لينوكس و ويندوز «سرشاخ» مي‌شوند

 

مشاجره بر سر نقشه‌هاي مايكروسافت براي بوت امنيتي ويندوز8 بالا گرفته است. اين مساله از پاييز سال گذشته آغاز شد. مايكروسافت سال گذشته در رونمايي از تبلت‌هاي ويندوز8 ، اعلام كرد تبلت‌هاي مبتني بر معماري ARM اين شركت، به بوت امن مجهز بوده و هيچ سيستم‌عامل ديگري قادر به اجرا روي اين تبلت‌ها نخواهد بود.توزيع‌هاي پيشرو لينوكسي در نظر دارد پاسخي به اين محدوديت‌هاي مايكروسافت بدهد. نخستين توزيع، فدورا بود كه استراتژي خود را ماه گذشته اعلام كرد. هفته گذشته نيز كانونيكال (پشتيبان اوبونتو) نقشه‌هاي خود را براي اوبونتو شرح داد.اين دو توزيع روش‌هاي كاملا متفاوتي براي رفع محدوديت‌هاي مايكروسافت پيشنهاد كرده‌اند.مايكروسافت در رونمايي تبلت‌هاي ويندوز 8 خود، از نظر سخت‌افزاري مي‌خواهد جلوي نصب ديگر سيستم‌هاي‌عامل‌ را بگيرد و آن را Secure Bootناميده است. اين فناوري كه در UEFI قرار مي‌گيرد، تنها به سيستم‌هاي عاملي اجازه نصب مي‌دهد كه امضاي ديجيتال صحيح داشته باشند. در سخت‌افزارهاي مبتني بر معماري ARM، امكان غيرفعال‌كردن Secure Boot وجود ندارد. در ماشين‌هاي x86 اين قابليت‌ها وجود دارد و تبلت‌هاي ويندوز 8 نصب شده روي سخت‌افزارهاي x86 مي‌تواند بدون فناوري SecureBoot اجرا و كنترل اين محدوديت‌ها در اختيار كاربر قرار داده ‌شود.از زمان مطرح‌شدن اين ايده از سوي مايكروسافت، هم بنياد نرم‌افزارهاي آزاد و هم بنياد لينوكس ديدگاه‌هاي مختلفي را ابراز كرده‌اند.

بدترين و آخرين، روش فدورايي

فدورا معتقد است اين گزينه در اختيار توليدكنندگان محصولات نيست كه كاربران را محدود به استفاده از يك سيستم‌عامل خاص بكند و نبايد كاربران را مجبور كرد فرم‌ور تبلت خود را كالبدشكافي كنند تا قادر به نصب فدورا روي آنها باشند. متيو گرت، توسعه دهنده فدورا در پست بلاگي نوشته است: فدورا 99دلار به وري‌ساين مي‌پردازد تا از سرويس امضاي ديجيتال مايكروسافت به‌طور نامحدود استفاده كند و بوت‌لودر خود را با امضاي مايكروسافت به سيستم بدهد.گرت در اين پست توضيح مي‌دهد: «به اين ترتيب همخواني كامل سخت‌افزار و نرم‌افزار وجود خواهد داشت و فدورا نيز نسبت به ديگر توزيع‌هاي لينوكسي از امتياز برجسته‌اي برخوردار نخواهد بود. اگر گزينه بهتري از خريد امضا باشد، توسعه‌دهندگان فدورا هنوز به آن نرسيده‌اند.»براي طرفداران لينوكسي، خريد مجوز، گزينه جذابي نيست، اما بدترين و آخرين گزينه‌است. بخش‌هايي از جامعه لينوكسي فدورا نيز نسبت به اين اقدام ابراز نارضايتي كرده‌اند.

كليد اوبونتويي، راه‌حل كانونيكال

گرت هفته گذشته همچنين به راه‌حل اوبونتو اشاره كرد كه اين شركت، به‌جاي آن‌كه از كليد مايكروسافتي استفاده كند، از كليد اوبونتو استفاده خواهد كرد و امضاي خودش را خواهد داشت. تفاوت استفاده از اين قابليت سخت‌افزارهاي مبتني بر معماري ARM ميان اوبونتو و مايكروسافت در اينجاست كه كانونيكال، همانند مايكروسافت براي سرويس خود قيمت نگذاشته است و آن را به ديگري ارائه نخواهد كرد. از طرف ديگر، كاربر در تبلت‌هاي اوبونتويي هم نمي‌تواند از سيستم‌هاي عامل ديگر استفاده كند. البته كانونيكال امكان غيرفعال‌سازي Secure Boot را در اختيار كاربرانش قرار داده است.

راه بهتر مارك شاتل‌ورث

مارك‌ شاتل‌ورث، موسس كانونيكال در بلاگ خود نوشت: «ما به‌دنبال راه‌حل ديگري بجز كليد مايكروسافتي هستيم تا اكوسيستم كاملا آزاد نرم‌افزارها به ميل مايكروسافت به اين سو و آن سو كشيده نشود.»وي افزود: «همكاري ما با شركاي OEM خود گزينه‌هايي را براي اين جامعه در نظر گرفته است كه از روش ردهت بهتر است.»شاتل‌ورث اشاره كرد در نهايت تمام طراحي سيستم‌ها به‌سمتي خواهد رفت كه مايكروسافت بتواند تك تك رايانه‌ها را در اختيار خودش دربياورد. رويكرد مايكروسافت از يك‌سو و نبود قابليت تشخيص چند امضايي فناوري Secure Boot از يكديگر باعث شده گزينه‌ها محدود شوند. كانونيكال به‌دنبال راه بهتري براي حل اين مشكل است.

 





تاريخ : دو شنبه 19 تير 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |