بررسي نسل جديد رايانه‌هاي شخصي انقلاب اولترابوك‌ها

 

حدود سه دهه پيش رايانه‌هاي روميزي نيز مانند لپ‌تاپ‌ها با ارائه رايانه روميزي IBM، اساسي‌ترين تحول خود را تجربه كرد. در دنياي لپ‌تاپ و رايانه‌هاي شخصي، اولترابوك‌ها و ويندوز 8 اين تحولات را رهبري مي‌كند. طراحي باريك اولترابوك‌ها در جايي موفقيت كسب كرد كه نوت‌بوك‌ها شكست خورده بود؛ يعني آنها موفق به ارائه عملكرد بهتر، شارژ باتري طولاني‌تر و امكان محاسباتي دقيق‌تر شدند. در گذشته، اولترابوك‌ها صرفا يك تقليد و كپي از مك‌بوك اير اپل به نظر مي‌رسيد، اما در حال حاضر مفهوم آن گسترش يافته است. براي مثال اولترابوك ستلايت (Satellite(U845W توشيبا با صفحه‌نمايشگر بزرگ و سينمايي‌اش، مفهوم رايانه‌هاي شخصي را گسترش داد.در دنياي واقعي، انقلاب‌ها همراه با هرج و مرج‌ است. آنها وضع موجود را دگرگون مي‌كنند و روش‌هاي قديمي انجام كارها را پشت سر مي‌گذارند. به نظر مي‌رسد رايانه‌ شخصي (PC)، كه يكي از پيشگامان انقلاب ديجيتال شخصي بوده است، كنار تبلت‌هاي جذاب و تلفن‌هاي هوشمند فوق‌العاده، براي جهان ارتباطات امروز كهنه و قديمي به حساب مي‌آيد، اما نبايد فراموش كرد كه PCها در اين انقلاب اولترابوكي سهيم است؛ آنها از ويژگي‌هاي اساسي خود براي پاسخگويي به مدل‌هاي جديد استفاده مي‌كنند و نسل جديد كاربران را تغيير مي‌دهند. معرفي سرفيس (Surface) مايكروسافت، يك PC با سيستم‌عامل ويندوز 8 به صورت يك تبلت، نشان‌دهنده انعطاف و وابستگي PC به عصر ديجيتال مدرن است.در حقيقت، اولترابوك‌هاي امروزي ـ لپ‌تاپ‌هايي نازك و سبك كه اينتل در حال ترغيب سازندگان PC براي توليد آن است ـ در حال نشان دادن آينده PCهاست. تبلت‌ها براي وبگردي و استفاده از رسانه‌ها مناسب است، اما كاربران به صفحه‌كليد و ابزارهاي ديگر براي بهره‌وري بيشتر نياز دارند. از اين‌رو، توليدكنندگان اولترابوك برخي از بهترين امكانات و ويژگي‌هاي تبلت‌ها را مانند مالتي‌تاچ بودن و عمر شارژ باتري طولاني اقتباس كردند، در حالي كه ماهيت و اصل PC را به عنوان ابزار ديجيتال سودمند و اساسي حفظ كرده ‌است.انقلاب جديد رايانه‌اي مديون عده كثيري از كاربران و توسعه‌دهندگاني است كه در حال ايجاد راه جديدي براي تعامل بين داده‌ها و بين افراد در يك جامعه ارتباطي هستند. اين تغييرات تدريجي نيست، اما اولين فريادها در تشويق و تمجيد اين تغييرات از سوي كاربران و سازندگان نرم‌افزارهايي بود كه نمي‌توانستند جهاني بدون اينترنت را تصور كنند. PCهاي جديد نقش اساسي در رسيدگي به اين نياز، نياز به ارتباط ايفا مي‌كند. اپل و مايكروسافت در حال ساخت محيط عملياتي يكسان، با امكان انتقال يكپارچه داده از تلفن‌هاي همراه به PC يا مك، متصل به سرويس ابري است. ويندوز 8 با داشتن هسته يكسان سيستم‌عامل در قلب ويندوز 8 فون، ويندوز RT براي تبلت‌ها و ويندوز 8 روي PC، طلايه‌دار ساخت اين محيط عملياتي است.

انقلابي جديد

ارتباط هميشه متصل (always-on)، سرويس ابري و تحرك آسان تعريف اين انقلاب فناوري شخصي است. كاربران در اين انقلاب بهترين نقش را دارند، آنها بايد بپذيرند كه به جاي استفاده از دستگاه‌هاي ديجيتال صرفا به عنوان يك سخت‌افزار، از رسانه‌هاي ديجيتال استفاده كنند. كاربران تلفن‌هاي هوشمند و تبلت‌ها ـ بخصوص دارندگان آيفون و آيپد ـ پيشگام اين مسير هستند.همانند روزهاي اول ارائه رايانه شخصي (قبل از ارائه IBM PC)، ابتدا در بازار تلفن‌هاي هوشمند كاملا پراكنده بود؛ با اختلاف نظرهايي درباره آنچه كاربران نياز دارند و مي‌خواهند، بعد از آيفون، به طور شگفت‌آوري تقريبا تمام تلفن‌ها شبيه هم ظاهر شدند، گويي همه به اشتراك نظرهايي رسيده بودند.بعد از يك شروع كند، توليدكنندگان PC تغييرات را پذيرفتند. در حال حاضر، برنامه اولترابوك اينتل يك روند كلي را به سوي رايانه‌هاي بسيار نازك و فوق‌العاده قابل‌ حمل‌ نسبت به نوت‌بوك‌هاي امروزي در پيش گرفته است. بيشتر اين طراحي‌ها ـ از جمله طراحي‌هاي اپل ـ براساس سخت‌افزار اينتل ساخته مي‌شود.به هر حال، نسل جديد اولترابوك‌ها ـ از جمله مدل‌هاي برتري مانند Vizio C14-A2 ـ براي پذيرش مدل‌هاي هميشه متصل (always-connected) نسبتا كند بوده‌اند، حتي اپل كه در زمينه‌هاي ديگر طراحي، پيشگام بوده است. با گسترش شبكه‌هاي 4G، اين وضع ممكن است تغيير كند، بخصوص هنگامي كه ذخيره‌سازي ابري مجازي قسمتي از سيستم‌عامل باشد. اكنون اپل با iCloud در اين مسير قرار گرفته و مايكروسافت در حال ادغام سرويس ذخيره‌سازي ابري خود SkyDrive با ويندوز هشت است.تبلت آينده مايكروسافت، سرفيس (Surface)، نشان مي‌دهد چگونه PCها در حال تكامل در زمينه‌هاي ديگر نيزهستند. سرفيسRT، براساس فناوري پردازشگر ARM ساخته شده، محدود به فروشگاه نرم‌افزار مايكروسافت است، همان‌طور كه آيپد اپل محدود به iTunes است، اما سرفيس پرو (Surface Pro) قرار است يك PC بسيار نازك (ultrathin) ـ يك نوع اولترابوك ـ باشد، در ظاهر يك تبلت با يك ويندوز كاملا فاكشنال و قابليت اجراي بيشتر برنامه‌هاي كاربردي ويندوز.

ويندوز8: توسعه ويندوز براي سرويس ابري

سرفيس و ويندوز8 يك تغيير در نحوه نگرش مايكروسافت به PC محسوب مي‌شود؛ در گذشته سرويس ابري، يك سرويس جانبي بود، اما اكنون يكي از محورهاي ويندوز است.SkyDrive كاملا براي ويندوز 8 طراحي شده است و به برنامه‌هاي كاربردي مانند آفيس 2013 مايكروسافت امكان استفاده از ذخيره‌سازي ابري محلي را مي‌دهد. SkyDrive به مايكروسافت امكان گسترش اكوسيستم خود به تبلت‌ها و تلفن‌هاي همراه را مي‌دهد، همچنين كاربران مي‌توانند براحتي به اطلاعات خود از طريق تلفن‌هاي همراه، تبلت‌ها يا PCها دسترسي داشته باشند.(هنوز بيشتر اولترابوك‌هاي متداول خدمات پهن‌باند (broadband) داخلي را ارائه نمي‌كنند و كاربران اولترابوك بايد به دنبال نقاط تحت پوشش Wi-Fi باشند تا از قابليت‌هاي سيستم ابري بهره‌مند شوند.)علاوه بر اين، با آفيس 2013 و ويندوز 8، مايكروسافت اميدوار است فعال‌ترين واسط كاربري مالتي‌تاچ را بسازد. لزوما اين به معناي صفحه‌نمايشگر لمسي (touchscreens) نيست: پدلمسي پيشرفته و بزرگ‌تر، با قابليت تشخيص لبه مي‌تواند ويندوز 8 را نسبت به گونه‌هاي قديمي دستگاه‌هاي لمسي هدايت‌پذيرتر كند.

اپل چه مي‌كند؟

موفقيت بزرگ اپل با آيپد، آيفون و مك‌بوك اير، سازندگان سنتي PC را بر آن داشت تا به بررسي طرح‌هاي جديد سخت‌افزار بپردازند. مك‌بوك اير از اولين مدل‌هاي رايانه‌هاي قابل حمل بسيار نازك است؛ در واقع، موفقيت اير موجب ساخت اولترابوك‌ها شده و اكنون ده‌ها مدل از اولترابوك‌ها را به بازار سرازير كرده است. شايد بتوان گفت اولترابوك‌ها مديون اپل و مك‌بوك ايرش است.علاوه بر اين، مك‌بوك پرو جديد با صفحه نمايشگر Retina (شبكيه چشم) خود داراي وضوح تصوير 2880 در 1800 پيكسل است تا اپل را در رديف مرغوب‌ترين لپ‌تاپ قرار دهد. اين به معناي وجود 220 پيكسل در هر اينچ است. البته توليدكنندگان PC چندان عقب نيستند، محصول جديد 13 اينچي اولترابوك با صفحه نمايشگر 1080 پيكسلي داراي تراكم 160 پيكسل در اينچ است.

دورنماي پيش روي لپ‌تاپ‌ها

پردازشگر آيوي بريج (Ivy Bridge- پل پيچك) اينتل عملكرد پردازشگر x86 را با مقدار انرژي مصرفي كمتر نسبت به نسل‌هاي قديمي پردازشگرها ارائه مي‌كند.اگرچه اولترابوك‌ها كار خود را با پردازشگرهاي سندي بريج (Sandy Bridge CPU ـ پل شني) آغاز كرد، اما اين آيوي بريج است كه به وعده عمر بيشتر باتري و شكل و اندازه جديد سيستم بخوبي عمل كند و توانسته اولترابوك‌هاي نازك‌تر، سبك‌تر و كارآمدتري را نسبت به طراحي‌هاي قبلي ارائه كند.علاوه بر اين، در نمايشگاه تجاري «كامپيوتكس» در ژوئن گذشته، سازندگان لپ‌تاپ يك مجموعه از نمونه‌هاي اوليه و برخي نمونه‌هاي اصلي رايانه‌هاي شخصي را با ترفندهاي طراحي متفاوت به نمايش گذاشتند. براي مثال، لپ‌تاپ Taichi ايسوس يك لپ‌تاپ با قابليت جداسازي صفحه نمايشگر است و مي‌توان از صفحه نمايشگر آن به عنوان يك تبلت استفاده كرد.اولترابوك U845W توشيبا اولين اولترابوك دنيا با نسبت تصوير ۲۱ به ۹ و وضوح تصوير طبيعي 1792 در 768 پيكسل است كه مي‌تواند فيلم‌هاي وايد اسكرين را به صورت اصلي نمايش دهد.همچنين شركت‌هاي سازنده اولترابوك در حال آزمايش مواد غيرمعمول و جديد براي كاهش وزن اولترابوك‌هاست. براي مثال، دو اولترابوك «Lenovo’s ThinkPad X1 Carbon » و «X11 گيگابايت» هر دو از رشته‌هاي كربن به عنوان ماده اصلي بدنه دستگاه‌شان استفاده كردند.اين‌كه كدام طراحي سرانجام فاتح قلب كاربران و بازار اولترابوك‌ها مي‌شود، چندان روشن نيست، اما آنچه مشخص است اين كه عصر لپ‌تاپ‌هاي 6/15 اينچي با بدنه پلاستيكي ضخيم در حال به پايان رسيدن است و اين مي‌تواند يك اتفاق خوب باشد.

منبع: www.pcworld.com

 




تاريخ : چهار شنبه 22 شهريور 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |