خودکار معرفی شد. چند روز قبل، اخباری درباره مانت E سونی مطرح شد که یکی از نکات جالب این بود که محصول سونی حداکثر از دیافراگم f/0.63 پشتیبانی میکند.
پیشتر، لایکا ادعا کرده بود مانت E سونی برای دوربینهای فولفریم طراحی نشده است. سونی در پاسخ به ادعای لایکا، این موضوع را در اولین دوربین مانت E که در سال ۲۰۱۰ معرفی شد، بررسی کرد. سونی به این موضوع اشاره دارد که مانت E برای لنزهای f/1.0 بسیار کوچک است.
سونی ادعا میکند مانت E ازنظر تئوری، میتواند لنزهای f/0.63 را پشتیبانی کند که با مانت L لایکا برای f/0.63 و مانت RF کانن برای f/0.62 مقایسهشدنی است. براساس بررسیهای سونی، مانت Z نیکون ازنظر تئوری، حداکثر از لنزهای f/0.58 پشتیبانی میکند که درعمل، سریعتر از نیکون با f/0.65 است.
عکاس و فیلمبرداری بهنام Max Yuryev این موضوع را در ویدئویی بهنمایش گذاشته است.
البته باید در نظر داشته باشیم آنچه در تئوری محاسبه میشود، ممکن است درعمل متفاوت باشد. لنزهایی با چنین دیافراگمی آنقدر بزرگ و سنگین خواهند بود که کارکردن با آنها سخت خواهد شد و البته قیمت گرانی هم خواهند داشت.
بسیاری از میلیاردرهای فعال در حوزه فناوری قصد دارند اینترنت بیسیم را به همه نقاط جهان حتی جنگلهای دورافتاده برسانند.
به گزارش ایسنا و به نقل از نیوساینتیست، میلیاردرهای حوزه فناوری تلاش میکنند تا اینترنت بیسیم را به همه جا حتی دورافتادهترین جنگلها ببرند. شرکتهای فعال در حوزه هوا- فضا نیز از ماهوارههای بسیاری رونمایی کردهاند که میتوانند به این هدف کمک کنند، اما سوال مهمی که باید پاسخ داده شود این است که آیا واقعاً نیاز به اینترنت بیسیم در همه مناطق احساس میشود.
در سال ۲۰۱۱، زنی ۷۵ ساله به نام "آیشتان شاکاریان"(AISHTAN SHAKARIAN) تصمیم گرفت که از اینترنت کسب درآمد کند. او با یک بیل به جنگل نزدیک محل سکونت خود در تفلیس رفت. شاکاریان امیدوار بود که بتواند با حفر زمین، به کابلهای اینترنت دست پیدا کند و آنها را به عنوان ضایعات بفروشد. در نهایت، شاکاریان به یک کابل فیبر نوری دست یافت که برای او بیارزش اما برای میلیونها نفر از مردم کشور همسایه او – ارمنستان- ارزشمند بود. او با قطع این کابل، اینترنت ارمنستان را برای نیمی از روز قطع کرد و بازداشت شد.
این حادثه نشان میدهد که چنین وقایعی، چقدر راحت برای کابلهای زیرزمینی و زیردریایی رخ میدهند و این کابلها تا چه اندازه آسیبپذیر هستند. رخدادهایی مانند زمینلرزه و افتادن لنگر یا قایق آسیبدیده در آب، میتوانند به کابلهای کف دریا آسیب برسانند. در ژانویه سال جاری، اینترنت کشور تونگا پس از آسیب دیدن کابلهای زیردریایی، به مدت دو هفته قطع بود.
گزارشها حاکی از این هستند که تقریباً نیمی از جمعیت جهان نمیتوانند به اینترنت متصل شوند. میلیاردرهایی مانند "الون ماسک"(Elon Musk)، "جف بزوس"(Jeff Bezos) و "ریچارد برانسون"(Richard Branson) برای اطمینان از دسترسی همه مردم به اینترنت، تصمیم دارند یک شبکه جهانی اینترنت ارائه دهند. در این راستا، ایدههای بسیاری از جمله فرستادن بالنهایی به استراتوسفر، ابداع ماهواره و پهپاد ارائه شدهاند. اگر راهاندازی این شبکه جهانی به وقوع بپیوندد، بزرگترین ذخیره اطلاعات انسانی میتواند سکونتگاه خیرهکنندهای در آینده داشته باشد.
ناسا به عنوان عکس روز خود تصویر یک کهکشان مارپیچی را منتشر کرد که میلیونها سال نوری از ما فاصله دارد.
به گزارش ایسنا، این کهکشان مارپیچی زیبا حاوی ستارههای درخشانی است که در حال گردش هستند و به علت انفجار درخشان گازی، از خود نور میتاباند.
غبار کیهانی کهکشان نیز تصویری منحصر به فرد و جذاب از آن را رقم میزند.
این کهکشان که "NGC 2903" نام دارد، توسط تلسکوپ فضایی "هابل" رؤیت شده, مطالعه کهکشان آن به عنوان بخشی از برنامه ناسا برای بررسی ۱۴۵ کهکشان دیسکی بوده است.
کهکشان دیسکی یا کهکشان قرصگون کهکشانی است که توسط یک دیسک مشخص میشود و حجمی دایرهای ومسطح از ستارهها دارد.
کهکشانی که تصویر آن را شاهد هستیم، ۳۰ میلیون سال نوری از ما فاصله دارد و در صورت فلکی "شیر" قرار دارد.
صورت فلکی شیر در فصل بهار در نیمکره شمالی و در پاییز در نیمکره جنوبی دیده میشود.
محققان با مطالعه این کهکشان به درک بهتر رابطه بین سیاهچالهها که در هسته این کهکشان قرار دارند رسیدند.
گفتنی است کهکشان "NGC 2903" در مرکز خود، سرعت بسیار بالایی در تولد ستارهها دارد.
"فردریک ویلیام هرشل" ستارهشناس آلمانی کهکشان مذکور را در سال ۱۷۸۴ میلادی در فهرست کهکشانها قرار داد.
دکتر محسن شریفپور دانشمند دانشگاه پرتوریا(آفریقای جنوبی) و دانشگاه علم و فرهنگ(ایران) نظریه جدیدی برای درک جهان هستی ارائه کرده است که تئوری مشهور بیگبنگ یا مهبانگ را به چالش میکشد.
به گزارش ایسنا، پروفسور محسن شریفپور یک نظریه علمی جدید ارائه کرده است که ممکن است کلیدی برای درک اسرار جهان آغازین و همچنین چشم اندازی به آینده جهان باشد.
پروفسور شریفپور که از محقیق پژوهشی برجسته در زمینه نانوسیالات است(شامل ذراتی به اندازه نانومتر برای افزایش انتقال حرارت)، اما تصمیم گرفت تا زمینه مطالعاتی خود را بسط دهد و به مطالعه و کسب دانش در زمینه کیهانشناسی، طبیعت، الگوهای طبیعی و قانون ساختاری(Constructal Law) در کنار تخصص خود که مکانیک سیالات است بپردازد.
یکی از سوالاتی که او همواره به دنبال آن بوده است راجع به منشأ انرژی تاریک است که موجب سرعت گرفتن کهکشانها میشود. وی معتقد است هیچکدام از نظریههای موجود به اندازه کافی قادر به پاسخ به این سوال نیستند.
پروفسور شریفپور میگوید: به طور کلی کیهانشناسان اغلب از کلماتی مانند سیاه یا تاریک استفاده میکنند. کلماتی مانند انرژی تاریک، ماده تاریک، سیاهچاله. این یعنی هر زمان که آنها نمیتوانند منشأ و منبع مفاهیم خاص را به طور مناسب توضیح دهند، از واژههای سیاه یا تاریک استفاده میکنند.
پرفسور شریفپور نظریه خود را "نظریه منبع تولید و محل جذب"(Source and Sink) مینامد که در راستای تمایل خودش برای پیدا کردن پاسخ به سوالات بدون پاسخ میآید. آیا مهبانگ بخشی از طبیعت بود و اگر چنین است، آیا الگویی برای آن از ابتدا وجود داشته؟ جهان قبل از انفجار بزرگ چه شکلی بوده است؟ منشأ احتمالی آن انرژی که باعث این انفجار بزرگ شد چیست؟ علت گسترش جهان چیست؟ پروفسور شریف پور معتقد است نظریه وی با استفاده از رویکرد تحقیق بین چند رشتهای، دارای پاسخی منطقی به همه این سوالات است.
وی گفت: طبق مطالعات من همه چیز در طبیعت در جفتهای دوتایی یا مخالفِ هم مانند مرد و زن، الکترون و پوزیترون، قطبهای مغناطیسی و ماده و ضد ماده اتفاق میافتد. اگر یک جسم داغ وجود داشته باشد، گرما به علت قانون همرفت به سمت جسم سردتر حرکت میکند. این یک الگوی جهانی است که به ما کمک میکند تا یک نظریه جدید را برای جهان آغازین ارائه دهیم. بنابراین اگر ما این الگوهای موجود در طبیعت را دنبال کنیم، با فرض وقوعبیگ بنگ، باید از خودمان بپرسیم که اتفاق متقابل یا جفت آن چیست.
شریفپور افزود: در طبیعت همچنین هر چیزی از یک الگو پیروی میکند و مبانی نظری دینامیک سیالات، حرکت اجرام سماوی، قانون ساختاری و الگوهای طبیعت مانند دنباله فیبوناچی و هندسه فراکتال نیز از این قاعده مستثنی نیستند. اما آنچه که ما از این زمینهها به طور جداگانه میدانیم، برای پاسخ دادن به برخی از چالش برانگیزترینپرسشهای جهان کافی نیست.
نظریه وی موسوم به "نظریه منبع و جذب" میگوید که اگر یک منبع از انرژی مانند بیگ بنگ وجود داشته باشد، باید هم زمان، و حداقل یک مکان نیز برای دریافت و جذب انرژی این منبع وجود داشته باشد که این انرژی با الگویی خاص از منبع انرژی به آن مکان برود، و این فرایند باید قانون بقا انرژی را نقض نکند.
به طور کلی منبعها و محل جذبها بخشی از علم مکانیک سیالات و همچنین الکترونیک هستند. برای اعمال این نظریه در کیهانشناسی، یک منبع میتواند انرژی و یا ماده منتشر کند و یک محل جذب میتواند توسط گرانش (انحنای فضا-زمان) انرژی یا ماده را دریافت کند. در نتیجه پروفسور شریفپور معتقد است که آن انرژی که جهان ما را به وجود آورده (بیگ بنگ) باید یک پالس از یک منبع با تابش پس زمینه کیهانی منحصر به فرد باشد که به سمت یک محل جذب جریان مییابد. تابش پس زمینه مایکروویو کیهانی میتواند از این نظریه حمایت کند، درست همانطور که از مدل بیگ بنگ داغ(Hot Big Bang) حمایت کرد.
پروفسور شریفپور میگوید: همه چیز در جهان و کهکشان ما مانند الگویی از جریان مایع حرکت میکند، از زمین تا منظومه شمسی گرفته و همه چیزهایی که ما در جهان مشاهده میکنیم. بدن انسان، رشد گیاهان، گردبادها، تقسیم قارهها، الگوهای میدان مغناطیسی زمین، مسیر ستارگان، باقی ماندههای ستارهای، گازهای بین ستارهای و گرد و غبار اطراف کهکشانها نیز از این الگو پیروی میکنند. اگر ما این الگوها را تا ابتدای جهان و بیگ بنگ عقب ببریم میتوانیم یک نظریه کلی از آنچه اتفاق افتاده داشته باشیم و همچنین پیشبینی کنیم که در آینده چه اتفاقی میافتد.
وی افزود: ما میتوانیم یک سیاهچاله را به عنوان یک نوع محل جذب در نظر بگیریم، اما بسیاری از کیهانشناسان معتقدند که سیاهچالهها پس از انفجار بزرگ شکل گرفتهاند، و در ابتدای بیگ بنگ (در این تئوری، یک پالس از منبع انرژی) نبودهاند که تولید یک جریان با الگوی خاص برای جریان انرژی آزاد شده از منبع به سمت محل جذب را بکنند.
پروفسور شریف پور معتقد است که استفاده از نظریه بین چند رشتهای منبع و جذب از لحاظ ریاضی نیز میتواند پاسخی برای بسیاری از سواات بدون پاسخ ارائه دهد.
پروفسور شریفپور میگوید برخی از تفاوتهای کلیدی بین نظریه او و نظریه استاندارد بیگ بنگ این است که انفجار بزرگ تنها در زمینه کیهانشناسی کارایی دارد، در حالی که نظریه منبع و جذب یک نظریه بین چند رشتهای است که دارای کاربردهای متعدد است که تنها یکی از آنها در کیهانشناسی به درک جهان آغازین کمک میکند.
وی گفت: انرژی تاریک و ماده تاریک را نمیتوان با نظریه بیگ بنگ توضیح داد، در حالی که توضیح ریشههای انرژی تاریک به راحتی با استفاده از نظریه منبع و جذب توضیح داده میشود. تئوری بیگ بنگ فقط در مورد نقطه آغازین جهان است، اما هیچ ایدهای در مورد مقصد کهکشانها و یا منشأ آنها ندارد، در حالی که نظریه منبع و جذب توضیحی از جهانِ پیش از انفجار بزرگ ارائه میدهد. نظریه منبع و جذب، منبع انرژی جهان را مشخص میکند، در حالی که نظریه بیگ بنگ چنین نیست.
وی افزود: این نظریه منشأ انرژی تاریک را مشخص میکند، در حالی که نظریه بیگ بنگ نمیتواند آن را توضیح دهد. در حالی که نظریه بیگ بنگ میتواند سرعت و گسترش کهکشانها را ببیند، نمیتواند آن را توضیح دهد. نظریه منبع و جذب میتواند سرعت و گسترش کهکشانها را پیشبینی کند و آنها را به درستی توضیح دهد. همچنین پیشبینی میکند که این انبساط، شتاب بیشتری میگیرد که با اطلاعات عملی موجود هم خوان است.
وی ادامه داد: نظریه بیگ بنگ از تابش پس زمینه کیهانی پشتیبانی میکند، اما نمیتواند توضیح دهد که چرا در سراسر گیتی کاملاً یکنواخت نیست. در حالی که نظریه منبع و جذب این عدم هماهنگی را میتواند توضیح میدهد.
پروفسور شریفپور برای توضیح اینکه چگونه نظریه منبع و جذب به درک ما از جهان آغازین کمک میکند آن را نظریه برتر یا کلیدی از ریشه جهان مینامد و میگوید یکی از سناریوهای نظریه منبع و جذب میتواند نظریه بیگبنگ باشد (وقتی که محل جذب، گرانش صفر داشته باشد).
پاسخهای پروفسور به سوالات اساسی در مورد جهان که با نظریه منبع و جذب شرح داده میشود مطابق دستاوردهای جدید علمی است.
وی میگوید: چگونه ممکن است که نظریه بیگ بنگ بگوید که آن انرژی که بیگ بنگ را باعث شده از هیچ آمده؟ در حالی که ما میدانیم که تمام انرژیها از یک منبع نشأت میگیرند و یا باید ذخیره شوند یا به شکل دیگری دربیایند. آیا واقعاً باور کنیم که قبل از انفجار بزرگ هیچ چیز وجود نداشته است؟
در ابتدا تئوری بیگ بنگ بر پایه فلسفه بنا شد. این نظریه یک ایده است اما واقعیت آن قابل اثبات نیست. دانشمندانی که این نظریه را قبول کردهاند، در مورد زمان قبل از آن صحبت نمیکنند. اما نظریه منبع و جذب یک توضیح علمی ارائه میدهد که حداقل باید یک منبع و یک محل جذب در جهان اولیه وجود داشته باشد که انتقال انرژی بین آنها را ممکن سازد.
پروفسور شریف پور میگوید: یکی دیگر از مباحث نظریه انفجار بزرگ این است که نیاز به نظریه تورم برای توضیح اندازه و وسعت جهان موجود دارد، و در این راستا میگویند پس از بیگ بنگ، فضا با سرعتی گسترش یافت بیش از سرعت نور! در صورتی که، نظریه منبع و جذب نیازی به نظریه تورم برای توضیح وسعت فعلی گیتی ندارد، چرا که این نظریه به طور کامل به این واقعیت اشاره میکند که از آغاز باید فضایی بین منبع و محل جذب برای انتقال وجود داشته باشد.
برای پروفسور شریفپور که بیش از یک دهه (در کنار دیگر فعالیتهای علمی اش) روی این نظریه کار کرده است، این تنها آغاز ماجرا است. تحقیقات زیادی باید با استفاده از این نظریه و مدلهای ریاضی آن روی تعداد زیادیازسناریوهای دیگر انجام شود، که نیازمند همکاری، و همراهی دانشمندان رشتههای مختلف است.
بطور مثال اجازه دهید اینجا سادهترین حالت را شرح دهم: اگر یک منبع انرژی نقطهای(Point Source) را در نظر بگیریم و همچنین یک محل جذب انرژی تقریباً همگن و کروی را که منبع تولید انرژی در مرکز کره قرار گرفته باشد را نیز در نظر گیریم، پالس انرژی که از منبع انرژی آزاد میشود، به سمت سطح داخلی کره که جاذب انرژی و مواد است با یک الگوی خاص (بسته به شرایط منبع، و کره جاذب که در حال چرخش باشند یا نباشند) حرکت خواهد کرد. در این صورت، مادامی که پالس انرژی و مواد از همه طرف به سمت سطح داخلی کره حرکت میکند، بطورخودکار بست جهان صورت میکرد، و انرژی تاریک برآیند جاذبه سطح داخلی کره برای هر موقعیت خواهد بود. لذا، هر چه این پالس به سطح جاذب نزدیکتر میشود، برآیند نیروی جاذبه بیشتر، و در نتیجه کهکشانها سرعت بیشتری میگیرند. در ضمن این پالس انرژی، دارای تابش پس زمینه کیهانی خاص خودش است. و چون محل جذب کروی، تقریباً همگن است، جهان ما از همه طرف تقریباً همگن بسط پیدا میکند. لذا میبینید که با این تنظیم خیلی ساده جوابی برای سوالات بدون پاسخ ارائه خواهد شد، که برای دقیقتر شدن، نیاز به محاسبات دارد.
پروفسور شریفپور معتقد است که تحقیقاتش بر درک ما از جهان آغازین و قبل از آن تأثیر میگذارد. نظریه منبع و جذب نقطه شروع قابل توجهی است برای ارائه پاسخ به تعدادی سوالات در پشت پرده اسرار جهان.
نکته مهمی دیگر که از تحقیقات پروفسور شریف پور میتوان نتیجه گرفت این است که این تحقیقات علمی وجود نظم دهندهای را از ابتدای آفرینش گیتی نیز ثابت میکند، در صورتی که آنان که فرض را بر این گذاشتهاند که دنیا از هیچ بوجود آمده، و انفجار بزرگ بدون دلیل اتفاق افتاده، به وجود خدا، و نظم دهندهای اعتقاد ندارند، مانند پروفسور استیون هاوکینگ.
نتایج پژوهشی جدید نشان میدهد اکثر افراد معتقدند خوشبینی با افزایش سن کاهش مییابد، ولی درواقع اینچنین نیست.
خوشبینی اغلب بهعنوان منبع انسانی محدودی در نظر گرفته میشود. برایناساس، جوانان با تمام فرصتهای بیانتهایشان در اوج آن بهسر میبرند و سالخوردگان و افراد ناخوشنود نیز تنها خاطرهای از آن دارند. بااینحال، نتایج مطالعهای جدید نشان میدهد زندگی این گونه ما را از پای درنمیآورد. مهم نیست هر انسان در زندگی خود با چه تعداد مانع روبهرو شود. او درباره چشماندازهای خود اشتیاق بیشتری پیدا میکند.
پژوهشگران با بررسی ۱,۱۶۹ شرکتکننده دریافتند خوشبینی در اوایل بزرگسالی در حداقل سطح خود است و درحدود ۵۵ سالگی بهاوج میرسد. این نقطه مقارن با اوج خصوصیات دیگری نظیر عزتنفس و رضایت از زندگی است. تد شواباُ نویسندهی این مطالعه از دانشگاه کالیفرنیا میگوید:
بهنظر میرسد اغلب مردم اینچنین فکر میکنند که وقتی انسانها در مسیر بلوغ خود با فرازونشیبهای زندگی مواجه میشوند، بهتدریج از میزان خوشبینی آنها کاسته میشود. باوجوداین در این نمونه و چند نمونه دیگر، خوشبینی بهتدریج در طول بزرگسالی افزایش یافته است.
پژوهشگران هفت سال نمونهی بزرگی از افراد مکزیکیآمریکایی ۲۶ تا ۷۱ ساله را دنبال کردند. در چهار دورهی جداگانه در طول مطالعه، از شرکتکنندگان خواستند پرسشنامهی مرتبط با سنجش خوشبینی را پر کنند. علاوهبراین، شرکتکنندگان نظر خود را دربارهی ۵۴ جملهی مرتبط با رویدادهای مثبت و منفی زندگی بیان کردند. برای مثالُ دو مورد از این جملات عبارت بودند از: «من انتظار ندارم رویدادها مطابق انتظارم پیش بروند» یا «من در مواقع بیاعتمادی معمولا انتظار بهترین اتفاقها را دارم».
پژوهشگران دریافتند رویدادهای منفیِ بیشتر در زندگی لزوما به ایجاد نگرشی بدبینانه منجر نمیشود. درعوض، اینها تنها رویدادهای مثبت زندگی بودند که ظاهرا روی نگرش فرد تأثیرگذار بودند. این ایده برخلاف بسیاری از تئوریهای روانشناسی است.
نتایج نشان میدهد ما انسانها به اوایل بزرگسالی که میرسیم، دیدگاهی گلگون از جهان ترسیم میکنیم. این امر بهویژه درصورتی اتفاق میافتد که همهچیز مطابق میل ما پیش رود؛ مثلا از دانشگاه فارغالتحصیل شویم یا در رابطهی عاشقانهی خود موفق باشیم یا حقوقمان افزایش یابد. پژوهشگران پیشنهاد میکنند:
رسیدن به این اهداف مهم ممکن است محرکی برای افزایش خوشبینی در دوران بزرگسالی باشد. علاوهبراین، افزایش در استقلال و توانایی مراقبت از خود که به فرد این امکان را میدهد راحتتر رفتارهای مدنظر خود را بروز دهد و به پیامدهای مطلوب آن برسد، ممکن است به افزایش خوشبینی همراهبا افزایش سن منجر شود.
درحالیکه این نتایج بین مردان و زنان تفاوتی نداشت، پژوهشگران متوجه وجود اختلافی بین شرکتکنندگان متولد آمریکا و افراد مهاجر شدند. منحنی خوشبینی اکثر شرکتکنندگان مهاجر به حالت U وارونه بود که اوج آن در ۵۵ سالگی بودِ ولی شرکتکنندگان غیرمهاجر الگوی متفاوتی داشتند. در کسانی که در آمریکا متولد شده بودند، میزان خوشبینی از ۲۶ تا ۴۰ سالگی کاهش یافته بود؛ ولی دوباره از ۴۰ تا ۷۱سالگی افزایش یافته بود. نویسندگان دراینباره توضیح میدهند:
این نتایح نشان میدهد تفاوت در فرهنگ حتی در میان اعضای یک گروه قومی ممکن است اختلاف در توسعهی خوشبینی را سبب شود. اگرچه باتوجهبه اندازهی نسبتا کوچک جامعهی غیرمهاجر (فقط ۱۴ درصد)، از تفسیر بیشتر این نتایج تا زمان حاصلشدن شواهد بیشتر خودداری میکنیم.
آشکار است خوشبینی سازهی روانشناختی انعطافپذیری است و تحتتأثیر رویدادهای گذشته قرار میگیردِ؛ ولی این مطالعه چهارمین مطالعهای است که نحوهی توسعه آن را بررسی کردهاند. نتایج سایر مطالعات مانند مطالعهای که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، دقیقا برخلاف پژوهش حاضر بودند و نشان میدادند رضایت از زندگی آینده از خوشبینی به واقعبینی و سپس از واقعبینی به بدبینی تبدیل میشود. بیشتر این پژوهشها براساس گزارش خود افراد انجام شده که با نقایصی نیز همراه است؛ مخصوصا اینکه خوشبینی و بدبینی بهشدت تحتتأثیر دیدگاه قرار میگیرند.
نتایج این بررسی موضوعی برای اندیشیدن بیشتر است؛ ولی ما هنوز دانش چندانی دربارهی چگونگی تغییر خوشبینی همراهبا افزایش سن یا دیگر عوامل مرتبط نداریم. این بخش از روانشناسی جای پژوهش بسیاری دارد.
نتایج این پژوهش در مجلهی Social Psychology and Personality منتشر شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.