ناامني، دنياي ديجيتال را تهديد مي‌كند

 

روز به روز بيشتر و بيشتر به امكانات و فناوري‌هاي دنياي ديجيتال وابسته مي‌شويم. غافل از اين‌كه فناوري‌هاي ديجيتال كه به يكي از نيازهاي روزمره زندگي‌مان تبديل شده است، كم‌كم بلاي جانمان مي‌شود. مراقبت از اطلاعات شخصي و محرمانه در برابر تهديدهاي سايبري مشكل بزرگي است كه موجب نگراني بسياري از كاربران دنياي ديجيتال شده است. امروزه بيشتر افراد اطلاعات را در قالب كدهاي ديجيتالي صفر و يك و در فضايي ذخيره مي‌كنند كه هيچ حريم اختصاصي براي آن تعريف نشده است. هكرها يا سارقان دنياي ديجيتال از آن سوي اين كره خاكي به آساني كنترل شبكه‌هاي كامپيوتري را در دست گرفته و با دستيابي به مجموعه‌اي از اطلاعات شخصي افراد، دست به سرقت هويت ديگران مي‌زنند.اين روزها تهديدهاي سايبري به معضلي جدي عليه امنيت كاربران دنياي ديجيتال و اعضاي شبكه‌هاي اينترنتي مبدل شده و به عبارتي مي‌توان گفت زندگي بيش از ميليون‌ها كاربر و از جمله كاربران عادي دنياي ديجيتال در معرض تهديد قرار گرفته است. نبود امنيت در دنياي ديجيتال اين امكان را فراهم كرده است تا هكرها از راه دور و بدون اين‌كه در عملكرد سيستم‌هاي ارتباطي اختلالي ايجاد كنند، به اطلاعات مختلفي اعم از اطلاعات مربوط به حساب‌هاي شخصي افراد، صندوق پست الكترونيك و حتي اطلاعاتي كه روي حافظه كامپيوترهاي شخصي ذخيره و نگهداري مي‌شود دسترسي داشته باشند و از راه دور كنترل اين سيستم‌ها را در دست گرفته يا اطلاعات زندگي مجازي افراد را به سرقت برده و از آن براي دستيابي به منافع شخصي بهره گيرند.كاربران دنياي مجازي سوار بر خودروهايي پيشرفته هستند. غافل از اين‌كه كليد قفل اين خودروها در اختيارشان نيست. سارقان دنياي مجازي مي‌توانند در مدت زمان كوتاهي به هر ابزار الكترونيك حمله كرده و از اطلاعات ذخيره شده در آنها عليه خودتان استفاده كنند. ورود به دنياي مجازي يا اتصال هر ابزار الكترونيك به شبكه گسترده جهاني يا همان وب به منزله چراغ سبزي جهت صدور مجوز براي تهديد‌هاي سايبري است. خودروهاي پيشرفته، گوشي‌هاي هوشمند تلفن همراه، سيستم‌هاي امنيتي كنترل از راه دور، سيستم‌هاي موقعيت‌ياب جهاني و حتي دوربين‌هاي ديجيتال از جمله تجهيزاتي است كه در برابر حملات سايبري بسيار آسيب‌پذير است.

تهديد از نوع اينترنتي

هك شدن اطلاعات كامپيوترها توسط هكرها يكي از بزرگ‌ترين نگراني‌هاي كاربران دنياي ديجيتال است. بسياري از مردم عادي بي‌خبر از لزوم حفظ امنيت اطلاعاتشان در برابر نفوذ هكرها، اين اطلاعات را آزادانه در اختيار اين افراد قرار مي‌دهند. از سوي ديگر هكرها هميشه در كمين هستند. آنها هميشه راه جديدي براي عبور از سدهاي امنيتي پيدا مي‌كنند و موجب ايجاد دردسر مي‌شوند.اگرچه از نظر بسياري از افراد هكرها بازيگران نقش منفي زندگي ديجيتال هستند، اما حقيقت اين است كه زماني هكرها ايفاگر نقش منفي داستان مي‌شوند كه بخواهند از دانش و تخصص​شان براي نفوذ به اسناد و اطلاعات محرمانه افراد استفاده كنند. ويروس، تروجان، تهديد‌هاي سايبري و... از مهم‌ترين تهديدهاي اينترنتي است كه موجب رعب و وحشت كاربران مي‌شود. اما ازسوي ديگر آنها مي‌توانند نقش مهمي در پيشرفت امنيت شبكه‌هاي اينترنتي و كامپيوتري داشته باشند.هكرها افرادي هستند كه مي‌توانند به سيستم‌هاي كامپيوتري نفوذ كرده و كنترل همه امور را در دست بگيرند. زماني كه آنها از توانايي‌هايشان سوءاستفاده مي‌كنند موجب نگراني مي‌شوند. سارقان دنياي ديجيتال براي نفوذ به حفره‌هاي امنيتي سيستم‌هاي كامپيوتري و سرقت اطلاعات از جعبه ابزار بزرگي استفاده مي‌كنند كه حاوي ترفندهاي مختلف است. اين روزها بيشتر رايانه‌هاي شخصي در برابر حملات سايبري مقاوم است. از اين‌رو اغلب هكرها، فناوري‌هاي همراه نظير گوشي‌هاي هوشمند را هدف قرار داده‌اند. استقبال از گوشي‌هاي هوشمند روز به روز در حال افزايش است. بنابراين ترديدي نيست که تهديد‌هاي سايبري نيز اين ابزار را به عنوان واسطه‌اي براي نفوذ به اطلاعات محرمانه انتخاب كند.تنها كافي است يكي از حملات پيامكي را كه در قالب عكس يا متن به گوشي شما ارسال شده است باز كنيد. بلافاصله يك نرم‌افزار مخرب امنيتي يا به اصطلاح يك تروجان روي گوشي نصب مي‌شود و از اين طريق به تمام اطلاعات موجود در حافظه آن دسترسي پيدا مي‌كند. بنابراين بدون اين‌كه خودتان آگاه شويد از حساب كاربري شما براي ارسال پيامك يا حتي خريد اينترنتي استفاده مي‌كند. نه‌تنها شبكه‌هاي باز در معرض تهديد‌هاي سايبري است، بلكه امنيت شبكه‌هاي بسته نيز در معرض خطر است. برخي از ويروس‌هاي مخرب اينترنتي از طريق فلش مموري‌ها وارد سيستم مي‌شود. گسترش شبكه‌هاي اجتماعي نيز زمينه مناسبي را براي حملات هكرها فراهم كرده است. اين افراد از طريق دوستانتان يا دوستان آنها به اطلاعات شخصي شما دسترسي پيدا مي‌كند. اما اگر قدري احتياط كنيد و پيش از عضويت در شبكه‌هاي اجتماعي، تنظيمات امنيتي را اجرا كنيد، تا حدودي از حمله هكرها در امان خواهيد بود.

امنيت اطلاعاتتان را تضمين كنيد

در عصر ديجيتال حفظ امنيت ديجيتال نيز به دغدغه‌هاي انسان‌ درباره مسائل امنيتي دنياي پيرامونمان افزوده شده است. گسترش كاربرد اينترنت بي‌سيم و استقبال از عرضه گوشي‌هاي هوشمند زمينه‌اي را فراهم كرده است تا همه كاربران بتوانند در كوتاه‌ترين زمان ممكن و در هر زمان و مكاني به اطلاعات مورد نيازشان در زمينه‌هاي مختلف دسترسي داشته باشند. اما ناآگاهي بسياري از كاربران از اهميت حفظ امنيت اطلاعات شخصي و محرمانه موجب شده است بسياري از هكرها توجهشان را به فناوري‌هاي ديجيتالي سيار كه به يكي از نيازهاي ضروري انسان‌هاي امروزي مبدل شده، معطوف كنند.

نكته: هكرها هميشه در كمين هستند. آنها هميشه راه جديدي براي عبور از سدهاي امنيتي پيدا مي‌كنند، اما از سوي ديگر آنها مي‌توانند نقش مهمي در پيشرفت امنيت شبكه‌هاي اينترنتي و كامپيوتري داشته باشند

اما با استفاده از ترفندهايي ساده و درعين حال هوشمندانه مي‌توانيد اطلاعاتي را كه در اين ابزارها ذخيره كرده‌ايد از نفوذ هكرها مصون نگه داريد. استفاده از ارتباطات wi-fi اين امكان را در اختيارتان قرار مي‌دهد تا بتوانيد داده‌هاي موردنظرتان را از تبلت يا گوشي تلفن همراهتان به وب منتقل كنيد. به اين ترتيب هكرها مي‌توانند اين اطلاعات را بسرعت رديابي كنند. داده‌هايي كه در شبكه‌هاي wi-fi عمومي ارسال و دريافت مي‌شود، ايمن نيست. بنابراين بهتر است براي حفظ اطلاعاتتان از اقدامات امنيتي بهره گيريد، يا به عبارتي هنگام اتصال به اينترنت از روش رمزگذاري دوطرفه براي برقراري ارتباط بين سرور يا نقطه دسترسي (Accsess Point) مورد نظر و گوشي، لپ‌تاپ يا تبلت استفاده كنيد. اگر از كارت‌هاي اعتباري براي پرداخت‌هاي اينترنتي استفاده مي‌كنيد وب‌سايت‌هايي را انتخاب كنيد كه داراي سيستم رمزگذاري SSL است. در غير اين صورت هكرها مي‌توانند به آساني كلمه عبور و رمز كارت‌هاي اعتباري را سرقت كنند. پيش از اقدام به خريد اينترنتي و تهيه نيازهايتان از طريق سايت‌هاي اينترنتي درباره اعتبار و امنيت اين سايت‌ها تحقيقات لازم را انجام دهيد و سايت‌هايي را براي خريد انتخاب كنيد كه آدرس آنها با https آغاز شود. اين سايت‌ها هنگام انتقال اطلاعات شخصي خريدار، اين اطلاعات را رمزگذاري مي‌كنند تا از حمله هكرها در امان باشد.بهتر است در صفحه ورود به صندوق پست الكترونيك و همچنين هنگام دريافت يا ارسال اطلاعات از طريق پست الكترونيك هم از رمزگذاري SSL استفاده كنيد. در شبكه‌هاي wi-fi خانگي هم بايد از روش رمزگذاري بين سيستم ديجيتالي سيار و ابزارهاي واسط در شبكه‌هاي ارتباطي (Router) استفاده كرد. بهتر است رمزهاي عبور را به صورت دوره‌اي تغيير دهيد و هميشه از رمزهاي متفاوتي استفاده كنيد. هيچ‌گاه اطلاعات مهم مانند نام كاربري، رمز عبور و شماره حساب‌هاي بانكي را در گوشي تلفن همراه يا لپ‌تاپ ذخيره نكنيد. شايد اين موضوع قدري عجيب باشد، اما اگر از شبكه‌هاي بي‌سيم استفاده نكنيد بازهم ابزارهاي همراه در معرض خطر است. براي مثال اگر سيستم wi-fi تبلت يا گوشي تلفن همراهتان فعال باشد هكرها از طريق نقاط دسترس كه در نزديكي شماست از امكانات شبكه براي دسترسي به اطلاعات شخصي استفاده مي‌كنند. در چنين شرايطي بهتر است wi-fi غيرفعال شود. در مكان‌هاي عمومي بخش به اشتراك‌گذاري فايل و پرينتر را غيرفعال كنيد. نرم‌افزارهاي ضدويروس مناسبي را روي لپ‌تاپ، تبلت و گوشي‌هاي تلفن همراه نصب كنيد. اگرچه توجه به اين موضوع قدري پيش پا افتاده به نظر مي‌رسد، اما بهتر است براي كامپيوتر شخصي، گوشي هوشمند، تبلت و... از يك رمز عبور مناسب استفاده كنيد. رمز عبور مناسب تركيبي از اعداد، حروف و نشانه‌هاست.

علاج واقعه قبل از وقوع...

فرار از تهديد‌هاي دنياي مجازي در عمل امكانپذير نيست. علي‌رغم وجود تدابير امنيتي همچنان بسياري از كاربران در معرض خطر تهديدهاي سايبري هستند. هكرها همواره يك گام جلوتر از كارشناسان امنيتي عمل مي‌كنند. بنابراين فناوري‌هاي امنيتي كه توسط كارشناسان و براي مقابله با يك فاجعه طبيعي غيرمنتظره طراحي مي‌شود، تنها نوشدارويي پس از مرگ سهراب است. هكرها پيش از كارشناسان از ضعف سيستم‌هاي امنيتي مطلع شده و از آن براي نفوذ به اين سيستم‌ها استفاده مي‌كنند. از اين‌رو، اين روزها امنيت سايبري به هدفي دست نيافتني مبدل شده است.با توجه به آنچه گفته شد، به نظر مي‌رسد چندان دور از ذهن نيست در آينده‌اي نزديك هكرها اطلاعات ثبت شده در حافظه انسان‌ها را هدف قرار دهند. پيشرفت‌‌هاي به دست آمده در حوزه پزشكي در زمينه استفاده از ابزارهايي كه به عنوان واسط ميان انسان‌ها و ماشين‌آلات الكترونيكي عمل مي‌كند، اين امكان را فراهم كرده است كه بتوان به اطلاعات ثبت شده در حافظه انسان‌ها نيز دسترسي داشت. بنابراين ترديدي نيست که در نهايت پيشرفت‌هاي به دست آمده در زمينه تزلزل پايه‌هاي امنيت در شبكه‌هاي ارتباطي و سرقت در دنياي ديجيتال به ربودن اطلاعات ثبت شده در مغز افراد منتهي شود. شايد تجسم چنين تصويري از آينده امنيت در دنياي اطلاعات مجازي بيش از هر چيز شبيه به يك ايده علمي ـ تخيلي باشد؛ اما بي‌شك امكان هك شدن هر چيز و حتي مغز انسان نيز وجود دارد و اين همان موضوعي است كه موجب شده پيشرفت انسان‌ در زمينه دستيابي به فناوري‌ها و روش‌هاي نوين توام با ترس و نگراني باشد. نگراني از اين كه ايجاد چنين فضايي حتي امكان تجربه يك زندگي امن و بي‌دردسر را از نوع بشر سلب ‌كند.





تاريخ : شنبه 20 آبان 1391برچسب:, | | نویسنده : مقدم |