محققان پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران برای ساخت انسولین خوراکی اقدام به بررسی آزمایشگاهی نانو سامانه دارویی کردند که سبب افزایش نفوذپذیری انسولین از دیواره روده و کاهش تخریب در برابر آنزیمها میشود.
دکتر کبری امیدفر، پژوهشگر طرح ساخت داروی انسولین خوراکی منطقه علوم پزشکی تهران، در خصوص اهمیت این پژوهش گفت: مهمترین مشکلات استفاده انسولین از مسیر خوراکی، تخریب انسولین توسط آنزیمهای متعدد سیستم گوارشی، عدم نفوذپذیری درشت مولکول انسولین از دیوارهی روده، موانع زیاد تا رسیدن انسولین به خون و رهایش ناگهانی در مکان نامناسب است.
وی ادامه داد: برای رفع این مشکلات، نانوذرهی نیوزوم پوشیده شده با تری متیل کیتوزان سنتز شده و توانایی آن جهت انتقال انسولین به صورت خوراکی در محیط آزمایشگاهی بررسی شد که بر اساس نتایج حاصلشده نانوسامانهی دارویی ساخته شده از تخریب انسولین توسط تریپسین جلوگیری کرده و نفوذ درشت مولکول انسولین را از دیوارهی تک لایهی سلولهای روده به طور قابل توجهی بهبود میدهد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات بیوسنسور پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم افزود: با انجام آزمایش در محلول شبیهسازی شدهی روده، نتایج نشان داد نانوحامل سبب رهایش تأخیری انسولین میشود و این نتایج سبب افزایش نفوذپذیری انسولین از دیوارهی روده، کاهش تخریب آنزیمی انسولین و افزایش مدتزمان رهایش انسولین شده و دستیابی به این امر سبب کاهش استفاده از انسولین بهطور متناوب و از میان برداشتن درد تحمیلشده به بیماران دیابتی به خاطر تزریق انسولین میشود.
دانشیار پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص روند انجام آزمایشات گفت: در ابتدا میزان بارگذاری انسولین در سامانه با متغیرهای گوناگون بهینهسازی شد که در این مسیر از نرمافزارهای تخصصی و آماری استفاده و پس از ساخت نیوزومها با اندازه ذرات 150 تا 160 نانومتر، پوشش تری متیل کیتوزان بر روی آن قرار گرفت.
وی با اشاره به صنعتی شدن نانو داروی لیپوزومی جهت رهاسازی داروی ضد سرطان با نام لیپوزومال دوکسوروبیسین و فروش آن در بازار داخلی عنوان کرد: نیوزومها نسبت به لیپوزومها مقرونبهصرفه تر و زیست سازگارترند و بهراحتی توانایی تولید انبوه رادارند و در صورت کسب موفقیت در آزمایشات درون تنی و تکمیلی، قابلیت تجاری شدن این محصول دور از ذهن نیست.
گفتنی است، این طرح با همکاری دکتر کبری امیدفر، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، سعید مقسمی و احسان پرنیان، دانشجویان کارشناسی ارشد و امیرحسین حکمی والا، فارغالتحصیل کارشناسی ارشد مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر اجرا شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.