رویداد توانتِک(Tavan Tech) ابتکاری از مجتمع نیکوکاری رعد است که با هدف گردهمایی شرکتهای موفق استارتاپی و تجارت الکترونیک و معرفی توانیابان موفق و شاغل در این گونه شرکتها، سرویسها و خدماتی در الکامپ ۲۵ معرفی میکند که باعث بهبود کیفیت زندگی توانیابان میشوند.
مجتمع نیکوکاری رعد در اوایل دههی ۱۳۶۰ پایهگذاری شد و در اواخر همان دهه، توانست بهعنوان «مؤسسهی آموزشی رعد» فعالیت خود را گسترش دهد. هدف و مأموریت رعد در ابتدا ارائهی «آموزشهای رایگانِ فنیوحرفهای به توانیابان» بود؛ هدفی بهظاهر ساده که طبق ادعای رعد با گذر زمان سختتر و پرفرازونشیبتر شد. در سال ۱۳۷۷، دفتر روابطعمومی و اطلاعرسانی سازمان ملل متحد (UNDPI) رعد را بهعنوان سازمانی غیردولتی (NGO) بهرسمیت شناخت و این مؤسسه توانست نخستین مرکز دانشگاهی ویژهی توانیابان کشور را در سال ۱۳۹۰ تأسیس کند. همچنین، کسب مقام مشورتی از شورای اقتصادیاجتماعی سازمان ملل (Ecosoc) در سال ۱۳۹۳ فرصت مناسبی برای حضور رعد در عرصههای بینالمللی و ارتقای سطح آموزش داخلی فراهم کرد.
هماکنون مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد با داشتن ۳۵ سال سابقهی فعالیت درزمینهی آموزشهای مهارتی و دانشگاهی معلولان و همکاری با ۲۸ مرکز مشابه و مستقل در سایر استانها و شهرستانها، توانمندسازی و ارتقا کیفیت زندگی توانیابان را دنبال میکند.
وبسایت مجتمع رعد اهداف رویداد توانتِک را اینگونه عنوان کرده است:
- دسترسپذیری بیشتر معلولان به فضای وب؛
- توسعه کاربران معلول و استفاده بیشتر از کسبوکارهای موفق و نوپا؛
- متناسبسازی محصولات و خدمات و سرویسهای استارتاپها؛
- جذب سرمایهگذار برای تولید و تأمین محصولات و سختافزارهای موردنیاز جامعهی توانیابان؛
- بهبود کیفیت زندگی معلولان با استفاده از ظرفیت فناوری اطلاعات؛
- شناخت و معرفی فرصتهای اشتغال در حوزه فناوری اطلاعات برای معلولان؛
- معرفی کسبوکارهای نوپا (استارتاپ) فعال معلولان.
در الکامپ بیستوپنجم، زومیت فرصت مغتنمی یافت تا ازطریق منصوره پناهی، مدیرعامل مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد، با این مؤسسه و رویداد توانتِک بیشتر آشنا شود.
پناهی با ۳۹ سال تجربهی کاری و تحصیلی درزمینهی آموزش و توانبخشی و اشتغال افراد معلول در کشور سوئد، از سال ۹۴ همکاری خود را با مجتمع رعد آغاز کرده است. بهعقیدهی پناهی، مدل آموزش سنتی توانیابان و مؤسسههایی چون رعد را بیشتر از افراد جامعه جدا کرده است. مدیرعامل رعد برای روشنترشدن منظورش برای زومیت از تجربهی شخصی تأثیرگذاری هنگام بازگشت به ایران میگوید:
فعالیت مراکزی مانند رعد یا انجمنهای مشابه دیگر تا پیشازاین فقط به ساخت دستبند و عروسک و غذا محدود میشد. هنگامیکه تازه مدیرعامل رعد شده بودم، از یکی از توانیابان که جوانی ۲۰ ساله بود، دربارهی بزرگترین آرزویش پرسیدم و او در جواب گفت بزرگترین آرزویم این است که ۲۰ سال دیگر در رعد باشم. من با خود گفتم ما چه کردهایم که نهایت آرزوی یک جوان این شده است. مانند این است که بخواهید درِ قفس را باز کنید و بزرگترین آرزوی پرنده باقیماندن در قفس باشد.
این تجربه باعث شد مهمترین هدف مدیرعامل رعد «تغییر نگرش» به توانبخشی شود؛ چراکه بهعقیدهی پناهی، نه توانیابان و نه خانوادههایشان و نه حتی کارکنان مراکز توانبخشی درک درستی از مشارکت در جامعه و حق شهروندی نداشتند. مدیرعامل رعد میگوید:
به این نتیجه رسیدم که در ایران مناسبسازی فیزیکی مشکل اصلی برای ورود توانیابان به جامعه نیست؛ بلکه نگرش اشتباه و مناسبسازی افکار توانیاب، خانواده، جامعه و حتی کسانی که درکنار توانیابان کار میکنند، بزرگترین سد راه توانیابان در ورود به جامعه محسوب میشود. در تمام این چهار سطح (شخص توانیاب، خانواده، نیروهای مراکز توانیابی و جامعه) این تفکر غلط وجود دارد که افراد توانیاب باید بهنوعی از جامعه جدا باشند و این خیلی اسفبار است.
راحتترشدن زندگی و کار «عموم مردم» بهلطف استفاده از تکنولوژی در سالهای اخیر، این ایده را در ذهن مدیرعامل رعد ایجاد کرد که طبیعتا همین فناوری باید بتواند بهکمک توانیابان نیز بیاید؛ چراکه آنها هم «جزئی از همین مردم» هستند.
اولین دورهی رویداد توانتِک در محل مجتمع رعد و دورهی دوم آن در الکامپ بیستوچهارم برگزار شد. آنطورکه پناهی میگوید، غرفهی توانتِک در الکامپ سال گذشته «بهنوعی ایزوله» و از دیگر غرفهها جدا بود که این خود بهنوعی همان تفکر جدابودن و جداکردن افراد توانیاب از جامعه را تقویت میکرد. همین موضوع پناهی را برآن داشت تا امسال موافقت محمدباقر اثنیعشری، رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور را برای اختصاصدادن غرفهای بزرگ به توانتِک در مرکز یکی از سالنهای اصلی استارتاپی الکامپ جلب کند. غرفهی توانتِک امسال در مرکز سالن الکام استارز واقع شده است.
علاوهبراین، توانتِک امسال فقط در انحصار رعد نیست و ۲۵ انجمن و مجتمع دیگر نیز به دعوت رعد در رویداد امسال مشارکت میکنند. مدیرعامل رعد امیدوار است استارتاپهای حاضر در نمایشگاه امسال با مراجعه به توانتِک و استفاده از تجربیات انجمنها و مؤسسات مشارکتکننده در این رویداد، بتوانند خدمات خود را برای معلولان جسمی بهینهتر و دسترسپذیرتر کنند.
خانم پناهی در پاسخ به پرسش زومیت دربارهی چگونگی رابطهی فعلی توانتِک و استارتاپها، میگوید متأسفانه این رابطه هنوز بیشتر یکطرفه و از سوی توانتِک است؛ یعنی این انجمنها و مؤسسات مشارککننده در توانتِک هستند که بهسراغ استارتاپها میروند و سعی میکنند خدمات ارائهشدهی آنها را بهینهتر و دسترسپذیرتر کنند. مدیرعامل رعد امیدوار است روزی این روند معکوس شود و استارتاپها خود برای دریافت خدمات مشاورهای به مجتمعهای نیکوکاری تشکیلدهندهی توانتِک مراجعه کنند.
سومین رویداد توانتِک از ۲۷ تا ۳۰ تیر در سالن الکام استارز واقع در محل نمایشگاه بینالمللی تهران برگزار میشود.
.: Weblog Themes By Pichak :.