تودههای پروتئین Alpha-synuclein منجر به ایجاد چندین اختلال عصبی میشوند. عصبشناسان دانشگاه آنتورپ هلند کشف کردهاند که شکل این تودهها (استوانهای یا نواری) تعیین میکند که یک بیمار به ترتیب به بیماری پارکینسون یا آتروفی سیستمهای متعدد مبتلا میشود.
محققان میگویند: اختلال ارتباط بین سلولهای مغزی همراه با از دستدادن سلولها در مناطق خاصی از مغز، نمونهای از این اختلالات عصبی است. این پدیده برای برخی از بیماریهای مغزی با پروتئینی به نام Alpha-synuclein مرتبط است.
به گفته محققان، عملکرد دقیق این پروتئین همچنان نامشخص است، اما ممکن است نقش مهمی در ارتباط میان سلولهای مغز ایفا کند. با این حال این پروتئین در مورد بیماریهای خاص از جمله بیماری پارکینسون، آتروفی سیستمهای متعدد و زوالعقل با اجسام لِوی (Dementia with Levy Bodyj(DLB، دانههایی را شکل میدهد که باعث تخریب نورونها میشوند.
به گفته این محققان، تجمع تودههای Alpha-synuclein در یک سلول مغزی با عملکرد طبیعی سلول تعارض دارد. تودههای پروتئین، ارتباط بین سلولهای مغزی را مختل میکنند و منجر به مرگ سلولی میشوند و تا به حال این مسئله روشن نشده که تودههای این پروتئین منفرد چگونه میتواند موجب بیماریهای مختلف شود.
محققان معتقدند میتوان این مسئله را با ساخت یک خانه مقایسه کرد و بسیاری از ساختارهای مختلف را با بلوکهای ساختمانی یکسان (در این مورد پروتئین Alpha-synuclein) ایجاد کرد.
محققان اشکال مختلفی از فیبرها موسوم به سویه را جداسازی کردهاند. مهمترین سویهها، الیاف استوانهای شکل (مانند اسپاگتی) و نوارهای پهن شبیه لینگوینی (Linguini) هستند. این فیبرها را به طور جداگانه به مغز و جریان خون موشهای آزمایشگاهی تزریق کرده و متوجه شدند که موشها دچار نشانههای مختلفی میشوند؛ در حالی که استوانهها موجب بیماری پارکینسون شدند، «نوارها» نشانههای MSA را ایجاد کردند.
آنها میگویند: این امر به وضوح نشان میدهد که بیماریهایی با ساختاری کاملا متمایز از یکدیگر از فیبرهای Alpha-synuclein به وجود میآیند.
در هر دو مورد یافتههای پژوهشگران امکانات تازهای را در درمانهای جدید به وجود میآورد که ممکن است در درمان طیف وسیعی از بیماریهای مغز کاربرد داشته باشند.
.: Weblog Themes By Pichak :.