بیوگرافی سوزان وویچیتکسی، اولین مدیر بازاریابی گوگل و مدیرعامل یوتیوب

سوزان دایان وویچیتسکی (Susan Diane Wijcicki)، مدیر آمریکایی‌لهستانی دنیای فناوری، از اولین کارمندان و به‌نوعی عضو تیم بنیان‌گذاران گوگل بود. او پس از موقعیت‌های مدیریتی متعدد در گوگل، از سال ۲۰۱۴ به‌عنوان مدیرعامل یوتیوب مشغول به کار شد.

وویچیتسکی از روزهای اولیه‌ی تأسیس گوگل با تیم بنیان‌گذار همکاری می‌کرد و از سال ۱۹۹۹ که بازاریابی به‌عنوان بخش مجزا در شرکت معرفی شد، مدیریت آن را بر عهده گرفت. سوزان سپس مدیر بخش ویدئوهای گوگل شد و با ظهور یوتیوب و مطالعه‌ی روند موفقیت آن‌ها، در سال ۲۰۰۶ پیشنهاد خرید این رقیب بااستعداد را به مدیران غول موتور جست‌وجو داد.

حضور و تأثیرگذاری عمیق وویچیتسکی در صنعت رسانه و سال‌ها مدیریت در شرکت بزرگی همچون گوگل، او را به یکی از مهم‌ترین زنان جهان تبدیل کرده است. زنان کمی در میان مدیران دنیای فناوری پیدا می‌شوند، اما سوزان توانست با روندی روبه‌رشد، موقعیت خود را در بالاترین رده‌های مدیریتی حفظ کند. رسانه‌ی فوربز در سال ۲۰۱۷ او را در رتبه‌ی ۶ تأثیرگذارترین زنان جهان قرار داد. فورچن نیز رتبه‌بندی مشابهی در سال ۲۰۱۸ داشت که وویچیتسکی را در رتبه‌ی دهم قرار داد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

 

تولد و تحصیل

وویچیتسکی در پنجم ژوئیه سال ۱۹۶۸ در کالیفرنیا و زمانی به‌دنیا آمد که خبری از سیلیکون‌ولی و غول‌های دنیای فناوری نبود. مادرش، استر وویچیتسکی، استاد زبان و روزنامه‌نگار بود. پدر سوزان، استنلی وویچیتسکی، به‌عنوان استاد فیزیک در دانشگاه استنفورد کالیفرنیا فعالیت می‌کرد. خانواده‌ی وویچیتسکی به‌جز سوزان، دو فرزند موفق دیگر هم دارند. جانت، دکترای انسان‌شناسی دارد و دختر دیگر آن‌ها یعنی آن، از مدیران مشهور آمریکایی محسوب می‌شود. آن وویچیتسکی اکنون شرکتی در حوزه‌ی مهندسی ژنتیک در کالیفرنیا به‌نام 23andMe دارد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

خانواده‌ی وویچیتسکی

سوزان در دوران تحصیل، مهارت‌های نوشتن حرفه‌ای را آموخت. او در دبیرستان گان در پالو آلتو تحصیل کرد و با نویسندگی در روزنامه‌ی مدرسه، مهارت‌های خود را پایه‌ریزی کرد. روند تحصیلی ابتدایی سوزان با آنچه امروز انجام می‌دهد، مطابقت دقیقی ندارد. او پس از فارغ‌التحصیلی از دبیرستان به دانشگاه هاروارد رفت و مدرک خود را در رشته‌ی تاریخ و ادبیات در سال ۱۹۹۰ دریافت کرد.

پس از فارغ‌التحصیلی در رشته‌ی تاریخ و ادبیات، نوبت به تغییر مسیر در زندگی سوزان رسیده بود. او دو مدرک کارشناسی ارشد، یکی در رشته‌ی اقتصاد از دانشگاه کالیفرنیا و دیگری در رشته‌ی مدیریت کسب‌وکار از دانشکده‌ی مدریت اندرسون دانشگاه یوسی‌ال‌ای دریافت کرد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

سوزان (وسط) درکنار خواهران کوچک‌تر

شروع فعالیت کاری

تحصیلات تکمیلی در رشته‌ی مدیریت باعث شد تا سوزان اولین شغل خود را به‌عنوان مشاور مدیر پیدا کند. او فعالیت خود را در شرکت R.B. Webber & Company و سپس Bain & Company به‌عنوان مشاور مدیر شروع کرد. ورود جدی سوزان به دنیای فناوری از شرکت اینتل شروع شد. او به‌عنوان نیروی بخش بازاریابی در این شرکت استخدام شد تا اولین قدم‌ها را به سمت شرکت‌های فرمانروای دنیای آینده بردارد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

سوزان در نوجوانی

نقش سوزان در تأسیس گوگل داستانی جالب توجه دارد. در سال ۱۹۹۸ و پس از تأسیس گوگل، لری پیج و سرگی برین، مذاکره‌ای با وویچیتسکی داشتند تا از گاراژ خانه‌ی او به‌عنوان دفتر کار استفاده کنند. خانه‌ی وویچیتسکی در منلوپارک قرار داشت و آن سال‌ها دوران پا گرفتن استارتاپ‌های متعدد در این منطقه بود. سوزان و همسرش، خانه‌ی ۱۸۰ متری خود را به قیمت ۶۰۰ هزار دلار خریداری کرده بودند و برای مدیرت هزینه‌های قسط خرید خانه، مجبور به اجاره دادن گاراژش شدند. شاید قرارداد اجاره‌ی گاراژ خانه‌ی او را بتوان نقطه‌ی عطفی در کل تاریخ دنیای فناوری دانست.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

گاراژ محل تولد گوگل

همکاری اولیه با برین و پیج باعث شد تا وویچیتسکی به عضویت در تیم پویای گوگل علاقه‌مند شود. او درنهایت عضوی از گوگل شد و در سال ۱۹۹۹ مدیریت اولین تیم بازاریابی شرکت را بر عهده گرفت. وظیفه‌ی اصلی او، پیدا کردن راه‌هایی برای درآمدزایی گوگل از موتور جست‌وجوی مشهورش بود. شاید فرمانروایی گوگل در بازار موتورهای جست‌وجو را بتوان به وویچیتسکی نسبت داد. او وظیفه‌ی اولین تبلیغات و بازاریابی‌ها را برای شرکتی بر عهده داشت که تقریبا بدون سرمایه فعالیت می‌کرد.

وویچیتسکی برای افزایش مشتریان موتور جست‌وجوی گوگل، از ابتدایی‌ترین روش‌های موجود در سال‌های منتهی به قرن ۲۱ استفاده می‌کرد. او با مذاکره‌ی مستقیم با دانشگاه‌ها و مدارس و وبسایت‌های دیگر، آن‌ها را مجاب می‌کرد که از نوار جست‌وجوی شرکت در وب‌سایت خود استفاده کنند. از فعالیت‌های مهم دیگر سوزان می‌توان به سیستم تغییر لوگوی گوگل (Google Doodles) برای مناسبت‌های گوناگون اشاره کرد که تا امروز هم به‌عنوان ابزاری برای زنده‌تر نشان دادن موتور جست‌وجو استفاده می‌شد.

اولین موفقیت کاری وویچیتسکی در سال ۲۰۰۰ و با معرفی AdWords شکل گرفت که از آن زمان به منبع درآمد اصلی گوگل تبدیل شده است. پیشرفت سوزان در تیم مدیریت گوگل سریع و قابل‌توجه بود. او پس از مدتی فعالیت در تیم بازاریابی، به‌عنوان معاون ارشد تبلیغات و تجارت الکترونیک شرکت انتخاب شد. بسیاری از موفقیت‌های آتی او در خرید و ادغام استارتاپ‌های متعدد حوزه‌ی تبلیغات در گوگل به دست آمد. به‌عنوان نمونه‌ای از خرید و ادغام‌های موفق می‌توان به AdSense و Applied Semantics در سال ۲۰۰۳ اشاره کرد که گوگل را به واسطه‌ای در دنیای تبلیغات دیجیتال تبدیل کرد. 

سرویس ادسنس یکی از موفق‌ترین بخش‌های گوگل در دنیای تبلیغات شد. آن‌ها با وب‌سایت‌های متعدد قرارداد امضا می‌کردند تا تبلیغات مرتبط سرویس‌های دیگر را در صفحات وب‌سایت نمایش دهند. درنهایت شبکه‌ی تبلیغاتی ایجادشده، به ازای کلیک یا نمایش تبلیغات، به وب‌سایت مقصد هزینه پرداخت می‌کرد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

جلسه‌های بازاریابی و فروش گوگل

درگیری وویچیتسکی با دنیای ویدئو در زمان تأسیس سرویس ویدئوی گوگل در سال ۲۰۰۵ شروع شد. او پس از یک سال مدیریت این بخش، متوجه حضور رقیبی قدرتمند و بااستعداد در حوزه‌ی ویدئو به‌نام یوتیوب شد.

وویچیتسکی علاوه‌بر مدیریت بخش‌های بازایابی و ویدئوی گوگل، مدتی را نیز در تیم‌های توسعه‌ی قابلیت‌های Google Images و Google Books گذارند. او که کارمند شماره‌ی ۱۶ گوگل بود، در فرایندهای توسعه‌ی اپلیکیشن‌های متعدد گوگل حضور داشت امروز و به‌نوعی میراث‌دار غول موتور جست‌وجو محسوب می‌شود.

مدیرعامل یوتیوب

فرایند خرید یوتیوب را می‌توان مهم‌ترین موفقیت وویچیتسکی در سال‌های حضور در گوگل دانست. او با درک ظرفیت‌های بالای رقیب، پیشنهاد خرید را به مدیران گوگل داد که درنهایت یوتیوب را به یکی از بازوهای قدرتمند موتور جست‌وجو تبدیل کرد. یوتیوب پس از معرفی سرویس ویدئوی گوگل در سال ۲۰۰۵ و توسط سه کارمند سابق پی‌پال یعنی چاد هارلی، جاور کریم و استیون چن تأسیس شده بود. آن‌ها قصد رقابت با گوگل را داشتند که عول موتور جست‌وجو با رقم ۱/۶۵ میلیارد دلار، شرکت آن‌ها را در سال ۲۰۰۶ تصاحب کرد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

سوزان در تیم کوچک گوگل

فعالیت‌های وویچیتسکی در حوزه‌ی تبلیغات گوگل، پس از خرید یوتیوب هم ادامه داشتند و او تا پیش از رسیدن به موقعیت مدیر عاملی این سرویس، در همان بخش‌های تبلیغات و بازاریابی گوگل فعال بود. در سال ۲۰۰۸، گوگل سرویسی به‌نام DoubleClick خریداری کرد که تا آن زمان با رقم ۳/۱ میلیارد دلار گران‌ترین خرید شرکت محسوب می‌شد. دابل‌کلیک سرویسی بود که با نصب کوکی‌ها در کامپیوتر کاربران، رفتار آن‌ها را برای نمایش تبلیغات بهتر ردگیری می‌کرد. از خریدهای مهم دیگر حوزه‌ی تبلیغات در زمان مدیریت وویچیتسکی می‌توان AdMob را در سال ۲۰۰۹ مثال زد که حضور گوگل را در دنیای تبلیغات موبایلی تضمین کرد.

سوزان وظیفه‌ی بازاریابی را بدون سرمایه‌ی قابل‌توجه برای گوگل انجام می‌داد

سوزان وویچیتسکی در سال ۲۰۱۴ به‌عنوان مدیرعامل یوتیوب و جایگزین سالار کمانگر انتخاب شد و از آن زمان تلاشی جدی برای افزایش تعداد کارمندان زن در شرکت داشت. از زمان مدیریت او، نسبت کارمندان زن در شرکت از ۲۴ به ۳۰ درصد رسید. او نظارت و مدیریت بر اپلیکیشن‌های متعددی را در یوتیوب بر عهده گرفت تا سرویس ویدئویی مشهور گوگل را برای انواع کاربران از علاقه‌مندان به موسیقی تا بازی و فعالیت‌های دیگر محبوب کند.

در دوران رهبری وویچیتسکی، روش‌های درآمدزایی گوناگونی برای تولیدکننده‌های محتوا در یوتیوب پیاده‌سازی شد. از میان این روش‌ها می‌توان به حق عضویت کانال‌ها، همکاری در فروش و قابلیت سوپر چت اشاره کرد.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

اوین روزهای فعالیت در گوگل

یکی از سرویس‌هایی که تحت مدیریت وویچیتسکی معرفی شد، Youtube Red نام داشت. یوتیوب رد سرویسی ثبت‌نامی و پولی برای بهره‌مندی از قابلیت‌های متعدد یوتیوب همچون تلویزیون و موارد دیگر بود که بعدا به یوتیوب پرمیوم تغییر نام داد. سرویس تلویزیون Youtube TV نیز تحت مدیریت وویچیتسکی پیاده‌سازی شد.

از فعالیت‌های مهم دیگر وویچیتسکی در زمان مدیریت یوتیوب می‌توان به افزایش قوانین پیرامون ویدئوها اشاره کرد. یک روزنامه‌ی بریتانیایی زمانی ادعا کرده بود که ویدئوهای حمایت از سازمان‌های تروریستی به‌راحتی در یوتیوب پخش می‌شوند. وویچیتسکی و دیگر مدیران در پی انتقادات منتشرشده تصمیم گرفتند تا سیاست‌هایی سخت‌گیرانه‌تر برای کنترل و فیلتر ویدئوها لحاظ کنند.

وویچیتسکی اهمیت زیادی به محتوای آموزشی می‌دهد و در سال‌های اخیر به‌نوعی این محتوا را به اولویت اصلی شرکت تبدیل کرده است. او در ژوئیه سال ۲۰۱۸، سرویس Youtube Learning را معرفی کرد که روی تبلیغات و پشتیبانی از محتوای آموزشی تولیدکننده‌های مستقل، سرمایه‌گذاری می‌کند.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

والدین وویچیتسکی

واقعیت مجازی از حوزه‌های دیگر پراهمیت نزد وویچیتسکی است. او با درک ظرفیت‌های موجود محتوا در این حوزه، تمام تلاش خود را می‌کند تا از رقابت با بزرگانی همچون فیسبوک عقب نماند. از سیاست‌های یوتیوب در زمان مدیریت وویچیتسکی در حوزه‌ی واقعیت مجازی می‌توان به همکاری با تولیدکننده‌های محتوا و قدرت‌دهی به آن‌ها برای تولید بهتر محتوای واقعیت مجازی اشاره کرد.

واقعیت مجازی و آموزش، حوزه‌های تمرکز کنونی یوتیوب و وویچیتسکی هستند

یوتیوب تحت مدیریت وویچیتسکی به سرویسی با ۱/۸ میلیارد دلار کاربر ماهانه تبدیل شد که فاصله‌ی زیادی با فرمانروای بازار یعنی فیسبوک ندارد. به‌علاوه برخی آمارها یوتیوب را محبوب‌ترین شبکه‌ی اجتماعی در میان نوجوانان می‌دانند و می‌توان ادعا کرد آن‌ها در برخی جبهه‌ها فیسبوک را شکست داده‌اند. 

زندگی شخصی فعالیت‌های متفرقه

وویچیتسکی درکنار فعالیت‌های مدیریتی در شرکت‌های فناوری، مسئولیت‌های اجتماعی متعددی را نیز می‌پذیرد. او از فعالان جدی اجرای آموزش‌های برنامه‌نویسی در مدارس آمریکا است. به‌‌علاوه حوزه‌هایی همچون مقابله با تبعیض‌های جنسیتی در شرکت‌های دنیای فناوری، حمایت از حقوق والدین در شرکت‌ها و همچنین حمایت از پناهنده‌ها هم موضوع فعالیت وویچیتسکی هستند.

سوزان وویچیتسکی / Susan Wojcicki

سوزان وویچیتسکی در ۲۳ اوت سال ۱۹۹۸ با دنیس تراپر ازدواج کرد. او پنج فرزند دارد و از حامیان جدید سیاست‌های حمایت از والدین شاغل محسوب می‌شود. او ارتباطی خانوادگی با برین هم داشت. بنیان‌گذار گوگل در سال ۲۰۰۷ با آن وویچیتسکی، خواهر سوزان ازدواج کرد و البته در سال ۲۰۱۵ از او جدا شد.

در سال ۲۰۱۵، مجله‌ی تایم سوزان را در میان ۱۰۰ فرد تأثیرگذار تاریخ قرار داد. در سال ۲۰۱۷ مجله‌ی فوربز و در سال ۲۰۱۸ نیز فورچن، سوزان وویچیتکسی را از مهم‌ترین مدیران زن حال حاضر جهان شناختند.

وویچیتسکی نمونه‌ی موفقی از تلاش برای تعادل در زندگی شخصی و کاری است. او با داشتن پنج فرزند، مدیریت یکی از بزرگ‌ترین سرویس‌های کنونی اینترنت را بر عهده دارد و می‌گوید فعالیت‌های شخصی و کاری‌اش، به‌نوعی مکمل یکدیگر هستند:

مجموع وظایف شخصی و کاری این امکان را به من می‌دهد که درنهایت مادر بهتری باشم. من تصور می‌کنم که علاوه‌بر موفقیت در خانه، فعالیت‌های مشترک چشم‌اندازهای مناسبی در زمینه‌ی کاری نیز برایم به‌همراه دارد.

سوزان وجکیکی

امروز با تلاش‌های وویچیتسکی و دیگر مدیران زن، گوگل به محلی مناسب برای کارمندان صاحب فرزند تبدیل شده است. مادران باردار در این شرکت جای پارک مخصوص دارند و در زمان زایمان، ۱۸ هفته مرخصی دریافت می‌کنند. زمانی‌که وویچیتسکی به گوگل آمد، باردار بود، اما در آن سال‌ها هیچ سیاست مشخصی برای حمایت از مادران باردار در شرکت وجود نداشت. او امروز با حمایت از سیاست‌های مرتبط با والدین کارمند، نقش مهمی در تدوین استانداردهای این حوزه دارد.

سوزان از طرفداران جدی برابری استخدام زنان و حقوق کارمندان صاحب فرزند است

وویچیتسکی در سال‌های فعالیت و حمایت از اشتغال زنان در دنیای فناوری، مقاله‌های متعددی را در رسانه‌های معروف جهان چاپ کرد. او قصد دارد با استفاده از برند شخصی خود، اهمیت اشتغال زنان و خصوصا مادران را در دنیای فناوری نشان دهد. اولین مقاله‌ی مشهور او در سال ۲۰۱۵ در وال استریت ژورنال چاپ شد و آمریکایی‌ها را تشویق کرد که به کشوری پیش‌گام در حمایت از اشتغال والدین تبدیل شوند.

در سال ۲۰۱۷ مقاله‌ی انتقادی تندی از وویچیتسکی در ونیتی فیر چاپ شد که سیلیکون‌ولی را به باشگاهی پسرانه تشبیه می‌کرد. مقاله‌ی بعدی یادداشتی در فورچن بود که وویچیتسکی در آن توضیح می‌دهد هیچ دلیل منطقی و بیولوژیکی برای استخدام کمتر زنان در دنیای فناوری وجود ندارد.

سوزان در سال ۲۰۱۳ مقاله‌ای به‌صورت نامه‌ای به تمام دختران جهان نوشت و در آن از آن‌ها درخواست کرد تا حضور خود را در دنیای فناوری افزایش دهند. او در نامه‌ی مشهور خود با اشاره به ظرفیت‌های بالای دنیای فناوری و آینده‌ی روشنی که انتظار آن را می‌کشد، از همه‌ی دختران درخواست می‌کند تا استعدادهای خود را در حوزه‌های مرتبط با فناوری پرورش دهند. سوزان وضعیت کنونی اشتغال زنان را نه در کشورهای پیشرفته و نه در کشورهای درحال توسعه مناسب نمی‌داند و از همه تقاضا می‌کند تا با افزایش حضور، مردان را مجبور به استخدام بیشتر زنان کنند تا به‌مرور جایگاه‌های مدیریتی نیز میزبان زنان بیشتری باشند.





تاريخ : سه شنبه 7 خرداد 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |