افشای تصاویر برد PCB کارت گرافیک AMD Navi برخی از مشخصات آن را افشا کرد

تصاویری غیرقطعی از یک برد PCB منتشر شده که گفته می‌شود متعلق به نمونه‌ی آزمایشی یک کارت گرافیک AMD Navi است.

 

تصاویری افشا شده از یک PCB (برد مدارات چاپی) ناشناخته توسط انجمن اینترنتی Baidu به ظاهر متعلق به یک کارت گرافیک گیمینگ مبتنی بر پردازنده‌ی گرافیکی ۷ نانومتری AMD Navi است. باتوجه‌به اینکه ارتباط این تصاویر با برد کارت گرافیک Navi قطعیت ندارد، بنابراین باید به این اطلاعات اندکی با دیده‌ی تردید نگریست. آنچه می‌توان به‌طور قطع گفت این است که طراحی این PCB جدید است و شبیه به هیچ یک از PCB-هایی که AMDدر گذشته از آن استفاده کرده نیست. با این فرض که PCB مورد نظر مبتنی بر پردازنده‌ی گرافیکی Navi باشد، این احتمال وجود دارد که این برد یک نمونه‌ی مهندسی اولیه است که تنها با هدف انجام آزمایش‌ها داخلی شرکت تهیه شده است. محصول نهایی احتمالاً همچنان در دست تغییر و تدارک است.

amd navi

این PCB اسرارآمیز میزبان ناحیه‌ای کوچک برای قرارگیری تراشه‌ی سیلیکون Navi است. گمانه‌های فعلی در مورد اندازه‌ی تراشه‌ی Navi رقمی در حدود ۲۰۰ تا ۲۳۰ میلی مترمربع است که با فناوری ساخت فشرده‌ی ۷ نانومتری شرکت تایوانی TSMC چندان دور از انتظار به‌نظر نمی‌رسد. اگر این اندازه‌ی‌ تراشه درست باشد، پردازنده‌ی گرافیکی Navi ابعادی در حدود سیلیکون پیشین Polaris 20 و نیز سیلیکون فعلی تورینگ TU117 دارد.

گزارش جدیدی حاکی از آن است که‌ کنسول آینده‌یPlayStation 5 مجهز به یک تراشه‌ی گرافیکی Navi با قابلیت رهگیری پرتو است. شرکت Nvidia در حال حاضر در کارت‌های گرافیک جدید خود با معماری تورینگ از رهگیری پرتو آنی پشتیبانی می‌کند. با این وجود در محصول تیم سبز هسته‌هایی با نام RT در تراشه‌ی سیلیکون تورینگ تعبیه شده است که باعث افزایش چشمگیر ابعاد تراشه شده و بدین ترتیب پردازنده‌های گرافیکی فاقد هسته‌های RT و Tensor به‌گونه‌ای قابل‌توجه کوچک‌تر از تراشه‌های تورینگ واجد این ویژگی‌ها است. دانستن اینکه چگونه AMD توانسته قابلیت رهگیری پرتو را با چنین ابعاد تراشه‌ی کوچکتری نسبت به رقیب خود عملیاتی سازد، خالی از لطف نخواهد بود.

تراشه‌ی گرافیکی احتمالی Navi در این تصاویر با ۸ فضای خالی که برای قرارگیری تراشه‌های حافظه در نظر گرفته شده، احاطه شده است. این بدان معنا است که PCB مذکور میزبان ۸ تا ۱۶ گیگابایت حافظه‌ی گرافیکی و احتمالاً با پهنای باس ۲۵۶ بیتی است. Buildzoid که یک کارشناس خبره در حوزه‌ی PCB-های مادربرد و کارت گرافیک است، خاطرنشان کرده است که فضاهای حافظه‌ی یاد شده در مجموع برای ۱۸۰ پین کافی است که این مسئله استفاده از تراشه‌های GDDR6 با ۱۸۰ گرده‌ی لحیم را برمی‌تابد. لذا این مدرکی دال بر استفاده از حافظه‌های GDDR6 در این کارت‌های گرافیک است. گفتنی است که AMD در کارت گرافیک AMD Radeon VII از حافظه‌های گرافیکی HBM2 با پهنای باس بسیار وسیع‌تر ۴۰۹۶ بیتی استفاده کرده بود.

براساس مشاهدات Buildzoid این PCB مجهز به یک سیستم انتقال توان هشت فازی است که در ماژول‌های SMart Power Stage یا SPS به کار می‌رود. کارت‌های گرافیک پیشین Radeon مجهز به پکیج‌های SPS با نرخ انتقال جریان 70A بود، بنابراین می‌توان همین انتظار را از کارت‌های Navi نیز داشت. نمای افشا شده از این PCB شامل جایگاهی برای اتصال کانکتور تغذیه‌ی ۸ پین است. با این وجود بایستی در نظر داشت که درنهایت این یک برد آزمایشی بوده و نباید انتظار داشت که با همین شرایط نیز به بازار عرضه شود. براساس طراحی زیرسیستم انتقال توان و پیکربندی‌های توانی در این برد، Buildzoid تخمین می‌زند که توان طراحی حرارتی پردازنده‌ی گرافیکی Navi رقمی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ وات باشد. AMD سوابق درخشانی در حوزه‌ی بازدهی توانی نداشته و امیدواریم که این بار این نقیصه را جبران کند.

نمای پشتی این برد اطلاعات چندان با ارزشی را ارائه نمی‌کند. در این نما آرایه‌ای از پین‌ها به چشم می‌خورد که احتمالاً بخشی از سیستم نشانگر LED است که تغییر رنگ دینامیک LED-ها در آن بازتاب دهنده‌ی نحوه‌ی بارگذاری پردازنده‌ی گرافیکی است. Buildzoid همچنین چندین جایگاه سوئیچ پیکربندی را روی این برد تشخیص داده که ممکن است منحصر به نمونه‌ی مهندسی بوده یا در ارتباط با سیستم نورپردازی RGB باشد. به هر حال با قطعیت در این مورد نمی‌توان نظری داد.

amd navi

سرانجام این PCB و نحوه‌ی جانمایی آن ایجاب می‌کند که این کارت گرافیک خاص Navi با یک سیستم خنک‌کننده مرجع عرضه شود. دمنده‌های مرجع اگرچه هیچگاه بهترین گزینه برای خنک کردن نبوده است، اما اگر کارت گرافیک توان طراحی حرارتی متعادلی داشته باشد، این خنک‌کننده‌ها می‌تواند عملکردی رقابتی از خود به نمایش درآورد. خروجی تصویر در این برد شامل یک درگاه HDMI و دو درگاه DisplayPort است. با درنظرگرفتن یک درگاه USB-C برای اتصال هدست‌های واقعیت مجازی، به نظر می‌رسد که AMD پا جای پای شرکت Nvidia در این مسیر گذارده است.





تاريخ : شنبه 14 ارديبهشت 1398برچسب:, | | نویسنده : مقدم |