گذر سیاره زهره از مقابل خورشید مهمترین رخ داد نجومی بود که در سال گذشته در آسمان ایران رخ داد و سال 91 در حالی به پایان رسید که ناظران زمین در ایران توانستند دنباله دار پن را با چشم غیر مسلح مشاهده کنند. گذرهای سیارهای از مقابل خورشید از پدیدههای کمیاب آسمان هستند که از دید ناظر زمینی تنها برای دو سیاره تیر و ناهید (سیارات داخلی مدار زمین) رخ میدهد.گذرها، پدیدههایی مثل خورشید گرفتگی هستند با این تفاوت که در خورشید گرفتگی کامل، ماه، تمام قرص خورشید را میپوشاند و دیگر نوری از خورشید به زمین نمیرسد ولی در پدیدههای گذر، سیارههای تیر و ناهید آن قدر از زمین دور هستند که هنگام گذر مانند لکه گرد سیاهی بر قرص درخشان خورشید دیده میشوند.در زمان گذر، زمین، سیاره و خورشید بر یک خط قرار میگیرند. گذر سیاره تیر در هر قرن تا 13 بار روی میدهد، اما گذر سیاره ناهید یا زهره در بهترین شرایط هر قرن تنها 2 بار تکرار میشود به گونهای که از زمان اختراع تلسکوپ تاکنون این پدیده تنها 6 بار رخ داده است.
پدیده نجومی گذر سیاره زهره از مقابل خورشید به عنوان آخرین گذر سیاره زهره از مقابل خورشید قرن حاضر در بامداد 17 خرداد ماه سال 91 رخ داد. این گذر از زاهدان آغاز شد و تا بندرعباس ادامه داشت. ناظران زمینی در تهران نیز از ساعت 9:06 صبح شاهد گذر سیاره زهره از مقابل خورشید بودند.
ماه گرفتگی که از ایران قابل مشاهده نبود
ماه گرفتگی کامل شنبه 19 آذر (10 دسامبر) سال 91 از ساعت 14:06 به وقت جهانی از آسیا آغاز شد و در حدود یکساعت به طول انجامید.در ساعت 18:27 دقیقه و 24 ثانیه پایان ماه گرفتگی کلی و پایان ماه گرفتگی جزئی ساعت 19:47 دقیقه و 54 ثانیه روز شنبه 19 آذرماه سال 91 بوده است که به دلیل شرایط جوی در تهران، امکان رصد این پدیده بوجود نیامد.این در حالی است که با توجه به طلوع ماه در شرق کشور، رصد ماه گرفتگی در نواحی شرقی کشور وضعیت بهتری داشته و در این منطقه قابل رویت بود.
مشاهده دنبالهدار "پن" در آسمان ایران
دنبالهدار "پن" در روز 6 ژوئن با استفاده از آرایه تلسکوپی 1.8 متری در هاوایی کشف شد که در زمان کشف قدر (درخشندگی) این دنبالهدار بیشتر از 6 بوده که قابل مشاهده با چشم غیر مسلح نبوده است.این دنبالهدار در ادامه مسیرش به سمت نیمکره شمالی در روزهای پایانی سال 91 به حضیض مداری خود رسیده است که نزدیکترین فاصله دنبالهدار در مسیر بیضی شکل خود به دور خورشید است. این امر موجب افزایش درخشندگی این دنباله دار شده به گونهای که علاوه بر رصد این جرم آسمانی با چشم غیر مسلح میتوان هر دو "دم" یونی و غباری این دنبالهدار را مشاهده کرد.این دنبالهدار در هر نقطه از آسمان ایران قابل مشاهده است و با توجه به اینکه دارای درخشندگی زیادی است، میتوان آن را با چشم غیر مسلح رصد کرد.این دنبالهدار 30 دقیقه پس از غروب خورشید در 3 تا 4 درجه به سمت چپ نقطه غروب خورشید این دنبالهدار خودنمایی میکند. این دنبالهدار تا یک ماه آینده همچنان در آسمان قابل مشاهده است.
.: Weblog Themes By Pichak :.