قرارگیری زبان‌ برنامه‌نویسی سوئیفت در بین ۱۰ زبان برتر جهان

کمتر از ۴ سال پیش، اپل در کنفرانس توسعه‌دهندگان از زبان برنامه‌نویسی جدیدِ خود با نام سوئیفت (Swift) رونمایی کرد. حال برطبق جدیدترین گزارشی که از رتبه‌بندی زبان‌های برنامه‌نویسی منتشر شده، سوئیفت در بین ۱۰ زبان محبوب برنامه‌نویسان قرار گرفته است.

اکنون این زبان به‌همراه زبان Objective-C در رتبه‌ی دهم این لیست قرار دارد. گزارش فوق از آن منظر جای تعجب دارد که برنامه‌نویسان به زبان برنامه‌نویسی‌ای اقبال نشان داده‌اند که تنها قادر به ساخت اپلیکیشن‌ برای محصولات اپل و اپلیکیشن‌های تحت‌وب است.

این رده‌بندی توسط مؤسسه آماری RedMonk صورت گرفته است. برطبق گفته‌ی RedMonk، سوئیفت سریع‌ترین رشد را در بین زبان‌های برنامه‌نویسی از زمان تأسیس این مؤسسه تجربه کرده است. نکته‌ی جالب در این‌باره، حضورنداشتن زبان گو (Go) در بین ۱۰ زبان برتر است. گوگل این زبان را در سال ۲۰۰۹ در دسترس توسعه‌دهندگان قرار داد و باتوجه به گذشت ۹ سال از معرفی آن، برنامه‌نویسان اقبالی به آن نشان نداده‌اند.

دومین زبانی که پس از سوئیفت، رشد سریعی را تجربه کرده، زبان کوتلین (Kotlin) نام دارد که در کنفرانس توسعه‌دهندگان I/O 2017 برای توسعه‌ی اپلیکیشن‌های اندرویدی معرفی شد؛ رتبه‌ی این زبان از ۴۶ در سه‌ماهه‌ی سوم ۲۰۱۷ به رتبه‌ی ۲۷ در ژانویه ۲۰۱۸ صعود کرده است.

با این حال، رتبه‌بندی منتشرشده لزوماً منعکس‌کننده‌ی میزان استفاده‌ی شرکت‌ها برای پروژه‌های حقیقی‌شان یا نیازمندی شغلی به این زبان‌ها نیست. رتبه‌بندی فوق تنها جنبه‌ی اندازه‌گیری میزان علاقه‌ی برنامه‌نویس‌ها به زبان‌های برنامه‌نویسی بوده است. مسلماً میزان محبوبیت زبان‌ها بین برنامه‌نویسان تأثیر به‌سزایی در تصمیمات کسب‌و‌کار برای توسعه‌ی پروژه‌هایشان دارد.

RedMonk برای دستیبابی به این رده‌بندی، از میزان پرسش‌ و پاسخ‌های مطرح‌شده در وب‌سایت Stack Overflow و تعداد پروژه‌های در دستِ کار گیت‌هاب استفاده کرده است.

اپل در سال ۲۰۱۴ برای اولین‌بار از زبان سوئیفت رونمایی کرد. هدف از خلق این زبان علاوه‌بر آسان‌سازی فرآیند یادگیری کدنویسی برای توسعه‌دهندگان تازه‌کار، سهولت توسعه‌ی اپلیکیشن برای برنامه‌نویسان کهنه‌کار نیز بود. در طول سالیان گذشته، زبان‌های بسیاری برای تحقق این هدف به‌وجود آمدند؛ اما اکثر آن‌ها بیشتر از آنکه مفید واقع شوند، سرعت اجرای اپلیکیشن‌ها را با کاهش قابل‌توجهی مواجه کردند. اپل با زبان سوئیفت قصد داشت تا علاوه‌بر آسان‌سازی روند توسعه، تأثیر مثبتی در کارایی اپلیکیشن‌ها نیز داشته باشد.

زبان کوتلین که ابتدا توسط شرکت JetBrains‌ در سال ۲۰۱۶ منتشر شد نیز چنین هدفی را در سر می‌پروراند. موردی که کوتلین را از زبان‌های مشابهش تفکیک می‌کند، سازگاری گسترده این زبان با کدهای جاوا است؛ این بدین معنی است که برنامه‌نویسان امکان الحاق‌کردن کدهای نوشته‌شده به زبان جاوا در پروژه‌های کوتلینی خود یا بالعکس را دارند. همین امر باعث شد تا گوگل در کنفرانس توسعه‌دهندگان سال گذشته ی خود از پشتیبانی اندروید از کوتلین خبر دهد.

استفان اُگریدی، تحلیلگر مؤسسه RedMonk باور دارد که پتانسیل بالای کوتلین امکان استفاده از آن در کسب‌و‌کار‌های بزرگ اپلیکیشن‌محور را فراهم می‌کند.

جدا از رشد زبان‌های سوئیفت و کوتلین، رده‌بندی جدید RedMonk تغییرات جالبی را نیز در خود دارد. در این رده بندی، جاوا اسکریپت و جاوا همچنان جزو ۲ زبان محبوب دنیا باقی مانده‌اند و پایتون، پی‌اچ‌پی و سی‌شارپ در رده‌های بعدی، این دو زبان را دنبال می‌کنند. برطبق گفته‌ی استفان اُگریدی، راه‌یابی زبان‌های جدید به لیست ۲۰ زبان برتر، اکنون سخت‌تر از هر زمانِ دیگری شده است.





تاريخ : دو شنبه 21 اسفند 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |