یک گروه بینالمللی از محققان به رهبری دانشمندی از دانشگاه هاروارد برای نخستینبار نقشه تصویری زنده از غدد چشایی روی زبان را ارائه کردهاند که نشان میدهد، پس از هر بار چشیدن غذا، چه اتفاقی رخ میدهد.
محققان، تصاویر منفرد از سلولهای زبان موش را با استفاده از سیستم میکروسکوپی جدیدی طراحی کردهاند که نشان میدهد، چگونه هر سلول متفاوت غدد چشایی برای تمایز قایل شدن بین پنج گروه طعمها مورد استفاده قرار میگیرند.
تاباندن یک لیزر درخشان مادون قرمز بر روی زبان موش باعث شد تا بخشهای مختلف آن به همراه مولکولهای طعم بدرخشند.
دانشمندان با استفاده از روشی موسوم به «میکروسکوپ چند فوتونی درون بدن» توانستند سلولهای چشایی منفرد را در هر غده شناسایی کنند. آنها همچنین توانستند سلولهای خون را در عمق 240 میکرونی زیر سطح زبان مشاهده کنند.
بیش از 2000 غدد چشایی در زبان انسان وجود دارد که میتوانند بین حداقل پنج طعم شور، شیرین، تلخ، ترش و خوشمزه تمایز قائل شوند اما ارتباط بین این همه سلول چشایی در یک غده چشایی تاکنون ناشناخته باقی مانده بود.
محققان با این ابزار تصویربرداری جدید نشان دادهاند که هر غده چشایی از سلولهای چشایی برای طعمهای مختلف برخوردار است.
این دستاورد به تکمیل تحقیقات اخیر سایر گروه های پژوهشی میپردازد که مناطق مغزی مرتبط با طعم را شناسایی کرده بودند. جالب اینجاست که نتایج آنها نشان داد، سلولهای چشایی نه تنها به مولکولهای در تماس با سطح زبان، بلکه به مولکولهای درون جریان خون واکنش نشان میدهند.
محققان امیدوارند بتوانند ابزاری را برای نظارت بر مغز در زمان تصویربرداری از زبان تولید کنند تا کل فرآیند حس چشایی را پیگیری کنند.
نتایج این تحقیق در مجله نیچر منتشر شده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.