جمعه گذشته، یک سیارک از فاصله بسیار نزدیکی از کنار زمین عبور کرد که هیچگونه تهدیدی را متوجه این سیاره نکرد؛ اما این خوششانسی همیشگی نبوده و تاریخ پر از خاطرات اصابتهای این اجسام با زمین است. سیارک DA14 2012 که ساعت 22 جمعه از کنار زمین عبور کرد، نزدیکترین سیارکی بود که تا این زمان در کنار زمین آمده است. اکنون زمین پر از دهانههای اصابتی است که شاهد اصابتهای سیارکهای قبلی بودهاند و تاریخچه قدیمی آنها در میلیونها و شاید میلیاردها سال قبل باعث شده که تعیین اندازه دقیق سنگ اصابتی مشکل باشد.این گزارش به معرفی 10 مورد از بزرگترین دهانههای اصابتی سیارکی جهان پرداخته است.
1- دهانه فریدفورت
زمان اصابت: حدود دو میلیارد سال پیش
مکان: استان فریاستیت، آفریقای جنوبی
این دهانه که به گنبد فریدفورت نیز مشهور است، از شعاع تخمینی 190 کیلومتر برخوردار بوده که آنرا به بزرگترین ساختار اصابتی جهان تبدیل کرده است. این دهانه در سال 2005 در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
2- دهانه سادبری
زمان اصابت: حدود 1.8 میلیارد سال پیش
مکان: اونتاریو، کانادا
دهانه سادبری با قطر تخمینی 130 کیلومتر، یکی از بزرگترین سازههای اصابتی در زمین محسوب میشود. با زمان شکلگیری تخمینی در 1.8 میلیارد سال قبل، این دهانه یکی از قدیمیترین ساختارهای اصابتی نیز به شمار میرود.
3- دهانه آکرامان
زمان اصابت: حدود 580 میلیون سال پیش
مکان: استرالیای جنوبی، استرالیا
این دهانه که منجر به شکل گیری دریاچه آکرامان شده، یک ساختار اصابتی با قطر تخمینی 90 کیلومتر است.
4- دهانه وودلی
زمان اصابت: حدود 364 میلیون سال پیش
مکان: استرالیای غربی: استرالیا
این دهانه در سطح قرار نداشته و این امر منجر به تناقضات زیاد در مورد اندازه واقعی آن شده است. گزارشها در مورد قطر این دهانه بین 40 تا 120 کیلومتر متغیر است.
5- دهانه مانیکوآگان
زمان اصابت: حدود 215 میلیون سال پیش
مکان: کبک، کانادا
این دهانه اصابتی اکنون به دریاچه مانیکوآگان تبدیل شده و با وجود فرسایش یکی از بزرگترین و حفظ شدهترین دهانههای زمین است. قطر تخمینی این دهانه 100 کیلومتر است.
6- دهانه موروکونگ
زمان اصابت: حدود 145 میلیون سال پیش
مکان: نورثوست، آفریقای جنوبی
این دهانه که در نزدیکی صحرای کالاهاری واقع شده، حاوی بقایای فسیل شهابسنگی است که آن را ایجاد کرده است.
7- دهانه کارا
زمان اصابت: حدود 70.3 میلیون سال پیش
مکان: ننستیا، روسیه
این دهانه که اکنون کاملا فرسوده شده، یک دهانه غیر سطحی در روسیه بوده که به عقیده برخی در حقیقت از دو دهانه مجاور کارا و اوست-کارا تشکیل شده است.
8- دهانه چیکشلوب
زمان اصابت: حدود 65 میلیون سال پیش
مکان، یوکاتان، مکزیک
دانشمندان بر این باورند که شهابسنگی که باعث شکلگیری این دهانه در شبهجزیره یوکاتان شده، باعث انقراض دایناسورها بوده یا با آن مرتبط بوده است. قطر این دهانه از 170 تا 300 کیلومتر متغیر بوده که در صورت اثبات، بزرگترین دهانه اصابتی جهان خواهد بود.
9- دهانه پوپیگای
زمان اصابت: حدود 65.7 میلیون سال پیش
مکان: سیبری، روسیه
دانشمندان روسی بر این باورند که این دهانه از تریلیونها قیراط الماس برخوردار بوده که آنرا به بزرگترین منابع الماس جهان تبدیل میکند. این الماسها با نام الماسهای اصابتی نیز مشهور هستند.
10: دهانه خلیج چساپیک
زمان اصابت: حدود 35 میلیون سال پیش
مکان: ویرجینیا، آمریکا
این دهانه که در اوایل دهه 1980 کشف شده،در حدود 201 کیلومتری واشنگتن قرار داشته و بنظر کارشناسان از عرض حدود 85 کیلومتر برخوردار است
.: Weblog Themes By Pichak :.