طی یک دههی گذشته با ارزان شدن استفاده از اینترنت و تغییر برخی فاکتورها نظیر غیرحجمی شدن بستهها، عادت مصرف کاربران نیز تاحدودی تغییر پیدا کرده است. انگشت زدن روی نشانه ابری دانلود و خیره شدن برای به پایان رسیدن چرخه انتظار تصویر آشنایی در شبکههای اجتماعی برای تماشای محتواهای ویدیویی است. محتواهایی که حجم آنها بهطور دقیق نوشته شده و از آنجایی که سرویسهای ارائه دهند اینترنت پهنای باند مصرفی برای اینستاگرام، تلگرام و واتساپ در بستههای اینترنت بینالملل محاسبه میکنند، تکلیفمان برای دانلود کردن یا نکردن آنها مشخص است. اما در این میان حساب فیلم و سریال جدا است و یک سؤال همیشگی گوشه ذهن برخی طرفداران فیلم و سریال وجود دارد که تماشای آنلاین ارزانتر تمام میشود یا دانلود؟
آنلاین یا آفلاین؟
مقالههای مرتبط:
همانطور که میدانید، در سالهای گذشته روشهای نوینی وارد بازی شده و در اقصی نقاط جهان کاربران به سمت روش جدیدی از دریافت محتوا رفتهاند. این روزها، سرویسهای استریم و VoD هستند که در اقصی نقاط جهان خودنمایی میکنند. این سرویسها چنان به سلطهی سرویسهای کابلی و ماهوارهای پایان دادهاند که حتی بزرگترین تولیدکنندگان محتوا نیز به سمت توسعهی کانالهای استریم و VoD رفتهاند. سرویسهایی که خارج از ایران بهعنوان سرویسهای استریم یا VoD شناخته میشوند با کنار زدن شبکههای کابلی، به غولهای تولید فیلم و سریال در جهان تبدیل شدهاند. سرآمد چنین سرویسهایی نتفلیکس، آمازون پرایم و اپل تیوی هستند. طی چند سال اخیر، چندین سرویس داخلی نیز با الگو گرفتن از نمونههای خارجی شکل گرفته و حتی به سراغ تولید محتوای اختصاصی نیز رفتهاند. از جملهی سرویسهای داخلی باید به فیلیمو و نماوا اشاره کرد که شناخته شدهترین سرویسهای VoD داخلی هستند.
در حالت کلی دوعامل اصلی باعث شده تا بسیاری از کاربران به سمت سرویسهای VoD بروند؛ اولین عامل تنوع بالا و همچنین اختیار کاربر در زمان دیدن محتوای انتخابی است. عامل دوم، هزینهای است که کاربر در قبال استفاده از این سرویسها متحمل میشود. از نظر محتوایی از آنجایی که VoD ادامه راه شبکه نمایش خانگی در فضای آنلاین است، تمام فیلم و سریالهایی که بعد از اکران سینمایی بهصورت دیویدی عرضه میشود را منتشر میکنند. از طرفی تولیدهای اختصاصی از جمله سریالها و برنامههای موضوعی متفاوت هم جزئی از این آرشیو انبوه است که با یک حق اشتراک در دسترس کاربران قرار میگیرد. البته برخی کاربران بنابر وجود برخی محدودیتها به سراغ چنین سرویسهایی نمیروند. این محدودیتها کاربران ایرانی چه در بکارگیری سرویسهای خارجی و چه داخلی همچنان به استفاده از روش دانلود واداشته است. البته در این بین کاربرانی نیز وجود دارند که مشکلی با محتوای سرویسهای داخلی نداشته و ترجیح میدهند تا بهجای دانلود کردن و تماشای فیلمها و سریالهای مورد علاقه خود، مستقیما به سراغ سرویسهای داخلی بروند.
ترافیک داخلی و هزینهی پایینتر برای مشاهده فیلم و سریال
بعد از آنکه به دستور سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و در راستای کاهش هزینههای مشتری، ترافیکهای داخلی و خارحی در تعرفههای اینترنت غیرحجمی متمایز شد، هزینههای استفاده از وبسایتهای داخلی هم کاهش چشمگیری پیدا کرد. از آن زمان تاکنون اپراتورهای اینترنتی با درنظرگرفتن آستانه مصرف منصفانه، بستههای حمایتی را به کاربران ارائه میکنند که حجم داخلی این بستهها دوبرابر ترافیک بینالملل است. برای مثال با حداقل هزینه ماهیانه ۸۰ هزارتومان، کاربران میتوانند بستههایی با میانگین ۳۰۰ گیگابایت ترافیک داخلی و سرعتبالا دریافت کنند. در عین حال باتوجه به اینکه بیش از ۲۴ هزار وبسایت از جمله وبسایتهای استریم و UGC (مانند فیلیمو، آپارات، نماشا، نماوا و ...) در لیست دامنههای اینترنتی با میزبانی داخلی ثبت شدهاند و ترافیک مصرفی آنها نصف محاسبه میشود، عملا بسته ۳۰۰ گیگابایتی ترافیک داخلی برای برخی کاربران که مصرف پایینی دارند، نامحدود به شمار میرود. در چنین شرایطی اگر میانگین حجم مصرفی یک فیلم ۹۰ دقیقهای را ۱.۸ گیگابایت و یک اپیزود سریال ۶۰ دقیقهای را ۱.۲ گیگابایت در نظر بگیریم، کاربران وبسایتهای ویدیویی داخلی باید در طول یک ماه باید چیزی بیشتر از ۲۰۰ فیلم و سریال تماشا کنند تا بتوانند بسته اینترنتی ۳۰۰ گیگابایتی خود را به اتمام برسانند. بنابراین با یک حساب سرانگشتی و با درنظرگرفتن مجموع هزینه اینترنت و هزینه اشتراک VoDهای داخلی، بهنظر میآید استریم فیلم و سریال بیشتر از آنچه فکر میکنم ارزان تمام شود.
تجربه جهانی: طرحهای تشویقی اپراتورها
در دنیا استفاده از شبکههای اینترنتی یا VOD تبدیل به یک فرهنگ شده است. اختصاص بخش محسوسی از پهنای باند کل اینترنت به سرویسهای استریم نظیر نتفلیکس گواهی بر این ادعا است. نتفلیکس بزرگترین سرویس تولید و ارائهی محصولات ویدیویی در جهان است. این شبکه اینترنتی در ۱۹۰ کشور جهان مخاطب دارد که تعداد آنها در مجموع به حدود ۱۳۰ میلیون نفر میرسد. این مخاطبان، «روزانه» حدود ۱۲۵ میلیون ساعت از محتوای ارائهشده توسط نتفلیکس را تماشا میکنند. این بدان معنا است که پهنای باندِ مورد استفاده نتفلیکس، از مجموع پهنای باند استفاده شده توسط یوتیوب و آمازون و هولو (همگی با هم) بیشتر است.
نتفلیکس، یوتوب، آمازون و هلو رتبه های اول تا چهارم استفاده از ترافیک اینترنت را به خود تخصیص دادهاند که کاربران با پرداخت اشتراک ارزان از ساعت ها فیلم و سریال بهره میبرند.
به گزارش The Economic Times و Whistleout در کشورهای حوزه امریکا و استرالیا دو عامل سرعت و پهنای باند دانلود اولویت اول استفاده از اینترنت هستند که اپراتورها در بستههای پیشنهادی خود، توصیه استفاده از اشتراک نتفیلیکس یا آمازون را به مدت زمانهای مختلف میدهند و کمپانیهای جهانی استریمِ فیلم، محصولات خود را در قالب تعرفههای اینترنتی رایگان یا نیم بها همچون پلتفرمهای ایرانی، جهت حجم اینترنت کاربران ارائه نمیدهند.
برای مثال یکی از محبوبترین شرکتهای ارائهدهنده اینترنت در آمریکا شرکت Mediacom است. شرکتهای ارائهدهنده اینترنت، علاوه بر اینترنت، تلفن ثابت و شبکههای تلویزیونی HD را همراه همان بستههای اینترنت و بهصورت کابلی به خانههای مشترکان میرسانند. در Mediacom ، سرعت دانلود تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه، سرعت آپلود تا ۱۰ مگابیت بر ثانیه، حجم ۱۰٫۰۰۰ گیگابایت ماهانه در نظر گرفته شده است و نرمافزار محافظت از اینترنت بهصورت رایگان عرضه میشود که این امکانات با پرداخت ۵۵ دلار معادل ۷۱۲ هزار تومان امکانپذیر خواهد بود.
اما آنچه که در امریکا و استرالیا علاوه بر سرعت بالا خدمات اینترنتی مهم است، حفاظت از اینترنت است، چراکه در این کشورها حفاظت از اینترنت معادل حفاظت از اقتصاد است. از این رو این کشورها با ارائه پهنای باند داخلی و بستههای پیشنهادی تعرفه اینترنت، سعی در حفظ کسبوکار و جلب رضایت مردم دارند. و پلتفرمهای چون نتفلیکس، آمازون و .... تمام تلاش خود را در جهت بهبود کیفیت محتوا، ساخت فیلم و سریال و خدمات سایت خود میکنند.
افق دور
راهی که بزرگان صنعت استریم دنیا رفتهاند، مقدمه و آغاز مسیری است برای شبکههای اینترنتی داخلی تا به مانند غولی چون نتفلیکس از بستر اشتراک به بستر تولید حرکت کنند و این افقی است که شرکتهای داخلی باید به آن برسند تا در آینده نزدیک برای تمام مردم دنیا محتوا تولید کنند. اما برای گام نهادن در این مسیر مهم نیاز به همراهی نهادها و شرکتهای خدماتی بستر وب هستند تا با ارائه خدمات درست و اصولی مبنی بر قواعد بینالمللی، همقدم در این راه باشند.
بسیاری از بازیگران صنعتی و حتی کاربران عادی، پیگیر پیشرفتهای حاصلشده در طراحی و تولید باتریها هستند. باتری بهعنوان یکی از مهمترین قطعات در دنیای فناوری شناخته میشود و از خودروسازان تا تولیدکنندگان لوازم مصرفی الکترونیکی و حافظان محیطزیست نگران فرایندهای توسعهای صنعت باتری هستند. سال جاری میلادی با اخبار مهمی دربارهی باتریها همراه بود. فناوریهایی که باتری خودرو برقی را در ۱۰ دقیقه شارژ میکنند و باتریهایی با قابلیت جذب دیاکسیدکربن از هوا و بزرگترشدن بزرگترین باتری جهان، نکات مهمی از روند توسعهی باتریها بههمراه داشتند. درادامهی این مطلب زومیت، مهمترین دستاوردهای انقلابی سال ۲۰۱۹ را در حوزهی باتری شرح میدهیم.
مقالههای مرتبط:
افزایش سریع و شدید دمای شارژ
باتریهای لیتیومیونی که امروزه در دستگاههای موبایل ما و دیگر تجهیزات فناورانه همچون خودروهای برقی استفاده میشوند، در زمان شارژ دمای خود را بهصورت ایدهآل در بازهای مشخص حفظ میکنند. اگر دما در بازهی مذکور حفظ نشود، خطر کاهش عمر و کیفیت باتری ایجاد میشود. اگر بتوان باتریها را در دمایی بالاتر و با حفظ امنیتی شارژ کرد، مزایای متعددی کسب میکنیم. بازدهی باتری با شارژ در دمای بیشتر افزایش مییابد و کمترشدن چشمگیر زمان اتصال به منبع تغذیه را شاهد خواهیم بود.
گروهی از محققان دانشگاه ایالتی پن در اکتبر باتری جدیدی رونمایی کردند که توانایی تحمل گرمای بیشتر را داشت. دانشمندان عموما شارژ باتری در دمایی حدود ۶۰ درجهی سانتیگراد را ممنوع میدانند؛ اما دستگاه جدید محققان، تنها ۱۰ دقیقه در چنین دمایی شارژ و سپس پیش از هرگونه تأثیر مخرب دمای بالا، با سرعت زیاد خنک میشود.
دستاورد انقلابی محققان در ساخت باتری با قابلیت تحمل زیاد به استفاده از فویل نازک از جنس نیکل وابسته بود. فویل نیکل به ترمینال منفی باتری وصل میشود و قابلیت گرمکردن سریع الکترونهایی را دارد که از ترمینال عبور میکنند. محققان با استفاده از طراحی جدید توانستند باتری را ۱،۷۰۰ بار با امنیتی کامل در دمای بالا شارژ کنند. بازدهی روش جدید چشمگیر تعریف میشود. گروه محققان میگویند با چنین فناوری میتوان خودرو الکتریکی را در ۱۰ دقیقه برای رانندگی ۳۲۰ تا ۴۸۰ کیلومتر شارژ کرد.
شارژ باتری با چاشنی دیاکسیدکربن
گروهی از محققان دانشگاه MIT در اکتبر سال جاری نوع جدیدی از باتری را معرفی کردند که توانایی جمعآوری دیاکسیدکربن را از هوا دارد. باتری جدید موسوم به electro-swing از دستهای الکترود پوشش دادهشده در ترکیبی بهنام Polyanthraquinone استفاده میکند که امکان جذب دیاکسیدکربن را از فضای اطراف دارد.
فرایند جذب دیاکسیدکربن در باتری جدید بهصورت طبیعی در زمان شارژشدن باتری انجام میشود. جذب مادهی مذکور تا زمانی ادامه پیدا میکند که الکترودها پر از دیاکسیدکربن شوند. سپس، میتوان شارژ باتری را خالی کرد تا مولکولهای CO2 برای کاربردهای صنعتی استفاده شوند. تیم تحقیقاتی توانسته است باتری کنونی را تا هفتهزار چرخهی شارژ آزمایش کند که پسازآن، کاهش ۳۰ درصدی در باتری رخ میدهد. چشمانداز بعدی توسعه رسیدن به ظرفیت ۲۰ تا ۵۰ هزار چرخهی شارژ خواهد بود.
باتریهای دیاکسیدکربن با قابلیت چند شارژ مجدد
جستوجو برای روشهای بهینهسازی طراحی باتری شامل اکتشاف برای پیداکردن عناصر جدید نیز میشود. دیاکسیدکربن یکی از موادی است که دانشمندان از سالها پیش برای اکتشاف ظرفیت کاربرد آن در صنعت باتری تلاش میکنند. باتریهای لیتیومدیاکسیدکربن چگالی انرژی بیش از هفتبرابر باتریهالی لیتیومیونی خواهند داشت. همچنین، توسعهی باتری با آن مواد که چرخههای شارژ بیشتر داشته باشد، دشواریهای متعددی بههمراه دارد.
وقتی در باتری از دیاکسیدکربن استفاده شود، در فرایند شارژ شاهد تجمیع ناخواستهی کربن در کاتالیزور خواهید بود. دانشمندان دانشگاه ایلینوی در سپتامبر راهکاری برای عبور از این مشکل معرفی کردند. آنها دستاورد جدید خود را اولین باتری لیتیومدیاکسیدکربن با قابلیت شارژ مجدد نامیدند.
باتری قابلشارژ دیاکسیدکربن از نانوذرات دیسولفیدمولیبدن در کاتد استفاده میکند. بهعلاوه، الکترولیت هیبریدی مجهز به مایع یونی و سولفوکسیددیمتیل نیز در این باتری وجود دارد. ترکیب مواد مذکور مانع از شکلگیری کربن مازاد مشکلزا در کاتالیزور باتری میشود. نمونهی آزمایشی تاکنون به انجام ۵۰۰ چرخهی شارژ موفق شده است.
ذخیرهی انرژی در سطح شبکهی توزیع با ساختار سیلیکون مذاب
انرژیهای تجدیدپذیر مانند باد و خورشید قدرت زیادی تولید میکنند؛ اما ذخیرهسازی انرژی تولیدشده برای استفاده از مواقع ضروری به طراحی بهینه نیاز دارد. استارتاپ استرالیایی Climate Change Technologies در آوریل راهکاری معرفی کرد که شاید به بهبود فرایند ذخیرهسازی انرژی در سطح شبکه منجر شود. راهکار آنها احتمالا کاربرد و تأثیرگذاری بیشتری درمقایسهبا تجهیزات ذخیرهسازی شبکهای لیتیومیونی دارد.
دستگاه Thermal Energy Device یا TED بهعنوان اولین باتری گرمایی جهان معرفی شد. دستگاه مذکور باتری ماژولاری است که توانایی جذب باتری از هر منبع و استفاده از آن برای ذوبکردن سیلیکون را در محفظهای عایق دارد. هر موتور گرمایی میتواند انرژی ایجادشده را برای کاربردهای متنوع استفاده کند. هر جعبهی TED توانایی ذخیرهسازی ۱/۲ مگاواتساعت برق را دارد و با ترکیب آنها میتوان باتریهایی با ابعاد نامحدود ساخت.
استارتاپ CCT دربارهی مزیتهای باتری جدید خود میگوید که سیلیکون مذاب برخلاف لیتیوم دچار تخریب نمیشود. باتری آنها در چرخههای آزمایشی هیچگونه کاهش عملکرد را پس از سههزار آزمایش نشان نداد. CCT پیشبینی میکند باتریها ۲۰ سال یا بیشتر عمر داشته باشند. باتریهای TED صرفنظر از عمر درخورتوجه، امکان ذخیرهسازی انرژی را تا ۶ برابر بیشتر از باتریهای لیتیومیونی دارند و قیمت آنها نیز ۶۰ تا ۸۰ درصد باتریهای مذکور خواهد بود.
افزایش ظرفیت با قطعات غیرمرسوم
باتریهای لیتیومیونی توانایی ذخیره و ارائهی انرژی لازم برای روشن نگهداشتن گوشی هوشمند شما بهمدت یک روز یا استفاده از لپتاپ بهمدت چند ساعت دارند. گفتنی است درصورت استفاده از آنها در صنعت حملونقل، مشکلات متعددی در پیش خواهیم داشت. چگالی انرژی باتریهایی که در خودروها و هواپیماها استفاده میشود، درمقایسهبا منابع سوختی سنتی مشکل اصلی صنعت حملونقل است. بهبیاندیگر، نمیتوان ظرفیت باتریها را بدون افزایش وزن زیاد کرد؛ درنتیجه، بهرهوری وسیلهی نقلیه کاهش مییابد.
محققان دانشگاه Deakin استرالیا ماه گذشته راهکاری برای عبور از مشکل باتری وسایل نقلیه ارائه کردند. محققان در مؤسسهی مواد پیشگام دانشگاه مذکور، نوع جدیدی از باتری را بهنمایش گذاشتند که به الکترولیت جامد از جنس پلیمرهای تجاری مجهز بود.
با استفاده از باتری جدید و کنارگذاشتن الکترولیت مایع که خطرهایی همچون احتمال آتشسوزی دارد، میتوان محصولی با امنیت بیشتر تولید کرد. البته ظرفیت طراحی جدید به این موارد محدود نیست. محققان میگویند طراحی جدید امکان استفاده از آند فلزی لیتیومی را ایجاد میکند که به دوبرابرشدن ظرفیت باتریهای لیتیومی منجر خواهد شد. باتری جدید تولید خودروهایی برقی را باعث میشود که توانایی سفرهای طولانیتر داشته باشند. همچنین، میتوان هواپیماهای برقی با توانایی پرواز به مقاصد دورتر هم تولید کرد.
افزایش ابعاد باتریهای عظیم
تسلا در سال ۲۰۱۷ موفق شد قراردادی منعقد کند که به تولید بزرگترین باتری لیتیومیونی جهان منجر میشود. باتری مذکور در استرالیا ساخته خواهد شد و ظرفیت ذخیرهسازی انرژی ۱۲۹ مگاواتساعتی را به منطقه اضافه میکند. این باتری توانایی ارائهی خروجی ۱۰۰ مگاواتی دارد.
دولت استرالیا امسال قرارداد جدیدی به تسلا پیشنهاد داد تا ۶۴/۵ مگاواتساعت ظرفیت و ۵۰ مگاوات خروجی بیشتر را به باتری خود اضافه کند. با قرارداد جدید، ابعاد بزرگترین باتری جهان ۵۰ درصد افزایش مییابد و بهروزرسانی مذکور تا میانههای سال ۲۰۲۰ انجام خواهد شد. اخبار مذکور مهمترین دستاوردهای صنعت باتری در سال گذشته بودند. همانطورکه گفته شد، باتریها اهمیت بسیاری در دنیای فناوری دارند و از تجهیزات مهم محسوب میشوند. قطعا تا تجاریشدن، اکثر دستاوردهای گفتهشده زمان درخورتوجهی نیاز داریم و کاربران هنوز برای دسترسی به باتریهای بهینه باید منتظر بمانند.
مقامات دولت چین به مراکز دولتی و عمومی این کشور اعلام کردهاند برای جایگزینکردن نرمافزارها و سختافزارهای غیرچینی با نمونههای چینی سه سال فرصت دارند. براساس گزارش zdent، دستورالعمل آغاز این طرح بهار سال جاری به مراکز دولتی و عمومی چین ارسال شده است. این بخشنامه با الهام از درصد سهم حزب کمونیست چین در مراکز دولتی این کشور به بخشنامهی «۲-۵-۳» مشهور است.
در سال ۲۰۲۰، یعنی سال اول اعمال دستورهای این بخشنامه، مراکز دولتی چین باید ۳۰ درصد از نرمافزارها و سختافزارهای غیرچینی کاربردی خود را با نمونههای چینی جایگزین کرده باشند. این هدفگذاری برای سال ۲۰۲۱، ۵۰ درصد و برای سال ۲۰۲۲، ۲۰ درصد است.
این بخشنامه تا هفتهی گذشته محرمانه بود؛ ولی خبرگزاری Financial Times اخیرا به این بخشنامه دست پیدا کرده است. کارمندان یکی از شرکت امنیت شبکهی خصوصی چینی که بعد از صحبت با مشتریان دولتی خود از وجود چنین بخشنامهای آگاه شدهاند، گزارش این خبرگزاری را تأیید کردهاند.
انتظار میرود بخشنامهی جدید دولت چین شرکتهایی مثل HP و Dell و مایکروسافت را تحتتأثیر قرار دهد که تأمینکنندگان عمدهی سختافزار و نرمافزارهای مراکز دولتی چین هستند.
مقالههای مرتبط:
بخشنامهی یادشده دستوری به شرکتهای خصوصی نداده است و انتظار میرود این شرکتها همچنان به استفاده از نرمافزارها و سختافزارهای غیرچینی ادامه دهند. Financial Times در گزارش خود اعلام کرده است جایگزینکردن نرمافزارها و سختافزارها، هزینههای زیادی برای شرکتهای چینی خواهد داشت.
براساس گزارش وبسایت zdnet، بخشنامهی ۲-۵-۳ تقریبا همزمان با دستور دولت چین به ارتش این کشور برای تهیهی سیستمعامل ویژه و جایگزینی آن با ویندوز منتشر شده است. این دستور بهدلیل ترس دولت چین از دسترسی آمریکا به شبکههای مرتبط با ارتش این کشور صادر شده است.
براساس گزارش وبسایت ذکرشده، چنین بخشنامهای بدون تردید در راستای جنگ تجاری آمریکا و چین ابلاغ شده است.
امروزه، اکثر اپراتورهای مخابراتی در سرتاسر جهان ادعا میکنند آیندهی پیامرسانی از پیامهای متنی تا تماسهای ویدئویی، در پروتکلی بهنام RCS یا Rich Communication Services خلاصه میشود. RCS را میتوان جایگزین SMS خواند که پاسخ به همهی پیامها را مانند iMessage بهصورت تماس صوتی و تصویری ممکن میکند. گوگل ماه گذشته اعلام کرد RCS را بهزودی برای اپلیکیشن Messages خود در تمامی گوشیهای اندرویدی در آمریکا عرضه خواهد کرد.
مقالههای مرتبط:
رویکرد کنونی نشان میدهد در آیندهی نهچندان دور، RCS به ساختار پیشفرض پیامرسانی میلیاردها نفر کاربر تبدیل شود. باتوجهبه سرعت پیادهسازی و تمایل شدید اپراتورها، محققان امنیتی بررسی زیرساخت پروتکل جدید را الزامی دیدند. آنها زیرساختهای RCS را بررسی و متأسفانه مجموعهای از آسیبپذیریهای نگرانکننده پیدا کردند.
کنفرانس امنیتی Black Hat روز چهارشنبهی گذشته در لندن برگزار شد. گروه مشاورهی امنیت SRLabs از آلمان در کنفرانس مذکور حضور داشت و مجموعهی مشکلاتی را بهنمایش گذاشت که نحوهی پیادهسازی RCS گوگل و اپراتورهای دیگر را نشان میداد. محققان امنیتی ادعا میکنند ایرادهای پیادهسازی باعث میشوند مجرمان امنیتی توانایی رهگیری و تغییردادن پیامهای متنی و تماسها را داشته باشند. در برخی از موارد، هکر فقط با حضور در وایفای مشترک با قربانی و با استفاده از روشهای ساده، توانایی نفوذ به پروتکل پیامرسانی را خواهد داشت.
گروه امنیتی SRLabs در کنفرانس امنیتی DeepSec در وین که هفتهی گذشته برگزار شد، مشکلات امنیتی RCS را شرح داده بود و در کنفرانس Black Hat، جزئیات بیشتری از روش نفوذ مجرمان امنیتی را شرح داد.
کارستن نول، بنیانگذار RSLabs، محقق امنیتی باسابقهای است که قبلا آسیبپذیریهای امنیتی متعددی در سیستمهای تلفنی کشف کرده است. او میگوید RCS از بسیاری جهات درمقایسهبا پروتکل SS7 برتر نیست. SS7 پروتکلی با عمری بیش از چند دهه محسوب میشود که اپراتورها هنوز از آن برای پیامرسانی و تماس استفاده میکنند. محققان امنیتی از مدتها پیش دربارهی مشکلات امنیتی پروتکل SS7 همچون شنود و تغییر پیامها هشدار میدادند. سیستمهای پیامرسانی مدرنتر همچون واتساپ و iMessage که از رمزنگاری نقطهبهنقطه استفاده میکنند، بسیاری از مشکلات امنیتی پیامرسانی را از بین بردهاند. نول میگوید پیادهسازی ضعیف RCS باعث میشود پروتکل مذکور برتری امنیتی درمقایسهبا SMS نداشته باشد.
نول در کنفرانس Black Hat دربارهی مشکلات امنیتی RCS گفت:
وقتی شبکهی ارائهدهندهی خدمات شما تصمیم میگیرد از RCS استفاده کند، دربرابر حملههای سایبری آسیبپذیرتر میشوید. RCS به ما امکان میدهد پیامهای متنی شما را بخوانیم و به تماسهای صوتیتان گوش دهیم. این قابلیت در SS7 هم وجود داشت؛ اما آن پروتکل متعلق به دههی ۱۹۸۰ است. امروز برخی از همان مشکلات باردیگر در پروتکلی مدرن وجود دارند که گوگل هم از آن پشتیبانی میکند.
پیادهسازی عمومی RCS هنوز به زمان زیادی نیاز دارد و با وجود پشتیبانی گوگل، رویکرد منسجم و سریعی نخواهد داشت. برخی از تولیدکنندگان گوشیهای اندرویدی بهجای استفاده از اپلیکیشن پیشفرض Messages، از سرویسهای اختصاصی خود استفاده میکنند. بهعلاوه، بسیاری از اپراتورهای مخابراتی نیز سرویس اختصاصی خود را ارائه میکنند. در سمت دیگر بازار، آیفون بههیچوجه از سرویس گوگل پشتیبانی نمیکند و اپل نیز برنامهی مشخصی برای پشتیبانی ندارد.
با وجود تمام مشکلات موجود، پیادهسازی RCS روزبهروز گستردهتر میشود؛ بههمیندلیل، بررسی موارد امنیتی آن بیشازپیش اهمیت پیدا میکند. فراموش نکنید همین پیادهسازی گسترده و سریع دلیل ایجاد بسیاری از مشکلات امنیتی است؛ درنتیجه بازرسیها باید در همان مراحل اولیه انجام شوند.
SRLabs در ویدئوهایی که در کنفرانس Black Hat بهنمایش گذاشت، روشهای متعددی برای بهرهبرداری و نفوذ به پروتکل RCS نشان داد. همهی روشها بهدلیل پیادهسازی گوگل یا هریک از اپراتورها و سازندههای دیگر ایجاد شدهاند. یکی از ویدئوها نشان میدهد وقتی گوشی هوشمندی با اعتبارنامههای اختصاصی در سرور RCS اپراتوری تأیید اعتبار میشود، سرور برای ادامهی فعالیت از IP و شمارهتلفن مذکور بهعنوان مؤلفههای تأیید هویت استفاده میکند. وقتی هکر اطلاعات شمارهتلفن قربانی را داشته باشد و از شبکهی وایفای مشترک با او استفاده کند، با استفاده از اطلاعات مذکور توانایی جعل هویت را خواهد داشت. بهعنوان مثال، همکارانی که در یک دفتر فعالیت یا در محیطی عمومی از یک وایفای مشترک استفاده میکنند، توانایی چنین جعل هویتی را خواهند داشت.
محققان امنیتی در SRLabs روش دیگری نیز برای مخاطبان بهنمایش گذاشتند که هکر با استفاده از آن میتواند بهعنوان فرد واسط در ارتباط قربانی حضور پیدا کند. هکری که کنترل شبکهی وایفای مخرب را در دست داشته باشد، توانایی چنین نفوذی خواهد داشت. بهعلاوه، ISP یا جاسوسهای سازمانی نیز میتوانند با دسترسی به سرور ISP، به فرایند پیامرسانی نفوذ کنند. مجرم سایبری میتواند درخواست سیستم نام دامنهای را تغییر دهد که تلفن برای پیداکردن سرور RCS بهکار میگیرد. سرور مذکور حکم واسط بین فرستنده و گیرندهی پیام را دارد.
اپلیکیشن پیامرسان اندرویدی مجهز به RCS در زمان تبادل پیام، تأییدیهی TLS سرور را بررسی میکند. چنین روندی شبیه به زمانی است که مرورگر شما وبسایت HTTPS را تحلیل کند. ازطرفی SRLabs میگوید اپلیکیشن مذکور هرگونه مجوز را حتی از سرور مجرم سایبری میپذیرد. رویکرد مذکور شبیه به نگهبان امنیتی عمل میکند که بهجای بررسی نام فرد در فهرست تأییدشدهی سازمان، تنها کارت شناسایی همراه او را با چهرهاش مقایسه میکند. نول میگوید چنین اشتباهی واقعا سهلانگارانه است. بههرحال درنهایت مجرم سایبری مانند ویدئو زیر با نفوذ واسط میتواند پیام را بخواند و حتی تغییر دهد.
یکی از روشهای دیگر نفوذ، از آسیبپذیری موجود در مراحل ابتدایی نصب RCS در دستگاهها استفاده میکند. وقتی گوشی هوشمندی در سیستم RCS ثبت میشود، فایل پیکربندی را دانلود میکند که اعتبارنامههای دستگاه را نیز شامل میشود. دستگاه برای شناساندن خود به سرور و دانلود فایل پیکربرندی، فقط باید آدرس IP داشته باشد که ازطرف اپراتور به شمارتلفن آن مرتبط فرض میشود. نول میگوید هر اپلیکیشن خرابکارانهای حتی بدون دسترسی خاصی در اندروید، میتواند از همان IP گوشی با سرور ارتباط برقرار کند. پس از برقراری ارتباط، اعتبارنامههای گوشی را اپلیکیشن میدزد و هویت آن را جعلی میکند. نول درنهایت میگوید نفوذ ازطریق فایل پیکربرندی حتی در گوشیهایی پیادهسازیکردنی خواهد بود که هیچگاه در سیستم RCS ثبتنام نکردهاند.
اپراتورها در برخی موارد برای جلوگیری از نفوذ ازطریق فایل پیکربندی، کدی برای تلفن ارسال میکنند که کاربر برای تأیید، باید آن را وارد کند. ازطرفی SRLabs ادعا میکند برخی اپراتورها، تعداد دفعات مجاز برای حدس کد مدنظر را محدود نکردهاند؛ درنتیجه، هکر میتواند تنها در پنج دقیقه تعداد کد نامحدودی وارد و امتحان کند. نول دراینباره میگوید:
ما تنها در پنج دقیقه فایل پیکربرندی شما را میدزدیم و از آن زمان تا همیشه توانایی گوشدادن به تماسها و خواندن پیامهای شما را داریم.
بحرانهای امنیتی RCS زمانی مهمتر میشوند که این پروتکل بهعنوان مرحلهی دوم تأیید هویتهای دومرحلهای امنیتی نیز استفاده شود. در چنین مواردی، هکر میتواند کدهای یکبارمصرف را بدزدد و به حسابهای کاربری مهمتر و حساستر مانند ایمیل دسترسی پیدا کند.
رسانهی وایرد برای بررسی عمیقتر موضوع، با گوگل و گروه صنعتی اپراتورهای تلفن GSM Association تماس گرفت تا جزئیات ادعاها را بررسی کند. گوگل در پاسخ به تهدیدهای امنیتی میگوید بسیاری از مشکلات مذکور را شناسایی کرده است. البته آنها به این موضوع اشاره نکردهاند که کدام مشکلات شناسایی شدهاند. بیانیهی گوگل درادامه میگوید:
ما در همکاری نزدیک با فعالان اکوسیستم، برای حل مشکلات باقیمانده با شرکای خود همکاری میکنیم و به آنها مشاوره میدهیم.
GSMA میگوید از تمامی مشکلات مطرحشدهی SRLabs اطلاع دارد و ابزارهای اقدام متقابل و کاهش تهدید را برای اپراتورها ارائه میکند. اپراتورها با پیادهسازی ابزارها میتوانند آسیبپذیریهای RCS را کاهش دهند. البته نول ادعا میکند ابزارهای اقدام متقابل تاکنون برای هیچیک از تهدیدهای امنیتی معرفیشدهی SRLabs پیادهسازی نشدهاند.
گروه صنعتی GSMA در پاسخ به صحبتهای SRLabs میگوید آنها به مشکلات پیادهسازی RSC اشاره کردهاند و خود استاندارد مشکل خاصی ندارد:
یافتههای امنیتی به مشکلاتی اشاره میکنند که تنها در برخی پیادهسازیها دیده میشود. درواقع، نمیتوان گفت همهی پیادهسازیها یا کل ساختار RCS هدف تهدیدهای امنیتی هستند.
نول در پاسخ به GSMA میگوید آسیبپذیریهای متعدد در پیادهسازی استاندارد، بهنوعی مشکل خود استاندارد محسوب میشوند. او دربارهی استاندارد RCS میگوید:
اگر فناوریای را برای میلیاردها نفر ارائه کنید، باید همهی جنبههای امنیتی آن بررسی شود. RCS بهجای چنین رویکردی، بسیاری از مفاهیم را تعریفنشده باقی میگذارد. بهعلاوه، شرکتهای مخابراتی نیز در پیادهسازی استاندارد اشتباهات متعددی مرتکب میشوند. این تکنولوژی هماکنون نیز به میلیاردها کاربر ارائه میشود و متأسفانه آنها را درمعرض تهدیدهایی قرار میدهد که قبلا وجود نداشت.
شهر سوژو در منطقهی جیانگسو در چین قرار دارد و قبلا بهعنوان شهری معدنی شناخته میشد. حالا این شهر نهچندان مشهور محلی است که چینیها در آن روی یکی از بزرگترین شرکتهای ساختوساز جهان سرمایهگذاری کردهاند. معدن قدیمی این شهر تبدیل به پارک بسیار زیبایی شده که باعث میشود این شهر به شکوه گذشتهی خود بازگردد. سوژو زادگاه چند امپراطور چین نیز بوده است. با حرکت رو به آیندهای که شهر سوژو آغاز کرده، شاهد شروع پروژههای نوآورانهای نیز درون این شهر هستیم. یکی از مهمترین این پروژهها را شرکتی عمرانی بهنام Winsun انجام داده که سازههایی با فناوری چاپگر سهبعدی تولید کرده است. این سازه، عظیمترین سازهی تولیدشده با چاپگر سهبعدی است.
در مهندسی رودخانه و ساحلی، سنگ چینیهای کنار رودخانه سازههایی شیبدار هستند که در کرانهی رودخانهها ساخته شدهاند و میتوانند انرژی واردشده از طرف آب را جذب کنند. این دیوارهی ساختهشدهی چاپگر سهبعدی از قسمتهای کوچکتری تشکیل شده که بهطور مجزا چاپگر سهبعدی تولید کرده است. این سازه میتواند دربرابر جریان قدرتمند رودخانه از کرانه محافظت و از فرسایش خاک نیز جلوگیری کند. از دیگر کاربردهای این سازهها جلوگیری از سیل و محافظت از آبهای کشاورزی دربرابر آلودگی و حفاظت از درختان و محیطزیست اطراف رودخانه است. بدینترتیب، این سازهی بزرگ اکولوژیکی از خط ساحلی دربرابر امواج و فروپاشی زمین دربرابر فشار آب در مواقع بالاآمدن آب رودخانه نیز میتواند پیشگیری کند. از دیگر کاربردهای جانبی این سازه کاهش فشار اوسموزی وارد بر خاک کرانهی رود است.
در حالت سنتی، ساخت و تعمیرات دیوارههای سنگی کنار رودخانهها نیازمند عملیات عمرانی هزینهبری است و گاهی نیز باید از بلوکهای بتونی خاصی برای ساخت دیواره یا سد استفاده شود. گرچه این راهحل نسبتا پایدار است و مشکل را هم حل میکند، ایراد آنها قیمت هنگفت و فرایند ساخت پیچیده است و حتی ممکن است نتوانند هدف اصلی پروژه را هم تأمین کنند. بااینحال درمقابل، استفاده از فناوری چاپ سهبعدی امکان طراحی و ساخت سنگ چینی کنار رودخانه را بهنحوی ارائه میکند که هم مقرونبهصرفه است و هم به زمان ساخت کمتری نیاز است. چنین چیزی میتواند به بشر برای محافظت بهتر از اکوسیستم اطراف رودخانهها کمک کند.
این سازهها در بالای کرانهی رودخانه قرار میگیرند و شرایط مناسب برای رشد گیاهان را فراهم و همزمان از بروز سیل در هنگام طغیان رودخانه جلوگیری میکنند. این سنگ چینی مدرن درکنار فراهمکردن حفاظت امن از محیط، میتواند بستر مناسبی برای ساخت مکانهای تفریحی برای مردم منطقه نیز باشد. در اکتبر گذشته، نمایندگان عالیرتبهی بزرگترین شرکت ساختوساز چین از پروژهی Winsun دیدن کردند و همگی از مزایای استفاده از چاپگرهای سهبعدی در ساخت سنگ چینیهای کنار رودخانه حمایت کردند و از آن راضی بودند. این روش میتواند در پروژههای دیگر ساختوساز نیز استفاده شود که به دقت و کیفیت فراوان نیاز دارد.
سرویس خدمات ابری آمازون AWS واحدی اختصاصی برای طراحی پردازنده دارد. آنها مشغول طراحی محصول جدید چندهستهای مخصوص سرورهای AWS هستند. پردازندهی جدید از معماری جدید ARM موسوم به Neoverse N1 استفاده خواهد کرد و هستههای پردازشی بیشتری از نسل اول محصولات این واحد، یعنی Graviton خواهد داشت. افزایش تعداد هستههای پردازشی در محصول جدید، بهمعنای بهبود چشمگیر کارایی و قدرت آن خواهد بود.
مقالههای مرتبط:
پردازندهی جدید AWS هنوز نامی ندارد و تنها میدانیم از معماری Neoverse با ۳۲ هستهی پردازشی بهره میبرد. رویترز اولینبار گزارش محصول جدید AWS را منتشر کرد و دو منبع آگاه را بهعنوان اثبات ادعای خود مثال زد. تراشهی جدید امکان اتصال به شتابدهندههای اختصاصی متعدد را با بهرهگیری از رابط fabric دارد؛ درنتیجه، برای افزایش سرعت در برخی وظایف کاری مناسب خواهد بود.
معماری Neoverse N1 یا Ares آرم از بسیاری جهات شبیه به ریزمعماری Cortex-A76 این شرکت است که برای تراشههای دستهی مصرفکننده استفاده میشود. معماری مذکور ماشینی چهارکاناله برای دریافت و رمزگشایی چرخهی دستورالعمل محسوب میشود که به ۱۱ مرحلهی پردازشی مجهز است. در مواقع نیاز، این تراشه توانایی کاهش آنها به ۹ مرحله را دارد. بهعلاوه Neoverse N1 بهگونهای طراحی شده است که توانایی فعالیت در فرکانسهای بالا و ارائهی بهترین کارایی تکرشتهای را دارد. معماری کش نیز در ساختار مذکور با معماریهای مرسوم تفاوت دارد و بهینهسازیهای دیگری نیز در آن انجام میشود. درمجموع، معماری آرم سرعت کلاک تا ۳/۱ گیگاهرتز و توان طراحی گرمایی حدود ۱۰۰ وات را برای هر SoC هدف قرار میدهد.
اطلاعات بیشتر دربارهی معماری آرم در این لینک وجود دارد؛ ولی تمرکز اصلی خبر کنونی این است که آمازون به رویکرد خود مبنیبر استفاده از پردازندههای اختصاصی مبتنیبر آرم ادامه میدهد و از اولین مشتریان و کاربران N1 خواهد بود. همانطورکه گفته شد، ریزمعماری و پلتفرم آن بهصورت اختصاصی برای وظایف سروری طراحی شده است؛ درنتیجه با بهینهسازیهای بیشتر آمازون، پردازندهی ۳۲ هستهای کارایی بیشتری در وظایف اختصاصی خواهد داشت.
درنهایت، این سؤال مطرح میشود که آیا پردازندهی اختصاصی آمازون توانایی رقابت با غولهایی همچون AMD Rome یا Intel Cascade Lake را دارد؟ احتمالا پاسخ منفی خواهد بود؛ اما پردازندههای اختصاصی بهجای تلاش برای پیروزی در بنچمارکها، با هدف بهبود هزینهی مالکیت و ارائهی کارایی برابر با انتخابهای دیگر عرضه میشوند. درواقع، شرکتها با طراحی چنین پردازندههایی فقط به فکر بهینهسازی هزینههای خود هستند و تلاشی برای عرضهی محصول رقابتی نکردهاند.
، پرنده هدایتپذیر از دور (پَهپاد) که به آن هواپیمای بدون سرنشین نیز میگویند؛ امروزه به قدری گسترش یافتهاند که به طور گسترده در زمینههای مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و جاسوسی به کار گرفته میشوند.
در حال حاضر ۳۲ کشور در حال ساخت و گسترش ۲۵۰ مدل پهپادهای اکتشافی هستند.
پهپادها انواع مختلفی دارند که عبارتند از پهپادهای بسیار کوچک که حتی در حد چند گرم وزن دارند MAV، پهپادهای مینیاتوری که کمتر از ۲۵ کیلوگرم وزن دارند و پهپادهای سنگین، البته این سه نوع در دو دسته کلی بال متحرک و بال ثابت تقسیمبندی میشوند.
باشگاه خبرنگاران جوان هم قصد دارد تا مجموعه گزارشهایی دستاوردهای حوزه پهپادی کشور را که به صورت بومی طراحی و ساخته شدهاند را بررسی و تحلیل کند.
ما در گزارشهای قبلی از این مجموعه، پهپادهای شاهد ۱۲۹، مهاجر ۱، سیمرغ، مهاجر ۲، صاعقه، مهاجر ۳ و ۴ ، صادق، مهاجر ۶ و کرار، یسیر، حماسه، ابابیل، سریر ، ابابیل ۲، کمان ۱۲ ، کیان ، حازم، مهاجم ۹۲، فرپاد، سفرهماهی و سینه سرخ را بررسی کردیم. در گزارش بیست و چهارم پهپاد دلتا را بررسی میکنیم که متن آن را در ادامه مطالعه میکنید.
تلفیق بنده و بال راهکار ویژه ایران برای تولید نسل جدید پهپادها
در زمانی که هیچ کشوری تصور نمیکرد جمهوری اسلامی ایران چنان قدرتی باور نکردنی در زمینه پهپادی پیدا کند؛ متخصصان جوان ایران اسلامی توانستند با ترکیب دانش بال و بدنه پرندههای بدون سرنشینی را بسازند که مانند پرندههایی، چون اف ۲۲ و اف ۳۵ سطح مقطع راداری را کاهش و رادارگریز باشند.
دانش ساخت تجهیزات رادارگریز بسیار پیچیده است و فقط در اختیار چند کشور قرار دارد و با چنین اقدامی جمهوری اسلامی ایران هم در رده این کشورها قرار گرفت، هر چند با طراحی پهپادهایی، چون دلتا ما در ابتدای این راه قرار داریم، اما با پیشرفتی که کشورمان در سایر زمینهها داشته میتوان حدس زد که به زودی پهپادهای رادارگریز پیشرفته به صورت فراوان و در چندین نمونه ساخته خواهد شد.
نمونه اولیه این پهپاد ایران دارای یک پیکربندی دلتا شکل با یک سکان عمودی و بدنه کامپوزیتی است که موجب شده تا جرم معمول برخاست پهپاد دلتا به حدود ۵ کیلوگرم و در صورت حمل محموله به ۷ کیلوگرم برسد که در این صورت میتوان متوجه شد که این پهپاد قادر است محمولههایی با جرم تا ۲ کیلوگرم را حمل کند، به همین خاطر در رده پهپادهای سبک قرار میگیرد.
پهپاد دلتا از یک موتور احتراقی و ملخ که در جلوی بدنه تعبیه شده استفاده میکند، وزن سبک و نوع موتور این قابلیت را به دلتا میدهد که با سرعتی بالغ بر ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت پرواز کند؛ از طرف دیگر طول بدنه آن ۱.۲ متر و دهانه بال ۲.۲۲ متر است و همین موضوع باعث شده تا مانورپذیری دلتا بالا برود.
نیروهای عمل کننده میتوانند این پهپاد بومی را به صورت دستپرتاب یا با پرتابگر از روی خودروی در حال حرکت پرتاب کنند و پس از پرواز قادر است با سرعتی بین ۷۰ تا ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت پیش برود، این پرنده بدون سرنشین با مداومت پروازی ۶۰ دقیقهای تا ارتفاع ۲ هزار متری و برد ۱۵ کیلومتری پرواز میکند.
دلتا یک پهپاد بدون ارابه فرود است و روش بازیابی آن فرود عادی روی سطح زمین است؛ هر چند پهپاد دلتا از یک سکان عمودی بهره میبرد عملاً شباهت بالایی با یک بال پرنده داشته، زیرا فاقد یک بدنه مشخص است. به نظر میرسد نمونه ایی از همین پهپاد در رزمایش سال گذشته نیروی پدافند هوایی ارتش مورد استفاده قرار گرفته است که شباهتهای کلی به دلتا داشته با این تفاوت که به جای یک سکان عمودی در وسط بالها، از دو سکان عمودی کوچکتر در نوک بالها بهره میبرد.
چنین پیشرفت بزرگی آن درست در زمانی که دشمنان میخواهند که انقلاب اسلامی نتواند مانند گذشته در میان سایر ملتها گسترش پیدا کند گواه این موضوع است که ما میتوانیم؛ شعاری که بارها دل کشورهای دوست ایران را قرص و پشت دشمنان را لرزانده است.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، سامانههای راداری به مثابه چشمهای الکترونیکی برای تجهیزات نظامی و غیرنظامی هستند که بسته به مدل و توانایی خود میتوانند تا فواصل مختلفی را رصد کرده و اشیاء مختلفی را در هوا، دریا و زمین کشف، شناسایی و رهگیری کنند. رادارها برای اولین بار در جنگ جهانی دوم به شکل امروزی توسط انگلیسیها توسعه پیدا کرده و نقش مهمی در مقابله با نیروی هوایی آلمان نازی داشتند. اما به سرعت در بخشهای مختلف و در اندازههای مختلف وارد استفاده شده و امروز نه فقط بخشهای نظامی و بلکه بخشهای غیر نظامی نیز در ایران و جهان به انواع رادارها مجهز شده اند.
در جمهوری اسلامی و پس از پایان جنگ تحمیلی، نهضت بزرگی برای توسعه توان دفاعی کشور آغاز شد که یکی از بخشهای بسیار مهم و استراتژیک این حرکت دفاعی، بخش سامانههای راداری بود. تجربه جنگ تحمیلی و مقابله با حملات هوایی و موشکی عراق، کشورمان را به سمت توسعه یک توانایی بومی در بخش راداری و پدافندی سوق داد که در بحث نیروی دریایی مسئله شاید کمی تا قسمتی پیچیدهتر بود. در این میان، نیروی دریایی ارتش در کنار جنگ ۸ ساله با ارتش بعث، تجربهای تلخ از رویارویی با ناوگان آمریکا در تابستان سال ۶۷ را در کارنامه داشت؛ جایی که ناوهایی ایرانی که ساخت کشورهای غربی بودند در برابر سیستمهای جنگ الکترونیکی و تسلیحاتی آمریکایی، مشت شان باز بود و به بن بست رسیدند که همین باعث شد ضرباتی به تجهیزات و نیروی انسانی فداکار، متخصص و شجاع نداجا وارد شود.
تصویری دردناک از ناو سهند بعد از حمله نیروهای آمریکایی به آن در خلیج فارس
این تجربه سخت، موجب شد فرماندهان و متخصصان ایرانی در زمینه طراحی و ساخت شناورها سراغ الگوهای بومی در بخشهایی بروند که در سر بزنگاه میتوانست نتیجه هر رویارویی را تغییر دهد. بر این اساس، طی سالهای اخیر شاهد رونمایی از طرحهایی بودیم که مشخصا نشانه اثرات همان تجربیات سخت، اما مهم است. حالا و در عرض چند سال از پایان جنگ و در اوج تحریمهای نظامی، نیروی دریایی ارتش با همکاری دانشگاهها و وزارت دفاع به سمت طراحی ناوهایی با بدنه پنهانکار و البته رادارهای بسیار پیشرفته و سیستمهای تسلیحاتی جدید رفته که یکی از جدیدترین دستاوردها در این بخش، ارتقاء خاص یک سامانه راداری به اسم عصر است که اولین بار روی ناو بومی و پر افتخار جماران دیده شده است.
عصر؛ چشم جدید ایرانی برای جماران
در چینش اولیه رادار برای شناور جماران، با یک رادار جستجوی سطحی و هوایی با ظاهری قدیمی رو به رو بودیم که از نظر ظاهری به رادار AWS-۱ ساخت انگلستان شباهت فراوانی داشت که یک رادار ۲ بعدی با بردی در حدود ۱۰۰ کیلومتر محسوب میشوداما خیلی طول نکشید تا جایگزین قدرتمند ایرانی این رادار به میدان پا بگذارد و در ۶ آذر سال ۱۳۹۲ از رادار آرایه فازی فعال و سه بعدی "عصر" ساخت ایران رونمایی شد که این رادار، نخستین رادار سه بُعدی آرایه فازی ایران بود و میتوانست اهدافی را تا شعاع ۲۰۰ کیلومتری کشف کند. از مهمترین ویژگیهای این رادار، قابلیت کشف و رهگیری اهداف هوایی و سطحی، توانایی رهگیری ۱۰۰ هدف به صورت همزمان و مقابله با جنگ الکترونیک بود.
ناو جماران با رادار اولیه
نسل اول رادار عصر روی ناو جماران
اما طی روزهای اخیر تصاویر و اطلاعاتی مربوط به مدل جدیدی از رادار عصر منتشر شده که نشان دهنده تغییرات بسیار گسترده و اثرگذار در این سامانه مهم و پر کاربرد است. در اولین تغییر مهم، باند رادار عصر در مدل جدید از S به X تغییر پیدا کرده و برد رادار بیش از ۲۰۰ کیلومتر اعلام شده است. این رادار به صورت تخصصی برای جستجوی هوایی توسعه پیدا کرده و برای کشف و رهگیری انواع بالگرد، هواپیما و پهپاد کاربرد دارد.
لازم است در این میان، توضیحی درباره قابلیتهای باند ایکس بدهیم. باند ایکس به امواج بین پهای باند ۸ تا ۱۲ گیگاهرتز گفته میشود و رادارهای باند ایکس از دقت بالاتری نسبت به سایر رادارها در باندهای دیگر برخورد هستند لذا استفاده از آنها میتواند به هدف یابی بسیار دقیقتر منجر شود.
تصویر و اطلاعات منتشره مربوط به رادار بهینه شده عصر
البته استفاده از حالت آرایه فازی نیز باعث میشود تا مقاومت این سامانه در برابر جنگ الکترونیک دشمن بیشتر شده و در عین حال کار کردن رادارهای باند ایکس در پهنای باند ۸ تا ۱۲ که بالاتر از رادارهای باند اس (که در پهنای ۳ گیگاهرتز فعال هستند) باعث کاهش اثر عوامل طبیعی مثل مه و باران روی عملکرد رادار خواهد شد. در عین حال استفاده از وضعیت آرایه فازی در رادار عصر باعث میشود که میزان برون دهی امواج و زمان مورد نیاز برای این عمل کاهش پیدا کرده و به همین دلیل شانس کشف شدن منبع ارسال امواج یعنی محل قرارگرفتن شناور مورد نظر به راحتی کشف نشود.
نکته مهم دیگر درباره این رادار ارتقاء یافته، این است که در نمونه اولیه، این رادار نقش جستجوی اهداف هوایی و سطحی را داشت، ولی در مدل ارتقاء یافته، رادار عصر به بحث جستجو اهداف هوایی به صورت خاص نیز میپردازد و البته در کنار بحث جستجو، توان ثانویه کنترل آتش یعنی ارسال اطلاعات و کنترل سامانههای تسلیحاتی ناو برای درگیری با اهداف را نیز دارد. چندی پیش امیر خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش در گفتگویی به ارتقاء رادار عصر و نصب در نسل جدید شناورهای نداجا اشاره کرده بود.
این رادار میتواند به نوعی باعث کاهش بار فعالیت رادار چشم عقاب خصوصا در زمان درگیری باشد و بخشی از وظایف در زمان مقابله با دشمن را به عهده بگیرد. با این حساب در نسل آینده، علی القاعده شناورهای نیروی دریایی ارتش با دو نوع رادار یعنی عصر ارتقاء یافته و چشم عقاب مجهز خواهند شد که هر دو رادار از نوع آرایه فازی خواهند بود و هر دو توان پوشش محیط ۳۶۰ درجه اطراف خود را دارند. همچنین فعلا مشخص شده که حداقل یکی از آنها در باند ایکس فعالیت میکند. شباهتهای این سامانهها با رادارهای سری APAR ساخت تالس این احتمال را به وجود آورده که شاید رادار دوم نیز در باند ایکس فعال باشد. باید به این نکته نیز اشاره کرد که معمولا در شناورهای کوچکتر از نظر تناژ مثل خانواده موج بهتر است برای رسیدن به بیشترین قدرت راداری، تمام سامانهها در این بخش از باند ایکس استفاده کنند.
در هر صورت مسیر فعلی نداجا و طراحهای این بخش از نیروهای مسلح در خصوص کاهش سطح مقطع راداری شناورها، اضافه کردن سیستم دفاع نقطهای کمند، بهره برداری از پرتابگرهای عمودی برای موشکهای پدافندی که موجب افزایش تعداد موشکهای قابل حمل میشود و البته بهره گیری از رادارهای آرایه فازی در باند ایکس، نشان دهنده حرکت پر قدرت و اثرگذار صنایع دفاعی و نیروهای مسلح به سمت تامین حداکثری دفاع هوایی بومی و مدرن برای شناورهای خود است؛ بحثی که با درسهای سخت جنگ تحمیلی و نبرد مستقیم با نیروهای قدرتمند دریایی فرامنطقهای گرفته شده و امروز نتایجی متفاوت را با گذشته رقم میزند.
حجت الاسلام و المسلمین سعید مراد زاده تولیت امام زاده زید(ع) بازار تهران و کارشناس مذهبی در گفت و گو با خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،با اشاره به اینکه سیره سبک زندگی زمان ولادت امام حسن عسکری (ع) حائز اهمیت بود و نقش زیادی در جریان آماده سازی مهدویت منجی عالم بشریت داشت که در زمان امام رضا (ع) در جوامع اسلامی و ادیان آسمانی مطرح بود، اظهار کرد: موضوع مهدویت آنقدر اهمیت داشت که در ادیان آسمانی و جوامع اسلامی به وضوح به آن پرداخته میشد و امامان معصوم (ع) به ویژه از زمان امام رضا (ع) تا امام حسن عسکری (ع) تلاشهای بسیاری برای تبیین و گسترش مهدویت انجام دادند.
وی افزود:حاکمان در دوران ولایت این امامان معصوم (ع) سعی در سرکوب این جریان بزرگ الهی داشتند ولی خوشبختانه به لطف فضل الهی این امر میسر نشد.
ابن رضا چه کسانی بودند؟
حجت الاسلام و المسلمین مراد زاده تصریح کرد: زمان ولایت امام رضا (ع) اوج تبلیغ، تبیین و گسترش نهضت مهدوی و پاسخ به شبهات در این جریان بزرگ الهی بود بنابراین امام رضا (ع) دارای جایگاه خاصی در جوامع اسلامی به خصوص شیعیان بودند و همه فرزندانی که از نسل ایشان بودند به ابن رضا مشهور شدند و از امام جواد (ع) تا امام زمان (عج) و فرزندان دیگر امام رضا (ع) به این نام شهرت پیدا کردند که در جریان مهدویت نقش مهمی را عهده دار بودند.
مولودی که ولایتمداری و مهدو یت را تثبیت کرد
این کارشناس مذهبی با اشاره به اینکه در زمان نا بسامانی که در امامت امام هادی (ع) وجود داشت و هر روز بر سختگیریهای حاکمان استعمارگر آن زمان افزوده میشد و آنها در تلاش بودند تا ریشه مهدویت را از بین ببرند مولودی متولد شد که مهدویت را تثبیت و ماندگار کرد، افزود: حاکمان دوران امامت امام رضا (ع) و امامان معصوم (ع) بعد از ایشان بر اساس روایات و احادیث,اهل بیت (ع) کاملا آگاه بودند که جریان مهدویت و این نهضت بزرگ الهی جهانی و عمومی میشود به همین دلیل بدترین سختگیری ها را امام هادی (ع) متحمل شدند تا فرزندی از ایشان در جریان مهدویت متولد نشود اما به خواست خداوند این مولود بزرگ در خانه امام هادی (ع) متولد شد و نقش مهمی در تثبیت مهدویت داشت.
حصری که محصول آن تبیین مهدویت بود
حجت الاسلام و المسلمین مراد زاده مطرح کرد: امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) در حصر کامل حاکمان زمان خود به سر میبردند و متحمل سختیهای زیادی بودند اما این حصر مانع از اهداف بزرگ آنها نشد و تبیین مهدویت محصول این حصر بود و زمینهای برای جریان سازی نهضت مهدویت و ظهور امام زمان (عج) شد؛ در این عصری که ارتباط شیعیان با امامان معصوم خود محدود شده بود با درایت این بزرگان ترویج شرعیت اسلام و نهضت مهدوی به نحو احسن انجام شد.
امام حسن عسکری (ع) مرجع اصلی شیعیان
این کارشناس مذهبی تاکید کرد: در کنار نقش بزرگ امام هادی (ع) در تثبیت دین مبین اسلام، نهضت عاشورا و مهدویت امام حسن عسکری (ع) نقش مرجعیت اصلی شیعیان را داشتند. امام حسن عسکری (ع) فرزند سوم ذکور امام هادی (ع) بودند و قبل از ایشان جعفر بن علی و سید محمد (ع) متولد شده بودند که سید محمد (ع) قبل از پدر بزرگوارشان از دنیا رفتند؛ در جوامع عرب دو تن از امام زادگان جایگاه ویژهای داشتند؛ حضرت عباس (ع) و سید محمد (ع) که هر دو از باب الحوائج هستند .
وی بیان کرد: امام عسکری (ع) در زمانی به دنیا آمد که بحث مهدویت مطرح و شبهات زیادی در این زمینه و اسلام وجود داشت ایشان با داریات و علم و دانشی که داشتند با تبلیغ دین اسلام و نهضت مهدوی همه شبهات را رفع کردند.یکی از سیره مبارزاتی امام حسن عسکری (ع) استخراج علوم قرآنی برای پاسخگویی به شبهات موجود در آن زمان بود.
تثبیت قانون مهدویت و اسلام در تاریخ
حجت الاسلام و المسلمین مراد زاده با اشاره به اینکه مرجع و قانونی که امروز در اختیار جوامع اسلامی و شیعیان است همان مرجع و قانونی است که امام حسن عسکری (ع) تثبیت کردند، گفت: آخرین کتابی که امروز شیعیان در اختیار دارند همان قانونی است که امام عسکری (ع) تثبیت کردند که پاسخگوی همه شبهات در دین مبین اسلام ، شیعیان ، ادیان آسمانی و نهضت مهدوی است; شبهاتی که همه شبهات قرآنی، اعتقادی، احکام و... را پاسخگو است که بر گرفته از یک فرهنگ زیرساختی، منبر ،کتاب و... است. امام حسن عسکری (ع) شاگردان زیادی را در این حوزه تربیت کردند نهضتی که امروز از آنها دست به دست در تاریخ به دست ما رسیده است نتیجه تلاش های این امام بزرگوار است.
به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، تمدن پارس به دلیل اختراعات فراوان، میتواند یکی از علمیترین تمدنهای جهان باستان محسوب شود. در حال حاضر ایران کنونی را میتوان با اختراعاتی، چون یخچال، باتری و اسید سولفوریک که همه این موارد در دورههای خود بسیار پیشرفته بودند، مورد اعتبار قرار داد. این اختراعات ساده و با استفاده از منابع موجود در منطقه انجام شده بود. احتمالاً پتانسیل این اکتشافات در ایران باستان کاملاً درک نشده است، زیرا هنوز در دنیای مدرن در حال تحول هستند. با این وجود، این مسئله نشان میدهد که این تمدن چقدر پیشرفت کرده است.
ایران یکی از کشورهایی است که در ریاضی، ادبیات، ستارهشناسی و علوم دیگر دارای دانشمندان بسیار موفقی بوده که تاریخ مدیون آنها است. جهشی که در گذشته در ایران رخ داد را میتوان مدیون این افراد دانست. در اینجا ۱۰ اختراع برتر تمدن فارسی آورده شده است:
۱- قنات (سیستم آبرسانی)
قنات یک کانال زیرزمینی شیبدار است که آب را به آرامی از یک سفره آب یا چاه آب به خانهها و مزارع منتقل میکند. آب قناتها برای آبیاری محصولات زراعی و آشامیدن استفاده میشود. این سیستم قدیمی تأمین آب، از چاههای عمیقی که از طریق یک سری کانال به یکدیگر متصل شدهاند تشکیل میشود. این سیستم هنوز هم یک وسیله قابل اعتماد برای تأمین آب شهرکهای انسانی و آبیاری در آب و هوای گرم، خشک و نیمه خشک است. این سیستم آبرسانی نخستین بار توسط ایرانیان در حدود هزاره اول قبل از میلاد توسعه یافت و پس از آن به آرامی به سمت غرب و شرق گسترش پیدا کرد.
تونلهای قنات که میتوانست چندین کیلومتر طول داشته باشد به صورت دستی و به اندازه شخصی که در تونل بود، حفر شده است. از شفتهای عمودی که در فواصل حدود ۲۰ تا ۳۰ متر وجود داشت، برای از بین بردن مصالح گودبرداری استفاده میشد و همچنین این بخشها به عنوان تهویه و دسترسی برای تعمیرات عمل میکرد. تونلهای اصلی قنات از بخش آبرفتی پیش-کوهستان به سمت روستاها شیب داشتند. از آنجا کانالها، آب را به مزارع برای آبیاری توزیع میکردند. این سازهها با دید علمی بسیار خوبی ساخته شدهاند و به کشاورزان پارسی اجازه میدادند در دورههای طولانی خشک و بدون آبهای سطحی زنده بمانند. این قنوات هنوز در بسیاری از مناطق چین، مراکش و آمریکا مورد استفاده قرار میگیرند.
بیشتر بخوانید: تهدید زندگی کاربران به وسیله دستیاران صوتی
۲- سیستم مالیات
سیستم مالیات را میتوان در ایران باستان ردیابی کرد. این مؤلفه مهم دولت هخامنشی بود و به عنوان مالیات هخامنشی شناخته میشد. در امپراتوری پارسی تحت کوروش دوم و کامبیز، افراد اکثراً موظف بودند فقط هدایا را تحویل بگیرند و مالیات منظم ابتدا برای نخستین بار تحت حکومت داریوش اول (وفات ۵۲۲-۴۸۶ پیش از میلاد) اعمال شد. در حالی که سیستم مالیات دولت قبلاً تحت نظارت کوروش دوم وجود داشت، این قانون تنظیم نشده بود و افرادی که مالیات نمیپرداختند مجبور به تحویل هدایا میشدند و برعکس.
در حالی که ایرانیان، به عنوان مردم حاکم، از مالیات پولی معاف بودند، اما از نوع مالیات معاف نبودند. اطلاعات مربوط به جمع آوری مالیات در جنوب غربی ایران در زمان سلطنت داریوش اول در سند استحکام ایلامی یافت شده است. برخی از سوابق و مدارک رسیدهایی را برای دریافت دامهای کوچک که به عنوان مالیات دولتی پرداخت میشدند نشان میدهد. تقریباً هفت هزار و ۷۴۰ عدد نقره بابل (حدود ۲۳۲.۲۰۰ کیلو گرم) هر سال توسط مردم به حاکمان هخامنشی پرداخت میشد، به استثنای ساتراپی هندی که سهم خود را در قالب گرد و غبار طلا پرداخت میکرد.
۳- انیمیشن
انیمیشن مدرن جهشی عالی انجام داده و اکنون در جای بسیار عالی است، اما تاریخ آن به عصر برنز در ایران باز میگردد. تصور میشود یک گلدان سفالی کشف شده در شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان قدمت ۵ هزار و ۲۰۰ ساله دارد. این جام مجموعهای از نقاشیهای بزی را نشان میدهد که به سمت یک درخت میپرد و برگهای آن را میخورد. عکسهای متوالی شبیه به عکس موجود در جام را میتوان در سراسر ایران اسلامی قرون وسطی یافت.
هنگامی که این گلدان توسط باستان شناسان ایتالیایی در این محل کشف شد، رابطه ویژه بین تصاویر بلافاصله مورد توجه قرار نگرفت. این رابطه سالها بعد توسط باستان شناس ایرانی، دکتر منصور سجادی، کشف شد. محققان از آن زمان در مورد اهمیت آثار هنری روی کاسه اختلاف نظر داشته اند. اعتقاد بر این بود که این بز از درخت زندگی آشور تغذیه میکند، اما باستان شناسان بر این باورند که این ظرف ۱۰۰۰ سال پیش از تمدن آشوری تولید شده است.
بیشتر بخوانید: اطلاعات باتری گلکسی A71 فاش شد + تصویر
۴- مفهوم حقوق بشر
مفهوم حقوق بشر موضوعی سوزاننده در عصر حاضر است. در حالی که ممکن است این مسئله یک تحول جدید به نظر برسد، ایده حقوق بشر ریشه در ایران باستان دارد. ارتش کوروش کبیر، اولین پادشاه ایران باستان، شهر بابل را در ۵۳۹ سال قبل از میلاد فتح کرد. کوروش بردگان را آزاد کرد و به مردم این حق را داد که با ایجاد برابری نژادی، دین خود را انتخاب کنند. این اعلامیه در یک استوانه از جنس خشت پخته معروف به منشور کوروش ثبت شده است. به زبان اکدی با خط میخی نوشته شده است.
منشور کوروش در بین ویرانههای بابل در بین النهرین در سال ۱۸۷۹ کشف شد و هم اکنون در موزه انگلیس قرار دارد. این اعلامیه به شش زبان رسمی سازمان ملل متحد و مفاد آن به موازات چهار ماده اول اعلامیه جهانی حقوق بشر ترجمه شده است.
۵- باتری
یک گلدان سرامیکی، یک لوله فلزی و یک میله از فلز متفاوت برای ایجاد باتری بغداد یا باتری اشکانی استفاده شده است. آثار باستانی در "ماهوزه" یا "خوجوت ربو" امروزی یافت شد. این باتری توسط دانشمندان غربی مورد آزمایش قرار گرفت که دریافتند وقتی شیشه باتری پر از سرکه (یا یک الکترولیت دیگر) شود، جریان ۱.۵ تا ۲.۰ ولت ایجاد میکند.
ویلهلم کونیگ، دستیار موزه ملی عراق در دهه ۱۹۳۰، مقالهای را تألیف کرد که میگوید ممکن است این مصنوعات را سلولهای گالوانیکی استفاده شده برای آبکاری طلا بر روی اشیاء نقره تشکیل دهند. اما این فرضیه رد شده است و هدف واقعی این اثر باستانی هنوز ناشناخته مانده است. اگر از مصنوعات به عنوان باتری در پارس استفاده میشده است این بدان معناست که ۱۶۰۰ سال قبل از Count Alessandro Volta ایرانیان نمونه اولیه باتری را ساخته بودند.
بیشتر بخوانید: لایکهای اینستاگرام از هفته آینده ناپدید میشود
حرف آخر
همه این اکتشافات نشان میدهند که تمدن فارسی یکی از پیشرفتهترین تمدنهای تاریخ جهان بوده است. توسعه مفاهیم انتزاعی مانند حقوق بشر و مالیات از این تمدن پدید آمده است که هنوز هم بسیار ارزشمند است و مورد مطالعه قرار میگیرد. ایران با این اختراعات و اکتشافات ثابت کرده که همیشه جزو بهترینهای تاریخ بوده است. در قسمت بعدی این گزارش به اختراعات جذاب دیگری میپردازیم که بعضی از آنها به احتمال زیاد شما را شگفتزده خواهد کرد.
.: Weblog Themes By Pichak :.