مایکروسافت دعوتنامهی مراسمی را به تاریخ ۲۴ فوریه سال جاری یا ۵ اسفندماه ارسال کرده که به نظر میرسد طی این مراسم از نسل جدید هدست واقعیت افزودهی خود با نام هولولنز ۲ رونمایی خواهد کرد. از جملهی افرادی که در این رویداد حاضر خواهند شد، باید به ساتیا نادلا، مدیرعامل مایکروسافت در کنار جولیا وایت و الکس کیپمن اشاره کرد. با توجه به حضور الکس کیپمن در این رویداد، انتظار میرود تا ردموندیها از هولولنز ۲ رونمایی کنند.
پس از آنکه فعالیت مایکروسافت در حوزهی تولید گوشیهای هوشمند ویندوزفون کمرنگ شد، ردموندیها حضور خود در کنگرهی جهانی موبایل بارسلونا را کمرنگتر از پیش کردند، بهطوریکه تقریبا مایکروسافت میزبان رویدادی در بارسلونا نبود. باتوجهبه بازگشت مایکروسافت برای برگزاری رویدادی در جریان MWC 2019، میتوان این حرکت را کمی شگفتانگیز و نویددهندهی اتفاقاتی نو و هیجانانگیز خواند.
مایکروسافت طی چند سال اخیر در حال کار روی نسل جدید هدست واقعیت افزودهی خود با نام هولولنز بوده است. هولولنز ۲ که با کدنام سیدنی شناخته میشود، با قابلیتهای جدیدی همراه خواهد شد که از جملهی آن باید به افزایش میدان دید و همچنین کاهش وزن اشاره کرد. ضمنا مجموع تغییرات ایجادشده باعث میشود تا استفاده از این هدست واقعیت افزوده بسیار راحتتر از پیش باشد. هولولنز ۲ از نظر سختافزاری با مشخصاتی از قبیل نسل جدید سنسو رکینکت و همچنین تراشهی اختصاصی بهمنظور بهبود عملکرد این هدست راهی بازار خواهد شد. از دیگر شنیدهها در مورد هولولنز ۲ باید به استفاده از تراشهی اسنپدراگون ۸۵۰ در این هدست اشاره کرد.
دعوتنامهی مایکروسافت جزئیات بیشتری را در مورد مراسم مایکروسافت ارائه نمیکند. باید دید که ردموندیها در جریان مراسم خود چه محصولات سختافزاری و نرمافزاری را رونمایی خواهند کرد.
دو گوشی سامسونگ گلکسی نوت ۸ - Samsung Galaxy Note 8 و سامسونگ گلکسی اس ۹ پلاس - +Samsung Galaxy S9 هر دو جزو محبوبترین محصولات سامسونگ هستند. در این گزارش قصد داریم این دو تلفن هوشمند را از نظر بدنه، صفحه نمایش، قدرت پردازنده و به طور کلی قدرت سختافزاری و نرمافزاری مقایسه کنیم.
در ابتدا باید این مطلب را ذکر کنیم که امتیاز هر دوی این گوشیها از سوی کاربران ۸ است در نتیجه این دو دستگاه از لحاظ محبوبیت در جایگاه یکسانی قرار دارند. گلکسی نوت ۸ در ماه اوت سال ۲۰۱۷ و گلگسی +S9 در ماه مارس سال ۲۰۱۸ عرضه شدند. هر دوی آنها نیز هم اکنون در بازار فروش موجود هستند.
مقایسه بدنه گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
ابتدا بدنه این دو گوشی را با هم مقایسه میکنیم. گلگسی نوت ۸ و گلکسی S9 پلاس به ترتیب دارای اندازه ۱۶۲.۵ * ۷۴.۸ * ۸.۶ میلیمتر و ۱۵۸.۱ * ۷۳.۸ * ۸.۵ میلیمتر هستند. همین تفاوت اندازه سبب شده است وزن نوت ۸ بیشتر از گوشی دیگر باشد. وزن این دو گوشی به ترتیب ۱۹۵ و ۱۸۹ گرم است. در ساخت بدنه +S9 در قسمتهای پشت و جلو از شیشه و فریم آلومینیومی استفاده شده است که گلکسی نوت ۸ دارای این طراحی نیست. اما خاصیت ضد آب و ضد غبار بودن برای هر دوی این گوشیها استفاده شده است. در ضمن هر دو محصول از حالت تک سیمکارته (نانو-سیم) یا دو سیمکارته هیبریدی (نانو-سیم, همزمان یکی فعال) پشتیابی میکنند. در بخش بعدی به طور تخصصی نمایشگر این دو تلفن هوشمند را با یکدیگر مقایسه میکنیم.
مقایسه نمایشگر گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
نمایشگر هر دو محصول Super AMOLED لمسی خازنی است و در هر کدام از آنها ۱۶ میلیون رنگ به زنده بودن تصویر صفحه نمایش کمک میکند. اندازه صفحه نمایش در نوت ۸ کمی بزرگتر از گوشی دیگر است. اندازه صفحه نمایش گلکسی نوت ۸ و گلکسی +S9 به ترتیب ۶.۳ و ۶.۲ اینچ است. باید گفت که در بخش رزولوشن هر دوی این گوشیها یکسان هستند.۱۴۴۰ در ۲۹۶۰ پیکسل میزان رزولوشن صفحه نمایش گلکسی نوت ۸ و گلکسی +S9 است. تفاوتهای زیادی در این بخش برای این دو گوشی هوشمند وجود ندارد و میتوان گفت تنها تفاوت عمده آنها در اندازه است.
مقایسه پردازنده گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
یکی از مهمترین قسمتهای یک تلفن همراه، پردازنده است زیرا ارتباط مستقیمی با سرعت دستگاه دارد. تراشه استفاده شده در گلکسی نوت ۸، اگزینوس ۸۸۹۵ Octa، اسنپدراگون ۸۳۵ است و این در حالی است که در گلکسی +S9 از تراشه اگزینوس ۹۸۱۰ Octa، اسنپدراگون ۸۴۵ استفاده شده است. این یکی از تفاوتهای عمده این دو مدل است. نوت ۸ و +S9 هر دو دارای پردازنده گرافیکی ۸ هستهای هستند اما در جزئیات با هم تفاوت دارند. پردازنده گرافیکی ۸ هستهای گلکسی نوت ۸ دارای دو حالت است؛ یکی ترکیب چهار هسته ۲.۳ گیگاهرتزی و چهار هستهی ۱.۷ گیگاهرتزی و دیگری چهار هستهی ۲.۳۵ گیگاهرتزی Kyro و چهار هستهی ۱.۹ گیگاهرتزی Kyro است. این در حالی است که پردازنده گرافیکی ۸ هستهای گلکسی +S۹ کمی متفاوت است. این پردازنده یا به دو قسمت ۴x۲.۸ گیگاهرتز Mongoose M۳ و ۴x۱.۷ گیگاهرتز Cortex-A۵۵ یا ۴x۲.۷ گیگاهرتز Kyro ۳۸۵ Gold و ۴x۱.۷ گیگاهرتز Kyro ۳۸۵ Silver تقسیم میشود. این نشان میدهد سرعت این دو دستگاه کمی با یکدیگر متفاوت است این تفاوت زیاد هم به چشم نمیآید.
در قسمت حافظه دستگاه میتوان گفت که هر دوی این دستگاهها توان پشتیبانی ارتقای حافظه را تا ۴۰۰ گیگابایت دارند. در مدل تک سیم نوت ۸ میتوان از اسلات اختصاصی میکرو اسدی و در مدل دو سیم کارته آن باید از شیار دوم سیمکارت استفاده کرد. البته برای ارتقای حافظه با استفاده از میکرو اسدی در گوشی گلکسی +S9 تنها میتوان از شیار دوم سیم کارت استفاده کرد. از لحاظ حافظه داخلی هر دو این گوشیها با سه ظرفیت ۶۴/۱۲۸/۲۵۶ گیگابایت و ۶ گیگابایت رم عرضه میشوند.
مقایسه دوربین گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
دوربین اصلی استفاده شده در گلکسی نوت ۸ و گلکسی +S9 یکسان است. هر دوی آنها از دروبین دوگانه ۱۲ مگاپیکسل استفاده میکنند. همچنین دوربین هر دو محصول دارای لرزشگیر اپتیکال، فوکوس خودکار، دو برابر بزرگنمایی اپتیکال است. تفاوت دوربین این دو دستگاه در جزئیات است. البته یک تفاوت سختافزاری در دوربین این دو گوشی وجود فلاش دوگانه LED در گلکسی نوت ۸ است. قابلیتهایی مانند فوکوس لمسی, تشخیص چهره و لبخند, HDR خودکار, پاناروما، برچسبگذاری جغرافیایی, ضبط همزمان ویدئوی ۴K و تصویربرداری ۹ مگاپیکسلی در هر دو این محصولات مشترک است.
در قسمت دوربین سلفی نیز این دو تلفن همراه با یکدیگر مشابه هستند. از یک دوربین ۸ مگاپیکسلی در هر دوی آنها استفاده شده است. این گوشیها از لحاظ قدرت دوربین هم تقریبا مشابه هم هستند و تنها جزئیاتی کوچکی در قابلیتها و تواناییهای آنها متفاوت است.
مقایسه باتری گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
به عقیده بسیاری از کاربران دستگاههای قابل حمل، باتری یکی از مهمترین اجزای یک محصول الکتریکی است. گلکسی نوت ۸ یک باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت ۳۳۰۰ میلیآمپر ساعت را در خود جای داده است. این قطعه در مقابل باتری غیر قابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت ۳۵۰۰ میلیآمپر ساعتی گلکسی +S9 ضعیفتر است. با وجود این که گلکسی نوت ۸ بزرگتر است اما ظرفیت باتری آن کمتر است، در نتیجه مدت زمان خالی شدن باتری آن سریعتر است.
مقایسه قابلیتهای دیگر گوشیهای گلکسی نوت ۸ و گلکسی اس ۹ پلاس
در قسمت آخر به مقایسه چند قابلیت در این دو دستگاه میپردازیم. گلکسی نوت ۸ و +S9 هر دو دارای حسگرهای اسکنر عنبیه، حسگر اثرانگشت در پشت گوشی، شتابسنج، ژیروسکوپ، سنسور مجاورت، قطبنما، فشارسنج و ضربان قلبسنج هستند. همچنین هر دوی آنها به قابلیت شارژ سریع باتری و شارژر بیسیم مجهز هستند. در ضمن بیکسبی، دستیار صوتی سامسونگ نیز به کاربران هر دو محصول ساسمونگ یاری میرساند.
در آخر نیز به مطلب مهم اشاره میکنیم. گلکسی نوت ۸ در رنگهای سیاه، طلایی، آبی، خاکستری و صورتی و با قیمتی در حدود ۷۰۰ یورو عرضه شده است. گلکسی +S9 نیز همه رنگهای محصول دیگر به غیر از طلایی را دارد و با قیمتی در حدود ۹۹۰ یورو در بازر عرضه میشود.
پنتاگون اخیراً در گزارش سالیانهی مرکز بازرسی کل وزارت دفاع که در تاریخ ۹ ژانویه ۲۰۱۹ منتشر شده، متهم شده که هنوز توانایی تصمیمگیری سریع در برابر حملات سایبری به جهت کاهش خطرات را نداشته و هنوز ۲۶۶ مورد از توصیههای امنیتی صادرشده که دستور حل و فصل آن تا سال ۲۰۰۸ داده شده را ناتمام باقی گذاشته است.
طبق این گزارش، توصیهها مواردی هستند که مدیران وزارت دفاع توافق کردهاند حل کنند، اما هنوز اقدامات عملی برای حل آنها صورت نگرفته است؛توصیههای حلنشده آنهایی هستند که مدیران وزارت دفاع با آنها مخالف هستند یا اینکه اقدامات اصلاحی دیگری را برای آن موارد در نظر گرفتهاند که این بررسیها بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل ۴ گزارش طبقهبندیشده و ۲۰ گزارش طبقهبندینشده است و همگی بین ژوئیه ۲۰۱۷ تا ژوئن ۲۰۱۸ توسط اداره نظارت وزارت دفاع انجام گرفتهاند. تاکنون پنتاگون موفق شده به ۱۹ مورد از ۱۵۹ توصیهی امنیتی که در گزارشهای متعدد برای آنها ارسال شده، عمل کند و این موارد بیشتر در موضوعات مدیریت هویت و کنترل دسترسیها هستند.
با این وجود، هنوز وزارت دفاع باید در زمینههای شکافهای امنیت سایبری، روشهای حفاظت از اطلاعات، مدیریت هویت و کنترل دسترسی، پروتکلهای تشخیص اطلاعات و نظارت مستمر امنیتی راهکارهای فنی خود را جهت بالا بردن امنیت سایبری پنتاگون مورد بررسی قرار دهد. علاوهبر آن، بازرسی کل متوجه شده است که پنتاگون باید اقدامات لازم برای بررسی و اعمال ۲۶۶ توصیه امنیتی را در دستور کار خود قرار داده باشد که ۱۱ مورد از آنها طبقهبندی شده و ۲۵۵ مورد طبقهبندی نشدهاند.
وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است که بدون حاکمیت مناسب نمیتوان اطمینان حاصل کرد که بهطور مؤثر خطرات سایبری شناسایی و مدیریت میشوند، زیرا حملات و خطرات جدید سایبری همواره در کمین آنها بوده و مهاجمان سایبری به دنبال انجام حملات هدفمند و دقیق هستند.
روز گذشته، مدل ۲۰۲۰ و فیسلیفت بزرگترین سدان بیامو رونمایی شد. همانطور که از تصاویر شخص است، سری 7 مدل ۲۰۲۰ به خانوادهی جدید محصولات بیامو با جلوپنجرهی بزرگ میپیوندد.
مقامات خودروساز پرطرفدار باواریا اشاره میکنند که سری 7 جدید با حلوپنجرهی بزرگ، در نظر بینندگان حضور پررنگتری خواهد داشت. درحقیقت باید گفت که رقیب مرسدس بنز S کلاس، قطعا توجه بیننده را جلب میکند؛ جلوپنجرهی قلوهای و کروم بیامو در سری 7 مدل ۲۰۲۰، تا ۴۰ درصد بزرگتر شده است.
استراتژی جدید بیامو سال ۲۰۱۷ آغاز شد؛ براساس اهداف تعیینشده، محصولات جدید با تمرکز بر فضای داخلی لوکستر و زبان طراحی رسمیتر همراه خواهند بود. با تآکید بر استراتژی جدید، سری 7 فیسلیفت درکنار جلوپنجره بزرگ، از چراغهای جلوی جدید مجهز به فناوری LED هوشمند (چراغهای لیزری آپشن است)، کاپوت بازطراحیشده و گلگیرهای برجسته و عضلانیتر را بهره برده است. بزرگترین تغییر در طراحی نمای عقب، چراغ نواری LED باریک عریض بالای محل نصب پلاک است که دو چراغ اصلی OLED عقب را به هم متصل میکند. کابین و فضای داخلی سری 7 مدل ۲۰۲۰، میزبان آخرین نسل از پنل دیجیتال فرمان و سیستم اطلاعات سرگرمی بیامو است که پیش از این در مدلهای سری 8 و X5 دیدهایم. در کابین سری 7 جدید، استفاده از متریال باکیفیتتر، وجود صفحه شارژ بیسیم بهصورت استاندارد و تجهیزات رفاهی هوشمند وعده داده شده است.
مقالهی مرتبط:
مدل M760Li xDrive مجهز به پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل ۶.۶ لیتری، ۶۰۰ اسببخار قدرت، ۸۵۰ نیوتنمتر گشتاور و زمان ۳.۸ ثانیه در تست سرعت صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت همچنان گرانترین و قدرتمندترین تیپ سری 7 جدید خواهد بود. مدلهای استاندارد و طویل 750i xDrive، به پیشرانهی ۸ سیلندر V شکل جدید با حجم ۴.۴ لیتر، ۵۲۳ اسببخار قدرت، ۷۵۰ نیوتنمتر گشتارو زمان ۳.۹ ثانیه در تست سرعت صفر تا ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت مجهز شدهاند.
در مقایسه با مدل ۲۰۱۹ تیپ 750i، پیشرانهی جدید در فیسلیفت ۲۰۲۰ سری 7 بیامو، ۸۰ اسببخار قدرت و ۱۰۰ نیوتنمتر گشتاور بیشتر تولید میکند. مدلهای هیبرید 745e یا 745Le سری 7 جدید با پیشرانهی ۶ سیلندر خطی عرضه خواهند شد. مدل هیبرید از پیشرانهی بنزینی ۲۸۰ اسببخار و از موتور برقی، ۱۱۳ اسببخار قدرت میگیرد؛ با قدرت مجموع ۳۸۹ اسببخار، مدل هیبرید سری 7 جدید در زمان ۴.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتربر ساعت میرسد. هنوز اطلاعاتی از مسافت پیمایش مدل هیبرید با باتری ۱۲ کیلووات ساعت لیتیوم-یون در حالت تمام برقی منتشر نشده است.
مدلهای دیزل 730d/730Ld، 730d xDrive/730Ld xDrive و 740d xDrive/740Ld xDrive به پیشرانهی ۶ سیلندر ۳ لیتری توربوشارژ (مدل 740 توئین توربوشارژ است) مجهز هستند. قدرتمندترین مدل دیزل سری 7 جدید با قدرتی حدود ۴۰۰ اسببخار، تیپ 750d xDrive یا 750Ld xDrive است که از پیشرانهی ۶ سیلندر بههمراه چهارتوربوشارژر استفاده میکند. تمام تیپهای مدل ۲۰۲۰ سری 7، بهصورت استاندارد به سیستم تعلیق انطباقی با کنترل برقی دمپرها و کمکفنرهای بادی مستقل هرچرخ درکنار جعبهدندهی اتوماتیک ۸ سرعته مجهز هستند. جعبهدندهیجدید علاوهبر داشتن سیستم کنترل شروع حرکت (لانچ کنترل، Launch Control)، تعویض دندههای نرم و سریع را ممکن میکند. سیستم فرمانپذیری محور عقب در قالب آپشن در دسترس خواهد بود.
بیامو سری 7 مدل ۲۰۲۰ از فروردین سال ۱۳۹۸ در مدلهای تمام چرخ محرک (AWD) با کد xDrive و محور عقب، بهفروش گذاشته میشود. جزئیات کامل قیمت مدلهای مختلف، با نزدیک شدن به تاریخ عرضه اعلام خواهد شد.
با وجود اینکه پیشتر شایعه شده بود گلکسی اس ۱۰ سامسونگ از فناوری شارژ سریعتری بهره خواهد برد، اما ظاهرا دهمین پرچمدار سری گلکسی S قرار نیست سرعت شارژ سریعتری نسبت به پرچمداران قبلی خود داشته باشد.
آخرین مستندات منتشرشده در وبسایت دریافت تاییدیهی چینی CCC نشان میدهد که مشخصات شارژ گوشیهای هوشمند گلکسی اس ۱۰ و گلکسی اس ۱۰ پلاس، مشابه مشخصات شارژ پرچمداران گلکسی نوت ۴ به بعد است.
مشخصات شارژ شامل ولتاژ خروجی استاندارد ۵ ولت، جریان خروجی استاندرد ۲ آمپر و ولتاژ خروجی شارژ سریع ۹ ولت، جریان ۱.۶۷ آمپر است. شارژر این دو گوشی هوشمند نیز همان شارژری است که در حال حاضر در گوشیهای هوشمند پرچمدار سامسونگ مورد استفاده قرار میگیرد. بیش از یک ماه به تاریخ رونمایی رسمی پرچمداران بعدی کرهایها باقی مانده است. سامسونگ دعوتنامه مراسم رونمایی از گلکسی اس 10 در روز اول اسفند را ارسال کرده و خبرهای فاششدهای که تاکنون در مورد پرچمدار بعدی سامسونگ منتشر شده و همچنین مستندات تاییدیهی 3C نشان میدهند که کرهای برنامهای برای افزایش سرعت شارژ پرچمدار بعدی خود ندارند. ظاهرا بدون آنکه سرعت شارژ پرچمدار بعدی سامسونگ افزایش یافته باشد، به بازار معرفی خواهد شد. شاید سامسونگ بیش از حد مشغول توسعهی ویژگیهای شارژ معکوس بیسیم (reverse wireless charging) بوده است.
البته درنظر داشته باشید که زمان شارژ شدن از ۰ تا ۱۰۰ درصد در دستگاههای سامسونگ تفاوت چندانی با سایر دستگاهها ندارد و از این لحاظ شاهد سرعت شارژ نامطلوبی در دستگاههای کرهایها نیستیم. اما زمان شارژ شدن برای رسیدن به شارژ ۵۰ تا ۶۰ درصد متفاوت است. گوشیهای هوشمند گلکسی همانند گوشیهای برخی از رقبا برای رسیدن به شارژ ۵۰ درصد عملکرد سریعی ندارند که میتواند برای کاربر در زمانهایی که عجله دارد، بسیار ناخوشایند باشد.
بهنظر شما آیا ممکن است سامسونگ به افزایش سرعت شارژ پرچمدار خود توجه بیشتری نشان دهد یا اینکه فکر میکند وضعیت فعلی نیز جوابگوی نیاز کاربران خواهد بود و برنامهی خاصی برای این حوزه نخواهد داشت؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
در حدود یک ماه تا برگزاری مراسم ویژهی سامسونگ بهمنظور رونمایی از گوشیهای خانوادهی گلکسی اس ۱۰ فاصله داریم و شایعههای مرتبط به این دستگاهها طی چند وقت اخیر بهاوج خود رسیدهاند و پیشبینی میشود این روند همچنان ادامهدار باشد. اخیرا بنچمارکی در گیکبنچ منتشر شده که احتمالا به +Samsung Galaxy S10 مربوط میشود؛ دستگاه موردبحث در گیکبنچ دارای پردازندهی اسنپدراگون ۸۵۵ کوالکام و ۶ گیگابایت حافظهی رم است.
همانگونه که در تصویر مربوطه مشاهده میکنید، گلکسی اس ۱۰ پلاس توانسته در حالت تکهستهای امتیاز ۳٬۴۱۳ و در حالت چندهستهای امتیاز ۱۰٬۲۵۶ را کسب کند که در نوع خود بسیار درخورتوجه است. نکتهی دیگر اینکه دستگاه موردبحث دارای سیستمعامل اندروید ۹ پای است که البته کاملا منطقی بهنظر میرسد.
با نگاهی کلی به امتیازها، متوجه پیشرفت بهنسبت کم اسنپدراگون ۸۵۵ در مقایسه با اسنپدراگون ۸۴۵ در حالت چندهستهای هستیم؛ با اینحال امتیاز کسبشده توسط پرچمدار جدید کوالکام، همچنان بالاتر از کرین ۹۸۰ هواوی بهشمار میآید. از طرفی، در حالت تکهستهای شاهد پیشرفت درخورتوجهی نسبت به نسل پیش هستیم، اما امتیاز اسنپدراگون ۸۵۵ در این بخش کمتر از امتیاز تراشهی اکسینوس ۹۸۱۰ سامسونگ است.
البته این آمار نمیتواند تعیینکنندهی عملکرد نهایی باشد؛ خصوصا از اینجهت که بنچمارک بالا روی دستگاهی ثبت شده که هنوز گوشی کاملی بهشمار نمیآید و ممکن است حداقل از لحاظ نرمافزاری ناقص باشد. برای قضاوت نهایی، بهترین کار این است که تا زمان عرضهی رسمی پرچمدار جدید سامسونگ صبر کنیم.
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، در این بنچمارک، ۶ گیگابایت حافظهی رم به گلکسی اس ۱۰ پلاس نسبت داده شده است که در نوع خود جالب بهشمار میآید؛ خصوصا از اینجهت که اخیرا در شایعاتی گفته شده بود مدل پلاس پرچمدار بعدی سامسونگ قرار است دارای ۸ یا ۱۰ گیگابایت رم باشد. فعلا نمیتوان با قطعیت در مورد چیزی صحبت کرد؛ شاید سامسونگ مدلی از اس ۱۰ پلاس را با ۶ گیگابایت رم عرضه کند، شاید هم اطلاعات یادشده در این بنچمارک صحت نداشته باشند.
نتایج یک مطالعهی جدید نشان میدهد افرادی که در طول شب کمتر از ۶ ساعت میخوابند، نسبتبه افرادی که ۸-۷ ساعت میخوابند، ممکن است در معرض افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی قرار گیرند. طبق نتایج این مطالعه، کیفیت نامطلوب خواب، خطر آترواسکلروز (ایجاد پلاک در سرخرگهای کل بدن) را افزایش میدهد.جوزی ام اردواس، نویسندهی ارشد مقاله میگوید:
بیماری قلبیعروقی یک مشکل جهانی است که ما با استفاده از رویکردهای مختلفی نظیر استفاده از داروها، فعالیت جسمی و رژیم غذایی درصدد پیشگیری و درمان آن هستیم. اما نتایج این مطالعه نشان میدهد که لازم است خواب را نیز بهعنوان ابزاری برای مقابله با بیماری قلبی در نظر بگیریم. این مطالعه نخستین مطالعهای است که بهصورت عینی، ارتباط بین آترواسکلروز با خواب را نهتنها در قلب بلکه در سرتاسر بدن اندازهگیری کرده است.
او ادامه میدهد:
مطالعات قبلی نشان دادهاند که فقدان خواب خطر بیماری قلبیعروقی را با مشارکت عوامل خطرسازی نظیر سطوح گلوکز، فشار خون، التهاب و چاقی افزایش میدهد.
کمبود خواب و خواب بیکیفیت، خطر ایجاد پلاک در سرخرگ های بدن را افزایش میدهد
مطالعهی جدید روی ۳۹۷۴ کارمند بانک در اسپانیا انجام شده است و در آن برای تشخیص شیوع و نرخ پیشرفت ضایعات عروقی تحتبالینی در جمعیتی با متوسط سن ۴۶ سال، از تکنیکهای تصویربرداری پیشرفته استفاده شده است. هیچکدام از این شرکتکنندگان دچار بیماری قلبی شناختهشدهای نبودند و دوسوم آنها را مردان تشکیل میدادند. تمام شرکتکنندگان به مدت هفت روز، یک اکتیگراف همراه خود داشتند که میزان و کیفیت خواب، فعالیتها و حرکات آنها را اندازهگیری میکرد. افراد شرکتکننده به چهار گروه تقسیم شدند:
افرادی که کمتر از ۶ ساعت میخوابیدند، آنهایی که ۷-۶ ساعت میخوابیدند، آنهایی ۸-۷ ساعت میخوابیدند و درنهایت افرادی که بیش از هشت ساعت میخوابیدند. تشخیص بیماری قلبی احتمالی با استفاده از تکنیکهای پیشرفتهای انجام شد.
نتایج این مطالعه نشان میداد وقتی برای عوامل خطرساز معمول بیماری قلبی تصحیح انجام شد، احتمال ابتلا بهآترواسکلروز در کل بدن در شرکتکنندگانی که کمتر از ۶ ساعت میخوابیدند، نسبتبه افرادی که ۸-۷ ساعت میخوابیدند، ۲۷ درصد بالاتر بود. همچنین احتمال ابتلا به این مشکل در افرادی که دارای کیفیت خواب پایینی بودند، نسبتبه افرادی که از کیفیت خواب مناسبی برخوردار بودند، ۳۴ درصد بیشتر بود. کیفیت خواب بر اساس تعداد دفعات بیدار شدن فرد از خواب و فراوانی حرکات او طی خواب که شاخصی از مراحل خواب او بود، تعریف شد. فاستر، نویسندهی دیگر مقاله گفت:
باید بدانیم خواب کوتاهی که دارای کیفیت خوبی باشد، میتواند بر اثرات مضرر مدت کم خواب غلبه کند.
کیفیت خواب بر اساس تعداد دفعات بیدار شدن فرد و مراحل خواب تعریف میشود
این مطالعه همچنین نشان میدهد که خواب بیشتر از ۸ ساعت نیز ممکن است با افزایش خطر ابتلا به آترواسکلروزهمراه باشد. اگرچه شمار شرکتکنندگانی که بیش از ۸ ساعت میخوابیدند کم بود، ولی نتایج مطالعه نشان داد زنانی که بیش از ۸ ساعت در شب میخوابند، در معرض خطر بالاتر ابتلا به آترواسکلروز هستند.
مصرف الکل و کافئین درمیان شرکتکنندگانی که خواب کوتاه و بیکیفیتی داشتند، بیشتر بود. اردواس میگوید:
بسیاری از افراد براین باورند که الکل موجب بهتر شدن خواب میشود اما اینجا یک تاثیر معکوس وجود دارد. اگر شما الکل بنوشید ممکن است پس از زمان کوتاهی از خواب برخیزید و خوابیدن دوبارهی شما سخت خواهد بود و اگر بتوانید دوباره بخوابید، احتمالا خواب بیکیفیتی خواهید داشت.
در حالیکه برخی از مطالعات نشان میدهند که نوشیدن قهوهمیتواند تاثیر مثتبی روی قلب داشته باشد، اردواس میگوید که این امر بستگی به سرعت متابولیزه شدن قهوه در بدن فرد دارد. او میگوید:
بسته به ژنتیک شما، اگر سرعت متابولیزه شدن قهوه سریع باشد، این ماده تاثیری روی خواب شما نخواهد داشت اما اگر سرعت متابولیزه شدن آن در بدن شما کم باشد، قهوه ممکن است روی خواب شما تاثیرگذار بوده و احتمال ابتلا به بیماری قلبیعروقی را افزایش دهد.
اردواس ادامه میدهد:
این مطالعه با دیگر مطالعاتی که درمورد ارتباط خواب و بیماری قلبی انجام شدهاند، تفاوت دارد. اندازه نمونهی این مطالعه بیشتر بوده و روی افراد سالم انجام شده است.
در بساری از مطالعات قبلی افرادی که مبتلا به آپنه خواب یا دیگر مشلات سلامتی بودهاند، در نظر گرفته شدهاند. علاوه بر این، در دیگر مطالعات برای اندازهگیری خواب از پرسشنامههایی استفاده شده است اما در این مطالعه برای اندازهگیری خواب و تعیین ویژگیهای آن از اکتیگراف استفاده شده است. او میگوید:
اغلب، آنچه مردم گزارش میکنند با آنچه واقعا انجام میدهند، متفاوت است.
این مطالعه همچنین با استفاده از تکنولوژی پیشرفتهی اولتراسوند سهبعدی برای اندازهگیری آترواسکلروز در کل بدن و نه فقط در قلب انجام شده است. پژوهشگران میگویند برای تعیین اینکه آیا تغییر رفتار در زمینهی خواب میتواند موجب بهبود سلامت قلبی شود، باید مطالعات بیشتری انجام داد. تاثیرات احتمالی کمبود خواب و اختلالات خواب روی سلامت که توسط مطالعهی حاضر نیز تقویت شده است، علاوه بر این که توجیهکنندهی لزوم انجام مطالعاتی بیشتر در این زمینه است، نشان میدهد که باید خواب را نیز بههمراه رژیم غذایی و ورزش بهعنوان ارکان اصلیسبک زندگی سالم درنظر گرفت.
بسیاری از مردم در سرتاسر دنیا، بهویژه در کشورهای توسعهیافته، بهطور منظم حداقل یک مکمل تغذیهای مانند ویتامینها، موادمعدنی، مکملهای فیبری، ترکیبات ضد اسید معده و روغن ماهی استفاده میکنند. بسیاری از این افراد سالم هستند و امیدوارند که سلامت عمومی خود را بهبود بخشند یا اینکه از ابتلا به بیماریهای مزمن پیشگیری کنند.
بااینحال، شواهد علمی نشان میدهند برخی از مکملهای دارای دُز بالا نظیر بتاکاروتن و ویتامین E و ویتامین A نقش کمی در پیشگیری از بیماریهای مزمن درمیان افراد سالم دارند؛ مگر اینکه کمبود ریزمغذیهای خاصی در فرد تشخیص داده شده باشد. پژوهشها نشان میدهند این مکملها ممکن است واقعا بهجای مزیت، ضرر داشته باشند.
پژوهشگران شواهدی دربارهی تأثیر مکملهای سلنیوم در پیشگیری از بیماریهای مزمنی نظیر دیابت حتی در مناطقی مشاهده نکردند که مقادیر کمی از سلنیوم در رژیم غذایی طبیعی موجود است. افزونبراین، شواهدی علمی بسیاری وجود دارد که از اثرهای دیگر تغییرات در سبک زندگی برای پیرشدن سالم و پیشگیری از برخی از بیماریهای مزمن حمایت میکند. اینها عبارتاند از: بهبود کیفیت کلی رژیم غذایی، افزایش فعالیت جسمی، سیگارنکشیدن، الگوی خواب سالم و کاهش استرس.
مکملها خطر دیابت را افزایش میدهند
مقالههای مرتبط:
در آزمایش تصادفی کنترلشدهای در آمریکا، مشخص شد دُزهای نسبتا زیاد مکمل سلنیوم در مناطقی که این ماده در رژیم غذایی زیاد است (مانند آمریکا)، واقعا خطر ابتلا بهدیابت نوع دو را افزایش میدهد. این موضوع پیامدهای متعددی در ارتباط با سلامت عمومی دارد: نخست اینکه در بسیاری از کشورهای توسعهیافته، استفاده از غذاهای غنی از سلنیوم و مکملهای تغذیهای در سالهای اخیر بهطور چشمگیری افزایش پیدا کرده است. این امر بهدلیل این تصور است که سلنیوم و دیگر مکملهای آنتیاکسیدان میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهند.
باید مطمئن شد مکمل سلنیوم به افزایش شیوع دیابت یا بیماریهای قلبیعروقی منجر نمیشود. نکتهی مهم موجود این است که اکثر پژوهشهای گذشته در این زمینه، در جمعیتهای آمریکایشمالی انجام شدهاند که در آن، وضعیت پایهای سلنیوم بهطورچشمگیری بیشتر از اروپا است. میزان سلنیوم در رژیم غذایی در کشورها و مناطق مختلف، عمدتا بهعلت تنوع در محتوای سلنیوم غذاهای گیاهی و علوفهی دامی بهمیزان درخورتوجهی متفاوت است. سرانجام یافتههای ناامیدکنندهای از چندین مطالعهی بالینی پرهزینه روی مکملهای آنتیاکسیدان، نهتنها هیچ مزیتی ازنظر ارتقای سلامتی نشان ندادند؛ بلکه حتی نشاندهندهی مضراتی در زمینهی مصرف این مکملها نیز بودند.
آنچه مطالعات بهطور کلی نشان میدهند، این است که شواهد کنونی برای توصیهی مصرف منظم مکملها در جمعیت افراد سالم کافی نیستند. نتیجهگیری ساده است: بیشتر مکملها از بیماریهای مزمن یا مرگومیر پیشگیری نمیکنند. استفادهی گسترده از آنها موجه نیست و باید از آنها اجتناب کرد. این امر بهخصوص در افراد معمولی دچار کمبود ریزمغذیها واقعیت دارد. از دیدگاه سلامت عمومی، برای ارتقای الگوهای غذایی در جمعیت عمومی باید کوشید و به مداخلاتی توجه کرد که افزایش مصرف غذاهای گیاهی حاوی ویتامینها و موادمغذی لازم برای سلامتی را موجب میشود.
پردازندهی بسیار قدرتمند و طراحی جذاب و نمایشگر کمحاشیه، ازجمله تغییرات آیپد پرو 2018 بهحساب میآید؛ اما محدودیتهای نرمافزاری، از بالفعلشدن قابلیتهای تبلت اپل جلوگیری میکند.
۲۷ ژانویهی ۲۰۱۰، یکی از تاریخهای فراموشنشدنی دنیای فناوری، بهخصوص در تاریخچهی اپل، بهشمار میآید؛ روزی که استیو جابز، مرد شمارهیک و محبوب کوپرتینو، محصولی را رونمایی کرد که بهزعم او جادویی و انقلابی بود و میتوانست زمینهساز کلاسی جدید از دستگاهها برای ایجاد پیوندی صمیمیتر و شهودیتر و خوشایندتر بین کاربر و اپلیکیشنها باشد. نسل نخست آیپد سه ماه پس از معرفی و در آوریل ۲۰۱۰ دراختیار کاربران قرار گرفت و استقبال درخورتوجهی از آن شد؛ بهطوریکه فروش آن در فصل نخست ۲۰۱۰، از کامپیوترهای مک نیز فراتر رفت. مطابق پیشبینی جابز، شرکتهای متعددی در دنیای اندروید و ویندوز برای سهیمشدن در بازار نوظهور تبلتها و ثبت موفقیتهای مشابه وارد عمل شدند؛ اما متأسفانه فُرمفکتور تبلت هیچگاه بهاندازهی گوشیهای هوشمند محبوب نشد. برهمیناساس، بسیاری از شرکتها فعالیت خود در این حوزه را محدود یا متوقف کردند.
بازار تبلتها بهتدریج کوچک و کوچکتر میشود؛ اما اپل همچنان حکمران این بازار بهشمار میآید؛ بهطوریکه براساس گزارش Statista، از سال ۲۰۱۱ تاکنون، آمار فروش فصلی آیپد همواره فراتر از ۸ میلیون دستگاه بوده است. کوپرتینونشینها برای تثبیت جایگاه خود و جلب توجه طیف گستردهتری از کاربران، در سپتامبر ۲۰۱۵ آیپد پرو را معرفی کردند؛ دستگاهی با نمایشگر عظیم ۱۲.۹ اینچی که نخستین محصول مبتنی بر iOS با پشتیبانی از قلم استایلوس بهشمار میرفت و درکنار قلم اپل پنسل آمده بود تا ابزاری رؤیایی برای طراحان و گرافیستها باشد. اپل با خانوادهی iPad Pro سعی میکند مفهوم کامپیوتر در عصر حاضر را برای بسیاری از کاربران از نو تعریف کند و اکنون در سال ۲۰۱۹، تیم کوک نسل سوم آیپد پرو را نه یک تبلت، بلکه یک کامپیوتر شخصی میداند.
آیپد پرو در نسل سوم خود اوج جاهطلبی اپل را بهتصویر میکشد؛ دستگاهی که اکنون بهلطف طراحی مدرن و نمایشگر کمحاشیهی خود، از نسلهای گذشته ابعاد فیزیکی کوچکتری دارد و پردازندهی قدرتمند A12X آن بهادعای شرکت سازنده، ۹۲ درصد از لپتاپهای موجود در بازار را پشتسر میگذارد و قلم اپل پنسل جدید، بهصورت مغناطیسی به آن متصل میشود. با زومیت همراه باشید تا با بررسی آیپد پرو 2018، قابلیتهای این دستگاه گرانقیمت را زیر ذرهبین قرار دهیم و توانایی آن در گرفتن جای کامپیوترهای مرسوم را ارزیابی کنیم.
مقایسه | آیپد پرو 11 اینچ 2018 اپل | اپل آیپد پرو 10.5 | آیپد پرو 12.9 اینچ 2018 اپل | اپل آیپد پرو 12.9 | |
---|---|---|---|---|---|
عرضه | |||||
معرفی | 2018، اکتبر | 2017, ژوئن | 2018، اکتبر | 2017, ژوئن | |
وضعیت | عرضه شده در نوامبر 2018 | موجود. عرضه شده در ژوئن 2017 | عرضه شده در نوامبر 2018 | موجود. عرضه در ژوئن 2017 | |
بدنه | |||||
ابعاد | 247.6x178.5x5.9 میلیمتر | 250.6 در 174.1 در 6.1 میلیمتر | 280.6 در 214.9 در 5.9 میلیمتر | 305.7 در 220.6 در 6.9 میلیمتر | |
وزن | 468 گرم | 469 گرم (مدل وایفای) / 477 گرم (مدل LTE) | 633 گرم | 677 گرم (مدل وایفای) / 692 گرم مدل (LTE) | |
سیمکارت | - دارای دو نسخهی با و بدون سلولار - Nano-SIM/ سیمکارت الکترونیکی (سیمکارت الکترونیکی اپل) | نانوسیم/ سیمکارت الکترونیکی (e-SIM) | - دارای دو نسخهی با و بدون سلولار - Nano-SIM/ سیمکارت الکترونیکی (سیمکارت الکترونیکی اپل) | نانو سیم / سیمکارت الکترونیک (e-SIM) | |
استایلوس | - استایلوس | استایلوس | - استایلوس | ||
نمایشگر | |||||
نوع | - Liquid Retina - پنل LED-backlit IPS LCD با صفحه لمسی خازنی - 16 میلیون رنگ | پنل IPS LCD با صفحه لمسی خازنی، 16 میلیون رنگ | - Liquid Retina - پنل LED-backlit IPS LCD با صفحه لمسی خازنی - 16 میلیون رنگ | پنل IPS LCD با صفحه لمسی خازنی، 16 میلیون رنگ | |
سایز | 11 اینچ (~82.9% نسبت نمایشگر به بدنه) | 10.5 اینچ (~78.3% نسبت نمایشگر به بدنه) | 12.9 اینچ (~85.4% نسبت نمایشگر به بدنه) | 12.9 اینچ (~76.4% نسبت نمایشگر به بدنه) | |
رزولوشن | 2388 در 1668 پیکسل (264 پیکسل در هر اینچ) | 1668 در 2224 پیکسل (~265 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی) | 2732 در 2048 پیکسل (~265 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی) | 2732 در 2048 پیکسل (~265 پیکسل در اینچ تراکم پیکسلی) | |
چندلمسی | بله | بله | بله | بله | |
محافظ | - شیشهی ضد خش - پوشش اولفوبیک برای کاهش بازتاب نور و لکه دست - پوشش ضد انعکاس نور | شیشهی مقاوم در برابر خراش, پوشش اولفوبیک برای کاهش بازتاب نور و لکه دست | - شیشهی ضد خش - پوشش اولفوبیک برای کاهش بازتاب نور و لکه دست - پوشش ضد انعکاس نور | شیشه مقاوم در برابر خراش, پوشش اولفوبیک برای کاهش بازتاب نور و لکه دست | |
- نمایشگر True-tone - 120 هرتز - فناوری پروموشن - 600 نیت روشنایی | - نمایشگر True tone | - نمایشگر True-tone - 120 هرتز - فناوری پروموشن - 600 نیت روشنایی | - نمایشگر True tone | ||
پلتفرم | |||||
سیستمعامل | iOS 12 | iOS 10.3.2 | iOS 12 | iOS 10.3.2 | |
تراشه | A12X Bionic | Apple A10X Fusion | A12X Bionic (هفت نانومتری) | Apple A10X Fusion | |
پردازنده مرکزی | هشت هستهای 64 بیت به همراه واحد پردازش عصبی | هشت هستهای (چهار هستهی Vortex و چهار هستهی Tempest) - 64 بیت به همراه واحد پردازش عصبی | |||
پردازنده گرافیکی | M12 | M12 | |||
حافظه | |||||
درگاه حافظه | خیر | خیر | خیر | خیر | |
حافظه داخلی | 64/256/512 گیگابایت یا یک ترابایت | 64/256/512 گیگابایت, 4GB رم | 64/256/512 گیگابایت یا یک ترابایت | 64/256/512 گیگابایت, 4GB رم | |
دوربین | |||||
اصلی | 12 مگاپیکسل (پنج برابر زوم دیجیتال، فوکوس خودکار با فوکوس پیکسلز، f/1.8) | 12 مگاپیکسل, f/1.8, فوکوس خودکار با تشخیص فاز, لرزشگیر اپتیکال, فلاش چهارگانهی LED | 12 مگاپیکسل (1/3 اینچ سایز سنسور، پنج برابر زوم دیجیتال، فوکوس خودکار با فوکوس پیکسلز، f/1.8) | 12 مگاپیکسل, f/1.8, فوکوس خودکار با تشخیص فاز, لرزشگیر اپتیکال, چهار فلاش (dual tone) الایدی | |
قابلیتها | اسمارت HDR، حالت عکاسی پیاپی، کاهش نویز، کنترل نوردهی، برچسب جغرافیایی تصاویر، پشتیبانی از فرمتهای JPEG و HEIF، فلش LED چهارگانه | 1/3 اینچ سایز سنسور, برچسبگذاری جغرافیایی, ضبط همزمان ویدئو 4K و عکسبرداری با رزولوشن 8 مگاپیکسل, فوکوس لمسی, تشخیص چهره و لبخند, HDR, پاناروما | اسمارت HDR، حالت عکاسی پیاپی، کاهش نویز، کنترل نوردهی، برچسب جغرافیایی تصاویر، پشتیبانی از فرمتهای JPEG و HEIF، فلش LED چهارگانه | 1/3 اینچ سایز سنسور, برچسبگذاری جغرافیایی, عکسبرداری با رزولوشن 8 مگاپیکسل همزمان با فیلمبرداری 4K , فوکوس لمسی, تشخیص چهره و لبخند, HDR, پاناروما | |
ویدیو | - فیلمبرداری 4K با سرعت 30 یا 60 فریم بر ثانیه - ضبط ویدیوی اسلوموشن 1080p با سرعت 120 فریم بر ثانیه یا 720p با سرعت 240 فریم بر ثانیه - ضبط ویدیوی تایم لپس به همراه لرزشگیر - لرزشگیر سینمایی (غیر از حالت 4K) - فوکوس مداوم در حین فیلمبرداری - امکان زوم هنگام پخش ویدیو | 2160p@30fps, 1080p@30/60fps, 1080p@120fps, 720p@240fps | - فیلمبرداری 4K با سرعت 30 یا 60 فریم بر ثانیه - ضبط ویدیوی اسلوموشن 1080p با سرعت 120 فریم بر ثانیه یا 720p با سرعت 240 فریم بر ثانیه - ضبط ویدیوی تایم لپس به همراه لرزشگیر - لرزشگیر سینمایی (غیر از حالت 4K) - فوکوس مداوم در حین فیلمبرداری - امکان زوم هنگام پخش ویدیو | 2160p@30fps, 1080p@30/60fps, 1080p@120fps, 720p@240fps | |
سلفی | - 7 مگاپیکسل (f/2.2) - انیموجی و مموجی - ضبط ویدیو با کیفیت HD و سرعت 30 یا 60 فریم بر ثانیه | 7 مگاپیکسل, f/2.2, 1080p@30fps, 720p@240fps, تشخیص چهره, HDR, پاناروما, 32 میلیمتر | - 7 مگاپیکسل (f/2.2) - انیموجی و مموجی - ضبط ویدیو با کیفیت HD و سرعت 30 یا 60 فریم بر ثانیه | 7 مگاپیکسل, f/2.2, 1080p@30fps, 720p@240fps, تشخیص چهره, HDR, پاناروما, 32 میلیمتر | |
صدا | |||||
اسپیکر | بله، دارای چهار اسپیکر و پنج میکروفن | بله, با اسپیکر استریو (4 اسپیکر) | بله، دارای چهار اسپیکر و پنج میکروفن | بله, با اسپیکر استریو (4 اسپیکر) | |
جک ۳.۵ میلیمتری | بله | خیر | بله | ||
باتری | |||||
باتری | باتری لیتیوم پلیمری با ظرفیت 29.37 وات ساعت | باتری غیرقابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت (30.4 وات ساعت) | باتری غیرقابل تعویض لیتیوم پلیمری با ظرفیت 36.71 وات ساعت | باتری غیرقابل تعویض لیتیوم یونی با ظرفیت (41 وات ساعت) | |
قابلیتها | |||||
حسگرها | فیس آیدی، ژیروسکوپ سه محوره، شتابسنج، فشارسنج، حسگر نور محیط | حسگر اثرانگشت (جلوی گوشی), شتابسنج, ژیروسکوپ, قطبنما, فشارسنج | فیس آیدی، ژیروسکوپ سه محوره، شتابسنج، فشارسنج، حسگر نور محیط | حسگر اثرانگشت (جلوی گوشی), شتابسنج, ژیروسکوپ, قطبنما, فشارسنج | |
- دستورات صوتی سیری - سرویس ابری آیکلاد - پخشکنندهی MP3/WAV/AAX+/AIFF - پخشکنندهی MP4/H.264- ویراستار عکس/ویدئو/صدا - ویراستار اسناد - شارژ معکوس/ پاور بانک | - دستورات صوتی سیری - سرویس ابری آیکلاد - پخشکنندهی MP3/WAV/AAX+/AIFF - پخشکنندهی MP4/H.264 - ویراستار عکس/ ویدئو/صدا - ویراستار اسناد | - دستورات صوتی سیری - سرویس ابری آیکلاد - پخشکنندهی MP3/WAV/AAX+/AIFF - پخشکنندهی MP4/H.264 - ویراستار عکس/ویدئو/صدا - ویراستار اسناد - شارژ معکوس/ پاور بانک | - دستورات صوتی سیری - سرویس ابری آیکلاد - پخشکنندهی MP3/WAV/AAX+/AIFF - پخشکنندهی MP4/H.264 - ویراستار صدا/ویدئو/عکس - ویراستار اسناد | ||
شبکه | |||||
فناوری | GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE | GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE | GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE | GSM / CDMA / HSPA / EVDO / LTE | |
اتصالات | |||||
شبکه بیسیم | - Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac، دو بانده، هاتاسپات - استفادهی همزمان از دو باند 2.4 و 5 گیگاهرتز | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, دو بانده, هاتاسپات | - Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac، دو بانده، هاتاسپات - استفادهی همزمان از دو باند 2.4 و 5 گیگاهرتز | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, دو بانده, هاتاسپات | |
بلوتوث | 5.0، A2DP، LE، EDR | 4.2, A2DP, EDR | 5.0، A2DP، LE، EDR | 4.2, A2DP, EDR | |
GPS | Assisted GPS, GLONASS, Galileo, and QZSS | بله, (A-GPS, GLONASS (Wi‑Fi + Cellular | Assisted GPS, GLONASS, Galileo, and QZSS | بله, (A-GPS, GLONASS (Wi‑Fi + Cellular | |
NFC | NFC | NFC | |||
رادیو | خیر | خیر | خیر | خیر | |
USB | 3.1، Type-C 1.0 reversible connector; magnetic connector | 3.0, کانکتور مغناطیسی | 3.1، Type-C 1.0 reversible connector; magnetic connector | 3.0, کانکتور مغناطیسی | |
متفرقه | |||||
رنگها | خاکستری, رز گلد, طلایی, نقرهای | نقرهای، خاکستری | خاکستری, طلایی, نقرهای | ||
محدوده قیمت | حدود 800 دلار برای نسخهی پایه | حدود 730 یورو | حدود 1000 دلار برای نسخهی پایه | حدود 900 یورو |
شایان ذکر است آیپد پرو 11 و اپل پنسل 2 را فروشگاه الماس پایتخت برای بررسی دراختیار زومیت قرار داده است.
طراحی
شاید این شعار تبلیغاتی اپل که در توصیف آیپد پرو ۲۰۱۸ بهکار میرود، کمی حماسی و مبالغهآمیز بهنظر برسد: «تنها چیزِ بدون تغییر، نام است». باوجوداین حداقل از بُعد سختافزاری و طراحی، میتوان این شعار را صحیح دانست. کوپرتینونشینها امسال با الهامگرفتن از زبان طراحی مدرن آیفون، تبلت حرفهای خود را زیر تیغ جراحی برده و ظاهر مسحورکنندهای برای آن خلق کردهاند. آیپد پرو ۲۰۱۸ با حاشیههای ضخیم نسل گذشته خداحافظی کرده است و اکنون، از نمایشگری کمحاشیه با گوشههای گِرد و محبوس درون کالبدی کوچکتر بهره میبرد؛ بهطوریکه ابعاد نمایشگر نسخهی کوچک آیپد پرو با ۰.۵ اینچ افزایش به ۱۱ اینچ میرسد. این درحالی است که ابعاد دستگاه کاهشی ۱.۳ درصدی را تجربه میکند؛ دستاوردی که اپل آن را با عبارت «More screen. Less device» وصف میکند.
کاهش ضخامت حاشیههای اطراف نمایشگر، خداحافظی با کلید خاطرهانگیز Home را به ما گوشزد میکند تا بدینترتیب، ژستهای حرکتی جذاب آیفون به دنیای تبلتهای اپل نیز راه یابد. با حذفشدن کلید هوم و بهتبع آن، حسگر اثرانگشت تاچآیدی از آیپد پرو، سیستم تشخیص چهرهی Face ID به این دستگاه اضافه شده است. بااینحال، باتوجهبه ماهیت تبلتها و لزوم وجود اندکی حاشیه اطراف صفحهنمایش برای سهولت کار با آنها، از بریدگی نمایشگر در آیپد پرو ۲۰۱۸ خبری نیست و دورتادور صفحهنمایش را حاشیههای باریک مشکیرنگ در انحصار خود دارند. بدینترتیب، کاربر برعکس آنچه هماکنون در دنیای گوشیهای هوشمند رواج دارد، هیچ مانعی دربرابر غوطهوری درون محتوای بصری نخواهد دید.
ابعاد بزرگ تبلتها باعث میشود انتخاب نسبت تصویر صحیح در مرحلهی طراحی ازلحاظ ارگونومی و سهولت کار با آنها به امری حیاتی تبدیل شود. نسبت تصویر ۱۶:۱۰ نمایشگر گلکسی تب S4 و مدیاپد M5 پرو، جدیترین رقبای آیپد، استفاده از این دستگاهها را در حالت پرتره به تجربهای نامأنوس و نهچندان خوشایند بدل میکند؛ اما خوشبختانه این موضوع دربارهی آیپد پرو ۲۰۱۸ صادق نیست. به امری حیاتی نسخهی ۱۲.۹ اینچی آیپد پرو همانند گذشته با نسبت تصویر بهینهی ۴:۳ عرضه میشود، نسخهی ۱۱ اینچی اندکی کشیدهتر شده است. باوجوداین بهلطف حاشیههای متقارن صفحهنمایش، هنوزهم چه در حالت افقی و چه در حالت عمودی، بهسادگی و لذت هرچهتمام میتوان از آن استفاده کرد.
تفاوتهای ظاهری آیپد پرو جدید با نسل گذشته صرفا به نمایشگر کمحاشیهی آن محدود نمیشود؛ چراکه کوپرتینونشینها امسال لبههای انحنادار و تراشخوردهی مدل قبلی را کنار گذاشته و طراحی جدیدی با سطوح تخت و زوایای گونیایی و گوشههای گِردتر را روی آیپد پرو 2018 اجرا کردهاند؛ مؤلفههایی که ظاهر آیفون ۵ را در ذهنمان تداعی میکنند. گذشته از زبان طراحی جدید، نسل سوم آیپد پرو یک میلیمتر باریکتر از قبل شده و اکنون فقط ۵.۹ میلیمتر ضخامت دارد. درضمن بهلطف کوچکترشدن ابعاد فیزیکی دستگاه، وزن آن با یک گرم کاهش به ۴۶۸ گرم رسیده است.
اگرچه ضخامت ۵.۹ میلیمتری و کاهش وزن آیپد پرو ۲۰۱۸ درنهایت استفاده از این دستگاه را در بازههای زمانی طولانی سادهتر از گذشته میکند، از آسیبپذیری بیشتر آن نباید چشمپوشی کرد. صرفنظر از انتشار ویدئویی که خمش ساده و درهمشکستن آسان آیپد را نشان میدهد و اپل نیز خمیدگی جزئی برخی از نمونههای این دستگاه را تأیید کرده است، در بررسی آیپد پرو ۲۰۱۸ متوجه شدیم حین استفاده از قلم یا کارکردن با خود تبلت، نمایشگر بهصورت محسوس به داخل فرومیرود. این امری است که در نسل قبلی آیپد پرو بهچشم نمیآمد؛ بنابراین حداقل ازنظر مقاومت بدنه، آیپد پرو 2018 عقبگرد بهحساب میآید.
برای دستگاه قابلحملی با نمایشگر بزرگ، قرارگیری کلیدها در محلی بهینه با دسترسی آسان اهمیت فراوانی دارد. خوشبختانه برعکس آنچه در بررسی مدیاپد M5 Pro تجربه کرده بودیم، کلیدهای کنترل حجم صدا و On/Off آیپد پرو بهترتیب گوشهی بالایی از لبهی راست و گوشهی سمت راست از لبهی بالای دستگاه (در حالت عمودی) را اشغال کردهاند و مانند هر دستگاه اپلی دیگری، فشردن آنها بازخورد لذتبخشی بههمراه دارد. بدینترتیب چه در حالت استفادهی پرتره و چه در حالت افقی، دسترسی به این کلیدها بهاندازهی رقیب اندرویدی مشکلساز نخواهد بود. لبهی سمت راست آیپد پرو علاوهبر کلیدهای کنترل صدا، از اتصال مغناطیسی قلم اپل پنسل و درگاه سیمکارت (در نسخهی LTE آیپد پرو) میزبانی میکند. در بخشهای بعدی، دربارهی اپل پنسل بهتفصیل صحبت خواهیم کرد.
اسپیکرهای چهارکانالهی آیپد همانند گذشته، بهصورت دوبهدو در لبهی بالا و پایین آن قرار گرفتهاند و در هر چهار لبهی دستگاه نیز میتوان نوارهای آنتن را مشاهده کرد که برای تقویت آنتندهی تعبیه شدهاند. متأسفانه نوع چینش اسپیکرها بهگونهای است که حین استفاده از تبلت در حالت افقی، روی دو اسپیکر با دست پوشیده میشود. مهندسان کوپرتینو پنج میکروفون را نیز با چینشی دوتایی و سه تکی بهترتیب در لبهی بالای آیپد پرو، لبهی سمت چپ، کنار دوربین سلفی و کنار دوربین اصلی آن جای دادهاند تا در تشخیص صدای محیطی نیز عملکرد مناسبی داشته باشد.
استفاده از سطوح تخت و زوایای گونیایی در نمای پشتی آیپد پرو ۲۰۱۸ نیز ادامه دارد. در قسمت پشتی، دوربین برآمده و نوارهای آنتن پیش از هرچیز دیگری بهچشم میخورند. دوربین اصلی همراه با فلش LED و یکی از میکروفونها در گوشهی سمت چپ جای گرفتهاند؛ اما بهلطف ابعاد بزرگ دستگاه، برآمدگی درخورتوجه دوربین استفاده از آن را روی میز دشوار نمیکند و در این حالت، نوسانی تجربه نخواهید کرد. نوارهای آنتن آیپد پرو در امتداد لبههای بالا و پایین کشیده شدهاند و با رنگ مشکی خود اندکی از زیبایی شکوهمند آیپد میکاهند. در بخش میانی، سیب گازخوردهی دوستداشتنی و براق اپل خودنمایی میکند و در نیمهی پایینی نیز، میتوان برند iPad و پینهای اتصال کیبورد را مشاهده کرد.
سطوح تخت و طراحی مکعبی آیپد پرو جدید ارگونومی و راحتی همسطحی را با طراحی انحنادار و لبههای تراشخوردهی نسل گذشته نمیدهد؛ اما زیبایی و جذابیت مدل ۲۰۱۸ بهحدی است که کاملا میتوان از این موضوع چشمپوشی کرد و افت نسبی راحتی کار با آیپد را بهدست فراموشی سپرد. شایان ذکر است علاوهبر آنکه بدنهی فلزی iPad Pro 11 حس فوقالعادهای به کاربر منتقل میکند، برخلاف آیفونهای شیشهای اپل، دربرابر جذب لک و اثرانگشت مقاومت بسیار بیشتری از خود نشان میدهد.




اپل با عرضهی آیپد پرو ۲۰۱۸، تنوع رنگی نسل گذشته را کنار گذاشته و آن را درست مانند مکبوک پرو، در دو رنگ نقرهای و خاکستری روانهی بازار میکند. درضمن همانند قبل، از گواهی IP برای مقاومت دربرابر آب و گردوغبار خبری نیست؛ بنابراین چنانچه جزو معدود افرادی هستید که توانایی مالی برای خرید این دستگاه گرانقیمت را دارید، در نگهداری از آن باید خیلی دقت کنید.
نمایشگر
شاید نمایشگر را بتوان مهمترین وجه تمایز تبلت غیرویندوزی و گوشی موبایل دانست. آیپدهای اپل همواره نمایشگرهای درخورستایشی داشتهاند و اپل تاکنون، تنها از نمایشگرهای السیدی برای رسیدن به این مهم استفاده کرده است. نمایشگرهای اولد بهواسطهی مشکی عمیق و کنتراست عالی، اولین انتخاب شرکتها برای گوشیهای پرچمدار محسوب میشوند؛ اما در دنیای تبلتها، تنها سامسونگ چنین نمایشگرهایی تولید و استفاده میکند. پیش از هر چیز باید گفت استفاده از پنل IPS LCD را برای آیپدهای جدید اپل ضعف نمیدانیم؛ زیرا کوپرتینوییها بهترین نمونهی السیدی در دنیای تبلتها را به آیپد خود آوردهاند.
آیپد پرو ۱۱ و ۱۲.۹ اینچی هر دو به نمایشگرهای موسوم به Liquid Retina مجهز شدهاند. رزولوشن نسخهی ۱۱ اینچی معادل ۲۳۸۸ در ۱۶۶۸ پیکسل است. تراکم ۲۶۴ پیکسل در هر اینچ برای هر دو مدل شاید بهترین در بازار تبلتها نباشد؛ اما تجربهی استفاده از تبلت بهدلیل فاصلهی بیشتر آن با چشم در هنگام کارکردن بدون مشکل خواهد بود و مرز پیکسلها بههیچوجه خودنمایی نمیکند. پنل نمایشگر آیپدها همانند گذشته، نسبت ۴ به ۳ دارد و گزینهی ایدهآلی برای طیف وسیعی از کاربریها، ازجمله خواندن کتاب محسوب میشود؛ اما نمایش ویدئو در آن، با خطوط مشکی بزرگی در بالا و پایین همراه است؛ ازاینرو، نمایشگرهای کشیده برای چنین کاری مناسبتر هستند.
نرخ بهروزرسانی ۱۲۰ هرتزی، دوستداشتنیترین ویژگی نمایشگر آیپد پرو محسوب میشود. بهلطف قابلیت ProMotion اپل، نمایشگر بهصورت خودکار فرکانس بهروزرسانی تصویر را بین ۲۴ تا ۱۲۰ هرتز تغییر میدهد. این به این معنا است که کاربر در هنگام بازی و اسکرولکردن و مواردی ازایندست که با حرکت سریع در ارتباط است، تصاویر رندرشده با ۱۲۰ فریمبرثانیه را مشاهده خواهد کرد. هنوز تعداد بازیها و اپلیکیشنهای سازگار با نرخ فریم ۱۲۰ چندان زیاد نیستند؛ بااینحال در آینده، بیشتر آنها را شاهد خواهیم بود. iOS و تمام اپلیکیشنهای اپل بهخوبی با چنین نمایشگری سازگار شدهاند؛ اما در اپلیکیشنهای دیگر، شاید تفاوت محسوسی با نمونههای ۶۰ هرتز دیده نشود. هنوز اطلاعاتی دربارهی نرخ ثبت لمس کاربر برای آیپد پروهای جدید وجود ندارد؛ اما باتوجهبه نسل قبل، میتوان حداقل انتظار نرخ ۱۲۰ هرتزی برای ثبت لمس کاربر را داشت.
در بحث روشنایی نمایشگر، آیپد پرو موفق عمل میکند؛ بهطوریکه میانگین روشنایی چهار بخش نمایشگر به ۵۱۰ نیت میرسد. روشنایی ۰.۵۸ نیتی رنگ مشکی نیز از بهترین اعدادی محسوب میشود که برای نمایشگر السیدی بهدست آمده است. در بررسیهای خود، اختلاف حدودا ۶۰ نیتی بین بخش پایینی و بالایی دستگاه را متوجه شدیم که از استانداردهای نمایشگر پرمویم بیشتر است. کنتراست Native درخورتوجه ۸۷۹ در آیپد پرو ۲۰۱۸، فراتر از هر نمایشگر السیدی بررسیشدهی تابهامروز ما بود و فقط مکبوک پرو جدید این شرکت توان رقابت با آن را دارد. فعالبودن حالت True Tone که در ادامه به آن خواهیم پرداخت، تأثیر چندانی بر روشنایی حداقل نگذاشته و تنها ۳۰ نیت از روشنایی حداکثر دستگاه میکاهد.
True Tone بهکمک اندازهگیری شدت و دمای رنگ محیط، کالیبراسیون رنگ و وایتبالانس را برای تطابق بهتر با چشم انسان تغییر میدهد. اگر دقت رنگ چندان برایتان مهم نیست، توصیه میکنیم این قابلیت را حتما فعال کنید. همانند دیگر محصولات اپل، تنظیم خودکار روشنایی در تنظیمات نمایشگر گنجانده نشده است و برای استفاده از آن باید به بخش Accessibility مراجعه کنید. روشنایی حداکثر نمایشگر آیپد پرو ۲۰۱۸ در زمان فعالبودن تنظیم خودکار تفاوتی با حالت دستی ندارد. گفتنی است همچنان از تغییر دستی پروفایل رنگ در محصولات اپل خبری نیست و طبق اعلام کوپرتینوییها، خودِ تبلت بهصورت خودکار فضای رنگی را تغییر میدهد.
عملکرد نمایشگر محصولات پرچمدار | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
محصول / پارامترها | حداقل روشنایی | حداکثر روشنایی دستی | حداکثر روشنایی خودکار | نسبت کنتراست Native | خطای رنگ میانگین | |||
سفید | مشکی | سفید | مشکی | سفید | حالت استاندارد | دقیقترین حالت | ||
آیپد پرو ۱۱ ۲۰۱۸ | 2.1 | 058 | 510 | 0.58 | 879 | 2.2 | 2.2 | |
وانپلاس 6T | 2.2 | 0 | 0 | 640 | ∞ | 7.5 | 2.2 (sRGB) | |
میت ۲۰ | 1.2 | 0.98 | 450 | 2.4 | 690 | 460 | 3 | 2.1 (Normal) |
آنر ۱۰ | 1.63 | 2.86 | 410 | 2.81 | 380 | 143 | 6.4 | 4.4 (Normal) |
میت ۲۰ پرو | 2 | 0 | 647 | 0 | 880 | ∞ | 5.3 | 2.2 (Normal) |
آیفون XS Max | 2.4 | 0 | 940 | 0 | 940 | ∞ | 1.9 | 1.9 |
موتو زد ۲ فورس | 12.3 | 0 | 605 | 0 | 770 | ∞ | 3.9 | 3.6 (Vibrant) |
گلکسی نوت ۹ | 2.3 | 0 | 580 | 0 | 1023 | ∞ | 6.3 | 2.7 (AMOLED photo) |
وان پلاس ۶ | 2.6 | 0 | 694 | 0 | 1040 | ∞ | 7 | 2.7 (DCI-P3) |
اکسپریا ایکسزد ۲ کامپکت | 5 | 2.15 | 600 | 2.13 | 600 | 280.5 | 4.3 | 4.3 (Standard Mode) |
پیکسل ۲ ایکسال | 5 | 0 | 597 | 0 | 597 | ∞ | 2.8 | 2.2 (Natural) |
پی ۲۰ پرو | 3.42 | 0 | 565 | 0 | 813 | ∞ | 1.3 | 1.3 (Normal Mode) |
گلکسی اس ۹ پلاس | 2.2 | 0 | 625 | 0 | 1043 | ∞ | 6.6 | 1.8 (AMOLED photo) |
گلکسی اس ۹ | 2.4 | 0 | 645 | 0 | 1115 | ∞ | 6.8 | 1.8 (AMOLED photo) |
وان پلاس ۵تی | 2.5 | 0 | 643 | 0 | 644 | ∞ | 7.1 | 2.1 (sRGB Mode) |
گلکسی اس ۸ پلاس ۲۰۱۸ | 2.53 | 0 | 568 | 0 | 795 | ∞ | -- | -- |
گلکسی ای ۸ ۲۰۱۸ | 2.60 | 0 | 570 | 0 | 763 | ∞ | -- | -- |
آنر ۹ | 2.48 | 3.87 | 479 | 3.87 | 480 | 124 | -- | -- |
میت ۱۰ پرو | 2.26 | 0 | 605 | 0 | 850 | ∞ | 3.4 | -- |
نوکیا ۸ | 1.81 | 1.11 | 552 | 1.13 | 559 | 497 | -- | -- |
آیفون ۱۰ | 2.43 | 0 | 750 | 0 | 930 | ∞ | 2.4 | 2.4 |
میت ۱۰ | 1.27 | 3.17 | 315 | 3.93 | 502 | 127 | 6 | 6 (Normal Mode) |
آیفون ۸ | 2.56 | 1.84 | 550 | 1.95 | 658 | 337 | -- | -- |
آیفون ۸ پلاس | 2.26 | 1.64 | 529 | 1.87 | 629 | 336 | -- | -- |
اکسپریا ایکسزد وان | 5.2 | 1.03 | 432 | 1.1 | 473 | 430 | 2.9 | 2.9 (Standard Mode) |
الجی وی ۳۰ | 3.71 | 0 | 591 | 0 | 706 | ∞ | 5.3 | -- |
گلکسی نوت ۸ | 2.85 | 0 | 738 | 0 | 1074 | ∞ | 2.3 | -- |
باتوجهبه تنظیم خودکاربودن انتخاب فضای رنگی، تنها توانستیم نمایشگر را در فضای sRGB بررسی کنیم. بهنظر میرسد تبلت اپلیکیشن تولیدکنندهی نمونههای رنگ تست را بهعنوان یک اپِ نیازمند به فضای رنگ DCI-P3 نمیشناسد. طبق انتظار، پوشش ۹۹.۹ درصدی فضای رنگی sRGB را شاهد هستیم. همچنین در بحث دقت رنگ، آیپد پرو ۲۰۱۸ طبق انتظار موفق عمل میکند و خطای میانگین ۲.۲ و خطای حداکثری ۵.۲ نمایشگر آن حتی با گوشیهای پرچمدار رقابتکردنی است. گفتنی است رنگ سفید با خطای ۵.۲ در حالت پیشفرض کمی سردتر از معیار نمایش داده میشود. طبق انتظار، قابلیت True Tone باعث کاهش دقت نمایشگر میشود؛ بهطوریکه خطای میانگین در فضای sRGB به ۳.۸ افزایش پیدا میکند.
متأسفانه برخلاف آیفونهای جدید، آیپد پرو از هیچیک از استانداردهای HDR پشتیبانی نمیکند. پخش ویدئو بهعنوان یکی از کاربریهای مهم در تبلتها مطرح است و نبوداین قابلیت در تبلتی پرچمدار و گرانقیمت در سال ۲۰۱۸ کمی عجیب بهنظر میرسد. زاویهی دید نمایشگر Liquid Retina اپل شاید بهاندازهی OLED-ها بینقص نباشد؛ اما بدون شک یافتن نمونهی مشابه آن در دنیای السیدیها کار سادهای نخواهد بود. خوانایی نمایشگر زیر نور شدید محیط مناسب است و مشکلی از این نظر نخواهید داشت. درمجموع، تجربهی نمایشگر آیپد پرو ۲۰۱۸ همانند نسل گذشته عالی است. نرخ بهروزرسانی چشمگیر و روشنایی مناسب و مشکی عمیق (بهعنوان نمایشگر LCD) ویژگیهایی هستند که شما را از این نمایشگر ناامید نخواهند کرد.
اسپیکر
آیپد پرو ۲۰۱۸ همانند نسل گذشته، از چهار اسپیکر شامل دو توییتر و دو ووفر بهره میبرد که بهصورت دوبهدو در طرفین دستگاه قرار گرفتهاند. تبلت جدید اپل بسته به حالتی که دستگاه را دردست میگیرید، بهصورت خودکار کانالهای استریو را جابهجا میکند تا بدینترتیب، کانالهای چپ و راست صدای استریو بهدرستی پخش شود. همانطورکه از دستگاهی با برند اپل انتظار میرود، آیپد پرو جدید خروجی صدای شگفتانگیزی دارد. حداکثر حجم صدای خروجی برای محصولی در ابعاد آیپد بسیار مناسب است و بهراحتی میتواند فضای اتاقی کوچک را پوشش دهد. علاوهبر ویژگیهای یادشده، حتی در بیشترین حجم صدا نیز، نمیتوان اثری از دیستورشن در صدای خروجی شناسایی کرد.
متأسفانه اپل در ادامهی سیاست حذف جک ۳.۵ میلیمتری هدفون، اینبار بهسراغ آیپد پرو رفته است؛ بنابراین، راهکاری جز استفاده از دانگل جک ۳.۵ میلیمتری به USB-C یا هدفونهای بلوتوث دردسترس نخواهد بود. معتقدیم وجود جک ۳.۵ میلیمتری برای دستگاهی که با عنوان «جایگزینی برای لپتاپها» از آن یاد میشود، بسیار ضروری خواهد بود؛ بهویژه آنکه علاقهمندان موسیقی و آهنگسازها ازجمله مخاطبان بالقوهی آیپد پرو بهشمار میآیند.
دوربین و Face ID
استفادهی مداوم از تبلتی ۱۱ اینچی برای عکاسی، کمی دورازذهن و نامأنوس است؛ بااینحال آیپد پرو در زمینهی عکاسی یکی از بهترینهای دنیای تبلتها بهشمار میآید. دوربین اصلی مدل جدید تفاوتی با گذشته ندارد و از همان حسگر ۱۲ مگاپیکسلی و ۱/۳ اینچی با لنز f/1.8 استفاده میکند که با برآمدگی درخورتوجهی در گوشهی آیپد پرو قرار دارد. دوربین اصلی عکسهایی با جزئیات مناسب و رنگهای زنده ثبت میکند و برخلاف گذشته، امکان ثبت ویدئوهای 4K با نرخ ۶۰ فریمبرثانیه و ویدئوهای صحنهآهستهی فول اچدی با نرخ ۲۴۰ فریمبرثانیه را دراختیار کاربر قرار میدهد.
دوربین سلفی آیپد پرو که در لبهی بالایی نمایشگر (در حالت عمودی) قرار دارد، از حسگر ۷ مگاپیکسلی با لنز f/2.2 بهره میبرد و اکنون بهلطف فناوری TrueDepth امکان ثبت عکسهایی با افکت بوکه را نیز برای کاربر فراهم میکند. خروجی عکسهای این دوربین در وضعیت نوری مناسب، در سطح معقولی ارزیابی میشود. درضمن، دوربین جلو در وضعیت نوری ضعیف از نمایشگر بهعنوان فلش استفاده میکند.
اپل با آیپد پرو ۲۰۱۸ سیستم تشخیص چهرهی Face ID را نیز وارد دنیای تبلتهای حرفهای خود کرد و با حسگر اثرانگشت تاچآیدی وداع کرد. ماژول فیسآیدی و سازوکار آن با آنچه پیشازاین در آیفون تجربه کردیم، تفاوت چندانی ندارد و از فرایند مشابهی برای رجیسترکردن چهرهی شخص ازطریق تاباندن پرتوهای مادونقرمز و بازکردن قفل دستگاه استفاده میکند. بااینحال قابلیت جدید این سیستم در iPad Pro، امکان شناسایی چهرهی کاربر در هر دو جهتگیری افقی و عمودی است. متأسفانه حین استفاده از تبلت در حالت افقی، انگشت شست کاربر روی حسگرها را میپوشاند؛ بنابراین، دستگاه از کاربر میخواهد برای احراز هویت، انگشتش را از روی دوربین بردارد.
بازده و عملکرد
۳۵ درصد بهبود عملکرد در بارهای پردازشی تکهستهای و ۹۰ درصد بهبود عملکرد در پردازشهای چندهستهای و توان گرافیکی همسطح با ایکسباکس وان اس، ازجمله ویژگیهایی بهحساب میآیند که ما را در زومیت برای بررسی آیپد پرو ۲۰۱۸ هیجانزده میکند. کوپرتینونشینها مدعی هستند تبلت جدید آنها بهلطف پردازندهی ۷ نانومتری و توانمند A12X Bionic اکنون ۹۲ درصد از لپتاپهای موجود در بازار را پشتسر میگذارد. از دیدگاه شما، این ادعا چقدر صحت دارد؟ پیش از یافتن پاسخی برای پرسشمان، ابتدا نگاهی به مشخصات فنی A12X میاندازیم.
اپل بهرسم سالهای گذشته، آیپد پرو ۲۰۱۸ را با نسخهای ارتقایافته از پردازندهی بهکاررفته در جدیدترین نسل آیفون دراختیار کاربران قرار میدهد. بدینترتیب سیستم-روی-یک-چیپ A12X ازلحاظ ریزمعماری و لیتوگرافی تفاوتی با A12 ندارد و درعوض، تعداد واحدها در بخشهای مهم تراشه افزایش معناداری تجربه میکند. مهندسان اپل اکنون برای نخستینبار از هشت هستهی پردازشی در A12X استفاده کردهاند و این دستاورد با افزایش تعداد هستههای قدرتمند Vortex از دو هسته در A12 به چینشی چهارهستهای حاصل شده است. واحد پردازش گرافیکی نیز بهجای چهار هسته در آیفون XS از هفت هسته در A12X بهره میبرد. تغییر مهم دیگر که تأثیر شگرفی بر عملکرد GPU میگذارد، به دوبرابرشدن پهنای رابط حافظه از ۶۴ به ۱۲۸ بیت بازمیگردد.
A12X بهلطف لیتوگرافی ۷ نانومتری، ۱۰ میلیارد ترانزیستور را در بطن خود دارد که افزایشی ۴۵ درصدی را درمقایسهبا تعداد ترانزیستورهای A12 نشان میدهد. باوجوداین، بیشک مهمترین ویژگی SoC جدید اپل که برای نخستینبار وارد دنیای آیپدها میشود، موتور پردازش عصبی هشتهستهای این تراشه است که در هر ثانیه میتواند ۵ تریلیون عملیات را انجام دهد. این واحد از محاسباتی با دقت چندگانه (Multiprecision) پشتیبانی میکند و در پردازشهای مربوط به یادگیری ماشین انجام وظیفه خواهد کرد.
مشخصات پردازندههای سری A اپل | |||
---|---|---|---|
مشخصات / پردازنده | A12X | A12 | A10X |
فرآیند تولید | ۷ نانومتری FinFET | ۷ نانومتری FinFET | ۱۰ نانومتری FinFET |
معماری | ۶۴ بیتی ARMv8.3 | ۶۴ بیتی ARMv8.3 | ۶۴ بیتی ARMv8 |
CPU | چهار هستهی ۲.۵ گیگاهرتزی Vortex چهار هستهی ۱.۵۹ گیگاهرتزی Tempest |
دو هستهی ۲.۵ گیگاهرتزی Vortex چهار هستهی ۱.۵۹ گیگاهرتزی Tempest |
سه هستهی ۲.۳۹ گیگاهرتزی Hurricane سه هستهی Zephyr |
حافظهی کش | ۱۲۸ کیلوبایت کش L1 ۸ مگابایت کش L2 |
۱۲۸ کیلوبایت کش L1 ۸ مگابایت کش L2 |
۶۴ کیلوبایت کش L1 ۸ مگابایت کش L2 |
GPU | هفتهستهای با طراحی اختصاصی اپل | هفتهستهای با طراحی اختصاصی اپل | ششهستهای سفارشیشده PowerVR 7XT GT7600 Plus |
پشتیبانی از RAM | LPDDR4X | LPDDR4X | LPDDR4 |
تعداد ترانزیستورها | ۱۰ میلیارد | ۶.۹ میلیارد | ۳.۳ میلیارد |
ISP | ISP اختصاصی با عمق و جزئیات بیشتر | ISP اختصاصی با فوکوس خودکار سریعتر در محیط تاریک | -- |
قابلیتهای امنیتی | Face ID | Face ID | -- |
NPU | هشتهستهای نسل دوم ۵ تریلیون عملیاتبرثانیه |
هشتهستهای نسل دوم ۵ تریلیون عملیاتبرثانیه |
-- |
همانطورکه در جدول بالا نیز مشاهده میکنید، واحد CPU در دو پردازندهی A12 و A12X صرفنظر از افزایش تعداد هستههای Vortex تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. پردازندهی آیپد پرو میتواند بدون نیاز به زمانبندی انجام پردازشها، همزمان از ۸ ترد پشتیبانی کند. البته، با افزایش تعداد تردها فرکانسِ بیشینهی هریک از هستهها کاهش مییابد. وبسایت Anandtech فرکانس بیشینهی هریک از هستهها را در پردازشهای یک تا هشت تردی اندازهگیری کرده که در جدول زیر، نتیجهی کار را مشاهده میکنید:
فرکانس بیشینهی هستهها (مگاهرتز) در برابر تعداد تردهای پردازشی | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Apple A12X | ۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ | ۶ | ۷ | ۸ |
Vortex 1 | ۲۵۰۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ |
Vortex 2 | ۲۳۸۰ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | |
Vortex 3 | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ||
Vortex 4 | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | ۲۳۲۵ | |||
Tempest 1 | ۱۵۸۷ | ۱۵۶۲ | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | ||||
Tempest 2 | ۱۵۶۲ | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | |||||
Tempest 3 | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | ||||||
Tempest 4 | ۱۵۳۸ | |||||||
Apple A12 | ۱ | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ | ۶ | ۷ | ۸ |
Vortex 1 | ۲۵۰۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | -- | -- |
Vortex 2 | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | ۲۳۸۰ | -- | -- | |
Tempest 1 | ۱۵۸۷ | ۱۵۶۲ | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | -- | -- | ||
Tempest 2 | ۱۵۶۲ | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | -- | -- | |||
Tempest 3 | ۱۵۶۲ | ۱۵۳۸ | -- | -- | ||||
Tempest 4 | ۱۵۳۸ | -- | -- |
جدول بالا نشان میدهد با فعالبودن تمام هستهها، فرکانس بیشینه در پردازندهی A12X و A12 برای هستههای قدرتمند Vortex از ۲۵۰۰ مگاهرتز در حالت تکتردی بهترتیب به ۲۳۲۵ و ۲۳۸۰ مگاهرتز کاهش مییابد. باوجوداین درخصوص هستههای کممصرف Tempest، مشاهده میکنید فرکانس بیشینه در این شرایط برای هر دو پردازنده معادل ۱۵۳۸ مگاهرتز است.
بررسیها از این حکایت میکند که کوپرتینونشینها تغییری در حافظهی کش بهوجود نیاوردهاند؛ بنابراین درست مانند آیفون XS، تبلت حرفهای جدید اپل نیز از ۱۲۸ کیلوبایت حافظهی کش L1 و ۸ مگابایت حافظهی کش L2 بهصورت مشترک بهره میبرد. بااینحال، بهنظر میرسد شرکت سازنده از الگوریتم خاصی برای تخصیص حافظهی L2 پیروی میکند؛ چراکه هر هسته در نرخهای تأخیر بسیار پایین، تنها به ۶ مگابایت از این حافظه دسترسی دارد.
اپل مدتی است همکاری با شرکت ایمجینیشن، توسعهدهندهی واحدهای پردازش گرافیکی تراشههای سری A را قطع کرده و اکنون مهندسان کوپرتینو مسئولیت توسعهی GPUها را برعهده دارند. واحد پردازش گرافیکی A12X بهلحاظ معماری تفاوتی با نمونهی بهکاررفته در A12 Bionic ندارد؛ با این تفاوت که تعداد هستههای آن از چهار به هفت افزایش یافته است، این واحد از API بهینهشدهی Metal 2 نیز پشتیبانی میکند.
سران کوپرتینو ادعا میکنند GPU بهکاررفته در آیپد پرو ۲۰۱۸ عملکردی همسطح با ایکسباکس وان اس دارد؛ اما مشخص نیست بر چه مبنایی به این نتیجه رسیدهاند. کنسول بازی مایکروسافت در بهترین حالت، توان پردازشی ۱.۴ ترافلاپس را ارائه میدهد. درنظر داشته باشید در دنیای PC، تمام کاربریهای GPU مبتنی بر دقت FP32 هستند؛ درحالیکه دنیای موبایل درمقابل PC قرار میگیرد و همین موضوع مقایسهی عملکرد واحد پردازش گرافیکی در دنیای موبایل و PC را دشوار میکند.
آیپد پرو با یکی از چهار حافظهی ذخیرهسازی ۶۴ و ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت یا یک ترابایت عرضه میشود که براساس بررسیهای انجامشده، سه مدل ابتدایی با حافظهی رم ۴ گیگابایتی LPDDR4X همراه هستند. گفتنی است برای نخستینبار در دنیای iOS، مدل یکترابایتی آیپد پرو ۲۰۱۸ با حافظهی رم ۶ گیگابایتی دردسترس کاربران قرار میگیرد. بدینترتیب، میتوان امیدوار بود نسخهی گرانقیمت آیپد پرو جدید در زمینهی چندوظیفگی، عملکرد بسیار بهتری ارائه دهد. توجه داشته باشید ما نسخهی یکترابایتی آیپد پرو ۱۱ اینچی را برای بررسی دراختیار داشتیم.
ارزیابی عملکرد iPad Pro 2018 را با سنجش سرعت خواندن و نوشتن حافظهی ذخیرهسازی بهوسیلهی اپلیکیشن PeformanceTest آغاز میکنیم. در جدول زیر، بهصورت تقریبی عملکرد حافظهی آیفون XS Max را دربرابر پرچمداران اندرویدی مشاهده میکنید. توجه کنید سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی گوشیهای اندرویدی با استفاده از فایلها ۳۲ و ۲ مگابایتی در قالب بلوکهای ۲۵۶ کیلوبایتی سنجیده میشود. این درحالی است که آزمون یادشده در دستگاههای iOS با فایلی ۹۰ مگابایتی و در قالب بلوکهای ۱۶ کیلوبایتی انجام میشود؛ بنابراین، اعداد حاصل در آزمون iOS سختگیرانهتر هستند.
عملکرد حافظهی ذخیرهسازی ابزارهای موبایل پرچمدار | ||||
---|---|---|---|---|
مدلها / عملکرد | نرخ خواندن ترتیبی (مگابایتبرثانیه) |
نرخ نوشتن ترتیبی (مگابایتبرثانیه) |
نرخ خواندن تصادفی (مگابایتبرثانیه) |
نرخ نوشتن تصادفی (مگابایتبرثانیه) |
آیپد پرو ۲۰۱۸ | ۱۴۰۷ | ۶۴۰ | -- | -- |
وانپلاس 6T | ۷۲۸.۴۳ | ۲۰۶.۷۷ | ۱۳۸.۷۸ | ۲۲.۲۵ |
آنر ۱۰ | ۸۵۰.۰۵ | ۱۹۶.۱۱ | ۱۴۶.۷۳ | ۱۶۳.۸۸ |
هواوی میت ۲۰ پرو | ۸۵۵.۰۹ | ۱۹۳.۸۱ | ۱۵۳.۰۵ | ۱۳۶.۵۳ |
آیفون XS Max | ۱۶۴۲ | ۵۲۵ | -- | -- |
موتو زد ۲ فورس | ۷۰۵.۷۸ | ۲۰۱.۹۲ | ۱۵۹.۰۲ | ۸۲.۳۵ |
گلکسی نوت ۹ | ۸۱۷.۷۷ | ۱۹۴.۹۲ | ۱۳۱.۰۵ | ۲۱.۴ |
وانپلاس ۶ | ۷۲۳.۱۵ | ۲۰۳.۶۹ | ۱۳۴.۶۵ | ۲۱.۹۷ |
اکسپریا ایکسزد ۲ کامپکت | ۶۹۶.۸۹ | ۱۹۴.۹۲ | ۱۵۲.۷۳ | ۱۶.۸۱ |
پیکسل ۲ ایکسال | ۷۲۹.۳۲ | ۲۱۲.۹۲ | ۱۷۶.۷۸ | ۲۳.۶ |
هواوی پی ۲۰ پرو | ۸۲۳.۹۳ | ۱۹۳.۸ | ۱۴۲.۲۱ | ۱۵۵.۰۹ |
گلکسی اس ۹ پلاس | ۸۲۰.۶۳ | ۲۰۷.۱۷ | ۱۳۱.۲۷ | ۲۲.۶۸ |
گلکسی اس ۹ | ۸۱۷.۹۴ | ۲۰۵.۶۷ | ۱۳۱.۱۲ | ۲۳.۱۵ |
وانپلاس ۵تی | ۷۵۰.۲۸ | ۲۰۵.۴۱ | ۱۳۶.۶ | ۱۹.۴۸ |
آنر ۹ | ۲۸۱.۷۲ | ۹۷.۷۱ | ۲۸.۳۸ | ۱۳.۸۵ |
هواوی میت ۱۰ پرو | ۸۳۵.۰۶ | ۲۲۰.۹۶ | ۱۷۵.۷۴ | ۱۷۲.۶۲ |
نوکیا ۸ | ۶۸۹.۱۷ | ۲۰۴.۳۳ | ۱۴۶.۷۲ | ۱۴.۳۴ |
هواوی میت ۱۰ | ۸۲۴.۰۵ | ۲۰۶.۱۳ | ۱۷۷.۴۷ | ۱۵۷.۶۱ |
اکسپریا ایکسزد وان سونی | ۶۷۶.۹۲ | ۲۰۶.۴۹ | ۱۵۷.۸۹ | ۱۴.۸۱ |
الجی وی ۳۰ | ۶۸۱.۶۵ | ۱۵۸.۳۶ | ۷۱.۷۶ | ۱۱.۱ |
اچتیسی یو ۱۱ | ۷۱۶.۴۱ | ۱۶۲.۴۲ | ۹۰.۹۵ | ۶۵.۶۳ |
گلکسی نوت ۸ | ۷۹۰.۸۶ | ۲۰۳.۹۱ | ۱۲۳.۶۶ | ۱۴.۲ |
گلکسی اس ۸ پلاس | ۷۷۲.۶۶ | ۱۷۹.۱۱ | ۱۲۲.۹۴ | ۱۴.۸ |
حال، نوبت به بنچمارکهای عملکرد پردازنده میرسد تا عیار آیفون ۱۰ اس مکس را با تراشهی ۷ نانومتری A12 Bionic بسنجند. ازآنجاکه با دستگاهی مبتنی بر معماری ARM طرف هستیم، نمیتوان بهصورت قاطع آن را با لپتاپهایی مبتنی بر معماری X86 مقایسه و نتایج قابلاتکایی بهدست آورد. ازاینرو، تصمیم گرفتیم محصول جدید اپل را دربرابر ابزارهای موبایل ارزیابی کنیم. شایان ذکر است بنچمارک PCMark برای دستگاههای مبتنی بر iOS موجود نیست. در جدول زیر، نتایج حاصل را مشاهده میکنید:
جدول بنچمارک ابزارهای موبایل پرچمدار | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
محصول / بنچمارک | Antutu 7/6 | 3DMark | PCMark Work 2.0 | Geekbench 4 | GFXBench | ||||
IceStorm Unlimited | Sling Shot Extreme - OpenGL | Overall / Web Browsing | Single / Multi | Aztec Ruins Vulkan - High Tier / Offscreen | Manhattan 3.1 / Offscreen | Car Chase / Offscreen | T-Rex / Offscreen | ||
آیپد پرو ۱۱ مدل ۲۰۱۸ | 549138 -- |
103052 | 6480 | -- | 5391 16173 |
47.8FPS 45.4FPS |
67.5FPS 118.1FPS |
48.1FPS 78.3FPS |
119.9FPS 427.3FPS |
آیپد پرو ۱۰.۵ | -- 227599 |
54609 | -- | -- | 3928 9325 |
-- | 58FPS 100FPS |
-- | 59FPS 217FPS |
آیفون XS Max | 354722 -- |
77428 | 3551 | -- | 5106 10984 |
34.4FPS 18.4FPS |
50.5FPS 66.3FPS |
32.1FPS 40.9FPS |
59.9FPS 197.8FPS |
مدیاپد M5 Pro | 179557 153839 |
27714 | 2027 | 6117 5580 |
1905 6355 |
4.1FPS 5.7FPS |
16FPS 29FPS |
10FPS 17FPS |
54FPS 86FPS |
وانپلاس 6T | 296950 -- |
64612 | 4702 | 8676 7347 |
2392 9027 |
20FPS 14FPS |
51FPS 60FPS |
30FPS 35FPS |
60FPS 151FPS |
آنر ۱۰ | 203872 -- |
30791 | 2753 | 7427 7804 |
1934 6621 |
12FPS 7.9FPS |
34FPS 34FPS |
21FPS 21FPS |
59FPS 99FPS |
هواوی میت ۲۰ پرو (Performance) |
297724 -- |
56963 | 4204 | 9309 10260 |
3314 9857 |
13FPS 11FPS |
44FPS 50FPS |
27FPS 31FPS |
62FPS 125FPS |
هواوی میت ۲۰ پرو | 201890 -- |
36981 | 3556 | 7663 7171 |
3322 9837 |
12FPS 9.5FPS |
48FPS 36FPS |
27FPS 28FPS |
56FPS 69FPS |
موتو زد ۲ فورس | 204782 181525 |
41808 | 3720 | 6846 6637 |
1923 6797 |
9.9FPS 7.7FPS |
22FPS 35FPS |
14FPS 23FPS |
60FPS 100FPS |
گلکسی نوت ۹ | 236663 210100 |
42441 | 3381 | 5453 5884 |
3692 9141 |
-- | 45FPS 45FPS |
26FPS 28FPS |
59FPS 147FPS |
وان پلاس ۶ | 271893 227777 |
63289 | -- | 8537 7339 |
2466 9071 |
-- | 48FPS 52FPS |
32FPS 33FPS |
60FPS 134FPS |
اکسپریا ایکسزد ۲ کامپکت | 263566 214624 |
63705 | -- | 8227 7234 |
2429 8512 |
-- | 55FPS 60FPS |
33FPS 35FPS |
60FPS 151FPS |
پیکسل ۲ ایکسال | 204455 170782 |
40403 | -- | 7421 7380 |
1901 6201 |
-- | 16FPS 33FPS |
13FPS 22FPS |
55FPS 93FPS |
هواوی پی ۲۰ پرو | 200949 181449 |
31051 | -- | 7244 7440 |
1899 6546 |
-- | 38FPS 31FPS |
23FPS 23FPS |
60FPS 86FPS |
گلکسی اس ۹ پلاس | 243493 219955 |
37958 | -- | 5205 5224 |
3750 8997 |
-- | 44FPS 47FPS |
26FPS 28FPS |
60FPS 146FPS |
گلکسی اس ۹ | 217146 212328 |
38108 | -- | 5089 5247 |
3704 8860 |
-- | 43FPS 46FPS |
27FPS 28FPS |
60FPS 142FPS |
وانپلاس 5T | -- 176787 |
40430 | -- | 6861 6032 |
2021 6204 |
-- | 37FPS 41FPS |
23FPS 25FPS |
60FPS 115FPS |
آنر ۹ | -- 145954 |
28920 | -- | 6134 5456 |
1961 6340 |
-- | 20FPS 19FPS |
13FPS 11FPS |
52FPS 56FPS |
هواوی میت ۱۰ پرو | -- 175769 |
30962 | -- | 6913 6941 |
1983 6499 |
-- | 29FPS 30FPS |
21FPS 21FPS |
60FPS 127FPS |
نوکیا ۸ | -- 170074 |
40393 | -- | 6744 6224 |
1913 6515 |
-- | 18FPS 39FPS |
12FPS 23FPS |
56FPS 106FPS |
آیفون ۱۰ | -- 203245 |
63694 | -- | -- | 4222 9371 |
-- | 51FPS 43FPS |
-- | 104FPS 138FPS |
هواوی میت ۱۰ | -- 176022 |
35995 | -- | 6740 7006 |
1859 6437 |
-- | 23FPS 37FPS |
13FPS 21FPS |
60FPS 125FPS |
آیفون ۸ | -- 210531 |
64769 | -- | -- | 4239 9196 |
-- | 106FPS 41FPS |
-- | 120FPS 135FPS |
آیفون ۸ پلاس | -- 223699 |
64084 | -- | -- | 4285 9469 |
-- | 59FPS 48FPS |
-- | 117FPS 140FPS |
اکسپریا ایکسزد وان | -- 166167 |
36752 | -- | 6298 6049 |
1811 6508 |
-- | 38FPS 37FPS |
25FPS 24FPS |
59FPS 101FPS |
الجی وی ۳۰ | -- 170756 |
39506 | -- | 5714 5705 |
1909 6330 |
-- | 17FPS 34FPS |
12FPS 23FPS |
56FPS 99FPS |
گلکسی نوت ۸ | -- 174364 |
32586 | -- | 5121 4858 |
1992 6673 |
-- | 23FPS 43FPS |
13FPS 26FPS |
60FPS 123FPS |
نتایج بنچمارکها از بهبود شگفتانگیز پردازندهی A12X درمقایسهبا A10X بهکاررفته در آیپد پرو ۱۰.۵ اینچی حکایت میکنند. درحقیقت، گیکبنچ نشان میدهد حداقل ازنظر اعداد و ارقام، میتوان عملکرد پردازندهی موبایل جدید اپل را با مکبوک پرو ۱۳ اینچی این شرکت همسطح دانست. اعداد موجود در جدول بالا شگفتانگیز بهنظر میرسند و برتری مطلق آیپد پرو 2018 بر تمام دستگاههای موبایل، چه اندروید و چه iOS را نشان میدهد؛ اما درحالحاضر سیستمعامل iOS نمیتواند از تمام قابلیت چنین سختافزار قدرتمندی استفاده کند و آن را درون قفسی از جنس محدودیتها محبوس میکند. این موضوع را در قسمت «نرمافزار و رابط کاربری»، بهتفصیل شرح خواهیم داد.
آیپد پرو 2018 در اجرای بازی سنگینی مانند Asphalt 9 عملکرد فوقالعادهای دارد و بازی با بیشترین جزئیات گرافیکی ممکن بهنمایش درمیآید. درست مانند آنچه در بررسی آیفون XS Max نیز شاهد بودیم، تنظیمات بازی فورتنایت بهدلایلی روی تبلت جدید اپل، گرافیک Epic را دردسترس کاربر قرار نمیدهد. با بررسیهایی متوجه شدیم ظاهرا هیچیک از کاربران دستگاههایی مانند آیفون X و آیفون ۸ و آیفون ۸ پلاس یا آیپد پرو ۱۰.۵، امکان انتخاب گرافیک Epic را ندارند. البته، Epic Games با انتشار بستهی بهروزرسانی، نرخ ۶۰ فریمبرثانیه را برای آیپد پرو ۲۰۱۸ فعال کرده است، این نرخ فریم چشمگیر درکنار تنظیمات گرافیکی High، تجربهی بصری فوقالعاده لذتبخش و بینقصی بهارمغان میآورد.
برای ارزیابی بازدهی دستگاههای iOS زیر بار پردازشی سنگین و مداوم، دو بنچمارک GeekBench و 3DMark Sling Shot Extreme را استفاده میکنیم. گفتنی است 3DMark آخرینبار نزدیک به دو سال پیش در پلتفرم موبایل اپل بهروز شده و با آیپد پرو ۲۰۱۸ سازگاری ندارد؛ بهطوریکه در اغلب مواقع، هیچکدام از آزمونهای آن با موفقیت اجرا نمیشوند. بنابراین، تصمیم گرفتیم آزمون استرس آیپد پرو 11 اینچی را با دو بنچمارک GeekBench و GFXBench Aztec Ruins انجام دهیم. ابتدا عملکرد CPU هشتهستهای موجود در بطن A12X را با پانزدهبار اجرای مداوم بنچمارک GeekBench پایش میکنیم.
همانطورکه در نمودار بالا مشاهده میکنید، افکت عملکرد پردازندهی مرکزی آیپد پرو در آزمون استرس گیکبنچ چه در حالت تکهستهای و چه در حالت چندهستهای بسیار ناچیز است و خروجی پردازنده در طول آزمون، بهصورت پایدار باقی میماند. خاطرنشان میکنیم در این آزمون، دمای دستگاه نیز بههیچوجه صعود چندانی را تجربه نمیکند و درحد معقولی باقی میماند. حال، نوبت به آزمون بسیار سنگین GFXBench Aztec Ruins High Tier میرساند تا واحد پردازش گرافیکی A12X را طی پانزده مرحله و بهصورت مداوم زیر فشار قرار دهد.
برخلاف CPU، مشاهده میکنیم واحد پردازش گرافیکی آیپد پرو بسیار سریع دربرابر بار پردازشی سنگین بنچمارک Aztec Ruins تسلیم میشود و در همان مرحلهی دوم، افت فریم ۲۱ درصدی را شاهد هستیم. البته پس از مرحلهی سوم، نرخ فریم درحد پایداری باقی میماند و نوسان ناچیزی تجربه میکند. در آزمون استرس گرافیکی زومیت، دمای بدنهی آیپد پرو ۱۱ اینچی، بهخصوص در ناحیهی لوگوی اپل، به میزان درخورتوجهی افزایش مییابد. خاطرنشان میکنیم حتی در وضعیت افت عملکرد نیز، GPU هفتهستهای A12X نرخ فریم بهمراتب بیشتری از ماژول گرافیک پردازندهی ۷ نانومتری کرین ۹۸۰ و اسنپدراگون ۸۴۵ دراختیار کاربر قرار میدهد.
باتری
کالبدشکافی iFixit نشان میدهد آیپد پرو ۱۱ اینچی برای تأمین انرژی لازمش به باتری دوتکهای ۷۸۱۲ میلیآمپرساعتی و ۳.۷۷ ولتی با ظرفیت ۲۹.۴۵ واتساعت (۲۹.۳۷ واتساعت در وبسایت اپل) اتکا دارد. بنابراین، کوپرتینونشینها ظرفیت باتری را درمقایسهبا نمونهی بهکاررفته در آیپد پرو ۱۰.۵ اینچی با ظرفیت ۳۰.۸ واتساعت کمی کاهش دادهاند. بااینحال در وبسایت شرکت سازنده، برای نسخهی وایفای و LTE بهترتیب ۱۰ و ۹ ساعت شارژدهی برای پخش فیلم و وبگردی یا استریم موسیقی پیشبینی شده است.
زومیت شارژدهی دستگاههای موبایل را با چهار آزمون مختلف بررسی میکند: ابتدا ویدئویی با رزولوشن اچدی درحالیکه روشنایی نمایشگر روی ۲۰۰ نیت تنظیم شده و تمام ارتباطات بیسیم با استفاده از حالت هواپیما قطع شدهاند، بهصورت مداوم تا زمان خاموششدن دستگاه پخش میشود. در این آزمون، iPad Pro 11 با ۱۲ ساعت و ۳۰ دقیقه شارژدهی، عملکردی بسیار خوبی داشت و عدد پیشبینیشدهی شرکت سازنده را پشتسر گذاشت.
درنهایت، بنچمارکهای GeekBench و PCMark و GFXBench روی تبلت اجرا میشوند که بنچمارک اول، یکی از گزینههای توانمند در شبیهسازی استفادهی روزمرهی کاربران از دستگاههایشان است و دو بنچمارک دیگر، عملکرد باتری را با زیرفشار قراردادن پردازندهی دستگاه میسنجند. باید خاطرنشان کنیم بنچمارک PCMark برای سیستمعامل iOS توسعه داده نشده و بنچمارک GeekBench نیز برخلاف نسخهی اندروید، آزمون باتری را ارائه نمیدهد؛ ازاینرو در بخش دوم آزمون باتری، به اجرای بنچمارک GFXBench بسنده میکنیم.
محصول / تست | نمایشگر | باتری | ویدئو | GFXBench Manhattan 3.1 | PCMark Work 2.0 | GeekBench | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ابعاد و رزولوشن | میلیآمپرساعت | ساعت | Battery LifeTime (min) | LongTerm Performance (Frame) | ساعت | امتیاز مدتزمان | |
آیپد پرو ۱۱ ۲۰۱۸ | ۱۱ اینچ ۱۶۶۸ × ۲۳۸۸ پیکسل |
۷۸۱۲ | ۱۲:۳۰ | ۲۴۴.۶ | ۳۵۶۱.۸ | -- | -- |
آیفون XS Max | ۶.۵ اینچ ۲۶۸۸ × ۱۲۴۲ پیکسلبراینچ |
۳۱۷۴ | ۱۴:۳۱ | ۲۷۳.۲۵ | ۲۷۲۵ | -- | -- -- |
مدیاپد M5 Pro | ۱۰.۸ اینچ ۱۶۰۰ × ۲۵۶۰ پیکسل |
۷۵۰۰ | ۶:۱۵ | ۲۵۷.۲ | ۷۸۱.۴ | ۵:۴۴ | ۴۶۸۶ ۷:۵۵ |
وانپلاس 6T | ۶.۴۱ اینچ ۲۳۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۳۷۰۰ | ۱۶:۲۳ | ۱۵۴.۸ | ۲۴۳۶ | ۹:۵۶ | ۴۳۲۰ ۷:۴۷ |
آنر ۱۰ | ۵.۸۴ اینچ ۲۲۸۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۳۴۰۰ | ۱۱:۰۷ | Failed | Failed | ۷:۰۶ | ۲۷۳۵ ۴:۳۴ |
هواوی میت ۲۰ پرو (Performance) |
۶.۳۹ اینچ ۳۱۲۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۴۲۰۰ | -- | ۲۵۹.۳ | ۱۲۳۰ | -- | -- |
هواوی میت ۲۰ پرو | ۶.۳۹ اینچ ۳۱۲۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۴۲۰۰ | ۱۴:۱۷ | ۳۳۲.۵ | ۱۳۸۱ | ۹:۴۰ | ۶۱۸۰ ۱۱:۴۲ |
موتو زد ۲ فورس | ۵.۵ اینچ ۲۵۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۲۷۳۰ | ۱۴:۲۵ | ۲۲۷.۲ | ۱۰۱۷ | ۱۱:۰۸ | ۴۰۷۸ ۷:۱۳ |
گلکسی نوت ۹ | ۶.۴ اینچ ۲۹۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۴۰۰۰ | ۱۴:۱۰ | ۱۶۲.۴ | ۱۶۱۹ | Failed* | ۴۳۰۰ ۷:۱۰ |
وانپلاس ۶ | ۶.۲۸ اینچ ۲۲۸۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۳۳۰۰ | ۱۵:۵۰ | ۱۸۱.۸ | ۱۶۴۶ | ۸:۰۳ | ۴۰۵۳ ۷:۰۸ |
اکسپریا ایکسزد ۲ کامپکت | ۵.۰ اینچ ۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۲۸۷۰ | ۱۰:۴۰ | ۱۶۰.۷ | ۲۴۴۲ | ۸:۴۴ | ۴۰۸۶ ۷:۰۴ |
پیکسل ۲ ایکسال | ۶.۰ اینچ ۲۸۸۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۵۲۰ | ۱۲:۲۵ | ۲۳۱.۷ | ۹۹۳.۸ | ۷:۵۹ | ۵۲۵۷ ۸:۵۳ |
هواوی پی ۲۰ پرو | ۶.۱ اینچ ۲۲۴۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۴۰۰۰ | ۱۴:۱۰ | ۱۹۷.۴ | ۹۳۳.۷ | ۹:۱۹ | ۳۳۵۰ ۵:۳۵ |
گلکسی اس ۹ پلاس | ۶.۲ اینچ ۲۹۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۵۰۰ | ۱۴:۱۷ | ۱۸۷.۶ | ۸۶۰.۷ | Failed | -- |
گلکسی اس ۹ | ۵.۸ اینچ ۲۹۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۰۰۰ | ۱۲:۳۰ | ۱۵۴.۸ | ۸۸۴.۷ | ۶:۴۲ | -- |
وانپلاس ۵تی | ۶.۰۱ اینچ ۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۳۳۰۰ | ۱۷:۱۳ | ۱۴۰.۳ | ۲۰۷۵ | ۸:۳۴ | -- |
آنر ۹ | ۵.۱۵ اینچ ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۳۲۰۰ | ۱۱:۰۶ | ۱۵۸.۳ | ۱۰۲۴ | ۶:۳۷ | -- |
هواوی میت ۱۰ پرو | ۶.۰ اینچ ۲۱۶۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۴۰۰۰ | ۱۶:۴۰ | ۲۲۶.۲ | ۸۴۸.۲ | ۸:۳۶ | -- |
نوکیا ۸ | ۵.۳ اینچ ۲۵۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۰۹۰ | ۱۰:۵۵ | ۱۹۶.۸ | ۱۰۴۲ | ۸:۱۳ | -- |
آیفون ۱۰ | ۵.۸ اینچ ۲۴۳۶ × ۱۱۲۵ پیکسل |
۲۷۱۶ | ۱۴:۴۰ | ۲۴۲.۲ | ۱۵۶۱ | -- | -- |
هواوی میت ۱۰ | ۵.۹ اینچ ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۴۰۰۰ | ۱۳:۱۶ | -- | -- | ۹:۴۰ | -- |
آیفون ۸ | ۴.۷ اینچ ۱۳۳۴ × ۷۵۰ پیکسل |
۱۸۲۱ | ۹:۳۵ | ۱۲۲ | ۳۹۹۵ | -- | -- |
آیفون ۸ پلاس | ۵.۵ اینچ ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۲۶۹۱ | ۱۳:۱۰ | ۱۷۱ | ۲۰۵۱ | -- | -- |
اکسپریا ایکسزد وان | ۵.۲ اینچ ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰ پیکسل |
۲۷۰۰ | ۱۱:۳۷ | ۱۸۰.۳ | ۱۶۱۰ | ۶:۳۲ | -- |
الجی وی ۳۰ | ۶.۰ اینچ ۲۸۸۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۳۰۰ | ۱۲:۳۰ | ۲۳۷.۷ | ۸۰۲.۳ | ۸:۲۵ | -- |
گلکسی نوت ۸ | ۶.۳ اینچ ۲۹۶۰ × ۱۴۴۰ پیکسل |
۳۳۰۰ | ۱۳:۴۸ | ۱۷۳.۱ | ۸۳۳.۷ | ۶:۴۱ | -- |
آیپد پرو ۱۱ اینچی بهلطف پردازندهی توانمندش در آزمون GFXBench Manhattan 3.1 ازنظر پایداری عملکرد، ۳۱ درصد بهتر از آیفون XS Max عمل میکند و با اختلاف شگفتانگیز ۳۵۶ درصدی، از تبلت ۱۰.۸ اینچی مدیاپد M5 پرو پیش میافتد. در زمینهی شارژدهی، تفاوت دو تبلت نزدیک بهنظر میرسد و دستگاه چینیها با اختلافی ۵ درصدی از رقیب آمریکایی خود بهتر عمل میکند. شما میتوانید روند افت عملکرد و میزان شارژ باتری آیپد پرو در آزمون ۳۰ مرحلهای GFXBench را در تصاویر زیر مشاهده کنید. آیپد پرو نخستین مرحله از آزمون باتری GFXBench را با پردازش ۵۶۲۱ فریم آغاز کرد؛ اما درنهایت، با افتی ۳۷ درصدی به عدد ۳۵۶۱ فریم در مرحلهی پایانی دست یافت. توجه کنید در آزمون، بدنهی دستگاه نیز بهمیزان درخورتوجهی داغ شده بود.
کوپرتینونشینها آیپد پرو ۱۱ اینچی را همراهبا شارژر ۱۸ واتی USB-C روانهی بازار میکنند که دربرابر شارژر ۳۰ واتی مکبوک پرو، چندان قدرتمند بهحساب نمیآید. شارژر همراه آیپد پرو برای شارژ کامل آن به بیش از سه ساعت زمان نیاز دارد که مدتی نسبتا طولانی بهحساب میآید. درنهایت، باید بگوییم درست مانند تبلتهای دیگر، دستگاه گرانقیمت اپل نیز از شارژ بیسیم پشتیبانی نمیکند.
نرمافزار و رابط کاربری
تا به اینجای بررسی، آیپد پرو با طراحی زیبا، نمایشگر فوقالعاده، اسپیکرهای فراگیر و پردازندهی بسیار توانمندش، ما را به ستایش مهندسان کوپرتینو واداشت؛ اما نرمافزار دقیقا جایی است که تبلت گرانقیمت اپل کمفروغ ظاهر میشود و تاحدودی ناامیدمان میکند. آیپد پرو ۲۰۱۸ پردازندهای فوقالعاده قدرتمندی در بطن خود دارد و کوپرتینونشینها آن را کامپیوتری میدانند که «شبیه هیچ کامپیوتر دیگری نیست». بدینترتیب، نمیتوان نسل سوم آیپد پرو را با سایر تبلتهای مبتنی بر معماری ARM مقایسه کرد و برعکس، باید این دستگاه را در ردیف محصولات توانمندی همچون سرفیس پرو قرار داد.
صرفنظر از علاقهی وافر اپل برای قراردادن آیپد پرو در جایگاهی فراتر از کامپیوتر، این شرکت تبلت جدیدش را نیز همانند گذشته با نسخهای از سیستمعامل موبایل iOS دراختیار کاربران قرار میدهد که در بیشتر مواقع، تجربهای یکسان با آیفون برای کاربر بهارمغان میآورد. البته قابلیتهایی همچون اجرای اپلیکیشنها کنارهم را نباید فراموش کرد که منحصرا بهدنیای آیپد تعلق دارد. ازجمله ویژگیهای مهم و جدید iOS 12 عبارتاند از:
- افزایش سرعت رابط کاربری در امور روزمره: افزایش دوبرابری سرعت اجرای اپلیکیشنها زیر بار پردازشی سنگین درکنار بهبود سرعت اجرای دوربین و نمایش صفحهکلید؛
- فیستایم گروهی: امکان تماس گروهی با ۳۲ نفر بهصورت تصویری و صوتی؛
- میموجی: امکان ایجاد انیموجیهای شخصیسازیشده؛
- ARKit2: کیت توسعهی جدید اپل با امکان ایجاد تجربهی فراگیرتر واقعیت افزوده و ارسال اجسام AR به اپلیکیشن Mesages و Mail و اپلیکیشن Measure برای اندازهگیری ابعاد اجسام؛
- Screen Time: ابزاری برای پایش زمان صرفشده در دستگاههای iOS خودِ شخص و سایر اعضای خانواده؛
- اعلانیهها: مدیریت بهتر اعلانیهی اپلیکیشنهای مختلف و اعلانیههای دستهبندیشده و قابلیت Don Not Disturb هوشمندتر؛
- اپلیکیشن Photos هوشمندتر: امکان جستوجوی عکسها براساس محتوای آنها و تب جدید For You برای نمایش لحظات خاص از درون گالری عکسها؛
- میانبرهای سیری: اتصال سیری با اپلیکیشنهای دیگر بهمنظور نمایش میانبرهای مناسب برای انجام کاربریهای روزمرهی شخص؛
- حریم خصوصی: جلوگیری از پایش کاربر یا جمعآوری اطلاعات او بهوسیلهی وبسایتهای مختلف در مرورگر سافاری.
صرفنظر از تمام قابلیتها و ویژگیهایی که به نسخهی جدید iOS راه یافتهاند، iOS 12 همچنان محدودیتهای بسیاری برای کاربر بهوجود میآورد که به او اجازهی استفاده از تمام ظرفیت سختافزار قدرتمند آیپد پرو را نخواهد داد. سیستم چندوظیفگی iOS امکان اجرای دو اپلیکیشن درکنارهم یا اپلیکیشنی بهصورت شناور و در قالب پنجرهای کوچک روی اپلیکیشن دیگر را فراهم میکند. باوجوداین، سهولت استفاده از این قابلیت بهاندازهی سیستمعامل دسکتاپی مانند ویندوز نیست. بهعنوان مثال، نمیتوان اپلیکیشن دوم را از داخل اپسوییچر و از بین تمام اپهای اخیر انتخاب کرد و درعوض، تنها به چند اپلیکیشنهای موجود روی داک محدود خواهید بود.
یکی از ضعفهای اصلی iOS که به اذعان بسیاری، بزرگترین مانع دربرابر قرارگیری آیپد پرو در رستهی کامپیوترها بهشمار میآید، خلأ سیستم مدیریت فایل مناسب است. نسخههای جدید iOS اپلیکیشنی بهنام Files را در بطن خود دارند؛ اما این اپلیکیشن اجازهی دسترسی به هیچیک از فایلهای موجود در داخل دستگاه را نمیدهد و تنها میتوان به فایلهای موجود در فضای ابری دسترسی داشت. بدینترتیب، تمام امور مربوط به انتقال یا مدیریت فایل فقط ازطریق فضای اَبری ممکن خواهد بود.
سیستمعامل موبایل اپل بههیچوجه امکان انتقال فایل ازطریق اتصال درایو اکسترنال را دراختیار کاربر نمیگذارد؛ چراکه در چنین شرایطی، بلافاصله اپلیکیشن Photos اجرا میشود و عکسها و فایلهای ویدئویی موجود داخل درایو را نمایش میدهد و از کاربر میخواهد فایلهای دلخواهش را بهداخل اپلیکیشن انتقال دهد. بدینترتیب، امکان تماشای فایلها نیز وجود نخواهد داشت. ناگفته نماند درایوهای اختصاصی نیز برای دستگاههای iOS توسعه داده شدهاند که همراه با اپلیکیشنی برای نمایش و مدیریت فایلهای داخل درایو عرضه میشوند.
iOS فقط اجازهی دسترسی به فایلهای موجود داخل اپلیکیشنهای سیستمی، همانند Photos و Music را به اپلیکیشنهای دیگر میدهد؛ بنابراین، دو اپلیکیشن ثانویه نمیتوانند به فایلهای یکدیگر دسترسی داشته باشند. این محدودیت بدین مفهوم است که شما در داخل سیستمعامل قابلیتی بهنام «Open with» نخواهید داشت و حتی اشتراکگذاری یک فایل از داخل یک اپلیکیشن با اپلیکیشن دیگر، درنهایت به دونسخهایشدن آن فایل خواهد انجامید.
همانطورکه اشاره کردیم، محدودیتهای موجود باعث میشود نتوانیم از تمام قابلیتهای پورت USB-C استفاده کنیم. iOS در سطح سیستمعامل فقط اجازهی میرورکردن نمایشگر آیپد روی نمایشگر دوم را میدهد. ازآنجاکه احتمالا نمایشگر متصلشده لمسی نیست و آیپد از ماوس پشتیبانی نمیکند، درنهایت، نمایشگر دوم نسخهای کراپشده از رابط کاربری را نمایش خواهد داد. البته دراینبین، برخی از اپلیکیشنها میتوانند در کاربریهایی مانند ویرایش ویدئو یا نمایش اسلاید، از وجود نمایشگر اکسترنال استفاده کنند.
درکنار سیستمعامل و سختافزار قدرتمند، شاخصهی دیگری که محصولی را در زمرهی دستگاههایی مناسب برای کاربریهای حرفهایتر قرار میدهد، اپلیکیشنهایی است که برای آن توسعه داده میشوند. یکی از نرمافزارهای موردانتظاری که میتواند پای طیف گستردهای از کاربران حرفهای را به دنیای آیپد پرو باز کند، نسخهی کامل فتوشاپ خواهد بود. گفته میشود این اپلیکیشن در سال جاری میلادی برای تبلت حرفهای اپل از راه خواهد رسید؛ اما فتوشاپ بهتنهایی نمیتواند تمام افراد با نیازهای Pro را به قدمگذاشتن در پلتفرم موبایل اپل مجاب کند و باید در گامهای بعدی انتشار نرمافزارهای بزرگ بیشتری را شاهد باشیم.
آیپد پرو قدرت پردازشی فوقالعادهای در بطن خود دارد؛ قدرتی که محدودیت بزرگی بهنام iOS را دربرابر خود میبیند. بیشک میتوان آیپد پرو را برای طیف گستردهای از کاربریهای روزمره، از تماشای ویدئو و وبگردی گرفته تا ویرایش گاهگدار اسناد، جایگزین کامپیوترهای مرسوم کرد. بااینحال، برای کاربریهای حرفهایتر نظیر تولید محتوا یا ویرایش عکس یا ویدئو، کاربر برای مهاجرت به دنیای آیپد، باید عادتهایی را اصلاح کند یا کنار بگذارد که طی سالها استفاده از سیستمعامل دسکتاپ بهوجود آمدهاند.
قلم
بیشک میتوان اپل پنسل را مهمترین و سودمندترین ابزار جانبی آیپد پرو نامید که بهتنهایی میتواند توجه بسیاری از طراحان دیجیتال و گرافیستها را بهسمت تبلت حرفهای کوپرتینونشینها را جلب کند. بدینترتیب مایهی تعجب نیست که اپل بر ارتقای تجربهی کاربری این ابزار تأکید داشته باشد. یکی از تغییرات بزرگ و البته مثبت اپل پنسل ۲ را میتوان خداحافظی با راهکار شارژ عجیب و مضحک نسل نخست دانست. قلم جدید اکنون بهصورت مغناطیسی به لبهی آیپد متصل و شارژ میشود. راهکار جدید علاوهبر آنکه فرایند شارژ را تسهیل میکند، احتمال گمشدن قلم را نیز میکاهد؛ چراکه کاربر میتواند درصورت تمایل، قلم را به لبهی دستگاه متصل کند.
اپل پنسل ۲ حدود ۱۰ میلیمتر از نسل گذشته کوتاهتر است (۱۶۶ دربرابر ۱۷۶ میلیمتر) و طراحی یکپارچهای دارد؛ بدین مفهوم که دیگر از درپوش نسل پیشین در آن خبری نیست. قلم جدید اپل بهجای رنگ سفید براق و خشپذیر گذشته، اکنون با پوشش مات عرضه میشود و مهندسان کوپرتینو برای سهولت اتصال مغناطیسی قلم به بدنهی تبلت، قسمتی از رویهی این ابزار را مسطح کردهاند. قسمت مسطح اپل پنسل، کلید خازنی خاصی درون خود دارد که میتوان از آن بهعنوان میانبری برای کارکردها مختلف استفاده کرد. بهعنوان مثال، در محیط اپلیکیشن Notes اپل میتوان با دوبار ضربهزدن به رویهی مسطح قلم، بین حالت نوشتار و پاککن سوییچ کرد.




نسل دوم اپل پنسل بهلحاظ نرخ تأخیر و میزان حساسیت به فشار تفاوتی با گذشته ندارد. البته این موضوع ناامیدکننده نیست؛ چراکه از کارکرد نسل گذشته نیز رضایت داشتیم. در طول بررسی آیپد پرو، این دستگاه را بههمراه اپل پنسل ۲ دراختیار یکی از طراحان گذاشتیم. طراح مدنظر معتقد است این قلم چه ازنظر میزان تأخیر و چه ازنظر حسی که حین استفاده به کاربر منتقل میکند، یکی از بهترینهای بازار است و تجربهای نزدیک به واقعیت را بهارمغان میآورد. قلم نسل پیشین با آیپد پروهای جدید سازگاری ندارد و برای خرید Apple Pencil 2 باید ۳۰ دلار بیشتر از گذشته بپردازید. خاطرنشان میکنیم کوپرتینونشینها در نسل جدید، نوکهای اضافهی قلم موجود داخل جعبه را نیز حذف کردهاند.
جمعبندی
تیم کوک در مراسم رونمایی آیپد پرو ۲۰۱۸، با اشاره به پیشافتادن آمار فروش تبلتهای اپل (۴۴.۲ میلیون دستگاه) از لپتاپهای بزرگترین تولیدکنندگان کامپیوتر در سال ۲۰۱۷، آیپد را محبوبترین تبلت و کامپیوتر دنیا خواند و مدعی شد نسل سوم آیپد پرو، «کاربریهای ممکن آیپد یا هر کامپیوتر دیگری را فراتر خواهد برد». این ادعا ازنظر سختافزاری تاحدودی با واقعیت همخوانی دارد؛ اما ازحیث کارایی واقعی چندان صحیح نیست. A12X پردازندهای قدرتمند است که بهسختی میتوان نمونهای همسطح با آن را در دنیای ARM یافت. این تراشهی کمنظیر درکنار نمایشگری دقیق و اسپیکرهای چهارگانهی فراگیر داخل بدنهای باریک و پیشرفته با وزن ۴۶۸ گرمی قرار دارد و دستگاهی با قابلیتهای بسیار را شکل میدهد. باوجوداین، سختافزار قدرتمند زمانی به «کامپیوتر ایدهآل» تبدیل میشود که نرمافزار توانمندی نیز آن را همراهی کند.
آیپد پرو ۲۰۱۸ با سیستمعامل iOS 12 در بسیاری از کاربریها، قابلیت افزودهای درمقایسهبا نسل گذشتهی خود ارائه نمیدهد و بیشتر به عقابی محبوس میماند که میلههای قفس، شوق پرواز را از آن گرفتهاند. محدودیتهایی متعددی نظیر خلأ سیستم مدیریت فایل کارآمد و چندوظیفگی مناسب درکنار پشتیبانینکردن از درایوهای USB-C باعث میشود کاربر حرفهای بهصورت مداوم برای انتقال فایل به آیپد دچار مشکل شود و حتی در برخی مواقع، درنهایت بهناچار به کامپیوتری واقعی مراجعه کند. اپل با آیپد پرو سعی میکند تعریف ما از کامپیوتر را تغییر دهد؛ اما دراصل، کامپیوتر باید خود را با نیازها و عادتهای ما تطبیق دهد.
درکنار محدودیتهای سیستمعامل، عامل دیگری که باید در دنیای آیپد پرو بهبود پیدا کند، کاتالوگ نهچندان پُربار نرمافزارهای کلاس حرفهای است؛ چراکه کاربران دستگاههای Pro تنها به طراحان دیجیتال و گرافیستها ختم نمیشوند. درهرصورت، تصمیم ادوبی برای اضافهکردن آیپد پرو به فهرست دستگاههای سازگار با نسخهی کامل مجموعهی Creative Cloud، امتیاز بسیار بزرگی برای کوپرتینونشینها بهحساب میآید و آغازگاه ظهور نرمافزارهای بیشتر برای تبلت قدرتمند میتواند آنها باشد. آیپد پرو درحالحاضر در شکاف بین دستگاه سرگرمی کمنظیر و ابزاری حرفهای و کاربردی با محور تولید محتوا قرار دارد؛ شکافی که درصورتِ پُرشدن، تبلت گرانقیمت اپل را به رقیبی توانمند و شایسته برای لپتاپهای امروزی تبدیل خواهد کرد.
نکات مثبت
- پردازندهی موبایل بسیار توانمند
- نمایشگری با روشنایی بالا و رنگهای چشمنواز
- اسپیکرهای چهارگانه با صدای فراگیر و شفاف
- جایگزینی پورت انحصاری لایتنینگ با پورت USB-C
- شارژدهی قدرتمند باتری
- اتصال مغناطیسی قلم به بدنه برای شارژ و نگهداری
نکات منفی
- محدودیتهای متعدد iOS
- پشتیبانینکردن کامل از درایوهای USB
- مقاومت پایینتر دستگاه بهدلیل کاهش ضخامت
- حذف جک هدفون
در اولین قسمت از آموزش طراحی تجربهی کاربری، مفاهیم عمومی UX را مرور کردیم و در دومین قسمت نیز، روش و مراحل تنظیم استراتژی UX را توضیح دادیم. در این قسمت از مباحث مهم طراحی UX، به کاربردپذیری(Usability) میرسیم.
آنچه امروزه با عنوان کاربردپذیری میشناسیم، درحقیقت کیفیتی است که در ابتدا، جایگزین برچسب قدیمیکاربرپسند اوایل دههی ۱۹۹۰ شد. این روزها، رویکردهای مختلفی برای توصیف محصول کاربردپذیر معرفی میشود. برخی از این رویکردها بر ذهنیتمان دربارهی محصول (طراحی ارگونومیک، مانند صفحهکلیدی منحنی) متمرکزند و برخی دیگر به کیفیت طراحی محصول از افق دید مشتری (میزان رضایت یا نارضایتی کاربر در هنگام کار با محصول) یا عملکرد محصول (میزان سهولت استفاده از محصول در دنیای واقعی) اولویت میدهند.
تفاوت کاربردپذیری و مطلوبیت
هر تجربهی کاربری موفقی چهار بخش کلی را پوشش میدهد: کاربردپذیری (Usability)، قابلیت سازگاری (Adaptability)، مطلوبیت یا شرایط مطلوب (Desirability) و قابلیت دسترسی (Accessibility). برخلاف تصور بسیاری از طراحان، کاربردپذیری و شرایط مطلوب با یکدیگر رقابت نمیکنند؛ بلکه هر دو زیرمجموعههایی از مفهوم کلی UX هستند و در فراهمکردن تجربهی عالی به موازات هم تأثیرگذارند.
کاربردپذیری معمولا به عملکرد اساسی هر محصول، مانند وبسایت یا اپلیکیشن دلالت میکند. این درحالی است که مطلوبیت به عواملی اشاره میکند که کاربران را وامیدارد محصول را بخواهند. بنابراین، هیچیک از عناصر کاربردپذیری و مطلوبیت بر دیگری مزیت ندارند.
کاربردپذیری چیست؟
مؤسسهی تحقیقاتیآموزشی نیلسن نورمن گروپ در تعریف کاربردپذیری مینویسد:
کاربردپذیری یکی از ویژگیهای کیفی است و این موضوع را ارزیابی میکند که استفاده از رابط کاربری تا چه حد آسان است. البته در فرایند طراحی، این واژه به روشهای بهبود «سهولت استفاده» نیز اشاره میکند.
کاربردپذیری به زبان ساده، از پنج عنصر تشکیل میشود:
- زمانیکه کاربران برای اولینبار با رابط کاربری روبهرو میشوند، با چه سهولتی میتوانند کارهایشان را انجام دهند.
- پسازاینکه کاربران با طراحی محصول آشنا شدند، با چه سرعتی کارهایشان را انجام میدهند.
- اگر کاربران مدتی از محصول استفاده نکنند، بازگشت آنها به رابط کاربری تا چه حد آسان است.
- تعداد اشتباهات مرتکبشدهی کاربران در استفاده از UI و سختی این اشتباهات و سرعت بهبود آنها.
- کاربران تا چه حد UI را مطلوب و دلپذیر میدانند.
بنابراین، با دیدگاهی اجرایی میتوانیم بگوییم کاربردپذیری همهی اجزای UX را پوشش نمیدهد؛ ولی نمیتوان اهمیت و تأثیر آن را در طراحی موفق UX دستکم گرفت.
- زمانیکه کاربران برای اولینبار وارد وبسایت میشوند، باید استفاده از رابط کاربری را ساده و آشنا بیابند. برای مثال، اگر وبسایت آژانس مسافرتی بهخوبی طراحی شده باشد، کاربران در اولین ورودشان، بهسرعت بلیت دلخواهشان را رزرو میکنند.
- کاربران باید بهراحتی اهدافشان را در وبسایت پیدا کنند. اگر هدف کاربر رزرو بلیت هواپیما است، طراحی مناسب او را با سادهترین فرایند به محل رزرو بلیت هدایت میکند.
- کاربران رابط کاربری و نحوهی استفاده از آن را در مراجعات بعدی، بهراحتی باید بهیاد بیاورند. بنابراین، طراحی وبسایت کاربردپذیر به مشتریان کمک میکند در مراجعات بعدی، بهسرعت به محل رزرو بلیت بروند و کارشان را انجام دهند.
شکی نیست گسترهی مفهوم کاربردپذیری صرفا به همین الزامات محدود نمیشود. بهعنوان مثال، رابط کاربری کاربردپذیر نسبتا از هرگونه خطایی عاری است. ناکامی در طراحی محصول کاربردپذیر پیامدهای جبرانناپذیری بهدنبال خواهد داشت؛ مثلا ناتوانی در حفظ کاربران و کاهش نرخ تبدیل و کاهش نرخ فروش و درآمد.
اهمیت طراحی کاربردپذیری
از دیدگاه کاربران، کاربردپذیری مهم است؛ زیرا به آنها کمک میکند کار مدنظر خود را بهدرستی و راحتی پیش ببرند و احساس خوبی داشته باشند. طبیعتا کاربران تمایلی ندارند در زمان کار با محصول، احساس سردرگمی و حتی حماقت را تجربه کنند. درمقابل از دیدگاه توسعهدهندگان، کاربردپذیری اصل مهمی است که میزان موفقیت سیستم را تعیین میکند. افزونبراین از دیدگاه مدیرپروژه یا مدیرمحصول، کاربردپذیری ضعیف بهمعنی بهرهوری کم و استقبالنکردن مشتریان از محصول است. هر محصولی که کاربردپذیری عالی نداشته باشد، انرژی و زمان بیشتری هدر میدهد.
کاربردپذیری طراحی با چه ویژگیهایی شناخته میشود؟
کارایی: درجه یا میزان موفقیت کاربران در تکمیل وظایف خاص و دستیابی سریع به اهداف مدنظر.
رضایت: رضایت ذهنی کاربر و درجه یا میزان پذیرش آنها در فرایند استفاده از محصول.
بیایید از تئوری خارج شویم. وبسایت کاربردپذیر اصولا این عوامل مشخص را شامل میشود: اتصال سریع، طراحی مناسب، توضیحات و آزمایش کامل، عملیات ساده، تعامل اطلاعات راحت و معنیدار و سبک منحصربهفرد.
مقالههای مرتبط:
کلید دستیابی به کاربردپذیری عالی، طراحی تعاملی است. شایان ذکر است ایدهی کلی طراحی تعاملی را در اولین قسمت آموزش طراحی تجربهی کاربری میتوانید مرور کنید. طراحی بهتدریج بهینهسازی میشود و به آزمونهای متعدد و تحلیل و ارزیابی نتایج بهدستآمده از آنها نیاز دارد. طراحان بدون جمعآوری بازخورد از کاربران، نمیتوانند سیستم را به کاربردپذیری مقبولی برسانند.
بهترین راه برای مطمئنشدن از سطح کاربردپذیری محصول، این است محصول را با کاربران واقعی و در سیستم کاری آزمایش کنید.
آزمون کاربردپذیری
طبق تحقیقات، کسبوکارهایی که فقط ۱۰ درصد از بودجهی خود را برای بهبود کاربردپذیری محصول صرف میکنند، معیارهای مطلوبشان را بهطور متوسط ۱۳۵ درصد افزایش میدهند. بنابراین، RIO کاربردپذیری نرخ واقعا چشمگیری است.
مرحلهی ۱. مشخصکردن اهداف آزمون
تعریف اهداف مهمترین بخش فرایند آزمون کاربردپذیری است. مطالعهها و آزمایشهای شما باید نتیجهی واضحی داشته باشند. برایناساس، مشخص میکنید دادههای کیفی را جمعآوری میکنید یا دادههای کمّی و مشکلات طراحی سیستمتان را پیگیری میکنید. عامل موفقیت شما این است که محدودیتهای هدف را بهوضوح تعریف کنید.
هرچه آزمونهای متمرکزتری برگزار کنید، نتایج دقیقتر و مرتبطتری بهدست میآورید. برعکس، هرچه سؤالات بیشتری مطرح کنید، احتمال اشتباهها و سوءبرداشتها را افزایش میدهید.
مرحلهی ۲. انتخاب کاربران و دعوت از آنان برای شرکت در آزمون
عالیترین و مفیدترین نتایج از کاربران واقعی حاصل میشود. مطمئن شوید کاربران خود را بهخوبی میشناسید تا افراد درستی را برای شرکت در آزمون انتخاب کنید.
کاربرانی که در آزمون کاربردپذیری شرکت میکنند، ویژگیهای یکسانی با مخاطبان وبسایت یا اپلیکیشن شما و بازار هدف باید داشته باشند. در مواقعی نادر، ممکن است بازدیدکنندگان وبسایت با بازار هدف شما منطبق نباشند؛ اما عموما دعوت از بازدیدکنندگان وبسایت بهترین گزینه برای آزمون کاربردپذیری است.
بسته به بودجهای که دراختیار دارید، تعداد شرکتکنندگان را تعیین کنید. درعینحال، بهیاد داشته باشید تعداد شرکتکنندگان تأثیر بسیار زیادی بر نتایج آزمون شما خواهد گذاشت. معمولا تعداد کاربران شرکتکننده در آزمونهای کاربردپذیری بین سه تا هشت نفر هستند؛ اما برخی از شرکتها توصیه میکنند بین ۵۰ تا ۱۵۰ نفر شرکتکننده را در آزمون شرکت دهید. طبق تجربه، با افزایش تعداد کاربران مزیت نهایی نتایج نیز افزایش مییابد.
مرحلهی ۳. انتخاب قالب آزمون
قالبهای مختلفی برای اجرای آزمون کاربردپذیری وجود دارد. برخی از این قالبها عبارتاند از:
آزمون کاربردپذیری حضوری (In-Person)
آزمون طبیعی یا آزمون با حضور ناظر ساکت: در این آزمون، فرد ناظر پشتسر شرکتکنندگان قرار دارد و با آنها تعامل نمیکند. هدف این است ناظر رفتار شرکتکنندگان در حالوهوای آزمون و فضای کارشان را زیرنظر بگیرد و تحلیل کند.
روش فکرکردن با صدای بلند: ممکن است این روش تاحدودی برای شرکتکنندگان ناراحتکننده باشد؛ زیرا آنها باید حجم کار زیادشان را با صدای بلند بیان کنند. بااینحال، این آزمون برای متصدیان آزمایش بسیار مفید و کاربردی است. روش فکرکردن با صدای بلند به آزمایشکنندگان کمک میکند ایدهی روشنی از آنچه در ذهن کاربران میگذرد، بهدست آورند.
روش تعاملات محدود: در این روش، دو کاربر با یکدیگر روی محصول فعالیت میکنند تا به کمک هم کاری انجام دهند. در این روش، میتوانید از کاربران سؤالاتی کنید یا پیشنهادهایی به آنها بدهید: بدون اینکه به آنها کمک یا آنها را در تکمیل فرایند راهنمایی کنید. این روش امکان تعامل بین کاربران و آزمایشکنندگان را فراهم میکند. بدینترتیب، میفهمید کاربران در طول آزمون با چه مشکلاتی مواجهاند.
آزمون کاربردپذیری ازراهدور (Remote)
آزمون کاربردپذیری ازراهدور جایگزین شایستهای برای آزمونهای حضوری است؛ زیرا هم ازلحاظ هزینه و زمان، بهصرفهتر است و هم کاربران وظایف مرتبط را در محیط معمولشان انجام میدهند.
آزمون Moderated: در این جلسات، امکان تعامل بین ناظر و کاربر وجود دارد. این آزمون بهنوعی مشابه آزمونهای حضوری است؛ زیرا ناظر و کاربران همزمان آنلاین هستند.
آزمون Unmoderated: در این جلسات، شرکتکنندگان بهصورت مستقل پشت سیستم شخصیشان به پرسشها پاسخ میدهند یا کاری را انجام میدهند که از آنها خواسته شده است. کاربران هیچ تعاملی با ناظران و دستاندرکاران آزمون ندارند و حتی درصورت نیاز، هیچ کمکی دریافت نمیکنند.
نکتهی ۱: کارشناسان UX توصیه میکنند از آزمونهای حضوری استفاده کنید؛ زیرا در آزمون حضوری میتوانید زبان بدن شرکتکنندگان را ببینید و در دنیای واقعی با آنها ارتباط برقرار کنید.
مرحلهی ۴. تعریف دقیق وظایف آزمون
پاسخها و واکنشهای کاربران تقریبا تحتتأثیر هر چیزی قرار میگیرند که در طول آزمون به آنها ارائه میشود. بههمیندلیل، باید مراقب باشید سوگیری خاصی در وظیفهها یا کارهای مرتبطبا آزمون وجود نداشته باشد.
کارهایی که از کاربران خواسته میشود، ممکن است باز (اکتشافی) یا بسته (خاص) باشند. باید حوزهی متعادلی درحد واسط این دو وضعیت افراطی انتخاب کنید و مخلوط سالمی را برای شرکتکنندگان فراهم آورید. بهعلاوه، میتوانید آزمون را طبق سناریوهای پیشنهادی اجرا کنید یا مستقیما از کاربران بخواهید کارهای مدنظرتان را انجام دهند.
وظایف باز یا اکتشافی: گسترهی وسیعتری را پوشش میدهند و پژوهشمحور هستند. در این وضعیت، حداقل اطلاعات را دراختیار کاربران قرار میدهید تا کاری را تکمیل کنند. این سؤالها یا درخواستها، ممکن است بیش از یک پاسخ داشته باشند؛ زیرا پاسخها از فردی به فرد دیگر متفاوت است.
وظایف بسته یا خاص: متمرکزتر و هدفمحور هستند. ازآنجاکه این وظایف از نقطهی پایانی مشخصی برخوردار هستند، دامنهی تفاسیر و حتی سردرگمی کاربران را محدود میکنند و نتایج صحیحتر و دقیقتری در پی دارند.
تکالیف آزمون کاربری مناسب چه ویژگیهایی دارند؟
زمانیکه میخواهید تکالیف کاربران شرکتکننده در آزمون را مشخص کنید، نکات زیر را درنظر بگیرید:
بهجای سؤالکردن، از کاربران بخواهید کاری انجام دهند: تکلیف یا وظیفهی خوب کاری عملی است، نه سؤالی که شرکتکنندگان جوابهای پیشبینیشدهای برای آن دارند. مطمئن شوید همراستا با اهداف تعیینشدهی آزمون تکالیف معناداری برای کاربران درنظر گرفتهاید.
صریح باشید: صراحت و شفافیت یکی از مؤلفههای ضروری تکالیف یا وظایف آزمون شما است. کاربران نباید در ذهنتان سؤالاتی دربارهی کاری که باید انجام دهند یا گامهای بعدی داشته باشند. هر وظیفه یا تکلیف خوب، نه مبهم است و نه جزئی. شما باید روی اهداف اصلی تمرکز و ویژگیهای مهم سیستمتان را ارزیابی کنید.
از ارائهی دستورالعمل اجتناب کنید: اگر بهمنظور دریافت پاسخهای صحیح دستورالعمل کارها را به کاربران ارائه دهید یا آنها را راهنمایی کنید، مرتکب اشتباه دیگری میشوید. درواقع، با انجام این کار، آزمونتان را خراب میکنید؛ زیرا بهجای پاسخهای واقعی، چیزی دریافت میکنید که دوست دارید. نتایجی که از هرگونه سوگیری ناشی شوند، کمکی به ارزیابی کاربردپذیری سیستمتان نمیکنند.
به شرکتکنندگان فضا بدهید: بخش اصلی آزمون کاربردپذیری سیستم، فراهمکردن فضای کافی و مناسب برای کاربران است؛ بهنحویکه آنها در شرایطی مشابه با فضای واقعی، با محصولتان کار کنند. تنها در این فضا میتوانید خستگی یا ناامیدی یا موفقیت کاربران را مشاهده کنید. فراموش نکنید قصد دارید با استفاده از نتایج این آزمون به بهینهسازی و اصلاح محصولتان کمک کنید.
مرحلهی ۵. آمادهسازی پرسشنامه
در آزمونهای کاربردپذیری، میتوانید از دو نوع پرسشنامهی اصلی استفاده کنید:
۱. پرسشنامههای پیش از آزمون: این سؤالات به شما کمک میکنند کاربران خود را بهتر درک کنید. تنها با هفت و نهایتا دَه سؤال دربارهی سوابق و اطلاعات شخصی کاربران، مانند سن، جنسیت، رشتهی تحصیلی و تجربه آنها در کار با محصول شما (تازهکار یا متخصص)، میتوانید دادههای مهمی دربارهی مخاطبانی جمعآوری کنید که با محصولتان درتعاملاند. بهیاد داشته باشید این سؤالات باید رابطهی مستقیمی با کاربران و عملکرد وظایف انتخابشده و اهداف آزمون داشته باشند. برای مثال، نمونهای از سؤالات پیش از آزمون را مشاهده میکنید:
- چقدر بهطور آنلاین خرید میکنید؟ الف. هرگز؛ ب. یک یا دو بار در سال؛ ج. مرتبا آنلاین خرید میکنم (با چه فواصلی؟)
پرسشنامههای پس از آزمون: این سؤالات نیز به شما کمک میکنند درک بهتری از تجربهای بهدس آورید که شرکتکنندگان در طول آزمون و اجرای تکالیف کسب کردهاند. میتوانید از شرکتکنندگان بخواهید دربارهی چگونگی و میزان سختی کارشان یا احساس موفقیت و ناکامی این تجربه به شما بازخورد بدهند. بازهم بهیاد داشته باشید به کاربران فضای کافی باید بدهید تا کاربردپذیری طراحی شما را قضاوت کنند. سؤال زیر، مثال مناسبی برای سؤالات پس از آزمون است:
- از دیدگاه شما کار با این اپلیکیشن چگونه بود؟ الف. استفاده از آن آسان بود؛ ب. کار با آن سخت بود (میتوانید دلیل آن را توضیح دهید؟)
مرحلهی ۶. ترتیبدادن اجرای آزمایشی
تمرین و تکرار مطالعات برای مطمئنشدن از آمادهبودن همهچیز و نبود مشکلی در طول اجرای آزمون اصلی ضروری است. اجرای آزمون آزمایشی کمک میکند زمان لازم برای آزمون اصلی را تخمین بزنید. بهعلاوه، اگر گزینههای متعددی برای آزمودن درنظر دارید، آنها را بسته به میزان اهمیت و ارتباطشان با اهداف اصلی اولویتبندی میکنید. چه افرادی باید در آزمونهای آزمایشی شرکت کنند؟ یکی از گروههای ساده و مؤثر دردسترس سایر اعضای درون شرکت هستند که با سیستمتان آشنایی ندارند. البته، دو نفر دیگر از خارج تیم را نیز به شرکتکنندگان میتوانید اضافه کنید تا کاربردپذیری محصول را از دیدگاه آنها نیز ببینید.
اجرای آزمون آزمایشی به این معنی نیست که دربرابر نتایج بهدستآمده بیتفاوت باشید. گاهی اوقات آزمونهای آزمایشی نیز نکتههای جالب و غیرمنتظرهای پیش روی شما میگذارند.
مرحلهی ۷. گزارش نتایج
اگر همهچیز خوب پیش برود، پس از پایان آزمون کاربردپذیری، زمان جمعآوری و مقایسهی یافتهها فرامیرسد. هیچ روش خاص و واحدی برای تحلیل دادهها وجود ندارد. شما میتوانید با همفکری و توافق تیم، بهترین روش تجزیهوتحلیل را انتخاب کنید. بهعنوان مثال، میتوانید مشکلات تکتک کاربران را جداگانه خلاصه و سپس، مشکلات مشابه را انتخاب کنید.
افزونبراین، میتوانید مشکلات را ردهبندی و بسته به اهمیت یا شدت، درجهی آنها را مشخص کنید. دراینصورت، میفهمید اصلاح چه مشکلاتی در اولویت قرار دارد و کدام مشکلات حذفشدنی هستند. درهرصورت، به کمک این نتایج ضعفهای کاربردپذیری اپلیکیشن یا وبسایت یا محصول خود را کشف و راهحل مفیدی برای رفعشان برنامهریزی میکنید.
شایان ذکر است آزمون طراحی UX با آزمون کاربردپذیری متفاوت است و در قسمتهای پایانی این مجموعه آموزشها، به آن نیز خواهیم پرداخت. هفتهی آینده، با بررسی نکات مهم قابلیت دسترسی (Accessibility) درخدمت شما خواهیم بود.
.: Weblog Themes By Pichak :.