به گزارش خبرنگار دفاعی خبرگزاری تسنیم، سوخت یعنی منبعی از انرژی برای تأمین نیروی محرکه وسیله مربوطه که میتواند خودرو، ترن، هواپیما یا حتی موشک باشد.
مسلماً هر وسیلهای که تحرک دارد باید به منبعی از انرژی متصل باشد و ساختار موتور و سیستم پیشران آن نیز باید متناسب با سوخت طراحی شود.
همانطور که ساختار موتور خودروهای دیزلی با سوخت گازوییل تا حدودی با خودروهای بنزینی تفاوت دارد، در موشکها نیز متناسب با سوخت بهکار رفته ساختار موتور تغییر خواهد کرد.
نخستین نسل از موشکهای بالستیک بر اساس سوخت مایع طراحی شدند و در این نوع موشک وجود سوخت مایع و یک اکسیدکننده بهصورت همزمان برای انجام احتراق و سیستمهای پیچیده پمپکننده سوخت نیز الزامی است.
نخستین سوختهای مایع ساختهشده برای موشکها بسیار خطرناک بودند زیرا ذخیره آنها در انبارها و بارگذاری آن در موشک بسیار زمانبر بود.
سوخت مایع برای موشکهای طراحیشده چند دهه قبل باید در مخازنی تا دمای منفی 252 سانتیگراد نگهداری میشد و بارگذاری آن در موشکها باید تا یک ساعت پیش از پرتاب و با پمپهای بسیار قوی صورت میگرفت که این موضوع مهندسان صنایع نظامی را به این فکر انداخت تا طراحی موشکها از موتور گرفته تا نوع سوخت بهکار گرفته شده را تغییر دهند.
از مهمترین نکاتی که کارشناسان نظامی بدان اذعان داشتند اهمیت سرعت در زمان عکسالعمل موشکها بود که اتفاقاً بهطور کامل وابسته به زمان بارگذاری آنهاست. بنابراین مهندسان به فکر افتادند تا سرعت بارگذاری موشکها را افزایش دهند و در ادامه به این نتیجه رسیدند که بهتر است از پمپهایی با توان و قدرت بالاتر کمک بگیرند تا سرعت انتقال سوخت به موشک را افزایش دهند.
این کار برای نخستین بار با بهکارگیری پمپهایی پیشرفته به انجام رسید و طراحان صنایع نظامی توانستند زمان بارگذاری موشکهایی با سوخت مایع را به یکسوم کاهش دهند.
شیمیدانان بهتدریج سعی کردند تا به سوختهایی جدید از نوع مایع دست یابند تا هم ذخیرهسازی آنها امنتر و راحتتر باشد و در کنار این مزایا زمان بارگذاری آن هم به یک دقیقه برسد.
اما از آنجا که نگهداری سوختهای مایع حتی در مکانهای امن نیز ذاتاً خطرناک و سرعت در بارگذاری موشکها با امنیت بالا بسیار حائز اهمیت است، دانشمندان صنعت سوخت درصدد برآمدند تا نسل سوم سوختها را با نام "سوخت جامد" طراحی کنند.
.: Weblog Themes By Pichak :.