گوگل اسیستنت قادر است کارهای مختلف انجام دهد. این مهمان نامرئی مبتنی بر هوش مصنوعی، قادر است به انواع سوالات کاربران پاسخ دهد، کنترل خانه‌های هوشمند را برعهده بگیرد، در برنامه‌ریزی روزانه کمک‌مان کند و موسیقی مورد علاقه‌مان را پخش کند.

گوگل اسیستنت با اضافه شدن ویژگی «چه‌چیزی روی نمایشگر است؟» و همچنین گوگل لنز، قابلیت‌های این دستیار هوشمند نسبت به قبل بیشتر هم شده است و می‌تواند به نمایشگر شما توجه کرده و در قالب محتوای متنی به سوالات شما پاسخ دهد.

شاید از این موضوع مطلع نباشید یا اصلا به چنین موضوعی فکر هم نکرده باشید، ولی گوگل اسیستنت، حتی زمانی‌که ظاهرا فعال نیست می‌تواند نمایشگر گوشی هوشمند شما را بخواند. البته این قابلیت خیلی جدیدی نیست ولی ممکن است برخی کاربران نسبت به این موضوع بی‌اطلاع باشند. این قابلیت می‌تواند کاربردهای خوبی برای کاربران به‌همراه داشته باشد. 

گوگل اسیستنت

گوگل اسیستنت نمایشگر دستگاه را می‌خواند تا به سوالات پاسخ می‌دهد

تصور کنید در حال چت کردن با دوستان‌تان در واتساپ هستید و آن‌ها به تریلر جدید اَوِنجرز اشاره می‌کنند. شما به این موضوع علاقه‌مند هستید، اما نمی‌دانید چه بازیگرانی در این فیلم بازی می‌کنند و تمایل دارید از آن اطلاع پیدا کنید. می‌توانید از گوگل اسیستنت سؤال کنید، «بازیگران این فیلم چه کسانی هستند؟»، نیازی نیست اطلاعات بیشتری دراختیار گوگل اسیستنت قرار دهید و دستیار هوشمند باتوجه به چت روی نمایشگر می‌تواند متوجه بشود که شما اطلاعات کدام فیلم مدنظرتان است. بگذارید مثال دیگری بزنیم. تصور کنید که دوست‌‌تان برای شما پیامی در مورد یک آهنگ ارسال کرده است. بدون اینکه وارد جزئیات شوید، از گوگل اسیستنت در مورد آخرین آهنگ خواننده سؤال می‌کنید و دستیار هوشمند باتوجه به اطلاعاتی که روی نمایشگر خوانده است، می‌تواند سؤال شما را پاسخ دهد.

گوگل اسیستنت

مثال‌های اینچنینی که گوگل اسیستنت به‌راحتی توانسته با خواندن نمایشگر به آن‌ها پاسخ دهد، کم نیستند. مثلا روی نمایشگر پیامی در مورد پاریس وجود داشته است، و بعد کاربر تنها از گوگل اسیستنت این سؤال را پرسیده است: «جمعیت آنجا چند نفر است؟» بدون اشاره به نام مکان، گوگل اسیستنت توانسته است با خواندن محتوای نمایشگر به سؤال پاسخ دهد. یا محتوای متنی پیام در مورد رئال مادرید بوده است و وقتی از دستیار هوشمند گوگل پرسیده شده که «آخرین نتیجه چیست؟» باتوجه‌به اطلاعات موجود در پیام و قابلیت خواندن نمایشگر، گوگل اسیستنت توانسته به این سؤال پاسخ دهد. 

البته در مواردی هم پیش آمده است که در پیام‌ها نام رستورانی ذکر شده است و وقتی کاربر از گوگل اسیستنت در مورد فاصله‌ی رستوران تا موقعیت مکانی فعلی سؤال شده، گوگل اسیستنت نتوانسته دقیقا متوجه شود. البته چنین اتفاقاتی طبیعی است و ممکن است پیش بیاید.

گوگل اسیستنت

اجاز‌ه‌ی ضمنی یا اجازه‌ی صریح دسترسی 

قبل از آنکه پرچم حریم خصوصی افراشته شود، باید به دو نکته‌ی مهم اشاره کرد. اولین نکته آن است که وقتی با قابلیت «چه چیزی روی نمایشگر است؟» کار می‌کنیم به‌صورت ضمنی به گوگل اسیستنت اجازه‌ی خواندن نمایشگر را می‌دهیم. وقتی از کلماتی مانند، «این»، «آن»، «آنجا» استفاده می‌کنیم درواقع به این نکته اشاره دارد که می‌خواهیم به گوگل اسیستنت بفهمانیم می‌خواهیم اطلاعاتی در مورد موضوع مورد بحث در اختیار داشته باشیم.  استفاده از این کلمات نشان می‌دهد منظور ما اشاره به مکالمه‌‌ی در جریان است و چون پیش از طرح سوالات این‌چنینی درخواست دیگری از دستیار هوشمند نداشته‌ایم، درنتیجه به‌صورت ضمنی اشاره به محتوای نمایشگر داریم.

نکته‌ی دوم آن است که گوگل اسیستنت این آزادی را ندارد که نمایشگر را تحت هر شرایطی بخواند. وقتی کاربر برای اولین‌بار این سؤال را مطرح می‌کند که روی نمایشگر من چیست، در اصل مجوز خواندن نمایشگر به گوگل اسیستنت داده می‌شود. در نتیجه دستیار هوشمند گوگل محتوای متنی روی نمایشگر را می‌خواند و براساس درخواست‌‌های بعدی کاربر، پاسخ می‌دهد. ممکن است برخی کاربران چنین مجوزی را چند ماه قبل تأیید کرده باشند و یادشان رفته باشد که چنین مجوزی را قبلا به گوگل اسیستنت داده‌اند. البته امکان بررسی کردن این موضوع وجود دارد و کاربران می‌توانند در صورت عدم تمایل مجوز خواندن نمایشگر را از گوگل اسیستنت غیرفعال کنند.

گوگل اسیستنت

مزایا و معایب 

جای بحث کردن در مورد چند موضوع مهم دیگر باقی می‌ماند. باید ببینید با فعال کردن این ویژگی چه قابلیت‌هایی را به‌دست خواهید آورد و غیرفعال کردن آن چه معایبی می‌تواند داشته باشد.

وقتی کاربران می‌توانند در حین چت کردن یا دریافت پیام، سوالات خود را به‌سرعت از گوگل اسیستنت بپرسند، واقعا گزینه‌ی هوشمند خوبی در اختیار دارند که می‌تواند فوق‌العاده راحت و خوب باشد. دیگر نیازی نیست کاربران برای طرح سؤال خود، برخی کلمات را کپی و پیست کنند. بلکه تنها با طرح یک سؤال گوگل اسیستنت نمایشگر را می‌خواند و پاسخ متناسب را ارائه می‌دهد. فرقی نمی‌کند موضوع بحث درباره‌ی فیلم، موسیقی، نتیجه‌ی مسابقات ورزشی یا حتی در مورد یک رستوران باشد. به‌راحتی اطلاعات مورد نیاز کاربر توسط گوگل اسیستنت ارائه می‌شود. و این همان هدفی است که ویژگی «چه چیزی روی نمایشگر من است؟» دنبال می‌کند. 

با این وجود، این ویژگی نیز همچون بسیاری دیگر از ویژگی‌های دستیار هوشمند گوگل، قبلا جایی توضیح داده نشده و به‌نمایش گذاشته نشده است. شاید اگر گوگل در کنگره جهانی موبایل نسخه‌ی دموی این ویژگی را به‌نمایش نمی‌گذاشت، هیچ کس از آن مطلع نمی‌شد و در صدد تست کردن آن برنمی‌آمد. 

یکی از مسایل مهمی که در مورد این ویژگی مطرح است، اطلاع داشتن از چنین ویژگی نیست. بلکه از همه مهم‌تر مجوز داشتن یا نداشتن گوگل اسیستنت برای خواندن نمایشگر خواهد بود. مشخص شد که گوگل اسیستنت می‌تواند نمایشگر دستگاه را بخواند. اما سوالات بسیاری هنوز بی‌پاسخ مانده‌اند. پاسخ دو سؤال بسیار مهم است: اول اینکه چه عاملی باعث فعال شدن ویژگی خواندن نمایشگر توسط گوگل اسیستنت می‌شود؟ و ثانیا گوگل اسیستنت با اطلاعاتی که از روی نمایشگر می‌خواند، چه کار می‌کند؟ 

سؤال اول، درواقع سؤال نگران‌کننده‌ی بسیاری از کاربران است که در دل خود سوالات دیگری را جای داده است. آیا گوگل اسیستنت هر بار که باز شود، حتی برای اپلیکیشن‌های شرکت‌های شخص ثالث، قادر به خواندن نمایشگر است؟ یا اینکه گوگل اسیستنت منتظر می‌ماند تا برخی کلمات کلیدی که در متن بدان‌ها اشاره شد را بشنود و بعد شروع به خواندن نمایشگر کند؟ آیا اپلیکیشن‌هایی که روی حفظ حریم خصوصی متمرکز هستند، می‌توانند خود را از چشمان مخفی دستیار هوشمند در امان نگاه دارند و محافظت کنند؟

اما پاسخ سؤال دوم و در اصل نگرانی دوم یعنی سؤال که «گوگل اسیستنت با اطلاعاتی که از روی نمایشگر می‌خواند، چه کار می‌کند؟» تا حدی قابل حل خواهد بود. با بررسی سابقه‌ی گوگل اسیستنت در myactivity.google.com، نشان می‌دهد که اثری از اطلاعات روی نمایشگر در آنجا نیست. مثلا در سؤال مربوط‌به جمعیت پاریس، نام این شهر در هیستوری دیده نمی‌شود. بنابراین گمان آن می‌رود که اطلاعاتی که گوگل اسستنت مورد استفاده قرار می‌دهد، اطلاعات خواندنی هستند که به‌صورت محلی مورد استفاده قرار می‌گیرند و اطلاعاتی روی سرورهای گوگل ذخیره نمی‌شود.

همان‌طور که گفته شد، ویژگی خواندن نمایشگر توسط گوگل اسیستنت، قابلیت جدیدی نیست. ولی بسیاری از کاربران از آن اطلاع ندارند. کاربرانی که نسبت به این ویژگی بی‌اطلاع بودند می‌توانند ببینند آیا این مجوز خواندن نمایشگر را به دستیار هوشمند گوگل داده‌اند یا خیر.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

بنتلی کنتیننتال جی‌تی به‌عنوان آخرین گرندتورر خودروساز بریتانیایی، پیشرانه جدید و قدرتمند V8 را دریافت می‌کند. بنتلی کنتیننتال GT V8 که به‌تازگی رونمایی شده است، در دو مدل کوپه و کابریولت برای خریداران عرضه می‌شود و از پیشرانه تویین توربو هشت سیلندر ۴ لیتری با ۵۴۲ اسب‌بخار قدرت و ۷۷۰ نیوتن‌متر گشتاور بهره می‌برد.  

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

اعداد مربوط‌به عملکرد نشان می‌دهند که مدل‌های ارائه‌شده از نسخه V8 بنتلی کنتیننتال جی‌تی تنها کسری از ثانیه نسبت به مدل‌های W12 کمتر هستند. کوپه کنتیننتال GT V8 فقط به ۳.۹ ثانیه نیاز دارد تا از حالت سکون به سرعت ۹۶ کیلومتربرساعت برسد، درحالی‌که نسخه W12 کوپه در ۳.۷ ثانیه به چنین سرعتی می‌رسد. اما نسخهکانورتیبل بنتلی کنتیننتال جی‌تی V8 به ۰.۱ ثانیه اضافی نیاز دارد تا به ۹۶ کیلومتربرساعت دست یابد، ولی بیشینه سرعت هر دو مدل ۳۱۸ کیلومتربرساعت است. 

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

بنتلی نه‌تنها عملکرد هیجانی در نسخه جدید کنتیننتال به ارمغان می‌آورد، بلکه به‌لطف سیستم غیرفعال کردن سیلندرها بهره‌وری بیشتری نیز ارائه می‌کند. سیستم غیرفعال‌سازی سیلندرها در شرایط مناسب، احتراق چهار سیلندر را غیرفعال می‌کند تا مصرف سوخت نیز کاهش یابد. خودروساز انگلیسی ادعا می‌کند که در این فرایند به کارکرد نرم و بدون لرزش پیشرانه لطمه‌ای وارد نمی‌شود، زیرا تغییر بین دو حالت ۸ و ۴ سیلندر تنها در ۲۰ میلی‌ثانیه اتفاق می‌افتد. 

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

سیستم تطبیقی ​​هوشمند تمام چرخ محرک، قدرت پیشرانه خورجینی هشت سیلندر مجهز به توربوشارژر دوگانه را به هر چهار چرخ انتقال می‌دهد. بنتلی می‌گوید این خودرو تا جایی که ممکن باشد از حالت عقب محرک برای راندمان مطلوب و عملکرد دینامیکی در هنگام رانندگی معمولی استفاده می‌کند. 

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

بنتلی کنتیننتال GT V8 جدید تبدیل به یکی از بهترین مدل‌های این شرکت برای سفارشی‌سازی می‌شود. به‌عنوان گزینه استاندارد، هر دو نسخه‌ی کوپه و کابریولت روی رینگ‌های ۲۰ اینچی ۱۰ پره سوار خواهند شد؛ اما ۹ طرح دیگر رینگ نیز با اندازه‌های تا ۲۲ اینچ هم در دسترس خریداران هستند. هفت رنگ بیرونی استاندارد و طیف گسترده‌ای از رنگ‌های اضافی به‌عنوان آپشن نیز برای مشتریان ارائه می‌شود. علاوه‌بر این، نسخه کانورتیبل بنتلی کنتیننتال جی‌تی V8 دارای هفت رنگ مختلف برای سقف تاشو خودرو است.

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

یکی از ویژگی‌های طراحی چندگانه که مدل‌های V8 را در بازار از W12 متمایز می‌کند، طرح اگزوز است. نسخه GT V8 از خروجی‌های اگزوز چهارگانه بهره می‌برد، درحالی‌که نسخه ۱۲ سیلندر بنتلی کنتیننتال جی‌تی دارای دو خروجی بیضی بزرگ در عقب است. یکی دیگر از تفاوت‌های درخورتوجه بین دو سری، لوگوی V8 در گلگیرهای جلو به شمار می‌رود.

Bentley Continental GT V8 / بنتلی کنتیننتال جی تی

بنتلی هم‌اکنون سفارش‌های مدل جدید را در ایالات متحده آمریکا با امکان تحویل طی سه‌ماهه سوم سال جاری میلادی می‌پذیرد. سایر کشورهای جهان نیز بنتلی کنتیننتال جی‌تی V8 جدید را از سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۰ دریافت خواهند کرد.

 


تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اواسط اسفندماه، اوپو F11 پرو با دوربین ۴۸ مگاپیکسلی اصلی و دوربین سلفی پاپ آپ معرفی شد. اخیرا استفاده از دوربین پاپ‌آپ در گوشی‌های هوشمند شرکت‌هایی همچون اوپو و ویوو دیده می‌شود. 

اما از آنجایی که تجهیز گوشی‌های هوشمند به دوربین‌های سلفی پاپ‌آپ، به‌تازگی رواج یافته است، برخی کاربران نسبت به دوام دوربین پاپ‌آپ به دیده‌ی شک و تردید نگاه می‌کنند؛ اوپو چنین دیدگاهی در مورد دوربین‌‌های پاپ‌آپ را صحیح نمی‌داند. موتور دوربین پاپ‌آپ گوشی هوشمند اوپو اف ۱۱ پرو، اگر به‌مدت ۶ سال و هر روز ۱۰۰ مرتبه مورد استفاده قرار گیرد، مشکلی به‌وجود نخواهد آمد. 

 

این بدان معنی است که حتی در صورت استفاده‌ی زیاد به‌عنوان یک علاقه‌مند به عکاسی سلفی از گوشی اوپو اف ۱۱ پرو ، دچار هیچ مشکل مکانیکی نخواهد شد. اگر کاربران از حسگر اثرانگشت در پنل پشتی به‌‌جای تشخیص‌چهره (که از دوربین سلفی بهره می‌برد) استفاده کنند، طول عمر موتور دوربین پاپ آپ بیشتر هم خواهد شد.

صدایی در ویدئوی منتشر شده با این توییت به گوشی می‌رسد که در حقیقت صدای تولید شده توسط دستگاه است؛ این صداهای شخصی‌سازی شده جذابیت استفاده از این قابلیت را بیشتر می‌کند. معمولا در هنگام کار کردن با پرینتر، هارد دیسک، فلاپی دیسک نیز صداهای مختلفی شنیده می‌شود. ویدئوی به‌اشتراک گذاشته شده سعی دارد صداهای مختلف را با ترکیب تصویر به‌نمایش بگذارد.

 

 


تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

یازده ماه پس از رونمایی اولین گوشی گیمینگ و پنج ماه پس از دومین نسخه، شیائومی دیروز سومین و قدرتمندترین محصول خود را در این حوزه با نام بلک شارک ۲ رونمایی کرد. در ادامه به معرفی ویژگی‌‌های بلک شارک ۲، جدیدترین گوشی مخصوص بازی شیائومی می‌پردازیم.

همان‌طور که انتظار می‌رفت، بلک شارک جدید ترکیبی از دو نسخه‌ی پیشین یعنی بلک شارک و بلک شارک هلو است. در پشت این دستگاه پنل متمایزی دیده می‌شود که طراحی خاص آن تلفیقی از شیشه و آلومینیوم است و لوگوی بزرگ بلک شارک در وسط قرار گرفته است که نور سبز اطراف آن شکل و شمایل یک رایانه‌ی گیمینگ را به ذهن متبادر می‌کند.

اسپیکرهای استریو در جلوی دستگاه و نمایشگر بزرگتر

در جلوی گوشی شیائومی بلک‌شارک ۲ شاهد نمایشگر ۶.۴ اینچی از نوع AMOLED و ساخته‌ی سامسونگ هستیم. به‌لطف بهینه‌سازی‌هایی که شیائومی انجام داده است، نمایشگر مذکور تأخیر کمی دارد و این موضوع تجربه‌ی گیمینگ حرفه‌ای را بهبود می‌بخشد. نکته‌ی جالب حساسیت نمایشگر به فشار است. این یعنی کاربران به واسطه‌ی قابلیتی به نام Magic Press می‌توانند قسمتی از نمایشگر را به منظور اجرای برنامه‌ی دلخواه یا وظیفه‌ای خاص محکم‌تر فشار دهند.

Xiaomi Black Shark 2

همانند بلک شارک هلو، این نسخه نیز نسبت تصویر ۱۸ به ۹ دارد و این موضوع می‌تواند متأثر از وجود دو اسپیکر در بالا و پایین نمایشگر است.

وجود حسگر اثر انگشت زیر نمایشگر که از ترندهای پرچمداران سال ۲۰۱۹ به حساب می‌آید در بلک شارک ۲ نیز وجود دارد و کاربران می‌توانند با قرار دادن انگشت روی نمایشگر گوشی را انلاک کنند.

پردازنده‌ای یکسان با گلکسی اس ۱۰

همانند شیائومی می ۹ و گلکسی اس ۱۰، بلک شارک ۲ نیز به اسنپدراگون ۸۵۵ مجهز شده است و میزان رم در نظر گرفته شده برای همراهی این پردازنده در نسخه‌ی ۱۲۸ گیگابایتی ۶ گیگابایت است؛ درحالی‌که با کمی هزینه‌ی بیشتر نسخه‌ای با رم ۸ گیگابایتی در دسترس خواهد بود؛ به‌علاوه نسخه‌ی دیگری با رم ۸ گیگابایتی ترتیب داده شده که دو برابر حافظه‌ی داخلی را در خود جای داده است؛ بااین‌حال، اگر همچنان راضی نشدید، بالاترین نسخه‌ی بلک شارک ۲ با رم ۱۲ گیگابایتی پاسخگویی کمال‌گرایی شما خواهد بود.

در تمامی نسخه‌های یادشده، شرکت چینی از سیستم خنک‌کننده‌ی Liquid Cool 3.0 استفاده کرده است. این ویژگی دمایی را برای محصول رقم می‌زند که ۱۴ درجه از حالت معمول پایین‌تر است. برای کسانی که دمای پایین‌تر می‌خواهند، شیائومی یک قاب خنک‌کننده نیز ترتیب داده است که با هزینه‌ی جدا قابل تهیه است. این قاب فن مجزایی دارد که انتقال گرما را بهبود بخشیده و دمای دستگاه را ۵ درجه بیشتر کاهش می‌دهد.

black shark 2

در حالت طبیعی، جدیدترین محصول بلک شارک کمی عملکرد هسته‌های پردازنده را محدود می‌کند تا عمر باتری افزایش پیدا کند؛ اما اگر اهمیتی به عمر باتری نمی‌دهید، می‌توانید حالت ویژه‌ی Ludicrous را فعال کنید تا از حداکثر توان دستگاه بهره ببرید.

بلک شارک ۲ با اندروید ۹.۰ پای عرضه می‌شود و باتری آن ۴۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی با قابلیت شارژ سریع ۲۷ وات است.

Xiaomi Black Shark 2

دو حسگر دوربین در پشت و یکی در جلو

با وجود تمرکز بلک شارک ۲ بر گیمینگ، این گوشی هوشمند از دوربین‌های قدرتمندی نیز بهره‌مند است.

دوربین پشت این دستگاه، دارای دو حسگر ۴۸ و ۱۲ مگاپیکسلی است. حسگر دوم از نوع تله‌فوتو بوده امکان زوم دوبرابری را به همراه می‌آورد.

شیائومی برای علاقه‌مندان به سلفی، سنسوری ۲۰ مگاپیکسلی را برای دوربین جلوی بلک شارک ۲ در نظر گرفته است.

مشخصات فنی بلک شارک 2 شیائومی
عرضه
معرفی 2019، مارس
وضعیت موجود. عرضه شده در مارس 2019
نمایشگر
نوع AMOLED لمسی خازنی، 16 میلیون رنگ
سایز 6.39 اینچ (~81.7% نسبت نمایشگر به بدنه)
رزولوشن 2340 در 1080 پیکسل، 19.5:9 (~403 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی)
  - صفحه‌ی همیشه روشن (Always-on display) پوشش 100% فضای رنگی DCI-P3
بدنه
ابعاد 163.6 در 75 در 8.8 میلی‌متر
وزن 205 گرم
سیم‌کارت دو سیم‌کارته (نانو-سیم، همزمان یکی فعال)
پلتفرم
سیستم‌عامل اندروید 9.0 (پای)
تراشه Qualcomm SDM855 Snapdragon 855 (هفت نانومتری)
پردازنده مرکزی 8 هسته‌ای (یک هسته‌ی 2.84 گیگاهرتز Kryo 485 و سه هسته‌ی 2.41 گیگاهرتز Kryo 485 و چهار هسته‌ی 1.78 گیگاهرتز Kryo 485)
پردازنده گرافیکی 640
حافظه
درگاه حافظه خیر
حافظه داخلی 256 گیگابایت، 8/12 گیگابایت رم، 128 گیگابایت، 6/8 گیگابایت رم
دوربین
اصلی 48 مگاپیکسل (0.8 میکرومتر سایز پیکسل، 1/2 اینچ سایز سنسور، f/1.8، فوکوس خودکار با تشخیص فاز) 12 مگاپیکسل (1.0 میکرومتر سایز پیکسل، لنز تله‌فوتو، f/2.2، فوکوس خودکار تا تشخیص فاز، بزرگنمایی اپتیکال دوبرابری)
قابلیت‌ها فلش LED، HDR، پانوراما
ویدیو 2160p@30fps، 1080p@30fps، 720p@120fps
سلفی 20 مگاپیکسل (0.9 میکرومتر سایز پیکسل، f/2.0)
صدا
جک ۳.۵ میلی‌متری خیر
  لغو نویز از طریق میکروفن اختصاصی
باتری
باتری باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت 4000 میلی آمپر ساعت
قابلیت‌ها
حسگرها حسگر اثرانگشت (زیر نمایشگر)، شتاب‌سنج، ژیروسکوپ، سنسور مجاورت، قطب‌نما
شبکه
فناوری GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE
اتصالات
شبکه بی‌سیم Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac، دو بانده، WiFi Direct، هات‌اسپات
بلوتوث 5.0، A2DP، aptX HD، LE
GPS بله، با A-GPS، GLONASS، BDS
رادیو خیر
USB 2.0، Type-C 1.0 کانکتور ریورسبل
متفرقه
رنگ‌ها مشکی، نقره‌ای، آبی
محدوده قیمت حدود 450 یورو

 

عرضه و قیمت گوشی

در مورد بازار عرضه، بلک شارک ۲ فعلا به بازار چین محدود است و با اینکه شیائومی جزئیات دقیقی ارائه نداد، عرضه‌ی جهانی این محصول نیز کاملا محتمل است.

در مورد قیمت، بلک شارک ۲  در نسخه‌ی پایه و ۶ گیگابایتی قیمتی معادل ۴۷۷ دلار خواهد داشت. همچنین، نسخه‌ی ۸/۱۲۸ و ۸/۲۵۶ به ترتیب برچسب قیمت ۵۲۱ و ۵۶۵ دلاری دارند؛ اما اگر به رم کمتر از ۱۲ گیگابایت رضایت نمی‌دهید، باید هزینه‌ای برابر با ۶۲۵ دلار را تقبل کنید که البته در مقایسه با پرچمداران ۲۰۱۹ سایر برندها ازجمه سامسونگ کاملا مقرون‌به‌صرفه است. در نظر داشته باشید که این قیمت مختص چین است و چنانچه بلک شارک ۲ عرضه‌ی جهانی شود، احتمالا قیمت‌ها کمی بالاتر خواهند بود.

Black Shark 2

درنهایت، همان‌طور که در نسخه‌های قبلی دیدیم، بلک‌شارک ۲ نیز با لوازم جانبی مختلفی سازگار است که یکی از این موارد GamePad 3.0 است که به دو طرف گوشی وصل می‌شود.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

از آغاز مهاجرت انسان به اروپا، شبه‌جزیره ایبری که اسپانیا و پرتغال امروزی را شامل می‌شود، محل اختلاط فرهنگ‌هایی از آفریقا و آسیا و مدیترانه بوده است. در پژوهش جدیدی که در نشریه‌ی علمی Science منتشر شده، تیمی متشکل از ۱۱۱ متخصص ژنتیک جمعیت و باستان‌شناس نقشه‌ی ژنتیکی ۸,۰۰۰ ساله شبه‌جزیره ایبری را ترسیم کردند. نقشه‌ای که پژوهشگران این تیم ترسیم کردند، بیانگر پیچیدگی‌های ژنتیکی بسیاری است. همچنین، این نقشه مهاجرت مرموزی درحدود ۴,۵۰۰ سال قبل vh نشان می‌دهد که DNA منطقه را به‌کلی دگوگون کرده است.

پژوهشگران شواهد DNA باستانی را بررسی کردند تا سرنخ‌هایی از زمان و نحوه‌ی ورود جمعیت‌های مختلف به خزانه‌ی ژنی شبه‌جزیره‌ی ایبری را مشخص کنند. آن‌ها ژنوم ۲۷۱ انسان باستانی ایبری را توالی‌یابی کردند و سپس، این اطلاعات را با شواهد قبلی مقایسه‌ کردند که از ۱۳۲ ساکن باستانی ایبری به‌دست آمده بودند. درنهایت، تصویری که پیش روی پژوهشگران قرار گرفت، از آنچه قبلا تصور می‌کردند، پیچیده‌تر بود.

این اسکلت‌های باستان شکارچی گردآوران

این اسکلت‌های باستان شکارچی‌گردآوران به پژوهشگران کمک کردند منظره شگفت‌انگیز و پیچیده‌ای از شبه‌جزیره ایبری ترسیم کنند

ابتدای عصر برنز، آرایش ژنتیکی منطقه به‌طور چشمگیری تغییر کرد. از حدود سال ۲,۵۰۰ق‌م، ژن‌های مربوط‌به ساکنان استپ‌ها، همان رمه‌داران چمن‌زارهای اروپای‌شرقی و روسیه، در نزدیکی دریای سیاه و خزر در خزانه‌ی ژنی ایبری مشاهده شدند. از حدود سال ۲,۵۰۰‌ق‌م نیز، بسیاری از DNA مردم منطقه با ساکنان استپ جایگزین شدند.

در ابتدای عصر برنز، آرایش ژنتیکی منطقه به‌طور چشمگیری تغییر کرد

فرضیه‌ی استپ بیان می‌کند این گروه تقریبا در یک زمان به‌سوی شرق در آسیا و به‌سوی غرب در اروپا پراکنده شدند و حال، پژوهش فعلی نشان می‌دهد این مردمان به شبه‌جزیره ایبری نیز پای گذاشتند. اگرچه ۶۰ درصد DNA کل منطقه ثابت باقی مانده، کروموزوم‌های Y ساکنان درحدود سال ۲,۰۰۰ق‌م تقریبا به‌طور کامل جایگزین شدند. کروموزوم‌های Y از پدر به پسر منتقل می‌شود و این، هجوم گسترده‌ی مردان استپ‌ به این منطقه را نشان می‌دهد.

میگوئل ویار، ژنتیک انسان‌شناس و از اعضای انجمن نشنال جئوگرافیک می‌گوید:

به‌نظر می‌رسد این نفوذ زیرسلطه‌ی مردان بوده است.

براساس DNAهای باستانی مردانی که تقریبا همان زمان در این مکان دفن شده‌اند، نشان می‌دهد در ابتدا، کشاورزان اروپایی درکنار کشاورزانی زندگی می‌کردند که قبلا در اسپانیا ساکن بودند. بااین‌حال در عرض چندصد سال، تقریبا تمام کروموزوم‌های Y کشاورزان شبه‌جزیره‌ی ایبری ناپدید و با DNAهای کشاورزان اروپای مرکزی جایگزین شدند. درواقع، مهاجران جدید ۴۰ درصد از میراث ژنتیکی اسپانیایی و پرتغالی را جایگزین کردند.

باوجوداین، این مردان چه کسانی بودند؟ آیا آن‌ها در کمال صلح وارد شبه‌جزیره‌ی ایبری شدند؟ ویار که در این پژوهش حضور نداشته، گمان می‌کند مردان استپ ممکن است سوار بر اسب‌ها با سلاح‌های عصر برنز به منطقه وارد شده باشند. او این مهاجرت را با آنچه مقایسه می‌کند که بومیان آمریکای شمالی و جنوبی با ورود اولین اروپایی‌ها در دهه‌ی ۱۴۹۰م به سرزمین خود شاهد بودند.

نگاره‌ای از اقوام شکارچی گردآور اولیه؛

نگاره‌ای از اقوام شکارچی‌گردآور اولیه. قدیمی‌ترین DNA مربوط‌به شکارچی‌گردآوران در شبه‌جزیره‌ی ایبری به ۱۹,۰۰۰ قبل در شمال اسپانیا بازمی‌گردد

بااین‌حال، اینیاگو اولالد دیدگاه دیگری دارد. وی متخصص ژنتیک جمعیت از آزمایشگاه دیوید رایش در دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون است که رهبری پژوهش جدید را برعهده داشت. او می‌گوید:

اشتباه است نتیجه‌گیری کنیم مردان ایبری کشته شدند یا به‌اجبار از سرزمین‌های خود بیرون انداخته شدند؛ چراکه سوابق باستان‌شناسی مدرک روشنی از خشونت در این دوره به ما نشان نمی‌دهد.

شاید مهاجرانی که از استپ‌های اروپای‌شرقی آمده بودند، فرزندانی بسیار بیشتر از کشاورزان محلی داشته‌اند و درنهایت، DNA ساکنان قبلی را محو کردند. اگرچه برنز در آن دوران در ایبری استفاده می‌شد، هنوز آثار مشخصی از فرهنگ استپ در منطقه پیدا نشده است.

کروموزوم‌های Y منتقل‌شده از پدر به پسر، هجوم گسترده‌ی مردان استپ‌ به این منطقه را نشان می‌دهد

افزون‌براین، پژوهش مذکور نشان می‌دهد مردم باسک که به تنها زبان غیرهندواروپایی در اروپای‌غربی صحبت می‌کنند، نشانگرهای ژنتیکی بسیار نزدیکی به مردمان استپ دارند. برخلاف مردم کنونی اسپانیا، مردم باسک امروزی همان اختلاط ژنتیکی را نشان نمی‌دهند که در طول قرن‌ها در شبه‌جزیره حاصل شده است. پژوهشگران همچنین فردی با DNA شمال آفریقا را از محل باستان‌شناسی در ایبری میانه پیدا کردند. قدمت استخوان‌های این فرد به سال ۲,۵۰۰‌ق‌م بازمی‌گردد.

این پژوهش، غور عمیقی در ژنوم‌های حدود ۴۰۰ نفر ا

این پژوهش، غور عمیقی در ژنوم‌های حدود ۴۰۰ نفر است که بین ۱۳۰۰۰ تا ۵۰۰ سال قبل در ایبری زندگی می‌کردند

اولالد می‌گوید در ابتدا، تصور کرده اشتباه می‌کند؛ اما وقتی یافته‌های خود را تکرار کرد، متوجه درستی آن شد. حضور این آفریقایی فقط تبادل پراکنده‌ی بین ایبری و شمال آفریقا را نشان می‌دهد و کشف‌های باستان‌شناسی مانند عاج آفریقایی عصر مس در حفاری‌های منطقه را توضیح می‌دهد. بااین‌حال، پژوهشگران فکر می‌کنند ۲,۰۰۰ سال قبل، جمعیت‌هایی با اجداد شمال آفریقایی در شبه‌جزیره‌ی ایبری بیشتر بوده‌اند.  

این پژوهش تصویری پیچیده از تاریخ ژنتیکی اسپانیا ترسیم می‌کند که از یافته‌های پژوهش دیگری حمایت می‌کند که در نشریه‌ی Current Biology منتشر شده بود. در این پژوهش، پژوهشگرانی از اسپانیا و آلمان دریافتند شکارچی‌گردآوران و کشاورزان ساکن شبه‌جزیره ایبری به‌لحاظ ژنتیکی متنوع‌تر از آنچه بودند که قبلا تصور می‌شد. آن‌ها شواهدی پیدا کردند که فرهنگ‌های شکارچی‌گردآور متفاوتی با ساکنان ایبری اختلاط داشته‌اند. در آن زمان، ایبری به‌عنوان پناهگاه عصر یخ استفاده می‌شد و کشاورزان تازه‌وارد منطقه بعدها، با شکارچی‌گردآوران درآمیختند.

ونسا ویلالبا مووکو، متخصص ژنتیک باستان‌شناسی از مرکز تاریخ علوم انسانی مؤسسه ماکس پلانک در آلمان و دانشگاه ساراگوسا در اسپانیا، دراین‌زمینه می‌گوید:

 این DNA باستانی غافلگیرمان کرد. سرنخ‌هایی از اتفاقی که آن لحظه افتاد، می‌تواند به ما در درک تکامل دوره‌ی بعدی کمک کند. برای ترسیم دقیق‌تر تاریخچه، باید نمونه‌هایی از افراد بیشتری را بررسی کنیم.

مهاجران بیشتری در دوره‌های تاریخی بعدی وارد منطقه شدند: ابتدا، رومیان و سپس، مسلمانان شمال آفریقا. درحدود ۵۰۰ سال قبل، مردمان بیشتری با نیای شمال آفریقایی درمقایسه‌با امروز در اسپانیا زندگی می‌کردند؛ یعنی قبل از اینکه پادشاهی‌های مسیحی‌نشین سرزمین‌های خود را از مسلمانان بازپس بگیرند و آن‌ها را بیرون کنند.

باوجوداین، DNAهای باستانی بررسی‌شده نشان می‌دهد مسلمانان و مهاجران اولیه نتوانستند به شمال اسپانیا کشور باسک نفوذ کنند. به‌گفته‌ی اولالد، احتمالا آن‌ها زبان هندواروپایی اولیه را با خود به منطقه آوردند که خانواده‌ای از زبان‌ها متشکل از ۴۰۰ زبان و گویش زیرمجموعه آن هستند که امروزه، بیشترشان در آسیا و اروپا صحبت می‌شوند. بااین‌حال، مردم باسک که ریشه‌های آن‌ها از مدت‌ها پیش تاکنون به‌صورت معما باقی مانده، یکی از معدود گروه‌های اروپایی هستند که حتی پس از ورود کشاورزان اروپای‌مرکزی به این سرزمین، زبان غیرهندواروپایی خود را حفظ کرده‌اند.

بومیان کنونی باسک

به‌عقیده‌ی پژوهشگران، ساکنان کنونی باسک شباهت زیادی به مردمانی دارند که در عصر برنز در همین منطقه زندگی می‌کردند

ماتیاس یاکوبسون، متخصص ژنتیک جمعیت از دانشگاه اوپسالا در سوئد است که در هیچ‌یک از این پژوهش‌ها حضور نداشته است. دراین‌زمینه، وی می‌گوید:

تصرف کشور باسک بسیار دشوار است. نقل‌قول‌هایی از حاکمان فرانسوی در قرون وسطی در دست است که گفته‌اند باسک سرزمین بسیار وحشتناکی برای لشکرکشی است.   

اولالد که خود اهل باسک است، می‌گوید:

ساکنان کنونی باسک درست مانند مردمان عصر آهن ایبری هستند.  

ویار می‌گوید:

 پژوهش DNA باستانی به ما کمک می‌کند این ایده را به‌کلی کنار بگذاریم که جمعیت‌های متمایز مانند آفریقایی‌ها یا آسیایی‌ها یا اروپایی‌ها هستیم. نه‌تنها کسانی که در مناطقی مانند ایبری زندگی می‌کنند، هم‌نژاد نیستند؛ بلکه حاصل موج‌های مختلف مهاجرت هستند.

این پژوهش دقیق‌ترین و درازمدت‌ترین اسناد ژنتیکی منطقه‌ای مجزا را نشان می‌دهد

برای اولالد این پژوهش فرصت بی‌سابقه‌ای برای کشف تاریخچه‌ی ژنتیکی منطقه‌ای بود که وطنش می‌داند. او می‌گوید:

این رؤیایی است که بتوانیم این پژوهش را انجام دهم.

کار با شمار زیادی نمونه در پژوهش‌هایی که بر DNA استخراج‌شده از استخوان‌های چندهزار ساله تکیه دارند، نادر بود؛ به‌همین‌دلیل، برای اولالد پژوهشی بسیار هیجان‌انگیز بود.

اولالد می‌گوید:

تجزیه‌و‌تحلیل ۴۰۰ نفر دیوانه‌کننده بود. به‌لطف آن‌ها، اکنون تصویری بسیار غنی از ساکنان مختلف شبه‌جزیره‌ی ایبری و نحوه‌ی شکل‌گیری جمعیت امروزی آن پیش روی خود داریم.

جئومه برترانپتیت بوسکتس، متخصص بوم‌شناسی تکاملی از دانشگاه پومپه فابرا در بارسلونای اسپانیا می‌گوید:

این پژوهش، بررسی عمیقی در ژنوم‌های حدود ۴۰۰ نفر است که بین ۱۳,۰۰۰ تا ۵۰۰ سال قبل در ایبری زندگی می‌کردند و ازنظر شمار زیادی از اطلاعات ژنتیکی یافت‌شده خارق‌العاده است.

کریستین کریستینسن، باستان‌شناس دانشگاه گوتنبرگ در سوئد است که در این پژوهش حضور نداشته است. وی دراین‌باره‌ می‌گوید:

این پژوهش نمایانگر دقیق‌ترین و درازمدت‌ترین اسناد ژنتیکی منطقه‌ای مجزا، یعنی شبه‌جزیره ایبری، از پیش از تاریخ تا تاریخ باستان است.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

دانشمندان از دهه‌ی ۱۹۹۰، به وجود سیاره‌ها در اطراف تپ‌اخترها پی بردند. تپ‌اخترها اجرام به‌شدت متراکمی هستند که درنتیجه‌ی انفجار ستاره‌ها به‌وجود می‌آیند؛ بنابراین، احتمال وجود سیاره در اطراف سیاه‌چاله‌ منطقی به‌نظر می‌رسد. برخلاف تصور، تأثیر سیاه‌چاله بر محیط کمتر از تپ‌اخترها است. باتوجه‌به آزمایش‌هایی مثل قراردادن موجودات زنده‌ی زمین در موضعیت‌های سخت، مثل دمای جوش یا انجماد و نیز محیط‌های اسیدی و به‌شدت نمکی و حتی رادیواکتیو، احتمال شکل‌گیری حیات روی بعضی از این سیاره‌ها وجود دارد.

احتمال کشف سیاره‌های مسکونی در نزدیکی سیاه‌چاله‌های عظیم مرکز کهکشان بیشتر است. سیاه‌چاله‌ی عظیمی به‌نام ساگیتاریوس A* با جرمی چهار میلیون برابر خورشید، در مرکز راه شیری قرار گرفته است. داخلی‌ترین مدار پایدار این سیاه‌چاله (ISCO) تقریبا هم‌اندازه‌ با مدار عطارد به دور خورشید است؛ اما چه عاملی باعث شکل‌گیری حیات روی چنین سیاره‌ای می‌شود؟

سیاهچاله

قبل از پرداختن به خطرهای زندگی در نزدیکی سیاه‌چاله، به مزایای آن باید توجه کرد. برخی از مزایای زندگی در اطراف سیاه‌چاله عبارت‌اند از:

  • با استفاده از سیاه‌چاله به‌عنوان منبع انرژی پاک ازطریق ارسال زباله‌ها به دیسک برافزایشی (ساختار مدوّر تشکیل‌شده از گاز، پلاسما، غبار یا ذرات حول جرمی ستاره‌ای) حول سیاه‌چاله تا ۴۲ درصد جرم باقی‌مانده‌ی این زباله‌ها را می‌توان به تشعشعات تبدیل کرد.
  • با هماهنگ‌‌کردن بعضی دستگاه‌های مهندسی با چرخش سیاه‌چاله، می‌توان انرژی تولید کرد.
  • موج‌سواری با نور روی جت‌های نسبیتی در سرعتی نزدیک به سرعت نور
  • افزایش طول عمر با مراجعه به سالن‌های زیبایی نزدیک به افق رویداد سیاه‌چاله. در افق رویداد سیاه‌چاله، به‌دلیل پدیده‌ی انتقال‌ به‌ سرخ گرانشی (در نظریه‌ی نسبیت عام، به پدیده‌ی انتقال طول‌موج فوتون به طول‌موج طولانی‌تر گفته می‌شود)، زمان به‌کندی می‌گذرد.
  • تماشای کل کیهان که در تصاویر لنز گرانشی اطراف سیاه‌چاله منعکس شده است.
  • ساخت شهربازی در بخشی موسوم به کره‌ی فوتونی. در این بخش، می‌توان از آثار نسبیت برای تفریح استفاده کرد. برای مثال، به‌دلیل خم‌شدن نور در سیاه‌چاله، درحالی‌که به روبه‌رو نگاه می‌کنید، می‌توانید پشت‌سر خود را ببینید.
  • استفاده از فرصت‌های جدید برای سفر‌های فضایی. برای مثال، وقتی راه شیری و کهکشان خواهر آن پس از میلیاردها سال ادغام شوند، دو سیاه‌چاله‌ی مرکز آن‌ها به‌صورتسیاه‌چاله‌ای دودویی به یکدیگر وصل می‌شوند. این سیاه‌چاله‌ی دودویی مثل تیرکمان جاذبه‌ای عمل می‌کند و ستاره‌ها و سیاره‌های دیگر را با سرعت نور به‌داخل خود می‌کشد. با این پدیده، سازمان‌های مسافرت فضایی می‌توانند برای سفر در کل کیهان برنامه‌ریزی کنند.
  • انتقال مجرمان و جنایت‌کاران محکوم‌ به مرگ به‌داخل سیاه‌چاله به‌عنوان آخرین زندان در مرکز تکینگی. جرم سیاه‌چاله زمان زنده‌ماندن زندانیان را تعیین می‌کند. هرچه محکومیت مجرمان کمتر باشد، جرم سیاه‌چاله بیشتر خواهد بود و می‌توانند باقی عمر خود را در دیوارهای افق رویداد سیاه‌چاله بگذرانند.
  • استفاده از امواج گرانشی اجرام کوچکی که به دور سیاه‌چاله می‌چرخند، برای برقراری ارتباط. هیچ ماده‌ای نمی‌تواند این سیگنال‌ها را مسدود کند.
  • بررسی جنبه‌های بنیادی جاذبه‌ی کوانتومی ازطریق سفرهای سازمان‌یافته به‌منظور آزمایش‌های فیزیک.

جزرومدهای گرانشی می‌توانند برای فضانوردان خطرناک باشند. براساس آزمایش فرضی مشهور اینشتین، در آسانسور یا فضاپیمایی در‌حال‌سقوط هیچ جاذبه‌ای وجود ندارد؛ اما هرگونه اختلاف در شتاب گرانشی بین سر و انگشتان می‌تواند بدن را به دو نیم تقسیم کند. اگر این جزرومدها نزدیک به سیاه‌چاله‌ی ستاره‌ای رخ دهند، می‌توانند به مرگ انسان منجر شوند؛ ولی در سیاه‌چاله‌ای عظیم مثل ساگیتاریوس A*، خطری انسان را تهدید نمی‌کند.

در نزدیکی افق رویداد سیاه‌چاله، به‌دلیل پدیده‌ی انتقال به سرخ گرانشی زمان به کندی می‌گذرد

به‌همین‌ترتیب، تراکم ماده برای توسعه‌ی خطی سیاه‌چاله درمقایسه‌با منحنی فضا، زمان لازم است. سیاه‌چاله‌های کم‌جرم براثر فروپاشی هسته‌ی ستاره‌ای حجیم با چگالی بسیار بیشتری از هسته‌ی اتمی تشکیل می‌شوند؛ اما برای ساخت سیاه‌چاله‌ای غول‌آسا که نمونه‌ی کمیاب‌تری محسوب می‌شود، کافی است مدار سیاره‌ی مشتری با آب مایع پر شود. شاید این پروژه‌ی مهندسی ساده به‌نظر برسد؛ اما کاربردی نیست؛ زیرا آب موردنیاز آن تقریبا برابر با ۱۰۰ میلیون جرم خورشیدی است و گرمای ناشی از ریختن آب می‌تواند هرگونه تأسیسات مرتبط را نابود کند.

درواقع، این گرمای سیاه‌چاله است که زندگی شهروندان را تهدید می‌کند. بخش درخورتوجهی از سیاره‌های جهان به‌دلیل قرارگرفتن در موقعیتی نزدیک به هسته‌ی کهکشان فعال درمعرض خطرهایی مثل جوشش آب اقیانوس‌ها یا ازبین‌رفتن جوّ قرار دارند. برای اولین‌بار در تاریخ، انسان می‌تواند از فناوری برای تصویربرداری از سیاه‌چاله‌های عظیم مرکز کهکشان راه شیری و کهکشان بیضی‌شکل و غول‌آسای M87 استفاده کند. اولین تصاویر ازاین‌دست در سال جاری منتشر خواهند شد.

براساس کنفرانس نوآوری سیاه‌چاله‌ای در سال ۲۰۱۸، پیشرفت‌های آینده در پیشرانه‌ی فضایی امکان سفر به سیاه‌چاله‌ی مجاور را فراهم می‌کنند. این پروژه فرصت بسیاری مغتنمی برای پی‌بردن به ماهیت سیاه‌چاله‌ها است و می‌تواند نظریه‌های جاذبه‌ی کوانتومی را متحول کند.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

حفره‌های امنیتی اسپکتر (Spectre) و ملت‌داون (Meltdown) که سال گذشته کشف شدند، جهان فناوری را به‌شدت تکان داد و موجی از نگرانی‌های مربوط‌به مسائل امنیتی را در میان کاربران به‌راه انداخت. در روزهای ابتدایی همین ماه نیز، پژوهشگران نقص امنیتی دیگری در پردازنده‌های اینتل کشف کردند که شباهت‌های مهمی با اسپکتر داشت و آن را «اسپویلر» (Spoiler) نامیدند.

اسپویلر نیز مانند اسپکتر از پیش‌بینی عملیات‌های آتی پردازنده‌ها سوء‌استفاده می‌کند که با هدف بهبود عملکرد آن‌ها انجام می‌شود. نرم‌افزارهای مخرب با اندازه‌گیری زمان‌بندی عملیات‌های حدسی برای بارگذاری و ذخیره‌سازی، اختلاف بین آن‌ها را محاسبه و مناطق مناسبِ حمله را شناسایی می‌کنند. این فرایند برای دستیابی به اطلاعاتی کارایی دارد که در حافظه‌ی پنهان CPU ذخیره می‌شوند؛ مانند رمزهای عبور و سایر اطلاعات هویتی و امنیتی مهم.

 

پژوهشگران متوجه شدند اسپویلر برخلاف اسپکتر نمی‌تواند به پردازنده‌های AMD نفوذ کنند و درنتیجه، می‌توان گفت این نقص امنیتی فقط مختص پردازنده‌های اینتل است. در‌حال‌حاضر، عملکرد اسپویلر فقط به پردازنده‌های Core اینتل محدود می‌شود که طیف وسیعی از محصولات این شرکت، مانند همه‌ی پردازنده‌های Core 2 Duo تا مدل‌های جدیدتری مانند Coffee Lake ،Kaby Lake ،Skylake و نیز محصولات آینده‌ی اینتل مانند Cascade Lake و Ice Lake را دربرمی‌گیرد.

اسپویلر شباهت‌های مهمی با اسپکتر دارد؛ ولی آن‌ها دو حفره‌‌ی امنیتی کاملا متمایز از یکدیگر هستند و درنتیجه، وصله‌های امنیتی که برای اسپکتر توسعه یافته‌اند، دربرابر اسپویلر بی‌اثر هستند.

امروز، AMD با تأکید بر اینکه پردازنده‌های آن دربرابر این حفره‌ی امنیتی آسیب‌پذیر نیستند، به اخبار مربوط‌به اسپویلر واکنش نشان داد و گفت:

ما از گزارش‌های مربوط‌به کشف حفره‌ی امنیتی جدیدی موسوم به اسپویلر آگاهیم و می‌دانیم مهاجمان با سوءاستفاده از آن، زمانی‌که پردازنده مشغول اجرای عملیات‌های بارگذاری است، به اطلاعات مربوط‌به آدرس‌های جزئی دست می‌یابند. معتقدیم محصولات ما دربرابر این مشکل ایمن هستند و این آسیب‌ناپذیری حاصل معماری منحصربه‌فرد پردازنده‌های ما است.

اسپویلر اطلاعات آدرس‌ها را بالاتر از بیت ۱۱ آدرس درحین عملیات بارگذاری به‌دست می‌آورد. زمانی‌که پردازنده‌های AMD مشغول حل اختلاف بار هستند، از هیچ آدرس جزئی استفاده نمی‌کنند که با بیت ۱۱ آدرس بالا تطابق داشته باشد؛ به‌همین‌دلیل، معتقدیم محصولات ما درمقابل این موضوع آسیب‌پذیر نیستند.

به‌عبارتِ‌دیگر، این شرکت خوشبختانه مجبور نیست وصله‌ای برای محافظت از پردازنده‌های خود دربرابر اسپویلر طراحی کند. یکی از پژوهشگرانی که در کشف اسپویلر مشارکت کرده، می‌گوید استفاده از این‌گونه وصله‌ها تأثیرات منفی بر عملکرد پردازنده‌ها می‌گذارد؛ ولی اینتل به‌اندازه‌ی AMD خوش‌‌اقبال نبود و از کاهش عملکرد ناشی از نصب وصله‌های محافظ دربرابر حفره‌های امنیتی اسپکتر و ملت‌داون آسیب زیادی دیده است. AMD فقط باید برای مشکلات امنیتی موجود در معماری Zen 2 خود برای محافظت از آن‌ها دربرابر اسپکتر چاره‌ای می‌اندیشید؛ ولی اینتل باید طراحی معماری‌های آینده‌ی خود را کاملا تغییر دهد تا مطمئن شود امنیت آن‌ها را دربرابر اسپویلر تضمین خواهد شد.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

گوشی موبایل وای ۷ پرایم یکی از گوشی‌های جدید هواوی است که با وجود قیمت مقرون‌به‌صرفه‌ از امکانات تحسین‌برانگیزی بهره می‌برد.

تعداد و تنوع گوشی‌های هواوی به‌قدری در بازارهای جهانی افزایش یافته که دیگر شنیدن نام این برند در بین پرفروش‌ترین‌های عرصه‌‌ی موبایل ما را متعجب نمی‌کند. سری وای هواوی عموما بازه‌ای بین گوشی‌های پایین‌رده تا میان‌رده‌ی اقتصادی را پوشش می‌دهد و در سال‌های اخیر، مدل‌های پرو و پرایم از برخی از آن‌ها را شاهد هستیم. وای ۷ پرایم جدید در ماه نخست میلادی امسال معرفی و روانه‌‌‌ی بازار شده است.

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

سه گوشی وای ۷ و وای ۷ پرایم و وای ۷ پرو تفاوت فاحشی با یکدیگر ندارند و اصلی‌ترین تفاوت آن‌ها به تجهیز نسخه‌ی پرو و پرایم به دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی بازمی‌گردد. بنابراین، بررسی حاضر شما را برای خرید هر سه این مدل‌ها راهنمایی خواهد کرد. اسنپدراگون ۴۵۰، ۳ گیگابایت حافظه‌ی رم، ۳۲ گیگابایت حافظه‌ی ذخیره‌سازی و باتری حجیم ۴,۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی در مشخصات فنی این گوشی‌ها به‌چشم می‌خورد. در ماه‌های اخیر، قیمت گوشی به معیاری مهم برای خریداران تبدیل شده است؛ ازاین‌رو در زومیت، میان‌رده‌های ارزان‌قیمت و جدید هواوی را بررسی می‌کنیم.

مقایسههواوی Y7 پرایم 2019هواوی Y7 پرایم 2018
عرضه 
معرفی 2019، ژانویه 2018, مارس
وضعیت موجود. عرضه شده در ژانویه‌ی 2019 موجود. عرضه شده در آوریل 2018
نمایشگر 
نوع IPS LCD لمسی خازنی، 16 میلیون رنگ IPS LCD لمسی خازنی, 16 میلیون رنگ
سایز 6.26 اینچ (~80.0% نسبت نمایشگر به بدنه) 5.99 اینچ (~76.3% نسبت نمایشگر به بدنه)
رزولوشن 720 در 1520 پیکسل، 19:9 (~269 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی) 720 در 1440 پیکسل, نسبت تصویر 18 به 9 (~269 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی)
    - EMUI 8.0
بدنه 
ابعاد 158.9 در 76.9 در 8.1 میلی‌متر 158.3 در 76.7 در 7.8 میلی‌متر
وزن 168 گرم 155 گرم
سیم‌کارت دو سیم‌کارته‌ی هیبریدی (نانو-سیم، همزمان یکی فعال) دو سیم‌کارته (دو جایگاه اختصای برای نانو-سیم)
پلتفرم 
سیستم‌عامل - اندروید 8.1 (اوریو) - EMUI 8.2 اندروید 8.0 (اوریو)
تراشه Qualcomm SDM450 Snapdragon 450 (چهارده نانومتری) Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430
پردازنده مرکزی 8 هسته‌ای 1.8 گیگاهرتز Cortex-A53 8 هسته‌‌ی 1.4 گیگاهرتزی Cortex-A53
پردازنده گرافیکی Adreno 506 Adreno 505
حافظه 
درگاه حافظه میکرو اس‌دی، تا 512 گیگابایت (استفاده از شیار دوم سیم‌کارت) میکرو اس‌دی, تا 256 گیگابایت (درگاه اختصاصی)
حافظه داخلی 32 گیگابایت، 3 گیگابایت رم 32 گیگابایت, 3 رم
دوربین 
اصلی 13 مگاپیکسل (دارای فوکوس خودکار با تشخیص فاز، f/1.8) 2 مگاپیکسل (سنسور تشخیص عمق تصویر) دوگانه : 13 مگاپیکسل و 2 مگاپیکسل, فوکوس خودکار با تشخیص فاز, فلش LED
قابلیت‌ها فلش LED، HDR، پانوراما برچسب‌گذاری جغرافیایی, فوکوس لمسی, تشخیص چهره, HDR, پاناروما
ویدیو 1080p@30fps 1080p@30fps
سلفی 16 مگاپیکسل 8 مگاپیکسل
صدا 
جک ۳.۵ میلی‌متری بله بله
  لغو کننده‌ی نویز صدا از طریق میکروفون اختصاصی - لغو کننده‌ی نویز صدا از طریق میکروفون اختصاصی
باتری 
باتری باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت 4000 میلی آمپر ساعت باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت 3000 میلی آمپر ساعت
قابلیت‌ها 
حسگرها حسگر اثرانگشت (پشت گوشی)، شتاب‌سنج، سنسور مجاورت، قطب‌نما حسگر اثرانگشت (پشت گوشی), شتاب‌سنج, سنسور مجاورت, قطب‌نما
  شارژ 5V/2A 10W - پخش‌کننده‌ی MP4/H.264 - پخش‌کننده‌ی MP3/eAAC+/WAV/Flac - ویراستار عکس و فیلم - ویراستار اسناد
شبکه 
فناوری GSM / HSPA / LTE GSM / HSPA / LTE
اتصالات 
شبکه بی‌سیم Wi-Fi 802.11 b/g/n، Wi-Fi Direct، هات‌اسپات Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, هات‌اسپات
بلوتوث 4.2، A2DP، LE v4.2, A2DP, LE
GPS بله، با A-GPS، GLONASS، BDS بله, با A-GPS, GLONASS
NFC   خیر ( تنها در مدل LDN-TL10 به NFC مجهز شده است)
رادیو رادیو اف‌ام رادیو اف‌ام
USB microUSB 2.0 microUSB v2.0
متفرقه 
رنگ‌ها آبی، سیاه، قرمز سیاه, طلایی, آبی
محدوده قیمت حدود 200 یورو  

گوشی هواوی وای ۷ پرایم را دفتر هواوی در ایران برای بررسی دراختیار زومیت قرار داده است.

طراحی

گوشی‌های سری Y7 و Y6 و پی اسمارت امسال شباهت زیادی با یکدیگر دارند و همگی با بریدگی (ناچ) قطره‌ای عرضه می‌شوند. وای ۷ پرایم با وجود بدنه‌ی پلاستیکی کیفیت مقبولی دارد و نسخه‌ی آبی‌رنگ (Aurora Blue) با نمایش گرادیانی رنگش، به‌ویژه در بخش پشتی نیز زیبا به‌نظر می‌رسد. خوشبختانه گوشی به‌خوبی در دست جای می‌گیرد و انحنای قاب پشتی و فریم مات دستگاه در این مسئله دخیل هستند. استفاده از پلاستیک لغزندگی دستگاه را کمتر از بسیاری از نمونه‌های شیشه‌ای کرده؛ اما همچنان باقی‌ماندن اثرانگشت گاهی آزاردهنده است.

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹
huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹
huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹
huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

بریدگی قطره‌ای بالای نمایشگر Y7 را بهتر از نمونه‌های بزرگ می‌دانیم. خوشبختانه هواوی چراغ اعلان را فراموش نکرده است؛ اما قرارگرفتن چراغ در بخش خروجی اسپیکر مانع دیده‌‌شدن آن در برخی از زوایا شده است. فلش دوربین سلفی نیز در سمت راست حاشیه‌ی بالای نمایشر قرار گرفته است؛ اما از چنین فلش کوچکی نباید انتظار چندانی داشت. متأسفانه هواوی از درگاه قدیمی microUSB استفاده کرده است که ایراد مهمی برای گوشی عرضه‌شده در سال ۲۰۱۹ محسوب می‌شود. اطلاعاتی درباره‌ی نوع ضدخش و ضدضربه‌ی پنل شیشه‌ای جلو در دست نیست و احتمالا هیچ‌وقت از آن آگاه نخواهیم شد. کلیدهای پاور و حجم صدا جایگاه مناسبی دارند و به‌راحتی دردسترس هستند. همچنین، این کلیدها پایداری مناسبی دارند.

وزن هر سه گوشی سری وای ۷ درحدود ۱۶۸ گرم است که درمقایسه‌با جنس آن‌ها کمی زیاد به‌نظر می‌رسد. حسگر اثرانگشت در محل مناسبی از پشت دستگاه قرار گرفته و انگشت اشاره به‌خوبی روی آن می‌نشیند؛ اما حسگرهایی با عمق کمتر نسبت به سطح گوشی را بیشتر می‌پسندیم. سرعت و دقت حسگر کاملا قابل‌اتکا است و یکی از بهترین‌های بازار گوشی‌های اقتصادی به‌شمار می‌رود. اگر حافظه‌ی ۳۲ گیگابایتی وای ۷ برایتان کافی نیست، ازطریق جایگاه سیم‌کارت دوم می‌توانید آن را تا سقف ۵۱۲ گیگابایت افزایش دهید.

نمایشگر و اسپیکر

نمایشگر ۱۹ به ۹ و ۶.۲۶ اینچی وای ۷ درحدود ۸۰ درصد سطح جلوِ گوشی را پوشش می‌دهد که برای محصولی اقتصادی مناسب است. رزولوشن ۱۵۲۰ در ۷۲۰ (+HD) در نمایشگری با این ابعاد، تراکم ۲۶۹ را در پی دارد. در این نمایشگر، تصاویر شارپ نیستند و کمی مات به‌نظر می‌رسند؛ به‌طوری‌که استفاده‌نکردن از پنل Full HD به تجربه‌ی کاربر لطمه‌ زده است. وجود گزینه‌ی اسمارت رزولوشن برای کاهش مصرف دستگاه با کاهش رزولوشن در تنظیمات کمی بی‌معنی به‌نظر می‌رسد.

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

آزمایش روشنایی روی نمایشگر Y7 نتیجه‌ی مناسبی به‌همراه داشت و این گوشی با ثبت روشنایی ۴۷۳ نیتی (در هر دو معیار ۵۰ و ۱۰۰ درصد) از برخی میان‌رده‌های گران‌قیمت‌تر هواوی نیز بهتر عمل کرد. توقع تولید رنگ مشکی عمیق از گوشی تقریبا ۲۰۰ دلاری را نداشتیم؛ بااین‌حال، رقم ۳.۸ نیت تقریبا مناسب است. نسبت کنتراست Native نمایشگر وای ۷ که با معیار ۵۰ درصد به‌دست می‌آید درحدود ۱۲۵ است که عملکرد موفق آن را در بحث روشنایی کامل می‌کند. حداقل روشنایی ۲.۹ نیتی وای ۷ با وجود بیشتربودن درمقایسه‌با اکثر گوشی‌های هواوی همچنان در بازه‌ای پذیرفتنی قرار می‌گیرد.

عملکرد نمایشگر محصولات میان‌رده و اقتصادی
محصول / پارامترهاحداقل روشناییحداکثر روشنایی دستیحداکثر روشنایی خودکارنسبت کنتراست Nativeخطای رنگی میانگین
سفیدمشکیسفیدمشکیسفیدحالت استاندارددقیق‌ترین حالت
وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ 2.9 3.8 473 3.8 475 125 5.8 5.8
وای ۹ ۲۰۱۹ 1.7 3 380 3 350 27 6.8 2.5 (Normal)
نوکیا X7 5.8 3.4 430 4.46 530 125 1.6 5.4 (Dynamic)
ردمی نوت ۷ 0.6 4.2 410 4.2 410 97.7 6.4 3.4 (Standard)
نوا ۳ 0.75 2.7 350 2.95 325 130 8.5 4.8 (Normal Mode)
گلکسی A7 2018 3 0 606 0 960 10.1 1.9 (AMOLED Photo)
موتو X4 5 3.92 400 5.5 520 102 5.2 5.2 (Standard Mode)
نوکیا ۶.۱ 1.4 4.4 404 4.1 240 92 6.4 6.4
نوکیا ۷ پلاس 2.1 3.3 336 2.87 241 101 4.6 4.6
ردمی نوت ۵ 0.87 2.95 367 3 372 124.4 4.3 4 (Standard Mode)
ردمی نوت ۵ پلاس 0.83 3.2 377 4.52 405 124 4.7 4.2 (Standard Mode)
آنر ۹ لایت 1.8 3.02 352 3.02 352 116.6 6.9 6.9
هواوی Y7 پرایم ۲۰۱۸ 1.6 2.02 310 2.02 310 153.5 8.5 8.5
نوا 3e 1.42 3.03 325 3.03 325 107 4.8 4.8
اکسپریا XA2 اولترا 4.82 4.75 603 4.75 603 127 5.7 3.8 (Standard Mode)
اکسپریا XA2 3.42 4.26 482 4.26 482 113 6.4 4.1 (Standard Mode)
ردمی نوت 5A 1.2 3.45 391 3.50 400 116 -- --
آنر 7X 2.66 2.04 290 2.09 292 142 -- --
پی اسمارت 2.43 3.94 522 3.95 522 132 5.6 5.6
ذن‌فون مکس پلاس 6.5 3.58 378 3.23 354 105.6 -- --
اکسپریا XA1 اولترا 23.3 3.95 470 3.96 470 118 -- --
گلکسی A8 پلاس ۲۰۱۸ 2.53 0 568 0 795 -- --
گلکسی A8 2018 2.60 0 570 0 763 -- --
آنر ۹ 2.48 3.87 479 3.87 480 124 -- --
میت ۱۰ لایت 2.42 1.92 279 1.92 283 147 -- --
اکسپریا XA1 پلاس 32 3.52 432 3.61 443 122 -- --

با وجود استفاده از پنل IPS LCD، رنگ‌ها طراوت زیادی ندارند و محدودبودن فضای رنگی در نگاه نخست مشخص است. Y7 فاقد تنظیمات پروفایل رنگی است که در گوشی‌های همچون Y9 شاهد آن بودیم؛ ازاین‌رو، آزمایش سنجش فضای رنگی زیر پوشش نمایشگر را تنها در یک حالت انجام دادیم. پوشش ۸۴.۶ درصدی فضای sRGB گواهی بر توانمندنبودن نمایشگر در تولید رنگ‌های باطراوت است. خوشبختانه وای ۷ پرایم در فضای زیر پوشش خود خطای زیادی در ارائه‌ی رنگ‌‌ها ندارد و میانگین خطای ۵.۸ و خطای حداکثر ۸.۹ ارقامی مقبول برای محصولی ارزان‌قیمت محسوب می‌شوند.

میانگین خطا در فضای رنگی sRGB برای وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

میانگین خطا در فضای رنگی sRGB

پوشش فضای رنگی sRGB برای وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

پوشش فضای رنگی sRGB

درکنار درگاه USB دو بخش مشبک به‌چشم می‌خورد که تنها از خروجی سمت راست برای اسپیکر اصلی دستگاه استفاده شده است. صدای خروجی ازنظر حجم صدا فراتر از متوسط بازار گوشی‌های اقتصادی ارزیابی می‌شود؛ اما عمق نسبتا کم صداهای زیروبم نیز در موسیقی‌های آزمایش‌شده‌ی ما مشخص بود. کیفیت و حجم صدای خروجی در هنگام اتصال هدفون نیز چیزی فراتر از رقبا ارائه نمی‌دهد و متوسط ارزیابی می‌شود.

رابط کاربری

عرضه‌نشدن وای ۷ پرایم و دیگر برادرانش با اندروید پای آن‌هم به‌عنوان محصولاتی که در سال ۲۰۱۹ روانه‌ی بازار شده‌اند، کمی ناامیدکننده است؛ بااین‌حال، دیر یا زود این گوشی به‌روزرسانی اندروید ۹ را دریافت خواهد کرد. نسخه‌ی ۸.۲ رابط کاربری EMUI در وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ برمبنای اندروید ۸.۱ اوریو توسعه داده شده است. نوار اعلان‌های نسخه‌ی هشتم EMUI درمقایسه‌با گذشته زیباتر شده است؛ ولی هنوز امکان انتخاب روشنایی خودکار در آن وجود ندارد. به‌صورت پیش‌فرض اپ‌دراور یا صفحه‌ی اپلیکیشن‌ها در رابط کاربری هواوی غیرفعال است؛ ولی امکان اضافه‌کردن آن نیز همچون چند نسخه‌ی اخیر EMUI وجود دارد.

رابط کاربری وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ / y7 prime 2019

ژست‌های حرکتی ناوبری در EMUI همچون دیگر MIUI شیائومی قطعا با بهترین چیزی که در گوشی‌های اندرویدی دیده‌ایم، فاصله دارد. بااین‌حال، امیدواریم این دو غول چینی راهکاری متمایزتر و ساده‌تر در نظر بگیرند. خوشبختانه هواوی قابلیت Game Suite را نیز در این گوشی اقتصادی تعبیه کرده که به‌کمک ویژگی Game Acceleration عملکرد دستگاه برای اجرای روان‌تر بازی‌ها بهینه می‌شود. درمجموع، عملکرد و سرعت رابط کاربری Y7 Prime راضی‌کننده است؛ ولی این گوشی سریع‌ترین میان‌رده‌ی اقتصادی بازار تلقی نمی‌شود.

هواوی برای حفظ حریم خصوصی و امنیت بیشتر اپلیکیشن‌ها و فایل‌ها دو ویژگی App Lock و File Safe را در نظر گرفته است. در این ویژگی، برای بازکردن اپلکیشن‌های خاص می‌توان از حسگر اثرانگشت و تشخیص چهره نیز استفاده کرد؛ اما دسترسی به فایل‌های رمزگذاری‌شده ازطریق تشخیص چهره امکان‌پذیر نیست. طبق انتظار، سیستم تشخیص چهره‌ در گوشی‌های سری وای ۷ بر استفاده‌ی هم‌زمان از دوربین سلفی و الگوریتم نرم‌افزاری استوار است که با وجود سرعت درخورتوجه، ایمنی کمتری درمقایسه‌با سیستم‌های مبتنی بر حسگر اثرانگشت دارد. خوشبختانه فرایند تشخیص چهره در وای ۷ سریع است و گوشی همیشه با حضور در محیط‌هایی با نور کافی می‌تواند کاربر را شناسایی کند. بازگشایی تک‌مرحله‌ای و دومرحله‌ای درکنار نمایش اعلان‌ها با تشخیص چهره برخی از گزینه‌های موجود در تنظیمات قابلیت Face Unlock به‌شمار می‌روند.

دوربین

با گسترش استفاده از شبکه‌های اجتماعی، دوربین گوشی‌های موبایل کاربرد بیشتری در زندگی روزمره یافته‌اند؛ اما پیشرفت‌های انقلابی همچنان در گوشی‌های گران‌قیمت برندها محدود مانده است. هواوی در وای ۷ پرایم از دوربین دوگانه‌ای با حسگرهای ۱۳ و ۲ مگاپیکسلی استفاده کرده است. حسگر ۲ مگاپیکسلی همانند دیگر گوشی‌های میان‌رده‌ی هواوی فقط برای سنجش عمق به‌کار می‌رود. لنزی با f/1.8 برای دوربین اصلی در نظر گرفته شده و هوش مصنوعی نیز برای ثبت عکس به‌کمک سخت‌افزار دوربین آمده است.

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

متأسفانه در حالت‌های عکاسی وای ۷ پرایم برخلاف وای ۹ از حالت پرتره خبری نیست و چینی‌ها فقط به گزینه‌ی Aperture اکتفا کرده‌اند. این حالت برای ایجاد جلوه‌ی بوکه استفاده می‌شود و می‌توان پس از تصویر نیز مقدار آن را تغییر داد. هواوی در حالت پیش‌فرض حالتی برای عکاسی شب در وای ۷ تعبیه نکرده است. امیدواریم در آینده، این قابلیت ازطریق به‌روزرسانی نرم‌افزاری به Y7 Prime افزوده شود. عکس‌‌های گرفته‌شده در روز جزئیات چندان زیادی ندارند و نویز تصاویر حتی در رنگ‌های یکنواخت نیز کنترل می‌شود. باوجوداینکه ازنظر جزئیات، بسیاری از رقبای هم‌قیمت نیز در همین سطح قرار دارند؛ اما برخی از آن‌ها مانند ردمی نوت ۷ عملکرد بهتری دارند.

روشن بودن AI

AI on

خاموش بودن AI

AI off

رنگ‌ها در حالت پیش‌فرض و بدون فعال‌بودن AI به رنگ‌های طبیعی نزدیک هستند؛ بنابراین، اگر از علاقه‌مندان رنگ‌های باطراوت هستید، توصیه می‌کنیم حتما حالت AI را فعال کنید. گستره‌ی دینامیکی وسیعی در نمونه‌ی تصاویر گرفته‌شده با این گوشی مشاهده نکردیم. جداسازی سوژه از پس‌زمینه در حالت Aperture فاصله‌ی زیادی با گوشی‌های میان‌رده‌ی گران‌قیمت‌تر هواوی دارد. نبود حالت شب به‌خوبی خود را در جزئیات نسبتا کم تصاویر در شب و طراوت کمِ رنگ‌ها نشان می‌دهد؛ اما این بدان‌معنی نیست که وای ۷ پرایم در این بخش مغلوب تمام رقبا می‌شود و نویز تصاویر همچنان در حد قابل‌تحملی باقی می‌ماند. دوربین سلفی ۱۶ مگاپیکسلی وای ۷ پرایم نیز در طول روز عکس‌های باجزئیاتی می‌گیرد که کاملا نیازهای کاربر برای اشتراک‌گذاری آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی را برطرف می‌کند.

بازده و عملکرد

برخلاف وای ۹ ۲۰۱۹ که از پردازنده‌ی میان‌رده‌ی کرین ۷۱۰ بهره می‌برد، گوشی اقتصادی وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ از پردازنده‌ی ضعیف‌تر اسنپدراگون ۴۵۰ بهره می‌برد. این پردازنده‌ی ۱۴ نانومتری از ۸ هسته‌ی کم‌مصرف Cortex A53 با فرکانس بیشینه‌ی ۱.۸ گیگاهرتز به‌عنوان پردازنده‌ی مرکزی استفاده می‌کند و وظیفه‌ی پردازش‌های گرافیکی نیز به ماژول Adreno 506 محول شده که براساس ادعای کوالکام، ۲۵ درصد بهبود عملکرد یا ۳۰ درصد کاهش مصرف انرژی را درمقایسه‌با پردازنده‌ی اسنپدراگون ۴۳۵ به‌ارمغان می‌آورد.

 

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

مودم X9 به‌کاررفته در پردازنده‌ی اسنپدراگون ۴۵۰ با اتصال دیتای LTE Cat. 7/13 با نرخ بیشینه‌ی دانلود و آپلود ۳۰۰ و ۱۵۰ مگابیت‌برثانیه سازگار است. گوشی اقتصادی وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ با حافظه‌ی رم ۳ گیگابایتی و حافظه‌ی ذخیره‌سازی داخلی ۳۲ گیگابایتی eMMC 5.1 به‌ بازار عرضه می‌شود و به‌لطف درگاه مشترک سیم‌کارت دوم / microSD می‌توان حافظه‌ی آن را تا ۵۱۲ گیگابایت ارتقا داد.

عملکرد حافظه‌ی ذخیره‌سازی ابزارهای موبایل میان‌رده و پایین‌رده
مدل‌ها / عملکرد نرخ خواندن ترتیبی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ نوشتن ترتیبی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ خواندن تصادفی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ نوشتن تصادفی
(مگابایت‌برثانیه)
هواوی Y7 Prime 2019 ۲۹۴.۵۲ ۱۲۲.۵۸ ۴۸.۵۱ ۱۷.۹۸
هواوی Y9 2019 ۲۸۵.۶۱ ۲۰۰.۱ ۵۸.۰۲ ۶۸.۶۱
نوکیا X7 ۲۹۱.۰ ۲۰۸.۳۵ ۸۴.۲۱ ۱۷.۰۶
ردمی نوت ۷ ۲۷۳.۶۵ ۱۱۹.۹۹ ۴۹.۶۶ ۱۵.۸۶
نوا ۳ ۸۷۹.۸۳ ۱۷۶.۵۳ ۱۵۰.۵۳ ۱۵۷.۷۶
گلکسی A7 2018 ۲۹۴.۷۱ ۱۰۲.۸۲ ۷۲.۷۸ ۱۵.۲۵
موتو ایکس ۴ ۲۶۹.۱ ۲۰۲.۳۸ ۶۵.۳۹ ۸۰.۴۳
نوکیا ۶.۱ ۲۷۷.۰۴ ۱۱۶.۳۹ ۴۱.۸۴ ۱۵.۰۲
نوکیا ۷ پلاس ۲۷۶.۱۸ ۲۰۲.۵۵ ۵۵.۵۴ ۱۷.۶۴
ردمی ۵ پلاس ۲۸۰.۵۲ ۲۱۱.۴۱ ۶۰.۰۷ ۱۷.۷۹
ردمی نوت ۵ ۲۵۲.۴۱‍‍ ۱۲۶.۲ ۴۷.۰۱ ۱۳.۷۹
آنر ۹ لایت ۲۶۷.۵۴ ۱۳۰.۷۱ ۶۷.۹۵ ۶۵.۰۷
وای ۷ پرایم ۲۰۱۸ ۲۶۱.۲۳ ۱۱۹.۵۲ ۳۶.۴۵ ۸.۵۱
نوا 3e ۲۹۶.۲۱ ۲۰۱.۶۶ ۴۳.۸ ۷۲.۶۱
اکسپریا ایکس ای ۲ اولترا ۲۸۷.۵۵ ۱۴۱.۲۴ ۷۶.۲۹ ۱۰.۱۵
اکسپریا ایکس ای ۲ ۲۶۷.۹۳ ۱۲۷.۸۵ ۴۳.۷۶ ۱۳.۱۷
اکسپریا ایکس‌ ای وان اولترا ۲۶۲.۸۴ ۸۵.۳۹ ۴۲.۳۷ ۱۲.۱۹
گلکسی ای ۸ پلاس ۲۹۲.۲۱ ۹۹.۱۳ ۷۱.۳۵ ۹.۳۱
گلکسی ای ۸ ۲۹۹.۲۶ ۸۶.۶ ۷۸.۲۸ ۱۰.۱۳
آنر ۹ ۲۸۱.۷۲ ۹۷.۷۱ ۲۸.۳۸ ۱۳.۸۵
* تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

درادامه، نوبت به آزمون‌های نرم‌افزاری می‌رسد تا با آن‌ها عملکرد Y7 Prime 2019 را زیر ذره‌بین قرار دهیم. بنچمارک‌هایی که در جدول زیر آمده، عملکرد پردازنده‌ی مرکزی و واحد پردازش گرافیکی و کاربری خود گوشی را در کاربری‌های روزمره می‌آزمایند.

جدول بنچمارک‌ ابزارهای موبایل میان‌رده و پایین‌رده
محصول / بنچمارکAnTutu 7/63DMark

PCMark
Work 2.0

GeekBench 4GFXBench
IceStorm
Unlimited
Sling Shot Extreme Overall / Web Browsing Single / MultiAztec Ruins Vulkan - Normal Tier / OffscreenManhattan 3.1 / OffScreen Car Chase / OffScreenT-Rex / OffScreen
OpenGL(Onscreen / Offscreen (FPS
هواوی وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ ۷۲۵۴۷
--
۱۲۴۷۶ ۴۴۶ ۴۴۷۴
۴۶۶۵
۷۵۶
۳۷۹۸
۶.۱
۳.۳
۱۳
۶.۰
۶.۷
۳.۴
۳۲
۲۱
هواوی وای ۷ پرایم ۲۰۱۸  ۵۹۷۸۹
۴۵۸۱۵
۵۸۴۶ -- ۳۹۷۰
۴۴۸۸
۶۷۱
۲۸۰۱
-- ۱۰
۴.۶
۵.۳
۲.۵
۲۶
۱۶
هواوی Y9 2019 ۱۲۶۱۲۸
--
۲۰۳۶۲ ۹۳۶ ۷۱۰۰
۷۷۷۶
۱۶۱۸
۵۵۱۷
۴.۷
۵.۳
۱۰
۱۱
۶.۰
۶.۷
۲۶
۲۹
نوکیا X7 ۱۷۰۳۲۹
--
۲۸۸۶۰ ۱۸۳۵ ۶۶۳۱
۶۳۶۴
۱۸۴۰
۵۹۰۰
۱۲
۱۳
۲۲
۲۳
۱۲
۱۳
۵۷
۶۶
ردمی نوت ۷ ۱۴۰۶۹۵
--
۲۶۲۵۷ ۱۳۳۱ ۶۳۴۱
۵۹۰۱
۱۶۲۸
۵۸۱۱
۷
۸
۱۳
۱۵
۷.۷
۹.۱
۴۴
۵۰
نوا ۳ ۱۹۸۳۸۲
--
۳۰۹۲۴ ۲۷۹۷ ۷۳۷۵
۷۸۲۹
۱۸۸۲
۶۴۲۰
۱۵
۲۱
۳۱
۳۲
۱۹
۲۱
۶۰
۱۲۳
گلکسی A7 2018 ۱۲۱۳۶۱
--
۱۵۱۴۶ ۷۳۸ ۵۴۴۳
۵۳۴۱
۱۵۱۴
۴۱۳۷
۴.۵
۴.۹
۹.۴
۱۰
۵.۷
۶.۳
۲۹
۳۲
موتو ایکس ۴ ۸۹۳۸۸
۷۰۰۱۹
۱۶۷۷۸ ۸۲۶ ۵۰۵۹
۵۴۳۸
۸۳۳
۴۱۰۸
۵.۵
۵.۱
۱۰
۹.۶
۵.۸
۵.۳
۳۱
۲۹
نوکیا ۶.۱ ۸۴۲۴۴
۷۱۳۷۸
۱۶۰۶۸ -- ۴۸۵۵
۴۹۲۳
۸۸۱
۴۲۳۰
-- ۱۰
۹.۶
۵.۹
۵.۵
۳۰
۳۰
نوکیا ۷ پلاس ۱۳۴۸۲۴
۱۱۵۷۱۳
۲۶۱۴۲ -- ۶۱۰۳
۵۶۰۲
۱۶۵۰
۵۸۲۶
-- ۱۴
۱۵
۸.۵
۹
۴۷
۵۰
ردمی ۵ پلاس ۷۶۵۴۶
۶۰۰۸۷
۱۳۶۴۱ -- ۴۸۹۹
۵۱۴۰
۸۷۰
۳۸۷۱
-- ۶.۲
۶.۴
۳.۴
۳.۵
۱۷
۲۳
ردمی نوت ۵ ۱۱۴۴۵۳
۹۱۸۵۹
۱۹۷۶۹ -- ۵۶۰۲
۵۳۰۰
۱۳۴۰
۴۹۴۰
-- ۹.۷
۱۰
۶.۰
۶.۳
۳۴
۳۵
آنر ۹ لایت ۸۹۰۶۲
۵۰۴۱۲
۸۱۱۵ -- ۵۰۵۳
۵۸۹۳
۹۳۳
۳۷۰۹
-- ۵.۴
۵.۴
۳.۲
۳.۲
۱۹
۱۹
هواوی نوا 3e ۸۸۱۳۰
۷۰۱۷۹
۱۱۹۱۶ -- ۴۹۰۷
۵۱۶۵
۹۲۷
۳۶۹۲
-- ۵.۳
۵.۱
۳.۱
۳.۲
۱۹
۱۹
گلکسی A8 پلاس --
۷۶۹۸۲
۱۴۰۹۱ -- ۴۸۵۹
۴۸۰۸
۱۵۰۰
۴۲۱۳
-- ۹.۶
۹.۹
۵.۸
۶.۰
۳۱
۳۳
گلکسی A8 --
۷۶۵۴۳
۱۴۲۶۱ -- ۴۹۷۲
۵۰۵۵
۱۵۰۱
۴۱۷۵
-- ۹.۵
۹.۹
۵.۸
۶.۰
۳۱
۳۳
* تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

باتوجه‌به بنچمارک‌ها، به‌وضوح می‌توان پیشرفت سری جدید Y7 Prime را درمقایسه‌با مدل قبلی مشاهده کرد؛ اما بدیهی است وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ با وجود داشتن برچسب قیمتی مشابه با وای ۹ ۲۰۱۹ (۲۰۰ یورو دربرابر ۲۲۰ یورو) در سطح پایین‌تری درمقایسه‌با آن قرار می‌گیرد. وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ توان اجرای بازی‌های سنگین یا نیمه‌سنگین را ندارد؛ بااین‌حال، عملکرد آبرومندانه‌ای در کاربری‌های روزمره و ابتدایی به‌نمایش می‌گذارد.

باتری

ظرفیت باتری وای ۷ پرایم جدید درمقایسه‌با مدل قبلی ۱۰۰۰ میلی‌آمپرساعت افزایش یافته و به ۴,۰۰۰ میلی‌آمپرساعت رسیده است؛ بنابراین باتوجه‌به رزولوشن +HD نمایشگر و پردازنده‌ی کم‌مصرف گوشی، می‌توان حدس زد محصول اقتصادی هواوی با یک‌بار شارژ، مدتی طولانی روشن بماند.

محصول / آزمایشنمایشگرباتریویدئوGFXBench
Manhattan 3.1
PCMark
Work 2.0
GeekBench
ابعاد و رزولوشنمیلی‌آمپرساعتساعتBattery LifeTime
(min)
LongTerm Performance
(Frame)
ساعتامتیاز
مدت‌زمان
هواوی Y7 Prime 2019 ۶.۲۶ اینچ
۱۵۲۰ × ۷۲۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۶:۴۰ ۴۵۴.۱ ۷۷۹.۹ ۱۱:۵۵ ۵۷۵۷
۱۶:۳۷
هواوی Y9 2019 ۶.۵ اینچ
۲۳۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۶:۲۷ ۴۵۲.۳ ۵۳۸.۰ ۸:۳۲ ۴۴۰۱
۸:۰۶
نوکیا X7 ۶.۱۸ اینچ
۲۲۸۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۵۰۰ ۱۱:۰۶ ۳۶۵.۶ ۱۳۵۰ ۸:۳۱ ۵۳۴۴
۸:۴۹
ردمی نوت ۷ ۶.۳ اینچ
۲۳۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۲:۳۰ ۳۷۴.۵ ۷۸۲.۹ ۹:۵۱ ۴۰۳۸
۷:۰۸
نوا ۳ ۶.۳ اینچ
۲۳۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۷۵۰ ۱۱:۴۰ Failed Failed ۹:۲۱ ۲۵۵۶
۴:۴۶
گلکسی ای ۷ ۲۰۱۸ ۶.۰ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۰۰ ۱۴:۱۷ ۳۴۹.۱ ۲۴۰.۹ ۷:۵۳ ۳۷۷۳
۵:۲۷
موتورولا موتو ایکس ۴ ۵.۲ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۱:۰۷ ۳۱۳.۶ ۶۳۹.۶ ۱۰:۵۳ ۳۸۵۱
۸:۱۱
نوکیا ۶.۱ ۵.۵ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۰:۱۸ ۳۲۰.۷ ۶۲۶.۸ ۷:۴۴ ۳۰۰۵
۶:۴۰
نوکیا ۷ پلاس ۶.۰ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۸۰۰ ۱۲:۳۵ ۳۳۸.۸ ۸۴۸.۶ ۱۱:۱۹ ۳۹۵۳
۷:۰۸
ردمی ۵ پلاس ۵.۹۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۳:۳۲ ۶۵۳.۱ ۳۸۱.۰ ۱۲:۳۸ ۵۲۵۱
۱۲:۰۰
ردمی نوت ۵ ۵.۹۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۵:۲۸ ۵۵۵.۱ ۶۰۱.۰ ۱۳:۵۹ ۶۰۵۳
۱۱:۰۶
آنر ۹ لایت ۵.۶۵ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۸:۲۰ ۲۶۴.۰ ۳۱۷.۵ ۶:۱۲ ۳۲۷۴
۶:۳۹
هواوی Y7 پرایم ۲۰۱۸ ۵.۹۹ اینچ
۱۴۴۰ × ۷۲۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۷:۰۸ ۲۹۳.۷ ۶۴۶.۶ ۵:۴۸ ۲۳۹۹
۷:۲۲
هواوی نوا 3e ۵.۸۴ اینچ
۲۲۸۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۹:۲۰ ۲۸۳.۶ ۳۳۰.۴ ۵:۲۳ ۳۲۵۰
۶:۱۴
سونی اکسپریا XA2 اولترا ۶.۰ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۵۸۰ ۱۲:۳۰ ۳۶۲.۰ ۶۴۵.۲ ۸:۲۰ ۴۶۹۰
۱۰:۴۳
سونی اکسپریا XA2 ۵.۲ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۰۰ ۱۱:۰۶ ۳۵۸.۳ ۶۴۷.۹ ۸:۱۹ ۴۷۰۱
۹:۰۵
سونی اکسپریا XA1‌ اولترا ۶.۰ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۲۷۰۰ ۱۱:۰۷ ۳۴۹.۳ ۴۰۹.۰ Failed --
هواوی میت ۱۰ لایت ۵.۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۴۰ ۹:۰۵ ۳۰۶.۸ ۲۵۲.۰ ۵:۳۸ . --
سامسونگ گلکسی A8 پلاس ۶.۰ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۵۰۰ ۱۶:۳۵ ۵۱۴.۶ ۲۵۴.۰ ۹:۵۲ --
سامسونگ گلکسی A8 ۵.۶ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۴:۱۰ ۳۸۶.۵ ۲۴۵.۲ ۷:۳۲ --
* تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ با ۱۶ ساعت و ۴۰ دقیقه پخش فیلم HD با روشنایی ۲۰۰ نیتی نمایشگر و اتصال بی‌سیم غیرفعال، نتیجه‌ی فوق‌العاده‌ای ثبت کرده است. این گوشی در آزمون باتری PCMark که کاربری‌های روزمره را شبیه‌سازی می‌کند، با ثبت ۱۱ ساعت و ۵۵ دقیقه رکوردشکنی کرد.

Huawei Y7 Prime 2019 GFXBench Test

در آزمون ۳۰ مرحله‌ای و گرافیکی GFXBench، وای ۷ پرایم ۲۰۱۹، تنها ۰.۵ درصد افت عملکرد تجربه کرد؛ به‌طوری‌که با وجود بهره‌بردن از سخت‌افزاری ضعیف‌تر، درنهایت توانست بالاتر از وای ۹ ۲۰۱۹ قرار بگیرد. درضمن، دمای دستگاه نیز در محدوده‌ی ۳۵ درجه‌ی سلسیوس باقی ماند. وای ۷ پرایم ۲۰۱۹ به‌راحتی می‌تواند دو روز کاربر را همراهی کند، ضمن اینکه به‌لطف شارژر سریع ۱۰ واتی خود، درحدود ۲ ساعت کاملا شارژ شود.

جمع‌بندی

گوشی‌های ارزان‌قیمت شاید به‌اندازه‌ی پرچم‌داران برای سازنده‌های خود سودآور نباشند؛ اما بازارهای هدف بزرگی دارند. وای ۷ پرایم درمقایسه‌با نسل قبل خود تغییرات زیادی کرده و حالا با افزایش ۱,۰۰۰ میلی‌آمپرساعتی ظرفیت باتری، به یکی از بهترین‌ گوشی‌های این رده ازنظر شارژدهی تبدیل شده است. تراشه‌ی اسنپدراگون ۱۴ نانومتری اسنپدراگون ۴۵۰ نیز عملکرد بهتری درمقایسه‌با تراشه‌ی استفاده‌شده در مدل سال پیشین دارد. متأسفانه به‌صورت پیش‌فرض از اندروید ۹ پای در این گوشی خبری نیست؛ بااین‌حال، امیدواریم چینی‌ها ویژه‌تربه به‌روزرسانی گوشی‌های ارزان‌تر خود نگاه کنند.

huawei y7 prime 2019 / وای ۷ پرایم ۲۰۱۹

نمایشگر فقط ازنظر روشنایی رضایت‌بخش عمل می‌کند و امیدواریم هواوی استفاده از پنل +HD را برای نسل‌های آینده کنار بگذارد. طراحی درمقایسه‌با نسل گذشته تغییر کرده و حس بهتری ازنظر کیفیت ساخت به کاربر القا می‌کند. Y7 Prime 2019 با اندروید ۸ روانه‌ی بازار شده و هنوز تاریخ دقیقی برای انتشار به‌روزرسانی اندروید پای برای این گوشی اعلام نشده است. خوشبختانه تراشه‌ی استفاده‌شده در نسل جدید عملکرد آن را درمقایسه‌با نسل گذشته بهبود بخشیده است.

دوربین را نه می‌توان ضعفی برای Y7 دانست و نه آن را دلیلی برای ترغیب به خرید؛ بنابراین، توصیه می‌کنیم اگر سری Y هواوی را می‌پسندید، به‌سراغ گوشی‌هایی همچون Y9 بروید. درمجموع سه‌قولوهای وای ۷ در سال ۲۰۱۹ گوشی‌هایی هستند که برخی از نقص‌های نسل گذشته را برطرف کرده‌اند؛ اما همچنان کاستی‌هایی دارند که اهمیت آن‌ها به کاربر بستگی دارد.

نکات مثبت

  • شارژدهی مناسب باتری
  •  بهبود طراحی و کیفیت ساخت درمقایسه‌با نسل قبل
  • روشنایی زیاد نمایشگر

نکات منفی

  • رزولوشن پایین نمایشگر
  • عرضه با اندروید ۸
  • پورت microUSB


تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

به‌گفته‌ی آئودی، فناوری به‌کاررفته در مدل برقی e-tron GT با همکاری پورشه توسعه داده شده است؛ به‌همین‌دلیل، شباهت‌های زیادی بین این سدان الکتریکی و محصول الکتریکی جدید پورشه با نام پورشه تایکان (با نام قبلی پورشه Mission E) وجود دارد.

آئودی از سیستم باتری ۸۰۰ ولتی استفاده کرده که دقیقا با پورشه تایکان مشابه است. این باتری پیشرفته از سیستم شارژ سریع نیز پشتیبانی می‌کند و در ۲۰ دقیقه، می‌توان ۸۰ درصد ظرفیت آن را شارژ کرد. البته، پورشه با تغییراتی توانسته این زمان را در محصول خود به ۱۵ دقیقه کاهش دهد. باتوجه‌به اینکه هیچ‌یک از این دو خودرو هنوز وارد بازار نشده‌اند، بسیاری از کارشناسان و علاقه‌مندان شک دارند که در دنیای واقعی، چنین سرعت شارژ سریعی واقعا دردسترس باشد.

audi e-tron

 

اگر به تصاویر زیر دقت کنید، متوجه این موضوع خواهید شد که بسته‌ی باتری و مکان قرارگیری آن نیز در هر دو خودرو یکسان است. طراحی این باتری به‌گونه‌ای است که به سازندگان اجازه داده صندلی‌های عقبی را در ارتفاع پایین‌تری نصب کنند. به‌همین‌دلیل، هم جای پا و هم فضای بالای سر مناسبی در این دو مدل برای سرنشینان عقبی وجود دارد.

porsche taycan

در بخش موتور، هر دو محصول آلمانی از دو موتور برقی و سیستم چهارچرخ محرک برخوردار هستند. پورشه قدرت موتور مدل تایکان را ۶۰۰ اسب‌بخار اعلام کرده و آئودی قدرت موتور e-tron GT را ۵۹۰ اسب‌بخار. پورشه شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتربرساعت تایکان را در ۳.۵ ثانیه وعده داده و شتاب آئودی e-tron GT نیز باید به‌همین میزان باشد. همچنین، هر دو مدل می‌توانند درحدود ۱۲ ثانیه به سرعت ۲۰۰ کیلومتربرساعت دست پیدا کنند.

porsche taycan

پورشه هنوز جزئیات کامل تایکان را منتشر نکرده؛ اما آئودی اطلاعات بیشتری دراختیار رسانه‌ها قرار داده است. مدل e-tron GT از حداکثر سرعت ۲۴۰ کیلومتربرساعت است برخوردار است و از سیستم شارژر بی‌سیم نیز پشتیبانی می‌کند. طول و عرض و ارتفاع محصول آئودی به‌ترتیب ۴.۹۶ و ۱.۹۶ و ۱.۳۸ متر است و صندوق عقب آن ۴۵۰ لیتر ظرفیت دارد. درضمن، در قسمت جلو و زیر کاپوت نیز باتوجه‌به نبود موتور احتراق‌داخلی و ابعاد کوچک موتورهای برقی فضای بار ۱۰۰ لیتری دردسترس است.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

محمد‌بن‌موسی خوارزمی، دانشمند و محقق بزرگ ایرانی بود که دستاوردهای مهمی در علوم ریاضیات و نجوم و جغرافیا داشت و به‌نوعی پدر علم جبر در شاخه‌ی ریاضیات محسوب می‌شود. خوارزمی در زمان حکومت مأمون عباسی می‌زیست و در حکومت او، نقش دانشمند مشاور را نیز برعهده داشت. یکی از وظایف خوارزمی در آن دوران، مدیریت کتابخانه‌ی بیت‌الحکمه در بغداد بود.

 

خوارزمی جزو اولین ریاضی‌دانانی بود که جبر را به‌عنوان علمیمستقل بررسی کرد و نخستین دانشمندی بود که روش‌هایی کاربردی برای حل معادلات خطی و درجه‌دوم ارائه داد. فعالیت‌های او در آن حوزه‌ها، به‌حدی مهم بود که حتی کلمه‌ی لاتین جبر (Algebra) نیز از کتاب مشهور خوارزمی برداشته شد. نام خوارزمی ریشه‌ی کلمه‌هایی همچون الگوریتم هم در دنیای لاتین شد. به‌علاوه، کلمه‌‌های اسپانیایی و پرتغالی Guarismo و Algarismo به‌معنای «رقم» نیز از نام خوارزمی ریشه گرفته‌اند.

یکی از تأثیرات مهم خوارزمی در دنیای ریاضیات غرب، از ترجمه‌ی لاتین کتاب‌های او سرچشمه گرفت. در کتاب‌های خوارزمی، استفاده از اعداد هندی‌عربی متداول بود که به‌مرور، اروپاییان را به تغییر روند عددنویسی از رومی به هندی‌عربی ترغیب کرد. این روندی است که تا به‌امروز در دنیای ریاضیات باقی مانده است. 

خوارزمی علاوه‌بر تأثیرات مهم بر دنیای ریاضیات، به علم جغرافی نیز علاقه‌ی شدیدی داشت. در جغرافی، او دنباله‌رو تحقیقات بطلمیوس بود و در سال‌های فعالیت علمی، جداول متعددی از طول و عرض‌های جغرافیایی مناطق مهم جهان تدوین کرد. خوارزمی در مطالعات جغرافیایی خود، انواع تقویم را تهیه کرد و با استفاده از اسطرلاب و ابزارهای دیگر زمان‌سنجی‌هایی انجام داد.

خوارزمی / Khwarazmi

کلیاتی از زندگی‌نامه‌ی خوارزمی

منابع تاریخی مختلف زمان تولد و مرگ خوارزمی را سال ۷۸۰ یا ۸۵۰م اعلام کرده‌اند. ازلحاظ تاریخ هجری قمری نیز می‌توان قبل از سال ۱۸۵ و بعد از سال ۲۳۳ را برای تاریخ تولد او متصور شد. باتوجه‌به تاریخ زندگی او، قطعا اطلاعات زیادی از سال‌های ابتدایی و تحصیل این دانشمند بزرگ در دست نیست. حتی در منابع تاریخی، دو نام مختلف برای خوارزمی ذکر شده است. برخی او را ابوعبدالله محمد‌بن‌موسی الخوارزمی و برخی دیگر ابوجعفر محمد‌بن‌موسی الخوارزمی می‌نامند. باتوجه‌به روند نام‌گذاری‌های عربی،‌ می‌توان تفسیر کرد که هر دو نام صحیح است.

خوارزمی به‌احتمال زیاد متولد خوارزم در ازبکستان امروزی بود

طبق متون تاریخی نوشته‌ی ابن‌ندیم، همان‌طورکه از لقب دانشمند بزرگ مسلمان برمی‌آید، او متولد خوارزم در خراسان بزرگ آن سال‌ها بود. درحال‌حاضر، این منطقه‌ به‌همین نام و در کشور ازبکستان قرار دارد. البته، برخی منابع نیز محل تولد دیگری برای محمدبن‌موسی ذکر کرده‌اند. طبری در کتاب ماندگار تاریخ خود، او را محمدبن‌موسی الخوارزمی المجوسی القطربّلی می‌نامد. اشاره به القطربّلی شاید نشان‌دهنده‌ی محل تولد او در منطقه‌ای به‌همان نام در نزدیکی بغداد باشد. به‌هرحال، راشد رشدی در کتاب تاریخی خود می‌نویسد:

برای بررسی عبارت‌های استفاده‌شده در کتاب تاریخ طبری، تنها توجهی کلی به دوران مدنظر او کافی است. می‌توان پیش‌بینی کرد طبری در کتاب خود به دو نفر (محمد بن موسی خوارزمی [و] المجوسی القطربّلی) اشاره کرده و احتمالا حرف «و» در نوشته‌های اولیه از بین رفته است. اشتباه‌های نگارشی این‌چنینی در متونی با چنان قدمت، طبیعی محسوب می‌شود. اخیرا نویسنده‌ای به‌نام جی‌جی تومر براساس آن دو کلمه‌ی آخر نام مذکور، ساده‌انگارانه تحلیلی کرده که به‌نظر می‌رسد با هدف سرگرم‌کردن خواننده به نوشته‌هایش اضافه شده باشد.

تومر در کتاب خود درباره‌ی خوارزمی می‌نویسد:

المجوسی، پسوندی که طبری به خوارزمی داد، احتمالا نشان‌دهنده‌ی آن است که او از پیروان دین باستانی ایران، یعنی زرتشتی بوده است. چنان دینی در آن سال‌ها برای فردی در منطقه‌ی ایران دورازذهن نبود؛ اما نوشته‌های بعدی و نحوه‌ی مطالعات ریاضیاتی نشان می‌دهد او مسلمان بوده است. به‌هرحال، می‌توان پیش‌بینی کرد اجداد خوارزمی یا خودش در جوانی زرتشتی بوده‌اند.

خوارزمی / Khwarazmi

صرف‌نظر از بحث‌های تاریخی و جدل‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم، امروزه، خوارزمی به‌عنوان دانشمندی مسلمان و ایرانی شناخته می‌شود؛ ایرانی‌ای که در دوران خلافت حکومت عباسی می‌زیست و طبیعتا بسیاری از نوشته‌های مهم خود را به زبان عربی آماده کرد.

طبق نوشته‌های تاریخی، خوارزمی اکثر دستاوردهای علمی خود را بین سال‌های ۸۱۳ تا ۸۳۳م نوشته است. در آن زمان بود که اسلام به‌نوعی نفوذ خود را در سرتاسر سرزمین‌های پارس گسترش می‌داد و بغداد به مرکز علمی و تجاری جهان اسلام تبدیل شده بود. تاجران و دانشمندان بسیاری در آن سال‌ها به بغداد می‌رفتند و خوارزمی نیز یکی از مهم‌ترین آن‌ها بود.

او به‌دستور مأمون عباسی مدیریت کتابخانه‌ی بیت‌الحکمه را برعهده داشت

بیت‌الحکمه، مرکز مطالعاتی بزرگ آن سال‌های بغداد، به‌دستور مأمون عباسی تأسیس شد. متون غربی، آن سال‌های جهان اسلام را به‌نام «دوران طلایی» می‌خوانند و اسلام دانشمندان بزرگی به جهانیان معرفی کرد. خوارزمی هم در میان آن دانشمندان قرار داشت و از فرصت به‌دست‌آمده در بیت‌الحکمه، برای مطالعه‌ی آثار بزرگان گذشته استفاده می‌کرد.

بنوموسی نام سه برادر مشهور در دوران طلایی اسلام است که هرکدام در همان مؤسسه‌ی بیت‌الحکمه کتاب‌های یونانی و سانسکریت را ترجمه و نقش مهمی در تکمیل کتابخانه‌ی آن ایفا کردند. برخی منابع تاریخی احتمال می‌دهند خوارزمی یکی از آن سه برادر، یعنی محمد‌بن‌موسی ابن‌شاکر بوده است.

خوارزمی / Khwarazmi

نمونه‌ای بازسازی شده از دست‌نوشته‌های خوارزمی

به‌هرحال خوارزمی به‌همراه بنوموسی وظایف نگارش کتاب در موضوعات جبر و نجوم و هندسه را در بیت‌الحکمه برعهده داشت. او ارتباط نزدیکی با مأمون داشت و حتی برخی دستاوردهای خود را به او تقدیم کرد. کتاب الجبر و المقابله دستاورد بزرگ خوارزمی در آن سال‌ها بود که به‌نوعی اولین کتاب در موضوع جبر محسوب می‌شود. کلمه‌ی Algebra از همین کتاب به زبان لاتین وارد شد و در ترجمه‌ی آن، درک عمیق مفاهیم ریاضیاتی را نیز به غربی‌ها منتقل می‌کند. 

آرامگاه و یادواره‌ها

خوارزمی در دوره‌ای از زندگی علمی خود، مدیریت کتابخانه‌ی بیت‌الحکمه را عهده‌دار بود. او حدودا در سال ۸۵۰م (۲۳۳ق) در بغداد از دنیا رفت. در ازبکستان و منطقه‌ی خوارزم، مجمسه‌ی مشهوری به یادبود آن دانشمند بزرگ قرار دارد. از یادواره‌های مهمی که به نام این دانشمند بزرگ برگزار می‌شود، می‌توان به جشنواره‌ی علمی خوارزمی در ایران اشاره کرد که برای تقدیر از دستاوردهای علمی و مهندسی برگزار می‌شود. شایان ذکر است یک دهانه در کره‌ی ماه نیز به‌نام خوارزمی، دانشمند بزرگ دوران طلایی اسلام، نام‌گذاری شد.

خوارزمی / Khwarazmi

مجسمه‌ی یادواره‌ی خوارزمی در خوارزم ازبکستان

تأثیرات خوارزمی در تاریخ علم

خوارزمی مانند بسیاری از دانشمندان هم‌عصر خود، در چندین حوزه‌ی علمی فعالیت می‌کرد. ریاضیات، نجوم، جغرافیا و حتی نقشه‌کشی، حوزه‌هایی بودند که میزبان دستاوردها و آثار مهم خوارزمی شدند. دستاوردهای او پایه‌های تحقیقات علمی گسترده و مهمی بنا کردند که بعدها به دستاوردهایی، به‌ویژه در جبر و مثلثات انجامید. از روش‌های مهم‌ جاودان او در حل مسائل ریاضی، رویکردهای بررسی و تحلیل معادلات خطی و درجه‌دوم بود که می‌توان به‌عنوان یکی از روش‌های مهم‌ حل ریاضیاتی به آن‌ها نگاه کرد.

جبر

خوارزمی در کتاب خود، به زبان ساده و بدون استفاده از علائم، جبر را توضیح داد

«الکتاب المختصر فی حساب الجبر و المقابله» دستاورد بزرگ خوارزمی است که درحدود سال ۸۳۰م منتشر شد. آن کتاب به‌نوعی پایه‌های علم جبر را بنا کرد. او کتاب خود را به مأمون تقدیم کرده بود و در آن، مثال‌هایی متعدد از روش‌های حل معادلات خطی و درجه‌دوم و نیز کاربردهای آن در مسائل واقعی در تجارت و نقشه‌برداری و قوانین وراثت ذکر کرد. کلمه‌ی جبر که در یادداشت‌های خوارزمی استفاده شد، به عملی در حل معادلات ریاضی اشاره می‌کند که با ساده‌کردن رقم‌ها یا نشانه‌هایی در دو طرف معادله، آن را حذف یا ساده‌ می‌کند.

خوارزمی / Khwarazmi

نمونه‌های عربی و انگلیسی بازسازی‌شده از متون خوارزمی

خوارزمی در کتاب خود، ابتدا اعداد را به‌صورت ترکیبی از واحدها معرفی می‌کند و سپس، اصطلاحاتی را بیان می‌کند که در علم جبر استفاده می‌شوند. توابع جبری و نحوه‌ی برابرسازی آن‌ها، اولین‌بار در کتاب خوارزمی بیان شدند. اصطلاحاتی همچون شیء، مال، عدد و درهم در کتاب او بیان شده بودند که امروزه و با نفوذ علوم و زبان لاتین به تحقیقات ریاضی، هرکدام با عبارت‌هایی مشخص می‌شوند.

از میان معادله‌هایی که در کتاب خوارزمی به آن اشاره شد و پایه‌های اصطلاحات جبری را بیان کرد، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • ax=b
  • x^2=b
  • x^2=ax
  • x^2+ax=b
  • x^2+a=bx
  • x^2=bx+a

معادلات بالا علاوه‌بر مجهول x که همگی آن را می‌شناسیم، اعداد را نیز به‌‌صورت ترکیب‌هایی از یکدیگر توضیخ می‌دهد. در معادلات بالا، a و b نقش اعداد را بازی می‌کنند که در روش‌های حل، باید آن‌ها را ساده‌سازی کرد. فرایندهای جبر و مقابله، همان عملیاتی هستند که به ساده‌سازی انواع مسئله‌ها کمک می‌کنند. در تعریف ساده، جبر به‌معنای ازبین‌بردن مقادیر منفی در عبارت‌ها با استفاده از افزودن مقادی مساوی به دو بخش معادله است. به‌عنوان مثال، با استفاده از عمل جبر، معادله‌ی x2=40x-4x2 به 5x2=40x تبدیل می‌شود. عمل مقابله به جابه‌جایی عناصر مختلف معادله و قراردادن عناصر یک خانواده در یک طرف آن اشاره می‌کند. به‌عنوان مثال، x2 + 14 = x + 5 با عمل مقابله به x2 + 9 = x تبدیل می‌شود.

البته، این توضیحات نتیجه‌ی ترجمه و علمی‌سازی کتاب خوارزمی هستند و بسیاری از آن‌ها در زمان او کشف و درک نشده بودند. او در کتابش، مسائل را به زبانی ساده‌تر بیان می‌کرد تا علاوه‌بر به‌کارگیری مفاهیم علمی موجود، مسائل ملموس را با روش خود حل کند. مسائلی که او در کتاب خود بیان می‌کرد، به‌ویژه برای حل مسائل قانونی تقسیم مال و ارث ازلحاظ اسلامی کاربرد داشتند.

رساله‌ی حساب

حساب یکی دیگر از زمینه‌های مهمی محسوب می‌شود که خوارزمی در آن تحقیق کرده و نسخه‌ای لاتین از کتاب او در آن حوزه باقی مانده؛ اما نسخه‌ی اصلی عربی از بین رفته است. به‌احتمال زیاد، کتاب اصلی خوارزمی «الجمع و التفریق به حساب الهندی» نام داشته که نشان‌دهنده‌ی استفاده‌ی او از اعداد هندی در ریاضیات بود. همان استفاده از اعداد هندی‌عربی دستاورد بزرگ خوارزمی در رساله‌ی جمع و تفریق شد.

خوارزمی / Khwarazmi

نمونه‌هایی از جداول خوارزمی

کلمه‌ی الگوریتم از الگوریسم برداشته شد که قطعا در کلمه‌ی Aljebra و یافته‌های خوارزمی ریشه‌ دارد. آن کلمه به‌معنای استفاده از عددهای هندی‌عربی در علم حساب است که می‌دانیم خوارزمی در رساله‌ی حساب آن را مطرح کرده است. هر دو کلمه از ترجمه‌های لاتین نام خوارزمی اقتباس شده‌اند.

نجوم

مطالعات خوارزمی در علم نجوم، عموما به محاسبات تقویمی نیز منجر شده‌اند. او کتابی به‌نام «زیج السند هند» دارد که ۳۷ فصل و جداول محاسباتی متعدد در علم تقویم و نجوم را شامل می‌شود. جداول آن کتاب مسائل نجوم و محاسبات تقویم و حتی طالع‌بینی را در ۱۱۶ بخش بیان می‌کنند. به‌علاوه، در آن کتاب، جدولی ریاضیاتی برای محاسبه‌ی مقادیر سینوس و کسینوس در شرایط مختلف هم وجود دارد.

محاسبات تقویمی نتایج تحقیقات نجومی خوارزمی بود

جداول محاسباتی که خوارزمی در کتاب نجومی خود بیان کرد، به‌اصطلاح زیج خوانده می‌شوند. اثر او اولین زیج به زبان عربی بود که محاسبات ستاره‌شناسی هندی‌ها را به‌صورت جداول منظم گردآوری می‌کرد. آن جداول اطلاعاتی از حرکت و مسیر خورشید و ماه و پنج سیاره‌ی دیگر را بیان می‌کنند که تا آن سال‌ها شناخته شده بودند. نسخه‌ی اصلی و عربی این کتاب خوارزمی نیز از بین رفت و تنها چهار ترجمه‌ی لاتین آن در کتابخانه‌ها و موزه‌هایی در پاریس و مادرید و آکسفورد نگه‌داری می‌شوند.

خوارزمی / Khwarazmi

طراحی انجام‌شده براساس مختصات خوارزمی

جغرافیا

اثر مهم خوارزمی در جغرافیا «صورة الأرض» نام دارد که به‌معنای توصیفی از زمین است. نگارش آن کتاب در سال ۸۳۳م به‌پایان رسید و به‌نوعی بازنگری علمی جدید بر کتاب بطلمیوس در موضوع جغرافیا بود. خوارزمی در آن کتاب با دستور محاسباتی ثابتی ۲,۴۰۲ مختصات شهر و خصوصیات جغرافیایی دیگر را بیان کرد. تنها یک نسخه از آن کتاب باقی مانده که در کتابخانه‌ی دانشگاه استراسبورگ نگه‌داری می‌شود. نسخه‌ی لاتین نیز در موزه‌ای در شهر مادرید قرار دارد.

منابع تاریخی می‌گویند یک نقشه‌ی جهان در کتاب خوارزمی وجود داشته است. البته، هیچ‌یک از نسخه‌های عربی و لاتین موجود شامل آن کتاب نمی‌شوند. امت هوبرت دانیت توانست با استفاده از همان مختصات و خصوصیات باقی‌مانده در کتاب‌های موجود، نقشه‌ای براساس محاسبات خوارزمی طراحی کند.

خوارزمی / Khwarazmi

نمونه‌ی نقشه‌ی بطلمیوس

محاسبات جغرافیایی و زمان‌سنجی خوارزمی، به موارد بالا محدود نشد. او رساله‌ای در بررسی تقویم یهودی نیز به‌نام «رسالة فی استخراج تاریخ الیهود» تألیف کرد. او در کتابش، چرخه‌ی مشهور تاریخ یهودی به‌نام دوره‌ی متونی را محاسبه کرد و همچنین، محاسباتی برای پیداکردن تداخل سال‌های عبری با تقویم‌های دیگر انجام داد.

علاوه‌بر کتاب‌ها و رساله‌های گفته‌شده، در منابع تاریخی مختلف و همچنین موزه‌های سرتاسر جهان، آثاری وجود دارند که به او نسبت داده شده‌اند. ابن‌ندیم یکی از مورخان مشهوری بود که کتابی برای جمع‌آوری فهرست رساله‌ها و کتاب‌های تاریخی تألیف کرد. او در فهرست خود، به کتابی به‌نام «التاریخ» نوشته‌ی خوارزمی اشاره‌ می‌کند که درحال‌حاضر، اثر کاغذی مرتبط با آن موجود نیست. از رساله‌های دیگر دانشمند بزرگ مسلمان می‌توان به کتابی برای مشخص‌کردن جهت قبله اشاره کرد که به‌نوعی در حوزه‌ی نجوم کُروی دسته‌بندی می‌شود.



تاريخ : سه شنبه 28 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 464 465 466 467 468 ... 3356 صفحه بعد