تعیین سرعت چرخش یک سیاره فراخورشیدی برای نخستین بار
2-58.jpeg

منجمان برای نخستین بار، قادر به اندازه‌گیری سرعت چرخش یک سیاره فراخورشیدی شده‌اند که دیوانه‌وار به دور خود می‌چرخد.

 

 سرعت چرخش این سیاره حول محور خود به اندازه‌ای بالاست که یک روز آن فقط هشت ساعت طول می‌کشد و این میزان بسیار سریع‌تر از هر سیاره‌ای در منظومه شمسی است.

 

سیاره فراخورشیدی موردمطالعه که Beta Pictoris b نام دارد، غول گازی بسیار جوانی است که حول ستاره Beta Pictoris می‌چرخد؛ این ستاره در فاصله نسبتا نزدیک به زمین در حدود 63 سال نوری قرار داشته و 10 برابر نورانی‌تر از خورشید اعلام شده است.

 

دانشمندان با استفاده از اثر دوپلر، موفق به اندازه‌گیری سرعت چرخش سیاره Beta Pictoris b شدند. آن‌ها همچنین از طیف‌سنجی برای مطالعه طول موج‌های مختلف و رنگ‌های ساطع‌شده توسط این جرم کیهانی استفاده کردند. اثر دوپلر در فیزیک امواج می‌گوید که بسامد ظاهری یک موج بر اثر حرکت فرستنده یا گیرندهٔ آن تغییر می‌کند. این پدیده را کریستیان یوهان دوپلر، فیزیکدان اتریشی در مقاله‌ای در سال ۱۸۴۲ بیان کرد. اثر دوپلر در همهٔ امواج مانند امواج صوتی و امواج الکترومغناطیسی (نور) دیده می‌شود.

 

سیاره Beta Pictoris b شش سال پیش کشف شد و در جنوب صورت فلکی سه‌پایه (Pictor) واقع شده است؛ این سیاره بزرگ، داغ و جوان بوده و 16 برابر بزرگ‌تر و 3000 برابر پرجرم‌تر از زمین گزارش شده است. جرم کیهانی مزبور فقط 20 میلیون سال قدمت دارد و از زمین با عمر 4.5 میلیارد سال، بسیار جوان‌تر است.





تاريخ : شنبه 13 ارديبهشت 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |