همواره یکی از دغدغه های شرکت های عرضه کننده خدمات مخابراتی در شهرها، برد کم سیگنال ها و درنتیجه هزینه بالای ارائه خدمات است. اما متخصصان عرصه ارتباطات، اخیرا توجه عموم را به سمت یک واقعیت فیزیکی جلب کرده اند. واقعیتی که با نام "فضای سفید" یا فضای بلااستفاده معروف شده.
فضای سفید به بخش هایی از طیف فرکانس رادیویی اطلاق می شود، که هنوز مورد استفاده قرار نگرفته اند. در حال حاضر بخش های زیادی از طیف فرکانسی، بلااستفاده مانده، به خصوص فرکانس هایی که به تلویزیون های آنالوگ اختصاص داده شده. وجود این فضاها دلایل مختلفی می تواند داشته باشد، از جمله فراهم کردن فضایی، بین فرکانسی، برای جلوگیری از اختلال فرکانس ها.
برخی از دانشمندان معتقدند این فضاها، پتانسیل بسیار زیادی برای انتقال سیگنال های مخابراتی ایجاد می کنند. به طوری که سیگنال ها در فضاهای سفید برد بیشتری از وای-فای، و دیگر سیگنال های رادیویی خواهند داشت. از همین رو، رگولاتور مخابراتی بریتانیا، موسوم به آفکام، از بیست سازمان مختلف خواسته، به مدت 6 ماه، یک سری تحقیقات در زمینه استفاده از فضای سفید، در انگلستان انجام دهند.
نام دو غول بزرگ آمریکایی هم در میان لیست سازمان های فعال در این زمینه دیده می شود. گوگل قرار است با استفاده از یک سری دیتابیس های هوشمند، بررسی کند که آیا استفاده از فضاهای سفید، در سیگنال های سایر دستگاه ها، نظیر میکروفون های بی سیم، اختلال ایجاد می کند یا خیر؛ این قضیه از آن جهت دارای اهمیت است که یک سری از دستگاه ها، در مواقع خاص، از فضای مابین فرکانس ها استفاده می کنند.
مایکروسافت هم تلاش خواهد کرد، در شهر گلاسکو، با استفاده از همین فضاهای سفید، وای-فای رایگان راه اندازی کرده و شبکه ای از سنسورها را راه بیاندازد. این مطالعه آزمایشی، برای بسیاری از استارتاپ ها و همچنین شرکت های بزرگی چون گوگل و مایکروسافت از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا اگر این آزمایشات جواب موفقیت آمیزی به همراه داشته باشند، عرصه برای بکارگیری گسترده از فضاهای سفید برای ارتباطات بدون سیم با پهنای باند بالا و برد زیاد، به خصوص در مناطق دور افتاده، باز خواهد شد.