سومین پرتاب فالکون هوی اسپیس ایکس و حمل ۲۴ ماهواره به مدار

اسپیس‌ایکس امروز با پرتاب موفقیت‌آمیز راکت سنگین فالکون هوی و رساندن ۲۴ ماهواره به مدار، دستاورد تازه‌ای را رقم زد. فالکون هوی در نخستین پرتاب شبانه و در مجموع سومین پرتاب خود راس ساعت ۲:۳۰ بامداد سه‌شنبه به وقت محلی (۱۱ صبح امروز به وقت ایران) از سکوی پرتاب 39A در مرکز فضایی کندی در کیپ کاناورال از روی زمین بلند شد. این پرتاب بخشی از برنامه‌ی آزمایشی فضایی نیروی هوایی ایالات متحده بود و محموله‌هایی را برای دانشگاه‌ها، ناسا، اداره ملی اقیانوسی و جوی (NOAA) و سازمان غیرانتفاعی انجمن سیاره‌ای حمل کرد.

اسپیس‌ایکس به‌عنوان بخشی از مأموریت امروز، دو بوستر از سه بوستر مرحله‌ی نخست فالکون هوی را با موفقیت روی زمین فرود آورد. دو بوستر کناری راکت در پایگاه نیروی هوایی کیپ کاناورال به زمین نشستند که در مجاورت مرکز فضایی کندی واقع شده است. با وجود این موفقیت، اسپیس‌ایکس نتوانست هسته‌ی مرکزی فالکون هوی را روی کشتی بدون سرنشینش فرود بیاورد که کیلومترها دورتر از ساحل فلوریدا در اقیانوس اطلس شناور است.

ازدست‌رفتن بوستر مرکزی راکت اتفاق غیرمنتظره‌ای محسوب نمی‌شود. نمایندگان اسپیس‌ایکس بارها تأکید کرده بودند که به زمین نشاندن این بوستر دشوارترین فرود مجددی خواهد بود که تا به‌حال انجام داده‌اند؛ زیرا مأموریت امروز به سرعتی بالاتر از حد معمول نیاز داشت. به‌همین‌منظور، کشتی بدون سرنشین اسپیس‌ایکس در فاصله‌ای دوبرابر دورتر از همیشه نسبت به ساحل واقع شده بود.

در پرتاب امروز برای نخستین بار در پرتاب فالکون هوی از بوسترهای مصرف‌شده استفاده شد. دو بوستر کناری راکت پیش‌تر به‌عنوان بخشی از نخستین پرتاب تجاری فالکون هوی به هوا برخاسته بودند. در جریان آن پرتاب، ماهواره‌ای ارتباطاتی به‌نام عرب‌ست 6A به مدار زمین حمل شد. در آن زمان، بوستر مرکزی راکت درابتدا با موفقیت فرود آمد؛ اما تلاطم دریا مانع از آن شد که به سلامت به ساحل بازگردد.

دیگر پرتاب فالکون هوی که مأموریت نمایشی بود، در فوریه‌ی ۲۰۱۸ انجام شد و در جریان آن، رودستر قرمزرنگ ایلان ماسک با پرتاب به فضا در مداری به‌دور خورشید قرار گرفت.

پرتاب امروز، آغازگر پروازی پیچیده و منحصربه‌فرد بود؛ زیرا ماهواره‌های سوار بر راکت باید درون سه مدار مجزا قرار می‌گرفتند. درمجموع، انجام این مانورها نیازمند آن بود که بوستر مرحله‌ی دوم راکت چهار مرتبه روشن و استقرار نهایی محموله‌ها سه‌ساعت پس از پرتاب انجام شود. همچنین، بنابر تأیید مقام‌های نیروی هوایی، این الگوی پرتاب پیچیده به پنجره‌ی پرتاب شبانه نیاز داشت.

Falcon Heavy / فالکون هوی

فالکون هوی اسپیس‌ایکس درجریان سومین پرتابش، ۲۴ ماهواره را به فضا حمل کرد

ترکیب متنوع محموله‌ها درون دماغه‌ی مخروطی فالکون هوی بسته‌بندی شده بود. نخستین محموله‌ی راکت سنگین اسپیس‌ایکس، ساعت اتمی اعماق فضای ناسا بود که با این هدف طراحی شده که نشان دهد فناوری، ساخت ساعتی به اندازه‌ی کافی کوچک را بدون ازدست‌دادن دقت فراهم آورد تا بتواند در فضاپیماهای آتی مورد استفاده قرار گیرد. ساعت‌های اتمی در چنین مأموریت‌هایی امکان ناوبری را بدون دریافت ورودی از زمین در اختیار فضاپیما قرار خواهند داد.

دیگر محموله‌ی ناسا با نام مأموریت تزریق پیشران سبز، یک سوخت جایگزین پاک‌تر، ایمن‌تر و بهینه‌تر را در مقایسه با سوخت متداول‌تر هیدرازین آزمایش خواهد کرد. ۶ ماهواره‌ی اداره ملی اقیانوسی و جوی با تشکیل مأموریت کازمیک ۲ (COSMIC-2)، بر دما، فشار و رطوبت جو در سرتاسر منطقه‌ی حاره نظارت خواهند کرد. داده‌های این مأموریت به هواشناسان کمک خواهد کرد تا مدل‌سازی‌های‌شان از طوفان‌های حاره‌ای و توفندها (تندبادهای دریایی) را بهبود دهند.

بااین‌حال، پرتاب امروز تنها حامل محموله‌های دولتی نبود. فالکون هوی اسپیس‌ایکس علاوه‌بر محموله‌های یادشده، ماهواره‌ای را به مدار حمل کرد که به دست سازمان غیرانتفاعی انجمن سیاره‌ای ساخته شده است. این گروه امیدوار است که مأموریت لایت‌سیل ۲ (LightSail 2)، ظرفیت فضاپیماهایی را اثبات کند که نیروی محرکه‌شان فشار تابش‌های خورشیدی است.

پرتاب بعدی اسپیس‌ایکس برای تاریخ ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیر) برنامه‌ریزی شده است. در آن زمان، راکت فالکون ۹ این شرکت محموله‌ای را برای ایستگاه فضایی بین‌المللی حمل خواهد کرد. تاریخ پرتاب بعدی فالکون هوی هنوز مشخص نشده است.





تاريخ : سه شنبه 4 تير 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |