مصاحبه "سی‌.ان‌.ان" با فضانورد ایرانی‌الاصل «ناسا» "ما برای بقای خودمان نمی‌توانیم همیشه در زمین بم

 

Jasmin_Moghbeli_portrait.jpg

"یاسمین مقبلی" فضانورد ایرانی‌الاصل کاندید «ناسا» برای ماموریت‌های آینده در مصاحبه‌ای به سوالات مجری شبکه سی‌.ان‌.ان پاسخ داد.

 "یاسمین مقبلی" که از پدر و مادری ایرانی در آلمان به دنیا آمده است، سرگرد نیروی دریایی آمریکا است و تجربه خلبانی بالگردهای جنگی را نیز در کارنامه خود دارد. وی همچنین فارغ‌التحصیل مهندسیIT و مهندسی هوافضا از "موسسه فناوری ماساچوست"(دانشگاه MIT) است.

"مقبلی" دیشب در مصاحبه خود با "کریستین امانپور" به سوالات وی پاسخ داد که در ادامه این مصاحبه را می‌خوانید.

 

امان‌پور: سرگرد مقبلی خوش آمدید به برنامه ما.

مقبلی: ممنونم.

 

به عنوان اولین سوال شما؛ در رابطه با آموزش‌ها و برنامه‌هایی که برای آماده‌سازی شما انجام میشود چه حسی دارید؟

مقبلی: خب مطمئنا خیلی هیجان‌زده هستم. این آموزش‌ها حدود دو سال طول میکشد و در این مدت ما با جت‌هایT-38 کار خواهیم کرد و درباره سیستم‌های موجود در ایستگاه فضایی بین‌المللی آموزش می‌بینیم.

علاوه بر این موارد، آموزش زبان روسی، رباتیک و آزمایش‌های پیشرفته فضایی در این دو سال پوشش داده خواهد شد.

 

آیا شما همیشه به فضانوردی فکر می‌کردید؟

مقبلی: بله. من به خاطر می‌آورم که از سال ششم دبستان این موضوع در ذهن من شکل گرفت که دوست دارم یک فضانورد بشوم و با گذشت زمان این موضوع برای من پررنگ‌تر شد.

 

سرگرد شما یک آمریکایی متولد شده از پدر و مادر ایرانی در آلمان هستید و در واقع اولین فضانورد با رگ و ریشه‌ای از  خاورمیانه محسوب می‌شوید. این موضوع در شرایط کنونی که محدودیت‌های سفر به آمریکا هم ایجاد شده چه حسی را به شما می‌دهد؟

مقبلی: قبل از اینکه این موضوعات پیش بیاید من در دوران تحصیل و بعد از آن توجهی به این مسائل نداشتم چون برای من مشکلی ایجاد نشده بود.

اما الان اهمیت این موضوع را درک می‌کنم و نسل آینده باید من و هم‌دوره‌ای‌های من را ببیند و بداند که هر کسی با هر پیش‌زمینه و تجربه‌ای می‌تواند موفق شود. برای مثال گاهی این تفکر وجود دارد که پسرها و مردها برای انجام بعضی کارها ساخته شده‌اند و این موضوع نباید بر تصمیمات ما تاثیر بگذارد و نباید یک آینده درخشان را به این خاطر نابود کرد.

 

پس شما به نوعی پرچم‌دار این موضوع هستید؟

مقبلی: بله دقیقا. فکر می‌کنم برای این افراد مهم باشد که بدانند در جریان صبح روزی که من و هم‌کلاسی‌هایم لباس‌های آبی‌ را پوشیدیم و خانواده‌های ما برای اولین بار ما را در آنها دیدند، دختر یکی از همکلاسی‌ها گفت: "مامان‌ها هم می‌تونن فضانورد بشن!" و این خیلی مهم است که ما بدانیم بچه‌ها هم می‌توانند ببینند که آدم‌هایی با پیشینه‌های مختلف، قومیت‌های متفاوت و چه زن چه مرد در این مشاغل فعال هستند و می‌توانند به این جایگاه برسند.

 

شما در حال حاضر سنت شکنی می‌کنید و البته قبلا این کار را در رشته‌های عموما مردانه دیگری هم انجام دادید. مثلا در "ام.آی.تی" مهندسی خواندید، در تیم بسکتبال دانشگاه حضور داشتید و به عنوان خلبان بالگردهای جنگی "کبرا" خدمت کردید. تا حالا این حس را داشتید که همانند یکی ماهی از آب بیرون پریدید؟

مقبلی: خب من این موضوع را رد نمی‌کنم که هنوز نگاه جنسیتی به این موضوعات وجود دارد و برای زنان محدودیت‌هایی هر چند با شدت کمتر حس می‌شود اما من مشکلی نداشتم و هم‌دوره‌های مرد من همیشه با من به خوبی رفتار کردند و من را پذیرفته‌اند و به من کمک کردند.

 

آیا به نظر شما دختران جوان به اندازه کافی برای پیشرفت در زمینه‌های علمی تشویق می‌شوند؟

مقبلی: به عنوان یک خلبان زن من تلاش زیادی در این زمینه کردم و با دیدن این موضوع که بسیاری از دختران به دنبال علایق خودشان نمی‌روند،  به همه این توصیه را می‌کنم که دست کشیدن از رویاهایشان را به خاطر این تفکر که مردها در این زمینه‌ها بهتر هستند کنار بگذارند.

 

من هیجان‌زدگی را در صدای شما حس می‌کنم، آیا شما برنامه‌ای برای قدم گذاشتن روی ماه یا سیاره‌های فراتر را دارید؟

مقلبی: بله من بسیار هیجان‌زده هستم و در دورانی قرار دارم که در این رابطه صحبت می‌شود. معتقدم که ما برای بقای خودمان نیاز به اکتشاف و مطالعه در منظومه شمسی و فراتر از آن داریم و نمی‌توانیم برای همیشه در زمین بمانیم و به همین دلیل من خیلی مشتاق هستم که این اتفاق بیفتد و برای من باعث افتخار خواهد بود.

 

موفق باشید سرگرد "یاسمین مقبلی" و از حضور شما در برنامه ممنونم.





تاريخ : پنج شنبه 5 مرداد 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |