ساخت نخستین "شبیه‌ساز پرواز پهپاد در تونل باد" در ایران + جزئیات

جمهوری اسلامی ایران با در اختیار داشتن انواع پهپادها با کارکردهای مختلف، جزو برترین کشورهای جهان در حوزه ساخت و تولید پهپادهای نظامی و غیرنظامی محسوب می‌شود.

شاید اولین سری از پهپادهای ایرانی را بتوان نمونه اولیه پهپاد مهاجر 1 نامید. این پهپاد بنابر نیاز کشورمان برای دستیابی به اطلاعات دشمن، در دوران جنگ تحمیلی توسط متخصصان ایرانی ساخته و رونمایی شد و توانست کمک قابل توجهی به نیروهای کشورمان در دستیابی به اطلاعات محرمانه یگان‌های ارتش بعثی کند.

اما پس از پایان جنگ، صنایع هوایی کشورمان در وزارت دفاع دست به کار شد و نمونه‌های مختلفی از پهپادها با قابلیت‌های متفاوت را تولید و در اختیار یگان‌های ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گذاشت. در این میان، خانواده پهپادهای مهاجر با داشتن چندین عضو، پرجمعیت‌ترین خانواده پهپادی ایران محسوب می‌شود.


پهپاد مهاجر 2 نوین + ویژگی‌‌ها

علاوه بر این، خانواده پهپادهای ابابیل، پهپادهای یسیر (دارای نمونه انتحاری)، شاهد، فطرس، حماسه، سفره‌ماهی و . . .، امروزه خانواده بزرگ و متنوع پهپادهای ایرانی را تشکیل می‌دهند.

اما این همه پهپاد با قابلیت‌های متنوع و گوناگون، نیازمند نیروهای متخصص برای هدایت و ناوبری نیز هست که در این زمینه، سازمان صنایع هوایی کشورمان اخیراً یک سیمیلاتور پهپادی برای آموزش هدایت‌گران جوان پرنده‌های بدون سرنشین رونمایی کرد تا آموزش هدایت‌گران تازه‌کار پهپادهای ایرانی به صورت مجازی صورت بگیرد.

اما این پایان کار آموزشی برای هدایت‌گران تازه کار پهپادهای ایرانی نبود، چرا که علاوه بر آموزش هدایت‌گری، باید آموزش عینی و واقعی‌تری هم برای هدایت‌گران درنظر گرفته می‌شد تا در زمان هدایت پهپادها، "اشتباه احتمالی هدایت‌گران" منجر به آسیب‌دیدن پهپاد و صرف‌ هزینه زیاد برای تعمیر آن پرنده، نشود.


پهپاد فطرس

نکته اینکه، چون پهپادها در هنگام پرواز، بسیار هواپیماهای چابک و تیزی هستند و هدایت‌گر این نوع از پرنده‌ها چون برای اولین بار است که آن پرنده را به پرواز درمی‌آورند لذا علی‌رغم گذراندن دوره‌های مختلف و حتی آموزش در شبیه‌ساز مجازی پرواز، ممکن است تسلط کامل به نوع هدایت و کنترل پرنده بی‌سرنشین در فضای واقعی نداشته باشند.

از این رو، متخصصان کشورمان اقدام به طراحی یک استند شبیه‌ساز پروازی در تونل باد کرده‌اند تا هدایت‌گران پرنده‌های بدون سرنشین قبل از اینکه پهپادهایشان را تست پروازی در فضای واقعی کنند، یک دوره آموزش پروازی در تونل باد را هم بگذرانند تا به طور کامل بر تمام سیستم‌ها و سامانه‌های هدایت و ناوبری این پرنده‌ها تسلط یابند و پس از گذراندن این دوره و در گذراندن دوره های پروازی، دیگر اشتباه هدایت‌کننده منجر به سقوط پهپاد یا حتی آسیب‌خوردن به پرنده نشده و هزینه اضافی برای یگان پهپادی به وجود نیاید.

 

این نوع از شبیه‌سازها، برای نخستن بار است که در ایران و توسط متخصصان کشورمان ساخته شده و حالا ایران و چند کشور دیگر در جهان جزو دارندگان این تکنولوژی محسوب می‌شوند.





تاريخ : سه شنبه 30 دی 1393برچسب:, | | نویسنده : مقدم |