وزیر اقتصاد سوئیس از ضرورت گرایش این کشور به ارزهای دیجیتال می‌گوید

سوئیس در آستانه‌ی نشست احتمالی گروه G20 با محوریت ارزهای دیجیتال، طی یک تحول ژئوپلیتیک، در حال گرویدن به ارزهای دیجیتال و بلاک‌چین است. ژوهان اشنایدر - امان، وزیر اقتصاد سوئیس، در این رابطه می‌گوید:

کانتون زوگ (یکی از ایالت‌های فدرال سوئیس) یا Crypto Valley، تاکنون راهی طولانی طی کرده است. ما در این منطقه می‌توانیم به کسب تجربه بپردازیم. چنانچه تجارب حاصل از زوگ، مثبت باشند، می‌توانیم آن را به کل کشور گسترش دهیم. بنابراین، نباید در سطح Crypto Valley بمانیم؛ بلکه باید به سمت بدل‌ شدن به Crypto Nation حرکت کنیم. (منظور اشنایدر - امان، لزوم گسترش ارزهای دیجیتال از سطح یک ایالت به سطح کل کشور است.)

زوگ، ایالتی است که بسیاری از شرکت‌های فعال در حوزه‌ی بلاک‌چین در آن حضور دارند. از جمله‌ی این شرکت‌ها می‌توان به بنیاد اتریوم (Ethereum Foundation) اشاره کرد، آن‌ها در این ایالت از حمایت دولت محلی بهره‌مند شدند و اکنون به دنبال پشتیبانی دولت ملی سوئیس هستند. وزیر اقتصاد سوئیس در ادامه‌ی صحبت‌های خود می‌گوید:

کشور [سوئیس] به‌موجب هرآنچه مفهوم نوآوری را در بر دارد، رشد چشم‌گیری تجربه کرده است. اکنون به موقعیتی نوآورانه در دنیای اقتصاد رسیده‌ایم. ارزهای دیجیتال، بخشی از انقلاب صنعتی چهارم هستند. ما در حال بررسی نتایج احتمالی آن هستیم. من در تلاش برای شناسایی فرصت‌ها و ریسک‌ها جهت تصمیم‌گیری هستم: آیا [ارزهای دیجیتال] کسب‌وکاری آینده‌نگرانه با مشاغلی آینده نگرانه است یا خیر؟ از این رو است که من از ارگان‌هایی که با آن درگیر هستند، حمایت می‌کنم.

وزیر اقتصاد سوئیس معتقد است که در حال حاضر، فاصله‌ی بسیاری با لزوم وضع قانون در خصوص ارزهای رمزپایه داریم؛ چرا که تجاربمان از آن بسیار محدود است و مشخص نیست که این نوآوری در آینده چه مسیری را طی خواهد کرد. اشنایدر - امان، در قالب اشاره‌ای کوتاه به برنامه‌ی سوئیس در نشست آتی گروه G20 با محوریت ارزهای دیجیتال که توسط فرانسه و آلمان پیشنهاد شده است، گفت:

... ما [سوئیس] باید قادر به تعیین آینده‌ی خود باشیم. ما تجارب منحصر به خود را کسب می‌کنیم و بی‌شک خود را با کشورهای همسایه یا رقبای دور مقایسه می‌کنیم.

سوئیس در اتحادیه‌ی اروپا نیست؛ بنابراین حفظ بی‌طرفی، استقلال و خودمختاری این کشور، از دلایل جذابیت آن برای شرکت‌های فعال در حوزه‌ی بلاک‌چین محسوب می‌شود. به‌ نظر می‌رسد حمایت جدی آن‌ها از ارزهای رمزپایه در تضاد کامل با دیدگاه فرانسه و اکراه واضح آن نسبت به این فضا است؛ چرا که برونو له‌مایر، وزیر اقتصاد فرانسه، پیش‌تر صراحتا اعلام کرده بود که علاقه‌ای به بیت‌کوین ندارد.

هنگامی که به‌صورت جهانی به مسئله نگاه کنیم، صنعت و اقتصاد فرانسه، فاصله‌ی بسیاری با این فضا دارد. صنعت آلمان در این زمینه گام‌های روبه‌جلویی برداشته و حتی از برخی لحاظ پیشرو است؛ اما اقتصاد آن‌ها کماکان از فضای ارزهای رمزپایه دور است. آلمان و فرانسه، در حال تدارک قوانین سفت‌وسختی برای نشست گروه G20 جهت به زنجیر کشیدن رقبای خود، نظیر سیتی‌لندن، سوئیس، سیلیکون ولی و حتی توکیو هستند؛ اما وزیر اقتصاد سوئیس می‌گوید:

پیش از هرچیز، ما ساده‌لوح نیستیم؛ ما تمام تلاش خود را به‌ کار می‌گیریم تا با تمام توان، قابل اتکا و متعهد باشیم.

این موضوع نشان می‌دهد که هرگونه هماهنگی در سطح گروه G20 بسیار دشوار خواهد بود؛ چرا که منافع استراتژیک آن در خصوص ارزهای دیجیتال بسیار متفاوت است؛ برخی مانند سوئیس با میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری و صنعتی پویا، پیشرو هستند و برخی دیگر مانند فرانسه، از رقابت جا مانده‌اند.

علاوه‌بر این، زمان برگزاری نشست پیشنهاد‌شده‌ی گروه G20 با محوریت ارزهای دیجیتال نیز ممکن است مورد تردید باشد. بریتانیا که به‌تنهایی می‌تواند در برابر آلمان و فرانسه بایستد، احتمالا به‌دلیل مذاکرات در جریان برگزیت، در موضع ضعف باشد؛ اما بریتانیا پیشتر پویایی و رشد فناوری مالی خود را تجربه کرده است؛ بنابراین شاید سرویس مدنی آن‌ها بتواند زیرکی و تدبیر خود را به نمایش بگذارد.

متاسفانه آمریکا کماکان سیاست ناامیدکننده‌ای در خصوص ارزهای رمزپایه در پیش گرفته است. ترامپ در جریان کمپین انتخاباتی خود به دلیل وعده‌ی حمایت از نوآوری، ادعای حمایت از فناوری بلاک‌چین داشت؛ اما به‌ نظر می‌رسد که وزارت خزانه‌داری وی، علاقه‌ی چندانی به ارزهای دیجیتال ندارد؛ بنابراین چنانچه دولت آمریکا این سیاست را ادامه دهد، احتمالا در دور بعدی انتخابات ریاست جمهوری، حامیان بلاک‌چین رأی خود را تغییر می‌دهند؛ اگرچه دموکرات‌ها نیز عملکرد چندان رضایت‌بخشی در این زمینه نداشته‌اند.

بنابراین، کماکان مشخص نیست که کدام کشور، هدایت رگولاتوری را بر عهده خواهد داشت. سوئیس یکی از مهم‌ترین مهره‌ها محسوب می‌شود و لندن نیز در صورت کنار گذاشتن بحث‌های مربوط به Brexit، وضعیت مشابهی خواهد داشت. استونی نیز می‌تواند مهره‌ی مهمی باشد؛ اما این کشور عضو اتحادیه‌ی اروپا است و زیر چتر فرانسه و آلمان قرار دارد. ژاپن نیز می‌تواند یک مهره‌ی جایگزین باشد؛ اما باید طی ماه‌های آینده در انتظار توسعه‌ی سیاست‌های مربوط به ارزهای رمزپایه باشیم.





تاريخ : سه شنبه 3 بهمن 1396برچسب:, | | نویسنده : مقدم |