برخورددهنده‌‌ی بزرگ هادرونی (LHC) بزرگ‌ترین شتاب‌دهنده‌‌ی ذرات در دنیا است که در طول ده سال بهره‌‌برداری از آن، اکتشافات بزرگی نظیر کشف ذره‌‌ی مرموز بوزون هیگز حاصل شد. حال در ۱۵ ژانویه سال ۲۰۱۹، یک تیم بین‌المللی از فیزیکدانان مرکز تحقیقات سرن از طراحی مدل مفهومی یک نوع جدید شتاب‌دهنده‌‌ی ذرات پرده‌برداری کردند که توصیفات، حاکی از عظمت چشمگیر این پروژه در برابر ال‌‌اچ‌‌سی است.

برخورددهنده‌‌ی مدور آینده (FCC) نام جانشین بعدی برخورددهنده‌‌ی بزرگ هادرونی است که درصورت صدور مجوز بهره‌‌برداری، فیزیکدانان خواهند توانست به پاسخ برخی از اسرارآمیزترین پرسش‌‌های دنیای فیزیک دست پیدا کنند. این بدان معنی است که ما به‌‌زودی می‌توانیم دریابیم که ماهیت آنچه بخش اعظم جهان را در برگرفته است، چیست و ذرات تازه‌‌ای را کشف کنیم که پیش‌ازاین از وجود آن‌‌ها آگاهی نداشتیم.

طرح پیش رو شامل یک تونل دایره‌‌ای عظیم ۱۰۰ کیلومتری است که در مساحتی شامل شهر ژنو از سوئیس و حومه‌‌ در زیر زمین حفر خواهد شد. شتاب‌‌دهنده‌‌ی ۲۷ کیلومتری ال‌‌اچ‌‌سی قرار است ذرات را به شتاب‌‌دهنده‌‌ی جدید تزریق کنند تا نهایتاً بتوان به انرژی برخوردی معادل ۷ برابر میزان فعلی در ال‌‌اچ‌‌سی دست یافت. چنین برخورد قدرتمندی امکان تولید ذراتی را فراهم می‌‌کند که پیش‌‌از‌‌این امکان دستیابی به آن‌‌ در برخورددهنده‌‌ی ال‌‌اچ‌‌سی وجود نداشت؛ این به‌‌منزله‌‌ی دروازه‌‌ی ورودی علم فیزیک ذرات به دنیایی کاملاً ناشناخته خواهد بود.

دروازه‌ای به دنیای تاریک

برخورد‌‌دهنده‌‌ی مدور آینده (FCC) در حقیقت ترکیبی از چند پروژه‌‌ی ادغام‌‌شده در یکدیگر است. فاز اول این برخورددهنده، شامل دستگاهی است که الکترون‌ها را با همتایان پادماده‌‌ی خود (یعنی پوزیترون‌‌ها) برخورد می‌‌دهد. همان‌‌طور که احتمالاً پیش‌ازاین نیز می‌‌دانستید، تصور بر این است که تمامی ذرات عالم یک همتای پادماده دارند؛ ذراتی با ماهیت کاملاً مشابه که تنها تفاوتشان در بار الکتریکی آن‌ها نهفته است. زمانی که یک ماده و یک پادماده به هم می‌رسند، یکدیگر را کاملاً نابود کرده و تمامی انرژی حاصل از این برخورد منجر به تولید ذرات جدیدی می‌شود.

برخورددهنده مدور آینده / FCC

در برخورددهنده‌‌ی جدید، امکان کنترل دقیق انرژی برخورد وجود خواهد داشت. ضمن اینکه برخوردهای صورت‌‌گرفته در مقایسه با ال‌‌اچ‌‌سی کاملاً پاک و عاری از آلودگی خواهند بود؛ چراکه در برخورددهنده‌‌ی ال‌‌اچ‌‌سی از پروتون‌ها به‌‌عنوان عامل برخوردکننده استفاده می‌‌شود. هنگام برخورد این ذرات، علاوه‌‌بر نوترون، برخی از ذرات هسته‌‌ای دیگر نیز تولید می‌‌شود. پروتون‌‌ها مانند الکترون‌‌ها ذرات بنیادی محسوب نمی‌‌شوند؛ بلکه تنها مجموعه‌‌ای از ذرات شامل کوارک‌ها و گلوئون‌ها هستند. وقتی پروتون‌‌ها برخورد می‌کنند، تمامی این ذرات درونی به فضای بیرونی منتشر می‌‌شود و این قضیه امکان تشخیص ذرات جدید را از میان سایر زباله‌‌های درون‌هسته‌‌ای دشوار خواهد کرد.

هدف اولیه از انجام برخورد میان الکترون و ‌‌پوزیترون، مطالعه‌‌ روی ذره‌‌ی بوزون هیگز است؛ ذره‌‌ای که در توضیح علت وجود سایر ذرات بنیادی دخیل شناخته شده است. برخورد‌‌دهنده‌‌ی جدید می‌‌تواند میلیون‌‌ها ذره‌‌ی بوزون هیگز را ایجاد کرده و ویژگی‌های آن‌ها را با جزییات بی‌سابقه‌ای اندازه‌گیری کند.

انجام چنین اندازه‌گیری‌های دقیقی قابلیت‌‌های تازه‌‌ای را برای اکتشافات بیشتر در دنیای فیزیک فراهم خواهد کرد. یکی از مهم‌ترین این قابلیت‌‌ها آن است که بوزون هیگز می‌تواند به‌‌عنوان دروازه‌‌ای تلقی شود که دنیای عادی اتم را به دنیایی از ذرات ناشناخته و مرموز اتصال می‌‌دهد. حدود ۸۵ درصد از کل مواد موجود در جهان را «ماده‌‌ی تاریک» تشکیل می‌‌دهد؛ یعنی ذراتی که ما هرگز قادر به دیدن آن‌‌ها نبوده‌‌ایم. ما تاکنون تنها به‌‌واسطه‌‌ی وجود جاذبه‌‌ی گرانشی ناشی از آن‌‌ها، می‌‌توانستیم وجود این شکل خاص از ماده را تأیید کنیم. حال با کمک یک برخورددهنده‌‌ی الکترون-پوزیترون می‌توان ذره‌‌ی بوزون هیگز را به این نوع ذرات ناشناخته تجزیه کرد.

در فاز دوم، این برخورد‌‌دهنده‌‌ی با نوع بسیار قدرتمندتری از برخورددهنده‌‌ی پروتون‌‌-‌‌پروتون جایگزین خواهد شد؛ برخوردهایی که انرژی آن‌‌ها به ۱۰۰ تریلیون الکترون‌‌ولت می‌رسد. این برخورددهنده‌ی حیرت‌انگیز به‌‌منزله‌‌ی یک ماشین اکتشاف جدید است که قادر به خلق طیف وسیعی از ذرات جدید خواهد بود؛ ذراتی که فیزیکدانان پیش‌‌تر دسترسی به آن‌‌ها را فراتر از قابلیت‌‌های فعلی ال‌‌اچ‌‌سی قلمداد می‌‌کردند.

چنین دستگاهی قادر به کاوش طیفی از انرژی خواهد بود که بیشتر اشکال ماده‌‌ی تاریک در آن یافت می‌‌شوند. همچنین ما قادر خواهیم بود وضعیت جهان را در لحظه‌‌‌‌ای یک‌‌تریلیونم ثانیه پس از وقوع مه‌بانگ بررسی کنیم. این لحظه در تاریخ جهان بسیار حیاتی است؛ زیرا همان زمانی است که میدان هیگز (و بسیاری از میدان‌‌های مشابه دیگر) به شکل فعلی خود درآمدند و درنتیجه‌‌ی آن، توده‌‌های فعلی از ذرات بنیادی ایجاد شدند.

درک اینکه چگونه میدان هیگز توانسته این سطح از انرژی فعلی‌‌اش را به‌‌دست آورد، یکی از بزرگ‌ترین چالش‌‌های دنیای فیزیک است؛ چراکه به‌‌نظر می‌‌رسد این سطح از انرژی هیگز بادقت غیرقابل‌‌توصیفی با میزان انرژی لازم برای ایجاد اتم‌‌ها (و درنتیجه ستارگان، سیارات و بشر) تطابق داشته است.

همچنین برخی از فیزیکدانان امیدوارند که این برخورددهنده‌‌ی جدید در نهایت بتواند به ما کمک کند تا دریابیم چرا بخش اعظم دنیای ما از ماده ساخته شده است و نه پادماده.

هزینه‌‌های سرسام‌آور پروژه

فاز اول این برخوردگر قرار است در دهه‌‌ی ۲۰۴۰ (درست پس از انجام آخرین ارتقای ال‌‌اچ سی)، راه‌‌اندازی شود. فاز بعدی آن، یعنی برخورددهنده‌‌ی قدرتمند پروتون-پروتون در دهه‌‌ی ۲۰۵۰ نصب خواهد شد. هر دو پروژه دارای هزینه‌‌های اجرایی بسیار گزافی هستند: ۹ میلیارد یورو برای ماشین برخورددهنده‌‌ی الکترون-پوزیترون و ۱۵ میلیارد یوروی دیگر برای راه‌‌‌‌اندازی برخورددهنده‌ی پروتون-پروتون.

اعلام چنین هزینه‌‌هایی، انتقادهای قابل‌درکی را به‌‌دنبال داشته است که می‌‌گویند این حجم از سرمایه می‌تواند در محل‌‌های بهتری نظیر معضل مقابله با تغییرات اقلیمی هزینه شود.

برخورددهنده مدور آینده / FCC

جان ومرسلی، فیزیکدان ارشد درگیر در پروژه‌‌ی برخورددهنده‌‌ی مدور آینده می‌‌گوید که جدا از ارزش دانش بنیادین مربوط به این پروژه، مزایای کوتاه‌مدت دیگری نیز برای آن قابل تصور است. او می‌‌گوید:

FCC باعث توسعه‌‌ی فناوری‌‌های نوین برای حل چالش‌های جدید خواهد شد. فناوری‌‌هایی نظیر شبکه‌ی گسترده‌‌ی جهانی (WWW)، وای‌‌فای، مگنت‌‌های مورداستفاده در دستگاه‌‌های ام‌‌آرآی همگی به‌‌لطف پیشرفت‌‌های علم فیزیک پایه توسعه یافتند. این پروژه همچنین دارای قدرت عظیمی برای الهام بخشیدن به نسل بعدی فیزیکدانان است.

در نهایت، چنین طرح جاه‌طلبانه‌ای تنها از طریق یک همکاری بین‌المللی بزرگ و با سرمایه‌گذاری ده‌ها کشور امکان‌پذیر خواهد بود. این پروژه شامل ۱۳۰۰ مشارکت‌‌کننده از ۱۵۰ دانشگاه، موسسه‌‌ی تحقیقاتی و شرکت صنعتی از سرتاسر جهان است. در همین حین، یک پروژه برخورددهنده‌‌ی مشابه دیگر در حال بررسی ازسوی چین است. این کشور شاید تنها کشوری باشد که به‌‌صورت مستقل قادر به بسیج کلیه‌ی منابع لازم برای ساخت چنین ماشین عظیمی ‌باشد.

طرفداران پروژه‌‌ی FCC امیدوارند که این پروژه در استراتژی جدید اتحادیه‌‌ی اروپا درمورد فیزیک ذرات در سال ۲۰۲۰ به تصویب برسد. در صورت تحقق این امر، فرآیند طولانی تحقیق‌‌و‌‌توسعه آغاز خواهد شد و همزمان تلاش‌‌ها برای متقاعدسازی دولت‌ها و افکار عمومی باهدف جلب اعتماد و جذب سرمایه برای پیاده‌‌سازی این پروژه شروع می‌‌شود.

بی‌‌شک چالش‌‌های سیاسی عظیمی در مسیر اجرایی‌‌شدن این پروژه‌‌ به چشم می‌‌خورند؛ اما گویا فیزیکدانان نیز مصمم‌اند که هرگز در مسیر افزایش درک خود از جهان، دست از تلاش برندارند.



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

تازه‌ترین پرچم‌دار سامسونگ با سروصدایی فراوان در راه است. یکی از شایعات پیرامون آن، مجهز بودنش به قابلیت شارژ بی‌سیم سایر دستگاه‌ها است؛ قابلیتی که مدتی پیش در گوشی پرچم‌دار هواوی Mate 20 Pro مشاهده شده‌ بود.

اما تازه‌ترین اخبار گلکسی اس 10 با انتشار تصویری از کارت تبلیغاتی و نمایشی این گوشی، از به حقیقت پیوستن این شایعه حکایت دارند. با کمی دقت به این کارت می‌توان متوجه شد که این قابلیت احتمالاً حائز اهمیت خاصی برای سامسونگ است؛ چراکه آیکن آن دقیقاً درکنار آیکن دوربین سه‌گانه‌ی گلکسی اس 10 که یکی از قابلیت‌های محوری این پرچم‌دار خواهد بود قرار گرفته‌ است.

گلکسی اس 10 / s10

البته دراین‌میان یک سؤال باقی می‌ماند؛ سامسونگ چه تمهیدی برای بهره‌گیری از این قابلیت در نظر گرفته‌ است؟ چراکه به‌طورمثال هواوی از فناوری Qi برای این امر استفاده کرده‌ است، اما محصولات پوشیدنی سامسونگ همچونگلکسی واچ و Gear IconX نه از این استاندارد و نه از استاندار PMA یا سایر استانداردهایی که تابه‌حال در گوشی‌های سامسونگ به‌کار گرفته شده‌ است استفاده می‌کنند.

به نظر می‌رسد که برای یافتن پاسخ این سؤال، و همچنین میزان بازدهی این قابلیت در گلکسی اس 10 چاره‌ای جز انتظار تا معرفی این پرچم‌دار نیست. نظر شما در این‌باره چیست؟



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

کنگره‌ی جهانی موبایل ۲۰۱۹، ماه دیگر برگزار می‌شود و احتمالا شاهد معرفی دستگاه‌های تاشدنی یا حتی شاید گسترش‌پذیر و همچنین دستگاه‌هایی با پشتیبانی از 5G خواهیم بود؛ اما به جز این موارد چه انتظاراتی می‌توانیم داشته باشیم؟

براساس ویدئوی کوتاه منتشرشده از سوی ال‌جی، مراسم این شرکت در MWC 2019 در تاریخ ۲۴ فوریه (۵ اسفند) برگزار می‌شود و باتوجه‌به عبارت «Goodbye Touch»، ظاهرا قرار است با لمس‌کردن خداحافظی کنیم. در این کلیپ دستی را می‌بینیم که با حرکات ساده، نوشته‌ها را به صفحه وارد و از آن خارج می‌کند؛ که شبیه به ژست‌های غیرلمسی Air Gesture سامسونگ هستند که در Galaxy S4 شاهد بودیم. کلیپ کوتاه ال‌جی:

به احتمال زیاد پیاده‌سازی ال‌جی از این قابلیت بسیار پیشرفته‌تر از آنچه در سال ۲۰۱۳ دیدیم خواهد بود؛ اما باید صبر کنیم و ببینیم. نمایشی از ژست‌های غیرلمسی در گلکسی اس ۴:

 


تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

اواخر سال گذشته بود که اطلاعاتی درباره‌ی اولین نمایشگر ۱۵.۶ اینچی OLED سامسونگ با وضوح 4K برای لپ‌‌تاپ‌‌ها در نمایشگاه CES مطرح شد. این محصول تا پایان نمایشگاه معرفی‌نشده باقی ماند؛ اما ظاهرا انتظارها به‌سر آمده است. شرکت Samsung Display دیروز اعلام کرد موفق شده اولین صفحه نمایش ۱۵.۶ اینچی OLED لپ‌تاپ با وضوح تصویر UHD را بسازد. سامسونگ این پنل را به سازندگان پیشتاز برای ساخت نوت‌‌بوک‌‌های رده‌بالا عرضه خواهد کرد.

پنل‌‌­های OLED در بازار نمایشگرهای کره‌­ای محصول ناشناخته­‌ای نیست. این پنل­‌ها در حوزه‌­ی­ نمایشگرهای موبایل حضور چشمگیری دارند و اکنون، قرار است در بازار نوت‌بوک­‌ها هم خودی نشان دهد. شرکت Samsung Display، سازنده­‌ی تخصصی نمایشگرهای سامسونگ، ۹ کارخانه­‌ی تولید نمایشگر در سراسر جهان دارد.

خط‌تولید نمایشگر‌های OLED لپ‌­تاپ سامسونگ با وضوح 4K تا ماه آینده راه‌اندازی خواهد شد. فناوری نمایشگر OLED درمقایسه‌با نمایشگرهای رایج LCD چندین مزیت دارد و درواقع، جایگزین شایسته‌ای برای این نمایشگرها در لپ­‌تاپ‌های پرچم‌دار خواهد بود. سامسونگ خاطرنشان می‌کند پنل­‌های OLED با وضوح 4K ساختِ این شرکت استاندارد DisplayHDR TrueBlack مؤسسه‌­ی VESA، مؤسسه­‌ی استانداردهای ویدئو­الکترونیک را دریافت کرده و از دقت رنگ چشمگیر و قابلیت HDR کامل بهره­‌مند است.

لپ تاپ سامسونگ

 

نمایشگر لپ­تاپ OLED سامسونگ سطح روشنایی گسترده‌­ای از ۰.۰۰۰۵ تا ۶۰۰ نیت دارد و نسبت کنتراست دینامیکی آن ۱:۱۲۰۰۰۰ اعلام شده است. با این ارقام رنگ سیاه در این صفحه‌نمایش ۲۰۰ برابر تیره‌­تر و رنگ سفید دوبرابر روشن‌تر از نمایشگرهای رایج LCD به‌نمایش درخواهد آمد.

طیف رنگی این نمایشگر ۳.۴ میلیون رنگ را شامل می­‌شود که دوبرابرِ میزان به‌کاررفته در نمایشگرهای رایج LCD است. نمایشگر لپ‌‌تاپ جدید سامسونگ از استاندارد حجم رنگ DCI-P3 پیروی می­‌کند که بهترین حالت ممکن برای استریم ویدئو است. سامسونگ مدعی است این نمایشگر در‌مقایسه‌با نمایشگرهای LCD هم‌­اندازه­‌‌اش حجم رنگ ۱.۷ برابری دارد. این ویژگی باعث شفافیت و دقت در رنگ هنگام تماشای غیرمستقیم صفحه­‌نمایش می­‌شود.

سامسونگ به این موضوع اشاره نکرده که کدام‌یک از تولیدکنندگان لپ­‌تاپ برای اولین‌بار از صفحه­‌نمایش OLED با وضوح 4K ساخت این شرکت استفاده می­‌کنند. بااین‌حال، انتظار می‌­رود این صفحه‌نمایش همچون نگینی بر لپ‌تاپ­‌های پرچم‌دار ساخت لنوو (Leonovo) و دل (Dell) بدرخشد. سامسونگ می‌گوید قصد دارد تولید انبوه این نمایشگر لپ­‌تاپ را از اواسط فوریه (برابر با اواخر بهمن) آغاز کند. احتمال دارد این شرکت در یکی از لپ‌­تاپ‌های گران‌­قیمتش از این محصول استفاده کند.



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

بسیاری از تولیدکنندگان گوشی‌های هوشمند با پیروی از اپل، جک هدفون را در گوشی‌های خود حذف کردند؛ اما میزو (Meizu) پا را از این نیز فراتر گذاشته است. میزو گوشی هوشمند جدیدی به‌نام Zero را معرفی کرده که از جک هدفون و درگاه شارژ و منفذ اسپیکر بی‌بهره است. این دستگاه حتی شکاف سیم‌کارت و دکمه‌های معمول موجود در سایر گوشی‌ها را نیز ندارد. تنها عناصری که در سطح یکنواخت بدنه‌ی سرامیکی ۷.۸ میلی‌متری این گوشی دیده می‌شود، دوربین‌های ۱۲ و ۲۰ مگاپیکسلی پشتی و دو سوراخ ریز است. یکی از این سوراخ‌ها برای میکروفون و دیگری برای تنظیم مجدد گوشی (Rest) درنظر گرفته شده است.mizeu zero/ میزو زیرو

به‌نظر می‌رسد این دستگاه پاسخ میزو به مدل کانسپت APEX FullView شرکت ویوو (Vivo) باشد؛ هرچند این مدل نیز در زمان رونمایی در اوایل سال ۲۰۱۸ به جک هدفون مجهز بود. میزو برای جبران حذف درگاه‌های گوشی Zero، آن را به بلوتوث نسخه‌ی ۵ و نوعی ارتباط بی‌سیم USB مجهز کرده که گفته می‌شود سرعتی مشابه با USB 3.0 در انتقال فایل‌ها دارد.

صفحه‌نمایش ۵.۹۹ اینچی QHD اولد گوشی هوشمند Zero همچون اسپیکری بزرگ عمل می‌کند. این دستگاه حاشیه‌ای بزرگ دارد که دوربین ۲۰ مگاپیکسلی جلویی را در خود جای‌داده است؛ ولی حسگر اثرانگشت آن کاملا در صفحه جای‌گذاری شده است. این گوشی که از پردازنده اسنپدراگون 845 بهره می‌برد، از شارژر بی‌سیم ۱۸ واتی به‌جای درگاه شارژ معمولی استفاده می‌کند. همچنین، احتمالا از دکمه‌های فیزیکی معمولی نیز ندارد و درعوض، از دکمه‌های لمسی حساس به فشار بهره ببرد که در حاشیه‌ها، بازخورد مبتنی بر حس لامسه از خود نشان می‌دهند.

افزون‌براین، میزو حذف شکاف سیم‌کارت در گوشی Zero را با فناوری سیم‌کارت ازپیش تعبیه‌شده یا eSIM جبران می‌کند. به‌گفته‌ی میزو، عرضه‌ی این گوشی در چین به پیشرفت اپراتورهای محلی در ارائه‌ی فناوری eSIM وابسته است. بنابراین، ممکن است عرضه‌ی آن در ابتدا محدود باشد.



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

به عنوان برخی از اخبار ماه‌های گذشته دقت کنید: «سر رباتی را کنار جاده‌ای (هیچ‌بات) در فیلادلفیا بریدند»؛ «به ربات نگهبان در سیلیکون‌ولی حمله کردند»؛ «افرادی در سن‌فرانسیسکو به ربات نگهبان حمله کردند و سرتاپایش را با سُس تنوری پوشاندند».

سؤالی که پیش می‌آید این است: چرا مردم به ربات‌ها، به‌ویژه ربات‌های انسان‌نما، حمله می‌کنند؟ این پدیده مختص ایالات متحده‌ی آمریکا نیست؛ بلکه در همه‌ی نقاط جهان دیده می‌شود. برای مثال، در یکی از مراکز خرید در اوزاکا‌ی ژاپن، سه پسر با تمام توان به جان ربات انسان‌نما افتاده بودند. در مسکو نیز، مردی با چوب بیس‌بال به رباتی آموزگار به‌نام آلان‌تیم حمله کرد و ربات درحالی‌که روی زمین افتاده بود، تقاضای کمک می‌کرد.

چرا ما این‌ گونه رفتار می‌کنیم؟ آیا مخفیانه از این موضوع می‌ترسیم که ربات‌ها شغل‌هایمان را بگیرند؟ آیا از این می‌ترسیم که جوامع ما را دگرگون کنند؟ از این می‌ترسیم که ربات‌ها در آینده تک‌تک حرکات ما را با توانایی‌های رو‌به‌رشدشان و حس شرورانه‌ای کنترل خواهند کرد؟ شاید همین طور باشد!

توهم شورش به‌نوعی در خودِ کلمه‌ی ربات نهادینه شده است. کارل کاپک، نمایش‌نامه‌نویس اهل چک، این کلمه را برای اولین‌بار به‌منظور توصیف آدم‌های مکانیکی استفاده کرد. پیش از آن و در گذشته، از کلمه‌ی ربات برای اشاره به «سیستم بردگی قراردادی» استفاده می‌کردند. از همان زمان‌های دور، ترس از شورش بردگان در هنگام ادای کلمه‌ی ربات احساس می‌شد. سپس، این ترس به استفاده از خدمتکارهای مکانیکی نیز کشیده شد و اکنون نگرانی‌ها درباره‌ی قیام ربات‌ها در آینده، بیش از هر زمان دیگری احساس می‌شود.

آریستوتل جورجسون، کمدین شبکه‌های اجتماعی می‌گوید ویدئو‌هایی که او از حمله‌ی مردم به ربات‌ها آپلود می‌کند، در میان محبوب‌ترین پُست‌های اینستاگرامی‌اش قرار دارد. به‌گفته‌ی جورجسون، بیشتر بازخوردهای مخاطبان در بخش دیدگاه‌ها، بازتابی از ترس آن‌ها از شورش ربات‌ها است.

ربات کنار جاده

جورجسون می‌گوید برخی افراد در بخش دیدگاه‌ها می‌گویند با کتک‌زدن ربات‌ها موافق هستند:

بعضی‌ها می‌گویند ما باید آن‌ها را کتک بزنیم تا هیچ‌وقت خیال شورش به سرشان نزند. بااین‌حال، گروه دیگری هستند که می‌گویند نباید این کار را بکنیم؛ چون وقتی ربات‌ها این ویدئو‌ها را ببینند، عصبانی می‌شوند.

آگنیشکا ویکوفسکا، دانشمند علوم اعصاب و رفتارهای شناختی و عضو هئیت‌تحریریه‌ی مجله‌ی بین‌المللی رباتیک اجتماعی (International Journal of Social Robotics) معتقد است مخالفت انسان‌ مقابل ربات‌ انگیزه‌ها و شکل‌های مختلفی دارد؛ اما همه‌ی آن‌ها بازتابی از همان روشی هستند که انسان‌ها به یکدیگر صدمه می‌زنند. بدرفتاری با ربات‌ها شاید از همان روان‌شناسی قبیله‌ای نشئت گرفته باشد؛ یعنی همان مفهوم خودی‌ها و غیرخودی‌ها. ویکوفسکا می‌گوید:

شما مأموری دارید؛ رباتی که در شاخه‌ای جداگانه از انسان‌ها قرار گرفته است. بنابراین، ممکن است خیلی راحت درگیر مکانیزم روان‌شناختی طرد شوید؛ چون فکر می‌کنید آن‌ها خودی نیستند. این موضوعی است که باید درباره‌اش بحث کرد: غیرانسانی‌کردن ربات‌ها حتی درحالی‌که آن‌ها انسان نیستند.

ربات نگهبان

آنچه باعث تناقض می‌شود، این است که تمایلمان برای غیرانسانی‌کردن ربات‌ها از غریزه‌ی ما برای قائل‌شدن صفات انسانی به آن‌ها سرچشمه می‌گیرد. نایت‌اسکوپ (Knightscope)، بزرگ‌ترین سازنده‌‌ی ربات‌های نگهبان در ایالات متحده‌ی آمریکا است؛ سازنده‌ی همان ربات‌هایی که در سن‌فرانسیسکو به دو دستگاه از آن‌ها حمله کردند. ویلیام سانتانا لی، مدیراجرایی این شرکت می‌گوید خودش سعی می‌کند با محصولاتش به‌نوعی رفتار نکند که انگار موجودات باشعوری هستند؛ اما مشتریان او نمی‌توانند جلوی خود را بگیرند. وی می‌گوید:

درواقع، بخش بزرگی از مشتریان ما درنهایت روی این ماشین‌ها اسم می‌گذارند. برای مثال، می‌دانم افراد اسم‌هایی مانند هولمز و واتسون، رُزی، استیو، CB2 (نام یکی از شرکت‌های ساخت دکور) و CX3PO (نام یکی از خودروهای شرکت مزدا) را روی این ربات‌ها گذاشته‌اند.

ویکوفسکا می‌گوید این دشمنی با ربات‌ها که از تمایل به نسبت‌‌دادن صفات انسانی نشئت گرفته ممکن است بازتاب‌دهنده‌ی سندرم فرانکشتاین باشد. ما از ربات‌ها می‌ترسیم؛ چون آن‌ها را به‌خوبی درک نمی‌کنیم؛ چون کمی شبیه ما هستند؛ اما کاملا مثل ما نیستند.

فردرید کاپلان، رئیس بخش علوم انسانی دیجیتال در مؤسسه اکوپلی‌تکنیک در لوزان سوئیس، مقاله‌ای با این عنوان نوشته است: «چه کسی از ربات‌های انسان‌نما می‌ترسد؟» در این مقاله، وی می‌گوید مردم کشورهای غربی به‌خود به چشم ماشین‌های بیولوژیکی دانا نگاه می‌کنند و شاید به‌همین‌دلیل، از درک تفاوت بین ایده‌ی انسان‌بودن و ماشین‌ها عاجزند. او در مقاله‌ی خود به موضوع جالبی اشاره کرده است: سیستم عصبی انسان بعد از کشف الکتریسیته به‌خوبی فهمیده شد. دی‌ان‌ای (DNA) لزوما به‌صورت شکل آنالوگ کدهای کامپیوتری تفسیر شده است و قلب انسان اغلب به‌صورت پمپ مکانیکی توصیف می‌شود. کاپلان معتقد است در هر بُعدی از علم ما خودمان را در آینه‌ی ماشین‌هایی که می‌توانیم بسازیم، می‌بینیم.

این نظریه نمی‌تواند دلیل تخریب ماشین‌ها و ربات‌هایی را توضیح دهد که شبیه انسان نیستند. در ایالات متحده‌ی آمریکا، دَه‌ها خراب‌کار به خودروهای خودران در آریزونا سنگ پرتاب کرده‌اند. برای مثال، گزارش‌های رسیده از سن‌فرانسیسکو به این نکته اشاره می‌کند که راننده‌ها از قصد با خودروهای خودران تصادف می‌کنند. شاید این برخوردهای خشن با ربات‌ها ناشی از احساس ترس ما از بیکاری یا انتقام باشد. در مقاله‌ای که سال گذشته اقتصاددانان MIT و دانشگاه بوستون منتشر کردند، به این موضوع اشاره شده که چگونه اضافه‌شدن ربات به محیط‌های اقتصادی فرصت شغلی ۶ کارگر را ازبین می‌برد. کارگر‌ان یقه‌آبی، یعنی کارگرانی که بیشتر به کارهای یدی اشتغال دارند، بیش از دیگران درمعرض بیکاری قرار می‌گیرند. در مارس گذشته، خودرویی خودران در آریزونا با خانمی برخورد کرد که به مرگ او منجر شد. بعد از آن حادثه، افکار عمومی به‌شدت به این فناوری حساس و ستیزه‌جو شد. برای مثال، شخصی ویدئویی را در یوتیوب آپلود کرده بود که با تکان‌دادن اسلحه‌ی خود در هوا، دلیل تنفر خود از ماشین‌ها را همین تصادف اعلام می‌کرد.

تصادف خودران اوبر

بدرفتاری با ربات‌های انسان‌نما ممکن است پرهزینه و نگران‌کننده باشد، بااین‌حال، از دیدگاه ویکوفسکا شاید راه‌حلی برای این موضوع وجود داشته باشد. او با اشاره به یکی از تجربه‌های یکی از همکارانش در زمینه‌ی ربات‌های تعاملی، داستانی تعریف می‌کند. او می‌گوید:

اخیرا در کلاس مهدکودک، ربات به کودکان معرفی شد؛ اما کودکان تمایل عجیبی برای انجام رفتارهای خشن با ربات داشتند. برای مثال، با پا به آن ضربه می‌زدند و اصلا با آن رفتار مهربانانه‌ای نداشتند. این رفتار کودکان با ربات‌ها ادامه داشت تا اینکه یکی از پرستاران مهدکودک نام‌گذاری ربات‌ها را شروع کرد. بعد از آن، ربات‌ها دیگر فقط ربات نبودند؛ بلکه اندی و جو و سالی بودند و رفتار خشن کودکان متوقف شده بود. این موضوع بسیار جالب است. انگار که نام‌گذاری ربات‌ها بلافاصله باعث شده بود آن‌ها کمی به‌جمع خودی‌ها نزدیک‌تر شوند.

ویلیام سانتانا لی نیز تجربه‌ها‌ی مشابهی درباره‌ی رفتارهای ناشایستی که مشتریان با برخی از ربات‌های خود داشته‌اند، با ما درمیان می‌گذارد. او می‌گوید:

بهترین راه برای ما این است که وقتی به مکان جدیدی می‌رویم، قبل از اینکه حتی بسته‌بندی ربات را بازکنیم، مستقیم به تالار شهر می‌رویم و برنامه‌ی غذایادگیری برگزار می‌کنیم؛ یعنی به مردم می‌گوییم بیایید با ربات آشنا شوید و کیک هم بخورید. سپس، مسابقه‌ی نام‌گذاری برگزار می‌کنیم و با افراد درباره‌ی این موضوع صحبت می‌کنیم که ربات‌ها چه کار‌های می‌توانند یا نمی‌توانند انجام دهند. بعد از انجام این کارها، همه چیز کاملا به‌خوبی پیش می‌رود.

اما اگر این کار را انجام ندهید؟

اگر این کار را انجام ندهید، آن‌گاه احساس بی‌حرمتی خواهید کرد.



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

نوا ۳ هواوی با وجود قیمت نسبتا ارزانش درمقایسه‌با سایر میان‌رده‌ها، سخت‌افزاری هم‌سطح با پرچم‌داران را درون کالبدی زیبا دراختیار کاربر قرار می‌دهد.

کمتر از سه سال از معرفی اولین گوشی سری نوا در IFA 2016 می‌گذرد؛ گوشی‌هایی که درمقایسه‌با سری Y شباهت بیشتری به برادران پرچم‌دار سری P خود دارند و به‌خوبی جای گوشی‌های شاخص برند آنر را در سبد محصولات هواوی کامل کرده‌اند. هواوی سال شلوغی را ازنظر تنوع محصولات پشت‌سر گذاشته است: از سری بازطراحی‌شده‌ی Y گرفته تا پرچم‌داران متنوع این شرکت، بازارهای مختلفی را هدف گرفته‌اند. بدین معنی که با وجود شباهت‌های گه‌گاه زیاد میان محصولات این شرکت، تفاوت‌های تعیین‌کننده‌ای نیز در آن‌ها به‌چشم می‌خورد.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

نوسازی روندهای طراحی باتوجه‌به ترندهای بازار درکنار نوآوری، یکی از مؤلفه‌های مهم موفقیت هواوی در بازار است. معرفی نوا ۴با حفره‌‌ای در نمایشگر برای دوربین سلفی، کاهش حاشیه‌ها،‌ استفاده از حسگر زیر نمایشگر، طراحی گرادیانی و خاص پشت برخی گوشی‌های هواوی و دوربین سه‌گانه، تنها تعدادی از ویژگی‌های بارز موجود در محصولات این شرکت است. نوا ۳ آی یا همان پی اسمارت پلاس عضو دیگری از این خانواده است که بخش اقتصادی‌تر بازار را هدف گرفته و از بسیاری از قابلیت‌های برادرش بی‌بهره است.

نوا 3 به ۶ گیگابایت حافظه‌ی رم و تراشه‌ی کرین ۹۷۰ و باتری ۳۷۵۰ میلی‌آمپرساعتی مجهز شده است. دوربین و سخت‌افزار این گوشی شباهت زیادی به آنر ۱۰ دارد؛ با‌این‌حال تفاوت‌هایی در نمایشگر و باتری و دوربین سلفی به‌چشم می‌خورد. آیا این گوشی بهترین عضو خانواده‌ی سری نوا تا‌به‌امروز است؟ نمایشگر و دوربین دربرابر میت ۲۰ حرفی برای گفتن دارد یا با عقب‌گرد بزرگی همراه هستیم؟ طراحی و کیفیت ساخت نوا ۳ در بازار میان‌رده‌ها چه جایگاهی دارد؟ برای پاسخ به این پرسش‌ها با بررسیزومیت از نوا ۳ هواوی همراه باشید.

مشخصات فنی نوا 3 هواوی
عرضه
معرفی 2018, جولای
وضعیت موجود. عرضه شده در اوت 2018
نمایشگر
نوع IPS LCD لمسی خازنی, 16 میلیون رنگ
سایز 6.3 اینچ (~84.2% نسبت نمایشگر به بدنه)
رزولوشن 1080 در 2340 پیکسل, 19.5:9 (~409پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی)
  - EMUI 8.2
بدنه
ابعاد 157 در 73.7 در 7.3 میلی‌متر
وزن 166 گرم
سیم‌کارت دو سیم‌کارته‌ی هیبریدی (نانو-سیم, همزمان یکی فعال)
پلتفرم
سیستم‌عامل اندروید 8.1 (اوریو)
تراشه Hisilicon Kirin 970
پردازنده مرکزی 8 هسته‌ای (چهار هسته‌ی 2.4 گیگاهرتزی Cortex-A73 و چهار هسته‌ی 1.8 گیگاهرتزی Cortex-A53)
پردازنده گرافیکی Mali-G72 MP12
حافظه
درگاه حافظه میکرو اس‌دی, تا 256 گیگابایت (استفاده از شیار دوم سیم‌کارت)
حافظه داخلی 64/128 گیگابایت, 4/6 گیگابایت رم
دوربین
اصلی دوگانه: 16 مگاپیسکل (f/1.8) و 24 مگاپیکسل سیاه و سفید (f/1.8), لرزشگیر الکترونیکی (1080p), فوکوس خودکار با تشخیص فاز, فلش LED
قابلیت‌ها برچسب‌گذاری جغرافیایی, فوکوس لمسی, تشخیص چهره, HDR, پاناروما
ویدیو 2160p@30fps, 1080p@30/60fps
سلفی دوگانه : 24 مگاپیکسل و 2 مگاپیکسل (فاقد فوکوس خودکار, سنسور سنجش عمق)
صدا
جک ۳.۵ میلی‌متری بله
  - لغو کننده‌ی نویز صدا از طریق میکروفون اختصاصی
باتری
باتری باتری غیر قابل تعویض لیتیوم پلیمری با ظرفیت 3750 میلی آمپر ساعت
قابلیت‌ها
حسگرها حسگر اثرانگشت (پشت گوشی), شتاب‌سنج, ژیروسکوپ, سنسور مجاورت, قطب‌نما
  - شارژ سریع باتری (18 واتی) - پخش‌کننده‌ی MP4/H.264 - پخش‌کننده‌ی MP3/eAAC+/WAV/Flac - نمایش‌دهنده‌ی اسناد - ویراستار عکس و فیلم
شبکه
فناوری GSM / CDMA / HSPA / LTE
اتصالات
شبکه بی‌سیم Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, دو بانده, Wi-Fi Direct, هات‌اسپات
بلوتوث 4.2, A2DP, LE, EDR, aptX HD
GPS بله, با A-GPS, GLONASS, BDS
رادیو رادیو اف‌ام
USB 2.0, Type-C 1.0 کانکتور ریورسبل
متفرقه
رنگ‌ها سیاه, آبی, بنفش, طلایی
محدوده قیمت حدود 450 یورو

شایان ذکر است گوشی نوا ۳ را دفتر هواوی در ایران برای بررسی دراختیار زومیت قرار داده است.

طراحی

نوا ۳ از زبان طراحی مشترک میان بسیاری از محصولات سال ۲۰۱۸ هواوی بهره می‌برد و در طراحی آن تاحدزیادی از پرچم‌داران این شرکت الهام گرفته شده است. بریدگی بالای نمایشگر کمی بزرگ‌تر از گوشی‌های سری پی ۲۰ و کمی کوچک‌تر از میت ۲۰ پرو است و میزبان دو دوربین و اسپیکر مکالمه و حسگرهای گوشی است. چینی‌های به‌سرعت خود را با ترند سال، یعنی بریدگی بالای نمایشگر وقف دادند و گوی سبقت را از کره‌‌ای‌ها ربودند. بریدگی (ناچ) در گوشی‌های مجهز به نمایشگر OLED کاملا پنهان‌شدنی است؛ اما این کار در گوشی‌هایی با نمایشگر LCD، مانند نوا ۳، به‌دلیل صفرنبودن روشنایی رنگ مشکی بی‌نقص نیست.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

نمایشگر نوا ۳ درحدود ۸۴.۲ درصد از سطح جلوِ گوشی را پوشانده است و از این منظر، همانند برادران پرچم‌دارش عمل می‌کند. خوشبختانه از حسگر اثرانگشت در این بخش خبری نیست و همین مسئله حاشیه‌ی پایین نمایشگر را نیز کمتر از اعضای سری پی ۲۰ کرده است. چینی‌ها محل مناسبی برای چراغ اعلان درنظر نگرفته‌اند؛ به‌طوری‌که تقریبا دیدن چراغ پنهان‌شده در خروجی صدای اسپیکر مکالمه ممکن نیست. متأسفانه همانند بسیاری از گوشی‌های هواوی، اطلاعاتی درباره‌ی شیشه‌ی 2.5D استفاده‌شده برای جلوِ نوا ۳ دردست نیست.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

۱۶۳ گرم وزن برای تلفن‌همراهی با نمایشگر ۶.۳ اینچی کاملا معقول محسوب می‌شود و این موضوع در استفاده از گوشی نیز به‌خوبی ملموس است. فریم براق دستگاه به‌خوبی با پنل شیشه‌ای پشت آن پیوند خورده‌ است. با وجود انحنای لبه‌های پشت نوا ۳،‌ استفاده از این گوشی بدون محافظ به‌دلیل لغزنده‌بودن آن خطرناک است. نوا ۳ در پنج رنگ وارد بازار شده است: بنفش (با توزیع رنگ گرادیانی)، قرمز، مشکی، طلایی و آبی کم‌رنگ. نسخه‌ی بنفش دراختیار ما با وجود زیبایی فراوان، به‌شدت مستعد جذب اثرانگشت بود.

طراحی؛ تبلور زیبایی پرچم‌داران

کلیدهای تغییر حجم صدا و پاور از فلز ساخته شده‌ و در جای مناسبی قرار گرفته‌اند. خوشبختانه در این کلیدها لق‌زدن به‌چشم نمی‌خورد. بافت مورب روی کلید پاور به‌هیچ‌وجه با لمس کلید حس نمی‌شود و به‌نظر می‌رسد فقط با هدف زیبایی تعبیه شده است. جک‌ ۳.۵ میلی‌متری صدا و درگاه USB نوع C و خروجی صدای اسپیکر در لبه‌ی پایینی فریم قرار گرفته‌اند. هواوی درمجموع از چهار خط آنتن در نوا ۳ استفاده کرده است: دو خط باریک درکنار درگاه USB و دو خط پهن‌تر در بخش بالایی فریم‌ کناری. درگاه سیم‌کارت و کارت حافظه نیز همانند بسیاری از گوشی‌‌ها در لبه‌ی سمت چپ جای گرفته‌ است. این شیار دو جایگاه برای سیم‌کارت دارد که یکی از آن‌ها را می‌توان برای افزایش حافظه‌ی ذخیره‌سازی استفاده کرد.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3
هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3
هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3
هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

طراحی پشت دستگاه ازنظر چینش دوربین و فلش و نوشته‌ها شباهت زیادی به سری پی دارد. بیرون‌زدگی دوربین دوگانه‌ی نوا ۳ کمتر از برادران پرچم‌دارش است. هواوی عموما میان‌رده‌های خود را دربرابر نفوذ آب مقاوم نمی‌کند و این موضوع درباره‌ی نوا ۳ نیز صادق است. محل حسگر اثرانگشت بالاتر از حد ایده‌آل نیست و انگشت اشاره‌ی دست با اندازه‌ی معمولی به‌سختی روی آن می‌نشیند. این حسگر ازنظر سرعت و دقت کاملا رضایت ما را جلب کرد؛ اما نمی‌توان آن را سریع‌ترین حسگر استفاده‌شده در گوشی‌های هواوی نامید. علاوه‌بر گرفتن عکس، پاسخ به تماس، نمایش پنل اعلان‌ها و گردش در بین تصاویر، از این حسگر برای دسترسی به اپلیکیشن‌های قفل‌‌شده و گاو‌صندوق فایل‌‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

نمایشگر

هواوی از نمایشگر ۶.۳ اینچی IPS LCD با رزولوشن ۲۳۴۰ در ۱۰۸۰ در نوا ۳ استفاده کرده که با‌توجه‌به نسبت تصویر ۱۹.۵ به ۹ آن، کمی بیشتر از پی ۲۰ است. تراکم ۴۰۹ پیکسل در هر اینچ برای نمایشگری میان‌رده کاملا پذیرفتنی است و تصاویر و متون در آن به‌اندازه‌ی کافی شارپ است. اگر مصرف کمتر شارژ برایتان اولویت دارد، امکان انتخاب رزولوشن ۱۵۶۰ در ۷۲۰ نیز در تنظیمات نمایشگر دردسترس است. همان‌طورکه می‌دانید پنل ال‌سی‌دی در تولید رنگ مشکی عمیق توانمند نیست؛ از‌این‌رو، اطراف بریدگی بالای نمایشگر به‌خوبی پنهان نمی‌شود و نوار خاکستری تیره با کمی دقت کاملا مشخص است.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

در بحث روشنایی، نوا ۳ هواوی را سربلند نکرد و نمونه‌ی بررسی‌شده‌ی ما به رقم کاملا معمولی ۳۵۰ نیت رسید. همچنین، در آزمایشی که با الگوی کاملا سفید گرفته شد، نوا ۳ روشنایی ۳۵۸ را ثبت کرد. موضوع کم‌بودن روشنایی نمایشگر در گوشی‌‌های هواوی موضوع جدیدی نیست. این سطح از روشنایی در فضاهای داخلی آزارتان نخواهد داد؛ اما مشاهده‌ی محتوا در زیر نور خورشید و محیط‌های پرنور را بسیار دشوار می‌کند. رنگی مشکی در نمایشگر نوا ۳ روشنایی ۲.۷ نیتی تولید می‌کند که رقمی مقبول برای نمایشگر ال‌سی‌دی است. کنتراست Native نمایشگر نزدیک به ۱۳۰ است که تفاوت فاحشی با ارقام به‌دست‌آمده برای آنر ۱۰ ندارد. انتخاب تنظیم خودکار روشنایی بر افزایش آن تأثیر نمی‌گذارد و در کمال تعجب در زیر نور شدید شبیه‌سازی‌شده، روشنایی با کاهشی ۲۵ نیتی درمقایسه‌با حالت دستی به ۳۲۵ نیت رسید.

نمایشگر، همچنان گرفتار روشنایی نه چندان بالا

حداقل روشنایی ۰.۷۵ نیتی نمایشگر میان‌رده‌ی هواوی برخلاف روشنایی حداکثر بهترین رقمی است که برای گوشی هوشمند ثبت کرده‌ایم. قابلیت به‌بلوغ‌رسیده‌ی Eye Comfort هواوی نیز تجربه‌ی بهتری در فضاهای تاریک برای کاربر به‌ارمغان می‌آورد. درمجموع همانند دیگر گوشی‌های جدید هواوی، دو حالت کلی برای تغییر پروفایل رنگ در نوا ۳ وجود دارد:

  • Normal: ارائه‌ی رنگ‌های طبیعی‌تر و بدون بزرگ‌نمایی
  • Vivid: ارائه‌ی رنگ‌های اشباع‌تر و گسترده‌ترکردن فضای رنگی درمقایسه‌با حالت sRGB

هواوی از مدت‌های پیش اسلایدر دوبُعدی ویژه‌ای برای تغییر دمای رنگ‌ها در رابط کاربری خود گنجانده که در سال ۲۰۱۸، امکان انتخاب سه حالت پیش‌فرض نیز به آن اضافه شد.

عملکرد نمایشگر محصولات میان‌رده و اقتصادی
محصول / پارامترهاحداقل روشناییحداکثر روشنایی دستیحداکثر روشنایی خودکارنسبت کنتراست Nativeخطای رنگی میانگین
سفیدمشکیسفیدمشکیسفیدحالت استاندارددقیق‌ترین حالت
نوا ۳ 0.75 2.7 350 2.95 325 130 8.5 4.8 (Normal Mode)
گلکسی A7 2018 3 0 606 0 960 10.1 1.9 (AMOLED Photo)
موتو X4 5 3.92 400 5.5 520 102 5.2 5.2 (Standard Mode)
نوکیا ۶.۱ 1.4 4.4 404 4.1 240 92 6.4 6.4
نوکیا ۷ پلاس 2.1 3.3 336 2.87 241 101 4.6 4.6
ردمی نوت ۵ 0.87 2.95 367 3 372 124.4 4.3 4 (Standard Mode)
ردمی نوت ۵ پلاس 0.83 3.2 377 4.52 405 124 4.7 4.2 (Standard Mode)
آنر ۹ لایت 1.8 3.02 352 3.02 352 116.6 6.9 6.9
هواوی Y7 پرایم ۲۰۱۸ 1.6 2.02 310 2.02 310 153.5 8.5 8.5
نوا 3e 1.42 3.03 325 3.03 325 107 4.8 4.8
اکسپریا XA2 اولترا 4.82 4.75 603 4.75 603 127 5.7 3.8 (Standard Mode)
اکسپریا XA2 3.42 4.26 482 4.26 482 113 6.4 4.1 (Standard Mode)
ردمی نوت 5A 1.2 3.45 391 3.50 400 116 -- --
آنر 7X 2.66 2.04 290 2.09 292 142 -- --
پی اسمارت 2.43 3.94 522 3.95 522 132 5.6 5.6
ذن‌فون مکس پلاس 6.5 3.58 378 3.23 354 105.6 -- --
اکسپریا XA1 اولترا 23.3 3.95 470 3.96 470 118 -- --
گلکسی A8 پلاس ۲۰۱۸ 2.53 0 568 0 795 -- --
گلکسی A8 2018 2.60 0 570 0 763 -- --
آنر ۹ 2.48 3.87 479 3.87 480 124 -- --
میت ۱۰ لایت 2.42 1.92 279 1.92 283 147 -- --
اکسپریا XA1 پلاس 32 3.52 432 3.61 443 122 -- --

آزمایش پوشش فضای رنگی را از حالت Normal آغاز می‌کنیم. نوا ۳ در این حالت، ۹۶.۲ درصد از فضای رنگی sRGB را پوشش می‌دهد. پوشش ۷۲.۸ درصدی فضای رنگی P3 مناسب‌نبودن این حالت برای نمایش رنگ‌های اشباع را نشان می‌دهد. در حالت Vivid، علاوه‌بر پوشش نسبتا کامل فضای sRGB، افزایش پوشش ۸۹ درصدی فضای P3 را شاهد هستیم. گفتنی است پرچم‌داران بازار به پوشش کامل این فضای رنگی نیز دست‌ یافته‌اند. سردبودن رنگ سفید در هر دو حالت رنگی مشاهده می‌شود و این مسئله در حالت Vivid شدید‌تر است.

ازنظر دقت رنگ نیز، نوا ۳ همانند برادرش از برند آنر، یعنی آنر ۱۰ عمل می‌کند. بهترین دقت رنگ مربوط به حالت Normal و در فضای رنگی sRGB به‌دست می‌آید. خطای میانگین ۴.۸ به‌خوبی اختلاف این نمایشگر را با نمایشگر پرچم‌داران نشان می‌دهد. باتوجه‌به گرایش‌ رنگ‌ها به سردی، استفاده از اسلایدر دمای رنگ برای کالیبره‌کردن نمایشگر توصیه می‌شود. درمجموع، نمایشگر نوا ۳ شاید در این بازه‌ی قیمتی بهترین نباشید؛ اما عملکرد آن برای تلفن‌همراه میان‌رده کاملا پذیرفتنی است.

اسپیکر

نوا ۳ از یک اسپیکر تکی استفاده می‌کند و از کمک‌اسپیکر مکالمه برای بازتولید صداها خبری نیست. محل اسپیکر به‌‌گونه‌ای تعبیه شده که در سناریو‌های مختلف، چه در حالت افقی و چه عمودی، امکان پوشانده‌شدن آن به‌وسیله‌ی دست کاربر کم است. حجم صدای خروجی این اسپیکر متوسط ارزیابی می‌شود و از صداهای عمیق موجود در آنر ۱۰ بی‌بهره است. شفافیت صداها چه در بخش صداهای زیر و چه بم مناسب است؛ اما گاهی اوقات، در حداکثر حجم صدا اعوجاج احساس می‌شود. در بررسی‌های ما، کیفیت و حجم صدای خروجی از هدفون‌ها کاملا مناسب بود.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

پشتیبانی از فناوری aptx HD برای هدست‌های بلوتوث و افکت‌های صوتی Histen هواوی قابلیت‌های دیگری هستند که طبق انتظار حضور آن را در نوا ۳ شاهد هستیم. قابلیت Huawei Histen، تنها در حالت اتصال هدفون فعال است و تنظیمات آن به چهار دسته‌ی زیر تقسیم می‌شود:

  • Auto: گوشی به‌صورت خودکار و باتوجه‌به محتوا بهترین تنظیمات صدا را انتخاب می‌کند.
  • 3D Audio: شبیه‌سازی میدان سه‌بُعدی صدا
  • Natural: بازتولید طبیعی صدا
  • Standard: مصرف بهینه‌ی انرژی برای افزایش زمان پخش موسیقی همراه با دسترسی به اکولایزر ۱۰ ردیفه

تفاوت حالت‌های مختلف این قابلیت به‌وسیله‌ی دو نوع هدفون روگوشی و توگوشی به‌خوبی حس می‌شود. حالت سه‌ُبعدی در شبیه‌سازی صدای فراگیر موفق است و حالت طبیعی نیز برای موسیقی‌‌های کلاسیک و آرام‌بخش پیشنهاد می‌شود.

نرم‌افزار و رابط کاربری

رابط کاربری EMUI هواوی با وجود حفظ اصالت چینی خود، به‌مرورزمان مدرن‌تر و زیباتر شده است. دیدگاه‌های ضدونقیض کاربران درباره‌ی این رابط کاربری باعث شده چینی‌ها با وجود اعمال برخی تغییرات در نسخه‌ی هشتم،‌ هنوز به اصول خود پایبند باشند. اپلیکیشن‌‌ها به‌صورت پیش‌فرض در صفحات اصلی رابط کاربری جای‌گذاری شده‌اند و از صفحه‌ی اپلیکیشن‌ها در آن خبری نیست. نسخه ۸.۲ رابط کاربری EMUI برمبنای اندروید ۸.۱ اوریو توسعه داده شده؛ اما در آینده‌ی نه چندان دور، عرضه‌ی اندروید P برای آن را شاهد خواهیم بود. با وجود زیباترشدن EMUI 8 درمقایسه‌با نسل‌های پیشین، هنوز‌هم این رابط کاربری با زیباترین نمونه‌های بازار فاصله دارد.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

نوار اعلان‌های نسخه‌ی هشتم EMUI درمقایسه‌با گذشته زیباتر شده؛ ولی هنوز امکان انتخاب روشنایی خودکار در آن وجود ندارد. درصورتی‌که اعلان جدیدی نداشته باشید، تنها یکی سوایپ برای نمایش کامل آیکون میان‌برهای مرسوم وجود دارد؛ در‌غیر این‌صورت، به دو سوایپ نیاز خواهید داشت. سوایپ به‌سمت پایین در صفحه‌ی اصلی رابط کاربری، صفحه‌ی جست‌وجوی اپلیکیشن‌ها را نمایان خواهد کرد. شاید نمایان‌کردن اعلان‌ها گزینه‌ی بهتری برای این کار می‌بود. برخی از گوشی‌های هواوی، ازجمله نوا ۳، به یکی از اپلیکیشن مخصوص بازی‌ مجهز هستند که علاوه‌بر کنترل اعلان‌ها، عملکرد دستگاه را در طول بازی‌های تنظیم می‌کند.

موتور هوش مصنوعی هواوی موسوم HiAi و واحد NPU با هدف بهینه‌ترکردن رابط کاربری به‌کمک نوا ۳ آمده‌اند. استفاده از هوش مصنوعی در بهینه‌سازی مصرف باتری و بهبود کیفیت تماس‌ها و راه‌اندازی اپلیکیشن‌ها، تنها برخی از کاربردهای هوش مصنوعی در نوا ۳ است. استفاده از واحد پردازش عصبی اختصاصی در پردازنده‌ی Kirin 970، به‌ادعای هواوی باعث سرعت بیشتر راه‌اندازی اپلیکیشن‌ها و ثبات عملکرد گوشی در طولانی‌مدت خواهد شد. انتشار موتور هوش مصنوعی دست توسعه‌دهندگان را برای استفاده از آن اپلیکیشن‌ها باز گذاشته است. دسته‌بندی عکس‌ها و انتخاب بهترین سناریوها برای عکاسی و کنترل مصرف انرژی گوشی ابتدایی‌ترین کاربردهای هوش مصنوعی محسوب می‌شوند.

رابط کاربری نوا ۳

استفاده از ژست‌های حرکتی به‌جای کلیدهای ناوبری مرسوم اندروید رفته‌رفته در‌حال‌فراگیرشدن است؛ اما به‌جز نمونه‌ی استفاده‌شده در گوشی‌‌های وان‌پلاس، نمی‌توان هیچ‌یک را به‌اندازه‌ی کافی بالغ دانست. کشیدن انگشت از بخش میانی لبه‌ی پایینی نمایشگر به‌سمت بالا، نقش کلید هوم را ایفا می‌کند و در‌صورت نگه‌داشتن انگشت پس از این سوایپ، اپلیکیشن‌های اخیر نمایان خواهند شد. سوایپ بخش‌های جانبی لبه‌ی پایینی نمایشگر نیز، دستیار هوشمند گوگل را برای شما فعال خواهد کرد. بخش‌های پایینی دو لبه‌ی سمت راست و چپ نمایشگر نیز نقش کلید بازگشت اندروید را ایفا می‌کنند. سیستم‌های تک‌کلیدی ناوبری و داک ناوبری نیز علاوه‌بر روش مرسوم، دراختیار کاربر قرار دارند.

تشخیص چهره‌ی مبتنی بر مادون‌قرمز سریع و قابل‌اتکا در تاریکی

نوا ۳ علاوه‌بر حسگر اثرانگشت که می‌توان از آن برای پاسخ به تماس، نمایش پنل اعلان‌ها، حرکت در عکس‌های گالری و شاتر دوربین استفاده کرد، برای احراز هویت به سیستم تشخیص هویت مبتنی بر مادون‌قرمز مجهز شده است. استفاده از این راهکار، دقت سیستم تشخیص چهره‌ی نوا ۳ را درمقایسه‌با نسخه‌‌های دوبُعدی مبتنی بر دوربین سلفی و الگوریتم نرم‌افزار افزایش داده است. بااین‌حال، همچنان نمی‌توان آن را با نمونه‌های مجهز به سیستم تشخیص سه‌بعدی چهره مانند میت ۲۰ پرو هم‌تراز دانست. این سیستم تشخیص هویت علاوه‌بر استفاده از مادون‌قرمز به دوربین سلفی برای بازگشایی قفل گوشی نیاز دارد.

منوی تنظیمات نمایشگر نوا ۳

خوشبختانه ادعای هواوی درباره‌ی کارکرد این سیستم در تاریکی، در آزمایش‌های ما تأیید شد و بدون مشکل قفل گوشی بازشد. احراز هویت نوا ۳ طبق انتظار ازنظر زاویه‌ی چهره درمقایسه‌با نمونه‌های مرسومِ استفاده‌شده در گوشی‌هایی، مانند وان‌پلاس محدودتر است. نمایش اعلان‌ها با تشخیص چهره در لاک‌اسکرین یا انتخاب بازگشایی دو یا یک‌مرحله‌ای در تنظیمات این گوشی به‌چشم می‌خورد. خوشبختانه امکان استفاده از Face Unlock برای بازگشایی اپلیکیشن‌های انتخاب‌شده در App lock نیز وجود دارد.

دوربین

نوا ۳ ازنظر ترکیب دوربین پشتی شباهت زیادی به آنر ۱۰ دارد؛ با این تفاوت که هواوی از دوربین ۲ مگاپیکسلی برای سنجش عمق تصویر و درنتیجه ایجاد افکت بوکه در تصاویر پرتره سلفی استفاده کرده است. حسگر رنگی ۱۲ مگاپیکسلی نوا ۳ را حسگر مونوکروم ۲۴ مگاپیکسلی همراهی می‌کند. هر دوِ این حسگرها به لنزهای واید ۲۷ میلی‌متری با گشودگی f/1.8 مجهز شده‌اند. حسگرهای مونوکروم در گوشی‌های هواوی عموما برای افزایش جزئیات و گستره‌ی دینامیکی به‌کار گرفته می‌شوند. طبق انتظار، از لرزشگیر اپتیکال تصویر و لنز تله‌فوتو در نوا ۳ خبری نیست و استفاده از آن‌ها تاکنون، تنها به محصولات بالارده‌ی این شرکت محدود شده است.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

رابط کاربری دوربین شباهت زیادی به دیگر گوشی‌های هواوی دارد. در بالای کلید شاتر و آیکون تغییر دوربین و پیش‌نمایش عکسِ گرفته‌شده، نواری برای تعیین حالت‌های عکاسی را شاهد هستیم. با استفاده از قابلیت Apperture، کاربر می‌تواند حین عکاسی یا پس از ثبت تصویر، دیافراگم را به‌صورت نرم‌افزاری بین بازه‌ی f/0.95 تا f/16 تغییر دهد. تفاوت اصلی این حالت با پرتره در تمرکز آن روی تغییر دیافراگم است؛ درحالی‌که حالت پرتره بیشتر به‌منظور زیباسازی و نوردهی‌ها برای ثبت تصاویر بوکه تدارک دیده است. علاوه‌بر حالت‌های مرسوم Photo و Video، گزینه‌ای با نام More در رابط کاربری دوربین به‌چشم می‌خورد که برخی از آن‌ها بدین‌شرح است:

  • AR Lens: افزودن اشکال مجازی به تصویر
  • Pro: تغییر ایزو، اکسپورژ، سرعت شاتر و فوکوس
  • Night: برای ثبت تصاویر با اکسپوژر و کنتراست بهتر در شب
  • Panorama: عکاسی پانوراما با رزولوشن طولی ۳۲۰۰ پیکسل
  • Monochrome: استفاده از حسگر مونوکروم برای ثبت تصاویر سیاه‌وسفید
  • Light painting: ثبت نور و حرکات آن با باز نگه‌داشتن شاتر
  • HDR: استفاده از حداکثر توان برای ثبت تصاویر HDR

قابلیت AI Camera در نوا ۳ کمی تهاجمی‌تر از پرچم‌داران هواوی است؛ یعنی پردازش تصویر آن گاهی رنگ‌ها را بیش‌ازحد اشباع و کنتراست‌ها را اغراق‌شده می‌کند. البته، این موضوع ممکن است برای علاقه‌مندان به عکس‌های اغراق‌شده و هرچه چشم‌نوازتر نشان‌دادن آن‌ها چندان هم آزاردهنده نباشد. این قابلیت به‌لطف تراشه‌ی کرین ۹۷۰، می‌تواند ۵۰۰ سناریوی عکاسی را در ۲۲ شاخه‌ی اصلی شناسایی کند. شایان ذکر است این قابلیت به‌صورت پیش‌فرض فعال است.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

عکس‌های گرفته‌شده در روز را ازنظر گستره‌ی دینامیکی در حد متوسطی می‌دانیم. ثبت جزئیات در سایه‌ها و نقاط تاریک صحنه پذیرفتنی است؛ اما در این بازه‌ی قیمتی، بهترین محسوب نمی‌شود. باتوجه‌به اینکه حسگر مونوکروم نیز در ثبت تصاویر ۱۶ مگاپیکسلی دوربین دخیل هستند، جزئیات عکس‌ها در طول روز مناسب است. رنگ‌‌‌های ثبت‌شده در حالت AI جذاب و زنده هستند؛ اما رنگ‌های تصاویر درصورت خاموش‌بودن آن نیز مناسب و نزدیک به واقعیت است. از شارپ‌بودن تصاویر نیز می‌توان به‌عنوان نکته‌ی مثبت دیگر این دوربین یاد کرد.

نمونه‌عکس با و بدون کمک هوش مصنوعی

Nova 3 Camera AI on

AI on

Nova 3 Camera AI off

AI off


نمونه‌عکس رنگی و سیاه‌وسفید با نوا ۳

Nova 3 Camera Color

نمونه‌عکس رنگی

Nova 3 Camera Mono

نمونه‌عکس سیاه‌وسفید


اگر به عکس‌های سیاه‌وسفید علاقه‌مند باشید، نوا ۳ قطعا شما را راضی خواهد کرد. جزئیات عکس‌های ثبت‌شده با این حسگر درخورتوجه و تصاویر ازنظر کنتراست‌ها طبیعی‌تر از اعمال افکت‌های مرسوم است. عکس‌های گرفته‌شده در شب درمقایسه‌با میان‌رده‌های سال ۲۰۱۷ هواوی بهبود پیدا کرده‌اند؛ اما نوا ۳ بهترین میان‌رده‌ی سال ۲۰۱۸ ازلحاظ عکاسی در محیط‌‌های کم‌نور نیست. عکس‌های گرفته‌شده در شب شارپ هستند؛ با‌این‌حال ازدست‌رفتن جزئیات کاملا مشهود است. برای نمایش حداکثر قابلیت عکاسی در شبِ این گوشی، نمونه‌عکس‌‌های آورده‌شده در بررسی همگی در حالت Night گرفته شده‌اند. نکته‌‌ای که در عکاسی محیط‌های تاریک در نوا ۳ پسندیدیم، حفظ طراوت رنگ‌‌ها در شب بود.

دوربین سلفی ۲۴ مگاپیکسلی نوا ۳ با لنز واید ۲۶ میلی‌متری درصورت قرارگرفتن چهره‌ی فرد در منطقه‌ی فوکوس، عکس‌های باجزئیاتی ثبت می‌کند. رنگ‌ پوست در عکس‌ها طبیعی است و انطباق مناسبی با واقعیت دارد؛ با‌این‌حال فرانوردهی (Overexposure) گاهی اوقات آزاردهنده می‌شود. امکان عکاسی پرتره با دوربین‌های اصلی و سلفی وجود دارد. خوشبختانه الگوریتم تفکیک مرز سوژه و پس‌زمینه در نوا ۳ توانمند است و در بین بهترین‌های بازار میان‌رده‌ها قرار می‌گیرد.

رابط کاربری دوربین نوا ۳

AR lens ترکیبی از AR Emoji و Animoji است. نوا ۳ به‌کمک حسگر مادون‌قرمز حرکت‌های چهره را ردیابی می‌کند؛ اما دقت آن فاصله‌ی زیادی با نمونه‌ی کوپرتینویی‌ها دارد. در این بخش دوربین، ۶ چهره‌ی کارتونی و چندین و چند افکت واقعیت افزوده دردسترس هستند. حرکت چشم‌ها و لب‌ها و ابروها با دقتی تقریبا مشابه نمونه‌های دیگر اندرویدی، پراشتباه دنبال می‌شود. باوجوداین، اگر سخت‌گیر نباشید و انتظار عملکردی مشابه با نمونه‌های برتر این بخش را نداشته باشید، تصاویر و ویدئوهای ثبت‌شده با AR Lens سرگرم‌کننده و جذاب خواهد بود.

بازده و عملکرد

نوا ۳ از سخت‌افزار توانمندی بهره می‌برد. میان‌رده‌ی چینی‌ها برای انجام پردازش‌‌های مختلف به کرین ۹۷۰ متکی است؛ تراشه‌ی بالارده‌ای که توان پردازشی پرچم‌داران سال گذشته‌ی هواوی، ازجمله میت ۱۰ و پی ۲۰ را تأمین می‌کند. هواوی مدعی است Kirin 970 درمقایسه‌با Kirin 960 تا ۲۰ درصد بهبود در بهره‌وری انرژی را به‌ارمغان می‌آورد و نخستین پردازنده‌ی این شرکت با واحد پردازش عصبی اختصاصی (NPU) به‌شمار می‌آید.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

پیش‌تر بارها در بررسی محصولات مختلف هواوی درباره‌ی مشخصات فنی پردازنده‌ی کرین ۹۷۰ به‌تفصیل صحبت کرده‌ایم؛ بنابراین، در بررسی نوا ۳ صرفا به ارائه‌ی مشخصات فنی این پردازنده در قالب جدول زیر بسنده می‌کنیم:

مشخصات فنی پردازنده‌های بالارده‌ی هواوی
پارامترها / پردازندهکرین ۹۸۰کرین ۹۷۰کرین ۹۶۰
CPU ۲ هسته‌ی A76 با فرکانس ۲.۶۰ گیگاهرتز
۲ هسته‌ی A76 با فرکانس ۱.۹۲ گیگاهرتز
۴ هسته‌ی A55 با فرکانس ۱.۸۰ گیگاهرتز
۴ هسته‌ی A73 با فرکانس ۲.۳۶ گیگاهرتز
۴ هسته‌ی A53 با فرکانس ۱.۸۴ گیگاهرتز
۴ هسته‌ی A73 با فرکانس ۲.۳۶ گیگاهرتز
۴ هسته‌ی A53 با فرکانس ۱.۸۴ گیگاهرتز
حافظه‌ی کش L2 هسته‌های A76 هرکدام ۵۱۲ کیلوبایت
هسته‌های A55 هرکدام ۱۲۸ کیلوبایت
۲ مگابایت مشترک ۲ مگابایت مشترک
حافظه‌ی کش L3 ۴ مگابایت مشترک در قالب DSU -- --
GPU آرم Mali-G76MP10
با فرکانس ۷۲۰ مگاهرتز
آرم Mali-G72MP12
با فرکانس ۷۴۶ مگاهرتز
آرم Mali-G71MP8
با فرکانس ۱۰۳۷ مگاهرتز
حافظه‌ی رم ۴ کانال ۱۶ بیتی LPDDR4X با فرکانس ۲۱۳۳ مگاهرتز
پهنای باند ۳۴.۱ گیگابایت‌برثانیه
۴ کانال ۱۶ بیتی LPDDR4X با فرکانس ۱۸۳۳ مگاهرتز
پهنای باند ۲۹.۹ گیگابایت‌برثانیه
۴ کانال ۱۶ بیتی LPDDR4 با فرکانس ۱۸۶۶ مگاهرتز
پهنای باند ۲۹.۹ گیگابایت‌برثانیه
رابط حافظه‌ی ذخیره‌سازی UFS 2.1 UFS 2.1 UFS 2.1
پردازنده‌ی سیگنال تصویر ISP‌ دوگانه‌ی جدید با ۴۶ درصد سرعت بیشتر
پایپ‌لاین ۱۰ بیتی
ISP دوگانه‌ی ۱۴ بیتی ISP دوگانه‌ی ۱۴ بیتی
ان‌کُد / دی‌کُد ان‌کُد 2160p با نرخ ۶۰ فریم‌برثانیه
دی‌کُد 2160p با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه
ان‌کُد 2160p با نرخ ۶۰ فریم‌برثانیه
دی‌کُد 2160p با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه
دی‌کُد و ان‌کُد 1080p H.264
دی‌کُد 2160p با نرخ ۳۰ فریم‌برثانیه HEVC
مودم LTE Cat.21/18
دانلود ۱۴۰۰ مگابیت‌برثانیه
آپلود ۲۰۰ مگابیت‌برثانیه
LTE Cat.18/13
دانلود ۱۲۰۰ مگابیت‌برثانیه
آپلود ۱۵۰ مگابیت‌برثانیه
LTE Cat.12/13
دانلود ۶۰۰ مگابیت‌برثانیه
آپلود ۱۵۰ مگابیت‌برثانیه
هاب حسگر i8 i7 i6
NPU دوگانه با بهبود دو برابری بله --
فرآیند ساخت ۷ نانومتری TSMC ۱۰ نانومتری TSMC ۱۶ نانومتری TSMC
عملکردی فراتر از بازار میان‌رده‌ها

اگرچه عرضه‌ی کرین ۹۷۰ به دو سال پیش بازمی‌گردد، استفاده از چنین پردازنده‌ی بالارده‌ای در دستگاه میان‌رده‌ی Nova 3 نکته‌ای مثبت به‌حساب می‌آید و تجربه‌ای لذت‌بخش و عاری از هرگونه کُندی برای کاربر به‌ارمغان می‌آورد. نوا ۳ درکنار پردازنده‌ی یادشده، از ۴ یا ۶ گیگابایت رم درکنار ۱۲۸ گیگابایت حافظه‌ی ذخیره‌سازی با قابلیت ارتقای حافظه‌ ازطریق درگاه کارت حافظه‌ی microSD تا سقف ۲۵۶ گیگابایت بهره می‌برد. توجه داشته باشید که در زومیت، ما نسخه‌ی ۴ گیگابایتی گوشی را برای بررسی دراختیار داشتیم.

عملکرد حافظه‌ی ذخیره‌سازی ابزارهای موبایل میان‌رده و پایین‌رده
مدل‌ها / عملکرد نرخ خواندن ترتیبی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ نوشتن ترتیبی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ خواندن تصادفی
(مگابایت‌برثانیه)
نرخ نوشتن تصادفی
(مگابایت‌برثانیه)
نوا ۳ ۸۷۹.۸۳ ۱۷۶.۵۳ ۱۵۰.۵۳ ۱۵۷.۷۶
گلکسی A7 2018 ۲۹۴.۷۱ ۱۰۲.۸۲ ۷۲.۷۸ ۱۵.۲۵
موتو ایکس ۴ ۲۶۹.۱ ۲۰۲.۳۸ ۶۵.۳۹ ۸۰.۴۳
نوکیا ۶.۱ ۲۷۷.۰۴ ۱۱۶.۳۹ ۴۱.۸۴ ۱۵.۰۲
نوکیا ۷ پلاس ۲۷۶.۱۸ ۲۰۲.۵۵ ۵۵.۵۴ ۱۷.۶۴
ردمی ۵ پلاس ۲۸۰.۵۲ ۲۱۱.۴۱ ۶۰.۰۷ ۱۷.۷۹
ردمی نوت ۵ ۲۵۲.۴۱‍‍ ۱۲۶.۲ ۴۷.۰۱ ۱۳.۷۹
آنر ۹ لایت ۲۶۷.۵۴ ۱۳۰.۷۱ ۶۷.۹۵ ۶۵.۰۷
وای ۷ پرایم ۲۰۱۸ ۲۶۱.۲۳ ۱۱۹.۵۲ ۳۶.۴۵ ۸.۵۱
نوا 3e ۲۹۶.۲۱ ۲۰۱.۶۶ ۴۳.۸ ۷۲.۶۱
اکسپریا ایکس ای ۲ اولترا ۲۸۷.۵۵ ۱۴۱.۲۴ ۷۶.۲۹ ۱۰.۱۵
اکسپریا ایکس ای ۲ ۲۶۷.۹۳ ۱۲۷.۸۵ ۴۳.۷۶ ۱۳.۱۷
شیائومی ردمی نوت 5A ۲۶۳.۶۲ ۷۹.۸۹ ۵۷.۱۴ ۹.۶۹
آنر ۷ ایکس ۲۹۵.۸۶ ۱۹۲.۳۸ ۵۷.۸۲ ۲۵.۴۸
پی اسمارت ۲۶۶.۸ ۱۳۲.۰۲ ۷۱.۹۶ ۲۰.۵۴
ذن‌فون مکس پلاس ۲۶۹.۶۸ ۷۲.۱۹ ۳۶.۸۲ ۱۰.۵
اکسپریا ایکس‌ ای وان اولترا ۲۶۲.۸۴ ۸۵.۳۹ ۴۲.۳۷ ۱۲.۱۹
گلکسی ای ۸ پلاس ۲۹۲.۲۱ ۹۹.۱۳ ۷۱.۳۵ ۹.۳۱
گلکسی ای ۸ ۲۹۹.۲۶ ۸۶.۶ ۷۸.۲۸ ۱۰.۱۳
آنر ۹ ۲۸۱.۷۲ ۹۷.۷۱ ۲۸.۳۸ ۱۳.۸۵
* تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

نوا ۳ به‌لطف پردازنده‌ی توانمندش، رقیبی سرسخت برای بسیاری از گوشی‌های میان‌رده‌ی موجود در بازار است. برای داشتن دیدی مناسب از عملکرد خام نوا ۳، نرم‌افزارهای بنچمارک متداول زومیت برای دستگاه‌های میان‌رده را روی این گوشی هوشمند اجرا می‌کنیم:

جدول بنچمارک‌ ابزارهای موبایل میان‌رده و پایین‌رده
محصول / بنچمارکAnTutu 7/63DMark

PCMark
Work 2.0

GeekBench 4GFXBench
IceStorm
Unlimited
Sling Shot Extreme - OpenGLOverall / Web Browsing Single / MultiAztec Ruins Vulkan - Normal Tier / OffscreenManhattan 3.1 / OffScreen Car Chase / OffScreenT-Rex / OffScreen
نوا ۳ 198382 30924 2797 7375
7829
1882
6420
15FPS
21FPS
31FPS
32FPS
19FPS
21FPS
60FPS
123FPS
گلکسی A7 2018 121361
--
15146 738 5443
5341
1514
4137
4.5FPS
4.9FPS
9.4FPS
10FPS
5.7FPS
6.3FPS
29FPS
32FPS
موتو ایکس ۴ 89388
70019
16778 826 5059
5438
833
4108
5.5FPS
5.1FPS
10FPS
9.6FPS
5.8FPS
5.3FPS
31FPS
29FPS
نوکیا ۶.۱ 84244
71378
16068 -- 4855
4923
881
4230
-- 10FPS
9.6FPS
5.9FPS
5.5FPS
30FPS
30FPS
نوکیا ۷ پلاس 134824
115713
26142 -- 6103
5602
1650
5826
-- 14FPS
15FPS
8.5FPS
9FPS
47FPS
50FPS
ردمی ۵ پلاس 76546
60087
13641 -- 4899
5140
870
3871
-- 6.2FPS
6.4FPS
3.4FPS
3.5FPS
17FPS
23FPS
ردمی نوت ۵ 114453
91859
19769 -- 5602
5300
1340
4940
-- 9.7FPS
10FPS
6.0FPS
6.3FPS
34FPS
35FPS
آنر ۹ لایت 89062
50412
8115 -- 5053
5893
933
3709
-- 5.4FPS
5.4FPS
3.2FPS
3.2FPS
19FPS
19FPS
هواوی وای ۷ پرایم ۲۰۱۸  59789
45815
5846 -- 3970
4488
671
2801
-- 10FPS
4.6FPS
5.3FPS
2.5FPS
26FPS
16FPS
هواوی نوا 3e 88130
70179
11916 -- 4907
5165
927
3692
-- 5.3FPS
5.1FPS
3.1FPS
3.2FPS
19FPS
19FPS
اکسپریا XA2 اولترا 88876
70079
16967 -- 5167
5387
851
4186
-- 10.0FPS
9.7FPS
6.0FPS
5.5FPS
31FPS
29FPS
اکسپریا XA2 89365
70818
16493 -- 4936
5276
855
4145
-- 10.0FPS
9.7FPS
5.9FPS
5.5FPS
31FPS
29FPS
ردمی نوت 5A 43257
34817
6295 -- 3346
4133
679
1891
-- Not Supported Not Supported 14FPS
7.7FPS
آنر 7X 71308
52233
11131 -- 4888
5073
904
3371
-- 4.3FPS
4.3FPS
2.7FPS
2.6FPS
16FPS
16FPS
هواوی پی اسمارت 87747
66293
12484 -- 4910
5034
939
3684
-- 5.4FPS
5.4FPS
3.2FPS
3.2FPS
19FPS
19FPS
میت ۱۰ لایت --
61997
10062 -- 4930
5243
870
3267
-- 4.8FPS
4.8FPS
2.9FPS
2.9FPS
17FPS
17FPS
گلکسی A8 پلاس --
76982
14091 -- 4859
4808
1500
4213
-- 9.6FPS
9.9FPS
5.8FPS
6.0FPS
31FPS
33FPS
گلکسی A8 --
76543
14261 -- 4972
5055
1501
4175
-- 9.5FPS
9.9FPS
5.8FPS
6.0FPS
31FPS
33FPS
* تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

پردازنده‌ی توانمند نوا ۳، نتایج درخورتوجهی برای این گوشی هوشمند رقم می‌زند و آن را از تمام گوشی‌های میان‌رده‌ی دیگر، با اختلافی بسیار پیش می‌اندازد. عملکرد مطلوب نوا ۳ در عمل نیز مشهود است و به‌سختی می‌توان در کارکرد میان‌رده‌ی چینی‌ها، کُندی یا لگی را مشاهده کرد. دستگاه میان‌رده‌ی هواوی در زمینه‌ی چندوظیفگی نیز با رم ۴ گیگابایتی‌اش کارکرد بسیار خوبی دارد؛ به‌طوری‌که در طول بررسی، حین فراخوانی اپلیکیشن‌های پس‌زمینه به‌ندرت بارگذاری مجدد آن‌ها را شاهد بودیم. می‌توان پیش‌بینی کرد نسخه‌ی ۶ گیگابایتی Nova 3 نتایج بسیار بهتری نیز در این زمینه ارائه دهد.

باتری

وظیفه‌ی تأمین انرژی موردنیاز نوا ۳ را باتری ۳۷۵۰ میلی‌آمپرساعتی لیتیوم‌‌پلیمر برعهده دارد. بدین‌ترتیب باتوجه‌به رزولوشن فول اچ‌دی نمایشگر و بهینگی پردازنده‌ی ۱۰ نانومتری کرین ۹۷۰، می‌توان روی کاغذ شارژدهی مناسبی از میان‌رده‌ی چینی‌ها انتظار داشت. درحقیقت، هواوی پا را فراتر می‌گذارد و افت شارژدهی را در دنیای نوا 3، داستانی نخ‌نما می‌داند. در این بخش، ادعای شرکت سازنده درباره‌ی عمر باتری نوا 3 را زیر ذره‌بین قرار می‌دهیم.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

شارژر سریع ۱۸ واتی؛ التیام‌بخش شارژدهی متوسط نوا ۳

در آزمایش ویدئویی زومیت که پخش مداوم فیلم HD حین غیرفعال‌بودن اتصالات بی‌سیم و تنظیم روشنایی نمایشگر روی ۲۰۰ نیت را شامل می‌شود، نوا ۳ حدود ۱۱ ساعت و ۴۰ دقیقه فیلم پخش می‌کند که در دنیای گوشی‌های هوشمند میان‌رده، نتیجه‌ای متوسط به‌حساب می‌آید. حال، نوبت به آزمون‌های نرم‌افزاری گیک‌بنچ و پی‌سی‌ مارک و GFXBench می‌رسد تا نوا ۳ را محک بزنیم. نتیجه‌ی اجرای این آزمون‌ها را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

محصول / تستنمایشگرباتریویدیوGFXBench
Manhattan 3.1
PCMark
Work 2.0
GeekBench
ابعاد و رزولوشنمیلی‌آمپرساعتساعتBattery LifeTime
(min)
LongTerm Performance
(Frame)
ساعتامتیاز
مدت‌زمان
نوا ۳ ۶.۳ اینچ
۲۳۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۷۵۰ ۱۱:۴۰ Failed Failed ۹:۲۱ ۲۵۵۶
۴:۴۶
گلکسی ای ۷ ۲۰۱۸ ۶.۰ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۰۰ ۱۴:۱۷ ۳۴۹.۱ ۲۴۰.۹ ۷:۵۳ ۳۷۷۳
۵:۲۷
موتورولا موتو ایکس ۴ ۵.۲ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۱:۰۷ ۳۱۳.۶ ۶۳۹.۶ ۱۰:۵۳ ۳۸۵۱
۸:۱۱
نوکیا ۶.۱ ۵.۵ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۰:۱۸ ۳۲۰.۷ ۶۲۶.۸ ۷:۴۴ ۳۰۰۵
۶:۴۰
نوکیا ۷ پلاس ۶.۰ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۸۰۰ ۱۲:۳۵ ۳۳۸.۸ ۸۴۸.۶ ۱۱:۱۹ ۳۹۵۳
۷:۰۸
ردمی ۵ پلاس ۵.۹۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۳:۳۲ ۶۵۳.۱ ۳۸۱.۰ ۱۲:۳۸ ۵۲۵۱
۱۲:۰۰
ردمی نوت ۵ ۵.۹۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۰۰۰ ۱۵:۲۸ ۵۵۵.۱ ۶۰۱.۰ ۱۳:۵۹ ۶۰۵۳
۱۱:۰۶
آنر ۹ لایت ۵.۶۵ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۸:۲۰ ۲۶۴.۰ ۳۱۷.۵ ۶:۱۲ ۳۲۷۴
۶:۳۹
هواوی Y7 پرایم ۲۰۱۸ ۵.۹۹ اینچ
۱۴۴۰ × ۷۲۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۷:۰۸ ۲۹۳.۷ ۶۴۶.۶ ۵:۴۸ ۲۳۹۹
۷:۲۲
هواوی نوا 3e ۵.۸۴ اینچ
۲۲۸۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۹:۲۰ ۲۸۳.۶ ۳۳۰.۴ ۵:۲۳ ۳۲۵۰
۶:۱۴
سونی اکسپریا XA2 اولترا ۶.۰ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۵۸۰ ۱۲:۳۰ ۳۶۲.۰ ۶۴۵.۲ ۸:۲۰ ۴۶۹۰
۱۰:۴۳
سونی اکسپریا XA2 ۵.۲ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۰۰ ۱۱:۰۶ ۳۵۸.۳ ۶۴۷.۹ ۸:۱۹ ۴۷۰۱
۹:۰۵
شیائومی ردمی نوت 5A ۵.۵ اینچ
۱۲۸۰ × ۷۲۰ پیکسل
۳۰۸۰ ۷:۱۰ Not Supported Not Supported ۷:۳۲ --
آنر 7X ۵.۹۳ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۴۰ ۹:۰۷ ۲۸۸.۲ ۲۲۶.۱ ۶:۵۸ --
هواوی پی اسمارت ۵.۶۵ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۹:۱۰ ۳۳۶.۸ ۳۱۴.۲ ۵:۲۰ --
ایسوس ذن‌فون مکس پلاس ۵.۷ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۴۱۳۰ ۱۱:۱۴ ۳۵۳.۹ ۲۷۱.۰ ۹:۰۰ --
سونی اکسپریا XA1‌ اولترا ۶.۰ اینچ
۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۲۷۰۰ ۱۱:۰۷ ۳۴۹.۳ ۴۰۹.۰ Failed --
هواوی میت ۱۰ لایت ۵.۹ اینچ
۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۳۴۰ ۹:۰۵ ۳۰۶.۸ ۲۵۲.۰ ۵:۳۸ . --
سامسونگ گلکسی A8 پلاس ۶.۰ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۵۰۰ ۱۶:۳۵ ۵۱۴.۶ ۲۵۴.۰ ۹:۵۲ --
سامسونگ گلکسی A8 ۵.۶ اینچ
۲۲۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل
۳۰۰۰ ۱۴:۱۰ ۳۸۶.۵ ۲۴۵.۲ ۷:۳۲ --
*تمامی بنچمارک‌های ذکرشده در این جدول را زومیت اجرا کرده است.

نوا ۳ در بنچمارک PCMark Work 2 که شارژدهی دستگاه را با شبیه‌سازی کاربری‌های روزمره مانند وب‌گردی و پخش فیلم و ویرایش اسناد ارزیابی می‌کند، در سطحی بالاتر از گلکسی A7 2018 سامسونگ قرار می‌گیرد؛ اما باتوجه‌به توان پردازشی بیشتر درمقایسه‌با میان‌رده‌ی کره‌ای‌ها، در آزمون باتری گیک‌بنچ مدت‌زمان کمتری دوام می‌آورد. متأسفانه نوا ۳ حین اجرای آزمایش باتری GFXBench، به‌شدت داغ می‌شود و اجرای آزمون را قطع می‌کند. درهرصورت، میان‌رده‌ی هواوی در کاربری‌های عادی حتی بیش از یک روز شما را همراهی می‌کند. درضمن، شارژر سریع ۱۸ واتی (۹ ولت و ۲ آمپر) دستگاه، در مدت ۲ ساعت باتری را کامل شارژ می‌کند که برای گوشی هوشمند میان‌رده، نتیجه‌ی معقولی به‌نظر می‌آید.

جمع‌بندی

از سال ۲۰۱۸، هواوی استفاده از سخت‌افزار پرچم‌دارانش در میان‌رده‌ها را آغاز کرد؛ کاری که از نوا ۳ قوی‌ترین میان‌رده‌‌ی بازار از نظر عملکرد و پردازنده ساخته است. نمایشگر این گوشی پای خود را فراتر از دیگر میان‌رده‌های هواوی نمی‌گذارد و روشنایی آن همچنان کمتر از بهترین‌های این رده است. نوا ۳ گوشی خوش‌ساخت و زیبایی محسوب می‌شود؛ ولی ظاهر آن دیگر گوشی‌های برند هواوی و آنر را تداعی می‌‌کند. نوا ۳ در القای حس محصولی پرمیوم موفق است و طراحی یکی از قوت‌های آن محسوب می‌شود.

هواوی نوا 3 / Huawei Nova 3

نوا ۳ بهترین دوربین در بین گوشی‌های هم‌قیمت خود را ندارد؛ اما عملکرد موفق آن در ارائه‌ی عکس‌های شارپ و باجزئیات آن را در بین بهترین‌ها قرار می‌دهد. باتری نوا ۳ با وجود ظرفیت باتری نسبتا زیاد ۳۷۵۰ میلی‌آمپرساعتی، عملکرد متوسطی ازنظر شارژدهی دارد؛ اما ملاقات با شارژ ۱۸ واتی در گوشی میان‌رده‌ای همچون آن خوشنودمان کرد. در پایان، باید اشاره کرد خرید نوا ۳ به کسانی پیشنهاد می‌شود که سخت‌افزار و عملکرد در کنار زیبایی را اولویت خرید خود قرار داده‌اند،‌ پیشنهاد می‌شود. نمایشگر و شارژدهی و رابط کاربری این گوشی رقبای توانمندی دارد که نوا ۳ را به رقابت دعوت می‌کنند و شکست می‌دهند.

نکات مثبت

  • سخت‌افزار قدرتمند و عملکردی عالی
  • ثبت عکس‌هایی با جزئیات زیاد در طول روز
  • طراحی زیبا و کیفیت ساخت بالا

نکات منفی

  • روشنایی نسبتا پایین نمایشگر
  • محل نامناسب حسگر اثرانگشت
  • شارژدهی متوسط در بازار میان‌رده‌ها


تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

بسیاری از اوقات، کاربران از مراجعه به وب‌سایت پشیمان می‌شوند؛ زیرا کارکردن با آن را خسته‌کننده یا دشوار می‌دانند. دلایل مختلفی برای این مشکل وجود دارد. به‌عنوان‌ مثال، ممکن است و‌ب‌سایت از فناوری Web GL استفاده کند که مرورگر کاربر از آن پشتیبانی نمی‌کند. گاهی اوقات متن به‌حدی کوچک نوشته شده که نمی‌توانیم آن را بخوانیم. گاهی هم تجربه‌ی تلفن‌همراه وب‌سایت روی گوشی بارگذاری نمی‌شود. همه‌ی این‌ها مثال‌هایی از وب‌سایت‌های دسترس‌ناپذیر را نشان می‌دهند.

واقعیت این است که نمی‌توانیم هر تجربه‌ی دلسردکننده‌ای را به‌عنوان دسترس‌ناپذیری تعبیر کنیم؛ اما بین UX بد و محصول دورازدسترس، هم‌پوشانی وجود دارد. حالا به این موضوع فکر کنید اگر یکی از تجربه‌های کاربری برای عموم مردم ناخوشایند باشد. این تجربه برای افرادی مبتلا به ناتوانی‌های خاص مسلما بدتر است.

طراحی دسترس‌پذیر به این موضوع اشاره می‌کند که مردم چگونه می‌توانند از وب‌سایت شما استفاده کنند. قابلیت دسترسی یا دسترس‌پذیری (Accessibility) به‌طور خاص روی افراد معلول تمرکز می‌کند؛ یعنی افرادی که در بینایی یا شنوایی یا توانایی حرکتی با اختلالاتی مواجه‌اند. یکی از وظایف مهم‌ طراحان وب‌سایت، این است که وب‌سایت‌های جامعی طراحی کنند که درک و حرکت آن برای همه‌ی افراد راحت باشد.

Accessibility in UX

چرا باید برای دسترس‌پذیری اهمیت ویژه‌ای قائل شویم؟

می‌توانید به‌سادگی دسترس‌پذیری را یکی از ویژگی‌های مثبت، ولی نه ضروری طراحی محصول بدانید. بااین‌حال، واقعیت این است که ارائه‌ی UX عالی هم مستلزم کاربردپذیری است و هم دسترس‌پذیری. اگر در زمان طراحی وب‌سایت اصول دسترس‌پذیری را رعایت کنید، UX وب‌سایت را نه‌تنها برای افراد معلول، بلکه برای عموم مردم نیز بهبود خواهید داد. به‌علاوه، از بسیاری از مشکلات آتی، مثل مشتریان ناراضی و شاکی اجتناب می‌کنید.

دستورالعمل‌ها

كنسرسيوم شبكه جهانی وب (W3C) با هدف رفع ابهامات و مشکلات دسترس‌پذیری مجموعه‌ای از استانداردهای این حوزه را توسعه داده است. این سند که Web Content Accessibility Guidelines یا WCAG نام دارد، به چهار چشم‌انداز اصلی تقسیم می‌شود. شما برای درک این اصول، می‌توانید در زمان طراحی سؤالات زیر را با گروه خود مرور کنید:

  • محسوس‌بودن (Perceivable): در این وب‌سایت می‌توانید محتوا را به روش‌های مختلف دریافت کنید؟ مثلا برای ویدئو کپشن مناسبی درنظر گرفته‌اید؟
  • قابلیت اجرا (Operable): وب‌سایت می‌تواند بدون سردرگمی و بدون استفاده از ماوس یا تعاملات پیچیده عمل کند؟
  • درک‌پذیربودن (Understandable): کاربر می‌تواند نحوه‌ی عملکرد رابط کاربری وب‌سایت و اطلاعات آن را درک کند؟
  • انعطاف‌پذیری در شرایط متغیر (Robust): انواع دستگاه‌های مختلف کمکی، مانند اسکرین‌ریدر، وب‌سایت را می‌توانند درک کنند؟

موفقیت هریک از این اصول، در سه سطح A به‌معنی خوب و AA به‌معنی بهتر و AAA به‌معنی عالی رتبه‌بندی می‌شود. به‌عبارتِ‌دیگر، رتبه‌ی A حداقل الزامات برای هر وب‌سایت دسترس‌پذیر را نشان می‌دهد و رتبه‌ی AAA استاندارد طلایی برای قابلیت دسترسی محسوب می‌شود.

standard of accessibility

با این مقدمات، طراحی وب‌سایت‌های دسترس‌پذیر از آنچه تصور می‌کنید آسان‌تر است. نکاتی که در این بخش ذکر می‌کنیم، تغییراتی اجرا‌شدنی هستند که دسترس‌پذیری وب‌سایتتان را تاحدزیادی ارتقا می‌دهند.

تایپوگرافی

سلسله‌مراتب

توجه به سلسله‌مراتب در طراحی وب‌سایت اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا این عنصر به مردم اجازه می‌دهد خیلی سریع اطلاعات را تجزیه‌وتحلیل کنند. به‌بیانِ‌ساده، شما باید طراحی را با <h1> شروع کنید. هر سبک نگارش یا استایل تایپ بعدی، باید زیر <h1> قرار بگیرد. به‌علاوه، هر بخش تودرتو (Nested Section)‌ وب‌سایت ‌باید با سبک نگارشی ثابت و متناظری (معمولا <h2>) آغاز شود. همان‌طورکه در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، وب‌سایت Airbnb نمونه‌ی مناسبی برای تایپوگرافی منسجم و صحیح است.

Airbnb consistent typography

شایان ذکر است تایپوگرافی وب‌سایت نه‌تنها ازنظر بصری و عملکردی باید صحیح باشد؛ بلکه ازنظر توصیفی نیز باید برنامه‌ریزی شود. بدین‌ترتیب، هم سئوی وب‌سایتتان بهتر می‌شود و هم تجربه‌ی بهتری برای افراد دچار مشکلات بینایی یا حافظه فراهم می‌کند.

ارائه‌ی بصری متن

تابه‌حال، چند بار به متنی طولانی نگاه کرده‌اید و تصمیم گرفته‌اید هرطور شده از خواندنش صرف‌نظر کنید؟ مشخصا مطالعه‌ی بلوک‌های بزرگ متن دشوار است. متمرکزماندن روی چنین محتوایی سخت و تمام‌کردنش واقعا خسته‌کننده است.

درمقابل، همه‌ی مردم، به‌ویژه افراد مبتلا به اختلالات بینایی، با پاراگراف‌های دارای عرض کمتر راحت‌تر پیش می‌روند. به‌همین‌دلیل، WCAG توصیه می‌کند در یک خط، از بیش از ۸۰ کاراکتر استفاده نکنید. به‌عنوان‌ مثال، هر خط از محتوای متنی وب‌سایت مدیوم (Medium)، یکی از وب‌سایت‌های پرمخاطب جهان، به‌طور متوسط از ۸۰ کاراکتر در اندازه‌ی دسکتاپ تشکیل می‌شود. مثال دیگر را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید: بلومبرگ یکی از وب‌سایت‌هایی است که به قانون شمارش ۸۰ کاراکتری وفادار می‌ماند.

Bloomberg 80 character count rule

دو نکته‌ی مهم دیگری که WCAG توصیه می‌کند، عبارت‌اند از: ۱. از متن‌های جاستیفای‌شده پرهیز کنید؛ ۲. کاربران باید بتوانند تا ۲۰۰ درصد روی وب‌سایت شما برزگ‌نمایی کنند؛ بدون اینکه مجبور شوند از  اسکرول افقی استفاده کنند.

کنتراست رنگ‌ها

کنتراست رنگی بین رنگ پیش‌زمینه‌ی متن و رنگ پس‌زمینه، تأثیر بسیار زیادی بر خوانایی وب‌سایت می‌گذارد. به‌گفته‌ی WCAG، متن برای رسیدن به رتبه‌ی AA، باید حداقل نسبت کنتراست ۴:۵:۱ را رعایت کند و به‌منظور کسب رتبه‌ی AAA ‌نسبت کنتراست باید به ۷:۱ برسد. اگر ایده‌ای درباره‌ی این اعداد ندارید، مشکلی نیست. برخی از پلاگین‌های اسکچ و افزونه‌های کروم، می‌توانند نسبت کنتراست متن را بیازمایند و به شما بگویند آیا طرح‌های شما شکست‌خورده‌اند یا مقبول.

نکته‌ی دیگر این است که می‌توانید به کاربران اجازه بدهید رنگ پیش‌زمینه و پس‌زمینه‌ی متن را تنظیم کنند. مثالی که در این قسمت مشاهده می‌کنید، وب‌سایت MOMA است. این وب‌سایت به کاربران اجازه می‌دهد یکی از دو گزینه‌ی «متن پیش‌فرض» یا «متن با کنتراست بالا» را انتخاب کنند.

MOMA default and high-contrast text

ابزارهای مفید

متن جایگزین تصویر و برچسب‌های ARIA

خیلی ساده است که عبارتی یک‌کلمه‌ای را روی تصویری بگذارید و بعدا آن را فراخوانی کنید؛ اما این کار، بهترین راه توسعه‌ی وب‌سایت دسترس‌پذیر نیست. متن جایگزین تصویر (Alt text) باید توصیف‌کننده‌ی تصویر شما باشد؛ یعنی مخاطب با دیدن این متن، باید تصویر را در ذهنش تجسم کند. دلیل این امر، آن است که برخی از افراد مبتلا به اختلالات دید، از اسکرین‌ریدر (Screen Reader) استفاده می‌کنند تا متن جایگزین تصویر را برای آن‌ها بخواند. پس به‌جای اینکه متن جایگزین تصاویر خود را اعدادی طولانی یا عباراتی مانند Screenshot-12.2.18 بگذارید، کمی زمان صرف و نکته یا اطلاعات مهم تصویر را استخراج‌ کنید. به‌عنوان‌ مثال، وب‌سایت Aldo Shoes در به‌کارگیری متن جایگزین تصاویر و برچسب‌های ARIA بسیار عالی و دقیق عمل می‌کند.

Aldo Shoes alt-tex of images and ARIA labels

برچسب‌های ARIA، یعنی اپلیکیشن‌های اینترنتی با قابلیت دسترسی مطلوب، باید نشان‌دهنده‌ی لندمارک‌های وب‌سایت شما، مانند جهت‌یابی و فرم‌ها و بخش‌ها باشند. دراین‌صورت، اسکرین‌ریدرها راحت‌تر اطلاعات مدنظر خود را پیدا می‌کنند. به‌علاوه، به‌کمک ARIA می‌توانیم تعریف کنیم کدام اطلاعات اضافی باید از اسکرین‌ریدرها پنهان بماند.

از تصویرسازی متن‌ها اجتناب کنید

به هر قیمتی، از تصویر حاوی متن اجتناب کنید. شما باید متن زنده را در جایگاه متن روی تصویر قرار دهید و با استفاده از CSS سبک آن را مشخص کنید. به‌علاوه، بهتر است این نکته را برای عناصر متنی حاوی گرافیک دکوراتیو نیز رعایت کنید؛ مانند علامت نقل‌قول برای پول‌کوت‌ها.

محتوا

ساده‌نویسی را در اولویت قرار دهید

کپی‌رایتینگ یکی از اصول تجربه‌ی کاربری وب‌سایت‌ها است. طراحان لزوما مسئولیت این بخش را برعهده ندارند؛ اما برای ایجاد محصول نهایی بهتر، باید با کپی‌رایترها همکاری کنند.

وقتی کپی‌رایتینگ را از دریچه‌ی دسترس‌پذیری نگاه می‌کنید، باید تاحدممکن از کلمات و اصطلاحات غیررایج اجتناب کنید. به‌علاوه، نباید تصور کنید با استفاده از واژه‌ها و عبارت‌های پیچیده، متن هوشمندانه‌تری تولید می‌کنید. WCAG به‌صراحت می‌گوید باید در سطحی پایین‌تر از تحصیلات عمومی بنویسید.  

عناصر UI

مسیریابی واضح

اگر کاربران مجبور باشند مسیر حرکت خود را در وب‌سایت شما «حدس بزنند»، مشخصا تجربه‌ی کاربری و دسترس‌پذیری ضعیفی ارائه کرده‌اید. به‌طور کلی، طراحی دسترس‌پذیر و حتی طراحی مناسب به‌صورت عام پیش‌بینی‌پذیر است. کاربران نباید حدس بزنند عناصر مختلف چگونه عمل می‌کنند یا اینکه رابط کاربری در صفحات مختلف چگونه ظاهر می‌شود. عناصر مسیریابی باید به‌صورت واضح و مشابهی در وب‌سایت شما یافته شود و عناصر عملکردی نیز نباید از صفحه‌ای به صفحه‌ی دیگر تغییر کند. مثال درخورتوجهی که برای این ویژگی می‌آوریم، طراحی وب‌سایت Hurom است که از عناصر مسیریابی و UI واضحی برخوردار است.

Hurom navigation and UI elements

قسمت‌های مختلف را واضح و متمرکز طراحی کنید

بعضی از افراد معلول نمی‌توانند برای مسیریابی در وب‌سایت شما از ماوس استفاده کنند و برخی از آن‌ها با استفاده از کیبورد در وب‌سایت‌ها حرکت می‌کنند. به‌همین‌دلیل، متمرکزبودن بخش‌ها اهمیت فراوانی دارد. دراین‌صورت، کاربران می‌توانند بدون حدس‌زدن و لمس ماوس یا تِرَک‌پَد (Trackpad) مکان خود را در صفحه‌ی وب‌سایت مشخص کنند. زمینه‌های ورودی و دکمه‌ها و سایر عناصر تعاملی وب‌سایت شما باید در وضعیت متمرکز تعریف شوند.

طراحی وضعیت خطا

شما نه‌تنها باید وضعیت خطا را کاملا واضح طراحی کنید، بلکه باید اطلاعات مفیدی نیز در زمینه‌ی دلیل ایجاد مشکل و چگونگی اصلاح آن دراختیار کاربر قرار دهید. WCAG توصیه می‌کند امکان بازگشت کاربران از صفحه‌ی خطا را فراهم کنید و اطلاعات را ازطریق فرم دراختیار او قرار دهید.

Aesop error states

تعاملات

از انیمیشن‌های براق UI اجتناب کنید

به‌منظور جلوگیری از تحریک افراد حساس، همچون مبتلایان به تشنج، از به‌کارگیری انیمیشن‌هایی اجتناب کنید که در هر ثانیه سه بار یا بیشتر چشمک یا فلش می‌زنند. توصیه‌ی بهتر این است که تاحدممکن از هرگونه انیمیشن فلش‌دار پرهیز کنید.

ترکیب‌بندی ساده

محتوای شما نباید پشت حرکات و ویژگی‌های پیچیده پنهان شود. افرادی که مبتلا به توانایی حرکتی محدود باید بتوانند به تمام محتوای وب‌سایتتان دسترسی داشته باشند.

قابلیت دسترسی نوآوری را محدود نمی‌کند

 تمام آنچه گفته شد و تأکید بر سادگی و وضوح بخش‌های مختلف، به این معنی نیست که باید وب‌سایت زشت و خسته‌کننده‌ای طراحی کنید. محدودیت‌هایی که در اینجا توصیه شد، به‌منظور بهبود تجربه‌ی کاربری وب‌سایت شما است. درعین‌حال، باید در جست‌وجوی راه‌های نوآورانه‌ای باشید که بهترین محصول را برای «همه‌ی کاربران» فراهم می‌کند. در میان این کاربران، افراد نابینا یا مبتلا به کوررنگی یا سایر اختلالات بینایی وجود دارند. همچنین برخی افراد دچار اختلال حرکتی و برخی دیگر مبتلا به ناتوانی شناختی هستند. باید محصول خود را برای عموم مردم، یعنی جوانان، سالمندان، کاربران دائمی یا موقت و همچنین افراد خواهان تجربه‌ی باکیفیت طراحی کنید. دستورالعمل‌های دسترس‌پذیری را درکنار سایر محدودیت‌های طراحی محصول به‌خاطر بسپارید. این دستورالعمل‌ها بخشی از فرایند هیجان‌انگیز تولید محصولات فوق‌العاده هستند.

از رنگ به‌عنوان تنها ابزار بصری برای انتقال اطلاعات استفاده نکنید

از رنگ برای برجسته‌کردن یا تکمیل‌کردن آنچه استفاده کنید که در‌حال‌حاضر مشاهده‌شدنی است. برخی از افراد در تشخیص رنگ‌ها با مشکل مواجه‌اند؛ ازجمله افراد کوررنگ (یک نفر از هر ۱۲ مرد و یک نفر از هر ۲۰۰ زن) و افراد کم‌بینا (یک نفر از هر ۳۰ نفر) و نابینا (یک نفر از ۱۸۸ نفر). راه‌های زیادی برای متمایزکردن فیلدهای مختلف وجود دارد. به‌عنوان‌ مثال، می‌توانید از تولتیپ‌ها استفاده کنید یا با استفاده از مرزهای ضخیم و متن‌های پررنگ یا مورب بخش مدنظر را مهم جلوه دهید. درهرصورت، گزینه‌های دیگری نیز درکنار تفاوت رنگ به‌کار بگیرید.

Accessibility

جمع‌بندی

اگر می‌خواهید به‌کمک قابلیت دسترسی، UX محصولتان را بهبود دهید، ۱۰ اصل زیر را در طراحی محصول درنظر بگیرید:

  • اگر نمی‌توانید تمام معلولیت‌ها و ناتوانی‌های مختلف افراد را درنظر بگیرید، نابینایی را مفروض بدانید. طبق تحقیقات، ۸۰ درصد از مسائل مرتبط‌با دسترس‌پذیری به مشکلات بینایی مرتبط هستند.
  • متن جایگزین تصویر (Alt text) را به‌درستی و با مفهوم انتخاب کنید.
  • به یاد داشته باشید منوها را برچسب‌گذاری (تگ) کنید تا اسکرین ریدر گزینه‌ها را نادیده نگیرد.
  • محتوای مهم وب‌سایت را جایی قرار ندهید که اسکرین‌ریدر نمی‌تواند آن را پیدا کند.
  • قابلیت دسترسی یا دسترس‌پذیری را لزوما با کاربران باید واقعی امتحان کنید.
  • قابلیت برزگ‌نمایی را در رابط تلفن‌همراه غیرفعال نکنید.
  • رعایت دستورالعمل‌های دسترس‌پذیری، پیش از طراحی محصول به‌مراتب ارزان‌تر و ساده‌تر از زمانی است که طراحی به‌پایان رسیده است. یادگیری این دستورالعمل‌ها اصلا سخت نیست.
  • از سوگیری‌های بصری آگاه باشید؛ اما درعین‌حال، به‌یاد داشته باشید دسترس‌پذیری به‌معنی طراحی زشت و خسته‌کننده نیست.
  • قابلیت دسترسی نسخه‌ی موبایل را به‌صورت جداگانه بررسی کنید.
  • از نگرش «دسترسی برای همه» استقبال کنید.


تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

به‌تازگی، نتیجه‌ی بررسی‌های پژوهشگری سوئدی به‌نام هانس رزلینگ نشان داده که مردم کشورهای پیشرفته نظر مساعدی درباره‌ی روند بهتر‌شدن وضعیت جهان ندارند؛ حتی بعضی از آن‌ها بر این باورند که اوضاع جهان نه‌تنها رو‌به‌بهبود نیست؛ بلکه در‌حال‌بدترشدن است. البته، رسیدن به چنین نتیجه‌ای دورازذهن نیست؛ زیرا بخش زیادی از اخبار روزانه به گزارش حوادث، حملات تروریستی، جنگ و قحطی مربوط است.

با تمام آنچه گفته شد، واقعیت‌های دیگری هم در جهان وجود دارد. برای مثال، روزانه ۲۰۰،۰۰۰ نفر در سراسر جهان از خط فقر نجات پیدا می‌کنند یا بیش از ۳۰۰،۰۰۰ نفر در روز برای اولین‌بار به برق و آب پاکیزه دسترسی پیدا می‌کنند. بااین‌حال، شنیدن این اخبار جذابیتی ندارد و هیجانی در بین عموم ایجاد نمی‌کند. رزلینگ در کتابش به‌نام Factfulness که در ترجمه‌ی فارسی، «واقعیت» نام گرفته، به این نکته اشاره می‌کند که لازم است درکنار اخبار منفی و ناامیدکننده، به اخبار مثبت و امیدوارکننده نیز توجه کنیم.

واقعیت آن است که در زمینه‌ی جهانی‌شدن طی دهه‌های اخیر، درآمد اقشار متوسط در کشورهای پیشرفته افزایش پیدا کرده است. بدین‌ترتیب، صدها میلیون نفر به بالاتر از خط فقر رسیده‌اند. چنین رشدی در کشورهای جنوب‌شرقی آسیا بیشتر به‌چشم می‌خورد.

امروزه، افزایش پوپولیسم در کشورهای غربی را شاهد هستیم. روی‌کارآمدن افرادی مانند ترامپ و پذیرش توافق برگزیت و انتخاب پوپولیست‌ها در مجارستان و ایتالیا، ازجمله عواملی است که نشان می‌دهد مسئله‌ی رفاه جهانی جدی است. جهانی‌شدن، تنها روشی است که به ایجاد رونق اقتصادی اطمینان می‌بخشد و آن را به چند کشور پیشرفته محدود نمی‌کند.

افراد زیادی دوران گذشته را تحسین می‌کنند؛ اما یکی از واقعیت‌های بزرگ تاریخ اقتصادی این است که در آن زمان، بخش درخورتوجهی از جمعیت جهان در وضعیت بسیار سختی زندگی می‌کردند. هفت نمودار آماری زیر نشان می‌دهد که جهان درمقایسه‌‌با چند دهه قبل، وضعیت بهتری پیدا کرده است:

۱. امید به زندگی درحال‌افزایش است

حتی در دوره‌ی انقلاب صنعتی، میانگین سن امید به زندگی در کشورهای اروپایی حدود ۳۵ سال بود. این رقم به‌معنای آن نیست که افراد در اواخر ۳۰ یا ۴۰ سالگی جانشان را ازدست می‌دادند؛ بلکه علت آن مرگ‌و‌میر چشمگیر کودکان بود که میانگین سن زنده‌بودن را کاهش می‌داد. مرگ زنان هنگام زایمان نیز، از دیگر مشکلات بزرگ آن دوران بود. بااین‌حال، امروزه بسیاری از بیماری‌های رایج قدیم، مانند آبله و طاعون، کاملا ریشه‌کن شده‌اند.

۲. مرگ‌ومیر کودکان درحال‌کاهش است

بیش از یک قرن پیش، نرخ مرگ‌ومیر کودکان بیشتر از ۱۰ درصد بود؛ حتی در کشورهای پردرآمد، مانند ایالات متحده‌ی آمریکا و انگلستان، چنین آماری به‌چشم می‌خورد. بااین‌حال، به‌لطف پزشکیِ پیشرفته و به‌طور کلی امنیت عمومی، این میزان در کشورهای ثروتمند تقریبا به صفر کاهش پیدا کرده است. علاوه‌براین، در اقتصادهای درحال‌توسعه، مانند هند و برزیل، نرخ مرگ‌ومیر کودکان کمتر از اقتصادهای پیشرفته در قرن گذشته است.

۳. نرخ باروری در‌حال‌کاهش است

اگرچه بسیاری از مردم درباره‌ی انفجار جمعیت جهانی نگران هستند، واقعیت این است که نرخ باروری در سراسر جهان به‌طور درخورتوجهی کاهش یافته است. برآورد سازمان ملل متحد نشان می‌دهد تا پایان قرن حاضر، جمعیت جهان درحدود ۱۱ میلیارد نفر تثبیت می‌شود. علاوه‌براین، در بسیاری از کشورهای در‌حال‌توسعه مانند برزیل و چین و شماری از کشورهای آفریقایی نرخ باروری کاهش پیدا کرده است.

۴. رشد تولید ناخالص داخلی در کشورهای توسعه‌یافته سریع‌تر شده است

در ۱۵۰ سال گذشته، فناوری در ایالات متحده‌ی آمریکا و غرب اروپا رشد سالانه‌ی ۲ درصدی تجربه است. این به آن معنی است که سطح درآمد واقعی در هر ۳۶ سال تقریبا دوبرابر می‌شود.

با وجود فرازونشیب‌های طولانی‌مدت اقتصادی مانند رکود بزرگی که اخیرا روی داد، ثبات این رشد واقعا اتفاقی شبیه به معجزه است. کشورهای کم‌درآمد، ازجمله چین و هند، در دهه‌های اخیر رشد چشمگیری کرده‌اند و در‌حال‌رساندن سریع خود به کشورهای غربی هستند. نرخ رشد ۱۰ درصدی در دوره‌ای طولانی، نشان می‌دهد هر هفت سال، نرخ درآمد حدود دوبرابر افزایش پیدا می‌کند.

۵. نابرابری درآمد جهانی کاهش یافته است

نابرابری درآمد جهانی

درحالی‌که نابرابری داخلی کشورها به‌دلیل جهانی‌شدن افزایش پیدا کرده است، نابرابری جهانی در چندین دهه، به روند نزولی پایداری رسیده است. چنین نتیجه‌ای حاصل آن است که در کشورهای در‌حال‌توسعه، مانند هند و چین، بهبود استانداردهای زندگی صدها میلیون نفر از افراد را شاهد هستیم. درحقیقت، برای اولین‌بار پس از انقلاب صنعتی حدود نیمی از جمعیت جهان را می‌توان در طبقه‌ی متوسط جهانی طبقه‌بندی کرد.

۶. بیشتر مردم در وضعیت حاکمیت دموکراسی زندگی می‌کنند

در طول تاریخ بشر، مردم زیر سلطه‌ی رژیم‌های غیردموکراتیک و سرکوبگر زندگی می‌کردند. درحالی‌که امروزه، نیمی از جمعیت انسانی در وضعیت برقراری دموکراسی زندگی می‌کنند. درضمن، ۹۰ درصد جمعیتی که در کشورهای استبدادی زندگی می‌کنند، ساکن چین هستند. البته در این کشور هم به‌دنبال رشد اقتصادی، حرکت‌هایی به‌سمت دموکراتیزه‌شدن در‌حال‌شکل‌گیری است.

۷. اختلاف‌ها و تنش‌ها درحال‌کاهش است

تنش های جهانی

در طول تاریخ، جهان با اختلافات بسیاری روبه‌رو شده است؛ به‌طوری‌که نصف مدت زمان موجود در بازه‌ی زمانی سال ۱۵۰۰ تا سال ۲۰۰۰، حداقل در جنگ‌های یکی از دو اَبَرقدرت جهانی سپری شده است. این در‌حالی‌ است که در اوایل قرن بیستم، به‌ویژه پس از پایان جنگ جهانی دوم، جهان دوران صلح‌آمیزی را تجربه کرد. برای اولین‌بار است که در برهه‌ای از تاریخ، هیچ جنگ و تنشی در اروپای‌غربی درنگرفته و سازمان‌های بین‌المللی توانسته‌اند جهان را به‌سمت ثبات بیشتری سوق دهند.

آیا با این دلایل موافق هستید یا بهبود اوضاع جهان را به جغرافیای خاصی محدود می‌دانید؟



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |

رنگ پوست یکی از ویژگی‌های بارز و متغیر انسان محسوب می‌شود و دانشمندان همیشه درباره‌ی نحوه‌ی تکامل آن کنجکاو بود‌ه‌اند. اکنون، پژوهش «جمعیت‌های متنوع آمریکای‌لاتین» (Diverse Latin American Populations)، تغییرات ژنتیکی جدیدی مرتبط‌با رنگ پوست را شناسایی کرده است. در این پژوهش، رنگ‌دانه‌ی بیش از ۶،۰۰۰ نفر از مردم آمریکای‌لاتین بررسی شده که ترکیبی از نژادهای بومی آمریکا و اجداد اروپایی و آفریقایی بودند و نتیجه‌ی آن نشان می‌داد تنوع پوست روشن بین مردم اوراسیایی، متمایز از پیشینه‌های متفاوت ژنتیکی‌‌ آن‌ها تکامل یافته است.

این موضوع ثابت شده که بومیان آمریکا به‌لحاظ ژنتیکی رابطه‌ی نزدیکی با آسیای‌شرقی دارند؛ چراکه ۱۵ تا ۲۰ هزار سال قبل، اولین ساکنان آمریکا ازطریق مهاجرت از سیبری‌شرقی به آمریکای‌شمالی آمده بودند. درنتیجه، تفاوت‌های ژنتیکی بومیان آمریکا اغلب با مردم آسیای‌شرقی مشترک است. پژوهش مذکور موفق شد پنج ناحیه‌ی جدید در ارتباط با رنگ پوست و چشم و مو را شناسایی کند.

مطالعات بسیاری درباره‌ی ژن‌های تأثیرگذار بر رنگ پوست اروپایی‌ها انجام شده؛ اما در این پژوهش نوعی ژن مهم به‌نام MFSD12 شناسایی شده که منحصرا در آسیای‌شرقی و بومیان آمریکایی دیده می‌شود. پژوهشگران نشان دادند حدود  ۴۰هزار سال قبل که مردم آسیای‌شرقی از اروپایی‌ها جدا شدند، این ژن در آن‌ها وجود داشت و سپس مهاجران باستانی بومیان آمریکا آن را به این قاره منتقل کردند. این اولین‌بار است که ژن مذکور را به رنگ پوست بومیان آمریکا و مردم آسیای‌شرقی نسبت می‌دهند.

رنگ پوست

دکتر آخیکاری می‌گوید:

تلاش ما مشخص کرد رنگ پوستِ روشن‌تر متمایز با آنچه در اروپا و آسیای‌شرقی وجود دارد، تکامل یافته است. علاوه‌براین، نشان دادیم ژن مذکور زیرمجموعه‌ی یکی از گروه‌بندی‌های طبیعی در آسیای‌شرقی بوده که احتمالا خود را با سطح نور خورشید و اشعه‌ی فرابنفش تطبیق داده است.

تنوع جسمی انسان‌ها همیشه مدنظر زیست‌شناسان بوده و با وجود کشف صدها ژن مرتبط‌با این تنوع، همچنان ناشناخته‌های زیادی در این زمینه وجود دارد. دانشمندان در پژوهش‌های ژنتیکی به‌دنبال پیداکردن تنوع بیشتر هستند تا همه‌ی انسان‌ها بتوانند از نتایج پزشکی این پژوهش‌ها نهایت استفاده را ببرند. بااین‌حال، دانشمندان اخیرا اولین پژوهش بزرگشان درباره‌ی ژن‌های مرتبط‌با تنوع رنگ پوست در آفریقا را منتشر کردند. شایان ذکر است در پژوهش‌های ژنتیکی، به مردم آمریکای‌لاتین، به‌خصوص در بحث رنگ‌دانه، توجه چندانی نشده است. دکتر جاویر مندوزا ریویلا می‌گوید:

مردم اغلب تصور می‌کنند تنوع رنگ‌دانه، نظیر رنگ پوست در مردم آمریکای‌لاتین، عمدتا به‌‌دلیل تنوع اجداد اروپایی یا آفریقایی آن‌ها است. بااین‌حال، پژوهش جدید ما نشان می‌دهد آن‌ها این تنوع رنگ‌دانه‌ها را از اجداد بومی آمریکایی خود نیز به‌ارث برده‌اند.

رنگ پوست

دکتر دزموند توبین توضیح می‌دهد:

رنگ‌دانه‌ی ملانین رنگ پوست و مو و چشم‌های ما را مشخص می‌کند. ژن MFSD12 بر نحوه‌ی تولید ملانین و ذخیره‌سازی آن در پوست تأثیر می‌گذارد و درنتیجه، رنگ پوست را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. پوست تیره‌تر ملانین بیشتر تولید می‌کند که از آسیب‌های نور فرابنفش بر دی‌ان‌ای می‌تواند جلوگیری کند. بدین‌ترتیب، از ما دربرابر سرطان پوست محاظت می‌کند.

پروفسور آندرس رویز لینارس از مؤسسه‌ی ژنتیک UCL مسئولیت پروژه‌ی CANDELA را با شرکت‌کنندگانی از پنج کشور برزیل، کلمبیا، شیلی، مکزیک و پرو برعهده داشت. او نیز دراین‌باره می‌گوید:

جالب است بدانید در پژوهش رنگ پوست در آفریقا نیز، به این ژن برخورد کردند؛ اما تنوع آن‌ها کاملا با پژوهش ما متفاوت بود و همین امر بر تنوع عظیم ژنتیکی در انسان‌ها و لزوم متنوع‌کردن جمعیت مطالعه‌شده تأکید می‌کند.

دانشمندان علاوه‌بر تنوع رنگ پوست، تنوع گسترده‌ی رنگ چشم بین مردم آمریکای‌لاتین را نیز شاهد بودند. دکتر آنود سهیل از دانشگاه کمبریج می‌گوید:

درست مثل رنگ پوست، پژوهش اولیه درباره‌ی رنگ چشم نیز روی مردم اروپا انجام شد و بیشترین تمرکز بر تمایز بین چشم‌های قهوه‌ای و آبی بود. باوجوداین، نشان دادیم رنگ چشم دامنه‌ی گسترده‌ای دارد و با مطالعه‌ی تنوع بین قهوه‌ای تا مشکی، دو ژن جدید مرتبط‌با آن را کشف کردیم.

یافته‌های این پژوهش نشان‌دهنده‌ی تنوع رنگ پوست و مو و چشم در مردم آمریکای‌لاتین است و از تکامل انسان حکایت می‌کند. درعین‌حال، درباره‌ی عوامل ژنتیکی خطرناک، نظیر سرطان پوست، اطلاعات مفیدی دراختیارمان می‌گذارد.



تاريخ : پنج شنبه 4 بهمن 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |
صفحه قبل 1 ... 568 569 570 571 572 ... 3356 صفحه بعد