چین قصد دارد تا پایان امسال برای اولین بار یک کاوشگر به نیمه تاریک کره ماه بفرستد و محل فرود آن را نیز مشخص کرده است.
به نقل از اسپیس، اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، ماموریت رباتیک چین به نام "Chang'e 4" در کره ماه اواخر امسال برای اولین بار در نیمه همیشه تاریک این کره انجام خواهد شد.
این کاوشگر به سمت دهانه برخوردی "ون کارمان"(Von Kármán Crater) در حوضه قطب جنوب-آیتکن ماه (SPA) میرود.
حوضه قطب جنوب-آیتکن نام یک دهانه برخوردی بر روی سطح کره ماه است. این دهانه در سمت پنهان ماه جای گرفته و یکی از بزرگترین دهانههای برخوردی در تمام منظومه شمسی است. قطر این دهانه، در حدود ۲۵۰۰ کیلومتر و ژرفای آن ۱۳ کیلومتر است.
نام این حوضه برخوردی از نام دو پدیده جغرافیایی در دو سوی آن گرفته شده است: دهانه آیتکن در شمال و قطب جنوب ماه در انتهای آن. لبهای از این حوضه را میشود از کره زمین به شکل زنجیرهای بزرگ از کوهها در کناره جنوبی ماه دید. حوضه قطب جنوب-آیتکن بزرگترین، قدیمیترین و ژرفترین دهانه برخوردی شناسایی شده بر روی ماه است.
ابزار علمی این ماموریت که بر روی یک فرودگر و یک کاوشگر نصب شده است که هم سطح و هم سطح زیرین این منطقه را تجزیه و تحلیل میکند.
این حوضه بزرگترین ساختار تاثیر گرفته در منظومه شمسی است. دانشمندان میگویند که این مکان برای پاسخگویی به چندین پرسش مهم درباره ماه، از جمله ساختار داخلی و تکامل حرارتی آن مناسب است.
محل فرود کاوشگر چینی، دهانه "ون کارمان" با سطحی عموما مسطح و وسعت 186 کیلومتر مربع واقع در شمال شرقی حوضه قطب جنوب-آیتکن است.
یک مطالعه که به تازگی به رهبری "جون هوانگ" از دانشکده علوم زمین در دانشگاه علوم چین انجام شده است، برخی از ویژگیهای کلیدی منطقه فرود هدفمند "Chang'e 4" را مشخص میکند.
این مطالعه یک تجزیه و تحلیل دقیق زمینشناسی سه بعدی از طبیعت و تاریخ دهانه برخوردی "ون کارمان" ارائه میدهد. محققان دریافتند که این منطقه حاوی بازالت بالایی است که تحت تأثیر ویژگیهای خطی و مواد پرتاب شده از آتشفشان از طیف وسیعی از دهانههای اطراف قرار دارد.
این مطالعه که در مجله Geophysical Research: Planets منتشر شد، مقدمات بررسی هدفمند کاوشگر چینی را فراهم کرد.
ماهواره رله
ماهواره "Queqiao" تقویتی چینی در حال حاضر در مدار کره ماه ناظر بر محل مورد نظر این ماموریت است که امکان ارتباط بین واحد کنترل ماموریت در اینجا بر روی زمین و کاوشگر "Chang'e 4" را فراهم میکند و همچنین انجام مأموریتهای بعدی در کنار آن امکانپذیر خواهد بود.
این ماهواره در ماه مه سوار بر موشک 4C از مرکز پرتاب ماهواره Xichang چین پرتاب شد.
فرودگر و ابزار کاوشگر
فرودگر و کاوشگر "Chang'e 4" به عنوان پشتیبان ماموریت موفق "Chang'e 3" که در ماه دسامبر 2013 راهاندازی شد و در سطح ماه فرود آمد، طراحی شده است. بنابراین، برخی از ابزار علمی "Chang'e 4" مانند یک دوربین فرود، یک دوربین نظارت سطحی، یک دوربین پانورامیکی بر روی فرودگر و یک طیفسنج تصویربرداری نزدیک به مادون قرمز به همراه دو رادار که قادر به نمایان کردن ساختارهای سطح زیرین ماه است، شبیه به ماموریت قبلی است.
اما ابزار جدید تعبیه شده روی فرودگر شامل یک طیفسنج رادیویی با فرکانس پایین است که مشاهدات فیزیک فضایی مشترک با طیفسنج رادیویی با فرکانس پایین بر روی ماهواره Queqiao را ممکن میکند.
همچنین Chang'e 4 دارای یک تشخیص دهنده دوز تابش و نوترون آلمانی برای اکتشاف محیط تابش سطحی نیمه تاریک ماه است.
یک ابزار جدید تعبیه شده بر روی کاوشگر نیز یک آشکارساز خنثی اتمی سوئدی طراحی شده برای مطالعه تاثیر بین بادهای خورشیدی و مواد سطح ماه است.
زیستکره کوچک قمری
علاوه بر اینها، یک میکرو اکوسیستم قمری برای آزمایشات زیستفضایی و حوزه عمومی نیز موجود است. به گزارش خبرگزاری شینهوا، چین، "Chang'e 4" دانههای سیبزمینی و رشادی (یک نوع از گیاهان شببو) و یک گیاه گلدار کوچک مربوط به کلم و خردل را درون یک سیلندر حمل خواهد کرد. همچنین ممکن است تخم کرم ابریشم نیز وجود داشته باشد.
این آزمایش "زیستکره کوچک قمری" توسط 28 دانشگاه چینی به رهبری دانشگاه "چونگکینگ" برگزار میشود.
این قوطی استوانهای از مواد ویژه آلیاژ آلومینیوم با وزن حدود 3 کیلوگرم ساخته شده است.
این استوانه همچنین حاوی آب، محلول مغذی و هوا است. یک دوربین کوچک و سیستم انتقال داده اجازه میدهد محققان روی دانهها نظارت داشته باشند و ببینند که آیا آنها در ماه رشد میکنند و جوانه میزنند یا نه.
.: Weblog Themes By Pichak :.