تکنیکهای ترکیب بندی که در قسمت اول مطالعه کردید، شما را به نقطهای رسانده است که میتوانید عمیقتر و دقیقتر به عکسها نگاه کنید. اکنون با تکنیکهایی آشنا میشوید که درک آنها به شما اجازه میدهد در محیطهای معمولی نیز عکسهای خلاقانه و بسیار پرمعنا ثبت کنید. این تکنیکها بسیار سادهاند؛ ولی بهراحتی میتوانند سوژههای جدید را برای شما در این سو و آن سو نمایان کنند. سوژههای که با آنها میتوانید داستانهای جالب و لطیفی برای دوستانتان، در قالب عکس بیان کنید.
۷. بافتها و الگوها
ما بهطور طبیعی از دیدن بافتها و الگوها بصری لذت میبریم. اجداد ما نیز در ساختن این الگوهای بصری استاد و خبره بودند و در هرجایی از زندگی روزمره چند تا از این الگوها پیدا میشود؛ از فرش زیر پا گرفته تا دیوار حتی سقف بناها. قدیمیترین موزاییک در جهان که حاوی اولین الگوها است، در شهدادکرمان با قدمت ۳۰۰۰ ساله کشف شده و نشان میدهد که پیشینیان ما چگونه با هنر و زیبایی و استفاده از بافتها و الگوها عجین بودهاند. از اهمیت الگوها و بافتها همین بس که اهالی روم از قرن ۲ میلادی به بعد، وارد صنعت موزاییکسازی شدند و بسیار به آن افتخار میکردند.
منبع الهام طراحان این الگوها، طبیعت است. شما در میان گلها و درختان هم میتوانید انواع الگوها و بافتها را پیدا کند. پس چه در داخل شهر و چه خارج آن از این بابت مشکلی ندارید. همانطور که بشر طی هزاران سال این نقشها را در هنرهای دیگر گسترش داده و استفاده کرده و البته لذت برده است، شما هم میتوانید در آثار عکاسی و تکنیکهای ترکیببندی خود از این عناصر استفاده کنید.
در تصویر زیبایی از معماری کشور تونس، بافت سنگفرش چشمان مخاطب را با دلفریبی خاصی به بنای اصلی راهنمایی میکند. ساختمانی زیبای با تکرار الگوی قوسهای جذاب معماری در بدنه و بر بام که سندی بر گستره نفوذ این الگوها، از کف تا سقف معماری است.
بافت و الگوهای کمتر نامنظم نیز از نظر جذابیت بصری چیزی کم ندارند. بافتهایی همچون پوست درخت یا حتی بافت خیابانهای فرسوده از این قبیل هستند. در این تصویر دیگر الگوی منظمی در کار نیست. همین خطوط و بازی نور و سایه در کف ورودی بازار باعث جذابیت بیشتر کار شده است. لبههای براق همچون خطوط راهنما، چشم را به سمت روشنایی هدایت میکند. قاببندی مضاعف هم در انتهای تصویر خودنمایی میکند.
۸. قانون اعداد فرد
شاید در کمتری هنری بازخوردها اینگونه سریع اتفاق بیافتد، بسیاری از آثار هنری در دیگر رشتهها زمان زیادتری برای ساخت و به نمایش گذاشته شدن صرف میکنند. نحوه انتشار و تجربه بیشتر آنها خیلی راحت و ساده نیست؛ مگر به یاری و لطف همین هنر عکاسی. در عکاسی شما با قاعدههایی روبرو میشوید که باعث شناخت بیشتر و بهتر از واکنش مخاطبان میشود. البته تجربه به شما خواهد گفت که واکنش مخاطبان را همچون یک قانون بدانید یا یک هشدار. از این دسته هشدارها و یک قانون معروف در لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی، قانون اعداد فرد است . میگویند تعداد عناصر زوج در یک صحنه جذابیت کمتری از تعداد فرد دارد؛ چون در حالت فرد مخاطب میتواند بهتر روی اثر تمرکز کند و با تصویر ارتباط راحتتری برقرار میشود. خب اگر سوژههای شما ۴ تا بودند چه خواهید کرد. مثلاً اگر شما ۴ فرزند دارید به کدامیک از آنها میتوانید بگویید تو جدا از سه نفر دیگر باش. درعینحال حقیقتاً اعداد فرد میتوانند در بعضی حالت بهترین نتیجه راه به شما بدهند. بگذارید موقعیتها به شما بگویند این نوع قانونها چقدر میتوانند خوب جواب دهند.
این تصویر با سه طاق قوسی از هم جدا شده است. اگر این تصویر را با دو طاق قوسی گرفتهشده بود، ارتباط با آن اینقدر راحت نبود و مخاطب بخشی از آن را بهسرعت نادیده میگرفت. حضور افراد هم بدون برنامه بوده؛ ولی تعداد آنها در طاق قوسی حس جالبی ایجاد کرده است. بعضی وقتها نتیجه عکاسی مثل فوتبال غیر قابل پیشبینی میشود و به هیجان آن اضافه میکند. بااینحال به میان طاق قوسیها نگاه کنید چگونه جایی که یک نفر ایستاده است، بهتر جلب توجه میکند تا آن دو نفر در رواق وسط. قانون دیگری که در این تصویر بهراحتی قابل تشخیص است، قانون قاب در قاب از بهترین تکنیکهای ترکیببندی است.
در این عکس شما برای لحظاتی میان دو نفر درون عکس، رفت و برگشتی دارید. خب اینکه کدام کاراکتر میتواند مهمتر باشد، برای شما سؤال است. اگر اعتراف کنیم این نحوه اجرای کار، برای القای حس یک مکالمه دونفره طراحی شده است، چطور به نظر میرسد. در اینجا است که میتوانیم بگوییم سوژههای زوج هم کارآمدی خاصی خودشان را دارند.
عکس بالا در شهر زیبای تبریز و در مقابل ساختمان دارایی آن گرفته شده است. عکس قبلی میتوانست بهصورت این تندیسها باشد که حالت پینگپونگی در شما القا نکند. در عکاسی و البته هر هنری شما میتوانید قانونها را به چالش بکشید تا موضع و مقصود خود را بهتر بیان کنید. این کار لذت ناب دارد که هنرمندان تشنه تجربه آن هستند. به تصاویر نمونه نگاه کنید و قانون فردها را فراموش نکنید، چون قانون جذابی است.
۹. قاب را پر کنید
قاب را پر کنید تا مخاطب شما میخکوب شود. هیچ حاشیهای در اطراف سوژه قرار ندهید. حتی اگر میتوانید بگذارید بخشهای از سوژه از قاب بیرون برود. انگار یک نمای کلوزآپ در سایز بزرگ برای مخاطب خلق کردید. تماشاگر تمام جزئیات را بدون هیچ عنصر منحرفکنندهای، تجربه میکند. یک تبسم کوچک در این ابعاد یا حتی برق یک نگاه میتواند مخاطب را مجذوب کند، احساس و تأثیر بیشتری به مخاطب منتقل کند و تصویر برای مدتی بیشتر در ذهن مخاطب به یادگار میماند. البته شاید با هر سوژهای نتوانید نتیجه خوب بگیرد؛ ولی با هر سوژهای یک بار این تکنیک را امتحان کنید. برای اجرای این تکنیک ترکیببندی از ابتدا به این فکر باشید که مبادا فاصله زیاد شما از سوژه در کیفیت کار شما تأثیر منفی بگذارد. اگر سوژه اجازه میدهد، یک عکس دیگر در نمای بستهتر از سوژه بگیرید.
شما بهراحتی میتوانید به اجزای صورت سوژه درتصویر بالا با دقت خیره شوید و حتی تعداد سبیلهای آن را بشمارید. یک نمای نزدیک بدون هیچ حاشیهای احساس را خیلی سریع به مخاطب القا میکند.
دروازه ملل پس از گذشت هزاران سال، همچنان باشکوه است. عکاس با دادن کمی فضا و نمایش آسمان شب هیبتی از مجسمهها ثبت کرده است که باور میکنیم هنوز هم نگهبانانی قابل اعتماد هستند. شما در این عکس نیز میتوانید نقاط و جزئیات زیادی از یک بنای بزرگ معماری را بهخوبی ببیند. به تصاویر دیگر این بخش نیز نگاهی کنید و ببیند نمایش جزئیات در تصاویر و استفاده از بهترین تکنیکهای ترکیببندی چگونه میتواند تأثیرگذار باشد.
۱۰. فضای خالی ایجاد کنید
اگر تکنیک قبلی به کارتان نیامد این قانون به شما میگوید خالی بودن فضای اطراف سوژه همانقدر میتواند مفید و تمرکز برانگیز باشد که پر کردن اطراف آن. فرض کنید یک صندلی بهعنوان سوژه عکاسی دارید، سعی کنید تمام سطحی را که در تصویر شما پر میشود، بدون هیچ عنصر دیگری تصور کنید. این سطح را فضای مثبت نامگذاری کنید. کادر و قاب خود را تنظیم کنید. هرچه غیر این فضا در کادر شما باشد، بهعنوان فضای منفی شناخته میشود. فضای منفی درون یک سوژه نیز میتواند وجود داشته باشد. شما با خالی نگهداشتن این فضای منفی به مخاطب اجازه نفس کشیدن میدهید. مخاطب با فراغ بال به تماشای سوژه جذاب شما مینشیند و در احساس شما شریک میشود.
روی شناخت فضای مثبت و منفی کمی تمرین کنید؛ چون این کار به شما کمک میکند بهتر و بیشتر از دیگران از دنیای اطرافتان باخبر شوید. این کار به شما کمک میکند از یک دیدگاه خشک و ثابت خارج شوید و سعی کنید دنیا را جوری دیگر هم ببیند. استفاده از فضای منفی یکی از بهترین تکنیکهای ترکیببندی برای القا اهداف و احساس بهطور ناخودآگاه و بسیار مفید و مؤثر است. درعینحال کشف آنها هم جالب و مهیج است. این بخشی از سواد بصری شما است که شکوفا میشود. در تصویر سمت چپ یک گلدان یا دو صورت در مقابل هم میبیند. در این تصویر کلمه انگلیسی خوب، یک چیز بدپنهانشده است، میتواند آن را ببیند. اوضاع همیشه آنقدرها هم بد نیست، یک بار دیگر به لوگو معروففدکس نگاه کنید.
تندیس حکیم فردوسی از آثار زیبای استاد ابوالحسن صدیقی در شهر تهران، مثال خوبی برای استفاده از تکنیک فضای منفی از بهترین تکنیکهای ترکیببندی است. تشخیص اصل بودن مجسمه سخت نیست؛ ولی فضای خالی اطراف آن اعث تمرکز سریعتر ما روی سوژه میشود. البته استفاده از قانون یکسوم از بهترین تکنیکهای ترکیببندی هم که روشن است. تصاویری که از قانون فضای منفی بهعنوان یکی از کمخرجترین و بهترین تکنیکهای ترکیببندی استفاده کردهاند، ببیند و الهام بگیرید.
۱۱.سادگی و مینمالیستی
سادهسازی و سادگی عنصر قوی و خوب برای ارتباط سریع با ذهن مخاطب است. علاوه بر روش حفظ فضای منفی در اطراف سوژه، میتوان با تمرکز بر خود سوژه نیز این حس را به وجود بیاورد. این گامی فراتر از حفظ فضای منفی است. هدف در اینجا تأکید دوچندان بر محتوا است و این باعث میشود که گرفتن تصاویر اینچنین دقت و سعی بیشتری بخواهد؛ تصاویر ساده ولی بسیار پرمعنا و تأثیرگذار. امروز اقبال خوبی هم به این تصاویر میشود؛ چراکه بهسرعت توجه مخاطب را جلب میکند و این در صنعت تبلیغات یک امتیاز است. با تمرکز و فوکوس روی سوژه و بدون اهمیت دادن به شفافیت بکگراند، سوژه شما برجستهتر دیده میشود. اصل این است که بکگراند از قدرت خارج شود، اگر میتوانید از آن استفاده کنید، شک نکنید و اگر حتی یک زمینه ساده کار شما را راه میاندازد، بازهم تردید نکنید و دکمه شاتر را فشار دهید. حتی میتوانید از این هم جلوتر بروید و با زوم کردن بر یک جزء خاص از سوژه این کار را انجام دهید. استفاده از دیگر متدهای لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی نیز خیلی در این نوع عکاسی مفید است.
یکلحظه جادویی از پرواز پرندهای قدرتمند و مسلط به اوضاع که از دوردست گرفته شده است. قدرت و تأثیر زمینه با محو کردن آن، گرفته شده تا کاراکتر اصلی پرقدرت و واضح دیده شود. درعینحال سرشاخههایی در پایین تصویر دیده میشوند که گویی ناتوان از رسیدن به پرنده و تأثیر در آن هستند. سادگی یعنی همین؛ تنها چیزهایی که لازم است، دیده میشود. هرچند مینمالیست خیلی فراتر و عمیقتر میتواند، تفسیر شود؛ ولی همین مفهوم سادهی آنبرای شروع کار کافی است. ازاینرو در لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی قرار گرفته است.
زنبور کوچک مشغول مکیدن شهد، در عین سادگی تصویر بسیار زیبایی است که از باغچه درون خانه گرفته شده. فرقی نمیکند کدام لنز را استفاده میکنید، مهم داستان شما است که باید سریع روایت شود. اگر به عکاسی حشرات علاقه داشتید، میتوانید با استفاده از لنز ماکرو، دنیای جدیدی از عکاسی و سوژههای جذاب تجربه کنید. توجه به موضوع و سوژه از اولویتها است؛ پس عناصر زائد درون قاب را تا میتوانید کم کنید. اگر یک محیط خلوت میخواهید، صبح زود بیرون بروید یا به دریا و کویر سر بزنید. مکانهای وسیع فرصتهای خوبی به شما میدهند تا ذوق مینمالیستی خود را تجربه کنید.
تصویری که میبیند از دروازه ملل در شمال شرقی تخت جمشید گرفته شده است. هرچند دروازه ملل تنها به نظر میرسد ولی همچنان استوار است. میشود گفت این عکس، ترکیبی از تکنیک فضای منفی و مینمالیستی است تا سوژه بهراحتی تجربه شود. البته قانون یکسوم نیز در کنار قانون خطوط عمودی و افقی از لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی، در تصویر دیده میشود.
۱۲. برجسته کردن موضوع
یک از بهترین تکنیکهای ترکیببندی برجسته کردن موضوع است. کم کردن عمق میدان نیز میتواند باعث شود که سوژه شما از زمینه جدا شود و بهسادگی با مخاطب رابطه برقرار کند. در بعضی از دوربینها این امکان برای شما موجود است که عمق میدان را تنظیم کنید. برای عمق میدان کمتر، دیافراگم شما باید بازترین حالت را داشته باشد. هرچه عدد f را کوچکتر انتخاب کنید یعنی دیافراگم شما بیشتر باز خواهد شد و عمق میدان شما محوتر خواهد بود. البته برای گرفتن عکس باکیفیت نوری مناسب و بدون نویز، توجه بهسرعت شاتر، مقدار ایزو و فاصله دوربین از سوژه نیز مهم است. در کل با تعیین دیافراگم و تنظیم آن میتوانید عمق و محتوای آن را کنترل کنید. این تکنیک مناسبی برای عکاسی پرتره است.
اگر دوربین شما قابلیت تغییر اندازه دیافراگم را نداشت، بعد از عکاسی نیز میتوانید تاری بکگراند را بهصورت افکت، به عکس اضافه کنید. نرمافزارهای همانند فتوشاپ و GIMP ابزارهایی مفید برای این تغییرات در عکس هستند. با همان تمرکز قبلی از سوژه عکاسی کنید و بعد در نرمافزارهای ویرایش عکس محیط اطراف سوژه را با ابزار select انتخاب و با استفاده از فیلتر بلور سطح مورد نظر را تار کنید. در گوشی هوشمند میتوانید از نرمافزار Big Lens استفاده کنید. یکی از بهترین تمرینات شما میتواند اصلاح عکسهای قدیمی با نرمافزارهای ویرایش عکس باشد. لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی یک راهنمای خوب برای شما در ویرایش عکس دیجیتال است.
با تنظیم دیافراگم در این عکس پیشزمینه و پسزمینه تار میشوند و توجه به روی پرنده متمرکز شود. اینیک روش عالی برای جدا کردن سوژه از زمینه در ترکیببندی است. از این تکنیک در عکاسی ماکرو نیز میتواند استفاده کنید. به تصاویر نمونه زیر دقت کنید و بکوشید چند سوژه را با همین تنظیمات عکاسی کنید.
۱۳. نقطه دید خود را تغییر دهید
در لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی تغییر نقطه دید بسیار کمخرج ولی پرمنفعت است. اگر بدانید این تغییر ارتفاع دید، چقدر میتواند به شما فرصتهای جدیدی بدهد، قبل از هر بار فشار دادن دکمه شاتر، شانس خود را حداقل با یک بار نشستن و ایستادن امتحان میکردید. این کاری است که عکاسان حیاتوحش ارزش آن را بهخوبی میداند؛ تا جایی که کارشان به وضعیت درازکش میرسد و البته عکسهای فوقالعاده جذابی شکار میکنند.
ببینید این عکس زیبا از شبهای تهران از چه ارتفاعی گرفته شده است. شما هم در شهر خودتان با تمام کسالتی که در آن احساس میکنید، میتواند چنین تصاویر زیبایی را ببینید. فقط باید نیمنگاهی به ساختمانهای بلندی داشته باشید که به شما اجازه عکاسی در آن داده شود. برای عکاسی نیاز به اندامی غیر از چشم و انگشت برای فشار دادن شاتر دارید؛ پس مراقب سلامتی خودتان در بلندی باشید. اگر شهر شما در میان یک دشت و دامنه کوه است، میتوانید تصویرهای زیبایی از آنجا بگیرید. طلوع خورشید و گستره نور آن بر شهر حقیقتاً زیبا است.
وقتی در بلندی هستید، نگاهی هم به جلوی پای خود بیندازید همهچیز در افق دوردست نیست، گاهی فرصتها را در زیر پا جستجو کنید. تصویر سمت راست، عکس جذاب و جالب از معماری کاشان است که از زاویه رو به پایین گرفته شده. به دقیقاً بالای سر خود نگاهی بکنید. آنجا هم فرصتهای خوبی برای عکاسی است. به تصویر سمت چپ نگاه کنید، البته اگر مطلب ترکیببندی و قانون خطوط از لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی خوانده باشید، دیگر به قدرت خطوط آگاه هستید. این را در نظر بگیرد که هنوز ارتفاع دید خود را تغییر ندادید. نگاه به بالا، نگاه به افق، نگاه به پایین در حالت نیمخیز و حتی درازکش را نیز امتحان کنید. شاید کار سختی به نظر برسد؛ ولی عکسهای زیبای ثبت خواهید کرد. به زمان هم توجه کنید؛ همه عکاسی بازی با فیزیک نور است. دوربین میتواند در طلوع و غروب حتی ظهر از یک سوژه و در یک مکان روباز، تصاویر مختلفی به شما بدهد.
به تصاویر نمونه این بخش نگاه کنید و یکبار دیگر تغییر ارتفاع و تغییر زاویه دید را بررسی کنید. اگر کمی خلاقیت چاشنی داشته باشید، میتوانید صحنههایی جالب و قابل توجهی از تغییر زاویه دید، برای مخاطبانتان ایجاد کنید.
۱۴. هارمونی رنگ و ترکیببندی
استفاده از رنگها پتانسیلی است که اغلب نادیده گرفته میشود. رنگها فصل مشترک همه هنرمندان در رشتههای مختلف است؛ از طراحان گرافیک گرفته تا هنرمندان صنایعدستی. همه میدانند که یک ترکیببندی رنگی درست، چه تأثیر شگرفی بر مخاطب دارد. شناخت رنگها و استفاده از آنها نیاز به تجربه دارد؛ ولی چون رنگها در بسیاری از لحظات زندگی ما کاربرد دارند، شناخت چند قانون ساده از آنها بسیار مفید است. متخصصان رنگ کار برای شما ساده کردند و رنگها را در قالبهای گرافیکی که به چرخ رنگ معروف هستند، پیادهسازی کردند.
یک چرخ رنگ حاوی رنگهای اصلی است و رنگهای دیگر، از ترکیب آنها ساخته میشود. هر چه تعداد رنگها در چرخ رنگ بیشتر باشد، یک نسخه کاملتر و دقیقتر بهحساب میآید؛ ولی ما کار را با یک چرخ رنگ ساده شروع میکنیم. در چرخ رنگ اطلاعات بسیار مفیدی پیدا میشود . یکی از جذابترین این اطلاعات مشخص کردن هارمونی رنگ است. بهعنوان مثال، رنگهای مکمل یک قاعده از مجموعه قواعد زیباشناسی رنگ یا هارمونی است که باعث میشود شما بدانید کدام رنگها در کنار هم خوشایندتر هستند.
برای تشخیص رنگ مکمل هر رنگ مثلاً قرمز، به رنگ مقابل آن در چرخ رنگ مراجعه کنید. جواب خیلی ساده است. رنگ سبز، مکمل رنگ قرمز است. مکمل رنگ نارنجی چیست؟ رنگ آبی . مکمل نارنجی-آبی بهوفور در دنیای تبلیغات استفاده میشود. تابهحال متوجه شدید چه تعداد از پوسترهای سینما دارای رنگهای آبی و زرد یا نارنجی هستند. اینیک تکنیک ساده و مؤثر با استفاده از قانون رنگها برای جلب توجه است. البته قواعد دیگر هم در هارمونی هست و همچون رنگهای گرم و سرد یا هارمونی همجواری که بهمرور یاد خواهید گرفت.
در این عکس، نمایی از سی و سه پل اصفهان این بار در غالب رنگبندی آبی-نارنجی دیده میشود. این نوع ترکیب رنگ را در اوایل شب در خیلی از مکانها میتوانید تجربه کنید. هرچه از شب بگذرد، تیرگی شب بیشتر میشود و باید به دنبال ترکیب رنگهای دیگری بروید
میتوانید از همنشینی رنگهای قرمز و آبی بهعنوان رنگهای سرد و گرم استفاده کنید. در این تصویر رنگ قرمز ساختمان و زمینه آبی آسمان یک ترکیببندی رنگی زیبا را در این قاب شکل داده است. استفاده از رنگها با دیگر قوانین لیست بهترین تکنیکهای ترکیببندی یکی از نکات مثبت در کارنامه عکاسی شما بهحساب میآید. یادگیری رنگها به شما فرصت میدهد تا زندگی خود را خوشرنگ و جذابتر کنید. سادهترین مزیت شناخت رنگ این است که اگر کسی از شما پرسید با پیراهنم چه لباس رنگی بپوشم؟ بهراحتی میتوانید یک راهنمایی درست به او بدهید.
در تصاویر نمونه زیر با توجه به چرخ رنگ مکمل های رنگ را پیدا کنید. در محیط اطرف خود به دنبال این مکمل ها بگردید و عکاسی با متد ترکیببندی بر اساس رنگ را شروع کنید.
اجرای همه تکنیکهای ترکیببندی دریک عکس میتواند برابر باشد با آخرین باری که دست به دوربین میبرید؛ ولی هیچ نیازی به عجله نیست. شما با یک قانون که با آنها راحتتر هستید کار عکاسی را شروع کنید و هیچ عجلهای نکنید؛ چراکه رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.
اگر قصد خرید دوربین دارید، مطالب راهنمای خرید دوربین را مطالعه کنید. برای اینکه همیشه ابزار کار عکاسی شما همراه شما باشد، هیچ سوژهای را از دست ندهید پیشنهاد میکنم نرم افراز Camera Awesome را درگوشی هوشمند خود نصب کنید. این نرمافزار بسیار مفید هر آنچه در این تکنیکها بیانشده بهصورت آسان و راحت در اختیار شما قرار میدهد. حقیقتاً با این نرمافزار قدرتمند، هیچکس نمیتواند بگوید عکاسی امکانات گرانقیمتی میخواهد. نرمافزار Big Lens پیشنهاد دیگر است. با نصب Big Lens امکاناتی که در دوربینهای حرفهای وجود دارد و درگوشیها هنوز پیادهسازی نشده است، در اختیار خواهید داشت. برای اینکه عکاسی شما به سمت حرفهای شدن پیش برود تکنیکهای مفید و جالبتری بیان کردیم که پیشنهاد میشود در قسمت سوم این مطلب آنها را بخوانید.
.: Weblog Themes By Pichak :.