دستگاه رادیولوژی دیجیتال در قالب یک طرح ملی فناوری توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان تولید شد.
به گزارش ایسنا، علی رابط، مجری این طرح ملی درباره تولید این دستگاه اظهار کرد: قسمتهای مکانیکی ژنراتور و نرم افزار دستگاه رادیولوژی دیجیتال با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی در کشور تولید شد.
وی در ادامه گفت: ما برای تولید ژنراتور و نرمافزار دستگاه رادیولوژی دیجیتال در کشور مجوزهای لازم از جمله مجوز استانداردهای ایمنی و الکتریکال را از وزارت بهداشت دریافت کردیم و تولید این محصول را به صورت نمونه اولیه اجرا کردهایم.
رابط با اشاره به نمونه اولیه دستگاه رادیولوژی دیجیتال اظهار کرد: نمونه اولیه این دستگاه در یکی از بیمارستانهای تهران درحال استفاده است و در گزارشهای ارائهشده عملکرد آن مورد رضایت کابران بوده است.
وی همچنین افزود: در حال حاضر سعی بر تولید صنعتی دستگاه رادیولوژی دیجیتال داریم تا به مراکز درمانی خصوصی و دولتی خدمات ارائه کند.
مجری این طرح ملی درباره تفاوت این دستگاه با دستگاههای آنالوگ خاطر نشان کرد: درگذشته تصاویر به صورت آنالوگ ثبت میشدند، اما با استفاده از این دستگاه و این سیستم تصاویر به صورت دیجیتال تولید شده و درکامپیوتر ثبت میشود.
رابط با اشاره به اینکه ژنراتور و نرمافزار این دستگاه دیجیتال در کشور بومیسازی شده است، گفت: تا پیش از این دستگاههای دیجیتال رادیولوژی گردآوری میشد و هرقطعه این دستگاهها از یک برند تولید میشد، اما ما توانستیم با استفاده از دانش داخلی تولید بخش مکانیکی ژنراتور و نرم افزار دستگاه رادیولوژی دیجیتال را درکشور تولید کنیم.
وی درباره میزان اشتغالزایی ایجاد شده از تولید این دستگاه، گفت: درحال حاضر دربخش تحقیق و توسعه این شرکت دانشبنیان به صورت مستقیم بین ۱۰ تا ۱۵ نفر فعال هستند و پس از تولید انبوه و صنعتی این دستگاه برای استفاده مراکز درمانی خصوصی و دولتی میزان نیروی انسانی جذب شده نیز بیشتر خواهد شد.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان درباره هدف از تولید این دستگاه بیان کرد: ما به دلیل جلوگیری از خروج ارز و کاهش هزینهها با به کارگیری دانش فنی نمونه اولیه را تولید و در بازار عرضه کردیم و قصد داریم تا این دستگاه را برای سازمانها و مراکز درمانی خصوصی و دولتی تولید مستمر داشته باشیم.
وی در ادامه گفت: با اجرای این طرح ملی فناوری، ما قادر به تامین بازار هستیم و درصورت دریافت اخذ سفارش میتوانیم این محصول را به تولید انبوه برسانیم.
رابط، درباره صادرات این محصول دانشبنیان اظهار کرد: از ابتدای تولید این دستگاه ما قصد صادرات این محصول را داشتیم و حالا هم در کشورهای منطقه که خواهان کالای ایرانی هستند، قصد صادرات داریم.
مجری این طرح ملی همچنین افزود: ما با تولید کالای داخلی قصد صرفهجویی ارزی داشتیم، اما الان با توجه به نوسان نرخ دلار تولیدکنندگان داخلی را با مشکل مواجه کردهاند.
رابط، درباره دریافت حمایت از مرکز طرحهای کلان ملی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: ما حمایتهایی را در قالب تسهیلات و برای رشد و توسعه فناوری و پیگیری جهت اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذیصلاح در جهت تولید کالای داخلی داشتهایم، اما با توجه به مشکلات موجود برای تولیدکنندگان و پیمانکاران نیاز به حمایتهای دیگری از جمله اخذ سفارشات برای تولیدات دانش بنیان است.
وی درادامه گفت: با توجه به اینکه ما در زمینه تجهیزات تصویربرداری سابقه فعالیت طولانی مدت داریم و بعد از واردات به مونتاژ قطعات در کشور و درحال حاضر به تولید ژنراتور و نرم افزار دستگاه تصویربرداری دیجیتال رسیدهایم.
محققان موفق به تولید یک دستگاه تصویربرداری اشعه ایکس شدند که به زودی قادر به تشخیص سرطان خواهد بود.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، دستگاههای دو بعدی اشعه ایکس معمولاً تا قبل از پیشرفت بیماری نمیتوانند سرطان را تشخیص دهند.
این در حالی است که دستگاههای تصویربرداری سه بعدی عملکرد بهتری دارند و تصاویر واضحتری را ارائه میدهند. همچنین دقت آنها نیز در تشخیص بیماریها بیشتر است.
دستگاههای سهبعدی بر خلاف دستگاههای دو بعدی قدیمی قابل حمل هستند و به پزشک این اجازه را میدهند که تصویر اشعه ایکس مورد نظر خود را در مطب خود ثبت کند.
اخیراً استفاده از پرتو ایکس اصلیترین روشی است که در تصویر برداری از اندامهای بدن و تشخیص بیماریها استفاده میشود. تصویری که در این فرآیند حاصل میشود دو بعدی است.
این در حالی است که دستگاههای "سیتیاسکنر" اصولاً تصاویر سهبعدی تولید میکنند.
ولی ایراد این دستگاهها این است که هم سنگین و هم گران هستند.
در این راستا محققان انگلیسی با حمایت ۱ میلیون پوندی "آژانس فضایی" این کشور یک اسکنر سهبعدی جدید و ارزان قیمت ساختهاند که فناوری به کار برده شده در آن مشابه با فناوری است که برای مطالعه ستارگان به کار گرفته میشود.
این دستگاه که "آداپتیکس"( Adaptix) نام دارد، به بیماران این امکان را میدهد که در داخل مطب پزشک تصویربرداری پرتو ایکس مورد نظر خود را انجام دهند و به خاطر یک تصویربرداری به بیمارستان مراجعه نکنند.
شاید " آداپتیکس" در آینده بتواند در مراحل ابتدایی تشکیل سرطان، وجود این بیماری را تشخیص دهد.
مرکز افکار سنجی دانشجویان ایران(ایسپا) یک اینفوگرافی منتشر کرده که نشان میدهد یک دقیقه در اینترنت در سال ۲۰۱۹ چه میگذرد.
به گزارش ایسنا، این اینفوگرافی ضمن بررسی مواردی همچون تعداد کاربران آنلاین شبکههای اجتماعی در هر دقیقه، نشان میدهد یک دقیقه در اینترنت در سال ۲۰۱۹ چه میگذرد.
بر اساس این اینفوگرافی طی یک دقیقه در سال ۲۰۱۹ یک میلیون کاربر وارد شبکه اجتماعی فیسبوک میشوند، ۴.۵ میلیون ویدئو در یوتیوب تماشا میشود و ۳.۸ میلیون درخواست سرچ در گوگل وجود دارد.
همچنین بر اساس این اینفوگرافی در هر دقیقه در سال ۲۰۱۹، ۸۷ هزار و ۵۰۰ میلیون نفر در توئیتر توئیتی را به اشتراک میگذارند و ۴۶ هزار و ۲۰۰ پست جدید نیز در اینستاگرام به اشتراک گذاشته میشود.
این اینفوگرافی همچنین نشان میدهد در هر دقیقه ۱۸۸ میلیون ایمیل و ۴۱.۶ میلیون پیام نیز در پیامرسانواتساپ فرستاده میشود. این در حالی است که در هر دقیقه در اینترنت ۳۹۰ هزار و ۳۰ اپلیکیشین در پلی استور دانلود شده، ۴.۸ میلیون گیف ساخته میشود و ۹۹۶ هزار و ۹۵۶ دلار نیز به صورت آنلاین خرج میشود.
فرودگاه جدید استانبول، به زودی پیشرفتهترین فناوریها را برای تجربه سفری آسان به نمایش خواهد گذاشت. کار انتقال و جابجایی تجهیزات شرکت هواپیمایی ترکیش ایرلاین طی روزهای گذشته از فرودگاه آتاتورک به فرودگاه جدید استانبول انجام شد و این فرودگاه رسما آغاز به کار کرد. فرودگاه جدید استانبول در فاز نهایی خود در سال ۲۰۲۳ به ظرفیت جابجایی ۲۰۰ میلیون مسافر در سال خواهد رسید.
به گزارش ایسنا، با گسترش جمعیت و افزایش سفرها، نیاز به هوشمند شدن فرودگاهها و انطباق آنها با نیازهای گوناگون مسافران احساس میشود. فرودگاههای هوشمند برای پاسخگویی به نیازهای مسافران، پویایی بیشتری دارند و سیستمهای پیشرفتهتری را شامل میشوند که دیجیتالی، قابل اتصال به اینترنت و قابل دسترسی سادهتر هستند.
فناوری هوشمند، فرودگاهها و کیفیت پرواز را به طور قابلتوجهی تغییر میدهد و مسافران میتوانند تجربه پرواز بهتر و سطح استرس کمتری را تجربه کنند؛ در نتیجه همه فرودگاههای پیشرفته در سراسر جهان، به استفاده از این گونه فناوریها تمایل دارند.
"فرودگاه جدید استانبول"(INA) نیز یکی از فرودگاههایی است که قصد دارد فناوریهای هوشمند را به نمایش بگذارد و امکان سفری آسان و بدون استرس را برای مسافران فراهم کند. این فرودگاه، در سال نخست ظرفیتی معادل ۱۹ میلیون مسافر را خواهد داشت و ۳۵۰ مقصد پروازی را پوشش خواهد داد.
هدف اصلی فرودگاه استانبول، برقراری امکان تجربه یک سفر راحت برای مسافران است؛ در نتیجه آسایش مسافران در اولویت قرار دارد. این فرودگاه با طراحی منحصر به فرد و پیشرفته در انتظار مسافرانی خواهد بود که قصد دارند سفری شگفتانگیز را تجربه کنند. با وجود فناوریهای گوناگونی که در این فرودگاه وجود دارند، مسافران میتوانند به راحتی زمان خود را مدیریت کنند.
رباتهای راهنما
وجود باجههای هوشمند راهنمایی و رباتهای راهنما در محیط فرودگاه، به مسافران کمک میکند زودتر به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند. این رباتها در محوطه فرودگاه در حال گردش هستند و مسافران میتوانند برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز خود به آنها مراجعه کنند.
اپلیکیشن تلفن همراه İGA
این اپلیکیشن، اهمیت بسیاری در ارائه اطلاعات به مسافران و بهبود سفر آنان دارد. مسافران با کمک این اپلیکیشن میتوانند مواد غذایی و نوشیدنیهای مورد علاقه خود را سفارش دهند و آنها را با یک کلیک به سبد خرید خود اضافه کنند.
دسترسی به "چیز نت" یا "اینترنت ایشاء"
امکان دیگری که فرودگاه استانبول برای مسافران خود فراهم کرده، دسترسی آنها به "چیز نت" و اطلاعات مربوط به موقعیت آنها در فرودگاه است. کارمندان فرودگاه نیز با دسترسی به "چیز نت" میتوانند خدمات مورد نیاز مسافران را زودتر به آنها برسانند.
بررسی شخصی بار
این سیستم، امکان بررسی سریع و آسان چمدانها را فراهم میکند. مسافران با استفاده از این سیستم جدید میتوانند کیفها و چمدانهای خود را در یک باجه شخصی وزن و برچسب مخصوص بار را دریافت کنند. بدین ترتیب، نیاز به ایستادن در صف بررسی بار رفع و در زمان صرفهجویی میشود.
بررسی الکترونیکی گذرنامه
پس از گذشتن از مرحله بررسی بار، مسافرانی که گذرنامههای بیومتریک دارند میتوانند از گیتهای الکترونیکی استفاده کنند که گذرنامهها را به صورت خودکار بررسی میکند. مسافران با استفاده از این فناوری، دیگر نیازی به ایستادن در صفهای طولانی بررسی گذرنامه نخواهند داشت. همچنین وجود صفحه نمایش پرواز نیز به مسافران کمک میکند به راحتی از اطلاعات مربوط به هر پرواز آگاه شوند.
پرداخت هوشمند
فرودگاه استانبول، به سیستمهای هولوگرام سهبعدی مجهز است که امکان پرداخت را به صورت هوشمند برای مسافران فراهم میکنند. مسافران با استفاده از این فناوری میتوانند به راحتی نسبت به خرید شارژ و یا پرداختهای الکترونیکی اقدام کنند. در این راستا، اپلیکیشنی موسوم به "مجیک میرر"(Magic Mirror) به مسافران امکان میدهد که محصولات مورد علاقه خود را به صورت مجازی مشاهده و در صورت نیاز، آنها را خرید کنند.
پارکینگ هوشمند
این فرودگاه پیشرفته، به یک پارکینگ هوشمند مجهز است که پیشرفتهترین سیستمها از جمله راهنمای پارک با دوربینهای مخصوص را شامل میشود. با وجود اپلیکیشن "where is my car"، مسافران میتوانند به راحتی و بدون اتلاف وقت، خودروی خود را پیدا کنند و یا کارهای مربوط به رزرو جای پارک را انجام دهند.
مراکز خرید
فرودگاه استانبول، به مراکز خرید گوناگونی مجهز است که امکان دسترسی به برندهای مشهور را برای مسافران فراهم میکنند. همچنین مسافران میتوانند در صورت تمایل از کافهها و رستورانهای موجود در فرودگاه استفاده کنند.
برج مراقبت
برج مراقبت فرودگاه استانبول، توسط ماهرترین طراحان شرکت "پینین فارینا" طراحی شده و از طراحی برجسته و قابل توجهی برخوردار است.
پس از تکمیل همه فازها، فرودگاه استانبول با داشتن پیشرفتهترین فناوریها، بدون شک به یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین فرودگاههای جهان تبدیل خواهد شد و مورد استقبال مسافران بسیاری از سراسر جهان قرار خواهد گرفت.

یک استارتاپ آمریکایی قمقمهای ساخته است که خود و آب درون ظرف را پاکسازی میکند.
به گزارش ایسنا و به نقل از دیلیمیل، اغلب افرادی که از قمقمه آب استفاده میکنند، به ندرت پیش میآید که آن را بشویند.
مطالعات نشان میدهد که این ظروف محیطی برای تجمع بسیاری از باکتریها از قبیل "استافیلوکوکاورئوس" و "اشریشیا کلی"هستند.
در این راستا یک استارتاپ در "سان فرانسیسکو" راهحلی برای این موضوع پیدا کرده و مدعی شده که یک قمقمه آب تولید کرده است که خودش را تمیز میکند.
این قمقمه که توسط شرکت "LARQ" ساخته شده است، ۹۵ دلار قیمت دارد و از پتنتی استفاده میکند که در آن آب در داخل ظرف مورد نظر پاکسازی و استریلیزه میشود.
استفاده از این فناوری سبب میشود ۹۹.۹۹۹۹ درصد باکتریها از بین بروند.
این قمقمه بادوام بوده و سطحی صاف دارد و قادر است مایعات را تا چند ساعت خنک نگه دارد.
مهمترین نکته قابل توجه قمقمه این است که ویروسها و باکتریهایی را که در محیط مرطوب وجود دارند را نابود میسازد.
قمقمه "LARQ" پس از سه هفته استفاده روزانه، بوی بدی در سطح داخلی خود و آب موجود ایجاد نمیکند و بدون استفاده از جیوه، فیلتر و یا ازون آب را پاک میکند.
این محصول هر دو ساعت یک بار به طور مختصر خود را پاکسازی میکند و به هنگام انجام این کار نیز یک نور آبی رنگ در بالای قمقمه به مدت ۱۰ ثانیه روشن میشود.
تجزیه و تحلیل آزمایشهای قمقمه نشان میدهد که در عرض یک دقیقه باکتری "اشریشیا کلی" را نابود کرد.
این قمقمه فعلاً تنها برای استفاده از آب طراحی شده است.
نتایج یک پژوهش نشان میدهد از میان چهار روش تبدیل پسماند شهری به منابع انرژی، هضم بیهوازی، تولید الکل، گازی کردن و پیرولیز ، روش هضم بیهوازی بهترین انتخاب است.
به گزارش ایسنا، از مزایای کاربرد انرژیهای تجدیدپذیرکاهش انتشار گازهای گلخانهای است که امروزه مشکلات زیستمحیطی بسیاری از جمله افزایش دمای زمین، تغییرات آبوهوایی، بالا آمدن سطح آب دریاها و وقوع طوفانها را به همراه داشته است. در این میان منابع زیست توده نسبت به دیگر منابع تجدیدپذیر برتری دارد، زیرا به راحتی به سوختهای جامد، مایع و گاز مفید تبدیل میشود.
در پژوهشی که فرناز امین صالحی، استادیار مهندسی محیطزیست مؤسسه آموزش عالی مهر البرز، عارف نوروز، کارشناس ارشد مهندسی محیطزیست مؤسسه آموزش عالی مهر البرز و کامبیز رضاپور، استادیار مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد اسلامی کرج انجام دادهاند آمده است: «از جمله منابع بیوماس که امروزه دغدغه زیادی در شهرهای بزرگ ایجاد کرده است، پسماند شهری است که تعیین بهترین راهکار برای مدیریت آن از سیاستهای اصلی سازمانهای ذیربط است. در ایران با محاسبه متوسط ۷۱۰ گرم پسماند سرانه هر روز ۵۰ هزار تن مواد زائد جامد تولید میشود که در مقایسه با سایر کشورهای جهان با سرانه ۲۹۲ کیلو گرم در سال در حد متعادلی قرار گرفته است، با این وجود ازدیاد جمعیت، زندگی شهری و توسعه صنعتی به گونهای است که موجبات ازدیاد مواد زائد جامد و بالطبع تغییرات فیزیکی و شیمیایی آنها را به وجود میآورد به طوری که برنامههای جمعآوری و دفع پسماند موجود جوابگوی نیازهای این بخش از کار نخواهد بود.»
در این مطالعه آمده است: «آمار و اطلاعات برگرفته از سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور نشان میدهد که وضعیت فعلی مدیریت پسماند در کشور بدین صورت است که حدود ۶۸ درصد از پسماند به صورت غیربهداشتی و ۱۰ درصد آن به صورت بهداشتی دفن شده است و حدود ۲۲ درصد نیز بازیافت میشود. این در حالی است که اهداف پنج ساله مدیریت پسماند در کشور در جهت افزایش بازیافت پسماند و کاهش نرخ دفن پسماند برنامهریزی شده است.»
در این پژوهش به منظور شناخت هر چه بهتر فناوریهای تبدیل پسماند به سوخت زیستی و به دست آوردن دادههای مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل، ابتدا مطالعه جامع و کامل کتابخانهای به روش فراترکیبی، به منظور گردآوری فاکتورهای فنی لازم برای اولویتبندی فناوریهای تبدیل پسماند به سوخت زیستی صورت پذیرفت. سپس با توجه به خصوصیات فنی و مکانیسم عمل فناوریها، فاکتورهای مؤثر در این فرآیندها و مشخصات آنها، تعیین و به صورت فهرستی و روایی نیمهساختاریافته تهیه شد.
سپس به کمک گروهی از خبرگان به روش گروه کانونی، روایی بودن این معیارها سنجیده شد و توسط نظرسنجی از متخصصان و کارشناسان خبره به روش دلفی ضمن تهیه روایی ساختاریافته و تعیین تمامی محورها و فاکتورهای پراهمیت، نتایج نهایی هرکدام از معیارها جهت ارزیابیهای فنی به دست آمد که در انتها با توجه به معیارهای نهایی شده به روش AHP و با کمک نرمافزار Expert Choice اولویتبندی چهار فناوری منتخب انجام شد.
طبق نتایج به دست آمده «گازی کردن و پیرولیز جزو فرآیندهای گرماشیمیایی طبقهبندی میشوند. فناوریهایگرماشیمیایی با گرما دادن زواید زیستی در حضور یا عدم حضور عوامل کمکی، فرآوردههای انرژیزا تولید میکند. عوامل کمکی در این فرآیندها میتواند بخار، هوا، اکسیژن یا هیدروژن باشد. سوخت زیستی حاصل از فناوری گازی کردن به صورت گاز بوده و گاز مصنوعی نامیده میشود. همچنین در روش پیرولیز سوخت زیستی به هر سه فرم گاز، مایع و جامد تولید میشود. دو فناوری هضم بیهوازی و تخمیرالکلی جزو فرآیندهای زیستشیمیایی هستند. در فناوریهای زیستشیمیایی، فرآوردههای انرژیزا به وسیله عمل سوختوساز موجودات زنده پدید آمده و به خاطر داشتن ارزش حرارتی بالا، به عنوان سوخت به کار میروند. گاز متان و الکل اتیلیک از مهمترین فرآوردههای فناوریهای هضم بیهوازی و اتانول به وسیله تخمیر الکلی هستند.»
امین صالحی و همکارانش در این تحقیق میگویند: «بخش چشمگیری از ۵۰ هزار تن زبالهای که در روز تولید میشود را پسماندهای آلی به خود اختصاص میدهند. متأسفانه سالیانه مقادیر چشمگیری از پسماند شهری بدون اینکه مورد پردازش قرار گیرد و مواد ارزشمند قابل بازیافت آن تفکیک شود به دفنگاهها منتقل میشود. نتیجه این عمل، چیزی نیست جز تولید آلایندههای خطرناک جامد، مایع و گاز که باعث آلودگی آب هوا و خاک میشود که حذف این آلایندهها نیز همراه با صرف هزینه بسیار بالایی است. این در حالی است که بخش آلی پسماند شهری پتانسیل زیادی برای تولید سوخت زیستی و تأمین بخشی از انرژی مورد نیاز کشور را دارد. بنابراین به کارگیریفناوریهای تبدیل پسماند به سوخت زیستی مناسب در سیستم مدیریت پسماند کشور میتواند در این امر بسیار مفید باشد.»
در بخش دیگری از این مطالعه آمده است: «در این تحقیق چهار فناوری هضم بیهوازی، تولید الکل، گازی کردن وپیرولیز جهت مقایسه فنی و اولویتبندی از نظر کاربرد در کشور انتخاب شدند. معیارهای موردنیاز برای مقایسه فناوریهای تبدیل پسماند به سوخت زیستی با استفاده از روش فراترکیبی تعیین شد. سپس از تکنیک گروه کانونی جهت صحه گذاشتن و اثبات روایی بودن معیارها، استفاده شده است. سپس با تهیه پرسشنامهای از معیارهای منتخب در دو روش قبل و ارسال آنها برای پنج تن از خبرگان این فن به روش دلفی نظرخواهی نهایی صورت پذیرفت و سپس با به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی AHP با انجام مقایسهای زوجی و وزندهی، چهار فناوری مذکور با توجه به معیارهای تعیین شده اولویتبندی شدند که روش هضم بیهوازی رتبه اول برای تبدیل پسماند شهری به سوخت زیستی در کشور کسب کرد. همچنین جهت تأیید نتایج روش تحلیل سلسله مراتبی از نرمافزار Expert Choice نیز استفاده شد که نتیجه با روش تحلیل سلسله مراتبی مطابقت داشته است.»
این پژوهش در شماره ۱۳ دوره چهارم فصلنامه پژوهشهای سیاستگذاری و برنامهریزی انرژی منتشر شده است.
پژوهشگران آمریکایی، نوعی الگوریتم هوش مصنوعی ابداع کردهاند که میتواند کشاورزانی که آب را آلوده میکنند، شناسایی کند.
به گزارش ایسنا و به نقل از نیوساینتیست، هوش مصنوعی میتواند برای بررسی مزارع کشاورزی، از تصاویر ماهوارهای استفاده کند. این روش در آمریکا برای شناسایی مزارعی که آب را با کارهای غیرقانونی خود آلوده میکنند، مورد استفاده قرار میگیرد.
عملیات تغذیه حیوانی متمرکز( CAFOs )، در ۴۰ درصد مزارع مخصوص دامپروری آمریکا صورت میگیرند. این مزارع، حدود ۲۵۰۰ خوک و ۱۲۵ هزار مرغ را شامل میشوند و سالانه حدود ۳۳۵ میلیون تن ضایعات تولید میکنند. بخش زیادی از این ضایعات را کودهایی تشکیل میدهند که اغلب به مسیرهای آب ریخته میشوند.
طبق "قانون آب پاک"(CWA) آمریکا، ریختن ضایعات در آب، نیازمند اجازه دولتی است اما به گزارش "سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا"(EPA)، حدود ۶۰ درصد مزارعی که عملیات تغذیه حیوانی متمرکز دارند، ضایعات خود را به صورت غیرقانونی به آب میریزند.
سیستم دولتی آمریکا برای بررسی تعداد این مزارع و میزان ضایعاتی که به آب وارد میکنند، هیچ امکاناتی ندارد؛ در نتیجه حامیان محیط زیست تصمیم گرفتهاند این کار را با بررسی تصاویر ماهوارهای انجام دهند.
پژوهشگران "دانشگاه استنفورد"(Stanford University)، یک شبکه عصبی رایانهای را برای بررسی تصاویر ماهوارهای آموزش دادهاند تا بتوانند مزارعی که از عملیات تغذیه حیوانی متمرکز استفاده میکنند، تشخیص دهند.
پژوهشگران در آزمایشی که روی این فناوری جدید صورت گرفت، توانستند ۱۵ درصد این مزارع که حدود ۵۸۹ مزرعه بودند، شناسایی کنند. هوش مصنوعی در طول دو روز توانست کاری که انسانها طی شش هفته انجام میدهند، طی دو روز به اتمام برساند.
شناسایی این مزارع، نخستین گام برای یافتن افراد متخلف به شمار میرود. پژوهشگران باور دارند که الگوریتمهای رایانهای میتوانند در آینده، میزان آلودگی آبها را نیز مشخص کنند.
رئیس مرکز تحقیقات فضایی با بیان اینکه استفاده از تصاویر ماهواره راداری برای مدیریت سیل اخیر اولین تجربه کشور در این زمینه بوده است، گفت: از آنجایی که افزایش دما و ذوب برف، مشکلات منطقه سیلزده استان گلستان را افزایش میداد؛ از این رو در مطالعات خود اقدام به پایش وضعیت ذوب برف مناطق کوهستانی این استان کردیم.
دکتر امید شکوفا در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به فعالیت دو گروه "سنجش از راه دور" و "فناوری مخابرات" در مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی، افزود: از ابتدای شکل گیری سنجش از دور برنامههایی در حوزههای "امنیت آب"، "امنیت غذایی"، "پیش بینی آلودگی هوا" اجرایی شده و در آینده در حوزه امنیت انرژی برنامه ریزیهایی برای آنها داریم.
وی با بیان اینکه دادههای به دست آمده از این اقدامات میتواند در زمینه مدیریت بحران مورد استفاده قرار گیرد، اظهار کرد: در طی اقدامات انجام شده در زمینه سطح زیر کشت برنج، مقوله وضعیت حوضههای آبی نیز مد نظر محققان این مرکز بود و مذاکراتی در زمینه حق آبه کشور و فعالیت های مرتبط با آن مانند میزان رطوبت خاک انجام دادیم.
به گفته این محقق مجموعه اطلاعات به دست آمده از این فعالیتها میتواند به وضعیت مدیریت منابع موجود آبی کشور، ظرفیت خاک برای جذب آب، تعیین دبی رودخانهها و پیشبینی شدت سیلابها موثر باشد.
وی با تاکید بر اینکه در این مرکز اطلاعات خوبی در این حوزهها وجود دارد، ادامه داد: زمانی که سیل در کشور رخ داد، این اطلاعات به همراه مهارت محققان این مرکز در زمینه دریافت، تحلیل و پردازش تصاویر ماهوارهای در پایش وضعیت بحران ایجادشده بهره برداری شد.
تصاویر ماهوارهای که در مدیریت بحران بهره برداری شد
شکوفا، اضافه کرد: با توجه به شرایط جوی در روزهای وقوع سیل، امکان تصویربرداری از مناطق سیلزده از طریق هلیکوپتر کم بود و این در حالی است که تصاویر ماهوارهای میتواند اطلاعات مورد نیاز در زمان بحران را در اختیار ما قرار دهد. از این رو ما این اطلاعات را از منابع مختلف دریافت کردیم و در اختیار نهادهایی چون آبفای مراکز ICT استان گلستان و همچنین نهادهای امدادرسان قرار دادیم.
رییس مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی در خصوص اهمیت پردازش تصاویر ماهوارهای، توضیح داد: پردازش صحیح تصاویر ماهوارهای را کسی میتواند انجام دهد که به سایر اطلاعات دیگر مرتبط با موضوع مورد نظر دسترسی داشته باشد که در بحران اخیر ما از قابلیتهای موجود در این پژوهشگاه استفاده کردیم.
پایش ذوب برف در بحران اخیر
وی از پایش وضعیت ذخیره برف کوههای استان گلستان در سیل اخیر خبر داد و یادآور شد: یکی دیگر از اقداماتی که در بحران سیل انجام دادیم و برای مدیریت بحران نیز موثر بود، پایش وضعیت آب شدن برف ذخیره شده در رشته کوههای استان گلستان که به رودخانههای این استان سرازیر میشد، بوده است.
شکوفا خاطر نشان کرد: فرضیه ما در این پایش این بود که در صورت افزایش یکی دو درجه سانتیگراد دمای هوا، چه میزان به بحرانیتر شدن وضعیت استان منجر میشود که برای این امر نسبت به پایش ذوب برفها اقدام کردیم.
این محقق حوزه فناوریهای فضایی اظهار کرد: از آنجایی اطلاعات این پایش به موقع در اختیار مسوولان قرار گرفت، در مناطقی توانستند از شدت بحران بکاهند.
استفاده از تصاویر راداری به جای اپتیکی در مدیریت بحران
رییس مرکز تحقیقات فضایی در خصوص تصاویر ماهوارهای سیل استانهای مختلف کشور، گفت: کیفیت تصاویر اپتیکی که از سنجندههای ماهوارهای دریافت میشود، در صورت وجود ابر، بخار آب بیش از حد و یا گرد و غبار مختل میشود؛ از این رو در بحران سیل گلستان ما از تصاویر "راداری" استفاده کردیم و این جزو تجربیات اول ما بود که در یک بحران از تصاویر راداری و پردازش آن استفاده میشد.
وی در عین حال با تاکید بر اینکه در پردازش این تصاویر ریسکهایی وجود داشت، خاطر نشان کرد: اگر پردازش تصاویر اشتباه باشد، ممکن است اطلاعات نادرست منتقل شود که این امر میتواند به بدتر شدن اوضاع منتهی شود؛ از این رو با پیچیدگیهایی همراه بود، ولی محققان این پژوهشگاه که تحقیقاتی در خارج از کشور داشتند، اطلاعات مورد نیاز را در اختیار ما قرار دادند.
شکوفا در خصوص تصاویر راداری، توضیح داد: سنجندههایی که در ماهوارههای سنجشی نصب میشوند، در دو نوع "فعال" و "غیر فعال" هستند. سنجدههای غیر فعال سنجندههایی هستند که طیف الکترومغناطیسی را که عمدتاً طیف مرئی است و از شی مورد نظر ساطع میشود، دریافت و آن را پردازش میکنند. این سنجندهها اثر متقابلی (Intrection) با هدف مورد نظر ندارند.
وی سنجدههای فعال را سنجندههایی دانست که خودشان طیف الکترومغناطیسی وسیعی به سمت هدف مورد مطالعه میتابانند و از موج بازگشتی دادههایی به دست میآید.
شکوفا با بیان اینکه با توجه به توضیحات فوق ماهواره دارای سنجنده راداری پیچیدهتر و گرانتر است، ضمن آنکه دانش فنی این نوع ماهوارهها در اختیار چند کشور قرار دارد، افزود: پردازش تصاویر این سنجندهها نیز پیچیدهتر است.
این استاد دانشگاه تهران ادامه داد: خوشبختانه سازمان ملل نهادی ایجاد کرده که به همه کشورهای عضو این سازمان اجازه میدهد که در شرایط بحرانی از تصاویر راداری استفاده کنند.
تجربه کشور در استفاده از نتایج تحقیقات فضایی در مدیریت بحران
شکوفا با تاکید بر اینکه از صبح روز دوم فروردین ماه جاری فعالیتهای خود را برای پایش بحران آغاز کردیم، گفت: ولی از آنجایی که پردازش تصاویر باید در مقایسه با سایر دادهها در قبل از وقوع سیل انجام گیرد، از این رو تصاویر ماهوارهای دریافت شده از روز ۱۸ اسفندماه سال گذشته بوده است و با توجه به این بازه زمانی عبور ماهوارههای راداری ۵، ۷ و حتی بیشتر است؛ از این رو مجبور بودیم که تا گذر بعدی ماهواره راداری منتظر بمانیم تا بتوانیم تصاویر جدیدتر را از مناطق مورد نظر دریافت کنیم.
رییس مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی با تاکید بر اینکه بر این اساس دادههای ما در سیل اخیر هر ۵ تا ۶ روز به روز رسانی میشود، افزود: ما برای پایش وضعیت سیل علاوه بر تصاویر ماهوارههای راداری از تصاویر ماهوارههای اپتیکی نیز استفاده کردیم، به گونهای که در طول روز تصاویر چندین ماهواره را دریافت و آنها را با هم تطبیق میکردیم تا اطلاعات دقیقتر را در اختیار داشته باشیم.
شکوفا نقشههای سیل تهیه شده را مربوط به استانهای گلستان، لرستان و پلدختر، خوزستان و فارس دانست.
آمایش سرزمینی
رییس مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی در ادامه به فعالیتهای آمایش سرزمینی این پژوهشگاه اشاره کرد و توضیح داد: آمایش سرزمینی یک اقدام ملی است که در مدت ۱۵ سال دادههای آن به روز نشده است و با توجه به نیاز کشور به نقشههای جدید بر اساس توافق نامهای که با سازمان برنامه و بودجه داشتیم، پایلوتی را در این زمینه اجرایی کردیم.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اولویت بندیهایی که موجود بود، در فاز اول استانهای اصفهان، خوزستان و چهارمحال و بختیاری در اولویت قرار گرفتند.
وی ۵۰ تینکیو فایو جی (LG V50 ThinQ 5g)، گوشی جدید الجی است که در آیندهای نزدیک بهعنوان دستگاهی ارزانقیمتتر نسبت به محصولی نظیر گلکسی اس ۱۰ فایو جی ( Galaxy S10 5G) روانهی بازار خواهد شد. بد نیست بدانید که مزایای این گوشی، تنها به قیمت پایین آن بر نمیگردد و وی ۵۰ تینکیو 5G ویژگیهای مثبت متعددی خواهد داشت.
الجی اخیرا مدعی شده است که گوشی موردبحث از نوعی سرویس هوش مصنوعی جدید بهره میبرد که برای هر کاربر شخصیسازی میشود و بهجای اتکا به پردازش ابری، از دادههای موجود در گوشی استفاده میکند که در نوع خود بسیار جالب است.
گرچه وی ۵۰ یک گوشی اندرویدی است، اما طبق گفتههای الجی، سرویس هوش مصنوعی این گوشی بیشتر رویکردی شبیه دستیار صوتی سیری اپل دارد، تا گوگل اسیستنت. در دستیار گوگل، فرمانهای مختلف هوش مصنوعی از قبل آماده و سپس در فضای ابری دستهبندی میشوند، اما سیری چنین رویکردی ندارد.
الجی مدعی است که هوش مصنوعی قرارگرفته روی گوشی وی ۵۰ تینکیو ۵ جی، نسبت به هوش مصنوعیهای متکی به فضای ابری، هم سریعتر و امنتر است و هم دقت بیشتری دارد؛ گفتنی است که مزایای یادشده، بهلطف تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ بهدست آمدهاند، تراشهای که کوالکام آن را بهطور ویژه برای هوش مصنوعی بهنیهسازی کرده است.
اپل بههنگام معرفی iOS 9، اعلام کرد که دستیار سیری از قابلیت خاصی بهنام Proactive بهره میگیرد و ظاهرا هوش مصنوعی وی ۵۰ هم رویکرد مشابهی دارد. بر این اساس عملکرد هوش مصنوعی گوشی جدید الجی به چند قابلیت خاص اما پرفایده محدود است که در بین این قابلیتها، سرویسهای مربوطبه موقعیت مکانی کاربر هم دیده میشود؛ بگذارید با مثالی، این بخش را بیشتر توضیح دهیم.
وقتی که کاربر وارد مترو میشود، گوشی بهطور خودکار ازطریق یک نوتیفیکیشن از کاربر میخواهد که مقصد نهاییاش را روی نقشه تعیین کند؛ یا مثلا وقتی کاربر ماشینش را پارک کند و از آن خارج شود، گوشی از کاربر میخواهد که از آن محیط عکس بگیرد تا بعدا بتواند بهتر ماشینش را پیدا کند.
گزارش جدید منتشرشده از سوی رسانهی سینت ادعا میکند که هوش مصنوعی وی ۵۰ خواهد توانست براساس مکانهایی که کاربر در آنها حضور داشته، تماسهایی که برقرار کرده و پیامکهایی که فرستاده، بههنگام جستوجو در فضای وب برخی موارد خاص را به او پیشنهاد کند.
براساس آنچه تاکنون از وی ۵۰ شنیدهایم، باید بگوییم که هوش مصنوعی این گوشی، نوعی هوش مصنوعی مدرن است و بهجای بهاشتراکگذاری اطلاعات شما با گوگل یا دیگر سرویسهای ارائهدهندهی فضای ابری، از اطلاعات روی گوشی برای انجام کارهای مختلف استفاده میکند.
الجی قصد دارد گوشی وی ۵۰ تینکیو را روز ۱۹ آوریل ۲۰۱۹ (۳۰ فروردین ۱۳۹۸) در کرهجنوبی با قیمت معادل ۱٬۰۵۰ دلار در دسترس خریداران قرار دهد.
هر چند توصیفات کمی از قمر بنی هاشم (ع) در تاریخ روایت شده است، اما همان اندک توصیفات گویای شخصیت والای حضرت ابوالفضل العباس (ع) است. در زیارت نامه کوتاهی که از حضرت (ع) ذکر شده، خصوصیات و صفات ممتازی برای ایشان بیان شده است؛ ازجمله مقام تسلیم، تصدیق، وفا، نصیحت نسبت به امام، نکول نکردن، سستی نکردن در همراهی با امام حسین (ع). در زیارتنامه حضرت عباس (ع) آمده است؛ «أَشْهَدُ لَکَ بِالتَّسْلِیمِ وَ التَّصْدِیقِ» او با همه وجود،سیدالشهداء (ع) را در سختترین امتحان عالم، تصدیق کرده و ذرهای شک نکرد. در ابتدای زیارتنامه بیان شده است؛ «السَّلَامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْعَبْدُ الصَّالِحُ» سلام بر توای بنده صالح. چنین عبارتی برای یک فرد عادی بیان نمیشود.
بیشتر بخوانید: زندگینامه حضرت ابوالفضل العبّاس (ع)
امام صادق (ع) فرمودند: «او (حضرت ابوالفضل) ایمانی قوی و پر صلابت داشت ... او دارای بصیرتی نافذ و عمیق بود». در زیارت ناحیهٔ مقدّسه آمده است: «گواهی میدهم که تو خیرخواه خداوند و رسولش و برادرت بودی». امام سجاد (ع) فرمودند: «رحمت خدا بر عباس (ع)! پس سوگند به خدا! او از خود گذشتگی کرد و شجاعتش را در جنگ نشان داد و به قلب لشکر زد و لشکریان، گرد او را گرفتند و به زحمتش انداختند و او جانش را فدای برادرش کرد؛ تا این که دستانش قطع شدند؛ پس خدای عزّ و جلّ به جای آن دو دست، دو بال به او داد که با ملائکه در بهشت پرواز میکند؛ همان گونه که به جعفر بن ابیطالب، عنایت کرد و قطعاً برای عباس (ع)، نزد خدای تبارک و تعالی، مقام و منزلتی است که همه شهیدان در روز قیامت، به آن غبطه میخورند.»
این صفات سبب شد معجزات فراوانی از سوی علمدار کربلا صورت گیرد که شنیدن آن انسان را از عظمت معنوی حضرت ابوالفضل (ع) کمی آگاه میکند. نمونهای از این معجزات را میتوانید در ادامه بخوانید.
آیت الله حاج سید عباس کاشانی حائری نقل کرده است: «روزی در خانه آیت الله العظمی حکیم بودم که کلیددار آستان مقدس حضرت ابوالفضل (ع) تلفن کرد و گفت: سرداب مقدس ابوالفضل، علیه السلام، را آب گرفته و بیم آن میرود که ویران گردد و به حرم مطهر و گنبد و منارهها نیز آسیب کلی وارد شود، شما کاری بکنید. آیت الله حکیم فرمودند: من جمعه خواهم آمد و هرآنچه در توان دارم انجام خواهم داد. آنگاه گروهی از علمای نجف از جمله اینجانب به همراه ایشان به کربلا و به حرم مطهر حضرت ابوالفضل العباس (ع) رفتیم، آن مرجع بزرگ برای بازدید به طرف سرداب مقدس رفت و ما نیز از پی او آمدیم، اما همین که چند پله پایین رفتند، دیدم نشستند و با صدای بسیار بلند که تا آن روز ندیده بودم، شروع به گریه کردند. همه شگفت زده و هراسان شدیم که چه شده است؟ من گردن کشیدم دیدم شگفتا منظره عجیبی است که مرا هم گریان ساخت. قبر شریف حضرت ابوالفضل (ع) در میان آب مثل جایی که از هر سو به وسیله دیوار بتنی بسیار محکم حفاظت شود، در وسط آب قرار داشت، اما آب آن را نمیگرفت. درست همانند قبر سالارش حسین، علیه السلام، که متوکل عباسی بر آن آب بست، اما آب به سوی قبر پیشروی نکرد.
بیشتر بخوانید: آبی که قبر مطهر حضرت عباس(ع) را طواف میکند + فیلم
در خصوص شخصیت عباس بن علی (ع) با حجت الاسلام و المسلمین سید احمد حسینی کارشناس مذهبی و پژوهشگر دینی گفتگو کردیم. وی به خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: حضرت عباس (ع) نخستین فرزند از ام البنین، همسر دوم امیر المومنین (ع) هستند. ایشان در حادثه کربلا حضور پررنگی داشتند. اطلاعات دقیق تاریخی به گونهای که جزئیات سرگذشت حضرت عباس (ع) مخصوصا در دوره جوانی را بیان در دست نیست. فقط برخی از گزارشها حکایت میکند که حضرت عباس (ع) در جنگ صفین حضور داشتند. برخی از کرامات ساحت ملکوتی حضرت ابوالفضل (ع) به دست ما رسیده که ناقلان آنها شیعه و سنی و حتی غیر مسلمانان هستند. نام ایشان عباس و کنیه حضرت، ابوالفضل است. ایشان قامتی بلند و چهرهای زیبا داشتند.
این کارشناس مذهبی در ادامه به ماجرای ازدواج مادر قمر بنی هاشم (ع) با امام علی (ع) اشاره کرد و گفت: مادرشان فاطمه بنت حزام است که توسط برادر امیر المومنین (ع) که فردی نسب شناس بود، به حضرت امیر (ع) معرفی شدند. امیر المومنین (ع) ماجرای خواستگاری عجیبی داشتند. زمانی که امام علی (ع) برای خواستگاری نزد پدر ام البنین آمدند، پدر ام البنین یعنی حزام گفت، من دختر به امیر المومنین (ع) نمیدهم. وقتی مولای متقیان علت را جویا شدند، حزام گفت: ما کنیز برای امیر المومنین (ع) میدهیم. یعنی هم پدر بزرگ مادری حضرت عباس (ع) و هم مادرشان فاطمه بنت حزام انسانهای شاخص و مؤدبی بودند. پیش از اینکه حزام برای ابراز رضایت دخترشان برای این وصلت سوال کنند، ام البنین به مادرش گفته بود، در خواب دیده است که ستارگان و اجرام آسمانی در دامانش است و یکی از ستارگان بسیار درخشان است. حزام گفت: خوابت تعبیر شده و امیر المومنین (ع) از تو خواستگاری کرده است.
بیشتر بخوانید: تصاویری از کفالعباس و سرداب حضرت ابوالفضل(ع) به مناسبت ولادت آن حضرت
حجت الاسلام و المسلمین حسینی ادامه داد: در زیارت اربعین، قمر بنی هاشم (ع) را ابوالقاسم خطاب کردند. در جایی دیگر ایشان راابوالقربه یعنی کسی که صاحب مشک آب است، و در جایی دیگر ابوالفرجه معرفی کردند. از القاب مشهورشان باب الحوائج و سقا است. در برخی منابع الشهید معرفی شدند. در ارتباط با تولد ایشان خیلی اختلاف است. تاریخ مطلب دقیق و گویایی از ماجرای تولد حضرت ندارد، اما مشهورترین مطلب این است که ایشان در ۲۶ هجری قمری در بیت شریف امیر المومنین (ع) متولد شدند. صاحب کتاب خصائص العباسیه بیان کرده است زمانی که امیر المومنین (ع)، فرزند تازه متولد شده اش یعنی عباس را در آغوش گرفت، در گوش هایشان اذان و اقامه گفتند و گریه کردند. ام البنین دلیل گریه کردن را پرسیدند که حضرت (ع) فرمودند: این دو بازو فرزندم عباس (ع)، در راه فرزندم حسین (ع) جدا میشود و خدا به واسطه این دو دست دو بال در آخرت به ایشان عطا میکند.
بیشتر بخوانید: گلچین مولودی ولادت حضرت ابوالفضل العباس(ع)
این پژوهشگر دینی درباره کم بودن مستندات تاریخی از سیره حضرت ابوالفضل (ع) بیان کرد: متاسفانه مطالب کمی از سیره ساقی کربلا در تاریخ ذکر شده است. مثلا حضور ایشان در جنگ صفین ذکر شده است، اما استنادی از کیفیت حضور حضرت (ع) بیان نشده است. سال گردآوری منابع زندگی حضرت برای زمانهای دور نیست. در روایاتی امام صادق (ع) فرمودند: «کان عمنا العباس نافذ البصیرة صلب الإیمان، جاهد مع أبی عبد الله علیه السلام وأبلى بلاءً حسناً، ومضى شهیداً» ایشان علاوه بر صفات عالی، بصیرت داشتند. از صفات برتر حضرت عباس (ع) مسئله وفاداری ایشان است. زمانی که علم را نزد ابن زیاد آوردند او میگفت: این علم، وفا را نشان میدهد. از علم دار کربلا یاد بگیرید که همه جای این علم تیر خورده است، به جز دسته آن. جایگاه ویژه ایشان مسئلهای است که حتی باعث غبطه شهدا به جایگاه ایشان است. زمانی که شهدا میخواهند وارد بهشت شوند، سرها را بالا میاورند و به جایگاه حضرت ابوالفضل (ع) غبطه میخورند. مردم به حال شهدا غبطه میخورند و شهدا به حال حضرت عباس (ع).
وی در پایان اضافه کرد: از همه اینها که بگذریم هیچ تعبیری مانند تعبیر امام حسین (ع) نسبت به برادرشان نیست. یک تعبیری که در سلسله جوامع روایی کمتر دیده میشود. کمتر پیش میآید که معصوم به غیر معصوم بگوید جانم فدایت. وقتی امام حسین (ع) در واقعه کربلا، بالای سر بدن ضربه خورده برادشان آمدند و وقتی دید کاری از دستش بر نمیآید، گفتند به نفسی انت؛ یعنی جانم به فدایت.
.: Weblog Themes By Pichak :.