معرفي فتوشاپ
فتوشاپ ابتدا به عنوان ويرايشگري ساده براي ويرايش تصاوير معرفي شده بود تا اين كه سال 1990 با رشدي عظيم به عنوان هيولاي نرمافزارهاي كار روي عكس با امكانات فراوان براي طراحان گرافيك، مهندسان معمار، انيميشن سازان، فعالان صنعت چاپ، عكاسان و حتي طراحان سه بعدي تبديل شد. فتوشاپ به عنوان ابزار ويرايش تصوير با قدرتي بيانتها به علت وجود فرامين قدرتمند و پلاگينهاي ويژهاي كه توسط خود شركت ادوب يا شركتهاي ديگر ارائه شده و به نام فيلتر ناميده ميشود، براحتي ميتواند چند عكس را در هم ادغام كند، يك تصوير HDR به وجود آورد، با آن از شر لكههاي پوست خلاص شد يا يك فرد را بلندتر، كوتاهتر، چاقتر يا لاغرتر كرد. فهرست كارهايي را كه با فتوشاپ ميتوان انجام داد يك فهرست بيپايان است و فتوشاپ در حال حاضر بخشي از اصطلاحات روزمره ماست، زيرا هر روز شاهد تصاويري هستيم كه بسيار واقعي به نظر ميرسند در صورتي كه قدرت فتوشاپ را به تصوير ميكشند و به كمك آن به وجود آمدهاند.
معرفي لايت روم
نام كامل لايت روم Adobe Photoshop Lightroom است كه شايد به علت وجود نام فتوشاپ در نام آن كمي گيجكننده به نظر برسد، اما در واقع لايت روم يك زير مجموعه از فتوشاپ با قابليتهاي خاص است كه اين قابليتها در فتوشاپ وجود نداشته و احتمالا هرگز وجود نخواهد داشت.هدف اصلي اين نرمافزار مديريت حجم انبوهي از تصاوير و مرتبسازي آنها به منظور سهولت دسترسي هنگام ذخيره در يك مكان خاص است. فتوشاپ نرمافزار فوقالعادهاي در ويرايش تصاوير به شمار ميآيد، اما هنگامي كه تعداد اين تصاوير ويرايششده زياد شود مديريت آن كار بسيار دشواري خواهد بود.عمده فعاليت يك فرد به عنوان عكاس با فتوشاپ تنظيم و بهينهسازي تصاوير قبل از انتقال آنها از دوربين به هارد رايانه است كه هميشه يك پروسه پيچيده و زمانبر محسوب ميشود. پس از انتقال، بزرگترين چالش مرتبسازي و گروهبندي و پيداكردن يك تصوير از بين انبوه تصاوير موجود است.لايت روم يك نرمافزار مديريت تصوير بر پايه پايگاه داده است كه بصورت خودكار اطلاعات متاديتاي تصوير مثل نام و نوع دوربين، تاريخ و زمان ثبت، ديافراگم، سرعت شاتر، iso، وايت بالانس و... را خوانده و بهعنوان يك exif شناخته و اين اطلاعات را در يك بانك اطلاعاتي به نام كاتالوگ براي عكس ذخيره ميكند. هنگامي كه يك تصوير به محيط لايتروم افزوده ميشود اين نرمافزار با قابليت دروني خود امكان اضافهكردن اطلاعات اضافي مثل كلمات كليدي، علائم، ستارههاي امتيازدهي و... را فراهم ميكند كه اين امر در پيداكردن تصوير مورد نظر از بين هزاران تصوير موجود كمك فراواني خواهد كرد. اين روش فهرستبرداري و تگگذاري در فتوشاپ وجود ندارد، زيرا فتوشاپ يك برنامه مبتني بر پايگاه داده نيست. علاوه بر قابليتهاي مديريت رسانه، لايت روم حاوي ابزارهايي است كه به عكاسان در دستكاري و تنظيم تصاوير كمك ميكند. به طور خلاصه فتوشاپ يك ابزار ويرايش تصاوير و لايت روم يك ابزار مديريت تصاوير با برخي قابليتهاي ويرايشي و تنظيم تصوير است.ابزارهايي كه لايتروم از آنها در ويرايش و تصحيح تصاوير استفاده ميكند، در گروههايي به شرح زير جمع شده است:
1ـ Histogram
2ـ Basic
3ـ Tone Curve
4ـ HSL / Color / B&W
5 ـ Split Toning
6 ـ Detail
7ـ Lens Corrections
8 ـ Effects
9 ـ Camera Calibration
فهرست ابزارهاي موجود در لايت روم تقريبا پوششدهنده مجموعه كاملي از ابزارهاي مورد نياز براي ويرايش و تنظيم تصاوير است. در لايتروم تغييرات انجام گرفته روي يك تصوير را ميتوان به عنوان يك الگو ذخيره و به مجموعهاي از تصاوير مورد نظر به صورت يكجا اعمال كرد.علاوه بر بخشهاي نامبرده شده، لايت روم حاوي بخشهايي نيز براي توليد اسلايدشو ـ چاپ تصاوير و ايجاد خروجي براي گالري تصاوير وب نيز است. تمام ابزارها و امكانات موجود در لايت روم در قسمت camera raw فتوشاپ نيز وجود دارد كه هنگام گشودن يك تصوير raw به صورت خودكار اجرا ميشود و با صرفنظر از برخي تغييرات جزئي تقريبا ميتوان گفت كه اين ابزارها كپي است. به تصويري از پانل camera raw نگاه كنيد و آن را با محيط لايتروم مقايسه كنيد. (تصوير 1)
ميتوان گفت همه كارهايي كه براي ويرايش تصاوير در لايت روم ميتوان انجام داد باقدرت بيشتري در فتوشاپ نيز امكانپذير است، ولي قدرتي كه لايتروم در مديريت تصاوير دارد در فتوشاپ وجود ندارد. برخي كاربران، همراه فتوشاپ از نرمافزار بريج شركت ادوب براي مديريت تصاوير استفاده ميكنند. با اين كه برخي ابزارهاي مديريتي لايتروم در بريج وجود داشته و قابل استفاده است، اما چون بريج نرمافزاري مبتني بر پايگاه داده نيست، جستجو و يافتن يك تصوير در آن بسيار زمانبر بوده و به هيچ عنوان با جستجوي چند ثانيهاي لايت روم قاب مقايسه نيست؛ زيرا بانك اطلاعاتي لايت روم براي جستجو و يافتن تصاوير بهينه شده است. در صورتي كه كاربري، لذت جستجو را در لايت روم تجربه كرده باشد، كار با ادوببريج برايش ملالآور خواهد بود.سوالي كه اينجا مطرح ميشود اين است كه با توجه به توضيحات داده شده و با توجه به اين كه همه ابزارهاي ويرايشي لايت روم در فتوشاپ وجود دارد، چرا بايد از لايت استفاده كرد؟ براي پاسخ به اين سوال و توضيح علت استفاده از لايت روم ميتوان به چند مورد اشاره كرد:
ـ يادگيري لايت روم از فتوشاپ سادهتر است و محيطي سادهتر دارد.
ـ لايت روم حاوي ابزارهاي آماده فراواني جهت تنظيم و ويرايش تصاوير است.
ـ سرعت كار در لايت روم به علت امكان مشاهده و ويرايش سريع چند تصوير بدون صرف زمان براي بازكردن و بستن فايلها بالاتر است.
ـ لايت روم به عنوان ابزار مديريت فايل و رسانه، امكان ايجاد پوشه، زيرپوشه و تغيير نام گروهي فايلها را به صورت يكجا فراهم ميآورد.
ـ ويرايش تصاوير در لايت روم غير مخرب بوده و تمام تغييرات به صورت يك لايه جدا به لايه اصلي اعمال شده و فايل اصلي به هيچ عنوان دستكاري نميشود؛ در صورتي كه در فتوشاپ كار روي تصاوير با تركيبي از ابزارهاي مخرب و غيرمخرب انجام ميگيرد و ممكن است تصوير اصلي تغيير يابد.
ـ در محيط لايت روم امكان ذخيرهسازي سابقه همه عمليات انجام گرفته و امكان بازگشت و تصحيح آن برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
ـ در لايت روم امكان مشاهده اطلاعات متاديتا روي فايل هنگام ويرايش آن برخلاف فتوشاپ وجود دارد.
ـ و دهها امكان متنوع ديگر در زمينه ويرايش و مديريت تصاوير.
با وجود تمام مزيتهاي لايت روم بايد در نظر داشته باشيم در صورتي كه بخواهيم ويرايشهاي جدي روي تصاوير انجام دهيم، باز محتاج به فتوشاپ بوده و لايت روم اين امكان را در اختيار ما نخواهد گذاشت. پس ميتوان با تركيب دو نرمافزار مذكور از قدرت مديريت تصاوير لايت روم و قدرت ويرايشي فتوشاپ براي كسب بهترين نتيجه استفاده كرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.