استقرار صلح در کره‌زمین در گرو گسترش علم

 

کره زمین و محیط زیست

مدیرکل یونسکو با تاکید بر ضرورت سعادتمندی بشر و استقرار صلح در کره زمین، لازمه دستیابی به این هدف را گسترش علم دانست.

 ایرینا بوکووا به مناسبت روز جهانی علم برای توسعه پیامی را صادر کرد. این پیام در نشست بررسی موانع و راهکارهای توسعه علم و فناوری در ایران قرائت شد. 10 نوامبر به عنوان «روز جهانی علم برای توسعه» نامگذاری شده است.

در این پیام، بوکووا با تاکید بر اینکه روز جهانی علم 2016 به گرامیداشت مراکز علم و موزه‌های علم اختصاص یافته است، می‌افزاید: بر این اساس نقطه شروع روشن است. علم در راس دستور کار 2030 برای توسعه پایدار، دستورالعمل آدیس‌آبابا، چارچوب عمل سندای و توافقنامه تغییر اقلیم پاریس قرار دارد.

وی با تاکید بر اینکه این توافقنامه‌ها دربرگیرنده دیدگاهی جدید برای سعادتمندی نوع بشر و استقرار صلح در کره زمین است، ادامه می‌دهد: این توافقنامه‌ها امکان تولید و به اشتراک‌گذاری دانش، بهره‌مندی از نوآوری‌ها و خلاقیت‌ها را فراهم می‌کند، علاوه بر آن استفاده از روشی عادلانه، پایدار و فراگیر برای تحقق آینده را در اختیار همه جوامع قرار می‌دهد.

وی لازمه دستیابی به این اهداف را گسترش هرچه بیشتر علم و برقراری پیوندهای مستحکم‌تر میان علم و جامعه می‌داند.

مدیرکل یونسکو در ادامه این پیام آورده است: به همین دلیل است که مراکز و موزه‌های علم تا این اندازه مهم هستند. اهمیت آنها در ظرفیت‌سازی، پشتیبانی و اشاعه اهمیت علم در دستیابی به صلح و توسعه است.

در ادامه این پیام چنین آمده است: «مراکز و موزه‌های علم نقش مهمی در پاسخگویی به سوال‌های موجود در ذهن کاوشگر زنان و مردانی را دارند که نقش آزمایشگاه‌های زنده خلاقیت را ایفا می‌کنند و به دنبال تسهیل پژوهش و یافتن راه‌حل‌های مناسبی برای کمک به جوامع در جهت رفع چالش‌های پیش‌روی‌شان هستند. در عصر دیجیتال که نیازمند روش‌های ابتکاری برای ترویج علم‌آموزی در فضای خارج از کلاس‌های درس هستیم، موزه‌ها و مراکز علم مکان‌هایی مهم برای آموزش به حساب می‌آیند. این مراکز قادرند روش‌های بسیار خوبی را برای تشویق کودکان به ویژه دختران به کسب مشاغل علمی ارائه کنند و به این ترتیب در چند برابر کردن ظرفیت‌های علمی جمعی بشر نقش مهمی ایفا می‌کنند.

در نوامبر 2015 یونسکو توصیه‌نامه جهانی را درخصوص حفاظت و ارتقای موضوع‌ها و مجموعه اشیای نگهداری‌شده در آنها و تنوع و نقش آنها در جامعه تثبیت کرد و به این ترتیب تعهد ما را در بسیج موزه‌ها به عنوان بازیگران اصلی صلح و توسعه تقویت کرد.

امسال در جریان گرامیداشت روز جهانی علم برای صلح و توسعه ما به کمک انجمن‌ها، مراکز علم و فناوری و شورای بین‌المللی موزه‌ها به این تعهد عمل کرده و برای تولید و اشتراک‌گذاری دانش علمی تلاش می‌کنیم. موزه‌ها و مراکز علم جایگاه‌هایی برای گفت‌وگو، تفاهم و مقاومت هستند. آنها بارقه‌هایی از شادی و شگفتی الهام‌بخش را برای بازدیدکننده‌ها بدون توجه به سن و پیشینه اجتماعی آنها ایجاد می‌کنند و این تجربه‌ای است که همه زنان و مردان را حول ارزش‌های مشترکی گردهم می‌آورد.

بر این اساس من از همه شرکاء و دولت‌ها دعوت می‌کنم که برای ایجاد آینده‌ای پایدارتر و فراگیرتر برای همه از هیچ اقدامی برای پشتیبانی، تقویت و مهار توان کامل موزه‌ها و مراکز علم فروگذار نکنند».





تاريخ : دو شنبه 17 آبان 1395برچسب:, | | نویسنده : مقدم |