قند خون بالا یا دیابت بیماری است که در صورت پیشرفت میتواند به تدریج به همه اعضای بدن آسیب برساند و هر ۳۰ ثانیه موجب یک قطع عضو در افراد میشود.
چهاردهم نوامبر مصادف با ۲۳ آبان سالروز تولد «فردریک بانتینگ» کاشف انسولین است که سال ۱۹۹۱ با همکاری بنیاد بینالمللی دیابت (IDF) و سازمان جهانی بهداشت (WHO) به عنوان روز جهانی دیابت نامگذاری شد و هدف از این نامگذاری بالابردن اطلاعات مردم در ارتباط با علل، عوارض، پیشگیری و درمان دیابت بوده است.
۱۲ درصد جمعیت ایران دیابتی هستند
عبدالرضا نوروزی متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی تغذیه بالینی علوم پزشکی تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با بیان اینکه دیابت یکی از بیماریهای شایع در ایران و جهان است، گفت: در حال حاضر حدود ۱۰ تا ۱۲ درصد جمعیت بزرگسالان کشور دیابتی هستند که این آمار نشان از اهمیت ویژه به پیشگیری میدهد.
وی ادامه داد: این مسئله را باید مدنظر قرار داد که دیابت به ویژه دیابت نوع ۲ قابل پیشگیری است اگر روند ابتلا به دیابت را در ۳۰ سال گذشته نگاه کنیم میبینیم که این بیماری خطرناک با سرعت رشد بالایی در حال افزایش است و میتواند ۸۰ درصد اعضای بدن را درگیر و بیمار کند.
نوروزی افزود: ۳۰ سال پیش دیابت در کشور ما شیوع ۷ درصدی داشت، اما این رقم اکنون به ۱۰ تا ۱۲ رسیده است و در کشورهای اروپایی نیز ابتلا به دیابت روند افزایشی در ۳۰ سال گذشته داشته و آمار ابتلا از ۳ درصد به ۷ درصد رسیده است و این نشان از رشد بیش از ۳ برابری ابتلا به این بیماری مزمن است.
دیابت در کمین ۲۳ درصد مردم ایران
وی مهمترین عامل ابتلا به دیابت را اضافه وزن و چاقی بیان کرد و گفت: هیچ چیز به اندازه افزایش وزن و حجم بالای چربی بدن احتمال ابتلا به دیابت را افزایش نمیدهد برخی افراد با ۳ یا ۴ کیلو اضافه وزن دیابت میگیرند و برخی با بیش از ۱۰ کیلو اضافه وزن دیابتی میشوند اما به هر حال اضافه وزن فاکتور اصلی ابتلا به این بیماری محسوب میشود و در صورتی که فرد اضافه وزن داشته باشد باید تلاش کند تا وزن خود را کاهش دهد.
باقر لاریجانی نایب رئیس کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر با اشاره به آمار بالای چاقی در ایران گفت: حدود ۲۳ درصد جمعیت کشور چاقی هستند که این چاقی در زنان حدود ۳۰ درصد و در مردان حدود ۱۵ درصد بوده و شیوع چاقی در استانهای شمالی و مرکزی بیشتر است اما در استان سیستان و بلوچستان موضوع جدی نیست.
شیوعی ۱۸ درصدی قندخون بالا تا ۶ سال دیگر
نایب رئیس کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر اظهار کرد: در کشور ایران حدود شش میلیون نفر دیابتی داریم که دو سوم این جمعیت شهرنشین هستند و در سنین بهرهوری، سن مناسب کار و فعالیت، به دیابت مبتلا میشوند، پیش بینی میشود شیوع دیابت در ایران تا سال ۲۰۲۵ به حدود ۱۸ درصد برسد که در زنان به ۱۹ درصد و در مردان به ۱۷ درصد افزایش مییابد.
لاریجانی با بیان اینکه ۸۵ درصد دیابتیها، دیابت نوع ۲ دارند، گفت: زمانی که دیابت در این افراد تشخیص داده میشود، میبینیم که ۸۰ تا ۹۰ درصد آنها چاق هستند.
هر ۳۰ ثانیه یک قطع عضو به دلیل دیابت
وی درباره عارضههای ناشی از بیماری دیابت گفت: زمانی که بیماری دیابت به درستی کنترل نشود، عارضههای جدی را به دنبال خواهد داشت، برای مثال در دنیا بر اثر بیماری دیابت در هر ۳۰ ثانیه قطع عضو رخ میدهد، همچنین یک سوم مشکلات بینایی مربوط به بیماری دیابت است و در دیابتیها بیماریهای قلبی – عروقی دو سه برابر بیشتر از افراد معمولی رخ میدهد.
نایب رئیس کمیته ملی بیماریهای غیرواگیر افزود: هزینه پزشکی برای درمان دیابت دو برابر هزینه درمان دیگر بیماریها در دنیا و بین ۱۰ تا ۱۵ درصد حتی گاهی ۱۷ درصد از هزینههای پزشکی یک فرد مربوط به هزینه درمان دیابت است.
کمبود داروی دیابت نداریم
وی ادامه داد: خوشبختانه با توجه به اطلاع رسانی رسانهها شیوع دیابت کاهش یافته است؛ چراکه آگاهی عموم افزایش پیدا کرده و توجه مردم به پیشگیری بیشترمعطوف شده است، برهمین اساس حدود ۶۰ درصد دیابتیها به مراکز درمانی مراجعه می کنند و درمان میگیرند.
لاریجانی افزود: راههای درمانی و داروهای دیابت به میزان کافی در کشور وجود دارد، اما مساله مهم تداوم درمان است و در کشور ما تنها ۶۰ درصد از دیابتیها درمان خود را ادامه میدهند و حدود ۳۶ درصد از جمعیت دیابتی کنترل خوبی بر بیماریشان دارند، اما اگر به همین شیوه پیش رویم، عوارض ناشی از دیابت گریبان گیر جامعه میشود.
وزنتان را نرمال نگه دارید تا دیابت نگیرید
عضو هیئت علمی تغذیه بالینی علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه در پیشگیری از دیابت یا life style بسیار حائز اهمیت است گفت: برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری باید سبک زندگی سالم را از دوران کودکی مورد توجه قرار داد.
وی با اشاره به نگرانی برخی افراد که در خانواده خود فرد دیابتی دارند، گفت: اگر یکی از اعضای درجه خانواده فرد دیابتی باشد و او بخواهد از دیابتی شدن پیشگیری کند مهمترین نکته داشتن وزن نرمال و ایدهآل است.
.: Weblog Themes By Pichak :.